32
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 116 maig 2014 ANY XI WWW.AMETLLA.CAT Diari de l’Ametlla El Ple aprova inicialment el pressupost de 2014 El Ple extraordinari del dia 3 d’abril va aprovar incialment, amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra dels grups de l’oposició, un pressupost que ascendeix a 11.482.666,18 €, i que preveu inversions importants com la urbanització de les voreres de la BP 1432 o la construcció d’una passera per sobre la C17, per comunicar amb el barri de Pinar de Rosanes. Pg. 3 Acvitats complementàries a la III Boga al carrer Dissabte 10 de maig l’Ametlla del Vallès viurà una jornada maratoniana, amb la ce- lebració de la III Boga al Carrer, la Fira de Sant Ponç i la II Trobada de Cotxes Clàssics i Mícs de l’Ametlla. Aquests esdeveniments aniran acompa- nyats d’acvitats transversals, com un tas- tet gratuït de porc senglar, un espectacle amb el Circ Los, tallers i moltes altres acvi- tats complementàries. Pg. 7 El III TapAmetlla, el 17 de maig L’àrea de Comerç organitza per tercer any consecuu el TapAmetlla, un concurs de tapes en què sis establiments de restauració del poble pre- sentaran les seves creacions. La jornada es completarà amb una degustació de vins i caves i amb un concert del grup Re- belión . Pg. 19 Bon debut de l’Ametlla Emergent Fesval #1 El passat 13 d’abril se celebrà L’A- metlla Emergent Fesval #1 al Casal de la Gent Gran de l’Ametlla del Vallès, amb un gran èxit de pú- blic. Més de 120 persones van om- plir el local per assisr a concerts i a mostres d’art, en un acte que va començar a les sis de la tada i va acabar a les deu del vespre Pg. 28 Pg. 20 El Cicle de Jazz torna a l’Ametlla

Diari de l'Ametlla maig 2014

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Citation preview

Page 1: Diari de l'Ametlla maig 2014

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 116maig2014

ANY XI WWW.AMETLLA.CAT

Diari de l’Ametlla

El Ple aprova inicialment el pressupost de 2014

El Ple extraordinari del dia 3 d’abrilva aprovar incialment, amb els vots afavor de l’equip de govern i en contradels grups de l’oposició, un pressupostque ascendeix a 11.482.666,18 €, i quepreveu inversions importants com laurbanització de les voreres de la BP1432 o la construcció d’una passeraper sobre la C17, per comunicar ambel barri de Pinar de Rosanes. Pg. 3

Ac<vitats complementàries a la III Bo<ga al carrerDissabte 10 de maig l’Ametlla del Vallès

viurà una jornada maratoniana, amb la ce-lebració de la III BoDga al Carrer, la Fira deSant Ponç i la II Trobada de Cotxes Clàssics iMíDcs de l’Ametlla.

Aquests esdeveniments aniran acompa-nyats d’acDvitats transversals, com un tas-tet gratuït de porc senglar, un espectacleamb el Circ Los, tallers i moltes altres acDvi-tats complementàries. Pg. 7

El III TapAmetlla, el 17 de maigL’àrea de Comerç organitza

per tercer any consecuDu elTapAmetlla, un concurs detapes en què sis establimentsde restauració del poble pre-sentaran les seves creacions.La jornada es completarà ambuna degustació de vins i cavesi amb un concert del grup Re-belión . Pg. 19

Bon debut de l’Ametlla Emergent Fes<val #1

El passat 13 d’abril se celebrà L’A-metlla Emergent Fes=val #1 alCasal de la Gent Gran de l’Ametlladel Vallès, amb un gran èxit de pú-blic. Més de 120 persones van om-plir el local per assisDr a concerts ia mostres d’art, en un acte que vacomençar a les sis de la tada i vaacabar a les deu del vespre Pg. 28

Pg. 20

El Cicle de Jazz torna a l’Ametlla

Page 2: Diari de l'Ametlla maig 2014

Dissabte 3A les 18h al Casal de la Gent Gran.Classes de Ball.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dilluns 5A les 19h a la sala de la Biblioteca.Converses en francès. Org. àrea de Cultura.

Dimarts 6A les 18h al Casal de la Gent Gran.Taller de memòria. Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dimecres 7A les 17h al Casal de la Gent Gran.Taller de Cant Coral.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20h al Museu de GranollersANY XAMMAR - Conferència a càrrec de QuimTorra, editor d’Acontravent, director del Born CentreCultural i comissari de l’Any Xammar.Org. Ajuntament de Granollers i Museu de Granollers.

Divendres 9A les 17.30h a la Sala InfanDl de la Biblioteca.Hora del conte. Qui no té nas, a càrrec de Mon Mas.Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Concert audiovisual: Al voltant deMozartOrg. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20h al Museu de GranollersANY XAMMAR - Projecció del documental EugeniXammar, la ploma silenciada.Org. Ajuntament de Granollers i Museu de Granollers.

Dissabte 10De 9 a 12h a la plaça de l’AjuntamentII Trobada de Cotxes Clàssics i Mí<cs. Inscripcions awww.ametlla.catOrg. àrea de Comerç.

De 10 a 20h al centre del poble.III Bo<ga al Carrer de l’Ametlla del Vallès.Org. àrees de Comerç, Promoció Econòmica i Cultura.

De 10 a 20h als jardins de Can Muntanyola.Fira de Sant Ponç i I Fira del vi i del Formatge. Duranttot el dia, més de 35 parades i acDvitats infanDls.Org. àrees de Comerç i de Cultura i Agrupació Cultural de Dones.

A les 17h a l’Escola Municipal de Música.Trobada de pianos, amb l’escola del Palau de Bcn.Org. Escola Municipal de Música de l’Ametlla

A les 17.30h als jardins de Can Muntanyola.Ballada de Sardanes amb la cobla Sabadell.Org. àrea de Cultura.

Diumenge 11A les 18h a la Sala Municipal de Teatre.Mareig, de Jordi Sánchez, a càrrec de Nats Teatre isota la direcció de Joan Monells (entrada 6 €)Org. àrea de Cultura i Grup de Teatre Nyoca.

Dilluns 12A les 19h a la sala de la Biblioteca.Converses en anglès. Org. àrea de Cultura.

Dimecres 14A les 20h al Museu de GranollersANY XAMMAR - Conferència Eugeni Xammar i elssubstan2us, a càrrec de Xavier Pla, filòleg, doctor enlletres i gran coneixedor d’Eugeni Xammar.Org. Ajuntament de Granollers i Museu de Granollers.

Dijous 15A les 20h a la Sala Polivalent.Conferència Periodisme: informació, opinió, subjec2-vitat, par2disme?, a càrrec de Carles Capdevila, di-rector del diari Ara. Inclosa en el cicle Idees i Paraules.Org. àrea de Cultura.

Divendres 16A les 17.30h a la Sala InfanDl de la Biblioteca.Hora del conte. Voltant pel món, a càrrec de Mí-riam Mas. Org. Biblioteca.

A les 18h a Can Muntanyola.Anem al teatre - TNC: El joc de l’amor i de l’atzar, dePierre Marivaux. Org. àrea de Cultura.

A les 20h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Inauguració de l’exposició de pintures a l’oli de Xa-vier Roig.Org. àrea de Cultura i Associació d’ArDstes de l’Ametlla.

A les 22h a la Sala Municipal de Teatre.Sons a la Carta: La Colònia.Entrada 5 € (amb CD 10 €).Org. àrees de Cultura i Joventut.

Dissabte 17A les 11h a la Sala InfanDl de la Biblioteca.Cistell de contes per a infants de 0 a 3 anys. Tic-tac,a càrrec de Lídia Clua.Org. Biblioteca.

A les 18h a la plaça de l’Ajuntament.III TapAmetlla. Concurs de tapes, amb degustació devins, caves i cerveses i premi a les tres millors tapes.Amb concert a la fresca de Rebelión.Org. àrea de Comerç.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Classes de Ball. Org. Agrupació de la Gent Gran.

Diumenge 18De 10 a 15h al parc de Maria Lluïsa.11è Mercat Boig de l'Ametlla del Vallès. Venda deDquets a l'Ajuntament fins el dia 15 de maig.Org. Ajuntament de l’Ametlla i Comissió del Mercat Boig de l’Ametlla.

De 10 a 14h al Casal de la Gent Gran.Jornada de donació de sang.Org. Banc de Sang i Teixits i àrea de Sanitat.

Dilluns 19A les 19h a la Sala de la Biblioteca.Converses en francès. Org. àrea de Cultura.

Dimarts 20A les 18.30h a l’aulta TIC de la BibliotecaTertúlia literària: La venedorad’ous, de Linda D. Cirino.Org. àrea de Cultura.

Dimecres 21A les 19h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Trobada amb l’escriptor Ramon Solsona, sobre elllibre L’home de la maleta. Org. àrea de Cultura.

Dijous 22A les 8h al Casal de la Gent GranSor<da de tot el dia al pantà de Camarassa i cargolada.Org. Agrupació de la Gent Gran

A les 18.30h a l’aulta TIC de la BibliotecaTertúlia literària: La venedorad’ous, de Linda D. Cirino.Org. àrea de Cultura.

Divendres 23A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo col·lec<u amb premis. Org. Ag.de la Gent Gran.

A les 18.30h a l’aulta TIC de la Biblioteca.Tertúlia literària: La venedorad’ous, de Linda D. Cirino.Org. àrea de Cultura.

Dissabte 24A les 11h a la Sala InfanDl de la Biblioteca.Story Time per infants de 0 a 3 anys. Mousy & Lindago to the farm!Org. Biblioteca i Kids&Us la Garriga.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Cinema: Cómo casarse con un millonario.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 21.30h a la Sala de TeatreUn esperit burleta, de Noel Coward, a càrrec delGrup de Teatre Nyoca amb la direcció de Joan Mo-nells. Org. àrea de Cultura i Grup de Teatre Nyoca.

Diumege 25Durant tot el maE, al pavelló municipal.Trobda d’escoles de bàsquet.Org. C.B. Ametlla

A les 9h a la plaça de l’Ajuntament.Caminada El Torrent del Verder.Org. àrea d’Esports i 3 i Més.

A les 18h a la Sala de TeatreUn esperit burleta, de Noel Coward, a càrrec delGrup de Teatre Nyoca amb la direcció de Joan Mo-nells.Org. àrea de Cultura i Grup de Teatre Nyoca.

Dilluns 26A les 19h a la Sala de la Biblioteca.Converses en anglès.Org. àrea de Cultura.

Dimarts 27A les 17h a l’Escola Bressol Municipal l’AmetllerXerrada “Alimentació saludable per a infants de 0 a6 anys”.Org. àrea d’Ensenyament.

Dijous 29A les 20h a l’IES Eugeni XammarReunió informa<va de l’IES Eugeni Xammar i del’AMPA. Org. IES Eugeni Xammar i AMPA IES Eugeni Xammar

Divendres 30A les 18h al Casal de la Gent GranActe commemora<u dels 10 anys del Casal de laGent Gran.Org. Agrupació de la Gent Gran i àrea de Gent Gran

Dissabte 31A les 18h a Can MuntanyolaJornada inaugural del III Cicle de Jazz de l’Ametlla:- Exposició fotogràfica “Ametjazz” a la S. Polivalent.- Concert de la Jove Big Band del Taller deMúsics.- Concert de Zzillo.- Concert de VernauMier Quintet.(entrada lliure - aforament limitat)Org. àrea de Cultura.

Diumenge 1 de junyA Illa AcDva Centre EsporDu Municipal.Festa del 3r aniversari d’Illa Ac<va Centre Espor<uMunicipal.Org. Illa AcDva Centre EsporDu Municipal.

A les 18h a la Sala Municipal de Teatre.Pedra, paper, 2sora, d’Elisenda Guiu, a càrrec deelGrup de Teatre Nyoca amb la direcció de MarionaCasanovas.Org. àrea de Cultura i Grup de Teatre Nyoca

2 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seuconDngut.

www.ametlla.cat

Activitats l’Ametlla del VallèsMaig14

@AjAmetllaVallesFacebook.com/AjuntamentAmetlla

Page 3: Diari de l'Ametlla maig 2014

Ajuntamental dia...

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 3Ajuntament al dia...

11.482.666,18 € de pressupost pel 2014

Andreu González i GilAlcalde

Teresa Bada i FranquetRegidora d’Hisenda

Presentem el pressupost del’exercici 2014 anivellat perun import de 11.482.666,18€,que respecte a l’any 2013 haaugmentat un 27,80%, és adir, 2.421.466,18 €. L'equipde govern de l'Ajuntament haseguit la mateixa línia res-pecte l’any 2013, amb la ma-teixa estructura de 17 àrees,i conDnuarà treballant ambsenDt comú i austeritat i enbenefici del poble.

L’augment del pressupostd’aquest 2014 ve donat perles inversions que es volendur a terme, com la urbanit-zació de les voreres de laCtra. BP-1432 i la passera C-17 com a més destacades.

El Capítol I de despeses depersonal s’ha incrementat enun 0,56% respecte l’any 2013.La planDlla es fixa en 92 places,ja que s’han hagut de dotardues places les quals no dispo-saven de complement especí-fic. Això ha provocat aquestaugment en el Capítol I, ques’ha vist atenuat per la reduc-ció dels sous dels càrrecs elec-tes conforme a la modificacióde la Llei 7/1985 de Bases delRègim Local. Les retribucionsdel personal al servei d’aquestAjuntament no experimenta

cap increment retribuDu res-pecte a l’any anterior.

El Capítol II de despeses debéns corrents, és a dir, totesaquelles despeses necessà-ries per al manteniment delsserveis municipals, s’ha incre-mentat amb un 7,42 % res-pecte a l’any 2013, que equi-val a 326.132€. Aquest

augment respon a l'incre-ment del cost de l'energiaelèctrica, al manteniment del'enllumenat públic i per lacompra d’una carregadoraper poder fer el mantenimentdel nostre poble amb l’equipde la brigada municipal, aixícom el manteniment d'in-

fraestructures, reparació declaveguerams, reparació d’as-falt i voreres.

El Capítol III de despeses fi-nanceres pateix una reducciód'un 46,11% respecte a l’any2013. Aquesta important dis-minució ve donada perquè al’exercici del 2014 no s’hauràde fer front al finançament

extraordinari del deute enfactures a proveïdors.

El Capítol IV de despeses ide transferències corrents re-presenta un increment del23,93% respecte l'any ante-rior. Es conDnua amb el com-promís d’ajustaments i sub-vencions a les enDtats.

El Capítol V d’ ingressos cor-rents ha augmentat en con-junt un 199,58% respecte al’any 2013. Pel que fa a l’Im-post de Béns Immobles, elseu Dpus de gravamen haestat del 0,53 €, el mateixtant per cent que l’any 2013.

El Capítol d’Ingressos s’haincrementat per d’Impost

sobre Construccions, Ins-tal·lacions i Obres que l’Ajun-tament preveu ingressar.

Pel que fa al Capítol d’In-versions, aquestes han aug-mentat respecte l’any passat.El seu import total és de2.551.732,66€ . Les inversionsque l’equip govern ha previst

són: la urbanització de les vo-reres de la carretera BP-1432,la passera per a vianants persobre la C-17 que connectaràel nucli urbà amb el CentreComercial Sant Jordi i Pinarde Rosanes, i la construcciód’una caldera biomassa, quealimentarà l’Ajuntament, laBiblioteca, el Casal d’Avis, lesoficines municipals de Terri-tori de Can Muntanyola i laSala Municipal. Aquestes in-versions estan subvenciona-des en gran part per la Dipu-tació i la Generalitat.

No tenim un Ajuntament en-deutat. Els objecDus del pres-supost són estratègics, amb elcompliment dels serveis priori-taris amb rigor, austeritat iequitat en la gesDó. Un pressu-post viable econòmicament iajustat a l’actual marc norma-Du, orientat a les persones, almanteniment dels serveis bà-sics, a l'augment dels serveis debenestar social, a les subven-cions a les enDtats esporDves iculturals, a esDmular l’acDvitateconòmica per ajudar a crearllocs de treball i intentar formarals nous emprenedors, al co-merç (estant al seu costat i aju-dant a promoure l’acDvitat), aconservar mantenir les infraes-tructures del poble òpDmescondicions i a estar al costat iajudar el nostre jovent.

S’ha de mantenir l’equilibrieconòmic i la solvència de l’A-juntament.

En el Ple extraordinari del passat 6 d’abril es va aprovar inicialment el pressupost de l’Ajuntament del 2014, que ha augmentat un 27,80%(2.421.466,18 €) respecte el de 2013 per la previsió d’inversions com la urbanització de les voreres de la PB1432 o la passera sobre la C17

Trobareu el pressupost desglossaten gràfics a la pàgina següent

Ajuntament de l’Ametlla del VallèsHorari d’atenció al públic:

Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de les 8h a les 15hDijous, de les 8h a les 18h

Telèfon: 93 843 25 01 / Web: www.ametlla.cat

Page 4: Diari de l'Ametlla maig 2014

4 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

REGIDORIES OPERACIONSCORRENTS

OPERACIONSCAPTIAL TOTAL

Administració, RRHH i parDcipació 3.982.612,57 € 3.000 € 3.985.612,57 €

Cultura i Biblioteca 97.803,00 € 97.803,00 €

Benestar Social 169.300,00 € 169.300,00 €

Ensenyament 395.500,00 € 395.500,00 €

Sanitat Pública i Consum 41.500,00 € 41.500 €

Promoció Econòmica 36.000,00 € 36.000 €

Esports 515.226,95 € 515.226,95 €

Medi Ambient 1.196.150,00 € 1.196.150,00 €

Joventut 38.600,00 € 1.000,00€ 39.600,00 €

Territori i Obres i Serveis 1.528.480,00 € 1.528.480,00 €

Planejament UrbanísDc 29.800,00 € 2.513.532,66 € 2.543.332,66 €

Hisenda 143.500,00€ 372.391,00 € 515.891,00 €

Seguretat Ciutadana 111.470,00 € 27.200,00 € 138.670 €

Festes 88.500,00 € 88.500 €

Gent Gran i Barris 33.00,00 € 33.000,00 €

Comerç i Turisme 25.100,00 € 1.000,00 € 26.100,00 €Noves Tecnologies,

Innovació i Comunicació 126.000,00 € 6.000 € 132.000,00 €

TOTAL 8.558.542,52 2.924.123,66 € 11.482.666,18 €

INGRESSOS 2014

Capítol I Impostos directes 5.434.600,00 €

Capítol II Impostos indirectes 300.000,00 €

Capítol III Taxes i altres ingressos 1.234.600,00 €

Capítol IV Transferències corrents 1.807.200,00 €

Capítol V Ingressos patrimonials 142.700 €

Capítol VI Alienació d’inversions reals 0,00 €

Capítol VII Transferències de capital 1.827.673,00€

Capítol VIII AcDus financers 11.833,52 €

Capítol IX Passius financers 724.059,66 €

TOTAL 11.482.666,00 €

DESPESES 2014

Capítol I Despeses de personal 3.659.162,57 €

Capítol II Despeses béns corrents 4.393.493,00 €

Capítol III Despeses financeres 48.500,00 €

Capítol IV Tranferències corrents 452.186,95 €

Capítol VI Inversions reals 2.551.732,66 €

Capítol VII Transferències de capital 0,00 €

Capítol VIII AcDus financers 5.200 €

Capítol IX Passius financers 372.391,00 €

TOTAL 11.482.666,00 €

El pressupost Municipal 2014Distribució del pressupost per regidories

Ingressos Despeses

Page 5: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 5Ajuntament al dia...

* Muntsa Marzábal

Muntsa Marzábal (PA) renuncia a la seva acta de regidoraLa regidora del grup de l'oposició Pacte per l'A-

metlla, Muntsa Marzábal, va fer efecDva la seva di-missió del càrrec de regidora de l'Ajuntament del'Ametlla del Vallès en el Ple de 3 d’abril

Marzábal, que ha estat regidora durant un any, vaexplicar que la seva renúncia respon al complimentde l'acord establert entre les tres formacions queintegren la coalició del Pacte per l'Ametlla (GRA,ERC i ICV), i serà susbDtuïda per Enric Pont (ICV).

Es va acomiadar explicant que ser regidora "haestat una experiència meravellosa i colpidora per laresponsabilitat que comporta", alhora que afegiaque s'ho ha "passat molt bé" i que s'ha senDt recol-zada en tot moment pels companys del Ple i per totel personal de l'Ajuntament.

Va finalitzar la seva intervenció afirmant que noes reDra de la políDca, ja que s'hi sent "molt com-promesa", i desitjant sort al regidor que la succeirà.

Crònica del Ple extraordinari de 3 d’abrilEl passat 3 d'abril l'Ajunta-

ment de l'Ametlla del Vallèsva celebrar un Ple de caràcterextraordinari integrat perquatre punts, entre els qualshi havia l'aprovació inicial delpressupost municipal per al'exercici 2014.

El Ple, però, va començaramb l'aprovació amb els votsposi<us de CiU (7), PSC (2) iPA (1) i l'abstenció de SI (1) idel PP (1) de la modificaciópuntual del PGOU de l'Amet-lla del Vallès per a la modifi-cació dels paràmetres urba-nísDcs de la finca situada alcarrer mimosa número 10, albarri de Can Camp.

El regidor d'urbanisme Car-les Borràs (CiU), va exposarque aquest cas ve de l'any2009, quan l'Ajuntament vamodificar el planejament ur-banísDc amb el vist i plau dela Comissió Territorial d'Urba-nisme per poder donar ca-buda a la residència Mimosa,i temps després va haver-hiuna sèrie de denúncies perpart de parDculars.

A parDr d'aquestes denún-cies, el jutge ha dictaminatque la llicència d'acDvitats es-tava ben donada, però que lallicència d'obres no era del totcorrecta. A parDr d'aquí, l'A-juntament s'ha de posar encontacte amb la ComissióTerritorial d'Urbanisme, queés qui va autoritzar la llicènciad'obres en primera instància ique ha interposat un recurs.

Per part de l'equip de go-vern, i amb la voluntat de so-lucionar el problema, es pro-posa una altra modificaciópuntual del PGOU, "més benestructurada, argumentada, illigada amb el planejamentactual".

L'únic regidor de l'oposicióque intervingué en aquestpunt fou en Francesc Sulé

(SI), que va dir que s'hauriapogut fer una jusDficació mésacurada i extensa sobre la ne-cessitat social d'aquesta resi-dència i de l'informe mediam-biental per no deixar capmena de dubte de que la resi-dència funciona correcta-ment.

El segon punt, donar com-pte de l'informe d'estabilitatpressupostària emès per la in-terventora municipal, vaprosperar sense cap observa-ció, per passar al tercer, queera donar reconeixement ex-trajudicial de crèdits.

En aquest punt es va apro-var el reconeixement delscrèdits d'exercicis anteriorsper un import de 24.233,50 €,que corresponen a factures(amb dotació) entregades al'Ajuntament en l'exercici2014, però que pertanyen al'exercici 2013.

Es va aprovar amb els votsa favor de CiU (7) i l'absten-ció de PA (1), PP (1), SI (1) iPSC (2).

Aprovació inicialdel pressupost del 2014

Seguidament es va passar aldarrer punt de l'ordre del dia,amb el qual s'aprovaria inicial-ment el pressupost municipalper a l'exercici 2014, per unimport de 11. 482.666,18 €

L'Alcalde Andreu González(CiU) va indicar que els pres-supostos són molt semblantsals de l'any anterior, peròdestacant un augment de laparDda d'inversions fins a2.551.732,66 € (al 2013 te-

nien una assignació de521.100€) i de Benestar Socialfins 169.300 € (al 2013 era de82.100 €).

La primera de l'oposoció aintervenir fou la Muntsa Mar-zábal (PA), que es va mostrar"sorpresa" per la quanDtat dediners desDnats a despesesfixes com el Capítol I, "que re-presenta el 42,78% de lesdespeses ordinàries, tot ihaver baixat un 2%", fet que"dóna poc marge de manio-bra per prendre decisions po-líDques".

En aquest senDt, l'alcalde vareplicar agraïnt a la Diputaciói a la Generaltat que ajudin aDrar endavant les inversionsprogramades, com ho són laurbanització de la carreteraBP 1432, la passera per da-munt de la C17 que ha deconnectar el barri de Pinar iRosanes amb el centre delpoble o la instal·lació d'unacaldera de biomassa per a lacalefacció de diferents equi-paments municipals.

Marzábal es va mostrar"preocupada" per les despe-ses financeres i els interessosque generen, al que l'alcaldeva respondre que la ràDod'endeutament de l'Ajunta-ment és molt peDt.

La regidora va ser molt crí-Dca amb la despesa que gene-ren certs serveis, especial-ment el Complex EsporDu IllaAcDva Can Camp, al que l’al-calde replicava que "el 20%de la població fa ús de la ins-tal·lació" i que "és una des-pesa heretada"..

Marzábal va acabar afir-

mant que és un "pressupostdiametralment oposat al quenosaltres creiem que hauriade ser un pressupost munici-pal", ja que voldrien un en-deutament "més raonable imés parDcipació".

Seguidament va arribar eltorn del regidor del PP, JuanEsteban, el qual es va mostrarsobtat per l'augment de la re-captació prevista amb els im-postos indirectes (300.000€)respecte anys anteriors, alque l'alcalde va replicar queaixò respon a la "recuperacióde l'economia" i a "projectesque estem segurs que esfaran i que proporcionaran in-gressos”, com ho són la l'Ho-tel Vallès o la nova benzinerade l'Ametlla Park.

Esteban va ser críDc amb ladespesa que comporta laplanDlla de l'Ajuntament "unade les més altes per habitant"i va demanar que, en aquestsenDt, no s'adquireixin com-promisos que perjudiquin enun futur. L'alcalde va replicarafirmant que des que estan al'Ajuntament han reduït laplanDlla municipal en 7 per-sones.

El regidor del PP, com Mar-zábal anteriorment i Sulé méstard, també va ser críDc ambla despesa que suposa elComplex EsporDu MunicipalIlla AcDva i concretament encom es va fer la darrera audi-toria.

Esteban es mostrar d'acordamb la futura instal·laciód'una passera que travessi laC17, i d'una caldera de bio-massa per a dotar de calefac-

ció a diferents equipamentsmunicipals.

Acabat el seu torn, va pren-dre la paraula el regidor de SI,Francesc Sulé, el qual tambéva posar en quarantena el costque el Complex EsporDu Mu-nicipal Illa AcDva suposa perl'Ajuntament, i va proposar es-tudiar que la gesDó la faci di-rectament el Consistori.

Sulé també es va mostrarcríDc amb el projecte d'urba-nització del tram de la carre-tera BP 1432, moDu fonamen-tal pel qual va dir que votarienen contra del pressupost.

El darrer a parlar va ser enBaldomero Reyes en nom delPSC, que va secundar partdels arguments dels altresgrups de l'oposició i que vademanar que se li aclarissindiferents aspectes relacionatsamb el Capítol I i a la placesd'Intervenció i Tresoreria,que han paDt canvis darrera-ment.

Aclarits aquests els dubtes,Reyes preguntà sobre laquanDtat prevista a ingressaramb multes del radar, al quese li va respondre que la xifraprevista en el pressupost derecaptació per multes és uncapmàs del global dels dar-rers anys.

Acabades les argumenta-cions, es va procedir a les vo-tacions. En aquest senDt, elpressupost es va aprovar ini-cialment amb els vots a favorde l'equip de govern i en con-tra de tota l'oposició.

El Ple va acabar amb unamoció d'urgència presentadapel PA, amb la qual la seva re-gidora, Muntsa Marzábal,presentava la seva dimissiócom a regidora en compli-ment del pacte electoral esta-blert entre el seu grup (ERC) iel GRA i ICV.

* Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès

Page 6: Diari de l'Ametlla maig 2014

6 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

Zones blaves gratuïtesa l’Ametlla del Vallès

Policia Local

El passat mes d’abril es varen pin-tar de color blau les zones de limit-ció horària d’estacionament, quefins llavors eren de color vermell.

La forma, color, disseny, símbols,significat i dimensions dels senyalsfiguren en el catàleg oficial de se-nyals de circulació. S’estableix queLa zona d’estacionament limitat téun senyal concret de prohibit esta-cionar dins un quadre negre (R-309),on es pot incloure el temps màximautoritzat d’estacionament i l’ho-rari de vigència de la limitació. Elconductor té la obligació d’indicarde forma reglamentària l’hora d’i-nici de l’estacionament.

Les zones blaves del municipi sóngratuïtes.

El reglament regula també el colorde les marques vials. Les marques bla-ves delimiten els llocs en els que encerts períodes del dia, la duració del’estacionamentautoritzat està limitat.

En breu es posarà en funcionamentun sistema d’avís amb la finalitat deconscienciar al ciutadà de la impor-tància del compliment de la norma-Dva. Això permetrà que les patrullespuguin dedicar més temps a tasquesde seguretat ciutadana com la pro-tecció dels béns i persones del muni-cipi patrullant pel màxim de zonespossibles més allunyades del centre

urbà, la protecció escolar, la regula-ció del trànsit en zones claus i mo-ments concrets de més volum detrànsit. Alhora, es garanteix una flu-ïdesa en les zones d’estacionament,fet que permet als ciutadans realit-zar les seves gesDons diàries ambmés rapidesa i seguretat i dinamitzarel comerç del municipi.

Per aquest moDu, des de la PoliciaLocal demanem la màxima col·labo-ració a les persones Dtulars dels es-tabliments i les que treballen als co-merços i empreses situades a propd’aquestes zones per a què aparquinels seus vehicles als espais d’estacio-naments lliure i il·limitat, propiciantd’aquesta manera un major nombrede places d’aparcament als seus po-tencials clients i usuaris.

A l’Ametlla aquestes zones estanlocalitzades als carrers: Major, PepMunné, SebasDà Torres, Torre-gassa, Passeig de l’Ametlla, PompeuFabra, AnDc Camí de Caldes i Ctra.Sant Feliu i el seu horari és de di-lluns a divendres de 9h a 13h i de16h a 20h i els dissabtes de 9h a13h. El temps màxim per estacionarés d’una hora, i és obligatori indicarl’hora d’arribada, ja sigui amb els re-llotges que es poden trobar a l’Ajun-tament i/o comerços de la zona, o sino es disposa del rellotge, mitjan-çant un paper o cartolina en la ques’ha d’indicar, l’hora d’arribada.

Les zones de limitació horàriad’estacionament del municipihan estat pintades de blau encompliment del ReglamentGeneral de Circulació. Aques-tes zones estan incloses en laregulació de les parades i esta-cionament i volen garanDr lafluïdesa del trànsit i la rotacióde les zones d’estacionamenten zones comercials i de ges-Dons del ciutadans.

Votacions del Pleextraordinari de 3 d’abril

1.- Aprovació de la modificació Puntual del PGOU del'Ametlla del Vallès, per a la modificació dels paràmetresurbanís<cs de la finca situada al carrer Mimosa núm. 10

Vots a favor: CiU (7) + PSC (2) + PA (1)Abstencions: SI (1) + PP (1)

2.- Donar compte de l'informe d'estabilitat pressupos-tària emès per la Interventora Municipal.

3.- Aprovació reconeixement extrajudicial de crèdits.Vots a favor: CiU (7)Abstencions: PSC (2) + SI (1) + PP (1) + PA (1)

4.- Aprovació inicial del Pressupost per a l'exercici de2014, la Plan<lla de Personal i la relació de llocs de tre-ball.

Vots a favor: CiU (7)Vots en contra: PSC (2) + SI (1) + PP (1) + PA (1)

* La regidora Dolors Torante no va assisDr a la sessió.

* Les zones blaves del’Ametlla del Vallèssón gratuïtes.

CAMPANYA D’IDENTIFICACIÓ I ESTERILITZACIÓ D’ANIMALS DE COMPANYIA NOMÉS FINS EL 30 DE MAIG

La campanya està en vigor entre els dies 3 de març i el 30 de maig d’enguany.Els propietaris dels animals s’hauran d’inscriure a la web de la campanya (www.socresponsable.org) i hauran de tenir i presentar al

centre veterinari el número de registre d’inscripció a la campanya corresponent als seus animals.Les esterilitzacions es faran només en el cas que l’animal esDgui idenDficat amb microxip ja que és un requisit indispensable per

poder acollir-se als preus promocionals de la campanya. Les dues actuacions es poden realitzar alhora.L’import de totes les actuacions veterinàries es pagarà directament al centre corresponent.

Page 7: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 7Ajuntament al dia...

La III Bo<ga al Carrer, Sant Ponç i la II Trobadade Cotxes Clàssics i Mí<cs, el dia 10 de maig

Tal i com avançàvem a la darrera edi-ció del Diari de l’Ametlla, el proper dis-sabte 10 de maig el centre de l’Ametlladel Vallès acollirà una gran quanDtatd’acDvitats de caire ben divers que esretroalimentaran les unes amb les al-tres i que ompliran de vida i color elscarrers del poble.

A parDr de les nou del maE, a la plaçade l’Ajuntament i als primers trams delPasseig, Dndrà lloc la II Trobada deCotxes Clàssics i Mí2cs de l’Ametlladel Vallès que, com el seu nom indica,reunirà a fanàDcs dels vehicles de qua-tre rodes de més de vint-i-cinc anys, elsquals els exposaran per gaudi de totala concurrència i que comptarà amb unsorteig i reparDment de premis.

III Bo<ga al CarrerParal·lelament, i durant tota la jor-

nada, es farà la III Bo2ga al Carrer, unainiciaDva que pretén dinamitzar el co-merç del poble a través de la qual co-merços i empreses de l’Ametlla del Va-llès treuran els seus productes i ofertesal carrer, a l’aire lliure, concretament

al carrer Torregassa en el tram com-près entre els carrers SebasDà Torres iJosep Carreres.

A més, enguany, nou bars i restau-rants s’han sumat a la III Bo2ga al Car-rer elaborant un menú de 14 € per talque qui ho desitgi pugui gaudir d’unbon àpat a un mòdic preu, en un con-text fesDu com el d’aquesta jornada.

IV Ral·li FotogràficUna altra novetat d’enguany és l’or-

ganització del 4t Ral·li Fotogràfic del’AFA, que està obert a tothom i queatorgarà aquests tres premis el dia 31de maig, a les 18h, a la Sala Polivalent:

- Primer premi: abonament wellnessper a dues persones a Illa AcDva CentreEsporDu Municipal. Dues valoracionscorporals. Dos sessions d’entrenamentpersonal TRX. Dos sessions de Bronce-jat i un welcome pack.

- Segon premi: Pack d’acDvitat per adues persones.

- Tercer premi: sopar Xammar per adues persones.

Les bases es poden consultar en

aquesta mateixa pàgina o bé al web dewww.ametlla.cat

Fira de Sant PonçLa Fira de Sant Ponç és un esdeveni-

ment molt arrelat al nostre poble queno podia faltar, i que enguany es com-plementarà amb la I Fira del Vi i delFormatge.

Durant tot el dia, 35 parades de pro-ductes naturals, remeiers i artesanss’ubicaran els jardins de Can Munta-nyola, on també hi haurà l’AgrupacióCultural de Dones de l’Ametlla.

A parDr de les 17.30h, l’àrea de Cul-tura organitzarà una ballada de sarda-nes amb la cobla de Sabadell.

Altres ac<vitatsA conDnuació enumerem algunes de

les acDvitats complementàries que esfaran el dia 10 de maig:

- Al maE: degustació gratuïta de porcsenglar caçat en una de les batudes or-ganitzades per l’Ajuntament.

- Al maE: Tabalers Pota Roja de Cas-tellbisbal.

- Cantada de Caramelles dels alumde l’escola Els Cingles acompanyatspels cavalls d’Hípica la Quaranya.

- A la tarda (16.30h): Taller Caminasaludable, camina amb pals, a càrrecde Mar Nua.

- A la tarda (19h): Exhibició de capoe-ira a càrrec de Mar Nua.

- A la tarda: Circ “LOS”.- Integral PSIC farà el taller Joc, crea-

2vitat i família.- Sorteig del premi de la Campanya

de Primavera de l’ACA.

El dissabte 10 de maig es presenta com una jornada maratoniana a l’Ametlla del Vallès, amb acDvitats de caràcter ben divers per a tots els gustosorganDzades per les àrees de Comerç, Cultura i Promoció Econòmica, amb la col·laboració de l’Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla i de l’AFA

Restaurants par<cipantsa la III Bo<ga al Carrer

BuganvíliaCan CampCan Quico

El Col·leccionistaFontana della Piazza

La Plaça BellaLa Ros<sseria

Les BruixesMini Golf Roquetes

Page 8: Diari de l'Ametlla maig 2014

Apunts de psicologia

Avui comencem al Diari de l’Ametlla una nova secció Dtulada “Apunts dePsicologia”. L’objecDu d’aquesta secció és apropar als lectors alguns delstemes i conceptes importants per entendre les bases d’una ciència que té,com un dels seus objecDus primordials, la prevenció i promoció de la salutmental en considerar que aquest aspecte és cabdal en el fet d'assolir unabona salut en general.

És important comentar que aquests peDts i molt humils arDcles Dndrancom a vocació i raó de ser esdevenir un espai de reflexió i apoderament. Pertal que cadascun de nosaltres pugui aprofitar, si ho considera, els diversosaspectes que potser li permeDn i ajudin a millorar la forma com ens enfron-tem a la vida, i a les dificultats, en el dia a dia i en el futur.

També cal dir que algunes de les coses que en aquesta secció exposaremno s’han de considerar com veritats absolutes, a la psicologia n’hi ha moltpoques d’aquestes, sinó que som nosaltres els que hem de decidir com iquant aprofitem les idees i reflexions que aquesta secció vol promocionar.

Aquesta secció realment complirà la seva tasca si la població la fa seva i laconverDm en un espai viu i comunitari. Així doncs us animem de tot cor aparDcipar-hi acDvament! Si ho considereu adient podeu aportar-hi temes,preguntes, reflexions… i és clar, també podeu fer criDques o donar altrespunts de vista... Ja us ho he comentat, la psicologia no té veritats absolutes,i tots tenim coses imprescindibles, interessants i plenes de senDt que segurque han de ser tractades en una secció com aquesta. Intentaré anar reco-llint i tractant totes les aportacions que em feu arribar.

En principi la dinàmica que uDlitzaré serà la de tractar un tema diferentcada mes. Al final de cada tema aprofitaré l’úlDm paràgraf per introduir eltema següent. I la forma de fer-ho serà reproduir alguns aspectes de lesparts de converses que he manDngut amb persones que m’han permèsacompanyar-les en l’apassionant viatge del canvi cap a una vida més plena ifeliç. Òbviament es respectarà de forma absoluta el dret a la inDmitat i pri-vacitat dels ciutadans i no donarem cap Dpus d'informació de Dpus biogràfico familiar.

Comencem?

“Després de pensar tot el cap de setmana en la conversa que vam mante-nir la setmana passada vaig decidir que el dilluns faria alguna cosa diferent.Intentaria veure el món en colors i no en color sípia. Em vaig aixecar unamica més d’hora i al meu habitual cafè amb llet hi vaig afegir un plat de ce-reals, una poma i una taronja.Realment començo el dia millor sense presses i arribant a l’ estació de tren

amb més calma. La meva respiració era inusualment calmada i em vaig con-centrar en la magnífica experiència d’ inhalar l’aire, assaborir-lo i després ex-pulsar-lo gaudint pel sol fet de fer-ho.Feia un dia molt fred

però vaig fixar-me en comés d’agradable el momenten què els primers raigs desol t’escalfen la cara debon ma>. Feia massatemps que no gaudia d’a-quest moment sen-se pen-sar en tots els problemesque =ndria al llarg del dia.A l’estació vaig fixar la

meva mirada en el somriure d’unes estudiants que segurament anaven a launiversitat. I vaig notar com, quasi sense adonar-me’n, jo també somreia. Al’entrar al tren vaig seure al seient i vaig dir, alt i clar, un bon dia a tothom.La inicial mirada de perplexitat es va transformar en uns somriures còmpli-ces i en unes molt gra=ficants devolucions de diversos bons dies que ja sabiaque m’havien de donar energia per a tota la resta del dia….”

Lluís Domingo LópezPsicòleg i [email protected]

Page 9: Diari de l'Ametlla maig 2014

Relació de par<cipants i tapesCAMPUS BAR- Chupito Gin Tonic, Miniboki de Dnta de calamar amb maionesa dewasabi, Miniboki de cúrcuma amb Curry al Curry.- Zurito de Vi, Miniboki de tomàquet amb Burger feta a casa, Minibokide alfàbrega i julivert amb mozzarella i tomàquet de l’hort.- Sorpresa dolça

CAN CAMP- Coca tricolor d'amanida grega.- canaló de roastbeef amb crema de patata i romesco de can camp.- Timbal de saltejat de verduretes amb tataky de tonyina arrebossat desèsam.

CAN QUICO- DàDl farcit de crema de foie-gras i boletus sobre torradeta de pansesi crispetes d'ametlla torrada.- Préssec farcit de cua de bou i festucs amb mantega d'herbes provençals.- Capuccino de bolets i formatge amb la seva galeta de Idiazábal.

LES BRUIXES- Tartaleta de mousse d'albergínia.- BoDfarró amb ceba caramel·litzada.- Barqueta d'hummus.

POMO D’ORO- Pomo d'Oro - Mozzarella i gorgonzola amb talls de poma i panses.- Della casa - Tomàquet, mozzarella i deliciosa carn de vedella picadaaromaDzada amb mostassa de Dijon.- Grigliata - Tomàquet, mozzarella, i carbassó, albergínia i ceba al forn.

RESERVA DIBÉRICO- Tapa reserva Dibérico.- Tapa Dibérico formatges.- Tapa Dibérico sorpresa croquetes.

Tot a punt pel “TapAmetlla”

A iniciaDva de l’àrea Comerçde l’Ajuntament, el proper dis-sabte 17 de maig s’organitza elIII TapAmetlla, un concurs detapes en què hi parDciparan sisestablimients del municipi elsquals compeDran per la Tapad’Or, la Tapa de Plata i la Tapade Bronze presentant trestapes cadascun d’ells.

Així les coses, a parDr de les

18.30h tothom que ho desitgipodrà apropar-se a la plaça del’Ajuntament per degustar amolt bon preu les originalscreacions d’aquests restau-rants, i puntuar-les per ajudara definir quina és la millortapa de l’edició de 2014.

Com a novetat, enguany espodrà adquirir una copa de viamb la l’anagrama del TapA-

metlla gravat, i així anarcol·leccionant les copes quees presentaran en properesedicions.

I per tal d’amenitzar l’am-bient, cap al vespre el grup“Rebelión” farà un concert ala fresca en què versionaràtemes de pop/rock dels anysseixanta i setanta del seglepassat.

El 17 de maig torna el TapAmetlla, en la que serà la seva tercera edició i enquè sis restaurants de l’Ametlla del Vallès compeDran per oferir la millor tapa

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 9Ajuntament al dia...

Page 10: Diari de l'Ametlla maig 2014

Àrea de Benestar Social

DESTINATARIS1- Alumnes matriculats en

centres educaDus del VallèsOriental, sosDnguts amb fonspúblics de Catalunya, en qual-sevol dels cursos de segoncicle d’educació infanDl, edu-cació primària i educació se-cundària obligatòria sensecompactació horària.

2- La unitat familiar empa-dronada a L’Ametlla del Vallès(per membres de la unitat deconvivència s’ha d’entendretotes les persones que consDnal volant de convivència).

TERMINI DE PRESENTACIÓDE LES SOL·LICITUDS:

Dates: 23 d’abril al 23 demaig 2014.

Lloc: registre de l’Ajunta-ment de l’Ametlla, de dillunsa divendres de 8h a 15h i di-jous de 8h a 18h.

Si necessiteu més informa-ció truqueu al telèfon de l’A-juntament 93.843.25.01, i/odemaneu cita prèvia.

DOCUMENTACIÓ QUE CALPRESENTAR (original ofotocòpia compulsada):

1. Instància de sol·licitud del’Ajuntament de l’Ametlla.

2. Sol·licitud d’ajut de men-jador curs 2014/2015, del C.C.del Vallès Oriental. Es facilitaal mateix ajuntament.

3. Volant de convivènciaemès per l’ajuntament.

4. NIF/NIE o passaport dels

pares o tutors de l’alumne/a,o en cas de no disposar-necerDficat de naixement o lli-bre de família.

5. En cas de representaciólegal o acolliment del benefi-ciari, documentació acredita-Dva d’aquest fet.

6. La relació dels membresde la unitat familiar per al cre-uament de dades entre admi-nistracions.

7. La declaració de l’IRPF2013 de tots els membres dela unitat familiar i la documen-tació necessària expedida pelsorganismes competents pertal de determinar la renda fa-miliar, els rendiments patri-monials i el volum de negoci.

8. En el cas de no presentarla renda per no tenir-ne obli-gació, s’ha de presentar la se-güent documentació: cerDfi-cat de vida laboral, si s’hatreballat durant el 2013 s’had’aportar el cerDficat de re-tencions i ingressos de cadaempresa on s’hagi treballat, obé, els fulls de salari del’any 2013 o cerDficat equiva-lent, així com qualsevol altradocumentació acreditaDvadels ingressos obDnguts.

9. En els casos en què algundels membres de la unitat fami-liar rebi qualsevol Dpus d’ingréscorresponent a rendiments nocontribuDus, s’ha d’aportar ladocumentació que es relacionaa conDnuació en funció de lafont o fonts d’ingressos:

9.1. En tots els casos ex-cepte els pensionistes, l’in-

forme de vida laboral emèsper la Seguretat Social

9.2. En el cas de personesen situació d’atur, el cerDficatactualitzat de l’OTG en quèconsD si es percep la presta-ció d’atur i la seva quanDa.

9.3. En el cas de personesperceptores de la renda mí-nima d’inserció, el cerDficatacreditaDu actualitzat.

9.4. En el cas de pensionis-tes, el cerDficat acreditaDu dela percepció d’una pensió i dela seva quanDa actualitzada.

9.5. En el cas de separació odivorci, documentació acredi-taDva de la pensió d’aliments,o bé, en cas d’incomplimentd’aquesta obligació, la docu-mentació acreditaDva de lareclamació d’aquesta pensió.

9.6. Qualsevol altra docu-mentació no prevista amb an-terioritat que acrediD fe-faentment els altres ingressosno contribuDus.

10. En el cas de disminucióo discapacitat .sica, psíquicao sensorial d’algun membrecomputable de la unitat fami-liar, cerDficats que acrediDnaquestes circumstàncies i elseu grau.

11. Per a la valoració de lessituacions específiques de launitat familiar, a les sol·lici-tuds s’ha d’ajuntar la docu-mentació següent:

11.1. El Etol de família nom-brosa vigent.

11.2. El Etol de família mo-noparental vigent.

11.3. Per a infants en acolli-

ment la resolució d’acollimentde la Direcció General d’Aten-ció a la Infància i l’Adolescència.

11.4. La resolució de reco-neixement de grau de disca-pacitat, o bé el cerDficat queacrediD el grau de discapaci-tat emès per un CAD del De-partament de Benestar Sociali Família o pels organismescompetents d’altres comuni-tats autònomes, correspo-nent a l’alumne i/o germans.

11.5. La resolució dels Ser-veis Territorials del Departa-ment d’Ensenyament per a

l’alumnat amb necessitatseducaDves específiques.

11.6. cerDficat de l’ajunta-ment respecDu acreditaDu dela distància igual o superior a2 quilòmetres, entre el domi-cili de l’alumne i el centre es-colar on cursa els estudis enun sol senDt i en línia recta.

*L’omissió de presentacióde la documentació d’aquestapartat 11, suposa la no acre-ditació de la situació respec-<va, i conseqüentment no es<ndrà en compte en la valo-ració de l’ajut.

10 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

S’obre el període de sol·licitud dels ajutsper al menjador escolar 2014/2015Del 23 d’abril fins el 23 de maig s’obre el període de sol·licitud de l’ajut econòmic del Consell Comarcal del Vallès Oriental per al menja-dor escolar del curs 2014/2015. La sol·licitud es presenta a l’Ajuntament on el beneficiari esDgui empadronat, amb la documentació queacredita les circumstàncies que s’al·leguen. Poden sol·licitar els ajuts de menjador els pares, les mares, els tutors legals o les personesencarregades temporalment o definiDvament de la guarda de les persones beneficiàries.

*La implicació de lesfamílies en el dia a diade l’escola és molt im-portant.

Les famílies a l’escola

Escola Bressol Municipal l’Ametller

A l’Escola Bressol Municipal l’Ametller creiemque és molt important i fonamental la implica-ció de les famílies en el dia a dia de l’escola, per-què així l’infant connecta el seu món familiaramb la vida a l’escola i d’aquesta manera els in-fants es senten amb confiança i seguretat.

Per altra banda, és també important que lesfamílies coneguin tot el que es fa a l’escola i hiDnguin accés a la vida interna quan ho necessi-Dn. Per això duem a terme diferents acDvitatsdurant el curs on tots hi estem convidats i onpodem gaudir moments per tal de créixer junts,un exemple és la plantada de floretes que vamfer a l’arribada de la primavera.

Page 11: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 11Ajuntament al dia...

“La nostra intenció és millorar, però estem condicio-nats pel voluntariat dels membres de la Junta actual”La Gemma Demunt és la presidenta de l’AMPA de l’InsDtut Eugeni Xammar, la qual representa un 90% dels alumnes del centre.Ens hem reunit amb ella perquè ens expliqui quina és la feina que realitzen i quin són els principals obstacles amb què es troben.

* La Gemma Demuntés la presidenta del’AMPA de l’InsDtutEugeni Xammar / Ra-fael Sánchez

Redacció

Què és l’AMPA?L’AMPA és l’Associació de

Mares i Pares d’Alumnes de l’Ins-Dtut Eugeni Xammar de l’Ametlladel Vallès.

Qui la integra?Aquest curs la junta està formada

per 8 pares i mares: la Gemma(presidenta), l’Elsa (secretària),l’Enric, la Llum, la Carme, la Pepi, laMontse i l’Anna. Tots hi col·labo-rem de forma voluntària.

Tot el que fem és sense ànim delucre. Tot el que gesDonem ésamb els ingressos dels socis del’AMPA. No rebem cap Dpus desubvenció.

A qui representa l’AMPA?A totes les famílies que en són

sòcies. Aquest curs 13/14 són untotal de 365, que és un 90% delsalumnes de l'InsDtut Eugeni Xam-mar, inclòs el batxillerat.

Què fà l’AMPA?Organitzem acDvitats extraesco-

lars de 15.30h a 16.30h.Aquest curs fan extraescolars un

25% dels alumnes.

Ens pot fer cinc cèn<ms d’a-questes ac<vitats?

Esports: Al nostre poble ja s’ofe-reixen moltes acDvitats esporD-ves, però si a algun curs veiemque hi ha alumnes que volen ferun esport o acDvitat que no s’ofe-reix al poble, intentem incloure’len les nostres acDvitats.

Idiomes: Cada vegada és més ne-cessari estar preparat amb altresidiomes, i aquests darrers anyshem organitzat cursos d’anglès id’alemany. Hi ha dos nivells d’an-glès i dos d’alemany i, dins d’a-quests nivells intentem que sobre-tot els nens i nenes puguin arribar aentendre’s i a relacionar-se enaquests idiomes. Que nosaltres Dn-guem coneixement, som l’únic ins-Dtut que orferim classes d’alemany.

Tècniques d’estudi: De dos atres dies per setmana, els alumnesestan durant 1 hora i amb el su-port d’una persona encarregada(pedagoga), que els resol dubtes iels dóna eines per poder opDmit-zar millor els mètodes d’estudi.

Servei de Biblioteca: De dillunsa dijous la biblioteca del centreestà oberta i amb una persona vi-gilant, perquè els nens i nenes pu-guin tenir un espai adient per es-tudiar o llegir.

Socialització: Des de fa anysestem immersos en la reuDlitzaciódels llibres, d’aquesta maneravetllem per l’ecologia, i molt mésimportant, estalviem a les famíliesuna quarta part del cost dels lli-bres de les matèries comunes (nooptaDves). Donem una vida úDlals llibres de 4 anys, sempre d’a-cord amb el professorat de l’InsD-tut, perquè manDnguin el mateixllibre almenys aquest temps, sem-pre i quan no hi hagi un canvi detemari obligat pel sempre tant“esDmat” Sr. Wert.

Ajudes a l’Ins<tut: Durant els úl-Dms cursos hem col·laborat aju-dant l'InsDtut a pintar el centre,arreglar la calefacció, comprarmaterial del laboratori (en pro-cés), canvi d’ordinadors de lesaules d’informàDca o de servidorper tal que els alumnes no hagind’estar uns minuts esperant aobrir una aplicació o per poder gu-ardar un document (en procés).

També col·laboren en l’organit-zació del viatge a Londres...

Cada any, des de fa uns quants,els alumnes de 4t d’ESO fan el crè-dit de síntesi sobre Londres. Pas-sen uns dies a Londres i des del'AMPA preparem el viatge, no lesacDvitats (això ho preparen elsprofessors que hi van).

Aquest viatge costa bastants di-ners, i per tal d’estalviar-ne unsquants a les famílies, l’AMPA pre-para durant tot el curs una sèried’acDvitats a les quals hi parDcipenels alumnes i pares i mares d’alum-nes que hi viatgen. Com el MercatBoig, Fira de Nadal, Loteria, Soparde Nadal, venda de bombons i pol-vorons, Carnestoltes, venda de sa-marretes o bosses, Sant Jordi.

Quines són les darreres deci-sions preses per la junta?

Vam acordar pel curs 14/15pagar els autocars de les excur-sions que realitzin els nostresnens/nenes amb els seus paresassociats a l'AMPA, així la quotade l’excursió serà més baixa.

També vam acordar, si nohem de renovar gaires llibresper canvi de matèries, socialit-zar els llibres de 1r de batxille-rat (llibres comuns, 5 llibres).

Quines són les seves expec-ta<ves de futur?

La nostra inquietud és millo-rar constantment, però estemsupeditats al voluntariat i dis-ponibilitat dels membres de lajunta els quals, com és normal,tenen la seva feina, i fan i hi vanquan poden. Per aquesta raóintentem ampliar la junta i que

hi puguin entrar més mares ipares per poder ajudar en elque puguem en l'educació delsnostres fills.

En aquest senDt, l'InsDtut il’AMPA realitzarem una reunióinformaDva al mateix InsDtut, elproper 29 de maig a les 20 hores.

Al mateix temps, estem pre-parant una enquesta per conèi-xer les inquietuds i necessitatsque tenen les nostres famílies,per intentar oferir un millorservei, sempre dins les nostrespossibilitats.

Els nostres fills s’ho mereixen.

Page 12: Diari de l'Ametlla maig 2014

12 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

Concert de primavera de l’Escola Munici-pal de Música i de l’IES Eugeni Xammar

Alumnes de l’IES E. Xammar viatgen a Hongria

IES Eugeni Xammar

El 7 d’abril, a les 6 de la tarda, vatenir lloc a la Sala un concert a càr-rec de les corals de l’Escola de Mú-sica i la coral dels alumnes de 1r Bd’ESO de l’InsDtut Eugeni Xammar.

Primer van actuar les corals del’Escola de Música, que van comen-çar amb una cançó japonesa (Obo-rozukiyo) i una d’africana (Wi-Mo-We). Després, l’alumna Anne vanTongeren va cantar tota sola lacançó Memory, del musical Cats, i

també va fer solos a les cançonsAllelujah, de Leonard Cohen, quevan cantar els alumnes de l’Escolade Música, i a The Rose.

La coral de l’InsDtut va cantar trespeces del musical Cabaret. Al final,totes les corals juntes van cantardues cançons: The Rose, de Jane Jo-plin, i L’Ametlla, l’Ametlla (versió ca-talana de New York, New York, deFrank Sinatra), que va ser molt aplau-dida. També van actuar els alumnesd’ambós centres Max GuDérrez i PolTuru amb dues peces de percussió.

IES Eugeni Xammar

Del 8 al 12 d’abril, cinc alumnes de 3r d’ESO,acompanyats per dos professors, han viatjat aHongria en el marc de la parDcipació de l’InsD-tut al Projecte Comenius de la Unió Europea.El tema general d’aquest projecte és H2O,l’essència de la vida i l’objecDu principal és fercréixer la consciència mediambiental de l’a-lumnat al voltant de l’eix de l’aigua. Hi parDci-pen altres cinc centres de diferents països dela Unió Europea: Alemanya, Itàlia, Dinamarca,Hongria i Regne Unit. Els alumnes dels centresparDcipants es reuneixen cada vegada en uncentre diferent per treballar temes concretsrelacionats amb l’aigua. A Hongria han treba-llat el tema Economia i aigua.

Aquest és el tercer viatge que s’ha fet aquestcurs. El primer va ser del 8 al 13 d’octubre en

què un grup de 1r de batxillerat va viatjar a Di-namarca, el segon va ser del 10 al 14 de desem-bre, també amb alumnes de 1r de batxillera,que van anar a Alemanya. Al curs vinent hihaurà dos viatges més, a Itàlia i a Gran Breta-nya, i del 21 al 24 d’abril, serà l’InsDtut qui rebràels alumnes dels altres centres parDcipants pertreballar el tema La literatura i l’aigua.

* Concert de prima-vera dels alumnes del’Escola Municipal deMúsica de l’Ametlladel Vallès.

* Representació de l’IES Eugeni Xammar a Hongria

Procés de preinscripció a l’EscolaBressol Municipal l’Ametller

Àrea d’Ensenyament

Donada la resolució ENS/260//2014 de 7 de febrer sobre lesnormes de preinscripció i matrícula dels diversos ensenya-ments sosDnguts amb fons públics, s’obre el període de pre-inscripció del 5 al 16 de maig a l’Escola Bressol municipal l’A-metller per al curs 2014-2015.

CALENDARI DEL PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ I MATRICULACIÓ

El procés de preinscripció s’inicia amb la presentació desol·licituds i finalitza amb la publicació de les relacions d’alum-nat admès.

El calendari del procés de preinscripció i matriculació pel curs2014-2015 serà el següent:

PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS DE PREINSCRIPCIÓ

Les sol·licituds de preinscripció es presentaran a la següentadreça d’acord amb el calendari anteriorment esmentat.

Escola Bressol Municipal l’Ametller- Can Camp. Passatge delPi, 12 (al costat del CITA). Telèfon: 93 845 79 59

Les sol·licituds es formalitzaran mitjançant l’imprès publicata: www.gencat.cat/ensenyament

Trobareu més informació, criteris d’admissió i documentaciónecessària a la web de l’Ajuntament hFp://www.ametlla.orgo bé podeu adreceu-vos a l’Escola Bressol.

* L’Alba de Toro pro-nunciant la conferèn-cia a l’Escola deMúsica.

L’ametllatana Alba de Toro parla de la seva experiència a l’Índia a l’Escola Municipal de Música

Organitzada per l’Escola Municipal de Músicade l’Ametlla del Vallès, el passat dimarts 22 d’a-bril l’ametllatana Alba de Toro va pronuniar unaconferència a la Sala d’Actes de l’Escola Muni-cipal de Música en què va explicar la seva expe-riència a l’Índia, com a professora i com alumnade nens i nenes invidents.

Alba de Toro va explicar el projecte de la Fun-

dació Vicenç Ferrer amb què ha col·laborat, ales escoles de nens i nenes invidents per tal queels alumnes aconsegueixin la confiança neces-sària. També explicà com ensenyen la música al’Índia i el que significa per a ells.

Acompanyada pel seu gos pigall, va mostrarla seva fascinació per aquest país, una fascina-ció que, va explicar, li ve de ben peDta.

FASES DATES

Període presentació de sol·licitudsde preinscripció Del 5 al 16 de maig

Barem 21, 22 i 23 de maig

Publicació de llistes provisionalsamb el barem 27 de maig

Presentació de reclamacionsa les llistes baremades 28, 29 i 30 de maig

Sorteig públic a les 10h a l’E. B. M. l’Ametller perdeterminar l’ordre de sol·licituds si és necessari 28 de maig

Publicació de la relació definiDvad’lumnat admès 5 de juny

Període de matriculació Del 10 al 13 de juny

Dilluns5 i 12

de maig

Dimarts6 i 13

de maig

Dimecres7 i 14

de maig

Dijous8 i 15

de maig

Divendres9 i 16

de maig

15h a 19h 15h a 17h 15h a 17h 8.30h a 11h15h a 17h 15h a 17h

Page 13: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 13Ajuntament al dia...

Els barris opinen...El Serrat Turons del Vallès

En estos primeros meses del año hemos empe-zado un poco flojos, bien por la inac=vidad del a-yuntamiento de temas tratados y también por lafalta de =empo de los miembros que componemosla asociación, 3.Las úl=mas no=cias con respecto al cambio de

ubicación de la asociación son que el dinero paraeste proceso está aprobado. Veremos en quequeda.La asociación propondrá al resto de asociaciones

que se haga un documento en el que se refleje quese necesitan cámaras de seguridad ciudadana.En varias poblaciones de Girona están trabajando

en esa dirección. Las 85 cámaras existentes se in-crementaran un 50%, una decena se des=narán atráfico y 35 más a seguridad ciudadana.L' Ametlla por su extensión es una buena candi-

data y sería un buen complemento a los efec=vosde la policía local.La frase: " No se puede poner un policía en cada

manzana " es transferible a nuestra población.Los úl=mos robos producidos en el Serrat han sido

de día, por lo cual quizás se tendría más informa-ción y control del personal que circula por nuestrosbarrios.Sabemos que una vez presentado el proyecto lo

tendrá que valorar la COMISION DE VIDEOVIGILAN-CIA DE CATALUNYA, así que mientras antes se pre-sente el proyecto mejor para todos.Decir también que la crisis golpea fuerte, el tri-

mestre pasado 6 socios se dieron de baja. Ahorasomos 40 socios que pagamos las cuotas para quesigamos hacia adelante.Esperamos impulsar la asociación cuando tenga-

mos nuestra nueva ubicación; el lugar más céntricopermi=rá conectar más directamente con nuestrosvecinos.Un saludo,

Associació de Veïns del Serrat

Des dels TURONS DEL VALLÈS donem la benvin-guda a la primavera.

Confiem que des de l'Ajuntament vagin fent elspreparaDus per fumigar o tractar de la manera mésefecDva possible les plagues de mosquits que, cadaany, ens fan l'esDu més dur. No podem menjar al'exterior sense quedar com un colador.

I si algun esDmat veí, o des de qualsevol barri delnostre esDmat poble, sap algun remei infalible queDngui la generositat de comparDr-ho, segur quetots ens n’alegrem molt!

Associació de Veïns de Turons del Vallès

Any Xammar a l’EscolaEls Cingles: Jornades CulturalsEscola Els Cingles

L’Escola Els Cingles ha dedicat les Jornadesculturals d’enguany a la figura d’Eugeni Xam-mar.

Durant els dies 28, 29 i 30 d’abril s’han re-alitzat diverses acDvats:

- Ruta Xammar: tot l’alumnat de primària hiha assisDt guiats per la Sra. Àngels Margalló.

- Concert EMMA: l’alumnat de cicle mitjà,després d’assisDr al concert organitzat perl’escola de música, ha redactat una críDca mu-sical, gènere que conreà Xammar a l’inici de laseva carrera periodísDca.

- Gimcana Xammar: tot l’alumnat ha parDci-pat en una gimcana on les proves estaven re-lacionades amb la biografia de Xammar.

- Portes obertes: la tarda del dia 30, l’escolaha obert les seves portes a les famílies delcentre per tal que es poguessin veure de propels treballs fets per l’alumnat de l’escola al’entorn de l’Any Xammar.

El logoDp de l’Any Xammar amb què l’Ajun-tament ha difós les diverses acDvitats organit-zades dins i fora del nostre municipi per com-memorar el 125è aniversari del naixementd’aquest il·lustre rodamón, s’ha completatdes de l’Escola Els Cingles amb un de propi,

amb la voluntat de fer més proper el perso-natge a l’alumnat d’educació infanDl i primà-ria.

L’autora del logoDp és la mestra de l’escola,Sra. Neus Bramona.

Vine a conèixer l’orquestra

Escola Municipal de Música

El passat dilluns 28 d’abril més de tres-cents alumnes de lesescoles de primària de l'Ametlla del Vallès, El Cingles i BerEvan parDcipar el el projecte pedagògic "Vine a conèixer l'or-questra". Van assisDr a un concert a la Sala Municipal, delsalumnes d’instruments de corda de l’Escola de Música de l’A-metlla i del Conservatori de Manresa.

El programa musical va ser ben variat, amb peces com el "TeDeum" de M.A. CharpenDer, "Pompa i circumstància" deE.Elgar i "In Dreams" de la pel·lícula d’El Senyor dels Anells. Du-rant el concert els directors de l'orquestra: l'Anna Mora (pro-fessora de violoncel) i el Javier Garcia (professor de viola) vanexplicar els diferents instruments que formen una orquestra iles seves caracterísDques.

L'experiència va ser molt posiDva i tots van poder gaudir d'unbon concert.

*Concert “Vine a conèixer l’orquestra”

Page 14: Diari de l'Ametlla maig 2014

Districteametllatà

14 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

Millores a les voreres del carrer TorregassaDurant el mes de maig s'iniciaran les obres de mi-

llora de les voreres del carrer Torregassa, en el tramcomprès entre el carrer Sant Genís fins Can Munta-nyola.

Aquestes voreres s'eixamplaran fins a 1,80 m.,que és el màxim possible per no reduir en excés elcarril de circulació de vehicles, responent a l'aplica-ció de l'estudi de viabilitat realitzat a tots els car-

rers del poble, pel qual s'hauran de realitzar canvisde direcció de la circulació de vehicles en els carrersafectats un cop finalitzada l'actuació, d’aquí a unstres mesos aproximadament.

Alhora, aquesta intervenció comportarà la milloradels serveis de subministraments (telefonia, enllu-menat, escomesa d'aigua, etc.).

Durant el temps previst fins que finalitzi l'execu-

ció, s'ocasionaran inevitables molèsDes pel que fa ala circulació, tant de vehicles com de vianants, fetpel qual demanem disculpes.

Per altra banda, a la part final d'aquesta actuacióes procedirà a peatonalitzar el tram de davant laSala d'Art Carles Sindreu i Can Muntanyola, on esconstruirà una plaça per donar conDnuïtat a l'espaide l'Ajuntament i de Can Muntanyola.

Peatonalització de la zonacompresa entre l’aparcament deCanMoncau - Pompeu Fabra finsel carrer Sebas=à Bassa, i el car-rer Torregassa fins al carrer Se-bas=à Torres.

Redistribució d’amples de vorerai supressió de barreres arquitectò-niques de les voreres de tram com-près entre el carrer Sebas=à Tor-res, el carrer Anselm Clavé i elcarrer An=c Camí de Caldes.

Redistribució d’amples de vorerai supressió de barreres arquitectò-niquesde les voreresdel tramcom-près entre el carrer An=c Camí deCaldes i el carrer Sant Genís.

Page 15: Diari de l'Ametlla maig 2014

Societat

Afectats per la hipoteca

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes i l’A-metlla del Vallès es reuneix cada dimecres, a les 19h, al local situatal carrer Montparadís número 3 de Bigues i Riells, per tal de trac-tar la problemàDca actual de l’habitatge i assessorar a tothom queDngui dificultats relacionades amb les hipoteques o els lloguers.

Podeu contactar amb ells a l’adreça de correu electrònic:[email protected].

Cartes al Director

S’ha perdut un bulldog anglès

El passat dia 29 demarç vam perdre elnostre gos, en THOR,un bulldog anglèsmascle de color ca-nyella força corpu-lent. És un gos jove,alegre i realment bo.És per això, i perquèno ha aparegut mort,que pensem que algúel té a casa seva, per-què en THOR és un gos molt sociable. Malgrat qui el Dnguil’esDgui cuidant bé, a nosaltres (els seus propietaris) ensha generat molta tristor la seva pèrdua. Molta!

No entenem que si algú el té no hagi estat capaç encarade portar-lo al veterinari o a la gossera, o simplement avi-sar a la Policia, ja que en THOR porta xip i ens poden loca-litzar ràpidament.

Ha estat per aquest fet que el passat dia 17 d’abril vamdenunciar el ROBATORI d’en THOR. Ningú té dret a que-dar-se un gos idenDficat que no és seu.

A nosaltres ens agradaria recuperar-lo sense problemes,i és per això que voldríem demanar la vostra ajuda, per sialgú ha pogut veure alguna cosa o sap on pot estar.

Podeu contactar amb la Policia Local o amb nosaltresmateixos mitjançant aquest Diari.

MolEssimes gràcies.Jonathan Caballero Pastor

Coses del Casal de la Gent Gran:Taller de coordinació del moviment

Agrupació de la Gent Gran

"Cuida't, mou-te". Sota aquest lema el pas-sat dimarts 15 d’abril 2014 va finalitzar aquesttaller de 10 sessions patrocinat per l’Ajunta-ment i dirigit per la Julia Frutos, a qui volemagrair la seva dedicació i professionalitat, quecom a l’anterior edició del Taller de Memòriade 2013 ha encantat als parDcipants.

Els beneficis de l’exercici són tants què la sevainclusió en programes enfocats i adaptats a lespersones grans es presenta com la millor terà-pia per afavorir un millor estat de salut i quali-tat de vida, contra les malalDes associades al’envelliment. La pràcDca d’exercici .sic té unsefectes beneficiosos en la majoria, si no entotes, les funcions orgàniques de la persona.

L'exercici és bo pel cos i la ment. Per totssón ben coneguts els efectes posiDus que tél’exercici .sic sobre la salut del cos i de lament. Quan fem exercici alliberem endorfinesque esmorteeixen dolors en el plànol corporali faciliten senDments de plaer i benestar. Aixídoncs, l’equilibri i tonificació del sistema ner-viós és un dels primers beneficis que notaremen fer exercici .sic. A més, en acDvar la respi-ració també augmentarem la nutrició i oxige-nació de les nostres neurones, cosa que té re-percussió en el rendiment i eficàciaintel·lectual, ja que el cervell necessita unabona irrigació per alimentar tots el processosmentals.

Des de l’úlDm “Taller de la memòria”, ambl’eslògan “Treballem ment i cos”, es va fer lacloenda amb moltes ganes de conDnuar. D’a-quí la iniciaDva de seguir fent acDvitats dintre

d’aquesta línia de treball. Es va proposar laconDnuïtat amb un altre taller més acDu i vasorgir la idea de fer esDmulació cogniDva a tra-vés del moviment i la música...

“Mou-te, cuida’t” va dirigit aquells parDci-pants del Casal de la Gent Gran de l’Ametlladel Vallès, interessats en gaudir d’una acDvi-tat lúdica, pensada i adequada al grup, sem-pre valorant les seves necessitats i limitacionsi adequant les classes de manera diverDda iengrescadora.

L’objecDu principal d’aquest taller ha sigutpromoure l’exercici fent una acDvitat .sicamolt controlada i sense risc, però a la vegadaesDmulant i acDvant tant el cos com la ment.En aquestes 10 sessions hi ha hagut molta pre-disposició i harmonia de grup i sobretot lesganes de passar-ho bé.

L’acDvitat ha consisDt en fer moviments sen-zills però complets. S’han treballat totes lesparts del cos de manera prudent però eficaç.Aquells moviments que fem servir diàriaments’han aprofitat per fer exercicis de tonificació,flexibilitat, resistència, força muscular, equili-bri i coordinació, que ens aporten beneficis deDpus arDcular, cardiovascular i també emocio-nal.

El programa s’ha adaptat a les capacitats icondicionament .sic de tots els parDcipants ide manera progressiva s’ha augmentat la difi-cultat dels exercicis i moviments, creant co-reografies vistoses i diverDdes, sempre ambl’ajuda d’una cadira.

Primera Assemblea de la PAH a l’Ametlla

Dissabte 12 d'abril la Plataforma d'Afectats per la Hipotecade la Vall del Tenes i l'Ametlla del Vallès (PAH) va celebrar laseva primera assemblea a l'Ametlla al Casal de la Gent Gran,a la qual hi varen parDcipar 32 més de 30 persones.

Al llarg de l'assemblea, que es va allargar durant més degairebé 4 hores, es varen tractartemes d'interès pels assistents,com ara la Llei Hipotecària, lafunció de la PAH o la inclusió o node la plusvàlua en la dació de pa-gament, entre d'altres

La PAH de la Vall del Tenes i l'A-metlla es reuneix cada dimecresa les 19h al local situat al carrerMontparadís, 3, de Bigues iRiells. Es pot contactar amb ellsa través de correu electrònic:

[email protected]

* ParDcipants al taller de coordinació del moviment

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 15Ajuntament al dia...

Page 16: Diari de l'Ametlla maig 2014

16 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Ajuntament al dia...

* Part de l’equip devoluntaris de CàritasParroquial.

Joan Cucurella

Diari de l’Ametlla: Què és CàritasParroquial de l’Ametlla del Va-llès?Mossèn Pere Farriol: Un servidor dela parròquia i del poble, el mossèn,agraeixo a l’Andreu, l’alcalde de lanostra població, que m’ofereixi l’o-portunitat de respondre a aquestapregunta alDiari de l’Ametlla.

L’Església de Jesucrist, des delmoment que va començar a anun-ciar l’Evangeli de la Salvació -al pa-renostre diem “vingui a nosaltresel vostre Regne”— té el deure i laprioritat de treballar perquèaquest Regne del cel s’obri pas ala terra. Diu el llibre dels Fets delsApòstols que ja des el primer mo-ment, quan els crisDans eren abso-

luta minoria, els qui els coneixiendeien d’ells “mireu com s’esD-men”. Avui, com aleshores, nopodem ser deixebles de Jesús si noposem en pràcDca aquell "cadavegada que ho fèieu a un d’aquestspeDts m’ho fèieu a mi” de Jesús, iaixò no només a nivell personalsinó, sobretot, a nivell insDtucio-nal. fins al límit que qualsevol co-munitat crisDana que celebra l’Eu-carisDa ha d’estar inserida d’unamanera o altra en la xarxa de Càri-tas que segons el seu camp de ce-lebració i d’acció anomenem Càri-tas de l’Església Catòlica, CàritasDiocesana, o Càritas Parroquial.

És clar que l’Església no posacondicions i accepta la col·labora-ció dels qui tenen assumitsaquests principis i aquesta acció i

els que sense haver arribat finsací treballen honestament dinsd’aquests paràmetres. Quantespersones hi ha a les nostres Cà-ritas que comparteixen els ob-jecDus sense conèixer o senseentendre’ls o, fins i tot, obviantaquests principis, i és que“Jesús no exclou ningú que fa elbé i es posa al servei dels ger-mans”. En aquest senDt hem dereconèixer que sovint senseadonar-nos-en hi ha personesque es deixen dur per l’Esperitde Jesús i actuen amb una efi-càcia i una tendresa que els fatreballadors del Regne encaraque personalment no en Dn-guin consciència. És allò de SantAgusE (354-430): “Els crisDansen treballar per la ciutat dels

homes sabem que treballemper la Ciutat de Déu, junt ambmoltes altres persones que,pensant que només treballenper la ciutat dels homes, tambétreballen per la Ciutat de Déu”.

Podríem dir-ho d’una altramanera: “Mentre l’Església nopot renunciar a la seva projec-ció social de Càritas, acull totesles persones de bona voluntatque també volen treballar-hi”.

Una anècdota de la parròquiade Sant Genís ho pot il·lustrar :Quan, fa cinc anys, tota la rec-toria estava ruïnosa vam co-mençar les obres pels localsdesDnats a Càritas “perquè elspobres són prioritat en el si del’Església” vam raonar. D’ales-hores ençà tenim unes

Cada dijous a la tarda els voluntaris de Càritas Parroquial de l’Ametlla del Vallès es troben a la planta baixa de l’edifici principal de la Par-ròquia de Sant Genís per a col·laborar en el reparDment de roba i d’aliments entre aquelles persones i/o famílies derivades dels Serveis So-cials de l’Ajuntament, que es troben en situació de pobresa o en risc d’exclusió social. Per parlar de quin és el funcionament d’aquestaenDtat i sobre els criteris que regeixen la seva tasca, ens reunim amb l’equip de voluntaris i amb el Mossèn Pere Farriol, que és el primera atendre’ns.

“Creiem que llençar un aliment enbon estat no s’hauria de permetre”

Page 17: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 17Ajuntament al dia...

* Cistelles d’alimentspreparades per a serreparDts.

instal·lacions de Càritas parro-quial que són l’enveja dels volun-taris d’altres Càritas, i alhoratenim un equip de persones vo-luntàries que amb el seu desinte-rès, abnegació i professionalitatinspiren confiança i seguretat alsaddictes a la parròquia i a tot elpoble en general.

Evidentment que en la pràcDcade l’amor als germans no hem defer disDnció de persones, mentredefensem aquelles insDtucions deles quals l’Església s’ha dotat, i nopodem desentendre’ns de ningútant si és a rebre com si és a re-parDr.

Abans de cedir la paraula als al-tres membres de l’equip de Càritasparroquial permeteu-me un úlDmapunt: en principi, en grec, CHARI-TAS vol dir “amor de donació i ser-vei”, mentre que ÀGAPE vol dir“amor de complaença i saDsfac-ció”. Seguirem parlant de “caritat”,encara que algú, amb ignorància omala intenció, contraposi “caritat”amb “beneficència despecDva” pertal de desacreditar l’acció eclesial.

D.A.: On es desenvolupa la vos-tra ac<vitat?

Equip de voluntaris: La nostraacDvitat es desenvolupa a laplanta baixa de l’edifici principalde la Parròquia de Sant Genís iGenís de l’Ametlla del Vallès. Enaquests locals guardem els pro-ductes alimentaris i la roba per re-parDr-los entre les famílies neces-sitades cada dijous a la tarda.

D. A.: Com arriba la roba, els ali-ments i d’altres utensilis a Càri-tas?

E. V.: En el cas de la roba arribaprincipalment de donacions indi-viduals i desinteressades, esporà-dicament i puntual.

En el cas dels aliments la proce-dència és més diversa. Tenim ali-ments que ens proporciona elBanc dels Aliments de Barcelona ila Creu Roja (membres parDci-pants de la Taula de Distribuciód’Aliments). A banda, també, ensarriben aliments a través de lescampanyes de recapte a super-mercats i mercats d’arreu de Ca-talunya, com Operació Kilo, Elgran recapte d’aliments a Catalu-nya o La fam no fa vacances.També ens trobem amb dona-cions de persones i d’establi-ments comercials del poble, a lesquals volem aprofitar l'oportuni-tat per agrair-los la seva solidari-tat i col·laboració desinteressada.Aquests comerços i/o insDtucionssón: Can Ganduxé, Can Moncau,Naps i Cols, Peixos Pilar, CoAli-ment, Carrefour, Plana de Vic,

Aldi, Reserva Dibérico i la Biblio-teca Josep Badia i Moret.

També volem dir que ens arri-ben donacions econòmiques i queserveixen per la compra d’ali-ments que manquen de primeranecessitat més di.cils de recap-tar, i també per a respondre a si-tuacions personals o familiars.

D. A.: Si alguna persona vol feruna donació a Càritas com ho potfer?

El més fàcil és que qualsevolpersona que vulgui donar ali-ments i roba ho faci els dijous a latarda, ja que és el moment en quèens hi trobarà. Però hi ha un altrecanal: “la capsa vermella” al peude l’altar per als feligresos queparDcipen a cada EucarisDa. I,també, el mossèn, previ acord pertelèfon o si ell es troba a casa, re-cull els embalums de roba queeventualment ens porten famíliesde l’Ametlla.

D. A.: Com es fa el repar<ment?E. V.: Tant el reparDment de

roba com el d’aliments es fa els di-jous a la tarda al local de la Parrò-quia. El de roba es fa en funció dela demanda i les necessitats decada família. Per sort, el nostrerober compta amb un gran volumde roba per a totes les edats.

Les famílies que vénen a recollirels aliments ho poden fer setma-nalment, quinzenalment o men-sualment. Serveis Socials ens faci-lita els llistats corresponents persaber qui ha de venir, quantsmembres són a la família, si hi hamenors i, a parDr d’aquí, prepa-rem les cistelles d’aliments inten-tant adequar-les a les necessitats

de cada família. En momentspuntuals i quan tenim “exce-dent” d’aliments els comparDmamb altres Càritas parroquials ienDtats d’altres municipis.

D. A.: Fa mal a la vista quanens trobem aliments en bonestat però llençats a les es-combraries, què en penseuvosaltres?

E. V.: Ens agrada que ens facisaquesta pregunta, ja que ensdóna l’oportunitat d’explicard’entrada la diferència entre unaliment amb “data de consumpreferent” i un aliment amb“data de caducitat”. Tal comdiu la normaDva actual sobredates de consum i/o vida úDldel producte, s’ha de diferen-ciar entre data de consum pre-ferent i data de caducitat:

- Consum preferent: indicauna data de consum recoma-nat on el producte manté enprincipi totes les seves propie-tats (sabor, olor, textura...).Superada la data el producteencara es pot consumir ja queNO suposa cap risc per a lasalut. En el cas que donés mos-tres d’estar en males condi-cions, que canviés d’aspecte ofes mala olor, NO s’ha de con-sumir. Però això no cal recor-dar-ho, perquè les nostresàvies ja ho tenien en comptesense necessitat que algú elsho expliqués.

-Data de caducitat: un cop ca-ducat el producte podria cau-sar problemes sanitaris i podriaprovocar un perill immediatper a la salut del consumidor.La data de caducitat acostuma

a aparèixer en productes moltperibles. L’úlDma decisió l’hade prendre el consumidor,sense mai prescindir del seuseny i senDt comú.

Donada aquesta informació,des de Càritas sempre hempensat que llençar un alimenten bon estat, malgrat que hagipassat la data de consum pre-ferent, no s'hauria de perme-tre. Amb la de gent que passagana al món! Això és un pecat!

D. A.: Com es pot accedir ales vostres ajudes?

E. V.: A Càritas hi poden acce-dir totes aquelles persones ofamílies que es troben en situa-ció de pobresa o en risc d’ex-clusió social, parDcularmentdel nostre municipi. Aquestespersones o famílies, en principi,han d’estar derivades pels Ser-veis Socials Bàsics de l’Ajunta-ment. Aquesta distribució la fal’equip de Serveis Socials teninten compte que el nucli familiarno superi el 50% de l’IMPREM(criteri bàsic per poder accedirals aliments) i també si a la fa-mília hi viuen menors. És certque alguna vegada i en casospuntuals algunes persones ofamílies han vingut a buscaraliments o roba sense haverpassat pels Serveis Socials peròdesprés hi han estat adreçades,per tal que allà els puguin valo-rar la seva situació. En els casosde famílies d’altres municipisse’ls ha adreçat als seus ServeisSocials per tal de poder feraquesta valoració i rebre els ali-ments corresponents.

D. A: Sou moltes personesges<onant aquest volum defeina que expliqueu?

E. V.: Ja ho dius bé que hi hamolta feina! Encara que podriasembla que no... Primer de totvolem deixar clar que totes lespersones que parDcipem d’a-quest projecte ho fem deforma voluntària, desinteres-sada i perquè ens agrada aju-dar a la gent. Podríem dir queno som gaires persones, sinómés aviat al contrari, tenint encompte el volum de feina quetenim. Hi ha moments de l’anyon la feina ens desborda, comper exemple quan hi ha recap-tes d’aliments, ja que s’hand’organitzar, o al desembreque preparem cistelles deNadal. Sí que comptem ambajudes puntuals com la d’ungrup de joves del poble, una ex-periència molt maca i que ensagrada repeDr!

Page 18: Diari de l'Ametlla maig 2014

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

Si vols posar unanunci, truca al

93 843 25 01o bé escriu a

[email protected]

Si vols posar un anunci, truca al

93 843 25 01o bé escriu a

[email protected]

Page 19: Diari de l'Ametlla maig 2014

10 DE MAIGSigna un vot per la

independènciaEstarem a la fira de Sant Ponç,

de 10 a 14h i de 16 a 20h

Eleccions alSecretariat Nacional

Al Casal de la Gent Gran, de 10 a 14h

Vine, no et quedis a casa,par<cipa i vota!

* L’Escola Bressol el Carrilet va celebrar la Pasqua fent mones

Pasqua: una nova oportunitatper experimentar i compar<r

La “V” de Volem VotarANC

El darrer mes, a nivell general hem viscut dos esdeveniment remarcables. Un va ser la vo-tació al Congreso de los Diputados del projecte de llei presentat pel Parlament de Catalunyaen què es demanava la cessió de les facultats de l’Art. 150.2 de la ConsDtució espanyola perpoder fer la consulta pel dret a decidir dels catalans. L’altre va ser l’aprovació a Tarragonadel full de ruta 2014-2015 de l’Assemblea Nacional Catalana.

En l’àmbit local vam poder gaudir de la xerrada jurídica tan aclaridora que ens va fer eljutge SanDago Vidal, a qui des d’aquí fem arribar la nostra graDtud.

Al parlament espanyol vam poder veure uns parDts espanyols que, en forma de rodet, es-taven més preocupats per quedar bé amb la seva parròquia pensant en les properes elec-cions europees, que no pas per presentar propostes reals de terceres vies per seduir els ca-talans, malgrat omplir-se la boca de la paraula diàleg.

De tota manera això no va ser cap sorpresa, tot va anar segons el guió previst. Havíemde cremar una etapa, i a fe que els parDts d’arrel espanyola hi van posar força benzina.

Hi ha dos aspectes que voldríem remarcar. El primer, i molt posiDu, és la comprensió i lasolidaritat que van rebre de nombroses formacions políDques d’àmbit autonòmic i, molt es-pecialment, la d’Izquierda Plural pel seu caràcter de formació d’àmbit nacional. El segon vaser confirmar que en el fons, el Sr. Rajoy, malgrat certes afirmacions que va fer com “no espersegueix la llengua i la cultura catalana” o “no es posen traves al nostre desenvolupamenteconòmic”, ens conDnua esDmant molEssim, més del que ens esDmem nosaltres mateixos.

Aquí podríem recordar-li que el seu parDt va recórrer davant del Tribunal ConsDtucionalarDcles de l’Estatut de Catalunya, i en canvi, altres estatuts d’autonomia que havien copiatliteralment els mateixos arDcles, no van tenir cap problema davant del Tribunal esmentat.Observem que, coses que semblen inconsDtucionals per a Catalunya, no ho semblen per aaltres llocs d’Espanya. Quina prova d’amor!!! El que passa és que nosaltres, des de l’illa deRobinson Crusoe, no ho sabem valorar.

Hi ha qui diu que van perdre la possibilitat d’oferir-nos una tercera via, però cal reconèixerque no podien fer-ho per no perjudicar els seus interessos electorals abans de les eleccionseuropees. Per altra banda, tampoc no els interessava fer-ho amb tanta anDcipació en relacióamb la data de la consulta. Els convé més treure una oferta de tercera via molt més genera-lista i poc detallada quan ja Dnguem molt més a prop la consulta. I això és així per dos mo-Dus: el primer perquè aleshores els serà més fàcil jusDficar-ho davant dels seus electors(sempre l’interès parDdista) i, en segon lloc i molt especialment, perquè els catalans no <n-

guem temps d’analitzar-la a fons i, per tant, no demanem les puntualitzacions i garan<esde compliment necessàries que ens caldria reclamar tenint en compte els incomplimentsreiterat dels governs espanyols. És la vella tàcDca espanyola en què els catalans hem caiguttantes vegades en el passat: ens han retallat llibertats i després ens hem considerat saDsfetsper haver recuperat part del que ens acabaven de prendre, sense haver avançat un sol pas.Només cal pensar en les actuals Llei Wert, en la Llei de la competència, en el Pla de la Concade l’Ebre, etc.

Per tot això, també agafa un relleu especial l’aprovació del full de ruta de l’Assemblea Na-cional Catalana, que preveu els possibles escenaris que ens podem trobar i assenyala la nos-tra manera (naturalment no l’única) d’afrontar les situacions. El full de ruta el podeu trobara la web www.assemblea.cat. Com que no tenim espai per fer-ne un resum, almenys sí quevoldríem posar en relleu alguns trets fonamentals de l’ideari bàsic:

A. Es tracta d’un projecte que reconeix que la singularitat de la nació catalana es fomentaen la voluntat col·lecDva de ser, en la seva idenDtat cultural, històrica i jurídica i amb el reco-neixement dels drets d’altres llengües i cultures que hi són presents.

B. Es tracta d’un projecte nascut de la demostració històrica de què tots els esforços fetsdes de Catalunya per trobar un reconeixement i acomodació dins un concepte plurinacionalde l’estat espanyol han fracassat perquè no existeixen ni la voluntat per part d’Espanya niles garanDes jurídiques consDtucionals mínimes que permeDn pensar en cap nou intent se-riós per reformar l’estat espanyol.

C. Es tracta d’un projecte comparDt per una majoria i, per tant, es converteix en un pro-jecte imparable i irreversible.

És a les nostres mans que aquesta majoria no es trenqui, que no perdem la memòria his-tòrica dels fets passats quan escoltem els cants de sirena d’úl<ma hora que de ben segurentonaran des de Madrid.

Per tot això, l’onze de setembre proper volem construir aquesta “V” humana, perquè somel poble els que diem que Volem Votar. Quin demòcrata no escolta el clam pacífic d’unpoble?

Sí/Sí voleu col·laborar amb nosaltres ens podeu contactar a:[email protected]

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 19Societat

Esbola Bressol el Carrilet

Aquests dies de Setmana Santa són dies es-pecials i diferents a les escoles: alguns compa-nys fan vacances, els germans grans no tenenescola i és diverDt que ens puguin acompanyara l’Escola Bressol, els pares treballen i, entretot això, nosaltres al Carrilet hem viscut UNASETMANA DOLÇA!

Mares, pares i peDts quan entrem al Carriletja en senDm l’olor, fins i tot hi ha qui torna en-rere per tornar a ensumar: és la xocolata! per-

què aquests dies és la protagonista.Hem pintat i decorat uns ous de Pasqua amb

xocolata desfeta. Ens ho hem passat molt bétastant el pa de pessic, la melmelada, la lletcondensada, les virutes per decorar...

Hem fet la mona de Pasqua… i després detreballar tant l'hem comparDda amb totes lesfamílies.

També ens hem emportat cap a casa la nos-tra mona individual que cadascú hem decoratamb l’ou de xocolata, les plomes i els pollets.

Des d’aquí : BONA PASQUA A TOTHOM !

Page 20: Diari de l'Ametlla maig 2014

Torna el Cicle de Jazz de l’Ametlla del Vallès

Per tercer any consecuDul’àrea de Cultura de l’Ajunta-ment organitza el Cicle deJazz de l’Ametlla del Vallès,que mica en mica es conso-lida com un dels fesDvals dejazz referents a la comarca.

El cicle d’enguany es pre-senta amb aires renovats,amb una nova imatge gràficaque l'idenDficarà que ha estatdissenyada per l'arDsta amet-

llatana Claudia Torné.Fidel a la seva idea originà-

ria, el Cicle de Jazz proposauna doble descoberta: els es-pais més emblemàDcs delnostre municipi i, alhora, lespropostes més interessantsdel panorama jazzísDc català.

La jornada inaugural es duràa terme el proper dissabte 31de maig, i començarà a les sisde la tarda amb la inaugura-

ció a la Sala Polivalent de l’ex-posició “AmetJazz”, un reculld’instantànies de les ante-riors edicions del Cicle de Jazzde l’Ametlla fetes per mem-bres de l’Associació Fotogrà-fica de l’Ametlla (AFA).

A conDnuació arribarà eltorn de la música pròpiamentdita a l’escenari de Can Mun-tanyola, a parDr de les set dela tarda, amb els concerts de

la Jove Big Band del Taller deMúsics, Zzilo i Vernau MierQuintet, que confirmen a-quest esperit de suport alsnous talents del jazz.

Feta la inauguració, cada di-vendres del mes de juny el jazzestarà present a les 20.30h adiferents espais emblemàDcsde l’Ametlla del Vallès:

- El 6 de juny, a la plaça del’Ajuntament, Francesc Cape-

lla Soul Jazz Band (entradalliure).

- 13 de juny, a Can Millet(Millet Park), Biel BallesterTrio (entrada lliure).

- 20 de juny, a Can Draper,Joan Chamorro Trio & EvaFernández (entrada 12 €).

- 27 de juny, a la plaça deCan Viver (al costat de laplaça Vella), Marco MezquidaTrio (entrada lliure).

Carles Capdevila, director del diari Ara,parlarà del periodisme a l’Amellta del Vallès

El periodista i director del diari Ara, Carles Capde-vila, parlarà sobre “Periodisme: informació, opinió,subjecDvitat, parDdisme” a la conferència prevista peldijous 15 de maig, a les 20h a la Sala Polivalent.

Aquesta xerrada està inclosa en el cicle de confe-rències Idees i Paraules que organitza l’àrea de Cul-tura i coordina en Jordi Sedó.

Cultura

20 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Cultura

Amb una imatge renovada, el proper dissabte 31 de maig es donarà el tret de sorDda al III Cicle de Jazz de l’Ametlla amb l’exposiciófotogràfica “Ametjazz” i els concerts de la Jove Big Band del Taller de Músics, Zzilo i Vernau Mier Quinetat, a Can Muntanyola

* Vernau Mier Quintet* Nova imatge del Cicle de Jazz de l’Ametlla * Jove Big Band del Taller de Músics* Fotografia de l’exposició “Ametjazz”

* Marco Mezquida / www.marcomezquida.com* Joan Chamorro & Eva Fernández* Biel Ballester Trio* Francesc Capella / www.francesccapella.com

Page 21: Diari de l'Ametlla maig 2014
Page 22: Diari de l'Ametlla maig 2014

22 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Cultura

L’home de la maleta, Premi Sant Jordi 2010 i darrera novel·la de Ramon Solsona,ens convida a seguir l’iDnerari vital d’un anDc músic d’orquestres de ball. El protago-nista s’endinsa en l’úlDma etapa de la seva vida sense entendre el món que s’haanat construint sense que ell se n’adonés.

Tota la història ens arriba a través de la veu del protagonista. Aquest músic de car-rer, trombonista, després de la mort de la seva dona i per fugir de la soledat, prenuna arriscada determinació: vendre’s el pis i anar a passar un mes a casa de cadas-cuna de les tres filles, “les tres hienes”, a les que, avançant l’herència, compensaamb la respecDva part de les quatre en las que ha dividit l’import de la venda. Unamaleta, una màquina d’escriure i un rellotge de peses seran tot el seu equipatge. Elresultat de tan agosarada decisió és el previsible. Ràpidament comença a experi-mentar que amb cap de les seves filles es troba còmode.

Amb tot, aquesta vivència del protagonista permet a l’escriptor fer una reflexiósobre el món de la família. L’home de la maleta va passar la seva infantesa a la Casade Maternitat i Expòsits, va buscar desesperadament la seva mare i va anhelar sem-pre la família, perquè “els que tenien família, encara que fossin orfes de pare o demare, encara que només =nguessin parents llunyans, no estaven tan desemparatscom nosaltres, els bords, que només ens tenien a nosaltres mateixos”. Ara, vidu sep-tuagenari i sol, se sent desorientat perquè les famílies que han format les seves fi-lles no responen a les seves expectaDves.

Aquest present es va alternant amb un passat recordat. Venerando Mallons Cac-haldora, l’home de la maleta, és un vell atrapat entre el record i el dia a dia. Ens ex-plica la seva vida d’una manera espontània i diverDda: “He estat un trombonista qual-sevol, un comptable qualsevol, un marit qualsevol, un barceloní qualsevol. Ara sóc unjubilat qualsevol. I què?”. Pel fer de tractar-se de l’Autobiografia d’un qualsevol, elseu passat no tan sols és personal sinó també col·lecDu. El de un músic de carrer, deball, que va viure a distància la guerra civil i que va créixer en el franquisme amb unamirada apolíDca, tot i que fora conscient de les privacions i de les injusEcies.

El protagonista és un home rondinaire i barrut, que vol que el cuidin, que va total-ment a la seva. Es fa gran i no segueix el ritme del món, però en lloc de desesperar-

se, ho viu amb una certa parsimònia. Considera que la seva gran sort ha estat notenir grans aspiracions: “ser un cul d’olla t’estalvia molts fracassos”. És un supervi-vent que només aspira a poder viure un dia més cada dia, tranquil·lament, com unatortuga. És un personatge contradictori, que no deixa de ser literàriament atracDu.

Quan ven el pis i buida la casa, se li remouen els records, però els que fan més malsón els que no ha Dngut mai. Per sort, a la seva vida hi ha un puntal molt sòlid, im-prescindible en els moments dolorosos, que han estat molts: els seus amics, la sevaverdadera família. Sense el Trio Bella Aurora, sense cantar coses boniques que aju-den a la gent a viure, no s’hi veig amb cor:“Donaria el que fos per fer-la petar un rato tots tres. Un sen=ment que se m’ha

fotut al mig de la gola i que no em puja ni em baixa. El sen=ment de les coses senzi-lles que havíem cantat tantes vegades i que és lo que de debò et fa feliç. Coses senzi-lles com l’amistat, passejar, jugar a dòmino amb vosaltres, veure’ns. Només això,veure’ns, xerrar un rato, i tornar cadascú a casa seva. Veure’ns, això, Bellesa, és ungran què”.

En sintonia amb el protagonista, la novel·la recull un cert Dpus de català popular,el que parla la gent gran, que no va tenir ensenyament ni diaris en català. Una llen-gua plena de castellanismes i d’incorreccions: “desde luego, jonolls, hasta, allavó-rens, después, antes...” Una llengua molt rica en expressions molt plàsDques: “Ca-go'n els de dalt”, “Cago'n Ceuta i Melilla”... Una llengua trufada de cançons i defrases musicals. Una llengua que hem senDt parlar als nostres pares i familiars, i queens desvetlla records amagats. Ramon Solsona ha volgut recuperar una riquesa pa-trimonial que està desapareixent.

Novel·la que destaca per la seva qualitat i per la vivesa del relat, i que té la capaci-tat d’atrapar el lector. Novel·la on la maleta s’erigeix com l’autènDca protagonistaen la mida que encarna els anhels del personatge. La maleta de l’hospici: tesDmonide llibertat. La maleta de les filles: tesDmoni de família. La maleta úlDma de l’asil:tesDmoni de pau i repòs.

Maite Acuña i Lourdes Palma

Tertúlies LiteràriesL’home de la maleta: autobiografia d’un qualsevol

Page 23: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 23Cultura

Una nit a l’òpera

* A l’esquerra: inau-guració de l’exposició“Quatre dones. Qua-tre mirades”.

A la dreta: inaugura-ció de l’exposició“Explosió de color”.

Concerts a Can Draper

Amb aquesta nit d’òpera va con-cloure el cicle que Concerts a CanDraper realitza a la Sala Gran delMas. Els tres intèrprets van fer vi-brar el nombrós públic que omplia elrecinte amb triades peces de Bizet,Liszt, Massanet, Mozart i Verdi en unvespre càlid de primavera.

Són sis els concerts que la col·la-boració entre l’Escola Municipal deMúsica, Can Draper i la regidoria deCultura del nostre municipi ens hanofert i hem gaudit aquesta tempo-rada. Tots ells molt reeixits des detota mesura. Gràcies!

Volem destacar en aquestes rat-lles la molt bona acollida queaquesta iniciaDva ha Dngut per lagent de l’Ametlla i pobles veïns. Nodesmereix l’alta qualitat d’aquestsconcerts si dic que hem pogut per-cebre la convicció que els assistentsportaven ben fincada i que podríem

Primavera a la SalaÀrea de Cultura

Després de la bona acollida d’Il·luminats i delSeixanta anys d’anar pel món, el proper di-umenge 11 de maig conDnua la programacióde primavera de la Sala de Teatre amb l’òperaprima de Jordi Sánchez: Mareig, de la compa-nyia Nats Teatre i dirigida per Joan Monells.

Es tracta d’una obra fresca, molt diverDda iesDuenca.

Us presentarem la família d’en Manel, laseva dona, la Carme, les Detes solteres i enLluís, un nou veí de l’escala. En Joan, estudiantde periodisme, i la Manoli, una venedora de“gamuzas”. A la família de l’Ángeles i al seuconvidat especial, en Tarzán, i finalment a uncapellà de Burgos amb els seus dos alumnes.Mareig ens parla de relacions apagades pel

pas del temps, il·lusions que neixen d’una novarelació, enganys que es creen per alimentar lapassió o la influència de les persones que enseduquen són alguns dels temes que es tracten

en aquesta rocambolesca història. En el fonstots busquen el mateix, senDr-se esDmats.

I per a tancar el mes de maig, el Grup de Tea-tre Nyoca protagonitzarà l’obraUn esperit bur-leta els dies 24 i 25.

Aquesta és una obra de Noel Coward i estàdirigida per en Joan Monells.

Els passis seran a les 21.30h el dissabte 24 demaig i a les 18h el diumenge 25.

La programació de primavera finalitzarà eldia 1 de juny amb Pedra, paper, Tisora.

expressar com la voluntat parDcipa-Dva del que volem i defensem pelnostre poble. També a vosaltres:Moltes Gràcies!

Obrim portes i finestres, i traslla-dem aquest fer i senDr als paDs i pla-ces. El III Cicle de JAZZ a l’Ametllaestà ja en cartell i les revetlles musi-cals s’escampen arreu. La nostra es-Dmació està feta, també, de música.

Anem al teatre:Doña Rosita la soltera

Un divendres més (28/03/2014) i dins el cicle Anem al Teatrevàrem viure una tarda deliciosa i culturalment molt rica al vol-tant d’aquesta obra. A l’anada, mentre l’autocar ens portavaal TNC, la Lola ens va “pistar” amb una exposició de mestre, lapersonalitat i obra d’en Federico García Lorca i les seves con-nexions amb Margarida Xirgu i amb catalans de tota mena, enespecial de gent treballadora.

En arribar al teatre i, com és habitual en aquestes ocasions,una parDcular rebuda i posada en situació a càrrec d’Iban Bel-tran, ajudant de direcció d’en Joan Ollé, remataren la nostrapreparació per viure, ja en la Sala Gran, la magnífica i a l’horafiníssima posada en escena de Doña Rosita la Soltera.

La Colònia, al proper “Sons a la carta”

Després de l’èxit del primer concert a càrrec de La Malinche,el proper divendres 16 de maig torna el Sons a la Carta, un ciclede peDts concerts de peDt format organitzats per les àrees deCultura i de Joventut de l’Ajuntament, a iniciaDva de FerranSedó i Aran Bolívar.

En aquesta ocasió, el concert anirà a càrrec de La Colònia, ungrupd’aires balcànics i flaire mediterrani del qual en formapart el músic de la Garriga Xavier Ciurans (Gertrudis).La Colònia és una iniciaDva que sorgeix entorn l’any 2011

producte de la voluntat de Ciurans i d’Albert Galcerà (Garbuix),de passejar pel món balcànic a través de de melodies ràpides,pròpies de l’est d’Europa, aplicades a cançons que el músicgarriguenc tenia guardades en un calaix.

A l’abril, dues exposicions a la Sala d’Art Carles Sindreu: “Explosió de color” i “Quatre dones. Quatre Mirades”

El passat mes d’abril la Sala d’Art Carles Sindreu haacollit dues exposicions.

La primera, Dtulada “Explosió de color”, de RosarioCampanario i de Lourdes Fernández, es va inaugurarel dia 4 d’abril, i la segona, “Quatre dones. Quatre Mi-rades”, d’Elisabet Loreley, Montserrat Costa, As-sumpta Bosch i M. Àngels Juárez, es va inaugurar eldia 25 del mateix mes i romandrà oberta al públic finsel dia 11 maig.

* El Trio NoFurno, in-tegrat per Jordi Matas(piano), Pau Albert(flauta) i Oriol Codina(clarinet), varen pro-tagonitzar el darrerConcert de Proximitatde la temporada a CanDraper.

* Grup d’ametllatans al TNC

* La Colònia / Font: www.lacolonia.cat

Page 24: Diari de l'Ametlla maig 2014

www.spaijardi.com

Page 25: Diari de l'Ametlla maig 2014

Biblioteca

Diari de l’Ametlla, maig 2014 | 25Biblioteca

La Biblioteca s’avança alIII Cicle de Jazz de l’Ametlla

Els arDstes convidats al III Cicle de Jazzde l’Ametlla també visitaran la Biblioteca,tot i que d’una manera especial: els Dn-drem exposats en format CD juntamentamb altres arDstes del món del jazz, elsseus subgèneres i pel·lícules que tenencom a temàDca el jazz. Aquest mes demaig, la Biblioteca es vol implicar d’a-questa manera en un cicle que no nomésha aconseguit arrelar al nostre poble,sinó que sembla que té molta més vidapel davant.

Qualsevol moment és bo per descobrir la màgia del jazz!Recordeu que aquests discos i pel·lícules es poden agafar en préstec.

Treballs de recerca a la BiblitoecaAquest mes de maig la Biblioteca

farà una mostra dels millors treballsde recerca dels alumnes de 2n batxi-llerat d’enguany i dels úlDms anys del’IES Eugeni Xammar. Aquesta inicia-Dva s’emmarca dins de l’acte d’expo-sició i presentació dels millors treballsd’aquest curs per part dels seus au-tors. L’acte serà el dia 8 de maig a lasala polivalent i està organitzat perl’IES i la regidoria d’Ensenyament.

La mostra estarà exposada la setmana del 5 al 10 de maig.

Novetats bibliogràfiques

Premi Literari Eugeni Xammar

La Sala Polivalent de la Biblioteca JosepBadia i Moret es va omplir de gom a gom eldia de Sant Jordi amb moDu de l'entrega depremis del Premi Literari Eugeni Xammar, or-ganitzat per la Biblioteca Josep Badia i Moretde l'Ametlla del Vallès en el marc de la cele-bració de l'Any Xammar amb la col·laboraciódels centres educaDus del municipi.

L'acte va estar presidit per l'alcalde de l'A-metlla del Vallès, Andreu González, per la di-rectora de la Biblioteca Josep Badia i Moret,Míriam Iglesias, i per un Eugeni Xammar per-sonificat per l'actor Albert Vilar, el qual vaconduir una entrega de premis en què es vaprojectar el documental Eugeni Xammar, laploma silenciada.

Acabats els parlaments, va arribar un delsmoments més esperats, l'entrega de premispròpiament dita, amb els següents premiats:

Categoria A (3r i 4t de primària)- Guanyador: En Joan i els seus viatges, d'ÀlexSaavedra Oya.- Finalista: Un drac a la Xina, de Maria Cava-ller Grau.

Categoria B (5è i 6è de primaria)- Guanyadora: L'aventura d'escriure un relat,de Júlia Vilageliu Giró.- Finalista: El Coliseum, de Rita López Baulies.

Categoria C (1r i 2n d'ESO)- Guanyadora: Viatge sense retorn, d'Aina

Casal Pelegrí.- Finalista: La formiga Nigga, d'Oriol SalaBlasi.

Categoria D (3r i 4t d'ESO)- Guanyadora: Pe=t, de Gemma Saló Garí.- Finalista: Buscant qui sóc, de Berta BatllesSerradell.

Categoria E (Batxillerat)- Guanyador: El viatge de fi de curs de secun-dària, de MarE Casal Pelegrí.- Finalista: L'exèrcit del sen=t de la vida, deJordi Ferrer Orri.

Categoria F (A par<r de 19 anys)- Guanyadora: Ciutat Fantasma, de ChloéSánchez Pohu.- Finalista: Viatge d'un somni, de CrisDna MurAguilar.

L'entrega de premis va finalitzar amb unafotografia de família de tots els premiats, ambl'entrega d'un revista amb el recull dels tex-tos premiats als assistents a l'acte i amb unpeDt piscolabis.

La revista està disponible a la BibliotecaJosep Badia i Moret.

Trobareu més fotografies de l'acte al Face-book de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès,fetes per M. Àngels Juárez.

Vine a buscar l’Auca d’EugeniXammar a la Biblioteca o a les de-pendències de l’Ajuntament del’Ametlla del Vallès!

* Els premiats, amb l’alcalde Andreu González, Eugeni Xammar i la directora de la Biblitoeca, Míriam Iglesias

Jonasson, J.;L’analfabeta

Amela, V.;Amor contra Roma

Black, B.;La rubia de ojos negros

Hernández, G.;La terapeuta

Puertolas, R.;L’increïble viatge del faquir que

va quedar atrapat...

Zweig, S.;Confusióndesen=mientos

Page 26: Diari de l'Ametlla maig 2014
Page 27: Diari de l'Ametlla maig 2014

EsportsEl diumenge 13 d’abril, amb la col·laboració

de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de l’Amet-lla del Vallès, es va celebrar el Campionat deCatalunya de Ciclomotors.

Al llarg de tot el maE i fins ben entrat el mig-dia, una gran quanDtat de corredors es varencongregar al circuit habilitat a la zona del polí-gon industrial L’Ametlla Park, on varen compe-Dr i mostrar les seves habilitats.

Campionat de Catalunya de ciclomotors

Diari de l’Ametlla, maig 2014 | 27Esports

Às

Àlex Barja, del C. E. Eduvólei,a la selecció catalana de volei

C. E. Eduvólei

Àlex Barja, juga-dor de l'infanDlmasculí del Club Es-porDu Eduvólei,s'ha guanyat un lloca la Selecció Cata-lana de la seva ca-tegoria.

Representarà Ca-talunya al Campio-nat d'Espanya de seleccions autonòmiques a cele-brar a Valladolid a finals del mes d'abril.

Tota la família Eduvólei està molt il·lusionada ambla parDcipació d'un dels nostres jugadors més caris-màDcs. Visca el Barja i Visca Catalunya!

*Àlex Barja

* El campionat es va fer al circuit de l’Ametlla Park

* Veterans i excompanys de Josep Costa

Homenatge a Josep Costa alXXIII Trofeu que duu el seu nom

El passat diumenge 13 d’abril es va celebrar elXXIII Trofeu Josep Costa al camp de futbol munici-pal de l’Ametlla del Vallès que duu el seu nom.

Aquest és un trofeu organDzat per l’Agrupació deVeterans del Futbol de l’Ametlla en record al quefou jugador del C. F. Ametlla, que va reunir l’equipde veterans i anDcs jugadors i excompanys deJosep Costa, que varen fer un parDt.

L’acte va ser presidit per l’Alcalde Andreu Gonzá-lez i per la dona de Josep Costa, Fina Argemí

Júlia de la Piedra, primeraa la Cursa de El Corte Inglés

L’ametllatana Júliade la Piedra Sitjas vaquedar primera dela seva categoria(d’11 a 13 anys) a laCursa de El Corte In-glés - Trofeu Inter-nacional Ciutat deBarcelona celebradael 6 d’abril d’en-guany, essent la pri-mera vegada que hiparDcipava.

La Júlia va recollirel seu trofeu a la cerimònia celebrada el 24 d’abrilal Teatre El Liceu de Barcelona, de mans de les au-toritats esporDves de Catalunya i de Barcelona.

* Júlia de la Piedra

Page 28: Diari de l'Ametlla maig 2014

32maig2014

Gran èxit de l’Ametlla Emergent Fes<val #1El passat 13 d’abril se celebrà l’esdeveniment L’Ametlla Emergent FesDval #1 al Casal de Can Muntanyola de l’Ametlla del Vallèsamb un gran èxit de públic. Més de 120 persones van omplir el local en un acte que va començar a les 18h i va acabar a les 22h.

* Recull fotogràfic del’Ametlla EmergentFesDval #1, obrad’Imma V.

Carles Puigagut Montero

La primera edició de l’AmetllaEmergent Fes2val va comptaramb els concerts de Brenda andSebas2an, grup local de Soul iReggae Folk, que actuaren els pri-mers en un set acúsDc. Desprésactuaren Cracked Conceit, gruplocal també, influenciats per desde Pantera i Megadeth fins a PatMetheny i/o RHCP. Més tard, to-caren MOODS, també de l’Amet-lla, que presentaren la seva nova isegona demo en castellà, desprésde “Sdoom demo #1”. I per úlDm,i tancant el fesDval, tocarenCreamy Creature, projecte perso-nal de Xavier Friedrich de Grus-

henka amb el seu germà NeilHated, que feren un “happening”totalment improvisat amb l’ar-Dsta pictòrica Alodia.

Durant els concerts, la sala es vaconverDr en un espai viu on po-díem trobar paradetes de Fanzi-nes (Modertail i La Selva Fan-zine), roba i objectes de segonamà, obres pictòriques contempo-rànies de diferents arDstes com LaFundación, l’Alodia, la Montse,etc; alguna revista independent(Franela) i la marca d’skate, surf isnow Ricon.

A part, la sala també va acollirl’exposició fotogràfica “Ser y estar”de la fotògrafa Imma V. les fotosde la qual il·lustren aquest arDcle.

Aquest fesDval, organitzat perMoods, l’àrea de Joventut del’Ajuntament de l’Ametlla i ungrup de joves arDstes i músicslocals, és la primera edició d’uncircuit de concerts alternaDus id’art contemporani del Vallès,que vol comptar amb músics iarDstes reconeguts de la co-marca i d’arreu de Catalunya.

Aquesta nova proposta neix aparDr de la falta d’escena i cir-cuit a l’interior del Vallès, on hiha un flux important d’arDstesque es veuen privats de mos-trar el seu art i/o la seva músicaa la seva comarca per manca

d’iniciaDves. Per aquesta raó,sempre s’ha de recórrer a des-plaçar-se fins a Barcelona.

Aquest és el panorama que alfesDval li agradaria canviar,juntament amb altres esdeve-niments de la comarca com arael De Quintos, o el Marata’sNew Joy, etc.

Donada la bona resposta d’ar-Dstes i de públic a la iniciaDva,s’ha començat a pensar en lesproperes edicions del fesDval.S’ha creat una pàgina de Face-book del fesDval (/ametllaemer-genCesDval), on seguir totes lesactualitzacions i novetats.

Page 29: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig de 2014 | 29

El GEPA a Sant Joan de les Abadesses

Aquest passat mes d’abril, l’esplai GEPA va fer les colòniesde Setmana Santa. Aquest any, es van omplir dos autocars!!!En total hi havia 78 persones, entre nens, nenes i monitors.Les colònies es van fer en un càmping aprop de Sant Joan i deCamprodon. Els nens i nenes van fer excursions per la vora ifins i tot un dia es van banyar al riu!

Un cop finalitzades les colònies, ara toca agafar el 3r trimes-tre amb moltes energies. Recordeu que el GEPA tornarà a fun-cionar normal el dissabte 10 de maig a les 16.00h. Si voleuvenir a provar, no dubteu en venir! Us hi esperem!

Monis del GEPA

“Olvidados”, curtmetratge guanyador de la terceraedició de la Mostra d’Arts Visuals Jove de l’Ametlla

* El GEPA a St. Joan de les Abadesses

* Fotografia de família dels parDcipants / Imma V.

* Gerard Escalante, membre de l’equip d’Olvidados / Imma V. * Concert de Charly Poe / Imma V.

Sis joves directors, gran part d’aquests de l’Ametlla i de la co-marca, varen parDcipar a la tercera edició de la Mostra d’ArtsVisuals Jove de l’Ametlla, en un acte presentat per EugeniXammar que va acabar amb un concert del músic ametllatàCharly Poe.

Cris<na Canudas

“Olvidados”, de Carlos Guil, vaser guardonat com a millor curt-metratge vallesà de la III Edició dela Mostra d’Arts Visuals Jove del’Ametlla, que es va celebrar eldissabe 26 d’abril a la Sala Muni-cipal. “Pel bon ús del llenguatgecinematogràfic, pel missatge i perla bona qualitat tècnica”. Així ex-posava l'il·lustre presentador del'acte, Eugeni Xammar (personifi-cat per l'actor Albert Vilar), lesraons per les quals a Guil se liatorgava el premi d’enguany.

La cerimònia d’entrega va reunirCarlos Guil, MarE Ishi, Núria Ishi,Víctor MarEnez, Javier Pueyo iSergi Sánchez. Sis directors joves,la majoria de la comarca, que vanpresentar les seves obres audiovi-suals de deu minuts de duració ide diferents gèneres cinemato-gràfics. Així, es van poder veuredes de dues peces de ficció, pas-

sant per a dos curtmetratges do-cumentals i un altre de videoart,fins a un capítol d’una webserie.

Després de la projecció de lespeces Charly Poe, músic amet-llatà, va amenitzar l’acte amb unconcert per a tots els assistents.

En Pep Moret, regidor de joven-tut; la CrisDna Canudas, actriu icoordinadora de l’acte; i l’AlbertVilar, actor i presentador del MAV2014, van formar el jurat per a l’e-lecció d’un guanyador. “Aquestany el nivell de tots els curtme-tratges ha estat alEssim i ha estatdi.cil d’escollir-ne només un”, vaassegurar Vilar després d’anun-ciar els guanyadors. L’acte va aca-bar amb una fotografia de famíliaamb tots els parDcipants.

Es podran trobar totes les foto-grafies i vídeos de l’acte al Face-book del MAV i també es podranvisualitzar els curtmetratges d’en-guany al canal de Vímeo de laMostra.

Page 30: Diari de l'Ametlla maig 2014

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fesDus) 12,38 h. (fesDus) 12,43 h. (fesDus) 13,22 h. (fesDus) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fesDus) 15, 19 h.(també fesDus) 15,57 h. (també fesDus) 16,31 h.(també fesDus) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fesDus) 16,42 h.(també fesDus) 16,46 h.(també fesDus) 17,22 h. (també fesDus) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lecDus) 10,15 h.(només lecDus) 10,20 h.(només lecDus) 11,09 h.(només lecDus) 8,27 h. (només lecDus) 9,18 h. (només lecDus) 9,45 h. (només lecDus) 10,05 h.(només lecDus)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tbdissabtesifesDus) 21 h. (tbdissabtesifesDus) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club EsporDu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerE 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 902 50 88 50Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00InsDtut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarEnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

30 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014

Page 31: Diari de l'Ametlla maig 2014

Diari de l’Ametlla, maig 2014 | 31La Rebotiga

RebotigaEn Moisés Ar<aga Erice va néixer a General Roca (Patogonia, ArgenDna). Va estu-diar formació professional sempre amb la idea d'encarrilar-se dins del món de laconstrucció. Va venir a viure a Catalunya, i primer va fer-ho a Granollers. Des de fa20 anys, però, viu aquí, a l’Ametlla del Vallès.Està casat amb Celia García Olivares i té tres filles, la Lorena, la Vanessa i la Jesica,que resideixen a pobles del voltant. Tots ells són nascuts a l’ArgenDna.

Pat Millet

Si et trobes amb problemesde neteja de cobertes, avariesde qualssevol mena, mun-tatge de canonades o desem-bossament de les mateixes,reparació de vesDdors, lava-bos, oficines i un llarg etc.,truques al telèfon indicat iparles amb en Moisés. Dinouanys avalen els seus serveis.

Ens demana excuses per-què diu que el seu català noés correcte i que, per tant,ens contestarà amb castellà.“Sí, efec=vamente, hice elsalto del charco hace 25 años.Al llegar aquí, a este pueblo,me compré un terreno y meconstruí una casa. El ser pa-leta =ene ciertas ventajas.Todo marcha bien. He dedecir que me encuentro muyagradecido con Cataluña por-que he podido =rar adelantea la familia, me ha dado bi-enestar, me ha dado trabajo,y me encuentro muy sa=s-fecho con el recibimiento y eltrato que he tenido. No mepuedo quejar de la sociedadcatalana”.

Li demanem el per què vaescollir justament l’Ametlladel Vallès per establir la sevaresidència, i tot seguit ens res-pon: “Trabajaba para ciertosconstructores aquí en l’Amet-lla, hacíamos torres... megustó la zona yme fui a hablarcon el Sr. Antoja que en aquel=empo vendía terrenos. Fui-mos a mitrar fincas y vi esteterreno que esté en RoquetesSantes Creus, me gustó y lo

compre. Tarde años en acabarla casa! Mientras tanto resi-díamos en Granollers”.

També va desenvolupar elseu ofici en altres indrets. Ésclar que estem parlant delsanys del boom del sector im-mobiliari, que semblava queseria per in eternum. En Moi-sés és un home simpàDc quees fa amb tothom i no té capproblema ni cap liDgi amb elsaltres constructors del poble.“Ahora estamos en epoca

de crisis y se va haciendo loque se puede”. Es dedueix dela manera en què enfoca eltema que actualment famenys feina com a construc-

tor, i com que per desgràciasovint existeixen problemesque comporten haver de fercertes reparacions, reformesa la llar, etc. així es va pal·liantel problema.

Què passa amb la quanDtatde cases semi construïdes itotalment abandonades perfalta de pressupost? “Puesque se deterioran enorme-mente. La obra necesita unoscuidados. Si tu dejas el hormi-gón vasto sin proteger se de-bilita. Una obra =ene queestar protegida con los mate-riales necesarios para quetenga vida. ¿Me preguntas silos materiales de la cimenta-

ción han cambiado muchodesde que yo inicié mi trabajocomo maestro de obras? Sí,en el sen=do de que la obra seha mecanizado. An=gua-mente se hacia todo manual,pero bueno, la obra siguesiendo la misma. Hay diferen-tes maneras de edificar, perola obra en su base siguesiendo la misma. Por ejemplo,ahora en vez de hacer un ta-bique de mahones se haceuno de pladur (yeso)”.

Si necessita operaris treba-lla amb gent del poble. Ha ar-ribat a tenir 45 persones tre-ballant al seu càrrec. Sota elseu punt de vista, tot aquest

caos actual que ha perjudicattant al sector de la construc-ció i tot el que aquest avarcano ha arribat el seu final. “Lacrisis del ladrillo la veo bas-tante nega=va aunque debe-mos ser posi=vos. Esto tar-dará años en remontar.Incluso, la crisis misma, frecu-entemente no te deja, no tepermite el reformar una co-cina, una piscina un baño. Es-tamos un poco en el aire. Estees mi punto de vista, pero esnecesario sobrellevarlo, agu-antar mecha”.

Així pensa i s’explica MoisésArDaga Erice, un argenD esta-blert a l’Ametlla.

*En Moisé ArDaga, al seu despatx / Rafael Sánchez

Construcciones, albañileríay reformas en general

C/ Soleia, 46 / 649 94 58 19

Page 32: Diari de l'Ametlla maig 2014

El passat 7 d’abril l’Any Xam-mar es va traslladar a Vilafrancadel Penedès, amb una conferèn-cia organitzada per la ComissióOnze de Setembre de la comarcadel Penedès Dtulada “Perio-disme i país. El fil de Xammar”.

Aquesta, va ser pronunciadaper Quim Torra, editor d’Acon-travent, director del Born Cen-tre Cultural i Comissari de l’AnyXammar, i per en David Fernàndez,periodista, editor de La Directa i di-putat al Parlament de Catalunya perla CUP.

Ambdós ponents varen fer una anà-

lisi del moment actual dels mitjans decomunicació i del paper que hauriade tenir el periodisme en el procéssobiranista, tot prenent la figura deXammar com a model i fil conductor.

32 | Diari de l’Ametlla, maig de 2014 Any Xammar

Dimecres 7 de maigA les 20h al Museu de GranollesConferència a càrrec de Quim Torra,editor d’Acontravent,director del Born CentreCultural i comissari de l’Any Xammar.Org. Ajuntament de Granollers i Museu de Grano-llers.

Divendres 9 de maigA les 20h al Museu de GranollersProjecció del documental “EugeniXammar, la ploma silenciada”.Org. Ajuntament de Granollers i Museu de Grano-llers.

Dimecres 14 de maigA les 20h al Museu de GranollesConferència “Eugeni Xammar i elssubstan<us”, a càrrec de Xavier Pla, fi-lòleg, doctor en Lletres, escriptor i gran coneixe-dor d’Eugeni Xammar.Org. Aj.de Granollers i Museu de Granollers.

www.eugenixammar.cat

Agenda d’ac<vitats

Xerrada sobre Eugeni Xammara l’ins<tut de l’Ametlla

L’Any Xammar presentVilafranca del Penedès

Ins<tut Eugeni Xammar

L’11 d’abril passat els alumnes de 2n de batxillerat de l’InsDtut Eugeni Xam-mar van poder assisDr a una conferència sobre Eugeni Xammar realitzada pelprofessor de la Universitat de Girona Xavier Pla, especialista en literatura ca-talana i en el periodisme dels primers 40 anys del segle XX.

La conferència va ser un acte més emmarcat en l’Any Xammar i forma partdels actes de recuperació de la memòria històrica que se celebren cada curs al’InsDtut. També hi va assisDr l’alcalde de l’Ametlla i el regidor de Joventut. Eldoctor Xavier Pla va fer un repàs a la vida de Xammar començant per dir queés un dels primers periodistes que va a un conflicte bèl·lic quan l’envien el1914 per cobrir la I Guerra Mundial. Va definir Xammar com a home d’acció,apassionat per la història i la políDca, solitari, críDc, independent, inconfor-mista, poliglot, catalanista radical i cosmopolita.

També va parlar de la seva acDvitat a Berlín com a corresponsal de diaris ca-talans i sud-americans i de la seva tasca com a diplomàDc a ambaixades espa-nyoles, dues coses que ja no va poder fer a parDr de 1939. Des de llavors s’ins-tal·là a Ginebra treballant com a traductor per a algunes insDtucionsinternacionals. Va acabar dient que morí a l’Ametlla sense poder veure el seusomni, una Catalunya lliure.

*David Fernàndez, Jaume Claramunt i Quim Torra

Inclòs dins la nova programa-ció de primavera de la Sala Mu-nicipal de Teatre organitzadaper l’àrea de Cultura de l’Ajun-tament i pel Grup de TeatreNyoca, el passat 12 d’abril lacompanyia PrisDns Fivallers,integrada pels actors AlbertVilar i Albert Benzekry, va por-tar a l’Ametlla una lectura dra-maDtzada de diferents passatges deles memòries d’Eugeni Xammar reco-llides en el llibre Seixanta anys d’anarpel món.

En un ambient ínDm i proper Eugeni

Xammar, perfectament caracteritzatpels dos actors, va deixar palès el seucompromís amb les llibertats i ambCatalunya i la seva condició de perio-dista de raça.

Pris<ns Fivallers llegeixenXammar a la Sala deTeatre

*Albert Vilar i Albert Benzekry

*Conferència de Xavier Pla a l’InsDtut Eugeni Xammar