Falgueres i cicadofitins

Preview:

Citation preview

DivisióDivisió PteridòfitsPteridòfits((falgueresfalgueres, , equisetsequisets, ..), ..)

Els Pteridòfits van tenir moments de gran exuberància al període carbonífer, durant l'era paleozoica, i han deixat nombroses restes fossilitzades, generalment entre els carbons que contribuiren a formar de forma decisiva.Moltes d'aquelles espècies de Pteridòfits, la major part de les quals eren arborescents, estan estingides avui dia. Ara hi han més de 12.000 espècies, d'elles un 70-80 percent a les regions intertropicals i només 111 sónibèriques.Típicament les falgueres són plantes terrestres, gairebé sempre d´ambients humits, que presenten unes fulles anomenades frondes, bastant dividides, pinnades, i alrevers d´algunes d´elles podeu trobar els sorus, òrgansmarronosos formats per agrupacions d´esporangis protegitsper una membrana o indusi. Hi ha, doncs, una especialització de fulles esporangíferes. La forma, el nombre i la disposició d´aquests sorus a les frondes és típica de cada espècie de falguera. Els frondes surten cargolades sobre elles mateixes de forma ben característica, el que s´anomenacreixement circinat, i directament d´una tija subterrània o rizoma no presentan per tant tija aèrea. Presenten vasos en forma de traqueides.

CicleCicle d’una falguerad’una falguera

Gametòfits lliures més o menys foliacis o tal.lòfits, el protal.lus, òrgan verd, que viu unes poques setmanes i arriba a alguns cms. de diàmetre. S´observa una reducció progressiva del protal.lus. Les falgueres més evolucionades fan dos tipusd´espores, són heterospòres, que donen lloc a protal·lus masculins, amb anteridis, i femenins amb arquegonis. Encara apareixen espermatozous ciliats i la fecundació, doncs, depén de la presènciad'aigua.La planta correspon a l'esporòfit. Només els teixits amb 2n cromosomespermeten un tamany important i una forta diferentciació (rels, vasos conductors, estomes).

PolipodiumPolipodium vulgarevulgare

Aleixar, febrer 06

El polipodi o herba pigotera, Polypodium vulgare, es fa sobre murs o soques velles en llocsombrejats, els frondes de 20-30 cm, són pinnatipartits o pinnatisectes, glabres, amb sorussense indusi de color de taronja.

PolipodiumPolipodium vulgarevulgare

Primavera del 94

AdiantumAdiantum capilluscapillus--venerisveneris

Els Degotalls, el Folló, Aiguafreda, juny 05

La capil·lera, Adiantum capillus-

veneris, “culantrillode pozo", viu en roques, coves, pous, etc, humitejats peraigua que precipitacarbonat càlcic. S´utilitzava per tal d´evitar la caigudadel cabell i també per la tos i elsrefredats.

AdiantumAdiantum capilluscapillus--venerisveneris

Els Degotalls, el Folló, Aiguafreda, juny 05

Les fulles d´un verd clar, glabres, 2-3 pinnaticompostes, llargamentpeciolades amb un pecíol i un raquismolt fins, de colorbru-negrós, lluents; folíols palmatífids i sorus linears.

AdiantumAdiantum capilluscapillus--venerisveneris

Alcover, març del 98

PteridiumPteridium aquilinumaquilinum

Tossal de la Baltasanajuny 05

PteridiumPteridium aquilinumaquilinum

Tossal de la Baltasana, juny del 05

La falguera

comuna o falguera aquilina, Pteridium

aquilinum, té un rizoma profund, llarg i gruixut, de color negre; les fulles triangulars, grans, coriàcies, 3-4 pinnatisectes, amb un llargpecíol ramificat i sorus linears.

PteridiumPteridium aquilinumaquilinum

Tossal de la Baltasana, juny del 05

Viu en contradeshumides de boscos sobre substrat silici (i sòlsdescarbonatats).

CeterachCeterach officinarumofficinarum

CeterachCeterach officinarumofficinarum

Penyagolosa, abril 07

La dauradella, Ceterach officinarum, “doradilla”, té fulles de 5-20 cm i d´un verd intens a l´anvers, amb el pecíol molt curt i el limbe dividit en segments enters amb sorus recoberts per esquames rogenques.

AspleniumAsplenium

adiantumadiantum--nigrumnigrum

Nov 07

La falzia negra, Asplenium adiantum-

nigrum, "culantrillo negro" és una falguera de frondes de 10-50 cm, d´unverd fosc lluent, molt retallades, 2-3 pinnatisectes, típica dels nostresalzinars, que podeu reconèixer facilmentpel seu pecíol generalment més llarg que el limbe i de color negrós a la base.

AspleniumAsplenium

adiantumadiantum--nigrumnigrum

Castellfullit, novembre 2007

AspleniumAsplenium

trichomanestrichomanes

Alins de Broto, 1400 m, 27-3-02

AspleniumAsplenium

trichomanestrichomanes

Canigó, agost 08

La falzia roja, "culantrillo menor" de limbe oblongo-linear, de 5-30 cm, ambraquis enterament bru negrós i segments dentats i nombrosos (15-40 parells) és comú a les roques i paretsombrejades de les contradesmediterrànies i a l´estatge montà. S´utilitzava igual que la capil·lera perconservar el cabell.

AspleniumAsplenium

fontanumfontanum

Penyagolosa, abril 07

AspleniumAsplenium fontanumfontanum

Penyagolosa, abril 07

DryopterisDryopteris filixfilix--masmas

Montseny, 4 juny 06

PolystichumPolystichum setiferumsetiferum

Montseny, 30 avril 06

OsmundaOsmunda

regalisregalis

Montseny, 30 avril 06

OsmundaOsmunda

regalisregalis

Montseny, 30 avril 06

EquisetumEquisetum

((cuacua de de cavallcavall))

Les cues de cavall o equisets, propersa les falgueres, tenen tiges articuladesamb branques tipicamentverticil.lades i fulles petites soldadesformant una beina dentada a cada nus. És un bon diurètic.

CuesCues de de cavallcavall ((EquisetumEquisetum))

Maig 05

Viuen en indretshumits.

FalgueresFalgueres ornamentalsornamentals

AspleniumAsplenium nidusnidus--avisavis

Lisboa, Estufa, oct 05

NephrolepisNephrolepis exaltataexaltata

CirtomiumCirtomium falcatumfalcatum

IES Horticultura i jardineria, solarium, juny del 2002

PlatyceriumPlatycerium bifurcatumbifurcatum

FalgueresFalgueres arborescentsarborescents

Valle dos Fetos, Montserrate, octubre 07

CyatheaCyathea spsp..

Kew garden, 92, Austràlia

DiksoniaDiksonia

antarcticaantarctica

Mari murtra, 29-3-01

SubdivisióSubdivisió CicadofitinsCicadofitins

•• TenenTenen encara encara caràcterscaràcters primitiusprimitius comparadescomparades ambamb elselsEspermatòfitsEspermatòfits comcom el el fetfet de de produirproduir gàmetesgàmetes masculinsmasculinsmòbilsmòbils, , ditsdits espermatozousespermatozous, que , que alliberatsalliberats pelpel tubtubpol·línicpol·línic seranseran elsels encarregatsencarregats de la de la pol·linitzaciópol·linització. .

•• PerPer tanttant de de vegadesvegades se les considera se les considera comcom a a PrePre--espermatòfitsespermatòfits, , ésés a a dirdir, , comcom a a paspas entre entre elsels PteridófitsPteridófits i i elsels EspermatòfitsEspermatòfits ((juntamentjuntament ambamb el el grupgrup fóssilfóssil de les de les PteridospermesPteridospermes) i se les ) i se les classificaclassifica en una en una subdivisiósubdivisió a a banda.banda.

FamíliaFamília CicadàciesCicadàcies

Jardí Botànic de Funchal, Madeira, juliol 2006

Tenen una aparença característica, de petites palmeres de fullespinnades, de troncs sense ramificar, que viuen a les regions tropicals

CycasCycas

revolutarevoluta

Mar i murtra

Es coneixen com a “fòssils vivents” pel fet d´haver trobat fòssils del Paleozoic, fa 240 milions d´anys, que mostren característiques similars a les actuals.

CycasCycas revolutarevolutaReus, 13 de maig del 2000

De fulles pinnades, amb folíols linears, decurrents, els basals reduits a espines es diferencien de les demés Cycas pel marge revolut dels seus folíols i les llavorspeludes.

Com a element aillat o formant grupetsés molt ornamental de l´estil de la nostra palmera autòctona, el margalló.

CycasCycas revolutarevolutaMar i murtra, 20-4-06

les plantes femenines fan unes fulles modificades molt més petites i peludes, al mig de les fulles, fent com un niu portant a la base els primordis seminals que despréss´envoltaran d´una closca dura, marron, de 3 cm de diàmetre.

CycasCycas revolutarevoluta

CycasCycas revolutarevoluta

Les plantes masculines fan uns cons erectes de 50-60 cm de llarg

CycasCycas revolutarevoluta

Jardí botànic de Coimbra, 17-8-99

CycasCycas circinaliscircinalis

Jardí Botànic de Funchal, Madeira, juliol 2006

CycasCycas

circinaliscircinalis

Lisboa, octubre 05, Expo

CycasCycas circinaliscircinalis

Jardí botànic, 19-10-95

CeratozamiaCeratozamia mexicanamexicana

Jardí botànic de Valencia, 19-10-95

MacrozamiaMacrozamia macdonneliimacdonnelii

Kings canyon, central Austràlia, desembre del 97

DioonDioon

mehariimeharii

Jardí botànic de València,19-10-95

DioonDioon eduleedule

Montserrate, octubre 05 Jardí Botànic de Funchal, Madeira, juliol 2006

EncephalartosEncephalartos

horrydushorrydus

Kew garden, London

EncephalartosEncephalartos horrydushorrydus

WelwitchiaWelwitchia mirabilismirabilis

Kew garden, 92, desert de Namibia

GinkgoGinkgo bilobabiloba Maig 08

Plantes fòssils, doncs corresponen al primer grup de plantes que van posseir un primordi seminal i que van desaparèixer durant el Paleozoic.

GinkgoGinkgo bilobabiloba

20-11-08

Arbre dioic de fulla caduca, flaviforme, bilobada que pren un color groc daurat a la tardor. Les fulles es troben inserides helicoidalment sobre una branqueta curta anomenada braquiblast.

GinkgoGinkgo bilobabiloba

GinkgoGinkgo

bilobabiloba

26-3-2010, X. Bosch, EuroDisney

El primordi del ginkgo és nu i recorda una petita pruna que esdevé groga a la maduresa; no apareix abans dels 30 anys de la vida de l´arbre i és ple de reserves alimentàries, finstot abans de la fecundació, la qual cosa suposa un dispendi d´energia. Aquesta "pruna" de ginkgo, que fa una gran fetor, com de mantega rància (raó per la qual només s´acostumaa plantar els peus masculins), no és un veritable fruit; és una llavor un xic especial, ja que l´embrió no coneix cap estadi de repós. El seu creixement comença des del moment de la fecundació i continua si fa no fa regularment, cosa que no passa a les plantes mésevolucionades; és per això que no es poden guardar, ni es venen llavors de ginkgo.

GinkgoGinkgo bilobabiloba

Kew garden, London

Arbre espontani a les muntanyes de Xina oriental però cultivat per tot el Japói Xina on se´l considera arbre sagrat. Arbre rústic en quan a sòl i clima, ambno gaires problemes fitosanitaris i de vida llarga poden arribar a mil·lenari, però de creixement lent; fan falta 30 anys per assolir els 10 m d´altura poden arribar amb el temps fins als 30 m.D´altra banda, resisteix molt bé la contaminació atmosfèrica.

Recommended