5
NÚM. 104 / MAIG 2014 Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu - www.cardedeu.cat DE CARDEDEU laVila CENTRE CULTURAL DE CARDEDEU 10 anys de teatre, música i dansa Millora del clavegueram d’un tram del carrer Llinars Pàg 4 La T-C10, gratuïta per a un sector de jubilats Pàg 4 Govern Obert : Nova etapa per impulsar la participació ciutadana Pàg 5

La vila núm 104, maig 2014

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Centre Cultural de Cardedeu: 10 anys de teatre, música i dansa

Citation preview

Page 1: La vila núm 104, maig 2014

NÚM. 104 / MAIG 2014

Butll

etí d

’info

rmac

ió m

unici

pal d

e l’A

junt

amen

t de

Card

edeu

- w

ww

.card

edeu

.cat

DE CARDEDEU

laVila

CENTRE CULTURAL DE CARDEDEU10 anys de teatre, música i dansa

Millora delclavegueram d’untram del carrerLlinars Pàg 4

La T-C10, gratuïtaper a un sector dejubilats Pàg 4

Govern Obert: Novaetapa per impulsarla participacióciutadana Pàg 5

Page 2: La vila núm 104, maig 2014

La Vila de Cardedeu. Butlletí d'informació municipalEdita: Regidoria de Comunicació | Ajuntament de CardedeuRedacció: Servei de ComunicacióDisseny, maquetació i impressió: Daniel Barba JuliàFotografia: Anna Mas Talens i Ajuntament de CardedeuTiratge: 6.000 exemplars (distribució gratuïta)Dipòsit legal: B-43189-1995

www.cardedeu.cat

eflexionar sobre els propiserrors és un exercici sa queens ajuda a evolucionar, iaixò és el que hem fet enels darrers 18 mesos: refle-

xionar i fer autocrítica entorn a la Parti-cipació Ciutadana. Massa sovint enstanquem a treballar lluitant amb lesgrans dificultats del dia a dia i escoltemo parlem poc; també és cert que lescircumstàncies actuals obliguen aplantejar noves formes de participació.

De fet, moltes de les accions que duema terme responen a propostes fetes através de trobades amb associacions ivilatans, però pensem que no n’hi haprou. Cal millorar i adaptar-nos a larealitat actual, en què tots tenim menystemps, i on les noves tecnologies podenser-nos molt útils per complementarel que ja s’està fent i millorar la comu-nicació amb els ciutadans.

És per això que l’Ajuntament ha iniciatuna nova etapa per impulsar la partici-pació ciutadana a Cardedeu i fer-la méseficaç, real, i oberta a tot el poble. Defet, no només pretenem treballar laparticipació ciutadana, sinó també latransparència i la col·laboració. Aquestssón els tres pilars en què es basa elmodel de Govern Obert, que ja hanimplantat municipis com Barcelona,Cornellà i Saragossa, i en què ara cen-trem bona part dels nostres esforços.La informació pública, la transparènciade la gestió pública i la rendició decomptes són també, doncs, objectiusclars.

Amb la col·laboració d’una empresaexterna s’han fet ja dues xerrades-debat, i s’està treballant en l’elaboraciódel Reglament de Govern Obert iParticipació Ciutadana (vegeu notíciaa les pàgines centrals), així com en lacreació d’un espai web que serà l’eixvertebrador del Govern Obert.

AGRUPACIÓ CORAL CARDEDEUENCA. Les excursions van ser una activitatmolt potenciada per l’Agrupació Coral Cardedeuenca des dels primers momentsde la fundació. La diferència amb les anteriors corals de Cardedeu era que aquestcor tenia uns estatuts i uns reglaments que en regulaven el funcionament i eldotaven d’una estructura interna. Entre d'altres disposicions, la directiva de lacoral demanava l’assistència obligatòria de tots els membres durant els assajosi els actes programats.

Foto: Membres de l'Agrupació Coral Cardedeuenca en una excursió a Sitges, el 8 de maig de 1921,dia de les Pasqüetes.Fons de l'Abans

TELÈFONS D’INTERÈS

L'APUNT HISTÒRIC

AJUNTAMENTOficines i AdministracióServeis TerritorialsPolicia LocalCSETC

CULTURAInstitut Mpal. de CulturaMuseu Arxiu Tomàs BalveyBiblioteca Marc de Vilalba

SERVEIS PERSONALSServeis SocialsServeis PersonalsCentre de formaciópermanent La MongiaCasal de la Gent GranCentre de dia Les Teixidores

JOVENTUTPunt d'Informació Juvenil

93 844 40 0493 844 41 4693 844 41 4193 844 43 02

93 846 18 2793 871 30 7093 871 14 17

93 844 41 4093 846 21 50

93 841 88 1493 871 33 1793 844 48 76

93 871 16 79

ESPORTSPatronat Mpal. d’EsportsComplex Esportiu Municipal

ALTRES SERVEISCAP Can BorràsSanitat Respon (24 h)Parada de taxisMercat municipalDeixalleria municipalRecollida mobles vellsJutjat de Pau

URGÈNCIESUrgències mèdiquesAmbulànciesEmergències

93 846 20 5493 844 46 74

93 871 37 90902 111 44493 846 01 0193 844 41 6793 871 29 88673 839 09593 846 09 61

061902 23 20 22112

Pàg 2 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

L’EDITORIAL

RGovern Obert

El Centre Cultural celebra 10 anysEl Centre Cultural de Cardedeu ha arribat als seus deu anys d’existència en unmolt bon estat de salut. L’últim any s’han programat un total de 39 espectacles,la majoria teatrals i musicals, però també de dansa, circ i d’altres disciplinesartístiques. En nombre d’espectadors, n’hi ha hagut 5.963. No només es manté,doncs, sinó que arriba a augmentar lleugerament el nombre d’espectadors (l’any2012 n’hi va haver 5.817).

Els pròxims anys el Cecuca seguirà apostant per una programació estable dequalitat, amb l’objectiu d’apropar la creació professional i amateur als ciutadansde Cardedeu, i donant suport a la creació cultural professional al municipi através de convenis de residència dins els equipaments culturals i cedint espaisal teixit cultural. Per això s’ha iniciat un procés participatiu per tal d’elaborar unnou pla d’equipaments culturals. L’objectiu és que doni resposta a les actualsnecessitats del teixit social i cultural del municipi. Dins els actes de celebraciódels deu anys es va fer la primera sessió del procés, i ara s’està treballant, encoordinació amb tècnics de la Diputació de Barcelona, en la redacció del pla.Pròximament el procés continuarà amb l’obertura de nous espais de participació.

Per celebrar els deu anys del Centre Cultural es van organitzar un seguit d’actesi activitats que van assolir una gran assistència.

NÚM. 104 / MAIG 2014 Pàg 3

EL TEMA

Més i millor ofertacultural al “Cultura alplat”Enguany es farà una nova edició de“Cultura al plat”, un cap de setmana depromoció cultural i gastronòmica delmunicipi. Serà els dies 30 i 31 de maigi 1 de juny, i en aquesta ocasió es comp-tarà amb una major i més variada ofertacultural, que inclourà cinema, teatre(”Afterplay”), circ amb Los Galindos,música (jazz, concerts vermut...), activi-tats infantils i la Ruta Raspall.

Una altra de les novetats d’enguany ésla unificació dels paquets que combinengastronomia i cultura: una entrada aun dels espectacles culturals més unmenú costarà 15 euros. Si s’opta senzilla-ment per un menú a un dels restaurantsparticipants, el cost serà de 12 euros.

El cap de setmana coincidirà, a més,amb un parell d’activitats gratuïtes:dissabte al matí hi haurà una mostrad’art urbà i diumenge es farà la Firad’Artesania.

CULTURA

Titularitat dels nínxols. Us recordem la necessitat d’actualitzar la titularitat delsnínxols. Segons el reglament del Cementiri Municipal i dels Serveis Funeraris, si en el transcursde dos anys des de la mort del seu titular, els seus hereus no han sol·licitat la transmissió dela concessió al seu favor, es declararà la pèrdua o caducitat de la concessió. En el cas dels nínxolsde lloguer, us recordem que també s’han de mantenir les dades i els pagaments actualitzats. Peraixò cal que tothom qui es trobi en alguna d’aquestes situacions, s’adreci a l’Ajuntament deCardedeu per actualitzar-la.

Page 3: La vila núm 104, maig 2014

Pàg 4 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

NOTÍCIES

El títol social T-C10 del BUC (Bus Urbàde Cardedeu), que té un cost de 2,25euros i dóna dret a deu viatges, ésgratuït per als jubilats que cobrin unapaga igual o inferior al salari míniminterprofessional (645,30 ¤/mes). Peroptar a aquesta gratuïtat els usuarishauran d'estar empadronats a Cardedeui fer-se un carnet especial, el carnet T-C10 100 % subvencionat. La seva utilit-zació és unipersonal i intransferible, iés vàlid per al 2014. Els usuaris d'aquestcarnet l'hauran de mostrar al personalde l'empresa operadora sempre quefacin ús del bitllet social T-C10.

La targeta T-C10, gra-tuïta per als jubilatsque cobrin menys

Cardedeu recicla, però no sempre correctamentDels residus que es van recollir a Cardedeu l’any passat, 2.800 tones van ser derecollida selectiva (orgànica, paper, envasos, vidre, poda, tèxtils, olis, voluminososi deixalleria). Respecte el total de residus generats això suposa un 39,6%, xifralleugerament superior a la mitjana de Catalunya (segons l’Agència de Residus deCatalunya, el 2012 va ser del 39%) i de la comarca (38,54%). Són bons resultatsque encoratgen a seguir en aquesta direcció. Malgrat tot, alguns residus de larecollida selectiva no estaven correctament separats (són els impropis). És el cas,per exemple, dels pals d’encens (han d’anar a rebuig), i les càrregues de cafè oels aliments envasats: les càpsules i els envasos han d’anar, buits, al contenidord’envasos. Separar correctament els residus comporta un major respecte per almedi ambient i també redueix el preu de gestió dels residus.

MEDI AMBIENT GENT GRAN

Cardedeu compta amb uns centres edu-catius de molt bon nivell, que rebenmés peticions d’estudiants que les pla-ces ofertes. Pel que fa als instituts, perexemple, s’han rebut 273 preinscrip-cions a 1r d’ESO quan l’oferta actual ésde 240. Això provocarà l’ampliaciód’una línia més a l’Institut Pla Marcell,que ha rebut 106 preinscripcions iactualment compta només amb 60places.Cardedeu pot sentir-se orgullós de lacomunitat educativa que integren elscentres: tant famílies, com professorsi alumnes col·laboren plegats per fer,de l’etapa educativa dels infants i joves,un període profitós i enriquidor pertots plegats. I no només ho fan a travésde les classes, sinó també participanten projectes europeus, de medi ambient,de voluntariat i culturals.

Els instituts rebenmés preinscripcionsque places ofertes

ENSENYAMENT

Obres de millora del clavegueram d’un tramdel carrer LlinarsEl Consorci per a la Defensa de la Concadel Riu Besòs, en virtut del conveni degestió de clavegueram que té ambl’Ajuntament de Cardedeu, ha iniciatles obres de renovació de la xarxa desanejament del c/ Llinars entre l’av.Jaume Campmajor i el rec de CanManent (a l’alçada del c/Josep Mariade Sagarra). Els nous col·lectors, demés diàmetre (1000 mm i 1200 mm),conduiran l’aigua residual cap a la xarxade sanejament i l’aigua pluvial enepisodis de pluges fortes cap al Torrent

MILLORA URBANA

Llibre. El Consorci assumirà el cost del’obra (661.316 ¤) a càrrec de la taxade clavegueram, i quan es desenvolu-pi el Pla de Millora Urbana del sector19 de Can Manent, els promotorss’hauran de fer càrrec del cost de l’ac-tuació.

Està previst que l’actuació s’enllesteixia l’octubre. Mentre duren les obres, eltram del c/Llinars afectat queda tallatal trànsit, i la línia de bus urbà (BUC)modifica el seu recorregut.

El pressupost 2014 augmenta la dotació de serveis a les persones ipromoció econòmicaEl pressupost municipal per al 2014 ésde 15.697.302 euros, i augmenta nota-blement la dotació destinada a serveisa les persones en un 38,6%, i la depromoció econòmica en un 51,1%.

El nou pressupost continua en la líniade rigor en el control de les despeses,i incideix en la reducció de l'endeuta-ment (fins a arribar a nivells inferiorsal 60% dels ingressos ordinaris) aixícom dels interessos financers.

NÚM. 104 / MAIG 2014 Pàg 5

ECONOMIA

Govern Obert, nova etapa per impulsar la participació ciutadanaL’Ajuntament ha iniciat una nova etapa per impulsar la participació ciutadanaa Cardedeu i fer-la més eficaç, directa i dinàmica, i oberta a tot el poble. Desprésde fer la presentació de Govern Obert s’han fet dues xerrades-debat sobre latransparència i la informació pública, i sobre la participació. A les sessions,després d’una primera explicació d’experts i un debat posterior, els assistentsvan aportar les seves idees i propostes sobre els temes. En els propers mesoss’elaborarà un nou Reglament de Govern Obert i Participació Ciutadana, en elqual podran participar els vilatans i es tindran en compte també les aportacionsrecollides durant les xerrades.

Paral·lelament s’està elaborant un espai web que serà l’eix vertebrador del GovernObert, on s’hi podrà consultar informació municipal i que vehicularà part de laparticipació ciutadana. Mentrestant, al web municipal s’ha començat a ampliarla informació que s’hi pot consultar.

PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA

Respecte el pressupost del 2013, aquestregistra un increment d'un 5,13%. El ca-pítol de personal es redueix un 1,4%, iel capítol de compres de béns i presta-ció de serveis s'incrementa un 19,2%.Els ajuts a famílies i transferències aentitats augmenten un 18,2%.

Pel que fa a les despeses de compres,subministres i serveis, de cada 100 eu-ros del pressupost municipal, sis esdestinen a recollida i gestió de residus,

quatre a la neteja viària, tres més almanteniment de la via pública, i dos imig al manteniment de zones verdes iarbrat. Gairebé un 3% es destina aactivitats, compres i subministres deCultura.

El pressupost 2014 es va aprovar al plede març amb els vots a favor de CiU il'abstenció de la resta de grups presentsen la votació (PSC, CUP, PP, ICV-EUiAi GpC).

ORDENANÇA DE CIVISMEARTICLE 23 | Sacsejar, arrencar, trencar o sostreureelements del mobiliari urbà (bancs, papereres, jardineres...)et pot costar fins a 750 euros.

www.cardedeu.cat/public/govern-obert

Page 4: La vila núm 104, maig 2014

Pàg 6 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

ELS

GRU

PS P

OLÍ

TICS

MU

NIC

IPAL

S

Es fan moltes actuacions,però certament resten enca-ra moltes pendents. Cen-trem-nos en voreres, carrersi places: les idees o accionsa dur a terme són moltes,anem fent a mesura que elsrecursos ho permeten.

Han finalitzat les obres derenovació de les voreres delprimer tram del carrerLlinars; i a l’avinguda Mon-tells, on tot just ara s’estàenllestint una actuació queconsisteix en l’ampliació dela vorera. D’aquesta milloraen gaudiran tots els veïns dela zona, els que visiten elsParcs, i els molts que utilit-zen aquets itinerari depasseig per accedir a l’entornrural.

La Diputació ha executatrecentment unes mesures depacificació del Trànsit en eltram urbà de la Carretera deCànoves. Les obres de millo-ra del clavegueram que estàexecutant el consorci al car-rer Llinars, que aniranacompanyades posterior-ment, amb una renovació dela vorera sud i de l’enllume-nat d’aquest carrer Llinars.

La llista de feina a fer és àm-plia i n’hi ha a tots els barrisde la vila, però hem d’anarfent a mesura que hi harecursos, sense deixar depensar en accions més ambi-cioses cara al futur, aquestés el nostre compromís: anarfent amb pas ferm i constant.

...lo tuyo es puro teatro” lalletra d’aquest bolero ésaplicable a moltes situacionsd’ordre municipal. Si ho femamb l’equip de govern CIUpel nou concepte de “governobert” que ara ens ofereixencom si haguessin descobertla sopa d’all, poden fins i totballar-lo.

Ara, que han deixat morirtots els “Consells”, Consellde la Gent Gran, Consell deMedi Ambient, Consell deCooperació (en aquest casnomés agonitza, ja que enca-ra no ha rebut la subvenciódel 2013), Consell de la Vila...que són òrgans de participa-ció ciutadana, ens entabanenamb el “govern obert” basaten la “transparència, partici-pació i col·laboració”.

Han convidat als vilatans ala presentació i a les xerra-des. Una vintena de partici-pants als que han demanatidees. Però tothom ja n’estàtip de tanta paraula vàcua iles reunions han resultat unfiasco. Hi ha qui ha marxatnomés començar i d’altresho han fet després de noaclarir res.

I ens preguntem si no seràuna broma? A nivell políticpassa una cosa semblant:retallen el dret a la informa-ció passant els Plens munici-pals a bimensuals, així lesinformacions, precs i pre-guntes es dilaten en el tempsperdent la possibilitat d’es-tar al corrent de res ni donarresposta ciutadana. “Teatro...”

El passat dissabte 26 d'abriluna cercavila va recórrer elscarrers de Cardedeu. Lacercavila la convocava laPAH i tenia la finalitat desenyalar els pisos buits enmans d'entitats financeres.Amb aquest marcatge la PAHreclamava que es faci efec-tiva la moció per sancionarels immobles permanent-ment desocupats que es vaaprovar a finals de generd'enguany.

Amb les dades del Cens 2011a la mà, les úniques oficialsque tenim a dia d'avui, sabemque a Cardedeu hi ha 750habitatges buits. Són 300cases buides més que les quees van comptabilitzar el dar-rer cens. Un de cada 10 habi-tatges del nostre poble estàbuit mentre hi ha gent quepot quedar-se sense casaperquè amb la crisi han vistcom es reduïen els seusingressos i no poden ferfront a les quotes dels prés-tecs que van demanar.

Un de cada 10 habitatgesestà buit i no n'hi ha ni unde sol destinat a les políti-ques socials, quan la Llei delDret a l'Habitatge demanavaque fossin el 15% del total.La mateixa Llei del Dret al'Habitatge que contemplamultes de fins a 100.000 eu-ros per aquells habitatgesque no compleixin la sevafunció social, com per exem-ple els que estiguin desocu-pats. És, per tant, per complirla llei, que l'Ajuntament hade sancionar els habitatgesbuits.

“Teatro... L’Ajuntament ha desancionar els habitat-ges buits

http://cardedeu.socialistes.catwww.ciu.cat/cardedeu www.cardedeu.cup.cat

Convergència i Unió Partit dels Socialistes de Catalunya Candidatura d’Unitat Popular

Treball constant

NÚM. 104 / MAIG 2014 Pàg 7

L’article del PP no ha arribata temps abans del tancamentd’aquesta edició de La Vila.

Europa s’hi juga molt elspropers mesos al ParlamentEuropeu. Ens hi juguem elsomni d’un projecte social,integrador, ecològic i d’igual-tat entre homes i dones.L’únic instrument que tenimper fer front al capitalismeglobalitzat que precaritza lesvides i lamina els nostresdrets. Un capitalisme d’espe-culadors sense escrúpols,que ha segrestat el somnieuropeu, ha posat en risc lesconquestes socials de lapostguerra, i és avui del totincompatible amb una socie-tat lliure, igual i fraternal.

Tenim un paper fonamentala Europa on cal constituir unfront per canviar d’arrel lespolítiques econòmiques queens ofeguen, encapçaladesper una Troika sense legiti-mitat democràtica i al serveidels mercats financers.

Derrotar la Troika, democra-titzar la UE, defensar el dreta decidir del poble català,recuperar amb tota la forçal’agenda ambiental i la lluitaa favor dels drets de lesdones han de constituir unaurgent agenda política alParlament Europeu.

L'Ernest Urtasun assumeixaquest repte des del reconei-xement de tota la tasca queprimer el Guti, i després enRaül, han fet a Brussel·les.ICV té unes credencials in-qüestionables de defensad’un projecte Europeu fra-ternal, i això és gràcies a lafeina que ells van liderar.

El Grup Municipal de Gentpel Canvi considera una des-pesa innecessària en la situa-ció en què ens trobem lapublicació del butlletí LAVILA.

El nostre article, el podeullegir cada mes a la revistaEl Nas, sense cap cost per alnostre municipi, ni per alnostre grup municipal.

El 8 d’abril el “Congreso” varebutjar la petició del nostreParlament per transferircompetències per convocarun referèndum el proper#9Nov2014. Aquesta negati-va evidencia la realitat delgran distanciament que hiha actualment entre Espanyai Catalunya.

Aquest rebuig no ens atura-rà. La ciutadania està empe-nyent el procés i les entitats,com l’ANC, estan canalitzantla voluntat i mobilització ciu-tadanes. El proper #11Set2014,coincidint amb el Tricente-nari, omplirem la Diagonal ila Gran Via de Barcelonaformant una gran "V", perquè“Votar és la Via” per decidirla Catalunya del futur.

La Generalitat i el Parlamenttenen el mandat i la legitimi-tat per continuar el procés.Els ajuntaments i càrrecselectes locals tenim un papercabdal: donar suport a lesnostres institucions i, en casnecessari i sense complexos,exercir la sobirania.

A Cardedeu cal superar lapràctica d’amagar el "cap so-ta l’ala" i actuar amb valentia:apliquem ja els acords de Pleaprovats, com la plena adhe-sió a l’Associació de Munici-pis per la Independència ipagar ja els tributs a l’Agèn-cia Tributària de Catalunya.I això només és l’inici.

A ERC ho tenim ben clar.Amb coratge, intel·ligència isentit d’Estat, ens en sorti-rem. Volem votar i votarem.

Com va cloure la Marta Ro-vira, tot citant Estelles: “Nopodran res davant d’un pobleunit, alegre i combatiu”.

Defensar els drets deles classes populars aEuropa

Volem votar i vota-rem, recolzats des delsAjuntaments

www.ppcvo.es/cardedeu www.iniciativa.cat/cardedeu www.gpccardedeu.org www.esquerra.cat/cardedeu

Partit Popular de Catalunya Iniciativa per Cat. Verds EsquerraUnida i Alternativa

Gent Pel Canvi Cardedeu Esquerra Republicana de Catalunya

Page 5: La vila núm 104, maig 2014

PRESIDENT AGRUPACIÓ CORAL CARDEDEUENCA

L’ENTREVISTA

www.cardedeu.cat

Jaume SalaJaume Sala va començar a cantar ala coral l’any 2000 i poc després vaentrar a la junta com a tresorer. Desde l’octubre del 2005 n’és el president.

Primer de tot, felicitats pel centenari.Esteu preparant molts actes, quancomençaran?Al juny, amb un espectacle musical queserà la història dels cent anys de la co-ral, una mica teatralitzat. Hi hem impli-cat molta gent: Alícia Molina, OriolGenís, els germans Castells, Laia Baral-dés... També hi participaran l’Escola deMúsica i l’Agrupació Sardanista.

Una narració encadenarà la història, is’anirà convertint en cançons. Comen-çarem els homes sols amb caramelles,la Guerra Civil, la Nova Cançó, els canvispolítics, després vindrà la coral mixta...Els últims anys es dóna importànciasobretot als directors, que són els quevan fer que la coral evolucionés: JosepSubiranas, Josep Vila i Emilio de la Linde.

S’acabarà amb festa. Volem que el pú-blic no se’n vagi a casa quan s’acabil’última cançó, sinó que la gent que veal concert d’obertura del centenari “entri”al centenari. La sorpresa serà “com”.

Aquest serà l’acte que obrirà el cente-nari. I què més esteu preparant?Farem el pregó de la Festa Major.Organitzarem un “Catalunya Coral” ambcorals convidades, i farem el concertde Nadal també amb d’altres corals. Elmarç del 2015 hi haurà el Festival deMúsica del centenari, i dintre de lapresentació del Festival farem un petithomenatge a Lluís Cullell. A l’abril faremla passejada musical per Cardedeu.

La festa de la coral ha de ser la festade tot Cardedeu, perquè la coral, durantmolts anys, ha sigut la base de la culturaa Cardedeu. És també un homenatge aaquella gent.

L’acte final és el concert que es farà eljuny del 2015. Farem la “Missa tango”,que és una preciositat de peça, i dues o-bres de Josep Vila: “El campaner de Taüll”i una altra obra que està composant.

Com va néixer la coral i per què?Va ser la continuació d’altres corals quecantaven caramelles. Volien fer-hoestable i “culturitzar” el jovent del poble.Assajaven per fer bones cantades ipoder fer alguna excursió cultural queels fes il·lusió.

Des d’aleshores, com ha evolucionat?A mida que es va anar fent gran, la co-ral va ser un punt de trobada del temacultural: vetllades teatrals, vetlladeslíriques, sarsueles... Amb la guerra esva trencar tot, i després de la guerra,es va tornar a començar; també el“Movimiento” estava interessat en quèexistissin aquests moviments culturals.A més, el cant coral et deixava cantaren català: era una manera de fer culturacatalana (amb censures, lògicament).

Hi va haver molts alts i baixos, fins que,amb Lluís Cullell, es va plantejar el temade la coral mixta. El fet d’entrar lesdones canviava el plantejament del cantcoral: són dues maneres diferentsd’assajar.

Què creus que fa possible que unacoral arribi als cent anys de vida?Que la gent que s’hi posa davant hicregui i tingui ganes de tirar endavant,i que transmeti il·lusió a la gent quetingui al voltant. Que hi hagi perspec-tives de fer coses que t’agradin i quet’il·lusionin.

Actualment en quin moment es trobala coral?Està en un molt bon moment. Hemaconseguit ser bastants cantaires (arasom 48) i això permet fer programesmés interessants, i també “seleccionar”:ara es demanen uns mínims per entrar.Interessa que entri gent jove, i si tenenformació i bona oïda i bona veu, perfec-te. Això permet treballar millors pro-grames i avançar més ràpid. Tambétenim una junta d’11 persones, i aixòpermet repartir la feina i que es facincontínuament activitats.

A banda del festival de música, quinesaltres activitats feu?Fem una sortida de cap de setmana,que cohesiona la gent del cor i, a més,es treballa molt. També fem intercanvis(Amposta, Perpinyà, País Basc...), iprocurem estar implicats en la majoriade coses que passen al poble i fora delpoble.

Quins reptes de futur teniu, un coppassat el centenari?Personalment penso que el repte mésgran que tenim és que després d’aquestmega-esdeveniment no ens desinflem.Que la coral continuï amb les mateixesganes de cantar i de fer coses el setem-bre de 2015.

Què té, cantar a una coral?És un acte gairebé de comunió. T’had’agradar cantar, i has de tenir condi-cions per a fer-ho, però també hasd’interrelacionar-te amb la gent de lateva corda, amb la gent de les altres, ino pots anar per lliure. És una trobadade gent que li agrada cantar i fer unacosa en conjunt amb un objectiu, queés procurar fer-ho al millor possible eldia del concert.

“VOLEM QUE LA GENT QUE VEAL CONCERT D’OBERTURA DEL

CENTENARI ALCENTENARI”