12
BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922. TRENSCRIPCIÓ LITERAL DE L’ORIGINAL LA COSTA DE LLEVANT, - ANY 1895. 06 de GENER de 1895. Saludo.- Al entrar á formar part de la redacció de LA COSTA DE LLEVANT, enviém nostre entusiasta saludo als corresponsals de las demés poblacions de la costa, desitjantloshi un bon principi i fi d’any nou. 1) Festes.- Les últimes que se han celebrat, com los demés anys, ab funcions religioses y balls en les sales de la vila. Coro.- Segueix ab molt d’entusiasme, lo de aquesta vila, ensajant algunes de les hermoses cançons del inoblidable Clavé. Confiém que <<Lo Pensament>>, será ab lo temps, una associació que honrará á nostres convehins. Avant sempre. Pesca.- Ha sigut bastant escasa, encare que aquests dies se hagi fet alguna calada regular. Indústria.- Está atravessant un període crítich bastant acentuat, puig sabém que hi ha varios treballadors que es troben sense feyna. Nota.- En altre correspondencia confiém poder ser més estensos. 13 de GENER de 1895. Preparatius de festa.- Lo dia 22 d’aquest mes, diada de Sant Vicens, se celebra en aquesta vila la festa major. Segons se diu vindrá la música de Tordera, aumentada ab dos part de Barcelona, que sembla serán dos professors notables. Aquest es lo projecte dels joves del cassino Miramar. Los del cassino Tossense, tractan de llogar la de aquesta vila. Aixis donchs, tindrém dos balls ahont poder ballar y divertirnos, que prou ’ns convé per olvidar un poquet lo mal estat de la industria y esperar un canbi en la situació económica. Ló nou saló.- Lo dia 10 del corrent se terminaren las obras del espayós edifici que destina lo nostre Ajuntament per celebrar las sevas sessions. Es una millora digne d’elogi, perque indica lo bon zel de nostra primera autoritat. Dins de pochs díes disposarém d’un lloch per casa consistorial que será mes digne de la vila que l’actual, ja vell i mereixedor de que ‘l jubilin per sos antichs y bons serveys. Novena.- S’está fent la de Sant Sebastiá, tal vegada lo Sant á qui los nostres vehíns tenen mes fé y estiman ab mes devoció, encare que ‘ls estima á tots y per aixó comensan a festejarlo ab la novena que promet esser, com tots els anys, molt concorreguda. Després ja vindrá altre cosa i axís fins arrivá á la festa del pelegrí que ‘s fa en honor de dit Sant. Lo que ‘ns han deixat los tres reys.- Varen passar aquests bons senyors lo dia sis del corrent, ab un dia hermos; mes l’endemà, lo dilluns al dematí, 1 Corresponsal: Emili Clarà Draper, mestre, de La Bisbal, va viure a Vilafranca del Penedès i es casà [Disp. 07/04/1884] amb Pilar Rodas Collell veïns de SFG. Varen tenir un fill: Francesc Clarà Rodes, de Vilafranca del Penedès però veí de Llagostera, casat [Disp. 15/09/1908] amb Avelina Gubert Font de Llagostera. 1 / 12

Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Tossa de Mar y su historia,documentada-1º

Citation preview

Page 1: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

TRENSCRIPCIÓ LITERAL DE L’ORIGINAL

LA COSTA DE LLEVANT, - ANY 1895.

06 de GENER de 1895.Saludo.- Al entrar á formar part de la

redacció de LA COSTA DE LLEVANT, enviém nostre entusiasta saludo als corresponsals de las demés poblacions de la costa, desitjantloshi un bon principi i fi d’any nou. 1)

Festes.- Les últimes que se han celebrat, com los demés anys, ab funcions religioses y balls en les sales de la vila.

Coro.- Segueix ab molt d’entusiasme, lo de aquesta vila, ensajant algunes de les hermoses cançons del inoblidable Clavé. Confiém que <<Lo Pensament>>, será ab lo temps, una associació que honrará á nostres convehins. Avant sempre.

Pesca.- Ha sigut bastant escasa, encare que aquests dies se hagi fet alguna calada regular.

Indústria.- Está atravessant un període crítich bastant acentuat, puig sabém que hi ha varios treballadors que es troben sense feyna.

Nota.- En altre correspondencia confiém poder ser més estensos.

13 de GENER de 1895.Preparatius de festa.- Lo dia 22 d’aquest mes, diada de Sant Vicens, se celebra en

aquesta vila la festa major. Segons se diu vindrá la música de Tordera, aumentada ab dos part de Barcelona, que sembla serán dos professors notables. Aquest es lo projecte dels joves del cassino Miramar.

Los del cassino Tossense, tractan de llogar la de aquesta vila. Aixis donchs, tindrém dos balls ahont poder ballar y divertirnos, que prou ’ns convé

per olvidar un poquet lo mal estat de la industria y esperar un canbi en la situació económica.

Ló nou saló.- Lo dia 10 del corrent se terminaren las obras del espayós edifici que destina lo nostre Ajuntament per celebrar las sevas sessions. Es una millora digne d’elogi, perque indica lo bon zel de nostra primera autoritat. Dins de pochs díes disposarém d’un lloch per casa consistorial que será mes digne de la vila que l’actual, ja vell i mereixedor de que ‘l jubilin per sos antichs y bons serveys.

Novena.- S’está fent la de Sant Sebastiá, tal vegada lo Sant á qui los nostres vehíns tenen mes fé y estiman ab mes devoció, encare que ‘ls estima á tots y per aixó comensan a festejarlo ab la novena que promet esser, com tots els anys, molt concorreguda. Després ja vindrá altre cosa i axís fins arrivá á la festa del pelegrí que ‘s fa en honor de dit Sant.

Lo que ‘ns han deixat los tres reys.- Varen passar aquests bons senyors lo dia sis del corrent, ab un dia hermos; mes l’endemà, lo dilluns al dematí, comensá a nevar y durant tot lo dia continuá lo mateix temps, de manera que lo dia vuyt ens trobarem ab unas estovallas blancas de més de mitj pam de gruix, teixidas per lo taler de aquest hivern tan fret com l’anunciá un meteorologich de Berlin, fa pochs días.

Consequencia d’aquest temps es un intens fred que ha fet baixar lo mercuri á cuatre y cinch graus sota zero, molts refredats, algo de catarros y companyía y lo mes sensible la mort d’algun d’ nostres estimats vehins.

Lo peató que vá á buscar lo correu cada dia, després de sortir dimarts com los demés dies en direcció a Blanes, á recollir son objecte se’n tingué d’entornar despues de ser la pujada, per haver trobat molta neu. Los carros estigueren sense poder tranzitar y molt menos anar a Blanes, estant los pobres carreters ab mes ansies y mes cuidados, per no poder guanyar son jornal á causa dels mals camins, que ‘l Govern en fernos la carretera á pesar de havérnosla promesa y midat lo terreno mes vegades que anys no estigué

1 Corresponsal: Emili Clarà Draper, mestre, de La Bisbal, va viure a Vilafranca del Penedès i es casà [Disp. 07/04/1884] amb Pilar Rodas Collell veïns de SFG. Varen tenir un fill: Francesc Clarà Rodes, de Vilafranca del Penedès però veí de Llagostera, casat [Disp. 15/09/1908] amb Avelina Gubert Font de Llagostera.

1 / 9

Page 2: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

refredantse la pell de la terra, si be es vritat que ja estém resignats. Ja saben los nostres carreters que si ‘ls catalans ‘ns poguessim governar sols, allavors ja fora altre cosa que no avuy essentho por los de Madrid, que tenen prou bons camíns.

20 de GENER de 1895.Ball.- Lo dia 13 del corrent, lo <<Casino Tossense>> ne doná un de societat, que

per cert fou bastant lluhit, á pesar del temps fred y plujós. Nostra orquesta ‘s lluhí, donant probas, de que ‘s dedica ab afany al estudi de novas pessas.

Pesca.- Qüasi nula, á causa de que ‘l mal temps, no permet ferse á la mar á nostres barcas pescadoras.

Mort sentida.- Lo día 13, ja citat, morí Na Maria Brugueras de Mestres, la que fou en vida carinyosa esposa del inteligent pilot, ex-capitá de barcos y actual fabricant de taps, D. Josep Mestres. Aquesta mort ha sigut molt sentida en tota la vila, puig que la família Mestres, gosa de generals simpatías.

Nosaltres desde aquestas columnas, enviém á nostre desconsolat amich y á la seva familia, lo més sentit pésam; desitjantlos una cristiana resignació, pera soportar tal pena.

Cédules.- Lo delegat de la Companyía Arrendataria, nos ha visitat per segona vegada, y després d’ell ha vingut un executor, pera obligar á tréurela als que encare no havíen fet. Com las cuotas senyalades en lo patró, no eran fixadas en rigor, y no havían sigut admeses moltas reclamacions dels que ‘n careixían i per axó se’ls apremiava; un tal procedir, ha estat objecte de molts comentaris y queixas á discreció. ¡ Es molt trist que ‘s castigui per faltas no comesas, sense aténdre las justas reclamacions !

Sant Antoni.- Al cloure aquesta correspondencia, no ‘s té encara intenció de llogar la cobla per celebrar aquesta diada, com els demés anys.

Ho sentim; no tan sols per dessaparéixer una tradició, si que també, per demostrar lo crítich estat de nostres trevalladors.

Temps.- Ha estat borrascós durant la setmana, mes sembla que ‘n l’avenir se’ns presenta bo: ja que ha minvat la cruesa del fred.

02 de FEBRER del 1895.Sant Sebastiá.- Se celebraren vespres ab música per la vigília, á las que hi assistí

gran nombre de faels [sic. fidels], com pocs anys. Lo día del Sant, se solemnitsá ab un ofici de bon matí, tradicional i propi de la diada; á quina funció religiosa hi assisteix la autoritat, lo pelegrí que vá á Santa Coloma i los devots que l’acompanyan. Fou lo Ofici celebrat ab orquesta, y un colp finit, se féu la professó de despedida: ambdos actes fóren en gran manera concorreguts, regnanthi lo més fervent espontani entusiasme.

El Pelegrí.- Recort de nostres antepasats y com á vera proba dels bons sentiments de la antiga Tossa, may borrats en sos descendents, es lo vot de vila d’aquest nom: lo Pelegrí en una representació de tota la vila, que en cumpliment de dit vot ‘l qui s’instituhí l’any 1400, ab motiu d’ésser atacada la nostra vila per la verola 2) i que consisteix en anar á visitar lo Sant Sebastiá en sa capella de Santa Coloma de Farnés, emprent lo camí a peu, fins á dita població, seguit de devots acompanyants.

Enguany la arrivada del pelegrí á dita vila, revestí lo carácter de una veritable solemnitat. Lo Sr. Alcalde, Jutge de primera instáncia. Párroco y demés autoritats, acompanyats de centenars de personas, eixíren fora població a rebrerlos, prodigantlos tota classe de obsequis; ‘ls que nosaltres en son nom, de tot cor agrahím desde aquestas columnas.

De retórn á la nostra vila, lo dia 21 á la vesprada, ‘s féren las funcions y cerimonies acostumadas; ó sigui, repich general de campanas en totas las esglesies, la sempre lluhída

2 Realment va ser la Pesta Negra encara que la simptomatologia en forma de petits bonys, sembles la verola. 2 / 9

Page 3: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

professó d’arrivada y per últim solemnes completas.3) Tots aquests actes, fóren concorreguts.

La festa major.- Començá lo dia de Sant Vicens, durantne tres. Hi han hagut duas orquestas; la de Tordera augmentada ab lo notable clarinet Sr.

Salvatori, per lo <<Casino Miramar>> y la nostra, ab dos parts forasteras, per lo <<Casino Tossense.>>

Després de les funcions religioses propies d’aquesta diadas, s’han celebrat balls de societat, en los dos Cassinos les tres nits, ‘ls quals han estat molt concorregudes, si bé s’hi notava la falta de joves, lo que no es de estranyar, ab motiu de que algúns travallan fora.

Aváns de donars’ comens al cult de Terpsícore 4), hi ha hagut tots los dies serenata, i cant per lo coro <<Lo Pensament>>, en quinas audicions los indivíduos que ‘l forman han donat probes de possehir condicions y aplicació.

En lo <<Casino Miramar>> s’hi ha donat las tres tardes concert, en los que lo Sr. Salvatori ha demostrat sas notables facultats musicals.

Y á propósit d’aquest músich.Cal fer constar, que ha tingut la galantería de tocar algunes pessas ab un instrument

de sa invenció, ‘l que es sorprenent y meravellós: puig en ell se confón la veu humana ab al tres agradables y de falaguers sóns, resultant una armonía que enclou verdadera novetat.

Devém fer constar també, fent justícia als joves que la forman, que la música de Tordera, s’han portat com ningú esperava.

La vinguda de forasters, ha sigut molt nombrosa, com no era costum ‘ls altres anys.D’entre aquells, cal mencionar: nostre Diputat Provincial Sr. Cabanyes, sa simpática

esposa i algúns amichs de sa intimitat. Restaurant.- La Junta del Cassino Miramar, interpretant fielment los desitjos de

alguns socis, n’ha organiçat un de petit baix la direcció del conegut cuiner de aquesta D. Miquel Martí. Aquest senyor tindrá anunciat sempre en lloch aproposit lo plat del día; lo día 29, últim qu’havém vist, hi havía badella au chateaubriand. Desitjém un felís resultat als propósits de dits senyors.

Vent y fret.- Lo día 28 del mes passat nos trobarem pel matí ab una lleugera capa de neu que, com de costum, nos refrescá ‘l temps d’una manera brusca, puig que veniam gosant tamperatura de primavera. Tota aquesta setmana ha fet molt fret durant la tramontana, com no haviam vist aquest any, es á dir, com á freda. Lo mercuri ha baixat alguns graus sota cero.

Mes val eixís.- S’ns havía dit que lo acreditat fabricant de taps Sr. Pere Coris, vista la mala situació d’aquest negoci, á causa de las relacions poc proteccionistas en que ‘ns te lo Govern, tenia ‘l proposit de despedir alguns dels seus travalladors, mes per are, sembla que el seu desitj de donar pa á las moltes famílies que allá van á traballar, supleix las deficiències dels tractats, lo que es de agrahirli, puig si aixís no fos quedarian molts sense feyna en la mes completa miseria.

Pesca.- Durant aquestos díes ha sigut bastant bona, sobre tot en las calades de sardina, que n’ hi hagut en abundancia.

Un viatge que ‘ns pensém será profitos.- N’ha fet un á Extremadura ahon hí te grans boscos de suros, lo Sr. Fabricant de taps d’aquesta vila, D. Camilo Dalmau,5) per lo que ‘l felicitém desde aquestas columnas, ja que ha tornat sens contratemps, y despres desitjem vagin endavant los propósits que en dit viatje ‘s proposá, ja que ‘n han de treurer profit, no sols ells y los seus socis de fábrica si que també los travalladors.

A lo menos, si lo Govern ab la seva enredada política oblida las industries tan nostras y tant importants, com la dels taps, tenim en aquesta vila dignes fabricants, qu’ ab sa activitat solventan moltas dificultats.

3 Completes f. pl. Darrera part de l’ofici diví, amb què es terminen les hores canòniques del dia. Bibliografia: Diccionari General de la Llengua Catalana.- POMPEU FABRA.4 Terpsícore.- Musa de la dansa, dels cors dramàtics i de la poesia lírica. Tenia la lira com atribut. Mare de les sirenes.

Bibliografia : PETIT CURIAL ENCICLOPÈDIC. 4

5 El fabricant de taps D. Camilo Dalmau es deia en realitat: Camilo Torrellas Nadal. 3 / 9

Page 4: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

09 de FEBRER del 1895.Despedida.- Lo dissapte de la setmana pasada, ‘s despedí de nosaltres per passar a

viurer á Barcelona, l’inteligent jove farmacéutich que ha estat durant un any y mitj en aquesta vila, D.Francisco Lopez. El Sr. Lopez es una persona amable, d’un carácter franch y comunicatiu, lleial i simpátic amich, y una d’aquelles persones que ab una sola vegada de tractarles n’hi ha prou per inclourelas en lo número de míllors amichs. Si á aqueixas qualitats s’hi junta el qu’ es d’una carrera molt aprofitada y d’una intel·ligencia clara ‘s comprendrá que las sevas conversas, á la vegada d’ésser agradables, son sempre instructivas: per això, s’ha sentit molt sa anada. Actíu i pensadór no podía de cap manera conformarse ab lo reduhit y monótono traball d’aquesta vila i molt menos haventhi competencia. Per aixó no més podía anarsen, perque las sevas simpatías eran moltas. Li desitjem prosperitat y li prometem que lo seu nom ja no ‘s borrará més de la nostra memoria.

Funerals.- Lo día 4 d’aquest mes s’ en celebraren uns ab molta solemnitat y bastanta concurrencia per l’ ánima de donya Maria Brugueras de Mestres de qual mort en donarem compte díes enrera.

Ball.- Lo dia de la Candalera ‘s tingué de plegar pel vespre á causa del temps plujós y molt fret.

Un cas nou.- Sembla qu’ un jove, per las festas de S. Vicens tenia l’ cárrech d’ alguns asumptos del ball, després de cobrar una cantitat, pera pagar certs gastos, s’ha llargat de la vila ab los cuartos sense pagar á ningú, tot pera poguer anar á fer una visita á la seva Dulcinea. Això es molt comentat, perque en aquesta vila semblants casos no hi tenen patró. De desitjar es que els pares de aqueix minyó, que son molt honrats, si ell no ho fa quan torni, paguin los deutes.

Pel mal temps.- Lo diumenge passat la barca que fá lo cabotatje des de aquesta vila á Barcelona, á causa del mal temps, al arribar de son viatje carregada estigué en perill de estellarse contra les roques d’una petita cala nomenada Mar Menuda, pro gracias al prompte auxili dels nostres bons mariners se salvá tot y no hi hagué altres conseqüencias que lo rebrer alguna contusió dos mariners, si be de poca importancia.

Comedia infantil.- Durant alguns diumenges se n’ ha representat una en el Colegi de noyas que dirigeixen las “Hermanas Dominicas Terciarias” en aquesta vila, y per cert que las nenas desempenyaren molt be sos papers en la dita comedia anomenada Fi del Mont. Felisitem á las senyoras directoras que tan be saben distreurer las sevas deixebles en els dies de festa.

Funció dels set diumenges.- S’está celebrant en l’ Isglesia parroquial aquesta tradicional festa en obsequi á S. Joseph, la qual dura set diumenges seguits y son sempre ‘ls de aquesta temporada.

Resultats del mal temps.- Aquestos son molts, encara que no en grau suprem. En quant a la salut molts refredats i res més, en quant als traballadors, los tapés podíen travallar molt poques horas y encara en aquestas ‘ls dits seus quedavan enrampats lo que ha sigut causa de guanyar petitas setmanadas; als pescadors no han arribat en el cas apurat com altres anys, mes per aixó n’han tocat conseqüencias; en las hortas las plantas han quedat mortes per las glassades y ‘ls pobres hortolans passarán una temporada crítica.

Retorn.- ‘Ls dos joves Jaume Aboyer y Ramon Gutart, que desde algún temps residien en las ricas propietats de terra que D. Sebastiá Sans posseix en Andalusía, han tornat á fixar la seva residencia en aquesta vila. Les desitjem força feyna de son ofici.

Registre civil del mes de Janer- Nascuts 3: Amadeu Mell 6) Lamarca y ‘ls dos innominats 7) Darder Marqués y Pujals Verdaguer. Morts 7: Rosa Martí Bofill de 36 anys, Pelegrí Reig Barceló de 64 anys, Maria Font Cabruja de 63 anys, Maria Brugueras Jordá de 62 anys, Grau Domingo Torrent de 75 anys y ‘ls dos dits innominats. Casaments : cap.

6 Amadeo Mell Lamarca, realment es deia: Amadeo Melé Lamarca. 7 Innominat- ada. adj. Que no té nom. Bibliografia: Diccionari de la llengua catalana.

4 / 9

Page 5: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

Empadronament.- L’Ajuntament n’ha fet un pels efectes de la Lley. En ell lo diligent Secretari ha dat novas provas de la seva activitat, puig que ha passat las fullas ja plenes y ‘ls caps de familia no han fet mes sino firmarlas.

16 de

FEBRER del 1895.Visita.- Dies enrera estigué entre nosaltres per poch temps el rich propietari D.

Sebastiá Sans, y dats lo seu caracter simpatich y amabilitat habem sentit molt no estigués mes días entre nosaltres.

També ha estat aquí el jove Vicens Torrent que tan bé sap guanyarse las simpatías en la casa Ferrer de Barcelona.

A tots dos desitjém veúrerlos sovint. Cada cosa en son lloch.- Lo jove que en lo número últim (dia 09 de Feber d’enguany) diguerem que havía marxat emportanse alguns rals no seus y á ell confiats, ha tornat y ha satisfet sos comptes religiosament. No esperavam d’ell altre cosa dades l’honrades de la seva familia y que d’ell res n’hi havia que dir. Considerem lo fet com cas nou, puig tothom ho estranyá en gran manera; mes ara també fem constar que lo que va fer no fou altre cosa que una jovenalla.

Escuts y banderas.- Des del mes de Janer prop passat quedan colocats en la fatxada dels nostres estudis públichs; fent las delicias de la quitxalla. Aixó si que salvará la patria.

Carnestoltas.- Aquest any lo carnaval ha vingut per nosaltres mes tart que ‘ls demés anys, puig hasta ‘l dilluns d’aquesta setmana no començaren a sortir disfresas. Per aixó l’animació hi es com sempre, comensant á sortirne cada día á las quatre de la tarda.

Bona administració.- Ho es la del fielat 8)de consums; puig que hi ha molta vigilancia y s’ha aconseguit que ‘ls ingresos durant aquestos últims mesos pujesin mes de lo ordinari. Mereixen per tant un elogi, lo Ajuntament per una part, y la rectitut y lo bon zel del Administrador Don Joan Puig per l’altre.

Fanals.- Molts ne fan falta perque ‘ls carrers estiguin ben iluminats, mes esperém que lo nostre Sr. Alcalde, que tant zelós y amich s’ha demostrat per las milloras de la vila, fará possar ‘ls que siguin menester com ja ha fet en alguns carrers.

Entusiasme y desconfiansa.- Quant s’ha sabut en aquesta vila que lo nostre diputat á Corts havía presentat en lo Congrés un projecte de Lley per una carretera des d’aquesta vila á Llagostera, certas personas s’han entusiasmat creyent que dintre de poc anirem allá ab cotxe, mentres qu’ altres, y creyém tenen rahó, pensan que lo dit projecte no passará de tal. ¿ No podria esser aixó un anunci pera las primeras eleccions ? Lo memorable poeta Zorrilla diu: <<Nunca jamás creí en la fé de los políticos >> Nosaltres tampoch.

Regalo.- Lo jove anomenat mes amunt D. Sebastiá Sans ha regalat al Cassino Miramar la Historia de Catalunya per Victor Balaguer. Ab aquesta son varios ‘ls regalos que s’han fet a dit Cassino. Tant de bo, que lo dit jove vaja tenint imitadors y que lo Cassino fes un esfors en establir una biblioteca !

23 de FEBRER del 1895.Morts.- Durant la setmana passada han mort en aquesta vila , Maria Nogueras Vilá,

mare del nostre molt amich Miquel Torrent comerciant en aquesta plassa. Ha pasat també á millor vida, D. Pere Samada, qui á sas vellesas havia vingut a

aquesta vila á fixar sa residencia. Situació crítica.- S’hi trovan las families de vint y set travalladors qu’ han estat

despedits de la principal fábrica de taps d’aquesta vila. ‘Ns consta que lo fabricant ha

8 Fielat, era una taxa o arbitri que pagaban els comerciants. Bibliografia: Diccionari de la llengua catalana. 5 / 9

Page 6: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

agotat tots los medis pera no arribar á aquest cas que ja preveya de fa temps, mes no ha pogut soportar la mala situació del comers de taps.

Les dites families, hasta segona ordre per no treballar, segurament han de passar moltas necesitats. Al Sr. Pere Coris, que es el fabricant, aixó l’hi ha costat un gran disgust, puig no volía de cap manera deixar sense pa á molts travalladors per ell ben estimats.

Revoltosos.- Així debém anomenar á tots los que venen de fora á mourer bronquinas. En aquesta vila, d’un carácter pacífich, no hi may renyines formals á no ser que els forasters s’hi barreijin. Aixó va passar lo diumenje últim en un café; algún foraster va buscar sarau y gracies á que va ser prompte tret y portat á la presó, no hi hagué cap desgracia.

Irregularitat.- ‘Nos estranya molt que LA COSTA DE LLEVANT casi sempre ‘ns arribi lo dilluns en lloch del diumenje, que aquesta passada setmana no vingués ni ‘l diumenje ni ‘l dilluns y que, finalment, una setmana á pesar d’haver enviat la correspondencia com de costum no arribá á temps a la redacció. La culpa de tal irregularitat ‘ls lectors ja la daran segons ‘ls dicti son judici.

Els tres dies de Carnaval.- Hi haurá dos músicas, la de Tordera per lo Cassino Miramar y la nostra pel Tossense. Podém dir des d’ara que á pesar de las dos músicas no hi haurá la animació dels altres anys perque la població no está d’orga com te per costúm en aquestas diadas.

Quaranta Horas.- Estarán exposadas en la Iglesia parroquial durant els tres dies de Carnestoltas y lo dimarts se reservará al vespre ab solemne funció com los altres anys.

Llevadora.- Han mort durant aquests anys y ‘ns havem quedat sense. De desitjar sería que alguna ben instruída, práctica y entesa en lo ofici vingués d’altre punt á fixar la seva residencia en aquesta població, ja que, nosaltres que sapiguem, no tenim cap vehina que s’hi dediqui.

Un talles.- No fa molt varem ser galantment convidats pel nostre bon amich lo metje de aquesta vila Sr. Ignaci Melé per passar á visitar lo seu taller últimament arreglat. No es, com pot suposarse, un taller com lo d’un pintor célebre, mes per esser d’un aficionat, es digne; conté molts objectes entre ‘ls que descollen los antichs i ‘ls dibuixos. ‘ Ls primers casi tots son recollits en aquesta vila, lo que fá que sia de mes valor pera nosaltres. Felicitém al duenyo y l’hi recomaném prosegueixi ja que te afecció y gust. Nosaltres en rebérem molt bona impressió puig que ‘ns agradan ‘ls coleccionistas tot género.

Més travalladors sense feyna.- Quan anavam á tancar aquesta correspondencia se ’ns ha dit que el fabricant Joan Bas, actual Alcalde, havía també despedit los seus travalladors. Ho sentím molt; tot sembla qu’ ens va en popa.

02 de MARÇ del 1895.Dijous gras.- Aquest any fou animat com tenen per costum els vehíns de aquesta

vila, mes s’ha notat una mena de fredó que ‘ls altre anys no hi havía. Lo brená tradicional de la quitxalla s’ha fet sortint á las afores, més també hi hagué fredó. La nostra jent menuda sembla que cada any va deixant la bona, é ignocentada costúm de sortir al camp pera poder disfressarse. Nosaltres veuríam ab més gust que no fos axís.

Pesca.- No ha esset escassa durant aquestos últims días, mes sembla que los pescadors per disfrutar algún xic de la presencia de’n Carnestoltas no van diligents en aprofitarse del bon temps.

Industria.- Molt encalmada tan per el mal estat del comerç de taps, com per esser aquestos días de gresca y no de traball; sobre tot los tres de Carnaval. Molta jent sense feyna i families sense ‘l·menester [sic. Lo necessàri ] per atendrer á sas necesitats. Déu vulgua que duri poc.

Tribunal.- La setmana passada estigué aquí ‘l de Santa Coloma per assumptes relacionats ab la quiebra haguda temps enrera, y sembla que realisats los crédits á son preu y ‘ls deutes, los danys dels acreedors no serán tants com se deya al principi; de lo

6 / 9

Page 7: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

qual necessariament n’ havém de deduhir, si es axís, que la quiebra de Miquel Pons na fou fraudulenta, sinó forsosa y honrada, si hi cap aquesta última paraula dins las quiebras.

Malalt.- Ho está grave D. Joseph Reig Barceló; sogre del inteligent fuster Agustí Font. Fou combregat lo dissapte de la setmana pasada.

L’hi desitgem prompta salut.Ben vinguts.- Durant aquests días de Carnaval han vingut á passarlos entre

nosaltres, los nostres molt aymats amichs Joan Font ric propietari que víu habitualment en Barcelona y lo simpátich jove farmacéutich Pere9) y estudiant de lleys en la Universitat d’aquest districte. Desitgém no s’ens fassi lluny lo istíu per poder gosar de tan amables companyías.

Funció religiosa.- Durant els tres días de Carnestoltes al vespre hi ha hagut un trissagi10) celebrat ab tota solemnitat en la Parroquial, haventhi hagut molta concurrencia fins que lo temps plujós y trist hi convidava. Lo diumenje y dimarts hi hagué sermó pel nostre senyor Vicari.

Carnaval.- Tres notes han distingit lo nostre: la primera ha esset lo trist del temps havent plogut lo diumenje casi tot lo día, lo qual feu que no hi hagués ni sardanes y animació pels carrers; la segona foren los divertiments, ‘ls que encare que ‘ls mateixos de sempre, tenían un tint trist y poch animat per motíu de’l temps y la tercera nota, fou la pena dels que no tenen feyna. Los divertiments fóren pasa carrers ó passadas, sardanas al mitj día y á la tarde, disfressas en abundancia y balls de nit en los dos cassinos.

Coro.- L’últim día de Carnestoltes, lo dimarts, lo nostre cantá tres pessas. El Mar, Arri moreu i els Pescadors; no es pas aquesta vegada que havem de calificar lo nostre coro. Ja ‘ns ha dat probas de lo be que sap executar les pessas de son repertori. Avuy sí cal dir que lo dimarts no hi hagué la finura de veus d’altres vegadas, degut á que aquells días no son propis por cantar fí. Per lo demés molt be.

Llegat.- De la grossa cantitat que un bon cor mort a Madrid, deixá per los establiments de benefiçencia de Catalunya, ‘ns ha tocat pel nostre Hospital 1425 ptas., lo cual ho devém á lo nostre distinjit y respectable amich, fill d’aquesta vila Rvnt. Dr. D. Jaume Brugueras 11) qui demaná y obtingué de la Junta de Benefiçencia de Barcelona, de la que forma part la dita cantitat. Nosaltres desde aquestas columnas ‘ns creyém fernos intérpretes dels sentiments de gratitud envers lo difunt tan caritatíu y donant Dr. Brugueras las més expressivas gracies per son amor á aquesta vila.

09 de MARÇ del 1895.

Renovació de Junta.- Lo Cassino Tossense el diumenge passat celebrá Junta general pera renovar la Directiva. Feta la elecció resultaren elegits: D. Marcelino Girbal, D. Pere Bagué, D. Joan Bausells,[sic. Bancells] D.Tiberi Pujals, D. Francisco Vidal, D, Adolfo Navarro y D. Sebastiá Verdaguer.

Registre civil del mes de Febrer.- Morts: Josep Moreu Darder, 72 anys; Maria Nogueras Vilá, 83 anys; Pere Samada Mas, 63 anys; Josepha Vilá Vilana, 59 anys; Gertrudis Casani Moré, 72 anys; Joseph Reig Barceló 75 anys y Rosa Paratjes, 78 anys. Total 7.

Nats: Nadal Fort; María de la Purificació Galceran Gínabreda; Miquel Cabruja Castelló; Valentí Torrent Paratjes; Pere Boada Soler; Manel Perez Blanquet; Fontrodona Maymí, Marqués Roca y Gich Suris. Total 9.9 Pere Brugueras Bas, (1865-1924), titular de la farmàcia Brugueres – Bas oberta del 1890 al 1924 al carrer Pou de la

Vila número 29 de Tossa. Mes informació a: QUADERNS DE LA SELVA, 15 pàgines 215 a 219.10 Trissagi, trobada la paraula Trisagi m. Himne en què es repeteix tres vegades la paraula sant, en honor de la

Santíssima Trinitat. Bibliografia: Diccionari de la llengua catalana.11 Jaume Brugueras Bas, (1858-1926), germà gran d’en Pere, va seguir la carrera eclesiàstica arribant a ser canonge de

la catedral de Barcelona, però restà sempre molt unit a Tossa. Persona molt important en l’esdevenir de la vil·la romana de ses Ametllers. Mes informació a: QUADERNS DE LA SELVA, 15 pàgines 219 a 220.

7 / 9

Page 8: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

Matrimonis, 1. Francisco Garsot Bas ab Mercé Carós Samada.Resúmen de l’any: Morts, 14; Nats, 12; Casaments, 1. Vehins que s’ en van.- A causa de la falta de feyna son molts los que se’n van á

viurer á Sant Feliu y á Palamós ahont sembla que n’hi han trobada. Mort.- Dos dies després de tancar la nostra correspondencia en la que donavam

noticia de la malaltía grave que patía D. Joseph Reig Barceló, morí aquell bon senyor deixant en verdader desconsol á tota la familia. La acompanyém en tan aflictiu sentiment.

Temps.- Pluges, marejada, vents, fret, y per últim una nevada la nit del 4 al 5 del actual. Tal ha sigut lo temps aquestos días.

23 de MARÇ del 1895. Novena.- Lo día 17 d’aquest mes ‘s comensará la novena de San Joseph la que

s’acostuma á celebrar ab molta solemnitat. En ‘ls tres últims días hi haurá sermó per un orador de la Companyia de Jesús. Junta.- Lo diumenge passat prengué possesió la nova del Cassino Tossense essent nombrat president D. Marcelino Girbal, vice-president, D. Pere Bagué y secretari D. Joan Bancells. Confessió.- Lo dijous els alumnes y alumnas dels estudis públichs compliren ab aquest precepte de la Religió, habent hi asistit tots, per lo que el Párroco en quedá molt content.

21 d’ABRIL de 1895. Bona administració.- Continúa l’augment en la recaudació del impost de consums,

grácies á la activitat y bon zel del administrador D. Joan Puig.En sis mesos de l’actual any s’han recaptat 2400 pesetas més que ‘n igual període

de 1893. Los matuters 12), exasperats al veure que no poden subornar al referit funcionari, han acordat, segons antecedents, pendre part activa en les próximes eleccions municipals al objecte d’elegí un Alcalde á la seva moda que ‘ls deixi exercir ‘l lucratiu ofici de matuters. La part sana de la població está disposada á combatre tan indigne com immoral agrupació. Festa religiosa.- Seguin antigua costum, el dimarts d’aquesta setmana se celebrarán dos missas en la Capella del Santuari << Sant Benet >> haventhi assistit numerosa y distingida concurrencia lo que féu que resultés la festa extraordinariament animada, haventhi contribuït també l’esplendidés d’un verdader día de primavera. Es probable que aquesta festa, de carácter íntim en el séu origen, acabi per ser un verdader aplech.

Visita.- Los germans Ferrer, duenyos de l’ important casa de Comas de Barcelona << Vicente Ferrer y C.ª >> han permanescut alguns días entre nosaltres, havent passat las festes de Pasqua al costat de sa cunyada y dels numerosos amichs ab que contan en aquesta sa vila natal. També hem tingut el gust de saludar al Dr. D. Jaume Brugueras y Bas, Secretari de la Curia Eclesiástica de Barcelona.

28 d’ABRIL de 1895.

12 Matuter –a m f i cas Persona que introdueix matuta. Matuta f cas dr. Entrada d’efectes en una població d’una manera fraudulenta, sense pagar l’impost de consums.

Bibliografia: Diccionari de la llengua catalana. 8 / 9

Page 9: Buidat de Premsa - La Costa de Llevant, 1895

BUIDAT DE PREMSA.- NOTICIES DE TOSSA AL PERIÒDIC LA COSTA DE LLEVANT. Diari CATALANISTA editat a Canet de Mar de 1894 a 1922.

Bona pesca.- Afortunadament comensan los pescadors á animarse en vista de que aquesta setmana han agafat bastant de peix. Tan de bó continuhi en aument la pesquera.

Esperansa.- També la industria tapera s’ha animat una mica en vista de que la important casa de Sant Feliu, <<Batet y fill >> ha comprat aquí una bona partida de tufins. Aquest fet no te importancia per la cantitat de taps venuda, pero la té, perque dita casa no havía comprat encara en aquesta vila la clase de taps citada y com, segons se díu, no será l’última vegada, queda l’esperansa de poguer vendre ab més facilitat la més important de les diferentas classes de taps que se fabrican.

¿ Será vritat?.- Corre la noticia de que una Societat francesa ha confiat la concessió del projectat ferro-carril de Blanes a Port-bou, pel litoral, y que ja dita companyía te contractat molt material pera comensar las obras.

No sabém los graus de certesa que pugui tenir semblat noticia pero de tots modos aquests vehins están desitjánt que se continuhi, tota vegada que ‘s tracta de una millora que sería la salvació de aquesta abatuda vila.

Millora.- Ens consta que ‘l plano de la carretera de Blanes á aquesta vila ha sigut terminat per las oficinas d’Obres públicas de la província y que prompte será remés á Madrid en cumpliment de l’ordenat per la Direcció general del ram. S’ens asegura que ‘l Diputat per aquest Districte D. Antoni Comya, traballa activament pera que prompte siga un fet la construcció de dita carretera.

05 de MAIG del 1895.Interessant.- També ‘l mes passat ha obtingut un aument considerable la

recaudació del impost de Consums, tota vegada que s’han recaudat 673 pessetas més, que ‘n igual mes de 1892.

Paga la feyna que ‘ls electors procurin en les próximas eleccions, escullir candidats que siguin continuadors d’aquesta administració moralitsadora evitant se repeteixin escandalosos abusos y atropells de funesta memoria.

Desgracia.- El dilluns d’aquesta setmana el conegut carnisser Francisco Boada (a) Bou, tingué la desgracia de caure, mentres guiaba ‘l seu carro, passantli las rodes pel damunt del seu cós. De moment se cregué que serían fatals las consecuencias, pero afortunadament las feridas que rebé no foren de molta gravetat.

Renuncia.- L’ha presentada del cárrech de concejal d’aquest Ajuntament, D. Pere Perez, haventli sigut aceptada per dita Corporació municipal.

Bona elecció.- Ab gran satiisfacció ‘ns hem enterat de que algúns amichs del Sr. Melé, il·lustrat metje de aquesta vila, tractan de votarlo pera ‘l cárrec de concejal d’aquest Ajuntament. Celebrarém es confirmi la noticia tota vegada que ‘s tracta de una persona de vasta il·lustració y suma honradés.

Aspiracions.- Hi ha maliciosos que suposan que el Sr. Roca, antich Secretari de la Germandat de S, Pons, te l’aspiració de sustituhir en el cárrec de Depositari de fondos municipals al digne funcionari D. Pau Garriga. Creiem que li será bastant dificil obtenir lo citat cárrech.

9 / 9