2011_0630-Des del rovellet d’ou d’Elx fins l’extrem nord del Capcir

Embed Size (px)

Citation preview

  • 8/4/2019 2011_0630-Des del rovellet dou dElx fins lextrem nord del Capcir

    1/5

    30/06/2011-Des del rovellet d'ou d'EIx r I D S I'extrem nord del Capcir(http://blocgran.catl?p=5942)

    Des del rovellet d'ou d'Elx fins I'extrem nord del Capcir

    o juny 30, 2011 I @ ) Fantassin Manel ITot just entre a casa i veig que ja m'ha arribat, per correu, el llibre d'en Joan-CarlesMarti i Casanova "Des del rovellet d'ou d'Elx", perc nornes tinc temps d'emocionar-meun moment amb la dedlcatorla, perque marxem en cinc minuts carnl de la zona rnesseptentrional del Capcir, que es el darrer indret que ens manca per poder proclamarque tenim ben apamat el bressol de Catalunya. Com sempre que pugem cap al nord,

    busquem les rutes rnes lIargues amb I'objectiu conscient de perdre'ns tant com puguem. Del Colid'Ares (entre el Rlpolles i el Vallespir) fins al Coli de les Ares (entre el Capcir i el oonesa). Passem Pratsde Mollo seguint la Pollangarda iSola dels Campets en dlrecclo a Ceret, on prendrem el Cami del RocBlanc i la Sureda d'en Redo, passant per la Calcerana, el piemont del Canigo, porta dels Aspres,fins Tu'ir. D'allf cap al Vilar d'Ovanca on, despres d'un breu cafe mirant el forn solar i les muralles, enfilemel camivers Formiguera.

    EIprimer cop que vaig estar a la capital del Capcir va ser fa uns 25 anys acasa de la familia Pi. Despres hi he tornat varies vegades, perc encara notenia apamats tots els vilatges de la comarca. Ara passem de lIarg finsI'extrem nord. Podria arribar a Ouilhan per saludar I'amic Terric, perc finsque no tornin les vaques grasses estic limitat a escapades breus. Ames,ja vaig passar per Quilhan fa pocs mesos, que vaig travessar

    de Mirapeis a Sant Pau de Fenolhet venint de Carcassona i Montsegur. Com veieu, a casa ens costapoe fer kilometres! La d'avui no es una escurslo occitana, com aquella, encara que, com rnes creix elmeu coneixement del territori, rnes s'allunya Espanya i rnes properes veig Barcelona i Tolosa ...i Bordeu,i Nica, i fins i tot la liar torinesa de I'amic Luca. Aixi doncs, comenc;o a fullejar I'obra d'en Joan-CarlesMarti i Casanova mentre remullo els peus a I'embassament de Puigbalador. Casualment coincideixen lavlslo d'un capitol, el tltol del qual esmenta Quilhan, amb la del retol viari que tinc davant assenyalant laruta vers aquesta vila occitana.

    Tanmateix,la primera lectura que hem fet del lIibre ha estat el proleq deI'editor arran que la meva senyora el recordava de prehlstorlquesreunions a can PSAN, tarnbe d'un acte politic (foto adjunta) que,juntament amb en Jordi Moners, vam compartir a Martorell, i d'unavegada que vam anar plegats a Oliana fara cosa d'un quart de segle.Despres comenc;aa lIegir el prefaci del lIibre: "Des el rovellet de I'ou d'Elx

    son 23 escrits en els quais es reflexiona sobre la gran ciutat a la fita sud de la catalanitat cultural. .." -Que fas tu lIegint coses culturals? -es veritat, sempre estic embolicat en conflictes i miseries socials!

  • 8/4/2019 2011_0630-Des del rovellet dou dElx fins lextrem nord del Capcir

    2/5

    Doncs precisament he volgut que ens perdem entre aquestes muntanyes ancestrals per a mirar dedesintoxicar-me d'un exces de penuries humanes perc, no crec possible, en tant que catala, poderdefugir els conflictes culturals, malgrat que siguin tan allunyats dels meus interessos quotidians.

    Precisamentrecorda unalIarguissimadlscusslo, davantmateix d'unaparada de Llengua

    Nacional (tarnbe deu fer una vintena d'anys) on, a contracor, vaig haverd'acceptar la tesi -mig lronlca- de I'amic Jordi-Carles B., segons la qual,per molt obrers i comunistes que siguem, en tant que catalans, estemcondemnats a ser filolegs en potencla, Dels "monjos-soldats" de I'edatmitjana als "treballadors independentistes sensibilitzats per la lIengua" de la Catalunya del XXIesegle! Doncs deu ser veritat, ates que al cap de poca estona m'he sentit frustrat perque voliaescoltar la parla de transicio a I'occita que caracteritza el Capcir, perc m'he adonat que aquest pastord'ovelles tan tipic en aparenc;a nornes sap parlar ales ovelles i al gos en frances! Es ciar, no puc evitarles comparacions entre aquesta realitat, diglcssica perc orgullosa de la seva catalanitat, i la que emtransmet en Joan-Carles Marti i Casanova "des del rovellet d'ou d'Elx", i que va captivant-me paqtna apaqlna; encara tinc per dies de lectura del lIibre ...perc nornes falten poques hores per tornar aBarcelona!

    M'acomiado del Capcir des del seu interior rnes intim: la cova de Font Rabiosa.Descoberta el 1958 ran dels treballs d'una pedrera d'onlx, la mateixa pedrerad'on es van extreure els materials de revestiment del Palau dels Reis de Mallorcade Perpinya, te una longitud de 12 qullornetres i es pot visitar des de 1983. Quanhi aneu no us descuideu de veure una curiosa forrnaclo en forma de "papallona"

    que, segons diuen, nornes s'ha donat en dues altres coves en tot el rnon, Esperant I'hora de la visitahem tingut una lIarga tertulla, en frances, amb els altres visitants, amb la senyora que cobra I'entrada,amb la seva filla adolescent iamb el guia. Aquest darrer, en adonar-se que la meva filla petita no parlafrances, s'ofereix a fer, durant la visita, algunes explicacions en castella que te preparades pelsvisitants ocasionals que venen de Barcelona. Li responc que no, que de cap manera. No tindria capsentit, i jo ja puc traduir-li a la meva filla aquells conceptes que pot entendre una criatura de 7 anyets.

    La reflexlo "es curios que la majoria de turistes barcelonins coincidiu en novoler explicacions en castella" es seguida pel comentari d'un altre delsvisitants, de Perpinya, que exclama -sempre en frances- amb to d'enveja"Ia sort que teniu els barcelonins, que us podeu integrar aqui perque us es

  • 8/4/2019 2011_0630-Des del rovellet dou dElx fins lextrem nord del Capcir

    3/5

    molt facil aprendre a parlar frances, molt semblant al catala: en canvi als nordcatalans ens costa moltintegrar-nos a Barcelona perque el castella es molt diferent". Te part de rae, si ho mirem pel costatfatalista d'haver d'usar els idiomes ocupants, perc abans que jo poques replicar se m'ha avancat unaltre turista, aquest de sutssa, amb la resposta assenyada: "del que es tracta es de saber parlar totsen catala!" Tot seguit la xiqueta adolescent de la guixeta, que no havia deixat de mirar, amb expresslode curiositat i admlraclo, alhora, la verborrea de la meva filla petita, ha dit amb orgull que ella ha aprescatala a I'escola i, a contlnuaclo, la seva mare ha afegit que pels grans ja es tard, perc que els petitsI'aprenen i se'n senten orgullosos (fiers).

    De tornada a Barcelona recordava el mestre Josep Guia i la seva perspectivade Centre-Perlferia , Ell ja ho deia que la principal responsabilitat delredrec;ament nacional la tenim al centre, perc es patent que, lIevat d'exlques(percentualment) excepcions, com en el cas d'en Jordi Sole, no estem prou aI'alc;ada. Sort tenim, als nostres extrems septentrional i meridional, amb

    aquests resistents periferics, autentlcs herois, com els que al Capcir mantenen I'orgull i s'esforcen perrecuperar una lIengua situada en nivells residuals ...i com en Joan-Carles Marti i Casanova, regalant-nos amb tan valuosa aportaclo des del rovellet de I'ou d'Elx.

    Grans mercest Que tingueu un bon jorn de satisfaccions ide lIuita en el carnl de I'alliberament!

    Fantassin Manel

    (Gothalonia)Etiquetes Politica catalana IEdita I~ 7 comentaris

    7 respostesTerrie /ausa diu:juny 30, 2011 ales 7:45 am EditaUn article apassionant.T'esperam a Quilhan se te fa pas paur atraversar la frontlera!ll ;-)Fantassin Mane/ diu:juny 30, 2011 ales 7:54 am EditaMe fa pas paur traversar la frontlera l :-DTot 10 contrari, i vau forc;aper O ccitanta :-)Lo problema es que de cops solament ai un jorn per viatjar e me cal alavetz planificar 10 viatge.

  • 8/4/2019 2011_0630-Des del rovellet dou dElx fins lextrem nord del Capcir

    4/5

    Fa de paucs meses faquerl Barcelona-Carcassona, Montsegur-Mirapeis-Quilhan-5ant Pau deFenolhet-Barcelona ...e ara, aquel cop, 10limit es estat 10Capcir. Quand tomaran de vacasgrassas m'i velras sovent per Occitania. Merces, amic.Joan-Carles Marti i Casanova diu:juny 30, 2011 ales 8:11 am EditaAmic meu:Que dir-te? Gracies. Imaginar-me com lIegies "des del Rovellet de l'Ou" al Capcir m'emociona.Hauria estat be veure'ns alia, amb un got de vi de la terra a la ma i un altre ja dintre la gola,millor encara a Quilhan amb en Terric Lausa. 5'ha de fer alguna cosa per reviscolar tarnbel'ocdta vel. Ami, amb la de faena que dec tenir a Elx pel que fa a la lIengua catalana, el meuvalencia d'Elx, em sembla que la causa occitana refon;:a la causa catalana. Que elreviscolament de l'occlta es tarnbe una causa egoista per nosaltres perque fa que les nostresfronteres tarnbe siguen rnes fortes. Pensa que un 75% dels "francesos" que fan de turistesfins a Guardamar son occitans. Occitans de territori, d'accent occlta, capacos algunes vegades,de parlar occtta , Un occlta rnes fort es un catala rnes fort tarnbe perque ens podriem parlar enaquestes lIengOes tan vernes sense haver de recorrer al frances 0 a l'anqles, I com a tecnlc deturisme et dire que ho veig clar, clarlsslm, Encara recorde aquell senyor que em parladirectament en occlta gasco a I'oficina de turisme d'Elx 0 aquella dona jove que em parla occitaprovencal, era avinyonesa, a I'oficina de turisme de Guardamar. I uns quants casos mesoAquesta hauria d'haver estat la normalitat. Un occlta fort, a rnes ames, significa un Rossellototalment catala , Es facil de capir rnes enlla del Capcir.Fantassin Manel diu:juny 30, 2011 ales 8:38 am EditaJoan-Ca rles:Em deia una vegada un occlta d'origen espanyol, que mentalment era "hlspano-frances"(imagina't, quina pori), que la nostra derla per la recuperacio de l'occita (i de l'araqones al'Arago) era deguda a interessos tan antics com la tactlca dels "estats-tap". Evidentment Ii vaignegar que fos aquesta la rao perc Ii vaig confirmar que estaria ben justificat perque laproximitat de I'espanya espanyola i la franca francesa Fan Por ...i ell mateix n'era la prova.Enhorabona per la teua faena perque, sent com sou gent de frontera, la vostra es faenad'herois i mereixeu el reconeixement de tot el pars ...i dels seus entorns (fins rnes enlla deBordeu e de Nic;:a!!!! :-)Jordi Sole i Camardons diu:juny 30, 2011 ales 11:40 am EditaAra m'has emocionat Manel, gracies!Durruti fai Companys cnt amb psuc. diu:juny 30, 2011 ales 3:09 pm EditaConeixent la zona del Rosselli, Capcir i Occitania, ha estat un plaer lIegir-vos.tant de bo els occitans parlessin catala abans que castella, jo intento parlar catala alia irefusen. en canvi ales narts de lanaued'ui es veu nue no tenen refus i contesten. en frances 0

  • 8/4/2019 2011_0630-Des del rovellet dou dElx fins lextrem nord del Capcir

    5/5

    .-._-- .. , - .. -_ ... - .-- .... ....- -- '-":::J--- _. -- .-- -.-- .. - -- .. - ... -._-. -- .....---- .. , - .... - .. ----

    fins en angles.joan pere "Perpinya" diu:julioll, 2011 ales 2:45 pm EditaBon dia, a jo , em fa mal de sapiguer que el catalan del nord que estava alia aquest dia, hagidit aquestes paraules i en frances sobretot que per integrar-nos a Barcelona, hi ha que parlarel castella pero per a mi es una broma 0 que no coneix de tot el seu Pais "si es un catalanfrances que no podia parlar el catalan i que no coneixia de tot Catalunya 0 sino es unestranger que viu en el Rossello perque ara la meitat de la gents en el Rosselo ja no son mesCatalans" pero em sembla molt estrany aixo que ha passat i tambe molt trist que el guia nosap parlar el catalan tampoc ??? Pero bueno ien a jo no m'ha agradat gairebe perque es molttrist per nosaltres Catalans del Nord perque el Rossello es el bressol del catalanisme i no hihavia cap persona que sap parlar el catalan nostra lIengua i aixo em fa mal !.Fins aviat. joanpere "les alberes".