Activitat 3 contingut curricular

Preview:

Citation preview

SAP126 - Activitat 3. Contingut curricular per a aules especials

Salva Mateu i Mateu

1. Títol descriptiu Construcció d’un pont penjant

2. Assignatura a la qual correspon Tecnologies 1r ESO

3. Contingut al que respon Segons el Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, el contingut d’aquesta activitat correspondria al Bloc 5. Bloc 5. Estructures: Proporciona el coneixement de les forces que suporta una estructura i els esforços a què estan sotmesos els elements que la formen, i determina la seua funció dins d’esta. –Tipus d’estructures resistents: massives, entramades, triangulars i penjades. Estructures de barres. Triangulació. Tipus de suport. –Esforços bàsics: tipus. Elements resistents. Aplicacions. –Anàlisi de comportaments estructurals per mitjà del disseny, planificació i construcció de distints models d’estructures.

4. Resultat d'aprenentatge Segons el Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, els resultats d’aprenentatge d’aquesta activitat correspondrien a:

1. Abordar amb autonomia i creativitat, individualment i en grup, problemes tecnològics treballant de manera ordenada i metòdica per a estudiar el problema, recopilar i seleccionar informació procedent de distintes fonts, elaborar la documentació pertinent, concebre, dissenyar, planificar i construir objectes o sistemes que resolguen el problema estudiat i avaluar la seua idoneïtat des de distints punts de vista. 2. Adquirir destreses tècniques i coneixements suficients per a l’anàlisi, disseny i elaboració d’objectes i sistemes tecnològics a través de la manipulació, de forma segura i precisa, de materials i ferramentes. 3. Analitzar els objectes i sistemes tècnics per a comprendre el seu funcionament, conèixer els seus elements i les funcions que realitzen, aprendre la millor manera d’usar-los i controlar-los, entendre les condicions fonamentals que han intervingut en

el seu disseny i construcció i valorar les repercussions que ha generat la seua existència. 4. Expressar i comunicar idees i solucions tècniques, així com explorar la seua viabilitat i abast, utilitzant els mitjans tecnològics, recursos gràfics, la simbologia i el vocabulari adequats. 5. Adoptar actituds favorables a la resolució de problemes tècnics, desenrotllant interès i curiositat cap a l’activitat tecnològica, analitzant i valorant críticament la investigació, la innovació i el desenrotllament tecnològic i la seua influència en al societat, en el medi ambient, en la salut i en el benestar personal i col·lectiu al llarg de la història de la humanitat. 9. Actuar de forma dialogant, flexible i responsable en el treball en equip, en la busca de solucions, en la presa de decisions i en l’execució de les tasques encomanades amb actitud de respecte, cooperació, tolerància i solidaritat.

5. Material necessari

• 16 llistons de 100x40x20 mm.

• 1 tauler contraxapat de 2440x1220x12 mm.

• 2 taulers de fusta aglomerada de 1000x430x100 mm.

• Fil per a realitzar els tirants.

• Xerrac de beina

• Serra de marqueteria

• Llima plana

• Cola blanca

• Regle

• Esquadra

• Cartabó

• Trepant

• Escuradents

• Claus

• Cargols

6. Breu descripció de la mateixa

L'ús de ponts penjants està generalitzat com a element de construcció per salvar valls, rius i desnivells. En aquest projecte es proposa dissenyar i construir una maqueta d'un pont penjant fix i la seva corresponent documentació tècnica per a la realització a l'aula-taller de forma paral·lela al desenvolupament del bloc d'Estructures.

CONDICIONS Aquesta activitat es realitzarà a l’aula-taller durant les sessions de desdoblament. En aquesta aula, suposarem que hi haurà 16 alumnes, i que els grups de treballa seran de 4 alumnes. 1º SESSIÓ

• Presentació de l’activitat. Cada grup haurà de realitzar el seu propi disseny de pont penjant, complint unes dimensions mínimes.

• L'altura total del projecte serà de 50 cm. La longitud total estarà entre 80 i 100 cm.

El tauler tindrà una amplària de 12 cm i estarà suspès a 12 cm del sòl.

• El professor repartirà els materials que s’utilitzaran.

• Els alumnes hauran de tallar el tauler contraxapat de i els 2 taulers de fusta aglomerada per a que puga ser aprofitada de la manera més eficient pels diferents grups de classe.

2º SESSIÓ

• A partir dels plànols dissenyats, es realitzar per separat totes les peces que van a compondre el pont i després es realitzarà el muntatge del mateix.

1. Columnes. Són 4 llistons iguals de 50 cm de llargs. Defineixen l'altura total del projecte. En aquesta ocasió s'han emprat llistons de 40x20 mm.

2. Tauler o plataforma del pont. Té una longitud entre 80 i 100 cm. L'ample del mateix és 12 cm. Es realitzen amb contraxapat.

3. Es realitzaran els forats al tauler per poder 'cosir' posteriorment els tirants.

4. Base. Té unes dimensions de 50 x 20 cm, està construïda amb fusta aglomerada de 10 cm de grossor i en ella es realitzaran les sabates per a encaixar els llistons que s'empren com a columnes.

5. Tirants. Es col·locaran els fils que subjectaran la plataforma del pont gràcies a les columnes.

3º SESSIÓ

• Al finalitzar la sessió, cada grup entregarà els plànols acotats del projecte, la llista de materials utilitzats, especejament, dibuix en perspectiva.

• A més, hauran de redactar les dificultats ocorregudes durant la realització del projecte i les solucions aportades.

7. Pressupost estimat En principi tots els materials utilitzats es troben a l’aula-taller de Tecnologia, i per tant, el seu cost serà de 0 euros.

Recommended