22
Revista digital del comerç de Sabadell Sabadell Comerç de proximitat novembre 2012 nº1 A Revista gratuïta

A Sabadell Comerç de Proximitat nº1 Novembre 2012

Embed Size (px)

Citation preview

Revista digitaldelcomerç deSabadell

SabadellComerç de proximitat

nove

mbr

e 20

12

nº1

ARevista gratuïta

La revista.El nostre desig és que aquesta revista es converteixi en una eina agradable i que gaudiu amb la seva lectura.En aquest número trobareu els apartats següents:

http://www.sabadellbotigues.comhttp://www.sabadellrestaurants.com

Molts de vosaltres coneixeu aquestes adreces i les utilitzeu de manera habitual en el vostre dia a dia.Volem agrair la vostra confiança i encoratjar-vos a seguir, ja que fomentant el comerç de proximitat estem fomentant l’economia local, la nostra.Hi ha un escrit que corre per les xarxes socials i que creiem apropiat per resumir la nostra filosofia:

“Fem un propòsit : Comprar els regals de Nadal a petites empreses i autònoms. La veïna que ven per catàleg o per internet, l’artesà que fa bijuteria, l’amiga que té una botiga al barri, el pastisser que fa els turrons artesans, el noi que té la paradeta del mercat... Fem que els diners arribin a persones comuns i no a grans multinacionals. Així, més persones tindran un millor Nadal.Recolzem la nostra gent.”

SabadellComerç de proximitatA

A Sabadell COMERÇ de PROXIMITAT

SabadellBotigues i SabadellRestaurants

Si vols col·laborar amb nosaltres , envia el teus comentaris, notes i/o aportacions a [email protected] .

Si tens un establiment i vols apareixer a la revista , demana’ns informació [email protected]

- Cuina_ Tarta Sacher- Mascotes_ Triar un acuari- Esport_ Anar en bicicleta- Salut_Terapies alternatives- Gastronomia_ Les “Tapas”- Bellesa_ Depilació làser- Moda_ Bosses XXL- Moda infantil_ Sabates - Natura_ Temps de bolets- Cultura_ Estrena “Aladí “- Noticies_ La ciutat al dia- Agenda_ Que es pot fer- Humor

Vols rebre la revista, vols que la rebi un amic? Subscripció gratuïta

Pastís Sacher o Sachertorte és una de les més famoses en el món. Es tracta d’un pastís format per dues capes de pa de pessic de xocolata, entre elles una capa de melmelada d’albercoc i tot cobert per xocolata negra.Va ser creada el 1832 per Franz Sacher, un aprenent de rebosteria qui, amb el seu mestre malalt va haver d’improvisar un pastís per al príncep Klemens Wenzel von Metternich i els seus convidats. Amb el temps els seus hereus van crear l’Hotel Sacher el qual encara segueix existint. Un no pot marxar de Viena sense tastar l’original pastís Sacher que es sol servir acompanyat de nata o crema i la recepta és un dels secrets més ben guardats.És una recepta de pastís fàcil de preparar que podeu tenir preparada el dia d’abans, i amb la qual triunfareu en qualsevol celebració, perque el Pastís Sacher és perfecte com pastís d’aniversari o com un postre especial, i si us agrada la xocolata aquest pastís us encantarà.Torrem les ametlles, piquem i reservem. En un bol gran posem la mantega que ha d’estar a temperatura ambient, com una pomada, i amb unes varetes batem i barregem bé amb el sucre glass. Fonem la xocolata al bany maria o al microones (una bona opció és fer-ho en la funció de descongelació) i afegim a la mantega, barregem bé i afegim els rovells d’ou, un a un, i seguim barrejant. Incorporem les ametlles picades i finalment la sal, la farina i el llevat. Finalment afegim les clares d’ou que muntem a punt de neu i barregem amb suavitat.Aboquem aquesta barreja en un motlle greixat i posem al forn uns 40 minuts a 170 º C. Traiem i deixem que es refredi. Obrim per la meitat i posem una capa de melmelada d’albercoc.Posem en un cassó a foc suau la xocolata amb la mantega i la nata , fonem i aboquem sobre el pastís cobrint la totalitat d’aquest. El guardem a la nevera encara que ho traurem una estona abans de servir per poder gaudir de tot el seu sabor.

Tarta Sacher

CUINA

Ingredients

125 gr d’ametlles100 gr de farina100 gr de sucre glass100 gr de sucre normal100 gr de mantega6 ous150 gr de xocolata1 sobre de llevat químic1 mica de sal.

SabadellComerç de proximitatA

Cobertura:

150 gr de xocolata125 gr de nata líquida30 gr de mantega de xocolata

Un truc, sempre que aneu a fer un pastís heu de donar la volta al pa de pessic, és a dir la part superior després del enfornat

és la que ha de quedar de base, així ens assegurem que la part superior del nostre pastís sigui totalment recta.

pequerecetas.com

SabadellComerç de proximitatA

Diferents tipus d’aquaris

MASCOTES

En primer lloc hem de tenir present quants diners volem gastar, ja que d’això dependrà quin tipus d’aquari podrem muntar. Una vegada hem pensat amb la nostra economia arribarà el moment d’escollir-lo i de determinar la seva ubicació. Hem de tenir en compte que l’aquari no es pot posar on li doni la llum directe del sol ja que tindríem un greu problema d’algues.

AQUARI FANTASIA Aquest tipus d’aquari és el més anàrquic ja que podem incorporar qualsevol decoració a gust del consumidor. Amb imaginació i paciència podem crear un fantàstic món submarí per als més petits.

Avgda. Estrasburg, 32SabadellTel. 93 537 78 56

AQUARI PAISATGISTIC Aquest tipus d’aquari es caracteritza per la combinació de plantes tapitzants i plantes fines, així com roques i branques. El propòsit d’aquesta modalitat és falsejar el tamany del tanc i per aconseguir això hem de barrejar tots els elements abans mencionats amb el fi d’aconseguir un profunditat a efectes visuals. El substrat juga un paper molt important i hem d’utilitzar un bon adob així com una sorra fina d’un color natural. Referent als peixos ornamentals comentar que en un aquari d’aquestes característiques s’utilitzen petits peixos de cardumen ja que el que interessa es que ressalti el paisatge.

AQUARI DE CICLIDS Aquest tipus d’aquari es caracteritza per un major numero de roques i grava gruixuda, així com en els altres tipus esmentats on la utilització de plantes era primordial, en aquest tanc no es així, degut a que el tipus de peix que incorporem són grans escarbadors i el seu caràcter és molt enèrgic per lo que es de gran importància que tinguin amagatalls per a la seva bona convivència.

AQUARI HOLANDES Sobre aquest tipus d’aquari podem dir que es caracteritza per incorporar una gran varietat de plantes de diferents tipus, així com en els aquaris paisatgístics els peixos que s’utilitzen són petits, en els holandesos podem jugar amb diferents tamanys i aconseguir un aquari comunitari on el que es busca és una simbiosi de peixos i plantes.

ESPORT

El ciclisme és un esport que dia a dia pren més popularitat al nostre país.És un exercici aeròbic boníssim i està comprovat que ens ofereix moltíssims beneficis, aquí n’explico alguns.Els més importants pel que fa a la salut, són que millora el rendi-ment cardiovascular, ja que augmenta el ritme cardíac i redueix la pressió sanguínia, de manera que redueix el risc de tenir un infart.Redueix el colesterol negatiu i augmenta el positiu que és el que protegeix els vasos sanguinis.És un excel·lent exercici per tonificar i enfortir els músculs de les cames, sense danyar les articulacions. Aquest és un dels beneficis més notables d’anar amb bici, ja que en no suportar les articulacions el pes del cos, l’energia i les substàncies nutritives poden ser difoses més fàcilment pels cartílags, prevenint el desenvo-lupament de l’artrosi.Millora notablement el sistema immunològic.És un dels esports on més calories cremem, prop de 600 calories en una hora. Però a més, igual que en altres esports, alliberem les famoses endorfines, anomenades hormones de la felicitat, el que ens fa sentir molt bé, ens relaxa i redueix l’estrès.És una excel·lent manera de gaudir de la natura i ens dóna la possibilitat de conèixer circuits i senders. És un esport ideal per fer en família.A més, és un mitjà de transport que ajuda a cuidar el medi ambient ja que no contamina. Hi ha països com Nova Zelanda, Dinamarca, Holanda, on moltíssima gent fa servir diàriament la bicicleta com a mitjà de transport.Després de llegir tots els beneficis m’imagino que ja vols començar a practicar-lo.Si vols comprar una bici, el més important és que triïs l’adequada.Hi ha dos tipus de bicicletes, les de ruta i les de muntanya.La meva recomanació, si mai has practicat aquest esport, és començar amb les de muntanya o tot terreny que són més fàcils de fer servir que les de ruta.Hi ha moltíssims models i marques de bicicletes, l’important és anar a alguna botiga especialitzada on t’aconsellin quin tipus de bici és la millor per a tu.Però el més important és que la provis i que et sentis còmode en ella. De res serveix que et compris la millor bici, si et queda incomoda la mesura. Per això la mesura del quadre és fonamental.Si l’objectiu és entrenar i anar millorant, el pes del quadre és un tema important, ja que com més lleuger sigui, millor serà el teu rendiment. Sempre és bo invertir en un bon quadre.És increïble com una bona bicicleta et fa rendir molt millor.Si voleu practicar aquest esport, cada vegada hi ha més grups d’entrenament on es podeu sumar.

El ciclisme.Un esport boníssim per a la salut.

SabadellComerç de proximitatA

L’ entrenament en equip és molt bo, ja que ens obliga a seguir un ritme i es van fent diferents treballs que ens ajuden a millorar el nostre rendiment.Aquí van alguns consells per a principiants:Utilitza sempre casc!Porta una ampolla amb aigua perquè és importantíssim hidratar immediatament.Sempre hem de respectar les regles de trànsit.No vagis molt a prop dels cotxes del davant perquè els frens de la bici no són tan forts com ells ,i si frenen de cop, te’ls emportaràs.Fes exercicis d’estirament abans i en acabar de pedalar.Ajustar la mesura del seient perquè la cama et quedi en la mesura correcta. No és bo que estigui totalment estirada ja que et pot malmetre el genoll, i si aquesta es molt curta, no podràs pedalar bé.Si vas de nit és fonamental posar llums davant i darrera de la bici. El millor per a les del darrera és que siguin intermitents.No oblidis tots els consells per començar amb aquest esport que és boníssim.Anima’t que no t’en penediràs!

SabadellComerç de proximitatA

SALUT

Teràpies alternativesMassatge Relaxant amb Gemoteràpia

SabadellComerç de proximitatA

Massatge amb oli calent combinat amb aromes d’alta qualitat de propietats relaxants i medicinals, amb final de gemoteràpia. Ajuda a trobar l’equilibri entre la part mental-emocional, física i energètica. Viu una l’autèntica experiència del relaxament a través dels sentits. Molt útil per a combatre l’estrès i l’ansietat.

Què és la Gemoteràpia?. Es tracta d’un sistema d’equilibrat a través dels principals centres energètics del cos, utilitzant el poder medicinal dels cristalls de quars i d’altres gemmes i pedres precioses.

GASTRONOMIALes Tapes , un plat de moda

SabadellComerç de proximitatA

Les tapes formen part de la cultura gastronòmica espanyola.Centenars d’anys de tradició que ens han deixat moltes coses per descobrir.

Història de les tapes El Rei Alfons X “El Savi”

S’assegura que va ser el rei Alfons X “El Savi” qui va disposar que a les fondes castellanes no es servís vi si no era acompanyat d’alguna cosa de menjar. Això evitava que el vi pugés ràpidament al cap.La tapa, en principi, es dipositava sobre la boca de la gerra o got servit, de manera que “tapava” el recipient, d’aquí l’origen de la paraula. Servia per acompanyar la beguda i per evitar que algun “visitant volador” entrés al preuat líquid. En aquells temps la tapa consistia en un tall de pernil o en rodanxes de xoriço o d’un altre embotit i, de vegades, era substituït per una falca de formatge.Cervantes, en “El Quixot”, anomenava a les tapes “cridaners” i Quevedo “avís” o “avisillo”.Hi ha qui assegura que la història de la tapa va sorgir arran de la següent anècdota:El Rei Alfons XIII estava realitzant una visita oficial a la província de Cadis i en passar pel Ventorrillo del Chato (“venta” que encara avui existeix) es va parar per descansar una estona. El Rei va demanar una copa de Jerez, però en aquest moment un corrent d’aire va entrar en la “venta” i, perquè el vi no s’omplís de sorra de la platja el cambrer va tenir la feliç idea de posar “una lonchita” de pernil al tastavins real . El Rei va preguntar per què posaven aquesta tall de pernil sobre la copa, i el cambrer disculpant li va dir que va col·locar així la “tapa” per evitar que el vi es fes malbé amb la sorra. Al Rei li

va agradar la idea, es va menjar la tapa, es va beure el vi, i va demanar que n’hi servissin un altre, però amb “una altra tapa igual”. En veure això, tots els membres del Tribunal que l’acompanyaven van demanar el mateix. Com podem observar, és més o menys la mateixa història però amb un altre protagonista.La Reial Acadèmia Espanyola, la defineix com “qualsevol porció d’aliment sòlid capaç d’acompanyar una beguda”. Tanmateix, la tapa té diversos noms, segons la regió espanyola on es prengui. A Aragó i Navarra s’anomena “alifara”, al País Basc “poteo”, etc. La beguda que generalment acompanya la tapa és el vi, (qualsevol d’ells, i segons la regió), encara que cada vegada s’imposa més el consum de cervesa, fet fàcilment comprovable en qualsevol establiment que visitem.Les tapes s’han diversificat moltíssim amb el temps. Abans es reduïa al que s’ha dit anteriorment i ara, a més de les típiques olives en totes les seves varietats i els fruits secs, apareixen petites tapes de guisats típics servits en petites porcions, que molt bé poden substituir un dinar o sopar, on l’únic que no hi té cabuda és el dolç. El que mai hem de fer és considerar les tapes com el típic menjar ràpid americà. És més natural i la seva pràctica genera amistat i germanor.

GASTRONOMIAKm 0 , una altra manera de comprarProductes de casa Productes de proximitat

La Pubilla Una de les primeres càrniques que assumeix un compromís amb la salut, el mediambient, l’economia local, els productes de casa, la qualitat i la satisfacció dels clients.“Sense incrementar el preu, s’incrementa la qualitat del producte i el client ho nota” ens comenten des de La Pubilla. Els trobaràs al carrer Jovellanos nº6 ( plaça del mercat ). Especialistes en productes casolans.

SabadellComerç de proximitatA

És un trastorn que apareix en persones genèticament predisposades, de totes les edats a partir de la infància. Els símptomes inclouen diarrea crònica,

retard del creixement i / o del desenvolupament infantil, fatiga, erupcions a la pell, pèrdua de pes, canvis en el caràcter,

vòmits i ventre inflat, encara que aquests símptomes poden estar absents i apareixer de tant en tant, en qualsevol dels òrgans i sistemes del cos. S’estima que la malaltia afecta a 1% de la població, encara que es pensa que és una malaltia considerablement sub-diagnosticada. Com a resultat d’exàmens precoços, s’està observant un nombre creixent de diagnosticats asimptomàtics. L’únic tractament eficaç és el canvi a una dieta per vida

lliure de gluten i permetre la regeneració de les vellositats intestinals.

Tot i que el trastorn és causat per una reacció a les proteïnes del blat, no és el mateix que una al·lèrgia al blat. El terme

adequat és intolerància al gluten, enteropatia sensitiva al gluten, esprue endèmic no-tropical i esprue celíac. El terme «celíac» ve del grec κοιλιακός (koiliakós, intestinal). Va ser introduït al segle XIX en una traducció de l’obra del metge grec Areteo de Capadòcia, que és considerada la primera descripció de la malaltia.

Celiaquia

BELLESASabadellComerç de proximitatA

Una interrogant que encara avui en dia segueix generant dubtes és l’eficàcia de la depilació definitiva enfront dels mètodes més tradicionals de depilació.Depilació làser, el mètode d’eliminació del borrissol corporal mitjançant l’aplicació d’una llum concentrada o coneguda com llum làser, la qual és aplicada directament sobre la zona que es vol depilar, de manera que va cremant els fol·licles pilosos, eliminant no només el pèl que es troba en el moment en què es realitza la sessió, sinó que no permet que torni a créixer mai més. Aquest tractament és molt més efectiu, és pràcticament indolor, i elimines el pèl per sempre, per tant resulta molt millor que els altres mètodes, però el tema és que si no es realitza en una clínica adequada amb metges especialitzats, és molt probable que les coses no vagin tan bé, hi ha la possibilitat que sorgeixin efectes secundaris en el pacient a causa de l’aplicació de la llum làser. La tecnologia s’ha desenvolupat de manera que la depilació làser és gairebé tan senzilla com arreglar una càries, i que es pot realitzar en la majoria de persones sense inconvenients.

Solució definitiva. Depilació làser

CAMES SENCERES 144,50 € Estalvies: 15.00%Imprimeix aquesta pàgina o fes una foto amb el mòbil per accedir al descompte.

Al principi, quan els vam veure per primera vegada, hem de reconèixer que totes ens vam sentir sorpreses. No obstant això, a poc a poc totes comencem a mostrar-nos fascinades per les bosses XXL. Moltes marques de moda s’han mostrat especialment interessades a desenvolupar els seus models XXL. En l’actualitat, els accessoris són les alternatives que tenim les dones per aconseguir vestits totalment diferents, fins i tot usant les mateixes peces.

El potencial de la combinació de diferents accessoris (avui amb moltíssima varietat) és una conquesta de la moda de les últimes dues dècades, de manera que estem parlant d’un fenomen relativament recent.

Les maxibosses, com s’els hi diu massivament, o bosses XXL semblen ser l’opció que moltes dones trien per complementar els seus looks. Transmeten un missatge de sofisticació i elegància particular, sense perdre la comoditat i la senzillesa característica femenina.

Finalment, ja són moltes les celebritats que han optat per les bosses XXL, reforçant la tendència. N’hi ha en tot tipus de colors i models, sempre és convenient tenir-ne almenys dos de diferents per combinar. Generalment, es nota la preferència de bosses de colors llisos.

MODASabadellComerç de proximitatA

Bolsos XXL

Bossa Gabs de pell italiana de qualitat immillorable. Amb tres formes diferents en una mateixa. La seva posició inicial és de cartera “tipus portafolis o PC”, forma plana.La segona posició és la tipus “cabàs”, molt fàcil de canviar (sistema clicks).I per últim el tipus “bauletto”.Disponible en diferents colors, materials (grabat, pel, pell llisa) i amb butxaques o sense.

Bossa Gabs de pell convertible en tres3 Bosses en 1

Bossa italiana de Francesco Biasia de pell i color morat amb disseny super exclusiu.

Especial SabadellBotigues.Com

PREU PROMOCIÓ 99,00 € Estalvies: 276,00 €!!!Imprimeix aquesta pàgina o fes una foto amb el mòbil per accedir al descompte.

SabadellComerç de proximitatA

El sastre, una espècie en extinció

Entre les eines que utilitza el sastre per al seu treball destaquen l’agulla, les tisores grans específiques per l’ofici i el didal sense fons, ja que les puntades es donen empenyent l’agulla amb el costat del didal, el que permet major rapidesa, i no per el front com ho fan les modistes. Hi ha una dita castellana sobre això “Sastre sin dedal, cose poco y mal ”. Així mateix, utilitzen agulles més curtes que les utilitzades per les modistes. Altres eines i màquines necessàries són la planxa, la màquina de cosir, el metre o “centímetre”, “alfiletero”, agulles i guix o pedra de marcar, que a Barcelona també diuen sabó. Encara queden sastres (se segueixen fent vestits a mida, principalment per casaments), gairebé no hi ha aprenents i són els mateixos mestres els que eviten en alguns casos que els seus fills continuïn amb l’ofici familiar per considerar-lo un treball molt sacrificat i de futur problemàtic. Tot sembla indicar que no està lluny el dia en què desaparegui (o quedi com figura testimonial) l’entranyable figura del sastre que sobretot en les petites poblacions, ho era de la família amb la qual mantenia una relació que superava la purament comercial. Desapareixerà el treballar la “entretela”, les muscleres d’escuma, picar colls i “plastones” per donar-li forma a les americanes, ajustar “la càrrega masculina” perquè els pantalons quedessin impecables, els traus manuals, el treball de quadrar l’estampat de la tela durant el tall per que les ratlles o quadres casessin, .... Serà difícil tornar a veure la figura del sastre cosint la peça sobre la seva faldilla. Sempre ens quedarà l’escultura homenatge al sastre que tenim a Sabadell (Plaça del Sastre / Ronda Zamenhof) i que ens recorda la tradició tèxtil de la ciutat.

Imprimeix aquesta pàgina o fes una foto amb el mòbil per accedir al descompte.

MODASabadellComerç de proximitatA INFANTIL

Pensant en els més petits

Els orígens de Vincent Shoe Store se situen a Suècia l’any 1998, quan va néixer en Vincent. El tiet del nadó, Thomas, i un amic, Patrick, van decidir regalar-li unes sabates. Va ser aleshores quan es van adonar que el mercat no oferia calçat infantil divertit, funcional i de qualitat. Així, en Patrick i en Thomas, van decidir dissenyar la primera col·lecció de sabates amb el nom de Vincent i obrir la botiga el 1999. Avui, 13 anys més tard, s’han aconseguit establir al mercat i obrir més de 40 botigues repartides per tot el món.

Anna Planas va descobrir la marca Vincent i, a banda de la qualitat del producte, va prendre en consideració els valors de la botiga. Així, va decidir endinsar-se en el món de la sabateria infantil. A Vincent, l’Anna s’encarrega personalment de mesurar els peus dels nens i, a partir d’aquí, oferir-los les sabates que els siguin més apropiades i que, a més, s’adaptin al seu dia a dia. “Els petits tenen tanta activitat que, comparativament amb els adults, pugen cada dia el Kilimanjaro; per això, és molt important que el seu calçat sigui còmode i s’adapti a les seves rutines”, ha explicat l’Anna. Al carrer Palanca, on se situa Vincent Shoe Store, trobem una àmplia varietat de sabates i sabatilles esportives, a més d’alguns complements com mitjons, o bosses. Entre els productes estrella de la botiga, trobem les sabates que serveixen als petits per començar a caminar. Com en la resta de models Vincent, aquestes primeres calçadures, les “First walkers”, estan dissenyades pensant en l’ activitat de cada etapa de la vida i en aquest cas, reuneixen 3 característiques

bàsiques per ajudar els petits a guanyar estabilitat i seguretat en les primeres passes: sola fina i flexible, turmell agafat suaument i puntera de protecció a l’hora de gatejar. Tot això embolcallat amb un disseny molt atractiu i materials de primera qualitat han donat l’èxit a la marca sueca.

A Vincent Shoe Store es poden trobar sabates des dels 0 fins als 10 anys i els productes necessaris per a la cura del calçat. A més, també venen plantilles adaptades a la temporada, tan necessàries en aquests peuets que suen tant degut a l’activitat que tot nen/a sà té i que busquen el confort en totes les passes que fan els petits de casa cada dia. I és que, recordeu, els peus són els pilars de la vida dels vostres fills.

Imprimeix aquesta pàgina o fes una foto amb el mòbil per accedir al descompte.

NATURASabadellComerç de proximitatA

Temps de bolets

CARÀCTERS MACROSCÒPICS

- BARRETPrimer el seu barret és convex, evolucionant a estès i finalment deprimit en forma d’embut. Cutícula no separable, d’un típic color ataronjat zonada amb cercles concèntrics més foscos, en temps humit esdevé glutinosa .Normalment de 3/15 cm. de diàmetre encara que s’han vist alguns exemplars de més diàmetre, és carnós i compacte i es trenca amb relativa facilitat. Marge llis i enrotllat fins a la seva maduresa on pot arribar a aixecar-se. Poden aparèixer taques verdes a l’envellir.

- LÀMINESLàmines adnates o lleugerament decurrents, atapeïdes, de color grog/taronja que vira a verd en les zones ferides o manipulades. Aresta sencera del mateix color.

- PEUPeu curt respecte al barret, mides 3.5x8cm. cilíndric, més estret a la base, trencadís com el guix, color taronja blanquinós, amb petits cercles foscos de color més vermellós (escrobícules) . Al principi és massís, més tard es va buidant i debilitant amb l’edat.

- LÀTEXLàtex d’un color taronja intens que no canvia de color en contacte amb l’aire. Es torna de color verd quan s’asseca.

NOMS VULGARS EN CATALÀRovelló, Pinetell, Rovelló pinetell, Pinenc, Rovelló d’obaga, Pinenca

ALTRES NOMS VULGARSNíscalo, Nízcalo, Nícalo, Míscalo, Mízcalo, Rovellón, Añisquete, Anizcle, Mícula, Guíscalo, Guíscano, Pinatel, Robullón, Revollón, Mizclo, Reboñuelo (Cast). Esnegorria, Nizcaloa, Piñutela, Esne gorri (Eusk).Fungo de muña (Gal).

NOM CIENTÍFIC : LACTARIUS DELICIOSUS

- CARNCarn de color blanc que al tall vira immediatament al ataronjat i posteriorment al verd. És consistent, massissa, de gust dolç amb regust final un punt amargant.

- OLOROlor agradable, molt suau que recorda a la resina.

HÀBITATS’associa amb qualsevol tipus de Pi (des de el Pi Negre al Pirineu fins al Pi Blanc a la costa). A més amb alguns matolls com el Ginebre, l’Arboç, el Bruc o el Boix.Prefereix i és abundant sobretot a sòl silici però també surt a sòl calcari

ÈPOCA D’APARICIÓEl trobem al Pirineu a cotes altes a partir del mes de juliol fins a setembre. Al Pre-Pirineu, la Catalunya Central i a mitja muntanya surt de setembre a novembre i al Litoral i Pre-Litoral el podem trobar desde l’octubre a fins i tot gener.

POSSIBLES CONFUSIONSAmb el lactarius deterrimus que té el sabor amargant, molt menys zonat i el làtex vira a vermell.Amb el lactarius tominosus de sabor molt amargant, làmines color crema i làtex blanc. Creix sota bedolls.Amb altres lactarius comestibles com el sanguifluus, semisanguifluus i salmonicolor que tenen el color del làtex diferent al del deliciosus.

OBSERVACIONS, CURIOSITATS I CONSELLSÉs un bolet molt buscat i apreciat pels aficionats, sent l’espècie que més comerç mou a Espanya. Pertany a la secció Dapetes que es caracteritza pel color del làtex ataronjat i sabor lleugerament amargant.Si es vol trobar en abundància sempre s’han de mirar arbres joves, de menys de

15 anys i de més de 2 anys. Al ser bolets del segon estadi, s’han de buscar allà on acaben les arrels que acostuma a coincidir on

acaba la copa de l’arbre. Es un bolet que prefereix les obagues i els boscos més aviat humits. Les carenes dels boscos són

un bon lloc també ja que són zones on acostuma a haver-hi pins joves. Boscos que reben una forta explotació forestal o “estassades” puntuals també són bons llocs on trobar-los, així com plantacions de pins. Els boscos oberts amb moltes clarianes també són força ideals, així com marges de camins o zones estassades. No els busqueu en boscos tancats i vells.

www.tallerdebolets.com

SabadellComerç de proximitatA NATURA

El Teatre Sant Vicenç prorroga l’AladíEl gran èxit de públic obliga al Teatre Sant Vicenç a prorrogar un dels muntatges teatrals més ambiciosos del Centre, ‘‘Aladí i la llàntia meravellosa.’’

L’espectacularitat de la posada en escena, la força dels actors, els balls, la música entre altres atractius van fer vibrar els espectadors en totes les funcions.

L’atenció del públic es manté durant tota l’estona amb molta intensitat. En diversos moments, els espectadors més menuts han respost a les preguntes fetes pel Geni. Fins i tot, un petit grup de joves espectadors, durant la salutació, s’ha aixecat a ballar les cançons i a seguir els passos que feien les ballarines del Geni.

Les representacions continuaran durant els diumenges del mes novembre, fins el dia 25 de novembre en sessions de matí a 2/4 de 12 i de tarda a les 6.

CENTRE SANT VICENÇMontllor i Pujal, 103

La Creu Alta . 08208 – SabadellTel. 93 717 94 01

SabadellComerç de proximitatA CULTURA

ESPECTACLES

La ciutat al dia

Segons el govern, l’oficina no comporta cap despesa extra.

El govern local va anunciar el divendres passat que ha posat en marxa una Oficina de Control de Qualitat municipal. Segons asseguren, ajudarà a resoldre les incidències que puguin sortir en qualsevol expedient en que intervingui el consistori. L’oficina s’ubicarà als baixos de l’edifici consistorial i l’actual portaveu del govern, Josep Ayuso, en serà el responsable polític.

SabadellComerç de proximitatA NOTICIES

L’ajuntament crea una oficina interna de control de qualitat

Èxit de la campanya ‘Omplim el Rebost’: 30 tones d’aliments La ciutadania desborda les previsions inicials i es recullen 30.000 quilos.

La presidenta del Rebost es mostra molt satisfeta pels resultats.”No m’ho esperava”, diu.

Missió complerta. Si els responsables del Rebost Solidari de Sabadell asseguraven fa uns dies que volien recollir 20 tones d’aliments en la campanya ‘Omplim el Rebost’ però amb la boca petita deien que cada cop és més difícil, els resultats han mostrat una col·laboració cada cop més gran. La ciutadania ha donat un total de 30 tones d’aliments.

8.000 persones mengen del Rebost

Gala solidària amb els malalts de càncer al teatre Sant VicençLa Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncolliga, ha celebrat la primera gala Solidària Oncolliga Sabadell al teatre Sant Vicenç, amb l’objectiu d’ajudar i donar suport a les persones amb càncer i a les seves famílies.

La gala ha mostrat la solidaritat i el compromís de la societat envers als malalts de càncer.

S’han superat amb escreix les expectatives marcades, amb ganes de repetir el proper any.

Anar a la noticia

Anar a la noticia

Anar a la noticia

Que es pot fer ??SabadellComerç de proximitatA AGENDA

Fins el 18 de novembreExposició Òmnium Cultural de Sabadell

LLOC: Casal Pere Quart Rambla 69 08202 Sabadell

Exposició commemorativa dels 40 anys d’Òmnium Cultural de Sabadell.

L’exposició es pot visitar del 5 al 18 de novembre.

‘Rebufaplanetes’

LLOC: Teatre Municipal la Faràndula Carrer d’Alfons XIII 33 08202 Sabadell

PREU: Adults 17 € i nens fins a 12 anys 10 €

Aigua, sabó, talent… i la intervenció de l’atzar. Fa anys que Pep Bou construeix els seus espectacles amb aquesta barreja d’ingredients i les seves bombolles de sabó han fet la volta al món diverses vegades. Bufaplanetes va ser el seu primer espectacle, estrenat fa trenta anys, i va convertir Pep Bou en referent ineludible del teatre visual europeu. Amb Rebufaplanetes, una actualització del cèlebre muntatge, assoleix la màxima esplendor amb el punt just de precisió tècnica i d’excel·lència teatral. Com deia el crític Jordi Jané quan l’espectacle va fer temporada al Poliorama: “Bou converteix l’atzar en poesia”.

11 novembre 2012 _18:00 - 19:30h.

‘El Més Petit de Tots’ – Festa d’inauguracióFesta d’inauguració de la setena edició d‘El Més Petit de Tots, festival internacional d’arts escèniques per als més petits (0-5 anys), al Teatre Principal. En diferents racons del teatre, diverses propostes intimistes, properes, delicades, per estimular les descobertes artístiques dels nens i nenes en els seus primers anys.

LLOC: Teatre Principal Carrer de Sant Pau 6 08201 Sabadell

17 novembre 2012_12:00 - 13:00h.

PREU: 8 €. (Amics de LaSala 6 € )

SabadellComerç de proximitatA HUMOR

- Maruja, no va lo de Internet.- Pues llama.- Es aquí lo de Internet?- Sí, aquí le damos el servicio técnico a su conexión ADSL. Dígame en qué puedo ayudarle?- No me va lo de Internet.- Conectó usted el router??- Sí, sí.- Y los filtros??- Sí, sí.- Bien, vamos a comprobar la señal que le llega al router. Un momento, por favor. No cuelgue, será un minuto.- Vale.Pasados unos instantes.- Su conexión es buena. Al router le llega muy buena señal. Debe ser un problema de su ordenador.- De qué??- De su ordenador.- Ordenador?? Y eso que es lo que es ???. Marujaaaaaaaaaa !!!!!!!

Lo de Internet

SabadellComerç de proximitatA

Sabadell novembre 2012Disseny i maquetació: TALLER DE MARKETING