20
2018 Núm. 354 REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 1

2018 Núm. 354 DEFINITIVA.pdfforasteres. Pablo, Pablito, Pablete, deixa de tocar els pebrots als catalans. Els del teu partit en un sis-cents els sobra lloc, ja veurem si arriben a

  • Upload
    others

  • View
    4

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

2018Núm. 354

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 1

3 Editorial“Diálogo para Besugos”

4 GremiTaules salarials i calendari 2019La UEC i Prebal ofereixen una bona cobertura als autònoms Llicències d’obres majors a l’Ajuntament de CadaquésLa UGT nomena Secretària General La UEC agraeix a GERMANS BOADA SA la seva col·laboracióCCOO celebra els 40 anys de la negociació del conveni col·lectiu Celebracions de Sant Antoni de Pàdua i el concurs de paletes de Girona

10 OficiLa cuita de calç al Forn Gran d’en Torró de Fonteta

12 FormacióDos simuladors de riscos laborals inèdits a Palol de RevarditCurs d’aprenents de l’ofici La UEC i GRETA consoliden el seu projecte de formació d’oficis tradicionals

14 ServeisLa UEC i Galileu.net continuen apostant per les noves tecnologies

15 Nous agremiats16 PLG informa

Treballadors de les ETT a les obres de construcció17 Gremi de Pintors informa

Els pintors celebren la festa de Sant Lluc18 Actualitat

Grup Rubau construirà un hospital a Potosí4a Edició de l’Open Day Bobcat Girona

Director:Josep Agustí i Ros

Redacció, disseny i maquetació:Dpt. de Comunicació UEC

Impressió i enquadernació:Palahí Arts Gràfiques Dipòsit legal: Gi-915-76

GironaFiguerola, 1517001Tel. 972 21 36 72Fax 972 22 35 [email protected]

FigueresVilafant, 63-65 baixos17600Tel. 972 50 50 31Fax 972 51 63 [email protected]

OlotVerge de Núria, 5 baixos17800Tel. 972 26 34 03Fax 972 27 01 [email protected]

RipollPol. La Barricona, Nau 6.17500Tel. 972 70 34 53Fax 972 70 23 [email protected]

Centre de Formació Laboral de la ConstruccióCarretera C-66, Km 3917843 Palol de RevarditTel. 972 59 64 60Fax 972 59 64 61

www.uecgirona.catEDITA:Unió d’Empresaris de la Construcció

Podeu enviar-nos informació i/o fotografies d’alguna obra que hàgiu realitzat, notícia o curiositat i ho publicarem a www.uecgirona.cat o a la revista. Contacte: [email protected]

Participa a la revista de la UEC

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 2

“DIÁLOGO PARA BESUGOS”

Recordo fa anys una columna d’una revista satírica, començava amb un “Buenos días”, il’altre contestava “Buenas noches”. Aquest símil és el que tenim en el dia a dia al nostrepaís, i també a Espanya. Així no hi ha solució possible, volem comunicació els bàndolsenfrontats? O ja ens està bé que no n’hi hagi? Preferim més les baralles, a l’entesa?

Per a mi la cosa és que hi ha molta dialèctica però cap contingut en cap àmbit polític.Només piulen per les xarxes socials sense sentit, només per ser virals i no sortir mai a lapalestra evidenciant les seves mancances.

Que bé que aniria que tornessin a néixer, sempre, és clar, que aprofitessin la nova opor-tunitat d’aprendre educació i una millora en els seus coneixements, sobretot en llengüesforasteres. Pablo, Pablito, Pablete, deixa de tocar els pebrots als catalans. Els del teu partiten un sis-cents els sobra lloc, ja veurem si arriben a tres. Albert Ribera, ets un català bord,així parles del país que et va donar coneixements però d’educació no vas aprendre res.

Aconseguiran que els votants els enviïn a la merda i que no els votem. Estem tips i fasti-guejats de com tenim el panorama actual i no es veu cap símptoma de canvi.

Sort que hi ha coses que funcionen, com GRETA, que els felicitem per la feina ben feta.

Aquesta tardor no s’ha pogut celebrar el Concurs de Paletes de Girona per les festes deSant Narcís, per culpa de les inclemències dels temps, després de 20 convocatòries.

M’acomiado desitjant-vos unes bones Festes de Nadal i un millor Any Nou.

Josep Agustí i RosPresident de la UEC

EDITORIAL

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 3

GREMI

Aprovades les taules salarials i el calendari Patronal i sindicats van arribar a dos acords importants, publicats al DOGC, tot i queencara segueixen les negociacions per aprovar l’articulat del conveni col·lectiu del sector.

4

Tot l’equip de la UEC desitja unes felices festesde Nadal i un pròsper any 2019

El passat 29 de juny es van signar les taulessalarials que es van incrementar un 2% res-pecte a les anteriors. La data d’entrada envigència d’aquestes va ser l’1 de juny de2018.

En la reunió del 19 de setembre es va apro-var el calendari laboral pel 2019. En aquests’hi assenyalen els dies de festa oficials i elsde regularització de jornada. És a dir, comque hi ha més dies laborables que hores detreball (1736h/any), cal marcar com a diesde festa unes quantes jornades.

El criteri que la comissió negociadora empraper concretar uns dies determinats de festaés el de minimitzar l’inconvenient que potsuposar haver de fer festa un dia laborable,per raons d’organització de feina, per aixòes marquen dies que es consideren ponts.

Tot i això, els dies de regularització de jor-nada poden ser traslladats per cada empre-sa en funció de les seves necessitats orga-nitzatives i festes municipals.

S’aconsella que cada empresa confeccioni elseu propi calendari a principis d’any, on s’hireflecteixi també el període de vacances.

Podeu obtenir tots els documents relacio-nats amb el conveni a la pàgina web de laUEC: www.uecgirona.es, entrant a “l’àread’agremiats”, a documents i a conveni.

Representants sindicals i de la patronal quevan signar les noves taules salarials.

Tal com ja s’informava en la circular 18 elGremi ha posat a la venda la loteria de Nadalque es venen per separades les participa-cions de 5€ tant de loteria de l’estat espan-yol, al número 73.076, com de la Grossa deCap d’Any.

Com sempre s’han confeccionat els calenda-ris de sobre taula que tothom rebrà junta-ment amb aquest butlletí informatiu, i comno, la felicitació de Nadal.

Desitgem a tots els nostres agremiats unesbones festes de Nadal i un pròsper any 2019.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 4

5

GREMI

Els autònoms tenen unes cobertures escasses en cas d’accidents, és bo que aquests esti-guin ben coberts i el producte que els oferim és molt interessant per la relació qualitat preu.

La UEC i Prebal ofereixen una bona cobertura alsautònoms en cas d’accident laboral i no laboral

Els autònoms cotitzen a la seguretat socialen funció de l’activitat a la qual estandonats d’alta, i la base que ells escullen,que actualment l’import mínim és 932€. Laquota mínima que cal pagar de maneramensual és d’uns 280€ (també es calcula enfunció d’uns paràmetres, com l’edat). Acanvi l’autònom té dret a unes coberturesen cas de baixa, incapacitat i defunció.

De manera totalment opcional es pot con-tractar, sempre mitjançant una mútua, lacobertura en cas d’accident laboral i malal-tia professional. Hem de remarcar que lapersona que no tingui aquests riscoscoberts de manera voluntària a través de lamútua, en cas d’accident laboral o malaltiaprofessional, sempre té dret a cobrar de laseguretat social, però els imports seran elsmateixos que si d’accident no laboral, omalaltia comuna es tractés. I també calrecordar que en aquests casos, cal comuni-car i demanar aquest cobrament a la segu-retat social, ja que no es gestiona de mane-ra automàtica.

La majoria d’autònoms cotitzen per importsbaixos per una qüestió de despesa, demanera que en cas d’accident les pensionsque s’obtenen són considerades escassespel ritme actual de vida.

PREBAL és una mútua de previsió que s’haespecialitzat en complements privats a lacotització a la seguretat social, i que perunes quantitats mensuals molt assequibles(des de 17€/mes), en cas d’accidents,dobla algunes de les pensions a cobrar.

Hi ha dues modalitats a escollir:AUTÒNOM MÍNIM I AUTÒNOM GLOBAL

Les quantitats a cobrar en cas d’accidentsón les mateixes en les dues modalitats,però el que varia són els anys en què esperllonga la pensió, en la primera opció són5, mentre que en la segona són 10.

PREBAL no distingeix entre accident laborali no laboral a l’hora de pagar les baixes i lesincapacitats. Es cobren sempre des del pri-mer dia.En la circular 22 hi ha un exemple del quees paga i cobra en casos d’accidents. Desde la UEC us podem fer una proposta per-sonalitzada, ja que les quantitats varien enfunció de l’edat, del que cotitza actualmentcadascú, i de la modalitat que s’esculli.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 5

6

Llicències d’obres majors a l’Ajuntament de Cadaqués

GREMI

La UGT va celebrar una reunió en l’àmbit deCatalunya per nomenar a la Secretària General

de la UGT FICA de les Comarques Gironines

El passat 8 d’octubre finalment es van con-cretar diversos acords, fruit de les reunions igestions realitzades l’últim any. En les troba-des hi ha participat els perjudicats: tècnics,constructors, industrials, etc.

Un dels compromisos és que l’Ajuntament,coneixedor de la manca d’hores de tècnicmunicipal per poder despatxar la feina pròpiadel departament, contractarà més personaltècnic urgentment, per complementar l’equipactual.

lar de manera individual i personal.

Des de la UEC ens posem a la disposició delsagremiats afectats per la demora de les lli-cències de l’Ajuntament de Cadaqués per sialgú considera oportú demanar una visitaamb el tècnic municipal per parlar del seucas en particular, en algun dels projectespendents de resolució que l’afectin, acom-panyant-lo o assistint-lo pel nostre tècnicBernat Masó. Si és el cas, només cal que ensho feu saber i ens organitzarem per demanarhora.

L’Ajuntament aconsella a tots els propietarisque vulguin iniciar un projecte a la localitatde Cadaqués que facin una primera visitamolt a l’inici, al tècnic municipal, perquè seràinformat de les principals casuístiques delpoble, evitant potser així les nombrosesesmenes que actualment s’estan redactant aquasi tots els projectes, fruit de no respectarla normativa municipal, i argument principalde l’equip tècnic per defensar la demora enla concessió de les llicències d’obra major.

Aconsellem que si coneixeu algun particularque té intenció de construir a Cadaqués lirecomaneu que demani hora al tècnic muni-cipal perquè estigui ben informat del que espot edificar abans d’encarregar el projecte.

L’octubre del 2017 els representants de la UEC a l’Alt Empordà van iniciar les entrevistesamb l’Ajuntament de Cadaqués per informar de les queixes que es detectaven en el sector.

El passat 10 d’octubre es va celebrar al’Auditori de Girona el Congrés Extraordinaride la Federació d’Indústria, Construcció iAgro de la UGT Comarques Gironines.

La Sra. Isabel Martínez va ser l’escollida perser la Secretària General de la UGT FICA deles Comarques Gironines.

L’Ajuntament també accepta que si hi haalgun projecte encallat actualment i es volcomprovar, discutir, o comentar una solucióconjunta es pot demanar visita amb el tècnicmunicipal, és a dir, tractar cada cas particu-

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 6

7

GREMI

La UEC agraeix a GERMANS BOADA SA la cessióde la talladora TZ1020 pel centre de formació

CCOO celebra els 40 anys de la negociació delconveni col·lectiu i els 25 de la creació de la FLCL’acte, amb molta assistència de públic i personalitats, va ser conduït per Miquel Peláez.

El passat 23 d’octubre CCOO va celebrar el 40èaniversari del conveni de la construcció al Salód’Actes de CCOO de Barcelona.

En l’acte hi va assistir el President de la FLCC,el Sr. Josep Agustí Ros, qui també ocupa elcàrrec de President de la UEC.

Coincidint amb aquesta celebració es va com-memorar també un altre aniversari, els 25anys de fundació de la FLC, ens paritari sorgitprecisament per trobar un espai comú de tre-ball entre sindicats i patronals, en benefici delsector.

L’empresa GERMANS BOADA SA de Rubí ha cedit una talladora de gamma alta al centrede formació de la UEC per millorar les pràctiques dels cursos de paletaria.

d’1 metre quadrat que es comercialitzen tantúltimament.

La UEC ja va informar en la circular 7 que sialgun agremiat vol venir a veure la talladora,només cal que ho demani.

Chakir El Homrani, l’Honorable Conseller deTreball, fent un discurs dins l’acte d’aniversari.

Guillem Gavaldà lliurant la talladora a DavidMartínez, ambdós representant les sevesempreses.

El model que ha cedit l’empresa GERMANSBOADA SA a la UEC és la TZ1020, la millormàquina del mercat. La seva gran potència,alta precisió i perfecta fiabilitat, es combinenfantàsticament amb la fàcil manipulació de lamàquina. GERMANS BOADA SA sempre haapostat per la millora i el desenvolupamentde les eines per facilitar la feina als professio-nals, oferint actualment una àmplia gammade talladores, així com una gran varietat decomponents que les complementen.

El seu representant i responsable comercial ala província de Girona, GUILLEM GAVALDÀ,va realitzar una demostració a Palol deRevardit en la que es va comprovar com lamàquina TZ1020 va tallar una peça deBrancòs ceràmic de 8mm amb una senzillesaespectacular, sense haver de fer quasi força.

A més, aquest model de talladora permetmanipular les peces de gran format de més

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 7

8

GREMI

Sant Antoni de Pàdua, el patró dels constructors

Olot no va fallar i un any més es va celebraramb molta afluència de participants la tradi-cional missa en honor al nostre Patró.

Després de l’acte solemne un aperitiu servita l’ombra de les alzines, va ser la millor elec-ció per seguir mantenint la sempre agrada-ble conversa amb els agremiats.

Agraïm la col·laboració al matrimoni Bartroliper tenir cura del penó, així com a lessegüents empreses per fer possible la festi-vitat de Sant Antoni a Olot:

Un orgullós Jaume Plana Roura recull la distinció a tota una vida de treball

La Comissió de la Festa dels Paletes deBanyoles i Comarca va triomfar un any mésen l’organització dels actes festius que ofe-reix a tota la població en honor al nostrepatró.

El mestre d’obres jubilat distingit enguany vaser el Sr. Jaume Plana Roura, qui podeuveure a la fotografia de l’esquerra, acompan-yat per la seva esposa. El pendonista desig-nat enguany va ser el Sr. Xevi EstanyolBosch.

El 35è concurs de paletes es va organitzar ala plaça de les Rodes, amb la col·laboracióde moltes empreses proveïdores del sector aqui se’ls agraeix la seva participació.

El primer premi se’l va merèixer la parellaformada per Aleix Plana i Vasile Safta deTarragona, qui podeu veure a la fotografia del’esquerra.

La ciutat d’Olot respecta la festivitat de Sant Antoni i ho celebra sempre el dia 13 de juny,mentre que la resta de la província ho està traslladant per qüestions d’organització.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:43 Página 8

GREMI

20a edició del Concurs de Paletes de les Comarques Gironines- PREMI UEC

El 1998 va néixer el Concurs de Paletes de les Comarques Gironines - PREMI UEC, un concursque va agafar el relleu al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics qui feia molts anys queel celebrava, sempre en el marc de les fires de Sant Narcís de Girona.

Aquest any 2018 tocava celebrar la 20a edició del concurs, però malauradament tot i estarpendents de les previsions meteorològiques dies previs, el concurs es va suspendre per culpade la pluja. Tot i això, l’organització i tots els concursants s’havien presentat a les 8h del matía la plaça Poeta Marquina de Girona amb ganes i preparats per començar la competició, ambl’esperança que la pluja fos suficientment dèbil com per poder celebrar l’acte.

La UEC i els membres del Jurat ho tenien tot preparat per si es podia celebrar, així que agraei-xen sincerament la col·laboració de les empreses i entitats que es van implicar.

Des del Gremi feliciten a tots els participants per la seva entrega i bon humor en tot moment.Per compensar-los, l’organització va obsequiar-los amb el material que regalaven les empre-ses patrocinadores del concurs, i per tant agraeixen la col·laboració a Terreal, Hiperdecoració,Brecor i FLCC.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 9

10

OFICI

La UEC imparteix un curs per no perdre els coneixements que actualment encara estanactius en el mercat sobre la construcció tradicional en el nostre sector: Mestratge enConstrucció Tradicional. Els alumnes d’aquest curs van participar, com una pràctica més,a la cuita de calç al Forn Gran d’En Torró de Fonteta.

La cuita de calç al Forn Gran d’en Torró de Fonteta

El passat mes de juny es va fer la cuita decalç a l’emblemàtic Forn Gran d’en Torró deFonteta, declarat Bé Cultural d’InterèsNacional (BCNI) el 2011. Un acte que va requerir molta participacióper part de tots els voluntaris i l’energia ientusiasme del terrisser Josep Matés en laseva organització. En total es van arribar acoure un voltant de 70 tones de pedra cal-cària.

Amb aquesta iniciativa es va voler homenat-jar i recordar la importància que va teniraquesta activitat en la configuració social ieconòmica del municipi fins a mitjans delsegle XX, un ofici que va marcar una èpocai que avui en dia queda molt poca gent queel conegui amb precisió.

Aquest procés va començar el mes defebrer quan es va iniciar el primer pas queconsistia en la neteja i el desbrossament delforn, així que d’un bon principi, es va feruna tala de totes aquelles plantes que mésafectaven l’entorn del forn i també es vanetejar la feixa del costat per poder-hiposar totes les feixines que es necessitarienper fer la cuita.

Pocs dies abans d’encendre el forn es vanetejar l’olla del forn i, paral·lelament, es va

iniciar l’extracció de la pedra calcària d’unaantiga pedrera, situada en un camp al cos-tat.

El procés de fabricació de la calç comença ala pedrera, on antigament els homes esmi-colaven la pedra i li donaven forma. Un coptrencada, els carros la transportaven fins alloc i la descarregaven a l’esplanada que hihavia a la part superior del forn.

D’aquesta manera, un cop realitzada aques-ta operació, ja es podia començar a enfor-nar. L’interior del forn s’omplia de feixines,que feien la funció de bastida, i aquestesanaven pujant al ritme de les pedres.

Després es feia una volta amb les pedres, lavolta es començava a aixecar al cim de labanqueta, que era una mena de banc quehi havia al voltant del forn. Quan estava fetatota la volta, el forn s’acabava d’omplir depedres fins a dalt de tot. Les pedres mésgrosses anaven a sota del forn i les méspetites a sobre, aquestes últimes s’anome-naven ripiu.

Quan s’hi començava a fer foc, hi havia unparell d’homes que, sense parar mai, dia init, en torns de quatre hores, anaven ali-

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 10

OFICI

mentant el forn de combustible. Per a feruna cuita de calç, se solien gastar entre2.000 a 3.000 feixines de bruc, gatoses iarboç.

D’altra banda, per saber si la pedra ja eracuita, s’havia de vigilar el color del fum.Quan s’iniciava la fornada sortia un fum decolor negre, però cap al final de l’operació elfum ja es tornava de color gris i desaparei-xia.

Un cop apagat el foc, el forn es tapavadurant un parell de dies i es deixava refre-dar. Finalment es retirava la calç i es carre-gava als carros, que la duien a la seva des-tinació. Aquesta operació solia durar entre 4i 5 dies.

La cuita de calç al Forn Gran d’en Torró deFonteta ha estat possible gràcies a JosepMatés i la seva coordinació i organització detots els preparatius.

Els alumnes de la UEC que estaven impar-tint el curs de Mestratge en ConstruccióTradicional, van fer una visita en plena cuitai van ser testimonis de la feinada que com-porta fer-se càrrec d’aquesta gesta. La coor-dinadora d’aquest curs per part de GRETA,l’Olga Muñoz, va ser qui va fer possible queels alumnes gaudissin d’aquesta experièn-cia. La UEC agraeix molt sincerament laseva dedicació i el gran encert en estarsempre informada de les iniciatives relacio-nades amb els oficis tradicionals.

També ha estat imprescindible la col·labora-ció de la família Torró, propietaris del forn,i d’un camp d’on s’ha tret la pedra del MasEusebi.

11

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 11

12

Dos simuladors de riscos laborals inèdits completen les instal·lacions del centre de

formació de la UEC i PLG a Palol de Revardit

FORMACIÓ

Els simuladors de riscos laborals són: el d’Espais Confinats i el de Treballs en Alçada, totsdos únics i fins ara inexistents en cap altre centre de tot l’estat espanyol.

La UEC, PLG i la FLC s’han tornat a unir unavegada més per construir dos simuladors deriscos laborals únics en tot l’estat espanyol:

Un és el d’espais confinats, per impartir for-mació en prevenció de riscos laborals d’unamanera molt segura per a tots els operarisque per motius de feina han d’entrar enespais tancats, per exemple, en la construc-ció d’arquetes i pous, treballs de reparació,neteja i manteniment de col·lectors i clave-gueram, manteniment en sales soterradesde tractament de les aigües de piscines pera ús públic, manteniment a l’interior debodegues de vaixells, manteniment en gale-ries de serveis o túnels, etc.

El simulador és un contenidor metàl·liccompletament opac, les seves mides són6m llarg x 2,45m ample x 2,55m d’alçada. Disposa d’unes escales exteriors que donenaccés a la part superior del contenidor,aquesta planta queda envoltada d’unesvalles perimetrals. Un cop a dalt, l’alumne hitrobarà l’únic accés a l’interior del simula-dor, a través d’una arqueta de 0,70m x0,70m. Mitjançant unes escales de gat esbaixa a l’interior del contenidor i s’entra enun espai fosc, que s’assembla a l’acció d’ac-cedir a sota terra.

En condicions reals no hi hauria sortida d’e-mergència, però com que és un simuladoramb finalitats formatives, en aquest casse n’ha habilitat una, la qual permetrà sortirràpidament a la part exterior en cas denecessitat i trobar-se ja a nivell de terra.

Al costat del contenidor hi ha instal·lat unespai per deixar-hi tots els estris i EPIS, ésa dir, el material auxiliar de les pràctiques.

Complementant l’espai dedicat a feinesperilloses també s’ha construït un simuladorde treballs en alçada al costat del d’espaisconfinats. Consisteix en la col·locació dedos pals de 6 m d’alçada a nivell de terra,un de fusta i un altre de formigó, com els detelecomunicacions i electricitat tan comunsal nostre territori.

Les pràctiques que es faran en aquests apa-rells compten amb totes les mesures deseguretat per tal de simular un entorn defeina real, però alhora sense córrer capperill, ja que els sistemes d’instal·lació s’handissenyat per a que sigui així.

S’amplia així el ventall de cursos de forma-ció, arribant a nous operaris, noves activi-tats industrials i fins i tot altres sectors.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 12

FORMACIÓ

13

Motivar els alumnes és obtenir operaris contentsFinalitza amb èxit el curs de manobres que la UEC ha estat impartint des d’octubre.

Les edicions del curs de Mestratge en Construcció Tradicional es van repetint, ja que hiha alumnes a l’espera de poder-lo impartir. Pel 2019 ja hi ha les subvencions concedides.

Els alumnes que participen en el curs demanobres ho fan de manera voluntària, jaque s’imparteix fora de l’horari laboral. Aixòja representa un filtre i s’inscriuen els quirealment volen millorar i aprendre.

La tasca de la UEC és potenciar l’interès d’a-quests alumnes per ensenyar-los l’ofici i queles empreses disposin de personal més qua-lificat.

Encara costa molt que les empreses facilitin formació de l’ofici dins l’horari laboral, pot-ser per qüestions d’organització de la feina,entre altres factors, però des del Gremisegueixen opinant que és una assignaturapendent.

Sigui com sigui, els cursos dedicats a mano-bres tenen continuïtat.

La UEC i GRETA consoliden el projecte de forma-ció en la preservació dels oficis tradicionals

El passat mes de novembre l’AssociacióGreta va celebrar la seva assemblea anual.La UEC hi va participar en la seva condicióde soci patrocinador.

Greta podria semblar, pel seu pressupost,una associació petita, però la il·lusió, lesganes i la inquietud de tots els seus mem-bres fan que aquesta entitat sigui moltgran, i no tingui absolutament res a envejara cap altra.

La seva preocupació i estima envers la pro-tecció del patrimoni anònim fa que un grupde persones de perfils molt diversos avo-quin hores de dedicació a realitzar activitatslloables en pro del seu objectiu.

Cada any que passa van deixant petjada. Ija són prop de 150 socis.

Des de la UEC felicitem a aquest col·lectiu iels desitgem molts anys per davant de feinamolt ben feta, en benefici de tota la socie-tat.La col·laboració entre GRETA i la UEC esmanifesta sobretot en l’organització de cur-sos de formació encaminats a millorar lestècniques de rehabilitació d’edificis quetenen valor arquitectònic utilitzant les tècni-ques tradicionals amb què es van construir.

El professor dissenya les pràctiques en funciódel coneixement dels alumnes, impartint diver-sos nivells de dificultat en un mateix curs.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 13

SERVEIS

14

US RECORDEM ELS SERVEIS DE LA UEC

La UEC i Galileu.net continuen apostan per les noves tecnologies

Fa quasi 8 anys, al gener de l’any 2011,la UEC oferia per primera vegada alsagremiats la creació d’una pàgina webpròpia mitjançant el conveni decol·laboració amb l’empresa de serveisd’internet Galileu.net, una empresaque dissenya pensant en el client.L’objectiu de la UEC era apropar elsagremiats al món de la tecnologia ifacilitar-los aquesta gestió de disposarde la seva pròpia pàgina web d’unamanera ràpida, còmode i econòmica.

Les pàgines web creades fins avui hanpermès que cada empresa pugui expo-sar tot el que ha construït mitjançantfotografies acompanyades de petitsescrits, a part de la resta d’informaciónecessària com inici de l’empresa,adreces, telèfons, etc.

Com que han passat uns quants anys,UEC i Galileu.net han modernitzat laplantilla de la pàgina web que oferei-xen i ara és més pràctica, atractiva,exclusiva i sobretot personalitzada, entot moment respectant el tipus de lle-tres, els colors, els logotips i les

característiques de cada empresa agre-miada. A més, ja té l’opció de veure’s en totsels dispositius mòbils, per tant, això faque es pugui arribar a un públic mésextens. El preu és pràcticament el mateix del2011, 450 € (no inclou IVA). Evidentment, si l’agremiat veiés queaquesta web no li encaixa, i necessitésfer-ne una més a mida i encara méspersonalitzada, hi ha diverses tarifes aun preu exclusiu per cada un dels agre-miats.

Es pot veure la nova proposta awww.galileu.net/uec/ i així fer-se unaidea de com podria quedar la vostrapàgina web.

El preu inclou fer canvis un cop l’anyde manera totalment gratuïta, realit-zant tots els canvis que es desitgin. Enel cas que l’agremiat volgués incre-mentar aquesta periodicitat d’actualit-zacions, caldria enviar un e-mail [email protected] o trucar el 972213 672 per consultar els preus.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 14

15

NOUS AGREMIATS

DOMUS IURIS PARTENON SL de Banyoles

PERE MANJÓN PRADAS de Girona

BÀSIC ESTRUCTURES I ENCOFRATS SL de Sant Feliu de Guíxols

CONSTRUCCIONS BENAULA SL de Caldes de Malavella

VEREMA MATERIALS SL de Calonge

GERARD ESTRAGUÉS MESA de Cadaqués

MANEL YRUELA ARELLANO de La Pera

PLACOGUIX PORQUERES SL de Porqueres

GERARD ESTRAGUÉS MESA de Cadaqués

FERRALLATS LLUNA ENTE de Girona

FRANCISCO PAULO DA SILVA CARVALHO de Sant Julià de Ramis

JOSEP RAMÓN CORREA ARAGAY de Tossa

JOSÉ RUIZ ORTIZ de Begur

GLADYS EMILIA URIBE SOTIL de Sant Feliu de Guíxols

JOSEP JOSÉ BASSÓ de Sant Miquel de Campmajor

MD3 GIRONA SC de Sarrià de Ter

CONSTRUCCIONS I REFORMES DJC, SC de Vilafant

JORDI ALBERCA AGUILERA de Vall- Llobrega

MENDOZA MENDOZA, SC de Figueres

RUBEN PAYERO MIRAVENT de Ripoll

JONATHAN REY ALONSO de Les Preses

LLUÍS MASPOCH FONT de Viladamat

ESTHER DIEZ PONCELAS de Figueres

TREBALLS SUBMARINS I SERVEIS MARÍTIMS MÉSDEMAR, SL de Cadaqués

CYR GABRIEL HOUSE de Sant Pere de Ribes

REFORMAS Y CONSTRUCCIONES FELMAN de Blanes

AUFUCE SL de Girona

GRUPO TECNO CONRAD SL de Barcelona

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 15

PLG informa

Prevenció Laboral Gremi - Tel. 972 21 57 51 - Fax. 972 414516 - [email protected] - www.plg.cat

TREBALLADORS DE LES ETT A LES OBRES DE CONSTRUCCIÓ

El conveni general del sector de la construcció regula en quins casos i amb quines limitacions lesempreses poden contractar treballadors cedits per una Empresa de Treball Temporal per treballaren obres de construcció (article 25 i annex VII del VI Conveni General del Sector de la construcció).

El conveni estableix limitacions absolutes pels llocs de treball que es consideren d’especial perillo-sitat per a la seguretat i salut dels treballadors que els desenvolupin.

Així, no es poden contractar treballadors d’ETT pels llocs de treball (entre d’altres):- Encarregat, cap d’obra- Artiller, operador de perforació, voladura, tall i serrat de blocs- Picapedrer- Marbrista- Muntador d’aparells d’elevació- Muntador d’estructures tubulars (bastides...)- Soldador d’estructures metàl·liques - Soldadura i oxitall- Plantista, operari matxucadora, operari de molins...- Bus (obres marítimes)

Per a la resta de llocs de treball s’estableixen limitacions relatives, o sigui poden ser ocupats pertreballadors d’ETT sempre que no concorrin riscos especials per a la integritat dels treballadors, comper exemple:- Treballs amb riscos especialment greus de soterrament, esfondrament o caiguda d’altura- Treballs en proximitat de línies elèctriques d’alta tensió - Treballs en què l’exposició a agents químics o biològics suposin un risc d’especial gravetat, o pelsque la vigilància específica de la salut sigui legalment exigible (per exemple, treballs amb exposicióa amiant i sílice)- Treballs amb risc d’ofegament per immersió- Treballs amb explosius- Treballs que requereixin muntar elements prefabricats pesats

A l’annex VII del VI Conveni es detallen els oficis i les limitacions per a cada lloc de treball.A més d’aquestes limitacions, cal tenir present que:- S’ha de complir la legislació de Subcontractació: els treballadors d’ETT han de complementar enmoments d’acumulació de feina la plantilla de treballadors de l’empresa, que ha de tenir com amínim un 30% de treballadors amb contracte indefinit.- L’objecte del contracte entre l’Empresa de Treball Temporal i l’empresa usuària és la cessió del tre-ballador per prestar serveis a l’empresa, quedant sota la seva responsabilitat i direcció. El treballa-dor d’ETT queda integrat dins la plantilla de l’empresa usuària, amb els mateixos drets i obligacionsque els altres treballadors.

- Com a norma general, la vigilància de la salut i la formació en prevenció de riscos laborals han deser impartides per l’Empresa de Treball Temporal. L’entrega de la informació dels riscos del seu llocde treball i l’entrega dels EPI correspon a l’empresa usuària.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 16

Gremi de Pintors Informa

Gremi Provincial de Pintors de Girona - Tel. 972 21 36 72 - Fax. 972 22 35 22 - [email protected] - www.uecgirona.cat

Els pintors celebren la festa de Sant Lluc

El passat divendres 19 d’octubre el Gremi d’Empreses de Pintura de Barcelona iComarques va celebrar el tradicional sopar del patró dels pintors, Sant LlucEvangelista. L’acte va tenir una assistència de més de 140 persones, entre ells s’hi tro-baven socis del Gremi, familiars, representants de les diferents institucions catalanescom la Generalitat de Catalunya, gremis del sector i representants d’algunes firmesproveïdores de pintura.

També hi va assistir el Sr. Josep Agustí Ros, com a president de la Fundació Laboral dela Construcció de Catalunya i President de la UEC, acompanyat de la Sra. Lucía LópezAlè, Gerent de la FLCC, i evidentment el President del Gremi Provincial de Pintors deGirona, el Sr. Paulí Fernández.

El President d’ANSPI, el Sr. Antonio Peña, va dirigir unes paraules als assistents, acom-panyat del Sr. Josep Agustí, moment al qual pertany la fotografia.

Els parlaments van finalitzar amb el discurs del President de Pimec, el Sr. JosepGonzález i el Sr. Joaquim Ferrer, secretari d'Empresa i Competitivitat del Departamentd'Empresa i Coneixement de la Generalitat.

En acabar el sopar es va fer el tradicional i multitudinari sorteig d’obsequis cedits perles cases proveïdores de pintura.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 17

18

ACTUALITAT

Grup Rubau construirà un complex sanitari dereferència a la ciutat boliviana de Potosí

Aquesta obra serà el segon centre sanitari que el Grup Rubau construeix a Bolívia, des-prés del d’El Alto.

El Grup Rubau a través de Rubau Bolívia ijuntament amb Ortiz Construcciones yProyectos construiran un hospital de refe-rència, de tercer nivell, a la ciutat dePotosí, Bolívia. La construcció del centresanitari tindrà un import superior als 33milions d’euros i un termini de lliuramentde 24 mesos.

Un dels edificis tindrà una superfície de27.000 m2 en els quals hi haurà, a més de276 llits, tots els serveis propis d’un hospi-tal: emergències, UCI, quiròfans, bloc obs-tètric, neonatologia, diagnòstic per imat-ge, teràpia física i rehabilitació, consultesd’atenció oberta, hospital de dia oncològic,entre d’altres.

Aquest complex Sud-Americà estarà orga-nitzat amb 3 edificis totalment indepen-

dents que s’assentaran en un terreny prè-viament inclinat a base d’excavacions. Elcos del centre sanitari estarà format per 4mòduls estructurals de fins a cinc pisosd’alçada, que estaran separats per un vialde servei i acolliran les instal·lacions hospi-talàries, un alberg i una guarderia.

4a Edició de l’Open Day Bobcat Girona 2018

L’empresa Bobcat de Girona va celebrar l’acte de portes obertes perquè tots els interes-sats poguessin gaudir i provar la nova maquinària de l’empresa.

El passat 27 d’octubre es va celebrar la 4aedició de l’Open Day Bobcat Girona 2018 ales instal·lacions del seu polígon industrial,coincidint amb les Fires de Sant Narcís.

Malgrat el dia de pluja van assistir a l’actemés de 100 persones, les quals van podergaudir del brunch que es va organitzar i deles proves que es van poder fer de lesnoves màquines mini excavadores i minicarregadores.

L’empresa bobcat agraeix la fidelitat detotes aquelles empreses que any rere anysegueixen confiant amb els seus equipa-ments i en els departaments de venda ipostvenda.

Imatge captada el dia de l’acte on els assistentsvan poder provar les màquines que l’organitza-ció tenia exposades. Enguany, la majoria de lesactivitats es van fer sota cobert degut el maltemps.

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 18

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 19

APRENDRE AVUI ÉS CONSTRUIR DEMÀ

catalunya.fundacionlaboral.org

#yoinnovoenconstruccion

932 213 353Av. de la Comunitat Europea, 32

08917 Badalona

GESINPRECgesinprec.com

LÍNEAPREVENCIÓNlineaprevencion.com

TPCtrabajoenconstruccion.com

EMPLEOconstruyendoempleo.com

FORMACIÓNcursosenconstruccion.com

REVISTA_354_291 28/11/2018 16:44 Página 20