24
Dimecres, 9 de gener de 2013 núm. 2.205 www.diarimes.com CAMBRILS Una sentència obliga a l’Ajuntament a pagar 400.000 euros Els haurà d’abonar en un període de temps de dos mesos. P10 L’Associació de marxants reclama la rebaixa de preus a Tarragona ciutat DEMANDA L’agrupació amenaça amb interposar un contenciós si Espimsa no baixa les tarifes, les segones més cares després de Salou. P3 REUS Les obres del Conservatori, aturades per la fallida de la constructora Una altra empresa les reprendrà d’aquí a uns dies. P6 TARRAGONA Els projectes arqueològics de la ciutat, aturats per manca de finançament. P4 Diumenge arrenca la programació d’hivern de la Fundació Caixa Tarragona, que té una trentena d’activitats. P5 REUS Absolen el forense Luís Frontela de fals testimoni en el cas del geriàtric Catalunya Llar. P7 CAMP DE TARRAGONA Unes 350.000 persones s’acostaran a l’Alt Camp per menjar calçots. P8 Salou assegura no conèixer la pròrroga per negociar el nou CRT. P9 CATALUNYA Un xoc a l’AP-2 a l’alçada de Castelldans deixa un mort i 12 ferits. P11 ESPORTS El Moritz CE Vendrell passa per damunt del Sant Feliu (4-1). P16 AVUI Les obres del Raval de la Mar de Vila-seca finalitzaran aquest trimestre INFRAESTRUCTURES César Puig confirma que els treballs estaran a punt abans de la temporada d’estiu i que la passarel·la està quasi enllestida. P2 La passarel·la de vianants i ciclistes està pràcticament enllestida, tot i que encara queda algun tram per posar. CRISTINA AGUILAR TRANSPORT Arriba a Figueres el primer TAV procedent de Barcelona Ho va fer ple d’autoritats i set minuts abans del previst. P2 ACN El tren, a La Roca del Vallès.

9 de gener de 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Citation preview

Page 1: 9 de gener de 2013

Dimecres, 9 de gener de 2013núm. 2.205

www.diarimes.com

CAMBRILS

Una sentència obliga a l’Ajuntamenta pagar 400.000 eurosEls haurà d’abonar en un període de temps de dos mesos. P10

L’Associació de marxants reclama la rebaixa de preus a Tarragona ciutatDEMANDA L’agrupació amenaça amb interposar un contenciós si Espimsa no baixa les tarifes, les segones més cares després de Salou. P3

REUS

Les obres del Conservatori, aturades per la fallida de la constructoraUna altra empresa les reprendrà d’aquí a uns dies. P6

TARRAGONAEls projectes arqueològics de la ciutat, aturats per manca de finançament. P4

Diumenge arrenca la programació d’hivern de la Fundació Caixa Tarragona, que té una trentena d’activitats. P5

REUSAbsolen el forense Luís Frontela de fals testimoni en el cas del geriàtric Catalunya Llar. P7

CAMP DE TARRAGONAUnes 350.000 persones s’acostaran a l’Alt Camp per menjar calçots. P8

Salou assegura no conèixer la pròrroga per negociar el nou CRT. P9

CATALUNYAUn xoc a l’AP-2 a l’alçada de Castelldans deixa un mort i 12 ferits. P11

ESPORTSEl Moritz CE Vendrell passa per damunt del Sant Feliu (4-1). P16

AVUI

Les obres del Raval de la Mar de Vila-seca finalitzaran aquest trimestreINFRAESTRUCTURES César Puig confirma que els treballs estaran a punt abans de la temporada d’estiu i que la passarel·la està quasi enllestida. P2

La passarel·la de vianants i ciclistes està pràcticament enllestida, tot i que encara queda algun tram per posar.

CRISTINA AGUILAR

TRANSPORT

Arriba a Figueres el primer TAV procedent de BarcelonaHo va fer ple d’autoritats i set minuts abans del previst. P2

ACN

El tren, a La Roca del Vallès.

Page 2: 9 de gener de 2013

2 diarimés 09/01/2013 TEMA DEL DIA

Esther Valcárcel / Redacció El nou tram de la línia del Tren d’Alta Velocitat (TAV) entre Bar-celona, Girona i Figueres va ser inaugurat ahir en un acte on van assistir moltes de les grans autoritats de l’Estat, entre elles el Príncep d’Astúries, Felipe de Borbón, que va ser l’encarregat d’obrir oficialment aquesta nova infraestructura.

Entre les autoritats també es trobava el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que durant el seu discurs va desta-car que Catalunya «és la primera comunitat en connectar totes les seves capitals amb l’Alta Ve-locitat». L’alcalde de Tarragona, Josep Féix Ballesteros, que tam-bé va assistir a l’esperada inau-guració, es va referir a aquestes paraules de Rajoy manifestant que li van produir certa «enveja» envers la resta de capitals cata-lanes, ja que l’estació del TAV no s’ubica a la ciutat de Tarragona, sinó a Perafort. «Agraeixo que Rajoy consideri que la ciutat de Tarragona és tant gran que fins i tot arriba a aquest municipi», va apuntar, bromejant, l’alcalde tar-ragoní, que va recordar que l’em-plaçament de l’estació del TAV a Perafort «és un error històric».

Sense deixar de banda les qüestions territorials, Ballesteros va assistir a la inauguració d’ahir que va començar a les onze del matí amb la pujada al tren in-augural des de l’estació de Bar-celona-Sants per dirigir-se cap a l’estació de Figueres-Vilafant, on es va descobrir la placa com-memorativa per part del Príncep d’Astúries. Els parlaments de les autoritats, però, van tenir lloc al final del tragecte, a Girona.

Tant Felipe de Borbón com Ra-joy van utilitzar el TAV com a me-

tàfora de la «cohesió territorial».En el seu discurs, pronunciat en castellà i català, el Príncep tam-bé va destacar la importància de la xarxa d’alta velocitat com un element de cohesió, vertebració territorial i impuls econòmic del país. «Unint forces Espanya afrontarà millor el futur», va ma-nifestar Felipe de Borbón, que també va assegurar que la infra-estructura del TAV ha convertit

Espanya en «un model a imitar en el món sencer» i que la inver-sió en infraestructures constitu-eix un motor de creixement que millora la competitivitat econò-mica, fomenta la generació de llocs de feina i millora la qualitat de vida dels ciutadans. «Poques inversions són tan rendibles i tenen un efecte tant multiplica-dor», va subratllar el Príncep.

Per la seva banda, el president del Govern espanyol considera que la inauguració d’aquest nou tram del TAV permet «abolir distàncies» i «unir territoris per apropar a les persones», ja que les vies ferroviàries «són capaces d’apropar els territoris més di-

versos». En un moment en què el president de la Generalitat, Artur Mas, abandera un procés sobira-nista, Rajoy va manifestar ahir que si els trens d’alta velocitat «són vies de prosperitat també són vies d’entesa» i que només aquestes vies permeten arribar «més lluny».

Per la seva banda, Mas va aprofitar la presència de Rajoy i de la ministra Ana Pastor per rei-vindicar el Corredor Mediterrani i la inversió en infraestructures. Sobre la nova línia del TAV, el pre-sident de la Generalitat va deixar clar que «no és un privilegi», sinó «un acte de justícia» ja que, se-gons va recordar, Catalunya és la regió que més contribueix al PIB espanyol i és també el territori de l’Estat que té una menor dotació en infraestructura pública.

El nou tram entra en servei avui amb nou trajectes diaris per sentit, dels quals vuit connecta-ran amb Madrid i dos serviran com a enllaç amb el tren que va a París. Girona, l’única capital ca-talana a la qual encara no havia arribat l’alta velocitat, quedarà d’aquesta manera connectada amb Barcelona en només 37 mi-nuts i amb Madrid en poc més de tres hores i mitja. Tot i això, l’al-ta velocitat arriba a Girona amb vuit anys de retard.

Amb la posada en marxa d’aquest nou tram es completa la connexió Madrid-Barcelona-frontera francesa d’alta velocitat, de 804 quilòmetres de longitud total. La seva construcció ha su-posat una inversió superior als 3.700 milions d’euros, sense in-cloure les despeses de les obres que es van haver de realitzar per adequar les estacions de Barce-lona-Sants, Girona i Figueres-Vilafant.

El Príncep d’Astúries i el president del Govern espanyol acompanyats d’altres autoritats estatals i catalanes durant el dia d’ahir.

INFRAESTRUCTURES

Les capitals catalanes, unides per l’Alta Velocitat i connectades amb França Ballesteros va assistir ahir a la inauguració de la nova línia del TAV que connecta Catalunya amb la frontera francesa i que ha costat 3,7 milions d’euros

El Príncep y Rajoy llancen missatges de cohesió i Mas reivindica el corredor

Ballesteros vol que la provisionalitat del tercer fil es confirmi per escrit Aprofitant la seva assistència a la inauguració d’ahir, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va reclamar a les auto-ritats competents que s’inclogui la provisionalitat del tercer fil en el ple de clàusules de l’obra. Ballesteros va parlar amb el Director General de Ferrocarrils, Manuel Niño. Després de les converses, l’alcalde assegurava ahir a la tarda que hi ha «una clara voluntat» d’incloure aquesta provisionalitat.

I és que Ballesteros continua convençut que l’aposta ha de ser la línia entre Reus i Roda de Barà, ja que aquesta és la úni-ca solució per poder aconseguir l’esperada façana marítima. D’altra banda, Ballesteros també va parlar ahir amb els repre-sentants de tres empreses constructores que ja s’han mostrat interessades en dur a terme els treballs del tercer fil. Són les que s’han encarregat de les obres del nou tram del TAV inau-gurat ahir. E.V.

Els pagesos reclamen a Adif les indemnitzacions

PROTESTA

Una cinquantena de pagesos es van concentrar ahir davant l’es-tació de Figueres-Vilafant per reclamar les indemnitzacions que els deu l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif )per les expropiacions del Tren d’Alta Velocitat (TAV) en-tre Barcelona i Figueres.

La concentració va ser con-vocada pel sindicat d’Unió de Pagesos (UP) el dia que s’inau-gurat el tren d’alta velocitat que uneix la capital catalana i la ca-

pital de l’Alt Empordà. El sindicat Unió de Page-

sos va aprofitar l’assistència de les autoritats i dels mitjans de comunicació per reclamar aquestes indemnitzacions. Des del sindicat es va criticar que s’hagi posat en marxa el tren d’alta velocitat al seu pas per les comarques gironines quan Adif encara té pendent de pagar 5 milions d’euros als pagesos gironins afectats per les expro-piacions. Redacció

ACN

Un moment de la protesta que va tenir lloc ahir a Figueres.

Page 3: 9 de gener de 2013

309/01/2013 diarimés TARRAGONA

Laia DíazL’Associació dels Marxants de la província de Tarragona té previst interposar un contenciós admi-nistratiu en contra de l’empresa mixta Espimsa (Empresa de Ser-veis i Promocions d’Iniciatives Municipals S.A.) si no arriben a un acord i els hi rebaixen els preus que paguen per ocupar la via pública els dies de mercat ambulant.

Així ho va confirmar ahir al matí al Diari Més el president de l’agrupació, Josep Gómez, que va assegurar que a finals d’aquest mes de gener tenen concertada una reunió amb l’alcalde per ex-posar-li la seva postura perquè «amb Espimsa no hi ha manera d’entendre’ns».

Segons dades proporcionades per l’empresa mixta que gesti-ona els mercats, per instal·lar la parada a la Rambla Nova un marxant ha de pagar 3,87 euros per metre lineal i dia. Segons Gó-mez és una xifra inassumible en aquests moments per molts dels paradistes que «han vist com disminueixen molt els seus be-neficis i que, a part d’això, han de fer front a moltes més despeses. Fa uns anys també era car, però com que tot anava molt millor no ens queixàvem, però ara és insostenible».

De fet, si es compara amb el que s’ha de pagar per instal·lar una parada al mercat dels dilluns o els dissabtes de Reus (3,69 eu-ros) la diferència no és tanta, però el president dels marxants assegurava que «fa dos anys ja vam aconseguir que Amersam (l’empresa que gestiona els mer-

cats) ens rebaixés les taxes un 10% i, a banda, un 18% del que recapten ho destinen a fer publi-citat per a nosaltres, cosa que a Tarragona no ens donen absolu-tament res a canvi».

Un exemple concretGómez té una parada d’estris de cuina que ocupa 12 metres line-als. Ell s’instal·la cada dimarts i dijous a la Rambla i els dissabtes a Torreforta. Cada trimestre paga a Espimsa 1.800 euros, que en el conjunt de l’any suposen un total

de 7.200 euros. Gómez té comprovat que una

parada d’aquesta mida, és a dir, de dotze metres, paga en el mer-cadet de Girona 770 euros a l’any, al de Figueres 902, al de Lloret de Mar 775 o al de Lleida 1.380.

Segons el president dels mar-xants, la proporció és que els paradistes han de pagar «set ve-gades més que una terrassa que està instal·lada a la Rambla i s’ha de tenir en compte que nosaltres arribem sobre les set del matí i a les tres marxem, així que ocu-pem la via pública molt menys que un bar».

De fet, no és novetat que els paradistes que s’instal·len en al-guns dels mercats de Tarragona es queixin de les altes taxes que han de pagar. «Tal i com estan les vendes és impossible que es puguin pagar aquests impostos», remarcava Gómez.

Salou, el més car de totsEl mercat ambulant on és més car instal·lar una parada, encara més que a Tarragona, és el del municipi de Salou, on els para-distes han de pagar gairebé cinc euros per metre lineal i dia.

A banda del preu, l’ordenança vigent estableix que la parada ha d’ocupar un mínim de dos me-tres lineals i un màxim de deu,

amb la qual cosa no tothom hi pot accedir.

Per contra, Vila-seca és la po-blació on més barat és instal·lar

una parada els matins dels dijous ja que únicament es paga una taxa que està al voltant de l’euro i mig, una xifra similar a la que

s’ha de pagar a la capital de l’Alt Camp, Valls, on els marxants han d’invertir 1,60 euros per metre lineal i dia.

cristina aguilarCOMERÇ

Els marxants interposaran un contenciós si Espimsa no els rebaixa els preusDenuncien que no poden fer front a les altes taxes que els cobra la ciutat de Tarragona per instal·lar les seves parades en els mercadets municipals

Asseguren que amb la caiguda de les vendes és «insostenible» pagar tants diners d’impostos

L’Associació de Marxants té prevista una reunió amb l’alcalde a finals d’aquest mes de gener

Els paradistes han calculat que paguen set vegades més que una terrassa per ocupar la via pública.

POBLACIÓ PREU (metre lineal/dia)

Reus € 3,69Salou € 4,90Vila-seca € 1,55Valls € 1,60Cambrils € 2,25Vendrell € 3,70Tarragona - Rambla € 3,87Tarragona - Bonavista € 3,43

Page 4: 9 de gener de 2013

4 diarimés 09/01/2013 TARRAGONACEDIDA

Esther ValcárcelFa gairebé dos anys que Tarra-gona va descobrir que sota de la cruïlla entre els carrers Colom i Ramon i Cajal s’hi amaga un santuari dedicat a les nimfes, la primera àrea de culte a aquestes divinitats de la mitologia grega i romana que s’ha identificat a la ciutat i que dataria del segle I dC. La troballa d’una petita àrula on encara s’hi pot llegir la inscripció Nymphis Sacrum –nom que re-bien aquests recintes–, així com la morfologia de l’espai, van ser les proves determinats de la in-vestigació.

Després d’aquest descobri-ment, que va tenir lloc l’abril del del 2011 durant els treballs arqueològics emmarcats en les obres del Mercat Central, l’Ajun-tament va anunciar la posada en marxa d’un projecte científic per continuar explorant l’espai amb la intenció de museïtzar-lo. De

fet, l’espai es va tapar amb ma-terials reversibles (lloses alveo-lars) per tal de facilitar la futura reobertura un cop finalitzin els treballs del Mercat.

Aquests obres, però, no són l’únic ni el prinicipal impedi-ment per tirar aquest projecte endavant. I és que en el pressu-post de l’Ajuntament de Tarrago-na no hi ha cap partida destinada a la investigació d’aquest més que històric espai ni molt menys per adequar-lo i convertir-lo en museu.

«Aquests projectes valen molts diners i no els tenim, així que aquest projecte de moment queda en stand by», reconeixia ahir al Diari Més la regidora de Cultura i Patrimoni, Carme Cres-po, que va explicar que la priori-tat actual són «els monuments de la ciutat». De fet, els comptes del consistori tarragoní només disposen de diners per el mante-

niment i els arranjaments previs-tos en els monuments declarats Patrimoni de la Humanitat com ara la Muralla i el Circ i l’Amfite-atre romà.

El refugi, tapat i barrat El refugi de la Guerra Civil que també podria estar amagat en el subsol del Mercat Central també seguirà sent un misteri durant una llarga i incerta temporada. El passat mes de juny, també durant els treballs de remode-lació del Mercat, es va descobrir el que podria ser l’entrada d’un amagatall de la guerra. Les obres d’aquest esperat equipament per la ciutat, però, no podien esperar més i sembla ser que aquesta entrada descoberta s’ha tornat a tapar per sempre.

«Desconeixem la ubicació exacta d’aquest possible refugi, el qual es podria estendre per diversos carrers del voltant del

Mercat», manifestava Crespo, que apuntava que si arriba el dia en què aquesta troballa sigui una prioritat «sempre es podria trobar l’entrada al possible re-fugi per un altre lloc». De fet, la regidora de Cultura i Patrimoni va recordar que una excavació d’aquestes característiques «cos-ta molts diners» i que a la ciutat «ja disposem d’altres refugis» de la Guerra Civil com ara els de la

Plaça de la Font i el carrer Apo-daca.

La Volta del Pallol, a l’esperaDurant l’any passat, la intenció de l’Ajuntament també era mu-seïtzar la Volta del Pallol amb l’objectiu de donar a conèixer en profunditat el Fòrum Provin-cial de Tarraco. El projecte es va presentar al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FE-

DER) però no hi ha haver sort i va ser denegat. El mateix projecte també incloïa la recuperació de la volta d’accés a la plaça de Re-presentació del Fòrum Provinci-al de Tarraco, que es va localitzar durant unes excavacions arqueo-lògiques a Ca l’Agapito. L’Ajunta-ment, però, ho seguirà intentant. Crespo va avançar ahir tornar a presentar el projecte per aconse-guir la subvenció europea.

CULTURA

La manca de finançament deixa en ‘stand by’ els projectes arqueològics El projecte científic del santuari dedicat a les nimfes, el possible nou refugi de la Guerra Civil i la museïtzació de la Volta del Pallol resten paralitzats

Imatge de l’accés al santuari dedicat al culte de les nimfes que dataria del segle I dC.

Tarragona ja disposa de punts de càrrega per a vehicles

SOSTENIBILITAT

La ciutat de Tarragona ja comp-ta amb dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics instal·lats a l’aparcament de la Rambla Nova, gestionat per l’empresa Empark. Les dues places es-tan situades just a la sortida de l’equipament. La ubicació d’aquests dos primers punts de càrrega s’ha situat en un punt estratègic per afavoreix la mo-bilitat de vehicles i els usuaris d’aquest aparcament.

La regidora de Mobilitat,

Begoña Floria, va explicar ahir que es tracta «d’una bona ini-ciativa, que promociona l’ús del vehicle elèctric a la ciutat i que complementa totes les accions posades en marxa amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible encaminades a tenir una ciutat més sostenible i saludable».

L’empresa Empark que gesti-ona l’aparcament de la Rambla Nova també ha adaptat, recent-ment, tota la il·luminació de l’equipament a tecnologia LED.

CEDIDA

La regidora de Mobilitat va visitar ahir els punts de càrrega.

La Cambra de Comerç ofereix més d’una vintena de cursos

FORMACIÓ

El Centre de Formació de la Cambra de Tarragona va pre-sentar ahir el cartipàs dels nous cursos pels primers sis mesos de l’any. Es tracta d’una oferta integrada per 21 noves propos-tes adreçades a empresaris, emprenedors i treballadors. Els cursos es divideixen en les àrees de qualitat, medi ambient i prevenció, comercial i màr-queting, idiomes, informàtica i noves tecnologies, habilitats directives i personals i comerç

exterior. El cost de la matrícula és bo-

nificable i enguany la Cambra ha procurat ajustar el calendari a les necessitats dels alumnes. Entre els 21 cursos hi destaca el de “Promoure el teu negoci a twitter, Reputació 2.0 què diuen de la teva empresa a Internet, o la continuació, per la creixent acollida, de Atenció al client rus. L’oferta completa es pot consulta a www.cambratgn.com/c_presencials. Redacció

Un conductor begut xoca contra una rotonda de la N-340

POLICIAL

La matinada d’ahir es va pro-duir un accident amb danys materials a la rotonda ubicada a l’avinguda Doctor Mallafré amb accés a la carretera N-340. L’accident va tenir lloc a la una i vint minuts de la matinada i posteriorment la Guàrdia Ur-bana va rebre l’avís per part d’un veí.

En arribar al lloc dels fets, els agents van trobar un vehicle damunt de la vorera que pre-sentava nombrosos danys. El

conductor d’aquest vehicle, veí de Valls de 72 anys, mostrava símptomes de trobar-se sota els efectes de substàncies estu-pefaents.

Davant d’això, els agents van procedir a elaborar l’atestat i fer-li la prova de drogues, la qual va donar positiu. Aquest fet va ser el detonant pel qual el conductor del vehicle acciden-tat ha estat citat a judici ràpid per un delicte contra la segure-tat vial. Redacció

Page 5: 9 de gener de 2013

509/01/2013 diarimés TARRAGONA

FELIÇ 2013 GUAPAAAAAA!!! La teva “amiguella”.

FELICITACIONS

RedaccióAquest proper diumenge 13 de gener començarà la programació d’hivern de la Fundació Caixa Tarragona. Una de les principals novetats de l’edició d’enguany serà el «Festival de Prop», que arriba per primera vegada a Tar-ragona després d’haver-se fet di-verses temporades a La Pedrera de Barcelona.

Aquest certamen té com a ob-jectiu presentar propostes repre-sentatives del talent musical de l’escena actual un cop cada tri-mestre. En aquesta ocasió, l’en-carregat d’encetar el cicle serà el músic, compositor i productor barceloní, Pau Vallvé, que el di-vendres 25 de gener a dos quarts de deu del vespre presentarà el seu segon disc, De bosc.

A diferència dels anteriors discs, Vallvé ha volgut fer un disc de cançons, sense despistar-se en la producció, ni en la orques-

tració, un disc que sona homo-geni, amb un so concret, en què només s’usen guitarres, baixos, bateries, teclats i veu.

Continua «Matins en família»En total s’han programat una trentena d’activitats culturals adeçades a tot tipus de públic. Entre elles hi destaca la conti-nuïtat per desè any consecutiu

del cicle d’espectacles infantils «Matins en família». Cada pri-mer diumenge de mes al migdia s’oferiran teatre, titelles, màgia, clown, contes i música en di-recte. De fet, aquest cicle serà l’encarregat d’estrenar la pro-gramació aquest diumenge 13 de

gener quan la Companyia Anna Roca que oferirà un espectacle de contes i música per als més petits. Sota el títol de La granja més petita del món explicaran la història d’una masovera i la seva granja d’animals.

Les titelles de Galiot Teatre protagonitzaran l’espectacle del 3 de febrer amb la història dels tres porquets. Al març (el dia 3) El gegant sempre té gana portarà als més petits intriga i emoció en una història d’ogres on l’heroïna és una noia molt atrevida.

Música clàssica a l’Auditori També es repetirà el cicle «Clàs-sica a l’Auditori» que vol acostar al públic la música clàssica. En total es presentaran tres propos-tes innovadores dins de l’àmbit de la música clàssica que abor-den repertoris, formats i posades en escena diferents. Aquest cer-tamen començarà el diumenge

27 de gener a les set de la tarda amb l’actuació de la Cobla Sant Jordi que presentarà Grans èxits de la sardana.

Finalment, també se segueix amb la programació de pel-

lícules en versió original que co-mençarà el 13 de gener i el cicle «El documental del mes» que s’iniciarà el 17 de gener a les vuit del vespre amb Big boys Gone Ba-nanas.

CULTURA

Una trentena d’activitats en la nova programació de la Fundació Caixa TarragonaPer primera vegada es porta a la ciutat el ‘Festival de Prop’ que estrenarà el músic Pau Vallvé el divendres 25 de gener a dos quarts de deu

CRISTINA AGUILAR

Ahir a la tarda es va presentar la programació a l’Auditori.

Aquest diumenge dia 13 s’iniciarà el cicle ‘Matins en família’ destinat al públic infantil

EFEEl Centre Social i Cultural de l’Obra Social la Caixa a la ciu-tat de Tarragona, Caixafòrum Tarragona, va rebre un total de 79.678 visitants durant el 2012, segons va informar la Fundació La Caixa.

Entre les diferents activitats que van tenir lloc durant l’any passat, l’afluència de públic més

gran la van registrar les exposici-ons, seguides de les diferents ac-tivitats educatives, els concerts, les activitats familiars, els cicles de conferències i els projectes socials.

Les exposicions «Un món flotant. Fotografies de Jacques Henri Lartigue (1894-1986)»; «Parlem de drogues»; «Materni-tats. Fotografies i narracions de

Bru Rovira», i «George Grosz. De Berlín a Nova York. Obras 1912-1949», que va tancar les portes ahir, van ser algunes de les ac-tivitats més concorregudes de l’any 2012.

Els centres de l’Obra Social la Caixa a Barcelona, Madrid, Pal-ma, Girona, Tarragona i Lleida han tancat l’any 2012 amb un total de 3.515.124 visitants.

Caixafòrum Tarragona va tenir gairebé 80.000 visitants l’any passat

BALANÇ

Les diverses exposicions han estat les activitats més concurregudes

CRISTINA AGUILAR

Imatge d’arxiu de l’exposició de Jacques Henri Lartigue.

Onze persones sense sostre plasmen en un vídeo les seves dures vivències

Onze persones sense sostre de tres centres d’acollida de Barcelona han plasmat en curtmetratges realitzats per ells mateixos les seves dures vivències amb diverses addic-cions i fins i tot maltractament masclista, un treball que ha permès a alguns «obrir-se» a la societat. Aquesta iniciativa s’emmarca en un taller de ví-deo art i autoretrat impulsat pel programa Art per a la Mi-llora Social de l’Obra Social la Caixa es repetirà aquest any a Barcelona i, a més, s’estendrà a col·lectius de persones sen-se sostre de Madrid, Lleida, Girona i Tarragona. El taller, que van impartir tres artistes durant dos mesos en Caixafò-rum Barcelona, va donar com a resultat una sèrie de vídeos individuals de tres minuts protagonitzats per les matei-xes persones sense sostre, de les quals una és un ciutadà de Libèria que va ser acollit a Es-panya com a refugiat polític fa dotze anys. La intenció és que els vídeos puguin arribar als instituts i a les universitats perquè els joves puguin cons-tatar les experiències vitals dels seus autors. EFE

Visita al Museu del Port des de tres èpoques diferents

El diumenge 20 de gener el Museu del Port oferirà una vi-sita teatralitzada sota el nom «Vine al Museu... i coneixeràs la nostra història!», protago-nitzada per 3 personatges de la història romana, moderna i contemporània del Port. L’ac-tivitat, organitzada amb motiu de la Marató Costa Daurada Tarragona 2017, es gratuïta, però requereix reserca prèvia que es pot fer a través del telè-fon 977 259 400. Redacció

Page 6: 9 de gener de 2013

6 diarimés 09/01/2013 REUS

Mónica PérezLes obres d’ampliació del Con·servatori de Música de la Dipu·tació a Reus s’han paralitzat des·prés que Emcofa S.A., l’empresa constructora que les portava a terme, fes fallida. Els treballs a l’edifici número 6 del carrer del Vent s’havien iniciat a l’agost del 2011 i estava previst que fi·nalitzessin enguany –el termini d’execució era de 18 mesos– per acollir ja els alumnes del pròxim curs 2013/2014.

La fallida d’Emcofa S.A., que havia guanyat la licitació de les obres, ha donat lloc a l’inici del procès administratiu per la cessió del contracte. Abans del concurs de creditors, la cons·tructora va demanar a la Dipu·tació de Tarragona l’autorització per cedir el projecte a una altra empresa, un procediment que la llei preveu. L’ens públic hi va estar d’acord i a partir d’ara serà Rubau Tarrés S.A. la companyia que tiri endavant la resta de la reforma de l’edifici, dirigida pels

serveis tècnics de la Diputació de Tarragona.

La maquinària ja s’ha instal·lat a la zona, segons fonts de la pròpia Diputació, i està previst que les obres es reprenguin de

manera imminent, de forma que concloguin més o menys dins el termini previst inicialment, durant aquest any. La cessió del contracte es fa en les mateixes condicions en què s’havia ator·

gat a la mateixa Emcofa S.A. El projecte engegat fa dos anys

contemplava l’enderroc de l’in·terior de l’edifici i la conservació de la façana, donat que està cata·logada com a patrimoni cultural

municipal. Fins ara, s’ha portat a terme l’excavació del soterrani, s’han construït els fonaments i l’estructura fins al sostre de la primera planta. En principi, aquesta fase que ja s’ha superat hauria de ser la més complicada de tota la reforma.

L’edifici finalitzat es distri·buirà en cinc plantes, amb una superfície aproximada de 2.200 metres quadrats. L’espai acollirà l’ampliació dels estudis de músi·ca del Conservatori de Reus, que actualment s’ubiquen amb man·cances d’espai al Palau Bufarull, però també altres serveis així com espais per a usos culturals.

En principi, el projecte de l’ampliació del Conservatori de Música contemplava que el so·terrani es destinés a acollir sales de maquinària, instal·lacions i el magatzem. La planta baixa i la primera haurien de destinar·se a ús social i cultural i disposar d’amplis vestíbuls i sales flexi·bles per a la realització de tallers, conferències o altres activitats.

A la segona i tercera planta s’emplaçaria l’escola de música amb aules, boxes individuals i sales d’assaig insonoritzades. Per últim, l’àmplia terrassa del tercer pis també podria albergar diversos esdeveniments de la mateixa escola. La intenció en la concepció de l’edifici va ser la de configurar un equipament amb les màximes prestacions de ver·satilitat i rendiment.

Es manté el pressupostEn principi, la cessió del con·tracte a aquesta nova empresa constructora no hauria de supo·sar cap sobrecost en les obres. El pressupost continua sent de gai·rebé dos milions i mig d’euros. La situació hauria estat diferent en cas que no hagués tingut lloc la cessió i que el concurs de cre·ditors d’Emcofa S.A. obligués a obrir un nou procés de licitació per adjudicar les obres a una nova empresa. Evitant aquest tràmit les obres estaran enlles·tides previsiblement abans que acabi l’any, segons estimacions de la pròpia Diputació de Tarra·gona.

L’edifici, la construcció del qual data del 1920, havia estat anteriorment el convent d ele smonges de Mare Molas i tam·bé havia acollit l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus. Fins al moment que es va iniciar la reforma, l’immoble portava 13 anys en desús.

CULTURA

S’aturen les obres del Conservatori per la fallida de la constructoraL’ampliació s’ha cedit a una nova empresa que reprendrà en pocs dies les feines per enllestir l’edifici abans que acabi l’any

La façana de l’edifici ubicat al número 6 del carrer del Vent, ahir.

olívia molet

Aena treu a concurs el servei de seguretat de l’Aeroport

PROMOCIÓ

Aena ha tret a concurs el servei de seguretat en 43 aeroports de la seva xarxa per 60 mili·ons d’euros, entre els quals es troba l’Aeroport de Reus. Tots els adjudicataris hauran de pre·sentar, entre altres coses, un Pla de Gestió de Reclamacions, que garanteixi la tramitació del 100% de les reclamacions rebudes en relació al servei de seguretat. El mateix Pla haurà de minimitzar en tant que sigui possible el nombre de recla·

macions que es presentin, rea·litzant una labor d’informació i bon tracte quan el passatger manifesti la seva disconformi·tat amb el tracte rebut. Aena ha lliurat aquest mes els primers Premis a l’Excel·lència, que han rebut un total de deu vigilants en reconeixement al seu des·tacat paper en aspectes com l’atenció al client, la resolució eficaç de queixes i reclamaci·ons, o la col·laboració amb els cossos de seguretat de l’Estat.

M.P.La major part dels robatoris que van tenir lloc als centres escolars reusencs durant les vacances de nadal van afectar només la zona de despatxos. En molts dels ca·sos, a més, els assaltants ni tan sols van arribar a sustreure res del que hi havia a les estances i

els danys van quedar només en destrosses de calaixos i armaris durant la recerca, presumible·ment, de diners.

La tornada a les aules ahir va permetre les set escoles i dues llars d’infants acabar de fer inventari per valorar l’abast d’aquesta onada d’assaltaments.

Entre tots els casos, un mateix patró: els assaltats hi accedien trencant vidres de portes i fines·tres i escorcollaven la secretaria sense passar, gairebé mai, a les aules on s’imparteixen les clas·ses. L’alarma els va fer fugir, en algunes de les actuacions, sense botí.

«Van entrar a la part d’admi·nistració, consergeria i secreta·ria. Van trencar els calaixos tan·cats amb clau i ho van remenar tot però no van accedir a la resta de l’edifici», expliquen des de l’Institut Roseta Mauri. «Busca·ven diners i no en tenim, només s’han emportat uns 50 euros en

monedes que hi havia per allà, d’aquelles que es van guardant per fer fotocòpies o per prendre un cafè. L’alarma va saltar i te·nim càmeres, i van haver de fu·gir», acaben.

Similar és el cas de la llar d’in·fants El Barrufet: «Van entrar directament per la zona de des·patxos, van remenar el que van poder però no hem trobat res a faltar. Tampoc no van passar a on estan normalment els nens. Va sonar l’alarma i no detectem que s’hagin emportat res».

En el cas de l’Escola Rosa Sen·sat, l’accés al centre educatiu es va quedar només en un intent. «Van intentar entrar obrint una

claraboia però no ho van acon·seguir, i van acabar fent·ho a la casa del conserge que, tot i estar dins el recinte escolar, pertany al centre cívic», expliquen des de l’escola.

On sí van fer caixa els assal·tants va ser a l’Escola Puigcerver on, després de trencar diversos vidres per colar·s’hi, «van re·menar tot i ens van prendre dos ordinadors portàtils i dues PDA. També es van endur diners que teníem pendents per fer un pa·gament que encara no s’havia realitzat. Van obrir·ho tot i van tornar a sortir per la mateixa se·cretaria», acaben des del centre escolar.

Els assaltants dels centres escolars hi accedien per escorcollar la secretaria

SUCCESSOS

En molts casos no van arribar a entrar en les aules i sovint marxaven sense sustreure res

Page 7: 9 de gener de 2013

709/01/2013 diarimésREUS

EfeLa Secció Segona de l’Audiència de Tarragona ha absolt el forense sevillà Luis Frontela de fals testi-moni en el cas del geriàtric Cata-lunya Llar de Reus, on el 1995 es va denunciar la mort de 18 anci-ans per maltractaments.

Frontela, que és catedràtic de Medicina Legal i director de l’Institut de Medicina Legal i Ci-ències Forenses de Sevilla, estava acusat d’haver mentit intencio-nadament durant el judici cele-brat l’any 2000 contra els propi-etaris i responsables del geriàtric Catalunya Llar de Reus.

Frontela va emetre en el seu

moment un informe pericial que va defensar davant el judici a petició del jutge instructor, i els quatre acusats per aquell cas, després d’ésser absolts, es van querellar contra el forense, per qui demanaven dos anys i mig de presó, una multa de deu mesos i deu anys d’inhabilitació per a l’exercici de la professió. A més, es reservaven accions per la via civil per reclamar indemnitzaci-ons.

Dels quatre denunciants, no-més un va declarar durant el judici, el metge Pere Gomis, i els altres tres -els propietaris Josep Maria Mengual i Gloria Pané i la

treballadora social i encarregada de la residència, Amelia Caste-llnou- no van comparèixer.

En la sentència, els magistrats critiquen el jutge instructor per haver reconegut els denunciants com a acusació particular, quan únicament podrien haver estat acusació popular, fet que exo-neraria el tribunal de qualsevol pronunciament. Malgrat això, han emès el seu dictamen.

Segons la sentència, Frontela va actuar «amb objectivitat i va complir de forma fidel la seva comesa pericial», malgrat que els magistrats, després d’escoltar to-tes les parts, entenen que existei-

xen dos punts de vista contrapo-sats sobre els resultats analítics.

Segons la seva opinió, el fo-rense va defensar una apreciació científica, «però allò que no se li pot atribuir és el fet que la posi-ció esmentada tingués cabuda en el Codi Penal, ja que ni s’ha constatat que faltés a la veritat d’una forma maliciosa ni que tampoc no hagués procedit a al-terar la veritat amb reticències, inexactituds o silenciant fets o dades rellevants que li fossin co-neguts».

Els querellants van ser de-nunciats per dues treballadores del geriàtric per haver sedat els

ancians que vivien a la residèn-cia perquè no molestessin, i l’Audiència de Tarragona els va absoldre al desembre del 2000 de quatre presumptes delictes d’homicidi pels quals el fiscal de-manava 222 anys de presó.

18 morts en 8 mesosEl geriàtric Catalunya Llar de Reus va començar a funcionar l’abril de 1993 i a finals de 1995 les treballadores del centre van denunciar, a través del sindicat CCOO, els suposats maltracta-ments que rebien els ancians, 18 dels quals van morir en 8 mesos.

Josep Maria Mengual consi-

derava que el prestigiós Frontela, testimoni principal de l’acusació per argumentar que els ancians eren medicats en excés per evitar molèsties, «va falsejar la veritat».

L’Audiència de Tarragona no va considerar provat llavors que els processats subministressin dosis o medicació excessiva als ancians residents ni que actues-sin de manera imprudent, per la qual cosa els va absoldre de tots els càrrecs i, a més, va desacredi-tar el testimoni de les dues tre-balladores del geriàtric que van denunciar el cas.

La sentència relatava que «ni tan sols s’havia provat que els processats subministressin do-sis o medicació no prescrita pels metges i que, per tant, no hi ha una altra decisió possible que la seva absolució pels referits delictes d’homicidi». El tribu-nal va atorgar més crèdit a les anàlisis realitzades per l’Institut Nacional de Toxicologia, que no va detectar dosis excessives de sedants en els cadàvers dels resi-dents morts.

JUDICIAL

Absolen Frontela de fals testimoni en el cas del geriàtric Catalunya LlarEl forense estava acusat de mentir durant el judici contra els propietaris pel pressumpte homicidi de quatre ancians

RedaccióLa CUP presentarà al ple del proper divendres tres mocions, la més destacable de les quals té per objecte que s’estudiï la inversió econòmica necessària per a l’adequació dels pisos de la ‘Casa dels Mestres’ per tal que puguin ser oferts com a llo-guer social. En la mateixa línia, l’agrupació política demanarà que se sospesi la possibilitat d’introduir en les ordenances de 2014 un recàrrec en la taxa de l’IBI a les entitats bancàries que siguin propietàries de pisos buits.

La Candidatura d’Unitat Po-pular de Reus reclamarà també

més transparència en la infor-mació a la ciutadania sobre les societats anònimes municipals i Innova. Ho farà mitjançant una segona moció que propo-sa que es porti a terme «com a mínim un cop l’any una sessió informativa oberta al públic per a informar de les activitats i projectes que es duen a terme en cada societat municipal, així com del seu pressupost» en què pogués participar la ciutadania.

En la tercera moció, el grup municipal proposarà al ple de divendres que es generi un cir-cuit cultural i artístic a la via pública i als espais municipals de la ciutat

La CUP vol que s’adeqüi per al lloguer social la ‘Casa dels Mestres’

POLÍTICA

Ho proposarà al ple del proper divendres RedaccióL’economista Josep Solé Tarragó esdevindrà oficialment a par-tir de divendres el nou director de Serveis Generals de l’Ajun-tament de Reus. Solé arriba al consistori avalat per una trajec-tòria de més de 12 anys en l’àm-bit de la gestió pública.

En aquest període, ha estat

gerent de la Universitat de Gi-rona i gerent adjunt de la Uni-versitat Rovira i Virgili, i fins ara desenvolupava tasques de director de Serveis de Gestió, Organització i Planificació de l’Àrea Metropolitana de Barce-lona. Josep Solé és també cone-gut per ser president de la Colla Jove dels Xiquets de Valls. El nou

director de Serveis Generals tindrà com a funcions dirigir, coordinar i impulsar l’actuació de l’administració municipal en les diferents àrees, serveis i enti-tats dependents d’acord amb la normativa vigent i les directrius del govern; així com completar el procés de transformació del grup d’empreses participades

per l’Ajuntament, iniciat durant aquest mandat.

La proposta del vallenc Josep Solé és la resultant del concurs públic que va obrir el consistori per cobrir la plaça de director de Serveis Generals de l’Ajun-tament, després que l’alcalde Carles Pellicer acceptés la dimis-sió de l’anterior director, Joan Carles Ferraté, a principis de de-sembre. Entre els candidats, ha estat triat el currículum de Solé i la resolució serà aprovada en el proper ple, divendres. Ferraté mantindrà les seves responsa-bilitats com a director gerent del Grup Aigües de Reus, que desenvolupa des de l’any 2003.

Josep Solé Tarragó, director de Serveis Generals de l’Ajuntament

MUNICIPAL

Més de 12 anys en l’àmbit de la gestió pública avalen aquest economista

Page 8: 9 de gener de 2013

8 diarimés 09/01/2013 CAMP DE TARRAGONAEl show musical ‘Santi Millán Live’, aquest dissabte a l’Auditori de Salou

El proper dissabte, a dos quarts d’onze, arriba al Teatre Audi·tori de Salou el show musical Santi Millán Live on el popu·lar showman mostra també la seva sorprenent faceta com a cantant. Es tracta d’un espec·tacle on l’actor mostra la seva cara més divertida i irreverent sobre un escenari amb l’afegit de descobrir la seva vessant més musical. Santi Millan Live és una comèdia plena d’inte·racció amb el públic, números musicals espectaculars, bon humor i la incisió caracterís·tica i personal de Santi Millan. L’espectacle s’inicia com un macro concert espectacular, que després del primer acte es desmunta, al més pur estil del Santi Millán que va interpre·tar en espectacles com Cóme-me el coco negre a La Cubana. Les sorpreses es perllongaran durant tota la representació. L’entrada anticipada es pot adquirir a un preu de 18 euros a les oficines del Teatre Audi·tori del municipi de Salou o per Ticketmaster. El mateix dissabte, el preu serà de 22 euros. D’altra banda, s’ha anul·lat l’espectacle de les vuit del vespre.

Torredembarra celebra les festes de Sant Sebastià el proper 18 de gener

Les Festes de Sant Sebastià començaran a Torredembarra el proper 18 de gener. Els ac·tes començaran a les sis de la tarda amb una mostra de funk de la UDT, dels grups de hip·hop, i altres escoles i tallers del municipi. La festa continua·rà dissabte, 19 de gener, a les deu del matí, amb un esmor·zar de germanor a l’envelat. Entre deu del matí i dues del migdia, també, s’organitzaran activitats per a infants i joves al carrer Gaudí: inflables, brau mecànic i karts. A les dotze del migdia, d’altra banda, hi haurà el IV Campionat de Petanca Sant Sebastià per a principi·ants, a les pistes del camí del Moro. D’altra banda, diumen·ge 20 de gener, hi haurà una xocolatada a l’envelat i de dos quarts de dotze fins a dos quarts d’un, activitats infantils i jocs a càrrec dels veïns. Els actes més tradicionals comen·çaran a dos quarts d’una, amb el el repic de campanes i l’ofici solemne. A un quart de dues, hi haurà l’actuació del seguici popular amb el ball de Pasto·rets, els Gegants i els Grallers. El vermut serà a les tres quarts de dues del migdia.

Esther ValcárcelEls calçots i la festa i el caliu que els envolta atrauen a l’Alt Camp entre 350 i 400.000 persones entre els mesos de novembre i abril. I és que la fama d’aquesta festa gastronòmica, la calçotada, que té el seu origen a la ciutat de Valls, ha traspassat fronteres. «Es tracta de la segona onada turís·tica per al Camp de Tarragona després de la temporada d’es·tiu», manifestava al Diari Més el secretari de la Cambra de Co·merç de Valls i coordinador de la Gran Festa de la Calçotada, Rafel Castells.

A banda, Castells també va afirmar que aquest any de cal·çots «n’hi ha molts i de qualitat». I és que la Identificació Geogrà·fica Protegida (IGP) Calçot de Valls preveu comercialitzar 10 milions de calçots, aproxima·dament un milió més que l’any passat. Aquesta xifra correspon a les unitats que ja s’han comen·çat a collir i que es colliran en els pròxims dies i que seran etique·tades amb la IGP Calçot de Valls, formada per una cinquantena de pagesos de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès i el Tarra·gonès. Pel que fa a aquest incre·ment, Sebastià Banús, explicava que la producció de calçots de la IGP segueix una tendència a l’al·ça des de fa anys ja que cada any s’incorporen nous productors. «Es tracta d’un creixement pre·

vist», apuntava Banús. Pel que fa a la resta de Catalu·

nya, es calcula que els produc·tors no inscrits a la IGP Calçot de Valls poden recollir uns 60 milions més de calçots aquesta temporada.

El preu no es dispararàAmb l’increment de la producció i les bones condicions climàti·ques que s’estan donant es pre·

veu que el preu del calçot no es dispari tal i com va passar l’any anterior, quan el la unitat va ar·ribar a valdre 18 cèntims (a preu de majorista), 6 cèntims més de la mitjana que es va pagar l’any 2011. Aquest 2013, de moment, el preu del calçot se situa entre 10 i 12 cèntims (a preu de majorista). I és que l’any passa, els produc·tors van reduir els conreus de calçots i, segons recordava Ba·

nús, «l’onada de fred» va frenar el creixement de les cebes. «Tot indica que el preu no es dispara·rà aquesta temporada», afirmava el vicepresident de la IPG. Pel que fa a la distribució, gran part dels calçots dels productors de la IPG es venen al Mercat Majoris·ta de Barcelona –Mercabarna–, mentre que la resta van a parar a altres cadenes de distribució, als restaurants –els quals compren

directament als pagesos–, i a les cooperatives del territori.

Més japonesos a la Gran FestaValls ja s’està preparant per la Gran Festa de la Calçotada que tindrà lloc el pròxim 27 de ge·ner. Aquesta festa al voltant del calçot és una de les principals referències a Catalunya i ja té un caire internacional. Castells ex·plicava que enguany s’esperen entre 35.000 i 40.000 persones i que, com a novetat, la festa rebrà la visita de dues noves agències de viatges amb grups de japone·sos. «L’esdeveniment desperta curio·sitat internacional», manifestava el coordinador de la Gran Festa, que també avançava que la ce·lebració serà gravada per una important televisió japonesa. A banda dels visitants japonesos, la Gran Festa de la Calçotada també atrau visitants d’Alema·nya, Bèlgica, França. Taiwan i fins i tot dels Estats Units.

L’edició d’enguany també comptarà amb cercaviles, de·gustacions, mercats d’artesania i mostres d’elaboració de calçots i de la salsa que sempre els acom·panya. Tampoc faltaran els con·cursos, entre ells el de menjar el màxim de calçots en un temps límit. Aquest concurs genera, cada any una gran expectació entre els residents i els visitants que s’apropen a Valls.

GASTRONOMIA

El calçots atrauran més de 350.000 persones a la comarca de l’Alt CampEs preveu que aquest 2013 el preu per unitat no es dispari com va passar l’any passat ja que la producció ha augmentat

CRISTINA AGUILAR

Diversos treballadors de la Identificació Geogràfica Protegida (IPG) Calçot de Valls.

RedaccióLa Denominació d’Origen Qua·lificada Priorat ha recollit més de 4,8 milions de quilos de raïm en la campanya de verema 2012. En termes quantitatius, la verema d’enguany ha estat lleugerament inferior respecte a la producció del 2011: en total s’han produït 4.813.854 quilos, un volum similar al de la vere·ma 2010.

Grans protagonistesQuantitativament, la garnatxa negra i la carinyena (o samsó), les varietats recomanades en aquesta denominació d’ori·gen, segueixen essent les grans protagonistes de la verema. La suma d’ambdues varietats re·

presenta un 63,73% del total de la producció d’enguany, un dels percentatges més elevats dels darrers anys (el 2011 el volum de garnatxa negra i carinyena res·pecte al total fou del 61,12% i, al 2010, del 59,30%).

La plujaLa poca pluviometria durant la primavera i l’estiu van afavorir que la sanitat de la verema fos excel·lent. En aquest sentit, cal destacar que la pluja acumula·da de gener a octubre a l’esta·ció meteorològica de Torroja del Priorat fou de 366 litres per metre quadrat. Fins a mitjans·finals d’agost no es va observar estrès hídric a la planta i el raïm va fer bé els diferents processos

biològics. Aquest 2012 ha desta·cat per un decalatge important entre grau alcohòlic i maduració fenòlica.

Aquesta diferència sembla que s’està accentuant durant els darrers anys i sembla ser que el grau accelera el seu increment durant l’agost i roman més es·table durant setembre i octu·bre, cosa que permet una bona maduració del raïm. Pel que fa als estadis fenològics en les di·ferents varietats i zones s’apre·cià més diferència en funció de la zona que no pas en funció de la varietat. Així, hi va haver fins a tres setmanes de diferència entre la Morera de Montsant i el Molar pel que fa a estadi fe·nològic.

La DOQ Priorat recull 4,8 milions de quilos de raïm en la verema

AGRICULTURA

La quantitat s’acosta molt a la que es va aconseguir el 2010

CEDIDAVicente M. IzquierdoMontserrat Gassull ha decidit abandonar el grup municipal d’ERC a Torredembarra a cau·sa de les «discrepàncies amb la secció local del partit», segons assegura ella mateixa.

Gassull portava diversos me·sos meditant aquesta decisió, tot i que afirma que seguirà mi·litant a Ersquerra Republicanaa de Catalunya, formació amb la que comparteix «el projecte so·cial i nacional i la seva tasca cap a la sobirania».

La regidora ja ho ha comu·nicat a l’alcalde per registre, de manera que passarà ara a ser regidora no adscrita a cap grup

municipal en el proper plenari. Gassull és regidora a l’Ajunta·ment de Torredembarra des de l’any 2003.

Montserrat Gasull deixa el grup municipal d’ERC per discrepàncies

TORREDEMBARRA

Tot i això, seguirà militant al partit

Montserrat Gassull.

Page 9: 9 de gener de 2013

909/01/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

Silvia JiménezLa nova i espectacular passarel·la per a vinants i ciclistes que passa per sobre de l’autovia A7 del Raval de la Mar de Vila·seca està pràcticament enllestida, només queden alguns trams per afegir. Aquesta, però, no s’obrirà al trànsit de persones fins a finals del primer trimestre d’aquest any, segons ha confir·mat el director dels Serveis Ter·ritorials de Territori a Tarragona, Cèsar Puig.

De fet, és cap a principis del mes d’abril, quan està previst que s’inauguri el Raval de la Mar, la via que unirà el nucli urbà

del municipi amb el seu barri costaner, La Pineda i disgrega·rà el trànsit de mercaderies del convencional. Les obres s’hau·rien d’haver enllestit a finals del 2012, però «els treballs es van alentir, però els treballs aca·baran abans de l’estiu, segur», segons Puig. Només alguns de·talls restaran per completar la passarel·la, com ara l’enjardina·ment del voltant.

«El Raval de la Mar permetrà tenir una circulació de mercade·ries i usuaris ordenada de ma·nera racional en un sector on el trànsit és complicadíssim. D’al·tra banda, es connecta millor

amb el litoral i, tot plegat, suposa una gran millora», valorava ahir Puig.

La renovació del Raval de la Mar suposa una inversió de 22,7 milions d’euros. L’obra d’aques·ta infraestructura es van iniciar el juliol del 2010. Tanmateix, la remodelació contempla un tram de 3,3 quilómetres, amb dos cal·çades de dos carrils cadascuna, del que 2,1 corresponen al des·doblament de la carretera TV·3148 i la C·31B.

La passarel·laLa gran passarel·la que s’eleva per sobre de l’A7 tindrà una lon·

gitud de 281 metres i 4,5 d’am·plada i està sostinguda per set pilars d’estil jònic. L’aixecament dels pilars es va encetar a princi·pis del mes d’abril de l’any pas·

sat i el muntatge de la gran viga metàl·lica es va dur a terme du·rant el darrer semestre de l’any passat.

La Generalitat de Catalunya

va destinar la darrera partida de deu milions d’euros en els pres·supostos del 2012 per a la finalit·zació d’aquestes obres del Raval de la Mar.

CRISTINA AGUILAR

Vista panoràmica de la passarel·la que té una longitud de 281 metres.

Les obres del Raval de la Mar de Vila-seca finalitzaran cap al mes d’abril d’aquest 2013

MUNICIPAL

La passarel·la està quasi enllestida però obrirà juntament amb la via

Silvia JiménezL’Ajuntament de Salou sorprenia ahir amb un comunicat públic en el que negava que el president de la comissió de tècnics que ne·gocien el nou repartiment dels tributs que genera PortAven·tura hagi informat al consistori de la pròrroga que Economia els ha concedit per assolir un acord. Amb la possible voluntat de posar en evidència les desa·vinences en les negociacions o el fet que la comunicació de la pròrroga per part del Departa·ment d’Economia no s’hagi fet de forma correcta, el consistori emetia ahir un comunicat que deia:«Davant la sol·licitud rea·litzada per la Secretaria General

del Departament d’Economia de la Generalitat al president de la Comissió, d’ampliar el termini de la Comissió tècnica del Consorci Recreatiu i Turístic de PortAven·

tura, que durant quatre mesos ha estat estudiant i havia de dic·taminar sobre la distribució de la fiscalitat del CRT entre Salou i Vila·seca; l’Ajuntament de Sa·lou manifesta que el president de la Comissió no ha posat en

coneixement dels seus membres la necessitat i els motius d’una pròrroga».

D’altra banda, el comunicat recorda també que «la Comissió

tenia el termini de quatre me·sos que es va exhaurir el passat dilluns dia 7 de gener». I afegeix que «no obstant això Salou es pronunciarà al respecte en el moment que des de la presidèn·cia de la Comissió Paritària del

CRT se li doni trasllat de la ne·cessitat de la pròrroga i els seus motius».

La necessitat d’una pròrrogaEl govern local de Salou, que ahir declinava afegir qualsevol altra declaració al respecte, finalitzava el comunicat públic tot desta·cant que «en la última sessió de la Comissió, del dia 17 de desem·bre, el seu president no va posar damunt la taula la necessitat de la pròrroga».

D’altra banda, el Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya confirmava novament ahir la concessió d’aquesta pròr·roga a la comissió de tècnics del CRT.

MUNICIPAL

Salou nega tenir coneixement de la pròrroga per negociar el nou CRTEl govern local diu que el president de la comissió no ha informat sobre l’ampliació del termini

Joaquim Nin continua com a delegat i M. Àngels González a Ensenyament

Joaquim Nin ha estat ratifi·cat com a delegat del Govern a Tarragona. Nin ja ha rebut la confirmació per part del president de la Generalitat, Artur Mas, de manera que ocuparà el càrrec en la que serà la seva segona legislatu·ra. D’altra banda, qui també ha estat confirmada per con·tinuar en el càrrec és la dele·gada dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, Mari Àngels González. Al llarg d’aquesta setmana es confir·marà si els titulars dels dife·rents Serveis Territorials de la Generalitat a la demarcació de Tarragona continuen en el càrrec en el nou mandat que ha estrenat el govern conver·gent d’Artur Mas. De moment, Francesc Homs ha ratificat els sis delegats.

Imputen un camioner a Amposta per conduir quintuplicant la taxa d’alcohol permesa

Els Mossos d’Esquadra han imputat un veí de l’Aldea (Baix Ebre) de 44 anys per condu·ir un camió quintuplicant la taxa d’alcoholèmia permesa. Els fets van tenir lloc el pas·sat 31 de desembre a la tarda, quan els Mossos d’Esquadra van fer·lo aturar en un control policial a la carretera C·12, a l’altura del terme municipal d’Amposta, després d’estar a punt d’encalçar el vehicle que el precedia aturat en una intersecció. Segons el relat explicat pels agents policials, l’home presentava símptomes de trobar·se sota els efectes de l’alcohol i, al ser sotmès a les proves, va donar un resul·tat positiu de 0,75 mg/l en aire expirat, quintuplicant la taxa màxima de 0,15 per a conduc·tors professionals.

El govern local recorda que el termini per negociar va acabar el passat dilluns

Diuen que «el president no va posar damunt la taula la necessitat d’una pròrroga»

Page 10: 9 de gener de 2013

10 diarimés 09/01/2013 CAMP DE TARRAGONA

RedaccióLa dissetena edició del Parc Nadalenc infantil, organitzat durant les festes de Nadal per la regidoria de Joventut de Roda de Berà, per les treballadores del Centre Obert municipal, pel Punt d’Informació Juvenil i per voluntaris del grup En Formem Part!, va tancar el passat diven-dres a la tarda amb la participa-ció de 1.163 infants. Durant set dies els més menuts van gaudir del Nadal al Poliesportiu, d amb

inflables, tallers, campionats d’esports, tir amb arc, música, jocs, entre d’altres. A més, i com a novetat, el 28 de desembre a la tarda la Unitat Canina de Salvament i Rescat K-9 de Crei-xell va oferir una demostració de com realitzen la seva tasca amb gossos de rescat. L’Espai Juvenil que ha organitzat també l’Ajuntament de Roda de Berà ha aplegat durant 5 dies, fins el 3 de gener, 235 joves de més de 12 anys d’edat. El poliesportiu va aplegar totes les activitats i tallers que s’hi ofertaven.

cedida

Més d’un miler d’infants passen pel Parc de Nadal de Roda

OCI

L’Institut d’Estudis Vallencs obre novament els espais de diàleg

El proper dijous es posarà en marxa els espais de diàleg. L’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) i la Parròquia de Sant Joan Baptista ofereixen nova-ment un espai per a reflexio-nar «sobre les grans qüestions de la vida». Aquest vol ser un espai en el qual es pugui escol-tar persones capaces de parlar des de perspectives plurals i fins i tot contraposades. Per aquest motiu els organitza-dors l’anomenen «diàlegs» Els diàlegs tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d´Actes de l’ Institut d’Estudis Vallencs i també perquè s’hi dedica temps al debat obert i a la con-frontació. Els diàlegs tindran lloc a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala d’Actes de l’Initut d’Estudis Vallencs de Valls.

Al voltant de 5.000 persones han passat pel Pessebre dels Estels

L’Associació de la Masia de Castelló, que és l’entitat que organitza el Pessebre dels Estels, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la col-laboració d’ANAV, la Diputació de Tarragona i diverses empre-ses de la localitat, va fer ahir un balanç molt positiu d’aquesta 15a edició d’aquest pessebre vivent. I és que, tal com es va informar, al voltant de 5.000 persones van visitar-lo els dies 26, 29 i 30 de desembre. Aquesta xifra rècord de visi-tants inclou les 3.628 persones que van passar per taquilla i també les que no van pagar entrada (menors de quatre anys, socis de l’entitat, mitjans de comunicació, etc.), segons ha precisat el president, Xavier Espelta.

Taller de Ganxet XXL a Altafulla, el proper diumenge

El col·lectiu Craft and Artists ha organitzat, amb la col·-laboració de l’empresa Bosses Trapilho i el Punt d’Informa-ció Juvenil (PIJ) d’Altafulla, un Taller de Ganxet XXL al mu-nicipi. L’activitat tindrà lloc el proper diumenge 13 de gener de deu del matí a dues del migdia al Museu. El taller serà impartit per la professora An-tònia Font, de Bosses Trapilho, qui mostrarà com fer una bos-sa de ganxet i de trapilho.

RedaccióLa Generalitat ven l’única planta incineradora de residus especi-als d’Espanya, situada a Cons-tantí, per 42 milions d’euros, segons publicava dilluns el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), una decisió que ahir criticava duramentel diputat socialista Xavier Sabaté.

L’Agència Catalana de Re-sidus posa a la venda el 100% del capital social de l’empresa pública de la Generalitat Eco-parc de Residus Industrials per un import mínim de 42.278.000 euros, segons l’anunci fet en el DOGC, que es detalla en la pàgi-na web de l’Agència.

El termini per presentar ofer-

tes és de deu dies a partir de la publicació en el DOCG i el plec de clàusules prohibeix expressa-ment als interessats posar-se en contacte amb ningú relacionat amb la Gestora de Residus Espe-

cials de Catalunya (Grecat), soci-etat que explota la incineradora.

El diputat Xavier Sabaté (PSC) es qüestiona les futures «ga-ranties de seguretat, respecte al medi ambient, manteniment

dels més de quaranta llocs de treball i del cànon i les aportaci-ons al municipi de Constantí de finançament de les despeses de l’enllumenat públic».

Sabaté va denunciar ahir que

la Generalitat ha invertit més del doble del preu de venda i ha re-cordat que és una instal·lació on obligatòriament han de portar els seus residus moltes indústri-es de tot el país, per la qual cosa

«qui compri la planta l’explotarà gairebé en règim de monopoli». Sabaté insta a CiU i ERC a dete-nir «aquest despropòsit de for-ma immediata».

El diputat socialista també

adverteix que no toleraran «cap minva en la seguretat de la plan-ta», i exigeix «informació im-mediata» perquè aquesta no és «una venda qualsevol».

«Els socialistes entenem que

els serveis públics importants com l’aigua –que també està pri-vatitzant el Govern de la Gene-ralitat a Barcelona– o els residus i més en els especials com és el cas de la planta de Constantí, on es tracten residus de tota Cata-luny, han d’estar sota control i direcció dels poders públics que són els únics que poden assegu-rar l’interès públic per davant de la lògica del benefici privat que té altres camps de l’economia per actuar», explica el diputat socialista en un comunicat fet públic ahir.

Més dependentsSabaté acaba dient que «consi-derem que el govern català d’Ar-tur Mas amb aquesta venda ens fa més dependents i amb menys capacitat de decidir sobre un tema tan important del nostre teixit productiu però, sobretot i molt principalment, per a la nostra salut i la de les generaci-ons futures. Al sud també ens mereixem un respecte perquè també som catalans».

El govern català posa a la venda la incineradora de residus de Constantí

ENERGIA

És l’única que tracta residus especials a Espanya i el diputat Xavier Sabaté (PSC) critica la venda

La Generalitat de Catalunya ven el 100% del capital social de la planta per 42 MEUR

El socialista exigeix informació inmediata donat que «no és una venda qualsevol»

RedaccióL’Ajuntament de Cambrils no aixeca el cap. El Tribunal Supe-rior de Justícia de Catalunya ha condemnat el consistori a pagar 400.000 euros després d’estimar parcialment la demanda pre-sentada per l’empresa Pladepro, contra aquesta entitat.

L’any 2005, mentre s’esta-va tramitant el nou POUM de Cambrils, l’empresa Pladepro va adquirir un solar municipal via subhasta, ubicat al sector Les Comes, amb una edificació fixa-da en 4.277 metres quadrats i en la qual s’hi podien construir 47 habitatges. Amb anterioritat a la subhasta i, posteriorment, amb la parcel·la ja adquirida, el dia

abans de la firma de l’escriptura pública de compra-venda, l’em-presa va sol·licitar informació sobre l’estat de la finca, rebent per resposta la informació abans esmentada i sense comunicar-li que en aquell moment, Cambrils estava revisant el POUM.

Mesos més tard, el 8 de març de 2006, es va publicar al DOGC l’aprovació definitiva de la modi-ficació del POUM, en la qual que-dava de manifest que la parcel·la comprada per l’empresa veia reduïda l’edificabilitat a 3.876 metres quadrats –enlloc dels 4277 metres quadrats– i limitava la construcció d’habitatges a 43, enlloc dels 47 anteriors.

Aquests fets van comportar

que l’empresa Pladepro inter-posés una demanda contra l’Ajuntament, que ha estat esti-mada parcialment pel TSJC, que condemna ara a l’administració local a pagar 400.000 euros en

concepte de responsabilitat pa-trimonial administrativa, a pagar en dos mesos.

Un extracte de la sentència deixa ben clara la responsabilitat de l’Ajuntament: «s’arriba a la

conclusió que l’Ajuntament va vulnerar de forma clara els prin-cipis de bona fe i confiança legíti-ma, en certificar una informació inexacta sobre l’edificabilitat de la parcel·la».

L’Ajuntament de Cambrils, degut a la greu situació econò-mica que travessa, està estu-diant sol·licitar un aplaçament del pagament de la sentència o que aquesta pugui efectuar-se

en diferents abonaments. En els propers dies es presentarà les al-legacions definitives.

Més deutesAquest però no és l’únic entre-banc que es troba el nou govern local. Cal recordar que a finals de l’any passat les arques munici-pals de Cambrils ja van tenir una desagradable sorpresa quan el Govern els va reclamar el retorn de 6,3 milions d’euros, part dels fons econòmics rebuts del FO-MIT durant els anys 2006 i 2007 que, en principi, s’havien de des-tinar a la construcció del Teatre Auditori i la remodelació del bar-ri de la Llosa però es van destinar a altres projectes. Part de la quantitat es va des-tinar a la pavimentació de car-rers i altres usos que no estaven permesos pels FOMIT i els di-ners que s’havien d’utilitzar per remodelar La Llosa, es van fer servir per acabar la Llar d’Infants Maria Dolors Medina i comprar la Torre del Llimó.

L’empresa va interposar una demanda contra el consistori i ha estat estimada parcilament

CAMBRILS

Una sentència obliga a l’Ajuntament a pagar 400.000 euros en dos mesosPladepro va comprar una finca amb una edificació que es va reduir en el moment de la compra

La sentència conclou que l’Ajuntament va vulnerar els principis de bona fe i confiança legítima

Sabaté qüestiona les futures «garanties de seguretat i respecte al medi ambient»

Page 11: 9 de gener de 2013

1109/01/2013 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓN

El Paul va ser abandonat. Cadell de cinc mesos, bar-reja de schnauzer de ta-many mitjà. De caràcter molt bo, carinyòs, tranquil, sociable. Busca una família. Contacte:[email protected]

ADOPCIÓ

ACNA l’accident múltiple que va te-nir lloc aquest dimarts a l’AP-2, a Castelldans (Garrigues), hi va morir un treballador de la con-cessionària d’autopistes que es trobava circulant amb el vehicle de l’empresa per motius laborals. Tenia 48 anys, era veí de Llei-da i el seu cotxe era el sisè de la llarga cua de vehicles sinistrats. Tres persones més es troben en estat crític. D’aquestes, una està

ingressada a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i les altres dues van ser traslladades amb helicòpter a la Vall d’Hebron i a l’Hospital de Bellvitge. Quatre persones més es troben en es-tat greu, dues menys greus i tres lleus. En total es van veure im-plicades en l’accident 54 perso-nes, 41 de les quals van resultar il·leses.

L’accident va tenir lloc quan faltaven pocs minuts per les deu

del matí al punt quilomètric 158 de l’AP-2. Per causes que encara s’estan investigant, es va produ-ir una col·lisió per encalç entre dos cotxes i posteriorment, setze

vehicles més es van veure impli-cats, entre els quals hi havia tres camions i un autocar.

En el sinistre hi van interve-nir diverses patrulles de Mos-

sos d’Esquadra, 12 dotacions de Bombers de la Generalitat amb 26 efectius, 18 ambulàncies, 2 helicòpters medicalitzats i un equip de suport psicològic.

TRÀNSIT

Un mort i 12 ferits en un xoc múltiple a l’AP-2, a CastelldansEn l’accident, causat segurament per la boira, s’hi van veure implicats 18 vehicles i 54 persones

ACN

L’aparatós accident va tenir lloc quan faltaven pocs minuts per les deu del matí.

ACNEl portaveu del Govern de la Ge-neralitat de Catalunya, Francesc Homs, va explicar que, junta-ment amb el conseller d’Econo-mia, Andreu Mas-Colell, ja havia mantingut «contactes» amb la Comissió Europea per tal de re-visar l’objectiu de dèficit a què

han de fer front Catalunya i la resta de comunitats autònomes el 2013.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Homs va anunciar que seguiran mantenint-los «amb un punt imprescindible de dis-creció» per tal d’informar «de

com està la situació de la gestió del dèficit a Catalunya i al con-junt de l’estat espanyol». Amb tot, Homs va afirmar que no es pretén «buscar alternatives» per tal de passar per sobre de l’exe-cutiu estatal.

Homs va recordar que, des de fa setmanes, el conseller d’Eco-

nomia, Andreu Mas-Colell, ha-via presentat la revisió de l’ob-jectiu de dèficit del 0,7% del PIB pel 2013 que el govern espanyol exigeix al Govern de la Generali-tat com un «cavall de batalla» de la legislatura. En aquest sentit, el també conseller de la Presidèn-cia va indicar que no es tracta

d’un «debat abstracte» sinó del que pot acabar desembocant en «grans retallades».

El portaveu del Govern va jus-tificar, d’aquesta manera, que facin de la revisió de l’objectiu de dèficit una «prioritat» en «el més estricte curt termini» ja que s’hauran de prendre decisions en el marc de la Comissió Euro-pea «probablement cap a finals de febrer».

És en aquest punt quan el portaveu del Govern va anunci-ar que tant ell com Mas-Colell havien mantingut contactes amb representants de l’executiu comunitari per «informar-los» de la situació.

Homs i Mas-Colell ja han mantingut «contactes» amb la Comissió Europea

ECONOMIA

La intenció és que es revisi l’objectiu de dèficit a què han de fer front les comunitats autònomes

ACNEl Govern va aprovar el decret que reestructura el departa-ment d’Economia i Coneixe-ment que encapçala el conseller Andreu Mas-Colell. Els canvis, principalment, responen a una «reorientació» de la conselleria amb l’objectiu de preparar la creació de la hisenda catalana i «desplegar» l’administració tri-butària pròpia.

El portaveu del Govern, Fran-cesc Homs, va explicar que el primer pas havia consistit en agrupar sota la nova Secretaria d’Hisenda «estructures ja exis-tents» del departament i dotar-les de funcions encaminades

a «preparar» el naixement de l’administració tributària.

Segons el decret que es va aprovar ahir matí, Economia i Coneixement s’estructura ara en quatre unitats directives, que van des de la Secretaria Ge-neral i la Secretaria d’Hisenda, fins a la Secretaria d’Universi-tats i Recerca, i la Intervenció General de la Generalitat. El nou organigrama comporta «una redistribució de les direc-cions generals per millorar-ne la funcionalitat», va dir Homs.

Sense marcar terminis clars, Homs va dir que es treballa amb un calendari que permetria «te-nir-ho tot a punt» al 2014.

El Govern reestructura Economia i crea la Secretaria d’Hisenda

ACTUALITAT

S’està preparant la creació de la hisenda pròpia

L’Audiència Nacional insta la presentadora i el convidat de ‘Bestiari il·lustrat’ a declarar

El jutge de l’Audiència Naci-onal Javier Gómez Bermúdez va sol·licitar la declaració de la presentadora i el convidat del programa del Canal 33 Bestiari Il·lustrat, Bibiana Ballbè, i Jair Domínguez, davant els jutjats de Barcelona i de Figueres per la polèmica suscitada arran d’un dels seus programes, en què l’escriptor simulava un tiroteig contra una caricatura del Rei Joan Carles, entre altres personatges coneguts. Bermú-dez va fer aquesta petició, de caràcter verbal, a través dels deganats de Barcelona i de Girona. Els titulars dels jutjats encarregats de prendre’ls de-claració hauran de fixar ara la data. TV3 va solucionar la polèmica apartant la directora del programa i suspenent les emissions fins al 2013. ACN

Els taxistes bloquegen per segon dia l’aeroport del Prat

L’aeroport del Prat es va tor-nar a quedar ahir sense taxis, després que els conductors bloquegessin per segon dia les respectives parades de la T1 i la T2. Els passatgers, desorien-tats, van haver de buscar mè-todes de transport alternatiu amb autobús o tren, perquè els taxistes en vaga bloquejaven la graella i no acceptaven cap carrera excepte si es tractava de nens, gent gran o persones amb mobilitat reduïda. ACN

Page 12: 9 de gener de 2013

12 diarimés 09/01/2013 CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

ACNEl secretari general del Tresor, Íñigo Fernández de Mesa, va donar a conèixer ahir l’estratè-gia d’emissions del Tresor per a l’exercici 2013, que preveu unes necessitats brutes de finan-çament d’entorn de 215.000 i 230.000 milions d’euros.

Aquesta xifra representa en-tre un 13,9 i un 7,9 % menys que durant l’exercici de 2012 i varia-rà en funció de les Comunitats Autònomes que necessitin aco-llir-se al FLA per finançar-se. El cost mitjà d’emissió el 2012 va ser d’un 3,42 %, davant el 3,90 % amb què va concloure el 2011.

Durant la seva compareixença, Fernández de Mesa va assegurar que «si hi ha comunitats que es financen amb èxit als mercats, disminuirà el volum d’emissions del tresor».

A banda de les necessitats de finançament de les comunitats autònomes, el volum d’emissi-

ons del Tresor per al 2013 també variarà de 215 a 230.000 milions d’euros «si les condicions del mercat aconsellen dur a terme l’operació d’endeutament de loteries, que suposaria un mar-ge de 6.000 milions d’euros», segons va avançar el secretari general del Tresor.

El tercer factor que faria dis-minuir les necessitats brutes de finançament és «la tendència favorable per part dels mercats». És per això que Íñigo Fernández de Mesa va subratllar que el Tre-sor afronta el 2013 «amb flexibi-litat i amb unes condicions més folgades».

Així mateix, el secretari ge-neral del Tresor va explicar que, tot i la inestabilitat del darrer semestre del 2012, el Tresor va aconseguir tancar amb èxit el seu programa de finançament. A tot això, va afegir que el cost mitjà d’emissió va ser d’un 3,42% davant el 3,90% amb què va concloure el 2011.

El Tresor té previst emetre enguany entre 215.000 i 230.000 milions d’euros

ECONOMIA

El govern espanyol subratlla que afronta el 2013 «amb flexibilitat i amb unes condicions folgades»

EFEEl ministre d’Economia del go-vern espanyol, Luis de Guindos, va assegurar ahir, en una visita a Berlín, que «Espanya no ne-cessita cap rescat, sinó que es recuperi la confiança en el futur de l’euro».

«Avui no hi ha hagut la més

mínima referència a qüestions relacionades amb el rescat, hem parlat de qüestions de compe-titivitat», va afirmar De Guin-dos, després de reunir-se a la capital alemanya amb el titular alemany de Finances, Wolfgang Schäuble.

Espanya «és una economia

competitiva que està guanyant quotes de mercat», va afegir de Guindos en una trobada amb els mitjans després de participar en un fòrum econòmic organitzat pel diari alemany Die Welt.

De Guindos va assegurar que la situació actual és molt més favorable que la de fa sis mesos

i va subratllar que des que s’han pres mesures per reforçar la con-fiança en l’euro com un projecte de futur la prima de risc havia començat a baixar.

Interrogat sobre si el Govern espanyol prendria també mesu-res per impulsar el creixement, De Guindos va respondre afir-

mativament i va dir que estaran dirigides sobretot a les empreses petites i mitjanes amb vocació exportadora. Aquestes mesures, va avançar el ministre, estaran relacionades tant amb el tema financer com amb l’allibera-ment de mercats.

De Guindos va participar ahir en el fòrum sobre l’economia mundial organitzat per Die Welt al qual també hi van assistir, en-tre d’altres, la cancellera alema-nya Angela Merkel, el candidat socialdemòcrata a la cancelleria, Peer Steinbrück, el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, i el primer ministre grec, Andonis Samaras.

De Guindos: «Espanya no necessita cap rescat, sinó confiança en l’euro»

ACTUALITAT

El titular espanyol d’Economia va participar ahir a Berlín en un fòrum econòmic

Dimissió en bloc dels equips directius dels centres de salut de Madrid

La Plataforma de Centres de Salut de la Comunitat de Ma-drid va presentar ahir al Regis-tre de la Conselleria de Sanitat l’anunciada dimissió en bloc d’aproximadament la mei-tat dels equips directius dels centres de salut de la regió, segons va explicar el portaveu de l’esmentada plataforma, Paulino Cubero. Així mateix, va concretar que dels 260 centres de salut que tenen re-gistrats, esperen que presentin la dimissió més del 50 per cent d’ells, el que seria un nombre «absolutament contundent» per a la Conselleria de Sanitat. D’altra banda, diversos equips directius van indicar la setma-na passada en un comunicat que 139 equips s’havien adhe-rit a aquesta iniciativa, mentre que 78 no s’havien pronunciat i 38 havien renunciat a dimitir, després de l’aprovació el 27 de desembre de la Llei de mesures fiscals i administratives, que permet que la Comunitat de Madrid ampliï l’externalitza-ció sanitària. Les dimissions es van presentar l’endemà d’una nova manifestació dels profes-sionals sanitaris en defensa de la Sanitat pública. Redacció

Nadal assumeix la secretaria d’Energia per millorar la competitivitat

Alberto Nadal va prendre ahir possessió de la Secretaria d’Estat d’Energia, on tindrà com un dels principals reptes millorar la competitivitat del sector, tant en l’àmbit elèctric com en el dels carburants. En les seves primeres paraules com a secretari d’Estat, Nadal va assenyalar que el princi-pal objectiu a curt termini és «que el mercat sigui el més eficient possible, el més com-petitiu possible», per reduir, en la mesura del possible, els costos del sistema que paguen llars i empreses. També va apostar per la transparència i per millorar les interconnexi-ons energètiques amb la resta d’Europa, així com per buscar «un adequat equilibri entre la remuneració dels diferents segments que formen el siste-ma energètic». En la presa de possessió, el ministre d’Indús-tria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va dir que Nadal haurà de «seguir treballant» per resoldre el dèficit de tari-fa –que es genera perquè els ingressos del sistema elèctric no són suficients per cobrir els costos–, encara que aquest ja està «encarrilat». EFE

ACNNou rècord d’aturats a la zona euro, amb l’Estat espanyol al capdavant. Eurostat, l’oficina estadística comunitària, va con-firmar ahir dimarts que Espa-nya va superar la barrera dels sis milions d’aturats, amb una taxa de desocupació del 26,6% de la població activa aquest novembre passat.

A la zona euro, l’atur va con-tinuar pujant i va arribar fins l’11,8%: en total, 18,82 milions de persones no tenen feina, 113.000 més que a l’octubre i 2,015 mi-lions més que el novembre del 2011. L’atur espanyol fins i tot supera el grec, que en un any ha passat del 18,9% fins el 26%, segons Eurostat (en dades del setembre).

Àustria, Luxemburg, Alema-nya i els Països Baixos són a la

cua d’aquesta classificació, amb una taxa d’aturats de només el 4,5%, 5,1%, 5,4% i 5,6% de la població activa, respectivament. El 26,6% que l’Estat espanyol va registrar al novembre va agreujar encara en quatre dècimes més la taxa de l’octubre.

En el conjunt de la Unió Euro-pea, l’atur es va mantenir al no-vembre en el 10,7%, el nivell més alt des que existeix Eurostat. Als 27 hi ha en total 26 milions d’atu-rats, 154.000 més que fa un mes. Als Estats Units l’atur és del 7,8% i al Japó del 4,1%.

En els darrers dotze mesos, l’atur ha pujat en 18 països eu-ropeus, ha baixat en set i s’ha mantingut estable a Dinamarca i Hongria. A banda d’Espanya i Grècia, Eurostat també va des-tacar l’agreujament de l’atur a Xipre (on la taxa de desocupació

es va disparar del 9,5% al 14% en l’últim any) i de Portugal (del 14,1% al 16,3%).

Les petites repúbliques bàlti-ques, en canvi, van aconseguir crear ocupació i reduir l’atur: a

Estònia la taxa de desocupats va caure en els darrers dotze mesos del 12,1% al 9,5%, a Letònia del 15,7% al 14,1% i a Lituània del 13,9% al 12,5%.

La taxa d’atur masculí va aug-

mentar en termes interanuals 1,3 punts i va aconseguir el 11,7% a la zona euro, mentre que a tota la UE va créixer nou dècimes, fins al 10,8%. D’altra banda, l’atur femení, va pujar 9 dècimes fins al 11,8% en l’Eurozona, i sis dèci-mes a la UE, fins al 10,7%.

En comparació, la taxa general d’atur durant el mes de novem-bre dels Estats Units es va situar en el 7,8% i, al Japó, en el 4,1%.

LABORAL

Rècord d’aturats a la zona euro, amb Espanya al capdavantMés de dos milions d’europeus han perdut la feina en l’últim any, segons Eurostat

ACN

Oficina de Treball de la Generalitat al carrer Sepúlveda de Barcelona.

En total, arreu d’Europa hi ha 18,82 milions de persones que estan sense feina

Les petites repúbliques bàltiques han aconseguit crear ocupació i reduir l’atur

Page 13: 9 de gener de 2013

1309/01/2013 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓNEl Partit Comunista xinès prohibeix les protestes de periodistes

El Departament de Propagan-da del Partit Comunista de la Xina (PCX) va recordar ahir que el Govern «encara té el control absolut» de la premsa i va prohibir noves protestes a favor de la llibertat d’expres-sió, en resposta a les que s’han produït a Canton, les prime-res en dècades de periodistes contra el règim. «Són diverses forces estrangeres hostils les que han intervingut en les protestes», va afirmar la nota del Partit, enviada als prin-cipals caps del PCX directius de mitjans de comunicació, exhortant-los a que prohibei-xin que periodistes d’altres mitjans mostrin el seu suport a la publicació «rebel». La mis-siva respon a la vaga i les ma-nifestacions que aquest passat dilluns van encapçalar perio-distes del setmanari Southern Weekly en protesta per la cen-sura contra la primera edició del 2013 d’aquesta publicació, coneguda per la seva periodis-me d’investigació i la seva línia editorial liberal. Els periodis-tes van denunciar que s’ha-vien canviat algunes notícies per d’altres que afalagaven el govern xinès. Agències

Chávez, en «situació estacionària» i «assimilant» el tractament d’infecció

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, es troba en una «situació estacionària» de la insuficiència respiratòria que pateix per una severa infecció pulmonar després de l’ope-ració de l’11 de desembre a l’Havana i està «assimilant» el tractament, va informar ahir el Govern. «El president es troba en una situació estacionària en relació amb la descrita en el més recent informe quan es va informar sobre la insuficiència respiratòria que enfronta el comandant Chávez», va dir el ministre veneçolà de Comu-nicació, Ernesto Villegas, en una cadena de ràdio i televi-sió. Villegas va llegir un breu comunicat oficial en què va recordar la «infecció pulmo-nar sobrevinguda en el curs del postoperatori» que pateix Chávez i va assegurar que «el tractament ja és aplicat de for-ma permanent i rigorosa». «El pacient ho està assimilant», va afegir. «El Govern bolivarià manté contacte permanent amb l’equip mèdic que atén el comandant Chávez així com amb els familiars que l’acom-panyen», va afirmar ahir el funcionari. EFE

ACNEls episodis de violència pels carrers de Belfast, que van conti-nuar per cinquena nit consecuti-va, són dels pitjors que es viuen a Irlanda del Nord des de l’acord de pau, l’any 1998. Els disturbis van començar arran de la decisió de l’Ajuntament del municipi, amb majoria republicana, d’one-jar la bandera britànica durant 17 dies assenyalats de l’any, i no en cada jornada, com fins ara. El proper dia que onegi la bandera serà aquest dimecres, coincidint amb l’aniversari de la Duquesa de Cambridge, Catalina, que farà 31 anys.

Els enfrontaments de dilluns a la nit van provocar la detenció de vuit persones, el que situa el nombre total d’arrestos des del principi dels disturbis en més d’un centenar. Dilluns era la

primera vegada que els regidors de l’Ajuntament es tornaven a reunir en ple des de la decisió de limitar els dies d’oneig de la ban-dera britànica. Tot i que el tema no formava part de l’ordre del dia, es va debatre la situació als carrers. Els polítics republicans del Sinn Féin van demanar als unionistes que no segueixin els grups extremistes que lideren la violència.

Un grup d’unionistes va pro-testar de forma pacífica davant de l’Ajuntament, però els en-frontaments amb la policia van començar quan tornaven cap a casa. Segons diaris com The Guardian, hi ha acusacions «conflictives» sobre com es va originar la violència, ja que els unionistes asseguren que van ser ells els atacats. Els joves van llençar còctels molotov, petards,

pilotes de golf i altres materials contra els agents, que van res-pondre amb l’ús de canons d’ai-gua i bales de goma.

El president de la federació de policia d’Irlanda del Nord, Ter-

ry Spence, també va alertar que s’havien vist armes de foc entre els violents. Segons Spence, els grups paramilitars unionistes contraris al procés de pau «han segrestat la protesta per les ban-

deres» i ara ataquen la policia. D’altra banda, el cap de la policia, Mark Baggott, va explicar que hi ha nois de només 10 i 11 anys que han participat en enfrontaments amb els agents. A més dels xocs amb la policia, també hi ha cons-tància d’enfrontaments entre grups republicans i unionistes en algunes de les cruïlles que uneixen zones on viuen catòlics i protestants.

PROTESTA

Nova nit de disturbis entre la policia i joves unionistes a BelfastEls carrers de la capital d’Irlanda del Nord viuen episodis de violència per cinquè dia consecutiu

REUTERS

Un grup d’unionistes davant dels furgons de la policia antidisturbis d’Irlanda del Nord.

L’Ajuntament va decidir onejar la bandera britànica durant només 17 dies a l’any

El cap de la policia va dir que hi ha nois de 10 i 11 anys que participen en les protestes

EFELa Fiscalia de París va anunci-ar ahir al matí l’obertura d’una investigació preliminar per blanqueig i frau fiscal contra el ministre francès de Pressupost, Jérôme Cahuzac, després de les informacions que asseguren que va tenir un compte bancari no

declarat a Suïssa.La investigació es va obrir

després que la web Mediapart publiqués que Cahuzac posse-ïa un compte bancari a l’entitat helvètica UBS, extrem negat pel ministre, que es va querellar per difamació contra aquest mitjà de comunicació, va precisar la Fis-

calia en un comunicat.El Ministeri Públic va asse-

nyalar que els fets denunciats per Mediapart poden ser consi-derats «penals», pel que va or-denar procedir a «verificar totes les audicions necessàries per aconseguir establir la veritat».

«La Fiscalia ha ordenat, per

tant, obrir una investigació preliminar sobre els càrrecs de blanqueig i de frau fiscal i ha encarregat la mateixa a la divisió nacional d’investigacions finan-ceres i fiscals», va precisar.

Mediapart, mitjà digital d’in-vestigació creat per l’exdirector de Le Monde, Edwy Plenel, va

publicar el passat 4 de desem-bre que Cahuzac havia tingut un compte no declarada a Suïssa, abans de traslladar-lo el 2010, a través d’un muntatge financer, a Singapur.

Els responsables del mitjà de comunicació asseguren que te-nen un enregistrament que data de 2000 en què Cahuzac reco-neix tenir el compte a Suïssa.

«El que a mi em molesta és que encara tinc un compte obert al UBS», assegurava llavors Ca-huzac, segons Mediapart, en una gravació revelada per un exrival polític a l’alcaldia de Villeneuve-sur-Lot, un municipi situat al sud del país.

El ministre de Finances francès està sent investigat per frau tributari

JUDICIAL

Un mitjà de comunicació va revelar que Jérôme Cahuzac tenia un compte no declarat a Suïssa

EFEGrècia i Espanya van ser els dos països de la Unió Europea (UE) on més van baixar els ingressos bruts disponibles de les llars en-tre 2009 i 2011, segons un infor-me publicat ahir per la Comissió Europea (CE).

L’estudi sobre l’evolució de

l’atur i els sistemes de protecció social a la UE el 2012, presentat pel comissari europeu d’Ocupa-ció i Afers Socials, Laszlo Andor, posa de manifest les grans dife-rències entre Estats membres pel que fa a l’empobriment dels llars i els riscos d’esquivar o cau-re en l’exclusió.

Així, els grups de població més exposats a la pobresa són els adults joves, les dones de-socupades i les mares solteres, mentre que l’absència d’una re-cuperació econòmica «tangible» hauria incrementat la pressió sobre els ingressos de les llars en la majoria dels Estats membres

i augmentat el risc d’«exclusió a llarg termini». Els ingressos bruts disponibles de les llars van disminuir entre 2009 i 2011 en dos terços dels països de la UE.

On més van caure va ser a Grècia (17%), Espanya (8%), Xi-pre (7%) i Estònia i Irlanda (5% en els dos casos), una evolució

que contrasta amb la situació observada en els països nòrdics, Alemanya, Polònia i França, on uns sistemes de benestar social i uns mercats laborals «més re-sistents» van permetre que els ingressos continuessin creixent durant la crisi. En qualsevol cas, la CE va advertir que la continu-ació de la crisi «incrementa els riscos d’exclusió a llarg termini a tot arreu».

En aquest context, la Comis-sió va assegurar que aquest any espera presentar unes directrius sobre inversió social perquè els Estats membres posin en marxa polítiques socials «adequades, sostenibles i eficaces».

Grècia i Espanya són els països on més baixen els ingressos de la llars a la UE

ECONOMIA

Entre 2009 i 2011 van caure un 17% i un 8%, respectivament, segons va anunciar Brussel·les

Page 14: 9 de gener de 2013

14 diarimés 09/01/2013 OPINIÓ Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Esther Valcárcel, Laia Díaz, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria ClosPublicitat: Maria Molleda, M. Jesús del Hierro, Mercè Ripoll, Antònia Turull. [[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 21 47 21

C/Alcalde Joan Bertran, 30.43202 REUS977 32 78 43 Fax 977 31 09 41

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

El Govern espanyol no compleix els seus compromisos amb Tarragona

TRIBUNA

L’incompliment del govern de Rajoy amb Tarragona no es limita al dèficit crònic d’in-fraestructures a què ens té castigats el govern central, sinó que també en els darrers temps s’estén a aquells projectes importants per la ciutat respecte als quals el govern espanyol s’oblida de tot el que s’hi havia compromès. En podríem parlar d’uns quants, però l’actu-alitat ens duu a les recents declaracions de Miguel Cardenal, president del Consejo Su-perior de Deportes, que deixa molt clar que no hi ha diners ni pels Jocs del Mediterrani del 2017, ni tan sols exempcions fiscals per aquelles empreses que hi inverteixen. Això contrasta amb els 600 milions suplementa-ris que es destinen a la candidatura dels Jocs Madrid 2020.

No hi haurà beneficis fiscals pel com-

promís, que Tarragona ja ha assumit, d’or-ganitzar uns jocs, però sí 600 milions, més exempcions fiscals per a les empreses, per la candidatura de Madrid que es presenta per tercera vegada. No podem comparar la trans-cendència internacional d’uns i altres jocs, però és obvi que el que es porta gastat en uns hipotètics jocs olímpics a Madrid s’acosta a un malbaratament de dimensions colossals.

Utilitzant xifres ofertes per un rotatiu de la credibilitat de El País, editat a Madrid, a la capital d’Espanya ja s’han invertit 9.800 milions d’euros en infraestructures per allot-jar els Jocs que els han estat denegats dues vegades; si el pròxim setembre Madrid rep l’encàrrec d’organitzar la cita olímpica del 2020, n’haurà d’invertir 1.470 milions més que hauran d’aportar a parts iguals el govern espanyol, l’Ajuntament de Madrid – el més endeutat d’Espanya amb més de 7.000 mili-

ons d’euros- i la Comunitat de Madrid, totes tres institucions governades pel PP.

Ens agradaria sentir el Partit Popular de Tarragona, que quan no governava era molt exigent però que ara calla. No fa tant que s’es-garraven les vestidures perquè l’alta velocitat no connectava amb el centre de la ciutat o perquè l’aeroport no duia el nom de Tarrago-na. Tot plegat s’ha demostrat que no era altra

cosa que una instrumentalització dels senti-ments i necessitats dels tarragonins amb un clar interès partidista.

El que al final compta són les inversions i la capacitat de transformació i de generar opor-tunitats vitals i professionals per a les per-sones. En aquest sentit, els incompliments respecte als Jocs del Mediterrani de 2017 són només la punta de l’iceberg d’un dèficit his-tòric d’inversions dels governs espanyols a Tarragona.

El que al final compta són les inversions i la capacitat de transformació

CARTES

La nostra terraEstupefacte, llegeixo a la premsa que el go-vern dona via lliure i grans facilitats a una empresa estrangera perquè busqui petroli a les nostres comarques. Em quedo de pe-dra al assabentar-me que, a sobre, volen fer servir una tècnica – el fracking – que està terminantment prohibit a molts països, per ser molt perillós per al sòl i amb gran risc de contaminar prats i rius. I jo em pregunto:

¿quina mena de persones ens estan ma-nant? Polítics que s’omplen la boca parlant de país, d’un nou estat, d’independència i per altra banda no els importa gens des-truir el territori. I jo pregunto, ¿s’hi val tot en nom dels diners? Però quina mena de país ens volen deixar, on volen que vis-quin les properes generacions? Senyors de la Generalitat, els demano que reflexionin, demano a tots els regidors que els quedi un

gram de sentit ecològic, que ajudin a tirar endarrere aquest despropòsit. I que tinguin clar que no ens resignarem, que lluitarem per la naturalesa que ens envolta, perquè la terra no es toca per omplir la cobdícia d’uns quants... Quin desvergonyiment que mostren els que permeten coses així! Quina poca sensibilitat i estima per la nostra terra!

Roser CrosasVic

No hi haurà beneficis fiscals pel compromís d’organitzar uns jocs

El silenci de l’oasi vila-secàTRIBUNA

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, va convo-car, abans de Nadal, el darrer plenari de l’any. La particularitat d’aquest plenari és que l’or-dre del dia només contemplava un sol punt: la defensa de la immersió lingüística (la crítica al Ministre Wert es dóna per descomptada en el cas d’un govern municipal de CiU). L’alcal-de Poblet va decidir que aquell plenari, amb un únic punt a l’ordre del dia, (ho repeteixo perquè no és una dada menor), era digne de ser recordat i per això va convidar a profes-sors de diferents centres educatius del nostre municipi. La sala era plena de gom a gom i hom es pregunta per què no convida el nos-tre alcalde als veïns i veïnes de Vila-seca quan tractem temes com els impostos municipals.

Però bé, no voldria desviar-me del tema. Deia que, amb la sala plena, el nostre batlle va decidir que era hora de «posar-se al costat del

poble», en paraules literals, i amb el suport del PSC de Vila-seca, sempre disposat a ser més papista que el papa, dedicar el màxim òr-gan de govern municipal, (d’un dels munici-pis amb la renta per càpita més baixa de tota Catalunya, malauradament), a debatre sobre política lingüística. L’alcalde Poblet va consi-derar que aquesta era una manera de «posar-se al costat del poble» en un nou exercici de política funambulista que tantes vegades està

fent amb el tema de la relació entre Catalunya i Espanya. La pregunta que ens fem, des del Grup Municipal del PP de Vila-seca, és de quin poble es posa de costat l’alcalde Poblet? Es posa de costat del poble que va votar en la consulta independentista, com va fer ell? O es posa de costat del poble que va donar al PP la segona força en les passades eleccions al Parlament, a les que per cert ell no s’hi va pre-sentar? O es posa del costat del poble que està afiliat a Convergència Democràtica de Cata-

lunya, partit que ha decidit liderar un repte a l’Estat Espanyol al bell mig d’una duríssima crisi econòmica?

Des del Grup Municipal del PP de Vila-seca creiem que són preguntes que l’Alcalde ha de respondre ja que Vila-seca és plural, tot i els esforços de l’equip de govern, i hi ha molts ve-ïns i veïnes que se senten espanyols, catalans, tarragonins i vila-secans.A aquests veïns de La Formiga, La Plana, La Pineda i altres, els

agradaria saber, quan voten CiU (opció tan legítima com votar PP o ERC), si el seu can-didat és independentista, nacionalista català, a favor de la unitat d’Espanya o medio pensi-onista. Malauradament, aquestes preguntes no tindran resposta ja que se’ls hi aplicarà el silenci còmode en el que vivim a l’oasi vila-secà que fa que un Alcalde pugui ser, al ma-teix temps, independentista, nacionalista i respectuós amb la pluralitat d’Espanya, i qui dia passa, any empeny.

Aquestes preguntes no tindran resposta ja que se’ls hi aplicarà el silenci còmode

La pregunta que ens fem és: quin poble es posa al costat de l’alcalde de Vila-seca?

PAU RICOMÀPresident d’ERC a Tarragona

JORDI CAMARASAPortaveu del Grup Municipal del PP a l’ajuntament de Vila-seca

El president de la Generalitat, Artur Mas, aprofitava ahir la presència de la ministra de Foment, Ana Pastor, el president del Govern de l’Estat, Mariano Rajoy, i el propi príncep d’Astúries, per fer gala del seu to més reivindicatiu. Mas va denunciar, en l’acte d’inaguració del TAV Barcelona-Girona-Figueres, que Catalu-nya continua sent el territori de tot l’Estat amb menys dotació d’infraestructures públiques. Lluny de mostrar l’agraïment pel que, de fet, no considera cap regal, Artur Mas assegurava ahir que la inaguració era «un acte de justícia». Recordava, tanmateix, que resta pendent la finalització del Corredor del Mediterrani. Artur Mas, però, va oblidar recordar el que, segurament sí que estava en la ment de l’alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, durant els parlaments. I és que la capital de la província de Tarragona, Tarragona, és l’única que no té una estació pròpia que enllaci amb aquest mitjà de transport. De fet, el batlle, va reconèixer ahir, en la compareixença que va realitzar davant dels mitjans de comuni-cació local, que així havia estat. Oblit per oblit. Mentre Mas retreia al Govern de l’Estat l’oblit per part de l’Estat de Catalunya en matèria d’infraestructures, Ballesteros retreia mentalment l’oblit de tots plegats de la ciutat de Tarragona. Així les coses la patinada dels governs anteriors a l’hora d’aconseguir infraestructures no es pot repetir amb el Tercer fil.

Catalunya té menys dotació en infraestructures

EDITORIAL

+ CONFIDENCIAL

El doblet que no va serDos gols del jove davanter Jordi Prades van escriure el desenllaç favorable per al CF Reus en el tancament de la primera volta de competició a l’Estadi, diumenge passat contra el Ieclà. El que va obrir la llauna, després d’una falta i enmig del desconcert a la porteria de l’equip visitant, gairebé no va ser celebrat. Tan sols Prades, molt tímidament, va exterioritzar l’alegria de l’encert davant el Ieclà en un partit que no pintava fins llavors massa bé per als roig-i-negres. La pilota s’havia colat a les malles d’Alberto després d’impactar contra un dels jugadors del Ieclà. Això és el que diu, com a mínim, el col·legiat Barberà Fuentes a l’acta arbi-tral de l’encontre. Ho sabia potser l’equip i també el propi Prades. Al dia següent, en l’entrenament amb la resta de companys, el davanter reclamava una acció favorable als seus en el partit de preparació que es disputava. «Això sí que ho demanes, eh? Ves a dir als periodistes que el gol d’ahir no era teu», bromejava amb ell l’entrenador Santi Castillejo. Moralment, ho era.

Page 15: 9 de gener de 2013

1509/01/2013 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoQuatre fitxatges i sis sortides. Aquestes deu operacions són les que s’ha fixat el Nàstic de cara a aquest mercat d’hivern, les quals han arribat motivades per dos factors. El primer, i més important, és l’esportiu, ja que hi havia molts futbolistes que no havien donat la talla. El segon, també clau, l’econòmic. I és que alleugerir sous realitzant les in·demnitzacions mínimes inten·tant incrementar el nivell de la plantilla és ara mateix la màxima prioritat.

Pel que fa a les arribades, el club ja ha fet els deures. Jesús Pe·rera, ex de l’Atlètic Balears, ja va jugar diumenge a Alcoi i el Nàs·tic ja té fitxats el lateral esquerre del Cacereño Toni i Javi Martínez –anunciat ahir per club de forma oficial–, procedent de l’Orihuela.

El tema que més preocupa, però, són les marxes de cinc ju·gadors, com són Eloy Gila, Jon Uriarte, Rodri, Aarón Bueno i Jo·seba Arriaga. Tot sembla indicar que Gila i Uriarte sortiran prope·

rament, ja que tenen cartell a la Segona Divisió B, sobretot en el cas del darrer, pel que s’han in·teressat equips de la part alta de diversos grups de la categoria de bronze.

DifícilSerà més complicat, però, col·locar els altres tres jugadors. Tot i que Rodri va acceptar a l’estiu una rebaixa substancial del seu

sou, la fitxa del centrecampis·ta continua sent molt elevada i inassumible per a la majoria d’equips de la Segona B. A més, el 21 d’aquest gener Rodri farà 34 anys i el final de la seva carrera s’acosta, un motiu més a sumar a la complexitat de la seva sortida.

Pel que fa a Aarón Bueno i Jo·

seba Arriaga, aquests dos casos són molt semblants. En arribar al Nàstic, ambdós futbolistes tenien un gran cartell i estaven cridats a ser determinants. Les seves actuacions, però, sempre han estat decebedores, exceptu·ant mitja part de Bueno al camp del Llevant B. És complicat que hi hagi equips de Segona B que, en aquestes circumstàncies, esti·guin diszposats a contractar a al·

gun d’aquests dos futbolistes, els quals no tenen precisament una fitxa baixa. Joaquín Calderón ja va fitxar fa alguns dies pel Cadis.

20 futbolistesLes sis marxes i les quatre arriba·des provocaran que la plantilla del Nàstic quedi amb 20 futbo·

listes, més que suficients tenint en compte que només 16 poden entrar a la convocatòria i que, com a màxim, en un partit po·den saltar a la gespa 14 jugadors, corresponents als 11 titulars més els 3 canvis disponibles.

A aquests se’ls haurien de su·mar alguns futbolistes del filial, com ara Víctor Oribe, sempre en la dinàmica del primer equip i que, fins i tot, ja ha disposat d’al·guns minuts a les ordres de Javi Salamero.

Un mes de baixaPer altra banda, el club va eme·tre ahir un comunicat en el que explicava que Carlos De Lerma romandrà un mes en el dic sec a causa de l’esquinç de grau 2·3 del lligament lateral intern del genoll dret que va patir a Alcoi. Per altra banda, Bezares, amb un trau a l’ull i Aleix Coch, amb una ferida al genoll –ambdues van requerir punts de sutura– estaran dis·ponibles al llarg de la setmana. Mairata es reincorporarà pro·gressivament als entrenaments.

Uriarte i Gila són els dos futbolistes que tenen més senzill sortir en els propers dies

El club va comunicar que Carlos De Lerma haurà de romandre un mes de baixa

FUTBOL

El Nàstic vol accelerar les sortides dels cinc jugadors descartatsL’entitat ha estat ràpida en l’apartat de fitxatges, però costarà buscar sortides als que no compten

Joseba Arriaga no tornarà a vestir de grana.

CRISTINA AGUILAR

El Reus juga avui un partit d’entrenament contra el Sion suís de Víctor Muñoz

FUTBOL

El duel tindrà lloc a les instal·lacions del Complex Esportiu Futbol Salou, a dos quarts de cinc

Vicente M. IzquierdoEl CF Reus Deportiu ja només té en ment el partit d’aquest diu·menge, quan rebrà la visita del Prat, en el que serà el duel entre el setè –Reus– i el sisè classificat del grup tercer de la Segona Di·visió B.

Per preparar·lo, la plantilla té

previst jugar avui un partit amis·tós, i ho farà contra el Sion, con·junt que milita a la Primera Di·visió suïssa i que entrena Víctor Muñoz. De cara al duel, l’entre·nador reusenc, Santi Castillejo, podrà realitzar totes les proves necessàries de cara al partit con·tra els del Llobregat. A més, fut·

bolistes que no estan gaudint del protagonisme esperat tindran l’oportunitat de demostrar al seu entrenador que pot comptar amb ells en qualsevol moment.

El partit es jugarà a partir de dos quarts de cinc de la tarda a les instal·lacions del Complex Esportiu Futbol Salou, on s’es·

pera que la gent s’animi i s’acosti a veure en acció els reusencs.

Els entrenaments continu·aran demà quan, igual que di·vendres, l’equip s’exercitarà a les instal·lacions reusenques a les cinc de la tarda. Dissabte, la sessió es desenvoluparà a dos quarts d’onze.

OLÍVIA MOLET

Pedrito, en una jugada el passat diumenge.

TENNIS

Mario Toribio, jugador de la secció de tennis del Club Gimnàstic, es va proclamar aquest cap de setmana vencedor en el Campionat Absolut celebrat al Club Tennis Montblanc. Toribio va aconseguir alçar el cam·pionat, amb molt d’es·forç, després de derrotar en el partit decisiu a Da·vid Manzano, per un do·ble 6·4. Redacció

Mario Toribio guanya l’absolut a Montblanc

CEdIdA

Page 16: 9 de gener de 2013

16 diarimés 09/01/2013 ESPORTS

vendrell 4sant feliu 1Moritz CE Vendrell. Roger Molina, Àngel Rodríguez, Jepi Selva, Xavi Costa i Eloi Albesa. També van ac-tuar Óscar Ruiz, Lluís Ferrer, Xavi Barroso, Jordi Aragonès i Gerard Camps.Fergo Aisa Sant Feliu. Jordi Garcia, Marc Vila, Josep Ramon Altayo, Ro-ger Valls i Jassel Oller. També van actuar Marc Fajas, Xavier Rubio, Jordi Casabayó, Tirso Gómez i Pere Turon.Gols. 1-0, Jepi Selva (16’); 1-1, Josep Ramon Altayo (32’); 2-1, Xavi Costa (34’); 3-1, Jepi Selva (44’); 4-1, Eloi Al-besa (46’).Àrbitres. Álvaro De la Hera Jaude-nes i Eloi Castellnou Sabaté. Van mostrar la targeta blava al local Xavi Costa.Incidències. El Pavelló del Club d’Esports Vendrell va acollir uns 600 espectadors.

RedaccióEl Moritz CE Vendrell va golejar ahir el Sant Feliu (4-1), un triomf que serveix als homes de Guillem Cabestany per posar peu i mig a la Copa del Rei i per retrobar-se amb la victòria. A la primera part es van poder constants per part dels dos equips.

Al minut 3 el Vendrell ja hau-

ria pogut inaugurar el marcador amb un penal a favor, però Jordi Garcia va aturar l’execució de Xavi Barroso. Tant el Vendrell com el rival anaven tenint ocasi-ons clares, però el gol no acabava d’arribar. Al minut 11, va ser el Sant Feliu que va tenir l’ocasió de marcar de penal, però Roger Molina va aturar el xut de Jassel Oller. Al minut 14, nou penal a favor del Vendrell, però Òscar Ruiz tampoc va poder superar Jordi Garcia.

Al minut 19, finalment, Jepi Selva va fer l’1-0 i, a falta de 5 mi-nuts per al descans el Sant Feliu ja va acumular la novena falta. Dos minuts després va arribar la desena falta del Sant Feliu, però Eloi Albesa no va poder superar Jordi Garcia en l’execució de la directa consegüent.

Més controlLa segona part es va iniciar amb més control i jugades d’atac més llargues. En aquest segon temps va jugar Gerard Camps de por-ter. Al minut 29, Xavi Costa va rebre una targeta blava i Gerard Camps va aturar la falta directa executada per Marc Vila. Al 31’, Josep Ramon Altayo va marcar

l’1-1 i, dos minuts més tard, Xavi Costa va tornar a avançar el Ven-drell en el marcador. En aquests moments, el partit es va animar i al minut 35 el Sant Feliu va acu-mular la quinzena falta, però Jepi Selva no va poder superar Jordi Garcia amb una execució de fal-ta directa amb la pilota alçada. Quan restaven deu mimuts per a la conclusió de l’enfrontament, el Vendrell va acumular la nove-na falta.

Després d’uns minuts d’incer-tesa per al Vendrell, al minut 44, Jepi Selva va fer el 3-1 amb una gran jugada personal. Al minut 45, el Sant Feliu va fer la vintena falta i Eloi Albesa va fer el 4-1 en l’esmentada acció. Al minut 46, el Vendrell va realitzar la desena falta, però Josep Ramon Altayo no va estar encertat en l’execu-ció de la falta directa. El partit va finalitzar amb el resultat de 4 a 1, el qual suposa una important victòria per als vendrellencs per mantenir les aspiracions de clas-sificació per a la fase final de la Copa.

HOQUEI PATINS

El Vendrell posa un peu i mig a la Copa del Rei en golejar el Sant FeliuEls visitants van igualar a la segona meitat el gol de Jepi Selva, però van acabar cedint

CEDIDA

RESULTATSJornada 13, OK Lliga

Liceo-Barcelona 2-2Noia-Igualada 5-3Blanes-Lleida 4-4VENDRELL-SantFeliu 4-1REUS-Alcoi 5-2Vic-Lloret 2-2Shum-CALAFELL 4-4Voltregà-Vilanova 6-5

PRÒXIMA JORNADAVoltregà-Barcelona

Igualada-LiceoLleida-Noia

SantFeliu-BlanesAlcoi-VENDRELL

Lloret-REUSCALAFELL-Vic

Vilanova-Shum

CLASSIFICACIÓEquip J G E P GF GC P1.Liceo 13 10 2 1 76 35 322.Barcelona 13 9 3 1 63 25 303.Vic 13 7 3 3 45 22 244.Lleida 13 7 2 4 49 42 235.VENDRELL 13 7 1 5 54 44 226.Vilanova 13 7 1 5 57 63 227.REUS 13 6 2 5 56 54 208.Lloret 13 5 3 5 55 54 189.Igualada 13 6 0 7 47 52 1810.Voltregà 13 6 0 7 34 39 1811.Blanes 13 4 4 5 44 45 1612.Noia 13 5 1 7 37 48 1613.SantFeliu 13 3 2 8 37 48 1114.CALAFELL 13 2 4 7 41 58 1015.Shum 13 3 1 9 44 64 1016.Alcoi 13 2 1 10 29 61 7

Una quarantena de nens prenen part en el Campus Nadal Moritz Vendrell

HOQUEI PATINS

Roger Molina i Jepi Selva el van dirigir

RedaccióEl Campus Nadal Moritz Ven-drell 2013 ha resultat ser tot un èxit, amb una participació de 39 nens i nenes procedents tant del mateix club com d’altres pobla-cions.

Els jugadors, de les categori-es escola, prebenjamí iniciació i prebenjamí, van poder espe-cialitzar els seus coneixements amb entrenaments tècnics i amb diversos partits i competi-cions. Cada dia es va viure una simulació de la fase final del títol de lliga de diferents països, de forma que Portugal, Itàlia, Fran-ça i Argentina van veure com els components del campus juga-

ven sota el nom dels seus clubs més importants. Les proves d’habilitat de l’All Star també van ser un dels plats estrella, amb concursos de velocitat, pe-nals, faltes directes i porters.

Durant quatre diesLes estades, disputades a les instal·lacions del C.E. Vendrell els passats 2, 3,4 i 5 de gener, van ser organitzades pel mateix club i estaven dirigides pels jugadors del primer equip de l’entitat vendrellenca Roger Molina i Jepi Selva. Aquests, van comp-tar amb els monitors, els també jugadors del primer equip, Xavi Costa, Lluís Ferrer i Aleix Cid.

El porter Roger Molina es mostrava molt satisfet per com s’han desenvolupat les activi-tats, ja que «estem molt contents de com ha funcionat el Campus

i pensem que els nanos s’ho han passat bé». «Al final és el que volem, que gaudeixin mentre ju-guin, ja que creiem que aquesta és la millor manera d’aprendre»,

conclou. Durant els pròxims dies, es podran veure totes les imatges al blog del campus: http//:campusnadalvendrell.wordpress.com.

CEDIDA

Els participants del Campus, en la fotografia de família.

Fabri González, exentrenador del Nàstic, signa pel Panathinaikos

Fabri González entrenarà el Panathinaikos grec fins a fi-nals de temporada. L’extècnic del Nàstic va signar ahir el con-tracte i passarà a ser el tercer entrenador del conjunt helè d’aquesta temporada, després de Jesualdo Ferreira i Juan Ra-món Rodha. Fabri va seure a la banqueta del Nàstic la tem-porada 1997-98, amb l’equip a Segona Divisió B. Aquesta temporada havia arribat a un acord amb l’Osca, de Segona A, però finalment va decidir-se pel Ràcing de Santander, de la mateixa categoria. Fabri ha passat, entre d’altres, per les banquetes de Lugo, Sporting Mahonès, Mérida, Logronyès, Elx, Múrcia, Osca, Almeria, Burgos, Cartagena i Granada, a banda d’una aventura a terres portugueses. Redacció

Pitu: «El gol que vaig marcar va ser el meu regal de Reis a l’afició del Llagostera»

El Llagostera va derrotar aquest diumenge l’Atlètic Ba-lears (3-2) en un partit molt treballat i en el que els d’Oriol Alsina van haver de treballar de valent. El gol final, el que va servir per donar els tres punts, el va marcar pitu. «Estic molt content per la victòria de l’equip, perquè era molt im-portant començar el 2013 su-mant els tres punts, i per com va ser el gol. El dedico a tota la afició del Llagostera, els que no fallen mai i venen sempre al camp. Va ser el meu regal de Reis per tots ells», diu el cen-trecampista. Pitu afegeix que «si he de triar un dels gols que he marcat em quedo amb la falta del Sagnier, sobretot pel que va suposar posteriorment –jugar l’eliminatòria de Copa contra el València–» . Redacció

El lateral esquerre Manu Micó reforça l’Ontinyent

L’Ontinyent ha anunciat la contractació de Manu Micó, lateral esquerre que ho ha convençut Natxo González, tècnic de l’Alabès, que el te-nia a prova. Té 26 anys i va començar en el Novelda. D’allí va passar al Benidorm i poste-riorment al València Mestalla. Després, va marxar l’Excelsior Mouscron belga, i va tornar a Espanya per vestir les samar-retes de l’Oriola, el Recreativo i l’Ontinyent. Redacció

Els locals van ser força superiors al rival, sobretot en la segona meitat.

Page 17: 9 de gener de 2013

1709/01/2013 diarimésESPORTS

Redacció/EFEÀlex Busquets va completar ahir la millor de les quatre etapes que ja ha completat el tarragoní en el Dakar 2013, l’anomenada Nazca-Arequipa.

Busquets va aconseguir creuar la línia de meta en 74a posició, a bord de la seva Husqwarna, fina-litzant l’etapa amb un temps de 4’58’’39, a 1’17’’30 del vencedor, Joan Barreda. Aquest resultat provoca que Busquets ascen-deixi a la 115a posició en la clas-

sificació general, a 4’27’’35 del líder,el francès Olivier Pain.

Barreda va recórrer els 290 quilòmetres cronometrats en tres hores, 41 minuts i 9 segons i queda quart en la classificació general de motos. Per la seva banda, Pain va desplaçar del primer lloc en la classificació general al seu compatriota Cyril Despres (KTM) en arribar segon en la quarta etapa vuit minuts i 23 segons després de Barreda.

Un altre francès, David Casteu

(Yamaha), va quedar entre els primers llocs de l’etapa en regis-trar 10 minuts i 42 segons en el tercer lloc. Amb aquest resultat, Casteu va pujar al segon lloc a la general, mentre que Despres, que va arribar quinzè amb 17 mi-nuts i 35 segons perdut, va baixar al tercer lloc en la classificació general.

L’espanyol Gerard Farrés (Honda) va ser quart en l’etapa amb onze minuts i 40 segons més tard que el seu compatriota,

i el portuguès Helder Rodrigues (Honda) va ser cinquè en arribar només tres segons després que el seu company d’equip.

En aquesta etapa de denses

rodunes i llargues pendents, el xilè Francisco Chaleco López va quedar 19è amb 21 minuts i 36 segons després del líder.

L’argentí Javier Pizzolito (Hon-

da) va ser setè després d’arribar a meta en un temps de 12 minuts i 32 segons del guanyador i l’espa-nyol Jordi Viladoms (Husqvarna) vuitè amb 12:40.

MOTOR

El pilot espanyol Juan Pedrero, en acció.

EFE

Àlex Busquets finalitza en 74a posició en la quarta etapa del DakarEl d’ahir va ser el millor resultat del tarragoní, que va creuar la línia de meta 1’17’’30 després del vencedor, el també català Joan Barreda

Uns 200 jugadors participen en el torneig de Reis del CT Tarragona

TENNIS

La cita va posar punt i final dissabte

RedaccióEl ja tradicional Torneig de Reis de tennis i pàdel que organitza anualment el Club Tennis Tarra-gona, ha comptat enguany amb la presència de 200 jugadors. Aquest esdeveniment esportiu va concloure el passat dissabte amb la disputa de les finals de cadascuna de les categories i la proclamació dels diferents gua-nyadors.

Els vencedors van ser: en ben-jamins, Pol del Castillo, del Club Tennis Barà (6-2 i 6-3 davant de Marc Boada Club Tennis Tarra-gona) i Angela Pérez, també del club rodenc; pel que fa a alevins, Marc Gallardo, del Club Tennis

Tortosa, va derrotar per 6-2 i 7-5 Eduard Palacios, del Club Ten-nis Reus Deportiu. Sandra Ginés (Reus Monterols) va aconseguir vèncer a la final Mariona Fran-co, del Club Tennis Vilanova, per 6-1 i 6-2.

En alevins Q2, Arjun Ro-dríguez, integrant del CT Tar-ragona, es va imposar a Alex Delgado, del Club Tennis Salou, gràcies a un doble 6-2; en infan-tils, Oliver Castaneira Club Ten-nis Cunit va guanyar 6-1 i 6-4 davant de Sergi Roviralta, del CT Reus Monterols; i la jugadora del CT Tarragona Mariona Pérez, va guanyar la final 7-5 i 6-1 davant la seva companya de club Júlia

Aliseda; en cadets, Carlos Caste-llote, del CT Tarragona, va gua-nyar la final 6-2 i 6-3 davant de Jaime Ortega, del Club Nazaret); i Anna Daniel, del CT Tarragona, va fer el propi contra Araceli Bel CTTortosa (6-0 i 6-4).

En pàdel els guanyadors

d’aquest torneig de Reis van resultar Roger Mir-David Vale-riano, en derrotar 7-6, 4-6 i 6-4 Pete Francino i Xavi Rodríguez (les dues parelles, del CT Tarra-gona). En mixtes, Sílvia Plasin i Jaume Porqueras, també, del CT Tarragona, van alçar el títol.

CEDIDA

Els participants del torneig.

SOCIETAT

El Reial Club Nàutic de Tarragona va prendre part, el passat dis-sabte dia 5 de gener una activitat dirigida a grans i petits i de la que van gaudir tots els assistents. Concretament va ser la secció de rem de l’entitat la que va protagonitzar la Regata de Reis, una competició que es va desenvolupar en totes i cadascuna de les categories en les que el club compta amb alumnes. Per tant, la majoria de remers de l’entitat van fer acte de presència. Gràcies a aquesta activitat els assistents continuen la seva formació en aquest esport a aigües tarragonines, les quals són perfectes per poder practicar-lo. Els organitzadors van quedar molt satisfets de l’acollida. Redacció

El Nàutic protagonitza la Regata de Reis

CEDIDA

Page 18: 9 de gener de 2013

18 diarimés 09/01/2013 DECORACIÓ

Laura GómezBateries de cuina en alumini de fundició, les bosses porta-aliments, termos i els utensilis de cuina que ajuden a preparar, transformar o servir aliments són les categories dels produc-tes que l’empresa Valira ofe-reix als seus clients. Aquesta empresa porta més de 40 anys fabricant productes de primera qualitat per al parament de la llar, amb la voluntat que siguin funcionals i de resultat satisfac-tori per als clients.

Un tret distintiu de l’empre-sa és que Valira és fabricant de tot aquest ventall de productes que té en cartera. Aquest fet els atorga la responsabilitat que els

seus productes compleixin amb les estrictes normes de salut i seguretat. Valira, que està molt

arrelada al territori, sempre vet-lla en tots els seus processos de fabricació per a la seguretat dels seus consumidors.

A més, l’empresa té un com-promís constant amb la innova-ció i és que de manera perma-nent desenvolupa noves formes

que fan que els productes que siguin més eficients i eficaços. Aquest compromís amb la inno-vació i el desenvolupament els fa ser una companyia líder en el sector.

Nous productesProva d’aquesta innovació són els nous productes que incor-pora en el seu ampli catàleg de propostes. De tots és ja ben coneguda la seva col·lecció de bosses porta-aliments. Doncs, dins d’aquesta categoria, Valira ha incorporat Nomad One, una línia que ajuda a dur un plat i un postre en un format molt més compacte, per ocupar el mínim espai en les neveres, quan s’ar-

riba al lloc de treball o a l’escola. Així mateix, altres incor-

poracions són les paelles més lleugeres, de la col·lecció Aire, amb una forma optimitzada per aconseguir una cocció molt

homogènia dels aliments, amb un antiadherent molt eficaç i amb un fons que aconsegueix uns resultats espectaculars. Assoleixen la temperatura de cocció en menys d’un minut,

estalviant temps i energia. Per aquesta temporada, Valira té un ampli assortiment d’articles de durabilitat llarga i millors pres-tacions que segur són perfectes per a qualsevol ocasió.

EMPRESA RECOMANADA

Valira, 40 anys fabricant productes de qualitat de parament de la llar Les bosses porta-aliments són una de les col·leccions amb més acceptació entre la clientela

Una de les novetats és Nomad One, que ajuden a dur un plat i un postre en format molt compacte

La gran fàbrica de Valira on hi ha tot l’ampli assortiment de productes.

OLIVIA MOLET

‘Iluminación en el interiorismo’ de l’Editorial Blume

PROPOSTES

Aquest volum és un enfocament detallat i pràctic sobre la il·luminació en el disseny d’interiors en arquitectura, amb tota la in-formació i la tècnica necessària.

La decoració es tenyeix de verd esmeralda aquest 2013Els responsables de Pantone han escollit aquest color que atorga armonia a la llar

TENDÈNCIES

RedaccióEl 2012, que fa pocs dies que es va deixar enrere, tenia un color protagonista: el taronja. Per a aquest nou any, els responsa-bles de la casa Pantone ja han anunciat quin serà el color es-trella en el món de la decoració i l’interiorisme, que no és altre que el verd esmeralda, més concretament i en la nomen-clatura Pantone, el correspo-nent al 17-5641 Esmerald.

La casa Pantone ha escollit aquesta tonalitat perquè és molt inspiradora i atorga, a la vegada, una completa harmo-nia a la llar, segons han explicat els seus responsables.

El verd esmeralda s’associa

a diferent idees; una d’elles és a l’esperança, un aspecte que fa molta falta en aquests difí-cils temps que corren, però a la vegada també té connotacions que evoquen a la sofisticació i al luxe, al recordar a la pedra preciosa del mateix nom.

Si enguany cal redecorar la llar, s’ha de pensar en els colors complementaris al verd esme-ralda. Una opció sempre vàlida és el color blanc i és que junta-ment amb el verd són la com-

binació perfecta en estances on la llum predomina, ja que per-meten ampliar notablement el camp de visió.

I si el què preocupa són els materials que hi poden quedar

bé, es pot optar pel vidre que afavoreix aquesta lluminosi-tat o bé la clàssica fusta o fins i tot el cuir, protagonistes en el mobiliari de la llar i que poden resultar molt inspiradors.

El color blanc i els materials com el vidre, fusta o cuir combinen bé amb aquesta tonalitat

Un exemple on s’ha escollit aquest verd per pintar les parets.

PANTONE

Page 19: 9 de gener de 2013

1909/01/2013 diarimésDEFUNCIONSReusJoan Molina Garrido. Ha mort a l’edat de 78 anys. El seu funeral se celebrarà avui a les 11h a l’Església de Santa Maria de Falset.

Alfonso Salcedo Fernández. Ha mort a l’edat de 65 anys. El seu funeral se celebrarà demà a les 10.30h a Cabacés.

SalouJuan Molina Garrido. Ha mort als 68 anys. El seu fune-ral serà demà a les 11 h. a la parròquia de Santa Maria de Falset.

DEFUNCIONS

Page 20: 9 de gener de 2013

20 diarimés 09/01/2013 SERVEIS AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Eulogi, Julià, Basilissa, Andreu i Marciana.

CINEMA. CartelleraTARRAGONA / OCINE TARRAGONA

1 Rompe Ralph (v. catalana) 16.451 El Hobbit (v. catalana) 19.001 El Hobbit (VOSE) 22.15 2 Campanilla y el secreto de las hadas 16.002 Los Miserables 17.45-20.45/div:00.103 El Hobbit (3D) 16.00-19.15-22.304 El alucinante mundo de Norman 16.154 El cuerpo 18.20-20.30-22.40/div:00.455 El origen de los guardianes 16.00-18.00 5 The sessions 20.00-22.156 La noche más oscura 16.30-19.30-22.30/div:00.157 La vida de Pi (3D) 16.00-22.00/div:0.307 El Hobbit 18.30 8 Amor es todo lo que necesitas 16.00-18.158 De óxido y hueso 20.30-22.40/div:00.45 9 El hombre de las sombras 16.15-18.20-20.30-22.40/div:00.4510 The master 16:30-19:15-22:00/div:00.4011 Despedida de soltera 16.00-18.00-20.00-22.0011 El Hobbit div:00.0012 Lo imposible 16.00-18.15 12 Amanecer 20.30-22.40/div:0.45 13 Rompe Ralph 16.00-18.15-20.30 13 Una pistola en cada mano 22.40/div:00.4514 Cirque du Soleil (3D) 16.00-18.15-20.30-22.40/div:00.4515 El Hobbit 15.55-19.10-22.2516 Los Miserables 16.15-19.15-22.30

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1 El Cuerpo 16.00-18.15-20.30.22.40 2 El Origen de los Guardianes 16.10-18.152 El chef, receta sobre la felicidad 20.15-22.153 El alucinante mundo de Norman 16.00-18.00-20.003 Skyfall 22.004 El Hobbit 16.30-20.30/div:00.00 5 Los Miserables 16.05-19.00-22.006 La noche más oscura 16.00-19.00-22.007 Rompe Ralph 16.10-18.10-20.207 Amanecer (parte 2) 22.30/div:00.408 El hombre de las sombras 16.00-18.15-20.30-22.40/div:00.459 La vida de Pi 16.009 El Hobbit 18.30-22.0010 El Hobbit 16.00-19.00-22.00

REUS / REUS PALACE1 Los Miserables 16.00-19.00-22.152 El chef, receta de la felicidad 16.00-18.15-20.30-22.453 La vida de Pi 16.00-18.15-20.304 Rompe Ralph 16.00-18.15-20.304 El hombre de los puños de hierro 22.30 5 El Hobbit 16.00-19.00-22.007 El origen de los guardianes 16.00-18.157 Lo imposible 20.15-22.308 Amanercer (parte 2) 16.00-18.15-20.30-22.45

Més informació al telèfon 977 754 978

LAUREN REUS MULTICINES1 Lo Impossible 22.401 Rompe Ralph 16.10-18.25-20.302 El origen de los guardianes 16.00-18.052 La vida de Pi 20.10-22.353 Fènix 11*23 (v. catalana) 16.30-18.303 Un buen partido 20.30-22.354 El bosc (v. catalana) 20.30-22.304 Amanecer (parte 2) 16.00-18.105 Despedida de soltera 16.30-18.30-20.30-22.306 El Hobbit 16.00-19.05-22.10 7 El alucinante mundo de Norman 16.15-18.25-20.35 7 Sin tregua 22.358 El cuerpo 16.00-18.10-20.25-22.409 Los miserables 16.00-19.05-22.10

Més informació i venda anticipada d’entrades: www.laurencinemas.net

EL VENDRELL / OCINE 1 Campanilla: el secreto de las hadas 16.151 El Hobbit 18.00-21.452 El alucinante mundo de Norman 16.30-18.252 Lo imposible 20.202 El chef, la receta de la felicidad 22.45/div:00.303 La noche más oscura 16.30-19.30-22.354 La vida de Pi 16.00 4 El cuerpo 18.20-20.30-22.45/div:00.505 El hombre de las sombras 16.15-18.20-20.30-22.40/div:00.456 Rompe Ralph 16.20-18.25-20.30-22.356 Amanecer (parte 2) div:00.457 El Hobbit (3D) 16.00-22.307 El Hobbit 19.158 Los Miserables 16.30-19.30-22.30

OCINE: 902 170 831 / 977 660 778

ALTAFULLA / MCB1 Rompe Raph (3D) 16.20-18.20-20.201 El Hobbit 22.302 Rompe Raph 16.102 La noche más oscura 18.20-22.303 La noche más oscura 16.15-20.204 El origen de los guardianes 16.10-18.10 4 La vida de Pi 20.00-22.205 El alucinante mundo de Norman 16.15-18.105 El cuerpo 20.20-22.306 Los Miserables 16.30-19.30-22.307 El Hobbit 17.00-20.20

VILALLONGA DEL CAMP / Sala de Cinema del Centre RecreatiuFènix 11-23 17.00-19.00 (Diumenge 13 de gener)

TELEVISIÓ. Programació

03:50 TVE es música06:00 Noticias 24H06:30 Telediario Matinal09:00 Los desayunos de TVE10:15 La mañana de La 114:00 Informativo territorial14:30 Corazón15:00 Telediario 116:05 Informativo territorial16:15 El tiempo16:30 La señora17:40 Amores verdaderos18:30 + Gente21:00 Telediario 222:15 El tiempo22:30 Comando Actualidad23:30 Españoles en el mundo00:30 Españoles en el mundo01:20 Crónicas02:10 La noche en 24H

TVE106:15 Las noticias de la mañana08:55 Espejo Público12:00 Karlos Arguiñano en tu

cocina12:30 La ruleta de la suerte14:00 Los Simpson: Papá payaso

loco14:30 Los Simpson: La verdadera

esposa de Tony15:00 Antena 3 Noticias 116:15 Bandolera17:30 El secreto de Puente Viejo18:45 ¡Ahora caigo!19:45 Atrapa un millón21:00 Antena 3 Noticias 221:45 El hormiguero 3.022:40 Cine: Tentación en

Manhattan00:15 Cine: Mujeres de Hollywood01:45 Canal Bingo

ANTENA 312:00 Para todos La 213:45 Capacitados14:45 Docufilia15:35 Saber y ganar16:05 Grandes documentales17:05 Grandes documentales18:00 Docufilia18:55 Biodiario19:00 El arca de Noé19:30 Para todos La 220:00 Zoom net20:15 Criando malvas21:00 Docufilia22:00 El cine de La 2: Regreso a

Bountiful23:50 La 2 Noticias00:20 Redes 2.000:50 Docufilia01:40 Conciertos de Radio-302:10 Documentos TV

TV2

07:00 El zapping de Surferos08:30 El último superviviente09:30 Rush10:30 Alerta Cobra11:30 Alerta Cobra12:30 Las mañanas de Cuatro14:00 Noticias Cuatro14:50 Deportes Cuatro15:45 Castle16:30 Castle17:15 Castle18:20 Te vas a enterar20:00 Noticias Cuatro21:00 Deportes Cuatro21:30 Lo sabe, no lo sabe22:30 NCIS: Los Ángeles23:15 NCIS: Los Ángeles01:00 Hawai 5.001:45 Hawai 5.002:30 Ciudades del pecado

CUATRO02:10 Astro TV06:00 laSexta en concierto07:30 ¿Quién vive ahí?09:00 Crímenes imperfectos10:45 Informe criminal12:25 Al rojo vivo14:00 laSexta Noticias15:00 laSexta Deportes15:30 Bones16:30 Bones17:15 Bones18:05 Más vale tarde20:00 laSexta Noticias21:00 laSexta Deportes21:30 El intermedio22:25 The Walking Dead23:30 The Walking Dead00:30 1.000 maneras de morir02:00 Astro TV06:00 laSexta en concierto

LA SEXTA02:30 Premier casino05:00 Fusión sonora06:30 Informativos Telecinco

matinal08:55 El programa de Ana Rosa12:45 Mujeres y hombres y

viceversa14:30 De buena ley15:00 Informativos Telecinco16:00 Sálvame diario20:15 Pasapalabra21:00 Informativos Telecinco22:00 Hay una cosa que te quiero

decir02:00 Premier casino05:00 Fusión sonora06:30 Informativos Telecinco

matinal

TELECINCO

CANAL REUS TV NITRO12:30 Caminant per Catalunya13:00 Saló de Plens 13:30 Tendències 14:00 Notícies 12 14:30 Saló de Plens 15:00 L’Observatori Econòmic15:30 Tendències 16:00 Notícies 12 16:30 Reemissió 18:00 Notícies 12 18:30 Saló de Plens 19:00 L’Observatori Econòmic19:30 Esports en xarxa 20:00 Notícies 12 20:30 12 Qüestions 21:30 Caminant per Catalunya 22:00 Notícies 12 22:30 Caminant per Catalunya 23:00 Informatiu: Al Cap del dia 00:00 Notícies 12

TAC 1213:30 Amb gust de mercat14:00 Notícies. Edició migdia14:30 Fòrmula Pi15:00 Notícies. Edició migdia15:30 Cuinetes16:00 Notícies. Edició migdia16:30 La Xarxa Tendències17:00 Notícies. Edició migdia 17:30 L’última troballa18:00 Notícies. Edició migdia 18:30 Fòrmula Pi19:00 Notícies. Edició vespre 19:20 Avui per demà 20:00 Notícies. Edició vespre21:45 Avui per demà22:00 Notícies22:20 Avui per demà23:00 Notícies23:20 Avui per demà00:00 Notícies

04:55 Me gustas06:00 La batidora07:28 Zoorprendente08:15 Teletienda11:15 Impacto Total11:45 Walker12:30 Walker13:15 El equipo A14:15 El equipo A15:15 Cine: Veredicto de amor17:00 Ley y Orden17:47 Ley y Orden18:32 Walker19:17 Walker20:00 Ley y Orden21:00 Ley y Orden22:00 Equipo de investigación01:15 Ganing Casino05:00 Me gustas06:00 La batidora

06:00 Notícies 3/24 08:00 Els Matins 13:05 Rex 14:00 Telenotícies comarques 14:23 El medi ambient 14:30 Telenotícies migdia 15:40 Cuines 15:47 La Riera 16:30 Divendres 18:23 Joséphine 20:00 Espai Terra 20:20 El Gran Dictat 21:00 Telenotícies vespre 21:50 Polònia 22:28 KMM 23:33 Valor afegit 00:05 Pel·lícula: No juris mai res01:41 TR3S C 01:44 Divendres 03:33 Ritmes & Blues a l’estudi

TV312:59 Rutes per Euskal Herria 13:50 Què en sabem del menjar? 14:19 Les aventures culinàries de

Sarah Wiener 14:45 Profunditats 15:30 El món des de l’aire 15:57 La Polinèsia 16:23 Les aventures de l’Austin

Stevens 17:13 La costa de Sud-Àfrica 18:01 Adrenalina 18:46 El laboratori de l’esport 19:33 Flaix 20:00 Esport Club 20:55 Dakar 2013 21:47 KM 0 22:43 Flaix 23:00 Efectivament 00:05 Tot l’esport 00:29 Efectivament

ESPORT 314:52 Un drama total d’illa 15:38 One piece 16:26 El xai Shaun 16:56 mic 3 17:44 Una mà de contes 17:53 Papawa 18:11 L’abella Maia 18:52 Mofeta Kung Fu 19:30 Info k 19:41 Rekkit, el conill màgic 20:31 Tom i Jerry 20:58 Bola de Drac Z Kai

CANAL 3321:25 La Riera 22:05 Valor afegit 22:34 Singulars 23:34 60 minuts 00:33 TR3S C 00:36 Madagascar

CANAL SUPER3

AGENDA

FARMÀCIES

TARRAGONA. Fòrum d’Entitats: Marketplace, troba entre entitats i representantsd’empreses. A l’Hotel d’Entitats de les 10.00 a les 14.00 hores.

TARRAGONA. Exposicions: ‘Maquiles. L’esclavitud laboral del segle XXI’. A l’Espai Jove Kesse, fins al 20 de gener.

REUS. Literatura infantil: L’hora del conte solidari. A la sala infantil de la Biblioteca Central a les 17.30 hores.

MONTBLANC. Exposició. IX Mostra d’Art Jove. Al Consell Comarcal fins l’11 de gener.

TARRAGONA:- Cipres Martin, Mª. Rosario - Jaume I, 46 - 977.21.45.66 (24 hores)- Garcia - Plana CB - Sant Benildo,10 LA GRANJA (Torreforta) ZONA OEST - 977.54.97.90 (Diürn)

REUS:- Butille Ferre, Mercè - Mare Molas, 27-29 - 977.31.10.47 (Diürn) - Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 Hores)

L’HORÒSCOP

En assumptes d’amor avui es-tareu molt re-ceptius, però no aneu cap on bufa el vent. Intenteu ser vosaltres ma-teixos.

21/03 al 20/04

Si no compteu amb el suport suficient no for-ceu les coses. Evi-teu menjar coses àcides, el vostre estómac estarà molt sensible.

21/04 al 21/05

Ho teniu tot a fa-vor per viure ex-periències molt boniques. Mart per la novena casa indica un pe-ríode mental molt actiu.

22/05 al 21/06

Haureu d’explotar al màxim el vos-tre art comunica-tiu i de seducció. El Sol, per la casa setena us regala-rà un altre tipus d’experiències.

22/06 al 23/07

No heu de deixar-vos portar per l’arrogància. Es-taria bé que us re-carregueu d’ener-gia fent esport i portant una vida més sana.

23/11 al 21/12

No cometeu els mateixos errors que en el passat. Respecte a la sa-lut hi ha coses que us inquieten. Certs hàbits us perjudiquen.

22/12 al 20/01

Els valors més importants de l’amor tendiran a revitalitzar-se i alhora a transfor-mar-se. Dia mag-nífic per visitar el dentista.

21/01 al 19/02

No espereu que tots els que us en-volten s’adherei-xin a les vostres opinions i idees sobre la vida i la vostra manera de viure.

20/02 al 20/03

No busqueu ex-cuses i enfronteu-vos a la veritat. Avui les converses internes amb vo-saltres mateixos estaran en plena ebullició.

24/07 al 23/08

El Sol transitant per la casa cin-quena indica que aquesta és una setmana excel-lent per viure tota mena d’aventures sentimentals.

24/08 al 23/09

Cultiveu l’amor i les relacions so-cials. Us esteu en-greixant a poc a poc i si no hi poseu remei al final els únics perjudicat sereu vosaltres.

24/09 al 23/10

En la vida senti-mental ho teniu tot a favor. En aca-bar el dia neces-siteu fer exercicis de relaxació per combatre la ten-sió acumulada.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

Page 21: 9 de gener de 2013

2109/01/2013 diarimésCLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

EL SErraLLo, obra nuEva, pi-sos con 2 habitaciones, totalmente equipados con muebles y electro-domésticos, cuquísimos, edificio “Ser Marino”, acabados moder-nos y de diseño. Con solárium de 25m2. Desde 140.000 euros. IVA incluido.T.609.44.22.39

C/ IbIza. PISo ESquInEro total-mente reformado. 3 habitaciones, 1 baño, cocina, galería, terraza, ex-terior, soleado, precioso. 135.000€ Negociables. 977.25.09.93

CaLLE MaLLorCa. ToTaLMEn-TE rEforMado. 3 dormitorios, 1 baño, Salón-Comedor, cocina equipada, galería cerrada. Ideal para entrar a vivir. Piso amplio. Buena compra. 139.000€ TEL: 977.25.09.93

rovIra I vIrGILI, PISo rehabili-tado nuevo 125 m2, Alto Standing, 3 hab, 1 Suite, 2 baños, cerca Rambla Nova, 450.000e. Info. 696.104.521

¡oCaSIón! ParTICuLar vEndE PISo nuevo a estrenar en Tarra-gona. 3 habitaciones y párking in-cluido: 127.000 euros. Interesados, llamar al 650.455.719

Altres poblacions

rEuS. ParTICuLar vEndo PISo 70 m2, 3 habitaciones. Sin ascen-sor. Amueblado y reformado. 49.000 €. Tel. 617.920.859

PaLLarESoS, junTo aL PuE-bLo casa con jardín de 4 habita-ciones, 2 baños, 1 aseo, amplia

cocina, lavadero, gran salón come-dor, garaje para varios coches con puerta automática, zona comuni-taria con piscina, casa de buena calidad y diseño 275.000 euros. 977 25 09 93

Gran CaSa En PaLLarESoS pueblo. 2.200m2 terreno, piscina, jardines, pista deportiva, barbacoa. Muy bien situada, buenas calida-des. 950m2 construidos, 450m2 de aparcamiento para 6/7 coches y varias dependencias. Casa con 10 habitaciones, 120m2 salón, cocina 35m2, 6 baños, porches y terrazas.

1.300.000 euros negociables. TEL: 609.442.239

SaLou zona ESTIvaL Y PUE-BLO. Terrenos urbanizados de 500,600 o 700m2 para construir 1 o 2 casas. Desde 150.000€. TEL:977.25.09.93

Locals, Oficines,Naus, Pàrquings,

Terrenys

vEndo ParkInG Rambla 106. Tel. 609.303.285

• Lloguer

Tarragona

unIò, PIS rEforMaT dE 2 dorm, s- menjador, cuina amb vi-tro, bany complert, estudi i traster, ascensor. com. inclo. 550€ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

rovIra I vIrGILI, PIS reformat de 2 dorm., s- menjador , cuina office amb vitro, 1 bany, calefacció, ascensor, com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

SErraLLo-PorT. CaLLE Gra-vIna. aLquILEr con mue-bles. 2 habitaciones + trastero. Aire acondicionado.450e. TEL: 977.25.09.93

vIdaL Y barraquEr, aLquILEr piso amueblado, 3 dormitorios, 1 baño, salón comedor, cocina equi-pada muy amplia, parking inclui-do, 650€. TEL: 977.25.09.93

PraT dE La rIba, muy céntrico, 3 dormitorios, con muebles, 500€. TEL: 977.25.09.93

zona CorTE InGLéS. Piso 2 habitaciones, “super amueblado”, calefacción, terraza grande c/ bar-bacoa. Parquing. 600€. Tel: 977 . 23.85.85

dISPonEMoS dE PISoS dE alquiler con y sin muebles desde 375€ con dos dormitorios. TEL: 977.25.09.93

rovIra I vIrGILI, PIS reformat de 3 dorm., s- menjador , cuina amb vitro i galeria, 2 banys, calefacció , a/a , parquet, i com. incl. 750 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

TarraGona. CarrEr CaPu-TXInS, pis cèntric, moblat, 1 ha-bitació gran, bany complet, cuina equipada, saló, sol, vistes exterior, calefacció, ascensor, 425e. Particu-lar. Tel. 660.726.827

PonS d’ICarT, PIS rEforMaT de 3 dorm, sala menjador amb terrassa de 20 m2, cuina , bany, calefacció a gas, moblat. Com. Incl. 480 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

PonS d’ ICarT, ESTudI refor-mat, s- menjador amb terrassa, cuina independent, 1 bany, a/a, com. incl. 350 €/ mes. NOU HÀ-BITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

HdEz. SanaHuja, ESTudI ÀTIC reformat, s- menjador amb terras-sa de 15 m2, cuina americana , bany complert, moblat, ascensor i com. incl. 390 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

aPodaCa, PIS rEforMaT de 2 dom., s- menjador, cuina america-na, bany complert, moblat, ascen-sor i com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

jauME I, PIS d’ un dorm., s- menjador, cuina americana, bany ., ascensor, com.. Incl. 380 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

CErvanTES, PISoS dE 2 dorms. sala menjador, cuina amb vitro, bany complert, amb mobles, co-mun. incl., exterior, 450/ € mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

raMbLa nova , PIS de 4 dorm.,s- menjador, cuina office amb vitro, 2 banys, armaris encastats, assoleiat, ascensor , 2 pk i com. inclosa. 800 euros/ mes. NOU HÀBITAT CON-FORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

HIGInIo anGLES, PISoS aLTo Standing de 135 m2, SIN MUE-BLES, esquineros, mucha luz, 4 Hab. 2 Baños, cocina amplia, rehabilitados, últimas unidades. Información 635.125.576

TorrES jordI, PIS S/ nou de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina semi americana, 1 bany, a/a, ascensor, moblat, pk i com. in-closa. 550 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

rovIra I vIrGILI, PIS reformat de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office amb vitro, 1 bany, ca-lefacció, ascensor, com. incl. 460 euros/ mes. NOU HÀBITAT CON-FORT SL. Tel. 977 22 90 Y96 - 609 309 507

bLoC ST. MaTIES, SP i SP, pis de 3 dorm., s- menjador, cuina, 1

bany, moblat, com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 Y96 - 609 309 507

SErraLLo. PISo 2 HabITa-CIonES. Amueblado. Nuevo a estrenar, muy bonito y muy cuco. Terraza con solárium. 550 euros/mes. TEL: 977.25.09.93

Altres poblacions

La PInEda. PISoS nuEvoS Con muebles. Preciosos. Modernos. De calidad. 2 habitaciones, 2 baños. Cocina independiente. Grandísi-ma terraza. Ideal para todo el año. Desde 550 euros con posibilidad de parking. TEL: 609.44.22.39

aLforja, PIS S/nou dE 2 dorm., s- menjador , cuina americana, 1 bany, a/a, ascensor, pk i com. incl. 315 €/ mes. NOU HÀBITAT CON-FORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

vILavELLa, SE aLquILa CaSa de pueblo amueblada, totalmente reformada, 3 dormitorios, baño y aseo, calefacción, 400€. TEL: 977.25.09.93

rEuS. LLoGo PIS MobLaT, cèn-tric. Econòmic. Tel: 977/ 34.44.53 (matins)

rEuS. PaSSEIG PrIM. PIS de 4 habitacions, 2 banys, amb mo-bles i electrodomèstics. Totalment reformat. Amb ascensor. Lloguer: 450€/ mes comunitat inclosa. Tel.: 652.960.787

rEuS ST. MaGí aLEGrE, pis s/n de 2 dorm. s- menjador , cuina amb vitro, 1 bany, a/a, ascensor, pk i tr. i com. incl. 440 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

rEuS. a. dE bofaruLL, pis s- nou de 1 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb vitro, 1 bany, ascensor, calefacció, moblat, pk i com. incl. 440 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

rEuS PIS zona PaSTorETa, 4 habitacions, moblat, 500e/mes. Tel. 977 31.52.13

vILa-SECa, duPLEX CaSTELL, S/nou, 4 dorm., s- menjador amb terrassa , cuina office amb galeria, 2 banys + aseo calefaccio + a/a, pk

i com. incl. 550 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

CaMbrILS, PIS S/ nou de 2 dorm., s menjador amb balcó, cui-na amb vitro, bany, ascensor, a/a, moblat, pk i tr., zona com. amb pis-cina i com. incl. 480 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

vILa-SECa, CaSTELL, PIS S/ nou de 1 dorm. s- menjador amb bal-có, cuina americana amb vitro, 1 bany, ascensor, moblat, pk i tr. i com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀ-BITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

MonTbrIó, PIS dE 3 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb vitro, 2 banys, moblat, pk i tr i com. incl. Zona com. amb piscina. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

PonT d’ arMEnTEra, PIS dú-plex de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office, 1 bany, gol-fes amb terrassa, ascensor i com. incl. 425 euros/ mes. NOU HÀBI-TAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Lloguer Despatxos, Oficines, Terrenys, Naus, Pàrquings,

Locals

rEuS. LoCaLS-TraSTErS-GuardaMobLES. a ParTIr 60 €. Tel: 666.140.989

LoCaL CoMErCIaL En Tarra-Gona C/CASTELLARNAU. Obra nueva, 100m2 de superfície inte-rior, 135.000 euros. 977.24.08.12

LLoGo PÀrquInG PLaça CaSTELLErS. 75 €. TEL: 977 – 22.32.97

ÁTICO muy céntrico, 3 dormitorios, salón-co-medor, cocina indepen-diente, 1 baño, terraza 25m2, totalmente ex-terior, completamente reformado, instalación luz y agua nuevas. A/A frío-calor, calefac-ción, 154.000€. TEL: 977.25.09.93

SE ALquILAn pISOS dE ObrA nuEvA en Tarragona centro. pisos de 1 y 2 habitaciones en el complejo royal Tarraco, cercano a la universidad. parquet, aacc, instalaciones de-portivas y piscina exte-rior. parkings disponi-bles. desde 450e/mes. 977.214.713 web: royal.promysa.com

reus Centre. Casa Ados-sada arrenglarada de pocs anys de 130m2, 3 habitacions 2 banys, menjador amb sortida a balconera, cuina tipo office. Garatje per dos cotxes, terrassa sola-rium de 50m2. Terres de marmol, calefacció i aire acondicionat. Molt so-lejada. preu; 226.000€ Telf: 652.960.787

reus. barri Juroca. pis de 4 habitacions, cui-na galeria, 1 bany, as-censor, terrassa. Amb moltes possibilitats ala hora de rormar, per qué es tot exter Opor-tunitat; 53.500€ Tel.: 652.960.787

Castellmoster. Xalet impecable de 280m2 construïts. baixos i 2 plantes, 5 habitacions (1 tipo suite), cuina office equipada, saló-menjador. parcel·la en-jardinada de 1000m2, calefacció i aire acon-dicionat. preu; 275.000€ Telf: 615.620.161

vEnTA dE TrASTErOS y pArkInGS en tarragona centro (2 últimas pla-zas). Trasteros desde 4.500e + IvA y financia-bles!!. varios tamaños. 977.214.713

SE ALquILA CASA-ChALET En Tarragona II, de ObrA nuEvA. 155m2 con patio y jardín privado. Co-chera doble y piscina comunitaria. Tambien dispone de terraza solarium y buhardilla. Opción a compra si se desea. Mas informa-ción en el 977.214.713

Page 22: 9 de gener de 2013

22 diarimés 09/01/2013 CLASSIFICATS

Pol. Francolí. nau de 700 m2,- 850 euros mes. NOU HÀBI-TAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

TREBALL

Treballa com a Tècnic Pro-Fessional en Tanatopràxia-Ta-natoestètica i operari Funerari. Pràctiques en tanatoris i gestió de feina. Tel: 977 27.32.57

se Precisa comercial DEL SECTOR DEL MUEBLE CON EX-PERIENCIA, ENVIAR CORRICU-LUM A [email protected]

me oFrezco Para Traba-jar de delineante en prácticas, en empresas de Tarragona. Tel. 605.776.997

busQuem comercial auTò-nom amb experiència. Enviar C.V: [email protected]

REFORMES LLARalbaÑileria realizamos Toda clase de trabajos. Presu-puestos sin compromiso. Sr. Codi-na. Tel. 977 54.12.34 /609.240.935

elecTricidad-FonTanería Tel: 698.294.777

PinTor econÓmico. Tel: 669.161.419. www.pinturascobo.com

reParaciones elecTrodo-mÉsTicos Tel. 698.294.777

TAROT

la brujiTa HecHicera. 806 433 178 - Visa 931.220.371. 24 h.– 1,21 €/min IVA inc. Rf– Rm 1,56.Mayores 18 a. Dattel apdo correos 1508301 Mataró.

TaroT amanda 806 499 500 . Sólo mayores 18 años. Leandro Hernández, Urb/el Bosque,363 (46370) Chiva. `Precio max red fija 1,21 y red mòvil 1,57 euros/min. VISA 960.038.896

ALTRES

AMISTAT

buscamos Personas aTrac-Tivas, educadas ambos sexos. Que le guste bailar, salir. Tel: 638.355.639 – 608.389.704

aGencia maisol. vols Trobar la Teva Parella esTable?. Club d´amics. Tel: 695.410.052www.maisol.com

MOTOR

COMPRES

MASSATGES

caP salou. naTalia madura, guapa. Masaje. Todos los servi-cios. Discreto. Económico. Salidas. Tel: 628.892.397

masajisTa TiTulada. Tera-peútico, sensitivo. Confirmar. Tel: 647.757.630 (zona Joan XXIII). Económico

eXecuTiva alT sTandinG. Gaudeix de moments de relax... Particular 636.172.823

maYca caTalana, excelentes masajes, precios adaptables. Fi-nal de impacto!! Tel. 977 20.26.20

masajisTa masculino. Tera-péutico-erótico. Tel. 685.254.812

RELAX

TarraGona 50€- 1 hora de massatge. Tel: 687.320.302

cordobesa maduriTa. Eco-nómico. Sólo españoles. Tel: 622.856.384. Reus.

jove caTalana, particular, 50 €. Tel. 632.212.293 - Reus

maduriTa, 130 p. De 16 a 20 h. Tel: 722.218.802

joven esPaÑola, masajista profesional. Máxima discreción. Dulzura y elegancia. También sa-lidas. Tel: 608.996.179

salou. “minuTo 1 €”. Jovenci-ta, rellenita. Mucha discreción. Tel: 679.775.016

oFrezco Trabajo chalet relax. Tel. 653.103.491

se necesiTa chica piso relax, 24h. Tel. 610.839.133

ana Y sus nuevas chicas: espa-ñola, rusa, colombiana, venezola-na, 25-45 a. Todo de todo. Econó-mico. Reus. Tel: 977 27 72 05

laia esPaÑola. 24 h. Partir 20 €. Tel: 648.123.051

eXQuisiTa Árabe 18 a. Tel: 692.426.496

lina iTaliana. Todo sí. 24 h. partir 20 €. Tel: 681.126.044

esPaÑola. Puro placer. Tel: 645.544.429

cHica Árabe. Sexy, bonita. Atiendo en casa. Salou. Tel. 608.387.770

TarraGona. Paloma latina caliente. Todos los servicios. Tel: 685.725.676

urGen cHicas laTinas para piso Relax Tarragona Tel: 977.11.20.90

TarraGona Karen cubana, sexy caliente.Tel: 660.303.476

marieTa buenas curvas. 24 hrs. Tel: 638.467.736

¡¡urGenTe!! se buscan cHi-cas esPaÑolas para pisos Relax Tarragona. Tel: 692.863.983

seGur TreinTaÑera, coqueta, pecho fogoso, culazo duro. Tel. 647.154.301

casa susi. 3 chicas catalanas. Sí a todo. Tel: 698.214.321

seGur. Paola Brasileña. Todos servicios. Tel: 672.948.139

HeidY 22 añitos, busca chico ca-chondo. 24 hrs. Tel: 681.065.772.

Karina. vendrell, masajes selectos y algo más... Ven a disfru-tarlo. Tel. 610.589.727

brenda brasileÑa. Cariñosa, viciosa, 25 €. Tel: 655.240.380

seGur. laura Colombiana. To-dos servicios. Tel: 672.503.016

maduriTa caTalana. Econó-mico. Salidas. Tel: 688.468.522

ivonne Y amiGas desde 25 €. Tel: 698.371.550

se busca cHicas para piso en Reus zona céntrica o se al-quila habitación x semanas TEL 688.357.575

verÓnica. masajisTa profe-sional, guapa y completísima. Justo lo que necesitas... Tel: 652.440.615

nacHo Travieso, juguetón, apartamento privado. Salidas. Tel. 660.851.172

jovenciTa. GrieGo, francés na-tural. Tel. 698.560.827

Kasandra cariÑosa, toda clase servicios. Tel: 683.407.729

Puri. PecHuGona atracti-va. Recibo sóla. Concertar cita. 649.191.271 -Pido discreción.

jovenciTa dos polvos 40. Reus. Tel: 644.698.475

TarraGona. lola andaluza, griego profundo, completísima. Tel. 674.744.720

dana búlGara, partir 20e, 24h. Tel. 698.427.950

la Pineda. cHicas Gua-Pas. Todos los servicios. Tel: 689.948.342

TarraGona. Pamela mode-lo en paro, cañera, fiestera. Tel. 672.548.437

abuela cacHonda. Hace de todo. Tel: 642.740.412

la Pineda. busco cHicas Piso relaX. Tel: 616.808.459

rumana viciosa, 24 añi-tos. CLAUDIA. Sí a todo. Tel: 676.680.160

dominicana cacHonda 120 pecho. Tel. 603 257 656

PaTricia. joven, cariñosa. 30 €. Reus. Tel: 603.649.911

susaniTa esPaÑola. Me lo como todo al natural.Tel: 648.469.002

vicio ToTal con la rumana CLAUDIA Tel: 676.680.160

vicKY caTalana. Conejito pelu-do, besitos, griego, francés com-pleto. Reus. Tel. 660.056.981

carmen caTalana. 28 anys. Reus. Tot de tot. Tel: 977/ 27.72.05

colombiana PrinciPianTe. Tel. 698.215.419

crisTina 20 aÑiTos. Muñequi-ta guarrilla. tel: 636.737.720 – 24 hrs.

TravesTi acTiva, muy bien dotada y muy potente. Tel. 666.030.929

claudia madura, española. 30e. Reus. Tel. 619.658.520

TravesTi Perla. salou. 20X8 cuerPazo, masajes erÓTi-cos. besucona, viciosisima. Tel: 603.147.453

relleniTa, maduriTa. Sí a todo… Tel: 693.731.224

novedad. maduriTa, compla-ciente...sin prisas, sin límites (priva-do) Salou. Tel. 688.244.380

salou. masajisTa TiTulada. Joven, guapa, delgadita. Ma-sajes integrales deliciosos. Tel: 609.102.621 - “1 mes 50% dto”

bÁrbara 30 a. besucona. Sí a todo. Reus. Tel: 660.056.981

nicole 23 a. Todos servicios. Par-tir 20 €. 24 hrs. Tel: 653.613.385

TravesTi “30 € completo”. Sin prisas y sin tabús. 697.630.642. Reus

ciTa esPecial “20€ media hora”. Tel: 637.078.372

seÑora amanTe PerFecTa. masajes erÓTicos. besuco-na, cuerPazo, 140 PecHo. Tel: 636.448.816

laTina FrancÉs natural, com-pletísima. Tel. 603.263.513

se alQuila habitación por ho-ras, para relax, especial parejas y chicas independientes. Tel. 615 383 697

cHica joven simpàtica, recibo sóla, ½ 30e 1h 50e -Salou. Tel. 644.675.508

la rusa sin límiTes olGa. A todo sí. Tel: 648.726.243

15 euros. Cubana 39 a. Tarrago-na. Tel: 680.907.818

salou TravesTi 22a, acti-va-pasiva, superdotada. Tel. 644.461.169

PaTricia modelo en paro, 24 años, caliente, viciosa. Tel: 648.514.855

TarraGona. mÓnica oriental 22a, muy complaciente, comple-tísima. Tel. 651.045.359

sonia maduriTa.120 pecho. Todo de todo. 25 completo. Reus. Tel: 688.232.474

TarraGona “PalaceTe”. 5 chicas sí a todo. Tel: 977 11.20.90

marTa canaria, cariñosa, com-placiente, 25 completo. Reus. Tel: 659.377.652.

esPaÑola 25 añitos, belleza, simpatía, sensualidad y elegancia. Todos los servicios. 699.242.637

marina rusa 120p. Besucona, sin tabús, 25 completo. Reus. Tel: 676.740.880

cHicas calienTes jóvenes y maduritas buscan hombres para relaciones esporádicas. Mayores de 18 años. 803.544.009.

reus. dos amiGas encanta-doras, juntas hacemos toda clase servicios. Tel. 648.266.866

TarraGona. juliana rubia, 120 pecho, espectacular. Tel: 651.045.349

esPaÑolas 30 €, jóvenes, muy viciosas, cariñosas. Tel: 608.452.305 - Reus

nos encanTaría que experi-mentaras con nosotras tus fanta-sías más ocultas.... Muy económi-co. Tel. 683.127.568

casa cleoPaTra Tarragona. “Super novedad”. Espectacula-res chicas complacientes, 24 hrs. Céntrico. Fácil aparcamiento. Tel: 977- 07.99.72

seÑoriTa maduriTa y elegante recibo sóla. Máxima discreción. Tel. 698.390.293

daniela. Guapísima masajista, “bonitos pechos grandes”, delga-dita, masaje californiano (relajante muscular), podal (estimulante), anal testicular (excitante), francés completo, Camilla, vibrador de cintura, lencería erótica. 30 euros. Tel: 672.753.937

COMPRA Y VENTA DE ORO BERMUDEZ.

¿Cansado de que digan 1 precio y luego sea

otro?Bermúdez garantiza 25 euros gr. También

compramos plata.C/Gandesa, 30

TorrefortaC/20,56 BonavistaTel. 692.228.340

COMPRA DE ORO MÁXI-MA COTIZACIÓN, RESCA-TE DE PÓLIZA DE EMPE-ÑO MONTE DE PIEDAD. MC ORO PLAÇA PASTO-RETA Nº 2 REUS PAR-KING GRATUITO . TEL 977.33.33.10

PRUDIX COMPRO ORO JOYAS EN GENERAL, MEJOR PRECIO (SIN EN-GAÑOS) PAGAMOS AL INSTANTE, O’DONELL Nº25-27 REUS. 977 32.82.24, EN BENVIN-GUT SOCIAS Nº32 (EL VENDRELL) 977.18.15.15

SE OfRECE PALETA para hacer reformas en general. Económico y serio. Tel. 615.891.932

PROfESORA EN PARO. PRIVADO. CREIXELL 653.021.726

LOCAL COMERCIAL, CARRER COLON 22 in-millorable situació 120 m2, disposa de Aire Acondicionat, a 25 mts Mercat central. Info al Telf. 635.125.576.

ES LLOGA PÀRKING C/fREDERIC MOMPOU. AL COSTAT PARC CENTRAL.TEL. 660.604.770

CASADA ESPAÑOLA, eje-cutiva. No profesional. CREIXELL 608.411.781

SE ALqUILA DESPA-ChO-OfICINA en el vi-vero empresarial del complejo Royal Tarraco. El vivero dispone de 13 oficinas de distintos ta-maños, salita de espe-ra, sala de reuniones, baños y parking. Espa-cio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. Parking inclui-do. Derechos especia-les para el complejo deportivo. Desde 150e/mes. 977.214.713

ESPAÑOLA, MORBOSA.francés natural hasta el final. SEGUR-PLAYA 615.252.553

ES NECESSITA polidor de terra professional, oferim contracte fins a finalització d’obra. Tel. 625.134.301

VENDO LEÑA de olivo cortada para chime-nea con transporte in-cluido. Mínimo 1.000 kg. Tel. 626.314.775

DANIELA. 20 €. Salou602.426.161

COMPRO COChES - fURGONETAS No im-porta estado Con/Sin embargo, deudas. 698.828.641

MADURITA TORREDEM-BARRA francés 15 – Com-pleto 25. 635.905.696

Page 23: 9 de gener de 2013

2309/01/2013 diarimésCLASSIFICATS

Page 24: 9 de gener de 2013

24 diarimés 09/01/2013 A L’ÚLTIMAL’ACUDIT Napi

Nivell mitjà

SUDOKU

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

19º

Estat del celCel poc ennuvolat per alguns núvols alts, sobretot a l’oest del país. Independentment, hi haurà alguns intervals de núvols baixos o boires al li-toral nord. A partir de migdia els núvols alts augmentaran d’oest a est i el cel quedarà en-teranyinat en conjunt. Al final del dia la nuvolositat serà més abundant i compacta al terç oest, sobretot al Pirineu occi-dental on el cel quedarà molt ennuvolat o cobert.

ELTEMPS Patrocinatper:

3ºMàxima Mínima

RedaccióL’actriu reusenca Aida Folch compe-tirà pel seu primer Goya en la categoria de millor actriu amb Penélope Cruz, Ma-ribel Verdú i Naomi Watts, després que l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques hagi fet pública la seva nominació al guardó per la par-ticipació en la pel·lícula ‘El artista y la modelo’, dirigida i escrita per Fernando Trueba.

Folch dóna vida a Mercè, una jove camperola que escapa de l’exèrcit franquista en el context de la França ocupada del 1943. L’escultor Marc Cros (Jean Rochefort) i la seva dona Léa (Claudia Cardinale) li ofereixen abric al taller d’ell a canvi que esdevingui la model de l’última obra de Cros. És llavors quan comença a néixer una relació es-pecial entre l’artista i la Mercè que guiarà tota la trama.

La intèrpret, que tot just acaba de complir 27 anys, va fer les seves primeres passes entre la companyia reusenca ‘Llops Teatre’ i el Centre de Lectura de Reus. Al 1998, va marxar cap a Barce-lona per prendre part de la seva primera agència, amb què tancaria un parell de rodatges publicita-ris en què finalment no arribaria a participar. La seva gran oportunitat encara havia de presentar-se. Folch va decidir amb catorze anys visitar sen-se la supervisió dels seus pares una segona agèn-cia a Barcelona, des d’on rebria pocs dies després la trucada que havia de portar-la directament al càsting per protagonitzar ‘El embrujo de Shang-hai’, també de Trueba. Aida va ser seleccionada entre més de 3.000 candidates al paper, i allà va començar tot.

Des de llavors, l’actriu de Reus ha participat en pel-lícules com ‘Los lu-nes al sol’, ‘La mira-da violeta’, ‘La vida de nadie’ o ‘Salva-dor’. Folch és especi-alment reconeguda també per la seva participació a la se-rie ‘Cuéntame’, amb el personatge de Françoise. Tampoc no ha volgut deixar

de banda el teatre, i ah pres part en aquest temps, entre altres, de l’obra ‘Cuento de invierno, de Wi-lliam Shakespeare’.

La pel·lícula ‘El artista y la modelo’ ha rebut fins a tretze nominacions per a aquesta edició dels premis Goya i esdevé la tercera més nomina-da, per darrere de ‘Blancanieves’, de Pablo Ber-ger i de ‘Lo imposible’, de Juan Antonio Bayona. Onze anys després d’aquell debut magnífic a ‘El embrujo de Shanghai’, actriu i director es retro-ben en un llargmetratge rodat íntegrament en blanc i negre i en francès. La pròpia Folch havia estat vivint al país gal·lès anys enrere per apren-dre la llengua.

Assolir la fita d’emportar-se el Goya davant tres figures com Penelópe Cruz, Maribel Verdú i Naomi Watts no serà senzill per a una reusenca que viu amb aquesta la seva primera nomina-ció als premis. La cerimònia del lliurament dels guardons dels premis Goya de la indústria cine-matogràfica espanyola tindrà lloc el proper 17 de febrer a Madrid. La nominació d’Aida Folch d’enguany ja esdevé un èxit per a una artista en plena eclosió que, encara a la seva curta edat, ha treballat amb destacats actors com Lluís Tosar o Daniel Brül i sota la direcció de Rafa Montesinos, entre altres.

CINEMA

aida folch, candidata als premis

goya La reusenca ha estat nominada a

la categoria de millor actriu pel seu paper a ‘El artista y la modelo’

Folch, en un fotograma de la pel·lícula ‘El artista y la modelo’.

cedida