Els usuaris de residències de discapacitats tindran més «diners de butxaca» al febrer · 2017....

Preview:

Citation preview

Diari de GironaDIVENDRES, 13 DE GENER DE 20176

COMARQUES comarques.diaridegirona@ddg.catCORREU ELECTRÒNIC

PILI TURON GIRONA

■ La Generalitat augmentarà, alfebrer, els «diners de butxaca» deles persones amb discapacitatque utilitzen serveis residencials,una mesura que arribarà mesosdesprés d’haver-se signat l’acord imés de anys de reivindicacionsper part dels col·lectius afectats.D’aquesta manera, el Govern re-vertirà una mesura que ha encaritel copagament d’aquests usuarisi que els ha deixat amb o euros per a despeses personals.

A petició de les entitats del sec-tor, la consellera de Treball, AfersSocials i Famílies, Dolors Bassa, esva reunir dimecres amb prop de representants d’associacionsi usuaris de llars i residències defederacions que representen per-sones amb discapacitat física i in-tel·lectual (Ecom, FEPCCAT i Din-cat). Entre els assistents hi haviael president de l’associació gironi-na Mifas, Albert Carbonell, quatreresidents del seu centre –que dis-posa de places de residència i de llar– i la treballadora social.Aquest gener, alguns dels seus as-sociats ja han rebut cartes que no-tifiquen el canvi.

Les noves quotes Això suposa que els usuaris de re-sidències assistencials per a dis-capacitat física disposaran de euros per a «diners de butxaca»,en comptes dels que han tin-gut el . Pel que fa als centresper a discapacitats intel·lectualsamb suport extens i amb trastornde conducta, passaran de a ; mentre que en els que do-nen suport generalitzat, s’aug-

mentarà fins a . Finalment, alsusuaris de llars residències ambdiscapacitat intel·lectual els que-daran i no els que els ha-via deixat el nou copagament.Carbonell va celebrar que la con-sellera garantís que la decisió noestà condicionada a l’aprovaciódel pressupost de la Generalitat.

Dolors Bassa va assegurar quel’objectiu és «garantir l’autonomiapersonal» –com el web del Depar-tament recollia ahir– i «uns dinersde lliure disposició que siguinmés justos, en coherència amb lesnecessitats de les persones».

Les entitats han celebrat l’apli-cació de l’acord, que es va signarel maig de però que els trà-

mits i l’estudi de particularitats in-dividuals han retardat. Tot i qua-lificar la millora de «molt bona no-tícia», el president de Mifas va de-manar a l’administració que «pre-gunti al sector abans d’aplicar me-sures que afecten negativament aun col·lectiu tan vulnerable».

La correcció tindrà caràcter re-troactiu, ja que la Generalitat abo-narà els diners que ha cobrat demés des del gener de . Carbo-nell va explicar que, segons se’lsva informar dimecres, aquestesquantitats es pagaran a partir delmarç. Fora de l’acord queden elsmesos de novembre i desembrede del nou copagament quela Generalitat ja va cobrar a tres

usuaris de Mifas, als que Carbo-nell va aclarir que no se’ls tornaràla diferència. També va explicarque estan a l’espera de saber si hiha gironins entre el de casos detot Catalunya que, després de l’úl-tima revisió, hauran de pagar més.

D’altra banda, entitats com Mi-fas van transmetre a la conselleraque l’acord ha de ser «un inici perdonar el màxim d’independènciaeconòmica a persones que, pernecessitat, han de viure en resi-dències». Carbonell va recordarque la finalitat dels «diners de but-xaca» són cobrir despeses com eltransport, la compra de roba, ulle-res i altres qüestions relacionadesamb la seva situació.

La consellera de Treball i Afers Socials confirma la data a les entitats, que reivindiquen l’anul·lació del nou copagament des defa més de 2 anys Les persones amb discapacitat passaran de 132 o 199 € per a despeses personals a tenir-ne entre 300 i 400

Els usuaris de residències de discapacitatstindran més «diners de butxaca» al febrer

Els assistents a la reunió que les entitats van mantenir dimecres amb la consellera Dolors Bassa. ECOM

Les frasesEs van detectardeterminats

col·lectius de perso-nes amb discapacitatque, amb els dinersque els quedaven pera despeses personals,no podien desenvolu-par la seva autonomiapersonal. [...] Somconscients que elcol·lectiu de discapa-citats ha estat un delsmés castigats per lacrisi»

DOLORS BASSACONSELLERA DE TREBALL, AFERS

SOCIALS I FAMÍLIES

Ha estat un maltràngol d’any.

Abans de firmar eldecret haurien d’ha-ver tingut en comptecom afectava elsusuaris, que ho hanviscut amb molt deneguit»

ALBERT CARBONELL

PRESIDENT DE MIFAS

LA IMPORTÀNCIA DE MANTENIR LA COOPERACIÓ POLICIAL EN MATÈRIA DE SEGURETAT a la frontera va ser una de les qüestions que el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Juan ManuelSánchez Bustamante, va plantejar al prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, durant la seva visita institucional a la ciutat. Pel que fa a la Generalitat, Vignes es va reunir amb el seu delegat a Giro-na, Eudald Casadessús. Durant aquesta trobada, es va informar el prefecte sobre el model d’organització de l’administració territorial que la Generalitat està desenvolupant a Girona i sobre temes d’inte-rès transfronterer. També va poder conèixer de primera mà el projecte d’integració administrativa de la Generalitat a Girona i, molt especialment, el model d’atenció al ciutadà.

El prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, coneix l’administració gironinaDIARI DE GIRONA DIARI DE GIRONA

mifas@mifas.cat - 13/01/2017 08:51 - 83.56.14.153

Recommended