Els primers textos en llengua catalana

Preview:

DESCRIPTION

Presentació elaborada per Manuel Montijano i Ángel José García

Citation preview

MANUEL MONTIJANO ESTESO

ÁNGEL JOSÉ GARCÍA IBÁÑEZ

1er BATXILLERAT “A”

Introducció.El naixement de les llengües romàniques.El naixement del català.Les Homilies d' Organyà.El Llibre Jutge.Els Furs.Recursos.

Durant el baix Imperi romà i sobretot arran de la caiguda de l’imperi d’Occident, el llatí vulgar va evolucionar de manera gradual i es va allunyar del llatí clàssic fins a donar pas a les llengües romàniques.

Més tard, va sorgir la consciència de que la llengua escrita i la parlada eren dues realitats diferents. El llatí clàssic romania com a llengua de cultura i, per tant, era la pròpia de l’escriptura.

L'imperi romà, al llarg del segle V d. C., va començar a descompondre's, i també la unitat que representava el llatí, donant pas al naixement de les llengües romàniques, algunes de les quals són: el galaicoportuguès, el castellà, el català, l'occità, el francès, el sard, l'italià, el romanès. Al voltant del segles IX i X aquestes llengües ja estaven plenament formades.

El català va nàixer entre final del segle VII i inici del VIII, per l’evolució del llatí vulgar. No obstant això, el català no es va començar a utilitzar a l’escriptura fins a uns segles més tard i de manera progressiva.

Els textos catalans més antics conservats són el Llibre jutge i les Homilies d' Organyà.

Les Homilies d' Organyà són uns dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana i es tracta d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli. Van ser descobertes a Organyà (Lleida) al 1904. Organyà és una vila i municipi de la comarca de l‘Alt Urgell.

Segons els experts, es van escriure entre el final del segle XII i el començament del XIII. Certes particularitats del llenguatge fan pensar els erudits que aquest manuscrit és del temps del rei Pere I el Catòlic . El text és escrit en català no provençalista.

El Llibre jutge (Forum Iudicum) és un fragment breu de la llei dels gots. Es considera que fou escrit entre el 1180 i el 1190. Es conserva en un full de pergamí a la biblioteca del monestir de Montserrat.

Els Furs del Regne de València, foren el dret territorial valencià durant més de quatre segles, des del 1261, quan Jaume I els va jurar i promulgar, durant la reunió de les Corts Valencianes, fins al 1707, amb la derrota d'Almansa i el consegüent Decret de Nova Planta del Regne de València, l'estiu del mateix any.

www.xtec.cat/crp-baixllobregat6/.../C05b.htm -

www.racocatala.cat/~cat1714/d/histcat.pdf 

ca.wikipedia.org/.../Història_de_la_llengua_catal...

www20.gencat.cat/.../culturacatalana/menuitem....