32
Divendres, 7 de juny de 2013 núm. 2.309 www.diarimes.com CAMP DE TARRAGONA El Festival Internacional de Música de Cambrils portarà a Arteta, Manel i Hombres G. P15 L’Ajuntament de Calafell construirà un nou aparcament. P16 AVUI El Concurs de Castells canvia la taula de puntuacions La Comissió Assessora aprova el nou quadre de resultats que està molt més simplificat i amb el que es premiarà els castells descarregats i les actuacions amb tres estructures. P8 REUS Identifiquen més de 400 cotxes sospitosos de ser taxis il·legals El grup de Transports de Mossos d’Esquadra va organitzar 16 controls exclusius per sancionar els infractors però costa demostrar que són taxis pirates. P12 ESPORTS Emilio Viqueira, director esportiu: «El Nàstic tenia un equipàs el passat any» P21 Josep Maria Recasens va concedir la seva darrera entrevista al Diari Més el passat 19 de març, el mateix dia que complia 95 anys. CRISTINA AGUILAR COMIAT L’exbatlle va morir ahir als 95 anys i la ciutat li retrà homenatge avui, a les set de la tarda, en un acte públic que se celebrarà al Saló de Plens de l’Ajuntament de la capital. P2-5 Mor Josep Maria Recasens, el primer alcalde de la democràcia a Tarragona TARRAGONA

7 de juny de 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Citation preview

Page 1: 7 de juny de 2013

Divendres, 7 de juny de 2013núm. 2.309

www.diarimes.com

CAMP DE TARRAGONAEl Festival Internacional de Música de Cambrils portarà a Arteta, Manel i Hombres G. P15

L’Ajuntament de Calafell construirà un nou aparcament. P16

AVUI

El Concurs de Castells canvia la taula de puntuacionsLa Comissió Assessora aprova el nou quadre de resultats que està molt més simplificat i amb el que es premiarà els castells descarregats i les actuacions amb tres estructures. P8

REUS

Identifiquen més de 400 cotxes sospitosos de ser taxis il·legalsEl grup de Transports de Mossos d’Esquadra va organitzar 16 controls exclusius per sancionar els infractors però costa demostrar que són taxis pirates. P12

ESPORTS

Emilio Viqueira, director esportiu: «El Nàstic tenia un equipàs el passat any»

P21

Josep Maria Recasens va concedir la seva darrera entrevista al Diari Més el passat 19 de març, el mateix dia que complia 95 anys.

cristina aguilar

COMIAT L’exbatlle va morir ahir als 95 anys i la ciutat li retrà homenatge avui, a les set de la tarda, en un acte públic que se celebrarà al Saló de Plens de l’Ajuntament de la capital. P2-5

Mor Josep Maria Recasens, el primer alcalde de la democràcia a Tarragona

TARRAGONA

Page 2: 7 de juny de 2013

2 diarimés 07/06/2013 TARRAGONA

Laia DíazJosep Maria Recasens i Comes, primer alcalde de Tarragona des-prés de l’establiment de la demo-cràcia, va morir ahir a mitja tarda als 95 anys. Feia uns quants dies que se l’havia hagut d’ingressar a l’Hospital Santa Tecla arran d’una llarga malaltia.

Carismàtic, amb un caràcter ben marcat, socialista de cap a peus, amb les idees ben clares i apassionat per la història, Re-casens va arribar a l’alcaldia el maig de 1979, quan ja tenia 61 anys. Ell sempre explicava que un company del partit li havia proposat ser el cap de llista per Tarragona, un oferiment que no havia pogut rebutjar perquè «es tractava de ser el primer alcalde demòcrata després d’una llarga dictadura».

Quan va esclatar la Guerra Ci-vil, Recasens, que havia nascut al número 9 del carrer Major, tenia només 19 anys. Com per a molts, va ser una època dolenta ja que, tal i com ell mateix deia, «formo part dels que van perdre». De fet, el 1937, després d’haver es-tat poc més d’un any treballant com a temporer a l’Ajuntament de Tarragona, es va incorporar a les files republicanes i dos anys més tard el van internar al camp de concentració que els fran-quistes van establir a la cartoixa de Porta Coeli, a València, per on hi van arribar a passar fins a 4.400 republicans. Tot i que no li agradava gaire parlar-ne, Reca-sens recordava amb claredat els primers bombardejos sobre la ciutat de Tarragona, alguns dels quals havien passat ben a prop de la Muntanya de l’Oliva, on ell vivia aleshores.

El seu amor pel Gimnàstic Un cop acabada la guerra i retor-nat a la ciutat, durant molts anys Recasens va treballar com a ad-ministratiu al Club Gimnàstic, on havia estat vinculat des de ben jove ja que hi jugava a bàsquet i hi practicava sovint l’atletisme. A més, va ser un dels que va poder veure i viure en primera persona com es fundava l’equip de fut-bol, un equip que en només tres temporades va passar de jugar a Tercera Divisió a Primera (1947-1948).

De fet, el Nàstic, pel que sen-tia una gran estima, va formar part de la seva vida durant molts anys, ja que no va deixar les ofici-nes del Club fins el 1979, després d’haver posat ordre a la compta-bilitat, i ho va fer perquè s’havia convertit en alcalde.

Durant els deu anys que va estar al capdavant de l’alcaldia, Recasens va liderar projectes com ara la creació del Parc de la Ciutat; la recuperació de la Cap-çalera del Circ; la remodelació de la Rambla Nova, de la plaça de la Font, de la plaça del Rei, de la plaça dels Carros i de l’esta-ció d’autobusos; va impulsar la construcció de la carpa del Camp de Mart i la creació del Museu d’Història de Tarragona i de la Bi-blioteca Hemeroteca Municipal.

La moció de censuraLa sortida de Recasens de l’Ajun-tament va ser el 1989, després d’una moció de censura presen-tada pels regidors de CiU, CDS i PP, i que acabaria donant l’alcal-dia a Joan Miquel Nadal (CiU). Aquella va ser una de les pri-meres mocions de censura que es presentaven arreu de l’Estat espanyol.

Ara bé, lluny de recordar aquell moment amb cert regust, Recasens el va afrontar com la seva gran oportunitat per de-dicar més temps a la seva gran passió: la història. Fa poc més de dos anys la Universitat Rovi-ra i Virgili (URV) va investir-lo

doctor honoris causa per tal de posar en valor tota la seva tasca acadèmica i cultural. Destaca el fet que Recasens mai va arribar a passar per la universitat i que tots els seus coneixements els va adquirir de forma autodidacta. En el seu llegat, l’exalcalde deixa més d’una quinzena de llibres, així com 73 articles i 17 pròlegs. El 2009, l’Ajuntament de Tarra-gona també li va concedir el títol de Fill Predilecte.

L’últim acte públic on se’l va poder veure va ser la inaugura-ció de les noves instal·lacions de l’Arxiu Municipal a l’antiga fàbri-ca de la Tabacalera aquest passat mes de desembre.

A l’alcalde Recasens, com molts l’han anomenat sempre a la ciutat, se l’acomiadarà aques-ta tarda en un acte públic que es farà a l’Ajuntament de Tarragona a partir de les set de la tarda.

Acte de constitució de l’Ajuntament el 1983. Recasens va nomenar regidor de Cultura, Joventut i Festes a un joveníssim Ballesteros.

NECROLÒGICA

Mor als 95 anys Josep Maria Recasens, primer alcalde de l’època democràticaRecasens, conegut arreu per la seva passió per la història, va ser alcalde durant deu anys, fins el 1989 quan van presentar una moció de censura

Un dels últims reconeixements, va ser la seva investidura com a ‘doctor honoris causa’

Historiador autodidacta, Recasens deixa un gran llegat sobre la història de la ciutat

Recasens al balcó de l’Ajuntament el 23 de setembre de 1982.

El 1979 es va convertir en el primer alcalde de la democràcia.

AJuntAment de tArrAgonA. Centre d’imAtges de tArrAgonA

AJuntAment de tArrAgonA. Centre d’imAtges de tArrAgonA (CHinCHiLLA)

Recasens i la seva esposa, Maria Teresa Vives, el maig de 1983.

AJuntAment de tArrAgonA. Centre d’imAtges de tArrAgonA (CHinCHiLLA)

AJuntAment de tArrAgonA. Centre d’imAtges de tArrAgonA (CHinCHiLLA)

Page 3: 7 de juny de 2013

307/06/2013 diarimés TARRAGONA

El 19 de març d’aquest 2013, dia en què complia 95 anys, el Di﹣ari Més va tenir l’oportunitat d’entrevistar-lo. Una mica dur d’oïda, però el cap ben clar i molt ben moblat, Recasens va recordar algunes de les etapes més destacades de la seva vida, rememorant amb molta nos-talgia el seu pas pel Club Gim-nàstic i deixant palesa la seva passió per la història. Aquella va ser l’última entrevista que Recasens va concedir a un mit-jà de comunicació. Laia Díaz

El dia que va complir 95 anys, va concedir una entrevista al ‘Diari Més’

cristina aguilar

L’últim acte on se’l va veure va ser a la inauguració de l’Arxiu.

Per Santa Tecla de 1979, Recasens va rebre a Josep Tarradellas.cristina aguilar

aJuntament de tarragona. centre d’imatges de tarragona

L’Ajuntament li havia concedit el títol de Fill Predilecte.

olívia moletroser sans

La URV el va investir doctor honoris causa l’any 2011.

L’Excel·lentíssim Ajuntament de Tarragonaexpressa el seu més sentit condol per la pèrdua del que va ser

Alcalde de Tarragona(des del dia 19 d’abril de 1979 fins el 17 d’agost de 1989)

Josep Maria Recasens Comes

L’acte de comiat tindrà lloc a l’ajuntament de Tarragona al Saló de Plens Municipal, avui divendres 7 de juny a les 19 h.

Tarragona, 7 de juny de 2013

Page 4: 7 de juny de 2013

4 diarimés 07/06/2013 TARRAGONA

JOSEP MARIA RECASENS COMESEl teu compromís i confiança en la força dels valors de l’esquerra ens dóna l’impuls necessari per

continuar lluitant per la justícia, la llibertat i la igualtat.

Tarragona, 7 de juny de 2013

JOSEP MARIA RECASENS COMESAlcalde de Tarragona 1979 – 1989

Tarragoní, lluitador incansable, defensor de la democràcia, honest, coherent i compromès amb els valors cívics i humanistes.

Un model que guia el nostre treball present i futur.

Grup Municipal Socialista Ajuntament de Tarragona

Tarragona, 7 de juny de 2013

Laia DíazL’austeritat i l’honestedat. Aquests són els dos trets més característics que va destacar la majoria de la gent tarragoni-na que en algun moment de la seva vida va coincidir amb Josep Maria Recasens. Definit com un home de caràcter fort, de discurs vehement i amb les idees molt clares, Recasens va ser un men-tor per molts dels polítics que al llarg d’aquests darrers anys han passat per les institucions de la ciutat o que, fins i tot, molts anys després, encara hi són.

Una de les etapes polítiques més complicades que li va tocar viure va ser la moció de censu-ra que l’any 1989 el va obligar a haver d’abandonar l’alcaldia de la ciutat. Però lluny de criticar-lo, els seus principals d’aquella època el recordaven ahir com

una persona molt vehement i asseguraven que li havia tocat governar en una època que havia estat molt complicada i convulsa per a tots.

De fet, ahir a la tarda, tan bon punt es va fer pública la notícia van ser moltes les persones que es van apropar fins a l’Hospital de Santa Tecla, on havia estat in-gressat aquests darrers dies, per acompanyar a la família.

Aquesta tarda, a partir de les set, se celebrarà un acte de comi-at obert al públic al Saló de Plens del mateix Ajuntament. Abans d’aquest esdeveniment el fèretre i la família estaran al Tanatori Municipal. A banda, el consis-tori va anunciar ahir que havia decretat dos dies de dol i que se suspenien tots els actes públics municipals previstos per avui di-vendres i per demà dissabte.

L’austeritat i l’honestedat, els trets més destacats de RecasensAquesta tarda, a partir de les set, es farà un acte de comiat al Saló de Plens de l’Ajuntament

NECROLÒGICA

Josep Fèlix BallesterosAlcalde de Tarragona

«Era una persona d’una gran honestedat i capa-citat de treball, i ha estat exemplar com a catala-nista i com a servidor pú-blic pensant sempre en el bé col·lectiu per davant de tot. No sóc imparcial, per-què és el meu avi polític. Va ser una figura contro-vertida, amb un caràcter que es forja per les cir-cumstàncies històriques que li va tocar viure. Això sí, Josep Maria Recasens passarà a la història com l’alcalde de la represa de-mocràtica i de la dignifi-cació dels barris. Va pro-piciar l’arribada de l’aigua i va ser l’alcalde de la re-cuperació de les festes de Tarragona. Li hem d’es-tar molt agraïts per tota la tasca que va fer per la nos-tra ciutat»

Josep PobletPresident de la Diputació i

alcalde de Vila-seca

«És una persona per la qual sento un gran res-pecte i admiració. A més, en tinc un molt bon re-cord perquè és un dels qui va iniciar la democràcia als nostres ajuntaments i va ser l’encarregat de po-sar les primeres pedres de l’estructura política mu-nicipal, uns fonaments que més de trenta anys després estan completa-ment consolidats. El vaig conèixer quan jo encara era molt jove i el recor-do com una persona molt afable que sempre que s’adreçava a mi em deia «escolta xiquet». Esta-va molt convençut de les seves idees i amb la seva mort es tanca una de les portes d’aquella generació que va patir tant»

Joan Maria AbellóExsecretari particular de

Josep Maria Recasens

«Josep Maria Recasens representa la primera ge-neració d’alcaldes demo-cràtics i va ser un dels pri-mers que va saber lligar la democràcia amb els seus ideals republicans. Vaig tenir la sort i el privilegi de poder treballar amb ell i com a record em quedo amb la seva honestedat, la seva catalanitat i la seva austeritat de la despesa. Durant el seu mandat va treballar amb dos grans objectius: va vertebrar la ciutat i va tornar a situar Tarragona en el mapa de Catalunya a partir de l’im-puls que va fer del patri-moni i la cultura. Vaig for-mar part d’una generació que va aprendre a gover-nar amb ell durant mane-ra més institucional»

Albert VallvéRegidor de CiU a

l’Ajuntament de Tarragona

«Em sap molt de greu la seva pèrdua perquè era un tarragoní de gran re-llevància, amb uns co-neixements impressio-nants de la nosta ciutat i una persona que estava molt compromesa políti-cament. És cert que molt sovint no compartíem les opinions, però ens unia una molt bona amistat.Recasens sempre serà un punt de referència molt molt important a nivell polític, i tot i que va aga-far uns moments molts difícils per governar va ser capaç de recuperar la capçalera del Circ i d’or-ganitzar un gran congrès d’arqueologia clàssica que va marcar un abans i un després en la valoració del patrimoni de la ciutat»

Page 5: 7 de juny de 2013

507/06/2013 diarimés TARRAGONA

El Club d’Escacs Tarragona s’uneix al dolor de la família i lamenta la mort de

Josep Maria Recasenssoci número 1 de l’entitat, de la qual va ser primer

secretari, i un dels millors escaquistes de Tarragona durant una dotzena d’anys (1943-1954).

Tarragona, 7 de juny de 2013

Josep Maria Recasens ComesVidu de Teresa Vives Ciurana

Ha mort a l’edat de 95 anys

Els seus fills Daniel i Imma, Roser i Josep, nétes Núria, Marta i Laura, germanes polítiques, nebots i família tota, assabenten llurs amics i coneguts de la trista notícia. L’acte d’acomiadament tindrà lloc avui divendres dia 7 a les 19:00 hores, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona.

Casa mortuòria: Tanatori Municipal de Tarragona.No es convida particularment.

Tarragona, 7 de juny de 2013

Josep Maria SabatéHistoriador i cronista de la

ciutat de Tarragona

«Hem perdut un molt bon historiador. En Josep Ma·ria Recasens era un tar·ragoní d’aquells que es va estimar molt la ciutat a la seva manera. A més, do·nades les circumstàncies en què li va tocar viure va ser un home molt lluita·dor que va saber defensar Tarragona d’una manera molt diferent a la que ho haurien fet molts. A més, es va preocupar molt per estalviar pel bé de Tarra·gona i no va parar de tre·ballar durant tota la seva vida. Treia el temps d’on feia falta per estudiar els arxius i tot allò que l’apas·sionava. El millor reconei·xement que se li podia fer va ser la seva investidura com a doctor honoris cau-sa de la URV»

Jordi RoviraPresident de la Reial

Societat Arqueològica

«Era soci de l’entitat des de l’any 1946 i crec que no m’equivoco en dir que és l’historiador per excel·lència de la ciutat de Tar·ragona. Ho va ser del se·gle XX i també ho ha estat del que portem del segle XXI. A més, tenim la sort que els seus grans conei·xements de la ciutat han quedat plasmats en di·versos llibres que són una obra de referència inqües·tionable»

Josep RevertéPresident del Club

d’Escacs de Tarragona

«Va ser un molt bon juga·dor d’escacs. És indiscuti·ble que durant una dotze·na d’anys va ser el millor escaquista de la ciutat, ja que hi va haver una èpo·ca en què va guanyar amb claredat quasi tots els campionats locals o soci·als en que participava. A banda, va participar acti·vament en la fundació de l’actual Club d’Escacs Tar·ragona i des de feia molts anys era el soci número 1»

Jordi PiquéCap del Servei d’Arxiu i

Documentació Municipal

«Sempre vaig tenir una relació molt entranyable amb Recasens. Durant més de deu anys va estar venint a l’Arxiu des de les onze del matí fins a quarts de tres del migdia per in·vestigar. Rercordo que un dia va venir amb la seva senyora, la Teresa, per·què ella tenia curiositat per saber com era aquell espai on el seu marit pas·sava tantes i tantes hores cada dia»

Matias PalauExregidor de l’Ajuntament

de Tarragona

«No oblidaré mai que era un home molt auster. L’únic problema que va te·nir és que els temps en què li va tocar governar no el van acompanyar gaire. Ha estat un dels alcaldes més honrats, austers i hones·tos de la democràcia. Era molt vehement a l’hora de parlar, però no ho qualifi·caria pas com un defecte. La seva manera de fer po·dria ser un exemple per molts polítics actuals»

Lluís BadiaExregidor del PSC de

l’Ajuntament de Tarragona

«Josep Maria Recasens mereix un gran reconei·xement per part de tot·hom ja que va ser el pri·mer alcalde democràtic amb tot el que això impli·ca ja que la transcisió va ser una època molt com·plicada. Era una persona singular i serà una figu·ra històrica de referència tant del segle XX com del segle XXI. A més, la seva tasca al capdavant del govern municipal va ser molt positiva i, durant molts anys, va tenir el su·port de la ciutadania. I no s’ha d’oblidar que va te·nir la capacitat d’agluti·nar sota el seu paraigües a molta gent que després exerciria responsabilitats polítiques, com ara Josep Fèlix Ballesteros»

Santi PallàsExregidor de CiU de

l’Ajuntament de Tarragona

«Va ser un gran alcalde de la ciutat de Tarragona i no s’ha d’oblidar que va ser una de les persones que va impulsar la democràcia en una època molt com·plicada per a tots. A més, sempre va estar molt im·plicat amb el tema de l’im·puls de la llengua catala·na. Durant la seva etapa al capdavant de l’Ajunta·ment, la normalització de la llengua catalana va ser un dels temes que més el va preocupar. Tot i que no compartíem les mateixes opinions polítiques, Reca·sens era una persona molt íntegra i molt austera que va estar al capdavant d’una etapa excel·lent de la ciutat. A més, per a mi va ser un honor competir amb ell als escacs»

Joan Miquel NadalExalcalde de Tarragona

«Josep Maria Recasens era un home molt auster, molt honrat i molt respec·tat dins del món de la his·tòria. Pel que fa a la seva vessant política, recordo que estava molt aferrat a les seves idees i que era molt vehement». Joan Mi·quel Nadal, que va arribar a l’alcaldia l’any 1989 just després de Recasens ar·ran d’una moció de cen·sura presentada per CiU, amb el suport del PP i de CDS no va voler entrar a valorar amb major detall la trajectòria política de l’exal·calde, ni tampoc va voler re·cordar com havia anat l’epi·sodi de la moció de censura, ni com havia canviat a par·tir de llavors la seva relació amb Recasens. Nadal va assegurar que prefereia no parlar d’aquestes qüestions.

Josep Anton BurgaséExregidor del PSC de

l’Ajuntament de Tarragona

«A Josep Maria Recasens se’l recordarà durant anys per ser una persona ínte·gra, molt honesta i per ha·ver defensat les llibertats com ningú. A més, mai oblidaré que em va ense·nyar a estimar la ciutat de Tarragona d’una ma·nera especial. Recasens va escriure molt sobre la ciutat, però també va es·criure molt sobre la his·tòria dels socialistes. No s’ha d’oblidar que va ser una persona que mai va renunciar als seus ideals, durant tota la seva vida va estar defensant l’ideari republicà i a tots els seus deixebles ens va intentar inculcar aquells principis que va aprendre durant la seva juventut, una època que no va ser fàcil»

Josep Maria AndreuPresident del Club

Gimnàstic de Tarragona

«Des del Club lamentem molt la seva mort. Josep Maria Recasens va ser una persona que va dedicar bona part de la seva vida a fer gran el Gimnàstic de Tarragona i és evident que el seu traspàs és una gran pèrdua per la ciutat». Du·rant molts anys Recasens va treballar a les oficines del Nàstic com a admin·sitratiu. De fet, va ser l’en·carregat de sanejar les fi·nances del Club. Recasens sempre recordava que l’any 1949 el deute de l’en·titat era d’uns dos milions de pessetes. A banda, ex·plicava l’impost franquis·ta que s’havia posat so·bre la gasolina durant un temps per recaptar diners per matenir el Nàstic a Primera Divisió»

Page 6: 7 de juny de 2013

6 diarimés 07/06/2013 TARRAGONACRISTINA AGUILAR

La Cambra de Comerç es va omplir de gom a gom.

RedaccióLa Farmàcia Fermín Sanz va organitzar una xerrada aquest dimecres a la tarda que va tenir lloc a la Cambra de Comerç de Tarragona. La biòloga Ingrid Benito va ser l’encarregada d’oferir la conferència que trac-tar dels aliments anticàncer, si realment existeixen i com pre-venir aquesta malaltia que se-gons va explicar Ingrid Benito la seva incidència és d’una de cada tres persones actualment. L’objectiu de la xerrada, que es-tava dirigida a la població en ge-neral, va ser la de donar infor-mació sobre com, a través dels hàbits a la taula i d’alguns ali-ments que s’ingereixen es pot

prevenir la malaltia del càncer. Durant la conferència Benito va explicar la manera de cuinar al-guns tipus d’aliments per apro-fitar tots els seus components actius, i és que segons aquesta especialista, hi ha molts dubtes referents a la prevenció del càn-cer a través de l’alimentació.

També es va voler potenciar la prevenció amb el reforç de les defenses i del sistema immuno-lògic a través de complements nutricionals. Aquest aspecte és de vital importància per lluitar contra el càncer, tal i com con-firmen les últimes descobertes mèdiques. Per més informació sobre el tema poden consultar a la Farmàcia Fermín Sanz.

Aliments que ajuden a prevenir el càncer

SALUT

La biòloga Ingrid Benito ofereix una xerrada organitzada per la Farmàcia Fermín Sanz

Marc, per molts anys!!!  Tota la família et desitgem un feliç dia!!!

FELICITACIONS

Laia Díaz/Vicente M. IzquierdoUn dels grans avantages que té el fet que els Jocs Mediterranis del 2017 es realitzin a Tarragona és que el Govern central es va comprometre a oferir beneficis fiscals per a la seva organització. Aquesta afirmació ha estat una de les més repetides per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Balles-teros, sempre que ha fet refe-rència a aquest esdeveniment esportiu, el qual no només ha de comportar que arribin esportis-tes de tot el món per ajudar a la reactivació econòmica, sinó que ha d’aportar aquests beneficis fiscals dels quals es beneficiarà tothom.

Concretament, ahir es va co-nèixer que totes aquelles empre-ses que prenguin la decisió de patrocinar i invertir en els Jocs Mediterranis del 2017 es podran beneficiar d’aquest fet a partir de l’1 de gener del 2014. Seran aproximadament uns tres anys i mig abans que es desenvolupin aquests Jocs.

El regidor de Promoció Eco-nòmica de l’Ajuntament de Tar-

ragona, Javier Villamayor, confir-mava aquest fet i destacava que «portem mesos treballant amb el Ministeri d’Hisenda i ahir vam tenir una reunió amb Miguel Ferré, secretari d’Estat d’Hisen-da, en la qual van posar-se sobre

la taula concrecions sobre els beneficis fiscals. Durant la tro-bada va haver-hi una molt bona sintonia i absolut esperit de col-laboració i d’avançar».

Una trobada fructíferaAquesta trobada va resultar molt fructífera, ja que segons el regi-dor del consistori tarragoní, que també forma part del comitè organitzador dels Jocs Mediter-ranis del 2017, «va ser una reunió per posar fil a l’agulla per saber com articular aquests beneficis fiscals. La llei 49/2002 preveu que un esdeveniment pugui ser

susceptible de què els patroci-nadors tinguin els esmentats be-neficis fiscals. Aquesta llei afecta als esdeveniments que tinguin caràcter d’interés públic, com poden ser Campionat de Món de Natació o el de Vela, per posar

dos exemples»

Allargar els tres anys«La llei preveu que aquests bene-ficis tinguin un període màxim de tres anys i, el que vam tractar ahir, és que es busquin fórmules per allargar aquests tres anys. En aquest sentit, encara s’han de concretar alguns temes», va afe-gir Javier Villamayor.

Cal recordar que gran part del finançament que ha de servir per la celebració dels Jocs Medi-terranis del 2017 ha d’arribar de capital privat, el qual serà la clau perquè l’esdeveniment resulti

un èxit, tal i com desitgen des de l’organització.

A més, segons detalla el regi-dor Villamayor, «la llei de mece-natge preveu que quan un esde-veniment és d’interés públic, les aportacions han de tenir desgra-vacions fiscals». «A més, estem buscant les fórmules per veure si, a més, podem disposar de be-neficis fiscals d’alguna manera, d’algun altre tipus, per començar el 2014», continua argumentant el regidor.

Tot damunt de la taula«S’han de posar totes les opcions que hi ha damunt la taula perquè les companyies puguin donar el màxim benefici a les empreses patrocinadores», finalitza un Ja-vier Villamayor que espera que aquesta fita aconseguida sigui un pas més per tirar endavant un dels projectes més ambicio-sos que s’ha proposat la ciutat de Tarragona en els darrers anys, amb l’ajuda de municipis veïns, els quals també resultaran seus d’alguns esdeveniments espor-tius.

JOCS MEDITERRANIS

Els patrocinadors dels Jocs del 2017 tindran beneficis fiscals el 2014En una reunió es va tractar que aquests beneficis s’allarguin més dels tres anys fixats

L’alcalde Ballesteros sempre ha remarcat la importància d’aquests beneficis fiscals

Villamayor: «Durant la trobada hi va haver molt bona sintonia i absolut esperit de col·laboració»

Page 7: 7 de juny de 2013

707/06/2013 diarimés TARRAGONA

· Sin muebles· Muy céntricos· 3, 4 dormitorios· 88, 98m2

515 /mes

635 125 576977 22 01 07

DIRECTO PROPIETARIOPISOS EN ALQUILER

en el Centro de Tarragona

RedaccióLa tercera edició del Cultura de Carrer que es desenvolupa-rà entre els dies 27 de juny i 4 d’agost a l’Espai Jove La Palmera (8a edició des de la seva apari-ció a la Plaça dels Sedassos) va ser presentada ahir. Aquesta es consolida com a equipament de referència a l’entrada principal de la ciutat amb una proposta que consta de més d’una qua-rantena d’actes, espectacles i concerts.

El cicle Cultura de Carrer és tracta d’una mostra que té la intenció de proporcionar opor-tunitats d’exhibició i promoció als joves creadors de la ciutat de

Tarragona, al mateix temps que s’hi exhibeix una programació molt variada d’espectacles, tots ells gratuïts. Enguany compta amb la col·laboració, pel que fa a la direcció artística i partici-pació, de les prestigioses Vòrtex Produccions i Genovesa Narra-tives Teatrals.

D’entre els principals actes que es proposen al programa es podrà gaudir d’un concert dels guanyadors d’enguany del Sona9, Empty Cage (19 juliol) i de Quimi Portet (2 d’agost). També es podrà veure màgia, cinema, teatre i dansa; entre moltes d’altres iniciatives ben atractives.

Cultura de Carrer 2013 comptarà amb més de 40 activitats

ART

Es farà entre el 27 de juny i el 4 de juliol

Page 8: 7 de juny de 2013

8 diarimés 07/06/2013 TARRAGONA

Laia DíazQueda poc menys d’un any i mig pel Concurs de Castells de 2014, però la Comissió Assessora ja ha aprovat una nova taula de pun-tuacions més simplificada i que dóna més valors als castells des-carregats.

Així doncs, a partir d’ara els números seran molt més baixos (per exemple, un 2de8sf descar-regat puntuava 6.151 punts i ara valdrà 2.375) i s’ha decidit dividir en set grups i disset subgrups els 39 castells que es recullen a la taula, una classificació que no tindrà incidència en el concurs, però que serveix per fer visibles els salts de nivell existents.

L’objectiu d’aquestes noves puntuacions és premiar els cas-tells descarregats i premiar les actuacions amb tres estructures, ja que la progressió matemàtica que s’ha utilitzat provoca que es penalitzin les actuacions amb només dos castells. Això farà que les colles hagin de dissenyar molt curosament la seva estratègia i permetrà que, segurament, hi hagi emoció en el rànquing fins a l’última ronda.

Canvis de criteriUn altre dels canvis destacats en la nova taula és la puntuació del 7 de 8. Aquest castell, que es va in-troduir a la taula del Concurs del 2012, se situa ara entre el 3de8 i el 2de8 amb folre, mentre que l’any passat estava situat entre el

pilar de 7 amb folre i el 5 de 8. D’altra banda, per primera

vegada els castells amb l’agulla i per sota que només es carreguin tindran una penalització inferior a la resta de castells carregats, ja que es considera que el seu nivell de dificultat tècnica és superior. D’aquesta manera la penalitza-ció entre la majoria de castells descarregats i carregats és del 17%, però en el cas dels que por-ten agulla o que estan aixecats

per sota, la penalització serà úni-cament del 9%.

El director del Concurs de Castells, Xavi González, va des-tacar l’alt nivell de consens que hi havia hagut entre els divuit membres que formen la Comis-sió Assessora i va agrair que «els castellers han vingut a les reuni-ons sense camisa i han treballat sense mirar les necessitats de les seves colles».

Aquesta nova taula de puntu-ació començarà a estar vigent el proper 1 de setembre, moment en què es comença a elaborar el rànquing pel Concurs del 2014 i també serà la que es regirà els re-sultats del Concurset que es farà

a Torredembarra el 6 d’octubre d’aquest 2013. De fet, la Comis-sió Assessora ha incorporat un membre dels Nois de la Torre per treballar de manera conjunta i consensuada.

La incorporació del ConcursetUn altre dels aspectes que està treballant la Comissió Assessora és la reconversió del Concurset de Torredembarra en la tercera jornada del Concurs de Castells. González va explicar que segu-rament la diada se celebraria el cap de setmana abans del Con-curs i implicaria l’ampliació del certamen fins a superar les qua-ranta colles. Aquesta era una de les formulacions plantejades en l’informe de «Reformulació del Concurs de Castells de Tarrago-na» redactat per Josep Bargalló.

Vint anys del primer castell de 9D’altra banda, la Colla Jove de celebra enguany el 20è aniver-sari del primer castell de nou fet per una colla de Tarragona. Per commemorar aquesta fita, els liles han organitzat un seguit d’actes per aquesta temporada que s’inicien avui amb la presen-tació i posada a la venda de les noves samarretes «La Jove On-tour 2013». També es realitzaran xerrades, una exposició fotogrà-fica, vermuts... i s’acabarà amb un gran esdeveniment el dia 26 de setembre al vespre al Teatre Tarragona.

GRUP SUBGRUP CASTELL CARREGAT DESCARRG.

Grup 1 Sub 14 de 7 175 200

3 de 7 185 210

Grup 2

Sub 13 de 7 a 245 265

4 de 7 a 255 275

Sub 25 de 7 250 290

7 de 7 270 305

Sub 35 de 7 a 295 320

3 de 7 s 310 335

Grup 3

Sub 1

9 de 7 365 420

2 de 7 385 440

4 de 8 400 460

Sub 2Pde6 425 485

3 de 8 445 510

Grup 4

Sub 1

7 de 8 550 635

2 de 8 f 580 665

P de 7 f 610 695

Sub 2

5 de 8 640 735

4 de 8 a 700 770

3 de 8 a 730 805

Sub 3 5 de 8 a 765 845

Grup 5 Sub 14 de 9 f 920 1.055

3 de9 f 965 1.110

Grup 6

Sub 1 9 de 8 1.210 1.390

Sub 2

3 de 8 s 1.325 1.460

2 de 9 fm 1.330 1.530

P de 8 fm 1.395 1.605

Sub 3

7 de 9 f 1.465 1.685

5 de 9 f 1.515 1.740

4 de 9 fa 1.630 1.800

3 de 9 fa 1.680 1.855

Sub 4 5 de 9 fa 1.765 1.945

Grup 7

Sub 1

4 de 9 sf 2.015 2.315

2 de 8 sf 2.065 2.375

3 de 10 fm 2.105 2.420

9 de 9 f 2.130 2.450

4 de 10 fm 2.215 2.550

Sub 2 2 de 9 sm 2.330 2.675

Sub 3P de 9 fmp 2.445 2.810

3 de 9 sf 2.565 2.950

cristina aguilar

Es volen incentivar les actuacions amb tres castells.

CASTELLS

La taula de puntuacions del Concurs premiarà els castells descarregatsLa Comissió Assessora ja ha aprovat el nou quadre de resultats que està molt més simplificat

La Comissió treballa perquè el Concurset sigui la tercera jornada del Concurs del 2014

La nova taula de puntuacions

Page 9: 7 de juny de 2013

907/06/2013 diarimésPUBLICITAT

RedaccióEl Club Esportiu Tarragona Pàdel Indoor planteja un estiu carregat de tornejos, partits, festes i acti-vitats dirigides a tot el públic en general.

Durant els mesos de juliol, agost i setembre es portarà a ter-me un atractiu programa d’acti-vitats que inclou l’esplai, l’stage de competició i l’english padel camp.

Per a infants entre els 4 i 14 anysTotes les propostes estan enfoca-des a nens i nenes en edats entre compresses entre els 4 i 14 anys, que els permetrà passar-ho molt bé en aquest període estival. Tots

els infants estaran en contacte amb el pàdel, així com amb altres modalitats esportives, realitza-ran tallers didàctics i sobretot practicaran l’anglès.

Per facilitar-ho encara més, el Tarragona Pàdel Indoor posa a disposició de les famílies un servei d’acollida en horari fins a la una del migdia, en un primer torn, i fins a les cinc de la tarda el segon torn. L’oferta de places

per a aquestes activitats és limi-tada, per això la inscripció es pot formalitzar com a màxim fins al proper divendres, 14 de juny tru-cant al 977 10 60 23 o la pàgina web a www.tarragonapadelin-door.es.

Pàdel i ‘Noche Latina’ com a preludi de Sant JoanLes instal·lacions de Tarragona Pàdel Indoor acolliran demà una magnífica tarda de pàdel, on el torneig masculí i femeni del cir-cuit TPI acapararan totes les mi-

rades. Posteriorment, la «Noche Latina» agafarà el protagonisme amb sopar i actuació musical per a tots els assistents. La festa servirà d’aperitiu per a dos es-deveniments més que marquen l’agenda del TPI aquest mes de

juny; es tracten del TyC Premium de menors, que se celebrarà del 17 al 23 de juny; i la festa de la revet-lla de Sant Joan que promet emo-cions fortes i que espera aplegar més d’un centenar de persones, com en l’edició passada.

Durant aquest mes de juny se celebrarà el TyC Premium de menors i la revetlla de Sant Joan

CEDIDAACTIVITATS

El Tarragona Pàdel Indoor planteja un estiu carregat d’activitatsEl centre acollirà, demà, una tarda de pàdel i la Nit Llatina, amb sopar i actuació musical

‘La Catedral’ és una pista única a la demarcació, on es viuen els millors partits del TarraPI.

Judith, moltes felicitats, en el teu  aniversari!!! Petonets  de tots els que t’estimem. Per molts anys.

FELICITACIONS

Page 10: 7 de juny de 2013

10 diarimés 07/06/2013 TARRAGONA

RedaccióRepsol va realitzar ahir a la tarda un simulacre d’emergència ge-neral a la refineria de La Pobla de Mafumet. En aquesta activitat hi van participar directament més de 800 persones, i va comptar amb la implicació de tot el perso-nal del Complex Industrial (tant de treballadors de l’empresa com de les empreses contractistes), a més d’intervenir-hi efectius dels Bombers del Parc Químic i de la Generalitat.

El simulacre es va localitzar a l’àrea de l’hidrocraquer i va con-sistir en la hipotètica fuga de gas sulfhídric (SH2) pel trencament en una línia de sortida d’un re-actor de procés. Durant el mateix es va procedir a l’activació de les sirenes amb el toc d’Emergència parcial i posteriorment General, i es va transmetre informació per megafonia i interfonia en sales de control i tallers. A la finalitza-ció del simulacre es va transme-tre el toc de tot segur.

Durant la simulació es van uti-litzar tots els dispositius i efec-tius, tal i com es realitzaria en

un cas real, i també es van seguir totes les directrius emprades pel Pla d’Emergència interior, inici-

alment, en emergència parcial, i posteriorment en emergència total/General.

L’accident simulat va donar el tret d’inici a les tres de la tar-da i va finalitzar a dos quarts de cinc de la tarda, durant una hora i mitja. Seguint el Pla d’Emer-gència Interior, el personal es va constituir en Grups d’emergèn-cia, cada un d’ells amb tasques específiques d’actuació. Tot l’operatiu va ser coordinat pel Comitè d’emergència.

Per a la companyia, els simu-lacres tenen diversos objectius. El primer d’aquests és entrenar a les persones més directament involucrades a les tasques de se-guretat i lluita contra incendis, a banda de recordar al personal les seves tasques, funcions i accions en un cas d’emergència, revisar i comprovar els plans de segure-tat i processos establerts, revisar les actuacions i coordinació dels Grups, i revisar el funcionament dels sistemes d’emergències. A tal efecte, cada Grup d’Emergèn-cia ha nomenat un observador intern per tal de realitzar un se-guiment i una avaluació del seu funcionament durant el simula-cre.

EMPRESA

Unes 800 persones participen en un simulacre d’emergència a RepsolHi van intervenir efectius dels Bombers del Parc Químic, així com de la Generalitat

CEDIDA

Un dels camions mentre mullava la zona.

Page 11: 7 de juny de 2013

1107/06/2013 diarimésPUBLICITAT

Page 12: 7 de juny de 2013

12 diarimés 07/06/2013 REUS

Susanna CasesUtilitzar el vehicle propi per por-tar d’un lloc a un altre passatgers i turistes durant les seves vacan-ces. Els popularments coneguts com a taxis il·legals o «pirata» s’estan convertint amb una au-tèntica xacra per als taxistes del territori, una competència des-lleial que agreuja encara més la crisi del sector.

El Grup de Transports de Tar-ragona dels Mossos d’Esquadra combat al llarg de l’any i, sobre-tot, durant la temporada d’estiu, aquest intrusisme. De fet, només l’any passat van inspeccionar un total de 410 vehicles per detectar taxis «pirata».

«Durant l’estiu, sobretot, orga-nitzem controls específicament per detectar-los, a la zona costa-nera, des de l’Hospitalet fins Cu-nit, i en nuclis de transport, com l’Aeroport de Reus, el Port, l’esta-ció de l’AVE, les entrades de les autopistes o en nuclis turístics», explica el caporal dels Mossos d’Esquadra del Grup de Trans-port de Tarragona, Agustí Bocos.

Així, l’any passat es van orga-nitzar 16 controls exclusius per detectar aquest tipus de vehicles i enguany ja n’hi ha de previstos una dotzena. Des dels Mossos d’Esquadra, però, remarquen que la resta de controls i patru-lles, si sospiten d’algun vehicle que pugui dur a terme aquesta pràtica, també l’inspeccionen.

PerfilEn aquesta línia, els vehicles que s’utilitzen com a taxi il·legal so-len ser furgonetes, conduïdes, però, per diversos perfils, tot i que el client correspon sempre a una mateixa tipologia: estran-gers.

Tal com explica el caporal Bocos, els taxistes «pirata» es solen donar a conéixer entre els turistes a través de publicitar-

se per internet o gràcies al boca a orella, d’altres turistes que ja hagin visitat la zona altres tem-porades. També s’ofereixen com a guies turístics i el contacte es sol tancar abans d’aterrar a la Costa Daurada. A més, més enllà de traslladar els visitants des de l’Aeroport a la seva destinació, es converteixen amb els seus xofers particulars al llarg de la seva es-tada, per les diverses excursions que tenen programades.

Així, en alguns casos, el tu-

rista ja ha contractat i conveniat un servei de taxi, il·legal, durant la seva estada, abans d’aterrar. Més enllà de saber si estan des-plaçant-se amb un vehicle que compleix la normativa, el turista busca trencar la barrera de l’idio-ma i poder entendre’s.

Sancions La dificultat per als Mossos d’Es-quadra, però, rau en demostrar si un vehicle està prestant un servei de taxi il·legalment. Així, un cop detectats, se’ls demana la documentació i es pregunta als passatgers si han contractat aquest servei. De vegades, però, es justifiquen al·legant que són familiars o coneguts.

Davant una irregularitat, la denúncia administrativa, per la manca d’autorització per al transport públic, pot suposar una sanció de 1.500 euros com a

mínim. En aquest sentit, des del Grup

de Transports dels Mossos d’Es-quadra també comenten que el segon col·lectiu més multat tam-bé són els taxistes, legals i amb autorització de servei públic, que actuen fora del municipi que els pertoca. Les sancions per aques-ta irregularitat són de 1.000 eu-ros com a mínim.

EstableTot i que arran de la crisi econò-mica el fenomen dels taxis «pira-ta» s’ha fet més visible i en zones turístiques com la Costa Daura-da encara més, des dels Mossos d’Esquadra afirmen, però, que sempre ha estat present. «Aquí sempre ha existit. Amb la crisi, també ve menys gent. No es pot parlar d’increment», afegeix el caporal del Grup de Transports de Tarragona, Agustí Bocos.

Aquest any hi ha previstos ja una dotzena de controls exclusius per detectar-los

SEGURETAT

Els Mossos inspeccionen més de 400 vehicles per detectar taxis il·legalsEl Grup de Transports va organitzar l’any passat 16 controls exclusius per sancionar els infractors

OLÍVIA MOLET

L’Aeroport de Reus és un dels punts «clau» a l’hora de detectar aquest fenomen.

La sanció és de 1.500 euros com a mínim, tot i que és difícil demostrar que actuen il·legalment

VIA PÚBLICACEDIDA

La màquina s’ha estrenat aquesta setmana.

Adquireixen una màquina per eliminar els xicletsEls equips de l’empresa adju-dicatària dels serveis de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals comp-ten des d’aquest dilluns amb una nova màquina per netejar i eliminar els xiclets de la via pública. Aquest nou aparell ha començat a funcionar per ex-traure les restes de xiclets que s’adhereixen al sòl del carrer.

L’empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas S.A. (FCC) i l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament han presentat aquesta setma-na la nova eina que permetrà

realitzar l’eliminació de xiclets d’una manera senzilla i ecològi-ca. El mètode utilitzat combina vapor d’alta temperatura i una pressió de 8 bars combinat amb productes químics que afavo-reixen l’extracció de les restes de xiclet.

S’estima que al llarg d’una jornada laboral es puguin ne-tejar superfícies de fins a 300 m2, amb un consum aproximat de 30 litres d’aigua. Els actes in-cívics van costar l’any passat a l’Ajuntament de Reus una fac-tura de 233.435 euros, més del 70% que l’any anterior.

L’Ajuntament se suma a la campanya contra la fam

BENESTAR SOCIAL

L’Ajuntament de Reus se suma a la campanya «La fam no fa va-cances», de recollida d’aliments bàsics per tal que les persones més necessitades puguin rebre ajuda alimentària durant l’es-tiu, organitzada per la Funda-ció Banc dels Aliments durant el mes de juny a tot Catalunya. Els aliments que es necessiten són: arròs, pasta, llegums secs, oli i llet.

Les persones que desitgin col·laborar amb aquesta cam-

panya tenen de temps fins al 28 de juny per deixar aquests ali-ments als següents punts mu-nicipals de recollida d’aliments: planta baixa de l’edifici de l’an-tic hospital, situat al carrer de Sant Joan –de 9h a 14h–, Cen-tres cívics, Casals Municipals de la Gent Gran, Pavelló Olímpic Municipal i Mas Carandell.

Altres entitats de la ciutat com la colla castellera Els Xi-quets de Reus també s’hi han sumat.

Page 13: 7 de juny de 2013

1307/06/2013 diarimésREUS

Mónica PérezJosep de C. Laplana, monjo i di-rector del Museu de Montserrat, ha editat un opuscle en què ana-litza la figura de Marià Fortuny a través d’El venedor de tapissos, obra del pintor reusenc i propi-etat de l’Abadia de Montserrat, que va ser cedida temporalment al Museu de Reus amb motiu de la posada en marxa de la mostra Fortuny. El mite.

A El venedor de Tapissos de Marià Fortuny, Laplana realitza un repàs de la vida de l’artista, elaborat tenint en compte els estudis monogràfics anteriors sobre la seva persona. El director del Museu de Montserrat valora també el propi quadre, que els historiadors de l’art estudiosos de Fortuny assenyalen entre les seves millors obres dins el gène-re aquarel·lista i orientalista. Una

part important del llibret és l’im-pacte del quadre en el públic i en la premsa, des de la seva primera exposició a la Galeria Goupil de París, al maig de 1870, fins la seva donació al Museu de Montser-rat per part de Josep Sala Ardiz, signada l’any 1967 però efectiva l’any 1980.

«Actualment, Marià Fortuny i el seu luminisme són valorats no solament perquè constitueixen un capítol important i ineludi-ble de la nostra història artística, sinó també perquè, després de la purga que ha suposat pair totes les avantguardes, a generació actual té els ulls prou educats per adonar-se del valor del fenomen pictòric de Fortuny per ell ma-teix, més enllà de les limitacions de les modes d’aleshores», expli-ca Josep de C. Laplana en el prò-leg del llibre.

L’autor és director del Museu de Montserrat des de l’any 1978. Sota la seva mà, l’entitat ha ex-perimentat un espectacular in-crement de materials i ha estat reordenada segons criteris més actuals. Josep de C. Laplana fir-ma també una dotzena de llibres de la seva especialitat i vora 200

articles i col·laboracions a revis-tes, i altres obres de caràcter col-lectiu.

Freqüent a l’orientalismeLa venda, i concretament la de catifes o tapissos, fou un tema freqüent de la pintura orienta-lista. La seva representació per-metia interpretar els arabescos i el colorit viu de les mercaderies, cosa que enriquia l’aspecte vi-sual de l’obra i, al mateix temps, copsava una de les escenes més habituals de les visites dels eu-

ropeus a les ciutats del nord d’Àfrica. Fortuny va excel·lir en el desenvolupament d’aquest as-sumpte, el colorit viu, l’execució virtuosa i la seva versemblança la converteixen en una de les mi-llors produccions del pintor.

El Museu de Reus presenta des del 27 d’abril l’exposició Fortuny. El mite, la principal activitat de l’Any Internacional Fortuny Reus 2012-2013, que forma una completa mostra que ressegueix la trajectòria artística de Fortuny a través de quaranta-cinc obres.

CULTURA

Montserrat estudia la figura de Marià Fortuny des d’El venedor de tapissosEl director del Museu de l’Abadia, ens propietari del quadre, edita un llibre sobre el pintor reusenc

XAVIER JURIO

El venedor de tapissos, obra de Fortuny, es pot veure a la mostra ‘Fortuny. El mite’, a Reus.

L’opuscle valora la pròpia obra i la seva repercussió a la premsa i també en el públic

L’Escola Marta Mata augmenta la seva oferta per al curs vinent

L’oferta formativa del Centre de Formació d’Adults Escola Marta Mata per al curs 2013-2014 augmentarà i el preu dels cursos es mantindrà. Així, s’oferiran 346 places. Un dels cursos que s’ofereixen i que més ha augmentat el nombre de places ha estat el de GES (Graduat en Educació Secun-dària), que comptarà amb 20 places més. Aquest augment de places ha estat motivat per la demanda creixent dels darrers anys. També cal des-tacar que per primer cop els alumnes tenen la possibilitat de matricular-se d’assignatu-res soltes del curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys. Aquest curs, al voltant del 80% dels alumnes del CFA Escola Marta Mata ha apro-vat les proves d’accés a cicles formatius i a la universitat. Concretament, el percentatge d’aprovats ha estat d’un 82% en les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà; d’un 74% en les proves d’accés a Cicles Formatius de Grau Su-perior; i d’un 70% en les pro-ves d’accés a la universitat. Les dates per a la preincripció són del 20 al 28 de juny al centre.

Page 14: 7 de juny de 2013

14 diarimés 07/06/2013 REUS

Dos dies per fer de la Tronada l’Instant Més Gran

FESTIU

La Tronada de Reus ha estat escollida finalista per a ser de-clarada l’Instant Més Gran dels Països Catalans, en una inici-ativa que promou el programa Mans, de Catalunya Ràdio. La resolució se sabrà aquest dissabte al matí i La Tronada competeix en la gran final del concurs amb Vilafranca, Mont-blanc i Tarragona.S’han fet diverses iniciatives, principal-ment a través de les xarxes so-cials, per aconseguir quedar en

primer lloc, ja que el guanyador es decidirà per voluntat popu-lar. També els Guardadors de la Tronada s’instal·len cada tarda a la plaça del Mercadal per fer difusió del concurs i aconse-guir acumular vots. Per telèfon es pot votar al 93 201 74 74 en directe o deixant missatge al contestador al 93 414 41 66. Es pot votar per correu electrònic a [email protected]. També a les xarxes socials: per Facebo-ok, i a Twitter.

VIA PÚBLICACEDIDA

Els treballs ja s’han iniciat i duraran uns dos mesos.

Es millorarà l’accés a la urbanització Sant JoanLa regidoria de Via Pública ha començat els treballs de millora del vial d’accés a la urbanització Sant Joan des de la rotonda de l’Escola La Vitxeta, que com-portaran l’eixamplament de l’actual carrer, la creació d’una vorera, la instal·lació de fanals i la millora de les instal·lacions elèctriques i telefòniques. L’ac-ció compta amb el suport de l’empresa adjudicatària a tra-vés de concurs, Construccions Balsells, SA, i també inclou

l’arranjament i desbrossat dels talusos i el solar adjacents. Amb les feines previstes s’han gua-nyat tres metres al talús que recorre els 60 metres d’aquest vial, de manera que es podrà ampliar el carrer. Els treballs iniciats tenen un pressupost de 45.000 euros i s’allargaran uns dos mesos, durant els quals està previst mantenir el carrer obert al trànsit excepte en moments puntuals, en els quals es dispo-sarà una regulació semafòrica.

Manu Chao actuarà al Parc de la Festa el proper 13 de juliol

MÚSICA

Manu Chao actuarà el proper 13 de juliol al Parc de la Festa de Reus. L’artista actuarà jun-tament amb els grups Son de la Chama, Xeic! i DJ OGT. A un preu de 18 euros, les entrades ja es poden adquirir per Inter-net i la setmana que ve també es podran comprar a les tendes Bat a Bat de Reus, Shiva Music de Tarragona i Mariatchi de Barcelona. El dia del concert les entrades costaran 20 euros. Els concerts s’iniciaran a dos

quarts de nou del vespre, amb Son de la Chama. Manu Chao actuarà a partir de les deu, abans de Xeic! i DJ OGT. Es po-saran a la venda 8.000 entrades i preveuen que un 40% dels as-sistents siguin d’Europa. Des de Produccions Submarines recor-den que l’esdeveniment, a més de ser una oportunitat única de veure Manu Chao en directe, donarà projecció internacional a Reus i la resta de bandes par-ticipants.

Patxi Leiva torna a casa amb ‘Mi cabeza desordenada’

MÚSICA

El cantant reusenc afincat a Andorra Patxi Leiva torna a casa aquesta nit per presentar Mi cabeza desordenada, pri-mer treball del grup que capi-taneja i que recalarà per primer cop a la capital del Baix Camp, aquesta nit, a la Sala Mític. A cavall entre el rock, el pop «i alguna rumbeta, una cosa vari-ada perquè tothom tingui el seu moment», Leiva desgranarà els temes d’aquest àlbum de de-but acompanyat de saxo tenor,

baix, bateria i guitarra acústi-ca». Durant els concerts, la for-mació musical busca «un diàleg amb el públic, som un grup que ens agrada compartir la música amb la gent, interactuem, vo-lem que tots siguin partíceps», explica el cantant i compositor Patxi Leiva. L’obertura de por-tes a la Sala Mític està prevista a tres quarts de dotze d’aques-ta nit de divendres, i l’entrada per a l’espectacle musical té un preu de 8 euros.

RedaccióA través de «Falset_la terra es fa vi», l’Ajuntament de Falset promocionarà la seva oferta enoturística a Reus coincidint amb la fira Reus Viu el Vi, que promociona les Denominaci-ons d’Origen del territori de la Cambra de Comerç. En un estand hi seran els cellers del municipi: Cooperativa Falset Marçà, Cellers Capafons-Ossó i Vinaterrers del Coll de Mora. També els actius culturals i ar-quitectònics del nucli històric i el centre d’interpretació Castell del Vi, punt d’inici per al desco-briment del Priorat.

Per dinamitzar l’espai, s’han organitzat també diverses ac-tivitats per a tots els públics, a banda de tastos de vi. Tant dissabte com diumenge per la tarda, hi haurà sessions de tast de pa vi i sucre, i pa, oli i sucre –a partir de dos quarts de set de la tarda–.

També una lliçó magistral d’en Blai (actor de la Cooperati-va Falset Marçà), que ensenyarà

de manera teatral «com tastar i gaudir d’un gran vi». Serà dis-sabte i diumenge, de dos quarts de vuit a dos quarts de nou del vespre.

Durant els tres dies de fira, «Falset_la Terra es fa vi» propo-sarà una sèrie de activitats amb la col·laboració de Med For Life Communication, l’Ajuntament de Falset, de Pimec, de la Co-operativa de Falset-Marçà, del Celler Capafons-Ossó i Vina-terrers del Coll de Mora, amb la coordinació de Lidia de Mena, responsable del Castell del Vi.

L’entrada al PrioratA través d’unes infraestructu-res modernes i una tecnologia avançada, el Castell del Vi pro-posa un recorregut per la cul-tura del vi del Priorat totalment allunyat del que proposen mu-seus del vi més clàssics. La uti-lització d’elements audiovisu-als i interactius permet copsar d’una manera clara i sintètica la història i les particularitats d’aquesta comarca vinícola.

Falset promocionarà la seva oferta enoturística a la Fira del Vi de Reus

TERRITORI

Amb el suport de Med For Life Communication

RedaccióLa cinquena edició de la Reus Viu el Vi arriba avui a la plaça Lli-bertat. El recinte firal obrirà por-tes a dos quarts de sis de la tarda i la inauguració oficial es realitza-rà a tres quarts de nou del vespre amb el viticultor René Barbier i amb la presència dels gegants In-dis, padrins de la fira d’enguany.

La primera jornada comen-çarà amb un plat fort: el Tast de Vins de Joves per a Joves i la «Dis-co Wine Rave», dirigida per Mi-guel Figini i amb l’acompanya-ment musical del DJ i productor musical Marc Griso.

Un acte, que s’iniciarà a les set de la tarda, que ha aixecat mol-tíssima expectació com ho de-mostra la desena de periodistes provinents d’arreu de Catalunya que s’han acreditat per seguir l’acte en directe. A l’acte també hi assistiran alumnes de l’Esco-la d’Enologia Jaume Ciurana de l’IES Priorat de Falset i també estudiants de comunicació de la URV que realitzaran una pràctica sobre l’activitat.

La Reus Viu el Vi anirà en-

guany a ritme de música. Així, avui també arrenca la progra-mació «A l’escenari», on cada dia hi actuarà un grup de jazz del territori.

Així, a la Reus Viu el Vi d’en-guany hi seran prop de 40 ce-llers, els més representatius de les Denominacions d’Origen de

la Cambra (Conca de Barberà, Montsant, Priorat i Terra Alta en la seva totalitat, i Catalunya i Tarragona de manera parcial). En global es podran tastar i comprar més de 150 vins. La mecànica serà idèntica a la d’edicions an-teriors. El visitant podrà adquirir el pack a un preu de 12 euros que

inclourà la copa, els cinc tastos de vi, la bossa de transport i el catàleg del certamen. De manera opcional els qui ho vulguin po-dran adquirir la copa de la marca Riedel, que tindrà un cost addici-onal de dos euros. La part central del recinte firal l’ocuparà la zona gastronòmica amb la presència de dotze estands.

Amb els vins catalansLa Reus Viu el Vi també se suma al manifest dels vins catalans. A l’estand d’informació estarà dis-ponible el manifest del vi català. Tothom qui n’aconsegueixi un exemplar i que es faci una foto-grafia amb el document i la pengi al twitter amb l’etiqueta #reus-viuelvi participarà en el concurs fotogràfic de la fira en l’àmbit es-pecífic de la promoció dels vins catalans. Enguany també s’ofe-reix un pack que, per 35 euros, inclou una nit d’hotel, l’entrada a la fira i les degustacions i l’accés a l’exposició de Fortuny, al Gaudí Centre, al pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata i al saló ReuSport.

PROMOCIÓ

La Reus Viu el Vi obre portes avui a ritme de música i vins de jovesLa inauguració serà a tres quarts de nou del vespre amb el viticultor René Barbier i els gegants Indis

OLÍVIA MOLET

La Reus Viu el Vi s’allargarà fins divendres.

Page 15: 7 de juny de 2013

1507/06/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

La Llar Municipal de Jubilats i Pensionistes de la Canonja va celebrar el final de les competicions, campionats de jocs, petanca, dominó, billar i cartes amb un dinar de germanor que es va celebrar el dissabte a la Canonja. Al dinar hi van assistir la majoria de participants i la regidora de Serveis Socials, Francisca Márquez. El proper dia 17 de juny en la festa fi de curs s’obsequiarà a tots els participants amb la foto del grup.

SOCIETAT

Sílvia JiménezLes dificultats econòmiques per les que travessa de l’Ajuntament de Cambrils no han estat un im-pediment per mantenir un dels certamens culturals més im-portants de l’estiu d’aquest mu-nicipi: el Festival Internacional de Música de Cambrils. Amb la complicitat i col·laboració de la iniciativa privada, aquest estiu trepitjaran els diferents escenaris d’aquest festival Ainhoa Arteta, Manel, Antònia Font, Hombres G o Miguel Poveda, entre molts altres.

«Enguany hem cobert tots els estils de música i també totes les franges d’edat. La música clàs-sica continua jugant un paper molt important», explicava ahir l’alcaldessa de Cambrils, Mercé Dalmau, encarregada de presen-tar el cartell a la Torre del Port, un marc incomparable.

I és que la interpretació del Carmina Burana per part de la Coral Verge del Camí, el 4 d’agost, al Parc del Pinaret o l’espectacle del Club Super, el proper 22 de juliol, en el mateix escenari, són els exemples de dos propostes diametralment diferents que exemplifiquen aquesta voluntat de fer arribar el Festival Interna-cional de Música de Cambrils a tots els públics.

El Parc del Pinaret és, d’altra banda, un dels escenaris, junta-ment amb el Castell de Vilafor-tuny o la Cripta de l’Ermita, triats per acollir els concerts.

«Una de les apostes personals del regidor de Cambrils, Fran-cesc Garriga, és que el festival sigui molt urbà, i crec que s’ha aconseguit. El Parc del Pinaret, tot i que no és tan conegut com el del Pescador, és un indret pel que cal posar en valor, ideal per anar

a passejar, i acollir les actuacions és una bona manera de mostrar-lo. D’altra banda, és un lloc ideal on realitzar concerts», explicava

ahir l’alcaldessa.El Festival Internacional de

Música de Cambrils està a punt d’arribar a la seva maduresa. El

proper any celebrarà 40è aniver-sari. Mentrestant, però, tot i les dificultats, ha aconseguit doblar els aforaments previstos i es de-senvoluparà des del 20 de juliol fins el 4 d’agost.

Al Parc del Pinaret, el Festival comptarà amb un elegant esce-nari molt espectacular: un nou espai totalment cobert amb una

estructura orbital en alumni de 250 metres quadrats de superfí-cie.

L’Ajuntament de Cambrils aporta 95.000 euros en aquesta edició, tot i que espera recuperar bona part de la inversió mitjan-çant els patrocinis sobre els que encara treballa.

«La nostra indústria és el tu-

risme i hem de prendre la inicia-tiva per oferir-los quelcom més», explicava el regidor de Cultura, Francesc Garriga.

L’Ajuntament compta en-guany amb un partner de la iniciativa privada, que no ha dubtat en apostar pel certamen: la promotora Publiolimpia, que va començar a col·laborar l’any passat i que aquest any s’encar-rega de cinc dels onze concerts previstos.

El director general de Publi-olimpia, Antoni Mas, recorda-va ahir que van iniciar la col-laboració l’any passat amb un concert de Miguel Bosé i que aquest any la seva empresa s’en-carrega de la producció de tot el festival mentre l’ajuntament ce-deix les instal·lacions. L’empresa serà també la responsable dels concerts d’Arteta, Manel, An-tònia Font, Hombres G i Miguel Poveda.

Concert benèficEl concert l’obrirà la soprano Ainhoa Arteta, el 20 de juliol, a partir de les deu de la nit. Bona part dels fons aniran a parar a l’associació AECC Catalunya contra el càncer. El festival pros-seguirà amb Manel –21 de juliol–, el Club Súper 3 –dia 22–, Bernat Font Trio –dia 24–, The Sey Sis-ters –dia 26–, Antònia Font –dia 27–, Hombres G –dia 28–, Octavi Martínez i Astrid Sthenshaden –30 de juliol–, Miguel Poveda –1 d’agost–, Franca Masu –dia 3– i finalitzarà el 4 d’agost amb la interpretació de Carmina Bura-na, a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils.

Tanmateix Garriga anunciava que, properament, es presentarà la targeta «Amics del Festival», que ja va funcionar l’any passat.

CEDIDES

Manel, Hombres G, Ainhoa Arteta i el Coral Verge del Camí, que interpretarà el Carmina Burana.

CULTURA

Arteta, Hombres G, Manel i Poveda, al cartell del Festival de Música de CambrilsEs desenvoluparà del 20 de juliol al 4 d’agost i oferirà propostes per a tots els públics, des de la música clàssica del ‘Carmina Burana’ al Club Super 3

El concert d’Arteta serà benèfic i bona part de la recaptació serà per la lluita contra el càncer

Al Parc del Pinaret s’instal·larà un espectacular escenari, un nou espai cobert

Page 16: 7 de juny de 2013

16 diarimés 07/06/2013 CAMP DE TARRAGONA

Aquest diumenge passat, més de 30 voluntaris i voluntàries de totes les edats convocats per l’associació per a la Conserva-ció dels Ecosistemes Naturals (CEN) i l’Ajuntament d’Alcover van portar a terme una neteja d’un tram d’uns 500 metres de longitud del riu Glorieta a l’entorn d’Alcover. En aquesta acció es van retirar tot tipus de deixalles com bosses, roba ve-lla, ampolles, etc.

Aquesta actuació es va

desenvolupat en el marc de l’acord de custòdia fluvial sig-nat entre l’Ajuntament d’Alco-ver i l’associació CEN el gener de 2013, la setmana del volun-tariat ambiental i el programa de custòdia fluvial a les Mun-tanyes de Prades subvencionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Actualment, l’associació CEN també està treballant per restaurar la vegetació de ribera i la conservació del cranc de

Voluntaris realitzen una actuació de neteja al Riu Glorieta al municipi d’Alcover

SOCIETAT CEDIDA

riu ibèric, una espècie en pe-rill d’extinció. El dissabte 8 de juny, l’associació CEN farà una altra neteja amb voluntariat a

la riera de la Selva, on també ha signat un acord de custòdia fluvial amb l’Ajuntament de la Selva del Camp. Redacció.

RedaccióEl proper dilluns, 10 de juny, s’inicien les obres de condiciona-ment del terreny de l’antic Hotel Segur, com a zona d’aparcament gratuït per a la ciutadania.

La realització d’aquestes obres suposa, de fet, donar resposta a una antiga reclamació veïnal, ja que el terreny d’aquest pàr-quing està situat a Segur Centre, la principal zona comercial de Segur de Calafell, i molt a prop de l’estació de Renfe. Per tant, el condicionament d’aquest ter-reny ha facilitar l’aparcament tant als ciutadans que realitzen les seves compres, com aquells que agafen el tren per anar a tre-ballar.

«El nostre objectiu és seguir creant aparcament de proxi-mitat a les zones comercials, i a més sense gravar el ciutadà»,

deia ahir l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, qui va destacar que «igual com hem fet amb el pàr-quing de la zona del Blanquet, aquest també serà gratuït».

L’aparcament de l’antic Hotel Segur donarà cabuda a uns 70 vehicles. L’Ajuntament de Ca-lafell millorarà les condicions d’aparcament en aquest terreny, que actualment és de terra, asfal-tant el paviment, però i dotant-lo d’il·luminació, cosa que també proporcionarà més seguretat als cotxes aparcats.

«Es tracta no només de condicionar el terreny per a l’aparcament sinó també de reurbanitzar-lo», deia el tinent d’alcalde d’Obres Públiques, Manteniment i Medi Ambient, Rafel Solé, qui va explicar que també s’ajardinarà una part del terrreny, que té una extensió to-

tal de 1.800 metres quadrats. El cost de les obres és d’uns 60.000 euros.

Les obres també preveuen en-derrocar l’edifici de l’antic Hotel Segur, sobretot per un tema de

seguretat, ja que el mal estat en què es troba l’immoble fa que es pugui esfondrar fàcilment.

Aquestes obres donaran ocu-pació a empreses de Calafell, que seran les encarregades de fer l’enderroc de l’edifici i posar les vorades per urbanitzar el terreny. D’aquí a unes setmanes, l’Ajun-tament de Calafell preveu que ja podrà entrar en funcionament.

El condicionament del pàr-

quing de l’antic Hotel Segur s’afegeix al que va entrar en fun-cionament el juliol de l’any pas-sat a la zona del Blanquet, situat a Calafell Platja, un dels nuclis més concorreguts del municipi i on es troba també el principal eix comercial de Calafell. Amb-dues accions s’emmarquen dins la voluntat de l’equip de govern d’apostar per dinamitzar les principals zones comercials.

CIUTAT

Un nou aparcament ocuparà el solar de l’antic Hotel Segur de CalafellEl proper dilluns comencen les obres per donar cabuda a una setantena de places de pàrquing

CEDIDA

L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, va realitzar ahir una visita a l’indret on es construirà.

Els treballs contemplen també l’enderroc de l’antic equipament turístic

ACNEl director general de Carreteres del Ministeri de Foment, Jorge Urrecho, s’ha compromès a pu-blicar abans de finals d’any l’es-tudi informatiu del traçat defini-tiu entre la Jana i l’Hospitalet de l’Infant de la futura autovia A-7. Aquest és el principal resultat de la reunió que una delegació d’alcaldes i regidors ebrencs, mantinguda ahir al matí al seu ministerial de Madrid. Concre-tament, Foment s’ha compro-

mès, abans de l’estiu, a publicar la diagnosi d’impacte ambiental del tram El Perelló-l’Hospitalet. També s’ha acordat crear un grup de seguiment entre els al-caldes i el cap de de carreteres de Catalunya del Ministeri. En la trobada han participat els al-caldes de l’Aldea, Dani Andreu; el del Perelló, Ferran Cid; i el de Camarles, Joan Curto; així com els tinents d’alcalde de l’Ametlla de Mar, Antoni Montagut; i de l’Ampolla, Rafael Tomàs. Els alcaldes i regidors ebrencs, acompanyats de representants del Congrès i el Senat, a Madrid.

ACn

Fomet es compromet a fer l’estudi informatiu de l’A7

TERRES DE L’EBRE

Els Castellers d’Altafulla a la XIV Trobada de Bèsties de Foc

FESTIU

Demà, dissabte, els Castellers d’Altafulla es desplaçaran fins a Castelló de la Plana en motiu de la XIV Trobada de Bèsties de Foc. La Trobada començarà a dos quarts de cinc a la plaça Major de Castelló amb la rebu-da de les diferents entitats. Poc després una Tabalada Infernal donarà pas a la Cercavila de Lluïment pels carrers de Caste-lló en un circuit circular que ens tornarà a la plaça Major de la ciutat on actuaran els Castellers

d’Altafulla. La Trobada con-clourà amb una encesa pirotèc-nica de les figures de bestiari de foc. Participaran els Gegants i Grallers d’Ulldecona, el Bestiari de Sant LLorenç d’Hortons, la Vibria de Tarragona, la Cucafe-ra de Morella, el Bestiari de Cas-telló de la Plana, la Mulassa de Falset, el Drac de St Joan Despí, el Drac Voraxcis d’Igualada, el Drac de Montblanc, el Drac i la Vibria d’Igualada, i el Drac Sa-grestaure de La Sagrera.

Curs sobre les xarxes socials i Internet a Valls

La Cambra de Comerç i Indús-tria de Valls organitza, del 12 al 13 de Juny, un curs sobre l’ús de les xarxes socials i Internet a nivell professional per a mi-llorar la visibilitat de l’empre-sa de cara a potencials clients, i millorar en conseqüència la competitivitat del negoci pro-pi. Aquest curs està orientat a Pymes i petits negocis que desitgin millorar i aprofitar les immenses capacitats que ofe-reix Internet.

Accepta una pena de 40 dies de treballs per maltractar la seva mare

Un veí de Deltebre ha acceptat una pena de 40 dies de treballs en benefici de la comunitat per maltractar la seva mare. Els fets es van produir a finals de maig al domicili on convivien, al carrer Sant Lluís de la pobla-ció. Després de discutir perquè la mare no volia donar diners al seu fill, aquest li va propinar un cop de puny a l’esquena i li va estirar els cabells, sense causar-li lesions rellevants. L’individu, Javier C.B., de naci-onalitat espanyola i amb ante-cedents penals, va reconèixer els fets davant el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tortosa i la seva defensa va arribar a un acord amb la fis-calia per rebaixar la pena, que inicialment era de 60 dies de treballs comunitaris. La fisca-lia sol·licitava per a l’acusat la privació del dret a la tinença d’armes per un període de dos anys i tres dies, així com la pro-hibició d’acostar-se a la seva mare a una distància de 300 metres, ni que pogués comu-nicar-s’hi durant mig any. La fiscalia va acordar reduir les penes en un terç, segons l’arti-cle 801.2 de la Llei d’Enjudicia-ment Criminal.

Page 17: 7 de juny de 2013

1707/06/2013 diarimés CAMPDETARRAGONALa CUP proposa vendre l’actual seu del Consell Comarcal de l’Alt Camp

La CUP proposa vendre l’ac-tual seu del Consell Comarcal de l’Alt Camp per sufragar els problemes econòmics que ar-rossega l’ens. La CUP acusa els antics governs d’unitat d’ha-ver acumulat un dèficit anual permanent de 500.000 euros per una política d’inversions «errònia» i «temerària», se-gons l’únic conseller de la CUP al Consell, Gerard Nogués. La formació, que ja ha fet saber la seva proposta a CiU –partit que governa l’ens amb majoria absoluta–, considera que, si la seu ha provocat el proble-ma, també hauria de formar part de la solució. L’alberg de Santes Creus, en marxa l’any 2011, és una altra inversió que la CUP considera «qüestiona-ble». «A mesura que s’anava amagant, s’anava agreujant aquesta situació perquè el Consell, any rere any, preveia uns falsos ingressos que han aflorat ara», deia Nogués. Se-gons la CUP, mantenir la nova seu del Consell suposa una despesa elevada que l’ens no es pot permetre, amb uns cos-tos de 100.000 euros anuals només en el retorn del capital de la hipoteca.

AgènciesEl jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco va decretar ahir presó incondicional per Kellen Barbosa, la núvia brasilera de Giuseppe Polvorino, el capo del clan de la Camorra desarticu-lat dimarts, i per al constructor Agustí Vals Reverte, qui va fer negocis immobiliaris amb caps del clan a Tarragona.

El constructor originari d’Al-canar i resident en Vinaròs (Cas-telló) Agustín Valls és un dels de-tinguts en el marc de l’operatiu policial que ha permès desman-tellar el Clan Polverino, una de les organitzacions criminals més importants de la camorra napo-litana.

Valls, molt conegut a la zona ja que va presidir el Vinaròs CF entre els anys 1997 i 2000, està acusat d’un delicte de blanqueig de capitals i ha passat els dos úl-tims dies en els calabossos de la

presó de Tarragona, juntament amb altres detinguts a la zona del Vendrell. El detingut va promou-re, juntament amb socis italians, un Pla Parcial a Alcanar Platja.

Entre la seva activitat com constructor costen nombroses promocions a Les Cases d’Alca-nar, com a part dels habitatges edificades al carrer Tresmall.

En aquests moments era funcionari en excedència de l’Ajuntament d’Alcanar, i fa uns tres anys el consistori va haver de pagar-li al voltant de 96.000 euros per una sentència judicial en concepte de les retribucions que li corresponien després que s’acordés el 2002 separar-lo del servei amb tots els drets inhe-rents a la condició de funcionari.

Valls va admetre ahir que te-nia relació amb els caps d’aquest clan des de 2001 i que va negoci-ar amb ells la construcció d’una urbanització de 25 xalets en un

solar al municipi del Vendrell anomenat La Finqueta en què ell tenia una participació.

Va relatar que va arribar a construir alguns xalets en aques-ta urbanització, propera a Platja Alcanar, i va explicar que molts eren per als membres del clan, que d’aquesta manera blanque-javen els diners procedents del tràfic de haixix, segons els inves-tigadors.

Allotjat a casa dels mafiososTambé va reconèixer haver fet viatges a Itàlia per parlar del ne-goci amb els líders del clan, de fet es va allotjar a casa d’un d’ells, condemnat al seu país per nar-cotràfic. A més va assenyalar que quan va veure que el clan mafiós començava a ser perseguit a Es-panya, poc abans de la detenció de Polvorino el 2012 a Jerez de la Frontera (Cadis), va començar a vendre les propietats.

POLICIAL

El constructor que feia negocis amb la Camorra al Vendrell ingressa a presóL’empresari Agustí Vals Reverte reconeix que va negociar amb el clan mafiós la construcció de 25 xales a l’urbanització La Finqueta

Parada automàtica a la central nuclear d’Ascó II

ENERGIA

La central nuclear Ascó II va fer ahir, quan passaven sis minuts de les onze del matí, una parada automàtica com a conseqüèn-cia de l’actuació d’unes protec-cions elèctriques durant uns treballs de manteniment. La central va comunicar aquesta incidència al Consell de Segu-retat Nuclear. Tots els sistemes de seguretat de la instal·lació van funcionar segons el pre-vist. Ara, la planta es troba en condicions de parada segura i

a l’espera de completar la in-vestigació que determini les causes de l’actuació de les pro-teccions elèctriques. Un cop completades aquestes activitats i comprovat el funcionament del sistema, la centra tornarà a connectar-se a la xarxa. Segons va informar el Consell de Segu-retat Nuclear, ahir després de la incidència, encara s’estaven in-vestigant les causes de l’aturada del reactor de la central nuclear d’Ascó.

Els tres regidors del PSC trenquen el pacte a Prades

POLÍTICA

Els tres regidors socialistes que, fins ara, governaven en coalició amb CiU, han trencat el pacte de govern amb aquest partit i han passat a l’oposició, segons avançava ahir delcamp.cat. Els regidors justificaven la seva sor-tida del govern tot assegurant que consideren excessiva la despesa en algunes de les festes que es fan al llarg de l’any, que superen els 170.000 euros anu-als. Per la segons l’Ajuntament, la despesa durant 2012 va ser

inferior, de 149.698 euros, amb uns ingressos de 51.063 euros.

Així les coses, el regidor Llo-renç Torruella abandonava la carpeta de Medi Ambient, Maria Rosa Domènech deixa-va Agricultura i Sanitat, i Josep Maria Planas es desentèn de Benestar Social, segons els di-gital. Totes aquestes regidories seran assumides pels regidors convergents que ocupen el go-vern i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas.

Page 18: 7 de juny de 2013

18 diarimés 07/06/2013 CAMP DE TARRAGONA

RedaccióEl pròxim dilluns 10 de juny s’ini-ciaran les obres de renovació de la xarxa d’aigua potable del nucli antic de Torredembarra. L’objec-tiu d’aquests treballs és el de mi-llorar el servei i l’ús dels recursos. Es tracta de la tercera obra que es du a terme dins del nou con-tracte de la gestió del servei de l’aigua que l’Ajuntament va sig-nar amb SOREA. El pressupost d’aquesta actuació compta amb una inversió d’uns 900.000 eu-ros, amb l’IVA, segons explicava ahir l’alcalde de Torrdembarra, Daniel Masagué.

La principal intervenció que s’executarà és el canvi del tipus de canonada passant de l’actual, que és de fibrociment amb uns diàmetres de 50, 60 i 80 milíme-tres, a una de nova de polietilè de 125 milímetres. La canonada existent fins ara comporta que la xarxa d’aigua tingui un rendi-ment del 74%, considerat baix en termes econòmics i mediam-bientals.

L’alcalde explicava ahir que aquest baix rendiment comporta un alt cost de manteniment, ava-ries continues, deficient servei per als abonats i deficient gestió dels recursos naturals. La reno-vació comprendrà els següents carrers del nucli antic: Sant Antoni, Alt de Sant Pere, Nord, Eduard Benot, Freginal i plaça del Castell. En el mateix projecte s’han inclòs uns altres carrers del barri de Sant Jordi: Lliri, Tulipa,

Magnòlia, Galceran, Grèbol i el camí Vell de la Pobla, i també un tram de l’antiga carretera N-340.

Ara per ara s’iniciaran les obres del nucli antic, concreta-ment al carrer del Nord on tam-bé s’haurà de fer una actuació sobre el clavegueram i tot seguit

al carrer Alt de Sant Pere, que haurà d’estar finalitzat abans del 31 de juliol. A l’agost no es faran obres i aquestes es reprendran el mes de setembre amb l’objectiu de minimitzar les molèsties que es puguin causar als veïns. El ter-mini previst de les obres és d’uns vuit mesos.

El projecte preveu la instal-lació provisional d’una xarxa d’aigua potable per dotar els veïns en les diferents fases de l’obra. Pel que fa al paviment dels

carrers, es reposarà el que quedi afectat utilitzant el mateix tipus que l’existent.

L’alcalde no descarta que es dugui a terme alguna altra actu-ació de clavegueram si a mesura que avancin les obres es detecta algun problema en aquest àm-bit. Masagué ha ressaltat que aquestes obres comporten una actuació molt important perquè es continua donant resposta a unes mancances històriques del municipi.

D’aquesta manera es dóna resposta a una de les mancances històriques del poble

MUNICIPAL

Torredembarra renovarà la xarxa d’aigua potable al nucli antic Les obres començaran el proper dilluns, 10 de juny, s’aturaran a l’agost i es reiniciaran al setembre

CEDIDA

L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ahir mostrant el projecte.

TRADICIÓ

Vilallonga del Camp celebra el CorpusEl municipi de Vilallonga del Camp va celebrar el passat diu-menge, 2 de juny, el tradicional Corpus. Com és tradicional, la canalla del municipi es va vestir de primera comunió i van desfilar pels carrers del municipi. Els infants van ser acompa-nyats pels seus familiars.

CEDIDA

SOLIDARITAT

La venda de gorres de la campanya Posa’t la Gorra es va traslladar ahir al mercat setmanal de Roda de Berà, per tal de recolzar i fer la màxima difusió de la campanya. Impulsada per l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC) té l’objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer a la societat l’existència del càncer infantil.

Roda de Berà també es posa la gorra

CEDIDA

RedaccióLa 7a Nit de Castells serà en-guany més multitudinària que mai, després que representants de 53 colles castelleres hagin anunciat la seva presència a l’acte anual que aplega els re-presentants del món casteller per atorgar els seus guardons. Aquest acte es celebrarà a par-tir d’enguany sempre a la ciutat de Valls. Després d’haver-se convocat a les principals places castelleres de forma itinerant, la convocatòria preveu esta-blir-se ara de manera definitiva al bressol dels castells a partir d’aquesta setena edició, que es celebrarà al Centre Cultural

Municipal de Valls demà dis-sabte 8 de juny a partir de dos quarts de deu de la nit. La Nit de Castells és la cita social d’ober-tura de la temporada tradici-onal, una trobada que dóna el tret de sortida del període més intens la campanya i en la qual es troben els diferents agents de la comunitat castellera. Durant la Nit s’atorguen els guardons del món casteller, que atorga un jurat coneixedor de la matèria. Rere l’organització de la Nit de Castells a Valls hi ha la revis-ta Castells, que aprofitarà per presentar als representants del món casteller el seu nou format digital.

La Nit de Castells aplegarà 52 colles al Centre Cultural de Valls

CELEBRACIÓ

Serà una de les edicions més participatives

Page 19: 7 de juny de 2013

1907/06/2013 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓN

ACNEl Departament de Salut pre-veu estalviar 64 MEUR amb el nou projecte de Reordenacions Assistencials Territorials (RAT), que reorganitzarà els serveis de tal manera que no tots els cen-tres facin de tot i evitar així du-plicitats. Salut defensa però que aquests diners es canalitzaran cap a altres àmbits i el sistema sanitari no perdrà els recursos.

En el marc d’aquest pla, Salut s’ha marcat reduir en 8.000 els ingressos hospitalaris evitables aquest 2013: 4.000 gràcies a una millor atenció al malalt crònic que ha d’evitar que acabin a l’hospital ingressat i els 4.000 restants són operacions que ara requereixen ingrés que passarien a fer-se a través de la cirurgia ma-jor ambulatòria.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Ma-ria Padrosa, va explicar ahir que l’aplicació del RAT tindrà un im-pacte d’un 1% menys d’activitat als hospitals, el que es traduirà

en 64 MEUR d’estalvi. Tot i això, Salut defensa que no es tracta d’una retallada ja que aquests diners es «reutilitzaran» en al-tres àmbits. Els projectes RAT es materialitzen en tres blocs: un nou model d’atenció que in-clou la millora de l’assistència als crònics i l’adequació de l’activitat mèdica, quirúrgica i de consul-tes externes; la reordenació del mapa de serveis especialitzats i la millora de l’eficiència dels pro-veïdors.

Els crònics, sense ingrèsPel que fa la millora de l’atenció a la cronicitat, el gerent de Pla-nificació del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, explica que l’objectiu és reordenar els re-cursos especialitzats i d’atenció comunitària per tal d’oferir una assistència que permeti que el pacient crònic arribi a situacions en les que no requereix l’ingrés hospitalari.

També s’inclou una reordena-ció sociosanitària per exemple

reconvertint llits de llarga estada i convalescència en subaguts, traspassant una part de la llarga estada a l’àmbit social a través d’una aliança amb el Departa-

ment de Benestar Social i ade-quant les estades en les unitats de convalescència i els hospitals de dia. Aquestes actuacions en l’àmbit de la cronicitat han de permetre reduir 4.000 ingressos de malalts crònics que serien evitables. D’altra banda, també s’adequarà l’activitat quirúrgica, mèdica i de consultes externes. En aquest àmbit es vol potenciar

la cirurgia major ambulatòria, que actualment suposa el 58% de les 225.000 intervencions que es fan a Catalunya. Per aquest 2013 Salut s’ha marcat que 4.000 operacions que ara requereixen ingrés passin a fer-se de mane-ra ambulatòria, sumant un to-tal d’11.000 fins el 2015. També s’intensificaran els criteris de priorització fixant-se més en la situació clínica del pacient.

Aquestes 4.000 intervencions sumades als 4.000 ingressos de crònics que es volen evitar su-men els 8.000 ingressos que s’ha marcat Salut per reduir aquest any que, com ha dit Padrosa, vol dir que s’està donant una mi-llor atenció al pacient i no que es vulguin deixar de fer aquests ingressos per criteris econòmics. Aquestes decisions es prenen després d’observar la variabilitat que hi ha entre els territoris. Per exemple, en el cas de l’hospita-lització els indicadors oscil·len entre les 85 i les 115 altes per cada 1.000 habitants i entre les 700 i

les 1.800 visites a les consultes externes segons els territoris i centres. La telemedicina i el re-disseny de rutes i processos tam-bé han de permetre reduir part de la activitat que es considera innecessària i reduir així la vari-abilitat entre els territoris.

No tots tindran de totUna de les parts més importants del pla és la reordenació del mapa de serveis. Segons indica Guarga, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que en tots els sistemes hi ha entre un 20 i un 40% de duplicitats. L’objec-tiu del RAT és eliminar aquestes duplicitats i que tots els centres deixin de fer de tot per passar a que els serveis es facin en aquells centres on es pugui garantir la màxima qualitat i tinguin sufici-ent massa crítica. Aquest plante-jament ja s’ha posat en marxa en serveis com la cirurgia pediàtrica on es dóna la situació que hi ha centres que fan tres operacions a l’any i d’altres 704.

L’aplicació del RAT tindrà un impacte d’un 1% menys d’activitat hospitalària

SANITAT

Salut preveu estalviar 64 MEUR amb la reordenació de serveis sanitarisEl Departament reduirà en 8.000 els ingressos hospitalaris aquest 2013 a través de l’actuació arreu del territori

També s’adequarà l’activitat quirúrgica, mèdica i la de consultes externes

ACNLa Generalitat ha plantejat als sindicats deu mesures de flexi-bilització horària i conciliació de la vida laboral i familiar en el marc de la reunió de la Mesa de la Funció Pública que es va fer ahir per abordar l’ajust pressu-postari i la supressió de la paga extra. Entre les mesures plan-tejades hi ha un augment anual

d’hores d’absència per motius de salut sense descompte en nò-mina, compensacions horàries en alguns supòsits i dates desta-cades, flexibilització i increment d’alguns permisos personals, tant relacionats amb la salut com per motius familiars.

El document preveu, en un primer terme, establir 30 hores l’any d’absències per motius de

salut sense descomptar-se del sou i la possibilitat d’agafar-se dos dies seguits de festa. També es proposa compensar les tardes anteriors a les dues festes locals i a la diada de Reis al personal funcionari i interí d’administra-ció i tècnic i al personal laboral que fa horari de funcionari. S’amplien els tres dies indepen-dentis i aïllats de vacances.

La Generalitat proposa compensacions horàries i més permisos als funcionaris

LABORAL

Planteja als sindicats deu mesures de conciliació amb la vida familiar

ACN

Funcionaris a la seu del Departament d’Empresa i Ocupació.

ACNEl Banc Central Europeu (BCE) ha revisat a la baixa les previsi-ons de creixement de l’Eurozo-na per al 2013, amb un pronòstic de contracció del 0,6%, mentre que la predicció feta al març era d’una caiguda del 0,5%. En can-vi, el regulador bancari ha elevat

les perspectives de cara al 2014, quan es preveu que la zona euro creixi un 1,1% -les previsions del març eren d’un augment de l’1%. El BCE ha mantingut en el 0,5% els tipus d’interès per segon mes consecutiu. En roda de premsa, el president de l’organisme amb seu a Frankfurt ha criticat d’al-

tra banda que en alguns països la flexibilitat del mercat laboral hagi caigut «només sobre les es-patlles de la població jove».

«En general, l’economia a la zona euro s’hauria d’estabilitzar i recuperar-se al llarg de l’any a un ritme suau», ha avançat Draghi, qui ha afegit que «les

darreres dades econòmiques han mostrat algunes millores». El president del BCE ha con-siderat «fonamental» que «la fragmentació del crèdit segueixi baixant». Tot i això, ha descartat, de moment, emprendre mesu-res no convencionals per inten-tar reactivar l’economia, si bé ha

dit que el BCE està tècnicament llest per actuar quan consideri que fa falta. En aquest sentit, Draghi ha recordat que els bancs poden aconseguir finançament sense el BCE i ha destacat que s’està treballant perquè el crèdit torni a fluir.

Atur juvenilEn un altre ordre de coses, Ma-rio Draghi ha lamentat que hi ha «factors estructurals que estan bloquejant els mercats laborals en diversos països» i en aquest ha lamentat que la flexibilitat laboral estigui suposant una elevada taxa d’atur entre els més joves.

El BCE rebaixa la previsió de creixement a l’Eurozona per al 2013 i l’eleva al 2014

ECONOMIA

Draghi critica que la flexibilitat al mercat laboral hagi caigut «només sobre les espatlles dels joves»

El Parlament envia al TC al·legacions contra la suspensió a la declaració de sobirania

El Parlament ha enviat aquest dijous al Tribunal Consti-tucional les al·legacions a la suspensió de la declaració de sobirania, que es troba sense efecte des del passat dia 8 de maig. La cambra catalana re-clama així a l’Alt Tribunal que aixequi fibnalment la suspen-sió i que rebutgi la impugnació que demana el govern espa-nyol, ja que la declaració de so-birania «expressa una voluntat política sense efectes jurídics i es tracta d’una manifestació de llibertat d’expressió i de l’exercici del pluralisme polí-tic». Els lletrats del Parlament recorden que la resolució no incideix en l’ordenament ju-rídic i que «només té abast i efectes polítics», per la qual cosa no és preceptiva la inter-venció del TC. ACN

Un empresari torna a desvincular Oriol Pujol amb la trama de les estacions d’ITV

L’empresari Sergi Pastor ha tornat a desvincular Oriol Pu-jol de la suposada trama per manegar el nou mapa d’estaci-ons d’ITV. Pastor, que està im-putat en el cas, ha explicat da-vant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ell va crear Upprime amb l’empresa Ficosa per dedicar-se bàsica-ment a l’eficiència energètica. Ha assegurat que en l’objecte social d’Upprime van inscriure també les ITV per si en el futur s’hi podien dedicar, i ha negat que Oriol Pujol hagués d’in-vertir en aquesta companyia. Pastor s’ha negat a escoltar les nombroses converses telefò-niques intervingudes però sí que ha admès que es referia a Pujol com a ‘Zumosol’ com ho feia sovint amb altres perso-nes.. ACN

La Fiscalia recorre l’ordre de presó per a Miguel Blesa

La Fiscalia ha presentat un recurs contra la decisió del ti-tular del Jutjat d’Instrucció nú-mero 9 de Madrid, Elpidio José Silva, de dictar presó incon-dicional sense fiança contra l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa. Es tracta d’un recurs directe davant l’Audi-ència de Madrid que busca una resolució que permeti que Blesa abandoni tan aviat com sigui possible la presó de Soto del Real. ACN

Page 20: 7 de juny de 2013

20 diarimés 07/06/2013 CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

EfeLa Unitat de Delinqüència Eco-nòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) sosté que l’ex tesorerodel PP Luis Bárcenas va aconseguir la seva fortuna a Suïssa gràcies a les comissions que ell i el presumpte capitost de la trama Gürtel, Fran-cisco Correa, van obtenir amb la intermediació en adjudicacions públiques entre 2000 i 2007.

Aquesta és una de les princi-pals conclusions de l’últim in-forme de la UDEF remès al jutge Pablo Ruz, de 218 folis i datat el 4 de juny, en el qual s’analitzen els comptes bancaris de Bárce-nas a Suïssa i els lliuraments en efectiu a l’ex tesorer per la xar-xa de Correa, recollides en una carpeta confiscada en el registre del domicili del comptable de les empreses de la trama, José Luis Izquierdo.

La Policia considera que Bár-cenas alimentava els seus comp-tes en el Dresdner Bank amb els ingressos d’aquestes comissions, i gràcies a la favorable conjuntu-

ra econòmica en aquelles dates, les seves inversions en valors borsaris «van augmentar enor-mement el seu patrimoni».

En el document intervingut a Izquierdo es registren deu lliu-raments de diners en concepte de pagament de comissions que ascendeixen a 957.705,54 euros (453.105,54 euros l’any 2002 i 504.600 euros l’any 2001). La Policia adverteix no obstant això que, si bé «de moment no es pot demostrar» que les quanties per-cebudes de l’organització són les que finalment ingressa Bárce-nas en els comptes bancaris del Dresdner Bank a Suïssa, existei-xen indicis «sobre la base dels quals tampoc és descartable».

El dubte sorgeix perquè «l’ín-terin que abasta des del moment del cobrament d’una comissió fins al viatge a Suïssa per al seu ingrés pot demorar-se, la qual cosa dóna lloc al fet que l’import cobrat es vegi menyscabat per necessitats d’efectiu o despe-ses corrents o inesperats durant

aquest període o bé al contrari, es vegi incrementat per altres ingressos d’origen desconegut».

La UDEF observa per això una «discordança» entre dates i

quantitats, la qual cosa, «no obs-tant això, no esdevé en un obsta-cle per pensar que la totalitat o part de les comissions cobrades des de l’organització de Francis-co Corretja hagin alimentat els comptes bancaris de Luis *Bár-cenas a Suïssa».

Segons l’informe, els diferents comptes que Bárcenas ha posseït a Suïssa han estat beneficiàries

d’ingressos en efectiu i alguna transferència, sent, des de l’any 2000 fins al 2005, quan aquests ingressos en efectiu van ser «més prolixos», en total 3.987.772,24 euros.

Ingressos ‘disfressats’Destaca també que, en relació amb els ingressos en efectiu es-mentats, hi ha constància que «en la majoria dels casos» és el propi Bárcenas el que els realitza i «els disfressa» davant l’entitat bancària com a capital provinent de la venda d’obres d’art i d’al-gun que un altre negoci immo-biliari, però, no hi ha constància «de la participació ni directa ni indirecta en aquest tipus d’ope-racions», recorda la UDEF.

En un dels comptes del Dresd-ner Bank es van arribar a fer un total de vint-i-vuit ingressos en efectiu amb una mitjana arit-mètica de lliurament en cada visita de 135.000 euros, sent el lliurament més voluminós la re-alitzada el tres d’octubre de 2003

amb un ingrés de 240.000 euros i la menys quantiosa al febrer d’aquest mateix any, amb 20.000 euros. A cada ingrés en efectiu, en la majoria de les ocasions, li seguia una ordre de compra de valors de grans companyies es-panyoles que cotitzen al mercat de valors. D’aquesta manera el metàl·lic ingressat es destinava a la immediata inversió que re-portava al seu torn importants beneficis econòmics que són re-invertits novament.

En el període 1999-2011 va obtenir retorn derivats dels di-vidends produïts per les accions adquirides, els interessos de la inversió al mercat de diners que li van generar unes entrades en compte per un muntant deduït impostos de 4.243.360,67 euros. Les ordres d’inversió estan cor-relacionades amb les entrades d’efectiu en compte i d’aquesta manera es produïa el blanqueig de capitals. Els fons generats de les operacions financeres es re-invertien.

Es registren deu lliuraments de diners que ascendeixen a vora un milió d’euros

POLÍTICA

Bárcenas nodria els seus comptes a través de comissions de GürtelLa Policia sosté que d’aquesta forma l’ex tresorer del PP va aconseguir la seva fortuna a Suïssa, de la mà de Francisco Correa

Les ordres d’inversió van correlacionades amb les entrades d’efectiu, per al blanqueig

EfeEl primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va donar a en-tendre ahir que no retrocedeix en els seus plans urbanístics sobre Istanbul, que han ori-ginat les massives protestes a Turquia i entre els participants de les quals va assegurar que hi

ha «condemnats per actes de terrorisme». «Els ciutadans que tenen una responsabilitat en la protecció del medi ambient han de saber que algunes (persones que participen en les protestes) estan condemnades per actes de terrorisme», va dir Erdogan en una conferència de premsa

a Tunísia, on conclou ahir una gira regional.

La matinada del passat diven-dres la policia va desallotjar a els qui protestaven contra una re-modelació urbanística que pre-veu construir un centre comer-cial en un dels parcs d’Istanbul, la qual cosa va desencadenar

unes protestes que s’han estès per tot el país i que han causat tres morts i 4.000 ferits. En una compareixença amb els mitjans, Erdogan va fer referència al fet que aquestes persones estan fitxades per atacs a l’ambaixada nord-americana, en relació a l’atemptat perpetrat el passat 1

de febrer a Ankara per un grup d’extrema esquerra. «El nostre servei secret els coneix», va con-cloure Erdogan.

El primer ministre turc va in-sistir en la defensa del projecte i va suggerir que no es farà marxa enrere en la decisió presa per a la intervenció urbanística al parc. «Estem intentat canviar el país, que progressi, però no he parlat d’organitzar un referèndum per aprovar els canvis al parc», va dir el cap del Govern turc que s’en-fronta a les majors protestes de l’última dècada al país. A més, va declarar que l’objectiu de les reformes és «millorar el lloc i protegir les ruïnes històriques».

Erdogan diu que no retrocedeix i que hi ha terroristes entre els manifestants

INTERNACIONAL

El govern assegura que algunes de les persones a les protestes han estat condemnades

EfeEls combats entre les forces del règim sirià i els rebels van arri-bar ahir a la frontera amb Israel amb la lluita pel control del pas de Quneitra, en els alts del Go-lan, pres pels insurgents durant almenys unes hores. Aquestes operacions han desbordat els marges del territori sirià i han portat a Israel a reforçar la se-

guretat en el Golan i a Àustria a retirar els seus cascos blaus dins de la missió de l’ONU. Circulen informacions contradictòries sobre quin bàndol manté en el seu poder el pas fronterer.L’insurgent Exèrcit Lliure Sirià i grups d’activistes van anunciar a primera hora que havien expul-sat a les tropes governamentals de l’únic pas entre Israel i Síria,

països que es troben encara en situació tècnica de guerra des que l’Exèrcit israelià va prendre els alts del Golan en el conflicte de 1967. La captura va ser confir-mada pel Ministeri de Defensa d’Àustria, que té uns 380 cascos blaus desplegats en el Golán, que després va assenyalar que les tropes del règim sirià havien recuperat la posició.

La guerra Síria arriba a les portes d’Israel, en la lluita pel control del pas

CONFLICTES

Quneitra, als alts del Golan, pres pels insurgents durant unes hores

EFE

Un tanc de l’exèrcit siri, forografiat des dels alts del Golan.

Les riuades a diversos països de Centreeuropa provoquen 18 morts

Almenys 18 persones han mort arran de les intenses plu-ges i riuades que des de diven-dres assoten a Centreeuropa i, encara que en algunes de les regions més afectades l’alarma comença a baixar, altres estan encara a l’espera del pitjor. A Alemanya, la situació adqui-reix un caire dramàtic doncs, a més de totes les àrees que ja han quedat negades, com a gran part de Baviera, ara s’es-pera que la crescuda dels rius arribi també al nord del país. Els treballs de neteja i repara-ció de danys són feixucs, tot i els milers de voluntaris i efec-tius que estan col·laborant.Mentrestant, a la República Txeca, més de 7.000 llars con-tinuaven ahir privats d’electri-citat, gas i calefacció a causa de les riuades.

La prima de risc supera els 300 punts després de la revisió del BCE

La prima de risc va superar ahir la barrera dels 300 punts i es va situar als 318 punts bàsics al tancament de la sessió amb una pujada de 25 punts en aquesta jornada després que el BCE hagi revisat a la baixa les previsions de creixement de l’Eurozona. Així mateix, la rendibilitat dels bons a 10 anys es va situar en el 4,64%. Les borses també s’han ressentit de la manca d’estímuls a l’eco-nomia i l’Íbex35 ha caigut un 0,89% i ha retrocedit fins als 8.216 punts. La banca és el sec-tor amb més pèrdues, sobre-tot Caixabank (-2,11%), BBVA (-1,85%), Santander (-1,52%) i Banc Sabadell (-1,33%). Les principals borses d’Europa encara es van desplomar més. Londres, Frankfurt i París han caigut més d’un 1%.

Mor l’actriu Esther Williams, la «sirena de Hollywood»

L’actriu Esther Williams, co-neguda com «la sirena de Ho-llywood», va morir ahir als 91 anys, va informar el seu publi-cista, Harlan Boll. La protago-nista de clàssics com «Ziegfeld Follies» (1945), «Neptune s Daughter» (1949) o «Take Me Out to the Ball Game» (1949) va ser una de les grans es-trelles de MGM i dels ballets aquàtics cinematogràfics de les dècades de 1940 i 1950. Ha mort de causes naturals.

Page 21: 7 de juny de 2013

2107/06/2013 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoEl Gimnàstic de Tarragona ha decidit que Emilio Viqueira sigui el director esportiu les properes tres temporades. El gallec compta amb una àmplia experiència com a futbolista i, després d’una lleu experièn-cia com a director esportiu del Xerez, inicia una nova etapa amb el conjunt grana realitzant aquesta mateixa tasca.—Com aterra a Tarragona?—Rodri em planteja treballar a Segona B, conèixer els grups i començo a treballar-hi. A partir d’aquí, conec aquesta opció i tro-bo un consens absolut. Tocava començar a treballar.—Després de l’experiència al Xerez no li van marxar les ga-nes? —No. Tot el que vaig passar a Xerez han estat bons records. L’etapa que vaig realitzar com a director esportiu va ser compli-cada, perquè vaig acabar com a futbolista i vaig haver de fer una plantilla a partir de dos jugadors. Allí he après molt, i ràpid.—Arriba a un club amb mol-tes necessitats i que requereix resultats immediats. Resulta aquest fet un repte? —Sí. És molt bonic, un club his-tòric, amb les seves necessitats. Sé d’on vinc i, a partir d’aquí, tant de bo puguem assolir els objectius. Des que he arribat, estic encantat. Em donen moltes facilitats per treballar. El com-portament de la gent del club amb Santi Castillejo i amb mi és molt bo.—Agafa vostè una cadira male-ïda. Fa molts anys que no s’en-certa amb els fitxatges i que el

Nàstic ha de fitxar molts juga-dors en el mercat d’hivern. —Mai parlo del que ha passat anteriorment. Hem de fer foc nou i cada director esportiu in-tenta fer-ho el millor possible. Hem posat la primera pedra amb Santi com a entrenador i després hem de buscar gent amb gana de futbol.—Castillejo ha estat un entre-nador de consens? —Sí, completament. El perfil

que buscàvem era ell. Hem en-certat plenament i anem pel bon camí.—A què jugarà aquest Nàstic? —L’entrenador té les idees molt clares. Sabem que a casa hem de proposar, que tindrem el millor camp de la categoria i que hem de fer gaudir a la gent. Fora de casa tenim camps complicats i aquí hem de ser molt pràctics i saber en cada moment a què hem de jugar.

—Precisament, la major de-cepció de la passada tempora-da arriba al camp del Llagoste-ra, on l’equip perd 1-0 i enterra gran part de les opcions d’as-cens a Segona B. —Castillejo coneix els camps de Segona B i jo també. L’equip ha de saber a què ha de jugar en cada moment.—Quin percentatge de l’actual plantilla continuarà? —En això estem, però els pri-

mers que ho han de saber són els futbolistes.—Tot i que es volia apostar per la continuïtat, una gran part de jugadors no continuaran. —L’any passat el Nàstic tenia un equipàs. A partir d’aquí, tenim una base que és important, gent compromesa amb el club.—El màxim salarial imposat pel club impedirà que algun ju-gador renovi? —Estudiarem cada cas com es

mereix. A partir d’aquí, la vida està així. Parlarem amb cadascú individualment i intentarem que perdin el mínim possible.—Quants porters fitxaran? —Tenim dos porters amb con-tracte i parlarem amb ells. A partir d’aquí, decidirem. Hem de tenir calma.—Compten amb el traspàs d’Alberto Benito i Eugeni? —En això estem. Són dos fut-bolistes de molta qualitat i gran futur. Si es queden, millor per nosaltres i si marxen, intentarem buscar recanvis.—Un percentatge alt d’arriba-des seran procedents de Pro-moesport? —No. Hem de fer un equip que competeixi al màxim. El bon jugador té cabuda al Nàstic, no tenim cap directriu marcada en aquest sentit.—Fins a quin punt s’implicarà a la Pobla? —Crec que ens hem d’implicar una mica més amb ells, que ve-gin que hi estem més propers. Ens han posat totes les facilitats del món. Volem donar un pas més en aquest sentit.—Seria un fracàs no pujar a Se-gona A? —Seria un fracàs no lluitar-hi, però aquest és el nostre objectiu. Però no podem estar cada setma-na parlant que hem de pujar. Sa-bem què hem de fer i, amb l’afi-ció hem d’anar a per l’objectiu.—Tenen algun jugador lligat? —S’han produït oferiments de molts jugadors, alguns dels quals ens interessen. Estem mirant tot el tema d’altes i baixes. Tant de bo puguin fitxar jugadors que es-tiguin dins del pressupost.

«L’any passat el Nàstic tenia un equipàs i això ha de servir de base per l’actual temporada»

CRISTINA AGUILAR

El director esportiu grana avisa que l’equip ha de ser protagonista quan juga a casa i que lluny del Nou Estadi ha de saber com actuar en cada moment

Emilio Viqueira, al seu despatx, on porta dies treballant per confeccionar la millor plantilla possible.

Emilio Viqueira.Director esportiu del Gimnàstic de Tarragona

Page 22: 7 de juny de 2013

22 diarimés 07/06/2013 ESPORTS

Vicente M. IzquierdoEl Gimnàstic de Tarragona 2013-14 comença a prendre for-ma. La direcció esportiva té clar que s’han de reforçar totes les línies i que les arribades han de servir per donar un salt de nivell a la plantilla, la qual ha de buscar l’ascens a la Segona Divisió A, un objectiu que no es va poder assolir la passada temporada tot i la gran inversió realitzada per l’entitat.

En principi, es preveu una plantilla amb 19 jugadors del primer equip, la qual es comple-mentaria amb futbolistes del CF Pobla de Mafumet i algun del juvenil. I és que la pedrera tindrà gran protagonisme la propera campanya, ja que el club no vol comptar en el primer equip amb futbolistes que no tinguin cap ti-pus de protagonisme.

En la porteria apareix el major dubte de la direcció esportiva. Ni Rubén Pérez ni Sergio López compten amb la confiança total

del club i l’elevada fitxa del pri-mer i la poca participació del se-gon provoquen que, fins i tot, el Nàstic s’estigui plantejant fitxar dos jugadors en aquesta demar-

cació. Com a mínim, arribarà un porter que pugui competir al mà-xim nivell.

En la defensa, també s’hauran de reforçar totes les demarca-

cions. El juvenil Jordi Calavera compartirà el lateral dret amb un fitxatge per definir –sempre que Alberto Benito acabi sent traspassat– i en el lateral esquer-

re es contractarà un jugador en no comptar el club amb Arnau Tobella. Fran Vélez, que la pro-pera temporada actuarà de cen-tral, estarà acompanyat de Xisco Campos, Lucas Viale i un quart central de referència, que relle-varia Mairata i Aleix Coch.

Carlos De Lerma marxaA la medul·lar, el club està tan-cant les renovacions de Juanjo Bezares i Marc Martínez, els quals comptarien amb dos nous companys de viatge, un migcen-tre creador i un altre de destruc-tiu. Ahir el club va anunciar que De Lerma no continuarà i Eugeni Valderrama serà traspassat, amb gairebé tota seguretat, al Sevi-lla, motiu pel qual se’n busca-ran substituts. La marxa de Joel Coch no està confirmada, però els pocs minuts de què ha gaudit aquesta campanya segurament motivaran la seva sortida.

A les bandes, Javi Martínez continuarà, així com Aarón Bu-eno, sempre que aquest accepti l’oferta de renovació del Nàstic. El club ha decidit seguir comp-tant amb ell, ja que creu que és un dels millors en la seva posició de la categoria. Una incorporació a la banda serà obligada.

Finalment, el Nàstic vol que De la Espada, amb equips que el segueixen de Segona A, i Perera continuïn. Si és així, únicament es fitxarà un punta. Édgar, del Sant Andreu, agrada als tècnics.

El Nàstic oferirà la renovació a Aarón Bueno i anuncia que De Lerma abandona l’entitat

?

FUTBOL

El Nàstic de la temporada vinent comptarà amb 19 futbolistesEl club realitzarà incorporacions en totes les línies i apostarà més per la pedrera

Jordi Calavera

Xisco Campos?

Fran VélezLucas Viale

?

Marc Martínez?

Bezares?

Javi Martínez

Perera

De la Espada?

Aarón Bueno?

??

El Nàstic 2013-14

El Club Gimnàstic aconsegueix sis medalles en el Campionat de Catalunya

ATLETISME

Alba Feliu, Irene Méndez, Marian Blanch i Gebery Dembanga van tornar a casa amb un metall

RedaccióEls atletes del Club Gimnàstic van quallar un bon paper en el Campionat de Catalunya Ju-venil, Júnior i Promesa, que es van desenvolupar aquest cap de setmana. De fet, van ser quatre medalles les que van aconseguir els esportistes en aquestes cate-

gories.Alba Feliu va alçar la plata en

els 400 metres llisos en juvenil, mentre que en idèntica catego-ria, Irene Méndez va aconseguir també la plata en els 200 me-tres llisos i el bronze en els 100 metres tanques. Marian Blanch va sumar un bronze en disc i

en martell en categoria júnior i, finalment, Gebery Dembaga va alçar en bronze en els 400 me-tres llisos júnior.

Aquest cap de setmana serà l’hora dels atletes de les cate-gories més joves, de forma que competiran en el Campionat de Catalunya benjamins, infantils i

cadets, a les pistes de Castellar del Vallès. La fase final d’aquest campionat serà el dia 15 a les pistes de Camp Clar, mentre que els cadets ho faran a Lloret de Mar. D’aquesta manera, fina-litzaran les competicions de la temporada d’estiu pels atletes de promoció.

CEDIDA

Una de les atletes que van prendre part en la competició.

Page 23: 7 de juny de 2013

2307/06/2013 diarimésESPORTS

Mónica PérezMentre Sergio León tira enda-vant la seva particular lluita per continuar creixent a la Segona Divisió, i quan és manifest que el punta andalús agrada a equips de la categoria com Girona o Sa-badell, el CF Reus manté encara que l’entitat no ha rebut cap oferta en base a què negociar una possible sortida de León. El club s’aferra al davanter, que hi està vinculat per contracte fins al final de la propera tempora-da, mentre des de la directiva s’assegura que tampoc no hi ha previsió que n’arribin, quan es compleixen tres setmanes del desenllaç de la competició.

L’entitat reusenca entén que ja hauria passat un temps raona-ble com per començar a lligar la marxa de l’ariet cordovès, en cas que aquesta pogués finalment tenir lloc, i que si ningú no s’hi ha interessat oficialment fins ara és molt probable que no ho aca-bi fent. El cas és que, de núvies, a León no li falten i, malgrat que el CF Reus mantingui la pressió per aconseguir portar a terme una venda profitosa del jugador o retenir-lo en una tercera tem-porada a la Segona B que es pre-veu més que complicada, la seva sortida continua en l’horitzó.

Mentrestant, el davanter des-cansa a la seva localitat natal, Punta del Río, a l’espera que fi-nalment el club decideixi ence-tar les converses amb la plantilla

per començar a perfilar un futur que no és tan llunyà. La situació inquieta els jugadors, pendents que l’equip decideixi si els vol o no, i entrebanca possibles ne-

gociacions per altres bandes. El club, pel seu costat, està a l’espe-ra d’acabar de concretar l’apor-tació de l’Ajuntament al pressu-post. Està previst que la reunió

amb el consistori tingui lloc el proper dia 10, i que en la següent jornada l’entitat faci una avalua-ció de les quantitats disponibles i les seves possibilitats de cara al mercat. De moment, la directiva ha confirmat la continuïtat del lateral dret Riki per dos anys i ha comunicat que no comptarà amb Damià ni amb Pedrito.

La possibilitat de RoldánUn cop tancada l’aportació de l’Ajuntament, el cub obrirà el capítol d’incorporacions a la plantilla. Dins aquestes podria trobar-se la de José Roldan, juga-dor que acaba contracte amb el Cambrils, de sobres conegut per l’entitat reusenca, i que va estar a prova amb el CF Reus durant les dues darreres setmanes d’entre-naments, abans d’iniciar el perí-ode de vacances.

Roldán, sub23 que ja ha pas-sat per les categories inferiors del CF Reus i del Nàstic, és una de les possibilitats a sospesar de cara a la següent temporada per estar a cavall entre el primer equip i el filial Reddis. Es tracta d’un extrem esquerrà que por jugar també en la mitja punta, i que seguiria el camí d’altres juga-dors que han participat aquesta temporada tant el en projecte del CF Reus com en el reddisenc. El club el valora com una opció de futur, en el marc de l’aposta per jugador joves que eclosionin a l’entitat.

FUTBOL

El CF Reus manté que encara no ha rebut cap oferta per Sergio LeónL’entitat roig-i-negra assegura que ningú no s’hi ha posat en contacte per negociar sobre el punta

León ha firmat una temporada brillant amb 17 dianes.

OLÍVIA MOLET

TENNIS

Els equips benjamins del Club Tennis Tarragona masculí i fe-mení es van classificar, aquest cap de setmana, per disputar la final dels campionats provincials. Els nois van vèncer a la pista del Gimnàstic (1-2), mentre que elles van aconseguir derrotar el Tortosa a domicili (1-2). Redacció

Els benjamins del CT Tarragona, a la final

CEDIDA

El Camp Municipal del Catllar acollirà demà un torneig de futbol en categoria cadet d’alt nivell, ja que hi competiran conjunts de gran entitat.

Serà a partir d’un quart de deu del matí quan els partici-pants comencin a rodar l’esfè-rica. Nàstic, Reus, Prat, Sitges, Ribes, Tortosa, la Floresta i Sant Pere i Sant Pau són els esco-llits per fer les delícies de totes aquelles persones que decidei-xin desplaçar-se al municipi

tarragoní per viure en primera persona un campionat que po-sarà punt i final a la fase classi-ficatòria a les quatre de la tarda. La fase final arrencarà a les qua-tre de la tarda i la final es desen-voluparà a partir de les vuit. El torneig està organitzat per Raúl Martín amb la col·laboració d’Alberto Izquierdo i David Pa-bón. Cal recordar que en idèntic escenari es va desenvolupar fa unes setmanes un torneig ju-venil similar. Vicente M. Izquierdo

El Catllar acull demà un torneig de cadets d’alta volada

FUTBOL

Page 24: 7 de juny de 2013

24 diarimés 07/06/2013 ESPORTS

Cristian i Marta es casen. Mol-tes felicitats, d’amics i famili-ars.

David... les pastetas no han arrivat per tothom... Moltes felicitats!!!!

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Vicente M. IzquierdoEl Reus Deportiu no vol renun-ciar a finalitzar en tercera posi-ció a l’OK Lliga, motiu pel qual buscarà guanyar els dos partits que resten per finalitzar la tem-porada. El conjunt que entrena Alejandro Domínguez dista a dos punts del Moritz CE Vendrell, ac-tual tercer classificat, i necessita guanyar i esperar una punxada del seu veí.

Avui, a les nou, els de la capital del Baix Camp reben la visita del Club Hoquei Lloret, en un duel en què hi ha molt en joc per part dels dos equips. Els locals no po-den deixar passar l’oportunitat d’intentar fins el final acabar en el podi d’honor del campionat, mentre que els visitants, desens a la taula classificatòria, encara tenen opcions de classificar-se per disputar la propera tempora-da la Copa CERS.

La Lliga EuropeaL’objectiu més immediat dels reusencs, però, serà assegurar-se competir la campanya vinent a

la Lliga Europea, motiu pel qual una victòria serà suficient, ja que el Vic, cinquè classificat, comp-

ta amb cinc punts menys que el Reus. El duel també servirà per-què homes com Guillem Trabal o

Raúl Marín puguin acomiadar-se de la que ha estat darrerament la seva afició.

HOQUEI PATINS

El Reus ha de derrotar el Lloret per no renunciar a la tercera plaça Els d’Alejandro Domínguez jugaran el penúltim partit de la temporada avui, a casa, a les nou de la nit

Raúl Marín, a l’esquerra, podria jugar el penúltim partit amb la samarreta del Reus Deportiu.

OLÍVIA MOLET

Vicente M. IzquierdoSi el Moritz CE Vendrell és ca-paç de guanyar diumenge a l’Enrile PAS Alcoi (dos quarts d’una del migdia a territori ven-drellenc) i el Reus Deportiu no venç divendres el Lloret, els de Guillem Cabestany seran mate-màticament tercers a l’OK Lliga.

Són dos punts els que sepa-ren Vendrell i Reus i els ven-

drellencs ho tenen tot de cara, ja que diumenge reben la visita del «fanalet vermell» de la mà-xima categoria de l’hoquei pa-tins a nivell nacional, un equip que va certificar fa algunes set-manes el seu descens de cate-goria. Seria un altre èxit pels de Cabestany, després de la conse-cució de la Copa de la CERS i de la Copa del Rei.

El Vendrell pot sentenciar el podi diumenge

HOQUEI PATINS

Ha de guanyar i esperar la punxada del Reus

CEDIDA

Els vendrellencs, durant la seva derrota davant del Lleida.

RedaccióEl Club Patí Calafell Tot l’Any té aquest diumenge un difícil des-plaçament a la pista del Club Patí Vic, però que, en cas de vic-tòria, podria confirmar defini-tivament la seva salvació a l’OK Lliga.

Els verd-i-blancs s’estan ju-

gant la permanència en un final de temporada d’autèntic infart, tot i que a data d’avui depenen d’ells mateixos per aconseguir-ho i necessiten dos punts en les dues jornades finals del campi-onat. El primer dels dos assalts decisius és a la capital d’Osona aquest cap de setmana.

El Patí Calafell té el calendari més complicat d’entre els equips que encara no tenen resolta la continuïtat a la màxima catego-ria. A més de visitar al Vic, rebrà a casa en la darrera jornada al Reus Deportiu.

Vigatans i reusencs no baixa-ran els braços i no tan sols per

prestigi, sinó perquè estan invo-lucrats en la lluita per les places europees. En canvi, els rivals di-rectes dels calafellencs a la part baixa de la taula, el Blanes i el Shum Maçanet, ho tenen millor: el Blanes juga amb l’últim i el penúltim, descendit un i gairebé sentenciat l’altre; el Maçanet, té

uns partits en teoria una mica més assequibles.

En realitat, n’hi haurà prou amb una derrota del Maçanet perquè el Calafell quedi mate-màticament salvat. Però com totes les opcions estan obertes en la lliga més boja dels darrers anys, l’entrenador del Patí Ca-

lafell, Pere Varias, és partidari de resoldre el més aviat possi-ble i no dependre dels resultats aliens. «No hem d’esperar que perdin els nostres rivals direc-tes, perquè pot succeir qualse-vol cosa. Hem d’aconseguir la salvació per nosaltres mateixos, aconseguint els dos punts que necessitem. Per no dependre de ningú, hem de guanyar un dels dos partits que ens queden. I la via més ràpida és sentenciar a Vic».

Varias afegeix que «si no és a Vic, haurà de ser a casa davant del Reus. Però el que hem d’in-tentar és guanyar a Vic i allí aca-bar la lliga».

El CP Calafell pot certificar la permanència a l’OK Lliga si guanya a la difícil pista del Vic

HOQUEI PATINS

Si el Shum Maçanet perd el seu partit, no importarà què facin els calafellencs, els quals assolirien la salvació

Page 25: 7 de juny de 2013

2507/06/2013 diarimésBELLESA I SALUT

RedaccióEl centre esportiu Royal Tarraco ofereix tot un ventall d’activitats lúdiques i esportives per a totes les edats. Pàdel, squash, fitness, musculació, natació i sessions de treball aquàtic són algunes de les activitats físiques que es po·den realitzar al centre, a més de les més de 90 classes dirigides que es porten a terme de dilluns a divendres en horari establert. Entre aquestes hi ha una oferta per a tots els gustos, des de pila·tes, dansa del ventre, streching, tonificació, zumba, gap o el pro·grama novedós de human trai-ner, on es tonifica el cos a través del treball intens amb unes po·litges anclades al sostre.

Totes aquestes propostes es practiquen en unes instal·lacions completes i reformades que compten amb 3 pistes de pàdel i 3 pistes de squash, pis·cina exterior, solarium, piscina climatitzada, sauna i bany de vapor. A més també disposen de diferents sales on es realit·zen les classes dirigides. Entre aquestes sales destaca la de cy-

cling que compta amb una cin·quantena de bicicletes per a les sessions de spinning. Així ma·teix, a banda dels espais de car·diovascular i escalfament amb tot tipus de maquinària pensa·da per aquest tipus d’exercici fí·sic, el Royal Tarraco també dis·posa del Gimnàs Royal Dona on s’hi realitzen activitats exprés dirigides per un monitor.

Cal destacar que Royal Tarra·co el forma un equip de profes·sionals que cuiden els usuaris

perquè gaudeixin del centre Com a novetat, a partir del

mes de setembre el Royal Tar·raco tindrà, a part de les seves altres escoles com la de pàdel, squash, natació i patinatge, una escola de judo tant per als nens com per als adults.

Així mateix, per a aquest estiu el Royal Tarraco proposa pels infants les seves estades multiesportives, que es realit·zaran des del 25 de juny fins al 9 d’agost, en horari de 9 a 14 h,

amb la possibilitat d’acollida de 8 a 9 del matí i de 14 a 15 h. En aquestes, on els infants es divi·deixen per grups d’edat, a més de practicar diferents esports, realitzaran diferents tallers, ac·tivitats aquàtiques, de patinatge i la millora de l’anglès, amb una professora especialitzada.

A més, el proper 5 de juliol se celebrarà una jornada de por·tes obertes d’inici d’estiu amb 4 masterclass especials i festa chill-out. Durant els mesos de juliol, agost i setembre es realit·zaran 12 sessions especials que si els seus socis segellen el seu carnet, obtindran un obsequi. D’aquesta manera es premia la seva fidelitat.

Royal Tarraco també ofereix dues promocions destacades. El 3x2, és a dir, pagues dos me·sos i en gaudeixes tres, per als mesos de juny a setembre, i la promoció del bonus amistat, on els socis poden beneficiar·se de descomptes si porten un amic que es faci soci del centre. Per consultar les promocions visi·teu les seves intal·lacions.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Royal Tarraco posa a disposició les seves instal·lacions per gaudir de l’activitat físicaAquest estiu posen en marxa per als infants les estades multiesportives amb un ventall molt ampli de propostes lúdiques

Royal Tarraco diposa de piscina exterior i aparcament gratuïtper als seus clients, entre altres serveis.

CEDIDA

Estampats vistosos i frescos de Naulover per aquest estiu

PROPOSTES

Naulover presenta per aquest estiu una col·lecció que marca dife·rència, amb uns estampats frescos i divertits. Amb tonalitat des dels crus i terracotes als colors més vius com vermells i taronges, ofereix una varietat de peces de roba còmodes, funcionals i modernes.

Page 26: 7 de juny de 2013

26 diarimés 07/06/2013 OPINIÓ Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Esther Valcárcel, Laia Díaz, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria ClosPublicitat: Maria Molleda, Mònica Hernández, Mercè Ripoll, Antònia Turull. [[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 21 47 21

C/Alcalde Joan Bertran, 30.43202 REUS977 32 78 43 Fax 977 31 09 41

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

Les estimades esglésies orientalsALS QUATRE VENTS

Emmarcat en la sèrie d’articles que he de·dicat als ensenyaments del concili Vaticà II, desitjo parlar avui de les Esglésies orientals, a les quals va dedicar el decret Orientalium Ecclesiarum, tan important per entendre la unitat de l’única Església de Crist, que és compatible amb la rica diversitat de les Esglé·sies locals. En aquest cas em refereixo a l’Es·glésia catòlica que s’assenta a l’Est d’Europa i a l’Orient Mitjà, moltes vegades en minoria, en un ambient format majoritàriament per l’Església ortodoxa o pel credo musulmà.

És ua Església de molt antiga arrel apostò·lica, tant com la llatina, que ha estat objecte de persecucions cruels fins a èpoques re·cents, sobretot sota la dictadura comunista. Molts dels seus ministres i fidels van viure aquestes dures condicions d’existència que, en ocasions, van desembocar en el martiri.

He tingut ocasió de conèixer aquestes co·

munitats tan estimades en els meus viatges a l’Est europeu, sobretot a Turquia, i la impres·sió que he tingut, com la de totes les perso·nes que formaven els pelegrinatges, ha estat de profunda admiració. Han conservat la fe i l’han transmès d’unes generacions a les al·tres seguint l’exemple dels primers cristians, que també es van haver d’enfrontar a les con·tradiccions més dures.

Com a successor de sant Fructuós, que en el seu martiri va abraçar tota l’Església, des d’Orient fins a Occident, em commou veure com els fidels d’aquests països són consci·ents que el seu testimoni, expressat des de la minoria, és com el gra de mostassa, petit però decisiu per al sorgiment d’un gran arbre en el qual es puguin aixoplugar els creients en Jesucrist.

Per si calia, la intenció del decret concili·ar va voler deixar clar que la unitat no és el mateix que l’homogeneïtat, i que aquestes comunitats orientals fan bé de salvaguardar els seus ritus, les seves litúrgies, les seves cerimònies i les seves formes organitzatives, com els patriarcats.

Coneixem poc, però valorem molt, la ri·quesa de les tradicions armènia, bizantina, ucraïnesa, sirianoantioquena i altres. No han

de renunciar a res en la seva manera d’ex·pressar la fe, encara que sempre units a tota l’Església universal presidida pel Papa, el bis·be de Roma, segons el títol que al papa Fran·cesc li agrada utilitzar, que és qui presideix a tots en el servei i la caritat.

En alguns casos, fruit d’anys d’aïllament i de separació física, serà necessari el retorn a algunes pràctiques sacramentals menys valorades, com passa també a l’Església a Oc·cident. L’Església de Pere, d’Andreu, de Pau…

és la mateixa: l’Església de Jesucrist, el seu fundador, que es mantindrà fins a la fi dels temps amb l’assistència de l’Esperit Sant.

Hem de pregar per aquestes comunitats germanes nostres en la fe que el Concili va voler tenir especialment presents. Se m’acut que Joan XXIII estaria particularment il·lusionat amb aquest text conciliar dirigit a unes Esglésies que ell va conèixer bé en els seus temps diplomàtics a Bulgària i a Tur·quia. A ell podem encomanar·nos tots.

Hem de pregar per aquestes comunitats germanes nostres en la fe

La Setmana Solidària: conèixer el món per respectar-lo i estimar-lo

TRIBUNA

En el nostre món actual, globalitzat, comuni·catiu, connectat i interactiu, els temes relaci·onats amb la solidaritat i la cooperació sovint queden en segon terme, darrere d’altres fets de mediàticament més rellevants. Malgrat les noves tecnologies i la molta informació que rebem diàriament, la majoria de ciutadans tenim una informació esbiaixada sobre el món on vivim, sobre què hi passa i, el més important, per què hi passa.

La crisi financera i econòmica que estem patint, a més a més, ha encetat un debat so·bre una suposada contraposició entre la soli·daritat interna i la solidaritat cap a l’exterior.

Però cal tenir present que en un món tan in·terdependent com l’actual, les accions contra l’exclusió social en el nostre entorn més pro·per i la cooperació amb el desenvolupament són l’expressió d’una mateixa visió solidària i de lluita contra la pobresa, les seves causes i les conseqüències.

La convicció que la solidaritat no té fron·teres s’hauria de convertir en un compromís col·lectiu per un món més just. Des del món local, des del municipi, veiem les cares de la crisi en molts dels nostres conciutadans. I també des de les ciutats veiem el nostre món global, on uns 900 milions de persones pas·sen fam cada dia.

Veiem un món on podem trobar, al sud i al nord, a l’est i a l’oest, persones que no gaudei·xen dels mínims pel que fa a drets humans, un món on la violència massa sovint és pro·tagonista.

Per sort, a Reus són moltes les persones i entitats que senten la necessitat de treballar

per un món millor, de col·laborar perquè tot·hom pugui gaudir d’una vida digna. I aquest no és un compromís conjuntural, el treball d’algunes d’aquestes persones i d’entitats té ja dècades de recorregut.

En aquest context, l’objectiu principal de la 13a Setmana Solidària, organitzada per la regidoria de Participació i Ciutadania de l’11 al 15 de juny a Reus, és sensibilitzar sobre la necessitat de continuar sent solidaris, ara més que mai, amb les persones, tot potenci·ant valors com la pau, la justícia, la igualtat, la solidaritat i els drets humans.

Per això, s’han programat contes, pel·lícules i debats, entre altres activitats, que ens ajudaran a conèixer una mica millor la realitat d’un món cada dia més complex en què tot està relacionat i connectat.

La realitat és com és, no com ens agrada·ria que fos. Però, si coneixem millor el nostre món, podrem respectar·lo i estimar·lo i, si ho volem, canviar–lo.

Àngela Tello novilloRegidora de Participació i Ciutadania a l’ajuntament de Reus

CARTES

Reflexions vers les beatificacions dels màrtirs de la guerra civil espa-nyola el proper octubre a TarragonaComenço per manifestar la meva perti·nència a l’Església Catòlica amb la que he participat i participo activament en moltes de les seves activitats. El meus pares em van trametre la seva fe, que he fet consci·entment meva, i amb la que em sento ple·nament identificat, encara que pugui tenir diferències amb els eclesiàstics que tenen la responsabilitat d’orientar·la. Crec que es poc oportú, fer tornar a reviure una guerra en la que els nostres pares en van ser, vol·gudament o no, protagonistes i víctimes, lluitessin al costat que lluitessin, i que en el relativament poc temps que ha passat han cicatritzat moltes ferides, gràcies a la gene·

rositat de les famílies de les dues parts, i també, dels anys de democràcia que ha fet sortir a la llum les realitats d’una guerra en·tre germans És oportú que l’Església torni a obrir aquest tema? Podem utilitzar els nostres màrtirs? Però el que més em cons·terna és que a la llista dels futurs beats, no·més hi figuren bisbes, sacerdots, religiosos i religioses i 9 seglars de cinc·cents i escaig del total de màrtirs. Em preocupa aquesta discriminació de l’Església, amb tot el res·pecte i reconeixement a tots ells, entre els que hi figura un familiar, ja que de ben se·gur son un petit nombre en comparació de tots els que varen morir al crit de Visca Crist Rei o similar, de les dues parts, al llarg dels tres anys de guerra. Crec sincerament que aquesta demostració eminentment ecle·

siàstica de l’Església no afavoreix al criteri pastoral del perdó i la concòrdia. Crec que hauríem de valorar, i hem dirigeixo a qui correspongui, si en aquest moment proce·deix una manifestació com la que es pro·posa, que divideix més que no uneix, i que farà que la Església, que volem que sigui de tots, es torni a posar en entredit. Aquesta reflexió no pretén altra cosa que donar una opinió, que segurament no serà comparti·da per molts cristians, però que segons la meva consciència, he sentit la necessitat de fer·la pública. I una última preocupació: la celebració, que es preveu multitudinària, i que es farà a Tarragona, serà conseqüent amb la llengua i el territori on es celebrarà?

Jaume Recasensvimbodí

JaUMe PUJolarquebisbe de Tarragona

+ CONFIDENCIAL

Jorge Fernández i la Ploma de plom«Pel seu constant menyspreu cap al col·lectiu LGTB, reiterat des·prés de que el Tribunal Constitucional rebutgés el recurs contra els matrimonis entre persones del mateix sexe presentat pel PP; així mateix, ha estat un dels grans avaladors de la reforma de la llei d’avortament que torna a vetar el dret de les dones al seu propi cos». És el motiu pel qual el Ministre de l’Interior, Jorge Fernández, ha estat nominat per col·lectiu de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transexuals del Camp de Tarragona al Premi Ploma de plom, que reconeix els qui per acció u omissió, han provocat que l’homofòbia o la transfòbia sigui present a la nostra societat. Haurà de lluitar·lo amb Gloria Casanoca, professora de l’Univer·sidad Cardenal Herrera, nominada per «dir barbaritats com que l’homosexualitat és una malaltia i té cura, igual com l’addicció al tabac i al sexe, en les seves classes de periodisme». La decisió del col·lectiu haurà de desfer aquest empat tècnic, per decidir qui ha fet menys per la igualtat de les persones. Que guanyi el pitjor.

La ciutat de Tarragona ha perdut un gran alcalde. Josep Maria Recasens, als seus 95 anys, va morir ahir amb la mateixa claredat d’idees que havia mantingut durant tota la seva trajectòria política. Va ser fidel a aquestes i al seu concepte de ciutat i d’administració municipal. Era una persona austera, conscient que els diners públics no s’havien de malgastar i que la ciutat no havia de viure d’esquena als barris. Mai va amagar el que pensava i, tot i que això el va produir més d’un disgust, va ser sempre conseqüent amb les seves decisions. L’impuls decisiu que va donar al transvasament d’aigua de l’Ebre, la seva clara visió urbanística no especulativa (primer Pla General), el seu ímpetu per dotar els barris d’equipaments i el seu afany de preservar el patrimoni arquitectònic i arqueològic van ser els seus principals èxits com alcalde d’una ciutat que, fins aquell moment, havia romàs adormida. La ciutat de Tarragona ha tingut el luxe de tenir un gran alcalde i un gran historiador, que va saber donar el millor d’ell mateix en aquestes dues facetes. Sens dubte, va ser un alcalde honest, treballador i compromès amb la ciutat que avui li donarà el seu últim adéu.

Tarragona ha perdut un gran alcalde: Josep Maria Recasens Comes

EDITORIAL

Page 27: 7 de juny de 2013

2707/06/2013 diarimésDEFUNCIONSTarragonaJosep Maria Recasens Co-mes. Ha mort als 95 anys. El seu comiat serà avui, a les 19 h., al Saló de Plens de l’Ajun-tament.Josefa Bonet Gil. Ha mort als 77 anys. El seu funeral serà avui a les 17 h. a la parròquia de Sant Fructuós.Salvador Becerra Álvarez. Ha mort als 79 anys. El seu fu-neral serà avui a les 12:3o h. al Tanatori.

ReusNuria Fortuny Martorell. Ha mort a l’edat de 86 anys. El seu funeral serà avui a les 9h a l’es-glésia de la Puríssima Sang.Enric Ciré Escuté. Ha mort a l’edat de 87 anys. El seu fu-neral serà avui a les 10:30h a l’església de la Puríssima Sang.Ramon Carrión López. Ha mort a l’edat de 78 anys. El seu funeral serà avui a les 16h a l’església de la Puríssima Sang.

DEFUNCIONS

Page 28: 7 de juny de 2013

28 diarimés 07/06/2013 SERVEIS AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Robert, Pere i Vistremond.

TELEVISIÓ. Programació

08:30 LosdesayunosdeTVE10:05 LamañanadeLa114:00 Informativoterritorial14:30 Corazón15:00 Telediario116:00 Informativoterritorial16:15 Eltiempo16:25 GranReserva17:25 Lasbandidas18:05 Amoresverdaderos18:30 Tenemosquehablar19:30 Letris20:20 Corazón21:00 Telediario222:15 Eltiempo22:30 Cine:Elbesodeldragón00:00 LeyyOrden00:40 LeyyOrden01:20 LeyyOrden02:00 Lanocheen24H

TVE106:15 Lasnoticiasdelamañana08:55 EspejoPúblico12:20 KarlosArguiñano12:50 Laruletadelasuerte14:00 LosSimpson14:30 LosSimpson15:00 Antena3Noticias115:45 Deportes16:00 Eltiempo16:30 Amaresparasiempre17:30 ElsecretodePuenteViejo18:45 ¡Ahoracaigo!20:00 Atrapaunmillón21:00 Antena3Noticias221:40 Deportes21:55 Eltiempo22:10 Elnúmerouno00:50 TerritorioTv02:00 CampeonatoEuropeode

Póquer

ANTENA 312:00 ParatodosLa213:50 Zoomnet14:05 Crónicas14:50 Docufilia15:35 Saberyganar16:05 Grandesdocumentales16:40 Patrimoniodela

Humanidad17:15 Expediciónvolcán17:55 Grandesdocumentales18:30 Elescarabajoverde19:00 LaCasaEncendida19:30 Lasala20:00 Paraísoscercanos21:00 Documental22:05 Lasuerteentusmanos22:20 EldocumentaldeLa223:50 Conunasonrisa00:20 ¡AtenciónObras!01:20 Documental

TV2

04:00 Shopping05:15 PuroCuatro07:00 ElzappingdeSurferos08:45 MoneyTime09:45 Rush10:30 AlertaCobra11:30 AlertaCobra12:30 LasmañanasdeCuatro13:00 RolandGarros:Novak

Djokovic-RafaNadal16:30 RolandGarros:DavidFerrer

-Jo-WilfriedTsonga20:00 NoticiasCuatro21:00 ¿Quiéndamás?21:30 Mecambiodefamilia23:00 Mecambiodefamilia00:30 Callejeros01:15 Callejeros02:15 Callejeros02:45 Lalíneadelavida

CUATRO01:45 AstroTV06:00 laSextaenconcierto07:45 Alrojovivo09:30 Crímenesimperfectos10:30 Crímenesimperfectos11:30 Informecriminal12:25 Alrojovivo14:00 laSextaNoticias15:00 Jugones15:30 laSextaMeteo15:40 Asínosva17:10 Taxi17:45 Másvaletarde20:00 laSextaNoticias20:55 laSextaMeteo21:00 laSextaDeportes21:30 laSextaColumna22:30 Equipodeinvestigación02:00 AstroTV06:00 laSextaenconcierto

LA SEXTA02:30 Premiercasino05:00 Fusiónsonora06:30 InformativosTelecinco

matinal08:55 ElprogramadeAnaRosa12:45 Mujeresyhombresy

viceversa14:30 Debuenaley15:00 InformativosTelecinco16:00 Sálvamediario20:15 Pasapalabra21:05 InformativosTelecinco22:15 Deluxe02:30 Premiercasino05:00 Enconcierto05:15 Fusiónsonora06:30 GranHermanoCatorce06:45 GranHermanoCatorce07:35 GranHermanoCatorce

TELECINCO

CANAL REUS TV NITRO12:30 TopMotor13:00 GaudeixlaFesta13:30 Auditori14:00 Notícies1214:30 Auditori15:00 GaudeixlaFesta15:30 TopMotor16:00 Notícies1216:30 Reemissió18:00 Notícies1218:30 Auditori19:00 GaudeixlaFesta19:30 EsportsenXarxa20:00 Notícies1220:30 IdEntitats21:00 ÚltimaSessió22:00 Notícies1222:30 IdEntitats23:00 ÚltimaSessió00:00Notícies12

TAC 1214:30 10Comarques15:00 Notícies.Ediciómigdia15:30 Lasetmana16:00 Notícies.Ediciómigdia16:30 Extraradi17:00 Notícies.Ediciómigdia17:30 10Comarques18:00 Notícies.Ediciómigdia18:30 Catsons19:00 Notícies19:30 Extraradi20:00 Notícies20:30 Esportsenxarxa21:00 Notícies21:30 Extraradi22:00 Notícies22:30 CupatgesTV23:00 Notícies23:30 Extraradi00:00Notícies

06:45 ImpactoTotal07:30 Zoorprendente08:00 Teletienda11:15 ImpactoTotal11:55 WalkerTexasRanger12:40 WalkerTexasRanger13:30 Losvigilantesdelaplaya14:15 Losvigilantesdelaplaya15:00 Losvigilantesdelaplaya16:00 MundialdeFórmula1: GPdeCanadá:Libres117:30 WalkerTexasRanger20:00 MundialdeFórmula1: GPdeCanadá:Libres221:30 ElMentalista01:15 MundialdeFórmula1: GPdeCanadá:Libres102:50 MundialdeFórmula1: GPdeCanadá:Libres204:15 GaningCasino

06:00 Notícies3/2408:00 ElsMatins14:00 Telenotíciescomarques14:22 Elmediambient14:30 Telenotíciesmigdia15:35 Cuines15:51 LaRiera16:37 Divendres18:10 Joséphine19:57 EspaiTerra20:17 ElGranDictat21:00 Telenotíciesvespre21:53 Zonazàping22:27 Lagranpel·lícula:Fastand

furious:encaramésràpid00:21 Pel·lícula:Assaltaltren

delsdiners02:06 TR3SC02:09 Divendres03:29 Fusióiswingal’estudi

TV312:44 Elsxerpes:elsveritables

heroisdel’Everest13:36 Formatgesdelmón14:03 Forquillaimotxilla14:30 Paradisossubmarins15:23 Elmóndesdel’aire15:55 Automobilisme17:55 Entrelleons18:39 Pròximaparada19:04 Pròximaparada19:30 KM019:55 Automobilisme21:30 Futbolsala22:16 Capacitats22:25 Futbolsala23:10 LaPremierLeague: lanitqueelfutbolva

canviarpersempre00:00 Futbol00:51 Totl’esport

ESPORT 314:39 ElspingüinsdeMadagascar15:25 BoladeDracZKai16:06 Onepiece16:50 EnLeon16:59 mic317:46 Unamàdecontes17:59 Fungi18:11 L’abellaMaia19:02 L’Spiroupetit19:30 Infok19:44 Doraemon20:13 TomiJerry20:54 Boladedrac

CANAL 3321:23 LaRiera22:04 GRTerresdelsud22:57 Cronos00:43 Catmúsica02:11 TR3SC

CANAL SUPER3CINEMA. Cartellera

TARRAGONA / OCINE TARRAGONA1IronMan3 dg:12.001Stoker 16.001360juegosdedestinos 18.10-20.20-22.301ScayMovie5 dvids:0.452FilldeCaín 16.15-18.20-20.30-22.40/dg:12.15/dvids:0.453Nemo 16.003Nemo3D 18.00/dg:12.303Fast&Furios 20.10-22.454DeadManDown 16.00-18.154Objtivo:Lacasablanca 20.30-22.40/dvids:0.455Populaire 16.00-18.10-20.20-22.30/dg:12.006Elgrangatsby 16.00-18.45-22.00/dvids:0.407Elgrangatsby 17.007Oblivion 19.45-22.15/dvids:0.308Migranaventurasexual 16.15-22.308UnamigoparaFrank 18.30-20.30/dg:12.15915añosyundía 16.30-18.30-20.30-22.30/dg:12.3011TheCroods dg:12.1511Lagranboda 16.00-18.1511IronMan3 20.15-22.4512Jackelcazagigantes 16.00/dg:12.0012Clara,noesunhombredemujer 18.00-20.00-22.15/dvids:0.1513R3sacónenlasvegas 16.00-18.15-20.30-22.45/dg:12.1514Elmensajero 16.00-18.15-20.30-22.45/dvids:0.4515Fast&Furios 16.00-18.45-22.00/dg:12.00/dvids:0.3015TheCroods 16.00-17.4516R3sacónenlasVegas 19.45-22.00/dvids:0.30

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1FilldeCaín 16.30(dsidg)-18.30-20.30-22.40/dvids:00.402Oblivion 17.30-20.002IronMan 20.00-22.30/dvids:0.453Jackelcazagigantes 16.00(dsidg)-18.153Stoker 20.30-22.40/dvids:0.454ResacónenlasVegas3 16.00(dsidg)-18.15-20.15-22.30/dvids:0.305Elmensajero 16.00(dsidg)-18.10-20.30-22.40/dvids:0.506LosCroods 16.00(dsidg)-18.006Fast&Furios 17.30(dl-dj)-20.00-22.407Lagranboda 16.05(dsidg)-18.007ScaryMovieV 20.15-22.15/dvids:0.008Fast&Furios 16.30(dsidg)-19.00-22.00/dvids:0.308ResacónenlasVegas3 dl-dj:18.15-20.15-22.309Elgrangatsby 16.30(dsidg)-19.15-22.00/dvids:0.359LosCroods 17.3010DeadManDown dsidg:16.00-18.15

REUS / REUS PALACE1ResacónenlasVegas3 16.00-18.15-20.30-22.452IronMan3 18.30-22.153ScaryMovie5 18.15-20.30-22.304Elgrangatsby 18.35-22.155Fast&Furios6 16.00-18.15-20.30-22.456Entierraprometida 16.00-18.15-20.30-22.157TheCroods 16.00-18.158ObjetivoCasablanca 20.30-22.30

Mésinformacióaltelèfon977754978

LAUREN REUS MULTICINES1Elgrangatsby 16.10-19.10-22.102IronMan3 16.25-19.20-22.103Populaire 16.00-18.10-20.25-22.404Lagranboda 16.25-18.25-20.35-22.355Objetivo:LaCasaBlanca 16.00-18.10-20.30-22.406Fast&Furious6 16.25-19.20-22.107ScaryMovie5 16.30-18.30-20.30-22.308UnamigoparaFrank 16.35-18.35-20.35-22.359R3sacón 16.10-18.20-20.25-22.35

Mésinformacióivendaanticipadad’entrades:www.laurencinemas.net

EL VENDRELL / OCINE1FilldeCaín 12.00(dg)-16.30-18.20-20.15-22.10-0.10(dvids)2Lagranboda 12.10(dg)-16.00-18.002IronMan 20.00-22.403LosCroods 12.15(dg)-16.10-18.053Objetivo:LaCasaBlanca 20.15-22.30-0.45(dvids)4IronMan 11.45(dg)4Elgrangatsby 16.25-19.15-22.00-0.40(dvids)5Jackelcazagigantes 12.00(dg)-16.15-18.155ScaryMovie5 20.40-22.40-0.20(dvids)6Resacón3 12.05(dg)-16.20-18.20-20.20-22.30-0.30(dvids)7Fast&Furious6 11.50(dg)-16.30-19.15-22.00-0.35(dvids)8Elmensajero 11.50(dg)-16.10-18.20-20.30-22.45-1.00(dvids)

OCINE:902170831/977660778

ALTAFULLA / MCBR3sacón 16.15(dsidg)-18.10-20.20-22.30-0.30(dvids)Fast&Furious6 17.45-20.10-22.30-0.50(dvids)Elgrangatsby 16.15(dsidg)-19.15-22.00-0.30(dvids)Combustión 16.00(dsidg)Oblivion 18.00-20.15-22.30-0.40(dvids)LosCroods 16.10(dsidg)-18.10Unlugardonderefugiarse 20.20-22.30-0.30(dvids)IronMan3 15.45(dsidg)-18.00-20.15-22.30-0.45(dvids)Objetivo:LaCasaBlanca 16.00(dsidg)-18.10-20.20-22.30-0.40(dvids)

AGENDA

TARRAGONA. Música. Concert de Fictional Boys + Noz. A les 21 hores al Groove Bar.

REUS. Exposició. Inauguració de la mostra «1000 sobre paper». A les 20 hores a la Galeria Antoni Pinyol.

VILA-SECA. Música. Concert del Cor Scherzo i Secció de noies del Cor de l’Auditori Josep Carreras. A les 21:30 hores a l’Auditori Josep Carreras.

CAMBRILS. Exposició. «33a edició Mostra Artistes de Cambrils». A la Sala Àgora fins el 7 de juliol.

TARRAGONA. Teatre. «Santi Millán Live!». A les 21:30 hores al Teatre Tarragona.

FARMÀCIES

TARRAGONA:

- Espadaler Gamissans, Montserrat - Major, 14 (24 hores) - 977.22.83.80

- Garcia - Plana CB - Sant Benildo,10, La Granja (Torreforta) (Diürn) - 977.54.97.90

REUS:

- Joaquim Piqué - Tania Piqué - Plaça Mercadal, 8 (Diürn) - 977.12.70.84

- Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva Av. Paisos Catalans, 116 dreta (24 hores) 977.32.27.51

URGÈNCIESBombers .........................................................................112Emergències ...................................................................112Urgències (Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977 79 45 79Policia local .................................................... 977 79 45 66Centre d’Assistència Primària (CAP) .............977 36 30 74SALOUAjuntament.................................................... 977 30 92 00Policia local .................................................... 977 30 92 12VILA-SECAAjuntament.................................................... 977 30 93 00Policia local ......................................................902 734 196Ambulatori ..................................................... 977 39 40 27TORREDEMBARRAAjuntament.................................................... 977 64 00 25CAP ................................................................. 977 64 38 09Policia local .................................................... 977 64 60 05

TELÈFONS D’INTERÈS

L’HORÒSCOP

Potser us sentireu confusos davant d’una decisió que heu de prendre. Les opcions sem-blen ser nombro-ses i força dife-rents.

21/03 al 20/04

És probable que us vegeu sot-mesos a proves d’amor per part de la parella. En-cara que aguan-teu molt al final sempre exploteu.

21/04 al 21/05

Ser positiu és fo-namental. El pensament pot funcionar de tal manera que aca-bi convertint-se en una eina que es torna en contra.

22/05 al 21/06

Si poseu límits a allò que us perju-dica millorarà la vida sentimental. Practicar el riu-re és una teràpia fantàstica per mi-llorar la salut.

22/06 al 23/07

Entreu en una etapa on les con-verses, els inter-canvis i la mobili-tat social seran la tònica de la vida. Saber prevenir és fonamental.

23/11 al 21/12

Mireu les coses tal com són, do-neu-vos un temps per organitzar-vos i actueu con-s e q ü e n t m e n t . Busqueu l’equili-bri mental.

22/12 al 20/01

En els temes de l’amor us senti-reu feliços i plens. Avui és el dia on podreu fer totes aquestes coses amb les quals sempre gaudiu.

21/01 al 19/02

Avui es presen-tarà l’ocasió de viure noves expe-riències. És pro-bable que arran d’una trucada re-beu una proposta important.

20/02 al 20/03

Els astres us aconsellen viu-re els assumptes amb calma, so-bretot els que es-tiguin relacionats amb els vostres sentiments.

24/07 al 23/08

Esteu fomentant les relacions i consolidant sen-timents d’amistat. Les millors pro-veïdores de líquid són les fruites i les verdures.

24/08 al 23/09

No deixeu que les coses es definei-xin per si soles, cal prendre la inici-ativa. Gaudiu del present ja que és l’únic instant que existeix.

24/09 al 23/10

Temps per fona-mentar la situació i d’assumir el que això comporta. El veritable descans és l’única tècnica que hi ha per or-denar el cos.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

Page 29: 7 de juny de 2013

2907/06/2013 diarimésCLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

OpOrtunidad. pisO sant salvadOr. Lado del CAP y Co-legio. Reformado, calef. gas y a/a. 3 hab. terraza amplia, amueblado, electrodomésticos. 89.000 euros. 629.449.076

CallE MallOrCa. tOtalMEn-tE rEfOrMadO. 3 dormitorios, 1 baño, Salón-Comedor, cocina equipada, galería cerrada. Ideal para entrar a vivir. Piso amplio. Buena compra. 139.000€ TEL: 977.25.09.93

tOrrEnOva, pisO En vEnta extraordinaria reforma. 4 dormito-rios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 135.000 euros.Tel. 977 25 09 93

CErCa av. Catalunya, 4 ha-bitaciones, 1 baño completo, a/a, bomba calor, muy soleado, 92.000e. Tel. 667.925.470

av. andOrra pisO dE 70m2, muy amplio, 2 dormitorios dobles, 1 baño, salón comedor, cocina y terraza, armarios. 99.000 euros. Tel. 977 25 09 93

sant salvadOr, av. pallarE-sOs, reformado, 70m2, 2 hab. , cocina, baño, hidromasaje, cale-facción. 28.000€. TEL: 977.25.09.93

Altres poblacions

pallarEsOs, juntO al puE-blO casa con jardín de 4 habita-ciones, 2 baños, 1 aseo, amplia cocina, lavadero, gran salón come-dor, garaje para varios coches con puerta automática, zona comuni-taria con piscina, casa de buena calidad y diseño 275.000 euros. 977 25 09 93

pisOs a salOu a preus sense competència. 3 habitacions, 2 banys, gran terrassa, pàrquing… 109.500 €. Quota mensual de 345 €. Descobreix les propostes de fi-nançament que oferim. Tel. 650. 455.719

rEus. partiCular . Urge vender piso 70 m2, todo exterior, 3 habita-ciones s/ascensor, muy reformado. ¡¡Oportunidad inversión!! 45.000e. Tel. 617.920.859

salOu ZOna Estival y puE-blO. Terrenos urbanizados de

500,600 o 700m2 para construir 1 o 2 casas. Desde 135.000€. TEL:977.25.09.93

Gran Casa En pallarEsOs pueblo. 2.200m2 terreno, piscina, jardines, pista deportiva, barbacoa. Muy bien situada, buenas calida-des. 950m2 construidos, 450m2 de aparcamiento para 6/7 coches y varias dependencias. Casa con 10 habitaciones, 120m2 salón, cocina 35m2, 6 baños, porches y terrazas. 1.300.000 euros negociables. TEL: 609.442.239

vilafOrtuny Mas d’En bOsh, chalet indivudual, en venta, parcela de 450 m2, jardín 300 m2. Metros útiles 178, salón 30m2. Con chime-nea, 4 hab. 2 baños, gran cocina office, garaje 2 coches, zona lava-dero. Calefacción, radiante, A/A. etc. 299.000€. TEL: 977.25.09.93

Locals, Oficines,Naus, Pàrquings,

Terrenys

finCa rÚstiCa, 5.000 M2, dos casas grandes, piscina, Totalmen-te vallada. A 20 km Tarragona y 10 km Reus. 1 millón de euros. Tel: 689.906.650

• Lloguer

Tarragona

sErrallO-pOrt. CallE Gravi-na. pisO duplex, tipo loft. Muy

bien amueblado, diseño y buen gusto. Electrodomésticos, A/C. 500€ /mes. TEL: 977.25.09.93

alquilEr tarraGOna. COn MuEblEs. Nueva Tecla, edicificio nuevo, 2 dormitorios, 1 baño, co-cina equipada, balcón a la calle, terraza interior privada. A/A., ca-lefacción. 450€ /mes. También en venta: 120.000€. TEL: 977.25.09.93

Eivissa, pis d’1 dOrM., s- men-jador amb terrassa de 60 m2, cuina americana, 1 bany, moblat i com. incl. 420 €/ mes. nouhabi-tatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

apOdaCa, pis rEfOrMat de 1 dom., s- menjador, cuina ame-ricana, bany complert, moblat, ascensor i com. incl. 375 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

pisO rObErt aGuiló, vistas al mar, 2 habitaciones, 550e. Tel. 977 24.90.05

tOrrEs jOrdi, pis s/ nou de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina semi americana, 1 bany, a/a, ascensor, moblat, pk i com. inclosa. 520 €/ mes. nouhabi-tatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

raMón i Cajal, pis de 3 dorms., s- menjador amb balcó, cuina in-dep. 1 bany, moblat, ascensor i com. incl. 450 € mes. nouhabi-tatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

sp. i sp. av. països Catalans, pis s/nou, de 1 dorm., s- menjador amb balcó, cuina office + vitro, 1 bany, armaris encastats, cale-facció, ascensor, moblat, pk opc. Com. incl. 380 €/ mes. . nouhabi-tatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

llEó, pis ÀtiC rEfOrMat de 1 dorm. s- menjador amb terras-sa 25 m2, cuina americana, bany. Subministres d’alta. 380 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

tOrrEnOva, pisO, ExtraOrdi-naria rEfOrMa. 4 dormitorios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 500€/mes. + comunidad. Tel. 977 25 09 93

dispOnEMOs dE pisOs dE alquiler con y sin muebles desde 375€ con dos dormitorios. TEL: 977.25.09.93

Altres poblacions

la pinEda. pisOs nuEvOs Con muebles. Preciosos. Modernos. De calidad. 2 habitaciones, 2 baños. Cocina independiente. Grandísi-ma terraza. Ideal para todo el año. Desde 550 euros con posibilidad de parking. Tel: 609.44.22.39

alfOrja, pis s/nOu de 2 dorm. s- menjador amb terrassa de 30 m2, cuina amb vitro, 1 bany, cale-facció, ascensor, pk i com. incl. 350 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

MOntrOiG.- pis s/n dE 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina americana, 1 bany, a/a pk, zona com. amb piscina. Com. incl. 300 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

pErafOrt., / sOlans, pis s/ nou de 2 dorm, s- menjador amb balcó, cuina americana, 1 bany, calefacció , moblat i com. incl. 390 € / mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

vila-sECa, parC dE la riEra, pis s/ nou de 4 dorm., s- menja-dor amb balcó, cuina officce, 2 banys, calefacció, ascensor, moblat i com. incl. 450 €/ mes. nouhabi-tatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

pErafOrt, Casa dE pOblE de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany, calefac-ció, moblada i com. incl. 450 €/ mes. nouhabitatconfort.com. Telf. 977.22.90.96 – 609.309.507

rEus. passEiG priM. pis de 4 habitacions, 2 banys, amb mo-bles i electrodomèstics. Totalment reformat. Amb ascensor. Lloguer:

450€/ mes comunitat inclosa. Tel.: 652.960.787

Lloguer Despatxos, Oficines, Terrenys, Naus, Pàrquings,

Locals

lOCal En av. rOMa. 276 m2. Totalmente acondicionado: despa-chos, sala diáfana, archivo y lava-bos. Instalación eléctrica, y teleco-municaciones. Aire acondicionado. Telf.. 977-21-79-50.

alquilO parquinG ZOna jOan xxiii. Tel. 646.155.689

tarraGOna. rEstaurantE plEnO funCiOnaMiEntO, 1.500 euros. Tel. 977 24.90.05

alquilO parkinG Fray Cardo-na i Grau-Acueducto- 80e. Tel. 628.092.246

lOCalEs En s.p i s.p. c/ Blanca d´Anjou y Violant D´Hongria. Su-perficies 125 m2 ó 180 m2. Pre-cios económicos. 977-21-79-50.

llOGuEr pÀrquinG av. rOMa nº9 Tel. 977 21.53.18

rEus. Locals - Trasters - Guar-damobles. A partir 60 €. Tel: 666.140.989

tarraGOna. alquilO par-kinG GrandE cerca Jaime I, 75 euros. Noches . Tel. 629.824.236

alquilEr En vila-sECa lOCal comercial a 2 calles, 600 m2 total o parcial, muy económico. Tel. 615.458.889

lOCal COMErCial En tarra-GOna C/CASTELLARNAU. Obra nueva, 100m2 de superfície inte-rior, 135.000 euros. 977.24.08.12

alquilO plaZa parquinG C/ Frederic Mompou. 70€. Tel:660.604.770

TREBALL

trEballa COM a tèCniC prO-fEssiOnal en tanatopràxia-ta-natoestètica i Operari funerari. Pràctiques en tanatoris i gestió de feina. Tel: 977 27.32.57

sE prECisa tapiCErO, intE-rEsadOs enviar CV a : [email protected] o llamar al 615.458.889

sEÑOra rEspOnsablE sE OfrECE para trabajar fines de se-mana. Cuidar personas mayores y limpieza. Tel: 646.583.532

sE prECisa 4 tElEOpEradO-ras para dpto. de Call Center, 2 de ellas imprescindible hablen perfectamente francés. Sueldo fijo, alta seguridad social. Turno media jornada. Localidad Reus (Tgn). In-teresadas llamar Tel. 977 77.08.75

dOy ClasEs rusO. Tel. 617.845.995

trabajar dEsdE Casa www.trabajarya.com. Tel. 93-100-01-10

OpErari pEr a fabriCa (expli-car també habilitats, experiència i carnet). [email protected]

trabaja COMO MECániCO en el sector náutico (fuera borda e intraborda).Te preparamos di-cha profesión con alta demanda, practicándola en talleres náuticos oficiales. Gestión de empleo. Tel. 977 27 32 57.

sE prECisa COMErCial DEL SECTOR DEL MUEBLE CON EXPE-

RIENCIA, ENVIAR CORRICULUM A

[email protected]

“nECEsitaMOs vEndEdOrEs dEl EurObOlEtO”, interesados.

Tel: 977 235 812 / 630 851 423

AMISTAT

aGEnCia MaisOl. Vols trobar la teva parella estable? Club d’amics. Tel.695.410.052.www.maisol.com

PROFESSIONALS

ENSENYAMENT

lliCEnCiat En pEriOdisME s’OfErEix per donar classes a alumnes d’EGB i ESO a Tarra-gona ciutat. Interessats trucar al 607.489.199

REFORMES LLARrEparaCiOn ElECtrOdOMÉs-tiCOs. tEl. 698.294.777

pintOr ECOnóMiCO. Tel: 669.161.419. www.pinturascobo.com

albaÑilEria rEaliZaMOs tOda ClasE de trabajos. Presu-puestos sin compromiso. Sr. Codi-na. Tel. 977 54.12.34 /609.240.935

TAROT tarOt Eva. Cartomancia y vi-dencia. 15€. Tel: 977.75.47.27 – 661.606.864

Valls. Terreny rústic a Carretera Valls-Alcover. Terreny de 3700m2 amb casa escriturada de 70m2 i altell, 3 habita-cions, 1 bany, cuina, ai-gua i llum amb plaques solars. Preu: 79.500€ Tel.; 615.620.161

SE ALQUILAN PISOS NUEVOS EN TArrAgO-NA. Pisos exteriores de 1 a 4 habitaciones en el complejo royal Tarraco, cercano a la universidad. gimnasio y piscina. Comunidad incluida. Parkings dese 25€/mes. Descuento para residentes en el gimnasio. Desde 450€/mes. 977214713. royal.promysa.com

rEUS. CArrEr ArgEN-TErA. Pis de 100m2 de 3 habitacions, menjador de 34m2 amb sortida a balcó que dona al ca-rrer. Cuina independent amb galeria, 1 bany complet amb banyera, aseo, ascensor. Molt assolejat. Preu; 85.000€ Tel.; 652.960.787

rEUS. PASSEIg PrIM. Pis parcialment refor-mat de 3 habitacions, menjador amb sortida a terrassa amb excel·lents vistes. Cuina office i galeria, 1 bany, ascen-sor. Preu; 79.000€. Tel., 652.960.787

reus. Zona Pasto-reta. Pis espaiós de 120m2 de 5 habita-cions grans, 2 banys complets , to ta lment reformat. Tot exterior, molt lluminós, amplia terrassa. Menjador amb sortida a balconera, ascensor i possibilitat de plaça de pàrking a la finca del costat. Preu; 150.000€ Tel.; 615.620.161

SE ALQUILA CASA-ChALET EN Tarragona II, de OBrA NUEVA. 155m2 con patio y jardín privado. Co-chera doble y piscina comunitaria. Tambien dispone de terraza solarium y buhardilla. Opción a compra si se desea. Mas informa-ción en el 977.214.713

SE ALQUILA DESPA-ChO-OfICINA en el vivero empresarial del complejo royal Tarra-co. El vivero dispone de 13 oficinas de distintos tamaños, salita de es-pera, sala de reunio-nes, baños y parking. Espacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. Parking incluido. Derechos es-peciales para el com-plejo deportivo. Desde 150e/mes. 977.214.713

REUS LLOGUERPISOS MOLT

CÈNTRICS2 HABITACIONS

375 € /MESC/ Monterols 8, entresòl Reus

TEL: 977.342.784

VENTA DE TrASTErOS y PArkINgS en tarra-gona centro (2 últi-mas plazas). Trasteros desde 4.500e + IVA y financiables!!. Varios tamaños. 977.214.713

LA CANONJA. Piso amueblado, 3 dormi-torios, cocina, baño reformados. Soleado. 375e. requisitos: Con-trato trabajo indefinido. 669.567.186

Busco socio/comercial, con amplios conoci-mientos en la compra/venta de pescados y verduras congelados. Muy interesante. Total discreción. [email protected]

Se alquila bar rte. en Polígono Estación Vila-seca, para 1 persona. 667 64 64 64

IgUALA ABOgADOS. PrOBLEMAS LEgALES. TEL. 665.652.351 / 642.970.286

ELECTrICIDAD, fON-TANEríA, ANTENAS y POrTErOS AUTOMá-TICOS. 977-77.12.23 / 651.029.795

TArOT AMANDA 806 499 500Sólo mayores 18 añosLeandro hernández - Urb/el Bosque, 363 (46370) Chiva -. `Precio max: red fija 1,21- red móbil 1,57 €/min. VISA 960 038 896

Page 30: 7 de juny de 2013

30 diarimés 07/06/2013 CLASSIFICATSMAESTRO TOURENA. Soluciona todoS tus problemas: amorosos, enfermedades, trabajo, impoten-cia sexual. ¡¡RESULTADOS en 2 DÍAS!! Tel: 610.324.179

MARIA TAROT. COBRO LA VO-LUNTAD. TEL. 680.868.990

PROFESOR SOKO EFICACIA, RAPIDEz. Soluciona todos los problemas: amor, suerte, di-nero, limpieza espiritual, mal de ojo. 100% garantizado. Tel. 608.347.413

MOTOR

COMPRES

ALTRES

CÉDULAS DE HABITABILIDAD Precios económicos. Tel. 977-130.354 / 609-046-146

MASSATGES

TARRAGONA 50E FERNANDA. Tel. 675.243.223

MASAjISTA MASCULINO: Relajante, Terapéutico. Tel. 685.254.812

MASAjISTA TITULADA (demos-trable) Terapéutico, sensitivo, 16€. Confirmar. Tel: 647.757.630 (Lidia) Tarragona

EXECUTIVA. MASSATGES relax. Particular. Tel. 636.172.823

RELAX

CASA ANA y sus NUE-VAS CHICAS. Españolas, rumanas,colombianas. Todo de todo. Económico. Discreto. Reus. Tel: 977 27 72 05

LINA ITALIANA, todo sí, 20€, 24h. Tel. 681.126.044

MADURO PARA MADURO. Masajes camilla 20€. Tel: 653.460.239 Tarragona

PRECISO CHICA CHALET RE-LAX. TEL: 616.020.395

ESPAÑOLA TE SORPRENDE-RÉ... TEL: 653.103.491

CATALANA MADURITA, griego a tope. Tel. 688.412.151

DOS AMIGAS. LÉSBICO 100%. Económico. Tel: 698.483.981

REUS. “CASA PILI” Señoritas nuevas. Tel: 633.805.896

jOVENCITA PELIRROjA, delgadi-ta. 688.440.244

NOVEDAD. MADURITA, com-placiente…sin prisas, sí a todo .Privado. Salou. Tel: 605.209.379

MASAjISTA 25 AÑITOS, BELLE-zA, simpatía, sensualidad y ele-gancia. Reus. Todos los servicios. 699.242.637

NOVEDAD ANDALUzA. Calien-te y ardiente. A partir 25€. Tel: 650.781.503

NOVEDAD ANA 38 a. 30€. Reus. Tel: 602.676.431

ISA MADURITA, andaluza, cari-ñosa, conejito peludo, besos con lengua … 25 completo. Reus. Tel: 654.361.338

TARRAGONA PILAR colombiana, cañera, fiestera. Tel: 685.725.676

DANA-CRISTINA RUMANAS. Completo 25€.VISA. Reus. Tel: 648.132.051

TARRAGONA HELENA, ma-rroquina, gustosa, cañera. Tel. 651.045.359

CANDELA SALOU. Para chicos y maduritos, cariñosa, sexy. Discre-ta. Tel. 644.078.681

SEGUR. TRAVESTI MELANI. To-dos los servicios. Tel: 688.439.086

TARRAGONA KELLY rubia, griego profundo. Tel: 660.303.476

TARRAGONA. GOTITA DE MIEL. 20 cms, activa-pasiva. Tel: 657.442.584

VERONICA RUSA. Económico. Privado. REUS. Tel. 688.318.299

DISFRUTA!!! MASSATGES a 2 i 4 mans. Tel. 658.666.227

MORENA CARIÑOSA, 26 a. Te recibe en braguitas... Reus. Tel: 603.649.911

TARRAGONA. MARIBÍ catalana, separada, fogosa.Tel: 651.045.349

LINDAS, ATRACTIVAS, besu-conas, cachondas. Reus. Tel. 658.795.527

VENDRELL TRANSEXUAL rubia madurita. Tel. 663.592.735

VICKY CATALANA, nuevo piso, conejito puludo, grandes pechos, besitos, griego. Tel. 690.068.055. Reus.

VICKY Y EVA. Españolas, nuevo piso. Económico. Todos los servi-cios. Reus. Tel. 688.444.354

SOLANGE ARGENTINA 26a. Sexy, cariñosa, Sensual... 40€ . Tel: 698.413.546

NOVEDAD DÉBORA. 22 añitos, española universitaria. Inicián-dome. Económico. Reus. Tel. 688.444.349

ROCIO MASAjE + relación com-pleta y algo más . 1 hora 70€ ... Tel: 609.107.816

TARRAGONA ANA españo-la, ardiente, completísima. Tel. 674.744.720

AMOROSAS, TIERNAS, cari-ñosas, 160 pechos. Reus. Tel. 655.230.292

PAULA MASAjE prostático, beso negro, francés natural... Tel: 695.619.148

TARRAGONA jULIA rusa, fiestera,complaciente. Tel. 685.725.775

RECIÉN LLEGADA CRISTAL 22 añitos. Traviesa y juguetona. Todo en sexo. 24 h. Tel: 681.065.772

CASA DE PLACER. Exquisitos bombones para tu paladar. Tarra-gona. Tel. 977 21.49.29

10 ORGASMOS garantizados 10e. Tel. 622.357.275

DOS CHICAS LATINAS calientes. Reus. Tel. 698.350.921

SEXO, FRANCÉS, besos, 20e me-dia hora, 24h. Tarragona. (Nove-dad Carol 18a). Tel. 977 23.24.07

REUS. CHICA ÁRABE, sí a todo. Sóla en casa. Tel. 698.472.214

VENDRELL. NOVEDAD VERÓNI-CA. Atractiva, sensual, simpática. Todos los servicios. Piso privado. Tel: 647.254.331

PUERTORRIQUEÑA. Recién lle-gada, 20 añitos, cuerpazo, francés sin, 30€. Tel: 608.452.305

DOS HERMANITAS jovencitas, fiesteras, 20-22 a. Todo en vicio. 24 h. Tel: 646.578.471

30€ COMPLETO, sin prisas. Nueva chica rusa Reus.Tel: 688.291.683 (Julia)

LINA 25A. Besos caricias 651.482.601

IVON SUS AMIGAS. Económico. Tel. 698.483.981

MADURITA, pecho 140 natural. 698.401.167

RECIÉN LLEGADA VICTORIA. Brasileña, griego apretadito. Tel: 672.821.511

AMA DE CASA CATALANA, del-gadita, pechugona, completa. 634.097.083

CARMEN DE REUS “baixa els preus”. Tel. 698.476.961

jOVEN, MASAjISTA profesional. Máxima discreción. Dulzura y elegancia. También salidas. Tel: 608.996.179

SONIA CORDOBESA. Nueva di-rección. Tel: 634.073.849

jESSICA ESPAÑOLA 19 añitos. 24 hrs. Tel; 681.058.450

VERÓNICA ESPAÑOLA. Sin lími-tes. 24 hrs. Tel: 648.827.815

CRISTINA 19 añitos, fiestera. 24 hrs. Tel 636.737.720

LA PINEDA. TRAVESTÍSIMA TA-NIA espectacular, superdotada, complaciente. Tel. 680.874.562

DEBORA LATINA. Todo en sexo. 24 hrs. Tel: 650.801.498

TARRAGONA. “PISO MUY DIS-CRETO”. Con Señoritas bellas, sexys, llenas de locura, sensuali-dad. Tel: 672.548.820

REUS. NICOL y SUS CHICAS 30e, criaturas deliciosas. Tel. 698.788.062

ESPAÑOLA MIMOSA y cachon-da. Salou. Tel. 603.258.486

TARRAGONA TRAVESTI CARLA, activa-pasiva, superdotada, com-pletísima. Tel. 663.151.297

CALIENTE Y VICIOSA MARI 20€ completo. 24 hrs. Tel: 689.091.995

GUAPÍSIMA RUBIA. Jovencita, puro vicio. Francés natural. Masa-je. Tel. 669.262.608

ANAÏS DULCE y golfilla. Salou. Tel. 603.263.513

NOVEDAD TORREFORTA. Chi-cas guapas, viciosillas, dispuestas complacer todo. Económico. Tel. 683.127.568

MASAjISTA GUAPÍSIMA. Joven rubia, cuerpo “10”. Masaje. Com-pleto. Tarragona. Tel. 654.459.317

NOVEDAD ELI jovencita, francés natural. Reus. Tel: 683.116.136

VOLCÁN SEXUAL, te dejo que me comas mi lava, MARISA todo en sexo 638.076.094

OLGA RUSA. Peludito y calentito. Tel: 648.726.243

TARRAGONA IVON ESPAÑOLA, CAÑERA, francés natural, grie-go profundo y mucho más. Tel. 625.192.656

¡¡NOVEDAD!! Chupona jugueto-na, MILENA 648.514.855

SEGUR SUSI MADURITA, COMPLETITA, sin tabús. Tel. 672.503.016

DOMINICANA GOLOSA, griego profundo. Salou. Tel. 645.544.429

NOVEDAD RUSA 20 añitos, com-pletísima. Salou. Tel. 692.426.496

LA PINEDA. ESPAÑOLA. Discre-to. Tel: 689.948.342

TRAVESTÍSIMA BRIGIDA. Com-pleta 20€. Tel: 698.609.935

¡¡¡REALMENTE SOLA y DESNU-DA!!! Cuerpazo, completísima. masajes camilla. Tel: 634.838.843. Reus

CHICA ÁRABE, besucona. Todos servicios. Reus. Tel: 688.419.007

BRUNA. BESOS excitantes, cari-ñosa. Reus. Tel. 688.424.386

¡¡URGENTE!! SE BUSCAN CHI-CAS jOVENCITAS para pisos Relax Tarragona. Mucho trabajo.Tel: 692.863.983

LAILA. MADURITA, guapa, cari-ñosa, besos. Tel. 688.424.386

SEGUR GABI jovencita. Todos los servicios. Tel: 671.334.346

TARRAGONA DORIS. 20a, mula-tita, bombón de chocolate, espec-tacular. Tel. 603.170.774

RELLENITA, MADURITA. Sí a todo… Tel: 693.731.224

“PALACETE LA SIRENA”. 24 hrs. 6 señoritas y Travesti. Tel: 977 11.20.90

ANGELA MAÑA, cariñosa, com-placiente, 25 completo. Reus. Tel: 659.377.652

PALOMA. Dulce y muy cari-ñosa. Todos los servicios. Tel: 626.317.701

NURIA MADURETA catalana, do-

lça, afectuosa. Pis particular VEN-

DRELL. Tel: 610.589.727

LAIA. EXTREMA, consoladores,

vicio. Tel: 698.476.961

SE ALQUILA habitación por ho-

ras, para relax, especial parejas

y chicas independientes. Tel. 615

383 697. En Reus.

SEÑORITA MADURITA y elegan-

te recibo sóla. Máxima discreción.

Tel. 698.390.293

FINA CORDOBESA. REUS. TEL:

722.286.725

CASADA eSpAñolA, eje-cutiva. No profesional. CReIXell 608.411.781

eSpAñolA, moRboSA.Francés natural hasta el final. SeGUR-plAYA 615.252.553

eSpAñolA pRIVADo. CReIXell 653.021.726

el CHollAZo II------------------------

CompRAVeNTA

Artículosde 2ª mANo

c/ Tarrega,9 –REUS

(ctra. Reus-Constanti)Tel. 635 510 574

www.chollazo2.com

“lA mURCIANA”Se HA TRASlADADo

pARA pReSTARmeJoReS SeRVICIoS.

Piso grande.

Habitaciones delujo c/baño.

COPA GRATIS

688.390.276

PRUDIXCOMPRO ORO, JOYAS EN GENERAL, MEJOR PRECIO (SIN ENGA-ÑOS). PAGAMOS AL INSTANTE.C/ O´Donell nº 25-27 REUS. Tel: 977 32.82.24Benvingut Socias nº 32 VENDRELLTel: 977 18.15.15

CompRA De oRo mÁXI-mA CoTIZACIÓN, ReSCA-Te De pÓlIZA De empe-ño moNTe De pIeDAD. mC oRo plAÇA pASTo-ReTA Nº 2 ReUS pAR-KING GRATUITo . Tel 977.33.33.10

DINERO AL INSTANTE COMPRA-MOS ORO Y AHORA PUEDE RECUPERAR-

LO!!! SERIEDAD REUS: Raval Martí Folguera, 27.TARRAGONA : C/ Caputxins, 28.Tel. 977 24 21 84COMISIONES POR NUEVO CLIENTE

DISCReTo. Recibo sóla. masajista. 636.449.788

ARGeNTINA ReUS. No-vedad, cariñosa, parti-cular. máxima discre-ción. 605.201.195

bRASIleñA 29 AñoS.masajes relajantes, estimulantes, eróticos, sexuales, cuerpo a cuerpo. Final inolvida-ble. bajita de cuerpo atlético. Sola.Salou. 609.102.621

mellIZoS-GemeloS, vendo cochecito Geme-lAR de la marca FIRST-WHeelS con todas las opciones: cucos, sille-tas, parasoles, etc. Dos mAXI-CoSIS y dos ha-macas de balanceo de la marca bAbYJoRN. Todo en perfecto estado. Tel. 616.662.231

DANIelA. 20 €. Salou.602.537.387

FRANCéS NATURAl de lujo hasta final.CReIXell 619.054.872

RUbIA SeXY, cariñosa, visito sóla. 60 euros la hora. Tarragona. Tel. 626.898.891

mADURITA ToRReDem-bARA FRANCéS 15 Com-pleTo 25 654.828.403

AmA 40 AñoS bUSCA SUmISo, chica 25 años atractiva. económico. Discreto. 688.401.203

ReUS 24 H. SIlVIA y DoS AmIGAS. 610.839.133

moDelo eSpeCTACU-lAR, privacidad, profe-sionalidad. Salidas. Re-cibo sola. 688.359.145

CompRo CoCHeS - FURGoNeTAS. No importa estado Con/Sin embargo, deudas. 698.828.641

Page 31: 7 de juny de 2013

3107/06/2013 diarimésCLASSIFICATSNOVEDAD JOVENCITAS

MUY BONITASC/ GASÓMETRO 6 TARRAGONATEL. 603.195.872 24 HORAS

25€COPA GRATIS

NECESSITES DINERS AVUI?

COMPREM

OR☎ 000.000.OOO

Page 32: 7 de juny de 2013

32 diarimés 07/06/2013 A L’ÚLTIMA

SUDOKU

Nivell mitjà

Nivell fàcil

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

23º

Estat del celFins a mig matí el cel estarà mig ennuvolat a la meitat sud del territori i entre poc i mig ennuvolat a la resta, amb nú-vols de tipus alt i mitjà. A par-tir de llavors el cel quedarà poc ennuvolat per alguns núvols alts. A partir de migdia creixe-ran algunes nuvolades a punts del Pirineu i Prepirineu que deixaran el cel entre mig i molt ennuvolat, sobretot al sector occidental, i més aïlladament al Prelitoral sud.

EL TEMPS Patrocinat per:

15ºMàxima Mínima

L’ACUDIT Napi

Laia Díaz—Com va fer cap als Emirats?—Fa alguns anys que exerceixo la meva professió a l’estranger. He passat per diversos països i, sincerament, és una cosa que m’agrada. M’encanta conèixer noves cultures, viatjar, viure aventures i dedicar-me al que m’apassiona: els animals! Fins ara he tingut la sort de poder exercir en llocs tan impressio-nants com Nova Zelanda, el Ca-rib i ara els Emirats.—Quina va ser la seva primera impressió del país?—Quan vaig volar fins a Dubai, em va impressionar molt veure des de l’avió les carreteres de nit. Eren com cuquets de llum enmig del no res. Després, no m’espe-rava trobar el centre on treballo ubicat, literalment, al mig del de-sert. Només hi ha dunes de sor-ra al voltant, una visió molt poc comuna per als europeus. I les ciutats...? Abu Dhabi i, especial-ment, Dubai, semblen d’un altre planeta. Els edificis, els carrers, els cotxes, la gent... És un món completament diferent.—Quines són les principals di-ferències amb Tarragona?—N’hi ha moltíssimes. El primer sobre el que cal mentalitzar-se és que la setmana s’acaba el dijous i comença el diumenge. A més, com que és un país islàmic, la religió té molta importància en el dia a dia, amb les prohibicions que tot això comporta. Aquí és impossible beure’s una cervesa

amb una tapa de pernil després de treballar. A més, com que te-nen tant d’espai i tants pocs habi-tants les cases són molt grans (la meva té cinc banys...). Una de les coses que em va sorprendre més, però, va ser omplir el dipòsit del cotxe. Amb menys de vint euros el tens completament ple!—El nivell de vida és molt alt?—Les diferències entre classes socials són molt grans. Pots tro-bar-te amb gent local (els emira-tís) que són de les persones més riques del món i deu metres més enllà, veure uns treballadors del Paquistan, per exemple, que co-bren una misèria i treballen 14 hores sota el sol a 50 graus. Això és una de les coses que més m’ha cridat l’atenció. Ah, i els cotxes... Quins cotxes! Grans, luxosos, rà-pids... Conduir en aquest país pot ser una gran aventura.—Entenc que no hi ha crisi, no? —Crisi? Aquí no n’hi ha d’això o almenys no es nota. Dubai, un dels Emirats, que té poc petroli, va passar algun moment de di-ficultat, però en van sortir ràpi-dament i per demostrar-ho, van comprar un Lamborghini a la policia... Sense comentaris!—Llavors és un bon indret per-què els més joves puguin bus-car i trobar feina?—En els Emirats hi ha multitud d’ofertes d’ocupació. Els diners no representen un problema per a ells i busquen gent preparada i amb estudis. Si la calor i la sor-ra no et suposen un problema,

aquest és un bon lloc per buscar una bona feina!—Té alguna anècdota?—De coses curioses me n’han passat moltes. Un dia em vaig perdre per Dubai amb el cotxe. Va ser desesperant, però també una aventura! Em vaig veure atrapat en una cursa entre cinc cotxes d’alta gamma a l’autopista. Aquí condueixen molt ràpid i el res-pecte a les normes de circulació escasseja. A part, el fet d’intentar comunicar-te amb persones que no parlen el teu idioma (ni una cosa remotament semblant) ha tingut els seus moments de grà-cia.—Troba a faltar alguna cosa?—Sempre es troben a faltar moltes coses. La família i amics, el clima, el menjar (això sobre-tot!)... Ara bé, una cosa que em començo a adonar que trobo a faltar després d’alguns anys fora de casa és el fet de poder parlar en la meva llengua materna i que m’entenguin. Al final, com un s’expressa millor és així.—Tornarà aviat?—De moment no. Estic molt bé aquí i m’hi quedaré un temps. Després ja veurem a quin país em toca anar...

«Per demostrar que havien superat la crisi van comprar un Lamborghini a la policia»

Jon Llona MínguezDe Tarragona a Al Ain (Emirats Àrabs Units)

Aquest tarragoní, nascut a Bilbao, fa tres mesos que viu als Emirats on treballa com a veterinari de fauna salvatge a l’empresa Reneco

CEDIDA

Jon Llona al desert, en algun punt entre Sweihan i Al Ain.

Un dia em vaig veure atrapat enmig d’una cursa entre cinc cotxes d’alta gamma a l’autopista de Dubai