16
Crònica NULES OCTUBRE DE 2019 CS-521-1998 LES VIII JORNADES PER LA SALUT PROMOCIONEN ELS HÀBITS SALUDABLES 10 LA POLICIA LOCAL FARÀ ÚS DE DRONS PER A EVITAR ROBATORIS AL CAMP 2 LA FIRA AGRÍCOLA CREIX AMB LA CONSOLIDACIÓ DE LES NOVES PROPOSTES 5 La VI Cursa 5k Entre Muralles de Mas- carell va tancar el diumenge 29 de se- tembre el VII Circuit de Carreres Po- pulars de Nules amb la participació d’uns 300 corredors. PÀGINA 12 La VI Cursa 5k Entre Muralles de Mascarell tanca el circuit de Nules El mantenidor d’enguany, Vicent Molés (davant, segon des de l’esquerra) i Lola González (segona des de la dreta), juntament amb les autoritats i les festeres. Jocs Florals a Nules L’autora local Lola González guanya de nou la Flor Natural del certamen

La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

  • Upload
    others

  • View
    0

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

CrònicaNULES OCTUBRE DE 2019

C S - 5 2 1 - 1 9 9 8

LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES

10 La pOLiCia LOCaL faRà úS DE DRONS pER a EviTaR ROBaTORiS aL Camp

2La fiRa agRíCOLa CREix amB La CONSOLiDaCió DE LES NOvES pROpOSTES

5

La VI Cursa 5k Entre Muralles de Mas-carell va tancar el diumenge 29 de se-tembre el VII Circuit de Carreres Po-pulars de Nules amb la participació d’uns 300 corredors. pàgiNa 12

La vi Cursa 5k Entre muralles de mascarell tanca el circuit de Nules

El mantenidor d’enguany, vicent molés (davant, segon des de l’esquerra) i Lola gonzález (segona des de la dreta), juntament amb les autoritats i les festeres.

jocs florals a NulesL’autora local Lola González guanya de nou la Flor Natural del certamen

Page 2: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Municipal

La Policia Local farà ús dedrons per a evitar robatoris en la campanya citrícolaLa Junta Local de Seguretat de Nules va acordar el 30 de setem-bre que, per primera vegada, els agents de la Policia Local puguen fer controls amb drons per a in-tensificar la vigilància durant la campanya citrícola, que està a punt de començar.

Aquesta mesura se suma a les patrulles de vigilància de les zones rurals del municipi, dins del dispositiu anual de prevenció de robatoris al camp. Així, els agents realitzaran con-trols periòdics i aleatoris amb l’objectiu de disuadir els furts.

La darrera reunió de la Jun-ta Local de Seguretat també va servir per a determinar els efec-tius necessaris per a garantir la seguretat ciutadana durant les festes patronals de la Mare de Déu de la Soledat, les quals se celebren del 4 al 14 d’octubre. Sobre això, es va acordar habi-litar un dispositiu especial per

als actes més multitudinaris i per als bous al carrer.

dos nous insPectorsNules té dos nous inspectors de la Policia Local que van pren-dre possessió l’1 d’octubre i que han sigut nomenats mit-jançant el procediment de bor-sa de millora d’ocupació. Es tracta d’Ernesto Hurtado, que prestarà servei com a inspector en cap, i de Manel Senent, que farà funcions d’inspector sub-cap. Tots dos formaven part de la plantilla de la Policia Local.

Sobre això, l’alcalde de Nules i regidor de Seguretat i Policia Local, David García, comenta que «són persones coneixedo-res del funcionament intern de la Policia Local perquè un era agent i l’altre oficial». Precisa-ment l’1 d’octubre va tindre lloc l’acte oficial de presentació al conjunt de la plantilla.

La darrera Junta Local de seguretat va abordar la campanya citrícola

Finalitza la segona fase de les obres de millora del carrer de santa natàliaEl carrer de Santa Natàlia de Nules presenta una imatge to-talment renovada després de la finalització de la segona fase de les obres de millora d’aquest vial. En concret, les actuacions han tingut lloc al tram entre el carrer de Ramón y Cajal i de Sant Agustí, i han consistit principalment en la remodela-ció de les voreres, l’adequació a l’accessibilitat, supressió de barreres arquitectòniques i mi-llora de la seguretat dels via-nants.

Aques ta obra ha t ingut un pressupost d’execució de 58.503,78 euros que han estat fi-nançats per l’Ajuntament de Nu-el carrer de santa natàlia ofereix una nova imatge i millores en seguretat viària.

les a càrrec del Fons de Coopera-ció Municipal de la Generalitat Valenciana.

Així doncs, per a portar a ter-me aquest projecte s’ha reduït l’amplària de la circulació per la qual discorren els dos sen-tits del trànsit, amb la finalitat que l’ample siga constant en tot el carrer; s’han ampliat tam-bé les amplàries de les voreres amb la intenció d’adaptar-les a l’Ordre VIV/561/210 per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d’accessibilitat i no discrimina-ció per a l’accés i utilització dels espais públics urbanitzats. Tam-bé s’ha dotat de nou mobiliari

urbà, arbres, i s’ha adequat la senyalització viària, tant la ver-tical com l’horitzontal.

més accessibiLitat«Amb aquesta actuació s’ha mi-llorat aquest espai públic. S’ha ampliat les voreres existents i su-primit barreres arquitectòniques mitjançant passos de vianants. El darrer pas és la instal·lació del mobiliari urbà i arbres. Amb aquest tipus d’iniciatives es vol millorar a més la seguretat de les persones i fer els carrers del nostre municipi més accessi-bles», comenta l’alcalde de Nu-les i regidor d’Obres i Serveis, David García.

el taller d’articles de pell aconsegueix la inserció laboral d’un total de 14 alumnesS’han realitzat dos cursos en els quals han participat 10 alumnes en cadascun, amb una duració de 380 hores

un total de catorze alum-nes que han obtingut el certificat de profes-sionalitat en el taller

d’elaboració d’articles de pell i tèxtil han aconseguit la inserció laboral en l’empresa local LaPla-na Granados Monlleó.

Davant això, la Regidoria de Polítiques d’Ocupació mostra la seua satisfacció: «s’han complit les expectatives que teníem ja que la idea era donar una oportu-nitat nova a les persones aturades del poble interessades a aprendre un ofici que els permetera treba-llar en alguna empresa local. A més cal tindre en compte que to-tes les alumnes han aconseguit el

certificat de professionalitat, que és també una de les finalitats de la formació», comenta la regido-ra de l’àrea, Rosa Ventura.

Cal recordar que s’han impar-tit dos cursos, el primer va tindre lloc entre octubre de l’any 2018 i gener d’aquest any amb una du-ració de 380 hores i hi van parti-cipar 10 alumnes. El segon tam-bé amb una duració de 380 hores i 10 alumnes s’ha desenvolupat de maig a juliol de 2019.

Aquests cursos amb certifica-ció de professionalitat sobre ela-boració d’articles en pell i tèxtil ha comptat amb pràctiques no laborals en l’empresa local LaPla-na Granados Monlleó.

els alumnes van rebre una completa formació en el taller d’articles de pell.

2 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Actualitat

nules i la Vilavella treballen per a posar en valor la història comunaEls ajuntaments de les locali-tats de Nules i de la Vilavella han fet un primer pas per a poder treballar de manera conjunta amb l’objectiu de posar en valor la història co-muna dels dos municipis de la Plana Baixa.

Així doncs, els seus respec-tius regidors de Patrimoni, Guillermo Latorre i Imma Traver, respectivament, han arribat recentment a un inte-ressant acord de col·laboració que permetrà exposar al Mu-seu de la Vilavella algunes de les peces que formen part de la col·lecció del Museu d’Història de Nules.

En paraules de la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de la Vilavella, Imma Traver, «aquesta és una oportunitat per a posar en valor la nostra història comuna».

Futurs ProJectesAlhora, el seu homòleg a l’Ajuntament de Nules, Gui-llermo Latorre, matisa que «aquest és un primer pas per a futurs projectes en conjunt, de fet volem continuar treba-llant junts per a potenciar el turisme en les nostres locali-tats i ampliar així la nostra oferta turística», explica el regidor.

Aquestes peces formaran part d’una cessió temporal, i des dels dos ajuntaments es continuarà col·laborant en aquesta iniciativa posant en marxa altres projectes comuns que ajuden a donar a conéixer la seua història i patrimoni.

Page 3: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Nules és contrari a la creació de basses en la canalització del barranc del TorrentLa Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) aposta per portar l’aigua a dues basses a la Finca del Pou en lloc d’una eixida natural a la mar

L a realització aquest estiu d’entrevistes per telèfon a persones de Nules i Mon-cofa, per a confeccionar

l’estudi sobre el cost-benefici del projecte de canalització del ba-rranc Joan de Mora fins a la plat-ja, ha tornat a posar de manifest l’oposició de les dues poblacions a certs aspectes d’aquesta actuació.

En concret, tal com han recor-dat des de l’Agrupació d’Afectats per aquest projecte, la creació d’una bassa artificial d’un me-tre d’alçada i una extensió d’uns 500.000 metres quadrats a la Finca del Pou, rodejada de mar-ges de protecció de 2,5 metres d’alçada, i una segona bassa de 500.000 metres quadrats a la finca que hi ha entre el camí del Pou i el camí de Rajadell, també amb marges de protecció de 2,5 metres d’alçada.

Des de l’agrupació incideixen en què no té sentit que el barranc no vaja directe a la mar, sinó a les basses, la qual cosa podria afavo-rir l’aparició del mosquit tigre.

El 9 de juliol de 2011 es va pu-blicar en el BOE la resolució de la CHX per la qual s’anunciava la informació pública del pro-jecte de canalització. Al febrer de 2016 es van concedir algunes de les al·legacions presentades per l’Ajuntament i els veïns, com eliminar les afeccions al Benica-tó pel pas del barranc a sota de l’autopista, però es van denegar les de la zona de la platja.

L’1 de març de 2016 els alcal-des de les dues poblacions, Da-vid García i Wenceslao Alós, jun-tament amb representants dels veïns, es van reunir amb el cap de la zona 1 de la CHX, Diego Ir-les, i el cap de la secció tècnica, Ignacio Valero, insistint en la petició d’una eixida directa a la mar, comportes com a la Gola, turbines de propulsió per a aju-dar al desaigüe i anul·lació de basses i marges de protecció.

Tot i que en aquesta i poste-riors reunions els tècnics sem-

PLATJAMONCOFA PLATJA NULES

CAMÍ RACHADELL

CAMÍ LES MARINES

CAMÍ POUFINCA DEL POU

CAMÍ LA M

AR

CAMÍ L’ACEIT

CAMÍ LLIM

EROS

CAMÍ PEDRO

CAMÍ TORRENT

RATL

LA M

ONCO

FA

NO

VA C

AN

ALIT

ZA

CIÓ

DE

L TOR

RE

NT

CANAL DEL TORRENT

pre s’han mostrat comprensius, no hi ha constància que aquests punts hagen sigut retirats.

L’Ajuntament de Nules va aprovar en Ple el 28 de juliol de 2016, amb el suport de tots els grups municipals, demanar que es retiren els punts esmenats. L’Ajuntament de Moncofa també ha donat suport en tot momen-to al de Nules des que van tindre coneixement del projecte l’any 2016, quatre anys després de l’aprovació del projecte inicial.

A la darrera reunió, el 23 de

maig de 2018, es va informar que l’estudi sobre cost-benefici, ambiental i social sobre la viabi-litat econòmica i social del pro-jecte, estava licitat des de 2017 i l’empresa disposava de dos anys per a executar l’estudi. El 31 del mateix mes, el Ple municipal de Nules, de nou per unanimitat, va acordar instar el Ministeri de Medi Ambient i la CHX a redac-tar un projecte alternatiu que reculla les reivindicacions dels afectats i mostrar la preocupació pel mosquit tigre.

Municipal Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 3

més errors

Un altre dels problemes que evidencia el projecte inicial és l’estrangulament de la séquia L’Illa. Aquesta discorre 3 quilòmetres en paral·lel a la costa a uns 600 metres i juntament al camí del Pou. És una

U

El projecte de canalització bloqueja la séquia L’Illa

séquia de desaigüe que recull les ai-gues de pluja del sud-oest del terme de Nules i desemboca al Torrent a 100 metres de la Gola. La seua conca natural abraça 2.000 fanecades que es quedarien sense eixida d’aigua.

Page 4: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

l’ajuntament de nules tanca el parc cromàtic per a guanyar seguretat

U L’Ajuntament de Nules, mitjançant el mòdul de fusteria del Taller d’Ocupació, ha procedit al tancament del Parc Cromàtic. Aquest era un parc molt utilitzat però insegur en no estar tancat.

Més de 100 persones participen en la ruta del Dia del TurismeEs presenten novetats emmarcades en la ruta turística ‘Nules: escenaris de guerra’

La ruta proposta per a commemorar el Dia Internacional del Turisme va tindre una gran acceptació, amb 116 participants.

Amb motiu del Dia Mun-dial del Turisme el passat diumenge 29 de setem-bre va tindre lloc a Nules

la ruta turística ‘Nules: escenaris de guerra’, que va tindre la par-ticipació de 116 visitants proce-dents de diferents punts de la província de Castelló.

Així doncs, els visitants van po-der gaudir al llarg de l’itinerari de fotografies que es van exhibir per primera vegada i de testimo-nis i vivències de veïns que es van recopilar per a aquesta ocasió.

Cal recordar que en 1938, Nu-les va ser escenari de dues impor-tants batalles de la Guerra Civil, la Batalla de Llevant el 7 de juliol i l’ofensiva del 7 de novembre.

A més, es va lliurar a totes les persones participants un mapa aeri de Nules realitzat en els anys trenta i una reproducció d’una pesseta de l’època. Aquesta acti-vitat ha estat organitzada per les regidories de Turisme i Patrimo-ni, i ha tingut la col·laboració de Miguel Ángel Sanz.

Des de la Regidoria de Turis-me es mostra la seua satisfacció

per la participació de la ciutada-nia en aquesta activitat, «volem agrair a més la visita de la dipu-tada provincial Lluïsa Monferrer; dels representants del Museu de Ceràmica de l’Alcora, Teresa Ar-teno i Rafael Garcés, i del direc-tor del Museu de la Vilavella, Joan Antoni Vicent», assenyala el regidor de Turisme i Patrimoni,

Guillermo Latorre.Davant la resposta que ha tin-

gut aquesta ruta turística, Latorre afegeix que «des de l’Ajuntament continuarem treballant per a po-tenciar el patrimoni, de mane-ra que puguem oferir al turista diferents itineraris que donen a conéixer tota la nostra riquesa cultural i patrimonial».

El Convent va ser un dels espais visitats durant la ruta turística de Nules.

l’empresa lokímica fa actuacions nocturnes per a controlar els mosquits

U Després de les darreres pluges Lokímica va activar els protocols d’emergència per a controlar les poblacions de mosquits i treballa amb diferents actuacions també nocturnes.

promouen el Valencià entre els escolars amB un taller de doBlatge

U Alumnat de segon cicle de Primària dels col·legis de Nules va participar en un taller de doblatge en valencià els dies 25, 27 i 30 de setembre amb Francesc Fenollosa, doblador professional.

milloren la seguretat Viària en el polígon industrial de cardanelles

U L’Ajuntament de Nules ha portat a terme actuacions de millora al polígon industrial de Cardanelles, de manera que s’ha habilitat un pas de vianants per a creuar la CV-2262, entre d’altres.

4 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Municipal

Un total de 135 xiquets i xiquetes de 3 anys comencen el nou curs escolarL’inici del nou curs escolar a Nu-les ha estat marcat per la norma-litat amb la incorporació de 135 xiquets i xiquetes de 3 anys a les aules. A més, en aquest curs es-colar 2019-20 s’han matriculat 46 menors en les aules de dos anys, cal recordar que a Nules el curs passat es va ampliar l’oferta educativa amb dues aules de dos anys que es troben al CEIP Lope de Vega i al CEIP Pedro Alcázar.

«A Nules hi ha places vacants en l’aulari de dos anys perquè en l’actualitat disposem de quatre aules ja que a l’Escola Infantil Los Gorriones hi ha dues aules més de dos anys», comenta la regido-ra d’Educació, Rosa Ventura.

D’altra banda, el Consell Escolar Municipal va sol·licitar el passat juny a la Conselleria d’Educació un nou educador per a atendre les necessitats educatives espe-cials. Nules té dos educadors per a 12 alumnes, «quan la normati-va vigent diu que cada educador estarà al davant de cinc alumnes i a Nules hi ha una càrrega de res-ponsabilitat en superar aquesta ràtio», matisa Ventura.

El nou curs escolar comença amb la realització d’actuacions de millora de les instal·lacions d’alguns centres educatius mit-jançant el Pla Edificant. De fet, s’estan executant obres al CEIP Lope de Vega i es preveu que a

principi del 2020 comencen a l’Escola Infantil Los Gorriones.

A més, està pendent al llarg de l’any 2020 el començament de les obres als CEIP Pío XII, Jaume I i Cervantes. «Des de l’Ajuntament hem atés les sol·licituds princi-pals que al seu dia ens van fer arribar des de les diferents co-munitats educatives per tal que els xiquets i les xiquetes de Nu-les tinguen les instal·lacions en les millors condicions possibles i que vàrem traslladar a la Conse-lleria perquè s’inclogueren en el Pla Edificant», explica Ventura.

També es beneficiarà del Pla Edificant l’escola infantil de pri-mer cicle Los Gorriones.

Page 5: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Societat

La reina de Sant Xotxim i les autoritats van inaugurar la LXXIII Fira Agrícola i Ramadera.Milers de visitants van desfilar pel recinte de la mostra nulera des de la seua obertura.

El Club de Caça Nules-la Vilavella va apropar la caça i la natura als més menuts amb diverses activitats. La mostra de productes del camp, un clàssic de la fira.

Els regidors i la Reina de la Vila van lliurar un detall commemoratiu als expositors. Els productes de Castelló Ruta de Sabor van ser un dels nous atractius.

Els visitants no van perdre detall de l’exhibició d’esports tradicionals bascos.

La Fira Agrícola de Nules creix amb la consolidació de les noves propostesL’espai de Castelló Ruta de Sabor o el taller de caça i natura potencien una programació en la qual torna a triomfar el Concurs de Ferradors

Nules va tornar a centrar l’atenció del sector citrí-cola del 19 al 22 de set-embre amb la LXXIII Fira

Agrícola i Ramadera. Una edició molt especial que va tindre com a president del comité d’honor Sa Majestat el Rei Felipe VI.

La mostra va ocupar una super-fície de 35.000 metres quadrats, amb 350 expositors. Les darreres novetats del sector agrícola van ser l’element essencial d’una Fira que com cada any va oferir una programació molt diversa que va atraure uns 40.000 visitants.

Un dels actes amb més públic va ser el VII Concurs de Ferradors, amb la participació d’una desena de professionals vinguts de Bar-celona, Badajoz, Alacant, Múrcia, València i el Païs Basc. Després de les tres proves, en les quals ha-vien de fer un ull d’àguila, una ferradura preparada i una altra sorpresa, va guanyar J. Jacobo Ro-dríguez. El segon lloc va ser per a Miguel Vacares, i el tercer per al nuler Emeterio Ortiz.

No van faltar el tir i arrossega-ment; la tercera mostra de gossos de rabera; o d’esports tradicio-nals bascos; a més del taller de caça i natura per als més menuts, novetat que va organitzar el Club de Caça Nules-la Vilavella.

L’espai gastronòmic Caste-lló Ruta de Sabors també va ser molt visitat, «hem tingut la col·laboració de Castelló Ruta de Sabor, que ens han oferit di-ferents productes de la gastrono-mia de la nostra província», co-menta el regidor d’Agricultura, César Estañol. També va afegir que «hem pogut comprovar com els nous continguts que en els úl-tims anys hem anat incorporant a la fira estan consolidats».

El VII Concurs de Ferradors va tornar a atraure l’atenció del públic.

Actualitat Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 5

Page 6: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

«Jo no m’he negat en la vida a res i en les nostres festes ha sigut igual»

Les festes de Sant Xotxim d’enguany han sigut les terceres sense la presència de Luciano Oya (Nules, 15

d’agost de 1940-15 de juliol de 2017), la tercera Fira Agrícola i Ramadera de Nules sense una de les persones que més van treba-llar per ella i per aquest barri. De fet, el seu nom es troba en dues barreres, com a homenatge per la seua total dedicació.

Xotximer de cor, Luciano va ser la primera persona entrevis-tada per a la Nulespèdia, el 29 de juny de 2016. Per això recupe-rem part d’aquella xarrada amb Cyrille Larpenteur i Nel·lo Vilanova, convidant-los a visitar la pàgina web www.nulespedia.com per a conéixer millor Luciano amb la seua pròpia veu i imatge.

-Ens contaves que eres el que co-mença la festa de Sant Xotxim com es coneix ara, no?-El primer que fem és la presenta-ció de la reina. Tota la comissió, si hi ha president d’honor anem a per ell i després a per la reina. A l’ajuntament. I allí estan els regi-dors i l’alcalde i els arrepleguem. A la presentació de la reina anem tots i allí estem dalt, la gent entra dins al saló, expliquen coses, pu-gen els rams les xiquetes, i si algú de la comissió ha de pujar alguna cosa la puja, i si em toca pujar-la a mi la puge. Si et negues a alguna cosa és pitjor. Jo no m’he negat en la vida a res. I en les festes igual, sempre el que he tingut il·lusions he fet. M’han dit: «Luciano, ara farem açò… o farem allò?». Doncs d’acord. Venent rifa, jo a vegades venia 24 fulles de paperetes de loteria meues i encara venia a les xiquetes i als companys. Mai en la vida ningú m’ha pogut guanyar a vendre loteria per les cases.

--La festa dels bous ens deies que ha canviat molt…-Ui, abans les barreres eren cabi-rons de quinze. Eren d’això, però les ficaven dobles. I van anar uns companys que eren de la comis-sió i d’altres, que van tirar a aju-dar tots, i van dir: «Que no farem barreres?». Vam anar a Hermanos Clemente de Vila-real i vam por-tar dos palets grans i tots: uns fent tacs, l’altre fent caragols, l’altre clavant els tacs, i així vam fer 21 barreres.

--Tot voluntari, per amor al barri.-Tot. I després van dir: «Ara farem una altra cosa. Sobren diners, ací. —Ui, sobren diners? —Que no fa-rem una altra cosa?». Dic: «Què? —Trages». I vam fer… eren trages vells, ja eren a muntó vells i diu: «Pues trages nous», que són els

que estan gastant ara. Després hem fet altres coses d’eixes, hem fet les barreres, vam dir… «Xa, que no farem un piló? —Bé, fem-lo, el piló. —Ai, i qui el farà?». I dic: «Ui, no patiu, ja el faré jo, el piló», i jo a soletes fer-me el clot -amb permís de l’alcalde i el regidor.

dor-: «Xa, per què no em fas unes barreres?». I era Monferrer, un xic que li deien Vicente Monferrer, que era socialista… Però és igual. I ell, me’n vaig al ferrer i em diu… me n’entre, perquè sempre tenia gust, era un escodrinyadoret, per-què sempre escodrinyava, i em veig a la barra de dalt de l’espota de ferro, em veig tapat. I dic: «Ací tapat? El número… la barrera nú-mero 18 i tapat?». Jo ja ho sabia… ja me s’havia doblat l’orelleta. I vaig, escodrinye i veig la ‘L’ i la ‘O’: ‘Luciano Oya’. I és quan vaig anar i vaig dir als companys: «eh, eixa barrera va al meu nom i tinc l’homenatge», però ja m’havia dit el regidor que eixa barrera per a mi. Després: «Doncs ara me’n fal-ta un altra -diu- per a la banda de l’altra avinguda». Dic: «Ara me fal-ta el 19», i me van fer el 19.

Ara he demanat una altra ba-rrera pa ací darrere i pa la porta del sou, d’allí del… que entreu a Nules, allí he demanat la barrera, ara veurem si volen fer el favor de muntar-la. Ai, s’ha de pelear, que l’Ajuntament mana i mana el po-ble. Però nosaltres hem d’anar buscant coses.

--Des de l’any 40 el barri haurà can-viat moltíssim.-Ui, ha canviat a muntó. S’han fet a muntó coses… El que passa és que han fet també… Es feien sopars, es feia pa i porta, feien també… la carn del bou la gui-saven i la feien al mig del carrer. Això l’Ajuntament també ho ha fet, també ho fa. Però la gent del carrer fan el menjar, fan una cas-solada grandíssima i ahí va tota la comissió i la comissió convida a qui vol. I al mateix moment pa-guen la fulla i els que paguen la fulla els donen… si volen anar a per la carn els donen tiquet, i si no volen anar a per la carn i volen sopar ahí per la festa tenen taula per a sopar i coses d’eixes.

I després nosaltres, després d’això, venim a l’hora d’obrir la fira, que és dijous, anem tots a cal president de festes, dames i tot anem ahí, i d’ahí ens n’anem a pel president d’honor i la reina, i després a l’alcaldia, per a obrir la fira. I la fira l’obri la nostra rei-na del barri de Sant Xotxim, no l’obri ningú més que ella. Després peguem la volta a la fira, i deixem una corona de llorer al llaurador -l’estàtua al final de l’avinguda de la Constitució-, i d’allí cada u va a això i després ens n’anem al convit… Bueno, passen primer a l’ermita i es deixen un ram de flors. I després ja anem al convit i coses d’eixes, ja està així i després ja venen les hores de fer festes i coses d’eixes.

Luciano Oya, l’any 1964, amb la que seria la seua dona, Fina Gozalbo, arreplegant el bescuit de Sant Xotxim i a la Fira 2016.

«Ah, fes-lo, fes-lo». I el vaig fer i és quan vaig anar i dic: «Pues és una cosa que podem fer…» i anàrem i estava l’home -que és el pare d’aquesta xica que ha passat ara-, diu: «Senyor Pepe, per què no parla amb els seus germans i ens baixa un piló d’esmolar, i els Ger-

mans Burguete ens faran tota la faena?». I ell: «Sí, està ben pensat això. Ale, a fer això», i vam agafar i vaig fer el piló, vaig fer els braça-lets que són els que aguanten el piló, ho vaig obrar tot obraet i dic: «Ara em falta una tapadora en el marc». I me’n vaig a Joaquín i a Eloy, dic «Per què no me feu -que ja han faltat-… Per què no em feu una tapadora…». Diu: «Fem-la», i dic: «I feu-me anells també, que es necessiten anells també per a lligar les cordes dels bous». I diu: «Ui, val».

Va i dic: «Escolte, tio Joaquín, faça’m una factureta i la comissió li pagarem el que es deu». I diu: «Això per a què és, Luciano?». Dic: «Ai, per a què ha de ser, senyor Joaquín? Vosté no veu que jo soc el que lluite amb coses d’estes? Si és per al barrio de Sant Xotxim…». Va agafar la factura, va i l’esgarra i diu: «Està tot pagat». Això són els Germans Burguete. Han deixat… Queden dos germans en vida i s’han portat molt bé. Amb el barri de Sant Xotxim s’han portat molt bé. Molt bé.

Després d’això vam fer el piló, un altre piló ací dalt, que era ací dalt l’altre bou, i vam fer també el mateix. I sempre anant amb idea, perquè allí baix hem anat amb idea fent barreres i jo feia -al regi-

Tresors de la Nulespèdia ; Luciano Oya, una vida treballant per a la festa de Sant Xotxim

EL CrEiXEmENT DE SaNT XOTXim

--Però quan tu eres xicotet tota esta banda d’ací del barri de Sant Xotixim no existiria encara.-No existia perquè aleshores açò eren tot finques. I això d’ahí de Consum, això era un rajolar. Això era una fàbrica de rajoles. I tot açò d’ací tot era horts. Tot eren horts, no n’hi havia… Ací estes cases ja existien -parla de la banda de ponent del carrer de Sant Bar-tomeu-. Estes ja existien. D’ahí cap allà… des de la casa esta del costat cap allà, açò tampoc existia. No existia res, tot eren finques i terra campa i tot això. I tot lo que és ara el Consum, cap allà tot eren clementins, satsumos, de tot.

La gran evolució del barri--Tarongers, clar.-Ai, era precís en aquell temps.

--i açò s’ha omplit ara de gent de Nules o de gent que va vindre de fora…?-No, ací el que passa és una co-sa: que gent que està en la vila i gent que ha estat vivint en el barri de Sant Joan han volgut eixir-se’n d’allà, perquè siga la xica o siga el xic han vingut a viure ací. Als xalets estos que han fet ací. Açò s’ha fet en po-quet de temps. I si no haguera vingut l’assumpte de la crisi açò estaria tot poblat ja. Ja es-taria tot poblat. Però va vindre la crisi i ha vingut per a tots. Per a tots.

6 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Societat

Page 7: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

José V. Blasco va actuar enguany com a pregoner, anunciant les festes per tot el raval.

La cercavila va concloure amb una gran batalla de confeti, tots contra tots.La reina del barri i el president de la comissió de festes van tancar la cercavila.

Molts aficionats van seguir els actes taurins d’aquestes celebracions.El correfocs de Dimonis del Poll va tornar a oferir imatges espectaculars.

L’associació Dimonis del Poll ha convertit el seu correfocs en un dels actes que han arrelat amb mes força els darrers anys en les festes de Sant Xotxim.

La reina i la seua cort d’honor van posar amb la comissió de festes abans d’iniciar el pregó.

El barri de Sant Xotxim viu unes festes amb molta participació als carrersLa cercavila i el correfocs van ser alguns dels actes més multitudinaris en unes celebracions amb Alba de Luna Jiménez com a reina

E l raval de Sant Xotxim va viure del 7 al 22 de setem-bre les seues festes, unes de les més participatives,

les quals es viuen molt al carrer.El popular pregó va obrir la

programació que per segon any consecutiu ha preparat la comis-sió presidida per Paco Miquel Fer-nández. Enguany li va correspon-dre a José V. Blasco l’honor de fer de pregoner, en un acte que va recórrer els carrers del barri, i on també va ser protagonista la rei-na de festes, Alba de Luna Jimé-nez González, neta d’un expresi-dent de la comissió de festes del barri, Joaquín González. Tampoc va faltar la cort d’honor, formada enguany per les joves Eva Gavara Silvestre, Aída Palau Flich, Alba Gómez Gimeno, Eva Roselló Pal-mer, Isabel Giménez Bueso, Lau-ra Ramia Navarro, María Celades Warnier, Mónica Descals Ruiz, Paula Romay Mendo i Sheila Gó-mez Palau.

L’inici de les celebracions va haver de superar les pluges, que van obligar a suspendre el sopar de germanor en el qual col·labora el periòdic Mediterráneo. Així, es va cuinar el tombet de bou i es repartiren les racions perquè ca-dascú se’l menjara a casa.

El dia gran de les festes es va obrir amb una cercavila, la qual va concloure amb una autèntica batalla de confeti i una mascle-tada, i de vesprada van arribar la missa i processó.

Els bous van centrar després l’atenció, amb la col·laboració de l’Associació Esmorzar del Bou i la penya Joves de l’Ermita, que van patrocinar un bou cadascuna, i un bou patrocinat pel Rostidor Pollastres al Mercat.

També es va celebrar un acte que ja ha arrelat, el correfocs a càrrec de Dimonis del Poll.

Per al darrer dissabte de festes, el grup de teatre Carasseta del CEAM va representar un sainet al carrer de l’Assutzena, on també hi va haver espectacle de varietats.

Societat Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 7

Page 8: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Nules acull la XVII Exposició Filatèlica Competitiva de la Comunitat ValencianaLa Biblioteca Municipal José Vi-cente Felip Monlleó va acollir del 16 al 22 de setembre la X Exposi-ció Filatèlica Temàtica Nacional-Exfinul, organitzada pel Grup Filatèlic i de Col·leccionisme Noulas, l’Ajuntament de Nules i la Federació Valenciana de Fila-tèlia (Fevafil). De manera conjun-ta, també es va celebrar la XVII Exposició Filatèlica Competitiva Territorial de la Comunitat Va-lenciana, amb el Grup Filatèlic Valencià i el patrocini de Correos y Telégrafos i la Federación Espa-ñola de Sociedades Filatélicas.

La mostra va ser inaugurada per l’alcalde, David García, jun-tament amb altres membres de L’alcalde de Nules va utilitzar els nous matasegells durant la inauguració.

la corporació local; la presidenta de Caixa Rural Nules, Marisol Ba-llester; el president del Grup Fila-tèlic i de Col·leccionisme Noulas, Ricardo Yáñez, i el vicepresident de Fevafil, José Martínez.

Amb motiu de les exposi-cions es van editar per part de l’organització tres ‘Tu Sello’, de-dicats al ‘Llaurador de Nules’, la ‘Clemenules’ i ‘l’Ermita de Sant Xotxim’, els quals van poder adquirir-se durant els dies de la mostra. A més, es va comptar amb dos matasegells especials, el de l’Exfinul 2019, amb una imatge del monument dedicat al ‘Llaurador de Nules’, i el de Nules 2019, dedicat a ‘l’Ermita de Sant

Xotxim’, els quals es van esgotar durant els dies que les exposicio-ns van estar obertes al públic.

En total es van mostrar huit col·leccions filatèliques molt di-verses, que van ser jutjades per un jurat territorial de la Fevafil.

Aquestes col·leccions van con-firmar la seua gran qualitat, ja que es van atorgar quatre meda-lles d’Or, dues de Vermeil, una de Plata i una de Bronze.

U n a g r a n q u a n t i a t d e col·leccionistes, tant de la provín-cia de Castelló com de València, van visitar les mostres, a més de molt de públic, ja que a més van coincidir amb la celebració de la Fira Agrícola i Ramadera.

Lola González guanya la Flor Natural dels LXVI Jocs Florals Vila de NulesEl guardó Anna Rebeca d’aquesta edició és per a l’escriptor local Rafael Arrufat

Lola González (dreta), en un moment de la seua intervenció durant la gala dels LXVI Jocs Florals Vila de Nules.

L a Flor Natural dels LXVI Jocs Florals Vila de Nules, certamen amb el qual es van iniciar el darrer diven-

dres 4 d’octubre les festes patro-nals de la Mare de Déu de la So-ledat, va ser per a Lola González Montolío, l’autora de l’obra que porta per lema ‘Mentre dorms’.

La guanyadora és filla de Nu-les, i ha estat premiada amb la Flor Natural en altres edicions dels Jocs Florals Vila de Nules. En concret va rebre aquest guar-dó en l’any 2007 amb el treball ‘Insomnis a l’alba’, en 2008 amb ‘Anomeneu-me dona’, en l’edició celebrada l’any 2012 amb ‘El que resta d’abril’, en l’any 2014 amb ‘Llums del port’, i l’any següent amb el treball que portava per lema ‘Romiatges’. Cal destacar que la Flor Natural és el premi més prestigiós d’aquest certa-men literari i està patrocinat per l’Ajuntament de Nules amb 2.500 euros i la publicació de l’obra.

El premi Anna Rebeca, destinat als fills de Nules, va ser atorgat a Rafael Arrufat Valls per l’obra ‘La gravetat de les paraules’. Així mateix, el jurat va decidir que el premi Poemari Infantil fora per a l’obra ‘Poesia per a mariners’ de Sergi Pérez Silvestre. La resta de premis van quedar deserts.

INVEstIGaCIó I dIVuLGaCIóD’altra banda, per quart any con-secutiu els Jocs Florals preveuen els premis d’investigació i divul-gació, així el premi ‘Aspectes his-tòrics de les comarques de Caste-lló’, va ser per al treball que porta per lema ‘La casa dels Alemans’ de Miguel Ángel Sanz Julià.

‘Nules, passat i memòria. Fa 50 anys érem joves’, al millor treball que, partint de la memòria i la vivència personal, analitze, des-criga o recupere aspectes socials, econòmics o culturals de Nules, premi adreçat a majors de 60 anys i patrocinat per la Residèn-

cia Mare de Déu de la Soledat, va ser per a José Lucas Sanahuja pel treball que porta el lema ‘Tem-pus Fugit’. La resta de categories també van quedar desertes.

La gala dels Jocs Florals és un dels esdeveniments culturals més importants de Nules, i un dels certàmens literaris en valen-cià més importants de la Comu-nitat Valenciana i que va estar precedit per la presentació del lli-bre guanyador de la Flor Natural de la passada edició, ‘Dolç àngel de la mort’, del qual és autor José Luis García Herrera.

La vetlada va estar presidida per la Reina de la Vila, Jèssica Gozal-bo, i les dames de la Cort d’Honor, i va actuar com a mantenidor, Vi-cent Molés Herrero, conegut fill de Nules i vinculat al món de les lletres. És llicenciat en Filosofia i lletres en l’especialitat de Filolo-gia Romànica, ha exercit la docèn-cia en l’IES de Nules i ha publicat articles d’investigació filològica.

El Grup de Veus Música Viva oferirà cinc actuacions en la nova programació cultural

L’Ajuntament de Nules i el Grup de Veus Música Viva van presentar la programació cultu-ral que aquesta agrupació local protagonitzarà en la tempora-da 2019/2020. S’han programat cinc actuacions per als dies 9 d’octubre, 2 de novembre, 28 de desembre de 2019 i 4 d’abril i 4 de juliol de l’any 2020.

«Com a novetat es vendran abonaments per 25 euros per a assistir a tres espectacles ja que els concerts del 9 d’octubre i 4 de juliol seran d’entrada gra-tuïta», comenta la regidora de Cultura, Mª José Esteban.

No obstant això, les persones interessades podran adquirir l’entrada a la taquilla del Tea-tre Alcázar abans de cadascuna de les actuacions per un import de 15 euros. Els abonaments es podran adquirir en diferents es-tabliments col·laboradors.

Des del Grup de Veus Música Viva, el seu director, Miguel Án-gel Martínez, assenyala que «a Nules tenim el privilegi de tin-

dre un teatre únic per a alber-gar grans espectacles musicals i culturals. De fet hem treballat per a dissenyar una temporada que comptarà amb cinc projec-tes diferents però que tindrà una continuïtat amb la incor-poració més endavant d’altres actuacions».

El 9 d’Octubre s’obri la pro-gramació amb el concert del Dia de la Comunitat Valencia-na, en el qual es recreen mo-ments de l’existència mora i la reconquesta d’aquestes terres per part de les tropes del rei Jaume I; el concert del dia 2 de novembre estarà protagonitzat per la música de Georges Bi-zet destacant l’òpera Carmen; l’actuació del 28 de desembre comptarà amb bandes sonores de reconegudes pel·lícules; i el 4 d’abril serà el Dia de l’Òpera.

La programació es tancarà a la terrassa de l’Estany de les Platges de Nules, el 4 de juliol, amb una Trobada de Corals de tota Espanya.

Miguel Ángel Martínez i Mª José Esteban van presentar la programació.

8 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Societat

Page 9: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

la marxa contra el càncer reuneix al voltant de 300 persones

U La Junta Local de Nules de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) va celebrar el diumenge 29 de setembre una nova edició de la seua Marxa contra el Càncer. Per segon any consecutiu, la

iniciativa va consistir en un recorregut turístic amb eixida des del Mercat Municipal i arribada a Mascarell, on tots els participants van recuperar forces amb un esmorzar. Enguany hi van participar

unes 300 persones, moltes de les quals portaven les samarretes i mocadors que han servit per a recaptar fons per a la lluita contra el càncer. També hi va participar una representació de la corporació municipal.

nules acomiada l’inspector en cap de la policia local

U La Policia Local de Nules va commemorar el 27 de setembre la festivitat del seu patró, sant Miquel, que se celebra el 29 de setembre. Un acte que va servir per a acomiadar l’inspector en cap de la Policia

Local, Miguel Ángel Ripollés, que va deixar de prestar servei el dia 30 de setembre per la seua jubilació després d’estar més de 30 anys al capdavant de la Policia Local de Nules. Cal destacar la participació en

aquest acte per segon any consecutiu de les corals locals de Sant Bartomeu i del CEAM Nules en cantar l’himne de la Comunitat Valenciana. La jornada va concloure amb un dinar.

donen a conéixer la samarreta de la marxa contra el càncer de pit

U Coincidint amb les VIII Jornades de la Salut es va presentar la samarreta de la VII Marxa contra el Càncer de Pit per al 20 d’octubre, amb la col·laboració de Projecte Rosa, ADIN, les regidories de Sanitat i Igualtat de Nules i Nebot-Carreguí.

marin ledun porta la novel·la negra al club de cosas & musas

U El divendres 27 de setembre el Club de Lectura de Cosas & Musas va tindre com a convidat l’autor francés Marin Ledun, que va parlar del seu llibre ‘Descansar o ser libre’, guardó de novel·la negra Letras del Mediterráneo.

una delegació de nyons va visitar la fira agrícola i nulexport

U Amb motiu de la LXXIII Fira de Ramaderia i Maquinària Agrícola una delegació de Nyons va visitar Nules. Van poder conéixer els nostres principals productes gastronòmics a l’estand de la fira i també les instal·lacions de Nulexport.

beatriz cano garcía guanya el viatge a nova york de la quinta del 95

U Beatriz Cano García va ser la guanyadora del viatge a Nova York per a dues persones que va sortejar la Quinta del 95 amb motiu de la festa que van organitzar a la Terrassa de l’Estany durant les festes de Sant Roc.

El IRPH (Índice de Referencia de Préstamos Hipotecarios) es un índice de referencia alter-nativo al euríbor, que se utili-zópara calcular los intereses de los préstamos hipotecarios de tipo variable. En el año 2011, la Unión Europea obli-gó a España a suprimirlo por considerar que dicho índice de referencia era manipula-ble por parte de las entidades bancarias.

El 10 de septiembre conocía-mos las conclusiones del abo-gado general del Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TJUE), el Sr. MaciejSzpunar, quien sostiene que para consi-derar válidas las cláusulas que referencian el tipo de interés variable de un préstamo hipo-tecario al índice IRPH, es nece-sario que superen un control de incorporación, de transpa-rencia y de abusividad, contro-les que, en la mayoría de los supuestos, no se superarían.

Pese a que las conclusiones del abogado general no tienen carácter vinculante, todo pare-ce indicar que el TJUE fallará en el mismo sentido.

Muchas entidades banca-rias, en previsión de una fu-tura sentencia del TJUE des-favorable, se han puesto en contacto con sus clientes para ofrecerles cambiar el IRPH de su hipoteca por el Euríboro un interés fijo. Y nada más.

Con estos acuerdos las en-tidades de crédito pretenden que sus clientes renuncien a reclamar las cantidades cobra-das de más por sus hipotecas con IRPH, obligando a los con-sumidores a firmar una cláu-sula que les impide iniciar ac-ciones judiciales posteriores.

reclamación mediaSe estima que la reclamación media de cada cliente afectado por el IRPH es de 20.000 €, por lo que hay que asegurarse de no renunciar a reclamar estas cantidades por medio de un acuerdo con el banco. En este sentido, es fundamental estar asesorados en todo momento por un abogado especialista en derecho bancario.

Tras el éxito en los procedi-mientos de cláusula suelo ges-tionados por Ramiro Navarro Abogados, volvemos a ponernos a su disposición para analizar su caso de manera individual, defendiendo sus intereses fren-te a las entidades bancarias.

*ramiro navarro abogados

IRPH: Nueva batalla judicial contra la banca

RAMIROnavarro*

Análisis

Societat Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 9

Page 10: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

10 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Societat

Els fisioterapeutes Jordi Montoliu i Miguel Casino van parlar sobre exercici. Personal de la fundació de l’Hospital Provincial de Castelló va fer diverses proves.

Promocionen els hàbits saludables amb les VIII Jornades per la SalutDel 27 al 29 de desembre es va desenvolupar una programació amb xarrades, desdejuni saludable, proves mèdiques, cultura i esport

Un any més l’Ajuntament de Nules, mitjançant la Regidoria de Sanitat, va organitzar unes jorna-

des dedicades a la salut. De fet, les VIII Jornades per la Salut que tingueren lloc els dies del 27 al 29 de setembre van estar dedica-des a promocionar hàbits saluda-bles entre la població.

En concret, es van realitzar diverses xarrades al voltant de l’alimentació i exercici sa-ludables, «una de les novetats d’aquesta edició és que hem comptat amb la col·laboració de diferents professionals de la sa-nitat del nostre poble que han impartit aquestes ponències. Ens vam reunir amb les persones de l’àrea sanitària que treballen a Nules per a treballar conjunta-ment no sols en aquesta progra-mació si no en altres iniciatives que anirem posant en marxa», comenta sobre això la regidora de Sanitat, Susana Tusón.

De manera que les xarrades que es van oferir el dissabte 28 de setembre a la plaça Major

La programació va incloure la degustació d’un desdejuni saludable. Marina López va oferir consells per a millorar el desdejuni. L’IES Gilabert de Centelles exposa una mostra sobre drogues.

van tractar sobre ‘Alimentació saludable i dieta equilibrada’, que va impartir la nutricionista Tatiana Cerón; ‘I què desdejune hui? Idees saludables per a tots els dies’, que va protagonitzar Marina López, farmacèutica i dietista-nutricionista; o ‘Exercici saludable’ a càrrec dels fisiotera-peutes locals Miguel Casino i Jor-di Montoliu.

A més, en aquesta jornada hi va haver una degustació de des-dejuni saludable; una marató de donació de sang que es va realit-zar a la Biblioteca Municipal José Vicente Felip Monlleó; i proves de tonometries per a mesurar la tensió ocular, control de glucè-mia i presa de tensió arterial que va fer personal de la fundació de l’Hospital Provincial de Castelló.

La música i l’esport també van formar part d’aquestes jornades amb la tradicional marxa de Nules a Mascarell que organitza l’AECC de Nules i el concert que va oferir la Coral Veus de Cor CEAM Nules el dia 27 al Teatre Alcázar, dins de la XVI Campan-ya de Concerts d’Intercanvis Mu-sicals, amb el Cor Carnevale de Borriana com a coral convidada.

La programació la va tancar un cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula ‘28 días’ a la qual va se-guir un debat moderat per Núria Carreguí, psicòloga de l’UPCCA de Nules.

A més, a l’IES Gilabert de Cen-telles es pot visitar fins al 18 d’octubre l’exposició itinerant ‘De què van les drogues? De què van els joves?’.

Abans que res em presente, soc Miguel Casino, fisioterapeuta d’ací de Nules, treballe en la re-sidència de gent major Verge de la Soletat, així com gestionant i exercint la meua professió en la clínica MC Fisioteràpia, situada al carrer de Sant Vicent, núm. 51.

M’agradaria parlar-vos d’un tema que hui en dia està molt d’actualitat, l’activitat física, i tots el beneficis que aquesta pot aportar-nos en el nostre dia a dia. Molts entesos en el tema ja parlen d’aquesta com una poli-píndola per a tractar i prevenir infinitat de malalties, sobretot

les cròniques. En dir polipíndo-la el que volen dir és que és, en si mateix, un medicament, que sempre que estiga ben pautat i individualitzat, ens pot aportar infinitat de beneficis.

És molt cert que l’esperança de vida en el països desenvolupats va en augment, però la qualitat de vida, sobretot en la tercera edat, sembla que no avance a la mateixa velocitat. Davant d’açò tenim una gran ferramenta per a millorar aquesta qualitat de vida, que moltes vegades no acabem de valorar, l’exercici físic.

Pense que tots els professionals de la salut hauríem de lluitar

Vivim o sobrevivim?Cuida’t

MIGUELCasino*

viurem, tombats en un llit, sent dependents per a tot, necessitant una persona al nostre costat que ens dutxe, que ens fique la roba, que ens done menjar i ens duga al bany entre altres coses.

És indiscutible que açò ens pot passar inclús sent la perso-na més sana del planeta Terra, però qui més paperetes compra en un sorteig més possibilitats té de que toque, no? Eixe és l’objectiu d’aquesta columna, intentar donar-vos consells per-què en la mesura del possible intentem comprar les mínimes paperetes que puguem, per a així tindre la millor qualitat de vida possible.

En el proper Crònica donarem uns consells sobre la manera sa-ludable de fer exercici.

*Fisioterapeuta

per a conscienciar la població de tots aquests beneficis que ens pot aportar l’activitat física, i sobretot açò és el que m’ha dut a escriure aquesta columna d’opinió.

La realitat és que els avanços tecnològics ens estan fent la vida cada vegada més fàcil. Hem pass-at d’haver de caminar durant ho-res per a anar d’un lloc a un altre a realitzar aquest recorregut en minuts gràcies als cotxes, de rea-litzar grans esforços al camp per a cultivar i recol·lectar els nostres preuats cítrics a que aquesta fei-na siga molt més portable gràcies a la maquinària agrícola, inclús hem passat d’haver d’anar a per

la compra al mercat i tornar ca-rregats a casa, a poder demanar aquests mateixos productes amb només un clic i que ens apleguen al poc de temps a la porta de la nostra casa. I és que hui en dia per a sobreviure no necessitem eixir de casa per a res. Però... volem sols sobreviure o volem viure?

Tots aquests avanços ens estan duent una vida cada vegada més sedentària i la vida sedentària ens duu al fet que cada vegada siguem més dependents, i si aquesta de-pendència és gran ja mentre som joves, què passarà quan arribem a la tercera edat? Si no sabeu la res-posta jo vos la diré, que sols sobre-

Page 11: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Estimado-a; lector-a; el refrán dice ‘Septiembre; o seca las fuentes o se lleva los puentes’, y con razón. Los primeros compases del mes (del día 1 al 7 ) fueron tranquilos, con pre-dominio de las altas presiones y temperaturas elevadas para las fechas en las estábamos.

Pero el día 8 los medios de comunicación lanzaron a bombo y platillo la noticia de que se acercaba una gota fría o Dana (depresión asocia-da en los niveles altos de la atmósfera). Dejando aparte nuestra simpatía o desagrado por una u otra definición, las consecuencias en determina-das zonas de la Comunitat Va-lenciana fueron devastadores. En nuestro caso hubo suerte, ya que en Nules las lluvias, ca-yeron con mesura, registrán-dose del día 8 al 14 un total de 92,4 L/m2, siendo el total mensual de 104,0 L/m2.

La segunda quincena fue más tranquila, ya que predo-minaron las altas presiones. La salvedad fue el día 21, don-de el paso de una débil línea de inestabilidad dejó 4,6 Lm2. Esta situación meteorológica de carácter excepcional reco-rrió con impunidad la costa mediterránea de la península ibérica de norte a sur, desde Girona hasta Cádiz, sembran-do destrucción allá por donde pasó. Finalmente volvió a su-bir hacia el centro de la penín-sula, pero al adentrarse en tie-rra firme se fue debilitando.

‘ingredientes’Para darse una situación como esta deben reunirse estos re-quisitos: una temperatura del mar entre 24-27ºC, vientos de marcado recorrido marítimo cargados de humedad, superfi-cie terrestre con un coeficiente de temperatura muy elevado tras el verano, y que sobre la vertical de esta masa cálida se ubique una bolsa de aire muy frío, y cuanto más frío, mayor potencial destructivo. Este choque de masas de aire cáli-do y frío provoca la condensa-ción de millones de partículas de agua que originan nubes de tormenta. El cóctel está servi-do y solo queda... esperar.

*encargado de la estación meteorológica de nules

Septiembre trajo temporal de lluvias

JUAN ANTONIOPitarchTena*

Análisis

Agricultura

el racó del Llaurador es consolida en la tercera edició com a fòrum d’actualitatEs van tractar temes com patrons i noves varietats de cítrics o la problemàtica dels mosquits en el camp

L a LXXIII Fira de Maquinària Agrícola i Ramaderia de Nules ha tornat a ser refe-rent de les fires del sector

agrícola i citrícola de la provín-cia de Castelló. Enguany l’acte inaugural va tindre la presèn-cia del secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodrí-guez Mulero; el diputat provin-cial de Ramaderia i Desenvolupa-ment Rural, Santiago Pérez; i el director territorial d’Agricultura, Antoni Lluís García.

«El nostre objectiu és continuar sent un dels màxims exponents de la innovació i l’exposició de noves ferramentes per al sector

agrari i la ramaderia en la Co-munitat Valenciana», comenta l’alcalde de Nules, David García.

La Fira va comptar per tercer any consecutiu amb el Racó del Llaurador, un espai dissenyat perquè l’agricultor puga infor-mar-se de les diferents tendèn-cies, innovacions i normatives, entre altres temes d’interés per al sector agrari.

Així, el Racó del Llaurador va oferir una completa programa-ció que enguany va estar centra-da en temes com patrons i noves varietats de cítrics; les solucions a la problemàtica dels mosquits en el camp o la recuperació de

tat del Llaurador, on pogueren debatre i parlar de les diverses problemàtiques que afecten el sector agrícola.

«Per tercer any consecutiu hem tingut un espai que té com a finalitat acostar al visitant el sector agrari i constituir un punt de referència i de troba-da per al llaurador on podrà informar-se de diferents temes relacionats amb el sector mit-jançant les xarrades que s’han programat. El que volem amb la creació d’aquests espais és dotar de continguts nous la fira», ex-plica el regidor d’Agricultura, César Estañol.

el racó del Llaurador va oferir una completa programació de xarrades.

llavors autòctones. També hi va haver una xarrada

per a tractar la Llei d’Estructures Agràries de la Comunitat Valen-ciana, i es va parlar de com reac-tivar el territori mitjançant els bancs de terres; de parcs agraris i custòdia del territori; també de la cultura del meló de Xilxes; en-tre d’altres qüestions.

punt de trobadaA més d’albergar diferents xa-rrades tècniques i informatives, el Racó del Llaurador es va con-vertir en el punt de trobada de l’Associació Local de Llauradors i de la Plataforma per la Digni-

L’associació del Llaurador de nules porta les seues reivindicacions a la FiraLa greu situació que travessa la citricultura va estar molt present en aquesta edició de la Fira. Ja en la inauguració, la qual va coinci-dir amb la jornada d’atur convo-cada per les agrupacions agràries a la Comunitat Valenciana, diver-sos integrants de l’Associació de Llauradors de Nules van col·locar en el Monument al Llaurador una corona de flors i ciris com a símbol de la defunció del sector citrícola.

D’altra banda, en una de les edicions més reivindicatives de la Fira pel que fa a l’agricultura,

en l’expositor de l’Associació de Llauradors es va informar sobre els supermercats amb seu a Nu-les en els quals han detectat la venda de taronges de tercers paï-sos com Sud-àfrica, i es va instar al boicot contra aquests.

Aquest boicot, el qual va tindre el suport de l’equip de govern, es va traslladar fins i tot a la prò-pia Fira Agrícola, ja que es va identificar l’exposició de fruita d’aquestes característiques en di-versos expositors, per la qual co-sa van ser retirades les taronges que procedien de tercers països. L’associació de Llauradors de nules va simbolitzar la defunció del sector citrícola.

Actualitat Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 11

la plataforma continua treballant en la figura de qualitat de la clemenules

U La Plataforma per la Dignitat del Llaurador va mantindre una reunió per a coordinar els treballs per a constituir l’associació que donarà cobertura a la figura de qualitat de la clemenules.

Page 12: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Esports

El guanyador, José Ramón Pascual, entre Galder Núñez i Vicente Martínez.

Mascarell tanca el Circuit de Carreres Populars de Nules amb l’Entre MurallesJosé Ramón Pascual i Eva Gimeno guanyen una prova que va tindre 300 participants i en la qual Pablo Aguilera va ser el millor atleta local

E l Circuit de Carreres Popu-lars de Nules va finalitzar el diumenge 29 de setem-bre amb la celebració de

la sisena Cursa Entre Muralles de Mascarell, la qual va tindre la participació de 300 atletes.

El recorregut, a dues voltes com sempre, va discórrer aquesta vegada per complet pels voltants de la població emmurallada, de-gut a les obres de pavimentació.

El primer en completar els cinc quilòmetres va ser José Ramón Pascual amb un temps de 16.51 minuts. Només 13 segons més va tardar Galder Núñez, i un segon després va tancar el podi el nuler Vicente Martínez.

En dones la primera va ser l’atleta del CA Noulas Eva Gime-no, que va aturar el rellotge en 21 minuts, dos menys que Palo-ma Catalá, mentre que Esther Ló-pez va ser tercera amb 22.13.

El millor local, nascut o resi-dent a Mascarell, va ser Pablo Aguilera amb 19.11. També es va premiar a Rafael Murcia i M. Alfonsa Juárez com els més vete-rans, i el club més nombrós, Tor-tiguitas Trail Running, va rebre un pernil de Caixa Rural Nules.

A més, hi va haver una cursa per a persones amb diversitat funcional, amb la col·laboració de l’associació local Estem.

En el lliurament de trofeus van participar el regidor d’Esports, Gabriel Torres; l’alcalde de Mas-carell, Felipe Sánchez; el regidor de Mascarell, Guillermo Latorre, i Emilio Pedro Galindo, president del CA Noulas. Els membres d’Estem van participar en la cursa per a persones amb diversitat funcional.

La primera classificada, Eva Gimeno, entre Paloma Català i Esther López.

Pablo Aguilera va ser el millor atleta de Mascarell.

12 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Actualitat

nules, protagonista de la iniciativa endavant província del villarreal cf

U La localitat de Nules va ser la gran protagonista del partit que va disputar el Villarreal CF davant el Betis a l’Estadi de la Ceràmica el darrer divendres 27 de setembre amb l’iniciativa Endavant

Província. Uns 600 veïns de Nules van presenciar en directe el partit de Lliga en el qual els groguets van golejar per 5-1 els verdiblancs. Abans de l’inici del partit i també durant el descans, la

banda de música de la Societat Artística Nulense, composta per 40 músics i dirigida per Toni Reyero, va interpretar diverses peces. A més, el dinar de directives va ser cuinat per l’equip del

restaurant Cafo’s. L’Ajuntament va estar representat per l’alcalde, David García, i el regidor d’Esports, Gabriel Torres, que va compartir uns moments amb el president Fernando Roig i el mític Gordillo.

Page 13: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

l’ude vall de uxó guanya el vii trofeu de futbol base de les festes de sant xotxim

U Les festes de Sant Xotxim van incloure un any més el VII Trofeu de Futbol Base per a categoria infantil, el qual es va disputar el dissabte 22 de setembre a l’estadi Noulas Antonio Pérez Balada. A

més del club amfitrió, el CEF Benicató, hi van participar l’UDE Vall de Uxó i dos equips de la capital de la Plana, el CD Drac Castellón i l’Sporting de Castelló. Els vallers van guanyar el Drac

4-0 i es van classificar per a la final, on van tindre com a rival un Sporting de Castelló que es va imposar per 2-6 al Benicató. Els nulers (dreta) van guanyar la final de consolació per 4-2 davant

el Drac, mentre que l’UDE Vall de Uxó (esquerra) es va endur el trofeo en véncer per 7-0 el Sporting. La reina de Sant Xotxim, Alba de Luna Jiménez, i les seues dames, van lliurar els trofeus.

El club Scude Nules va donar a conéixer les seues activitats.

El Club Patinatge Taurons va rebre a l’alcalde i al regidor d’Esports. Els membres del Club Gran Maluc de judo van oferir diverses exhibicions.

Els clubs esportius de la localitat obrin la nova temporada en la Fira AgrícolaLes diverses entitats van oferir exhibicions de les seues disciplines i van donar a conéixer les seues activitats i novetats per al curs 2019-20

L a Fira Agrícola va oferir un any més un espai perquè els clubs esportius locals pogueren donar a conéixer

les seues activitats, sobretot amb l’inici d’un nou curs escolar i una nova temporada esportiva.

Així, el nou Club Taronja Bas-ket va realitzar jocs d’habilitat al pati del CEIP Pío XII, on els inte-grants del Club Trinoulas també van oferir un taller de triatló i el Club Gran Maluc va mostrar una exhibició de judo.

La Fira va tindre a més la presència dels dos clubs de fut-bol base locals, el CF Nules i el Be-nicató, que van donar a conéixer les novetats per a la nova tempo-rada. També es va informar sobre les activitats de tenis al Scude-Nu-les i hi van estar presents altres clubs nulers com l’Handbol Nu-les o el Club Patinatge Taurons d’hoquei.

Tampoc van faltar a la mos-tra nulera els membres del Club d’Atletisme Noulas, els quals van presentar la seua Escola d’Atletisme, dirigida a fomentar aquest esport entre els més joves.

El nou Club Taronja Basket va realitzar una exhibició al CEIP Pío XII. Els més joves integrants del Trinoulas van mostrar les seues habilitats.

El CA Noulas va presentar la seua nova Escola d’Atletisme. El Club Handbol Nules va estar present a la mostra agrícola.

Esports Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 13

Page 14: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

D esde Centrats en Nules (CeN) queremos aprovechar estas lí-neas para desear a todos nues-tros vecinos y vecinas unas fe-

lices fiestas en honor a nuestra patro-na, la Mare de Déu de la Soledat, que se iniciaron con el tradicional certamen literario Jocs Florals Vila de Nules.

Las fiestas, que deben ser momentos de alegría y de disfrute con nuestras respectivas amistades y familiares, y al margen de los debates de la política, se están viendo truncadas porque los par-tidos de la oposición (PP y PSOE) han rechazado por dos veces ya esta legisla-tura sendas modificaciones de crédito para aumentar las partidas de fiestas del presupuesto 2019 a cargo del rema-nente positivo de tesorería con el que se liquidó el 2018.

compromisos aDquiriDosLamentamos profundamente que nuestros vecinos tengan que sufrir las consecuencias de la actitud de algu-nos que pretenden torpedear la ges-tión del Ayuntamiento de Nules y de su equipo de gobierno. Sin asumir las responsabilidades propias de sus actos y fallando a la palabra dada, los com-promisos adquiridos entre compañe-ros del anterior gobierno cuando se acordó durante este ejercicio realizar modificaciones de crédito a cargo del remanente para dejar las partidas de fiestas, como mínimo, tal y conforme estaban previstas en el presupuesto inicial para el 2019.

Disculpas y agraDecimientoPese a las circunstancias hemos sacado adelante una programación festiva, no la que teníamos prevista ni la que más nos gustaría, pero el mejor programa actuando desde la responsabilidad y pensando en el presente y futuro de Nules, nuestro pueblo y sus vecinos. Desde estas líneas nuestras disculpas a la ciudadanía por lo ocurrido, y nues-tro agradecimiento a los miembros de la comisión de fiestas y del bou por la comprensión mostrada ante las cir-cunstancias adversas en las que con-juntamente hemos tratado de realizar los ajustes necesarios.

bloqueoNos hubiese gustado poder hacer las tardes de vacas, la nit de la torrà de la forma tradicional en que se venía ha-ciendo, más actuaciones infantiles y familiares, orquestas o tributos... pero este año no puede ser en base al presu-puesto disponible.

Y no por falta de recursos, sino por-que la oposición no ha permitido des-bloquear por dos veces (en plenos de agosto y septiembre) el remanente de tesorería positivo del 2018 para incor-porarlo en 2019.

Nuestro compromiso es claro y se-guiremos actuando pensando única y exclusivamente en Nules, con absolu-ta lealtad al municipio y sin intereses electoralistas.

Unas fiestas patronales con ajustes

CeN

cuando dimos el paso en políti-ca lo hicimos con la firme con-vicción de ser útiles a nuestros vecinos. Reparar aceras o un co-

lumpio, mejorar un servicio deficiente o ampliar la cartera de prestaciones para garantizar oportunidades son objetivos que han vertebrado a este equipo que es el Partido Popular. Un proyecto humil-de, nacido de vecinos comprometidos con el bienestar de un municipio que merece todo.

Nules sigue siendo nuestra bandera. Un proyecto compartido, que nos une y nos anima a esforzarnos, como nuestros citricultores, por obtener el mejor de los frutos. Así se lo hemos transmitido al al-calde, el presidente de una corporación que ahora desea convertirse en víctima aunque en realidad es el verdugo. El que ha puesto la soga a la hacienda de un municipio que en 2015 presentaba unas cuentas saneadas y que a golpe de popu-lismo se han liquidado en cuatro años.

El Consell intervino para poner freno al despilfarro que el PSPV, socio íntimo del alcalde, avaló sin complejos. Los so-cialistas vendieron bondades en mayo que hoy han convertido en ruina. Difícil-mente podemos creer a un PSOE bipolar que ha reivindicado codo con codo una gestión supuestamente inmaculada has-ta que las urnas le han colocado en la bancada de la oposición. Atrás quedan los selfis con un alcalde que antes toca-ba defender y ahora demonizar.

Nules sufre hoy las dificultades econó-micas de un pacto dedicado a despilfa-rrar. El populismo que durante años ad-vertimos que vendía maquillaje y disfraz mientras sembraba la ruina. Nos tendrán siempre que deseen trabajar con respon-sabilidad y conducir a nuestro munici-pio hacia la senda de las oportunidades. Hacia el camino que Nules nunca debió abandonar en manos de un pacto de izquierdas que vendía humo mientras arrasaba las arcas municipales.

Somos la opción de centro, la respon-sabilidad y la gestión que va a trabajar para garantizar el futuro que nues-tro municipio merece. Para pagar los 400.000 euros que el alcalde reconoce que adeuda y a los que se suman los que esconde debajo de la alfombra, provo-cando la asfixia de decenas de familias de autónomos. Los que sufren cada día por levantar la persiana de un negocio y tienen la desgracia de encontrarse a ges-tores irresponsables que les contratan servicios que luego no les pagan.

Vamos a garantizar que cobran. Es lo primero. Y a partir de ahí trazar un proyecto de futuro para Nules, para que nuestros vecinos tengan oportunidades y servicios, futuro. Porque no permiti-remos que el pacto de izquierdas que durante cuatro años impuso su rodillo y sembró la quiebra, siga abonando el campo. Nuestra mano tendida a garanti-zar el futuro que merece Nules, el maña-na próspero que esta tierra de citriculto-res esforzados ha conseguido a base de dejarse la piel para conseguir la excelen-cia, la que merecen nuestros vecinos.

Las cuentas claras que Nules merece

PP

y aunque parezca obvio o reite-rativo decirlo, parece necesa-rio recordarlo continuamente. Y es que parece que algunos

consideran que el bloqueo munici-pal solo responde al capricho de no votar a favor todo lo que se nos ofre-ce desde el equipo de gobierno CeN y Més Nules. Como si los socialistas o el Partido Popular no pudiéramos tener criterio propio. Porque aparte de los socialistas también forma parte del pleno el Partido Popular, con quien el grupo de CeN negoció formar gobier-no antes incluso de sentarse con no-sotros. Pero no consiguieron entonces formar gobierno con nadie y siguen ahora sin poder negociar los intereses municipales.

Y es que al día siguiente de las elec-ciones se nos vendía un gobierno abier-to a negociar y al dialogo, pero eso aun no ha pasado. Y es que la verdad es que solo el partido socialista ha pedido ne-gociar por el bien de Nules, y nos han respondido con mentiras. Y nos exigen la lealtad que ellos no practican.

informes incompletosEn el mes de agosto nos presentaron por despacho extraordinario y sin ne-gociación previa una modificación presupuestaria. Para evitar nueva-mente el bloqueo pedimos negociar una nueva modificación presupuesta-ria para el mes de septiembre ¿y qué nos encontramos? La falta de interés por parte del gobierno. Pedimos nego-ciar la viabilidad económica munici-pal, pagar a los empleados municipa-les y las facturas pendientes. Ellos nos presentan informes incompletos y fal-ta de información. Y es que el nuevo equipo de gobierno nos pide que vote-mos sus propuestas sin cuestionarlas, sin reservas.

horas extrasPara los socialistas hablar de presu-puestos y de viabilidad municipal debe hacerse teniendo en cuenta todas las necesidades municipales. Desde el 15 de junio estamos pendientes de hablar de la situación municipal y no obtene-mos respuesta. Las bajas en la plantilla municipal están provocando una ma-yor carga de horas extras, horas extras que no se pagan. La Policía lleva desde octubre del 2108 sin cobrarlas, las lim-piadoras municipales están suplien-do bajas sin saber si cobraran dichas horas. Y cuando hablamos de esto nos encontramos más mentiras y falta de transparencia.

Los socialistas seguimos sentados en la mesa de negociación para hablar del futuro del municipio pero no quieren hablar, solo que votemos sin hacer pre-guntas. Pero no sacaron 12 concejales, sacaron 6 CeN y 1 Més Nules y juntos suman 7. Los socialistas tenemos cri-terios y principios propios y son para buscar lo mejor para el municipio. Antes lo hacíamos desde el gobierno y ahora desde la oposición.

No son 12, son 7 en minoría

PSPV-PSOE

s abem i som conscients des del minut ú, que els nostres resul-tats en les passades eleccions van ser per a nosaltres dece-

bedors. Sabem també, que la nostra participació en la governabilitat de l’Ajuntament de Nules és la que és.

Però després d’escoltar les paraules del portaveu del PSPV-PSOE de la nos-tra localitat en una emissora de ràdio qualificant-nos de «testimonials», conti-nuem sabent amb mes força si cap, que el nostre sentit de la responsabilitat que portem en el nostre ADN ens ha fet obrar en conseqüència i gestionar Re-gidories delegades, sense formar part de l’equip de govern del nostre Ajunta-ment i com ja vam fer en l’anterior le-gislatura, sense importar-nos en quina cadira tocava asseure’ns, és molt curiós el fenomen cadireta, atrau com imant al més vil metall.

En aquests temps tan convulsos que viu la política en general en tots els seus nivells, estatal, autonòmic i també local, sempre existiran persones com nosal-tres, la gent que conformem Més Nules als quals cap òrgan superior ens calle la veu i ens marque les línies a seguir, no com a uns altres que es veuen supeditats al «sí senyor» de València o Madrid, o bé dels dos, fins a per a respirar.

Reflexionant sempre testimonial-ment, observem curiosament com les matemàtiques i els números en gene-ral poden arribar a convertir als més acèrrims enemics d’un passat no tant llunyà, en grans amics actuals, situació de la qual ens alegrem, potser en un futur no gaire llunyà aquestes amistats matematicament perilloses uneixen els seus esforços per a traure’ns de la foscor i l’ostracisme en els quals segons ells ja estem immersos.

pacte De no agressióSempre de manera testimonial, po-dem pensar que aquestes dues forces polítiques d’esquerres, una més mode-rada, el Partit Popular de Nules i una altra una mica menys moderada, el PSPV-PSOE de Nules, arriben a moure alguna peça en el seu compartit tauler d’escacs, això si amb el previ pacte de no agressió a les figures del Rei i la Rei-na potser fins al moment d’efectuar el canvi de tron, i arribats a aquest punt concret ens ve a la memòria una cita de D. Francisco de Quevedo que diu: «Nadie ofrece tanto, como aquel que no va a cumplir lo acordado!».

fets Del passatAl fil d’aquesta frase se’ns remou la memòria d’uns fets esdevinguts en el nostre municipi ja fa alguns anys arre-re certament vergonyosos, encara que coses més estranyes s’han vist, es veuen i es veuran en els temps que corren, que són temps de primer jo, després jo, sempre jo, i si sobra alguna cosa per a mi, evidentment.

Veïns i veïnes de Nules, afectuosa i testimonialment sempre al vostre ser-vei, Més Nules.

Nosaltres, Més Nules, els testimonials

Més Nules

14 Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019Opinió

Page 15: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules

Agenda

el club d’escacs de nules ofereix classes amb el campió provincial pablo aymerich

El Club d’Escacs Nules, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ofereix classes d’escacs al Casal Jove amb la participació de Pablo Aymerich, sis voltes campió pro-vincial. Les classes tindran lloc els dilluns, del 7 d’octubre al 25 de maig, el grup avançat de 18.00 a 19.00 hores i el d’iniciació de 19.00 a 20.00 hores.

U

el 20 d’octubre se celebra la vii marxa contra el càncer de pit des de la plaça major

El 20 d’octubre tindrà lloc la VII Marxa Contra el Càncer de Pit, a les 10.30 hores des de la plaça Major. Les samarretes es poden adquirir a Clip, Tinta China, Sti-letto, Paraeta M. Luisa, Bar Sergio, Xiquets, Bumbalumba, Frutería Emilio Pedro, Casatuya, Visinul, El Gendre de Lolita, Colors, Bar Quin-to Pino i Merceria Inma Tusón.

U

la iv trobada-intercanvi gastronòmic i intercultural tindrà lloc el 19 d’octubre

El dissabte 19 d’octubre se cele-brarà la quarta edició de la ja tra-dicional Trobada-Intercanvi Gas-tronòmic i Intercultural. Serà a partir de les 19.30 hores a la plaça del Mercat, on es podran degustar plats típics de diferents països, a més d’especialitats espanyoles a càrrec de l’Associació d’Ames de Casa de Nules.

U

jordi llobregat visitarà el club de lectura de cosas & musas el 8 de novembre

El Club de Lectura de Cosas & Musas ha convidat per a la seua propera sessió a l’autor de Valèn-cia Jordi Llobregat, que parlarà sobre la seua segona novel·la, ‘No hay luz bajo la nieve’. La sessió tindrà lloc el divendres 8 de no-vembre, des de les 20.00 hores a l’Edifici Natiu, l’antiga Cambra Agrària.

U

mascarell celebrarà la seua xiii fira medieval del 15 al 17 del proper mes de novembre

El cap de setmana del 15 al 17 de novembre Mascarell tornarà a viatjar en el temps amb la tre-tzena edició de la seua Fira Me-dieval. La localitat emmurallada rebrà de nou milers de visitants els quals podran gaudir amb una completa programació d’actes i la gran diversitat de productes que trobaran en les parades.

U

Llistat de productes a reciclar a l’Ecoparc 1. Envasos buits de fit-

osanitaris. 2. Envasos plens de fit-

osanitaris. 3. Envasos buits de pin-

tura, metall i plàstic. 4. Envasos plens de pin-

tura, metall i plàstic. 5. Tòners. 6. Oli de cuina. 7. Oli de motor del cotxe

i lubrificant i els seus envasos.

8. Envasos distints plens i buits de salfumant, líquid de frens, de-tergents, i tot el que és contaminant i va envasat.

9. Medecines.10. Pots d’esprais de qual-

sevol material.11. CD de música i pel·lis,

pel·lis de vídeo, radi-ografies.

12. Extintors, bombona càmping.

13. Tubs fosforescents, bom-betes de tot tipus, led.

14. Piles, piles botó.15. Enderrocs i cristall.16. Paper i cartó.17. Poda.18. Fusta.19. Metall.20. Tot tipus

d’electrodomès-tics, des de neveres, llavadores... fins termos, plaques de cocció, tv, monitors, ordinadors, micro-ones, planxes, xicotets aparells elèctrics... en fi, tot el que són electro-domèstics, imatge i so.

21. Vidre.22. Plàstic.23. Roba en bon estat i

envellida.24. I per fi voluminós,

que ací entra totel que no entra en els anteriors grups, com per exemple matalas-sos, somiers, sofàs, butaques, cadires, plàstic dur de qualsevol tipus, joguets, etc.

HICIDSA-Tel. 964 200 122www.hicid.com

TRANSPORT URBÀ:de DILLUNS a DIVENDRES excepte festius(1 D’OCTUBRE A 31 MAIG)

Mascarell: 7.45 - 8.35 - 10.05 - 11.05 - 12.05 - 13.05. Santa Bárbara: 7.49-8.39-10.09-11.09-12.09-13.09. Cementeri:10.15-11.15-12.15.Ambulatori: 7.56-8.45-10.16-11.16-12.16-13.16.Pujà: 7.59-10.19-12.19

SERVEI PLATGES: deDILLUNS a DIVENDRES excepte festius(1 D’OCTUBRE A 31 MAIG)

Jardi-RENFE: 8.00-10.30-12.30. Far: 8.13-10.43-12.43. L’Estany: 8.20-10.50-12.50. Jardi-RENFE:8.30-11.00-13.00

Telèfons I TRensAjuntament: 964 670 001Casal Jove: 964 659 301Cultura, Agricultura i Medi Ambient: 964 670 001Policia Local: 964 670 001

964 670 164Creu Roja: 964 671 020Bombers: 964 670 771Emergències: 085/112Centre de salut: 964 558 550Urgències: 964 558 555Taxis: 649 813 033 / 610 074 218Guàrdia Civil: 964 670 002INSS: 964 670 021Estació de Renfe: 964 670 391Oficina Correus: 964 670 643Cáritas: 661 701 516Arxiprestal St. Bartomeu: 621 242 171Parròquia Mascarell: 964 670 856Centre dia 3a edat: 964 670 251INEM: 964 670 704Centre mèdic Nules: 964 671 600Reconeixement mèdic: 964 673 984Psicomed Reconeixement: 964 040 704Guarderia Sant Xotxim: 651 977 355

HORARI DE TRENS: Nules - Castelló de dilluns a divendres:06.51 - 07.04 - 07.22(Civis) - 07.39 - 07.50 (Civis)08.18 - 08.39 (Civis) - 08.59 - 09.16 - 09.44 - 10.2410.39 - 11.21 - 11.39 - 12.21 - 12.44 - 13.26 - 13.4414.21 - 14.44 - 15.02 (Civis) - 15.26 - 15.33 - 15.57 (Civis) - 16.21 - 16.34 - 17.21 - 17.44 - 18.21 - 18.44 - 19.02 (Civis) -19.36 - 19.54 - 20.15 (Civis) - 20.33 - 20.44 - 21.21 - 21.44 - 22.21 - 22.44 - 23.30.

D’InTeRésMUSEUS:Museu d’Història dimarts i dimecres de 9.00 a 12.30 hores, divendres de 18.00 a 20.00 hores i dissabte en horari de matí i vesprada d’11.00 a 13.30 hores i de 18.00 a 20.00 hores. Les visites guiades a qualsevol monument, museu o lloc de d’interés s’han de reservar telefonant al 964 674 361.Museu de Medallística dimarts d’11.00 a 13.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores, dimecres, dijous i dissabte d’11.00 a 13.30 hores i de 18.00 a 20.00 hores, divendres d’11.00 a 13.30 hores i diumenge de 10.30 a 13.30 horesPARTICIPACIÓ: Si vols enviar contingut per a la seua publicació en el ‘Crònica de Nules’, fes-ho abans del dia 10 de cada mes a l’adreça de correu electrònic ‘[email protected]’.EN LA XARXA: En l’adreça d’Internet ‘www.nules.es’, l’Ajuntament mostra la informació relativa al con-sistori i la localitat, agenda i notícies. A més, és pos-sible seguir l’actualitat municipal a través del peril oicial de Twitter ‘@NulesInfo’ i en el de Facebook.

fARMÀCIes oCTubReANA MARÍA PALENCIANO SÁIZC/ MAJOR, 70: 5-10-15-20-25-30

CARMEN NAVARRO VALEROPURÍSSIMA, 85: DIES 1-6-11-16-21-26

ELVIRA VELASCO NAVASST. BARTOMEU, 2: DIES 2-7-12-17-22-27

ENCARNACIÓN RAMBLAAV. DIAGONAL, 4: DIES 3-8-13-18-23-28

M. ÁNGELES GALVER C/ MAJOR, 60: DIES 4-9-14-19-24-29

HoRARIs bus

Actualitat Crònica de NulesOCTUBRE DE 2019 15

Page 16: La fiRa agRíCOLa CREix 5 LES viii jORNaDES pER La 10 La ...²nica... · CS-521-1998 LES viii jORNaDES pER La SaLUT pROmOCiONEN ELS hàBiTS SaLUDaBLES 10 ... jocs florals a Nules