Judaisme

Preview:

DESCRIPTION

Vocabulari religió jueva

Citation preview

RUBÉN RIALGASTÓN GÓMEZXISCO PONSSANTI ORFILA

5è B

JUDAISME

El judaisme és la religió del poble jueu. És la més antiga de les tres religions monoteistes majoritàries i una de les tradicions religioses més antigues que encara es practiquen. La majoria dels dogmes i la història del judaisme són el fonament del cristianisme, i l'origen de l'islam i hi està vinculat teològicament per mitjà del personatge d'Abraham.

RABÍ

Rabí (Hebreu ר/ב-י rabbí; - alguns sefardites ho pronuncien ribbí; de l'Hebreu ר4ב gran) en el judaisme significa mon mestre o, més literalment mon major, ja que el sufixe pronominal -í denota possessiu de primera persona singular. Existeix igualment el terme Rabenu que denota el possessiu de primera persona ר/ב9ינו plural. És un dels termes usats per denominar els Savis jueus, junt amb el de .(hakham = savi) ח4כ4ם

LÀMPADA

Les làmpades, llums o lluminàries són aparells que serveixen de suport i connexió a la xarxa elèctrica als dispositius generadors de llum (cridats a la vegada làmpades, bombetes o focus). Com que això no és suficient per que compleixin eficientment la seva funció, cal que compleixin una sèrie de característiques òptiques, mecàniques i elèctriques entre d'altres.

QUIPÀ

La Quipà és un casquet utilitzat pels homes jueus. Les dones no poden dur-la, només els homes. Els homes ho porten des de petits símbol del judaisme. Antigament només podien posar-se quipà qui tenia una gran saviesa, per exemple el homes mes vells del poble el portaven fins que hi van imposar la llei d'igualtat pels homes.

TALMUD

El Talmud és un cos literari d'importància i autoritat màxima pel judaisme que conté diverses discussions rabíniques de la llei jueva, de l'ètica jueva, tradicions, llegendes i històries. És una font fonamental de la legislació, de les tradicions i de les exhortacions morals.

MENORÀ

La Menorà era un canelobre de set braços que, segons la Bíblia, va manar construir Jahvè. ensems a lArca de l'Aliança'. Totes dues eren dipositades al sancta sanctorum del temple de Jerusalem. Simbòlicament cada un d'aquests set braços correspon a cada un dels set dies de la Creació, i volia representar l'esbarzer ardent que va veure Moisès al Sinaí.

SinagogaUna Sinagoga (del grec συναγωγή synagoge, que significa "reunió" o "assemblea") és el lloc

d'estudi i oració pels jueus. El terme hebreu és ,Bet Kenésset בית כנסת "Casa d'Assemblea", o בית התפילה Bet ha-Tefilà, "Casa d'Oració".

Usualment hi ha habitacions separades per a l'oració i per a l'estudi. Les habitacions d'estudi són anomenades מדרש Bet'' בית Midraix'', casa d'estudi.

Sàbat

El Sàbat (en hebreu: ,ש/ב4ת xabat o xabbat) és el setè i últim dia de la setmana jueva en què els jueus practiquen el descans segons les lleis de Moisès. És la celebració més important del calendari jueu, fins i tot més que el Yom Kippur ( el Dia d'Expiació) El sàbat comença amb la posta de sol del divendres i acaba una estona després de la posta de sol del dissabte.

Recommended