4
1 Publicació independent, efímera i simptomàtica del “cotarro” polític i cultural hilarienc Setembre del 2007 num. 13 Fem-ho? 27 DE MAIG ELECCIONS: 453 VOTS!!! MOLTES GRÀCIES!!! Col.labora en aquesta publicació enviant-nos les teves opinions, inquietuds, poemes, articles, suggeriments, crítiques... o el que vulguis. La col.laboració és gratuïta i anònima, NO ET TALLIS!!! Fes-nos-ho arribar a: [email protected], fax: 972 86 82 57, o simplement explica-ho. Cent dies del nou govern d’esquerres Es compleixen ja cent dies d’aquesta nova legislatura municipal amb el nou govern d’entesa d’esquerres entre el P.I.G. i E.R.C, i diuen que ja és hora de poder entreveure si realment la cosa funciona o no. Nosaltres creiem humanament que, tot i les dificultats que ens hem anat trobant al llarg d’aquest tres mesos, ens n’estem sortint estoicament i a més, sense ser pretensiosos, estem aconseguint aquell canvi de funcionament per tots tant desitjat. Val a dir però que tots els canvis son difícils i cal anar amb molta cura i el cap clar per tal de no equivocar-se innecessàriament. De fet, però, qui ha de jutjar realment aquesta gestió és la ciutadania, i és aquesta qui ens ha de marcar les pautes a seguir. I si fem cas al ciutadà ens adonarem que la cosa va bé; es respiren aires nous, la gent es comença a bellugar, s’interessa pels temes municipals, comença a criticar obertament i sense embuts, comença a creure que la seva veu té importància, que forma part de les decisions del poble, comença ja a exigir la seva participació...i això ens dóna fe de la feina ben feta fins ara. I es per això que des del si del P.I.G. volem fer una crida a la ciutadania a que participi amb nosaltres en la construcció de la nova societat hilarienca, oberta, critica, emprenedora, sostenible..., ja sigui participant directament amb el nostre partit, afiliant-se a les nostres files, o bé col·laborant en tots els temes que pensem portar a terme: Agenda 21, POUM, Plans Culturals, etc.; en definitiva, tots aquells temes on l’aportació de la ciutadania pot servir per fer millor les coses. Fem-ho entre tots ?

Fem-ho setembre 2007

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Revista "Fem-ho" del Partit Independent de les Guilleries

Citation preview

1

Publicació independent, efímera i simptomàtica del “cotarro” polític i cultural hilarienc

Setembre del 2007 num. 13

Fem-ho?

27 DE MAIG

ELECCIONS: 453 VOTS!!!

MOLTES GRÀCIES!!!

Col.labora en aquesta publicació enviant-nos les teves opinions, inquietuds, poemes, articles, suggeriments, crítiques... o el que vulguis. La col.laboració és gratuïta i anònima, NO ET TALLIS!!! Fes-nos-ho arribar a: [email protected], fax: 972 86 82 57, o simplement explica-ho.

Cent dies del nou govern d’esquerres Es compleixen ja cent dies d’aquesta nova legislatura municipal amb el nou govern d’entesa d’esquerres entre el P.I.G. i E.R.C, i diuen que ja és hora de poder entreveure si realment la cosa funciona o no. Nosaltres creiem humanament que, tot i les dificultats que ens hem anat trobant al llarg d’aquest tres mesos, ens n’estem sortint estoicament i a més, sense ser pretensiosos, estem aconseguint aquell canvi de funcionament per tots tant desitjat. Val a dir però que tots els canvis son difícils i cal anar amb molta cura i el cap clar per tal de no equivocar-se innecessàriament. De fet, però, qui ha de jutjar realment aquesta gestió és la ciutadania, i és aquesta qui ens ha de marcar les pautes a seguir. I si fem cas al ciutadà ens adonarem que la cosa va bé; es respiren aires nous, la gent es comença a bellugar, s’interessa pels temes municipals, comença a criticar obertament i sense embuts, comença a creure que la seva veu té importància, que forma part de les decisions del poble, comença ja a exigir la seva participació...i això ens dóna fe de la feina ben feta fins ara. I es per això que des del si del P.I.G. volem fer una crida a la ciutadania a que participi amb nosaltres en la construcció de la nova societat hilarienca, oberta, critica, emprenedora, sostenible..., ja sigui participant directament amb el nostre partit, afiliant-se a les nostres files, o bé col·laborant en tots els temes que pensem portar a terme: Agenda 21, POUM, Plans Culturals, etc.; en definitiva, tots aquells temes on l’aportació de la ciutadania pot servir per fer millor les coses. Fem-ho entre tots ?

2

El P.I.G. pacta les retribucions de cara a aquesta legislatura

En el passat ple municipal, celebrat el dijous 27 de setmebre, es van aprovar les retribucions i indemnitzacions per als regidors del consistori municipal. Per això creiem que hem d’explicar els sous que tindran els dos regidors del Partit Independent de les Guilleries, així com el que cobrarà el mateix partit com a formació política. Quan vam estar negociant amb els altres dos partits del poble per formar govern, vam deixar clar tant a ERC com a CiU que els nostres regidors, a part de pactar la distribució de regidories, també havien de pactar els recursos per poder complir amb la seva feina de regidors. Moltes vegades, quan hi ha un pacte entre dos partits, un dels quals té més regidors que l’altre, com és el cas, els regidors del partit amb menys representació tenen tendència a intentar portar les seves regidories quan acaben la jornada laboral. En el cas dels nostres regidors, cada un d’ells treballa nou hores al dia, i si intentessin fer la tasca de regidors en acabar la seva feina, comportaria no arribar a tenir prou hores, i probablement acabar molt desgastats tant físicament com mentalment. A més, si ho fessin així no tindrien ocasió d’estar en contacte amb el personal de l’Ajuntament, fet que també és molt important. Els dos partits van entendre la nostra posició, i ens van dir que no hi hauria problema perquè l’Ajuntament retribuís les hores que els dos regidors deixarien de treballar a les seves feines respectives. Per això els nostres dos regidors van decidir que pactarien amb les seves empreses una reducció de la jornada laboral, i cada mes s’agafen un 20% o més d’hores de la seva feina per poder complir amb les tasques de les seves regidories. En el ple es va aprovar que la retribucions que tindrà cada regidor de l’equip de govern, excepte l’alcalde, serà de 1000€ nets al mes. En el cas dels regidors del P.I.G., aquest sou inclou les hores que cada regidor deixa de treballar, i per tant de cobrar, a les seves feines, que suposen al voltant de 400€ per a cada regidor. Això vol dir que el sou net dels nostres regidors és d’aproximadament 600€ al mes, sou que creiem raonable per portar endavant una feina de tanta responsabilitat com és la de governar. Paral·lelament es van aprovar les retribucions per a cada partit, que seran de 200€ fixes al mes més 6€ per cada regidor. Això vol dir que el P.I.G. cobrarà 212€ al mes.

Boira a Sant Hilari Obro els finestrons de bon matí, la boira és tan espessa que es podria agafar amb les mans. Emplenar-ne bocals, fer-ne una nova industria local: PLANTA ENVASADORA BOIRA BELLA. Corrues de camions baixarien amb el nou i humit carregament cap a les terres seques. Més lleuger que l'aigua mineral, un bé de tots que també podria ser el negoci d'uns pocs. La nova moda del hamam fred s'escamparia de pressa com la mateixa boira. Potser podria servir per ambientar els pubs irlandesos ara que no hi és permès fumar. Un flascó de “Boira Bella” formaria part de l'equip de supervivència dels pilots del Paris-Dakar. En podríeu aconseguir a les botigues Coronel Tapioca i amb els punts de la RACC màster. O és que havíeu pensat, idealistes supervivents dels anys setanta i antiglobalitzadors en bolquers, que la boira envasada podria minvar la sequera del Sahel? Alleujar els estius dels refugiats sahrauís a Tinduf? I que alguna ONG es faria càrrec de la seva distribució? On estaria el negoci, aleshores? Contemplo l'espessa boira amb un somriure, com si tant em fes la bugada que no s'eixugarà i el sol que potser no veuré en tot el dia. Surto al carrer i em sento feliç al comprovar que no em puc posar ni un bocí de boira a les butxaques. E.V.

3

Els dos regidors del Partit Independent de les Guilleries al consistori de Sant Hilari, Joan Ramon Veciana i Jordi Valls, van reunir-se el passat dia 13 de setembre amb Emili Santos, delegat territorial de Medi Ambient. En la reunió es van tractar temes com l’ampliació de la depuradora, la regulació de les granjes de porcs i els abocaments de purins o l’estudi dels aqüífers naturals, entre d’altres. Santos es va mostrar receptiu en aquesta primera trobada amb el P.I.G., i els membres del nostre partit seguirem treballant i mantenint contactes periòdics amb els responsables de medi ambient per poder garantir l’aplicació de mesures tant correctores com innovadores en temes mediambientals.

El Partit Independent de les Guilleries, a través dels seus dos regidors, va fer una visita al Parlament de Catalunya per reunir-se amb alguns diputats del grup parlamentari d’ICV-EUiA, donat que en les últimes eleccions municipals el P.I.G. es va presentar en coalició amb aquesta formació a la nostra població. La relació del P.I.G. amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA seguirà mantenit-se en els propers anys ja que, tot i ser un partit independent, creiem que és positiu tenir contacte de primera mà amb tots aquells partits que puguin ser útils per millorar el nostre poble.

Trobada al Parlament de Catalunya amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA

Els regidors del P.I.G. es reuniexen amb el Delegat de Medi Ambient a Girona per tractar temes importants per a Sant Hilari

Els regidors del P.I.G. reunits amb l’Emili Santos.

4

Curs d’Ètica Consistorial Després de donar molts salts d’una cosa a l’altra per explicar-vos com dur a terme una gestió ètica municipal, no podíem oblidar fer un incís de com i de quines maneres es pot assolir la capacitat per a arribar a manar. No us perdeu el monogràfic.

G o v e r n a b i l i t a t Com tots sabeu la democràcia es basa en l’elecció dels representants del poble i/o ciutat i/o país mitjançant el sufragi universal, que no té res a veure amb cap hecatombe a escala mundial ni res d’això, encara que a vegades ens pugui donar aquesta sensació, sinó que consisteix en la simple acció de dipositar una butlleta amb el nom/s dels qui volem que siguin els nostres mandataris dins una urna de plàstic o metacrilat transparent segellada. Un cop tota la ciutadania amb dret a vot (uns 70% de la població) ha dipositat la seva butlleta (uns 60% -en el millor dels casos- dels 70% d’abans) es procedeix al seu recompte tot sumant les butlletes d’uns i d’altres fins a la seva totalitat, donant-nos un seguit de xifres que ens indiquen la quantitat de vots aconseguit per cada partit polític o associació d’electors o federació o grup d’amics que ha presentat els seus candidats electes per al govern. Aquestes xifres es garbellen tot emprant una llei matemàtica complexa que ens dóna la quantitat de regidors (vegeu capítol primer) que tindrà cada grup, i així poder descobrir qui ens manarà durant els propers anys. Segons la lògica matemàtica (no confondre amb la lògica de la llei abans esmentada) guanya el que té més regidors, però...

governarà, o no ? Per governar s’ha d’assolir el que s’anomena “majoria”, que significa: de la totalitat de regidors electes (per ex. 13 –sempre ha de ser un número imparell) és la meitat més un (per ex. 6 meitat de 12 – ja que tretze no fa meitat exacte- + 1 =7). Llavors ens podem trobar en diferents casos per a la goveranbilitat, que tot seguit detallem:

Majoria absoluta (Minoria de majories) Quan un grup assoleix la quantitat de regidors necessaris per fer una majoria, o sigui, la meitat més un o fins i tot més. Seguint l’exemple d’abans serien 7 o 8 o...fins a 13 regidors. En aquest cas el grup afortunat que disposi de tal quantitat de regidors manarà sol, sense la necessitat de cap altre grup, en definitiva podrà fer el que li roti, amb perdó, sense donar explicacions a ningú. Segons sembla és la millor manera de governar per als que tenen aquest tipus de majoria, però no és gens apreciada per la resta de grups que no la tenen. Majoria relativa (Majoria de minories) Quan cap grup assoleix la majoria absoluta. En aquest cas es pot arribar, desprès de diverses divagacions i reunions, a un acord entres dues o varies formacions per tal de sumar les seves quantitats de regidors i que així la suma sigui suficient per a governar. Les parts que arriben a un acord demostren la seva satisfacció durant els primers temps de govern, passant progressivament a un desgast acusat de la relació amb els altres socis de govern al llarg del mandat, fins arribar, normalment, al divorci o a un ball de bastons. A la part opositora tampoc no li agrada la situació de no manar. Minories Quan cap grup assoleix la majoria absoluta i no hi ha maneres d’arribar a cap acord per part de cap grup i assolir la majoria relativa. Per tant, no mana ningú i a l’hora volen manar tots. Campi qui pugui !!!