MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013 fileMEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013 TARRAGONA 2017 SMART...

Preview:

Citation preview

Desembre 2013

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013ENELMARCDELCONVENIDECOL·LABORACIÓAMBL’AUTORITATPORTUÀRIADETARRAGONA

ÍNDEX

1. ÀMBITS SECTORIALS ESTRATÈGICS ............................................................................5

1.1. Aigua ..................................................................................................................9

1.2. Energia i Medi Ambient ....................................................................................11

1.3. Salut ................................................................................................................13

1.4. Mobilitat ...........................................................................................................14

1.5. TurismeiPartrimoni .........................................................................................15

2. ACTIVITATS 2013 ......................................................................................................17

Visita Ambaixador del Mediterrani ..........................................................................19

ParticipacióenWorkshopaBrussel·les(Febrer2013) .............................................19

VisitaSmartZoned’Abertis.Barcelona(Febrer2013) ..............................................19

VisitaEurodiputatsdeBrussel·les(Febrer2013) ......................................................20

PresentaciódelprojecteTSMCalsmembresdelprogramaYUZZ(Abril2013) ........20

Jornadesd’internacionalitzaciódeCatalunya.Tortosa(Abril2013) ........................21

PremiTerritorioyMarketingalJardíVerticaldeTarragona(Juny2013) ..................21

JornadaRETE.PortdeTarragona(Juny2013) ..........................................................22

Ciberagora2013(juliol2013) ...................................................................................22

RERUM.InternetofThings.KickOffMeeting(setembre2013) ...............................22

JornadesRECIaMálaga(Octubre2013) ..................................................................23

CarpaInnovatTelefónica(Octubre2013) ................................................................24

HackathonTarragona.AppsEntreprenenurship(Octubre2013) .............................24

IForumTarragonaSmart .........................................................................................24

CongrésEficiènciaenergèticaiSmartGreenCities(novembre2013) ......................25

JornadaTècnicaASAC(novembre2013) ..................................................................26

ForumCEICS.Espaid’inspiracióMedalab.URV(novembre2013) ...........................26

ÀMBITS SECTORIALS ESTRATÈGICS

1.1. Aigua 1.2. Energia i Medi Ambient 1.3. Salut 1.4. Mobilitat 1.5. Turisme i Patrimoni

1.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

6

En el marc del Conveni de Col·laboració entre l’Autoritat Portuària de Tarragona ilaFundacióTarragonaSmartMediterraneanCity, signatel5denovembrede2013, iquetéentreelseusobjectiuselsuporta lesactivitats iprojectesde laFundació, ieldesenvolupamentdeprojectesd’interèscomúperambdues institucions,durant l’any2013,id’acordamblesreunionsmixtesrealitzadesiformalitzadesfinalmentenlareuniódelaComissióMixtade19dedesembrede2013,s’hadesenvolupatunampliprogramad’activitatsdeformació,estudiidivulgació,alquals’hadestinatl’aportacióeconòmicadel’AutoritatPortuàriaestablertaperl’any2013enelConvenicitat.

Les activitats realitzades, d’acord i amb la participació d’ambdues entitats, estandirigidesaformularunmodelpropideSmartCity,quelligatalsvalorsiformesdevidaque s’identifiquenamb lamediterraneïtat, i estretament vinculats auna culturad’úsresponsable de l’aigua, uns hàbits de vida i alimentaris saludables, un espai públicdinàmiciobert,iundesenvolupamentambientalmentsostenible.ElsJocsMediterraniscomportaran lanecessàriadotaciód’infraestructuresperacollir lesprovesesportives,quecoincidiranambdiversosprojectesurbansenmarxaoplanificats,iambinnovacionsnecessàries a l’espai i edificis públics per tal d’avançar cap a un úsmés eficient delsrecursos i l’estalvi energètic. Prendre tot això des d’una perspectiva de conjunt enspermetconstruirsobrebasesrealsunprojecteque,aprofitantelmovimentjainiciatperlaciutat,iambl’horitzódelsJocsMediterranis,consolidielnostreposicionamentglobaliaugmentilesoportunitatsdecreixementidesenvolupamentdelaciutat.

Es tractad’aprofitar l’oportunitatdels Jocspergenerarun llegatpost-olímpicpera laciutatielseuPort,apropant-laanovesformesd’economiaverda,vinculadesalesideesdel NewGreen Deal i els Green Jobs. Unmodel amb polítiques d’ocupació actives iestimulaciód’emprenedoriasocial,ialvoltantdela“Mediterraneïtat”comaideafortadeciutatcompactaiequilibrada,oberta,ambsalut,qualitatdevida,sostenibleieficientenergèticament.

La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City ha nascut amb la intenciód’interrelacionar l’actuació institucional pública amb la participació de les empresestecnològiquesicorporacionsprivades,elPortdeTarragona,laUniversitatRoviraiVirgiliielsectordelConeixement.Unafórmulaorganitzativaquepermetlaimplicaciód’actorseconòmicsisocialsenelprojectedesdel’agilitatdelagestióilacapacitatdelideratge.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

7

LaFundaciódurantel2013haacompanyatl’evoluciódelaciutatdeTarragonacapunmodeldeciutatintel·ligent,sostenibleicreativa,enelmarcdelesanomenadessmartcities,cercantsolucions innovadores i tecnològiques,ambl’horitzó i l’oportunitatquerepresentenelsJocsMediterranisdel2017;iparticipantenlacreaciód’unrelatintegraldeciutatielPortbasatenlaplanificaciócapaunaeconomiaisocietatsdelconeixement,queajudanal’arribadadeinversionsitalentalaciutat,aldesenvolupament,alcreixementeconòmic,alseuposicionamentenunmónglobal,alacohesiósocialil’augmentdelesoportunitatsvitalsilaqualitatdevidadelesciutadanesielsciutadans;totvetllantperlacoherènciaglobaldelprojecteciutatsmart.

L’estratègia Smart Mediterranean de la ciutatesdesenvolupaprioritàriamenten cincàmbitssectorialsprofundamentinterrelacionats,ique,enconjunt,conformenunprojecteintegraldeciutatsmart:L’aigua,l’energiaimediambient,lasalut,lamobili-tatielTurismeiPatrimoniCultural.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

8

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

9

1.1. Aigua

Lapromociódelanovaculturadel’aiguaesdevésensdubteundelsobjectiusclaudelmodel smartdelaciutatdeTarragona.Seguintelsvalorsdesostenibilitatiformesdevidamediterranis,nos’incideixnomésen lagestióde l’aiguacomarecursestratègic,sinótambéenelseucomponentculturalcomaelementde l’espaivitaldequalsevolciutatmediterrània.

Lamentablement, l’aiguanoésnomésunrecursfinitsinóqueéstambéunbéescàsiTarragonaaixòhosapdeprimerama.Novaserfinsl’any1988,ambeltransvasamentdel’Ebre,quetoteslesaixetesdeTarragonavandisposard’aiguaperaúsdeboca.Amés,alaprimaveradel2008,hivahavereldarrerepisodiseriósdesequeraquevaobligara transportaraiguapotablede lescaptacions tarragoninesenvaixellfinsaBarcelonaperabastir la ciutat.Circumstàncies comaquestesdesperten la consciènciademoltsciutadans i de les administracions sobre la necessitat de fer un ús responsable delsrecursos.DinselprojecteTarragonasmart cityhidestaquentres líniesdetreballqueapuntenal’àmbitdel’aigua:Elconsumresponsable,l’optimitzaciódelasevagestió,ilarelacióentrelapoblacióil’aiguacomaelementdelsecosistemesmediterranis.

El consum responsable ens planteja la implementació del sistema de telemesura decomptadors d’aigua. Un nova tecnologia demesura que no només permetrà l’accésdeparticulars,empresesiadministracionsainformaciódetalladasobreelseuconsumd’aigua, sinó que a més proporcionarà el suport necessari per a la individualització(customització)d’accionsdeconscienciació,estalviidifusiódebonespràctiques.Enlamateixalínia,lasensoritzaciódelssistemesderecdeparcsijardinsseràunanovaeinacapaçdedetectarfuites,adaptar-seautomàticamentalescondicionsclimatològiquesioptimitzaralmàximelconsumd’aiguaalesnecessitatsrealsdecadamoment.

La gestió eficient en la captació, el tractament, l’emmagatzematge i la distribució del’aiguaperalconsumhumàofereixentambémúltiplesoportunitatsdetesteigiaplicacióde mesures d’estalvi i ús eficient dels recursos. Tarragona ja treballa en solucionsorientades lareutilitzaciód’aigüesresiduals,ambbonespràctiquesdelconsumiambl’aprofitamentdel’aiguadenivellfreàticperalrecoperalanetejaviària.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

10

L’Aiguacomaelementdel’ecosistemad’unaciutatmediterrània:Unparelld’exemplesil·lustratiussónl’úsdellitoral,especialmentdelesplatges,comaespaiperallleureoelcontroldelsepisodisdeplujatorrencial.

D’unabanda,Tarragonadisposajad’unsistemadecontroldelaqualitatdel’aiguaalesplatges,queescomplementaambunserveid’informaciómulti-plataformamitjançantpanellsapeudecarrer(COWAMA)iatravésd’unaaplicaciópersmart phones anomenada iBeach. Aquest servei es pot utilitzar per la difusió d’informació de totamena sobrel’entornlitoraldelaciutat.Començantper laqualitatdel’aiguadecadaplatja, l’estatdelamar,l’accessibilitatalesdiferentsplatges,puntsd’auxiliolapresènciademedusesentre molts altres.

Pelquefaalesplugestorrencialstambéesdisposad’unsistematecnològicquepermetpreveureambcertaantelacióelsepisodisdeplugestorrencialsiavingudesd’aiguai,utilitzantaquestainformació,prendreprecaucionsiemetreavisosalapoblacióqueevitinincidentsarius,rieresollocsonhabitualmenthihaperilld’inundació.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

11

1.2. Energia i Medi Ambient

Undelsprincipalseixossobreelsqualss’assentaladefiniciód’unasmart city és el que defineixelsobjectiusdecreixementireconversiódelaciutatcapaunaciutatsostenibleirespectuosaambelmediambient.

ElsegleXXIimposaunanecessitatdecanvienelmodeldecreixementidesenvolupamentdelesciutats.Lesurbsconcentrenlamajorpartdelapoblacióiactivitateconòmica,ambunmodeleconòmicidevidabasatenelconsumintensiud’energia,majoritàriament,percombustiblesfòssils.L’alarmantgraudedependènciaexternaenelsubministramentenergètic, les alertes d’esgotament del combustible, les tensions polítiques en elsprincipalspaïsosproductorsielsproblemesmediambientalsgeneratsperaquesttipusdecombustible,exigeixenuncanvidemodelenlageneracióiconsumd’energiai,pertant,uncanvienelmodeleconòmicisocialquetradicionalmenthaviendefinitlesciutats.

LaciutatdeTarragonaesvaadheriralPacted’Alcaldes(impulsatperlaComissióEuropea)elnovembrede2008ivaelaborarundocumentd’actuació,elPlaperl’EnergiaSostenibleaTarragona(PAES)enelqualesdefineixenelseixosd’intervenciópúblicaaixícomlesaccionsassociadesacadaeixcomaobjectiudelcomplimentdelcompromísdemitigaciódelcanviclimàtic.El document té comaobjectiu la consecució d’una ciutat sostenible, que rendibilitzieconòmica i energèticament els seus recursos naturals i que sigui eficient en lageneració,distribucióiconsumd’energia.Estractad’unobjectiuambundoblevessant:un,eld’eficiènciaenergèticaiunaltre,inseparable,queésl’econòmicisocialderivatdelprimer.

En un context de crisi econòmica, de preus del cru a l’alça, i en el qual els costosenergèticsrepresentenunllastcreixentalacompetitivitatdelesempreses,lesmillorestecnològiquesienergètiquesaixícomlasevaformad’implantació,s’handetraduirenmesuresd’impulsdel’activitateconòmicadeTarragona,enlacreaciódellocsdetreball,enl’augmentd’inversionsalazona,enestalvisdecostosdelssistemesproductiusi,endefinitiva,enunincrementdelaproductivitat.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

12

EnelsectorindustriallesactivitatslocalitzadesaTarragonasuposenunpesmoltrellevanttantdesdelpuntdevistadel consumenergètic comde lageneracióde riquesaa laciutat.Aquestsectortindràunpaperprotagonistaeneldesenvolupamentdeprojectesinnovadorsienl’assaigdenousmaterialsitècniquesméseficientsenergèticament.

Enl’àmbitdeltransportlesmilloresenl’eficiènciadelsectorpassenperl’ampliaciódelsplansdemobilitaturbanacapamodelsméssostenibles,perlasubstitucióprogressivadelesflotesobsoletesialtamentcontaminantspertecnologiesmésnoves(comelshíbrids,elsqueutilitzenunaltretipusdecombustibles,oelselèctrics),perl’úsméseficientdelsmitjansdetransport.

Enl’edificacióielsequipaments,laDirectiva2006/32de27d’abrildelaUnióEuropeaatorga un paper dinamitzador i exemplificador a les administracions públiques en elfomentdepolítiquesd’eficiènciaenergètica.Esrealitzaranauditoriesenergètiquesalsedificisiequipamentspúblicspertaldequantificarelpotenciald’estalvienergèticidelesinversionsnecessàriesperalasevamodernització.

Es fomentarà laparticipacióde lesEmpresesdeServeisEnergètics (ESE)enelnegocii l’ús del contracte per rendiments. En aquest apartat cal fer esment a l’eficiència isostenibilitatdelesnovesinstal·lacionsiequipamentsqueesconstruiranperalbergarelsJocsMediterranis.

Els serveis públics permeten estudiar millores energètiques en l’enllumenat públicorientadesamaximitzarl’eficiènciaenergèticadelsenllumenatsexteriors,lagestiódelademandailatele-gestió.

Al voltantd’aquestàmbit, s’obrennoves líniesdenegoci i esdefineixen rolsdenovacreaciód’ocupacióque requereixen formacióper als nous llocsde treball (auditoriesespecialitzades, gestors energètics,manteniments especialitzats d’equips, tele-gestió,etc.)

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

13

1.3. Salut

La celebració dels JocsMediterranis suposa una gran oportunitat per a la promociód’hàbits lligatsa l’estildevidamediterraniambrepercussiódirectasobre lasalut i lapràcticadel’esport.

EnelcontextdelprojecteTarragona Smart Mediterranean City,unalíniadetreballseràiniciarelprocésperquèlaciutatdeTarragonaesdevinguiunHealth Living Lab,vinculant-hi l’activitat física com a instrument de qualitat de vida i foment de la salut. Podementendre un LivingLabcomunentornrealenelqualesprovensolucionstecnològiquesinnovadores.L’objectiuésmillorarlaqualitatdelsserveisproporcionatsalaciutadaniaialmateixtempsestimularunambientinnovadoralaciutat.

Ens proposem integrar aquest nou Living Lab al circuit internacional i a la xarxa dereferènciaLiving Labs Global;participantactivamentalaxarxadeciutatsinnovadoresenpolítiquesdesalutvinculadesa lapràcticade l’activitatfísica, tantanivellcatalà iespanyolcominternacional.

Enl’àmbitdelaSalut,elprojecteTarragona Smart Mediterranean Citytindràdiferentslíniesdetreballorientadesamillorarelshàbitsdevidailasalutcomunitaris.

Unaprimeralíniadetreballescentraràeneldissenyd’entornsurbansquefacilitinestilsdevidaméssaludables,aprofitantlaculturadelamediterraneïtatilapràcticadel’esport,canviantelparadigmade lamobilitat, facilitantalvianantpràctiques iconductesqueincideixinpositivamentenlasevaqualitatdevida.

Una altra línia de treball estarà orientada a promoure el sorgiment de projectesd’innovacióiincorporaciódenovestecnologiesenl’àmbithospitalariidelasalut.Enunterrenymésconcretidecairemésassistencial,s’estudiaràlaposadaaprovadenovestecnologiesperalseguimentidiagnositelemàticadepersonesgransimalaltsdellargaduracióoenrecuperació,etc.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

14

1.4. Mobilitat

La mobilitat és una qüestió de gran importància per a qualsevol ciutat, atès el seunotable impacte sobre laqualitatdevidaengeneral i sobre laqualitatambientalenparticular (el transport és undels sectorsmés consumidors de combustibles fòssils iundels responsables de l’emissió de gasosd’efectehivernacle). En el cas concret deTarragona,elfetquelasevapoblacióesdistribueixientreunazonacentremoltdensaiunconjuntdebarrisiurbanitzacionsdisseminatspelseugrantermemunicipal(65,2km2),fadelagestiódelamobilitatunveritablerepte.

L’AjuntamentdeTarragonavaaprovar,eldesembrede2011,elPladeMobilitatUrbanaiSostenible(PMUS).D’acordamblaLlei9/2003,demobilitat,elPMUSdeTarragonatéentreelsseusobjectiusreduirelscostosambientalsisocialsdelsmitjansdetransport,el foment del transport públic i col·lectiu, la implicació de la Societat en la presadedecisions que afectin la mobilitat, i l’impuls d’una mobilitat sostenible per a un úsracionaldelTerritori.

ElprojecteTarragona Smart Mediterranean Cityseràuninstrumentbàsicperaassoliraquests objectius. Partint del plantejament estratègic del PMUS, el projecte tindràdues fites bàsiques en l’àmbit de lamobilitat: Primer, una gestió eficient i integradadelsdiferentsaspectespropisde lamobilitat(aparcament,transportpúblic,mobilitatindividual, distribució de mercaderies, integració amb altres mitjans de transport,etc.);segon,permetrelainteraccióentreaquestsistemadegestiódelamobilitatielscorresponents a altres àmbits estratègics per a la ciutat (incloent diversos aspectesambientals, l’organització d’esdeveniments, activitats culturals i lúdiques al carrer,participacióciutadana,lainformacióalaciutadaniailesemergències,etc.).

Pertald’assoliraquestsobjectius,estreballaràendiferentslíniescomara,lasensorització(recol·lecciódedadesmitjançantsensors)delsdiferentsaspectesdelamobilitat,anàlisicontextual de la informació obtinguda incorporant dades demogràfiques, de consum(sobrel’úsdetargetesdecrèdit,perexemple),decircumstànciesqueafectinlamobilitat(apartirdelregistred’ocupacionsdelaviapública,entred’altres),idesenvolupamentdesistemesd’avaluacióioptimització.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

15

1.5. Turisme i Patrimoni

TarragonavaserdeclaradaPatrimoniMundialperlaUNESCOpelseuconjuntarqueològicromà,queconviuambunaciutatdegranriquesapatrimonial iunadiversificadavidacultural.ElsectordelturismeaTarragonarepresenta,ambaportacióalPIBienocupació,undelsprincipalssectorsdelavidaeconòmicadelaciutatambungranpotencialdecreixementprevistfinsal2017.

Les noves TIC són una de les eines principals per la promoció activa del turisme aTarragona. Cal promoure un sistemamulti-plataforma (web, xarxes socials, aplicatiussmart phone...) d’informació al turista, amb informació dels sectors de restauració,hoteler,operadorsturísticsoci,patrimoni,cultura...pertaldefacilitardadesatempsreal.

Aixímateix caldrà aprofitar els JocsMediterranis coma finestra privilegiada per a lapromocióturísticaalspaïsosdelarestadel’arcmediterrani,facilitantintercanvisambd’altresciutats,organitzacióconjuntad’activitatsieventsculturals.

Elsvalorspropisdel’estildevidamediterranihandepermetreincorporarlasostenibilitatielrespecteal’entorncomundelsactiusdelaindústriaturísticadelnostreterritori.Lesplatgesenaquestsentitseranelterrenyidonipeldesenvolupamentdenovestendènciesambientalmenteficients.

ACTIVITATS 2013

2.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

18

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

19

Visita Ambaixador del Mediterrani

Algenerdel2013esvanorganitzarunconjuntdereunions i sessionsdetreballambel Sr. Juan José Escobar Steemmann,Ambaixador enMissió Especial pels AssumptesdelMediterranidelMinisteriodeAsuntosExteriores(MAE), iambpersonal tècnicdelaUniópelMediatitzaran (UPM), per desenvolupar la potencialitat euromediterràniadel projecte Tarragona Smart, cercant la complicitat dels diferents actors polítics enl’estratègiaregionaldelprojecte.

Participació en Workshop a Brussel·les (Febrer 2013)

ParticipacióperpartdeJavierVillamayorenunWorkshopaBrussel.lesconjuntamentambunasel.lecciódeprofessionalsdetotalacadenadevalordelmóndelaconstrucció(Respresentantsdel’Adminstració,empresesmultinacionalsconstructores,fabricantsdematerials,creadoresdedisseny,etc.).Hivahaverunimportantesforçenincloureiintegrarlaindústriaquímicacomunagentclaual’horadecrearnousmaterialstecnològicamentmésavançats capaçosd’aportarmilloresenel campde l’eficiènciaenergèticaqueestradueixinenestalvieconòmicienladisminuciódel’impacteambiental.Mitjançantunnetworkingintensiuesvatreballarperarribaraconcretarsolucionspragmàtiquesacurtimitjàtermini.

En elmarc d’aquesta col.laboració s’ha dut a terme el projecte d’aillament tèrmic al’escolaCèsarAugustdeTarragonaons’hautilitzatunmaterialdel’empresaBASFqueposteriormenttractaiaplical’empresaThermabead.Actualmentjas’estàduentatermeelcàlculdel’estalvienergèticquehapermèsaquestatecnologia.

Visita Smart Zone d’Abertis. Barcelona (Febrer 2013)

Abertishadeciditapostartambéperl’oportunitatqueofereixTarragonaiplantejainstal.laral’entorndelCampusSescel.ladesdelaURVunasmartzoneonesrealitzinprovesdesensorsqueproporcionindades,sobretotpelquefaalamobilitatdevehiclesivianantsperòtambéd’aspectesambientals.LaUniversitatURVtéenelCampusSescel.ladesgranpartdelsseusGrupsd’Investigació iperaquestaraóesdevéunnuclid’innovaciódelsmésrellevantsdelterriotori.Disposard’aquestasmart zone fariamoltmésfactible lapossibilitatd’investigaramblesdadesielsdispositiusques’hipuguintestejar.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

20

Visita Eurodiputats de Brussel·les (Febrer 2013)

LaComissiód'Indústria, Investigació iEnergia (ITRE)delParlamentEuropeuvaenviaruna delegació dels seusmembres a Tarragona i Sevilla dimarts 12 i dimecres 13 defebrer.Ladelegacióesvareunirambl'alcaldeJosepFèlixBallesteros,elpresidentdelPortdeTarragonaJosepAndreu,elpresidentdel'AEQTJoanPedrerol,ielrectordelaURVFrancescXavierGrau,pertald’examinarl'impactedelacrisieconòmica.Aquestavisitava tenir llocenunmomentenquè laUnióEuropeahad'aprovarelpressupostperalperíode2014-2020ifixarlesdiferentspartides,entreelleselprogramaHoritzó2020,quehadeferfrontalsreptessocials,industrialsid'excel·lènciaenelcampdelainnovacióidelconeixement.

LadelegacióestàpresididaperAmalia Sartori (Itàlia, PPE), presidentade la comissiód'Indústria, Investigació iEnergiadelParlamentEuropeu, i lacomposenKathleenVanBrempt (Bèlgica,S&D), Lena Kolarska-Bobinska (Polònia, PPE), Zofija Mazej Kukovic(Eslovènia,PPE)iLambertVanNistelrooij(PaïsosBaixos,PPE),aixícomelseurodiputatsespanyolsmembres de la comissió ITRE Pilar del Castillo (PPE), Salvador Sedó (PPE),JosefaAndrésBarea(S&D),MariaBadia(S&D)iTeresaRiera(S&D),ponentperaHoritzó2020alParlamentEuropeu.

Els eurodiputats han visitat les instal·lacions del port, el polígon sud de la indústriapetroquímicaielCentreTecnològicdelaQuímicadeCatalunya(CTQC),alaUniversitatRovira i Virgili, i hanmantingut trobades amb autoritats locals i representants de laindústria.L'AjuntamentdeTarragonatambéhafetaladelegacióunapresentaciódelsprojectesMediterraneanSmartCities2017idelsJocsMediterranisTarragona2017.

Presentació del projecte TSMC als membres del programa YUZZ (Abril 2013)

L’espaiTarragonaImpulsa,dinsl’SmartParkTabacaleraacullelsparticipantsdelprogramaYUZZ. Es tracta d’una inicitativa de BANESTO replicada a diverses ciutats d’Espanya,destinadaapromourel’empreneduriailaformacióprofessionalatravésd’unespaidecoworking.LaFundacióTarragonaSmartMediterraneanCitysegueixd’aprop imantécontacteambelsparticipantsdeYUZZjaqueaquestainiciativasuposaunradardetalentiuntrampolípera jovesambtalentquejacomençaadonarelsseusfruitsenformad’ideesinnovadoresambpotencialperesdevenirprojectes.

Els projectes sel.leccionats són acompanyats i assessorats per especialistes cap a unentornd’altrendimentpertaldeconvertirlesideesinnovadoresentecnologiaenrealitats

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

21

executables.Elmillordelsprojectestindrà,amésd’unpremieconòmic,l’oportunitatdeviatjaraSiliconValley(EUA).

Jornades d’internacionalització de Catalunya. Tortosa (Abril 2013)

LaFundacióTSMCvaparticiparactivamentenel3rSimposid’InternacionalitzacióTerresdel’Ebre-CampdeTarragona-Lleidaenquèdestacadespersonalitatsesdonarencitaperoferiralnostreteixitempresarialleseinesnecessàriesperimpulsarnegocisenl’àmbitinternacional.AquestSimposiconsisteixenunainiciativaambiciosaespecialitzadaenlapresènciail’accióal’exteriorenunsmomentsenquel’actualconjunturaeconòmicafaquelacaptaciódenousmercatssiguiunagranoportunitat.

ElSimposiestàplantejatdesdelainformació,l’assessoramentil’experiènciad’iniciativesempresarials exitoses, en l’àmbit internacional, nascudes al nostre país i que, ambesforç,imaginacióitenacitat,s’hanconvertitavuienrealitatspotentsiexemplars.ÉsunSimposipensatperalesempreses,elsjovesemprenedorsielsprofessionalsengeneral,desd’unaperspectivamoltpràctica,utilitària icomprensibleperatotselsassistents,animant-losaferelsaltcapanousmercats,ambunconeixementprecísdelsdiferentsagentsquehofanpossible:entitatsd’internacionalització,Generalitat,etc.

Amés, el Simposi també fou un punt de trobada privilegiat i únic, a les comarquesde l’Ebre, per al networking i es concep comun instrument útil i pràctic. Almatí esvarentractarelsmotiusperalainternacionalitzaciócomaoportunitatinecessitat,iesvarendonara conèixer tresexemplesd’experiències concretesd’internacionalització.AlatardahitinguerenllocunessessionssobreIsrael,comaàread’interès,oferintalsassistentsdiferentspuntsdevistasobreaquestmercatcomunaoportunitatdenegociaconsiderar.

Premi Territorio y Marketing al Jardí Vertical de Tarragona (Juny 2013)

El JardíVerticaldeTarragonaésuna façanaverdademésde18milmetresquadratsqueaplicatecnologia innovadoraperestalviar l’úsd’aiguapotableperalrec iqueenel seu lloc utilitza aigua regenerada i pluvial. Aquest projecte executat durant l’any2012iques’haconvertitenunreferententreelsprojectesmartdelaciutatvaresultarpremiat als Premios de Territorio yMàrketing del 2013. El premi es va lliurar en eldecursd’unajornadaenlaquals’hitrobenlespropostesmésinnovadoresenlagestióidesenvolupamentdediferentsterritoris.Estractad’experiènciesd’èxitenl’aplicacióde

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

22

recursosqueofereixenclauspergestionarprojectesurbanísticsipaisatgísticsquesiguinpercebutsambsatisfaccióperpartdelsseushabitants.

Jornada RETE. Port de Tarragona (Juny 2013)

La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City va col.laborar en l’organització delesJornadesRETE2013queelPortdeTarragonavaorganitzaralaciutat.RETEésunaassociació internacional fundada per establir sinèrgies de col.laboració entre ports iciutats dePortugal, Itàlia i Espanya.Aquest any la Fundació s’hi va sentirplenamentimplicada atès que el tema de debat present a les taules d’experts foren els smartportsquehaviendeserpresentsalessmartcitiesisobrelasevarelaciópelquefaalaintegraciódelsrespectiusprojectes.

LaRETEpreténserunaplataformadeconeixementicooperacióentrediferentsPorts.D’altraabandalavisiódelaFundacióésprecisamentestablirundiscursdecol.laboracióentreciutatsdelMediterranique,aprofitantl’actualrellevançadelPortdeTarragonailanotorietatquelaciutattindràarandelsJocsMediterranisdel2017,puguinactuarcompold’atracciód’inversió,innovacióitecnologiaveientelPortcomlaoportunitatdevisualitzar-seenlarestadeportsdel’arcMediterrani.

Ciberagora 2013 (juliol 2013)

Ciberagoraésunajornadaanualqueorganitzal’AjuntamentdeTarragonaamblacol.laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’empresa de sistemes Alsys i la FundacióTarragonaSmartMediterraneanCity.

Lajornadas’adreçaaestudiants,acadèmics,polítics,empresaris,advocats,professionals,personald’Administraciópúblicaid’entitatscíviquesisocials,(jaques’hitractentemesdediferentsdisciplines),itambéatoteslespersonesinteressadesennovestecnologiesisocietatdelainformació.L’objectiubàsicd’aquestesjornadeséspromoureunfòrumdetrobada,presentacióderesultatsidiscussióobertaapropòsitdel’aplicaciódelessmartcities.

RERUM. Internet of Things. Kick Off Meeting (setembre 2013)

L’AjuntamentdeTarragonaparticipaenelprogramad’ajutseuropeusdelVIIprogramaMarc anomenat SMART CITIES – 2013 Reliable, Resilient and secure IoT for smart

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

23

city applications (RERUM). Aquest projecte pretén desenvolupar, avaluar i testejarl’arquitecturadefuncionamentdexarxesfiablesiseguresperlacomunicaciódediferentssensorsqueintervenenisuportenelsdiversosàmbitsd’unaciutatintel.ligent.

Elmarc de treball es basa en el concepte de seguretat i privacitat des de l’etapa dedissenyiestàadreçadaalspuntsméscríticsenl’èxitdelesaplicacionsperaciutatsintel.ligents.L’enfocamenttècnicpreténenfortirlaintegraciódel’Internet de les Coses en el dominide la ciutat intel.ligent. L’objectiufinalésproporcionarapplicatius innovadorsqueincrementinlaqualitatdevidadelciutadans.RERUMdissenyaràmecanismespergestionarelsrecursosd’unamaneraeficaçieficient,assegurantalhoraconfidencialitat,autenticitat, integritat i disponibilitat de les dades proporcionades pels sensors del’internetdelescoses.LaconcepciódeRERUMnovalligadaauncasenparticularsinóquehadesercompatibleambtotalagammadefutursdispositiussmart.

Jornades RECI a Málaga (Octubre 2013)

Membresdel’equiptècnicdelaFundacióTarragona2017SmartMediterraneanCityesvandesplaçaraMálagaperparticiparelsdies2i3d'octubrealGreencities&Sostenibilidad,unFòrumd'Intel·ligènciaAplicadaalaSostenibilitatUrbanaiunatrobadaprofessionalaltament especialitzada en eficiència energètica en l'edificació i el desenvolupamenturbàsostenible.

LaciutatdeTarragonahapresentatelprojecteengegatamblacreaciódelaFundacióiquepreténaprofitarlessinèrgiesgeneradesamblacelebraciódelsJocsMediterranisTarragona2017perconfigurarunllegatdetransformacióurbana.El projectede creaciód’unmodelpropide ciutat intel.ligentmediterràniaen laqualtreballaTarragonas'hapresentatdavantdeprofessionals,gestorspúblicsiempresesenelmarcdetotunprogramadeconferènciesitaulesrodones,aixícomenunespaidenetworkingorientatageneraroportunitatsdecol·laboració.

AquestaéslaquartaediciódelGreencities&SostenibilitatquehatingutllocalPalaudeFiresiCongressosdeMàlaga.Enaquestaocasiólatrobadahareunitmésd'unatrentenadeciutatsiunacinquantenad'empresesquehanpresentatlessevespropostes,solucionsiexperiènciesvinculadesaldesenvolupamentdelesciutatsintel·ligents,l'optimitzacióil'eficiènciaenergèticail'aprofitamentsostenibledelsespaisurbans.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

24

Carpa Innovat Telefónica (Octubre 2013)

L’alcaldedeTarragona,JosepFèlixBallesteros,vainaugurarel27desetembrel’ExposicióInnovatedeTelefónica,unespaiquepreténmostrarelsdarrersavençosentecnologiesdelainformacióicomunicació,especialmentenaspectescomlasalutil’accessibilitat,l’entretenimentilamultimèdia.Enl’acted’inauguració,hivaparticipartambéeldirectorgeneral de Telefònica a Catalunya, Kim Faura. Innovate és una expressió més de lavoluntatdelaciutatdeTarragonad’aprofitaralmàximelsJocsMediterranisdel2017ielprojectedeciutatsintel·ligentsisosteniblesperferunsaltendavantenelposicionamentdelaciutat.

L’exposició va estar oberta al públic fins 3 dies oferint als ciutadans de Tarragonal’oportunitatdeconèixerdeprimeramàifinsitotinteractuarambelsdarrersavençosentelevisió3D,realitataugmentadaidiversesaplicacionsenmatèriadeTeleassistènciaMòbil.

Hackathon Tarragona. Apps Entreprenenurship (Octubre 2013)

Durant 36 hores i de manera ininterrompuda la Hackathon (Hacvker Marathon) vatenir llocalaCAPSAJovedel’SmartParkTabacaleradeTarragona.Allís’hivanreuniremprenedors,informàtics,desenvolupadorsdesoftwared’entreelscualsenvasortirunguanyador.

El resultat del concurs foren aplicacions decidades a facilitar i gestionar activitatsquotidianesaprofitantlescreixentsprestacionsdelstelèfonsmòbilsintel.ligents.

L’equipguanyadorquevaportaratermeelprojecteArregla’m(dedicataalertarsobredesperfectesurbans)tindràaral’oportunitatdepresentar-loal’AlcaldedeTarragonapertalqueesvalorilasevapossibleaplicació.

Satisfetsamb l’èxitdeparticipació i resultats, l’equipquehaorganitzatHackathonhaavançatqueenfaràunanovaediciódurantelprimersemestrede2014percontinuartreballantenaplicacionsadientsalesnovessmartcities.

I Forum Tarragona Smart

Dijous31d’octubrevatenirlloclaprimeraediciódelFòrumTarragonaSmart,unaactivitatpensadaperconvertir-seenespaidetrobada,intercanvid’ideesivisionsalvoltantdeldesenvolupamentdelprojecteTarragona2017SmartMediterraneanCity.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

25

D’aquestamanera,expertsprocedentsdediferentsàmbits,coml’administraciópública,laUniversitatol’empresaprivada,handebatutsobreelmodeldeciutatintel·ligentihanposatderelleulanecessitatdetreballarenunmodelonelserveialciutadàsiguil’eixvertebradordelespropostes.

AtravésdelaFundacióTarragonaSmartMediterraneanCity,laciutatcanalitzaaquestsreptesdefuturiensónunamostraelsmésd’unavintenadeprojectesques’hanfet,esfaniesfaranpermilloraraspectescomlasostenibilitatil’eficiènciadelsrecursos.

La visió de la Fundació Tarragona SmartMediterranean City és que una ciutat ambcapacitatdedonarrespostaalciutadàdemaneraméseficientiquepuntsdetrobadacomaquestsónnecessarisperreflexionarsobrecomsom.

Elseixosdedebatd’aquestprimerForumvanser:lesTecnologiesdelaInformacióilaComunicació(TIC),larendibilitatdelesSmartCitiesiquiensónelsprincipalsbeneficiaris,d’onhadesorgirlainiciativailespropostesdemillorai,finalment,enquinsentits’hand’orientarels2projectesconcretsquesorgeixenperduralapràcticalesideesprèviamentdebutadesiteoritzades.

Alvoltantdelprojecteslaconclusióésquehandeserduradors,rendibles,útils.

Congrés Eficiència energètica i Smart Green Cities (novembre 2013)

AlPalauFiralideCongressosdeTarragonavatenirllocla2aediciódelCongrésMediterranid’EficiènciaEnergèticaiSmartGreenCities.Aquestainiciativavanéixerl’any2012delamàdel’OpenEnergyInstitutiambl’estretacol·laboraciódel’AjuntamentdeTarragona.Elcongrésésunamagníficaplataformad’informació,debatioportunitatsdenegociperalsectorempresarial,professionalidelesadministracionspúbliquesquegiraalvoltantdels importantsreptesquetenimperdavantenl’àmbitdel’eficiènciaenergèticai lesciutatsintel·ligents.Totplegatamblavocaciód’englobartotl’arcmediterrani.

La trobada va anar dirigida a emprenedors, empresaris, administracions públiques,col·legisprofessionals, lacomunitatuniversitàriaengeneral iapersonesqueestiguininteressadesendebatreiposarencomúideessobreelssectorsdel’energia,laconstrucciósostenible, l’arquitectura, l’habitatge, la rehabilitació, els nous materials, el sectorquímic, les TIC’s, les consultories, etc, i que també vulguin estimular la dinamitzaciód’aquests.L’acteesvaestructurarentaulessectorials,onesvantractardiferentstemesrelacionatsambl’eficiènciaenergètica.Esvacomptarambunaconferènciamagistrala

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

26

càrrecdelprestigiósarquitecteKentLarson,vingutdesdelMassachusettsInstituteofTechnology(MIT)deBoston,queabordaràunaxerradaalvoltantdel’arquitecturadelfuturilaconstrucciósostenible.

Jornada Tècnica ASAC (novembre 2013)

Ladesena jornadaTècnicaASAC(AssociaciódeServeisd’AiguadeCatalunya)va tenirllocenguanyalaciutatdeTarragona.EMATSA,l’empresamixtaentrel’AjuntamentdeTarragonaiAGBARvavolerserl’amfitrionaenunaocasióenlaquevoliamostrarlasevaimplicacióentemesdesostenibilitatambunrecurstantescàscomindispensablecomésl’aigua.Defetl’aiguaésundels5vectorsdelprojectedeciutatsmartquetéTarragona.

Eneldecursd’aquestaJornada l’AlcaldevavolerparlardelprojectedeTarragonaivaincloureenelsseudiscurselvideoexplicatiudelsprojectesdelsJocsilaTarragonaSmartMediterraneanCityquetanbonaacceptacióhatingut.

Forum CEICS. Espai d’inspiració Medalab. URV (novembre 2013)

LaFundacióTarragonaSmartMediterraneanCity,encol.laboracióambelCEICSde laURV,portaatermeunaactivitatanomenadaMedalabalaqualesconvidaaunasèriede persones sel.leccionades per la seva capacitat creativa i innovadora. L’obejctiudel’activitatéspensar,primerdetot,enlaciutatquesempres’hadesitjat.PosteriormentenidentificarquinsactiustélaciutatdeTarragonaiquepuguinservirperinspirar-s’hi.Amblesideesques’aportenescreen“clusters”(d’idees)queposteriormentsesintetizaraneniniciativesfruitdelaconnexiódelesdiferentsideesentreelles.CadainiciativatindràunequipdepersonesquelesdesenvoluparanilestreballaranenposteriorssessionsdelMedalab.LacomunitatMedalabplanificaferentretresicinctrobadesdurantl’any.

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2013TARRAGONA 2017 SMART MEDITERRANEAN CITY

27