41
JUNY 2012 BOLI VIU

Juny 2012

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Revista escolar curs 2011-12

Citation preview

Page 1: Juny 2012

JUNY 2012

BOLI VIU

Page 2: Juny 2012

2

Sumari ______________________________________________

I. Editorial. Equip de Redacció 3

II. Estem al dia amb...

L’Escola Informa 4

El menjador informa 10

L’AMPA Informa 12

III. Notícies del poble (El Papiol). Ed. Infantil 13

IV. Animals en perill d’extinció. Cicle Mitjà 16

V. L’Entrevista. Cicle Inicial 20

VI. Les Nostres Festes. Cicle Inicial 23

VII. El Racó del Llibre. Cicle Superior 26

VIII. Hem anat a... Ed. Infantil i Cicle Superior 31

IX. El Rebost. Cicle Mitjà 35

X. Passatemps. Ed. Infantil 38

XI. L’Agenda. 40

Page 3: Juny 2012

3

I. Editorial _________________________________________

El mes de juny per excel·lència és aquell mes en què valorem to allò que hem fet al llarg del curs i, fruit d’aquesta valoració, poder prendre decisions per fer canvis, supressions, engegar nous projectes... Malgrat tot, la complexa i canviant realitat en què vivim i, més ara, en un context de crisi econòmica i de valors ètics o morals on els polítics sovint prenen decisions, l’avaluació continua al llarg del curs amb la consegüent presa de decisions es fa més necessària que mai. Aquest curs, la proposta de sol·licitar la nostra escola ser centre pilot per implementar la Jornada Continuada el curs vinent i la decisió de no cobrir les baixes del professorat fins passats els 5 primers dies i a partir de setembre a partir dels 10, han estat prou rellevants per fer-ne una acurada reflexió des de l’escola per prendre les millors decisions de manera consensuada per donar les respostes més adequades. Respecte la possibilitat de ser centre pilot ens ha comportat moltes estones de reflexió, debat, treball...per elaborar un bon Projecte com a resposta a aquesta decisió. Ara, presentat i aprovat el Projecte per unanimitat en reunió del consell escolar, estem satisfets perquè estem convençuts que la seva implementació implicarà una nova organització acadèmica per a la millora del rendiment educatiu i la racionalització dels horaris escolars i familiars. Això sí, caldrà esperar la resolució per part del Departament. D’igual manera, davant la decisió de no cobrir tota la baixa del professorat, ens ha calgut i caldrà d’un consens per part de tot el claustre per poder garantir la millor organització possible que suavitzi els efectes negatius d’aquesta decisió quant a l’atenció de l’alumnat. Perquè tot i que desconeixem l’estalvi que suposarà aquesta mesura, nosaltres continuem pensant que invertir en educació no és despesa sinó inversió de futur.

Us desitgem una bones vacances d’estiu!!

Page 4: Juny 2012

4

II. Estem al dia amb______________________________

L’Escola Informa

TEATRE EN ANGLÈS Dimecres 22 de febrer, els alumnes de P-4 P-5, al gimnàs de l’escola van poder gaudir de l’obra de teatre “The three Billy goats Gruff” L’obra va se molt divertida i els nens i nenes van tenir l’oportunitat de participar-hi cantant i repetint paraules. Aquesta activitat s’emmarca dins el Projecte d’innovació Start Speaking English que vam va implantar al parvulari fa quatre cursos.

REDUIM RESIDUS Al mes de març a tots els alumnes de l’escola, de P-3 a 6è, amb l’objectiu de reduir residus i millorar el nostre comportament vers el medi ambient, se’ls va regalar un embolcall per embolicar l’esmorzar quan el portin a l’escola. Aquesta nova proposta, s’emmarca dins de les actuacions vinculades amb l’educació ambiental i ha estat subvencionada íntegrament per l’Ampa del Pau Vila.

Page 5: Juny 2012

5

ELS AVIS I ELS MÉS MENUTS Aprendre, escoltar, respectar, compartir, passar-s’ho bé...és el que han fet els més menuts de l’escola de P-3 amb els avis i àvies una tarda a la setmana al llarg d’aquest 3r trimestre escoltant contes, fent fang, fent campanetes, decorant magdalenes... I, l’últim dia, com a agraïment als avis i àvies, tots els cargols, fades i follets els van fer una festa, els van recitar el poema de Miquel Martí i Pol “Pa amb xocolata”, van cantar cançons, van jugar i per acabar van menjar un bon tros de pa amb xocolata. Va ser una tarda molt entranyable!!

VALOREM L’ESPORT Dilluns 26 de març, l’Eduard Iñiguez, pare d’una alumna de l’escola, va venir a fer una xerrada als alumnes de 6è per explicar-los la seva experiència personal de quan va practicar l’esport del Trialó: natació , bicicleta i córrer, fins i tot, els va ensenyar un petit video i la seva bicicleta. Al llarg de la xerrada, l’Eduard els va anar insistint sobre la importància de practicar un esport per a la salut, treballar valors com l’esforç , superació... i, fins i tot, els va comentar que la pràctica d’aquest esport li va permetre conèixer gent i viatjar. La xerrada va ser molt interessant i, des d’aquí volem agrair a l’Eduard pel seu temps i esforç que va dedicar a tots els alumnes de 6è. Oi que us apunteu als tres o almenys a un dels tres esports? En sortireu guanyant!!

Page 6: Juny 2012

6

PASSEM DEL TABAC Endreça l’habitació, ves en compte, estudia, no beguis... i, sobretot, no fumis. Quantes vegades hem sentit aquestes frases dels nostres pares? L’11 d’abril, els alumnes de 6è, a través d’un taller sobre prevenció del tabac, un professional va ajudar-los a prendre consciència de com actuen davant aquestes recomanacions i, sobretot,

fent-los conscients, tot donant-los mil raons, que si fumen per rebel·lar-se, són ells els qui en surten perden. Aquest taller proposat des de Serveis Socials i subvencionat per la Diputació va ser realitzat per professionals de l’entitat GIR PREVENCIÓ i forma part dels continguts vinculats en l’educació per a la salut.

MILLOREM EL NOSTRE ENTORN Durant el mes de març, els alumnes de cada curs de Primària, amb l’objectiu d’implicar-los en millorar el nostre entorn, van plantar un arbre al pati de l’escola: un llimoner, un ametller, una jacaranda, una tipuana, una alzina i un lledoner, tots ells autòctons que no requereixen un manteniment estricte d’altres espècies forasteres. També els cursos d’Infantil van plantar al seu pati plantes d’espècies mediterrànies. Aquesta iniciativa mediambiental, subvencionada per l’Ampa, ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ampa, l’Ajuntament i l’escola.

Page 7: Juny 2012

7

UNA ESCRIPTORA ENS VISITA El 27 de març, l’escriptora Eulàlia Canals, autora del llibre “L’arbre de les històries” va venir a l’escola a fer una xerrada sobre el seu llibre i del seu ofici com a escriptora amb els alumnes de cinquè. Feta la xerrada, els alumnes van tenir l’oportunitat de fer-li vàries preguntes i, per acabar, com es de costum en aquests casos, l’Eulàlia els va signar alguns llibres. Aquesta activitat d’Animació a la lectura proposada pels mestres del cicle superior forma part del projecte de Biblioteca. VISITEM LA NOVA BIBLIOTECA El passat divendres 1 de juny, tots els alumnes de 2n van visitar la nova biblioteca del Papiol “Valentí Almirall” un cop vam arribar, la bibliotecària amablement els va ensenyar i informar detalladament de tota la part d’interès infantil fent especial èmfasi en les normes de comportament i ús dels materials existents.

La visita es va acabar amb l’observació i consulta de diferents materials relacionats amb els projectes que estan treballant a l’escola: La prehistòria i els animals. També se’ls va facilitar impresos per poder fer-se el carnet de la biblioteca.

Divendres 15, van ser els alumnes de 6è els qui abans de deixar l’escola van tenir l’oportunitat de visitar també la biblioteca i ser informats i atesos tan bé com ho van ser els de 2n. Des d’aquí, agrair tot el personal de la Biblioteca per la bona atenció que vam rebre en les dues visites.

Page 8: Juny 2012

8

MATRÍCULA CURS 2012-13 Tancat el període de matriculació, a la nostra escola s’han matriculat 49 alumnes per fer P-3 el curs vinent i 1 per fer 2n. A tots els nens i nenes i a les seves famílies us donem la benvinguda a la nostra escola. També els alumnes de 6è s’han matriculat per començar l’ESO en diferents instituts i centres. A tots ells i les seves famílies us desitgem molta sort en aquesta nova etapa. GESTIONEM BÉ ELS RESIDUS Aprendre quina és la millor manera de gestionar els residus és el que van fer els alumnes de 4t el passat dimarts 12 de juny a través del taller “Tanquem el cicle dels residus” realitzat per la Judit, la Judit amb molt entusiasme va aconseguir que els alumnes arribessin a la conclusió que la millor manera de gestionar els residus és seguint les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar. Aquest taller sol·licitat per les tutores de 4t ha estat realitzat gratuïtament per la tècnica de medi ambient de l’Ajuntament Judit Solana, i s’emmarca dins les actuacions vinculades amb l’educació ambiental.

Page 9: Juny 2012

9

VISITEM UN TALLER DE COTXES El passat divendres 15 de juny, un cop els alumnes de 6è van acabar de visitar la biblioteca municipal, van visitar el taller de cotxes PUIGMADRONA del Papiol, aquí van tenir l’oportunitat de veure en directe com funciona un motor d’un cotxe de ralli, escoltar les detallades explicacions que els va fer el Josep i el Joan i, finalment, fer-los preguntes sobre aquest món del cotxes. Ens vam sentir molt ben acollits i la visita va ser molt interessant, a més, els va ajudar a complementar aspectes que ja havien estudiat en el projecte que estaven treballant a l’escola sobre el Dakar.

RÀDIO ESCOLAR Abans d’acabar el curs, els alumnes de 6è van tenir l’oportunitat i privilegi de parlar per la Ràdio municipal PAPIOL FM i, ho vam fer, per explicar-nos els millors records que han tingut a l’escola Pau Vila i per explicar-nos coses que esperen d’aquesta nova etapa que estan apunt de començar. Aquesta activitat puntual de caràcter “pilot” ha estat possible gràcies a l’impuls que s’està fent des de la Regidoria d’Educació per tornar a posar en funcionament el Projecte de la Ràdio a la nostra escola i per la predisposició i voluntat del Salvador Auberni d’oferir-se a col·laborar de manera gratuïta en l’activació d’aquest Projecte, des d’aquí, li agraïm al Salvador la seva predisposició i esperem que amb el seu suport, el curs vinent tots els cicles hi puguin participar.

Page 10: Juny 2012

10

EL MENJADOR INFORMA

Amb l’arribada de la calor, el bon temps els menús de primavera i estiu són més

refrescants i de temporada; amanida de tot tipus, síndria, gelat... Durant tot el

curs els nens/es que es queden a dinar a l’escola han assolit uns bons hàbits de

menjador, d’higiene, conducta, ... cada grup específic amb el seus objectius.

DINAR TEMÀTIC “ EGIPTE”

A principis del mes de maig vam viatjar fins a Egipte, els decorats, la música i

sobretot el dinar, el kebab va ser tot un éxit i el coco natural tot un

descobriment. Ens ho varem passar genial!!!!!!!

FEM TEATRE

Com cada curs el teatre és ja una tradició, aquest any ens han deixat amb la boca

oberta, amb molt esforç i amb moltes ganes el resultat va ser immillorable!!!

L’obra de 1r “ ELS QUATRE DRACS”

Page 11: Juny 2012

11

L’obra de P4 “ EL REI LLEÓ”

L’obra de P5 “ PERE I EL LLOP”

Tot l’equip del menjador us volem desitjar unes bones vacances!!!

Arreveure!!!

Page 12: Juny 2012

12

L’AMPA INFORMA...

El futur és a les nostres mans! Benvolgudes famílies,

Ara comencem un nou cicle, ple d’incerteses, interrogants i ambigüitats, però a la vegada ple d’ambició i d’evolució, un canvi que comportarà una gran responsabilitat vers les futures generacions; un canvi que hem de realitzar entre tots; amb l’ajuda de tots i amb un únic objectiu.

L’ensenyament consisteix en la transmissió de coneixements, de valors humanitaris, a donar espai a l’experimentació, a induir a l’observació i a la reflexió, per tal de descobrir la veritat; és per aquest motiu que l’ensenyament és el pilar de la societat.

Pròximament, els nostres infants de sisè començaran una nova etapa en la seva vida formativa; vosaltres, companys de sisè, heu d’estar preparats per al canvi; heu d’omplir-vos d’estímuls, heu de tenir capacitat autodidacta, heu de tenir la capacitat de transformar-vos, de reinventar-vos i d’adaptar-vos al nou cicle que esteu a punt d’iniciar.

No tingueu por de mirar al futur, encara que estigui ple d’incerteses, estem segurs que amb la vostra ajuda contribuirem a realitzar la transformació que el nostre món necessita, perquè l’educació i els coneixements constitueixen l’instrument més poderós per realitzar aquest canvi.

El compromís i la saviesa són inestimables; amb la vostra contribució a aquesta societat generareu els canvis profunds de pensament indispensables per a la preparació del futur.

Expresseu la vostra creativitat! Creieu en els vostres somnis! Qualsevol cosa és possible! No renuncieu a la vostra essència. Sigueu pacients, ja que només amb perseverança aconseguireu el vostre triomf.

Avui tenim l’oportunitat de demostrar a aquest món, a aquesta societat, que necessitem construir un futur viable. La democràcia, la igualtat, la pau i l’harmonia amb el nostre entorn natural han de ser les bases per assegurar-nos que aquest canvi és possible.

Les properes generacions i les que ja hi som, mirem amb optimisme els canvis que s’estan produint, sense que m’importi la procedència. En un món global, no hi ha distàncies per recórrer, no hi ha camins que no s’hagin traçat, és per aquest motiu que hem d’il·luminar el camí, hem de tenir coratge per afrontar el futur, lluitar pel nostre futur i el del nostres fills.

Page 13: Juny 2012

13

III. Notícies del poble (El Papiol)_________________

LES MOTOS I ELS DINOSAURES HEM FET DE PERIODISTES A LA CURSA DEL PAPIOL: AQUESTA ÉS LA NOSTRA CRÒNICA!

Page 14: Juny 2012

14

Page 15: Juny 2012

15

ALTRES IMATGES DE LA CURSA:

Page 16: Juny 2012

16

IV. Animals en perill d’extinció ___________________

A quart hem indagat en el tema Els animals en perill d’extinció i hem trobat informació que

volem compartir amb vosaltres:

Una espècie es considera que està en perill d’extinció quan a nivell mundial queden molt

pocs exemplars i pot arribar a desaparèixer. Són diverses les

causes que poden portar a que una espècie

estigui amenaçada: canvis al seu hàbitat,

desastres naturals, canvi climàtic, l’acció de

l’home (contaminació, caça il·legal…).

La Unió Internacional per a la Conservació

de la Natura (UINC) elabora i revisa

periòdicament la Llista Vermella, on es recull

l’estat de diferents espècies animals i vegetals.

Actualment hi ha més de 10.000 espècies en perill d’extinció!!!

Interessant, oi? Voleu saber com hem treballat aquest tema a la classe?

Hem buscat informació general relacionada amb els animals en perill d’extinció i l’hem

posat en comú a la classe. A partir de tota la informació que hem portat, hem elaborat una

Page 17: Juny 2012

17

llista de diferents espècies en perill d’extinció. Com que n‘hi ha tantes, n’hem escollit

algunes per tal d’aprofundir: ós panda, koala, linx ibèric…

Per grups hem portat informació de l’animal escollit (alimentació, reproducció, causes que

l’han portat a estar en perill d’extinció…), hem elaborat murals i hem fet exposicions…

Mireu, mireu!!!

Page 18: Juny 2012

18

Joan, Mario i Adrián Donovan, Joel Serrano, Jesús i Joel Maza

Lourdes, Paula

Redondo, Cande i Laia

Hakima, Marina,

Claudia Polo i Pol Benito

Marc, Íñigo i Erik

Pol de la Torre, Ayoub, Ferrán i Fabri

Page 19: Juny 2012

19

Però… algú s’encarrega de cuidar animals en perill d’extinció?? Hi ha diferents Centres

que vetllen per mantenir i atendre diferents espècies. A quart tenim previst visitar el

Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

RECORDEU: Quan una espècie desapareix és impossible recuperar-la!!

Robin, Weam i

Toriya

Jordi, Laura, Arnau i Àlvaro

Claudia Conejo, Paula Muñoz

i Paula Salas

Page 20: Juny 2012

20

V. L’Entrevista ___________________________________

Entrevista als arquitectes de la biblioteca Valentí Almirall, Isaac

Martí i Maria Cifuentes. Coincidint amb la inauguració de la nova biblioteca del Papiol, els nens i nenes de primer

vam tenir la oportunitat d’anar-la a veure i entrevistar als arquitectes que l’han

dissenyat. Va ser molt interessant perquè vam poder descobrir una feina totalment

desconeguda per nosaltres. Voleu saber què ens van explicar?

-

- Com se us va ocórrer fer una biblioteca?

L’ajuntament va tenir la idea i es va fer un concurs, nosaltres ens hi vam presentar i un jurat expert en arquitectura i

biblioteques van triar el nostre projecte com a guanyador. - Com la vau pensar?

Volíem que hi haguessin diferents espais perquè no només havia de ser una biblioteca sinó també un centre per les

diferents entitats de la vila. Vam donar molta importància als espais oberts, a la llum, al paisatge,..

- Quant de temps vau trigar en fer els plànols de la biblioteca?

Una mica més de 6 mesos. El constructor anava fent petits

canvis i havíem d’anar modificant els plànols sobre la marxa. - La vau dibuixar a mà o a ordinador?

Primer es fa a llapis, i després es passa a l’ordinador per poder anar modificant coses.

Page 21: Juny 2012

21

- Quants metres ² te la biblioteca? I d’alçada quant fa?

Té 1600 m² sense comptar amb l’apartament, repartits en dues plantes. A la planta baixa hi ha les sales

d’entitats, el vestíbul, la sala polivalent, aula d’ordinadors i aula de

descans. A la primera planta hi ha les sales de

lectura tant per adults com per a nens. El punt més alt de la sala

de lectura té 5metres, però les alçades són diferents segons l’espai.

-Quins materials heu utilitzat per fer-la?

Molts materials diferents: GRC, que és una mena de formigó de

color blanc, barrejat amb fusta, metall, vidre,... -Com van posar els vidres?

Amb una màquina i uns imants molt grossos perquè els treballadors no es fessin mal a l’esquena.

- Quants llibres hi ha?

De moment uns 11.000 però esperem que n’hi hagin de nous cada any.

- Qui ha posat els llibres, els mobles...?

Unes persones han posat els mobles, i després la bibliotecària és

qui ha endreçat els llibres.

Page 22: Juny 2012

22

- Heu dissenyat vosaltres les taules, les cadires i el sofà?

No, però la Maria va pensar i triar quins mobles es posarien i

on. - És molt cansat fer una biblioteca?

No, perquè ens va agradar molt!! I quan veiem que la gent també la fa servir per fer altres coses que no havíem pensat encara som més feliços!

- Si nosaltres estudiem per ser arquitectes, podem treballar

amb vosaltres?

Si tenim feina sí. Primer heu d’estudiar sis anys... però sobretot us ha d’agradar molt dibuixar, fer matemàtiques... ah! I ser molt observadors!!

Van ser molt amables i ens ho van explicar súper bé, i ara i

sempre ja podrem dir que nosaltres vam conèixer les persones

que han creat aquest espai meravellós i màgic per deixar anar la

imaginació i la creativitat!

Page 23: Juny 2012

23

VI. Les Nostres Festes __________________________

La vetllada cultural - 2nB El passat 20 d’abril vam celebrar la vetllada cultural. Aquest any el tema a estat el mateix que el de la setmana temàtica: El còmic. Cada curs va triar un personatge diferent, des dels més menuts als més grans. Els nens de 6è es van encarregar de preparar el guió, amb l’ajuda dels mestres. La historia, va ser la pèrdua de la Mafalda, i entre tots els personatges que anàvem sortint, l’havíem de trobar.

Durant molts dies tots vam estar molt enfeinats preparant els balls relacionats amb el món del còmic. I els decorats, que van quedar molt bé. Els personatges que es van representar en els balls van ser, Lucky Lucke, Mortadelo i Filemón, Zipi i Zape, Superherois, Astèrix i Obèlix (romans, Cleopatres…), Tintín, entre d’altres. Els nens i

nenes de 6è van escollir un gran repertori de personatges (Xin Xan, Son Goku, Tintin, Mafalda, Picapedra, personatges del manga…) i disfressats anaven presentant la vetllada cultural i els diferents balls. Va sortir tot genial, els pares van quedar molt satisfets. I vam gaudir molt d’aquella tarda.

Page 24: Juny 2012

24

Sant Jordi - 2nA

Les mares i pares de l'A.M.P.A amb motiu de la diada de Sant Jordi van muntar unes paradetes al pati del darrere de l'escola. Unes paradetes eren de llibres i n'hi havia una altra de polseres,collarets, anells... Els nens i les nenes de les diferents classes van baixar a veure les paradetes. Podien mirar i tocar els llibres i cada classe va escollir-ne un.

Page 25: Juny 2012

25

Page 26: Juny 2012

26

VII. El Racó del Llibre ____________________________

Els alumnes de cinquè reberen

la visita de l’Eulàlia Canal

El passat vint-i-set de març vam rebre a l’escola l’Eulàlia

Canal, autora del llibre “L’arbre de les històries”, que

hem treballat setmanalment els nens i nenes de cinquè.

Ens va explicar totes les idees que havia utilitzat pels

personatges i per escriure el llibre, i també ens parlà de

com es va inspirar per escriure’l.

Després d’aquestes explicacions generals va arribar el

moment de fer-li preguntes, li preguntàrem: si escrivia

llibres d’acció, ens va dir que no; on els escrivia, ens

contestà que normalment al despatx o a la cuina (amb

el seu portàtil); quant de temps porta fent d’escriptora i

ens va explicar que fa uns 13 anys que s’hi dedica…

Ens ensenyà l’últim llibre que ha publicat: “Cargol, i com pots estar dins d’un iglú”,

que és la continuació de “Un cargol fabufantàstic”.

Per acabar va signar alguns dels nostres llibres. Ens va agradat molt la seva visita

perquè vam aprendre moltes coses de l’ofici d’escriptor. Des d’aquell moment mirem

d’una altra manera això d’escriure textos a classe i, alguns de nosaltres, estem

llegint (o hem llegit) altres títols de l’autora.

Page 27: Juny 2012

27

RESUM ARGUMENTAL DE L’ARBRE DE LES HISTÒRIES

És la Nit de Reis. Jonàs, el bibliotecari de Bufapolls, torna a la biblioteca perquè

ha tingut un oblit i es troba una nena asseguda a la porta. Ell està acostumat a

tractar amb els nens que el van a veure, com el Nanuk o el Juli, però no en té ni idea

de què ha de fer amb aquella nena tan estranya, que li recorda a algú que

havia conegut en el passat. La Lluna, però, necessita ben poca cosa: ha vingut a

cercar l’arbre de les històries.

Aquest arbre, cosa estranyíssima, creix al bell mig de la biblioteca i s’alimenta de les

històries que el Jonàs explica.

La Lluna, molt cansada, s’instal·la entre les branques, mentre el bibliotecari no para

de donar voltes a qui és aquesta nena, d’on ha sortit i si l’ha de portar a l’oficina dels

nens perduts perquè li trobin uns pares o no.

A més, altres maldecaps li ronden pel cap: l’anunci que els dispensadors de

càpsules de lectura s’instal·laran al poble i que això farà que no siguin necessaris els

llibres ni, per tant, la biblioteca.

Els llibres! Que són els únics companys que té, els únics que l’entenen! Sense ells

no podria viure, ni tampoc sense els seus personatges, els més importants dels

quals viuen dins el bagul de les històries, on el Jonàs guarda secretament els llibres

que més li agraden.

Finalment, però, gràcies a la Lluna, al Nanuk, al Juli i als personatges dels contes,

l’arbre de les històries i els llibres es salvaran, encara que l’edifici de la biblioteca

desaparegui sota les màquines d’enderrocar. I la senyoreta Malespina, de l’oficina

d’alt rendiment urbanístic, rebrà un bon ensurt de mans del Peter Pan, la Mary

Poppins, la Pippi i el Charlie! i no serà capaç ni d’explicar-ho al senyor Petroli,

l’alcalde de Bufapolls.

La Lluna ajuda el Jonàs a adonar-se que està envoltat de gent com la Lina, la mestra

del poble, que l’estima, i li explica que va venir del mateix món que la Itsar, aquell

amor que va aparèixer un bon dia a la biblioteca i que va marxar per sempre.

Finalment, també la Lluna desapareix, deixant un bassal de tinta a terra i una carta

en què els explica qui era: un personatge d’un llibre,

L’arbre de les històries. L’últim exemplar d’aquest llibre es va cremar i ara ningú no

el podrà llegir i els seus personatges (entre els quals la Itsar i la Lluna) moriran

Page 28: Juny 2012

28

inexorablement. L’única salvació és la idea del Nanuk: escriure de nou la història de

la Lluna per intentar salvar-la de la desaparició a què està condemnada.

Com diu el Nanuk, potser un dia obriran el bagul i en sortirà la Lluna, qui sap?

Ens ha semblat interessant reproduir, ara i aquí, l’entrevista integra que va publicar

la Vanguardia la diada de Sant Jordi 2012.

La Vanguardia, 23-4-2012

"Amb la literatura infantil arribo a més gent que amb la poesia". La granollerina presenta el llibre infantil Cargol, i què faràs dins un iglú. Entrevista publicada a La Vanguardia amb motiu de la diada de Sant Jordi de 2012. Fotografia de J.C. Sande.

Eulàlia Canal (Granollers, 1963) compagina l'escriptura amb ser mare i amb la seva vessant laboral, la de psicòloga, una miscel·lània perfecta per a les històries que escriu emprant uns personatges molt tendres. En aquesta ocasió, en Cargol, el mateix que fa tres anys es va convertir en el Fabufantàstic, torna a ser ara el protagonista, junt amb els seus amics inseparables. Cargol, i que faràs dins un iglú (Editorial Barcanova) són dues histories amb el valor afegit de les il·lustracions de Carole Edet. "El Cargol vol anar a passejar amb la Papallona, però esta fet un sac de dubtes…" un fil argumental que repassa els enamoraments d'infantesa i les primeres decepcions. Sentiments que de ben segur coneixeran tots els seus lectors. Un llibre pensat per a majors de vuit anys però, que sens dubte, és apte per a tots els públics.

Page 29: Juny 2012

29

¿Després de provar altres gèneres, perquè et decantes per la literatura infantil? No m'agraden gaire les classificacions, sempre dic que els llibres són per a tothom que els vulgui llegir. Un llibre qualificat de literatura infantil a vegades pot agradar més a un adult que a un nen. Jo vaig començar escrivint poesia. Va coincidir que quan vaig tenir els meus fills, passàvem moltes estones explicant contes i això em va motivar. ¿Els teus fills t'han inspirat? El que em va motivar a escriure contes va ser pensar en ells i les coses que ens passaven a tots junts. Els meus fills han sigut com un motor. A més m'hi he sentit molt còmoda. ¿I la poesia? Jo tinc un llibre de poesia per adults, és el primer que vaig publicar i encara em plantejo escriure'n més. És curiós, però m'he trobat que els meus llibres de literatura infantil ha arribat a molta més gent, han anat molt més enllà i m'han donat moltes més satisfaccions. Quan sembla que la poesia és una cosa que queda molt reduïda a poca gent, molt elitista o potser perquè molta gent no s'atreveix a entrar-hi. Sento que arribo més lluny amb els contes. ¿Pots viure d'escriure? Jo sóc psicòloga i combino una mica les dues feines. Imagino que si visqués jo sola potser sí que me'n sortiria, però si penses amb tota la família, no. És complicat viure de la literatura ¿Què vols transmetre amb els llibres d'en Cargol? En realitat no em plantejo transmetre un missatge. Escric històries que són com preguntes, potser. Coses que a mi em preocupen, a nivell de sentiments o relacions amb els altres. Els meus personatges fan com una recerca i troben coses, però no transmet un missatge en particular. ¿Qui és en Cargol? És un animal molt sensible, que li agrada molt que li facin cas. Ho busca a la seva manera i quan té un problema vol fugir i amagar-se, però sempre acaba trobant la manera de dir les coses. És un cargol que escriu cartes perquè s'expressa millor escrivint que parlant. Nascuda i arrelada al Vallès Oriental. ¿Com veus el futur de la literatura en la comarca? Penso que al Vallès Oriental, almenys a Granollers, hi ha molts autors. Quan fem la trobada d'autors de la comarca sempre ens hi trobem vint o trenta escriptors, un fet que em sorprèn. I sobretot, trobes gent molt vàlida. Penso que la ciutat funciona en aquest sentit, em sento reconeguda i sento que em fan cas.

Page 30: Juny 2012

30

¿Tens algun projecte de futur? Ara ho tinc tot una mica parat. Estic com si fes gires, visitant escoles, etc… No tinc gaire temps. Vaig pensant coses i recollint idees. Quan acabi aquesta gira m'asseuré i decidiré el què faig. Tinc diverses coses a mitges, començades i altres que em plantejo. Però estic com en un moment d'aturada, de reflexió, per poder triar. La literatura de Eulàlia Canal destaca per la vessant humana que hi imprimeix amb un llenguatge tendre i ric, tant en poesia com en prosa. El primer llibre va ser de poemes, Andana Blanca, amb el que va guanyar el Premi Òmnium Cultural 1998. Després va venir Emocions i Sentiments un llibre-disc de contes i cançons i Qui enviava petons a l'Estrella que va guanyar el Premi Ciutat d'Eivissa de Narrativa infantil el 2005. A l'editorial Barcanova, dins la col·lecció Sopa de Llibres ha publicat Les set dents de la Palangana , Un petó de mandarina que va ser Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil el 2006 i després va venir el primer del que podria ser la sèrie del cargol Un cargol Fabufantàstic.

Page 31: Juny 2012

31

VIII. Hem anat... __________________________________

ELS NENS I NENES DE P-3 VAM ANAR A LA GRANJA DE CAN JORDI.

EL PASSAT DIJOUS 3 DE MAIG, VAM AGAFAR L’AUTOCAR QUE ENS VA PORTAR A LA GRANJA DE CAN JORDI A RUBÍ. VAM ESMORZAR I UN COP VAM ACABAR, VAM COMENÇAR A FER TOTES LES ACTIVITATS.

VAM TOCAR MOLTS ANIMALS.

Page 32: Juny 2012

32

VAM PUJAR EN CARRO I VAM MUNTAR A CAVALL.

I DESPRÉS DE DINAR VAM ANAR AL PARC I ENS HO VAM

PASSAR MOLT BÉ!

Page 33: Juny 2012

33

S.O.S. TERRA

El día 9 de Maig vam veure un teatre en

català, anomenat S.O.S Terra, a Barcelona-

Sants. L’espectacle tractava del medi

ambient.

Els personatges eren la web, Karim, Twister

i en Matrix. Ells en explicaven que ens

estem carregant la Terra, el gel s’ està

desfent, els boscos cremant-se i cada vegada

contaminem més amb els cotxes, les

fabriques, les màquines, etc. Per això el seu

professor els va manar fer un projecte del

canvi climàtic. Llavors el Matrix com era

superdotat i sempre ho feia tot ell, els va fer

una trampa perquè col·laboressin els seus

companys. El Matrix anava a una acadèmia

de Super Herois i amb ajuda dels seus

“col·legues” Super Herois van aconseguir

tancar el Karim , la Web i la Twister en una

gàbia perquè col·laboressin en el projecte.

Quant van acabar el projecte per pressió van

descobrir que el Matrix els hi va enganyar i

li van tornar, però al final tot va sortir bé.

L’obra ens va agradar bastant perquè a

sobre que ha sigut interessant, ens a

ensenyat moltes coses del canvi climàtic.

Marta Fuer i Natàlia

L'excursió del dia 9 de maig del 2012 va ser

molt entretinguda perquè l'obra era divertida i

també tenia una mica de misteri.

Abans d'entrar al teatre uns estaven jugant

amb uns “skates” petits(TEC DEK), d'altres

saltaven a la corda imaginària i altres

persones parlaven amb els mestres.

Un cop vam arribar al teatre vam passar pel

camp del Barça, el Camp Nou i tots vam

començar a cantar les cançons típiques del

Barça.

Durant tota l'excursió va fer molt bon temps,

va fer sol,vam anar a aquesta sortida cinquè i

sisè.

Marta Font i Ariandna

L’obra començava amb uns nois fent un

treball sobre el escalfament global. Twister i

Karim es van barallar amb el Matrix, però de

cop i volta el Matrix (el nen més llest)venia

corrent i cridant de por, perquè li estaven

perseguint perquè en el treball havia

descobert una cosa que no devia. el Matrix li

va donar la carpeta al Karim (un noi estranger

enamorat de la Twister) i van quedar en un

carrer. La Web (una nena que se li dona molt

bé la informàtica) va mirar la carpeta i va

arribar el Matrix, van xerrar una estona i els

van segrestar quant es va aixecar eren en una

“gàbia” i no podien sortir. Van escoltar unes

grabacions en les que tenien que ajudar al

planeta, van fer una llista amb les coses per

impedir el escalfament global tot seguit es van

donar compte de que era el Matrix el que es

va segrestar perquè fessin ells el treball.

Aquesta obra ens ha agradat molt i al final el

“pringat” que li tocava fer tot el treball a fet

que als demés ho fessin.

Maria R.

Page 34: Juny 2012

34

Visita al Parlament de Catalunya Al primer trimestre, del curs 2011 – 2012, el dia 24 de novembre, cicle superior (cinquè i sisè) de l'escola Pau Vila van anar a visitar el Parlament de Catalunya situat a la Ciutadella.

Abans d'entrar al edifici van esmorzar i jugar una estona als jardins de davant del Parlament. Quan van entrar van veure els salons que van poder, la més interessant va ser quan van entrar al semicercle. Quan van sortir els hi van donar un quadernet per anar omplint mentre passejaven i escoltaven les històries dels edificis més importants de la Ciutadella, encara que també van veure coses importants com l'estàtua d'un mamut que semblava de veritat, estàtues de gent important...

Quan van acabar l'activitat van anar a la plaça de la Ciutadella on hi havia una font enorme, uns bancs, una tarima... Allà van dinar. Encara que va haver-hi uns problemes amb uns nens d'una altra escola tot va sortir genial.

Després ja van marxar cap a casa. A nosaltres ens va agradar molt perque vam apendre i ens ho vam passar molt bé tots junts!

Sandra Rubió i Anna Jiménez

I’m going to tell you the visit to

Catalonia Parlament. I liked a lot

because it was interesting. It was a

good experience so I like politics.

There were many rooms: the grey

room, the pink room of candelabrum,

the semi-circular and the round

room.

The experienced teachers in the

Parlament gave us a gift for each

one.

After that we went to Ciutadella’s

park and we had lunch, we played

there for a while.

At the end we went back to school

by bus.

Miquel Adell

MONTSENY

We went to Montseny on 30th

of

March. This excursion was very fun,

because we walked with our friends

across the forest, with two teachers

“Bernat and Martí”. There were a lot

of plants, trees and flowers. In this

natural park, there were a lot of

animals, but we saw a strange yellow

and black lizard.

This park has got 17.372 h and

ocupies three areas: Osona, Vallès

Oriental and la Selva. In this park our

teachers Bernat and Martí gave us a

notebook, a compass and a mini table.

It was fantastic!!!

Helena i Paula

El 30 de marzo de 2012 fuimos al Montseny,

solamente los de 6º. Los monitores nos dieron un

librito con actividades, una madera con una brújula

y una libretita con imágenes con huellas de

animales, insectos y plantas (árboles, arbustos…).

Mientras íbamos caminando, fuimos apuntando

apuntes en el librito. Cuando acabamos de hacer la

ruta de explorar el bosque fuimos a comer a unas

mesitas del Montseny, cuando habíamos terminado

de comer, fuimos a jugar, por los alrededores de

una masía del Montseny.

Nos gustó bastante por que fuimos explorando el

bosque del Montseny, había muchas cosas

interesantes y descubrimos cosas nuevas de la

naturaleza

Gemma i Míriam

Page 35: Juny 2012

35

IX. El Rebost ______________________________________

“FINANCIEROS” DE XOCOLATA Ingredients: 150 g de xocolata per fondre. 140 g de clares d’ou. 140 g de sucre. 135 g de mantega. 60 g d’ametlla mòlta. 50 g de farina. 10 g de cacau en pols. 1 cullerada de llevat. 1 pessic de sal Màldon. Preparació: Barregeu la farina amb el sucre, l’ametlla, el llevat, el cacau en pols i la sal.

Afegiu-hi les clares lleugerament tèbies (no més de 30º) a poc a poc.

Foneu la mantega al bany maria o al microones i afegiu-la a la barreja anterior.

Deixeu refredar la mescla durant una hora a la nevera.

Ompliu els motlles, de flamet, i tingueu-los al forn durant 20 minuts. Prèviament

l’haureu escalfat a 200º.

Foneu la xocolata al bany maria o al microones i empleneu una mànega pastissera

amb ella.

Desemmotlleu els “Financieros” i feu petits fils de xocolata per sobre, quan estiguin

freds.

Podeu afegir fideuets de xocolata, làmines de xocolata blanca o de llet...etc.

Page 36: Juny 2012

36

PATATES BRAVES Ingredients: Patates de varietat agra. Una cabeça d’alls. Olis d’oliva i gira-sol. Un ou. Ketchup. Salsa Tabasco. Pebre negre en pols. Preparació: Confiteu patates tallades a quadradets en oli d’oliva a foc molt suau, durant 7 o 8

minuts.

Pugeu el foc per tal que es facin dauradetes i es posin cruixents per fora.

Confiteu els alls a foc molt suau i amb pell, durant 7 o 8 minuts. Feu servir oli de gira-

sol.

ALLIOLI: Peleu dos alls confitats i poseu-los a la batedora amb un ou i l’oli resultant

de confitar els alls, fins que agafi la mescla.

SALSA BRAVA: Barregeu ketchup amb tabasco i un polsim de pebre negre.

PA DE PESSIC. Ingredients: 4 ous. 200 g de sucre. Llevat. 200 g de farina. 1 iogurt natural o de sabor. Preparació: Batre els ous per separat, primer les clares i després aneu-hi afegint els rovells d’un

en un.

Afegiu el sucre i batre la mescla durant uns minuts.

Feu el mateix amb el iogurt.

Pareu la batedora i aneu afegint la farina, tot remenant la barreja.

Poseu la massa a un motlle rodó. Prèviament haureu escalfat el forn a 170 º.

Feu la coca durant 40 minuts i empolvoreu amb sucre glas un cop desemmotllada.

Page 37: Juny 2012

37

LLUÇ DE L’ÀVIA Ingredients: Un lluç, tomàquet, all, formatge parmesà, mantega, oli d’oliva, farina, sal i pebre. Elaboració: Feu un sofregit amb salsa de tomàquet i un parell de

grans d’all.

Mentrestant fregiu el lluç enfarinat prèviament i poseu-lo en una safata.

Afegiu la mantega a la salsa.

Incorporeu-hi el lluç i posar-hi damunt el formatge parmesà a làmines.

GALETES Ingredients:

125 g de mantega en forma de pomada. 150 g de sucre. 2 rovells d’ou. 225 g de farina. Opcional: Un polsim de sucre o d’extracte de vainilla un polsim de canyella. Batre la mantega amb el sucre fins que quedi blanquinosa. Afegir la farina i els ous i barrejar; queda una pasta tova. Amassar una mica i deixar reposar 15 minuts. Escalfar el forn a 180º; estendre la massa i fer-la de 0.5 cm de gruix. Tallar-la amb la forma que més us agradi i enfornar-la 15 minuts. Decoració: 100 g de sucre glas. Mitja clara d’ou. Unes gotes de llimona. Barrejar tot i pintar les galetes amb un pinzell quan siguin fredes.

Page 38: Juny 2012

38

X. Passatemps______________________________________

FET PER P4A I P4B

Page 39: Juny 2012

39

FET PER P4A I P4B

Page 40: Juny 2012

40

XI. Agenda________________________________________

mes dia Activitat nivell

juny 16 Festa fi de curs Tots

juny 21 Lliurament d’informes Infantil i Primària

juny 22 Sortida a La Salut (El Papiol) Cicle Inicial

juny 22 Sortida a Torrelles de Llobregat

(Catalunya en miniatura) Cicle Mitjà

juny 22 Sortida al Canal Olímpic Cicle Superior

juny 22 Últim dia d’escola Infantil i Primària

setembre 12 Inici del curs Infantil i Primària

Page 41: Juny 2012

41