Podeu consultar totes les pàgines a: Tortuga INVASORA · LA TORTUGA DE FLORIDA (TRACHEMYS SCRIPTA...

Preview:

Citation preview

LA TORTUGA DE FLORIDA (TRACHEMYS SCRIPTA ELEGANS), que es va vendre fins l'any1997 com un animal de companyia, s'ha convertit en un dels grans perills per a les tortuguesautòctones de tot Europa, i els especialistes la consideren l'espècie exòtica invasora mésnociva del món. Per Jordi Comellas

15Regió7 | DISSABTE, 21 DE MAIG DEL 2011FAUNA�REVISTA

REP

ORT

ATGE

FOT

OGR

ÀFI

C D

E:JO

RD

I CO

MEL

LAS

ot i no ser una espècie autòctona, la tortuga de Florida és la que més fre-qüentment podem trobar en tot tipus d’indrets aquàtics de casa nostra. Rius,rieres, llacs i aiguamolls de Catalunya i, és clar, de les comarques de la Ca-talunya central, són plens d’exemplars d’aquesta espècie –que s’identifica cla-

rament per una taca vermella a cada banda de la cara–, que prové del centre i del suddels EUA i foragita i posa en perill no només les espècies de tortugues autòctones, sinótambé alguns tipus de rèptils i de peixos.

A Espanya es van començar a comercialitzar com a animal de companyia a la dèca-da dels . El se’n van importar ., i del al , . cada any. El es va demanar a la Unió Europea que se’n prohibís la importació, però l’any abans d’a-conseguir-ho –es va prohibir el – se’n van importar .. A Catalunya, fins a laseva prohibició es calcula que se’n comercialitzaven . exemplars anuals. Tota unaautèntica empastifada.

Però, feta la llei, feta la trampa, com diu el refranyer popular. A partir de la seva pro-hibició, els EUA, que no volien perdre el negoci, van començar a comercialitzar d’altresespècies d’aparença molt semblans (Trachemys scripta scripta, Trachemys scripta tro-ostii, Tracchetms emolli) i altres espècies, com la mapa falsa (Graptemys pseudogeo-graphica), que ja es pot observar també en alguns indrets, com l’aiguamoll de la Bòbi-la, a Santpedor, totes elles tan problemàtiques com la de Florida i que acaben igual queaquesta, envaint les nostres aigües.

Generalment es compraven molt petites, quan tenen un aspecte simpàtic, però si te-nen les condicions òptimes creixen ràpidament, fins a centímetres, i quan creixen estornen agressives i poden mossegar fàcilment. Molta gent que en tenia a casa en un pe-tit aquari, arribava un punt que se’n cansava, o bé perquè s’havien fet massa grosses ino cabien al recipient, o bé perquè es tornaven agressives, perquè feien pudor, embrutaven

molt l’aigua, menjaven molt, etc. I quina era la solució? Doncs desfer-se’n llençant-lesal lloc d’aigua més proper, pensant que se’ls feia un bé, però sense pensar en el mal quees feia a la resta de la fauna del país.

La tortuga de Florida és un depredador ferotge i resistent, que competeix pel terri-tori i per l’alimentació amb les espècies de tortugues autòctones, que menja de tot: rèp-tils, amfibis, peixos, aus aquàtiques, tot tipus d’invertebrats, i que fins i tot depreda elsexemplars juvenils d’altres tortugues.

Quin ha estat el resultat? Doncs que, mentre que les tortugues autòctones estan enregressió o tenen prou feina per mantenir-se, la de Florida, molt més resistent i que su-porta situacions que no suporten les autòctones, expandeix els seus territoris a costa d’a-questes, fins al punt que ha passat a formar part de les llistes internacionals de fauna exò-tica invasora i que s’ha considerat, segons el Grup Especialista d’Espècies Invasores (ISSG),una de les espècies exòtiques més nocives del món.

Veiem, doncs, què pot passar quan es compra una aparentment inofensiva i simpà-tica mascota. Si algú encara té algun animal d’aquests a casa i se’n vol desempallegar,que no se li acudeixi deixar-la lliurepensant que on estarà millor serà al’aigua. Cal portar-la al CRARC(Centre de Recuperació d’Amfi-bis i Rèptils de Catalunya), aMasquefa, on, percert, ja no sabenquè fer ambtantes tortu-gues.

T

La proliferacióde la tortuga

de Floridarepresenta

una perillosainvasió alsrius, a les

rieres i en unabona part delsespais humits

del nostrepaís

DEPREDADORFEROTGE I

RESISTENT. Latortuga de Florida

competeix pelterritori i per

l’alimentació ambles espècies

autòctones de totEuropa, que

sempre hi tenenles de perdre

FAUNA DE LA CATALUNYA CENTRAL 135Podeu consultar totes les pàgines a: bloc.regio7.cat/fauna

TortugaINVASORA

Recommended