16
HORARI Matins: dimarts, dimecres i dissabte de 10 h a 13.30 h Tardes: de dilluns a divendres de 15.30 h a 20.30 h QUÈ HI HA QUÈ HI HA QUÈ HI HA QUÈ HI HA DE NOU? DE NOU? DE NOU? DE NOU? N. N. N. N. 44 44 44 44 BIBLIOTECA JOSEP JANÉS I OLIVÉ NOVETATS DE TEATRE NOVETATS DE TEATRE NOVETATS DE TEATRE NOVETATS DE TEATRE I ARTS ESCÈNIQUES I ARTS ESCÈNIQUES I ARTS ESCÈNIQUES I ARTS ESCÈNIQUES HIVERN HIVERN HIVERN HIVERN 201 01 01 014

QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

  • Upload
    others

  • View
    0

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

HORARI

Matins: dimarts, dimecres

i dissabte de 10 h a 13.30 h

Tardes: de dilluns a divendres

de 15.30 h a 20.30 h

QUÈ HI HA QUÈ HI HA QUÈ HI HA QUÈ HI HA

DE NOU?DE NOU?DE NOU?DE NOU? N.N.N.N. 44444444

BIBLIOTECA JOSEP JANÉS I OLIVÉ

NOVETATS DE TEATRENOVETATS DE TEATRENOVETATS DE TEATRENOVETATS DE TEATRE I ARTS ESCÈNIQUESI ARTS ESCÈNIQUESI ARTS ESCÈNIQUESI ARTS ESCÈNIQUES

HIVERNHIVERNHIVERNHIVERN 2222010101014444

Page 2: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

2

ASSAIG Biografies

Bernhard, Thomas ; Hamm, Peter. ¿Le gusta ser malvado? Thomas Bernhard (1931-1989) va ser un poeta, dramaturg i novel·lista en llengua alemanya. És considerat un dels escriptors austríacs més importants de la segona meitat del segle XX. Sovint titllat a Àustria pels seus punts de vista crítics, Bernhard va ser en canvi molt aclamat a l’estranger. El llibre que presentem recull una entrevista entre l’escriptor i un amic seu, Peter Hamm, membre de l’Acadèmia alemanya i influent crític literari. La dita entrevista tingué lloc una nit de 1977 a casa de Bernhard, ubicada a la localitat austríaca d’Ohlsdorf.

Kaufmann, Jacobo. Jacques Offenbach en España, Italia y Portugal La bibliografia mundial existent sobre la vida i obres de Jacques Offenbach- músic d’origen alemany precursor de la comèdia musical moderna- és prou extensa. Han estat descrites amb detall les representacions de les seves òperes, òperes còmiques i demés, a països com França, Alemanya, Àustria. Fins i tot hi ha abundant documentació sobre les seves estrenes a Austràlia i Nova Zelanda. Però per raons difícils d’explicar i de justificar, no existeixen publicacions sobre l’arribada de les obres d’Offenbach a la Península Ibèrica. I d’aquí la comesa d’aquest llibre.

Page 3: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

3

Stanislavskij, Konstantin Sergejevic. Mi vida en el arte Llibre de memòries del cèlebre actor i director de teatre rus. Publicat per primer cop en espanyol, l’edició original d’aquesta obra es remunta a 1924. L’autor parteix d’elements biogràfics per tal d’exposar l’origen i evolució de les seves idees. A la vegada, aquest treball constitueix un valuós document sobre quasi mig segle de la vida teatral a Moscou.

Dansa

Lecturas sobre danza y coreografía. Isabel de Naverán; Amparo Écija, eds.

El llibre aplega escrits fonamentals sobre dansa contemporània i coreografia actual. Són textos que tracten sobre aspectes vinculats a la pràctica de la coreografia, o aportacions crítiques que han suposat un punt d’inflexió en la forma de concebre la dansa, o bé treballs que analitzen diferents moviments artístics. L’obra vol ser un

Alemany Lázaro, Mª José. Historia de la danza II: la danza moderna hasta la Segunda Guerra Mundial Manual de gran utilitat i interès per a l’ensenyament i aprenentatge sobre la història de la dansa, adreçat igualment a qualsevol lector interessat en el tema. Aquest segon volum abasta la dansa moderna des dels inicis del segle XX fins a la Segona Guerra Mundial. El repàs històric contempla tant Europa com els Estats Units, des del sorgiment de la dansa lliure fins a l’assentament de la dansa moderna, a partir de les seves principals figures i representants. La vessant artística es completa amb informació sobre els principals esdeveniments polítics i socials de cada període.

Page 4: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

4

referent dintre de les fonts bibliogràfiques de parla hispana en matèria de coreografia i d’altra banda oferir una mirada crítica més enllà dels discursos hegemònics. Les editores han comptat amb l’assessorament de la comunitat internacional a fi de poder reunir els escrits imprescindibles per entendre el món de la dansa actual.

Dramatúrgia i crítica

Abuín, Ángel. El teatro en el cine: estudio de una relación intermedial Aquesta obra vol ser un estudi comparatiu i des de diferents punts de vista, de dos mitjans que al llarg de la història han mantingut una intensa i productiva relació. S’ha escollit com a eix per a l’estudi, la presència del teatre en el cinema, si bé també és molt notòria la influència de la pantalla sobre l’escenari.

Barthes, Roland. Escritos sobre teatro Roland Barthes (1915-1980) va ser un escriptor, crític, semiòleg i teòric de la literatura. Sempre es considerà un apassionat del teatre, ja com a espectador o com a agitador cultural en una època en la que van dibuixar-se les grans línies del paisatge teatral actual. Els textos de Barthes tracten sobre l’essència mateixa del teatre, en la seva capacitat per arribar a la nostra vida íntima i la nostra existència social.

Page 5: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

5

Interpretació

Argentino Galván, Omar. Del salto al vuelo: manual de impro Improvisar és un joc que transcendeix l’ocurrència i involucra la persona en tot el seu ésser; la seva formació, la seva història, les seves fantasies, pors i llibertats. Es fa impro per modificar-se un mateix, sentir-se més viu, més feliç i per compartir. A través d’exercicis pràctics, experiència personal i anàlisi tècnica, l’autor ofereix en aquest llibre la seva especial sensibilitat sobre la improvisació teatral.

Cester, Anna. El miedo escénico: orígenes, causas y recursos para afrontarlo con éxito Molts actors, ballarins, músics, cantants, ja siguin estudiants, amateurs o grans intèrprets, afirmen que l’ansietat els afecta negativament i disminueix el seu rendiment i la qualitat de la seva actuació. L’objectiu d’aquest llibre és oferir doncs coneixements i habilitats en la preparació de l’actuació davant el públic, així com consells per afrontar l’ansietat escènica sense que afecti el bon resultat de la interpretació.

Page 6: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

6

Novel·la

Safier, David. Jo, jo, jo...i Shakespeare La Rosa no té sort amb l'amor i la vida li sembla avorridíssima. Convençuda que en Jan, el seu antic company, és l'amor de la seva vida, decideix posar remei a la seva infelicitat i es deixa hipnotitzar per un mag que al·lega que pot fer viatjar la gent en el temps. Aviat es trobarà reencarnada en un cavaller que s'està batent en duel. Som a l'any 1594 i aquest cavaller es diu William Shakespeare.

Sarsuela

Temes, José Luis. El siglo de la zarzuela: 1850-1950 El siglo de la zarzuela ens convida a un recorregut per 100 anys de la història de la cultura espanyola. La sarsuela és un dels fenòmens més notoris dintre de la cultura hispànica. Un objecte d’estudi que s’ha vist revifat en els darrers 30 anys a partir de nombroses investigacions, tesis doctorals i congressos. Un gènere únic i mirall de les llums i ombres de l’Espanya contemporània.

Page 7: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

7

Teatres

Tierz, Carme. Barcelona ciutat de teatres: A-Z: 1597-2013 Aquest llibre vol ser un volum de referència sobre els teatres que han existit a Barcelona i que, en molts casos, encara perduren. Una història il·lustrada sobre els muntatges que s’hi ha fet, les anècdotes dels escenaris, els homes i dones que els han gestionat, així com els personatges públics que hi ha estat vinculats.

Teoria i història de les arts escèniques

Mas i Vives, Joan. Estudis teatrals La història del teatre i de les arts escèniques en general és una part important de la cultura de qualsevol país. En l’àmbit català, des d’èpoques molt remotes es poden documentar representacions dramàtiques, tant a l’interior de les esglésies, com en espais urbans o en escenaris més estables. Del segle XVI han resultat més de mig centenar d’obres. Aquesta abundància tampoc no minva en les èpoques posteriors i culmina al segle XIX amb la implantació progressiva de l’ús del català també als teatres comercials. En aquest volum s’analitzen alguns dels aspectes fonamentals d’aquesta història: la tipologia de les obres medievals i renaixentistes conservades, així com el teatre mític dels segles XVI-XVIII.

Page 8: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

8

Vázquez Montalbán, Manuel. Cien años de canción y music hall: 1974 Història de la cançó centrada en els intèrprets i en les pràctiques musicals, amb inici en la Restauració borbònica de 1875 i final en 1974, data de la publicació original d’aquest llibre. S’analitzen també aspectes com el paper dels mitjans de comunicació i la capacitat de resistència, negociació, participació i apropiació del consumidor davant els productes de la indústria cultural.

AUDIOVISUALS Cinema

Agosto

Dirigida per: John Wells Interpretada per: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor

Obra: Agost de Tracy Letts (2008)

Realitzada l’any 2013

Els Weston viuen en una gran mansió al afores de Pawhuska, Oklahoma. La desaparició del pare en estranyes circumstàncies farà que la família es reuneixi i que totes les misèries surtin a la llum. Versió cinematogràfica de l’obra teatral guardonada amb el Pulitzer el 2008.

Page 9: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

9

Ahora me ves...

Dirigida per: Louis Leterrier Interpretada per: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Morgan Freeman Realitzada l’any 2013

Un equip del FBI ha d’enfrontar-se a una banda de criminals experts en màgia dedicada a l’atracament de bancs. S’anomenen “els quatre genets”, un grup format pels millors il·lusionistes del món. Durant els atracaments, sempre contra homes de negocis corruptes, fan ploure els diners robats sobre els espectadors.

Amadeus

Dirigida per: Milos Forman Interpretada per: Tom Hulce, F. Murray Abraham

Obra: Amadeus de Peter Shaffer (1979). Inspirada en Mozart i Salieri d’Aleksandr Puskin (1830).

Realitzada l’any 1984

Antonio Salieri és el músic més destacat de la cort de l’Emperador Josep II d’Àustria. Viu entregat completament a la música i fa promesa a Déu d’humilitat i castedat si, a canvi, pot conservar les seves notòries dots musicals. Però l’arribada a la cort d’un jove anomenat Wolfgang Amadeus Mozart farà que Salieri quedi relegat a un segon pla.

Page 10: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

10

¡Centinela, alerta!

Dirigida per: Jean Grémillon, Luis Buñuel Interpretada per: Pablo Álvarez Rubio, Raúl Cancio, Ángel Sampedro “Angelillo” Obra: La alegría del batallón de Carlos Arniches (1909) Realitzada l’any 1937 Candelas és seduïda per Arturo, qui l’abandona deixant-la embarassada. La jove coneix a dos soldats en maniobres que decideixen ajudar-la. Cinc anys després, tots tres han obert un popular establiment. Però Arturo ha sortit de la presó disposat a tornar a enganyar la mare de la seva filla.

Molière en bicicleta

Dirigida per: Philippe Le Guay Interpretada per: Fabrice Luchini, Lambert Wilson Obra: inspirada en El misàntrop de Molière (1666) Realitzada l’any 2013 En el cim de la seva carrera artística, Serge Tanneur deixa el món de l’espectacle per retirar-se a una illa on viure com un ermità. Tres anys més tard, Gauthier Valence, actor de televisió, planeja la producció de El misàntrop de Molière i vol oferir-li a Serge el paper principal. A la seva vegada, Serge Tanneur proposa Gauthier cinc dies d’assaig per saber si vol participar.

Page 11: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

11

Dansa

Wim Vandekeybus : dance & short fiction films Wim Vandekeybus és un coreògraf, ballarí, realitzador i actor belga. La seva companyia, Ultima Vez, té seu a Brussel·les. Ha dirigit molts espectacles des de la seva primera realització What The Body Does Not Remember, l’any 1987. Ha comptat amb el suport de la partitura de músics i compositors com David Byrne, Marc Ribot, David Eugene Edwars o Peter Vermeersch. Ha dirigit també diversos films, alguns d’ells basats en el seu treball de dansa.

La Venus de las pieles Dirigida per: Roman Polanski Interpretada per: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner Obra: Venus in Fur de David Ives (2013), basada en l’obra de Leopold von Sacher-Masoch (1870) Realitzada l’any 2013 Després d’una jornada d’audicions d’actrius per a l’obra que vol presentar, Thomas es lamenta de la mediocritat de les candidates. Cap ni una sembla reunir les condicions per a la protagonista. Aleshores Vanda fa la seva aparició. Ella representa tot el que Thomas detesta: és vulgar, atabalada i no retrocedirà davant res per aconseguir el paper. Però quan Thomas cedeix a deixar-la provar sort queda captivat per la seva metamorfosi.

Page 12: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

12

Música

Byrne, David. Here lies love Here lies love és un àlbum conceptual fet en col·laboració entre David Byrne i Fatboy Slim. La història segueix la vida de la Primera Dama de Filipines Imelda Marcos , juntament amb la dona que la va criar, Estrella Cumpas. Igualment segueix la vida de Marcos fins el moment en que ella i la seva família van ser forçats a abandonar Filipines. El títol remet a un comentari fet per Imelda durant la vista del cos embalsamat del seu marit Ferdinand Marcos. Imelda va comentar que voldria que la frase “Here lies love” quedés inscrita en la seva làpida. L’àlbum va ser adaptat com a musical de rock i va ser presentat en 2013 a The Public Theater.

Rocky Broadway Musical creat a partir de la història original de Sylvester Stallone i base per a l’exitós film del 1976 amb el mateix títol. L’estrena mundial es va realitzar a Hamburg en 2012 i arribà al Winter Garden Theatre de Broadway en 2014. El musical aplega 20 temes originals i d’altres afegits i extrets de la sèrie de films de Rocky. Tant la producció d’Hamburg (2012) com la de Broadway han rebut diversos reconeixements i guardons.

Page 13: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

13

Documental

Comediants, amb el sol a la maleta Comediants és una companyia de teatre catalana formada el 19 de novembre de 1971 a l'escola de teatre independent de Barcelona. Es considera un dels màxims representants del teatre de carrer, amb membres provinents de diferents disciplines i espectacles de creació col·lectiva lligats a la recuperació del ritual i a l'exaltació del fet comunitari i participatiu. La seva estètica es caracteritza per unir tradicions festives populars. El documental que presentem es va realitzar amb motiu del seu 40 aniversari.

OBRES TEATRALS

Carbonell, Anton. Introducció als gèneres. 1, Teatre En aquest llibre hi són representats autors que formen part del patrimoni clàssic de la literatura (Sòfocles, Shakespeare, Molière, Ibsen, Guimerà, Txèkhov, Sagarra, Beckett, Espriu...), així com autors en actiu que ofereixen una mirada lúcida i crítica sobre el món actual (Fo, Mamet, Benet i Jornet). Un conjunt de

Buzzati, Dino. Un caso clínico Dino Buzzati (1906-1972) va ser un novel·lista i contista italià que també exercí com a periodista pel Corriere della sera. Pel que fa al teatre Buzzati el definia com a droga i va ser un dels gèneres al qual va dedicar més esforços. La comèdia Un caso clínico relata la divertida i inquietant història d’un pacient que entra en una insòlita clínica privada el funcionament de la qual recorda al d’una màquina d’engranatge que atrapa amb les seves urpes. L’obra seria representada per primer cop al Piccolo Teatro de Milà l’any 1953, tot aconseguint un èxit unànime de públic i de crítica.

Page 14: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

14

textos del teatre universal i català que volen reivindicar la lectura en silenci o en veu alta.

Miró i Coromina, Josep Maria. El principi d’Arquimedes Ha arribat el dia en que els cavallets de mar, el grup infantil de natació, comencin a nedar sense bombolla. Aquest moment crucial per als més petits de la piscina és el desencadenant perquè surtin a la superfície sospites, dubtes i temors. Una obra sobre les relacions contemporànies, les relacions humanes, els prejudicis i la confiança.

Puiggalí, Aleix. Al fons del calaix “Al fons del calaix és una peça teatral amb dos personatges però que en realitat és un monòleg, i no revelaré al futur lector el contrasentit d’aquestes paraules. El monòleg d’una dona de mitjana edat, amb virtuts i defectes, que repassa el seu passat i situa el seu present. (...) Escrita amb fluïdesa i coneixement de les tècniques escèniques, el que més m’agrada de l’obra és que a través de Júlia, d’aquesta dona, l’escriptor ens dóna, amb naturalitat, sense jutjar absolutament res, un fris de les formes de vida de l’època que ens ha tocat viure. (...) . Del pròleg a càrrec de Josep Maria Benet i Jornet.

Riera, Pere. Barcelona

La Núria i l’Elena són dues dones amb comptes pendents, amigues separades per l’amor d’un home i el destí d’una pàtria. El seu retrobament tindrà lloc en una Barcelona que respira les cendres d’una època daurada.

Page 15: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

15

Roig, Jaume. Espill Espill, de Jaume Roig, és una de les peces més importants de la nostra literatura medieval. Escrita cap al 1460, aquesta narració en vers que entronca amb la tradició misògina europea és reconeguda per la seva gran potència satírica i el virtuosisme dels seus més de 16.000 versos. L’adaptació teatral, fidel a l’original, ha donat veu i cos als diversos personatges que formen part de l’univers del narrador.

Rubianes, Pepe. Después de despedirme José Rubianes Alegret (1947-2009), més conegut com a Pepe Rubianes, va ser-tal i com es definia ell mateix- un actor galaico-català. Destacà per la seva ironia, el seu àcid sentit de l’humor i la seva incontenible xerrameca esquitxada de constants renecs. Después de despedirme és un text inèdit vol ser un testimoni del món vist per un dels seus majors analistes. Aquesta obra descobreix tant l’home que era després d’acomiadar-se del públic, com el poeta interior o el ciutadà reivindicatiu.

Vázquez-Figueroa, Alberto. La taberna de los Cuatro Vientos Alberto Vázquez-Figueroa Rial (Santa Cruz de Tenerife, 1936) és un novel·lista, periodista i inventor, autor de més de vuitanta obres. És un dels autors contemporanis més llegits a Espanya i arreu del món. Tot i el prolífic de la seva obra, el teatre no ha estat el seu gènere més conreat. La taberna de los cuatro vientos és una obra publicada per primer cop l’any 1995. L’argument parteix d’una anècdota històrica segons la qual els protagonistes de la conquesta d’Amèrica- Pizarro, Colom, Vasco Núñez de Balboa o Hernan Cortés- coincidiren històricament l’any 1509 a Santo Domingo i van ser clients de l’única taverna de la ciutat: la taberna de los Cuatro Vientos.

Page 16: QUÈ HI HA DE NOU? N.N.N. 4444

16

Veiga, Manuel. Els altres Candels Manuel Veiga és actor i dramaturg. Ha publicat i estrenat diverses obres teatrals a Barcelona, Madrid i a l’estranger, Cuba, Argentina, Mèxic, Xile, Puerto Rico, Canadà...Els altres Candels és una obra de complexitat poètica i d’investigació significatives, que pren com a referent un altre autor: Paco Candel, en el context de la celebració del 50è aniversari de la publicació de Els altres catalans.

FONS DE CIUTATFONS DE CIUTATFONS DE CIUTATFONS DE CIUTAT

Podeu demanar llibres i pel·lícules en préstec a

qualsevol biblioteca pública de l’Hospitalet de

Llobregat

La Biblioteca Josep Janés col·labora en el Prestatge Virtual d’Arts Escèniques de la Diputació de Barcelona, on trobareu una selecció de recursos d’interès tant per a professionals com per a amants de les arts escèniques. http://bibliotecavirtual.diba.cat/arts-esceniques