16
Equip de Pastoral VEDRUNA BALAGUER PREGÀRIES MATÍ. 1

Eso Abril 2015

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Pregàries

Citation preview

Page 1: Eso Abril 2015

Equip de PastoralVEDRUNA BALAGUER

PREGÀRIES MATÍ.EDUCACIÓ PRIMÀRIA.

1

Page 2: Eso Abril 2015

Introducció

Des del nostre origen, tot el nostre ésser respira vida. Està fet per a la vida. Busquem vida en el que ens envolta, en les persones, les plantes... Nostres mans volen generar vida: construeixen, es cuiden, donen...

El nostre cor vol donar i rebre tendresa, atenció, afecte, VIDA; vida sense fi. De qui rebem la vida? Com li ho agraïm? Com cuidem la vida? Què esperem de la vida?

Hi ha persones molt properes a nosaltres que, encara que no les vegem, ens ajuden, protegeixen i estimen. El seu amor sempre ens acompanya.També estem segurs de l'amor, la companyia i la protecció de Jesús: va dedicar la seva vida a fer el bé als que l'envoltaven, i la va lliurar per tots nosaltres. Estem segurs que el seu amor no ens abandonarà mai.

Dia 7, DIMARTS DE PASQUA.- “COMPARTIR”És Pasqua. Els cristians celebrem amb alegria la nostra fe,

nascuda de la Resurrecció de Jesús. Per Ell som més fills de Déu. És el gran regal que ens va fer: la VIDA nova al Crist Ressuscitat. Per això preguem:

2

Page 3: Eso Abril 2015

Pare Déu:Tu ens vas regalar a Jesús. Ho vas fer com un Pare boque reparteix el pa entre tots els seus fills.Per això diemque Jesús és el nostre Pa de Vida,perquè va compartir la seva vida amb tots.

Gràcies, Pare Déu, pel regal de Jesús.

Gràcies, perquè amb la seva vida,

els seus gestos i les seves paraules,

ens va ensenyar a compartir,a ser pa per als altres.

Gràcies, Jesús.Gràcies, Pare Déu.

3

Page 4: Eso Abril 2015

Dia 8, DIMECRES DE PASQUA.- Dia Mundial de la Salut. “¡AL·LELUIA!”Al·leluia: És la paraula que més 'sona' en el temps de Pasqua. Significa "alegria"... Per això s'utilitza tant en les oracions, Eucaristies, salms, himnes...

Al·leluia a qui surt vencedor,al que inaugura una nova vida,que ens pateix, que ha obeït i és confiat,que ha complert la seva missió...Al·leluia al que ens ha trobati que camina entre nosaltres.

Dia 9, DIJOUS DE PASQUA. “EL FOLLET MÉS TERRIBLE DEL MÓN”Hi havia una vegada un follet solitari que vivia en un bosc. Per travessar el bosc calia respondre "sí" a tres preguntes. Però ningú no ho aconseguia, perquè la tercera pregunta era una trampa.

- Així que vols travessar el meu bosc? -preguntava el follet els caminants.

- Sí -responien espantats.Llavors, vols que et converteixi en un arbre?- Sí, -replicaven plens de temor.I, amb un passi màgic, els convertia en arbres... Un dia va arribar un llenyataire i el follet li va preguntar: - Així que vols travessar el meu bosc?- No, no -va respondre el llenyataire. Vull quedar-me al bosc; sóc llenyataire.- Potser no saps que sóc el follet més terrible del món?- No crec que ho siguis.- És que vols que et converteixi en un arbre?- Segur que pots convertir persones en arbres, però no crec que puguis convertir arbres en persones.- Que no? -va dir el follet, enfadat. Ara veuràs!I, donant un passi màgic, va desencisar el bosc. Llavors cents d'arbres es van convertir en persones que van envoltar el follet.- És cert! -va exclamar el llenyataire. Tens poders fantàstics!La gent, creient que el follet els alliberava, va decidir perdonar-lo i donar-li un sonor aplaudiment. La reacció de la gent va sorprendre tant el follet, que el va fer canviar d'actitud. Va notar un pessigolleig en el seu interior i es va sentir content; després va deixar que els seus bons sentiments es convertissin en paraules:

4

Page 5: Eso Abril 2015

- Vejam...! Si teniu algun problema per travessar el bosc, compteu amb mi. Ja veieu que tinc bons poders!

- I bons sentiments! -va afegir la gent.Després, el follet va dir al llenyataire:- El meu bosc és teu. M'encantarà que et quedis.El follet havia canviat. I en descobrir que tenia bons sentiments, molts amics i un gran cor, es va sentir afortunat i feliç.

REFLEXIÓ-ORACIÓ: Com el follet del conte, creus que la gent pot canviar, i que els seus sentiments poden millorar? Com?

Dia 10, DIVENDRES DE PASQUA. “CONFIA EN LA MEVA PARAULA”

Jesús, quan va ressuscitar, es va aparèixer a molta gent... va anar donant mostres que era viu... I demanava que la gent es fiés d'ell, que li reconeguessin i acceptessin en la seva vida. És a dir: CONFIAR EN JESÚS.Confio de veritat en Jesús?

Dia rere dia esperesque el sol torni a brillari encengui el nou diauna vegada més.

Confia en la meva paraula,sóc com el sol:et donaré cada diatot el meu amor

Gent que no té casa,gent que no té pa,

gent que viu la seva vidaajudant els altres.

Digues-me, Senyor, el camí,vull ser igual que Tu;

ets l'aigua i la vida,la veritat, la llum.

Dia 13, DILLUNS.- “DESCOBRIR LA VIDA”Des de la finestreta de l'autocar dic adéu a la mamà i al papa. Me'n vaig de campament a la Vall de la Vida. M'encanta la Naturalesa i estar amb els meus amics i amigues.Aquest any la Laura i el Fran són els meus monitors. Són molt simpàtics i saben quantitat. Pel camí ens expliquen tot el que farem. Però en arribar, no podem creure'ns el que veiem. La major part de la vall s’ha cremat. Tot el que era verd, ara és gris i negre. Tot el que era vida, ara és silenci i mort. Tots ens sentim tristos i amb ganes de tornar a casa. Adéu a les excursions, a la recollida d'insectes i fulles, al quadern de camp... La Laura i el Fran decideixen que acampem en un pla que, afortunadament, no havia cremat.

5

Page 6: Eso Abril 2015

L'endemà, després d'esmorzar, excursió. Objectiu: Buscar signes de vida a la zona que havia estat castigada per l'incendi. Tots ens mirem estranyats, segurs que no trobarem gens.Comença l'excursió. El meu equip, després de mitja hora, no ha trobat res. La Laura ens anima a buscar i buscar. Continuem sense trobar res. El foc ho ha destruït tot. Laura em dóna la seva càmera de fotos i em diu que faci una foto de la zona cremada.De tornada, durant el dinar, tots parlem del mateix: Ningú no havia trobat rastre de vida; el foc havia esborrat la vida de la muntanya.Després de menjar la Laura encén el seu ordinador i veig a la pantalla la foto que ella m'ha demanat fer. El Fran i la Laura es miren somrients i diuen:

- Escolteu i mireu.El Fran assenyala i diu un signe de vida que apareix a la foto, i la Laura en diu un altre; el Fran diu un signe de vida, i la Laura... Quina vergonya!, no per la foto, sinó per tots els signes de vida que en ella hi havia i que no vam saber trobar sent davant d'ells..

¡JESÚS VIU!

Dia 14, DIMARTS.- “SENYOR DE LA VIDA” El nostre cor mira cap a tu, Jesús,per dir-te que vol continuar viu,alegre, optimista, animat.Volem donar sentit als nostres actes,volem ser dignes fills de la vida,volem construir un món més bell,en el qual, sobretot,

existeixi un gran desig de viure.

Sabem que és difícil manteniraquest ritme diari i constant.

Però volem posar la nostre tenacitat

en ser conseqüents amb la vida,

en ser responsables de la vida...,

aquesta vida que,moment a moment,

Tu ens regales.

Dia 15, DIMECRES.- “L'HOME QUE BUSCAVA DÉU”El Miguel vivia amb la seva dona i els seus fills en una granja envoltada per un paisatge de gran bellesa. El Miguel era molt volgut pels seus fills i la seva dona. Els

6

Page 7: Eso Abril 2015

treballadors de la seva granja l’apreciaven pel de gust que treballaven amb ell. El seu gos Iorki sempre l'acompanyava.La família del Miguel resava totes les nits a Déu i, junts, anaven els diumenges a l'església. Però va arribar un moment en que el Miguel va començar a sentir la necessitat de conèixer Déu. Per a poder trobar-lo, el Miguel va abandonar la seva família i se'n va anar a viure sol a una cabana en mig del bosc. Va pensar que allà lluny, sol i en silenci, coneixeria Déu. Tanmateix, el temps anava passant i no trobava Déu.Una nit, va tenir un somni molt especial. Va somiar que anava caminant pels núvols i que arribava fins una fila de portes. A cada porta apareixia aquest text: Obre aquesta porta i et trobaràs amb Déu. El Miguel, molt il·lusionat, va obrir la primera porta, i es va emportar una gran sorpresa: es va trobar amb la seva dona i amb els seus fills, que van córrer cap a ell per abraçar-lo.A continuació, va obrir la segona porta, i allà hi havia el seu gosset Iorki, que es va posar a saltar d'alegria al seu voltant. Després va obrir la tercera, i van aparèixer la seva granja, els camps que l’envoltaven, l'església, i els treballadors i amics que el saludaven.El Miguel es va despertar molt feliç. El somni li havia ensenyat com podia trobar-se amb Déu tots els dies: estimant la seva família, admirant la naturalesa, compartint els seus béns, ajudant els altres, cuidant el seu gosset, visitant l'església i resant Déu.El Miguel va tornar amb la seva família i cada dia sentia que Déu era present en les persones que l'envoltaven i en la naturalesa.

REFLEXIÓ-ORACIÓ: Què t’ensenya aquesta història? De veritat penses que pots trobar Déu cada dia? Com? DONAR GRÀCIES A DÉU

Dia 16, DIJOUS.- “JESÚS ENS UNEIX I ENS ENFORTEIX"A les persones ens agrada ajuntar-nos a menjar amb els nostres éssers estimats. Unes vegades ens reunim per celebrar determinades coses (un casament, una Primera Comunió, un aniversari, el Nadal...), i d'altres només pel fet d'estar junts. Així ens sentim tots més units, compartint no solament el menjar, sinó també les nostres il·lusions, les nostres preocupacions, els nostres records... la nostra vida. També els cristians ens sentim units i ens reunim, amb la presència de Jesús, en la celebració de l'Eucaristia.

ET RECORDEM, AMIC JESÚSEt recordem, amic Jesús:

7

Page 8: Eso Abril 2015

Quan ens reunim per escoltar la teva Paraula.Quan diem paraules d'amistat.Quan compartim el que tenim.Quan les nostres mans estan disposadesa acollir i ajudar els altres.Quan ens ajuntem per celebrar l'Eucaristia.

.

8

Page 9: Eso Abril 2015

Dia 17, DIVENDRES.- “LES DEU MILLORS RAONS”

M'agraden les llistes dels « primers 10 ». Aquestes llistes són com "Les deu millors cançons de la setmana, "Les deu millors pel·lícules de l'any. " Quan els teus pares van anar a escollir el teu nom, van poder mirar la llista de "Els deu millors noms per a nens i nenes. " Crec que si fem volar la imaginació podem fer moltes llistes de 'els millors 10' '.... Avui tinc una llista de les deu millors coses que pot ser que mai no hagis sentit. Tinc una "Llista de les deu millors raons per ser amic de Jesús".Moltes vegades has de decidir si continues sent un bon amic de Jesús (perquè de vegades et fa mandra fer les coses el millor que saps), si t'aixeques per anar a l'església o, no si contagies als altres la teva alegria encara que estiguis cansat, si ajudes tot el que puguis... Bé, doncs aquí tens una llista de les deu millors raons per continuar sent un genial amic de Jesús. Potser t’ajudi a decidir.

10. No hi ha res que no pugui donar... i és gratis provar-ho.09. No hi ha res tan bo a la tele o en el MSN... t’ajuda a ser millor per dins.08. Anar a l'Església t’apropa a Jesús.07. Si vas a alguna celebració seràs més feliç.06. És una bona manera per trobar-te i compartir amb els teus amics.05. No tot el món pot dir que parla amb algú que no pot veure amb els ulls, perquè no sap escoltar tu tens el sentits ben afinats!04. Et sents millor perquè saps que hi ha algú que sempre guardarà els teus majors secrets.03. Si tens un examen i estàs nerviós, doncs demanar-li ajuda, i ho farà.02. Si t'equivoques, estàs perdonat des del principi.I raó núm. 1: Pots perdre't alguna cosa realment important.

Dia 20, DILLUNS.“ Gràcies per l'exemple que moltes persones em donen,

pel seu esforç i la seva dedicació,per la seva lluita constant,

per la seva manera de donar amor i ajudar.Que el bon exemple de moltes persones

em permeti aprendre d'elles i ser igual o millor.

9

“Cap al tard d'aquell primer dia de la setmana, estant reunits els deixebles amb les portes tancades per temor als jueus, va entrar Jesús i, posant-se al mig d'ells, els va saludar: La pau sigui amb vosaltres! “ (Jn. 20, 19 - 21).

Page 10: Eso Abril 2015

Dia 21, DIMARTS.-

Senyor,vine davant de nosaltresper guiar-nos,mira darrere de nosaltresper impulsar-nos,mira sota de nosaltresper aixecar-nos,mira sobre nosaltres

per beneir-nos,mira al voltant de nosaltres

per protegir-nos,vine dins de nosaltres

perquè, amb cos i ànima,et servim

per a glòria del teu nom.Amén.

Dia 22, DIMECRES.- La vocació no és un assumpte de raonaments complicats. La vocació no és per a cors calculadors, porucs i egoistes. La vocació és qüestió d'amor, i per això només l'entenen els cors grans i generosos.

La vocació és: ser conscients que Jesús ens ofereix la seva amistat. Acceptar-la i anar intensificant aquesta amistat amb el tracte és posar-se en camí de respondre. A poc a poc s'anirà transformant el nostre cor i s'anirà fent semblant al de Jesús, convertint-nos, així, en verdadera sal de la terra i llum del món. Per ser sal i llum al seu voltant som cridats tots els cristians... Ho sabies? Què és ser SAL i LLUM? Pensa... i comenta en classe...

REFLEXIÓ-ORACIÓ: Aquest és un exemple de vocació religiosa, dedicada a l'educació i a l’atenció social. Avui els coneixem com Salesians. Quina lliçó treus d'això? Quines altres vocacions coneixes...? Quin finalitat tenen?

Dia 23, DIJOUS.- St. Jordi, patró de Catalunya. Dia Mundial del Llibre

LA BÍBLIA, EL LLIBRE DE LA NOSTRA FEAvui és el Dia del Llibre. La Bíblia és el Llibre dels

llibres; el més llegit de tots els temps.La Bíblia és l'únic llibre declarat Patrimoni de la

Humanitat. Per això es diu també «el Llibre», sense més ni menys. Jueus i cristians consideren la Bíblia com un text sagrat, perquè creuen que va ser revelat per Déu. Però també els no creients llegeixen aquests escrits amb més de tres mil anys d'història amb un respecte i interès especials.

10

Page 11: Eso Abril 2015

Altres llibres ens han estat donats per a la nostra informació, però la Bíblia ens ha estat donada per a la nostra transformació. Els homes no rebutgen la Bíblia perquè es contradigui a si mateixa, sinó perquè els contradiu a ells.

"Després d'aquestes coses va sortir Jesús, i va veure un recaptador d'impostos anomenat Leví, assegut a la taula on cobrava. Li va dir Jesús: "Segueix-me". Leví es va aixecar, ho va deixar tot i el va seguir "

Dia 24, DIVENDRES.La sardana és la dansa més bella

de totes les danses que es fan i es desfan és la mòbil magnífica anella

que amb pausa i amb mida va lenta oscil.lant.Ja es decanta a l'esquerra i vacil.la

ja volta altra volta a la dreta dubtant,i se'n torna i retorna intranquil.la,

com, mal orientada, l'agulla d'imant.Fixa's un punt i es detura com ella.

Del contrapunt arrencant-se novella,de nou va voltant.

La sardana és la dansa més bellade totes les danses que es fan i es desfan.

Joan Maragall

Dia 27, DILLUNS.- La nostra Senyora de Montserrat.“Amb diners es pot fundar un habitatge esplèndid, però no una família feliç”.La Verge de Montserrat va ser declarada santa patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII.Compta la llegenda que uns pastors estaven pasturant les seves ovelles a prop de Montserrat, i van descobrir la imatge de fusta en una cova, al mig d'una misteriosa resplendor i cants angelicals. El bisbe va manar portar-la a la catedral; va començar la processó, però no va arribar a la seva destinació, ja que l'estàtua va començar a posar-se increïblement pesada i difícil de manejar. Llavors va ser dipositada en una ermita propera, i va

romandre allà fins que es va construir l'actual monestir benedictí.

Oració Oh Mare Santa, Cor d'amor, Cor de misericòrdia,que sempre ens escolta i consola, atén les nostres súpliques.Com a fills teus, implorem la teva intercessió davant del teu Fill Jesús.

11

Page 12: Eso Abril 2015

Rep amb comprensió i compassió les peticions que avui et presentem, especialment [es fan les petició].

Dia 28, DIMARTS. UN PENSAMENT GENIAL DE SAN AGUSTÍN

Sempre m'ha cridat l'atenció la famosíssima frase de San Agustí: "estima i fes el que vulguis". Si calles, callaràs amb amor; si crides, cridaràs amb amor; si corregeixes, corregiràs amb amor; si perdones, perdonaràs amb amor". L'amor és la clau de tot. Si et dones de veritat, no et desviaràs del recte camí. Si estimes de veritat, estàs en el cert". O dit al revés: si no et dones, de res no serveix el que facis, perquè

sense amor tot manca de fonament. Sense amor vas a la deriva, manques de rumb.Si et dones de veritat, tot ho faràs bé. Si et dones de veritat, no t'equivocaràs, no et desviaràs. Si et dones de veritat, obraràs conseqüentment. L'amor genuí assenyala el camí precís a seguir. L'autèntic amor ens fa lliures i ens permet actuar adequadament. Si calles, si crides, si corregeixes, si perdones, ho fas per amor, i això és el que de veritat importa.L'amor és l'autèntica mesura de totes les coses. És la brúixola que sempre assenyala el nord i ens impedeix desviar-nos del verdader camí.

Dia 29, DIMECRES. Senyor, vull treure-li importància al tenir,ajuda'm a veure les meves veritables necessitats,que no em deixi portar per les modes,perquè de vegades crec que posseir determinades cosesfa que els altres em vegin d'una altra forma.No deixis que els diners o el material em coartin,i no permetis que jutgi els altrespel que tinguin o pel que els falti. Ajuda'm Senyor.

12

Page 13: Eso Abril 2015

Dia 30, DIJOUS.- Santa Catalina de Siena. Dia Internacional de la Dansa.

Els 'gustos' ens reconforten i ens donen plaer.Els 'interessos' ens produeixen curiositat i ens criden l'atenció, ens motiven, ens provoquen.Les 'habilitats' són: facilitat, ocurrència, intuïció, imaginació, confiança i autonomia.La 'personalitat' és la nostra forma de sentir i d'actuar enmig del que ens envolta.La 'VOCACIÓ' són els nostres somnis, els nostres anhels, el que ens inspira, són l'expressió dels nostres valors. Apunta cap als anhels de l'ànima en relació amb la vida, amb la nostra vida com a existència vàlida i transcendent. Està inserta en els nostres valors. En ella hi ha inspiració i lliurament, ens dóna satisfacció i sentit de vida.La vocació permet donar resposta als interrogants profunds que guarden relació amb el sentit de l'existència.És una trucada o una demanda interna. És el que dóna sentit a la vida, i la convicció d'estar complint amb ella, i que no és en va, perquè no es produeix amb un objectiu transitori, sinó definitiu, permanent.

13