6
Presentació de la nova contracta de neteja i recollida de residus 2009-2017 El servei de neteja de la via pública augmentarà la seva freqüència mitjana passant de 5 a 6 cops a la setmana La recollida de la brossa orgànica s’estendrà a tota la ciutat La totalitat dels contenidors estaran adaptats per a tothom La recollida de residus serà menys sorollosa, menys contaminant i reduirà el consum d’aigua Barcelona, 12 de febrer de 2008

Contrata 2009-2018

  • Upload
    olga

  • View
    28

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Contrata vigente de limpieza pública de Barcelona.

Citation preview

  • Presentaci de la novacontracta de neteja i recollida

    de residus 2009-2017

    El servei de neteja de la via pblicaaugmentar la seva freqncia mitjanapassant de 5 a 6 cops a la setmana

    La recollida de la brossa orgnica sestendra tota la ciutat

    La totalitat dels contenidors estaran adaptatsper a tothom

    La recollida de residus ser menys sorollosa,menys contaminant i reduir el consumdaigua

    Barcelona, 12 de febrer de 2008

  • I2

    Nova contracta de neteja 2009-2017

    Aspectes ms destacats de lanova contracta de neteja irecollida de residus 2009-2017

    La nova contracta de neteja i recollida de residus a la ciutat, que comenar lany que ve isallargar fins el 2017, tindr com a objectiu millorar el servei en diferents aspectes: elservei de neteja de la via pblica augmentar la seva freqncia mitjana passant de 5 a 6cops a la setmana, la recollida de la brossa orgnica sestendr a tot Barcelona, i lesempreses que ofereixen el servei adoptar millores ambientals com la reducci de sorolls,ls de combustibles sostenibles i la disminuci del consum daigua.

    La contracta tamb estableix una nova distribuci del servei per zones, dividint la ciutat en4 grans rees.

    La zonificaci ser la segent::

    Zona 1: Ciutat Vella, lEixample, Grcia;Zona 2: Sants- Montjuc Les Corts, Sarri-St. Gervasi;Zona 3: Horta - Guinard i Nous Barris;Zona 4: Sant Andreu, Sant Mart i platges.

  • I3

    Nova contracta de neteja 2009-2017

    Reforament del servei de neteja

    El servei de neteja de la via pblica augmentar la seva freqncia mitjana passant de 5 a6 cops a la setmana, i tamb es reforar el servei dactuaci immediata. Per tal de donarresposta a les necessitats dels carrers segons els usos, sincrementa la neteja en torns detarda, nits i festius.

    La contracta t com a objectiu la neteja global i integral de lespai pblic i, per tant, inclouaspectes que abans es feien de manera separada com el buidat i manteniment depapereres o la neteja de zones verdes viries.

    La nova contracta tamb apostar perqu fins al 90% de laigua que sutilitza pel baldeigdels carrers sigui fretica, tendint de forma progressiva a qu aquest percentatge augmentifins el 100 % de laigua.

    Incentivaci de la recollida selectiva

    Per tal dincrementar la recollida selectiva saugmenta el nombre de contenidors de paper,vidre i envasos. Aix es passar d1 punt triple de recollida per cada 700 habitants a unpunt per cada 500 habitants i, per tant, augmentar el nombre de punts passant de 2.600fins a 3.750 (37% dincrement). Daquesta manera es facilita la recollida selectiva amb unamajor proximitat dels contenidors als usuaris.

    Sunificar per zona la forma de tots els contenidors de les diferents fraccions, que esdiferenciaran pel color de la tapa per tal de facilitar la recollida selectiva: verd pel vidre,blau pel paper, groc pels envasos, marr per la brossa orgnica i gris pel rebuig.

    Com un element ms dincentivaci de la recollida selectiva i deducaci ambiental, espreveu lextensi de la recollida selectiva de manera diferenciada a les escoles.

    Daltra banda, es mantindr la recollida de residus voluminosos un dia per setmana alsbarris.

    Amb aquestes accions, lAjuntament de Barcelona vol assolir els objectius que en matriade recollida selectiva marca el Programa de Gesti de Residus Municipals de Catalunya(PROGREMIC).

    Comparativa del nmero de contenidors segons la fracci

    3.570

    2.335

    Envasos

    26.914

    23.608

    TOTAL

    NOMBRE DE CONTENIDORS

    4.164bicompartimentats

    82

    3.570

    2.389

    Vidre

    3.570

    2.368

    Paper

    5.401

    Orgnica

    Tipologia decontenidorsunificats perterritori

    Diversitat decontenidors alcarrer (crregalateral, 1.100,1.700, igls)

    12.270

    Situaciactual

    Resta

    10.803Proposta

  • I4

    Nova contracta de neteja 2009-2017

    Desplegament de la recollida de la brossaorgnica a tota la ciutat

    Una de les novetats daquesta contracta ser lextensi a tot Barcelona de la recollida de labrossa orgnica, servei que actualment arriba al 34% de la ciutat.

    Lextensi de la recollida orgnica a tota la ciutat es far mitjanant contenidor separat,amb un total de 5.400 contenidors per a brossa orgnica. Daquesta manera, es passarduna capacitat actual de 2.718 m3 a 9.722 m3. No sutilitzaran, per tant, els contenidorsbicompartimentats.

    Com ja es fa actualment, la periodicitat de recollida de la brossa orgnica ser diria, igualque la recollida de la fracci de rebuig.

    La nova contracta ser flexible i, per tant, preveu ladaptaci dels recursos. Aix, perexemple, a mesura que augmenti ls que els ciutadans facin dels contenidors de brossaorgnica, lAjuntament estar en disposici de reduir el nombre de contenidors de rebuig.

  • I5

    Nova contracta de neteja 2009-2017

    Contenidors accessibles per a tothom

    Un dels objectius de la nova contracta s disposar de contenidors accessibles per atothom. LAjuntament vol que un mateix contenidor pugui ser utilitzat per gent gran,persones amb mobilitat reduda, invidents, etc. Aix ser possible grcies a la incorporacidaspectes ergonmics com la limitaci de lalada, la incorporaci de pedals o lasenyalitzaci per a invidents.

    Extensi de la recollida comercial

    El servei de recollida de la brossa dels comeros, que fins ara soferia als gransgeneradors de residus i els eixos comercials, tamb sestendr als anomenats productorsimportants, com ara restaurants i fruiteries, amb lobjectiu dincrementar la recollidaselectiva i responsabilitzar als comeros de la producci de residus. Cal destacar que elsrestaurants i comeros generen una important quantitat de brossa orgnica.

    Recollida comercial

    generaci > 240 litressuperfcie = 250 m2

    generaci(*) > 900 litressuperfcie = 500 m2

    Caracterstiques

    14.397

    1.265

    Nombre

    Importants

    Grans generadors

    Tipus generador

    10,3

    29,5

    Tn estimades /productor i any

    Millores ambientalsMenys soroll, menys contaminaci i menor consum daiguaEn ladjudicaci de la contracta es far una valoraci positiva de les ofertes msrespectuoses ambientalment. Es posar un especial accent a la reducci de sorolls, ladisminuci de la contaminaci generada pels vehicles i la reducci del consum daigua.

    En la nova contracta sexigeix a les empreses adjudicatries la reducci del soroll en eldesenvolupament del servei de recollida, amb lelecci de maquinria que suposi un menorimpacte acstic. Daltra banda, sincorporaran en els vehicles tecnologies ambientalmentrespectuoses per a la millora de la qualitat de laire i la reducci demissions de CO2 alatmosfera grcies a ls de combustibles com el biodiesel, el gas natural i lelectricitat.

    Es reduir el consum daigua en general i, especialment, el consum daigua potable,incorporant tamb ls de perlitzadors, sistemes de regulaci de cabal, de reaprofitamentde laigua i de reducci de consum daigua a les installacions.

    Savaluaran anualment els parmetres ambientals del servei de les empreses, a les quesexigir que formin a tots els seus treballadors en tots els aspectes ambientals. Esdemanar la ISO 14.001 en vigor.

  • I6

    Nova contracta de neteja 2009-2017

    Campanyes de sensibilitzaci

    LAjuntament dur terme campanyes de sensibilitzaci per conscienciar a la ciutadaniasobre la importncia daugmentar la recollida selectiva, corregir les conductes inadequadesi sobretot per donar a conixer com sha de fer la selecci de la brossa orgnica, que ambla nova contracta sestendr a tota la ciutat.