32
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 132 desembre 2015 ANY XII WWW.AMETLLA.CAT Diari de l’Ametlla Torna la Fira de Nadal Com és habitual per aquestes dates, el cap de setmana del 12 i 13 de desembre se cele- brarà la cinquena edició de la Fira de Nadal de l’Ametlla del Vallès. L’edició d’enguany comptarà amb un cen- tenar de parades, les quals s’ubicaran al Pas- seig i a la plaça de l’Ajuntament. Consulta tota la programació! Pg. 4-5 Durant tots els caps de setmana de novembre els amants del teatre han pogut gaudir d’una nova Mos- tra d’Arts Escèniques de l’Ametlla, la Tardoral, que ha portat vuit obres al teatre i que, a més, ha or- ganitzat acvitats paral·leles com tallers, xerrades i debats. Pg. 21 La Tardoral 2015 deixa un bon regust L'Honorable Sr. Jordi Jané, Con- seller d'Interior en funcions de la Generalitat, va fer una visita ins- tucional el dijous 5 de novembre a l'Ametlla del Vallès, on va presidir la Junta Local de Seguretat. El Conseller va ser rebut per regi- dors dels Consistori i per represen- tants dels cossos de seguretat Pg. 3 El Conseller Jordi Jané visita l’Ametlla Dins del cicle d’entrevistes als regidors del Consistori, en aquesta edició del Diari de l’A- metlla entrevistem a la regidora de Comerç, Consum, Hisenda, Mobilitat i Transport, Teresa Bada. Immersa en l’elaboració dels pressupos- tos del 2016, ens parla de la salut econòmica de l’Ajuntament així com d’altres iniciaves com la imminent Fira de Nadal, Pg. 9 Entrevista a la regidora Teresa Bada

Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Citation preview

Page 1: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 132desembre

2015

ANY XII WWW.AMETLLA.CAT

Diari de l’Ametlla

Torna la Fira deNadalCom és habitual per aquestes dates, el cap

de setmana del 12 i 13 de desembre se cele-brarà la cinquena edició de la Fira de Nadal del’Ametlla del Vallès.

L’edició d’enguany comptarà amb un cen-tenar de parades, les quals s’ubicaran al Pas-seig i a la plaça de l’Ajuntament.

Consulta tota la programació! Pg. 4-5

Durant tots els caps de setmanade novembre els amants del teatrehan pogut gaudir d’una nova Mos-tra d’Arts Escèniques de l’Ametlla,la Tardoral, que ha portat vuitobres al teatre i que, a més, ha or-ganitzat acAvitats paral·leles comtallers, xerrades i debats. Pg. 21

La Tardoral 2015 deixa un bon regust

L'Honorable Sr. Jordi Jané, Con-seller d'Interior en funcions de laGeneralitat, va fer una visita insA-tucional el dijous 5 de novembre al'Ametlla del Vallès, on va presidirla Junta Local de Seguretat.

El Conseller va ser rebut per regi-dors dels Consistori i per represen-tants dels cossos de seguretat Pg. 3

El Conseller Jordi Jané visita l’Ametlla

Dins del cicle d’entrevistes als regidors delConsistori, en aquesta edició del Diari de l’A-metlla entrevistem a la regidora de Comerç,Consum, Hisenda, Mobilitat i Transport, TeresaBada. Immersa en l’elaboració dels pressupos-tos del 2016, ens parla de la salut econòmicade l’Ajuntament així com d’altres iniciaAvescom la imminent Fira de Nadal,Pg. 9

Entrevista a la regidora Teresa Bada

Page 2: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

2 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Ajuntament al dia...

Dimarts 1A les 18h a la Biblioteca.Presentació del llibre He d’anar-me’n,a càrrec de les seves vuit autores.Org. àrea de Cultura i Biblioteca.

Dimecres 2A les 17h a Can Plantada.Classe de cuina de Nadal. En benefici de la Maratóde TV3. Es prega confirmació.Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla.

Dissabte 5A les 18h al Casal de la Gent Gran.Ball i berenar ambmúsica en viu.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Concert de l’EscolaMunicipal deMúsica.Org. ArAstes de l’Ametlla àrea de Cultura.

Dilluns 7A les 19.30h a la Biblioteca.Converses en francès.Org. Biblioteca.

Dijous 10A les 17.45h a la Sala de la Biblioteca.Taller d’escriptura.Org. Biblioteca.

Divendres 11A les 17.30h a la Biblioteca.Story Time Kids. Gina Ginger’s Birthday Party,a càrrec de Kids & Us.Org. Biblioteca.

A les 17.30h al Casal de la Gent Gran.Concert audiovisual de clàssica - Concert de Nadal.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20.30h a l’IES Eugeni Xammar.Sopar de Nadal proviatge de 4t d’ESO a Londres.Org. IES Eugeni Xammar.

Dissabte 12Durant tot el dia a la plaça de l’Ajuntament i al Passeig.V Fira de Nadal. Més de 100 parades,moltes acAvitats i tren turísAc!Org. àrea de Comerç.

A les 12h a la Sala Municipal de Teatre.Concert “Charlie Brown”.Org. Escola Municipal de Música.

A les 12h a la plaça de l’Ajuntament.CursaMini Illa Nadal. Per a infants fins a 12 anys.Inscripcions a illarunteam.com. Regals per a tothom!Org. Escola Municipal de Música.

A les 18h a l’església de Sant Genís.Concert de la Coral Infan9l Els Cingles.Org. Escola Els Cingles.

Diumenge 13Durant tot el dia a la plaça de l’Ajuntament i al Passeig.V Fira de Nadal. Més de 100 parades,moltes acAvitats i tren turísAc!Org. àrea de Comerç.

A les 10h a la plaça de l’Ajuntament.Caminada de laMarató de TV3.Org. Grup 3 i Més.

Dilluns 14A les 19h a la Sala de la Biblioteca.Converses en anglès.Org. IES Eugeni Xammar.

Del 14 al 18De 17.30h a 19.30h a Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.Setmana nadalenca: caga Aó + pintacares + xocola-tada + passeig amb ponis.Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

Dimarts 15A les 18.30h a la Sala de la Biblioteca.Tertúlies literàries: La ridícula idea de no volvera verte, de Rosa Montero.Org. àrea de Cultura.

Dimecres 16Al ma:, a les residències Antònia Roura i Millet Park.Concert de la Coral Infan9l Els CinglesOrg. Escola Els Cingles.

A les 17h a Can Plantada.Berenar de Santa Llúcia. Es prega confirmació.Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla.

A les 18h a la Sala Municipal de Teatre.Teatre amb el grup de Teatre Infan9l Els Cingles.Org. Escola Els Cingles.

A les 18h al PICA.Taller de canelons de Nadal.Org. PICA.

Dijous 17A les 18.30h a la Sala de la Biblioteca.Tertúlies literàries: La ridícula idea de no volvera verte, de Rosa Montero.Org. àrea de Cultura.

Divendres 18A les 17.30h a la Sala Polivalent.Contes il·luminats, a càrrec d’Ulldistret, seguit d’unberenar nadalenc.Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo col·lec9u amb premis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18.30h a la Sala de la Biblioteca.Tertúlies literàries: La ridícula idea de no volvera verte, de Rosa Montero.Org. àrea de Cultura.

A les 20h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Exposició col·lec9va dels Ar9stes de l’Ametlla.Org. ArAstes de l’Ametlla i àrea de Cultura.

A les 21h al Casal de la Gent Gran.Sopar de Nadal Jove, amb regals “pongo”.Inscripcions al Facebook de Nit Joves, al PICAo a l’espai Nits Joves.Org. Nits Joves de l’Ametlla.

Dissate 19Durant tot el dia al pavelló municipalFes9val de pa9natge.Org. C.P. l’Ametlla.

A les11h a la Biblioteca.L’hora menuda. Amb olor de pastanaga,a càrrec de Mercè Rubí.Org. Biblioteca.

A les 11.30h a la plaça de l’AjuntamentPresentació dels equips del CV l’Ametlla i dinar deNadal.Org. C.V. l’Ametlla.

A les 17.30h al Casal de la Gent Gran.Turronada. Berenar social amb cantada de nadales.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Diumenge 20De 9 a 20h a l’escola BerB.Eleccions Generals.

A les 9 h al Casal de la Gent Gran.Sor9da al Concert de Nadal al Liceui dinar al Poble Espanyol.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 19 h a l’església de Sant Genís.Concert de Nadal de la Coral Lo Lliri.Org. Coral Lo Lliri.

Dilluns 21A les residències d’avis de l’Ametlla del Vallès.Cantada de nadales dels alumnes de 5è i 6è de l’es-cola Ber:.Org. Escola BerB.

A les 18h a la Sala Municipal de TeatreConcert de Nadal del Grup de Teatre del Casal de laGent Gran i els alumnes de 1r d’ESO.Org. InsAtut Eugeni Xammar i Agrupació de la Gent Gran.

A les 19.30h a la Biblioteca.Converses en francès.Org. Biblioteca.

Dimarts 22A les 10.30h al paA de l’escola BerB.Concert deNadal.Col·laboració amb la Marató de TV3.Org. Escola BerB.

Dimecres 23A les 11.30h a Illa Ac9va Centre Espor9uMunicipal.Els tallers d’enMar:: Step/Combat kids. Per infantsde 3 a 10 anys, socis i no socis.Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

Dissabte 26A les 9.30h a la plaça de l’Ajuntament i a Sant Bartomeu.Pujada ambmoto a Sant Bartomeu.Org. Motoclub l’Ametlla.

Dilluns 28A les 11.30h a Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.Els tallers d’enMar:: Aquakids. Per infants de 3 a 10anys, socis i no socis. Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

Dimarts 29A les 11.30h al restaurant Can Camp.Els tallers d’enMar:: taller nadalenc. Per infants de3 a 10 anys, socis i no socis.Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

Dimecres 30A les 11.30h a Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.Els tallers d’enMar:: Zumba kids. Per infants de 3 a10 anys, socis i no socis.Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

Dilluns 4 de generA les 11.30h a Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.Els tallers d’enMar:: Pintem la carta dels reis. Perinfants de 3 a 10 anys, socis i no socis.Org. Illa AcAva Centre EsporAu Municipal.

A les 17.30h a la plaça de l’Ajuntament.Festa del patge. Amb animació infan9l i xocolatada.Org. Ajuntament i AMPA de l’escola BerB.

Dimarts 5 de generA les 18h al centre del poble i a la plaça de l’AjuntamentCavalcada de Reis, amb xocolatada.Org. Ajuntament i AMPA de l’escola Els Cingles.

Diumenge 10 de generA les 19h a l’església de Sant Genís.Concert de corals de la Vall del Tenes.Org. Coral Lo Lliri

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seuconAngut.

www.ametlla.cat Agenda Desembre15 @AjAmetllaVallesFacebook.com/AjuntamentAmetlla

Page 3: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

El Conseller d'Interior en funcions,Jordi Jané, visita l'Ajuntament ipresideix la Junta Local de Seguretat

L'Honorable Sr. Jordi Jané, Conseller d'Interior en funcions dela Generalitat de Catalunya, va fer una visita insAtucional el di-jous 5 de novembre a l'Ametlla del Vallès, on va presidir la JuntaLocal de Seguretat.

Jané va arribar poc abans de les deu del maB, i va ser rebut perl'alcalde, Sr. Andreu González, i pel Sr. Joan Figuera, comissaricap de la Regió Policial Metropolitana, el qual el va informar deles novetats.

El Conseller, havent saludat la Il·lma. Sra. Núria Colomé, dele-gada del Govern a la Catalunya Central, el Sr. Jaume Roviralta,regidor de Governació de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, laSra. Begonya Curto, subdirectora general de Coordinació de laPolicia de Catalunya de la DG d'Administració de Seguretat, el Sr.Francesc Félez, inspector cap de l'ABP Granollers, el Sr. ManuelGallego, inspector en cap de la Policia Local de l'Ametlla del Va-lles, i altres membres del Consistori, es va dirigir a la Sala de Ban-deres de l'Ajuntament on va signar el Llibre d'Honor de l'Ametlladel Vallès.

Seguidament, tota la comiAva es va desplaçar fins la Sala Poli-valent de la Biblioteca Municipal Josep Badia i Moret, on es vacelebrar la Junta Local de Seguretat en què representants delsdiferents cossos de seguretat va exposar la situació del poble entermes de seguretat tot destacant, a parAr de les dades exposa-des, que el nostre és un dels pobles més segurs i amb més ci-visme.

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 3Ajuntament al dia...

El Ple modifica algunesordenances fiscals

Al Ple extraordinari del passat 28 d'octubrees va aprovar la següent modificació de les or-denances fiscals del 2016:

Impost de Béns Immobles (IBI): manAndràel mateix import per a la major part dels con-tribuents. Atesa la sol·licitud de rebaixa delvalor cadastral pel proper any 2016 perquè elsvalors s'ajusAn al mercat actual a efectes delstributs municipals, aquest disminuirà un 30%.

Això suposa que el Consistori no incremen-tarà la quota als contribuents, gràcies l'ajusta-ment dels Apus de gravamen a l’Ametlla delVallès. Això ha comportat una lleugera dismi-nució d'ingressos en concepte d'aquest im-post.

Taxa d'escombraries: Aquesta mateixa re-baixa del valor cadastral s’ha aplicat a la taxad'escombraries i, amb els ajustos que s’hanfet als Apus de gravamen, la quota a pagar perpart dels veïns i veïnes de l'Ametlla del Vallèsserà la mateixa que l’any anterior, amb algunapeAta variació.

Impost sobre Construccions i Obres: S’ha

modificat el Apus de gravamen del 3,50% al4% per l’any 2016.

Impost sobre Vehicles i Impost Ac9vitatsEconòmiques (IAE): es mantenen igual quel’any 2016, tret d'una bonificació per als vehi-cles híbrids i elèctrics, els quals gaudeixend'una bonificació del 50% de la quota.

Aquestes modificacions es van aprovar ambels vots a favor d'Andreu González (CDC), Te-resa Bada (CDC), Roser Ametller (CDC), EnricBorràs (CDC), Jaume Roviralta (CDC), DolorsFerrer (CDC) i Baldomero Reyes (PSC), els votsen contra de Marçal Sala (A't-ERC), MuntsaMarzábal (A't-ERC) i Jaume Durall (AC-E) i lesabstencions de Pere Marieges (A't-ERC), AgnèsMarBnez (A't-ERC) i Francesc Sulé (SI-BM).

Glossari:CDC: Convergència DemocràAca de Catalunya.A't - ERC: Ametlla't amb ERC.SI-BM: Solidaritat Catalana per la Indepen-dència - Bloc Municipal.AC-E: Ametlla en Comú - Entesa.PSC: ParAt dels Socialistes de Catalunya.

El Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va aprovar, sense unanimitat, modi-ficar l’Impost de Béns Immobles, la taxa d’escombraries, l’Impost sobre Construc-cions i Obres, l’Impost sobre Vehicles i l’Impost sobre AcAvitats Econòmiques

Ajuntamental dia...

Dies demercat setmanal al Nadal

Els dies de mercat setmanal coincidentsamb el dia de Nadal i cap d'any es traslladenals dies 24 i 31 de desembre, respecAvament.

Horari del CAP al desembre i gener

Els dies 7, 28, 29, 30 i 31 de desembre i elsdies 4, 5, 6, 7 i 8 de gener el CAP de l’Ametllaobrirà de les 8h a les 15h.

Ajuntament de l’Ametlla del VallèsHorari d’atenció al públic:

Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de les 8h a les 15hDijous, de les 8h a les 18h

Telèfon: 93 843 25 01 / Web: www.ametlla.cat

* Jordi Jané, al centre de la imatge, signant el Llibre d’Honor de l’Ametlla.

Page 4: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

De la mà de les àrees de Comerç iTurisme de l’Ajuntament l’any 2011naixia la Fira de Nadal de l’Ametlladel Vallès, amb la voluntat de dina-mitzar comercialment, social i turís-Aca el nostre municipi.

Cinc anys més tard, el centenar deparades de productes ben diversosubicades al Passeig, així com la granquanAtat d’acAvitats programades(veure programació de la pàgina 5)confirmen l’assoliment d’aquest ob-jecAu.

L’edició d’enguany, com és habi-tual, Andrà com a epicentre la carpainstal·lada a la plaça de l’Ajuntament,on hi haurà un escenari i on s’hi con-centraran moltes de les acAvitats pre-vistes els dies 12 i 13 de desembre.

Entre aquestes destaquen el guar-niment de l’arbre de Nadal, un tallerde fanalets, una cagada del Aó, unadesfilada de moda, una exhibició desevillanes, cantades de nadales enanglès i català, un espectacle dedansa, un taller de Atelles, el concert“Charlie Brown” de l’Escola de Mú-sica, la presentació del documental“Benasket” o la cursa Mini Illa Ac-Ava, entre d’altres.

Tren turís9cCom l’any passat, al llarg dels dos

dies de la Fira un tren turísAc gratuïtfarà un circuit que unirà la plaça del’Ajuntament, el Centre EsporAuMunicipal Illa AcAva i el Centre Co-mercial Sant Jordi.

Calendari oficial 2016El diumenge 13 es farà la presen-

tació del calendari oficial de l’Amet-lla, que enguany està dedicat alCicle de Jazz que ja fa cinc anys queorganitza l’àrea de Cultura.

Aquest es reparArà entre els assis-tens a la presentació, i es podrà ad-quirir a les dependències municipals.

“Posar una eugènia a la teva vida, diu molt de tu”

Aquest és el lema que han escollit els alumnes del crèditd’Emprenedoria de 1r d’ESO de l’IES Eugeni Xammar per al pro-jecte que han elaborat per tal de recaptar fons per a la Maratóde TV3, que aquest any es dedica a la diabeAs i l’obesitat.

Els alumnes han Angut la idea i han fet el disseny del mate-rial i la campanya publicitària. Aquest, que es vendrà per uneuro els dies 12 i 13 de desembre a la Fira de Nadal de l’A-metlla, són unes boles de porexpan (eugènies) decorades

amb el logo de la Marató de TV3 o amb moAus nadalencs.Per confeccionar les boles els alumnes han demanat ajudaals seus companys de 1r, que vindran a l’insAtut de maneravoluntària durant quatre tardes, de 15.30 a 18 hores.

Aquest és el quart any que l’InsAtut parAcipa amb una acA-vitat per recollir fons per a la Marató de TV3, però aquest ésel primer en què els responsables són els mateixos alumnes,en aquesta edició, els del crèdit d’Emprenedoria de 1r d’ESO.

* La plaça de l’Ajunta-ment i els primerstrams del Passeig acu-llen la Fira de Nadal del’Ametlla del Vallès.

* Portada del calendarioficial de l’Ametlla delVallès 2016.

4 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Ajuntament al dia...

V Fira de Nadal de l’Ametlla,els dies 12 i 13 de desembrePer cinquè any consecuAu les àrees de Comerç i Turisme organitzen la Firade Nadal, amb més de cent parades, concerts, exhibicions i moltes més acAvitats

Cavalcada de Reis 2016Com mana la tradició, el dimarts 5 de gener es farà la Caval-

cada de Reis. Aquesta començarà a les sis de la tarda des del’aparcament de la Residència d’Avis Millet Park, i es dirigiràcap a la plaça de l’Ajuntament seguint el següent recorregut(veure plànol): carrer Major, carrer Torregassa, carrer PompeuFabra, AnAc Camí de Caldes, Passeig i plaça de l’Ajuntament.

A conAnuació transcrivim uns quants consells per gaudird’una Cavalcada de Reis segura:

1.- Porteu roba còmode i adequada per no passar fred ipoder acompanyar, així, la cavalcada.

2.- Si aneu amb infants, porteu-los a coll o agafats de la mà.No els perdeu de vista en cap cas.

3.- EsAgueu pendents de la gent gran i de les persones ambimpediments i depenents.

4.- EsAgueu atents a les indicacions dels agents municipals idels organitzadors de la cavalcada.

5.- No envaiu l’espai del recorregut ni el travesseu en el mo-ment de la cavalcada.

6.- ManAngueu-vos allunyats dels vehicles i carruatges.7.- No correu, manAngueu un pas tranquil i calmat.8.- Porteu la documentació a sobre. En cas dels infants, gent

gran i discapacitats psíquics, prepareu una fitxa amb les sevesdades i un telèfon de contacte i feu que la porAn en un lloc vi-sible per si es perden.

9.- No pugeu a les baranes, tanques o d’altres elements quepuguin ser perillosos.

10.- En el lliurament de les cartes manAngueu-vos a la cua ambcalma i deixeu espai suficient especialment per als més peAts, lagent gran i les persones amb impediments i depenents.

11.- Finalitzada la festa, marxeu de forma ordenada, respectantl’ordre de sorAda. No oblideu els vostres objectes personals.

Page 5: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 5Ajuntament al dia...

Page 6: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

6 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Ajuntament al dia...

Ac9vitats de l’escola Ber: per recaptar fons per laMarató

El 22 de desembre tots els alumnes de l’escola BerB de P3 fins a 6èfaran una representació de les tradicions de Nadal, teatre i cançons.

El fil conductor serà les tradicions assenyalades que es cele-bren per les festes de Nadal. Aquest relat el portaran a termeels alumnes del taller de teatre i màscares de cicle superior, is’intercalaran actuacions cantades pels alumnes dels diferentscursos de l’escola. Amb aquest concert, les famílies fan unaaportació d'1€ per la Marató de TV3 d’enguany.

Escola els Cingles: celebrem les nostres festes

Aquest curs 2015-2016, l’alumnat de 3r ha estat l’encarregatde presentar la festa de la castanyada a tots els seus companys icompanyes; i ho han fet escenificant els costums i tradicionspropis d’aquesta època de l’any. Les danses, coure castanyes ifer panellets han completat la festa!

Per santa Cecília, tot l’alumnat ha cantat cançons relacionadesamb el mar; els nens i nenes de segon de primària han estat elsencarregats de presentar els sis concerts que hem realitzat al llargde la setmana, la majoria dels quals adreçats a les famílies. Unamagnífica xocolata i portes obertes per a les famílies són els actesfinals de la setmana dedicada a la patrona de la música!

ProjecteSchool toSchoolde laFundacióVicençFerrer, a l’IES

Per cinquè any consecuAu els alumnes de 3r i 4t de l’InsAtut Eu-geni Xammar parAcipen en el Projecte School to School que orga-nitza la Fundació Vicenç Ferrer de l’Índia. Aquest projecte consisteixen un intercanvi cultural i de tradicions entre una escola de l’India,situada a Anantapur, on hi ha la seu de la Fundació, i l’InsAtut. El 20de novembre un representant de la FVF al nostre país, LancyDodem, ha fet unes xerrades introductòries als alumnes de 3r expli-cant els costums de l’Índia i què és la Fundació i els projectes queporta a terme. Els alumnes de 3r dedicaran unes sessions de tutoriaa preparar material i informació sobre la nostra cultura i el nostremedi ambient, que posaran en unes capsetes que al febrer s’envia-ran a l’escola d’Anantapur. Els de 4t d’ESO també elaboraran mate-rial i informació per explicar com celebrem el Nadal. Tot el materials’elabora en castellà i anglès. A final de curs, l’InsAtut rebrà la infor-mació que han preparat els nens i nenes de l’escola de la FVF.

Xerrada-debat sobre el TTIPA resultes de l’acord de Ple de 30 de setembre l’Ajuntament va organitzar aquestaxerrada amb debat públic entorn el Tractat de Lliure Comerç TransatlànAc (TTIP)

En el Ple ordinari del passat30 de setembre el grup muni-cipal l’Ametlla en Comú-En-tesa (AC-E) va presentar unamoció relaAva a la declaracióde l’Ametlla del Vallès com amunicipi oposat al TractatTransatlànAc de Comerç i In-versions (TTIP), punt de l’or-dre del dia que es va reArardesprés que tots els grups delplenari acordessin organitzaruna xerrada amb debat pú-blic sobre aquest tema.

Aquesta xerrada es va cele-brar el passat dijous 26 de no-vembre a una Sala Polivalentque va reunir una vintena depersones. L’encarregat de ferla introducció de l’acte va serel regidor Jamue Durall (AC-E),el qual va presentar els po-

nents convidats: el Sr. AlbertTribó, advocat i regidor de l’A-juntament de Cubelles, la Sra.Griselda Piñero, d’ATTAC Acor-dem, i el Sr. Miquel Benítez, dePodemos Sanitat.

Tots tres varen desgranar iargumentar en què consisteixaquest tractat de lliure comerç

entre la Comunitat Europea iels Estats Units, i quins són elsantecedents del TTIP i lesseves conseqüències pels ciu-tadans -des d’un punt de vistaeuropeu- a efectes de la sobi-rania popular, dels drets labo-rals, de la sanitat i de l’educa-ció, entre d’altres.

* Miquel Benítez, Grisela Piñero i Albert Tribó.

* Llum de Nadal .

* Festa de la castanyada de l’alumnat de 3r.

* El III Taller de Fanalets es va fer al Casal de la Gent Gran.

Bona acollida delTaller d’Embolcalls

Els llumsdeNadal,el 5 dedesembre

Organitzat per les àrees de Comerç i Turismede l’Ajuntament, el passat dilluns 23 de no-vembre va tenir lloc la tercera edició del Tallerd’embolcalls, un taller gratuït imparAt per“L’embolic”, amb el qual els assistents varenaprendre tècniques per embolicar regals demanera atracAva.

A resultes de la bona acollida, el taller es varepeAr la tarda del dilluns 1 de desembre.

Els parAcipants varen obtenir un cerAficatd’aprofitament.

El dissabte 5 de desembre és la data previstaper a l’encesa dels llums de Nadal, que guarni-ran els carrers del centre del municipi i les en-trades i sorAdes de cadascun dels seus barris.

Com en els darrers anys, els llums que hainstal·lat la brigada municipal són de tecno-logia LED, uns llums de baix consum d’ener-gia i amb una vida molt més llarga.

A més, des d’un punt de vista ecològic, sónmenys contamintats que altres tecnologiescom la fluorescent.

Page 7: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Dia Internacional per l'Eliminacióde la Violència contra les Dones

El dimarts 25 de novembre es commemorà el Dia Interna-cional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Lesdades mostren un increment de les morts a Catalunya. Acasa nostra hi ha hagut un total de 14 vícAmes mortals, i s'hasuperat la xifra dels darrers quatre anys. En el conjunt del'Estat, en canvi, el nombre de casos és el més baix dels del2010.

La majoria de les vícAmes mortals eren de nacionalitat es-panyola i tenien entre 43 i 54 anys. En 6 dels casos hi haviadenúncies prèvies, i en un setè la policia havia actuat d'ofici.Tot i això, la jusBcia no havia ordenat cap mesura de protec-ció que esAgués en vigor quan es van cometre els crims.

Des de principis d'any, i només a Catalunya, gairebé12.000 dones han estat ateses per situacions de violènciade gènere. La policia alerta que han augmentat els casos dedones de més de 65 anys.

Però no totes denuncien. La policia ha registrat propd'11.000 denúncies. El 40% han estat per lesions lleus ogreus i per tempta9ves d'homicidi i un 45%, per violènciapsicològica com amenaces, coaccions, vexacions i tracte de-gradant o vexatori. La violència sexual suposa el 2% de lesdenúncies.

Aquest 2014 més de 4.700 homes han estat deAnguts perla seva suposada relació amb casos de violència masclista, imés de 1.000 per trencament de la seva condemna, princi-palment ordres d'allunyament.

L'acció educaAva, però també la policial, és indispensableper acabar amb aquesta xacra social. La Policia Nacional haanunciat la creació d'una nova unitat per assis9r i protegirmillor les víc9mes de maltractaments, així com la revisiódels protocols actuals perquè siguin més efecAus.

El servei d'atenció permanent del 900 900 120 contra laviolència masclista és gratuït i confidencial i funciona totsels dies de l'any, durant les 24 hores del dia. S'hi pot accedirper telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacio-nades amb qualsevol forma de situació de violència contrales dones

Disposa de professionals, advocades i psicòlogues quepoden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari.Les persones que accedeixin al servei poden expressar-seen 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà,l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el roma-nès, el croat i el xinès.

Policia Local

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 7Ajuntament al dia...

* Una pancarta de con-demna a la violènciacontra les dones vapresidir el balcó de l’A-juntament.

L’Ametlla se suma al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès es vasumar, el passat dimecres 25 de novembre, alDia Internacional per a l’Eliminació de la Violèn-cia Envers les Dones.

A tal efecte, es va publicar un enllaç al Mani-fest insAtucional promogut per la Generalitatde Catalunya, les quatre Diputacions, la Fede-ració de Municipis de Catalunya i l’Associació

Catalana de Municipis a la pàgina web del Con-sistori, i que podeu llegir al següent enllaç:hCp://bit.ly/1N7qbdc

Per altra banda, la setmana del 23 a 29 de no-vembre es va penjar una pancarta al balcó del’Ajuntament, amb el lema “Prou violència con-tra les dones”, en què també hi lluïa un llaçblanc en un fons violeta.

Ple ordinari de 25 de novembre Policia LocalEl proppassat dimecres 25 de novembre l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va celebrar un Plede caràcter ordinari, en què hi varen assisAr tots els regidors tret de del Sr. Francesc Sulé (Soli-daritat Catalana per la Independència - Bloc Municipal).Aquests varen ser els punts de l’ordre del dia i el resultat de les votacions:

1.- Aprovar els esborranys de les actes de lessessions anteriors, de dates 30-9-2015, 21-10-2015 i 28-10-2015.S'aprova per unanimitat, amb esmena d'A't-ERC.

2.- Sorteig membres de les meses electoralsde les eleccions generals de 20 de desembrede 2015.

3.- Proposta de compa9bilitat de treballadormunicipal.Vots a favor: Andreu González (CDC), TeresaBada (CDC), Roser Ametller (CDC), Carles Bor-ràs (CDC), Dolors Ferrer (CDC), Jaume Roviralta(CDC) Pere Marieges (A't-ERC), Agnès MarBnez(A't-ERC), Muntsa Marzábal (A't-ERC), MarçalSala (A't-ERC) i Baldomero Reyes (PSC).Abstenció: Jaume Durall (AC-E)

4.- Ampliació places vehicle taxi, llicència núm. 3.Aprovat per unanimitat.

5.- Modificació de crèdit 20/2015 - Modalitatde crèdit extraordinari i suplement de crèdit.Vots a favor: Andreu González (CdC), TeresaBada (CDC), Roser Ametller (CDC), Carles Bor-ràs (CDC), Dolors Ferrer (CDC), Jaume Roviralta(CDC) Pere Marieges (A't-ERC), Agnès MarBnez(A't-ERC), Muntsa Marzábal (A't-ERC), MarçalSala (A't-ERC) i Baldomero Reyes (PSC).Abstenció: Jaume Durall (AC-E).

6.- Ampliació de la delegació de funcions en laDiputació de Barcelona i alhora confirmar cla-rificar l'abast d'anteriors acords de delegació.Aprovat per unanimitat.

7.- Aprovació defini9va del Pla d'Autoprotec-ció d'interès local (C) Correfoc de l'Ametlladel Vallès.Aprovat per unanimitat.

8.- Aprovació inicial de l'ordenança municipalreguladora del soroll i les vibracions.Vots a favor: Andreu González (CdC), TeresaBada (CDC), Roser Ametller (CDC), Carles Bor-ràs (CDC), Dolors Ferrer (CDC), Jaume Rovi-ralta (CDC i Baldomero Reyes (PSC).Abstenció: Pere Marieges (A't-ERC), AgnèsMarBnez (A't-ERC), Muntsa Marzábal (A't-ERC),Marçal Sala (A't-ERC) i Jaume Durall (AC-E).

9.- Verificació text refós del document PEMU4 Can Guineu.Es reAra de l'ordre del dia.

10.- Adhesió a la moció de l'Ajuntament de laGarriga en suport de les persones afectadespels acomiadaments de l'empresa SATI-Fabrics.Aprovat per unanimitat.

11.- Moció de suport a la resolució 1/XI delParlament de CatalunyaEs reAra de l'ordre del dia.

12.- Moció presentada per PAH de suport perexigir una nova llei reguladora del dret a l'ha-bitatge que garanteixi les mesures de mínimsper fer front a l'emergència habitacional.Aprovat per unanimitat.

13.- Moció presentada pel grup municipalAmetlla't-ERC-AM amb el suport dels grupsmunicipals de CiU i l'Ametlla en Comú-En-tesa, sobre els atacs del Govern de l'Estat a lanorma9va catalana sobre pobresa energè-9ca.Aprovat per unanimitat, amb esmena d'AC-E.

14.- Moció del grup municipal Ametlla't-ERC-AM amb el suport del grup municipal de l'A-metlla en Comú-Entesa de renovació del fun-cionament de la Corporació.Vots a favor: Pere Marieges (A't-ERC), AgnèsMarBnez (A't-ERC), Muntsa Marzábal (A't-ERC),Marçal Sala (A't-ERC) i Jaume Durall (AC-E).Vots en contra: Andreu González (CDC), Te-resa Bada (CDC), Roser Ametller (CDC), CarlesBorràs (CDC), Dolors Ferrer (CDC), Jaume Rovi-ralta (CDC i Baldomero Reyes (PSC).

15.- Coneixement de comunicacions oficials idels decrets d'alcaldia, específicament elsnúms. 2015/974, 2015/995, 2015/1021,2015/1035, 2015/1130 i 2015/1211.

16.- Mocions d'urgència.

17.- Precs i preguntes.

Podeu veure el vídeo del Pleaquí: h=ps://youtu.be/wjbLOtSy7S8

Page 8: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

8 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Districte ametllatà

Actes d’incivisme que ens toquen a la butxaca de tots

A llarg dels darrers mesos s’ha constatat un increment pre-ocupant del nombre de voluminosos abocats a la via públicasense cap mena de control. Entre gener i novembre d’aquestany s’han recollit mensualment més de 6.000kg d’aquests re-sidus a la via pública.

Aquesta situació ha arribat a desbordar els serveis de recollida,i s’han produït algunes problemàAques derivades de l’ocupacióde la via pública amb el conseqüent risc de col·lisió amb vehicles.

Per tal de fer més efecAu i eficient el servei existeix un serveide recollida de voluminosos que, prèvia trucada, permet re-alitzar la recollida d’aquests objectes sense produir problemesa la via pública i incrementar el cost econòmic del servei quees paga entre tots.Per concertar la recollida cal trucar al telf. 93-870-87-53 del

Consorci de Residus del Vallès Oriental, i entre dimarts i di-jous es farà la recollida.

Districteametllatà

*Pilones a la baixada Roca. *Vorera al primer tram de la ctra. de Puiggraciós

Darreres intervencions a la via pública

*Graó pintat de blanc als jardins de Can Muntanyola. *Intervenció al carrer Tramuntana a càrrec de Sorea.

*Oliveres afectades pel bacteri.

Al llarg del passat mes de novembre des del’àrea de Territori de l’Ajuntament s’han realit-zat un reguitzell d’actuacions a la via pública:

1.- Aprofitant la millora de la xarxa telefò-nica per tal de fer arribar el wifi al Camp deFutbol Municipal Josep Costa, s'han arranjatles voreres de la cantonada de la baixada Rocaamb la Circumval·lació tot milloranr l'accés, is'hi ha instal·lat unes pilones de seguretat.

2.- Actualment s'està fent una intervenció altram inicial de la carretera de Puiggraciós.

Concretament, el veí d'una propietat quellinda amb l'esmentada carretera assumeix l'es-

tabilitazació i tancament del talús de la sevapropietat, i l'Ajuntament s'encarrega l'arrenja-ment dels 114 metres lineals de la vorera.

3.- Recentment s'ha pintat de color blanc elgraó que hi ha als jardins de Can Muntanyola,de manera que aquest sigui ben visible i evi-tar, així, ensopegades dels usuaris d'aquestequipament, en especial gent gran que va alCasal.

4.- Al carrer Tramuntana (barri de Turons delVallès, la companyia SOREA ha realitzat obresde manteniment d’una canonada i s’ha aprofi-tat per reparar el ferm.

Una bactèria que afecta vinya, olivera i d’altresespècies ornamentals s’apropa a Catalunya

Al llarg dels darrers anys s’ha pogut constatar laproliferació d’una bactèria (Xylella fas;diosa) queataca d’una manera molt agressiva diverses espè-cies d’interès agronòmic com ara la vinya, els cítrics il’olivera però, també, a nombroses espècies orna-mentals com ara la polígala (Polygala myr;folia).

L’origen d’aquest bacteri se situa al sud d’Itàlia onha causat greus danys a l’agricultura. Aquesta malal-Aa és de di,cil tractament, els seus vectors són insec-tes xucladors i la seva extensió es fa principalment a

través del transport de plantes infectades.Els símptomes de la seva acció són assecaments

molt importants de la capçada dels arbres amb de-foliació i mort de branques terminals.

Catalunya està lliure d’aquest bacteri però la sevaarribada podria ser imminent. Per tant, cal extre-mar les mesures de precaució i, si es tenen dubtesal respecte, posar-se amb contacte amb els serveistècnics de la regidoria de medi ambient.

Regidoria de Medi Ambient

Batuda de senglars a la finca de can Forns

El proppassat dia 22 de novembre de 2015 es varealitzar una batuda de senglar a la zona del bosc decan Forns, arrel de diversos danys a les finques agrí-coles de la zona i en zones urbanes properes. El re-sultat de la intervenció van ser saAsfactori, ja que esvan abatre 7 exemplars de diverses edats.

Les batudes conAnuaran a la zona de Pinar i Portúsi a les ribes del Tenes, amb l’objecAu de minimitzarels efectes negaAus de la sobre població de senglar.

Page 9: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 9Entrevista

Entrevista

“Enaquestsmoments l’Ajuntamentde l’Ametlladel Vallès gaudeix d’una salut econòmicaproubona”Joan Cucurella

Els seus ja quatre anys d'ex-periència amb responsabili-tats de govern, com l'influei-xen de cara a la novalegislatura que fa pocs mesosque ha començat?

L'experiència d'aquestsquatre anys la valoro molt po-siAvament. Cada dia s'apre-nen coses noves i, mica enmica, he anat entenent comfunciona l'administració pú-blica i quines són les diferèn-cies amb l'empresa privada,d'on provinc.

També he de dir que valoromolt la relació i la comunica-ció que he establert, durantaquests 4 anys, amb tots elstreballadors i tècnics de l'A-juntament. Ells fan que totsigui més àgil.

Una de les regidories quevostè encapçala és la d'hi-senda. Quina és la salut eco-nòmica de l'Ajuntament, aramateix?

Jo crec que l’Ajuntament del’Ametlla del Vallès, a horesd’ara, gaudeix d'una salutprou bona. Té un endeuta-ment reduït, amb una ràAodel 21,36%, de manera quepodem dir que no tenim unAjuntament endeutat.

Fa pocs dies que s'hanaprovat les ordenances fis-cals per l’any 2016. Què ensen pot dir?

L’Ajuntament ha fet un so-breesforç per contenir la pres-sió fiscal sobre els ciutadansde l’Ametlla del Vallès, i perl’any vinent hem congelat totsels impostos, les taxes i elspreus públics que es recapten.

També vull de fer constarque s’ha aplicat una rebaixa

del valor cadastral, fet que re-percuteix directament amb lacongelació i, fins i tot, una pe-Ata reducció, d'impostos comel de béns immobles (IBI).

Actualment s'està acabantl'elaboració del pressupostdel Consistori per l'any vi-nent. Quina línia seguirà?S'han acabat les retallades?

L’Ajuntament, el línies ge-nerals, està intentant mante-nir la despesa de les diferentsàrees, tot i que s'està fent unesforç per incrementar aque-lles parAdes relacionadesamb el benestar de les perso-nes més desafavorides, incre-mentant les parAdes de be-ques i ajudes socials socials.

Vostè creu que és car viurea l'Ametlla del Vallès?

La Apologia del municipi que

tenim, molt extens, amb moltsquilòmetres de carrers i, pertant, de claveguerams, dexarxa d’aigua potable, d'enllu-menat públic, etc. i la pocadensitat de població, provocaque pocs ciutadans hagin defer front a una estructura demunicipi molt gran.

Vostè ha endegat inicia9-ves per tal de dinamitzar elComerç i el Turisme, com perexemple les fires de Nadal,Sant Ponç, la JornadaModer-nista, el TapAmetlla, el Res-tauració Tour, la Bo9ga alcarrer, etc. Algunes s'hanconsolidat més que d'altres.Té previst alguna nova inicia-9va en aquest àmbit?

El proper any es donaràconAnuïtat a les que ja exis-teixen, i s'impulsarà més laJornada Modernista alhora

que es potenciarà la Fira deSant Ponç.

Vist la bona acollida que téel Mercat Boig, ens estemplantejant de fer 3 edicions al'any, afegint-ne una a finalsdel mes de març. I com a no-vetat es farà el "Viatge de laTapa a l’Ametlla" amb lacol·laboració de tots els res-taurants que hi vulguin parA-cipar, però sense deixar dei-xar de banda el Tapametlla.

Pel que fa a Tursime, una deles nostres prioritats és se-nyalitzar totes les fonts i elstorrents, perquè es pugui ca-minar i descobrir l'entorn quetenim a la vora de casa, ambl'ajuda d'una guia/plànol tu-rísAc que estem elaborant.

Parli'ns de la V Fira deNadal que es farà els dies 12i 13 de desembre.

A la de Fira de Nadal hi par-Aciparan moltes boAgues ienAtats del poble, conjunta-ment amb les més de 100 pa-rades ubicades a la plaça del'Ajuntament i el Passeig. Hihaurà el Pare Noel, un trenetturísAc que farà un recorre-gut que enllaçarà la plaçaamb Illa AcAva Centre Espor-Au Municipal i el Centre Co-mercial Sant Jordi, la presen-tació del calendari 2016,acAvitats pels nens, exhibicióde balls, desfilades de moda,cantada de nadales i mulAtudde tallers diversos durant elsdos dies. Són dos dies inten-sos però molt reconfortants,ja que al marge de dinamitzarel poble comercialment i tu-rísAca, entenem que aquestaFira s'ha converAt en una einade cohesió dels ametllatans iametllatanes.

Com a regidora de Mobili-tat i Transport, estan previs-tes algun 9pus de mesuresper facilitar la mobilitat in-terna dins del municipi?

Tenim un municipi amb mol-tes urbanitzacions i quilòme-tres de carrers, reflex d'una A-pologia extensiva queconverteix el transport públicen un servei molt car i defici-tari. Tanmateix, però, s’està es-tudiant la implementació d'unpossible transport escolar, comanAgament havia estat.

I respecte la mobilitat in-terurbana?

Actualment s'està elabo-rant un Estudi de Mobilitat,que en breu estarà enllesAt.Amb aquest estudi, molt ela-borat, actuarem per donarresposta a las necessitats mésurgents que es diagnosAquin.

* Teresa Bada i Franquet

Teresa Bada i Franquet, nascuda a Barcelona l'any 1959, viu a l'Ametlla delVallès des del 1993. Com a membre de Convergència DemocràAca de Catalu-nya ha estat regidora a l'oposició del 2007 al 2011, i des del 2011 fins a l'ac-tualitat té responsabilitats de govern. Actualment, és 1a Tinent d'Alcalde del'Ajuntament i regidora de Comerç, Consum, Hisenda, Mobilitat i Transport.

Page 10: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

También queremos deciros que estamos preparando la web de la Associacióde Veïns de Can Camp, en la que os iremos informando directamente de mu-chos temas que os interesarán como vecinos y socios. Tendremos un acceso re-servado para los socios (es importante que os hagáis socios) con los temas másimportantes de urbanismo, arreglos/reparaciones, avances en los temas con elAyuntamiento, proceso POUM (revisión del Plan General Urbano) y muchosotro temas. Finalmente, deciros que pasaremos la cuota anual al cobro enenero 2016.Y como ya estamos en diciembre, desearos a todos una muy feliz navidad y

mejor año 2016!

Associació de Veïns de Can Camp

Después de tantos años El Serrat dispone de fibra óp;ca, lo que permite dis-frutar de un sistema avanzado en telecomunicaciones.Llevamos años intentando que ese problema se resolviera, pero la fuerte in-

versión que se tenía que realizar hacía inviable la solución.Telefónica ha decidido inver;r. No sabemos si por obligación o por propio in-

terés. Sabemos qué muchos vecinos ya se han dado de alta con Telefónica, loque no sabemos es si con otras compañías es posible. Lo que sí es cierto es quenos tenemos que alegrar por normalizar una situación surrealista.Se acerca el invierno y no viene mal recordar que en El Serrat, bajando de los

3 grados, comienza a nevar. Por ello no está de más recordar que, desde ya, esbueno llevar las cadenas en el maletero por si se necesitan.

Los consejos que se vienen dando son los siguientes:- En caso de nevada importante, no u;lizar el coche. Si no hay más remedio,

maniobras suaves sin frenadas bruscas.- Hacer caso de las consejos de Protección Civil.- En caso de dudas, llamar Policia Local.Haremos una encuesta interna, para ver si interesa hacer un taller de cómo

colocar las cadenas en el coche. La demostración la haría la Policía Local.

Veïns del Serrat

Can Camp

El Serrat

Estos pasados meses hemos tenido dos reuniones con el Sr. Alcalde y el con-cejal de Territori. Nuestro balance es posi;vo, ya que hemos podido avanzar envarios temas importantes:- Se inician las obras en el CITA para construir el local social de la Associació

de Veïns de Can Camp. Desde el año 2004, en el que perdimos el local que te-níamos en el Club de Can Camp, no hemos dispuesto de local para la asocia-ción. Esperamos no;ficaros pronto que vamos a celebrar su inauguración.- El proceso POUM está abierto tal como se prome;ó en el programa de esta

Junta de Gobierno. Falta concretar su financiación en los próximos años. Noso-tros entendemos que es un proceso complejo pero TOTALMENTE NECESARIO(el actual PGOU es de 1987). Es fundamental iniciar este proceso bien y deforma consensuada con el resto grupos del Ayuntamiento, con las asociacionesde vecinos y con todos los grupos que quieran par;cipar y aportar ideas para elfuturo urbanís;co de nuestro pueblo.- Hemos repasado muchos puntos de reparación, arreglo y mantenimiento no

sólo de Can camp, sino también de toda la zona sur del pueblo y zonas de tor-renteras y caminos. Esperamos que tanto desde Medi Ambient (Sr. BaldomeroReyes) como desde Territori ( Sr. Carles Borràs) inicien las ges;ones para arre-glar y reparar esos puntos (que reportamos en fotos). Y aprovechamos parapedir a todos los vecinos que ante cualquier rotura de elemento urbano y cierrede caminos por caída de árboles o malezas envíen una nota o foto al teléfono630907749, a fin que presionemos para su rápida reparación.- Un tema muy importante son los contenedores de basura y el sistema de re-

cogida. Está en proceso de revisión y queremos que se agilice, ya que los conte-nedores actuales están muy deteriorados y las zonas de recogida sucias y malges;onadas. La mayoría de los ayuntamientos de la zona ges;onan las recogi-das de basura de forma más limpia, y sólo basta con ver los contenedores deestos municipios.- Falta también pintar los bancos de toda la zona de Can Camp que NO se han

pintado nunca, y ya les hace falta tras más de 10 años sin que nadie se hayapreocupado.- Finalmente, hicimos un repaso a otros proyectos como el carril bici que irá

por la carretera de la "deixalleria" y que pronto será una realidad. Así mismo,hablamos del avance en la ejecución del proyecto del puente sobre la C17 queconectará el pueblo con la zona comercial de San Jordi.- Nos confirmaron que los árboles que faltan por colocar en la carretera de

Sant Feliu se colocarán al final del invierno y que se ajustará el ;empo de dura-ción del semáforo del cruce de Can Camp para ges;onar mejor la salida/en-trada al barrio. Las cámaras de control de paso y de respeto al semáforo rojoentrarán pronto en funcionamiento.

Els barrisopinen

10 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Els barris opinen

Page 11: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 11Ajuntament al dia...

Biblioteca

Roba un poema

No som poetes, però a la Biblioteca ens atrevima fer un poema cada dimecres amb Btols denovel·les i el publiquem al nostre Facebook (Biblio-teca l'Ametlla del Vallès).

Et convidem a fer la teva proposta: vine a la Bi-blioteca Municipal Josep Badia i Moret, passejaentre els nostres prestatges, deixa anar la tevaimaginació i creaAvitat i compon el teu poema, elpublicarem.

Story Time kidsLa Gina vol celebrar una festa d’aniversari, però els seus

amics li diuen que no hi podran assisAr. La pobra Gina no sapque, en realitat, li estan preparant una festa sorpresa!

Vine a escoltar aquesta història en anglès el 12 de desembrea les 17.30h, gràcies a l’escola d’anglès Kids & Us..

La Biblioteca des del teu ordinador:els butlle9ns electrònics

Les biblioteques municipals elaboren butlleAnsper informar-te regularment de les acAvitats mésdestacades, les novetats o els avantatges cultu-rals de què disposes amb el carnet de les biblio-teques. També comptes amb butlleAns temà-Acs sobre novel·la, cinema, música, còmics itemàAca infanAl, amb curiositats, novetats, re-comanacions dels bibliotecaris o seleccions delsmillors webs o app de cada tema.

hCp://bibliotecavirtual.diba.cat/butlleAns

Des de l’arxiu

Enguany es compleixen vuitanta-cinc anys de la inauguració de la primerabiblioteca pública de l’Ametlla del Vallès, coneguda com “Amics del llibre”.

Crec que fora bo recordar-ho com a homenatge a totes les persones queamb el seu esforç, i malgrat les dificultat, la varen poder aconseguir.

Aquestes imatges són el programa de la seva inauguració, el 23 de novem-

bre de l’any 1930, que va constar d’un ofici solemne amb acompanyamentd’orsquestra, la inauguració del local, una audició de sardanes amb la CoblaVilaró, un dinar de germanor, una sessió cultural i un “lluit ball” amb l’or-questra Vilaró.

Maria Rosa Geronès

85è aniversari de la primera biblioteca pública de l’Ametlla

Page 12: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

12 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Els partits opinen

Els partitsopinen...

ConvergènciaDemocrà9ca de

Catalunya

- Andreu González i Gil- Teresa Bada i Franquet- Roser Ametller i Sánchez- Carles Borràs i Vadillo- Jaume Roviralta i Miret- Dolors Ferrer i Orri

Par9t del Socialistesde Catalunya

- Baldomero Reyes i Delgado

L’Ametlla en ComúEntesa

- Jaume Durall i Lobete

Solidaritat Catalanaper la Independència

Blob Municipal

- Francesc Sulé i Carreras

Ametlla’tEsquerra Republicana

de Catalunya

- Pere Marieges i Castells- Agnès MarBnez i Roncero- Marçal Sala i Argemí- Muntsa Marzábal i Estévez

ConvergènciaDemocrà9ca de Catalunya Ametlla’t amb ERC

Ja és l’hora!

Des del grup municipal de CDC pensem que lesnegociacions entre JUNTSXSÍ i la CUP ja haurien deser part de la historia políAca del nostre país, i nocapçalera diària dels informaAus.

És una llàsAma que una vegada que el poble haparlat a les urnes donant una majoria de diputats idiputades favorables a la independència, triguemtant de temps en donar forma a un govern fort ipotent. Un govern que pugui fer front a les ame-naces del govern de l’Estat, i que Ari endavant elscompromisos electorals que van rebre el vot de lamajoria dels catalans i les catalanes. Mentre el go-vern de l’Estat uAlitza totes les eines que té peracabar amb el nostre autogovern, nosaltres somincapaços de mostrar una imatge de cohesió da-vant d’Espanya i d’Europa.

És evident que existeix una important distànciaideològica entre la CUP i JUNTSXSÍ. I també unagran distància de vots i de diputats. Però no és mésimportant la possibilitat de poder 9rar endavantel projecte comú d’una Catalunya lliure? Nodeien que era molt més important el què, el comi el quan, que no pas el qui?

Ara és l’hora de sumar plegats per fer la inde-pendència, no la revolució. JUNTSXSÍ ha aplegatpersones amb diferents ideologies i pensaments,fins i tot forces contraposades, per un objecAucomú. Ara és l’hora de fer-ho possible. Les elec-cions que se celebren el proper 20 de desembresón una nova oportunitat per dir a l’Estat que jan’hi ha prou, que com a poble volem més demo-cràcia i més llibertat. Però no és el mateix afron-tar-les amb un acord a Catalunya i un govern tre-ballant per la llibertat del nostre país, que fer-hodecebuts per la manca d’acord.

Deia en José María Aznar que abans que es tren-qués Espanya, es trencaria Catalunya. Oi que no lideixarem tenir raó?

Mentre passa això al nostre país, a l’Ametlla con-Anuem treballant de valent per donar complimental nostre programa electoral, que és un veritablecompromís amb la ciutadania, i que va rebre unsuport majoritari.

Per això hem iniciat els treballs per l’elaboraciód’un pla de mandat que estableixi quines són lesprioritats d’acció al nostre municipi i quan es re-alitzaran, alhora que també hem iniciat els treballsper fer un Ajuntament més eficient, més parAci-paAu i més transparent, conscients que aquest ésun compromís políAc i una reclamació ciutadana.

Seguim creixent, seguim avançant!

Fa pocs mesos va néixer Ametlla’t amb EsquerraRepublicana, un projecte per construir una forçapolíAca local d’esquerres, republicana i amb lail·lusió de portar al poble una manera més oberta,parAcipaAva, inclusiva i democràAca de governar.

El passat mes de maig vam veure amb saAsfacció iemoció com gairebé 900 conciutadans van confiaren nosaltres, converAnt-nos en la segona força alpoble, amb 4 regidors. Però ara cal seguir treba-llant, perquè el nostre compromís ha estat ser alcostat dels nostres veïns sempre, hi hagi o no elec-cions. Per això, i després d’uns mesos d’aclimata-ment a la nova situació, i de descans després d’unfrenèAc naixement, i 3 campanyes electorals enpocs mesos, toca fer reformes per seguir endavant.

El proper mes de gener, amb el nom de congrés,però amb la forma de trobada parAcipaAva, obertaa tothom interessat, totes aquelles persones quevam posar el nostre gra de sorra per tenir unaAmetlla més viva i parAcipaAva ens trobarem.

PracAcarem tot allò que volem fer a l’Ajuntament:debats, escoltar opinions, fer propostes i prendredecisions. Es tracta, un cop hem parit la criatura, dedotar-la d’instruments, d’una organització a l’al-çada del creixement, per arribar millor i més sovintals ametllatans i ametllatanes.

Per tant, qui vulgui col·laborar, ja ho sap! Hi hauràfuncions de tot Apus, i també serà benvingut qui tansols vulgui sumar-se a la pinya.

Ametlla’t amb els jovesTenim una secció local de les JERC molt acAva, i

volem animar els joves a parAcipar-hi. Lluny deltòpic, ens demostren cada dia que sí que estan im-plicats! Els podeu seguir afacebook.com/joves.ametlla aportant les sevesidees. Recentment, sobre la poca parAcipació delsjoves en el projecte d’oferir-los un espai de tro-bada.

Page 13: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 13Els partits opinen

Par9t del Socialistesde Catalunya

Solidaritat Catalana per laIndependència BlocMunicipal

L’Ametlla en Comú

Bones festes i bon any!

Fem aquest escrit a data 22 de novembre del2015.

Ja acaba l'any, un any ple d'eleccions en el quehaurem pogut decidir qui volem al capdavant delstres nivells de l'administració, un any democràAca-ment intens, que des del nostre punt de vista, pre-sentava una oportunitat de canvi.

- En l'àmbit municipal, en molts municipis impor-tants han guanyat candidatures rupturistes i decanvi que han esdevingut una veritable oxigenaciópels Ajuntaments. Estan demostrant que es pot ferpolíAca i gesAó d'una altra manera, i que per salutdemocràAca no és bo mantenir gaires vegades lamateixa gent al govern, ni els mateixos parAts.

A l'Ametlla del Vallès va guanyar novament CIU,però sense majoria absoluta. Un peAt canvi, peròinsuficient arrel del pacte amb el PSC que ha fet queAndreu González torni a ser l'alcalde al més puresAl de majoria absoluta, un esAl que entén la polí-Aca com una compeAció a on l'oposició som elsoponents/contrincants, i no és això.

Quan l'alcalde parla d'estendre la mà a l'oposicióho deu dir en el senAt més literal i formal de l'ex-pressió si ens referim al senAt més col·laboraAu delterme. Hem de dir que els fets més aviat demos-tren tot el contrari. La majoria absoluta pactadaamb el PSC té més a veure amb la poca volun-tat/capacitat d'acords d'aquest govern, que no pasper una qüesAó d'eficiència en la gesAó. Us puc as-segurar que hi ha una oposició amb ganes d'apor-tar millores pel municipi.

N'és un exemple la gravació dels plens en vídeo ipublicats al YouTube per l'Ametlla en Comú. Hempogut llegir com el govern ha començat a gravar-los amb recursos públics, com ha de ser, però quanes pengin les medalles en pro de la transparènciano estaria de més reconèixer de qui és la iniciaAva,qui ha estat realitzant la tasca amb recursos propisi comparAnt-la amb tothom, aquest és l'esAl cons-trucAu.

-En l'àmbit autonòmic hem Angut les tercereseleccions en cinc anys, i segurament en Andremunes altres d'avançades abans d'acabar o comen-çar la legislatura, amb la mateixa persona al capda-vant, o no. No sé si haurem canviat gaire les coses.

- En l'àmbit estatal necessitem també un canvi.Aquests quatre anys de ParAt Popular i de MarianoRajoy amb majoria absoluta han suposat masses re-tallades i pèrdues de drets sobre allò que havia cos-tat tant construir. La crisi l'ha pagat, sobretot, lesclasses treballadores, augmentant la desigualtat iaprimant cada dia més l'estat de benestar amb elspilars de l'educació i la sanitat cada dia més esquer-dats.

Fins aquí una lectura de l'any 2015. Des de l'A-metlla en Comú us volem desitjar que pugueu gau-dir unes bones festes i un bon any nou.

Jaume Durall – Portaveu del GrupMunicipal de l'Ametlla en Comú – Entesa

[email protected]

Polí9ca obstruccionista

Davant la greu situació de paràlisi que viu el nos-tre país, volem comparAr amb la ciutadania de l’A-metlla unes reflexions.

El parAt vencedor a les darreres eleccions va serla coalició Junts pel Sí. En conseqüència, el nou go-vern hauria de ser un govern de CDC, ERC i algunsindependents, al marge de la possible col·labora-ció d’altres forces si així es pacta i es decideix.

No hi ha cap altra força políAca que pugui formargovern, ja que la segona només compta amb 25 di-putats. Si tots els parAts que han perdut les elec-cions decideixen boicotejar la consAtució del go-vern dels més votats, ens trobem davant d’un casinadmissible d’obstruccionisme políAc de conse-qüències imprevisibles. A qui interessa que Catalu-nya romangui sense govern ni president en un mo-ment crucial de la història? Ja ho sabem.

No hi ha cap moAu objecAu per boicotejar la for-mació del nou govern. Tampoc es pot jusAficar queel candidat a la presidència sigui triat des d’un altreparAt. De fet, és una cosa tan absurda que no cal-dria seguir discuAnt sobre aquesta qüesAó. Per quèes fa, doncs?

Estant les coses com estan, ja no té senAt cappacte entre JxSÍ i CUP. Un govern condicionat perun grup minoritari, sobretot si el president no és elpresidenciable, serà un govern tan feble que noAndrà la força suficient per Arar endavant el pro-cés. Necessitem un govern fort i un presidentcapaç, i no aconseguirem res d’això esperant unpacte improbable.

Pretendre condicionar l’acció futura del govern iimposar políAques socials radicals sense conèixerquin és el pressupost real de la Catalunya autonò-mica és no tocar de peus a terra. Sense la indepen-dència, mai no podrem millorar les políAques so-cials. I qui no ho entengui, que plegui i deixi lapolíAca en mans expertes, per no perjudicar mésla ciutadania. La urgència de la situació ens ha defer més pragmàAcs.

Junts pel Sí no és la Convergència de Pujol. No hité res a veure. Però hi ha políAcs a qui interessamantenir ben vius els fantasmes del passat per nose sap ben bé quins interessos parAculars o de par-At. Fins i tot sabent que aquesta pèssima políAcaobstrueix el procés i ens mena cap a la fallida de laGeneralitat i la dependència financera de Madrid,que ens sotmet al mecanisme pervers de prestar-nos els nostres propis diners que prèviament hemhagut de regalar al fisc espanyol. I amb interessos!

Per tot això, no hi ha esperança de moment. Lapoca autonomia que ens queda es va esvaint i laindependència s’allunya. No sorAm del cercle vi-ciós que fa que allò que aconsegueix la ciutadanias’ho carrega la classe políAca. La victòria indepen-denAsta del 27S no servirà per a res!

Tanmateix, no podem deixar de desitjar a tota lagent del nostre poble unes bones festes de Nadal iun feliç 2016.

SI-BLOC MUNICIPALwww.blogscat.com/siametlla

[email protected]

Defensadel exercici efec9udel dret de votde les persones ambDiscapacitat Intel·lectual

La Convenció de les Nacions Unides sobre els Dretsde les Persones amb Discapacitat, publicada al ButlleBOficial de l’Estat, amb el seu Protocol addicional, elsdies 21 i 22 d’abril de 2008, va entrar en vigor a Espa-nya el 3 de maig del mateix any. Aquest text jurídic, queés llei a l’Estat espanyol, forma part del sistema dedrets humans i consagra un canvi en la perspecAva dela discapacitat. D’acord amb el seu arAcle 1, el propòsitde la Convenció és «promoure, protegir i assegurar elgaudi ple, i en condicions d'igualtat, de tots els dretshumans i llibertats fonamentals per totes les personesamb discapacitat, i promoure el respecte de la seva dig-nitat inherent».

A l’arAcle 3 en els seus principis generals diu: “Elsprincipis de la convenció són: a) El respecte de la digni-tat inherent, l'autonomia individual, inclosa la llibertatde prendre les pròpies decisions, i la independència deles persones; b) La no-discriminació; c) La parAcipació ila inclusió plenes i efecAves a la societat; d) El respecteper la diferència i l'acceptació de les persones amb dis-capacitat com a part de la diversitat i la condició huma-nes; e) La igualtat d'oportunitats; i, f) L'accessibilitat.

Així mateix, en el seu arAcle 29 dedicat a la ParAcipa-ció en la vida políAca i pública, on es preveu que els es-tats garanAran a les persones amb discapacitat els dretspolíAcs i la possibilitat de gaudir-ne en igualtat de condi-cions amb la resta de la ciutadania i es comprometran.

Davant aquest arAculat que contempla la Convenció deles Nacions Unides sobre els Drets de les Persones ambDiscapacitat, a la qual Espanya s’hi va adherir, cal denun-ciar la manca d’incompliment, de forma sistemàAca, perpart de l’actual Govern espanyol en la no adaptació a lanormaAva estatal dels compromisos adquirits que com-porten aquesta Convenció Internacional, i que caldria des-envolupar legislaAvament per donar-hi resposta.

En aquest senAt, i en moAu de les properes eleccions Ge-nerals, reclamem que es Angui present el dret a vot per ales persones amb discapacitat intel·lectual, tal com així hohan sol·licitat la Confederació Espanyola d'Organitzacionsen Favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual odel Desenvolupament (FEAPS) en el marc de la campanya#MiVotoCuenta2015, reivindicant el dret a vot dels ciuta-dans amb aquest Apus de discapacitats.

Els ajuntaments, com l'Administració més propera alciutadà/na, volem fer palès aquest incompliment de laConvenció Internacional, i que tots els ciutadans i ciu-tadanes tenen el dret a exercir el seu dret a vot, i lesadministracions l’obligació per llei a donar resposta aaquest dret democràAc amb les mateixes garanAes deconfidencialitat i secret, que la resta de ciutadans delmunicipi.

Per tot això, s’ha de:Modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral General

per tal de fer efecAu el dret a exercir el vot a les personesamb discapacitat que avui ho tenen vedat.

GaranAr aquest dret en igualtat de condicions ambla resta de la ciutadania, i garanAr la no discriminacióper qualsevol moAu, entre altres mesures, l'adaptacióde la informació electoral a lectura fàcil, per fer-la ac-cessible a les persones amb dificultat de comprensióintel•lectual.

Reclamar la previsió, per part del Govern de l'Estat,de la dotació pressupostària necessària per garanAr eldret de vot de totes les persones amb discapacitat enles pròximes eleccions Generals.

Baldo ReyesPrimer Secretari PSC

Email: [email protected]

Page 14: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Benvolgut Sr. Director del Diari de l’Ametlla:

Tant sols unes paraules en relació a l’escrit de Convergèn-cia DemocràAca de Catalunya en la secció “Els parAts opi-nen” del Diari del novembre del 2015 (nº 131), Atulat No ésaixò companys, no és això...“misèries humanes, ac;tuds de menys teniment, que per

darrera malparlen, insulten o intenten denigrar-te. Aquestés el cas d’alguns integrants del grup Ametlla’t-ERC, etc.,etc.”

Senyors de Convergència, companys que ens dieu que noés això, aquest no és el nostre esAl i amb això neguem elque se’ns atribueix, ja que els membres del meu grup, elsmembres d’Ametlla’t amb ERC, no pracAquen aquestes for-mes i maneres.

Aquesta és la primera i úlAma vegada que respondremaquest Apus de provocacions, i us volem dir, amb veu clarai neta, sospesant cada paraula, que nosaltres no entraremen aquest joc ni atendrem aquestes provocacions que por-ten la discussió políAca als bassals i fangars que ja hem co-negut anteriorment en aquest municipi.

El nostre espai de debat es troba en el Ple Municipal, a lesxarxes, en el diari, i on faci falta, però sempre emprant ar-guments que millorin i elevin el to de la discussió i el debatpolíAc en el nostre poble.

En aquests espais de discussió ens defensarem, discuA-rem, us donarem la raó o us la rebatrem, però en cap casentrarem en la provocació, no en sabem ni ens interessa.

Us voldria recordar, però, que aquests espais sembla queno us interessin, ja que heu buidat el Ple de competències,ja que mai argumenteu res de res, i només s’aproven lescoses perquè teniu la majoria absoluta, però mai atenentals raonaments que s’exposen.

És així companys, malauradament, és així....

Atentament,Pere Marieges i Castells

Cartes al DirectorSetmanadelParkinsonalCasalde laGentGran

Agrupació de la Gent Gran

Del 2 al 6 de novembre vatenir lloc al Casal de la Gentgran una exposició de pòsters,“El Parkinson en imatges”,muntada per l’Associació A-CAPBLANES amb l’objecAud’informar i sensibilitzar sobreaquesta malalAa.

El Parkinson ja va ser diag-nosAcat l’any 1817 pel metgeanglès James Parkinson comuna malalAa neurodegenera-Ava, crònica i malauradamentirreversible. Les neurones quees van destruint són les queprodueixen la dopamina, elneurotansmisor que, quanfalta, afecta les estructures ce-rebrals encarregades de coor-dinar els moviments i el tomuscular provocant els símp-tomes caracterísAcs de la ma-lalAa de Parkinson. És naturalque a la nostra edat l’envelli-ment afecA també a lescèl·lules del cervell, i per aixòel Parkinson és més freqüentcom més avançada és l’edat. AEspanya es calcula que

120.000 persones la pateixen(un 3% dels majors de 75 anys,però també es donen els símp-tomes a edats més joves, desdels 40 anys (10% dels casos).

IdenAfiquem comunamentels tremolors i moviments in-controlats com a símptomesmés coneguts, però hi ha al-tres manifestacions que afec-ten el to muscular, produintrigidesa, inestabilitat postu-ral, inexpressivitat facial, alte-ració de la marxa o bloqueigtotal que deixa immòbil,entre altres problemes quel’exposició d’aquesta set-mana ens va fer conèixer ambles imatges dels pòsters.

Per parlar de tot això i apor-tar l’experiència i vivències del’Associació Catalana Parkin-son de Blanes, la seva presi-denta Antònia Escalé, el di-jous 5 a la tarda va ser entrenosaltres per fer una xerradasobre el tema. L’acompa-nyava Antoni Cabañas, con-soci i amic, cofundador de l’A-CAPBLANES i promotord’aquest acte. L'Antoni, que

es vícAma de Parkinson en lamodalitat coneguda com a“congelació”, dóna tesAmonidel que li passa quan davantuna porta es queda bloquejati no pot donar un pas ni enda-vant ni endarrere, amb el riscde caure per terra si algúl’empenyés. Els dos remar-quen que és molt importantl’ajut familiar i la comprensióde tots per Arar endavantamb una malalAa comaquesta, que per la seva cro-nicitat pot portar a depres-sions. Cal lluitar contra ella isobreposar-se amb acAvitats,teràpia ocupacional i fisiote-ràpia quan i en la mesura queconvingui. És important, reco-mana en Toni, que si algunapersona afectada de Parkin-son l’escolta, no es tanqui,que surA i es relacioni amb al-tres persones també afecta-des. "És una manera d'ajudar-se mútuament i us pucassegurar que funciona”.

Per descomptat, cal seguirles pautes que els neuròlegsrecepAn, (hi ha neuròlegs es-

Societat

El Casal de la Gent Gran de l’Ametlla va celebrar, del 2 al 6 de novembre,la Setmana del Parkinson, amb una exposició i una xerrada divulgaAva

14 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Societat

Afectats per la hipoteca

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes i l’A-metlla del Vallès es reuneix cada dimecres, a les 19h, al local situatal carrer Montparadís número 3 de Bigues i Riells, per tal de trac-tar la problemàAca actual de l’habitatge i assessorar a tothom queAngui dificultats relacionades amb les hipoteques o els lloguers.

Podeu contactar amb ells a l’adreça de correu electrònic:[email protected].

pecialistes de Parkinson) i aju-dar-se amb el tractament far-macològic, que sempre s'a-dapta a les caracterísAquespeculiars de cada pacient. Ensexpliquen que és una micacomplicat aquest capítol,doncs aquesta personalitzaciódel tractament dóna lloc amoltes combinacions de medi-caments i no és fàcil encertar ala primera: cal provar i ajustarsuccessivament la medicació,que a més perd eficàcia al llargdel temps i s’han d’anar can-viant productes, dosis i horaris.

El cervell és encara un des-

conegut en molts aspectes.ConBnuament es produeixenavanços i descobriments,però la seva complexitat enssupera en molts casos.

Associacions com ACAPBLA-NES, des del seu centre deBlanes, dóna suport, respon aconsultes, estableix contactesi intercanvis entre els seusmembres i organitza acAvi-tats, sessions de fisioteràpia,tallers cogniAus, teràpia ocu-pacional, logoteràpia, musico-teràpia, etc.

www.parkinsonblanes.org

* Xerrada sobre el Parkinson al Casal de la Gent Gran.

Page 15: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 15Societat

ANC

Progat l’Ametlla

¿Quant temps fa que el president Mas va portar al senyor Rajoy una llistaamb 23 temes, que en teoria eren de fàcil resolució, perquè pogués donaruna prova de bona voluntat i de ganes d’aplanar camins? Un munt de mesos.I la pregunta següent és:

Quants n’ha resolt? Només un. Els altres 22 romanen pendents. No és, cer-tament, una prova de gran velocitat a l’hora de prendre decisions.

Això vol dir que el “presidente del gobierno” és un home lent o que li costamolt prendre decisions? Depèn...

Dilluns 9 de novembre el Parlament català, en compliment del mandatrebut de les urnes, va aprovar una declaració d’intencions en què exposavaun pla per iniciar la separació negociada d’Espanya, proposant la realitzaciód’un conjunt de mesures per millorar la situació dels ciutadans i per la cons-trucció d’estructures d’estat amb independència del que digués el TribunalConsAtucional.

En aquest cas, el “lent” president espanyol el mateix dia ja va demanar elprecepAu informe al “Consejo de Estado”. L’endemà va convocar un “Con-sejo de Ministros” extraordinari i va presentar una denúncia davant el Tribu-nal ConsAtucional. L’endemà, el Tribunal va admetre la denúncia a tràmit i, apeAció del govern espanyol, va enviar un escrit als membres de la Taula delParlament i al Govern en funcions adverAnt-los dels delictes dels quals se’lspodria acusar (Sic) si desobeïen la seva decisió.

Aquest és un clar exemple que contradiu l’acusació de lenAtud de què par-làvem al principi. Aleshores, en què quedem? Són lents o són molt ràpids?Ambdues coses són contradictòries. Per què, doncs, comptem amb aquestesdues velocitats?

L’explicació sembla prou clara: depèn de quins interessos es tracA de de-fensar. Si l’interès és dels catalans, no hi ha pressa. Si l’interès és dels espa-nyols, l'eficàcia és absoluta. Tots el espanyols, contràriament al que ellsdiuen, sembla que no som iguals, malgrat el que digui l’arAcle 1 de la “Cons-Atución”.

Veuen malament que vulguem desobeir lleis injustes com la Llei Wert i, encanvi, tampoc no veuen amb bons ulls que vulguem recórrer l' incomplimenttan injust de les sentències del Tribunal ConsAtucional sobre el tema de lesbeques (13 anys d’incompliment). Si desobeïm els catalans és dolent, si des-obeeixen ells, no. Això és igualtat o és que ens tracten com a ciutadans desegona categoria?

I el tema de la immunitat? L’aforament del nostres parlamentaris per deci-

sions políAques preses en relació amb l’exercici del seu càrrec sembla que,en aquest cas, no val res. Són un tema d’actualitat els fets succeïts el 13 denovembre a París i potser cal recordar que tot això va començar amb la gu-erra d'Iraq (quants milers de morts?). I fixeu-vos-hi bé, avui encara hi ha veusque exigeixen que el senyor Aznar, que formava part del trio que la va pro-moure fent falsificar informes dels CESID, demani perdó o reconegui l'error.Amb això en tenen prou. La seva immunitat no permet passar d’aquí. La im-munitat del president del “Gobierno español” deu ser diferent de la del pre-sident del Govern i del Parlament català. Els seus actes, que han costat videshumanes, no són delicte. Ara bé, els nostres, que justament defensen drets,sí. És evident que som de segona categoria. Pobre arAcle 1 de la “ConsAtu-ción”.

També, per aquelles dates, el diari El Mundo va fer públic que el full de rutade Rajoy per avortar la independència tenia previst tallar la liquiditat a la Ge-neralitat (restringint els lliuraments del FLA). Ara bé, al cap d’un parell dedies, “casualment", l’agència Reuters avançava que Mario Draghi, presidentdel Banc Central Europeu, estava acabant de dissenyar un pla per fer arribarles ajudes del BCE no només als estats sinó també a les ciutats i les regions.Afortunadament, encara queden demòcrates i amics.

Al mateix temps, a Catalunya hem viscut la invesAdura fallida del presidentdel nou govern. No sabem quina estratègia guia aquest fet. En el comentaridel mes passat ja dèiem que aquest tema estava en mans dels parAts i quepodia obeir a diversos plantejaments, condicionats en part per les eleccionsespanyoles del 20D.

Caldrà estar amatents al desenvolupament dels fets per evitar que nosal-tres mateixos ens Arem un tret al peu. Hi ha molt en joc. Recordem que res-tar a Espanya ens costa 34 milions d’euros cada dia.

Al marge de tots aquests temes, que hem de confiar que estan en bonesmans, no volem acabar aquest comentari sense desitjar a tots els ametlla-tans que Angueu unes bones festes de Nadal, recordant-vos que estarempresents a la fira que cada any organitza l’Ajuntament per aquestes dates.

Així mateix, voldríem que per al proper any, tenint en compte que l’aspectepolíAc pot ser complicat i que requerirà molta fermesa, l’aspecte personalsigui ple de ventures i felicitat.

Si voleu col·laborar amb nosaltres us podeu diri-gir a “[email protected]

Dues velocitats o dues categories

El invierno por fin nos ha alcanzado. Aunque sehan adaptado muy bien a todos los climas, losgatos son animales que sufren con el frío, pues susantepasados provienen de zonas tropicales.Si la esperanza de vida de un gato "de interior"

es de 19 años, la del gato callejero es tan solo de 4años porque los humanos le hemos fabricado unmundo peligroso.

Porque los gatos no sobreviven alimentándosede pajaritos. Porque aparte de los atropellos, otros muchos peligros amena-zan a estos animalitos: trampas, venenos, cazadores, robos, y enfermeda-des, sobre todo si ;enen pocas defensas debido a una mala alimentación.Recordábamos, en julio pasado, la ley de protección de los animales que

rige en Cataluña:“Corresponde a los Ayuntamientos recoger y controlar los animales aban-

donados o perdidos o asilvestrados.” La misma ley es;pula que está prohi-bido "NO facilitarles la alimentación suficiente" (art. 5), y que es una infrac-ción muy grave "mantener los animales sin la alimentación necesaria"(art.44.4).Hace un par de semanas, el Ayuntamiento dijo a Progat que suspendiera

toda ac;vidad de recogida de gatos para su esterilización por falta de fon-dos, situación que afecta también a la compra de pienso para alimentar las

colonias que ges;onamos: unos 110 gatos en total actualmente, de los quela mitad se han de esterilizar. Hemos presentado una solicitud de abasteci-miento en pienso, pero no sabemos si será aceptada ni cuándo.De forma que, a través de nuestra página Facebook, hemos lanzado una

campaña de recogida de pienso y de latas para nuestros pequeños felinos.Tenemos una ;enda amiga en el pueblo que nos hace de punto de recogida,l'Hortet d'en Titoton, en la Calle Pompeu Fabra 18, que está abierto todos losdías, incluidos los domingos. ¡Todo nuestro agradecimiento para su dueño,Toni, por ayudarnos, y para los que ya han traído la;tas y pienso! Y tambiénpara los que nos ayudaréis a par;r de ahora. Una sola la;ta o un saquito depienso ayuda muchísimo, porque lo que cuenta es la suma de todo...También necesitamos dona;vos de ar<culos de regalo para vender en la

Fira de Nadal . Se pueden entregar en l'Hortet d'en Titoton. Cada euro ser-virá para cuidar y alimentar a nuestros amigos de cuatro patas.Os esperamos en la Fira de Nadal. ¡ Hasta pronto !

Para cualquier información, puedes contactarnos : 938431080, 648106200facebook.com/progat.ametlla.vallesweb: ametllavalles.wix.com/progat

instagram: instagram.com/progat.ametlla.valles/h=ps://www.teaming.net/progatdel-ametlladelvalles

Page 16: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 17: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 18: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

Page 19: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 19Societat

LaFundacióTeràpiaaCavall,PremialMillorProjecteSolidari2015

Fundació Teràpia a Cavall

El divendres 13 de novem-bre, durant el sopar anual de“Associació Som-Riures SenseFronteres” que presideix elMàgic Andreu, la Fundació Te-ràpia a Cavall va rebre el Premial Millor Projecte Solidari 2015.

La Fundació Teràpia a Cavallté com a missió millorar laqualitat de vida d’infants iadults amb discapacitat i di-versitat funcional mitjançantl’ús del moviment del cavallcom a estratègia de tracta-ment de fisioteràpia i rehabi-litació neurològica. Les ins-tal·lacions estan a l’Ametlladel Vallès.

La Fundació actualment a-tén a més de 25 persones, in-

fants amb paràlisi cerebral,retard psicomotriu, seqüelesde prematuritat, hemiparesia,auAsme, dificultats d’apre-nentatge i adults amb escle-rosi múlAple, Parkinson, hemi-plegia altres síndromes quecursen amb dany neurològic.Compta amb un equip de mésde 20 voluntaris que amb elseu compromís setmanal par-Acipen d’aquestes sessions, ijuntament amb l’equip tera-pèuAc de la Fundació vetllenper la seguretat dels genets ipel benestar dels nostres 10cavalls coterapeutes. A totsells dediquem aquest guardó.

La seva directora tècnica,M. Teresa Llòria i Núria Garbi,membre del Patronat, van im-parAr una sessió teòrica i

pràcAca sobre el Turisme i lespersones amb discapacitat alsalumnes de l’Escola Universi-tària d’Hosteleria i Turismede Sant Pol de Mar. Amb l’ob-jecAu de donar a conèixer elTurisme per a Tothom, l’ac-cessibilitat o les barreres quees poden trobar en allotja-

ments turísAcs i com apropar-se i donar resposta a les sol·li-cituds de les persones amb di-ferents Apus de discapacitat.Va ser una experiència moltenriquidora.

L’equip del TRENCADIS 8TVva gravar una sessió amb undels nostres genets, un ado-

lescent de 16 anys amb parà-lisi cerebral que va començarles sessios d’hipoterapia quantenia 2 anys i actualment fa latransicio a l’equitacio adap-tada. Properament podremveure l’emissió del programa.

Mes informació a la web dela Fundació i al Facebook.

La Fundació Terpàpia a Cavall va rebre el presAgióspremi en el marc del sopar anual de l’Associació Som-Riures Sense fronteres, de mans del Màgic Andreu

* Membres de la Fundació Teràpia a Cavall recollint el premi.

Page 20: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 21: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Cultura

El nombróspúblic de la Tardoral de l’Ametllagaudeix dels efectes terapèu9cs del teatre

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 21Cultura

Vuit obres de teatre, un taller, una taula rodona i una xerrada han estat els ingredients d’una nova Mostra d’Arts Escèniquesde l’Ametlla del Vallès, en què el teatre coma eina de transformació social és un concepte que pot resumir ben bé el seu conAngut

Àrea de Cultura

El passat diumenge dia 29 de novembre es clausurava la Mostrad'Arts Escènciques de l'Ametlla del Vallès, TARDORAL 2015, ambun somriure als llavis, gràcies a la posada en escena de l'obra SPOTper part del grup garriguenc Nats Teatre.

Durant les quatre setmanes que ha durat la TARDORAL 2015,l'han pogut viure i veure les més de 1.000 persones que han parA-cipat de les propostes escèniques i de les acAvitats paral·leles queconfiguraven la programació d'enguany.

Fer teatre, veure teatre i parlar de teatre ens aporta una expe-riència vital que va més enllà del fet teatral. Ja no parlem sola-ment del valor d'aquest fet com a manifestació cultural, sinó quetambé parlem dels beneficis terapèuAcs i pedagògics del teatretan a nivell personal com col·lecAu.

Així ens ho explicava Hermann Bonnín a la conferència queens va oferir i que encetava el nou curs del cicle de conferènciesIdees i Paraules, el qual novament coordina en Jordi Sedó.

Ens explicava el fet teatral com un acte de comunicació entrepúblic i actors, on el primer és part de la representació (la litúrgia).

El fidels assistents s’han posat a la pell dels personatges i s'hanemmirallat en ells. Hem viscuts les seves experiències amb unaempaAa públic-actor-personatge que ens ha enriquit personal-ment i cultural. Viure altres vides ens aporta una experiènciaper fer front al nostre propi dia a dia, tal i com ens va proposarla Maria José Ribadeneira a la taula rodona en què es tractavael teatre com a eina terapèuAca i pedagògica.

Hem estat, immigrants, pintxos de barri, pacients amb TOC, se-grestadors, soldats, vícAmes i botxins... I hem fet front a l’adversi-tat juntament amb els personatges que hi havia damunt l’escenari.Hem rigut i hem plorat amb els beneficis que tot això comporta.

Les propostes escèniques que han estat presentades, tant enl’àmbit professional com l’amateur, han gaudit d’una alBssima ac-ceptació per part del públic. Cal felicitar als actors, actrius, directors,directores, escenògrafs i il·luminadors pel seu excel·lent treball.

Per la seva singularitat, hem volgut de fer una menció espe-cial a la Companyia Junglelowmask amb la seva proposta GÀBIA,una arriscada proposta escènica de teatre de màscara que vasorprendre molt posiAvament a tots els assistents, per la estè-Aca i la sensibilitat a l'hora de parlar sense paraules i per tractarun fet tan delicat com és la violència de gènere, amb una po-sada en escena impecable interpretada i expressada únicamentamb el gest i la mascara.

Durant els dies que ha durat la Tardoral la regidoria de Cul-tura ha realitzat una enquesta als assistents per prendre el polsa les seves inquietuds en relació a les arts escèniques i la mú-sica. Si voleu parAcipar-hi, us convidem a apropar-vos a l'OACde l'Ajuntament.

* Pell de porc. * Croades.

* De polvo y agua / Fotografia de May González * Teràpia de grup.

* Gàbia. * Inspira’m

* El bon lladre. * Spot.

* Taller “Teatre i moviment creaAu en família”. * Idees i paraules amb Hermann Bonnín.

Reflexions sobre l’obra“Croades”

Amb aquesta obra, el grup de joves de l'Escola de teatre Nyoca hem volgut fer una reflexiósobre tot el que succeeix al voltant d'una guerra i que actualment ho veiem tan dramàAcamentexplícit a les noBcies de cada dia. Per això reivindiquem el dret de tothom, i especialment dels in-fants, a créixer en un entorn de pau i de poder rebre totes les atencions que com a persones ne-cessitem. Veient tot el que hem volgut reflecAr en aquesta obra, hem de ser capaços, des del nos-tre entorn immediat, de contribuir a fer un món més just i solidari.

En aquest context, ens sumem a la moció aprovada per unanimitat pel ple de l'Ajuntament de l'A-metlla perquè el nostre municipi doni suport a l'acolliment, a la coordinació i a l'assistència a totesles persones refugiades perquè només així ens senArem tots plegats parBceps d'un món millor.

Grup de Teatre Nyoca

Page 22: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 23: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 23Ajuntament al dia...

Tertúlies literàries

Un cant a Mallorca de la veu d'una gran escriptora que, empesa pel naixe-ment de la seva primera néta, Marina, engega el fonògraf de la memòriaper composar la parAtura panoràmica d'una illa desapareguda i dels recordsfamiliars. Un llenguatge afinat i viu entona de manera autobiogràfica la sim-fonia d'un univers infanAl, amb notes que donen el to d'olors i sabors, peròtambé de pors i prohibicions, en un sistema musical màgic i innocent.

Carme Riera ens ofereix el seu relat com si fos una panera plena de cireresenllaçades l'una rere l'altre, capítol rere capítol, en la Mallorca rural delsanys 50, abans que el turisme envaís ses illes, en una època en què les apa-rences eren transcendentals. (Avui, les aparences ens esgarrifen amb la tra-gèdia humanitària dels centenars de milers de refugiats de guerra, el 58%dels quals són menors de 18 anys).

La paraula guerra tenia un ús quoAdià que son pare li explicava: “És l’e-xemple de la imbecil·litat humana i del fracàs de d’intel·ligència”. Un pareque organitzava reunions clandesAnes per enderrocar el règim franquista iaconseguir l’arribada de la democràcia (demos: poble, cratos: govern). Peròprohibeixen taxaAvament a sa nina que ho expliqui a ningú, “...el tancarienperquè parla!”. És així com descobreix el colossal poder que té la paraula."El món cabia dins el palmell de la mà dreta del pare i el seu contacte el

feia planer i dolç". Cirera clau, son pare. Amb ell, sa nina de 7 anys aprèn allegir revelant-se-li l'univers extraordinari de la literatura mitjançant "La So-naAna" de Rubén Dario o amb Valle-Inclán. Però decideixen prohibir-liaquests excepcionals autors, fet que li provoca la inoculació del virus de lalectura."La descoberta de la lectura fou una de les coses més importants i millors

que m'han succeït a la vida".Una família lectora. La senyora-àvia, cirera tendre, es passava hores lle-

gint els Episodios Nacionales de Galdós.Una família que esAma la natura. Riera fa un homenatge als arbres. Re-

corda com els abraçava mentre trepitjava descalça la terra que protegeix la

socada, "...els arbres sempre ens esperen amb els braços oberts". La narra-ció adquireix un to líric amb la descripció de l'olivera que mou el mestral oel xiprer sempre verd que canta amb els esbarts d'ocells que acull. La citad'un haiku de Màrius Torres, que personalment venero, culmina aquestahonorança: "Vius entre l'aire./ De nit vas de la terra/ a les estrelles./Quanseràs mort, encara/ faràs créixer una flama".

L’olor del mar impregna intensament els seus senAts fins idenAficar-s'hi.La mar, sempre canviant i solcada per vaixells, la contemplava meravelladades de Sa Marineta, la casa a Deià, però sense poder-la tocar, com tampocpodia tocar la roca ciclop (roca d'un sol ull) Na Foradada, que des de la ter-rassa observava en tot el seu misteri. Era la casa de vacances i és on desco-breix oficis que ja han desaparegut, sons i olors del camp i de la muntanyaque ja no hi són, expressions lingüísAques perdudes com "tenga" o "xue-tons", nom que rebien a Ciutat els jueus.

A la casa de Palma aprèn a escoltar les parets i a mirar la vida des dels bal-cons i finestres. Aprèn de l'estricte disciplina de les monges Trinitàries itambé les del Sagrat Cor, a saber pelar taronges amb forquilla i ganivet, o apregar abans de dormir, no fos cas que moríssim mentre dormim i, de nohaver-ho fet, anéssim directes a l'infern. Si bé les monges van tenir una ex-traordinària influència en molts aspectes de la seva vida, aquesta va ser de-terminant en un gran descobriment, el teatre. Avui, el skyline de Ciutat elconAnuen formant els campanars de les esglésies. El so de les campanes,l'olor intens d'encens de les misses compareixen en una narraAva que tras-passa el silenci de la lectura i el cobreix de tonalitats, sabors i olors, amb unaqualitat literària exquisida en sintonia amb l'enriquiment personal.Temps d'innocència és tornar a passar pel cor tots els instants viscuts i gra-

vats en la memòria de sa nina que Carme Riera porta dins, i és acotxar-nosen una de les grans veus de la narraAva catalana, que té la virtut de preser-var l'ànima de Mallorca.

Maite ACUÑA

Literatura amb ànima

El teatre com a eina terapèu9ca i pedagògica

El passat 12 de novembre un grup de gent que esA-mem el teatre ens vàrem reunir per fer una taula rodonadins de La Tardoral, al voltant de les virtuts pedagògi-ques i terapèuAques d'aquesta eina meravellosa.

Cadascun de nosaltres vàrem explicar com uAlitzem elteatre i tot el què això comporta al públic a qui va desA-nat, als actors i actrius que interpreten i a nosaltres ma-teixos.

Us he de dir que es van crear unes sinergies emocionants: vam descobrir com laMaria José (Teatre i Família) uAlitza el teatre perquè grans i peAts puguin entre-nar diferents rols que els ajudaran a enfrontar-se el món el dia de demà. La Carmei la Xela (CEIP Els Cingles) ens van transmetre la seva passió no només pel resultatfinal ,sinó per tot el procés en què mestres, pares i mares i alumnes, creixen i estransformen. L'Emili (DiversitaCeatral) ens va emocionar quan ens explicava comun dels seus actors, amb una infantesa molt di,cil i a hores d'ara cec a causa d'unamalalAa, ha Arat endavant gràcies a la música i al teatre i segueix pujant als esce-naris. La Núria (Pallapupas) ens va fer petar de riure quan ens va presentar la sevapallassa, aquella que ha d'entrar en una habitació d'hospital on acaben de donaruna mala noBcia a un nen i tot i així ella aconsegueix transformar l'energia i arran-car-li un somriure. En Joan, la Marta i la Núria (Els Dofins) parlaven de llibertat,d'art, de com el teatre els ho permet tot. I finalment la Carme (Frec a frec) va con-cloure que el que ens unia a tots allà era la MÀGIA del teatre, capaç de transfor-mar-nos per poder arribar sempre més enllà.

Gràcies de nou a tots els que vareu fer possible aquest encontre i al públic (poc,llàsAma...) que ho va poder presenciar.

I els que us ho veu perdre, seguiu a tota aquesta gent, no els hi perdeu la pistaperquè els seus espectacles, la seva manera de fer, us faran més rics i més grans.

Be; Español

Page 24: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 25: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 25Cultura

* Concert Internacio-nal a càrrec de JoaquínPalomares i Paul Cor-tese.

Una vintena d’alumnes de l’Escola Municipal de Música varen protagonitzar eltradicional Concert de Santa Cecília, que es va fer a la sala noble de Can Draper

Darrer Concert Internacional dels Amics de la Música, amb Joaquín Palomares i Paul Cortese.

Concert de Santa Cecíliade l’Escola de Música

El proppassat divendres 6 de novembre l’es-glésia de Sant Genís va acollir el darrer ConcertInternacional del 2015, organitzat pels Amicsde la Música amb el suport de l’àrea de Cultura.

Aquest concert va comptar amb l’actuaciódels músics Joaquín Palomares (violí) i Paul Cor-tese (viola), els quals compten amb una llargatragectòria a les seves espatlles.

Varen ser presentats de forma entusiasta pel

flauAsta Claudi Arimany, el qual va ser rellevaten la presentació per en Joan Pujadas, que vareivindicar el paper de cultura.

Els músics, davant un públic força nombrós,varen tocar el Duo n.1 en Do Major, de Beetho-ven, el Duo n.1 en Sol Major K423, de Mozart,“Tres Madrigales”, de MarAnu i “Pasacaglia”,de Haëndel-Halvorsen.

Davant d’una sala noble deCan Draper plena a vessar,una vintena d’alumnes del’Escola Municipal de Músicade l’Ametlla del Vallès varenmostrar les seves habilitatsamb els seus respecAus ins-truments, al tradicional con-cert de Santa Cecília:

Júlia Nardone (piano),Georgina Puig (guitarra),Anila Padrós (guitarra), CarloMarcello (guitarra), NúriaBatlles (violoncel), Aleix An-grill (guitarra), Ana Alonso(piano), Berta Batlles (flautatravessera), Albert Mora

(flauta travessera), Anne VanTongeren (cant), Noemí Reid(piano), Xavier Haro (flautatravessera), Elena SenBs

(flauta travessera), MiquelSala (violoncel), Víctor Sánc-hez (clarinet) i Pol Turu (per-cussió).

* Concert de Santa Cecília, a la sala noble de Can Draper

MarBn Saeta, acompanyat per amics i familiars, va rebre un càlid homenatge eldia de la inauguració d’una exposició d’obres seves Atulada “Abans i després”

Emo9u homenatge aMar:n Saetaa la Sala d’Art Carles Sindreu

El divendres 27 de novem-bre es va inaugurar l’exposi-ció de l’arAsta MarBn SaetaAtulada “Abans i després”,que romandrà a la Sala d’ArtCarles Sindreu fins el dia 13de desembre dins del seu ho-rari habitual.

Els president de l’Associa-ció d’ArAstes de l’Ametlla,Antonio Casares, el comissaride l’exposició, Joaquim Raga,i l’alcalde i regidor de Cul-tura, Andreu González, varenfer una emoAva presentacióde l’acte, dedicant afectuo-ses paraules a l’arAsta i fentun repàs a la seva trajectòriaarBsAca i personal, marcada

per un accident, que si ve liha dificultat la mobilitat, no liha impedit seguir culAvantuna de les seves passions: lapintura.

La propera exposició pre-

vista a la Sala d’Art CarlesSindreu serà la Col·lecAvadels ArAstes de l’Ametlla,que s’inaurarà el divendres18 de desembre i que espodrà visitar duant el Nadal.

* Inauguració l’exposició de MarBn Saeta.

Page 26: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 27: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 27Esports

Eduvólei es presentacom “Un gran equip”

Comença la temporadapel C.B. l’Ametlla

Esports

La presentació de l'enAtat va celebrar-se el diumenge 22 davant lesfamílies i l'afició. La junta direcAva va voler fer un presentació es-pecial de les joves séniors del club pel seu ascens a 1a Divisió Cata-lana i per la seva implicació en la gesAó i el creixement d'Eduvólei

El C.B. l’Ametlla es va presentar davant la seva afició el passat 15de novembre amb moAu de l’inici d’una nova temporada. Com aprincipal novetat, aquest any s’ha format un equip de bàsquet fe-mení, el sènior, que de moment no jugarà compeAció federada

Torna la caminada de la Marató

El Grup 3 i Més organitza de nou una caminadasolidària per l’entorn del poble amb la vountatde recaptar fons per la Marató de TV3, que en-guany està dedicada a la diabeAs i la obesitat.

La caminada es farà el diumenge 13 de de-sembre, i començarà a les 10h a la plaça de l’A-juntament.

C.E. Eduvólei

Eduvólei va presentar els seus 14equips al pavelló municipal, on van as-sisAr els gairebé 140 jugadors queparAcipen a les acAvitats que l'enAtatcondueix tant a l'Ametlla com a Bi-gues i Riells.

L'acte va comptar amb la presenta-ció de la Presidenta de la FederacióCatalana de Voleibol, Maribel Za-mora, que va destacar la tasca educa-Ava de l'enAtat. Zamora va ser l'encar-regada de llegir el Manifest per al'eradicació de la violència de gènere,amb moAu del dia internacional con-tra la violència envers les dones.

Seguidament, Anne Van Tongeren,jove música i jugadora del cadet fe-mení d'Eduvólei, va cantar “Imagine”,de John Lennon, a peAció d'Eduvólei,amb la voluntat de dedicar un minut demúsica contra la violència masclista iqualsevol altra Apus de violència.

Jose Navarro, president d'Eduvóleiva voler remarcar els dos pilars d'Edu-vólei. En primer lloc, va fer una men-ció a Maria Garí, coordinadora gene-ral d'Eduvólei, per la seva extensadedicació a l'enAtat. En segon lloc, vavoler remarcar la gran tasca del cos

tècnic: 11 de 14 entrenadors estanformats a l'Escola d'entrenadors d'E-duvólei.

El president, també va fer referènciaa la gran tasca d'educació a través delvoleibol que l'enAtat ha vist recone-guda amb la parAcipació al III Congrésde Lleure EducaAu, on va exposar laseva experiència i bones pràcAques.

Maria Garí va fer una menció especialal sénior femení de Primera Divisió,tant pels seus mèrits esporAus com perla seva implicació en l'enAtat. Va desta-car que són persones models, estudiantcarreres amb vocació social, apassiona-des per treballar en equip. I, una a una,les va anar presentant, anomenant elsseus estudis i la seva aportació a Edu-vólei, amb grans ovacions de la restad'equips i l'afició. Les jugadores séniorssón, gairebé totes, entrenadores delsequips de base de l'enAtat.

Després de la presentació de cadas-cun dels jugadors i equips, les tres pis-tes del pavelló van omplir-se de fami-liars i jugadors per gaudir d'unaestona de voleibol. El lema que Edu-vólei proposa per a aquesta tempo-rada és “Som un gran equip”, ressal-tant la rellevància de la implicació dela família en l'esport i el lleure.

C.B. l’Ametlla

El passat diumenge 15 de novembreva tenir lloc, al Pavelló Municipal, lapresentació de la nova temporada delCB l’Ametlla. Com ja és habitual, elclub de bàsquet vallesà va congregaruna tarda de novembre veïns, amics ifamiliars, per escenificar l’arrencadad’un nou any esporAu i presentar lesnovetats d’enguany.

El club manté una estructura sòlidaamb equips a gairebé totes les catego-ries, i té el futur assegurat gràcies a l'a-posta decidida pel foment del bàsquetentre els més peAts amb l’Escoleta,l'Escola i els dos Pre-minis. En aquestsenAt, cal destacar l’increment consi-derable de jugadors en aquests equipsrespecte temporades anteriors, fetque demostra la bona tasca de promo-ció que el club està realitzant a les es-coles i altres espais infanAls.

Amb tot, la gran novetat d’aquest anyés l’esperada arribada d’un equip fe-mení al club. En el seu primer any d’e-xistència el Sènior Femení no jugarà encompeAció federada, però comptaamb un grup de noies molt joves ques’espera que donin futur i conAnuïtat albàsquet femení a l’Ametlla.

A banda del primer equip, des delClub es manté la ferma voluntat detreballar per tal que a futures tempo-rades sorgeixin nous equips a altrescategories.

Resultats en mà, l’inici de la tempo-rada ha estat força bona per a la ma-joria dels nostres equips, que es man-tenen a la part alta de la classificació.

Així doncs, es preveu una nova tem-porada de bàsquet apassionant, plenade bons parAts i espectacle. Des delClub es convida a tots els veïns a as-sisAr les tardes de diumenge al pave-lló per vibrar amb tots els jugadors i elpúblic assistent.

Estrena del documental BenAsketAmb l’objecAu de parAcipar al Tor-

neo del Valle Escondido el passat mesde juny, l’equip Mini Blanc va organit-zar un seguit d’acAvitats per recaptarfons que van culminar amb el rodatged’un documental protagonitzat pelsmembres de l’equip que es va finan-çar a través de Verkami.

Aquest es presentarà el proper diu-menge 12 de desembre en el marc dela Fira de Nadal, a les 16.30h a la SalaPolivalent de la Biblioteca Josep Badiai Moret.

* Presentació del C.E. Eduvólei. * Presentació del C.B. l’Ametlla.

Page 28: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)
Page 29: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Dinars temà9cs del PICA

Un cop al mes el PICA celebra un dinar temàAc. Aquest mesde novembre ha sigut un dinar asiàAc, xinès i japonès concre-tament, en què els joves han degustat i après l'elaboració i elsnoms de plats Bpics d'aquesta gastronomia.

Visita del Pla C17 al PICA

La Carla de Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de laSalut, C 17, va visitar el PICA el passat mes de novembre peroferir una de les seves xerrades informaAves sobre hàbits sa-ludables i sexualitat.

Els joves van tenir l'oportunitat de resoldre els seus dubtes.Trobareu més informació a C17.cat i al 680 52 08 99 (Carla).

Tarda de cinema al PICA

Aquest novembre, i amb moAu del Dia Internacional Contrala Violència de Gènere, el PICA va projectar la pel·lícula “Por”.

Consells per trobar feinaÀrea de Joventut

Si et planteges cercar feina primer has d’a-turar-te i definir el teu objec9u professional(de què vull treballar? En quin horari, àmbitgeogràfic...), tenint en compte tant la teva si-tuació personal com la del mercat de treball.Es tracta doncs, de realitzar una mena d’au-toavaluació inicial que et permetrà definir iajustar el teu procés de recerca de feina, fent-lo més eficient i efecAu.

És important, doncs, que realitzis un exercicid’autoconeixement tot fent un anàlisi de lesteves possibilitats i limitacions en diferentsàrees o àmbits:Formació: Quins coneixements Anc? Ja sigui

a través dels teus estudis formals, com en for-mació complementària o el que hagis pogutaprendre en altres feines o pel teu compte(uAlitzar determinats programes d’ordinador,idiomes, etc.).Experiència: Quina experiència Anc? No es

tracta només de recopilar els llocs o empreseson has treballat, sinó quina feina has fet (ja si-guin feines amb contracte, sense, esporàdics,feines en pràcAques o fins i tot voluntariats),quines tasques i responsabilitats has assumit,etc. Aquest exercici, a més, et pot ajudar aidenAficar tasques que et poden servir com aexperiències per futures feines, així com perdescartar aquelles que no t’han agradat o enles que necessites reforçar la teva formació. Amés, pots anar un pas més enllà i detectar qui-nes habilitats i competències has posat en joco desenvolupat.Qualitats personals i habilitats: Quin són els

meus punts forts? Què necessito reforçar?Molt vinculat als dos aspectes anteriors, estracta d’idenAficar les teves caracterísAquesmés destacades que et poden servir per desen-volupar una determinada feina o aquelles quepoden suposar-te una limitació o punt feble.IdenAficar-les pot ajudar-te a millorar-les.Interessos i aficions: Tens hobbies? Interes-

sos? Quins acAvitats pracAques en el teu tempsde lliure? Aquestes qüesAons et poden ajudara veure quines acAvitats t’agraden i tenir-ho enconte a l’hora de triar una feina així com a defi-nit el teu perfil perfil professional.

Aquest peAt exercici d’autoconeixement etpot servir, a més, de preparació per a les en-trevistes.

Un altre aspecte a tenir en compte és l’ac9-

tud. A l’hora de cercar feina has de tenir unaacAtud posiAva i proacAva. No et limiAs a ins-criure’t a ofertes, també pots presentar lateva candidatura de manera espontània a lesempreses. De la mateixa manera, és fonamen-tal la constància i l’organització. Tenir un mè-tode de treball, establir un pla de recerca defeina i seguir-lo (pots fer servir una agenda derecerca de feina on anotar les accions que femi el resultat d’aquestes).

Per úlAm, però no menys important, és im-prescindible elaborar les eines de recerca defeina: currículum i carta de presentació. L’e-xercici d’autoavalució et permetrà construir idefinir millor ambdues eines. EsAgeu atents alproper butlleB on us donarem consells bàsicsper a fer el cv!

SERVEID’ORIENTACIÓLABORAL JUVENILALPICASi vols aprofundir encara més la definició del

teu perfil professional i/o en canals i recursosper cercar feina et podem donar un cop de màa través del servei d’assessorament laboral ju-venil de l’Ametlla del Vallès.

També ens pots fer arribar la teva consulta através de:

[email protected] o ales sessions presencials quinzenals al PICA onfem assessories laborals, orientació profes-sionals i suport en la recerca de feina els di-lluns, de forma quinzenal de 16h-20h.

Què t'ofereix aquest servei?-Orientació professional.-Et podem ajudar a millorar el teu CurrículumVitae.-Informació sobre processos de selecció, ca-nals de recerca de feina.-Informació per anar a treballar a l'estranger.-Assessorament en matèria de drets i deureslaborals.

Demana cita previa!!Horari: 16h-20h.Dies d’atenció: 30/11/2015 i 14/12/2015PICA (C. SebasAà Bassa, 10 - L’Ametlla del Va-llès - 93 845 72 01)

Recordeu que la difusió de les ofertes la re-alitzem:

- Via Facebook:Facebook.com/oficinajove.vallesoriental- Via TwiCer:TwiCer.com/OjVoriental

53desembre

2015

* Dinar temàAc del PICA.

* Visita del Pla C17 al PICA

Page 30: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

30 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 Diari Jove

Ràdio-contes a l’AmetllaEls alumnes de 3r d’ESO de l’insAtut Eugeni Xammar converteixenpersonatges mitològics en herois quoAdians de l’Ametlla, a Ràdio l’Ametlla

Com SócComunicació Social

Aquest trimestre els nois inoies de 3r d’ESO que fan l’op-taAva de ràdio a l’InsAtut Eu-geni Xammar han après a ferentrevistes, gravar-les, editar-les i converAr els seus àudios enautènAques peces radiofòni-ques. El seu treball de final decurs serà un reportatge sobretemes d’interès del poble queserà publicat per internet .

Contar històries, d’això va laràdio. I per això, aprofitant les idees i l’empenta de la professora de Cultura Clàssica de l'insA-tut, vam dur a terme una acAvitat ben creaAva: triar un mite clàssic i dur-lo a la contempora-neitat converAnt-lo en una versió radiofònica. Per parelles, van ser capaços de gravar i editarun conte amb un final diferent i fins i tot converAnt personatges mitològics en herois quoA-dians de l’Ametlla.

Els nois i noies de 3r d’ESO ens han fet viatjar amb les seves veus i els sons més increïbles a laGrècia anAga i a l’Ametlla actual. I parlant de contes, un volem convidar a tots els veïns i ve-ïnes de l’Ametlla a animar-vos a parAcipar en el Concurs de Podcast Contes del Món que orga-nitza cada any Comsoc - Comunicació Social. Cada any centenars de joves i adults ens expli-quen històries i les graven en àudio. De totes, només 25 són escollides a través d’un jurat pera sorAr publicades en un llibre-disc. Si tens ganes d’explicar-nos la teva, afanya’t a inscriure’t através de la pàgina www.comsoc.cat perquè el proper dia 4 de desembre tanquem el termini.

Dit això i posats a animar l’Ametlla, recordar que totes i tots esteu convidats a apropar-vos ales instal·lacions de Ràdio l’Ametlla (Carrer Poeta Maragall, al costat de l’església) cada dijousde 4 a 5.30 de la tarda i realitzar amb nosaltres el taller obert. Afanyeu-vos perquè el grup dedijous està preparant el primer Magazín radiofònic intergeneracional del poble.

A fer ràdio, a fer contes i a construir imatges de sons!

Les Nist Joves es onsoliden

Les Nis Joves és una iniciaAva de l’Ajuntament quereuneix joves amb moAvacions i interessos diversos

Nits Joves

Seguint la dinàmica de l’any passat, una mitjana de quarantajoves es troben cada divendres al Casal de la Gent Gran per pas-sar junts una bona estona!

Es reuneixen joves de diverses edats, majoritàriament d'entre13 a 16 anys, i amb moAvacions i interessos molt diversos. Juntsescullen acAvitats engrescadores que volen portar a terme osimplement vénen a trobar-se amb la resta de companys men-tre miren una pel·lícula sopant una pizza...

Aquest mes de novembre han fet, per elecció pròpia, un tallerde cartes Magic cortesia dels amics de 1D10 i un posterior tor-neig.

El mes de desembre podran posar en pràcAca les seves dots cu-linàries amb el taller de galetes nadalenques, i acomiadaran l’any2015 el 18 de desembre amb un sopar jove de Nadal amb inter-canvi de regals i música per ballar en el cas dels més atrevits.

* Estudi de gravació de Ràdio l’Ametlla * Taller de Magic, amb el grup 1D10

Page 31: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fesAus) 12,38 h. (fesAus) 12,43 h. (fesAus) 13,22 h. (fesAus) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fesAus) 15, 19 h.(també fesAus) 15,57 h. (també fesAus) 16,31 h.(també fesAus) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fesAus) 16,42 h.(també fesAus) 16,46 h.(també fesAus) 17,22 h. (també fesAus) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lecAus) 10,15 h.(només lecAus) 10,20 h.(només lecAus) 11,09 h.(només lecAus) 8,27 h. (només lecAus) 9,18 h. (només lecAus) 9,45 h. (només lecAus) 10,05 h.(només lecAus)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tbdissabtesifesAus) 21 h. (tbdissabtesifesAus) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club EsporAu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerB 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 900 15 44 44Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00InsAtut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Recollida de gossos (A.R.B.R.A.) 93 843 02 53Repsol Butano 665 90 57 27Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarBnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 31

Si vols posar unanunci, truca al

93 843 25 01o bé escriu a

[email protected]

Page 32: Diari de l'Ametlla 132 (desembre de 2015)

Diari de l’Ametlla, desembre de 2015 | 32La Rebotiga

RebotigaLa Maria Armadàs va néixer a Barcelona i des de fa quinze anys viu a l’Ametlla. En faquatre que va obrir aquest centre, que va començar amb quatre alumnes i que haanat creixent fins arribar als quaranta actuals.

La Maria és interiorista, professora Atulada de ioga i terapeuta de Massatge Thai.Ens introduïm en el seu món i ens explica tots els beneficis que comporten les clas-ses que imparteix personalment. Hem d'aprendre a escoltar amb la ment ben obertai ser recepAus per captar l'arrel de les seves paraules.

Pat Millet

"Yoga amb Tu". Bonic i sug-gerent. Explica’ns com et vasintroduir al món del ioga.

Vaig tenir-hi el primer con-tacte a parAr d’una experièn-cia di,cil que em va provocarmolt estrès posCraumàAc i,buscant teràpies alternaAvesper no prendre medicació, vaiganar a un centre cívic, a SantaEulalia, i vaig sorAr tant tran-quil·la i relaxada que, resu-mint, vaig decidir formar-me.

Un cop Atulada vaig obriraquest espai, un espai ínAm ireduït amb capacitat per a 6 -8 alumnes, la qual cosa ambpermet una atenció persona-litzada per tal d’adaptar lesclasses a les necessitats de ca-dascun.

Qui més qui menys, totstenim una idea de què és elioga. Ara bé, quin significatté per tu?

El ioga és una eina que ensajuda a ser més flexibles, tantde cos com de ment. Fentioga augmentem la nostraconsciència corporal, contro-lem les nostres emocions iens senAm més serens. Comqualsevol eina, és necessaridedicar-li una miqueta detemps per aprendre com fun-ciona, i ben aviat dóna elsseus fruits.

Per tant, és recomanable atothom.

Cada persona és un món iviu una circumstància parA-cular. Cadascú obté del iogael que necessita en aquellmoment. Podem dir que el

ioga li va bé a tothom, que ésapte per tots els públics, jaque tots els exercicis espoden adaptar a nivells demobilitat diferents. Tots ne-cessitem una mica de relaxa-ció, d’agilitat, prendre’ns unrespir, senAr-nos connectatsper tal d'afrontar l’estrès dela nostra vida diària, però nocal ser contorsionista per co-mençar a pracAcar el ioga.

El homes són més re9centsa provar aquesta disciplina?

Sí. Ho veuen com una cosamés de dones, però ja Ancalumnes que són homes in’estan molt saAsfets.

Temps al temps. I el Mas-

satge Thai, en què consis-teix?

El massatge tailandès és unmassatge molt relacionatamb el ioga. És una teràpiaholísAca que aporta salut,equilibri i benestar. Una tèc-nica integral de gran valor te-rapèuAc que reflecteix bene-ficis a nivell ,sic, mental,emocional i energèAc. És unatècnica mil·lenària conside-rada prevenAva i sanadora,recomanable per a tothom.Aplica un treball intensiu ambdiferents formes de pressió,esAraments, torsió i mobilit-zació de les arAculacions. Co-mença pels peus i va ascen-dint lentament al llarg de totala musculatura del cos. UA-

litza diferents tècniques depressió amb polzes, palmells,avantbraços, genolls o peus,en una seqüència rítmica i co-ordinada amb el ritme respi-ratori del pacient. S’aplicarandiverses formes d’esArament,fent que el pacient adopApostures similars a les asanesdel ioga.

Parla’m del mindfulness.Traduït vol dir "atenció

plena". És la meditació peròsense la part espiritual. LapràcAca es basa en entrenarl'estar present i conscient encada moment de la nostravida, acollint qualsevol cosaque sorgeixi en la nostra ex-periència, amorosament i

sense judici. Es tracta d'obrirel cor per fer-nos amics denosaltres mateixos i permetreque sorgeixi la compassió pelsaltres.

A parAr del mes de genercomençarem un curs demindfulness o reducció del’estrès que durarà vuit set-manes, en què veurem comes pot dur a terme la cons-ciència plena en el dia a dia.

Interessant, i més en elmón d’avui dia.

Crec que el ioga és una einaque s’hauria de posar enpràcAca a les escoles, i d’a-questa manera Andríem nensmés serens i conscients de lesseves emocions.

*La Maria Armadàs, en el seu centre terapèuAc / Fotografia: Rafael Sánchez.

Ctra. de Sant Feliu, 39, baixos / 657 94 20 23 / www.yogaambtu.com

Yoga amb Tu