of 15/15
Guia de Lectura L’any 1702 comença la Guerra de Successió (1702-1714), un conflicte que enfrontarà la monarquia dels Borbons contra la dels Àustries per la corona hispànica i que afectarà gran part dels països europeus. Aquest conflicte va deixar la seva empremta a l’Hospitalet en forma de tractat internacional, el conegut com a Conveni de l’Hospitalet , document que establia l’evacuació de les tropes austriacistes de Catalunya, Mallorca i Eivissa, fent efectiu el ja signat l’11 d’abril de 1713 al Tractat d’Utrech. El Conveni, en aquell moment secret, fou signat en una casa senyorial del carrer del Xipreret el 22 de juny de 1713, entre els representants de Carles III (el signant fou el Comte de Königsegg, en representació del lloctinent Starhemberg) i el representant de Felip V (el Marquès de Ceva Grimaldi, en representació del Duc de Populi). Aquest tractat no fou acceptat per Barcelona, fet que ocasionà que resistís sola les embranzides de l’exèrcit borbònic assentat a les seves portes fins l’11 de setembre de 1714. L’Hospitalet, a l’igual que altres pobles dels voltants de Barcelona, patirà les conseqüències de la guerra i tindrà el seu protagonisme com a base d’operacions durant el setge de Barcelona. La ciutat fou saquejada, les collites destruïdes, dels edificis foren robades les bigues i altres materials per utilitzar-los contra l’assetjada Barcelona ... Què va passar exactament a la nostra ciutat i per què? Com va ser la guerra i quins elements van portar al Comte de Königsegg i al Marquès de Ceva Grimaldi a signar un document internacional a l’Hospitalet? Què va succeir amb la gent que hi vivia llavors al poble? Quines conseqüències va portar la guerra de Successió i per què ha resultat un fet transcendental en la història de Catalunya? Les biblioteques de l’Hospitalet volem donar resposta a aquestes i a moltes altres qüestions amb aquesta guia, un recull dels documents més significatius sobre el Conveni de l’Hospitalet, la guerra de Successió, el seu llegat històric i l’Onze de Setembre. Ja sigui en forma de treball d’investigació, llibre d’història, novel·la, còmic, catàleg d’exposicions o documental, en aquests llibres trobareu totes les respostes.

Bibliografia 1714

 • View
  232

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Text of Bibliografia 1714

 • Guia de

  Lectura

  Lany 1702 comena la Guerra de Successi (1702-1714), un conflicte que enfrontar la monarquia dels Borbons contra la dels ustries per la corona hispnica i que afectar gran part dels pasos europeus.

  Aquest conflicte va deixar la seva empremta a lHospitalet en forma de tractat internacional, el conegut com a Conveni de lHospitalet, document que establia levacuaci de les tropes austriacistes de Catalunya, Mallorca i Eivissa, fent efectiu el ja signat l11 dabril de 1713 al Tractat dUtrech.

  El Conveni, en aquell moment secret, fou signat en una casa senyorial del carrer del Xipreret el 22 de juny de 1713, entre els representants de Carles III (el signant fou el Comte de Knigsegg, en representaci del lloctinent Starhemberg) i el representant de Felip V (el Marqus de Ceva Grimaldi, en representaci del Duc de Populi). Aquest tractat no fou acceptat per Barcelona, fet que ocasion que resists sola les embranzides de lexrcit borbnic assentat a les seves portes fins l11 de setembre de 1714.

  LHospitalet, a ligual que altres pobles dels voltants de Barcelona, patir les conseqncies de la guerra i tindr el seu protagonisme com a base doperacions durant el setge de Barcelona. La ciutat fou saquejada, les collites destrudes, dels edificis foren robades les bigues i altres materials per utilitzar-los contra lassetjada Barcelona ...

  Qu va passar exactament a la nostra ciutat i per qu? Com va ser la guerra i quins elements van portar al Comte de Knigsegg i al Marqus de Ceva Grimaldi a signar un document internacional a lHospitalet? Qu va succeir amb la gent que hi vivia llavors al poble? Quines conseqncies va portar la guerra de Successi i per qu ha resultat un fet transcendental en la histria de Catalunya?

  Les biblioteques de lHospitalet volem donar resposta a aquestes i a moltes altres qestions amb aquesta guia, un recull dels documents ms significatius sobre el Conveni de lHospitalet, la guerra de Successi, el seu llegat histric i lOnze de Setembre. Ja sigui en forma de treball dinvestigaci, llibre dhistria, novella, cmic, catleg dexposicions o documental, en aquests llibres trobareu totes les respostes.

 • El conveni de lHospitalet

  Histria de l'Hospitalet : una sntesi del passat com a eina de futur (1997). L'Hospitalet de Llobregat : Ajuntament de l'Hospitalet de

  Llobregat : Centre d'Estudis de l'Hospitalet. Obra indispensable per conixer la histria de

  lHospitalet des de la Prehistria a fins a lactualitat. El captol lEdat Moderna tracta sobre la societat, els conflictes i la poltica municipal durant la guerra de Successi i les conseqncies daquesta al municipi. Destaca el Conveni de lHospitalet com un fet transcendental en la histria de la ciutat.

  CODINA, JAUME ; PRLEG DE PIERRE VILAR (1987-1988). Els

  Pagesos de Provenana : 984-1807 : societat i economia a L'Hospitalet pre-industrial. [L'Hospitalet de Llobregat] : Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ; [Barcelona] : Abadia de Montserrat.

  Estudi de levoluci histrica de lHospitalet, des dels inicis

  fins a la invasi napolenica. Analitza la demografia, la societat i leconomia en perodes de 15 anys. Aporta molta informaci sobre la situaci de la nostra ciutat durant la guerra de Successi i els anys posteriors.

  Representaci del moment de la signatura del Conveni entre el Comte de Knigsegg, representant de Carles III, i el Marqus de Ceva Grimaldi, representant de Felip V. La podeu trobar a Ms vell que l'olivera : histries de la histria d'un poble millenari, de Francesc Marc i Sanabra.

 • La sort de lHospitalet,

  --tamb la de Catalunya--,

  pels voltants de Xipreret,

  amb segell de sang sencunya.

  LBAREZ JUREGUI, CLARA (2011) LHospitalet durant la Guerra de Successi: el Conveni de lHospitalet de 1713. Beca del Museu i de lArxiu Municipal de lHospitalet, Convocatria edici 2010. Estudi centrat en el Conveni de lHospitalet i en el seu significat histric. Analitza tamb com va afectar la guerra de Successi al municipi i a la societat del moment. Obra indispensable per conixer a fons aquest document.

  MARC I SANABRA, FRANCESC (1979) 25 imatges de la histria de l'Hospitalet.

  L'Hospitalet de Llobregat : Museu d'Histria de la Ciutat.

  La histria de la nostra ciutat explicada en 25 captols que

  representen els moments ms destacats i significatius

  de lHospitalet; un dells Els setges

  de Barcelona, analitza la situaci geogrfica que ha

  obligat a la ciutat a participar duna o altra manera en tots

  els setges que ha patit Barcelona, i el paper

  destacat que va prendre en el setge de 1713

  amb la signatura del Conveni de lHospitalet.

  Extracte i illustraci del llibre 25 imatges de la histria de l'Hospitalet, de Francesc Marc i Sanabra.

 • Cmics, la histria de lHospitalet i el Conveni

  MARC I SANABRA, FRANCESC; (1995) Ms vell que l'olivera : histries de la histria d'un poble millenari. L'Hospitalet de Llobregat : Ateneu de Cultura Popular.

  MARZAL, JAUME; LURI, GREGORI (1991) L'Hospitalet :

  una ciudad en marcha : breve historia de l'Hospitalet en cmic. Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

  La histria de la nostra ciutat des dun punt de vista

  diferent: en format cmic, on podem veure representada la signatura del Conveni.

  Extracte del cmic L'Hospitalet : una ciudad en marcha : breve historia de l'Hospitalet en cmic de Jaume Marzal i Gregori Luri.

 • La Guerra de Successi i lOnze

  de setembre

  Cmics GARCIA I QUERA, ORIOL (2007) Barcelona 1714 : l'onze de setembre. Barcelona : Casals.

  Barcelona 1714, igual que la

  resta de treballs dOriol Garcia, parteix dun treball molt gran de documentaci histrica, tant pel que fa a la reconstrucci de la indumentria, espais, edificis, com pel que fa als fets. Quan llegeixes el cmic s fcil endinsar-se en la histria: aconsegueix que t'emociones pensant en els sacrificis d'aquells homes i dones que van lluitar per unes idees, i van ser trats per tots i tothom, abandonats a la seva sort.

  LURI, GREGORI (1991) Barcelona : la aventura de una ciudad : breve historia de Barcelona en comic. Barcelona : Junior : Ajuntament de Barcelona.

  La histria de la ciutat de Barcelona des de la seva fundaci fins a lactualitat en versi cmic.

  Illustraci del cmic Barcelona 1714 : l'onze de setembre, dOriol Garcia i Quera.

 • Novelles ambientades durant la Guerra de Successi MATA, JORDI (2008). Un Cadver exquisit. Barcelona : Edicions 62. 1698. Nit a lImperi. Una pau tensa presideix les relacions poltiques entre les principals potncies europees. Lesterilitat de Carles II, rei dun vast imperi en decadncia, ha deixat sense hereu la monarquia espanyola. Ara, cal decidir qui el succeir. A Catalunya, el debat entre els partidaris de mantenir-se fidels als mediocres reis de la casa dustria i els qui prefereixen esperanar-se amb un possible canvi dinstic encarnat en Felip V de Borb enrareix encara ms lambient. Ning no vol la guerra, per tothom sap que del resultat daquesta tria dependr el futur dEuropa. Els diferents bndols amb els seus agents mouen les peces per seguir de prop qu passa amb els catalans i enfortir posicions. A partir daquest context histric que reflecteix amb fidelitat i rigor els fets i lambient dels anys previs a la Guerra de Successi i a la gran derrota del 1714, Jordi Mata ha escrit una novella convincent que fuig de maniqueismes i que ajuda a entendre un perode clau de la nostra histria i encara ara controvertit.

  CLOTET, JAUME (2012) Lliures o morts. Barcelona : Columna, 2012.

  Amb la Guerra de Successi com a escenari de fons, amor,

  venjana, traci, hipocresia, desconsol, coratge i amistat conviuen entre la vida d'aquest heroi involuntari i l'alta poltica que remou els fonaments del Vell Continent. La narraci, recolzada sobre una gran quantitat d'informaci rigorosament histrica, passa dels camps de batalla a les cancelleries europees per oferir els dos punts de vista d'aquesta histria: el d'un home en una Catalunya que descobreix d'una manera lacerant que quan no hi ha amics ni enemics sin interessos, la llibertat t un preu; i el dels grans poders que acabaran decidint el futur d'Europa i les seves nacions.

 • SNCHEZ PIOL, ALBERT (2012). Victus : Barcelona 1714. Barcelona : La Campana. VICTUS s una novella histrica que ens narra la guerra de Successi espanyola, un conflicte que pot considerar-se la primera de les conteses mundials i que s'acaba l'11 de setembre del 1714 amb l'apocalptic assalt a Barcelona. Tamb s la tragdia d'en Mart Zuvira, un jove barcelon, alumne avantatjat del marqus de Vauban, que es converteix en un geni de l'enginyeria militar. VICTUS s un prodigi d'informaci i rigor histric al servei d'un relat gil, potent i directe, amb una dicci rabiosament contempornia, que ens porta de Frana a Barcelona passant per Madrid, Toledo, Tortosa o les batalles de Brihuega i Almansa. I s tamb una obra sobre la Barcelona irreductible del 1714, que va sofrir un setge desigual de tretze mesos i el bombardeig de ms de trenta mil projectils.

  BELL-LLOC, MARIA DE (1992). Vigatans i botiflers. Barcelona : Barcanova.

  Obra publicada per

  primera vegada en forma de fullet, des de l1 de gener de 1878 fins el 15

  de gener de 1879, a Lo Gay Saber. s una novella

  histrica que t com a rerefons uns episodis

  reals que shavien esdevingut ms de cent

  cinquanta anys abans, durant la guerra de

  Successi. La novella sacaba, precisament, el dia

  11 de setembre de 1714.

 • Histria, La Guerra de Successi i lOnze de setembre

  SOL, MIQUEL (1991). Fineixi la naci amb glria... : l'onze de setembre de 1714. Barcelona : Barcanova.

  Per qu els catalans celebrem la nostra Diada lOnze de

  Setembre, commemorant una derrota militar i poltica i la prdua de la Sobirania Nacional? Aquest llibre, breu i concs, ens donar les respostes i ens situar en el context histric i en els fets ms significatius de la Guerra de Successi i el Setge de Barcelona.

  GARCIA CRCEL , RICARDO (2002). Felipe V y los espaoles : una visin perifrica del problema de Espaa. Barcelona : Plaza & Jans.

  Per entendre el context histric anterior i posterior a la

  Guerra de Successi al territori espanyol, sobretot centrant-se en la figura de Felip V i en la monarquia borbnica.

  TORRAS I RIB, JOSEP M. (1999) La Guerra de Successi i els setges de Barcelona : 1697-1714. [Barcelona] : Dalmau.

  Barcelona sofr cinc setges entre els anys 1697 i 1714, ocupacions militars que comportaren una gran destrucci arreu de Catalunya. Aquesta obra desfocalitza latenci del setge de Barcelona de 1714 i ens dna una visi ms amplia dels diversos conflictes, de la conspiraci austriacista als interessos de les potncies europees i analitza les conseqncies de la victria borbnica.

 • VILAR, PIERRE (1986). Catalunya dins l'Espanya

  moderna : recerques sobre els fonaments econmics de les estructures nacionals. 2, Medi histric. Barcelona : Edicions 62.

  Tot i que tracta moltes ms vessants de la histria de

  Catalunya, en aquest volum descobrirem les condicions socials, politiques i econmiques catalanes prviament i durant la guerra. Segons l'autor, limportant historiador Pierre Vilar: una reflexi metodolgica sobre [...] les relacions entre el fet "estat" i el fet "naci"; una presentaci global del "fet catal", en les seves originalitats geogrfiques i en les seves vicissituds histriques, i, finalment, un estudi detallat, de primera m, sobre les condicions d'una arrencada econmica i d'una transformaci social.

  ALBAREDA I SALVAD, JOAQUIM (2005). El "Cas dels

  Catalans" : la conducta dels aliats arran de la Guerra de Successi (1705-1742). Barcelona : Fundaci Noguera ; Lleida : Pags.

  Aquest llibre pretn aportar una mica de llum sobre el

  comportament de lImperi dels Habsburg i dels seus aliats en relaci amb Catalunya i la Corona dArag durant la guerra i fins lentorn de 1740. Perqu no hem de perdre de vista que el factor internacional condicion del primer al darrer instant la sort dels catalans, cosa que no sempre ha estat tinguda en compte en els estudis sobre la guerra de Successi a Espanya.

  ustries contra borbons (2006) [director cientfic de l'obra: Agust Alcoberro]. Catalunya durant la Guerra de Successi ; 1. Badalona : Ara Llibres.

  La Guerra dels catalans (1713-1714) (2006) [director cientfic de l'obra: Agust Alcoberro]. Catalunya durant la Guerra de Successi ; 2. Badalona : Ara Llibres.

  La Desfeta i la memria histrica (2006) [director cientfic de l'obra: Agust Alcoberro]. Catalunya durant la Guerra de Successi ; 3. Badalona : Ara Llibres. Collecci dirigida per Agust Alcoberro, director del Museu dHistria de Catalunya i un dels mxims experts en el tema, Catalunya durant la guerra de Successi aprofundeix en lenfrontament entre els ustries i els Borbons, les causes de la guerra de Successi, el procs de formaci de bndols, es remarquen els principals esdeveniments de la guerra, el setge de Barcelona, la repressi i la resistncia.

 • CALVO POYATO, JOS (1993) La Guerra de Sucesin. Madrid : Anaya. Breu sntesi del conflicte, on, en petit format i nomes 100 pgines, trobem un anlisi dels inicis del segle XVIII a

  Espanya, el carcter de guerra civil que va adquirir la lluita i laparici dun nou estat fortament centralitzat en contraposici a lautonomia que caracteritzava lestat dels ustries.

  CAMPS I ARBOIX, JOAQUIM

  DE (2005) El Decret de Nova Planta. Barcelona : Dalmau. Anlisi del document que representa el darrer esdeveniment de la guerra de Successi pel qual Felip V substitu

  lestat catal per lestat borbnic centralitzat. ALBAREDA I SALVAD,

  JOAQUIM (2008) 1714, la Guerra de Successi. Barcelona : Prtic. De manera gil i amena, amb criteris de divulgaci i rigor, lhistoriador Joaquim Albareda i el periodista Joan Esculies

  ressegueixen els topants i expliquen les claus perqu el lector entengui millor limpacte i les conseqncies de la guerra de Successi en el present, a ms de proposar una ruta histrica per la geografia del conflicte.

  SALES, NRIA (1999). Els Botiflers : 1705-1714. Barcelona : Dalmau.

  Els partidaris del Rei-Arxiduc eren catalanistes i els de Felip V anticatalans? Tots sabem que la victria final de Felip V signific la fi de la Generalitat de Catalunya i de les seves llibertats i els seus privilegis. Signific la fi de lEstat Catal autnom i el comenament de lEstat Espanyol unificat. Per, vol dir aix qu Felip V hauria destrut aquelles llibertats si els catalans no haguessin trencat el jurament de fidelitat? Felip V no va pas destruir les llibertats i constitucions de navarresos i bascos, que no shavien revoltat contra ell. Significa el daltabaix de 1714 que els catalans que havien pres partit per Felip V lany 1700 i que li romangueren fidels (els anomenats botiflers) fossin ms mals catalans que els altres? Lany 1700 o lany 1705, res no semblava indicar que un Habsburg hagus de ser ms respectus amb les Constitucions i les Corts que un Borb (...).

 • ALBERT, SANTIAGO (2006) L'Onze de setembre. Barcelona : Albert.

  Primer llibre modern dedicat monogrficament a

  aquest episodi histric, publicat originalment al 1964. Aquesta nova edici, que respecta escrupolosament el text original, inclou un quadern de plnols de la Barcelona assetjada i dels moviments de les tropes.

  MERCADER I RIBA , JOAN (1985). Felip V i Catalunya. Barcelona : Edicions 62.

  Joan Mercader, un dels historiadors catalans ms

  importants, analitza en aquesta obra les conseqncies de la guerra: la Nova Planta, la Superintendncia de

  Catalunya, els Corregidors, la transformaci del Consell de Cent a lAjuntament Borbnic, els canvis municipals...

  ALCOBERRO I PERICAY, AGUST (2002)

  L'Exili austriacista : 1713-1747. Barcelona : Fundaci Noguera.

  Un episodi per a molts desconegut, l'exili dels catalans a

  ustria desprs de la prdua de la Guerra de Successi rep per fi el tractament que es mereixia de la m d'Agust

  Alcoberro. Amb aquest detallat estudi veurem les peripcies d'uns homes que marxaren a milers de

  quilmetres lluny de la seva llar natal per, de manera insospitada fins ara, viure i prosperar a l'Imperi Austrac,

  on deixaren una empremta que encara avui en dia hom pot sentir en aquelles terres.

  Volum I

  Volum II

  ALBAREDA I SALVAD, JOAQUIM (2010) La Guerra de Sucesin de Espaa (1700-1714). Barcelona : Crtica.

  Aquesta obra ens proposa un visi de conjunt de

  totes les vessants del conflicte: militars, politiques i socials, sintetitzant en un sol llibre els resultats de diversos estudis realitzats els ltims anys.

 • GUILLEM H. PONGILUPPI, F. XAVIER HERNNDEZ CARDONA (2012) 1714 : el setge de Barcelona. Barcelona : Angle La guerra de Successi va enfrontar els pasos que, desprs de la mort de Carles II, acceptaven Felip d'Anjou com a nou rei d'Espanya i els que volien que ho fos l'arxiduc Carles, entre els quals Catalunya, Portugal, ustria i Gran Bretanya. Entre 1702 i 1714 Catalunya defensar les seves llibertats poltiques tradicionals i una manera d'entendre el govern ms oberta i avanada, com corresponia a un pas que s'estava modernitzant; i s'oposava a la monarquia absolutista borbnica, que mantenia els privilegis dels nobles i l'esglsia i que frenava el desenvolupament de les forces productives. Per raons d'estratgia internacional els diversos pasos aliats abandonen les armes i des de 1712 Catalunya queda sola en la defensa dels seus drets. La superioritat de l'exrcit borbnic acaba posant setge a Barcelona i el llibre mostra com, en poc temps, els catalans organitzen un exrcit extraordinari, que s capa de defensar heroicament cada pam del territori. Les magnfiques illustracions de Guillem H. Pongiluppi mostren amb gran detall l'organitzaci i la dotaci dels exrcits, les tctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulaci final de Barcelona. Eren les tres de l tarda de l'11 de setembre de 1714.

 • Llibres Infantils i Juvenils VERGS, ORIOL (2000). Tossudes i tossuts... en temps de

  revifada : segle XVIII. Barcelona : Abadia de Montserrat. Contes inventats que tracten aspectes de la vida dels

  catalans durant el segle XVIII, ens parlen de la Guerra de Successi, la revifada de leconomia, i tamb de la prdua de la Generalitat i de les institucions prpies.

  VERGS, ORIOL (2008). Un Gos heroic : la desfeta de 1714. Badalona : Ara Llibres.

  Aquesta s la histria del Llamp, un gos molt

  valent que amb la seva astcia i intelligncia va salvar moltes famlies durant el setge borbnic de 1714, poc abans que la ciutat de Barcelona caigus en mans de Felip V.

  Illustraci: Un Gos heroic : la desfeta de 1714. dOriol Vergs

  SORRIBAS, SEBASTI (1991). El Segle XVIII a Catalunya : Pere Soldevila, grumet de la "Perla". Barcelona : Gra : Diputaci de Barcelona.

  Un Grumet de La Perla de Catalunya, una

  fragata que feia la carrera dndies, s el personatge que ens introdueix en la Catalunya del segle XVIII, un perode de redreament que t com a punt de partida la desfeta de l11 de setembre de 1714.

 • SORRIBAS, SEBASTI (1989).

  L'Onze de setembre. Barcelona : Barcanova.

  La Guerra de Successi i lOnze de

  Setembre explicats als nois i noies amb rigor histric i amenitat en la narraci.

  11 de setembre : Diada Nacional

  de Catalunya (2003). [Barcelona] : Generalitat de Catalunya. Secretaria per a la Immigraci.

  Un llibre en 7 idiomes (catal,

  castell, angls, francs, romans, rab i xins) per a qu els ms petits, siguin catalans o nouvinguts, coneguin la histria de Catalunya i de la seva Diada Nacional.

  Histria de Catalunya, redactada i illustrada pels centres educatius de L'Hospitalet de Llobregat (2005). [Barcelona] : Generalitat de Catalunya.

  Una histria de Catalunya, des dels

  primers pobladors fins a lactualitat, redactada i illustrada per alumnes i professors dels instituts de lHospitalet. Obra de gran qualitat destinada a adolescents on ens presenten els moments clau de la histria del nostre pas.

  SANZ AYN, CARMEN (2006). La Guerra de Sucesin espaola. Madrid : Akal.

  Obra per a joves on, amb rigor i

  claredat, ens explicaran exhaustivament totes les claus i fases de la guerra de Successi.

  Illustraci del cmic Barcelona 1714 : l'onze de setembre, dOriol Garcia i Quera.

 • Exposicions Catalunya i la Guerra de Successi. Catleg de l'exposici. Museu

  d'Histria de Catalunya, del 17 d'octubre de 2007 al 20 de gener de 2008 (comissariat, gui i textos: Agust Alcoberro)

  Exposici temporal organitzada pel Museu d'Histria de Catalunya i comissariada pel Doctor Agust Alcoberro i Pericay, es la exposici ms important al voltant daquest fet histric, una memria daquella guerra, amb totes les seves conseqncies devastadores (...). A la nostra biblioteca trobareu el catleg daquesta exposici i de totes les obres que en formaven

  part.

  Documentals Memria de Catalunya. (2006) Barcelona : Enciclopdia Catalana.

  16 DVDs duna hora cadascun, que ens mostren la histria de Catalunya des de la Prehistria fins lactualitat. Inclou els ttols El Segle XIII, De la guerra al redreament i Catalunya dins la monarquia hispnica.