13
Hänsel i Gretel Guia de lectura Servei de documentació de literatura infantil i juvenil Biblioteca Xavier Benguerel Biblioteques de Barcelona B. Xavier Benguerel Il·lustració © Anthony Brown

Guia de lectura 'Hänsel i Gretel' - Mon Llibre 2016

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Guia de lectura elaborada per el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel, amb motiu de l'exposició sobre 'Hänsel i Gretel' mostrada al Mon Llibre 2016

Citation preview

Hänseli GretelGuia de lectura

Servei de documentacióde literatura infantil i juvenilBiblioteca Xavier Benguerel

Biblioteques de BarcelonaB. Xavier Benguerel

Il·lu

stra

ció

© A

ntho

ny B

row

n

2

Biblioteca Xavier Benguerel

Presentació

Exposat a Món Llibre

3

Hänsel i Gretel

Hänsel i Gretel, també conegut com La caseta de xocolata, o Ton i Guida, en la versió de Carles Riba, és un conte tradicional d’origen germànic (Hänsel und Gretel). Els noms dels dos germans van ser afegits pels germans Grimm, Jacob Ludwig Karl Grimm (1785-1863) i Wilhelm Karl Grimm (1786-1859), nascuts a Hanau (Hessen, Alemanya), ja que en les primeres versions els protagonistes no tenien nom.

Els personatges principals són dos germans d’una família de llenyataires molt pobra. La madrastra convenç el seu pare d’abandonar-los al bosc, argumentant que no tenen prou menjar per a tots. En Hänsel, però, sent la conversa i, un cop abandonats al bosc, aconsegueix resseguir el rastre de tornada a casa gràcies a les pedretes que deixa caure al llarg del camí. El pare repeteix l’operació, però aquest cop, com que el rastre està fet d’engrunes de pa, que es mengen els ocells, els nens es perden.

Enmig del bosc troben una caseta feta de xocolata i llaminadures. Els nens estan famèlics, i quan comencen a menjar-se-la, en surt una vella que tanca en Hänsel en una gàbia i fa de la Gretel la seva minyona. La bruixa amenaça amb menjar-se el nen quan estigui gras. Aquest, però, aprofita que la dona

4

Biblioteca Xavier Benguerel

gairebé no hi veu per mostrar-li un osset de pollastre cada cop que ella li demana que tregui el dit de la gàbia per veure si s’ha engreixat.

Un dia, farta d’esperar, la vella mana a la Gretel que prepari una olla per tal de cuinar-los a tots dos (en alguna versió en comptes d’una olla és un gran forn de llenya). Quan s’apropa a l’olla per veure si la temperatura és prou alta, la Gretel empeny la bruixa a dins i allibera el seu germà. Els nens surten corrents emportant-se les llaminadures i les joies que hi ha a la casa.

Finalment, tornen feliços al costat del pare i viuen sempre més tranquils sense passar penúries econòmiques.

L’inici de la història, el d’una família pobra que no té menjar per subsistir, és un tema recurrent en els contes de fades i té un origen real, el dels períodes de fam de final de l’edat mitjana. El recurs de deixar un rastre per tornar a casa ens recorda el conte del Polzet i ens fa pensar que hi ha una font oral comuna.

Bruno Bettelheim1 afirma que el fet que els pares els abandonin és la por més gran que poden tenir els infants, i per aquest motiu els contes tradicionals en fan ús, amb la intenció d’instar-los a portar-se bé o per provocar-los una catarsi.

5

Hänsel i Gretel

Segons l’autor, els contes populars reflecteixen l’evolució física, psíquica, intel·lectual i social dels nens, i en el cas de Hänsel i Gretel trobem simbolitzats el fracàs de l’egocentrisme, la soledat i la falta d’afecte, però també la satisfacció del desig i el triomf per sobre del perill.

El bosc com a espai perillós i màgic i la figura de la madrastra/bruixa dolenta també són elements que es repeteixen en l’imaginari col·lectiu.

La casa de xocolata apareix al bosc com a miratge i també com a parany. Serveix de metàfora, i tal com succeeix al conte de la Blancaneu, ensenya que moltes vegades cal desconfiar dels obsequis que se’ns presenten, ja que, en realitat, poden ser regals enverinats.

Com en altres contes tradicionals, els protagonistes vencen el mal gràcies al seu enginy, i surten enfortits de la història. Cal destacar que la Gretel, que al començament del conte és un personatge poruc i passiu que es recolza sempre en el Hänsel, finalment venç els seus temors i, amb valor i coratge, esdevé l’heroïna que salvarà el seu germà i ella mateixa del tràgic final.

1. Bettelheim, Bruno. Psicoanálisis de los cuentos de hadas. Barcelona: Crítica, 2012.

6

Biblioteca Xavier Benguerel

Fons de literatura infantil i juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel

Tots els llibres d’aquesta guia de lectura els trobaràs al Fons de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel

7

Hänsel i Gretel

 ASSAIG

ÁLVAREZ, Blanca“El terror como camino de maduración: Hansel y Gretel”A: Clij. N. 220 (nov. 2008), p. 59-62

CALONJE DALY, Patricia“Hänsel y Gretel: peligros de la adaptación simplificadora”A: Educación y biblioteca. N. 160 (jul./ag. 2007), p. 29-35

 FICCIÓ

PRIMERA MEITAT DEL S.XX

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; HADER, Berta (il.); HADER, Elmer (il.)Hansel y GretelBarcelona: Molino, 1935

ANYS 1950 I 1960

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; KUHN-KLAPSCHY, Felicitas (il.); LLORENS, O.Hansel y Gretel Barcelona: Molino, 1950

L’editorial Molino va ser fundada l’any 1933 i va publicar diverses col·leccions de novel·les populars, entre les quals va destacar la coneguda Biblioteca Oro. Publicaren també la revista Mickey, on van aparèixer les millors tires còmiques de l’època.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; ANTÓN, Prudencia (il.)La casita de carameloBarcelona: Betis, 1952

GRIMM, Jacob; GRIMM, WilhelmHansel y Gretel y otros cuentosBarcelona: Araluce, 1955

GRIMM, Jacob; GRIMM, WilhelmHansel y GretelBarcelona: Molino, [1955?]

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; BORN, G. (il.)La caseta de xocolataBarcelona: Herder, 1956

8

Biblioteca Xavier Benguerel

GRIMM, Jacob; GRIMM, WilhelmLa casita de carameloBarcelona: Cervantes, 1959

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; CLARET, Maria (il.); ARTETA, F. (il.)La casita de carameloSan Sebastián: Orvy, 1960

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; RAMÍREZ, Pablo (il.)Hansel y GretelBarcelona: Molino, 1960Com a il·lustrador, Pablo Ramírez va generar una diversa i extensa producció que es va caracteritzar per una profunda renovació del llenguatge gràfic.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; BORN, G. (il.)La casita de chocolate: según los Cuentos de GrimmBarcelona: Herder, 1960

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; MATAMOROS, Concha (il.)Hansel y GretelBarcelona: Durben, 1963

 ANYS 1970

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; GORDE, Monique (il.)Hansel y GretelBarcelona: Lito, 1970

GALLARDA GAROS, Montserrat La casita de chocolate y otros cuentosBarcelona: Bruguera, 1972

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; BERNADETTE (il.)Hansel y GretelBarcelona: Lumen, 1974

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; RUÉ, Albert (il.)Hansel i GretelMontserrat: Abadia de Montserrat, 1974

9

Hänsel i Gretel

GRIMM, Jacob; GRIMM, WilhelmHansel y GretelBarcelona: Petronio, 1976

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; PASCUAL, Maria (il.)La caseta de xocolata Barcelona: Toray, 1977

 ANYS 1980

La casita de chocolateBarcelona: Roma, 1980

DISNEY, WaltHansel y GretelBarcelona: Bruguera: Hispavox, 1980

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; ESTEBAN, Ángel (il.)Hansel y Gretel y otros cuentosBarcelona: Bruguera, 1981

RIUS, Maria (il.)La caseta de xocolataBarcelona [etc.]: Bruguera, 1981

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; RODRÍGUEZ, Conxita (il.)Ton i Guida: la caseta de sucre

Barcelona: La Galera, 1983

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; ESTEBAN, Ángel (il.) Hansel y Gretel Barcelona: Bruguera, 1984

 ANYS 1990

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; ROSS, Tony (il.)Hansel i GretelBarcelona: Timun Mas, 1992Tony Ross és un autor i il·lustrador anglès que es va plantejar la il·lustració d’alguns contes clàssics amb una gran dosi de sentit de l’humor.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; LOSANTOS, Cristina (il.)Ton i GuidaBarcelona: La Galera, 1996

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; RIUS, Roser (il.)Hansel i GretelBarcelona: La Magrana, 1998

10

Biblioteca Xavier Benguerel

BUTTERFIELD, Moira Hansel i GretelBarcelona: Parramón, 1998

 ANYS 2000

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; CULLA, Rita (il.)La caseta de sucreBarcelona: Salvatella, 2002

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; BROWNE, Anthony (il.) Hansel i GretelMéxico: Fondo de Cultura Económica, 2004Browne ens proposa unes il·lustracions realistes per a aquest clàssic, on trobem tradició i modernitat i uns germans protagonistes que ens remeten als d’altres obres de l’autor.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; PACOVSKÁ, Kveta (il.)Hänsel & GretelZuric: Minedition, 2008Pacovská ha sabut crear un llenguatge plàstic propi, ple de creativitat i imaginació, que ha

transmès als personatges d’aquest conte.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; AULADELL, Pablo (il.)La casita de chocolateSevilla: Kalandraka, 2008Les il·lustracions d’Auladell, en acrílic i aquarel·la, són d’un classicisme elegant, alhora que un cert expressionisme les enllaça amb estètiques més contemporànies.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; OLLER, Juanjo G. (il.)Hansel & Gretel[Barcelona?]: Mi Limbo, [2008?]La proposta de Juanjo Oller ens presenta la història sense paraules, amb un disseny gràfic acurat i il·lustracions en blanc i negre. Pel seu simbolisme, ens trobem davant d’una narració molt imaginativa per a totes les edats.

11

Hänsel i Gretel

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; MATTOTTI, Lorenzo (il.)Hansel y GretelBarcelona [etc.]: Libros del Zorro Rojo, 2010Original proposta de l’artista gràfic, autor de còmics i il·lustrador italià Lorenzo Matotti, en un joc de llums i ombres que ens conviden al suggeriment i a la intuïció.

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; METOLA, Patricia (il.)Hansel and Gretel Zaragoza: Edelvives, 2011

 LES EDICIONS MÉS ACTUALS

GIDWITZ, AdamUn somriure vermell com la sang: la veritable i horrible història de Hansel i GretelBarcelona: La Galera, 2012

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; LÓPEZ DE MUNÁIN, Iratxe (il.)Hansel y GretelPontevedra: OQO, 2014

GRIMM, Jacob; GRIMM, Wilhelm; MARTÍN VIDAL, Beatriz (il.)Hansel y GretelBarcelona: Anaya, 2014 ALTRES FORMATS

CAPDEVILA, RoserHansel y Gretel Barcelona: Cromosoma, 2005[DVD]

Hansel y Gretel y la casita de chocolateMadrid: Micronet, 2001[CD-ROM]

HUMPERDINCK, Engelbert Hansel y GretelBarcelona: Barcelona Multimèdia: Fundació Gran Teatre del Liceu, 2004[DVDM]

HUMPERDINCK, Engelbert Hansel y Gretel Madrid: Universal, 2008[CD]

PHILLIPS, RozHansel y Gretel Madrid: El País: Divisa, 2005[DVD]

12

Hänsel i Gretel

Servei de préstec

Aquest servei ofereix la possibilitat de treure fins a 30 documents de la biblioteca:

• 15 llibres (fins a 3 de la mateixa temàtica) i revistes durant 30 dies

• 6 DVD durant 30 dies• 9 altres documents

(CD, CD-ROM) durant 30 dies

Biblioteca Xavier BenguerelAv. del Bogatell, 17Tel.: 93 225 18 64Fax: 93 221 07 37

[email protected]/bibxavierbenguerel

www.facebook.com/sdlij

Metro: Bogatell i Ciutadella (L4) i Marina (L1)Bus: 26, 36, 92, H16, V21 i V27

HorarisDilluns: de 10 a 14 h i de 16 a 21 hDimarts: de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

Dimecres: de 10 a 21 hDijous: de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

Divendres: de 10 a 21 hDissabte: de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

Horari d’estiu del 24 de juny al 24 de setembre:

dissabtes tarda tancat / agost tancat

Més informaciówww.barcelona.cat/biblioteques

www.facebook.com/sdlij

Visita el nostre blog de recomanacionsdel fons de Biblioteques de Barcelona:

www.bibarnabloc.cat

Segueix-nos a les xarxes socials

Si vols rebre informació de les activitats

de les biblioteques de Barcelona, demana a la teva biblioteca

que et doni d’alta al butlletí electrònic www.mesbiblioteques.cat

V5

- 2

01

6