Imprenta Loreto

Preview:

Citation preview

ORIGEN DE LA IMPREMTA I INTRODUCCIÓ EN ELS PAÏSOS CAT ALANS

INTRODUCCIÓ

Què és? La impremta és un dispositiu mecànic

que permet fer moltes còpies d'un text en fulls de paper. És també el conjunt de procediments gràfics i de tècniques que concorren en l'elaboració d'una obra impresa.

ABANS I ARA

INVENTOR Johannes Gensfleisch zur Laden

zum Gutenberg (1398, Magúncia - 3 de febrer, 1468) va ser un ferrer i inventor alemany, famós per les seues contribucions i la invenció de la impremta de caràcters mòbils durant la dècada del 1450, inspirat en les premses del vi.

El seu invent va facilitar enormement la publicació de llibres i va ser un dels condicionants del Renaixement a Europa.

HISTÒRIA A Europa, la impremta seria la

gran protagonista als moviments intel·lectuals, literaris, econòmics, tecnològics i polítics que s'anticiparen al Renaixement.

LLIBRES I DOCUMENTS HISTÒRICS

ARRIBADA DE LA IMPREMTA ALS PAÏSOS CATALANS

El primer impressor que va tindre València fou el flamenc Lambert Palmart, deixeble de Gutenberg. A la seva impremta se li atribueix el primer llibre literari imprès a la Península Ibèrica, i el primer en una llengua altra que el llatí. Altre llibre imprès al taller de Palmart és l'anomenada Bíblia Valenciana (1478). L'arribada de la impremta a València, poc després d'haver-se introduït a Itàlia (1465), França (1470) i Holanda (1473), prova l'alt nivell cultural de la ciutat i la seva importància econòmica i mercantil. La introducció de la impremta a València s'atribueix al mercader alemany Jacob Vitzlant, que juntament amb Palmart va crear el primer negoci editorial valencià.

TIPÒGRAFS VALENCIANS

Nicolau SpindelerMartí PasquasiGaspar Crez Pere Trinxer Lope de la Roca

REALITZAT PER:

Montse Capell Morell

Loreto Flix Pardell

Raquel Rescalvo Ribes