Claudia mur mollet

Preview:

DESCRIPTION

Treball de recerca sobre el municipi de Mollet del Vallès. Autoria: Clàudia

Citation preview

Índex

Dades del municipi.....................................................................Pàg. 3

Situació en el mapa.....................................................................Pàg. 4

Relleu............................................................................................Pàg. 5

Activitats econòmiques..............................................................Pàg. 6

Monuments i edificis importants...............................................Pàg. 7

Festes Locals...............................................................................Pàg. 12

Curiositats....................................................................................Pàg. 15

Fonts d’informació......................................................................Pàg. 17

Fotos, postals, guies..................................................................Pàg. 18

2

Dades del Municipi

NOM DEL MUNICIPI: Mollet del Vallès.

COMARCA: Vallès Oriental

COMUNITAT AUTÒNOMA: Catalunya

HABITANTS: 52.459 habitants(2010).

EXTENSIÓ: 10,8 km2

GENTILICI: Molletenc

ALTITUD: 61,6 m

DISTÀNCIA DE GRANOLLERS: 11,2 km

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 17.33Km

CLIMA: Mediterrani

CODI POSTAL: 08100

NOM DE L’ALCALDE: Josep Monràs Galindo ( PSC )

3

Situació en el mapa

MOLLET DEL VALLÈS està situat al sud-oest del Vallès oriental. Limita amb Lliçà de Vall,Parets, Montmeló, Montornès del Vallès, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles i La Llagosta...

4

Relleu

El municipi de Mollet del Vallès ocupa un petit tros del sector central de la plana vallesana. Un territori suaument ondulat, on el torrent Caganell travessa, d’extrem a extrem, el municipi fins arribar al riu Besòs. A banda i banda del torrent dos llargs careners (els Bandolers i Sant Valerià) i en la confluència amb el Besòs, una plana rica en aigua on se situa a Mollet.

5

Activitats econòmiques

La seva situació geogràfica i el fet que s’ha convertit en un punt important de comunicacions han afavorit el pas de la població rural a nucli industrial i comercial.

La indústria, molt diversificada, és l’activitat econòmica primordial del municipi. A Mollet del Vallès es troben empreses dedicades a la metal·lúrgica, la química, i la construcció entre altres.

El sector de serveis, especialment el comerç, dinamitza l’economia del poble.

6

Monuments o edificis importants

AJUNTAMENT: Es va inaugurar el 9 de novembre de 2002, en l’entorn de l’ illa de Can Mulà i el van dissenyar els arquitectes Serra-Vives-Cartagena.

En la façana hi ha un immens mural amb una A inclinada, unes onades (tretes d’un segell municipal de 1771) i un moll (tret de l’escut civil de la portada de l’església de 1498) esculpit a la pedra i firmat per Joan Brossa.

CAN GOMÀ: Edifici que albergava el celler i les caves del xampany Gomà. Ara remodelat, acull el Teatre Municipal, l’Escola Municipal de Musica i és sèu de diverses entitats.

7

CENTRE CULTURAL LA MARINETA: Antiga masia del segle XVI que a partir del segle XIX es va convertir en hostal. L’Ajuntament la va comprar el 1954, la va restaurar i la convertí en centre cultural.

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT VICENÇ:El campanar és l’únic que es conser-va de l’antiga església gòtica destruïda durant la guerra civil. A la façana té un relleu amb pedra que representa la Verge Maria amb el seu fill amb braços en el moment que es despenjat de la creu.

8

MASIA DE CAN MULÀ: Antiga masia reconstruïda per convertir-la en Biblioteca municipal. El parc que envolta la casa era el jardí privat. Ofereix grans espais per a jocs i d’esbarjo. Actualment, dins el jardí literari s’hi troba el menhir de Mollet, un monument de més de tres mil anys d’antiguitat.

MUSEU JOAN ABELLÓ: El museu està ubicat en l’antiga casa del pintor. Una casa modernista que el 1999 es va inaugurar com a casa museu on s’exposen obres del pintor i col·leccions d’art dels segles XIX i XX.

9

FONT MODERNISTA: Es va inaugurar l’any 1921, l’autor va ser un deixeble de Gaudí. En aquesta època els veïns anaven a buscar aigua ja que no tenien aigua corrent a les seves cases. En 1961 es va substituir per un brollador, però al 1983 l’Associació de Comerciants del centre la va reconstruir.

EL PARC DELS COLORS: És un parc polivalent, amb dues zones ben diferen-ciades. Per un costat és un parc tradicional, amb zona de jocs infantils, pistes de petanca, fonts; i per l’altre hi ha una zona per fer tot tipus de actes culturals amb un escenari. Cada zona té el paviment de diferent color i tipus de material. D’aquí ve el nom del parc.

Van ser els autors del parc els arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue.

10

ALTRES:

L’ANTIGA CASA DE LA VILÀ, actualment sèu del registre.

MERCAT VELL, ara espai per celebracions culturals i festives.

DIVERSES ESCULTURES de JOAN ABELLÖ distribuïdes al llarg de la ciutat. L’Arle-quí i La Garriganga.

11

Festes locals

FESTA MAJOR:15 d’Agost Durant 5 dies tenen lloc un centenar d’activitats de tot tipus i per a totes les edats.

SANT VICENÇ: 22 de Gener. Festa major d’hivern. Patró de la ciutat.

12

FIRA D’ARTESANS:El cap de setmana següent al 11 de setembre L’objectiu és difondre l’artesania i els oficis artesans de la població. S’organitza en els carrers del nucli antic de la ciutat.

FIRA DE SANT PONÇS:Fira organitzada pels alumnes de l’escola municipal de

discapacitats de mollet .Omple la rambla de parades de productes naturals,

pastissos, flors, plantes i herbes aromàtiques...

MOSTRA D’ENTITATS: Primera quinzena de Maig. És biennal. Les entitats, clubs i associacions de la ciutat ofereixen al públic informació de les seves activitats i serveis.

13

FIRAMOLLET: Primer cap de setmana d’Octubre. Ës biennal.Fira comercial del comerç, serveis i de la indústria local i comercal per promoure la ciutat.

MERCAT DEL DIMARTS: Es fa cada dimarts de mes., per diferents carrers de Mollet i on podem trobar tota mena de productes des de roba , aliments,recanvis de cotxes, productes per la llar...

14

Curiositats:

PERSONATGES FAMOSOS:

Joan Abelló i Prat pintor.Josep Maria Pou actor i director de cineme i teatre.Josep Solà i Sanchez músic.Jordi Solé Tura politic i pare de la Constitució Espanyola.Montserrat Tura ex- consellera d’interior i justicia de la Generalitat de Catalunya.Mojinos escozios cantants.Jaume Barbera director i presentador de TV.Frank Blanco presentador dels 40 Principales.

MENHIR

L’Abril de 2009 sortia a la llum la resta humana més antiga coneguda fins ara a Mollet. Un enorme menhir de cinc metres de llargada i sis tones de pes, amb relleus i gravats en la base. Una de les troballes arqueològiques més importants dels darrers anys a Catalunya, una peça única.

15

GALLECS

Gallecs és un espai rural que conserva els seus valors naturals. La primera activitat de l’espai és l’agricultura ecològica i és el pulmó verd de Mollet.

16

FONTS D’INFORMACIÓ

Aquesta informació la he tret de:

Google.es/maps

Wikipedia.org/wiki/Mollet del Vallès

Molletvalles.cat (pàgina wep de l’Ajuntament)

Punt d’informació de L’Ajuntament.

17

Fotos, postals, guies

Fotos diverses de Mollet

18

19

21

22

Recommended