24
BAIX PENEDÈS Nº 8 GENER 2007 · Sis municipis es repartiran el cost de portar l’aigua de l’Ebre (pàg. 4) · Veïns de Calafell s’uneixen per salvar la Cobertera (pàg. 5) · S’aprova provisionalment el POUM de Banyeres, deixant de banda el Logis Penedès (pàg. 15) · Comencen les Festes dels Tres Tombs (pàg. 26) · La Guerra Civil al Penedès vista per Robert Capa (pàg. 29)

ESPIGOL GENER 2007

Embed Size (px)

DESCRIPTION

EDICIO GENER 2007

Citation preview

Page 1: ESPIGOL GENER 2007

Edic ióBAIX PENEDÈS REVISTA MENSUAL GRATUÏTA Nº 8 GENER 2007

· Sis municipis es repartiran el cost de portar l’aigua de l’Ebre (pàg. 4)

· Veïns de Calafell s’uneixen per salvar la Cobertera (pàg. 5)

· S’aprova provisionalment el POUM de Banyeres, deixant de banda el Logis Penedès (pàg. 15)

· Comencen les Festes dels Tres Tombs (pàg. 26)

· La Guerra Civil al Penedès vista per Robert Capa (pàg. 29)

Edic ió REVISTA MENSUAL GRATUÏTA

Page 2: ESPIGOL GENER 2007

EDITA: Produccions i Publicacions l’ESPÍGOL S.L.EDITOR-DIRECTOR: Ferran RodríguezCAP DE REDACCIÓ: Jasna LesnjakPUBLICITAT: Pili Mitjans:666.51.68.09, Bea Vallo: 670.65.31.48 (Costa) DISSENY i MAQUETACIÓ: Xavi Toscano

COL·LABORADORS: ajuntaments de la comarcaFOTOGRAFIES: Josep Vallès, l’Espígol, ajuntaments. ADREÇA: Empar Nadal, 17, Local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona),TEL-FAX: 977-67.50.76 Mòbil: 629.39.02.45 CORREU ELECTRÒNIC: [email protected]@gmail.com

DIPÒSIT LEGAL T- 34-06IMPRESSIÓ INDUGRAF OFFSET S.A. Amb el suport de la Diputació de Tarra-gona i la Generalitat de Catalunya.

La revista l’ESPÍGOL no comparteix ne-cessàriament les opinions de les cartes, ni els articles dels col·laboradors.L’opinió d’aquesta revista d’informació general només s’expressa a través de l’editorial.

PROPERA EDICIÓ: 2ª quinzena febrer

editorial

l’equip

3

Arriba el fred i també arriben les festes d’hivern

Ja era hora. L’hivern climàtic ja ha arribat. Ho ha fet just a la coneguda ‘setmana dels barbuts’, aquesta que diuen és sempre la setmana més fre-da de l’any. No és descabellat pensar que just aquesta setmana també ens haurà arribat la neu a les nostres con-trades. Què seria un hivern sense les muntanyes blanques?

Amb el fred també arriben les ce-lebracions típiques de l’època. Per una banda la dels Tres Tombs i per l’altra la de Carnaval. Pel que fa a la festa adreça-da als animalons, cal dir que el punt de sortida com de costum, estarà diumenge a Calafell on ja s’autoproclamen, ‘capital dels tres tombs’. Localitats com El Vendrell, Santa Oliva, Albinyana, Llorenç, Bellvei, La Bisbal, de gran tradició pagesa també faran la seva cele-bració els pròxims diumenges. Per acabar parlem de la festa del Carnaval. Tot i que sembli que la Festa d’en Carnestoltes només se celebri a localitats costaneres com Calafell i Cunit, aquest es-deveniment de disbauxa hivernal cada cop agafa més força als mu-nicipis des l’interior de la comarca, tot i que s’ha d’admetre, sense el rebombori que se li dóna a la zona costanera. A banda del Carnaval del Vendrell que sempre obre el

ventall de comparses a la nostra co-marca, tampoc podem obviar altres rues com la diürna de l’Arboç i els actes de gresca que s’hi organitzen a altres municipis del Baix Penedès on aquest mes de febrer hi haurà màscares per a tot arreu. Parlant de màscares, seria bo que algú es tragués la “careta” i expliqués d’una vegada per totes d’on surt el caprici de fer passar el desdoblament de la N-340 per Ca-lafell i malmetre la Cobertera! No és més lògic ampliar l’actual traçat o fer un carril més a l’autopista AP7?. Ja veurem com queda el tema, però de moment amb tot això, el gran perju-dicat pot ser el municipi de Calafell que mai s’hauria pensat que la N-340 passés a pocs metres del nucli històric.

Sigui com sigui, bones festes d’hivern per a tothom!

Ferran Rodríguez

La redacció d’Espígol acaba de traslladar-se a unes ofi cines més grans dins del mateix centre comercial Cunit Centre.

Ara ens podeu trobar als locals 4 i 5.

L’ adreça és la mateixa (c. Empar Nadal 17, 43881 Cunit) i el telèfon/fax també (977-67-50-76).

PUBLICITAT

Page 3: ESPIGOL GENER 2007

comarca4

Els municipis del Baix Penedès que es beneficiaran de la segona fase del projecte per a l’arribada de l’aigua de l’Ebre – Albinyana, Banye-res, la Bisbal, Llorenç, Sant Jaume i Santa Oliva – pagaran el 15% de la obra que esta pressupostada en 11,5 milions d’euros, de manera propor-cional. En total es tracta d’una suma de 1,5 milions d’euros, i l’import que pagarà cada municipi serà propor-cional al volum d’aigua sol·licitada. Això es el que van acordar les auto-

ritats politiques d’aquests municipis amb els representants de l’Agència catalana de l’Aigua i el Consorci d’Aigúes de Tarragona en una re-unió a mitjans de gener. A més, a finals de mes es decidirà si l’IVA del total de l’obra, o sigui uns 1,5 milions d’euros més, també anirà a càrrec dels ajuntament, o se’n farà càrrec el Consorci d’Aigües de Tarragona. Un 85% del cost total d’aquesta obra tan important anirà a càrrec dels Fons Europeus de Cohesió.

Sis municipis es repartiran el cost de portar l’aigua de l’Ebre

Afectats uns 90% dels calçotsUn 90% de la collita dels calçots del baix Penedès estan afectats -degut a les temperatures massa suaus - per unes malalties (sobretot l’Stemphilum i el fong de l’arrel rosa-da) que els fan més petits i prims del normal, però no porta cap risc per als consumidors.

Primers alcaldables del PSCEl Partit dels Socialistes de Catalun-ya ja va elegir al Baix Penedès tres alcaldables per a properes eleccions locals de 27 de maig. Els candidats a l’alcaldia del Vendrell, Calafell i Banyeres són Helena Arribas (actual alcaldessa), Jordi Sànchez (cap de l’oposició) i Avelino Menéndez (ac-tual alcalde).

Xerrades sobre l’alimentacióA finals de mes es faran unes conferen-cies sobre l’alimentació sana a l’Arboç (el dia 30, a les 19 hores, a l’Auditori), a Bellvei (el 31 de gener, a les 19h al Centre Civic) i a Banyeres (el 1 de febrer, a les 19h al Centre Civic Ernest Lluch). Es tracta d’un projecte de salut que esta duent a terme l’IES de l’Arboç – dins del marc dels programes d’innovació educativa del Departmanet d’Educació de la Generalitat – amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Farmaceutics de la Província de Tarragona, els ajunta-ments i els centres medics d’aquests tres pobles.

__________________________

__________________________

L’Hospital Comarcal del Vendrell acaba de estrenar l’àrea de parts, l’últim servei que quedava per completar la posada en marxa d’aquest centre. Ja el primer dia de funcionament van atendre quatre naixements. Els responsables d’aquest hospital, que forma part de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, van comentar que no esperaven un nombre tan alt de nascuts en un dia. De fet la seva previsió va ser d’un fins a tres parts al dia, o entre 400 i 600 a l’any. A l’àrea de parts hi ha quatre sales de dilatació, una sala de parts i una altra per a cesàries, a més la sala de nadons. La planta d’ingrés per a les mares i els nadons compta amb setze llits.

Nova àrea de parts a l’Hospital Comarcal______________________________________________________

PUBLICITAT

Page 4: ESPIGOL GENER 2007

comarca5

Diferents veïns del municipi de Ca-lafell s’han unit en plataforma veïnal per tal de lluitar en defensa del terri-tori i evitar que el desdoblament de la carretera nacional 340 passi per la Cobertera com pretén fer el Ministeri de Foment. Aquest col·lectiu que és obert a tothom es va presentar di-lluns passat a la mateixa pedrera de la Cobertera en un acte al qual tam-bé hi van assistir l’alcalde Joan Oli-vella i els portaveus dels altres grups polítics Josep Parera (ADMC), Jordi Sánchez (PSC) i Jacob Balaguer (ERC), que fan costat al col·lectiu tal com va quedar palès en un recent ple municipal en el que per unani-mitat es va presentar una al·legació conjunta contraria al projecte. La plataforma “Salvem la Coberte-ra” que entén que si la N-340 passa per la zona provocarà un greu im-

pacte ambiental, ja ha encetat una recollida de signatures i prepara l’organització d’una calçotada po-pular amb posterior manifestació motorista pel pròxim 11 de febrer.

Les persones interessades en for-mar part de la plataforma poden inscriure’s a la Cooperativa Agrícola de Calafell (977-69.92.03) fent una aportació de 30 €.

Veïns de Calafell s’uneixen per salvar la Cobertera

Els visitants de la nostra comarca aviat potser podran gaudir d’una nova oferta turística prou interessant: el turisme pesquer. La Confraria de Pescadors de Calafell vol ser la primera a Catalunya en oferir aquest servei que donarà a totes les persones interessades la possibilitat de sortir al mar amb els pescadors, compartint amb ells la jornada laboral. Aquesta Confraria té uns trenta socis amb una quinzena de vaixells, que es dediquen bàsica-ment a la pesca d’arrossegament. Com comenten alguns membres, aquesta nova activitat els aniria bé perquè ac-tualment els costa guanyar-se la vida amb la seva feina, degut al baix preu del peix i el gasoil força car.

____________________________________________________________________________________

F.R.

Turisme pesquer a la comarca

F.R.

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 5: ESPIGOL GENER 2007

El Vendrell6

Col·laboració entre les televisions penedesenques

Televisió del Vendrell ha començat a emetre de manera compartida els seus informatius amb Vilafranca Televisió fa poc. Els caps de setmana la televisió vendrellenca emet els informatius de Vilafranca, i els dijous viceversa. Aquest és el primer pas de la col·laboració entre les dues televisions abans de la posada en funcionament del consorci Penedès Televisió, la televisió digital local pública del Penedès.

L’Ajuntament de Vendrell acaba de publicar dos pòsters sobre les normes bàsiques per a la convivèn-cia en la vil·la. Els postres, il·lustrats per Jordi Beltran, reflecteixen tot un conjunt d’accions incíviques que es poden detectar un dia nor-mal en qualsevol lloc del municipi i donen instruccions de bon com-portament en català, castellà, an-glès i àrab. Segons l’Ajuntament, l’objectiu d’aquesta campanya de sensibilització i educació és trans-metre, d’una forma simple i clara, les normes bàsiques per millorar les re-lacions humanes i la qualitat de vida dels veïns. Els pòsters es repartiran a totes les cases del Vendrell, també es treballaran a les escoles i instituts com a instrument pedagògic i es lliu-raran a totes les persones que s’em-padronin a l’Oficina del Nouvingut.

El Vendrell il·lustra les normes bàsiques per a la convivència ciutadana

Teatre per als nens El Patronat Municipal de Serveis Culturals del Vendrell acaba d´obrir la matrícula del segon semestre de l’Aula Municipal de Teatre Xavier Fàbregas, que és un curs d’iniciació al món teatral adreçat a alumnes de 9 a 16 anys. Aquesta activitat es realitzarà tots els divendres del 23 de febrer al 25 de maig al Casal Familiar, a la tarda. El preu és de 60 € i per als socis dels Pastorets del Vendrell és de 45 €. Més informació i matrícules: Patronat Municipal de Serveis Culturals, la Rambla, 24, tel. 977 66 56 84, c/e [email protected].

El metre quadrat d’un pis nou al Vendrell va pujar un 17,8% en el 2006, fins als 1.979 euros. Es tracta d’incre-ment més elevat en l’Alt i Baix Penedès, i se situa per sobre de l’increment mitja a Catalunya (d’un 13%), segons les dades de la Societat de Taxació. Tot i això, els 1.979 euros que s’han de pagar per un metre quadrat d’obra nova al Vendrell encara és per sota dels preus dels altres pobles a la comarca els seus voltants, tal com indica la taula adjunta. I per la comparació: a Barcelona el preu puja al 4.192 euros i a Madrid al 3.870.

Gairebé 2.000 € per un m2 POBLE PREU (€/m2)

El Vendrell 1.979

Cunit 2.110

Cubelles 2.221

Tarragona 2.261

Calafell 2.320

Vilanova i la Geltrú 2.387

Sitges 3.125

______________________________________________________ _________________________J.L.

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 6: ESPIGOL GENER 2007

El Vendrell7

El 15 de gener es va iniciar l’enderroc de l’edifici de l’antic cinema Tívoli, al solar del qual s’hi construirà la nova Escola Municipal de Música Pau Casals. Segons l’alcaldessa, Helena Arribas, s’estan complint els terminis previstos; en un mes i mig l’enderroc ja estarà finalitzat per començar im-mediatament la construcció. Aquest projecte ha estat una de les prioritats de l’Ajuntament per dotar el Vendrell d’una nova escola de música que

doni resposta a la demanda i que, a la llarga, arribi a ser un Conservatori. L’actual escola compta amb més de tres-cents alumnes i algunes classes s’han d’impartir en instal·lacions ex-ternes. D’altra banda, el centre de la vila comptarà amb un auditori amb aforament de públic per a quatre-centes persones i un escenari amb capacitat per a una orquestra sim-fònica. Es preveu que l´obra estigui finalitzada el 2008.

L’enderroc del Tívoli ja ha començat

___________________________________________________________________________________

L’Ajuntament del Vendrell conco-rrerà a la quarta convocatòria d’ajuts de la Llei de Barris que la Genera-litat ha obert a finals de desembre passat. El Vendrell ja havia intentat aconseguir una part dels diners destinats per a la reforma integral de barris catalans abans, presentant la seva candidatura en les tres prime-res convocatòries. Aquesta última iniciativa consistirà en un projecte de millora integral d’una zona en el nucli històric del Vendrell (entre el carrer de la Indústria, la carre-tera de Valls i el carrer del Nord). Segons l’Ajuntament, es pretén millorar les condicions de vida dels veïns d’aquesta zona. Es tracta de les millores de l’espai públic, reha-bilitació dels elements col·lectius dels edificis, provisió d’equipaments i supressió de barreres arquitectò-niques, a més d’un projecte social amb un programa de dinamització econòmica del barri.

La 4ª convocatòria de la Llei de Barris

NP

PUBLICITAT

Page 7: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: Albinyana9

Acabades les obres de la travessera La Diputació de Tarragona ha realitzat les obres de condicionament de la carretera TV-2043 de la travessera d’Albinyana, amb una inversió de 500 mil euros. Les obres, executades per l’empresa Pandasfalto, S.A., han suposat una gran millora perquè han condicionat la travessera d’accés al poble, fet que ha implicat la solució dels problemes existents en relació a l’evacuació de les aigües pluvials i a la irregularitat de l’antic paviment.

Un veí d’Albinyana, Tino Fernández Mateos de 39 anys, va ser un dels guanyadors del concurs ornitològic “Costa Daurada -Pau Casals” que es va celebrar al Vendrell a principis de mes, amb una alta participació de 2.825 ocells d’arreu Espanya. Amb un dels seus ocells de la varietat rabadilla vermella (mutació pastis) va guanyar un dels premis més importants, a més va ser guardonat amb dos premis menors més. Ens comenta que els ocells li agraden des de molt petit ja. Fa uns sis anys, però, va començar a criar-les amb la dedicació, és a dir, “d´invertir, llegir molt sobre el tema, o sigui, ser un criador aficionat, però creïble.” Actualment té uns 200 ocells, la majoria són varietats de psitàcids (família lloros), però també en té d´altres. “Ara fa poc em vaig aficionar a un ocell australià que es diu diamante de Gould i té una gamma de colors increïbles. És un recte personal per a mi perquè és difícil de criar, amb els canaris ja em vaig avorrir,” comenta. Aquesta afició requereix molt de temps i espai, diu. També està d’acord que

es tracta d’un hobbie car; ens comenta que el valor de la seva instal·lació d’uns 40 m2 seria uns 30.000 euros, i dels seus ocells uns 10.000. “Però no es tracta d’una inversió que es fa de cop, ho faig tot jo, poc a poc.” Sobre la seva afició diu: “Això dels ocells és un món inacabable. Mira, hi ha gent que col·lecciona els segells, i quan acaben l’àlbum, ja està. Els ocells en canvi els veus néixer, veus com van creixent, com es desenvolupen, això és vida,” diu.

A Albinyana es va celebrar una festa de l’oli i vi novell, a principis de gener. La concentra-ció per aquesta festa de la Rostada Popular es va fer a l’esplanada de la Cooperativa Agrícola d’Albinyana, una de les més impor-tants a la comarca perquè fa a l’elaboració de vi. La festa estava patrocinada per l’Ajuntament d’Albinyana. Els participants van poder degustar l’oli de la darrera collita, tastar el vi novell i gaudir d’un esmorzar po-pular amb arengada, cansalada i botifarra.

Un criador d’ocells premiat

Es va celebrar la Rostada__________________________

Diamante de Gould

PUBLICITAT

Page 8: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: Bonastre10

Aquests dies la Diputació de Tarragona ha començat els tràmits d’ex-propiació de terrenys als propietaris de les finques afectades per les obres de desguàs de la carretera TV-2041 entre Bonastre i Roda de Barà. Es pretén poder adequar tots els passos d’aigua del torrent per sota la carre-tera, donant-los més cabuda per tal de preveure possibles inundacions i/o desperfectes a la carretera. En la mateixa obra, també es modificaran les entrades a la Urb. La Vinya i a la Urb. La Gavatxa, ja que actualment, so-bretot aquesta segona, és força perillosa. En total s’actuarà en onze punts concrets de la carretera, amb un pressupost d’1.800.000 €. Aquestes obres complementen l’actuació de reasfaltat de tota la carretera que ja es va fer fa alguns mesos.

Segons l’Ajuntament de Bonastre, es preveu que durant aquest primer trimestre de l’any 2007 ja puguin començar les obres de la remode-lació i ampliació del Centre Cívic La Societat, amb una durada prevista d’uns 8 mesos i el pressupost de 425.000 €. En el ple de l´Ajuntament del passat mes de desembre es va aprovar l’adjudicació d’aquest obra a l’empresa OICSA.

Les obres del Centre Cívic El proper dia 17 de febrer se celebrarà el carnaval a Bonastre. A les 8 de la tarda hi haurà la concentració de disfresses a la Plaça Major, d’on començarà la rua pel poble, finalitzant al local de la Societat. Com a novetat d’enguany, la rua anirà acompanyada del grup d’animació Perkfusion, engrescant i animant a tots els participants i al públic en general. A continuació, i en el mateix local de la Societat, es farà un sopar de disfresses i un ball. Les persones interessades en participar s’han d’apuntar a l’Ajuntament fins el 14 de febrer. El preu serà de 12 euros per adults i 8 per als nens fins dotze anys. Fins aquest any, era l’Associació cultural l’encarregada de portar a terme l’organització d’aquest acte, amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament. Enguany però, també s’hi ha sumat la Comissió de festes. “És important que les associacions i les persones en general del poble s’impliquin en l’organització d’activitats, ja sigui de caire lúdic o d’altre tipus,” comenten des del consistori.

Tot a punt per a celebrar el Carnaval

S’inicien els tràmits per a les obres de la TV-2041_______________________________________________________

__________________________

u L’entrada a la urbanització la Vinya NP

PUBLICITAT

Page 9: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: el Montmell11

“La carretera cap a Aiguaviva que actualment passa per l´estret nucli urbà de la Junco-sa i causa molts problemes, es des-viarà a les afores del poble abans d’aquest estiu,” assegura el regidor d’urbanisme del Montmell, Josep Guasch. Tal com va

Es desvia la carretera cap a Aiguaviva

L’Ajuntament del Montmell està realitzant una cata-logació de totes les masies del municipi, amb l’objectiu de classificar-les, segons la seva importància històrica i arquitectònica. Segons el regidor d’urbanisme Josep Guasch, aquest catàleg, que actualment s’està acabant de realitzar, no serà només un document històric, sinó servirà com a base per a una possible reconstrucció de les masies en el futur. En el municipi hi ha unes 150, i en aquest catàleg hi haurà una descripció de l´estat en el que es troba cadascuna d’elles, es determinarà el seu caràcter, la superfície, nombre de plantes, la seva distribució, etc. A partir d’això s´elaborarà una classificació de les masies que especificarà com s’ha de dur a terme la re-habilitació de cadascuna d’elles, si el propietari decideix dur-la a terme. “En alguns casos no es permetrà fer cap modificació o ampliació, aquestes masies hauran de quedar, després d´una possible restauració, exactament igual com eren originalment,” explica Guasch. “Després hi haurà un altre grup, en el qual l’Ajuntament podrà autoritzar als propietaris de modificar i ampliar lleugera-ment l´estructura original amb alguns edificis annexos. En el tercer grup de masies ja es permetrà afegir més edificis annexos, utilitzar materials més moderns, etc, - sempre respectant el nucli original de la masia tal com era,” afegeix. “Aquests grups de moment encara no es-tan establerts, ara estem treballant en això,” diu. El catàleg està gairebé acabat i es preveu que serà utilitzable dins d’uns dos mesos, després de ser aprovat per l’Ajuntament de Montmell i el Servei Te-rritorial d’Urbanisme de Tarragona. Segons Guasch, d´aproximadament 150 masies que hi ha arreu Montme-ll, la majoria necessiten alguna mena de rehabilitació. Segons la normativa vigent, aquesta es pot realitzar únicament mantenint les característiques i dimensions originals. Aquest nou document, en canvi, en alguns ca-sos permetrà –sempre d’acord amb la classificació- un augment de la superfície fins un 25%.

S’estan catalogant les masies per a poder rehabilitar-les

___________________________________________________________________________________

J.Lesnjak

comentar el projecte ja fa temps que està preparat però no s’ha pogut executar per qüestions econòmiques. “Ja quan es va fer la carretera cap a Aiguaviva, fa més de deu anys, se sabia que es tindria que fer el desviament. Però la veritat és que el trànsit actual és molt superior al que havíem imaginat,” comenta Guasch. “Els caps de setmana passa per la Juncosa tota la gent que es dirigeix cap a les urbanitzacions del Montmell, sobretot els que venen de Barcelona per l´autopista i surten a la Bisbal. També passa pel poble la majoria dels visitants dels establiments gastronòmics de l’Aiguaviva i del Pla de Manlleu. Entre setmana, a més dels usuaris de la zona, aquesta carretera la fan servir, entre altres, els conductors de la Idiada que fan probes de resistència de vehicles vora de circuit, a més la gent que fa servir com alternativa a una altra carretera que hi ha entre Aiguavi-va i Vila-rodona i passa per Cal Ferrer” comenta Guas-ch. Ara és la Diputació qui farà el desviament, i segons Guasch el projecte ja està adjudicat a l’empresa M. J. Gruas, amb un pressupost de 973.809 euros. “Calculem que les obres s’iniciaran al febrer i que s’hauran acabat abans d’aquest estiu. El desviament d´aproximadament 1 km passarà just per darrera del poble, en la direcció del mar,” va explicar.

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 10: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: la Bisbal del Penedès12

La Bisbal del Penedès va celebrar la seva Festa Major d’hivern, el passat cap de setmana de 20 i 21 de gener. La festa en honor a Sant Sebastià va començar el dissabte a la tarda amb el Ball de tarda amb l’Orquestra Meravella, organitzat per la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. El diumenge va començar amb les matinades i va seguir al migdia amb una cercavila pel Grup de Grallers i Timbalers de la Societat, Gegants i el Grup d’Animació. També es va fer una ballada de sardanes, amb la Copla-Orquestra Meravella, que des de fa 35 anys ja participa ininterrompudament en aquesta festa bisbalenca. Al vespre, a l’Església Parroquial de Santa Maria, es va celebrar el 2on Concert d’Hivern amb la soprano Ana Fernández i pianista Maite Aguirre. Entre els actes que encara s’han de dur a terme, és una excursió del 28 de gener, organitzada per la revista mediambiental el Marge. Es farà una passejada (apta per a tothom) a veure pedra seca a les Planes de Santes Creus i fer la Ruta de la Capona. Se sortirà de la plaça de l’Església a les 9 del matí amb cotxes particulars.

La Bisbal celebra la seva Festa PetitaEn febrer al Centre Municipal de Cul-

tura de la Bisbal tindrà lloc un ventall d´esdeveniment: dia 3 a les 19.30 es farà una xerrada sobre el Patrimoni, organitzada pel Centre Unesco de Catalunya. Dia 4 a les 18. 30 hi haurà la projecció del Concert de Cap d’Any de l’Orquestra Filharmònica de Viena. Dia 5 a les 19.30 se celebrarà Santa Àgada amb la projecció de l’espectacle musical Romeo i Julieta, gravat al Palau de Congressos de París. Dia 9 de febrer s´inaugurarà l’exposició “Els barris mariners de la costa catalana”. Dia 11 de febrer a les 18.30 hi haurà un concert del Quintet Marga-rida (Cors Antistiana i Santa Maria).

Activitats culturals

__________________________

La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca organitza el 10è cicle de conferències de temàtica castellera. La primera, “Les Colles castelleres més enllà dels castells”, es farà el 3 de febrer sota i anirà a càrrec d’en Carles Esteve Robert. La segona conferencia “Recordant l’Emili Miró”, a càrrec d’en Joan Gala Fernández, es farà el 24 de febrer. A més, el dia 10 de març, Joan Vallés Figueras parlarà sobre “La plaça més castellera” .

Conferencies castelleres

J. Vallès

PUBLICITAT

Page 11: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: Masllorenç13

La primera setmana de gener el poble de Masllorenç va celebrar la seva Festa Major d’Hivern en honor al seu patró, Sant Ramon de Penyafort. Entre els actes més destacats hi va haver una xocolatada per tothom, una actuació de l’animador infantil Jaume Barri, la Cavalcada de Reis per als nens, i per la joventut una animada “Nit Jove” amenitzada per la Disco Show Party. A més, es va organitzar una ballada de sardanes, un ball de la tarda amb l’Orquestra Internacional Meravella, i la ja tradicional “Paella de la Festa Major a càrrec del Restaurant Ca l’Àngel, amb uns 150 comensals.

La Coral Juvenil “Els Àngels” El darrer dia de l’any passat es va presentar a Masllorenç la Coral Ju-venil “Els Àngels” de recent forma-ció. Els seus dies d’assaig són els dissabtes a la una del migdia i estan oberts a tots els joves, a partir de 7 anys, que els agradi cantar.

Les restes de Mn. Raventós A finals de desembre, coincidint amb el 202 aniversari de la constitució de la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort de Masllorenç, va tenir lloc l’acte d’inhumació de les restes mortals de Mn. Josep Raventós Puig, que havia estat rector d’aquesta parròquia entre 1935 i 1936, i el seu trasllat a la seva nova sepultura a l’Altar Major de l’església parroquial.

__________________________

Els nens canten les nadales Els nens i nenes de Masllorenç van oferir un recital de nadales, el passat dia de Sant Esteve, com part de la Festa del Nadal, en la que també va participar el grup de teatre d’aquest poble, “La Pedrera”, entre altres.

__________________________

Se celebra una animada Festa Major d’Hivern

uNP NP

NP

NP

___________________________________________________________________________________

PUBLICITAT

Page 12: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Banyeres14

El pressupost de Banyeres puja a 4,6 milions d’eurosLes inversions més fortes seran

la renovació de la urbanització “Els Boscos” i la construcció del nou pavelló poliesportiu. A més es preveu ampliar el col·legi i l’esco-la bressol, construir pisos socials, canviar de lloc els correus, posar càmeres de vigilància al centre urbà, fer un centre de dia per a la gent gran a Calaf i un centre cívic al Priorat.

L’Ajuntament de Banyeres va aprovar el seu pressupost per 2007, que serà de 4,6 milions d’euros, més del doble que el de l’exercici passat.

L’alcalde Avelino Menéndez que va informar als mitjans de comunica-ció sobre els detalls del pressupost a principis de gener, va destacar com els projectes més importants la renovació de la urbanització “Els Boscos” i la construcció d’un pavelló poliesportiu, “dues inversions que procedeixen de l’any passat”. També va destacar que “amb aquest pres-supost no s´incrementa cap impost municipal”.

Entre els principals fonts d’ingres-sos que permeten aquesta pujada de pressupost cal destacar en el primer lloc les quotes urbanístiques a “Els Boscos”, d’un valor de 1,7 milió d’euros, que faran possible una renovació integral d’aquesta urbanit-zació. En aquesta zona de cases unifamiliars hi ha uns 80 propietaris d’unes 105 parcel·les, i la renovació va íntegrament a càrrec dels veïns. Entre altre, es preveu fer una re-modelació dels serveis d’aigua, en-llumenat, clavegueram, asfaltat de carrers i formació d’una zona verda.

Un altre fons destacat d’ingressos,

que farà possible la construcció d’un pavelló poliesportiu a la zona de Calaf, és la subhasta d’una parcel·la de sol industrial al Pouet, que apor-tarà gairebé un milió d’euros. Les obres estan a punt d’adjudicar-se.

Pisos socials i llocs escolarsEntre altres inversions importants

l’alcalde va destacar el tema de l’habitatge. Actualment s’estan cons-truint 39 pisos de protecció oficial en la zona de Calaf de 60 i 70 m2; aquest més de gener es prepararan les bases per a la seva adjudicació als nous propietaris. A més, al car-rer la Pau s’estan acabant 6 cases adossades d’uns 105 m2 que ja han segut adjudicades als joves de Ba-nyeres; el seu preu era entre 30 i 33 milions d’antigues pessetes. “A més a més, ara estem a punt de firmar el contracte per a la construcció d´uns 70 pisos socials més, gestionats i promoguts per l’Ajuntament,” va in-formar Menéndez. Es faran a la zona de Calaf, darrera de la Cooperativa, seran d´uns 70 m2, i estaran aca-bats dins d’uns dos anys.

En l’àrea d´educació, la Genera-litat preveu construir una nova línia del col·legi que donarà lloc a uns 210 alumnes més. “La condició per a realitzar aquesta obra és el des-viament i soterrament d’una línia elèctrica d’alta densitat, que ha de realitzar Fecsa Endesa,” diu Menén-dez. A més a més l’Ajuntament està pensant en el desdoblament de l´Escola Bressol que està funcionant des de fa un any i ja està plena amb uns 40 alumnes.

Entre altres novetats previstes cal

destacar el trasllat de l´oficina de Correus al carrer Albert Santó (a la planta baixa d´un antic habitatge de mestres) que està previst per dins d’uns tres mesos. A més, segons l’alcalde, Correus ampliarà el seu personal. La planta baixa de l’Ajun-tament servirà, un cop acabades les obres, per a l’atenció al públic. Al nu-cli urbà de Banyeres es ampliara la zona verda entre Pinetella i Pujolet. A més, s’instal·laran unes càmeres de videovigilància al parc Pujolet i a la plaça de l’Om.

A la zona de Calaf està previst construir 32 pisos dotacionals per a la gent gran (es tracta d’un projecte de la Generalitat) – i en la planta bai-xa l’Ajuntament de Banyeres ubicarà un centre de dia. Entre els projectes previstos també hi ha un nou centre cívic al Priorat.

L’aprovació d’aquest pressupost es va debatre al darrer ple municipal d’any passat, dia 21 de desembre. La regidora convergent Conxita Ribosa, va mostrar l’alcalde la “indignació en haver rebut la documentació del pressupost a comptagotes”. També va recordar l’alcalde que “en aquest pressupost no s’havien tingut en compte les modificacions de crèdit, sembla gairebé una còpia del pres-supost de l’exercici anterior”. L’alcal-de va dir que “és un bon pressupost en el que no hi ha increment dels impostos municipals”. Sense massa més debat el tema es va dur a la seva aprovació i es va aprovar amb els cinc vots favorables de l’equip de govern socialista i els quatre vots en contra del grup de CiU a l’oposició.J.L., F.R.

Rebutjada una moció contra Logis - L’Ajuntament de Banyeres va rebutjar, en l’últim ple de desembre, una moció contra la ubicació de Logis Penedès al te-rritori, que l´havien presentat els quatre membres de CiU a l’oposició. La portaveu de CiU, Núria Figueras va dir que havien presentat la moció per la manca de transparència donada per part del govern municipal i pel fort impacte que tindrà a la comarca. L’alcalde Avelino Menéndez va respondre-li que es tractava d’una moció política i que encara no estava del tot clar com acabaria sent el projecte.

____________________________________________________________________________________

Concurs Literari Narrativa Breu 2007El Centre Cívic Ernest Lluch De Banyeres del Penedès ha convocat el 2on concurs Premi Literari Narrativa Breu. Els participants majors de 18 anys poden enviar les nar-racions inèdites (relats, contes, memòries, cartes...) de tema lliure, escrites en català o castellà, fins el 29 de juny de 2007 a aquesta entitat (cal consultar prèviament les bases del concurs). El primer premi és de 200 €, més una reproducció en bronze d’una escultura de Josep Cañas. El segon i tercer premi son de 150 i 100 €.

Page 13: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Banyeres15

S’aprova provisionalment el POUM de Banyeres, deixant de banda el Logis Penedès

L’alcalde Avelino Menéndez de-fensa que pel seu municipi ara el més important és tenir un nou pla general.

L’Ajuntament de Banyeres va aprovar, en el ple d’onze de gener, per majoria i de manera provisional, el Pla d’Ordenació Urbanística Mu-nicipal (POUM) que l’alcalde confia que ja sigui vigent abans de les prò-ximes eleccions municipals.

L’alcalde del municipi, el socialista Avelino Menéndez va explicar que “fer tot aquest treball ha estat una experiència molt tensa, però alhora molt enriquidora”. També va des-tacar la professionalitat de l’equip redactor que segons ell “ha treballat demostrant la seva experiència amb previsió de futur”.

Una de les particularitats del nou POUM és que no té en compte la més que probable possibilitat que una part del municipi es vegi afec-tada per la ubicació de la platafor-ma logística “Logis Penedès” que projecta l’empresa pública Cimalsa, de la Generalitat. En aquest sentit l’alcalde va dir que “des del primer moment hem volgut que el nou planejament que ja era del tot ne-cessari, fos sempre autònom, és a dir, que no tingués cap influència ex-terna, si finalment ens arriba el Logis Penedès, serà la Generalitat la que haurà de fer un pla especial, no pas nosaltres, per això entenc que ha es-tat tot un encert fer ara el nou POUM i avançar-se al Logis Penedès”. El nou planejament que ara haurà de ser revisat per la Comissió d’Urba-nisme de Tarragona (CUT), preveu que en un termini no superior al 2019, es puguin edificar un màxim de 1900 habitatges dels quals el 30% seran de protecció oficial. En quant a la previsió demogràfica, el nou POUM, que substituirà les Nor-mes Subsidiàries de 1983, preveu que l’actual cens de 2.800 habitants en un termini de dotze anys més, aquest passi a ser de 5.795 veïns.

El futur POUM de Banyeres també inclou l’anomenat “Polígon J” (ara es diu Plana de Morgades), una zona d’activitat econòmica de 20 hectàre-es que anirà des de la carretera del Vendrell a Sant Jaume fins arribar a l’autopista. També es contempla la creació de més equipaments munici-pals i zones verdes. Aquest POUM, aprovat inicialment a finals del mes d’agost, ara passarà a ser estudiat per la CUT. La previsió de l’alcalde és que ja pugui ser vigent a finals del mes d’abril o a principis del mes de maig.Ferran Rodríguez

Sorpresa en veure el POUM de l’Arboç - L’alcalde de Banyeres ha aprofitat l’oportunitat per fer pública la seva sorpresa en veure la docu-mentació pública del POUM del municipi veí de l’Arboç que està en ter-mini d’aprovació inicial. Amb un planell a les mans, el polític socialista va explicar que “la sorpresa ha estat molt forta en veure que el municipi veí projecta la variant de la carretera N-340 pel marge est de l’AP7, és a dir,

ens volen col.locar l’impacte directe d’aquesta via al nucli de Banyeres, la Casa Roja, Saifores i a les Masies de Sant Miquel, és una cosa que no s’en-tén a més és una proposta que res té a veure amb les del ministeri de Fomen-to”. Menéndez, que també és conseller comarcal no entén el posicionament del municipi de l’Arboç co-governat per CiU i ERC, “al Consell Comarcal que també són al govern es van mostrar partidaris de que el desdoblament es fes aprofitant l’autopista”.

F. Rodríguez

F.R.

Segons denuncia el grup municipal de CiU de Banyeres, l’empresa pública Cimalsa que promou el Logis Penedès va presentar ja fa més de mig any una al·legació al pla general en què reclamava canvis perquè inclogui aquest equipament.. L’al·legació de Cimasa recorda que «el règim urbanístic proposat pel POUM no s’adequa a les determinacions del pla d’infraestructures del transport de Catalunya (PITC) i a més es vulnera el principi de jerarquia normativa i coherència del planejament urbanístic». L’escrit també reitera que la plataforma ha de ser incorporada al POUM.

Page 14: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Bellvei17

L’Ajuntament de Bellvei, va con-cedir, en el seu darrere ple de des-embre, la concessió del servei de re-collida d’escombraries i neteja viària a l’empresa Cosbapsa (Comercial de Serveis Baix Penedès S.A.), per un període de vuit anys. Aquesta concessió es va aprovar amb els vots a favor dels grups de CiU, PSC i l’entesa per Bellvei, només es va abstenir el PP. Cosbapsa, de fet, ja prestava aquest servei a Bellvei fins

a l’actualitat. Altres empreses que s’havien presentat al concurs eren Cespa i Fomento de Construcciones y Contratas. Cosbapsa s’ha adjudicat el servei per un import de 236.677 euros amb un increment igual a l’IPC per cada any de vigència de la concessió. L´empresa preveu recollir i tractar 1.336 tones d’escombraries anuals i farà la neteja viària diversos cops per setmana.

Es reconcedeix la recollida d’escombraries a Cosbapsa

L’alcalde de Bellvei, Josep Fonts, està negociant amb Autocars Pe-nedès per tal que de cara al proper curs escolar entri en funcionament un servei de transport escolar des de Baronia del Mar fins al CEIP La Mun-tanyeta, informen des del consistori. D’aquesta manera, l’Ajuntament re-soldria una demanda que li han fet arribar els mateixos veïns d’aquesta urbanització i no descarta que el mateix servei, en l’horari escolar, pogués també servir pel transport de viatgers. De moment, des de l’alcaldia s’estan estudiant totes les possibilitats per fer possible que els alumnes de primària que diària-ment es desplacen des de Baronia fins al centre escolar puguin gaudir d’aquest servei.

Es negocia el transport escolar des de Baronia

A finals de desembre es va fer pu-blica la noticia que el Conseller de Política Territorial i Obres públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, va anul·lar l’aprovació del pla parcial S-15 de Bellvei, conegut com el de les Granges Rita. Conseller Nadal va anul·lar l’acord pres per la Comissió d’urbanisme de Tarragona (CUT) el 22 de juny de 2005 i va deixar sense efecte la publicació del Text Refós del Pla Parcial S-15 al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del 30 de setembre de 2005. Conseller Nadal obliga l’Ajuntament de Bellvei, governat per CIU, a

complir la demanda de l’Agència Catalana de l’Aigua per garantir la procedència de l’aigua potable i el tractament d’aigües residuals. Tam-bé desqualifica una zona verda de 10.850 m2 que la considera zona inundable, i obliga els promotors del pla a incorporar les proteccions per evitar que l’espai públic s’inundi. A més a més, redistribueix la zona verda entre el nucli antic i el nou sec-tor; canvia d’ubicació els habitatges plurifamiliars i en redueix la quan-titat. Finalment el Conseller obliga als promotors del pla a introduir tots aquests canvis en el Text Refós,

L’alcalde Fonts opina que es tracta d´una persecució política cap a la seva personaSegons l’alcalde de Bellvei, el pla parcial S-15, anul·lat fa poc pel Conseller Nadal, és un tema privat i l’Ajuntament no ha de fer res al respecte

que s’ha de tornar a aprovar pel ple municipal i després s’ha d´enviar de nou a la CUT. Segons l’oposició, aquest pla, conegut com “Cal Rita”, ha estat molt polèmic des que es va iniciar el seu tràmit. “Al marge de les crítiques de tota l’oposició al disseny del pla, que dobla els veïns del nucli històric de Bellvei, els tres grups a l’oposició van denunciar inicialment que l’aprovació de l’esmentat pla s’havia fet de forma irregular; l’alcalde Josep Fonts hi tenia interessos familiars directes, perquè una germana seva hi tenia terrenys,” afirmen des de l’Entesa per Bellvei. En sortir aquesta notícia, l’alcalde Fonts va declarar a altres mitjans de comunicació que “per la data en què s’ha fet i tal com s’ha fet és molt clar que hi ha una persecució cap a la meva persona; s’ha actuat de mala fe i sectàriament.”

A la pregunta de l’Espígol com reaccionarà l’Ajuntament de Bellvei desprès de l´anul·lació del pla parcial S-15, l’alcalde Josep Fonts va dir fa uns dies: “Estic pendent de com van els esde-veniments, quan sabre més ja faré una roda de premsa, tot i que nosaltres com l’Ajuntament no hem de fer res, això és un tema privat.” Fonts no entén com aquest pla parcial S-15 es va deixar de publicar en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, BOP, i un any desprès el conseller Nadal hagi retirat el tema. Segons Fonts “en aquest tema hi ha hagut tràfic d´influències cap a alguna persona”. També va tornar a dir que aquest tema és una persecució política cap a la seva persona.

__________________________

_______________________________________________________

Page 15: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: l’Arboç19

L’Ajuntament de l’Arboç aprova el pressupost pel 2007

Tres dies abans d’acabar l’any, l’Ajuntament de l’Arboç va celebrar un ple ordinari que va servir, entre d’altres, per a aprovar el pressu-post municipal per al 2007 que suma un total de 10.208.480 euros. D’aquests, més de la meitat es des-tinaran a inversions, concretament 5.855.773 €. En destaquen els poc més de tres milions que es desti-naran a la primera fase del centre polivalent, que aviat es començarà a construir, i els 515.000€ que es reserven per a l’acabament de la biblioteca i la dotació informàtica i mobiliària per a aquest equipament. També es destinaran 50.000 euros per a la primera fase de Can Freixas i 312.000 per a l’ampliació de l’escola bressol Minyons. També són remar-cables els diners que serviran per a dues millores urbanístiques. D’una banda, la primera fase de la remode-lació de la Rambla Bastoners, per la qual es destinen 100.000 euros, i de

l’altra, la peatonalització dels carrers Hospital i Boleda, amb un pressu-post d’inversió de 25.000 euros.

En el mateix ple també es van aprovar els pressupostos de la Fun-dació Pública Municipal Sant Antoni Abat, que és de 356.750€, i el de la Fundació Privada Municipal del Museu de Puntes al Coixí, amb una previsió d’ingressos i despeses de 43.160€.

S’adjudica la gestió de la piscinaEl ple del passat desembre també

va aprovar l’adjudicació d’explotació de la piscina municipal. L’empresa Seraf Baix Penedès SL serà qui finalment s’encarregarà de la ges-tió, de moment durant vuit anys. D’aquesta manera d’aquí unes setmanes es podrà obrir al públic l´equipament esportiu. Prèviament, però, es faran unes jornades de portes obertes, perquè tothom pugui conèixer les instal·lacions.

Més al·legacions a Logis Penedès Fa poc, l’Ajuntament de l’Arboç ha aprovat noves al·legacions contra la implantació de la plataforma lo-gistica Logis Penedès, que comple-menten les ja aprovades el passat mes de novembre. Com informen, el consistori disposa ara d’un nou informe jurídic de l’empresa consul-tora SETOCUR, en el que es posa de manifest que no existeix cap tipus d’anàlisi o estudi comparatiu per a justificar l’elecció de la ubicació proposada per a la implantació de la plataforma logística, i que existeix una gran incertesa sobre la viabilitat d’establir els accessos ferroviaris i el tràfic rodat des de l’autopista de peatge AP-7 i la futura autovia A-7. Per això l’Ajuntament presenta ara al·legacions al voltant de l’absència de justificació sobre la ubicació de les instal·lacions, les incerteses so-bre els accessos ferroviaris i els ac-cessos al tràfic rodat des de l´AP-7 i la futura A-7 i la interrupció de l’únic corredor ecològic existent entre la serralada litoral i prelitoral.

____________________________________________________________________________________

Aquest mes de gener la societat civil de l’Arboç va retre un petit homenatge a les germanes carmelites teresianes que des de fa més de 100 anys s’han encarregat de la Residència Sant An-toni Abat. L’acte estava organitzat per l’Ajuntament i estava motivat pel canvi de direcció de la residència. A partir d’ara se’n farà càrrec l’Ajuntament, a través de la Fundació Sant Antoni Abat, ja que la germana superiora, Librada Fernández, és traslladada a Mèxic. Les religioses que queden assumiran altres funcions a la residència.

Emotiu homenatge a les monges

Replica de l’alcalde Ribé a les critiques del Avelino Menendéz

L’Alcalde Carles Ribé va fer, mitjans una nota de premsa, una rèplica a les critiques de l’alcalde de Banyeres Avelino Menéndez sobre una proposta de la futura autovia A-7. Segons Ribé, “el POUM de l’Arboç aprovat inicialment el passat mes de desembre, contempla les diverses alternatives de la variant de la Carretera N-340 proposades pel Ministeri de Foment, i en procés d’anàlisi des de fa alguns mesos. L’Equip re-dactor del POUM s’ha limitat a contemplar aquestes propostes tal i com les ha definit el propi Ministeri de Foment, al treball de planificació del territori que es porta a terme a la vila de l’Arboç, ja que, òbviament, no som els Ajuntament els qui tenim les competències per la planificació de la xarxa viària nacional.“ L’alcalde arbocenc destaca que “el traçat de la variant N-340 encara no està decidit, s’estan estudiant, des del Ministeri de Foment, vàries alternatives, una d’elles coincident en gran part del seu recorregut, amb el traçat de l’actual A-7”. A més afirma: “La proposta de variant de la N-340 que defensa l’Ajuntament de l’Arboç, i que pen-sem que es mes convenient per als interessos del nostre territori i de la Comarca, es la que transcorre per l’àmbit de l’Autopista AP-7, i així ho hem fet saber al Ministeri de Foment en el procés d’informació pública corresponent.” Segons ell, el malestar de l’alcalde Avelino Menendéz “es deu mes a un error d’apreciació en l’anàlisi del POUM de l’Arboç, que a una planificació errònia, i molt menys malintencionada, de l’equip redactor d’aquest document d’ordenació del nostre territori”. Ribé també destaca que “estem en total disposició de poder aclarir qualsevol dubte que tingui tant el Sr. Alcalde de Banyeres com qualsevol membre del seu equip tècnic o ciutadanes i ciutadans de Banyeres”.

___________________________________________________________

Page 16: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès oest: l’Arboç20

Excel·lent Festa Major petita de Sant Julià

Unes 500 persones van assistir el passat diumenge dia 7 al concert que l’orquestra Filharmònica de Catalunya va oferir a l’església parroquial Sant Julià de l’Arboç, que estava inclòs en els actes de celebració de la Festa Major Petita de la vila. Unes hores abans, al matí, el local El Centre també es va omplir per a gaudir de l’espectacle de dansa a càrrec de l’Esbart Sant Julià de l’Arboç, amb l’acompanyament musical de la Cobla Principal de Llobregat.

La Festa Major petita de Sant Julià te gairebé 350 anys d’història i se celebra per a commemorar la festivitat del patró. Entre els actes que hem comentat abans, s’ha d’afegir el concert que va oferir la Principal de la Bisbal al poliesportiu de l’Arboç.

L’ajuntament reclama millor servei a correus

L’Ajuntament de l’Arboç acaba d´aprovar una moció per a instar a Correus la millora de les prestacions del servei i a l’adaptació a la demanda actual de la població. “Les queixes de la ciutadania són constants, posant de manifest la insatisfacció amb el servei de distribució de correspondència i altres presta-cions que realitza Correus,” comenten des del consistori.

Segons l’alcalde Carles Ribé, des de fa temps es mantenen contactes amb representants de l’empresa per a millorar les infraestructures del servei al municipi, ja que fins ara ho ges-tionen des d´un petit espai cedit per l’Ajuntament. De moment, però, no ha hagut resposta i la configuració del servei és la mateixa des de fa quinze anys, amb la mateixa conjuntura i els mateixos recursos humans.

Per tot plegat, l’Ajuntament reclama a través d’aquesta moció que Correus regularitzi i posi al dia la distribució de la correspondència, incrementant els recursos logístics i humans de l’oficina existent per tal que no es derivin perjudicis a la ciu-tadania resident a la vila.

La piscina entra en funcionament - Els dies 27 i 28 de gener es faran unes jornades de portes obertes de la nova piscina municipal (dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 21 h, i diumenge de 10 a 14 h) de l’Arboç. També hi hauràn visites guiades.

PUBLICITAT

Page 17: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Llorenç del Penedès21

La Comissió Ciutadana “Replan-tegem el POUM” de Llorenç del Penedès organitza unes xerrades sobre el creixement urbanístic i la sostenibilitat al Baix Penedès, aquest gener i febrer.

La primera es va fer el 19 de ge-ner, sota el títol “Processos i dinàmi-ques que incideixen sobre el territori. L’extensió del fenomen metropolità al Baix Penedès”, i va anar a càrrec de Francesc González, doctor en Geografia per la Universitat Autòno-ma de Barcelona.

La segona conferencia, “Construir una societat sostenible”, va anar a càrrec de Jesús Vicens, professor de Sociologia Ambiental de la UB. Aquest va contraposar el model de creixement econòmic permanent, que es fa d’esquena a la natura i a la comunitat humana, amb el model de sostenibilitat, que protegeix el pai-satge i cohesiona la comunitat.

La darrera conferencia sota el títol “Politització urbanística ciutadana”, es farà a la Casa de cultura el dia 4 de febrer, a les 12 del migdia, i anirà a càrrec de doctor en Geografia Ma-cià Blázquez, “convilatà” de Llorenç i president del GOB de Mallorca. En la conferència s’explicarà el contin-gut de les normes vigents i en tra-mitació a Llorenç. A més es parlarà sobre l’experiència mallorquina de denúncia ciutadana contra algunes actuacions urbanístiques (el cas Andratx i altres).

Tres conferències urbanístiques

L’Ajuntament de Llorenç del Pene-dès informa que a finals de desem-bre va aprovar provisionalment la modificació de normes subsidiàries de la zona de la Granja Montse-rrat. “A partir de la seva aprovació definitiva per part dels organismes competents i en virtut de la signatura del conveni, negociat paral·lelament al de la Gallsa, aquesta acollirà una nova zona d’habitatges basada en els criteris de compacitat, complexi-tat i integració,” comenten. Segons el consistori la modificació de les normes permetrà que la zona urbana industrial que estava previs-ta en aquest indret al costat d’uns petits boscos, es converteixi en una zona urbana d’habitatges, i que la zona industrial de La Rigola sigui la que concentri naus industrials de dimensions reduïdes per a petites indústries i tallers. “A més a més, aquesta nova zona d’habitatges dis-posarà d’un gran equipament, d’una zona verda i del Bosc del Mas, que en virtut del Conveni, passaran a la Corporació,” informa l’Ajuntament. També destaquen la signatura del Conveni de la Finca La Serra, rati-ficat pel Ple. Aquest “suposarà que el municipi disposi d’un nou terreny (actualment zona verda privada), que podrà permetre una notable millora en les condicions d’accessibilitat a l’encreuament de la carretera del Vendrell amb la plaça de la Vila, ja que l’actual accés al nostre municipi

per aquesta zona es troba bastant congestionat,” afirmen. Segons informen, la Corporació també ha desestimat el recurs de re-posició que l’Ajuntament de Banye-res del Penedès va presentar contra l’acord del Ple de la Corporació cele-brat el 07-08-2006, pel qual es des-estimen les al·legacions presenta-des pel dit Ajuntament contra l’acord de licitació per subhasta d’unes parcel·les titularitat de l’Ajuntament de Llorenç.

Lliurament de l’Agenda 21 Per últim, l’Ajuntament de Llorenç informa què l’empresa Adhoc ja ha fet el lliurament de l’Agenda 21 i del Pla d’Acció Local. “ Després d’un llarg i laboriós procés de treballs con-junts entre l’empresa i l’Ajuntament i de la corresponent participació ciu-tadana, el document final suposa un compromís del nostre municipi amb el desenvolupament sostenible i un programa per fer compatible el progrés amb el respecte pel medi ambient,” destaquen. La diagnosi de l’Agenda 21 serà un dels instruments que serviran per re-dactar el POUM, el qual incorporarà els criteris del sòl no urbanitzable de l’esmentada Agenda i desenvoluparà diverses previsions del Pla d’Acció Local, que s’haurà d’aprovar per la Corporació per al seu desenvolupa-ment, afirmen des de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès.

S’aprova provisionalment el conveni de la Granja Montserrat i es lliura l’Agenda

Objeccions de la Comissió Ciutadana - Projecte residencial en la zona Granja Montserrat és un dels canvis urbanístics a Llorenç, criticats per la Comissió Ciutadana “Replantegem el POUM”. Aquesta agrupació de veïns demana reestudiar-ho, com informen, per les següents raons: “1. Se signa un conveni amb la propietat quan ja s’havia posat en marxa l’elaboració del POUM. S’ha de planificar per buscar el resultat satisfactori del conjunt, i no té sentit agafar compromisos amb una àrea concreta quan el conjunt encara no ha estat contemplat. 2. Es fa un pla d’actuació que pràcticament dobla la superfície inicial de la Granja Montserrat, ja que hi annexa espai agrícola. 3. D’espai residencial en tenim de sobres. Encara hi ha sectors per desenvolupar el Pla vigent. Amb el Pla vigent podem doblar el nombre la població actual. 4. Queda separat del nucli urbà de Llorenç. Té al nord la carretera de La Bisbal, a l’est uns espais lliures i la zona esportiva i per la part sud no es pot comunicar amb la futura urbanització de l’”Estrella” per una línia d’alta tensió. 5. No és una zona de creixement natural del poble i en iniciar-lo com a nucli aïllat pot afavorir la formació d’un gueto. 6. Genera espais periurbans. La separació d’aquesta barriada del nucli urbà principal predisposa a generar en un futur proper més sòl urbanitzable per ajuntar-lo al poble, incrementant encara més una oferta de sòl residencial que no respondria a les necessitats naturals del poble. 7. Aquest espai residencial se situa a molt poca distància d’una zona de granges de porcs a ple rendiment, fet que pot provocar conflictes per les olors que se’n desprenen. 8. Les compensacions que s’obtenen pel canvi de qualificació són prou discutibles: No és el millor lloc per fer-hi habitatge social, ja que no facilita la integració i pot convertir-se en un nucli marginat. El millor lloc és el nucli urbà actual. Llorenç disposa de prou espais per a equipaments. La cessió d’un bosc, el Bosc el Mas, no suposa cap avantatge per al municipi. El bosc s’ha de protegir fins i tot si està en mans privades. 9. No hi ha cap estudi que demostri la proporcionalitat entre el benefici que la propietat en traurà amb el canvi de qualificació i el profit per al municipi. 10. Hi pot haver altres alternatives, com mantenir la qualificació d’industrial i precisar-ne els usos, desqualificar-lo, reubicar com a industrial o residencial en altres indrets del municipi, adherint-lo a altres espais ja definits.”

Page 18: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Sant Jaume dels Domenys22

Es beneeixen els animals Primera Rua a la comarca El diumenge després del dia de Sant Antoni Abat, a Sant Jaume es va fer una benedicció dels animals. L’acte va ser organitzat per l´associació de les dones la Llinyola, que fa quatre anys que es va posar a recuperar aquesta antiga tradició. Enguany hi va haver gossos, gats i ocells, però com ens comenten, els anys passats també es va beneir algun cavall i algun peixet.

Tot el municipi de Sant Jaume dels Domenys ja s’està preparant per celebrar la Rua de Carnaval, que tindrà lloc el diumenge 11 de febrer a partir de 2/4 d’una del migdia. Aquesta és la primera Rua que es fa a la comar-ca del Baix Penedès. Com informen des de l’Ajuntament, comptarà amb la participació d’unes 20 carrosses i com-parses d’arreu del Penedès, des de Moià, els Monjos, Vi-lafranca, el Pla del Penedès, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Santa Fe del Penedès, Castellví de la Marca, el Vendrell, Bellvei, l’Arboç, la Ràpita, i per descomptat de Lletger i de Sant Jaume. “L’any passat va haver-hi uns 1.300 participants inscrits, més que no pas els habitants del nucli de Sant Jaume, i enguany esperem que sigui al menys el mateix.” Dues setmanes més tard, el 25 de febrer, a Sant Jaume se celebrarà una Festa de Carnestoltes infantil.

NPJ.L.___________________________________________________________________________________

PUBLICITAT PUBLICITAT

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 19: ESPIGOL GENER 2007

Baix Penedès est: Santa Oliva23

Festa Major Petita que encara continua Santa Oliva celebra des del pass-

at 19 de gener la seva festa major petita. Els actes es van iniciar amb l’espectacle: “Habaneras, un viaje a la añoranza” a càrrec de l’associació cultural Catalana-iberoamericana. Dissabte 20 els actes van començar omplint la panxa amb una botifarra-da popular que es va celebrar al Centre cívic de les Pedreres. La cobla de Reus va oferir una audició de sardanes, i per la tarda, una su-culenta xocolatada va donar pas a la inauguració de l’exposició fotogràfi-ca del concurs de pessebres. El ball amb l’orquestra júnior i un intercanvi de llibres de segona mà van servir per tancar el programa de dissabte.

Diumenge els gegants van ser els protagonistes, en la 13a trovada hi van participar 8 colles d’arreu Pe-nedès, Conca de Barbera, etc. Com cada festa major, a la 1 del migdia es va celebrar una missa i per la tarda els més petits del poble van gaudir de l’espectacle “Un pallasso a la lluna.

Més actes a celebrarLa festa encara no finalitza fins el

dia 27 de gener. Dijous 25, al Local Cultural s’instal·larà un parc infantil d’inflables, es podrà disfrutar de les atraccions tot el dia. L’últim cap de setmana de gener (divendres i dis-sabte) es durà a terme per a tots els afeccionats al món del slot, el primer campionat d’slot-aficionats (Scalex-tric). Aquest acte servirà per posar punt i final a una festa major que de petita, no té res.

Es busquen dones - L’Ajuntament busca a dones de tres o quatre generacions de la mateixa família. La busqueda es realit-za per fer una exposició fotogràfica. Més informació als centres cívics.

Els petits capgrossos de Santa Oliva

J.L.

Els gegants de Santa Oliva Pere i Dolça

J.L.

PUBLICITAT PUBLICITAT

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 20: ESPIGOL GENER 2007

costa: Calafell i Cunit25

CALAFELL

CUNIT

El municipi de Calafell celebrarà aquest diumenge la 58 ena Festa dels Tres Tombs, una de les festes dedicades als animals, més participatives que hi ha a tota la comarca. Enguany com a novetat cal dir que l’esmorzar traginer es farà a l’esplanada del pavelló Joan Ortoll on també hi ha la concentració de carruatges. Serà a partir de 2/4 de 12 de migdia quan s’iniciaran els Tres Tombs pels carrers més cèntrics del municipi, després de la tradicional be-nedicció de coques i carruatges que farà mossèn Eduard Arrufat.

Jordi Sánchez i Solsona tornarà encapçalar la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya als pròxims comicis municipals del 27 de maig. La setmana passada l’assemblea de militants el va nomenar per unanimitat en un acte que va presidir Xavier Sabaté, responsable del PSC a les comarques de Tarragona. Sánchez com a líder del PSC ja va guanyar les eleccions de 1999 i 2003. Al estiu del 99 Sánchez es va convertir per primer cop alcalde de Calafell però una moció de censura el va apartar de l’alcaldia que va recuperar amb una segona moció, a la recta final del mandat.

Diumenge, la Festa dels Tres Tombs

Jordi Sánchez, de nou alcaldable pel PSC

___________________________________________________________________________________

El municipi de Cunit ja es prepara per a celebrar els vint anys de carna-val. La comissió organitzadora que ara presideix Sílvia Martínez, filla del malaurat Diego Martínez “Curri” mort el novembre passat, ha preparat tot un seguit d’actes que s’iniciaran el 10 de febrer amb el Ball de Mantons. L’artista Regina Do Santos amb el seu to peculiar llegirà el sermó de Sa Majestat Carnestoltes al descans del gran ball de Carnaval del dia 17

A punt el XXè Carnaval de Cunit

Tal com està succeint a tots els muni-cipis de la comarca, les assemblees de militants socialistes estan proce-dint a nomenar els seus alcaldables per a les eleccions del 27 de maig. Per tercer cop, Dolors Carreras i Ca-sany ha rebut el suport incondicional dels militants socialistes de Cunit per liderar la candidatura del partit que vol continuar sent al govern.

que tindrà lloc al pavelló “Els Joncs”. Una altra de les novetats és que el Joves Diables de Cunit obriran la rua del dissabte dia 17. Com de costum el Carnaval de Cunit clourà el dime-cres de Cendra amb l’enterrament del Rei del Carnaval i una sardinada popular.D’altra banda l’Ajuntament de Cunit ja ha encetat els tràmits per nome-nar l’expresident del Carnaval, Diego Martínez, fill adoptiu del municipi.

Dolors Carreras, alcaldable socialista

F.R.

F.R.

F.R.

Page 21: ESPIGOL GENER 2007

tradicions26

Comencen les Festes dels Tres Tombs Els animals de càrrega, com els cavalls, les mules, els matxos, els ases o els rucs van jugar un paper decisiu en el desenvolupament de Catalunya. Els animals feien pos-sible el transport de mercaderies, ajudaven a treballar, i fèien possible l’intercanvi d’informació entre ma-sos, pobles i ciutats. Ja fa molt de temps els catalans tenien que portar de vora fins i tot alguns aliments bàsics. El blat, per exemple, venia de tan lluny com de Sicília (a mitjans del segle XIII) o de les terres del Bàltic (al segle XVIII). Les càrreges que arribaven fins els ports amb els vaixells, les transportaven a l’interior els traginers amb carros i als lloms d’aquests animals resistents. Al voltant d’aquestes activitats es van desenvolupar molts oficis especialitzats: els que cuidaven el bestiar, els oficis especialitzats en la construcció de carros i carruatges, i diferents tipus dels traginers. Aquests animals tenien molt valor pels seus propietaris. Per protegir-les, els traginers i els pagesos tradi-cionalment els portaven a beneir-les desprès de la missa del dia de Sant Antoni de Abat (17 de gener), perquè aquest sant és conegut com el patró dels animals. A l’acte de la benedic-ció s’hi va afegir el ritual de les tres voltes sagrades, i així va néixer la festa dels Tres Tombs. Fa anys uns quants pobles van constituir la Federació Catalana dels Tres Tombs, amb la finalitat de promoure i coordinar aquesta festivi-tat arreu Catalunya. La federació té la seu a la Vilanova i la Geltrú i ac-tualment acull uns 70 associacions. Una de les seves tasques és repartir totes les festes en un calendari de tal manera que les dels pobles propers no coincideixen en la mateixa data. Per això les Festes de Tres Tombs, que s’han convertit en un especta-cle per al públic i una trobada dels amants dels cavalls, actualment es reparteixen en una llarga temporada entre gener i juny. En la comarca del Baix Penedès actualment hi ha 7 entitats que orga-nitzen aquesta festa. En els pobles més petits aquesta acostuma a ser més petitona. Els organitzadors amb el pressupost baix – aquest depèn

sobretot de l’ajut de l’ajuntament- no poden comptar amb un gran nombre de participants, perquè no els poden oferir tanta recompensa econòmica. Els pobles grans sí que poden pre-parar una festivitat més espectacular i de grans dimensions. Lo que sí que està clar, però, és que també les fes-tes dels pobles petits valen la pena de visitar-les, perquè estan organit-zades amb molta il·lusió, a més es fan en un autèntic ambient rural que també afegeix el seu encant. La primera festa, la de Calafell, es farà el 28 de gener. Aquesta festa s´organitza des de fa més que 50 anys ja el Cor - Orfeó Calafellenc. Com comenta el seu represen-tant Joan Papiol, la participació va creixent una mica cada any. En-guany esperen uns 45 carros i 90 cavalls, a més hi haurà ponis. La novetat d’enguany és que la concen-tració dels participants i l’esmorzar popular es faran al pavelló municipal Joan Ortoll. L’esmorzar començarà a 2/4 de 10, i el recorregut dels carros i cavalls per Calafell al 2/4 de 12. Recorregut va des del pavelló fins a la rambla Mossèn Jaume Tobella,

carrer Jesús i fins a la plaça Cata-lunya. Segons informa l’Ajuntament, el pressupost d’aquesta festa puja als 27.000 euros, d’això el consistori aportara uns 60% (sobre 16.000 €). A Santa Oliva enguany esperen uns 60 o 70 carros i entre 90 i 100 cavalls de muntura, a més hi haurà animals de treball, com mules, ma-txos, etc. “Mes o menys igual que l’any passat. Nosaltres no volem ser ni massa grans ni molt petits,” explica Pere Pros (Associació Tres Tombs de Santa Oliva), que no volia desvetllar els detalls del pressupost. “Als participants els agrada venir al nostre poble, perquè és tot pla, amb carrers amples, i els animals no tenen que treballar tant,” va afegir. També va comentar que a Santa Oliva en aquesta festa cada any es venen molts tortells, més que 300, que tots es fan al poble. En la festa del Vendrell, la més gran de la comarca, s’espera una participació semblant a l’any passat. Segons Joan Urgell (Associació Tres Tombs del Vendrell) hi haurà en-tre 90 i 100 carros de diferents tipus, uns 80 cavalls de muntura, i un bon nombre d’animals que els pagesos utilitzen per la feina (matxos, mules, cavalls d’arrossegament). “També hi haurà uns quants carruatges amb cinc cavalls, cosa que no es veu en molts llocs,” comenta. La majoria dels participants són de comarca, però també vindran els traginers de Constantí i Montblanc, les colles dels Tres Tombs de Valls i Vilanova, i els cavalls d´arrossegament d’Amposta. Urgell explica que la festa vendre-

J.Vallès

Calafell: 28 de generSanta Oliva: 4 de febrerEl Vendrell: 11 de febrerAlbinyana: 18 de febrerLa Bisbal: 11 de marçLlorenç del Penedès: 18 de marçSant Jaume (Lletger): 29 d’abril

FESTES DELS 3 TOMBS

Page 22: ESPIGOL GENER 2007

27

llenca no varia gaire en les seves di-mensions per raons del pressupost i perquè portaria problemes logístics si es fes més gran. El pressupost no ho volia desvetllar, però sí que va afirmar que l’Ajuntament s’encarrega d’almenys 90 per cent de les despe-ses. La festa començarà a les 9 del matí amb la trobada i l’esmorzar popular a l’aparcament de terra que hi ha al carrer Colom (darrera del col·legi de les monges). Desprès d’una desfilada per la avinguda Jau-me Carner, avinguda de Sant Vicenç i el barri del Tancat, els participants faran els tres tombs en el següent recorregut: la Rambla, c. Prat de la Riba, c. Sant Magí, c. Montserrat, etc. La benedicció d’animals es farà al voltant de la una al costat de la Rambla. Al municipi d’Albinyana la festa es fa a les Peces. Segons Manel Cor-dero (Els Tres Tombs d’Albinyana) enguany esperen entre 50 i 60 ca-rros i entre 100 i 120 cavalls de mun-tar. ”Per a un poble tan petit fem una festa força gran; si es mira pel nom-bre d’habitants, segur que la nostra seria la més gran de la comarca,” comenta Cordero. “L’Ajuntament

aporta uns 6000 euros. S’ha de tenir un bon pressupost, perquè si als participants no els dónes una ajuda econòmica, no vindrien tants. Penseu que en aquesta època hi ha unes quantes festes cada cap de setmana.” Actualment s’està de-cidint el recorregut que ha de ser entre la carretera de Valls i el poble d’Albinyana, per no tenir que creuar aquesta via de tràfic. La festa de la Bisbal és interessant per la seva “pujada de la Riba”, amb l’espectacle que s’ofereix quan tots els participants paren els animals al mig de la pujada i tornen arrancar. Enguany potser hi haurà una mica menys participants perquè, com comenta Pere Bermejo (Tres Tombs de la Bisbal del Penedès), no van sobrats de cèntims. Actualment tre-ballen amb un pressupost de 2500 euros, comparat amb 5000 d’any passat. “L’Ajuntament normalment participa amb uns 4000 euros, però com aquesta i altres subvencions no arriben fins uns mesos desprès de la festa, enguany hem decidit de tre-ballar amb els diners que realment tenim,”explica. També comenta que les festes molt grans són una mica

impersonals, mentres que en els pobles petits hi ha un altre ambient perquè la gent viu la festa. A Llorenç del Penedès esperen uns 60-70 carruatges i carros i uns 60 genets, tot junts uns 180 cava-lls. “Serà una Festa una mica més petita perquè no hi ha prou cèntims. L’Ajuntament normalment aporta uns 3000 euros, però enguany encara no tenim la seva resposta,” explica Antoni Casals (Associació dels Tres Tombs de Llorenç del Penedès). Fa dos anys va ser una de les edicions més fortes, amb uns 300 animals. Lletger, el petit nucli del municipi de Sant Jaume dels Domenys, és un dels últims pobles de la tempo-rada. Fa poc hi va haver canvis en la junta de la Societat Cultural i Re-creativa de Lletger que ho organitza, i el nou president Oriol Pons comen-ta que la participació probablement serà semblant a la de l’any passat (uns 20 carros i 10 genets). Aques-ta és una de les festes més petites de la comarca, però també la gent del Lletger la prepara “amb el cor”, i sempre inclouen algun esdeveni-ment més, com per exemple alguna exposició.

PUBLICITAT

Page 23: ESPIGOL GENER 2007

història29

La Guerra Civil al Penedès vista per Robert Capa El Centre cívic L’Estació del Vendrell

acullirà entre 20 de gener i 17 de febrer una interessant exposició sobre la tragèdia humana que passava en el nostre territori en els darrers dies de la Guerra Civil Espanyo-la. L´exposició està basada en un fotore-portatge que un dels fotògrafs bèl·lics més coneguts del món, Robert Capa, va fer el 15 de gener de 1939 a les comarques de Tarra-gonès, el Baix i l’Alt Penedès i el Garraf.

Aquell dia les tropes franquistes ja es trobaven a les portes de Tarragona, després d’intensos bombardeigs de l’aviació nazi so-bre la ciutat. Milers de refugiats civils aban-donaven la ciutat per la carretera nacional cap a Barcelona, passant també pels pobles de la nostra comarca, junts amb Capa que estava realitzant el fotoreportatge d’aquelles circumstàncies tan dramàtiques.

L’exposició que va obtenir molt d’èxit a Vilafranca fa poc amb més de 3000 visitants, és fruit de 6 anys de treball dels penedesencs Carles Querol i Rovira i seu fill Oriol. Després d´haver-se trobat amb aquestes fotos en al-gunes de les més prestigioses gal·leries del món, es van dedicar a localitzar els indrets on estava feta cadascuna d’elles, a vegades guiats només per algun detall de la imat-ge, a vegades amb els testimonis d’algun supervivent. El resultat d’aquest meticulós estudi sobre el terreny és aquesta exposició, “Capa, aqui,” i el llibre que l´acompanya (“Robert Capa, Tragèdia republicana al final de la Guerra civil Espanyola”), tots dos realitzats amb la col·laboració dels consells comarcals del Baix i l’Alt Penedès.

L’exposició tindrà més de 50 fotografies de Capa d’un alt valor històric, algunes acom-panyades amb imatges actuals d’indrets penedesencs, fotografiats per ell. La Inter-national Center of Photography de Nova York va cedir el dret de publicar les imatges

originals precisament gràcies a la informació sobre les localitzacions, aportada pels Que-rols. També es presenten algunes de les fotografies més famoses d’aquest autor, com la de desembarcament aliat de Normandia en la II Guerra Mundial, o una de les ultimes

Foto: R. Capa, Reproducció autoritzada per la International Center of Photography, New York, EUA

Un grup de civils i soldats republicans que fugen en direcció a Barcelona al seu pas pel carrer del Doctor Robert del Vendrell, 15 de gener de 1939. Segons Carles Querol es tracta del trasllat d’un hospital republicà de Tarragona.

fotos fetes per ell, abans d´haver mort en la guerra de Vietnam, l’any 1954, trepitjant una mina antipersones.

L’exposició també acull alguns objectes de l’època i es pot visitar en una visita guiada que s’ha de concertar prèviament.

Endre Friedman, d’origen hongarès, treballava amb el pseudònim Robert Capa a partir de la seva estància a Espanya l’any 1935. En la guerra civil espanyola, el primer conflicte bèl-lic fotogra-fiat per ell, va realitzar algunes de les seves fotos més famoses, com “La mort d’un milicià”. Entre els anys 1936 i 1939 els seus reportatges sobre la tragèdia espanyola es publicaven arreu del món.

Mag

num

Pho

tos

u FOTO: Robert Capa l’any 1938

__________________________________________________________________________________

PUBLICITAT PUBLICITAT

Page 24: ESPIGOL GENER 2007

música30

Salva Racero Alberch és des de fa poques setmanes el nou cantant del grup musical vendrellenc, Lax’n’ Bus-to. Nascut fa ara 30 anys a Manresa, aquest jove va començar cantant en orquestres com “Cimarrón”, ha participat a musicals com “La Notre Dame de París” i fins fa poques setmanes representa-va el paper del pirata Osman al musical “Maricel” de Dagoll Dagom.

Què suposa ser el nou can-tant dels Lax’n’Busto?És assolir el que sempre he desitjat des de que tenia ca-torze anys. - Ja seguies llavors la seva música?Si, i els vaig conèixer perso-nalment ara fa deu anys ja que vam coincidir en diferents llocs. - Admiraves al teu anteces-sor Pemi Fortuny?I tant, jo he estat fan seu i de tot el grup i ara ja em veus, sóc el nou cantant del grup.- Quan et van proposar poder substituir en Pemi Fortuny?Va ser el 24 de març quan el mana-ger dels Lax’n’ em va passar un mail dient-me que tenia una història mu-sical per a mi. Mai em va dir que era per ser cantant dels Lax’n’Busto, em va dir que per ser cantant d’un grup, res més. En aquells moments era a Londres estudiant interpretació i cant i volia continuar allà, però quan em van dir que era per ser cantant dels Lax’n’Busto no m’ho vaig pensar dos cops, ja que per a mí és l’únic grup musical que fa cançons especials..- Com definiries els Lax’n’Busto?Com un grup amb personalitat prò-pia, amb sinceritat, un grup seguit per la gent tot i no tenir la cobertura

promocional que tenen altres for-macions, a més tots ells són grans persones. És un grup capdavanter i per a mi ser el nou cantant és tot un repte i tot un honor continuar el llegat que ha deixat en Pemi.

- Faràs aportacions personals com a cantant?Sí és clar.- Per això portarà les odiades comparacions...Sí, és normal. El Pemi i jo som molt diferents i això és un gran risc, ja que els seguidors i, especialment les se-guidores, em miraran si faig es ma-teixos gestos i la mateixa veu d’en Pemi. Segur que no ho farè, tot serà molt diferent, però tot i així seguirà sent Lax’n’Busto, ja que ells són els que composen els temes.- Haver participat al musical “Ma-ricel” t’haurà donat molta popula-ritat, no?Sí, durant dos anys he estat fent

aquest musical que ara s’exportarà als Estats Units i que ara s’està re-presentant a Alemanya. És el primer cop que un musical català arriba als Estats Units. I ara que hi havia la possibilitat de fer Maricel a Madrid,

jo vaig decantar-me pels Lax’n’Busto. Després fins i tot m’ha sorgit la possibilitat de ser el protagonista de Jesus Crist Superstar, però vull estar amb els Lax’n.- Sorprèn que triïs aquesta opció en lloc de poder ser el protagonista d’un gran musical...- No, saps el què passa? Doncs que aquest és el camí que sempre he desitjat, que és el rock and roll. Per això he estudiat totes les arts del cant com líric, aforiatria, logopèdia, fent modern, però sempre destinat al rock, jo vull fer lo meu!.- Ara aviat marxareu cap a Califòrnia per enregistrar el nou disc, no?Sí estarem als Estats Units un mes, del 15 de gener al 15 de febrer per fer un disc diferent

del qual aquí fins ara no hi hau-rà precedents. Comptem amb la pro-ductora Sylvia Massi. Es tracta d’una gran i reconeguda professional que ja ha treballat amb grups i solistes mundialment coneguts com Rem, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash i molts d’altres. Per Lax’n fer aquest disc és fer un salt molt important.- Quan faràs el primer concert amb els Lax’n’?Pel que fa als concerts, crec que serà cap a finals del mes de març o abril farem els primers concerts a les quatre capitals catalanes, al Vendrell, Vilafranca i Manresa.

Ferran Rodríguez

“Des de petitet sempre he desitjat ser el cantant d’un grup com els Lax’n’Busto”

ENTREVISTA A SALVA RACERO ALBERCH, NOU CANTANT DELS LAX’N’BUSTO: