8
1 Octubre del 2011 num. 20 El PIG impulsa el consens entre els tres partits Aquesta legislatura el PIG ens hem proposat buscar el consens entre els tres partits polítics que formen el ple municipal. La crisi i el fet que no hi hagi majoria absoluta fan que apostem per l’entesa i el treball conjunt amb les altres formacions, buscant el millor per a Sant Hilari. La recollida de firmes contra el tancament del CAP volent donar més força a les negociacions de l’equip de govern, les mocions per formular comissions de treball conjuntes, la invitació als altres grups a unir-se a la moció de la Plataforma Sant Hilari Sempre Obert o la proposta per treballar conjuntament en la promoció de la figura del General Moragues són exemples clars de les prioritats del PIG. Malgrat creure que aquest consens és el millor per a Sant Hilari, de moment la resposta dels altres partits no ha estat la desitjada; això no farà que el PIG canviï el seu llibre d’estil i persistirem en aquesta direcció, esperant que la resta de formacions entenguin el context especial que vivim i s’apuntin a treballar pel bé comú. Fem-ho? L’alcalde contracta a dit un càrrec de confiança per primera vegada en democràcia CiU demostra molt poca transparència en no portar els sous al ple per ser aprovats L’alcalde de Sant Hilari té dedicació exclusiva al Consell Comarcal

Fem-ho octubre 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Revista "Fem-ho" del Partit Independent de les Guilleries

Citation preview

Page 1: Fem-ho octubre 2011

1

Octubre del 2011 num. 20

El PIG impulsa el consens entre els tres partits

Aquesta legislatura el PIG ens hem proposat buscar el consens entre els tres partits polítics que formen el ple municipal. La crisi i el fet que no hi hagi majoria absoluta fan que apostem per l’entesa i el treball conjunt amb les altres formacions, buscant el millor per a Sant Hilari. La recollida de firmes contra el tancament del CAP volent donar més força a les negociacions de l’equip de govern, les mocions per formular comissions de treball conjuntes, la invitació als altres grups a unir-se a la moció de la Plataforma Sant

Hilari Sempre Obert o la proposta per treballar conjuntament en la promoció de la figura del General Moragues són exemples clars de les prioritats del PIG. Malgrat creure que aquest consens és el millor per a Sant Hilari, de moment la resposta dels altres partits no ha estat la desitjada; això no farà que el PIG canviï el seu llibre d’estil i persistirem en aquesta direcció, esperant que la resta de formacions entenguin el context especial que vivim i s’apuntin a treballar pel bé comú.

Fem-ho?

L’alcalde contracta a dit un càrrec de confiança per

primera vegada en democràcia

CiU demostra molt poca

transparència en no portar els sous al ple per ser aprovats

L’alcalde de Sant Hilari té

dedicació exclusiva al

Consell Comarcal

Page 2: Fem-ho octubre 2011

2

S’ha de tirar endavant sumant esforços Ha començat un nou curs polític, una nova legislatura i, en un context de crisi com el que actualment ens ofega a tots plegats, els ajuntaments hi tenim un paper molt important a l’hora de trobar-hi alguna sortida. Calen respostes, calen solucions, algú ha de fer el primer pas i des del PIG, malgrat estar a l’oposició, volem donar aquest pas i estar a l’alçada del què se’ns demani des de la societat. És hora doncs de tancar totes les ferides obertes fins ara, sumar esforços i anar per feina. En aquest sentit el PIG ha presentat i presentarà diferents mocions al llarg de tota la legislatura, totes elles redactades amb uns criteris que sempre hem defensat i que realment són importants per a nosaltres:

Municipalisme: cal pensar en el millor per als interessos del municipi en totes i cadascuna de les mocions que es presentin, en detriment de qualsevol altra ingerència externa o bé interès personal.

Participació: hem d’implicar a tanta gent com sigui possible a l’hora de presentar qualsevol moció, treballant de manera conjunta els diferents temes d’interès municipal amb les entitats, col·lectius, plataformes i persones a títol individual.

Responsabilitat: actuarem de forma assenyada, fugint de qualsevol partidisme i intentant que les decisions que es prenguin comptin amb el suport de les altres formacions, partint de la base que no hi ha majoria al ple i que l’opinió de tots serà la que al final acabarà per imposar-se.

Bàsicament el què volem és que junts, les formacions polítiques, les entitats i la població civil treballem en una sola direcció: lluitant per mantenir els drets socials que tant han costat d’aconseguir, buscant solucions als problemes que més ens afecten en el dia a dia i dirigint tots els esforços a superar l’etapa tan dolenta que s’està passant per garantir un futur millor a les pròximes generacions. Si l’actual equip de govern, els companys de l’oposició, les entitats i la gent del poble hi estan disposats, ens hi trobaran amb totes les nostres forces. Si no és així, nosaltres continuarem treballant en aquesta direcció perquè pensem que és l’única direcció possible. Per això des del PIG fem una crida a totes les persones, agrupacions, entitats i partits polítics que realment s’estimin el nostre poble a participar del què nosaltres pensem que ha de ser el millor per al futur de Sant Hilari. Junts ho aconseguirem !!!

Page 3: Fem-ho octubre 2011

3

En resposta a ERC En el seu últim butlletí, ERC va dedicar molts esforços a justificar la postura de no pactar amb el PIG i va donar la seva versió dels fets, no tant de les negociacions de després de la campanya electoral com dels quatre anys de govern de coalició. No pensem dedicar massa temps a rebatre l’escrit d’ERC perquè amb l’inici de la nova legislatura vam tancar una etapa i a partir d’ara pensem centrar els nostres esforços a sumar i lluitar per ajudar els nostres conciutadans i el govern municipal, si així ho vol, a tirar endavant. Tot i així ens agradaria aclarir un punt que per a nosaltres és important, i és que en Manano no està dins el Consell comarcal, només n’és un suplent. És sabut de

tothom que no entenem l’existència dels Consells Comarcals i que pensem que és una de les administracions públiques que podria desaparèixer. Per altra banda, estar de suplents al Consell ens permet tenir més informació i estar al corrent de tot el què s’hi fa i que ens pot afectar a nosaltres i de l’acció política dels caps dels altres dos partits de Sant Hilari, que hi tenen càrrecs importants, dedicació exclusiva i un sou elevat. Per això vam acceptar estar de suplents dins el Consell Comarcal, però tenint molt clar que en Manano és només suplent i no té càrrec, no té sou ni responsabilitats de cap mena, mentre que els caps dels altres dos partits polítics de Sant Hilari hi tenen la dedicació que detallem a continuació:

PERSONA CÀRREC AL CONSELL COMARCAL DEDICA-

CIÓ SOU

Robert Fauria

President del Consell Comarcal, president de la Fundació Orquestra Jove de la Selva, president del Consell Mediambiental de la Selva, vocal del Consorci de Benestar Social de la Selva, membre del Patronat de Turisme Costa Brava Girona SA, membre del Consorci de residus de la Selva, membre del Consorci per a la implantació i gestió d’un Centre d’Innovació Tecnològica i una planta de biomassa a la Selva, membre del Consorci del Transport Públic de l’Àrea de Girona, membre del Consell d’Administració de l’empresa NORA SA.

Exclusiva 58.569,98 € bruts/any + dietes

Joan Garriga

Cap de Departament de serveis a la ciutadania, Conseller de Cultura, president del Patronat del Castell de Montsoriu, president del Consorci de Benestar de la Selva, representant de la Fundació Orquestra Jove de la Selva, membre del Consorci per a la implantació i gestió d’un Centre d’Innovació Tecnològica i una planta de biomassa a la Selva, membre del Consorci de normalització lingüística, membre del Consell coordinador del Parc Natural del Montseny.

Exclusiva 3.143,00 € bruts/mes + dietes

Joan Ramon Veciana

No té càrrec 0 hores 0 €

Dades extretes dels acords de ple aprovats pel Consell Comarcal.

Page 4: Fem-ho octubre 2011

4

Ple ordinari – punts de l’ordre del dia El ple ordinari del passat dijous 29 de setembre va tractar els següents punts:

APROVACIÓ DEFINITIVA DEL REGLAMENT DE LA BIBLIOTECA El reglament l’havia fet el PIG en l’anterior legislatura. Es va aprovar per unanimitat.

ACCEPTACIÓ SUBVENCIÓ ESCOLA BRESSOL CURS 2010-2011 És un tràmit per acceptar la subvenció de la Generalitat. Es va aprovar per unanimitat.

COMPTES GENERALS 2010 És un tràmit tècnic per tancar els comptes de l’any 2010. Es va aprovar per unanimitat.

SISTEMA TRIBUTARI 2012 És l’aprovació dels impostos per a l’any vinent. La proposta de l’equip de govern era pujar els impostos un 3%, excepte les escombraries, amb un increment del 5%. Ens vam abstenir, conscients que la nostra abstenció propiciava l’aprovació dels tributs perquè, malgrat estar d’acord amb la proposta, no estem d’acord en què la primera vegada que l’equip de govern ha pogut fer allò que van dir en la investidura, que és col·laborar tots els partits en temes importants, no ho han fet.

CONVENI AMB LA UVic Firma d’un conveni de col·laboració amb la UVic. Es va aprovar per unanimitat.

MOCIÓ EN SUPORT DE L’ESCOLA CATALANA Moció de Sant Hilari Decideix per rebutjar la interlocutòria del TSJC contra

el sistema d’immersió lingüística, en la que hi vam estar d’acord els tres partits.

MOCIÓ PEL NO RETORN DE LA BESTRETA DE L’ESTAT ESPANYOL Aquesta moció d’ERC reclama que es deixi sense efecte el retorn que hem de fer els ajuntaments d’uns diners de l’Estat Espanyol. Es va aprovar per unanimitat.

MOCIÓ CONTRA EL TANCAMENT DE LES URGÈNCIES NOCTURNES DEL NOSTRE CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA (C.A.P.) Es van presentar dues propostes de moció contra les retallades sanitàries, una presentada per la Plataforma Sant Hilari Sempre Obert i l’altra per ERC. El nostre criteri, compartit pels altres dos partits, va ser aprovar la presentada per la Plataforma hilarienca, entenent que els representants polítics ens havíem de sumar al moviment ja existent contra les retallades en Sanitat Pública i concretament contra el tancament de les urgències nocturnes del nostre CAP. Es va aprovar per unanimitat.

MOCIÓ PER DEMANAR UN REFERÈNDUM PER LA REFORMA CONSTITUCIONAL Aquesta moció reclama als representants polítics catalans a Madrid que subscriguin la demanda de convocatòria d’un referèndum de ratificació de la reforma constitucional que aprovin les Corts Generals, d’acord amb el previst a l’article 167.3 de la Constitució. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

Page 5: Fem-ho octubre 2011

5

Ple ordinari – propostes del PIG El PIG va presentar dues propostes estratègiques de futur, que creiem que haurien de tenir consens entre les tres formacions, que són les que detallem a continuació:

MOCIÓ PER A LA CREACIÓ DE COMISSIONS DE TERBALL TEMÀTIQUES Aquesta legislatura hi ha una situació nova dins el Ple, sense majoria absoluta ni govern de coalició, el que fa que els temes s’hagin de debatre molt més. A més, estem en temps difícils i creiem que entre tots hem de tirar endavant, ajudant l’equip de govern a prendre les millors decisions. Per això des del PIG vam presentar una moció per crear quatre comissions de treball en temes d’austeritat i promoció econòmica del nostre poble, que eren, resumides:

- Comissió de treball per reduir despeses de la piscina climatitzada.

- Comissió de treball per a la posada en marxa del Centre Tecnològic.

- Comissió de treball per a l'impuls turístic del municipi.

- Comissió de treball per minimitzar al màxim les despeses municipals a partir, sobretot, de l'estalvi energètic que garanteixi l’austeritat en la gestió municipal.

Aquestes comissions estarien formades per representants polítics i experts en els temes de debat de cada comissió, ja siguin persones o entitats. Els altres dos partits, CiU i ERC, van dir estar-hi a favor, però al nostre entendre volien rebaixar massa la capacitat de decisió de les comissions, deixant-les en simples consells assessors. Per a nosaltres aquest no és l’esperit d’aquestes comissions, que haurien de tenir un pes important en les decisions preses, i per això vam decidir posposar l’aprovació per al proper ple i treballar amb els altres dos partits el redactat final per veure si ens podem posar d’acord. Per a nosaltres és un punt molt important de futur en la nostra intenció de sumar esforços per tirar endavant, i per això no aprovarem un text que no reflecteixi aquesta voluntat. Esperem que les altres dues formacions tinguin la mateixa voluntat de treballar conjuntament que tenim nosaltres, però ens va quedar el dubte de si realment volien el consens com van dir o no.

MOCIÓ SOBRE LA CREACIÓ DE LA COMISSIÓ SANT HILARI 2014. EL GENERAL JOSEP MORAGUES EN ELS 300 ANYS DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ. Catalunya s’està preparant per a la commemoració de la pèrdua dels seus drets arran de la guerra de successió que va acabar l’any 1714. Per fer-ho s’ha creat la Comissió Catalunya 2014 que ha de treballar per la recuperació de la memòria de la Guerra de Successió, divulgar la tradició de la cultura i el pensament polítics; projectar internacionalment les aportacions de l'experiència catalana de persistència històrica d'una nació; fer balanç del procés de construcció nacional impulsat per la societat i

Page 6: Fem-ho octubre 2011

6

impulsar i coordinar iniciatives d'especial rellevància relacionades amb la història de Catalunya.

El nostre municipi va estar al capdavant dels actes ocorreguts fa tres segles de la mà i les accions del nostre fill il·lustre, general Josep Moragues i Mas. Per això, cal que estiguem presents ara i en tot moment en les commemoracions i reivindicacions que s'aproximen.

Per tot això vam proposar al ple la creació de la Comissió Sant Hilari 2014. El general Josep Moragues en els 300 anys de la Guerra de Successió. Aquesta comissió, formada per representants polítics i gent experta en Història i Cultura, tindria per objectiu promocionar la figura del General Moragues i el DVD que s’ha fet recentment, demanar subvencions i crear un espai Moragues en el municipi que permeti estudiar, explicar i donar a conèixer el nostre gran personatge dins el marc de la Guerra de Successió. Crèiem que aquesta moció seria aprovada pels altres dos partit de Sant Hilari, ja que és un tema d’interès municipal i ara és el moment de posar-nos-hi per tenir temps de fer bé les coses, però malauradament per al nostre poble els altres dos partits no ho veuen com nosaltres i hi van votar en contra.

Simpatitza amb el PIG

Si vols que la teva veu sigui escoltada, fes-te amic o afiliat del PIG. Estaràs informat de tot allò relacionat amb l’activitat política del poble i de les nostres actuacions. Consulta’ns sobre com fer-te amic o afiliat al correu [email protected]. La teva col·laboració serà de gran utilitat per al poble.

Page 7: Fem-ho octubre 2011

7

Ple ordinari – precs i preguntes El torn de precs i preguntes va ser llarg en tractar-se del primer ple ordinari de la legislatura, tot i haver passat més de tres mesos des de la investidura. El més destacat va ser el següent: PER QUÈ NO PASSEN RETRIBUCIONS, INDEMNITZACIONS I DIETES PER PLE? El PIG vam demanar per què les retribucions dels regidors no es passaven per ple. La resposta va ser que tècnicament no era necessari, al haver estat aprovades en els pressupostos. Des del PIG discrepem d’aquest argument. Creiem que és obligatori passar-ho per ple perquè l’article 151.2 de la Llei de Bases de règim local diu que els sous s’han d’aprovar per ple, i el ple es va constituir el passat juny i no ha aprovat cap règim de sous. Però també s’haurien d’aprovar per transparència. Si no hi ha un acord de ple ni un decret d’alcaldia vol dir que l’equip de govern es poden canviar el sou sense avisar ningú quan vulguin, i això no és èticament correcte. PER QUÈ L’ALCALDE COBRA DOS SOUS, UN DEL CONSELL COMARCAL I L’ALTRE DE L’AJUNTAMENT? Per primera vegada tenim un alcalde que no té dedicació exclusiva a Sant Hilari, sinó al Consell Comarcal, amb un sou de 58.569,98€ l’any, que cobra dels impostos de tots els contribuents. A més, també cobrarà de l’ajuntament una indemnització de més de 13.000€, el que fa una suma total de més de 71.000€ l’any. Des del PIG creiem que hauria

d’haver renunciat a cobrar de l’ajuntament, essent més que suficient la retribució del Consell Comarcal.

PER QUÈ L’ALCALDE HA CONTRACTAT UN CÀRREC DE CONFIANÇA? Aquesta legislatura, i per primera vegada des que es va tornar al sistema democràtic, l’alcalde ha contractat un càrrec de confiança. Vam preguntar quines funcions, sou, dedicació i accés a informació relativa a l’ajuntament tenia el càrrec de confiança. La resposta de l’alcalde va ser ambigua i poc convincent. Només va dir que tenia les funcions que havia de tenir per ajudar l’equip de govern, el mateix accés a la informació que qualsevol regidor i la dedicació que fos necessària. Res d’això no fa canviar la nostra opinió que en temps de retallades no sembla correcte contractar cap càrrec de confiança que carregui les arques municipals, i menys fer-ho a dit, sense el concurs públic necessari per garantir la igualtat d’oportunitats de tots aquells que vulguin accedir al càrrec. Volem deixar clar que en cap moment vam dir el nom ni criticar personalment aquest càrrec de confiança, però en el torn de precs i preguntes en Xavier Pacheco, que és el càrrec de confiança de l’alcalde, va fer una intervenció molt desafortunada, faltant-nos el respecte i desautoritzant-se per estar present en cap negociació en la que hi sigui el PIG.

Page 8: Fem-ho octubre 2011

8

El dia després Arran d'una iniciativa proposada en la passada assemblea general del PIG, el divendres després de cada ple es farà una xerrada-col.loqui sobre l'acte del dia anterior, els punts de l'ordre del dia i el perquè de cada decisió de les intervencions dels nostres regidors. Aquest passat divendres dia 30 a 1/4 de 9 del vespres, a la sala Noble es va engegar aquesta activitat, que esperem que es consolidi i representi una nova via d'informació de tota la població. La valoració va ser molt positiva i vam poder constatar que es crea un veritable pont de diàleg en les dues direccions que permet que nosaltres escoltem l'opinió dels assistents de la mateixa manera que expressem, i si cal discutim, la nostra opinió. Esperem la vostra assistència en la propera edició del dia després del Ple.

Fer política també és fer pedagogia

Com repartir els vots dels partits i convertir-los en “representants” és una qüestió sobre la que van treballar molts dels autors de la Constitució dels Estats Units d’Amèrica durant els anys 1770-1776. Es van proposar diverses alternatives però en la gran majoria de democràcies modernes s’aplica la quota d’Hondt. Víctor d’Hondt era un professor de Dret Civil, amic i company del que fou president dels Estats Units, Thomas Jefferson. La característica més important és que aquesta opció beneficia als partits més grans donat que el número total dels seus vots es pot dividir en més ocasions aconseguint així més representants.

EXEMPLE: Una localitat amb 3 partits i a l’ Ajuntament hi ha 6 regidors en total.

PARTITS A B C Vots 40 30 20

Dividir per 1 40 30 20 Dividir per 2 20 15 10 Dividir per 3 13,3 10 6,7 Dividir per 4 10 7,5 5

S’ha de buscar el 6è (perquè hi ha 6 regidors) número més gran. (primer 40, segon 30, tercer 20, quart 20, cinquè 15, sisè 13,3). Dividir el total de vots per aquest número.

El partit A obté 3 representants (40/13,3 = 3) El partit B obté 2 representants (30/13,3 = 2,25, el 0,25 es perd) El partit C obté 1 representants (20/13,3 = 1,5, el 0,5 es perd) Esperem us pugui servir per entendre millor com es comptabilitzen i reparteixen els vots i com es tradueixen en representants com per exemple els regidors del nostre Ajuntament. A la pròxima publicació explicarem què vol dir que el sistema electoral és proporcional.