Full Cgt140318 CAT

Preview:

Citation preview

Confederació General del Treball de Catalunya Secció Sindical SEAT Martorell

www.cgtbarcelona.org/cgtseatmartorell Cgt Seat Martorell cgtseat@inicia.es

MRT 937 731 478 ZF 934 028 566

  

19 – Mar.-2014

DE SENTIT COMÚ Bones notícies per Martorell, sembla que per fi al "planificador" d'aquesta empresa se li ha ocorregut una bona. Posar la línia del Lleó a 3 torns.

Passem de 2 torns amb unes entregues finals de 690 unitats / dia, a 3 torns amb 830 unitats. No és que en la línia 2 s'hagi rebaixat el ritme de treball i es corri menys per fer la producció, però almenys hem tret una cosa bona; 530 noves contractacions.

Que la línia 2 fabriqui menys per torn, redunda positivament en l'organització de la producció, ja que possibilita també que hi hagi pulmons de carrosseries entre àrees i tallers, el que evitarà desplaçaments de pauses, arrencades i ansietat per omplir pulmons.

Per això mateix tenim marge perquè, en cas de comandes extres de producció com els actuals, puguem adaptar els passos de cadena a majors càrregues (ja hem conviscut amb aquests nivells de producció) i en tres torns, fer la producció extra. D'aquesta manera queda clar que no hi ha raó tècnica ni productiva perquè estiguem treballant els festius. Festius que sembla ser seguiran al mes de maig. La pura lògica diu que d'aquesta manera es generaria més ocupació i les contractacions podrien haver pujat fins les 850 persones.

És més, la línia de l'Ibiza, podria, també, implantar-hi els tres torns, assumint les produccions en festiu i la resta de beneficis que pugui fer que SEAT generi encara més ocupació, no caldria treballar festius i les línies 1 i 2 podrien gaudir també de la Jornada Industrial d'enguany. Al maig, el pont del dia 2 , ha de ser festiu per a tota la plantilla.

Sabem que és de sentit comú el que acabem d'exposar i sabem també que ara els de sempre ens diran demagogs o populistes. Els que signen calendaris plens de jornades addicionals i aconsellen a la plantilla que els cobri, quan la producció es pot aconseguir sense festius, amb ritmes més humans i més ocupació, perverteixen el sindicalisme i la solidaritat. Però des de CGT, tenim molt clar que la nostra obligació com sindicat (i la dels altres) és defensar i lluitar per la creació d'ocupació i la salut dels treballadors. A això ens vam comprometre tots els sindicats davant els aturats / es del Baix .

L'ESTAFA ECONÒMICA DEL CONVENI 

Els que venen aquests diners dels festius, són els que ens van vendre un conveni de fantasia, que al final s'està demostrant com un " fantàstic engany". Portem anys amb el salari congelat, pel Q3 i pel PP. Però els principals culpables són els que ens van signar un engany que no es recuperarà mai per molts festius que fem. Per a aquest any un augment salarial del 0,25 % és una vergonya, per no parlar de la lletra "E" que segueix en taules i no en nòmina o de la paga per objectius de l'article 38 "retribució variable", amb un redactat totalment surrealista que com a molt, ens temem, acabarà on la lletra "E" .

A la vista d'això , ara esperem com el mannà, que l'empresa sigui caritativa amb part de la plantilla d'aquesta empresa i s'avingui a donar l'opció als treballadors amb menys antiguitat de poder cobrar el "complement de previsió" com la resta de veterans/es. És clar que ha estat ara, quan l'empresa ja no té beneficis fiscals i no li interessa seguir amb el pla de pensions. I no es posen vermells tot i estar contradient totalment amb les bondats del Pla de Pensions que han vingut justificant en els últims anys Ells sabran per què.

Ara estem tots a l'espera de la decisió que pugui prendre l'empresa, no els signants ( per cert , dels altres tres sindicats) ni els partícips, si no l'empresa. I sospitós seria, encara que no estrany,

que si finalment dóna el seu vistiplau, sigui per d'aquí a uns quants mesos, prop de les eleccions sindicals de principis del 2015. Per així, de passada, donar un cop als que tan bé li han servit aquests anys .

LA VAGA EN FESTIUS SEGUEIX 

Altres no hem de servir "tan bé" a l'empresa. En aquest mes, s'han practicat descomptes en nòmina a quatre delegats de CGT, segons el departament de Personal, per un suposat excés d'hores sindicals al mes de gener. Descomptes que van des dels 35 € als 198 € .

Suposem que aquests descomptes, són una represàlia per l'acció sindical que estem portant en els últims temps. Un sindicalisme que contradiu la filosofia empresarial i per què no dir-ho, la d'aquells que l'assumeixen sense dir ni piu.

Des de la CGT , informem que no només mantenim la vaga convocada per als festius al mes de març, sinó que l'acabem d'ampliar als convocats per al mes d'abril. I ho farem a les que puguin venir en endavant. I sembla que el mes de maig vindrà carregadet. No pot ser que amb el drama social que viu aquest país, es faci ús d'hores extres en aquesta empresa, sense tenir saturada la capacitat productiva, amb ritmes de treball de dilluns a divendres cada vegada més frenètics i amb un ERO per a aquest any que l'empresa no retira. Per molts motius, per a la CGT, la vaga té sentit .

EL FESTIVAL DELS COMPTES 

El Comitè Intercentres estem convocats la setmana que ve per ser informats dels comptes anuals de 2013. No obstant això el Grup VW ja ha informat que SEAT hem tingut un millor resultat operatiu amb 152 milions de pèrdues, un 2,4 % menys que l'any 2012. Ara hem d'esperar que ens vulguin dir la veritat sobre les previsions que tenia l'empresa per donar-nos, potser, unes dècimes en taules segons l'article 38 de Conveni .

No obstant això els treballadors de VW a Alemanya 6.500 “eurazos” !!! I els bonus dels directius Seat segueixen sent, almenys en un 30%, depenent dels resultats del Grup VW. Perquè els signants, dels altres tres sindicats, van deixar a la plantilla depenent tan sols dels resultats operatius de SEAT? I més quan després, amb els dividends que dóna el negoci del Grup SEAT a Gearbox i Navarra , potser acabin tenint fins i tot beneficis. LA PLANTILLA DE SEAT MEREIXEM TAMBÉ, COM A MÍNIM, EL 30% D'AQUESTS 6.500 € que cobraran TREBALLADORS DE VW A ALEMANYA.

  VACANCES D'ESTIU, SEGONS CONVENI (Art. 88) 

Tot i que l'empresa va tenir requeriments d'Inspecció de Treball deixant clar com ha d'actuar en els desplaçaments de vacances i que posteriorment es va canviar el redactat del Conveni, les direccions continuen intentant estalviar plusos a SEAT en els canvis de vacances. El text signat ja deixa clar que si es fan les vacances al juliol no es cobra més, però per a la resta de mesos en què es facin les vacances, deixem clar que : • Abans del 31 de març, l'empresa ha de definir les necessitats de desplaçaments de vacances a cada servei (sembla que no hi haurà desplaçament en producció pel que estaríem parlant fonamentalment de serveis indirectes) . • Abans del 20 d'abril qualsevol treballador/a pot comunicar que vol voluntàriament cobrir aquestes necessitats de l'empresa, de manera que cobraria el més corresponent. • Si no cobreixen amb voluntaris/es, abans del 30 d'abril l'empresa notificarà individualment, qui ha de canviar les vacances i quan. Cobrant, si no és al juliol . • Posteriorment, només els qui demanin als seus caps, canviar les vacances per un interès o necessitat personal no cobrarien el més. I si algun cap demana algun canvi i el treballador ho acorda (fora del mes de juliol) SEAT ha de pagar el més obligatòriament .

No deixem que l'empresa ens canviï les vacances i a sobre s'estalviï els diners. Que l'empresa exposi les seves necessitats i després, actuem amb intel·ligència.