16

Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Programa d'actes

Citation preview

Page 1: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010
Page 2: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

2

PresentacióPresentació

Aquest any, per primer cop, un ventall molt ampli de col·lectius i associacions deTarragona ens hem aplegat per oferir a la ciutadania una celebració realmentpopular i participativa de la nostra Diada Nacional.

És cert que l'Ajuntament programa alguns actes l'11 de setembre a Tarragona,com la diada castellera i la ballada de sardanes, però ens hi faltava alguna cosamés: un espai on sortir a passejar, tombar per les parades, participar de la cultu-ra, treure els nostres símbols i signes d'identitat al carrer, dinar plegats, on parlardalt de la tarima del que passa al nostre voltant i arreu del País.

No entenem que la Diada només pugui celebrar-se com cal a Barcelona. L'11 nocommemorem tan sols la caiguda d'aquesta ciutat a mans de Felip V, sinó un fettràgic en la nostra història col·lectiva que ens afectà per igual a tots els catalans icatalanes, fóssim d'on fóssim, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i que,encara avui, deixa sentir les seves conseqüències.

En un moment històric de noves agressions a la llengua, i en el que es trepitja lasobirania del nostre Poble expressada en referèndum, tenim la possibilitat de sor-tir al carrer a celebrar, encara més, la nostra festa. Per dir ben alt i ben fort, ambalegria, que nosaltres no hem fet cap mal, que aquí sempre hem estat terra d'aco-llida, que totes i tots som catalanes i catalans, i no ens fa cap vergonya. Tenim lasort de ser d'un país que ens el sentim nostre i l'11 és el dia per celebrar-ho.

Però la Diada no és només per al sentiment nacional i les reivindicacions de país.També és el moment perquè el teixit associatiu, allò que ens dóna vida com apoble i com a cultura, surti al carrer a exposar els avenços de la seva feina i esdoni a conèixer. És un moment perquè totes i tots sortim al carrer a passejar, a sal-tar i a ballar, a cantar i a dinar plegades, a conèixer-nos una mica més, i a refor-çar tot allò que ens uneix, que és molt més del que ens pensem.

Visca la T erra!

Page 3: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

3

DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA ADE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA AMAÓ, LA NOSTRA LLENGUA ÉS EL CATALÀ!MAÓ, LA NOSTRA LLENGUA ÉS EL CATALÀ!

Potser no ho sembla, però vivim un episodi històric de noves agressions a la nos-tra llengua: l'ús social del català retrocedeix al Principat, la Generalitat Valencianatanca repetidors de TVC al País Valencià, el Consell d'Estat francès il·legalitza l'en-senyament del català a la Catalunya Nord (2003), i s'aprova el nou estatut d'auto-nomia d'Aragó que no reconeix l'oficialitat del català a la Franja de Ponent (2007),per citar només alguns exemples.

En un moment com aquest, el rei diu que mai es va obligar ningú a parlar en llen-gua castellana i, des d'alguns sectors del País Valencià i l'Estat espanyol, s'afirmaque Català i Valencià són dues llengües diferents.

D'ençà l'anomenada "transició espanyola", des d'Espanya s'intenta fer el nostrepaís cada cop més petit i dividit. El 1978 es feia efectiva la claudicació de tots elspartits polítics amb la redacció i aprovació de la Constitución Española. Mercès a"l'Espanya de les autonomies", al "café para todos", es van esquarterar els PaïsosCatalans i es va prohibir explícitament (amb els articles 9, 143 i 151 de laConstitución) qualsevol intent de vincular-ne els seus territoris (cosa que no passaentre la resta d'autonomies).

La llengua catalana és un únic idioma en tot el seu àmbit lingüístic, de Salses aGuardamar i de Fraga Maó. La unitat de la Llengua és un fet incontestable, unarealitat científica acceptada per l'Institut d'Estudis Catalans, la Universitat de lesIlles Balears i, des de 2002, també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. ElsPaïsos Catalans compartim un mateix llegat històric, social, cultural i econòmic, unorigen comú, uns lligams que traspassen invasions foranes, imposicions, lleis iautonomies.

Però això no és tot. Diguem-ho ben clar: totes i tots compartim, a més a més, unamateixa llengua. Compartim un tresor que no tots els pobles del món han estatcapaços de conservar. Anomenem-la com vulguem (català o valencià, això no ésl'important), però la parlem de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó!

Page 4: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

4

Page 5: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

5

MOSTRES DE CULTURA POPULARMOSTRES DE CULTURA POPULAR10h, Plaça de les Cols10h, Plaça de les Cols

Al llarg del matí, a la plaça de les Cols tindrà lloc la mostra de cultura popular; unademostració dels balls i els sons propis del Poble Català.

COLLA DE DIABLES FOC I GRESCAColla de Diables Foc i Gresca reneix als barris de ponent de Tarragona l'any 2009,havent estat creada, en un inici, l'any 1991 i dissolta pocs anys després. Un grupde persones dels barris de ponent va decidir reengegar la colla, tot posant fil a l'a-gulla fins a dia d'avui. L'objectiu principal: fer Foc i fer Gresca!

COLLA DE DIABLES VORAMAR DEL SERRALLOLa Colla de Diables Voramar del Serrallo enguany està de festa; i ho està perquècompleix 20 anys. 20 anys d'espectacle, foc i ball; 20 anys gaudint i fent gaudir dela tradició catalana a tots els tarragonins i tarragonines.

LA TECLA I EL MAGÍ DEL PASSEIG TORROJAEls recent creats gegants "La Tecla i el Magí del Passeig Torroja" participaran al'11 de setembre, després d'haver estat batejats, ambdós, durant les Festes deSant Roc. Amb la il·lusió de ser part de la Diada, ballaran i faran ballar tot el públic.

DRAC PETIT DE SANT ROCEl Drac Petit de Sant Roc és el petit de la família, que des de l'any 2000 passejapels carrers de la ciutat de Tarragona amb els més petits i petites. La seva histò-ria, però, li ve heredada del Drac de Sant Roc, pel que se'n troba la primera refe-rència històrica l'any 1426; tanmateix, aquest no va ser recuperat de nou fins l'any1985 pel veïnat dels carrers del Cós del Bou, Baixada de les Peixateries i els adjacents.

GRALLERS I GRALLERES "FOT -LI CANYA!" DE T ARRAGONALes gralles com a element musical tradicional català, és la motivació que un grupde joves gralles i gralleres de Tarragona van trobar per unir-se i crear un grup d'as-saig i difusió de la música popular catalana.

Page 6: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

6

Page 7: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

7

LES ACTIVITATS DE LES ENTITATS LES ACTIVITATS DE LES ENTITATS Durant la jornada, C. Merceria i Plaça del FòrumDurant la jornada, C. Merceria i Plaça del Fòrum

AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA ALVERNA i AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIAFENT CAMÍDurant tot el matí, i a la Plaça del Fòrum, els Agrupaments Escoltes Alverna i FentCamí de la ciutat de Tarragona oferiran un espai per la canalla i el jovent tarrago-ní. Un espai on els més petits i les més petites de la casa podran gaudir de laDiada a la seva manera! En aquest espai comptarem amb jocs i tallers, danses icançons.

ESCOLA DE LLETRES - ASSOCIACIÓ TARRAGONA LITERÀRIADurant tota la jornada, l'Escola de Lletres realitzarà diverses activitats de creacióliterària al seu estand. En el "cadàver exquisit", per exemple, redactarem una his-tòria entre tots i totes les assistents mitjançant una dinàmica participativa que esti-mula la capacitat creativa. D'11:00 a 11.30h l'entitat organitza una sessió deContacontes al local de l'associació (c/ Sant Llorenç, núm 3, baixos).

PLATAFORMA TARRAGONA DECIDEIXA l'estand de la Plataforma Tarragona Decideix, la qual té previst realitzar la con-sulta sobre la Independència el dia 17 d'octubre, habilitarà un espai on tots elstarragonins i tarragonines que ho desitgin puguin efectuar el seu vot anticipat.

ASSOCIACIÓ TALLERS 03L'associació d'artistes de la Part Alta ens proposa una experiència participativa ireivindicativa, a l'abast de tothom, per expressar allò que duem a dins. Tallers 03instal·larà un plafó a la Plaça de les Cols a l'espera que, entre totes i tots, l'omplimamb allò que ens sembli, ja sigui amb un pinzell, les mans o amb els peus. Traieml'art que duem a dins!

PLATAFORMA OCI O NEGOCI? A la carpa d'Oci o negoci? es recolliran durant tot el matí les aportacions de jovesi grans en referència al model d'oci consumista; quines propostes fan i quinesmancances té Tarragona? Hi haurà plafons i murals participatius per tal de quetothom pugui expressar-se.

Page 8: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

8

Page 9: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

9

CERCAVILA PELS CARRERS DE LA PART ALTACERCAVILA PELS CARRERS DE LA PART ALTA11.30h, Plaça de les Cols11.30h, Plaça de les Cols

La cercavila, tan pròpia del nostre país, és un acte que té lloc pels carrers, de

caràcter festiu, per a grans i petits, en la qual hi intervenen els elements més diver-

sos, sobretot de tipus visual i sonor. Gegants, disfresses, xanquers, etc. i la músi-

ca en directe de timbals i gralles animaran la nostra marxa.

Aquesta és la nostra manera de compartir la festa amb tot el barri, de fer-nos veure

i sentir. Segons el tipus de cercavila és més habitual que qui en gaudeix ho faci

veient-lo passar o el vagi seguint. Atentes! Aquest és del primer tipus; saltem i

ballem a ritme de gralles, timbals i dolçaines!

La cercavila sortirà des de la Plaça de les Cols, carrer Major avall. Després de la

Baixada de la Misericòrdia, tombarem al Cós del Bou, enfilarem la Baixada de les

Peixateries, arribarem a la Plaça del Rei i, finalment, acabarem a la Plaça del

Fòrum, passant pel carrer Santa Anna.

Comptarà amb la participació de totes les colles de cultura popular, a més de xan-

quers i disfresses. Els Diables de Voramar, i els Foc i Gresca, també hi seran per

reivindicar, amb les seves carretilles, l'ús festiu del foc a les festes catalanes.

Compteu-hi! Aquesta és una cercavila participativa: porteu-hi, també vosaltres, els

instruments que vulgueu: xiulets, carraus, el que calgui... Aquest és un poble en

moviment!

Page 10: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

10

Page 11: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

11

PARLAMENTSPARLAMENTS13h, Plaça de les Cols 13h, Plaça de les Cols

Amb diverses veus i diversos temes, a la Diada de l'11 de setembre a Tarragona

intervindran diverses persones per reivindicar i posar de manifest algunes qües-

tions que afecten el conjunt dels Països Catalans.

Sergi Saladiè (Geògraf i Portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de

Catalunya) parlarà sobre el model territorial a que els Països Catalans estem abo-

cats.

Una membre de la Plataforma per la Llengua intervindrà tot exposant la situació

lingüística actual als Països Catalans.

I finalment, des de l'organització de l'11 de setembre a Tarragona, s'intervindrà

amb el manifest de la jornada, fent al·lusió a la conjuntura actual en que els Països

Catalans es troben.

Page 12: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

12

Page 13: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

13

ACTUACIÓ POÈTICO-MUSICAL, amb Josep Romeu iACTUACIÓ POÈTICO-MUSICAL, amb Josep Romeu iPep Antoni Roig. Pep Antoni Roig. ACTUACIÓ MUSICAL, amb Sonora Kali.ACTUACIÓ MUSICAL, amb Sonora Kali.13.45h, Plaça de les Cols 13.45h, Plaça de les Cols

Amb la intenció de donar un espai musical, i alhora reivindicatiu, des de laCoordinadora 11 de setembre donarem pas a l'actuació musical de Josep Romeu,acompanyat de la poesia de Pep Antoni Roig. A continuació gaudirem d'un concertde rumba gitana a càrrec del jove grup tarragoní Sonora Kali.

Romeu és un jove cantautor tarragoní, que juntament amb altres artistes d'arreudels Països Catalans estan dibuixant la nova escena de la cançó catalana d'autor.El jove tarragoní es va donar a conèixer amb el seu primer disc "Petjades" a finalsdel 2007, i a hores d'ara ja treballa en la producció del seu segon treball.

Roig, natal del Penedès, és un jove poeta que posa en forma de poesia les sevesinquietuds. A més, és rapsode del projecte poètico-musical AraÉsDemà, va guan-yar els Jocs Florals Escolars de Gràcia 2007 i va ser finalista del Premi EscolarCiutat de Barcelona del mateix any, ambdós en la categoria de poesia.

Sonora Kali és un grup format per joves vinculats a l'Associació Gitana deTarragona. Han col·laborat, recentment, en la festa major petita de la ciutat, StMagí, i ara ens porten el seu ritme al cor de la Part Alta. La seva rumba catalanaés el contrapunt ideal per a cloure la Diada.

DINAR POPULARDINAR POPULAR14.30h, Plaça del Fòrum 14.30h, Plaça del Fòrum

Per amenitzar la jornada, a dos quarts de tres de la tarda oferirem un dinar popu-lar per a tots i totes les assistents a l'acte; caldrà adquirir els tiquets durant el matíd'aquell mateix dia.

Page 14: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

14

Page 15: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

15

ENTITATS PARTICIPANTS ENTITATS PARTICIPANTS Agrupament Escolta i Guia Alverna

Agrupament Escolta i Guia Fent Camí

Assemblea de Joves La Guspira

Assemblea de Joves de Tarragona

Associació de Veïns del Casc Antinc i Voltants

Associació Gitana de Tarragona

Associació Tallers 03

Ateneu Llibertari Alomà

Candidatura d'Unitat Popular de Tarragona

Canó de Sant Roc

Casal Popular Sageta de Foc

Cau de Llunes - AFRT

Colla de Diables Foc i Gresca

Colla de Diables Voramar

Comissions de Base

Drac Petit de Sant Roc

Endavant (OSAN) Tarragona

Grallers i Gralleres "Fot-li canya!" de Tarragona

La Tecla i el Magí del Passeig Torroja, gegants

Plataforma per la Llengua

Plataforma Oci o Negoci?

Plataforma Salvem la Platja Llarga

Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Sonora Kali

Tarragona Decideix

Tarragona Literària - Escola de Lletres

Page 16: Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010