8
&RUFXP'DQVD

&RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

  • Upload
    others

  • View
    2

  • Download
    0

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració
Page 2: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

CorcumDansa.

Cor Aglepta i Cos de Dansa de l’Esbart St. Cugat

DESCRIPICÓ DE L’ESPECTACLE

Corcumdansa és el fruit de la col.laboració entre el Cos de Dansa de l’Esbart St. Cugat i el Cor Aglepta, dos grups amateurs integrats per gent jove amb uns objectius artístics d’alt nivell i amb ganes de crear un espectacle original i dinàmic que no deixi indiferent a l’espectador.

Partint d’un repertori de música de compositors dels segles XX i XXI escrit per a cor de veus blanques i pensat per a ser interpretat en sales de concert, l’espectacle busca descontextualitzar cadascuna de les obres, aprofitant la riquesa de les coreografies per a donar una visió diferent de la música, convidant al públic a aproximar-s’hi des d’un punt de vista poc habitual. Malgrat que no són obres pensades originalment per a ser ballades, les coreografies pretenen trobar l’equilibri entre el moviment orgànic i natural del cos humà i els sentiments i emocions que cadascuna de les cançons poden evocar a l’oient.

L’espectacle és una successió de quadres abstractes on el moviment n’és el fil conductor i on aquest es fusiona amb la veu creant ambients a vegades de gran tensió i altres de repòs i serenitat. El muntatge provoca al públic evocant emocions diverses i portant a l’espectador a experimentar la música d’una manera molt més “física” del que hom pot esperar en un concert de cant coral tradicional.

Els petits tocs d’humor i els mesurats efectes de llum acaben de donar la força i la frescor a un espectacle que situa 20 ballarins i 20 cantants dalt de l’escenari que fan que el públic gaudeixi d’una experiència sonora i visual realment original.

REPERTORI

Suite Lorca E. Rautavaara (sobre poemes de F.G. Lorca) Canción del jinete El grito La luna asoma Malagueña

Esti Dal Z. Kodály Turot ejzik a cigany Z. Kodály Three Ways to vacuum your house S. Hatfield

Part I Part II Part III

Zai Itxoiten J. Busto Aglepta Arne Mellnäs

Page 3: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

A QUI VA DIRIGIT?

Corcumdansa és un espectacle dirigit tant a públic juvenil com adult i pensat per a ser representat en teatres o escenaris de dimensions mitjanes (veure necessitats tècniques). La durada de l’espectacle és d’uns 50 minuts, tot i que, gràcies al seu format, es pot representar en una versió reduïda (20 o 30 minuts), molt adequada per a ser inclòs en tota mena d’actes (entregues de premis, actes d’empresa…).

PRESSUPOST

-­‐ Cor Aglepta: 1500 € -­‐ Cos de dansa de l’Esbart: 1500€ -­‐ Il·∙luminador: 300€ -­‐ Direcció musical: 300€ -­‐ Direcció coreográfica: 300€ -­‐ Tecnic so: 300€

TOTAL: 4200€

Page 4: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

NECESSITATS TÈCNIQUES

-­‐ Vestuari per a 40 persones -­‐ Linòlium -­‐ Aigües -­‐ Escenari de 12X10 (mínim 10X8) -­‐ 2 metres per banda (entrecametes) -­‐ Microfonia (veure rider)

CURRÍCULUMS

COR AGLEPTA

El nom d’Aglepta prové originàriament de l’obra del compositor suec Arne Mellnäs. Es tracta d’un encanteri, en el que es van entrellaçant les veus creant una atmosfera de sons sorprenentment, encisadora i captivadora.

El Cor Aglepta neix l’octubre de 2001, integrat principalment per un grup de noies que en el seu moment varen ser membres-fundadores del internacionalment guardonat Cor Infantil St.Cugat (Medalla d’or i Premi al millor cor infantil al Concurs Internacional Cantemus d’Hongria 2008 i 2010, 2on premi el Certamen Internacional de Tolosa 2009...).

Ha realitzat concerts en diferents punts de la geografia catalana, i ha treballat amb directors nacionals com Elisenda Carrasco i Xavier Sans, així com amb directors de reconegut prestigi internacional com Dénes Szabó, Dwight Jordan o Marjorie Lee Smith Malone. Ha realitzat el concert de cloenda de la Universitat de la Pau celebrat al Centre Borja de St. Cugat del Vallès en diverses edicions.

Page 5: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

Juntament amb el Cor Infantil St. Cugat ha realitzat concerts a Bèlgica i al Canadà. En el camp de la música simfònicocoral ha col·∙laborat amb l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat interpretant el “Somni d’una nit d’estiu” de F. Mendelssohn en el Festival Shakespeare de Santa Susanna i a l’Auditori de St. Cugat.

L’octubre del 2009 el cor és guardonat amb el 2n premi al Concurs Internacional de Cant Coral de Malgrat de Mar i el juliol de 2010, amb el 4t premi al Concurs Internacional de Cantonigròs.

Des de la seva fundació el cor està dirigit per Oriol Castanyer.

COS DE DANSA DE L’ESBART ST. CUGAT

L’Esbart Sant Cugat neix l’any 1975 amb un caràcter definit d’innovació en el món de la dansa catalana, sempre basant-se en la Cultura Popular i Tradicional del nostre país. Durant els primers anys, el cos de ball feu una immersió en la cultura popular i es dedicà a treballar en el seu folklore, sempre amb l’aportació creativa i artística del director Salvador Melo, qui va seguir una línia de caràcter innovador i va crear diverses coreografies.

Després d’un període de transició, el gener de 1989, l’Esbart Sant Cugat contracta un nou director, Joan Serra, considerat un dels millors coreògrafs i coneixedors de la dansa catalana, el qual, a més, havia estat deixeble de Salvador Melo. Sempre seguint una línia innovadora, aquest director proposa una nova manera de ballar en català, d’expressar la cultura catalana per mitjà de la dansa.

Des de la seva creació fins a l’actualitat l’Esbart ha actuat a diversos espais i teatres de Catalunya: Palau de la Música Catalana, el Festival Grec 82, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Centre Cultural de la Caixa de Terrassa, Teatre Goya de Barcelona, L’Espai de  Música i Dansa de Barcelona, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya i al Centre Cultural Sant Cugat, entre d’altres. També a la resta de l’estat i a l’estranger: Alemanya,  

Page 6: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

Bulgària, Sardenya, Itàlia, Suïssa, Polònia, Japó, Israel, País de Gales i França.

A aquesta etapa amb Joan Serra corresponen coreografies com:

“Les XV cançons i danses de Frederic Mompou”. Premi nacional de cultura popular 1991, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

“D’Aire Va”, sis danses vives posades a l’escenari. Vestuari documentat entre finals del segle XVIII i principi del XIX.

“Un pont de mar blava”, amb Lluís Llach, estrenat el 8 d’octubre de 1994 al Moll de la Fusta, amb motiu d’Expocultura’94.

“Notes d’estiu”, amb música de Joan Massià, estrenat al VII cicle de música als castells de Lleida amb el pianista Jordi Vilaprinyó.

“Tríade”, estrenat els dies 15 i 16 de febrer de 1997, al Centre Cultural de la Caixa de Terrassa. Cooproduït amb la Fundació Cultural de la Caixa de Terrassa.

“Sardana”, de la suitte Aguafuetes de J Zamacois i “Somni”, d’en M. Saderra, dues coreografies pel programa “Sardana” del Canal 33.

“Terra Baixa”, amb música original d’Albert Guinovart. Estrenat el 6 de març de 1999 al Teatre-Auditori del Centre Cultural de Sant Cugat. Coproduït amb el Centre Cultural Sant Cugat.

Enregistrament amb el programa “Tarasca” del canal 33 de les coreografies “Un pont de mar blava”, “Notes d’estiu”, “Vistes al Mar” i “Tríade” en espais naturals.

Durant aquesta etapa s’engeguen projectes com ara, l’Escola de Dansa (ara Andança), el concurs per instruments de corda “germans Claret” o l’ampliació de les instal·∙lacions del local social. Des de l’any 2004 l’Esbart enceta una nova etapa amb la renovació de l’equip de direcció artística. Sílvia Pérez, deixeble de Joan Serra, pren el relleu en la direcció del cos de dansa de l’entitat. Aquesta etapa amb la Sílvia Pérez es va vol apropar la dansa d’arrel tradicional al jovent.

Sílvia Pérez ha ballat a l’Esbart i va formar part de l’equip pedagògic d’Andança. En la seva vessant professional destaca la seva dedicació a la formació de nous ballarins i la creació de la companyia professional “FACTORIA MASCARÓ” .

Aquesta etapa amb Sílvia Pérez corresponen coreografies com:

“Dànsica tabola” Primer treball de la nova directora, Sílvia Pérez. Grup de peces curtes somiades, creades i interpretades a través del divertiment, amb la intenció de gaudir de totes les accions del ball. Per aquest espectacle se’ns ha donat una subvenció de BULEVARD 2006 (Diputació de Barcelona)

“Prolegdànsit trànsit” Espectacle creat per la celebració de l’any del llibre per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Cugat, presentat dins dels actes commemoratius de l’any del llibre.

“Pas per tu” Peça creada per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Cugat arrel de la Nit de l’Art. Es una performance on juguem amb robes i escenifiquem diferents situacions socials.

“Ritornel·∙lo” Les redites ziga-zagues ... o no Espectacle presentat al Teatre la Unió de Sant Cugat del Vallès. Coreografies recents, conegudes, oblidades i inèdites de l’Esbart .

Actualment la direcció d’aquest grup de Cos de Dansa es dirigit per Laia Martínez que és una persona que ha estat alumna de l’escola de dansa de l’Esbart. Forma part com a ballarina de la companyia de dansa “Factoria Mascaró” des de 2004 i és professora de l’escola de dansa de

Page 7: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

l’Esbart Sant Cugat des de 2007.

Col·∙laboracions de l’etapa de Laia Martínez:

Espectacle en col·∙laboració amb “JOVES EMPRESARIS de CATALUNYA”, participant en la celebració dels PREMIS JOVES EMPRESARIS 2010, a “La Casa Llotja de Mar” de Barcelona. 17/06/2010.

Presó Centre Ponent GIRONA. Col·∙laborant en una ballada dintre d’una presó en un projecte que promou RAI (Recursos d’Animació Intercultural) és una associació de joves sense ànim de lucre, assembleària i independent, nascuda a Barcelona l’any 1993. RAI es planteja com un projecte de transformació social, cultural i educativa que ofereix als joves un ampli ventall de recursos tant a escala local com internacional. Es tracta d’impulsar iniciatives per als joves, i des dels joves, a través de valors com la interculturalitat, la cultura de la pau, la participació, la sostenibilitat, l’associacionisme, la creativitat, l’autogestió,..).

CLAUSTRE del Monestir de Sant Cugat dins de la celebració del “PATRIMONI VIU” – de la mà a la màquina-. Espectacle col·∙laborant amb el Museu de la Ciutat amb l’intent de conèixer els trets definitoris del Patrimoni Cultural comú. Com a convidats entitats i associacions que viuen la Cultura de forma quotidiana.24/09/2010

Participació a les festes locals de la ciutat fent un espectacle de 1 hora de durada amb el Tast de Totes les peces fetes i creades per coreògrafs professionals de la casa. 06/2010.

Col·∙laboració en l’Homenatge a BALTASAR PORCEL 1937-2009. Auditori Sant Cugat. Amb l’espectacle “Tres moviments per un Record”. 19/05/2010.

Participació a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona 2011, amb l’espectacle “Tastets de Ritornel·∙lo”. 12/02/2011

Participació Festival Besmina 2011, amb l’espectacle “Tastets de Ritornel·∙lo”. Guanyadors del premi “Proposta escènica >22 anys”. 06/2011

Actuació Festa Major de Vilassar de Mar 2011, amb la pre-estrena de l’espectacle “Peuades Sinèrgiques”. 26/06/2011

Estrena de l’espectacle “Peuades Sinèrgiques” a la Festa Major de Sant Cugat del Vallès. 30/06/2011

Col·∙laboració en la celebració dels 30 anys d’ASDI (Associació Pro- Disminuïts Físics i Psíquics) a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011

Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya . 11/09/2011

Actuació al Claustre del Monestir de Sant Cugat dins de la celebració de les jornades de “PATRIMONI VIU 2011 – Dues fires i un mercat”. Dansa al·∙legòrica al món del comerç. 23/09/2011

Participació en la 14a FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA amb l’espectacle “Tastets de Ritornel·∙lo”. 04/11/2011  

En definitiva, l’Esbart Sant Cugat des de fa 30 anys que considera que la cultura tradicional catalana, entesa dins l’àmbit de la dansa i la música, és una forma de vida i d’expressió que el caracteritza. Entenem com a tradicional, tot allò que hem heretat de les generacions anteriors i que per aquest motiu en són valuoses com a base tècnica i cultural. Andança (escola de dansa de l’Esbart Sant Cugat) és l’espai on s’ofereix el coneixement i l’aprenentatge de la dansa

Page 8: &RU FXP 'DQVD - Esbart Sant Cugat · 2012-10-23 · a l’Auditori de Sant Cugat. 03/07/2011 x Actuació en els actes institucionals de l’Ajuntament de Sant Cugat per a la celebració

popular i tradicional i els costums que l’envolten, lligant-ho amb les manifestacions populars del poble. L’aprenentatge als més petits, els balls, les músiques i els costums que caracteritzen el nostre folklore, es considera important per una educació en el llenguatge del cos i de la dansa com a base per la formació d’un futur ballarí o ballarina.

Alhora, a mesura que el nen/a creix i es nodreix de tots aquest coneixements els va assimilant per crear el seu propi llenguatge per expressar-se.