24
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 123 gener 2015 ANY XII WWW.AMETLLA.CAT Diari de l’Ametlla S’aproven els pressupostos municipals del 2015 El passat dimecres 17 de desembre el Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va aprovar inicialment els pres- supostos municipals per al 2015, amb els 7 vots a favor de l’equip de govern (CiU) i els 6 vots en contra dels grups de l’oposició (PSC, SI, PP i PA). El pressupost d’enguany ascendeix a 10.261.186,01 €, un 10,64% menys que el de l’any passat. Pg. 3 i 4 Suplement cultural Amíndola Al llarg de tot el mes de desem- bre i principis de gener el Nadal s’ha celebrat intensament a l’A- metlla. Entre les acvitats més destaca- des hi ha la IV Fira de Nadal, que va congregar molta gent a la plaça de l’Ajuntament. Pg. 5 i 6 Especial Nadal a l’Ametlla del Vallès Clou el Xè aniversari dels Amics de la Música Al llarg del passat 2014 Els Amics de la Música de l’Ametlla del Vallès han celebrat el seu desè aniversari, que va cloure amb un Concert Internacional d’alta qualitat a càrrec de Claudi Arimany, Glauco Bertagnin i l’or- questra de cambra I Musici de Vivaldi. Pg.17 Bon any 2015! L’edició d’aquest mes del Diari de l’Ametlla inclou el primer suplement cultural “Amín- dola” de l’any 2015. Entre d’altres, parla de música i cinema a tra- vés de les bandes sonores, de Maria la jueva, entrevista al metge Genís Tura i la Marta Piqué, una ametllatana que viu a Corea del Sud, i estrena una nova secció a la contrapor- tada: “L’Ametlla històrica”. Pàgines centrals

Diari de l'Ametlla gener 2015

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla número 123 (gener de 2015)

Citation preview

Page 1: Diari de l'Ametlla gener 2015

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 123gener2015

ANY XII WWW.AMETLLA.CAT

Diari de l’Ametlla

S’aproven els pressupostos municipals del 2015El passat dimecres 17 de desembre

el Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla delVallès va aprovar inicialment els pres-supostos municipals per al 2015, ambels 7 vots a favor de l’equip de govern(CiU) i els 6 vots en contra dels grupsde l’oposició (PSC, SI, PP i PA).

El pressupost d’enguany ascendeix a10.261.186,01 €, un 10,64% menysque el de l’any passat. Pg. 3 i 4

Suplement cultural Amíndola

Al llarg de tot el mes de desem-bre i principis de gener el Nadals’ha celebrat intensament a l’A-metlla.

Entre les ac>vitats més destaca-des hi ha la IV Fira de Nadal, queva congregar molta gent a la plaçade l’Ajuntament. Pg. 5 i 6

Especial Nadal a l’Ametlla del Vallès

Clou el Xè aniversari dels Amics de la Música

Al llarg del passat 2014 ElsAmics de la Música de l’Ametlladel Vallès han celebrat el seudesè aniversari, que va cloureamb un Concert Internacionald’alta qualitat a càrrec de ClaudiArimany, Glauco Bertagnin i l’or-questra de cambra I Musici deVivaldi. Pg.17

Bon any 2015!

L’edició d’aquest mes del Diari de l’Ametllainclou el primer suplement cultural “Amín-dola” de l’any 2015.

Entre d’altres, parla de música i cinema a tra-vés de les bandes sonores, de Maria la jueva,entrevista al metge Genís Tura i la MartaPiqué, una ametllatana que viu a Corea delSud, i estrena una nova secció a la contrapor-tada: “L’Ametlla històrica”. Pàgines centrals

Page 2: Diari de l'Ametlla gener 2015

2 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Ajuntament al dia...

Divendres 2A les 17.30h a la plaça de l’Ajuntament.Festa del patge: animació infan<l, xocolatadai audiència dels patges.Org. Ajuntament i AMPA dels Cingles.

Dissabte 3Durant tot el dia al pavelló poliespor>u.Torneig Mardel 4x4 volei pista mixt.Org. Club Voleibol l’Ametlla.

Dilluns 5A les 18h al centre del poble i a la plaça de l’Ajuntament.Cavalcada dels Reis Mags i xocolatada.Org. Ajuntament.

Divendres 9A les 17.30h a la sala infan>l de la Biblioteca.Hora del conte. Barrets per marrecs,a càrrec de Mon Mas.Org. Biblioteca.

Dissabte 10A les 11h a la sala infan>l de la Biblioteca.Story Time. It's cold, a càrrec de Kids&Us.Org. Biblioteca.

Diumenge 11De 10 a 14h al Casal de la Gent Gran.Jornada de donació de sang.Org. Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental.

Dijous 15A les 20h a la Sala Polivalent.Presentació del llibre “Fer de mestre”, a càrrec deGregorio Luri, doctor en filosofia i educador, i deJordi Sedó, sociolingüista, mestre, i autor del llibre.Org. àrea de Cultura.

Divendres 16A les 17.30h a la sala infan>l de la Biblioteca.Hora del conte. Contes de la lluna,a càrrec d’Assumpta Mercader. Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Concert audiovisual de clàssica.Història dels instruments musicals (I).Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dissabte 17A les 11h a la sala infan>l de la Biblioteca.Cistell de contes per infants de 0 a 3 anys.Les butxaques del mar, a càrrec d’Ada Cusidó.Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Ball i berenar amb música en viu.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Diumenge 18A les 11h a la plaça de l’Ajuntament.Diada de Sant Antoni Abat i Sant Sebas<à.Amb passa carrers de cavalls.Org. Ajuntament i Parròquia de Sant Genís.

A les 19h a l’església de Sant GenísEl Cor de Cambra dels Amics de la Uniópresenta "Música per pels sen<ts”.Org. àrea de Cultura.

Dilluns 19A les 17.30h a l’Aula TIC de la Biblioteca.Taller d’escriptura.Org. àrea de Cultura.

Dimarts 20A les 18.30h a la Sala Polivalent.Literatura i cinema: De tal padre tal hijo.Org. àrea de Cultura.

Dijous 22A les 18.30h a la Sala Polivalent.Tertúlia literària:Primavera, es9u, etc., de Marta Rojals.Org. àrea de Cultura.

Divendres 23A les 9h al Casal de la Gent Gran.Excursió al Mercat de les Flors de Vilassar.Org. Agrupació de la Gent Gran.

De 10.30 a 13h a la plaça de l’Ajuntament.Bus del Consumidor.Org. àrea de Consum i Diputació de Barcelona.

A les 17.30h a la sala infan>l de la Biblioteca.Hora del conte. Història viatgera,a càrrec de Sandra Rossi.Org. Biblioteca.

A les 18.30h a la Sala Polivalent.Tertúlia literària:Primavera, es9u, etc., de Marta Rojals.Org. àrea de Cultura.

Dijous 29A les 20h a la Sala Polivalent.Conferència "On som? On volem anar?", a càrrecde Salvador Cardús, professor de sociologia de la UB.Conferència del Cicle Idees i Paraules.Org. àrea de Cultura.

Divendres 30A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo col·lec<u amb premis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 17.30h a la sala infan>l de la Biblioteca.Hora del conte. Contes que fan bullir el calder de laiaia Maria, a càrrec d’Eva González.Org. Biblioteca.

A les 19.30h a Can Draper.Cicle de Joves Intèrprets. 2 i 2 Quartet (5€)Org. Escola Municipal de Música i àrea de Cultura.

Dissabte 31A les 17h al Casal de la Gent Gran.Sor<da amb autocar al concert de l’OBC a l’Auditoride Barcelona.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dimarts 3 de febrerA les 19.30h a la Sala Polivalent.Presentació del llibre “Lucía y Venus”, a càrrec deGuillem Vidal Quadras, autor, i de Rosa Sala, escrip-tora i ideòloga de SeeBook. Amb lectura drama>t-zada de Mariona Casanova.Org. àrea de Cultura.

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seucon>ngut.

www.ametlla.cat

Activitats l’Ametlla del VallèsGener15 @AjAmetllaValles

Facebook.com/AjuntamentAmetlla

Page 3: Diari de l'Ametlla gener 2015

Ajuntamental dia...

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 3Ajuntament al dia...

10.261.186,01€ de pressupost pel 2015

L’equip de govern fa una ofrenafloral a la tomba d’Eugeni Xammar

El divendres 5 de desembre, coincidint amb el41è aniversari de la mort d'Eugeni Xammar, els re-gidors de l'equip de govern de l'Ajuntament vanfer una ofrena floral a la seva tomba, al cemen>rimunicipal.

Aquest acte de reconeixement i record de la fi-gura del periodista s'emmarca en la celebració del'Any Xammar, que va començar el mes d'octubrede 2013 i que finalitzarà a finals de gener.

Teresa Bada,regidora d’Hisenda

Presentem el pressupost del’exercici 2015 anivellat perun import de 10.261.186,01€,que respecte l’any 2014 s’havist disminuït en un 10,64 %,és a dir, en 1.221.480,17 €.Pel que fa a la seva estruc-tura, aquesta es manté igual,amb 17 àrees, i amb un acu-rat control de les despeses decada regidoria.

Aquesta disminució delpressupost actual respecte elde l'anterior exercici prové,en part, del capítol d’inver-sions, ja que si ve se'n farande noves al llarg de l’any2015, encara en resten algu-nes pendents d'executar del’any 2014, que es con>nua-ran al 2015.

Ingressos

El Capítol I. Els ingressosper impostos directes, indi-rectes, taxes de preus públicsi altres ingressos han aug-mentat un 0,26% respectel’any 2014, i s’han calculatagafant com a referència elspadrons cadastrals correspo-nents a l’exercici 2015.

Respecte l’Impost sobre elsBéns Immobles (IBI), el seu>pus de gravamen ha estat del0,53%, el mateix que l’any2014, i s’aprova una bonifica-ció per a família nombrosa del25% en la quota, sempre iquant es compleixi qualsevold'aquestes dues condicions: 1)El valor cadastral de l'immoblesigui inferior a 220.000€, i 2)Les rendes del total familiar nosuperin tres vegades el salirimínim professional.

Així mateix, referent a l’or-denança de l’Impost sobreVehicles de Tracció Mecànica

n.3, també s’aprova una boni-fació tant a cotxes elèctricscom híbrids.

Capítol III d’ingressos, ta-xes, preus públics i altres in-gressos: hem de destacar ladisminució de la taxa de reco-llida de residus pel ciutadà(un 5%), i que també s’hanmodificat imports a la baixapel que fa al comerç.

El pressupost d’ingressos ésrealista i prudent, i semprecalculat prenent com a refe-rència el de l’any anterior. Re-presenta una disminució del1,07% respecte el 2014.

Capitol V d’ingressos: s’havist augmentat amb un334,02% respecte a l’any2014 a causa del cobramentde gairebé de 300.000€ perpart de Sorea, diners que cor-responen a ingressos que nos’havien efectuat.

Despeses

El Capítol I de despeses depersonal ha augmentat un

1,29%, a causa de la dotaciód’una plaça de Tècnic de l’Ad-ministració General, conside-rada urgent i inajornable pelDepartament de RecursosHumans. La plan>lla es fixa,doncs, amb 97 places, inclo-ses com a places senceres lesdels professors de l'Escola deMúsica, encara que no tenenuna dedicació del 100%.

El Capítol II de despesescorrents ens béns i serveis, ésa dir, totes aquelles despesesnecessàries per al manteni-ment dels serveis municipals,s’ha disminuït un 5,13 % res-pecte l’any 2014, i el CapítolIV de transferències corrents(són totes les subvencions aen>tats i associacions) aug-menta un 22,10%.

El Capitol VII i VIII es pres-suposten en els mateixos im-ports que l'exercici 2014.

Al Capítol d’Inversions realsde l’estat de despeses s'hi haconsignat un import de1.409.682,52€, un 44,76%

menys que a l'exercici 2014.Tanmateix, però, es con>nua-ran aquells projectes d’inver-sió iniciats el 2014 i no finalit-zats, com la properarealització de la passera perdamunt de la C-17 que enbreu s’iniciarà, i la urbanitza-ció de les voreres de la carre-tera de Sant Feliu.

Destacar altres inversionscom el carril bici, la reformade la Casa dels Mestres, la IIfase de les voreres del centredel poble, la reforma del camídel Portús i la coberta de lapista poliespor>va, així comla instal·lació d'una calderabiomassa per als equipa-ments municipals i sala deTeatre. També està contem-plada l'adquisió d’uns terre-nys del PEMU Granollers

(operació que encara està es-tudi i, per tant pendent deconfirmar el seu import defi-ni>u), i també es proposa in-versió en els equipaments es-por>us.

Con>nuant en les inver-sions, s'adquirirà una mà-quina carregadora que seràu>litzada per la brigada delnostre poble, es farà unanova senyalització del comerçi s'actuarà al carrer Amistat,entre altres.

Finalment pel que fa a lacàrrega financera pressupos-tada, s’ha de dir que ha dismi-nuït un 1%

Deute

No tenim un Ajuntamentendeutat, i l’actual equip degovern con>nuarà treballantamb sen>t comú i austeritat,al costat de les persones, delpoble i del jovent, procurantcrear llocs de treball. Segui-rem al costat del comerç i deles en>tats amb les dotacionsde subvencions, ja que són elsmotors i dinamitzadors de lavida social i associa>va de l'A-metlla. Per aquest mo>u, l’A-juntament con>nuarà priorit-zant els recursos quegaranteixin la seva con>nu-ïtat i protegint el teixit social ila cohesió del poble amb laneteja viària, el mantenimentde la jardineria, enllumenatpúblic i la seguretat ciutadanai la mobilitat.

Trobareu elpressupost desglossat

en gràfics a lapàgina següent

Page 4: Diari de l'Ametlla gener 2015

El pressupost Municipal 20154 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Ajuntament al dia...

Els pressupostos del 2015 s’aproven amb els vots afavor de l’equip de govern i en contra de l’oposició

El proppassat dimecres 17 de gener l'Ajuntamentde l'Ametlla del Vallès va celebrar un Ple de caràc-ter extraordinari en què, entre d'altres, es varenaprovar inicialment els pressupostos per al 2015,amb els vots a favor de l'equip de govern de CiU (7),i en contra de tota l'oposició (PSC (3), SI (1), PP (1) iPA (1)).

Un cop la Secretària va informar que els pressu-postos del 2015 ascendeixen a 10.261.186,01€, elsgrups municipals varen prendre la paraula per ferles seves consideracions.

Representant el Pacte per l'Ametlla (PA) EnricPont, va començar la seva intervenció demanantmés temps per poder estudiar els pressuposts i re-ivindicant més par>cipació a l'hora d'elaborar-los.També va destacar "l'alt percentatge de personalvacant" a la plan>lla de l'Ajuntament.

El següent a parlar fou el regidor del Par<t Popu-lar (PP), Juan Esteban, que va cri>car l'augment endespesa de personal i que es va mostrar en des-acord amb determinades par>des.

Representant Solidaritat Catalana per la Inde-pendència (SI) va intervenir el regidor Francesc

Sulé, que es va mostrar molt crí>c amb la par>dade 295.000 € des>nada a compensar els propietarisd'uns terrenys que van cedir a l'Ajuntament per a laconstrucció dels habitatges de protecció social alPEMU Granollers, pels quals havien de rebre dospisos amb dues places d'aparcament després depagar 103.000€, i que no s'han construït. Sulé con-siderava aquests 295.000€ de "no creïbles", i va ins-tar a que es >ngués en compte la valoració feta perl'arquitecta municipal, que ascendeix a 101.000€.

A tot això, l'alcalde Andreu González va dir queen cap cas no s'ha compromès "a pagar res" i quenomés es tracta d'una "previsió".

Després d'uns moments de discussió, Sulé va con->nuar amb la seva disertació coincidint amb les in-tervencions que l'havien precedit demanant unspressupostos més par>cipa>us. També es va mos-trar crí>c amb l'augment dels impostos directes elsdarrers cinc anys, i va cri>car que en el que portemde legislatura no s'han fet les inversions que esta-ven pressupostades.

En aquest sen>t, l'alcalde va anunciar que a prin-cipis d'any començaran les obres de les voreres de

la carretera de Sant Feliu, la construcció d'una pas-sera damunt de la C-17 i el carril bici del camí de CanDraper.

El darrer que va prendre la paraula va ser el regi-dor del Par<t dels Socialistes de Catalunya (PSC),Baldomero Reyes, que va centrar el seu discurs enel capítol I. En aquest sen>t, es va mostrar molt crí->c amb l'augment de 47.000€ reflec>t en el pressu-post i en l'organització de l'àrea de Recursos Hu-mans, denunciant que trobava excessiu el nombred’advocats que treballaven per l’Ajuntament.

En aquest sen>t, tant l’alcalde Andreu Gonzálezcom el regidor Enric Castellví varen desmen>r el re-gidor socialista.

Després de totes les intervencions i de les vota-cions, es va passar al segon i úl>m punt de l'ordredel dia, en què s'havien d'aprovar els informessobre el període mig de pagament, segon i tercertrimestres de 2014. Aquest es va aprovar amb elsvots a favor de CiU (7), l'abstenció de SI (1), i els votsen contra del PSC (3), PP (1) i PA (1).

INGRESSOS DESPESES

Page 5: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 5Ajuntament al dia...

Balanç posi<u de la IV Fira de Nadal

* Portada delcalendari oficialde l’Ametlladel Vallès 2015.

El cap de setmana del 13 i 14de desembre la plaça de l’A-juntament i el Passeig varenacollir la Fira de Nadal de l’A-metlla del Vallès, que per quartconsecu>u va organitzar l’àreade Comerç de l’Ajuntament.

Gairebé un centener de pa-rades de productes ben diver-

sos varen par>cipar a la fira,que mentre va durar vacomptar amb un seguit d’ac->vitats per a tots els públics,amb una par>cipació delsveïns important.

En aquest sen>t, destaca elguarniment de l’arbre deNadal, que ha estat present a

la plaça durant totes els Fes-tes, la mini cursa “Illa Ac>vaCentre Espor>u Municipal”, lacagada de >ó popular a càrrecdel GEPA, els concerts de laCoral Lo Lliri, de la Coral Infan->l de l’Escola Els Cingles i del’IES Eugeni Xammar, les can-tades de nadales en anglès a

càrrec de l’AIT LenguageSchool i de l’escola ISCAT, elsespectacles de dansa i màgiade l’Escola de Dansa JuditFont i Interdansa, o el trenetque va comunicar, durant lesdues jornades, Illa Ac>va Cen-tre Espor>u Municpal, el Cen-tre Comercial Sant Jordi i la

plaça de l’Ajuntament.La regidora de Comerç i Tur-

sime de l’Ajuntament, TeresaBada, fa una “valoració posi->va de Fira”, ja segons el seuparer “ha assolit els principalsobjec>us marcats: dinamitzarel comerç i incen>var la par>-cipació dels veïns del poble”.

Gairebé un centenar de parades es varen congregar a la plaça de l’Ajuntament i al Passeig de l’Ametlla del Vallès el cap desetmana del 13 i 14 de desembre, en la que va ser una de les Fires de Nadal més concorregudes de les que s’han organitzat.

El calendari oficial de l’Ametlla del Vallès 2015, disponible als equipaments municipals

En el marc de la IV Fira de Nadal de l’Ametlla delVallès, el passat dissabte 13 de desembre es va pre-sentar oficialment el calendari oficial de l’Ametlladel Vallès 2015, una inicia>va liderada per quart anyconsecu>u per l’àrea de Turisme de l’Ajuntment.

L’edició d’enguany del calendari està dedicada ales fonts d’aigua localitzades al poble, i en total ensurten reproduïdes 14.

Aquest calendari ha estat possible gràcies al pa-trocini de Carrefour i del Centre Comercial SantJordi de l’Ametlla, i a la col·laboració de l’Associa-ció Fotogràfica de l’Ametlla, la qual ha estat l’en-carregada de de fer les fotografies que l’il·lustren.

Malgrat es va repar>r durant la Fira de Nadal,tothom que en vulgui un el pot anar a recollir deforma gra@ta als equipaments municipals.

*Molta gent es va reunir al Passeig *El Tió del GEPA va presidir la Fira

*Trent que va unir la plaça, Illa Ac>va i el Centre Comercial Sant Jordi *Taller de fanalets

*El Passeig, de nit, amb un bon ambient

* Espectacle de dansa de l’Escola Judit Font

*Un pare Noel va animar la Fira *Concert de la Coral Lo Lliri * Mercat del formatge i el vi

Page 6: Diari de l'Ametlla gener 2015

L'Ametlla del Vallès recapta 1.901 € per la Marató de TV3

Diferents en>tats del poble han organitzat actes amb la finalitatde recaptar fons en benefici de la Marató de TV3 d'enguany, quees dedicava a les malal>es del cor.

L'Agrupació Cultural de Dones de l'Ametlla del Vallès va aconse-guir recaptar 557€ amb la tradicional Classe de Cuina de Nadal,que va impar>r el cuiner Francesc Roger a l'emblemà>ca masia deCan Plantada.

El grup excursionista 3 i més va organitzar, de nou, una cami-nada solidària que va transcórrer per l'entorn del poble, gràcies ala qual va aconseguir reunir 140€.

L'Ins>tut Eugeni Xammar va organitzar, en el marc de la IV Firade Nadal de l'Ametlla del Vallès, l'ac>vitat "Mans als cors, cors ales mans", que va consis>r a vendre unes cartolines amb duesmans que es retallaven i quedava un cor format entre els dits polzei índex de cada mà. Aquestes cartolines es podien comprar per uneuro i les persones hi escrivien els seus desitjos. Les mans es vananar penjant als arbres del Passeig de l’Ametlla, i la recaptació finalva ser de 804 euros.

Finalment, l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès ha fet una dona-ció de 400€.

6 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Ajuntament al dia...

El Nadal, fotografia a fotografia

*Exposició col·lec>va dels Ar>stes de l’Ametlla

*Audició de sardanes nadalenca, amb la Cobla de Premià

*Concert de Nadal de la Coral Lo Lliri

*Festa del patge *Els Reis van visitar les residències d’avis del poble *Els cavalls de la Quaranya par>ciparen a la cavalcada

*Rei Melcior * Rei Gaspar * Rei Baltasar

*Concert de Nadal de l’Escola de Música. *Representació de l’obra Pare Noel, Reis o Tió? / Escola Els Cingles

* Exposició “L’Ametlla Art Solidari”

Page 7: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 7Ajuntament al dia...

El Nadal a l’escola Els Cingles

Escola Els Cingles

Aquest curs 2014-2015,l’escola Els Cingles celebra elseu 15è aniversari. Ens ompled’alegria veure com amb elpas dels anys no només hemestat capaços d’iniciar tot unseguit de projectes escolarssinó que hem sabut donar-loscon>nuïtat. És el cas de lesac>vitats de teatre i de coral.

Enguany la Coral Infan9l ElsCingles ha fet el 14è concertde Nadal dins del marc del’Església Parroquial de SantGenís. Catorze generacionsd’alumnes que han >ngut l’o-portunitat de d’oferir en di-versos moments de l’any

(Santa Cecília, Nadal, prima-vera, Cantània) una bona es-tona de música als seus com-panys i companyes d’escola,als familiars i als veïns de l’A-metlla. Aquest any, com a no-vetat, hem cantat a la Fira deNadal de l’Ametlla: una novaexperiència que ens ha agra-dat molt!

D’altra banda, la Companyiade Teatre de Cicle Mitjà, entraen el seu 10è aniversari: nensi nens d’entre nou i deu anysque fan, per a tota la comuni-tat educa>va i per al poble del’Ametlla, dues representa-cions teatrals, una per Nadal il’altra a la primavera.

A més a més d’aquestes

dues ac>vitats, n’hem conso-lidat d’altres com són el con-curs de dibuix per a la felicita-ció de Nadal de l’escola (jan’hem fet dotze convocatò-ries!) i cantar nadales a les re-sidències d’avis de l’Ametlla:el trajecte costerut quedacompensat per l’alegria i l’a-mabilitat amb què ens rebenels nostres avis!

Si bé l’alumnat i el professo-rat són els actors principalsde totes aquestes ac>vitats,la col·laboració de pares imares, de l’AMPA i de l’Ajun-tament de l’Ametlla del Vallèsen faciliten l’organització:gràcies a tots pel vostre su-port!

Concert de Nadal dels alumnes de1r de l’Ins<tut Eugeni Xammar

Ins<tu Eugeni Xammar

El 22 de desembre passat va tenir lloc al teatre municipal del’Ametlla el concert de Nadal de l’Ins>tut Eugeni Xammar acàrrec dels alumnes de 1r d’ESO A en col·laboració amb elgrup de teatre del Casal de la Gent Gran.

Aquest concert, dedicat enguany a la figura de Josep Badia,intercalava alguns dels seus textos i poemes més conegutsamb un repertori de cançons molt variat que anava des delfolk-rock dels anys 60 fins a nadales tradicionals catalanes.

L’espectacle va començar amb el cor de nens i nenes cantantnomés amb les mans Mira més enllà (Pi> Espanyol/Joan Vives)mentre sonava en off la veu de dos solistes. També van cantar,ara tots, Quan el sol es pon (Falsterbo), Gracias a la vida (VioletaParra), aquesta amb la incorporació de ballarins tant del cor denens/nenes com del grup de teatre de la Gent Gran i, en clau debroma, la cançó Sa9sfac9on (Rolling Stones) de la qual se n’ha-via canviat la lletra i s’hi havia incorporat la del caga>ó, fental·lusió a la dificultat del >ó de complir el propòsit pel qual se’lreclama cada any per Nadal. Les nadales catalanes Sant Josep ila mare de Déu i el Pobre alegre van cloure el recital.

La direcció del concert va anar a càrrec de la professora demúsica de l’ins>tut Anna Relats i l’acompanyament al pianova ser de l’exprofessor del centre Pere Xiberta.

Així mateix, alumnes de 2n d’ESO de l’Ins>tut Eugeni Xam-mar van visitar el 25 de novembre l’Escola Bressol Municipall’Ametller i els van oferir una pe>ta audició amb instrumentsOrff. Aquest any, i com a novetat, les cançons il·lustraven unbreu conte que s’intercalaven en el relat. Al final de l’audicióels nens i nenes de l’escola bressol van poder gaudir picant devalent tots els instruments.

Alumnes de l’ins<tut Eugeni Xammar viatgen al Regne Unit

Del 9 al 13 de desembre, 5 alumnes de 4t d’ESO,acompanyats per dos professors, van viatjar a NorthShiels (Newcastle), Regne Unit, en el marc de la par>ci-pació de l’Ins>tut Eugeni Xammar al Projecte Comeniusde la Unió Europea. El tema general d’aquest projecteés H2O, l’essència de la vida, i l’objec>u principal és fercréixer la consciència mediambiental de l’alumnat alvoltant de l’eix de l’aigua. Juntament amb alumnes delsaltres cinc centres par>cipants de països de la Unió Eu-

ropea: Alemanya, Itàlia, Dinamarca, Hongria i RegneUnit van treballar el tema de L’aigua i la biologia.

Aquest és el segon viatge d’aquest curs. El primer vaser a Sicília. El curs passat, alumnes de 1r de batxille-rat van viatjar a Dinamarca i a Alemanya, i alumnesde 3r d’ESO a Hongria. Del 21 al 24 d’abril, serà l’Ins>-tut Eugeni Xammar qui rebrà els alumnes dels altrescentres par>cipants per treballar el tema La literaturai l’aigua.

* Concert de la Coral Infan>l * Guanyadors del concurs de dibuix* La Coral a la Residència Francesca Roura

Sopar de Nadal de l’Ins<tut Eugeni XammarEl 28 de novembre passat es va realitzar al gimnàs de l’Ins>tut Eugeni Xammar el sopar de

gala de Nadal, amb la finalitat de recaptar diners per al viatge a Londres de final de curs,però també amb la intenció de fer germanor i trobar-nos amb alumnes, exalumnes, pares imares i professorat del centre. Com altres anys, el sopar el vam organitzar alumnes de 4tamb molta il·lusió i amb l’ajuda de l’AMPA. Va ser un gran èxit, ja que hi van assis>r 278persones. Va estar amenitzat amb actuacions d’alumnes, concursos i concerts. Després delsopar es va fer una sessió de DJ produïda també pels mateixos alumnes.

Una altra ocasió per recaptar diners va ser el cap de setmana del 14 al 15 de desembredurant la Fira de Nadal de l’Ametlla, on molts comerços, restaurants i clubs espor>us hiposen la seva pròpia parada per oferir els seus productes a la gent del poble. Els alumnesde 4t també hi vam posar la nostra. Va ser un èxit total, sobretot la tómbola, que es va or-ganitzar amb els objectes que havien sobrat després del Mercat Boig, on també vam par>-cipar. Amb la col·laboració de tots i totes es van vendre pe>ts >ons, bisuteria, racions depas>ssos, loteria de Nadal, decoració nadalenca i els objectes de la tómbola. Tots ens hivam implicar molt i això donà resultat, ja que el diumenge al ma? es va haver de reompliramb més productes. La recaptació final va ser de 900 euros.

Carlota Campanillas i Mariona FanloAlumnes de 4t d’ESO

Ajuntament de l’Ametlla del VallèsHorari d’atenció al públic:

Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de les 8h a les 15hDijous, de les 8h a les 18h

Telèfon: 93 843 25 01 / Web: www.ametlla.cat

Page 8: Diari de l'Ametlla gener 2015

8 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Els barris opinen...

Els barris opinen...Can Camp Pinar i Portús

Turons del Vallès

El huracán del pasado día 9 provocó “cambios” y destrozos en la naturaleza yel entorno del pueblo. Todavía seguimos con las labores de limpieza y parcelasen el barrio de Can camp y otros. Esta limpieza de árboles y naturaleza es un fe-nómeno natural y, de vez en cuando, genera un renacimiento de naturalezajoven y más fuerte. Cerramos el año con este fenómeno cuyas consecuenciasnos ha ocupado varias semanas. Y tenemos que decir que habíamos conseguidojusto ahora ponernos al día (gracias a Territori y Barris) en los puntos pendien-tes a reparar de los elementos urbanos del barri. Ahora ya tenemos farolas, ár-boles, limpieza, etc. que necesitan ponerse otra vez al día. Ya será en el 2015.En este año 2014 también nos encontramos con la “sorpresa/huracán” ma-

yúscula del “cambio”, aprobado por este Ayuntamiento, del ar:culo 135 delPGOU (eliminación del límite del 50% vivienda/50% negocio en la habitabilidadde nuestras casas) que supone un cambio nega9vo a futuro del modelo resi-dencial que tenemos hoy en día. Esto ya es oficial (y nadie se ha enterado) yesta asociación ya ha presentado un Recurso Contencioso contra este “cam-bio”. En el 2015, seremos beligerantes con este asunto y lo queremos explicar(y valorar sus consecuencias) a todos los vecinos y asociaciones de vecinos.Nos quedan menos de 5 meses para ver si la gran obra de la remodelación de

la carretera de San Feliu va adelante (parece que en enero) y que tanto la pasa-rela de la C 17 y el carril bici serán realidad o habrá que esperar al “cambio” delnuevo equipo de este Ayuntamiento.Nosotros nos ra9ficamos en nuestra posición de defender los

intereses, la transparencia y el apoyo a los vecinos y en nuestraforma de trabajar abierta y construc9va (lo hemos demostradovarios años) con los concejales de Barris, Seguridad, Medio Am-biente, etc. para mejorar constantemente nuestra vida de veci-nos e impulsar el “cambio” hacia una par9cipación progresivaen los temas importantes de nuestro pueblo y de los Planes deOrdenación Urbana.Os deseamos a tod@s un Feliz año 2015!

Associació de Veïns Can camp

El passat diumenge 14 de desembre, al local social de Pinar i Portús va tenirlloc una assemblea extraordinària on va ser convidat el regidor de Barris, el se-nyor Xavier Mar?nez.

Entre altres coses de l'ordre del dia, va haver-hi canvi de junta. Després deles votacions, la nova junta va quedar cons>tuïda per: Ramon Bachs com a pre-sident, Norma Vallmitjana com a tresorera, Dolors Ribas com a secretària iMarc Bachs i Maria Pichote com a vocals.

Cal destacar que durant el període de l’anterior junta s'han dut a terme im-portants millores pel barri, sobretot l'arranjament de l'an>ga pista de tenis(conver>da ara en pista poliespor>va), i l'arranjament del Camí del Bosc, tantu>litzat pels veïns del nostre barri.

A més, segons ens va explicar el regidor de Barris, ara s'ha de dur a terme unpla d'acció pel local social, basat en una sèrie de millores necessàries per al seubon ús.

Junta de l'Associació de Veïns de Pinar i Portús

Feliç any 2015 per a tothom, des del barri de Turons del Va-llès.

Si vols posar un anunci, truca al93 843 25 01

o bé escriu [email protected]

Page 9: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 9Districte ametllatà

Districeametllatà

Àrea de Seguretat Ciutadana

El passat 9 de desembre el nostremunicipi va pa>r les conseqüènciesd’unes fortes ventades, durant lesquals es va arribar a registrar ràfe-gues de fins a 99,8 km/h.

La Policia Local i l’Ajuntament varebre un total de 286 trucades delsciutadans de l’Ametlla del Vallès perincidències produïdes a causa decaigudes d’arbres i per talls de ca-blejat de llum i telèfon.

La prioritat va ser desbloquejarcarrers tallats i cases afectades perla caiguda d’arbres a sobre dels im-mobles.

L'Ajuntament de l'Ametlla del Va-llès vol agrair la tasca del personaladministra>u del mateix consistori,de la Policia Local, de Protecció Civil,de la brigada municipal, dels Bom-bers, dels equips d'emergències i,especialment, de tota la gent, veïnsi no veïns del poble, que van col·la-borar de forma voluntària per com-batre els efectes de la ventada.

Així mateix, també volem donarles gràcies als ciutadans per la sevacomprensió i paciència en la resolu-ció de les incidències.

La ventada causaestralls a l’Ametlla

A mitjans de gener començaran lesobres d’urbanització de les voreresde la carretera de Sant Feliu

Segons va avançar l'alcalde, Andreu González, en el darrerPle extraordinari del mes de desembre, a mitjans del mes degener s'iniciaran les obres d'urbanització del tram de voreresde la carretera BP-1432 comprès entre els carrers Ramon Ca-pell i Francesc Macià.

Amb aquesta intervenció, que s'adapta a la norma>va i es-pecificacions fixades per la Diputació de Barcelona, que és lapropietària de la carretera, s'inicia la transformació de la car-retera en un carrer, millorant els deficients serveis d'aigua,electricitat, clavegueram i gas, tot creant unes voreres d'unaamplada mínima de 2,5 m. que permetran el pas de vianantsamb total seguretat.

Alhora, possibilitarà la connexió dels barris del sud de l'A-metlla amb el centre del poble i s'adoptaran mesures de regu-lació de velocitat de vehicles així com una senyalització adientper fer el recorregut el màxim segur.

Les obres està previst que s'allarguin durant sis mesos.

PressupostEl pressupost es>mat per a la realització d'aquesta interven-

ció és de 2.193.532,66 €, que es vol sufragar com s'exposa acon>nuació per evitar que els veïns afectats hagin de pagarcontribucions especials:

- Aportació acordada amb la Diputació de Barcelona, ambcàrrec al pressupost d’inversions de la Gerència de Serveisd’Infraestructures Viàries i Mobilitat: 1.370.860 €, que incloula Direcció Faculta>va i la Coordinació de Seguretat i Salut.

- Ajut sol·licitat per Xarxa Concerta (Diputació de Barcelona):282.672,23 €

- PUOSC previst (Generalitat de Catalunya): 300.000 €- Previsió en els pressupostos de l’Ajuntament: 600.000 €.

Podeu veure un resum detallat del projecte a:www.ametlla.cat:

* A les fotografies:1.- Pins caiguts al parcde Maria Lluïsa.2.- Pi caigut al barri dela Miranda.3.- Tanca caiguda albarri de Can Camp.4.- Tasques de re>-rada d’arbres caigutsa la via pública.

+ Fotografies:hAp://ves.cat/maop

HORA Vel. Max. (Km/h)

11:50 96,6

11:55 90,1

12:00 70,8

12:05 78,9

12:10 66

12:15 62,8

12:20 85,3

12:25 77,2

12:30 82,1

12:35 75,6

12:40 85,3

12:45 82,1

12:50 82,1

12:55 90,1

13:00 99,8

13:05 86,9

13:10 82,1

13:15 78,9

* Imatge virtual de la futura urbanització de les voreres de la BP-1432

*Nou local social dels veïns del Barri del Serrat

Nou local de l’Associacióde Veïns del Serrat

Després de setmanes de feina, re-centment s’ha donat per finalizadauna vella reivindicació de l’Associa-ció de Veïns del Serrat, la instal·laciód’un local social situat a la nova ro-tonda dels carrers Tòrtora, Pep Ven-tura, Padill, Eduard Toldrà i carre-tera de Sant Bartomeu.

Page 10: Diari de l'Ametlla gener 2015

10 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Els partits opinen

Els partitsopinen...

Grup municipal deConvergència i Unió

- Andreu González i Gil- Enric Castellví i Barrera- Teresa Bada i Franquet- Pep Moret i Tanyà- Roser Ametller i Sánchez- Xavier Mar?nez i Bosch- M. Clara Prat i Roig

Grup municipal delPar<t del Socialistes de

Catalunya

- Baldomero Reyes i Delgado- Dolors Torante i Pérez- Gabriel Frutos i Lozano

Grup municipal deSolidaritat Catalana

per la Independència

- Francesc Sulé i Carreras

Grup municipal delPar<t Popularde Catalunya

- Juan Esteban Beriain

Grup municipal delPacte per l’Ametlla

- Enric Pont i Navarro

Convergència i Unió Par<t del Socialistesde Catalunya

2015, punt d’inflexió

El passat mes de desembre es van aprovar ini-cialment els pressupostos pel proper any 2015. Enaquest mateix Diari estan explicats, tal i com s’haanat fent cada any. I també es podran consultarproperament al web municipal www.ametlla.cat.

La percepció per part de l’oposició de la feinaportada a terme per l’equip de govern vers el pres-supost d’enguany, tal i com era d’esperar, no vaser bona. Els arguments es van centrar, sobretot,en la part de les inversions. Si la lectura és aquesta,aleshores és lícit deduir que la feina del dia a dia,la que fa que un ajuntament doni servei a la gentés correcte, eficaç i eficient. Si més no, no hi haqueixa per part seva en aquest apartat.

En el que si ha d’entonar el mea culpa aquestequip de govern és en el retard per portar a termebona part del gruix de les inversions. És veritat, ino ho podem negar. Però sí que ho podem expli-car. L’argument no és cap altre que la precaució ila coherència de les maneres de governar que hemintentat sempre prac>car. Hem volgut tenir totesles variables controlades (subvencions, pressupos-tos, projectes, etc.) abans d’endegar les inversionsmés grans, ja que són les que afecten a més veïnsdel poble. Som totalment conscients que la lecturaque en pot fer la gent és la ?pica i tòpica (i lògica),que no és altra que com que s’apropen eleccionss’han de fer com més obres millor.

Les inversions en projectes que es faran enaquest primer semestre de l’any 2015 vénen totesen el programa electoral del 2011, el qual va pre-sentar aquest equip de govern. Nosaltres nopodem fer res més que explicar el per què d’a-quest retard. El que ha caracteritzat aquest equipde govern al llarg d’aquests 3 anys i escaig és elprendre decisions que afavoreixin sempre el bécomú de tota la gent de l’Ametlla del Vallès abansque les individualitats, i és impossible que tothomes>gui content. I això també vol dir que passa persobre de la importància del propi equip de govern,lògicament, que és com sempre hauria de ser. Hihagi el par>t polí>c que hi hagi. En polí>ca munici-pal l’equilibri de la balança es pot veure decantadamés pel pes de les persones que governen que nopas per les sigles que representen. Sempre haestat així, encara que aquests darrers temps hacanviat una mica aquesta percepció.

Recordeu que la gent de l’equip de govern estàal vostre servei pel que necessiteu. Hem fet, fem ifarem tot el que puguem per ajudar, recolzar i pro-jectar les vostres inquietuds i necessitats. Semprefarem el que bonament puguem, encara que nosempre aconseguim fer el que voldríem realment.Com és sabut, l’administració pública té les seveslimitacions.

Us desitgem un bon any 2015, un any que seràdecisiu per al nostre país i del qual dependrà elnostre futur. Tenim una responsabilitat històrica ihem de ser responsables, som hereus d’un passat,estem creant un present i construint un futur.

Feliç Any Nou a tots!

Page 11: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 11Els partits opinen

Próspero Año 2015

Quiero aprovechar estas líneas para desear unpróspero año 2015 y que en la medida de lo posi-ble sea mejor para todos que el año que acaba determinar.También es una buena ocasión para comunicar

que de cara a las elecciones municipales que seaproximan el mes de mayo 2015, el PP de L’Amet-lla del Vallès ha renovado las listas y que de comúnacuerdo y en un proceso par9cipa9vo que ha du-rado varios meses, hemos acordado renovar la po-sición que hasta la fecha estaba desempeñandocomo cabeza de lista. Se ha designado, por tanto,a Yolanda García Ordoñez como nueva cabeza delista y número uno para las elecciones que se ave-cinan.Yolanda García Ordoñez es una vecina de l’Amet-

lla del Vallès conocida por muchos de nosotros, yque sin lugar a dudas puede aportar un nuevo aireal PP local y una visión de futuro que será de granvalor para los años venideros.Por mi parte me presento dentro del equipo de

Yolanda García Ordoñez, en esta ocasión como nú-mero dos de la lista, para dar apoyo en todo aque-llo que se me necesite y para aprovechar el conoci-miento que durante estos cuatro años he tenidodel funcionamiento del Ayuntamiento.Yolanda García Ordoñez sabe que 9ene todo mi

apoyo y para mi es una gran sa9sfacción que hayaaceptado con gran alegría esta posición. Es de des-tacar su interés en par9cipar en la vida social delpueblo, el conocimiento que 9ene del Ayunta-miento, su visión en dar importancia aquello quees relevante y que ayudará en el enfoque que debetener el Ayuntamiento de l’Ametlla del Vallès.En estos momentos estamos elaborando las lis-

tas de cara a las elecciones municipales de 2015 yqueremos hacer par:cipes a todos los ciudadanosy ciudadanas de L’Ametlla del Vallès que quieranunirse a nosotros y crear este proyecto nuevo.Es por ello que agradeceríamos que os dirigierais

a nosotros por correo electrónico a la direcció[email protected] o al teléfono 657 55 08 85

Saludos.

Juan EstebanPortavoz PP l’Ametlla del Vallès

Solidaritat Catalanaper la Independència Par<t Popular de Catalunya Pacte per l’Ametlla

Els pressupostos del 2015

Una vegada més ens trobem amb la paret de lamajoria de CiU a l'hora de debatre el pressupostmunicipal per l'any 2015, realment hem assis>t aun no debat en el darrer Ple.

L'equip de govern acota el cap una vegada mésamb un pressupost d'ingressos en caiguda lliure deles aportacions del Govern de la Generalitat. Hemestat els par>ts de l'oposició els que denunciemaquest fet. Any rere any la Generalitat va reduint laseva aportació per l'escola bressol, per l'escola demúsica i la ridícula par>da per inversions al municipi.

Pel que fa a les despeses constatem molta inefi-càcia a l'hora de ges>onar el pressupost d'inver-sions i que anem passant molts projectes d'un anya l'altre sense executar-los. També tenim seriososdubtes de com es ges>onen les par>des del perso-nal municipal i no hi ha manera d'obtenir explica-cions i respostes a les preguntes que hem formulatdes del nostre grup.

Quan arriben aquestes dates demanen que facinl’esforç de lliurar-nos els documents un mes abansper poder treballar sense presses, poder ser mesrigorosos. Doncs no, com cada any rebem la docu-mentació una setmana abans i amb moltes impre-cisions. El mateix dia del Ple rebíem l’ul>ma versiórec>ficada.

Per molta majoria absoluta que >ngui CiU, dema-nem que els comptes municipals es>guin sotmesosa un debat real amb tots els grups. De fet, nosaltrescreiem que seria fonamental la par>cipació i la con-sulta amb els veïns i les veïnes de l'Ametlla sobreaquesta qües>ó. Sense anar més lluny, podem tro-bar pràc>ques de par>cipació en els pressupostosmunicipals en pobles del voltant.

L’altra cosa que trobem a faltar és la publicaciódels pressupostos de forma entenedora per la ma-joria de la gent a la web de l'Ajuntament, el ciuta-dans han de saber en què ens gastem els diners iquines prioritats els hi donem.

Diran d’acord, però quants diners puja això? Ennúmeros grossos estem parlant de 10 milions, delsquals el 80% estan compromesos en personal i des-peses fixes. Senyors, no fa falta tants regidors co-brant dels diners públics per ges>onar aquest pres-supost.

Pressupostos municipals,l'incompliment reiterat

El passat dia 17 de desembre fou el darrer ple de l'anycoincidint amb el ple de pressupostos municipals. Val adir-ho, aquest any sí que han estat en el termini legal, adiferència dels anys anteriors de la present legislatura.Ni procés par>cipa>u de la ciutadania, ni cerca de com-plicitat o entesa amb els grups polí>cs de la resta delconsistori, simplement la convocatòria del ple en un ter-mini massa curt, menyspreant l'oposició o pretenent lainoperància i estalviar-se el debat polí>c. Per al nostreregidor, així com els de la resta de l'oposició ho van de-nunciar en el ple, és indecent convocar un ple de pres-supostos en menys d'una setmana sense explicacionsprèvies sobre el con>ngut dels mateixos, però a diferèn-cia d'altres, malgrat tot, el nostre grup els va estudiar,es va preocupar per tenir tota la documentació comple-mentària per així donar compte davant la ciutadania.

Dit això, pensem, i així ho va exposar el nostre regi-dor en el ple, que ha quedat palesa la inoperància del'equip de govern en matèria pressupostària.

Al ser el darrer ple de pressupostos de legislatura vamaprofitar per fer balanç de la part del pressupost d'ope-racions de capital durant la mateixa. Aquesta és la parton els polí>cs decideixen quines i quantes inversionsvolen fer al municipi. Doncs bé, l'incompliment és alar-mant. En efecte, ja en el pressupost del 2012 (el 1er queelabora l'actual equip de govern) introduïen la realitza-ció de les voreres de la Ctra. de Sant Feliu, i, sent méscurosos, aquesta inversió ja estava contemplada l'anyanterior. Quasi quatre anys volent fer aquesta inversió ihan estat incapaços de fer-la. És per deixadesa o és queno en saben més? El cert és que quan el nostre regidorva preguntar al govern quina mena de cronogrames ha-vien fet per donar con>ngut i viabilitat a les inversions,l'alcalde va contestar que no sabia què volia dir crono-grama. L'equip de govern s'ha passat la legislatura "es-tudiant" i elaborant inversions sense cap programacióbàsica per a dur-les a terme. És lamentable.

En canvi, el qui sí “saben fer” és defensar inversionsdel pressupost amb procediments sospitosos. Quan elnostre regidor en el ple va demanar explicacions en re-lació a la compra d'un terreny a uns par>culars l'alcaldeva pretendre amagar la informació al respecte. La in-versió per compra del terreny del pressupost és de295.000 €, quan>tat que es correspon amb la demandade la propietat privada, que és contrària a la valoracióper part del departament tècnic municipal, que és de101.000€, quasi 3 vegades menys. L'alcalde digué"quan arribi el moment es demanarà als serveis tècnicsla valoració". Què pretén? La valoració ja existeix, cor-rectament feta per la tècnica municipal. Per què l'al-calde defensa una inversió amb una valoració tan in-congruent (la del privat), essent una valoració queu>litza un mètode inadequat? La propietat privada va-lora pisos de 70 m2 a 188.345 € i places de pàrquing a11.487 €: amb això està tot dit.

La relació d'inversions proposades per l'equip de go-vern ha estat llarga. L'any 2012 volien rehabilitar l'edificide les voltes de la Masia de Can Camp, fer les voreres dela Ctra. de Sant Feliu i la passera (pont) de Pinar de Rosa-nes, el 2013 el carril bici del camí de Can Draper i el 2014novament les voreres de la Ctra. de Sant Feliu i la pas-sera de Pinar Rosanes: no han fet res de res.

Ara, en cinc mesos ho voldran fer tot, el recurs desempre, amb els perills que això comporta (recordemque al final de la legislatura passada el Complex Espor->u de Can Camp s’inaugurà sense els permisos obligatsper Indústria).

Coordinadora SI-L’Ametlla del VallèshAp://territori.solidaritatcatalana.cat/ametlladelvalles

Page 12: Diari de l'Ametlla gener 2015

12 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Societat

SocietatJORNADA DE

DONACIÓ DE SANGdiumenge 11 de gener, de 10 a 14h

Al Casal de la Gent Gran(C. Torregassa, s/n)

Coses del Casal de la Gent GranAgrupació de la Gent Gran

L’Agrupació de la Gent Grande l’Ametlla organitza cadames una excursió en què unautocar de Samblás ensacosta a conèixer llocs, cos-tums i tradicions de Catalu-nya. La darrera excursió, deldesembre passat, va tenir lesconnotacions nadalenquesque corresponien a aquestesdates en que els bons sen>-ments, generositat, amistat,floreixen espontàniamentamb els millors desitjos depau i benestar. A part decompar>r un clàssic dinard’escudella i carn d’olla, es vacompar>r la tradició del >ó.

El >ó no era en principi unaaltra cosa que el tronc quecremava a la llar, que donavabéns tan preciosos com lacalor i la llum, i que de formasimbòlica oferia presents alsde la casa: llaminadures, neu-les, torrons... Encara podemtrobar als pobles, cases en lesquals el >ó és un gran troncque es posa a cremar al focde terra uns dies abans deNadal.

El >ó és un tronc màgic queun dia proper a la vigília deNadal arriba a casa trucant ala porta. Cal cuidar-lo, tapar-lo amb una manta perquè nopassi fred i donar-li de menjarfins el moment en què es"caga el >ó”.

Acostumen portar una bar-re>na, tenen una cara som-rient i molt sovint tambédues o quatre potes. Gràciesa les atencions rebudes podrà"cagar" els regals.

El >ó ha conservat tot un ri-tual tradicional. Fer-lo cagarés una cerimònia domès>ca ode pe>ta comunitat de grupd'amics, que canten les can-çons ?piques colpejant el

tronc amb força:"Caga 9ó ametlles i torró /no caguis arengades que sónmassa salades / caga torrons,que són més bons./Caga 9ó, ametlles i torró, /si no vols cagar et donaré uncop de bastó"

Sempre aprenem coses, i enaquesta ocasió, fora de pro-grama vàrem conèixer unaparàbola, una reflexió filosò-fica que ens va llegir, tot tor-nant cap a casa, la Maria Àn-gels, la guia que ensacompanyava. És un text po-pularitzat a les xarxes socialsque podeu trobar com “Elfrasco de mayonesa y elcafé”. Resumirem la histo-rieta en català:Un professor, davant els

seus alumnes de la sevaclasse de filosofia, va aixecarun pot gran de maionesa,buit, i va començar a omplir-lo amb pilotes de golf.Després va preguntar als es-

tudiants si el pot estava ple.Tots estaven d'acord que sí.Llavors el professor va aga-

far una capsa amb cigrons iels va fer entrar en el pot ocu-pant els espais buits entre lespilotes de golf.De nou preguntà als alum-

nes si el pot estava ple... Totsvan dir que sí...El professor va treure una

capseta amb sorra, la va bui-dar en el pot, i la sorra va om-plir els espais buits que en-cara quedaven. Va preguntarals estudiants si el pot estavaple, tots van respondre ambun sí unànime. Després, elprofessor va treure dues tas-ses de cafè de sota la taula itambé les va buidar en el pot,on encara hi van cabre. Els es-tudiants van riure."Ara - va dir el professor

mentre el riure disminuïa – usdiré que aquest pot repre-senta la VIDA. Les pilotes degolf són les coses més impor-tants i fonamentals: la famí-lia, els fills, la salut, elsamics... Els cigrons són altrescoses que també ens impor-ten, com la feina, la casa, elcotxe... La sorra és tota laresta, són coses pe9tes, insig-nificants, però que a vegadessón massa nombroses"."Si fiquéssim primer la sorra

en el pot i l’omplíssim - vacon9nuar - no quedaria espaiper als cigrons ni per les pilo-tes de golf"."És igual a la vida. Si gas-

tem tot el temps i energia en

El Carnaval 2015 escalfa motors

Des del setembre la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanesestà treballant per què puguem celebrar la nostra Gran Festaels dies 14, 15, 16 i 17 de febrer.

Un cop les colles ja estan formades i assagen amb moltesganes i energia els balls que ens oferiran, la Comissió anemenfilant la resta d’actes.

Aquest any volem donar més dinamisme a la Cercavila deldiumenge i, per això, després de parlar amb representants deles comparses habituals, proposem que cada comparsa faciuna coreografia en moviment per anar avançant al ritme de laseva música. A més, hi haurà 2 o 3 parades prèviament senya-litzades, on cada comparsa podrà fer la seva coreografia o ex-hibició de fins a 4 minuts; pretenem que la cercavila sigui mésdinàmica per als que hi par>cipen i pel públic.

També seguirem amb la proposta pel dissabte a la nit delSopar-Ball de disfresses on animem a tothom a venir a sopara la pista del pavelló (el podeu portar o comprar-lo allà), peròtant si veniu sols, en parella, en família o amb amics, veniu totsdisfressats i ho passarem millor; a més, teniu la possibilitat deguanyar premis en metàl·lic.

En el proper número del diari ja hi haurà la informació detots els actes i també ens podeu seguir a Facebook o al nostreweb hAp://carnavalgitanesametlla.weebly.com.

Esperem la vostra par>cipació en tots els actes,

Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes

* Comparsa del Carnaval 2014

preguntat. És simplement perdemostrar que no importaquan plena sembli estar lateva vida, sempre trobaràsun espai per prendre un cafèamb un bon amic".

les coses pe9tes, no en 9n-drem per les coses que sónveritablement importants. Hiha prioritats que hem de re-conèixer i valorar. Prestemmés atenció a les coses quesón indispensables per a lanostra felicitat. Tota la restaés sorra”.Una de les estudiants va ai-

xecar la mà i va preguntarquè representava el cafè.El professor va somriure i va

dir: "m'alegra que m'ho hagis

* Membres de l’Agrupació de la Gent Gran cagant el >ó.

Page 13: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 13Societat

ANC

D’entrada alguns de nosaltres podríem dir que no ho sabem exactament.La darrera enquesta del CEO ho confirma.

Aquests dies el Sr. Rajoy ha estat considerant la possibilitat de condonarpart del deute que les autonomies han contret amb el FLA, cosa que evident-ment afavoria a Catalunya entre d’altres regions i nacionalitats. En fer-ho elgovern central s’apuntava un punt a ulls de molts catalans par>daris de latercera via, i a d’altres també els permetria que s’apuntessin el punt de quès’hagués fet a proposta del seu cap a Madrid.

Si heu seguit aquests ar>cles ja sabreu que nosaltres no tenim res en con-tra de la tercera via, és més, tenim escrit (vegeu l’ar>cle de desembre de2013) que no seria una tercera via, sinó una proposta a confrontar amb la in-dependència perquè els catalans escollíssim. En tot cas, sí que sempre hemdubtat de la credibilitat de la proposta, per la raonable desconfiança quetenim de les accions dels governs espanyols.

Ara estem davant el mateix cas. Després de l’escanyament econòmic a quèens tenen sotmesos, dels 16.000 milions de dèficit fiscal que tenim cada anyamb l’estat (diferència entre el que paguen d’impostos i el que retorna a Ca-talunya), del fet que encara no s’hagi començat a discu>r el nou finançamentper a les comunitats autònomes que havia d’haver entrat en vigor a primerde gener de 2014, el que ara ens volguessin condonar una part del deute oels seus interessos ens sembla voler conver>r un acte de reparació de la in-jus?cia, en una donació per demostrar al món i als catalans que dubten, l’es->mació que ens tenen, els favors que ens fan, i la necessitat que té Catalu-nya dels diners d’Espanya per poder sobreviure.

Esperem que a ningú no se li escapi que és justament a l’inrevés. Això ensajudarà una mica a saber on som.

Finalment han optat per no cobrar-nos els interessos, és el mateix. Tin-guem en compte que els pagàvem un 5% per uns diners que per l’estat te-nien un cost de l’1%, per tant cada any que els hem pagat interessos equivala 4 anys de condonació que hem pagat per avançat. No ens cobraran inte-ressos d’uns diners que els hi devem i que han sor>t dels nostres impostos(16.000 milions cada any). Ho temin clar?

Des de l’ANC s’ha canalitzat sempre la marxa dels ciutadans cap a la inde-pendència posant tota aquesta força transversal com a suport als par>ts po-lí>cs catalans favorables a la mateixa. Per això ara potser també cal pregun-tar a aquests par<ts on són i què pensen fer.

De moment la majoria de par>ts polí>cs catalans ja han expressat els seuspunts de vista i hem pogut constatar que entre els dos principals par>ts fa-vorables a la independència, CDC i ERC, existeixen algunes diferències, prin-

cipalment dues: el tema de la llista única i també el moment de proclamacióformal de la independència.

Ens sembla curiós que tothom discuteixi el punt de la llista única i que, encanvi, el tema secundari sigui el del moment o la via d’arribada a la procla-mació.

Segur que existeixen estudis sobre quina proposta ob>ndria més vots, elque ha de ser di)cil d’estudiar és la reacció personal de cada votant davantles dues possibilitats. Què >ndria més pes a l’hora de votar, la il•lusió de launitat o el ressen>ment d’haver de votar la mateixa candidatura que un opo-nent polí>c o ideològic? Això és un tema de sen>ments més di)cil de mesu-rar que una simple qües>ó numèrica de l’aplicació de la llei D’Hondt. Hem dereconèixer que en aquest aspecte els espanyols ens porten avantatge. Ellsper defensar la unitat d’Espanya no dubtarien a fer un pacte entre les dretesi les esquerres (antes roja que rota).

Per tant, pensem que aquesta és una qües>ó sobre la que ningú no pottenir la seguretat absoluta i que discu>r sobre això és perdre un temps va-luós (els recordem el nostre ar>cle del mes passat).

Possiblement, en cas d’obtenir la majoria necessària, el veritable obstacleper arribar a un acord ràpid està en el fet de si cal proclamar la independèn-cia després de 18 mesos de negociacions amb l’estat espanyol i que, pertant, hi hagi temps d’arribar a acords i de preparar les lleis i organismes ne-cessaris, o bé fer-ho de manera immediata i, d’estat a estat, discu>r totsaquests temes amb la mediació internacional.

La primera opció, reconeguda pel Consell Assessor, sembla correcta i rao-nable sempre que l’estat espanyol s’avingui a negociar, idea sobre la quetenim dubtes, naturalment. La segona, també reconeguda pel Consell As-sessor, implica la ruptura de la legalitat espanyola, però posa el tema sobrela taula dels organismes mundials i facilita la mediació internacional en dei-xar de ser un tema intern d’Espanya. Evidentment, en aquest segon cas cal-dria haver fet les ges>ons amb països amics pel nostre reconeixement.

Ens agradaria pensar que aquest és el tema que realment està sobre lataula, i no pas el de la lluita par<dista i la manca de seny sobre el que tenimentre mans. Els par<ts tenen la paraula i el poble la força del seu vot.

Si voleu col·laborar amb nosaltres, ens podeu contactar a:“[email protected]

On som?

Universitat Popular a la nostra comarca

Llegeixo la no?cia de la propera inauguració d’una Uni-versitat Popular a la nostra comarca. Segons els seus pro-motors té, entre altres, l’objec>u d’aportar una visió glo-bal i unificadora dels sabers.

Els ajuntaments fan un gran esforç a través de centres cí-vics i culturals, amb exposicions, conferències i diversoscursets, sovint molt interessants. La sensació, però, és decerta dispersió, de visions fragmentades i inconnexes. Almeu entendre necessitem una visió integradora de les di-verses manifestacions culturals. No és el mateix conèixerel nostre Vallès sumant unes quantes parcel·les, que con-templar-lo des de Puiggraciós. Hauríem de prestar atencióal funcionament de l'experiència que sembla s’iniciarà aprincipis de gener a Granollers. Alguna cosa podem apren-dre tots i, si més no, constataríem un intent més de pre-sentar la cultura de forma integradora.

Simón Riaguas del Amo

Cartes al Director

Page 14: Diari de l'Ametlla gener 2015

14 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Biblioteca

Biblioteca

Green, G.;Viatges amb la 9eta

Redondo, D.;Ofrena a la tempesta

St. Aubyn, E.;La madre

TarA, D.;El jilguero

Wroe, S.;El Xef

BuAler, N.;Canciones de amor a

quemarropa

King, S.;Mr. Mercedes

NOVETATS!

Tallers de capacitació digital per + 55 anysLa biblioteca, en col·laboració amb la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés, us ofereix els Tallers de Capacitació

digital: uns cursos pràc>cs de curta durada dirigits a persones majors de 55 anys per a iniciar-se en l’ús dels disposi>us mòbils: telèfons intel·ligents o tauletes.Podeu fer ja la inscripció a la biblioteca de l’Ametlla, les places són limitades i us podeu apuntar als cursos que més us interessin.Requisits dels par>cipants: ser major de 55 anys; cal que cada par>cipant por> el seu disposi>u mòbil o tauleta.

1.- Les aplicacionsDimecres 4 i 11 de febrer de 16.30h a 18.30hQuè és una aplicació? I un widget?. Aprèn els >pus

d’aplicacions que existeixen i com configurar-les. Ges->ó de les aplicacions: compra i descàrrega, instal·lació,desinstal·lació, actualització. Quin espai ocupen en elnostre disposi>u i quins permisos sol·liciten i accep-tem? Prac>carem amb aplicacions com l’agenda decontactes, el navegador, jocs, el rellotge, calendari, cal-culadora, mapes.

2. Internet: què és i com connectar-nos. Enviamentde missatges digitals: correu electrònic, Whatsapp iSMS.

Dimecres 18 i 25 de febrer de 16.30h a 18.30hAprèn a connectar el teu mòbil a Internet i els diferents

>pus de connexió. U>litza les aplicacions de navegadorsi cercadors i les aplicacions de missatgeria com What-sapp i Correu electrònic i la seva configuració per enviar,rebre i esborrar missatges.

3.Oci i compres en línia a través del SmartphoneDimecres 4 i 11 de març de 16.30h a 18.30hJocs intel·ligents des del nostre smartphone, juga i

comparteix en línia. Cerca el viatge més barat. Troba unespectacle interessant. Treu una entrada de cinema od’un concert. Llegeix les crí>ques de restaurants i escull

el que més t’agradi. Comparteix les teves aficions amb altres persones prope-res a la teva població. Compra de forma segura a través del disposi>u mòbil.

Curs d’introducció a l’escriptura aràbiga

Des de la biblioteca iniciem un curs d’una horaa la setmana (els dimecres de 19h a 20h) peraprendre a llegir i escriure els caràcters àrabs. Elcurs començarà al febrer i finalitzarà a l’abril.

Voleu saber què s’amaga darrere d’aquestsgargots que poden ser molt ar?s>cs? Nomésamb una hora a la setmana, desconnectareu deles preocupacions i us submergireu en un altremón: el de les Mil i una nits! El professor seràel filòleg Joan Carreras Mar?. Apunteu-vos-hi!

Palacio, R.J.;El capítol de Julian

Carreras, J.;Cafè Barcelona

Page 15: Diari de l'Ametlla gener 2015

Article nº29:Postals del Cu-Cut!

Fragment de l’ar9cle publicat el febrer de2013 en el número 35 de la “Revista Cartòfila”del Cercle Cartòfil de Catalunya.

El 2 de gener de 1902 va aparèixer a Barce-lona el Cu-cut!, setmanari sa>ricopolí>c promo-gut per la Lliga Regionalista [...]. Era una revistasa?rica, de combat polí>c, an>centralista i cata-lanista sense concessions. De bon comença-ment es van comercialitzar postals i altres estrisbasats en el popular personatge del Cu-cut!

[...] Gaietà Cornet i Palau és qui va crear el di-

buix del principal protagonista, el simpà>c pagèsmofeta cofat amb barre>na, el Cu-cut. [...] Cor-net va idear una signatura pels seus dibuixosamb un logo>p molt peculiar: jugant amb lessíl·labes del seu nom confegí la figura d’un corflamejant [...] amb la inscripció “net”.

[...] Una de les caracterís>ques que es repe-teix a la majoria de les postals trobades és quevan ser u>litzades per felicitar les festes deNadal i d’Any Nou.

Jaume Tarrés

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que esposin en contacte amb l’ajuntament de l’Amet-lla del Vallès.

Pròxim ar>cle: Postals del Cu-cut! (II)Persona de contacte: Crisant Tengo, coordina-

dor del projecte.www.postalsdecatalunya.catwww.cerclecartofilcatalunya.com

Des de L’Arxiu

Una abonament per al manteniment de màquines d’escriure

L’any 1934, el Consistori comprava una màquina d’escriure model Underwood – 5, molt popular en aquellaèpoca.

El desembre del mateix any, l’alcalde de la Corporació, Miquel Blancher, signava un abonament per a la ne-teja i conservació de l’aparell de mecanografia amb la empresa “la Reconstructora Mecanográfica”, especialit-zada en el manteniment i reparació d’aquest >pus de màquines.

El preu de l’abonament era de 35 pessetes l’any. En el document s’especificava que l’empresa es comprome>aa netejar i revisar el disposi>u dos cops a l’any.

ArxiuMUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYA

AMETLLA DEL VALLÈS

Postal del Cu-cut,reproducció de la revista núm. 1

Postal del Cu-cut, editada el 1902

Postal del Cu-cut a cavall de militar,probablement impresa l’any 1905.

ostal del Cu-cut!, editadael desembre de 1902

Signatura del dibuixant Gaietà Cornet,creador del personatge del Cu-cut

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 15

*Abonament per la neteja i conservació de màquines d’escriure. 12de desembre de 1934. Arxiu Històric Municipal de l’Ametlla del Vallès

Page 16: Diari de l'Ametlla gener 2015
Page 17: Diari de l'Ametlla gener 2015

Cultura

Propera presentació del llibre “Lucía y Venus”

El proper dimarts dia 3 de febrer la Sala Polivalent de la BibliotecaJosep Badia i Moret acollirà, a par>r de les 19.30h, la presentació del lli-bre “Lucía y Venus” (SeeBook), de l’autor ametllatà Gerardo VilardellQueralt.

La presentació comptarà amb la par>cipació de l’escriptora i creadorade SeeBook, Rosa Sala, i amb una lectura drama>tzada a càrrec de l’ac->u ametllatana Mariona Casanovas.

Us hi esperem!

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 17Cultura

El desè aniversari dels Amics de la Músicafinalitza amb un concert excepcional

La celebració del desè aniversaridels Amics de la Música de l’Ametlladel Vallès, que al llarg de l’any orga-nitza els cicle de Concerts Interna-cionals amb el suport de l’àrea deCultura de l’Ajuntament, va finalit-zar el passat diumenge 28 de de-sembre amb un concert expcepcio-nal >tulat “Les quatre Estacions deVivaldi”.

Els ar>stes convidats varen serClaudi Arimany (flauta i comenta-rista), Glauco Bertagnin (violí so-lista) i l’orquesta de cambra I Musicidi Vivaldi.

El concert, com és habitual, es vafer en una Parròquia de Sant Genísplena a vessar, i va començar pun-tualment després de la introducció ibenvinguda del president de l’en>-tat, Joan Pujadas, el qual va desta-car l’esforç que havien fet els mú-

sics per venir a l’Ametlla i la sevatalla internacional.

L’actuació va comptar amb duesparts. Una primera en què es vareninterpretar les peces “Doble Concerten do menor per a flauta, violí, or-questa i baix con>nu Allegro mapoco e cantábile-Andante molto-Allegro” i “Doble Concert en remenor per a flauta, violí, orquesta ibaix con>nu Allegro non molto-Ada-gio-Allegro molto”, i una segona enquè es varen tocar “Les quatre esta-cions”: LA PRIMAVERA Op.8 nº1,Allegro-Largo e pianissimo sempre-Danza pastorale; L’ESTIU Op.8 nº2Allegro non molto-Adagio presto-Presto; LA TARDOR Op.8 nº3 Allegro-Adagio-Allegro; L’HIVERN Op.8 nº4Allegro non molto-Largo-Allegro.

Com era d’esperar, els músics vanser obsequiats amb una sonora ovació.

Els fets de 1714, protagonistesa l’Ametlla del Vallès

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès s’ha afegit a la celebra-ció del Tricentanari acollint l’exposició “Catalunya a la Guerrade Successió”, que es va presentar el passat 11 de desembre ique es pot visitar fins el dia 31 de gener a la Biblioteca JosepBadia i Moret.

Aquesta consta de vuit plafons que il·lustren d’una maneramolt didàc>ca els fets esdevinguts a Catalunya entre el 1702 i1714.

La Catalunya de 1714Coincidint amb la inauguració d’aquesta exposició, minuts

més tard un bon nombre de persones va assis>r a la conferèn-cia >tulada “La Catalunya de 1714”, inclosa en el Cicle Idees iparaules i pronunciada pel Dr. en Història Moderna a la UBÀngel Casals.

* El darrer Concert In-ternacional del 2014va reunir molta gent al’església de SantGenís.

* Conferència d’Àngel Casals

* Presentació de l’exposició a la Biblioteca

El Cor de Cambra de Granollers presentaa l’Ametlla “Música per a l’esperit”

El Cor de Cambra de Granollers, dirigit per Josep Vila Jover, presentarà el proper diumenge 18 degener a l’església de Sant Genís “Música per a l’esperit”, un nou i arriscat repertori de concert acapella amb música religiosa d’alguns dels compositors més destacats del Renaixement alternatsamb autors contemporanis. Durant el concert es podran escoltar obres de compositors com Victo-ria, Palestrina o Tallis al costat de mestres del segle XX com Casals o BriAen.

Page 18: Diari de l'Ametlla gener 2015

18 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Cultura

Tertúlies Literàries

Al nostre poble, l’Ametlla del Vallès, hi ha unagran quan>tat d’ac>vitats en les quals qualsevolpersona pot sa>sfer les seves necessitats d’apre-nentatge o de lleure. Les Tertúlies Literàries enles que par>cipem molts lectors i lectores és unad’aquestes ac>vitats.

Ens trobem una vegada al mes després de llegirun llibre [La Mennulara] que, segurament, d’altramanera no sabríem que existeix, de tants que n’hiha, i el comentem: què me n’ha agradat [l’ex-cel•lència en la manera de mostrar una realitata través del que s’expliquen els veïns de Rocca-colomba entre ells] què és el que més m’ha cri-dat l’atenció [l’entramat de relacions interperso-nals que s’estableixen entre el servei i els amosde cada casa, i els canals de comunicació que escreen i pels quals les xafarderies corren com elvent fins que tothom està assabentat de cadape<t detall] , en què m’ha fet pensar [com en sónd’injustos els prejudicis i les opinions que tenimde cada persona, perquè en realitat cadascú veua l’altre a través de les pròpies pors i desitjos],quin personatge m’ha desesperat [la protago-nista, la Mennulara, amb qui m’he sen<t iden<-ficada en certs aspectes i ha fet que m’adonés deles meves pròpies flaqueses], quina escena m’hacap>vat [“El vespre de la mort de la Mennulara,se’n parla al pa< de la porteria del palau Ceffalia”], com ha aconseguit l’au-tora transmetre un determinat ambient [la bogeria que s’apodera dels fills

Alfallipe, quan trenquen totes les peces de cerà-mica i acaben agredint-se entre ells] o com hepogut quasi notar la por a la pell [del Paolino i laMennulara al trobar-se amb uns matons de lamàfia].

Llegir una novel·la és molt més que saber pro-nunciar unes lletres encadenades que se li hanacudit a un escriptor. Llegir una novel·la és entraren un univers paral·lel que ha estat creat per lament i les experiències d’algú [la Simone=a Ag-nello Hornby] que ha treballat mol?ssimes horesper inventar una situació [la mort de la Mennu-lara, la serventa d’una família adinerada depoble], protagonitzada per un gran grup de per-sonatges [els veïns del poble], i que ens serveixper conèixer un país i una societat llunyanes [laSicília de l’any 1963].

Comentar una novel·la no és només explicar sit’ha agradat o no el llibre que acabes de tancar uncop assolida l’úl>ma pàgina. Comentar unanovel·la és seure al voltant d’una taula amb unamica de berenar i escoltar la resta de tertulians [iaprendre de les seves experiències], [i descobriraspectes del text dels quals no t’havies adonat],[i conèixer una mica més els veïns i les veïnes delmeu poble]...

Núria Farràs i Giol

Què és llegir i comentar una novel·la? “La Mennulara”, Simone=a Agnello Hornby

Page 19: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 19Esports

Esports

Primera trobadaespor<va de les escoles

Àrea d’Esports

El dia 5 de desembre es va cele-brar la I Trobada Espor>ves d’Esco-les del curs 2014-2015. Tots els nensi les nenes de cicle superior de lesescoles de primària del municipi –Els Cingles i Ber?- van par>cipard’una gimcana de jocs espor>usamb la dinamització d’alumnes del’Ins>tut Eugeni Xammar.

Aquesta és una experiència que esmanté any rere any per la valoracióposi>va que se’n fa. Per una banda,els nois i noies par>cipants tenen

l’oportunitat de compar>r un ma?d’esplai amb els companys de laseva mateixa edat de l’altra escolade primària del municipi: seran elsseus companys i amics quan arribina l’ESO. Per l’altra, els alumnes del’ESO de l’Ins>tut es situen a l’altrecostat de la “barrera”: exerceixende monitors amb tot el que com-porta aquesta experiència.

Aquesta trobada és la primera dela temporada. Abans de SetmanaSanta i pel volts de maig es realitza-ran les altres dues amb alumnat decicle mig i cicle inicial.

El Fes<val de pa<natge de l’Ametllaomple el pavelló de gom a gom

C.P. Ametlla

El Club de Pa>natge l'Ametlla del Vallès va oferir un magníficespectacle el diumenge 21 a un pavelló municipal ple de goma gom, amb l'acompanyament de famílies i amics.

Al llarg de la jornada, els pa>nadors del club agrupats peredats i nivells, van oferir coreografies conjuntes i balls indivi-duals: des dels més pe>tons, molt graciosos i a la vegada se-riosos procurant complir amb el ball assajat, fins al grup show.

Tot plegat, sense desmerèixer l'actuació de tots i cadascundels par>cipants, donant el millor per fer gaudir la grada -queva aplaudir sense parar- amb la molt destacable l'actuació deDavid André, pa>nador de setze anys amb molt futur.

Per acabar, el club va oferir a tots els par>cipants un detalletde Nadal i un refrigeri per recuperar forces.

* La I Trobada Espor->va es va realitzar alpavelló poliespor>u.

* Par>cipants al Fes>val de Pa>natge

Page 20: Diari de l'Ametlla gener 2015

20 | Diari de l’Ametlla, gener de 2015 Esport

Eduvólei, amfitrió de laformació d’entrenadors

* Una trententa de ca-minaires varen par>ci-par a la Caminada dela Marató de TV3 queorganitza el grup 3 iMés

C.E. Eduvólei

El curs d'entrenador de nivell bàsic permetdotar als entrenadors de les competències bà-siques per dirigir equips d'iniciació, així comdel ?tol que els acredita per par>cipar a lacompe>ció federada com a tècnics de base.La darrera fornada d'entrenadors amb ?tolbàsic (an>c Nivell 1) ha sor>t de l'Ametlla, grà-cies a la col·laboració entre la Federació Cata-lana i CE Eduvólei.

La formació va encetar-se el cap de setmanadel 29 i 30 de desembre amb les assignaturesde tècnica, tàc>ca, minivòlei. El cap de setmana

següent, les matèries van ser tècnica, regla-ment, preparació )sica, direcció d'equip i psico-logia de l'esport. Prop de 40 hores en 4 dies.

Gràcies a la confiança de la FCVb en Eduvó-lei, vam poder acostar el curs a l'Ametlla i que5 entrenadores de la casa poguessin es pogu-essin formar. Aquestes cinc entrenadores,entre 16 i 21 anys, estudiants de batxillerat,de fisioteràpia i de psicologia, podran enriquirels seus equips (benjamins, alevins i infan>ls)encara més del que ja ho fan avui. Gràcies al'Ajuntament, també, per cedir-nos les ins-tal·lacions i donar-nos totes les facilitats pos-sibles per celebrar el curs.

La Federació Calana de Volei-bol va organitzar al nostre mu-nicipi un curs d'entrenadors denivell bàsic (an>c N-1) de la màde l'amfitrió, CE Eduvólei. L'A-juntament va recolzar l'esde-veniment, de dos caps desetmana, cedint les instal·la-cions municipals perquè mésde 30 entrenadors d'arreu deCatalunya iniciessin la seva for-mació.

Nova pujada amb moto a SantBartomeu el dia de Sant Esteve

Moto Club l'Ametlla

Gairebé 400 persones van gaudir de la pujada amb moto or-ganitzada pel Moto Club l'Ametlla a l'ermita de Sant Bartomeu,esmorzant a l'esplanada de l'ermita, desfilant pels carrers delpoble i acabant a la plaça del Ajuntament amb el tradicionalsorteig de lots de Nadal.

Donem les gràcies a tots els par>cipants per la seva col·labo-ració amb l'organització perquè la festa fos tot un èxit.

El bàsquet no s’atura per Nadal

Club Bàsquetl’Ametlla

Gràcies a la col·la-boració entre el CBL’Ametlla, el CN Sa-badell, i el CB Tona,i la promoció deBasketVallès, VallèsOriental Bàsquet il'Associació Bàs-quet Osonenc, aquest Nadal els amants del bàsquet han pogutgaudir del I Circuit Nadalenc 3x3, 3x3CAT, que constava de trestornejos independents però alhora connectats entre si quanta resultats i classificacions de les categories sènior masculí i fe-mení, que optaven a premis valorats en 500 i 250 euros res-pec>vament.

A l'Ametlla el torneig es va celebrar el passat 27 de desembreal pavelló municipal, i va comptar amb una alta par>cipació: 40equips amb representació a totes les categories i també un grupsènior femení, tot un èxit en tractar-se de la primera edició. Entotal, més de 9 hores de bàsquet sense interrupcions.

A la categoria sènior masculina, que comptava amb 15equips inscrits, els guanyadors van ser Sercotel Hotels i, a lasènior femenina, amb 5 equips inscrits, el quartet Al límit.

L'objec>u dels organitzadors és aconseguir que aquest tor-neig arreli al territori català i es consolidi la pràc>ca del bàs-quet en unes dates en què el bàsquet i la majoria d'esports esdonen un descans i entren en joc els excessos propis de les fes-tes nadalenques.

Una trenenta de caminaires par<cipen a la caminada de la Marató de TV3

La ja tradicional caminada de la Marató vatenir lloc el 14 de desembre coincidint, també,com ja ve essent habitual, amb la Fira de Nadal.

A les 10h, quan tot just s’anaven obrint les pa-radetes i amb un sol que convidava a caminar,es va iniciar una pe>ta ruta que ens va portarper la zona de les masies. Vam poder compro-var els estralls de la recent ventada. Vam baixarper can Panedas i Can Plantada i vam pujar pel

torrent de Can Draper. Vam fer paradeta al Poude glaç per sa>sfer la curiositat d’alguns cami-naires que no hi havien estat. En Lluís Puig de 3i Més, grup de caminades que organitza aquestesdeveniment cada any, els va explicar el fun-cionament del pou, el “congelador dels nostresavantpassats”. En tornar a la plaça de l’Ajunta-ment es va animar els visitants de la fira a escu-rar-se les butxaques en benefici de la marató.

* Par>cipants a la pujada amb moto a Sant Bartomeu abans de sor>r.

* La formació d’entrenadors es va fer al pavelló poliespor>u.

* 3x3 de bàsquet / VO Bàsquet @VOBasquet

Page 21: Diari de l'Ametlla gener 2015

* Sopar de gala de les Nits Joves

Les Nits Joves de l’Ametlla celebrenel Nadal amb un sopar de gala

Una vintena de joves varen assis>r al sopar de Nadal de lesNits Joves de l’Ametlla, que es va celebrar el passat mes de de-sembre al Casal de la Gran.

Els comensals varen assis>r ves>ts per a l’ocasió i tambévaren portar un “pongo” per a fer l’amic invisible.

Servei d’assessoramentlaboral juvenil al PICA

40gener2015

PICA

Amb l’entrada del nou any es produeixencanvis a nivell laboral, i és necessari sabercom ens afecten. Un dels exemples és el Sa-lari Mínim Interprofessional (SMI). Desprésd’estar congelat durant l’any 2012, pel 2013i una pujada poc significa>va durant el 2014,canvia de quan>tat. El SMI per aquest 2015és de 648,6€ mensuals i 21,62€ diaris. Aquestsalari s'entén referit a la jornada legal de tre-ball a temps complert i si es realitzés una jor-nada inferior es percebria a prorrata.

Un altre dels canvis en matèria laboral es-perat fa força anys és referent al permís depaternitat d’un mes. Aquest quedarà ajornatfins el 2016, tot i que estava previst per l’1de gener de 2013. La idea d’aquesta mesuraés ampliar la baixa per paternitat dels 15 dies

actuals a un mes, qües>ó que es va plantejarinicialment a 2007. Per tant, de moment finsd’aquí un any sembla que no serà efec>u.

Si voleu tenir més informació sobre aques-tes novetats o preguntar qualsevol dubte, re-cordeu que al PICA fem assessories laborals,orientació professionals i suport en la re-cerca de feina els dilluns, de forma quinze-nal i de 16h-20h.

MES DIESGener 12 i 26Febrer 9 i 23Març 9 i 23Abril 20Maig 4 i 18Juny 1, 15 i 29Juliol 13

Setembre 21Octubre 5 i 19

Novembre 2 i 16Desembre 14

Page 22: Diari de l'Ametlla gener 2015

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

Page 23: Diari de l'Ametlla gener 2015

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fes>us) 12,38 h. (fes>us) 12,43 h. (fes>us) 13,22 h. (fes>us) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fes>us) 15, 19 h.(també fes>us) 15,57 h. (també fes>us) 16,31 h.(també fes>us) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fes>us) 16,42 h.(també fes>us) 16,46 h.(també fes>us) 17,22 h. (també fes>us) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lec>us) 10,15 h.(només lec>us) 10,20 h.(només lec>us) 11,09 h.(només lec>us) 8,27 h. (només lec>us) 9,18 h. (només lec>us) 9,45 h. (només lec>us) 10,05 h.(només lec>us)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tbdissabtesifes>us) 21 h. (tbdissabtesifes>us) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club Espor>u Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola Ber? 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 900 15 44 44Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00Ins>tut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora Mar?nez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 23

Page 24: Diari de l'Ametlla gener 2015

Diari de l’Ametlla, gener de 2015 | 24La Rebotiga

Rebotiga

Esperem que l'any 2015 ens por> més pau, ànims i tranquil·litat. Més seguretat entots els sen>ts i més amor per compar>r. És per això que avui parlarem sobre asse-gurances i les avantatges que en poden aportar.El grup Catalana Occident és un dels grups més grans del país. Els pilars bàsics es vancomençar a fonamentar amb la cons>tució de la "Sociedad Catalana de Seguros con-tra incendios a Prima Fija”, coneguda com "La Catalana" i impulsada per Fernando deDelas a l'any 1864. Entrevistem a en Juan Antonio de la Rosa, economista, agent d'as-segurances i gestor financer.

Pat Millet

Sempre t'has dedicat almón de les assegurances?

Jo sóc economista i fa 4 anysque hem dedico a les assegu-rances. Treballava en una em-presa en temes comptables,em va sor>r l'oportunitat im’hi vaig llençar de cap. Sem-pre he treballat amb CatalanaOccident, i als sis o set mesosva sor>r l'ocasió d'aquest locali no vaig dubtar. Jo visc a l'A-metlla des de l'any 1992.

Quins avantatges té l'em-presa que representes enversd'altres de la mateixa mena.

En principi, aquest any hemcelebrat 150 anys, i això ja ésuna garan>a. I després, refe-rent al sector, la solvència dela companyia no es pot posaren dubte. És una de les méssolvents, coherents i rendi-bles, perquè contempla totsels rams i productes.

De totes les prestacionsque oferiu, quina és la que témés sor<da, deixant debanda la del sector del auto-mòbil?

Sí, les assegurances de cot-xes tenen molta rotació,també les de les llars. Al sereconomista toco molt elstemes de pensions, plansd'estalvi, assegurances devida... Pràc>cament ho tocotot: empreses, oficines, co-merços... És un gran ventall elque oferta la companyia, ioferim productes molt bons.

Com per exemple...

Productes d'estalvi. Per ex-emple n'estem donant perdamunt de la mitjana quedóna un banc. l en temes deproductes de la llar, tenim unde molt bo. Nosaltres treba-llem productes d'asseguran-ces i un banc treballa produc-tes d'estalvi.

I el negoci té sor<da aquí?Sí. Hi ha més agents d'altres

companyies, però amb ofi-cina només hi som nosaltres.Per això m’hi vaig llençar. Ellocal em va agradar i la situa-ció també. Es>c molt contenti és una feina que m'agradamolt, assessorar els clients...

Què és el que ha canviat

més en el teu sector els dar-rers anys?

Es nota molt l'ímpetu delsbancs per fer assegurances. Hiha molta competència, molta.Sobretot en el tema de preus ...

O sigui, que les assegurado-res i els bancs no es donen,precisament les mans...

No. Si una persona estàacostumada a treballar unsector i de sobte li donen, amés, les assegurances, doncsno podrà assessorar tant bésobre el tema com ho fariauna asseguradora.

És de lògica... I els preus dela vostra empresa?

Jo sempre dic que el preu és

rela>u. No és el mateix asse-gurar un Porsche que un 600.Davant del client sempre dic:“Aquestes són les garan>es,les cobertures que et donem iel servei amb el que potscomptar, i el preu és aquest”.

I teniu molts impagats?No, toquem fusta.

Alguna novetat a la Compa-nyia?

Sí. Fa poc vàrem treure unanovetat. Es tracta d’un decésper prima única que és pergent que té més de 65 anys iha estat pagant pel dia de laseva defunció, per cobrirtotes les despeses. A par>rd'aquesta edat ja no ha de

pagar. Cada cop es van incor-porant coses segons la de-manda del client.

Assegurances obligatòriesal marge de la del vehicle?

La de la llar. Si tens una hi-poteca, contra incendis. I sitens un negoci, les asseguran-ces per>nents.

Gaires sinistres?Sí. Darrerament, sobretot

amb les ventades que hem>ngut... ha estat impressio-nant.

L'oficina ja porta més de 2anys oberta. En Juan ven moltbé la imatge. Són, com ellsdiuen: “Les assegurances delpoble, fetes per al poble”.

* Juan Antonio Rosa al seu despatx / Rafael Sánchez.

C. Pompeu Fabra, 30, local 2 / 93 843 27 87

Catalana OccidentAsegurances Inversions