5
1 Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/ Horari habitual: De dimarts a diumenge de 10.30 a 14.30 i dissabtes també a la tarda de 16.00 a 18.30h. Dilluns tancat. Horari especial de Setmana Santa: Dies 29, 30 i 31 de març, horari també de tarda de 10:30 a 14:30 i de 16:00 a 18:30 hores HORARIS MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA AGENDA D’ACTIVITATS GENER - MARÇ 2013

Activitats primer trimestre 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Recull de les activitats previstes en el primers trimestre de 201

Citation preview

Page 1: Activitats primer trimestre 2013

1

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

Horari habitual: De dimarts a diumenge de 10.30 a 14.30 i dissabtes també a la tarda de 16.00 a 18.30h. Dilluns tancat. Horari especial de Setmana Santa: Dies 29, 30 i 31 de març, horari també de tarda de 10:30 a 14:30 i de 16:00 a 18:30 hores

HORARIS

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA

AGENDA D’ACTIVITATS

GENER - MARÇ 2013

Page 2: Activitats primer trimestre 2013

2

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

Dijous 24 de gener – 18.30 hores. Sala Audiovisual. Cicle de Conferències d’Hivern Els cotxes Harlan del F.C. de V.V. y B. i el seu procés de restauració, a càrrec de Josep Marín Cayuela, president de l’Associació de socis i Col·laboradors (SiC) del Museu del Ferrocarril de Catalunya.

Diumenge 27 de gener – 12.30 hores. Sala Espai Segle XXI . Inauguració de l’exposició temporal Imatges i Memòria de Mauthausen, 1938-1945, a càrrec de Neus LLoveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i de la presidenta de l’Amical Rosa Toran.

Fòrum InterRail, 2013. Organitzat per l’UPC de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Ferrocarril de

Catalunya. Amb un format de taules rodones adreçades a tècnics del sector ferroviari i estudiosos, vol ser un punt de trobada d’ex-alumnes i alumnes del Màster en Sistemas Ferroviaris i Tracció Elèctrica. Es realitzarà amb periodicitat mensual. Primera sessió: dijous 14 de febrer, a les 19h. Sala audiovisual del Museu. Transport marítim i ferroviari: suma de possibilitats.

Dijous 21 de febrer – 18.30 hores. Sala Audiovisual. Cicle de Conferències d’Hivern El moviment és energia. Quanta en gastem i d’on surt? A càrrec de Ricard Riol Jurado, Enginyer tècnic d’obres públiques i President de l’associació Promoció del Transport Públic

Dimarts 5 de març – 17.30 hores. Sala Audiovisual. Cicle de Conferències d’Hivern

Xerrada –col·loqui sobre el “Projecte Buchenwald; Deportació i Ferrocarril. Republicans Espanyols en els Combois de la mort”, a càrrec d’Enric garriga, representant de l’Amical Mauthausen.

Dijous 14 de març – 17.30 hores. Sala Audiovisual. Trobada Oberta del col·lectiu de Voluntaris

i Socis del Club d’Amics del Museu del Ferrocarril de Catalunya. Es donarà a conèixer el calendari d’activitats previstes de tot l’any i es recolliran suggeriments d’altres possibles i sobre l’operativitat d’aquests col·lectius. Estan invitades totes aquelles persones que estiguin interessades en tenir informació i en formar part.

Fòrum InterRail, 2013. Organitzat per l’UPC de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. Amb un format de taules rodones adreçades a tècnics del sector ferroviari i estudiosos, vol ser un punt de trobada d’ex-alumnes i alumnes del Màster en Sistemas Ferroviaris i Tracció Elèctrica. Es realitzarà amb periodicitat mensual. Segona sessió: dijous 14 de març, a les 19h. Sala audiovisual del Museu. L’oportunitat dels estudis ferroviaris.

MARÇ

FEBRER

GENER

Page 3: Activitats primer trimestre 2013

3

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

Imatges i Memòria de Mauthausen, 1938-1945, Sala Espai segle XXI, del 27 de gener al 30 de juny.

L’any 2005, amb motiu de la commemoració del 60 aniversari de la alliberació dels camps de concentració nazis, es va portar a terme una exposició internacional, en tres llengües, per iniciativa de l’Amical espanyola de Mauthausen i d’altres camps, així com de l’Amical Mauthausen de França i del Mauthausen Memorial KZ-Gedenkstätte d’Àustria (amb els suport del Ministeri de l’Interior Austríac). La mostra ha estat exposada a diferents ciutats espanyoles i catalanes i ara arriba a Vilanova i la Geltrú. Aquesta exposició presenta al gran públic un fons excepcional de fotografies de la història del sistema de camps de concentracions nazi. La majoria d’elles fórem realitzades per les SS i salvades gràcies a l’acció de deportats republicans espanyols, però també inclou un recull excepcional de les tomes

fetes desprès de la alliberació. Reuneix diverses col•leccions conservades a Europa i USA, entre les quals ocupa un lloc preeminent el fons fotogràfic de l’Amical espanyola de Mauthausen, dipositat al Museu d’Història de Catalunya. Les imatges ens permeten observar les condicions inhumanes de vida i treball dels internats, així com la quotidianitat de la tasca dels botxins, que es van acarnissar amb els 7000 espanyols internats al camp, dels quals van morir al voltant de 4800. Amb l’exposició es rendeix homenatge a les víctimes espanyoles del nazisme, a la vegada que es contribueix a que el coneixement de la seva trajectòria i sacrifici quedi incorporada a la nostra història. La inauguració coincideix amb el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (27 de gener de 1945). L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de joeus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

La visita lliure a l’exposició és gratuïta amb l’entrada del museu.

Activitats complementàries: Visites comentades: El Museu ofereix una visita comentada a la mostra tots els segons dissabtes de cada mes a partir de les 13.30 hores. Conferències: Dia 5 de març, a partir de les 17.30 hores, Xerrada –col·loqui sobre el “Projecte Buchenwald; Deportació i Ferrocarril. Republicans Espanyols en els Combois de la mort”

EXPOSICIÓ TEMPORAL

Page 4: Activitats primer trimestre 2013

4

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

El Museu ofereix activitats per gaudir i interactuar en família i/o en petits grups com una manera més participativa i estimulant de descobrir les joies que custodia el Museu. Esmorzars al Tren!

Activitat que es realitza a partir de 5 persones per tal de reviure les emocions i sensacions del viatge en tren en diferents moments de la història; sobre tot en aquells en els què el viatge era molt més que un desplaçament. Temps de viatges en vehicles de fusta de tercera classe arrossegats per locomotores de vapor on es compartien vivències de tot tipus, o be temps de viatges a tot luxe amb els trens Talgo. Un cop finalitzada la visita comentada especial als vehicles que van ser escenaris d’aquestes experiències, es podrà gaudir d’un esmorzar a l’Espai Famílies o al cotxe de Tercera Classe del Museu. Es necessita reserva prèvia, com a mínim 1 dia abans.

Preus: Opció 1: 10,5 € per persona Entrada al Museu + Visita comentada especial - 1 Entrepà de truita de patata - Aigua o refresc - Farcell d’embolicar Opció 2: 12,5 € per persona - Entrada al Museu + Visita comentada especial - 1 Entrepà de truita de patata - Aigua o refresc - Farcell d’embolicar - Ampolla de vi negre, Ramón Bilbao, Crianza 2006 de 175 cl

Itineraris Secrets, troba la via Visita autoguiada, gratuïta, per a famílies i/o grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults.

Gimcana del tren Visita autoguiada, gratuïta, per a famílies / grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults.

El Ferrocarril i l’Art: Josep Maria Subirachs al Museu del Ferrocarril. Visita autoguiada per a famílies i/o grups reduïts en els que hi participin com a mínim dos adults. Dossier informatiu que inclou un joc per a tota la família: 1€.

Visites guiades per àmbits, a partir de 10 persones. 4,5€ per persona. (És necessària reserva prèvia)

o La col·lecció de locomotores de vapor o Altres energies, vehicles i elements de seguretat o El dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú o TALGO, més que un tren

ACTIVITATS FAMILIARS

Page 5: Activitats primer trimestre 2013

5

Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org http://museuferrocarrilblog.com/

VISITES COMENTADES GRATUÏTES DE DISSABTES, a les 13.30h El Museu del Ferrocarril de Catalunya ofereix als seus visitants tots els dissabtes de cada mes, una visita comentada gratuïta amb el preu de l’entrada:

. Primers dissabtes: Els espais del Museu

. Segons dissabtes: Exposició Temporal a l’Espai Segle XXI, Mou-te amb el Planeta

. Tercers dissabtes: Espai Gumà i exposició L’Obstinació d’avançar.

. Darrers dissabtes: La col·lecció del Museu.

VIDEOTREN Tots els caps de setmana, en l’horari d’obertura del Museu, un dels vehicles del Museu estarà obert al públic amb la projecció de documentals vinculats a la història del ferrocarril. Es tracta del vagó de mercaderies “tipus J” . La programació del primer trimestre de 2013 és sobre els espots publicitaris des dels anys 50 al 80 del segle XX de la companyia ferroviària: Renfe primeros años..

DIUMENGES DE TREN AL MUSEU! El Museu del Ferrocarril de Catalunya ofereix als seus visitants tots els diumenges de cada mes, una activitat diferent, adreçades al públic general i famílies: . Primers diumenges: Visites al cotxe de viatgers de luxe ZZ 324, a partir de les 12h . Segons diumenges: ConteTREN de Victor i els Trens del Museu. La història dels vehicles del museu explicada per un personatge, en Víctor, molt proper als més petits. . Tercers diumenges: NarraTREN, histories i anècdotes del ferrocarril i la seva evolució. A partir de les 12h.

- Diumenge 20 de gener: Les Aiguades i la seva importància per al funcionament del vapor.

- Diumenge 17 de febrer: Amples de via - Diumenge 17 de març: Cotxes de passatgers de la col·lecció del Museu del Ferrocarril de

Catalunya. . Darrers diumenges: ConteTREN de L’Ou que es mou. Una activitat que permetrà als més petits i els seus acompanyants conèixer la història d’un dels vehicles més característics de la col·lecció.

ACTIVITATS PERMANENTS EN CAPS DE SETMANA