12
21è CICLE • del 27 de gener al 3 de març de 2018

Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

21è

CICL

E • d

el 2

7 de

gen

er a

l 3

de m

arç

de 2

018

Page 2: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Cada any, quan l’hivern ja s’acaba i la ciutat comença a vestir-se de primavera, el jazz surt al carrer de la mà del cicle Jazz a prop, que ens permet gaudir d’una extraordinària programació musical i escalfar motors de cara a la propera edició del Festival de Jazz de Terrassa. Així, durant els primers mesos de l’any, Jazz a prop ens convida a passejar per diferents escenaris i descobrir gratuïtament tot un conjunt de propostes jazzístiques d’alta qualitat i obertes a tota mena de públics.

Al llarg dels darrers vint-i-un anys, Jazz a prop ha portat als barris i districtes de la ciutat un ampli catàleg de formacions i estils del millor jazz, coherent amb la seva voluntat de ser una porta oberta al jazz, a la música i a la cultura de la nostra ciutat. En aquesta edició, amb la qual celebrem el 21è aniversari de la mà de l’associació MujazzT, comptem també amb la col·laboració d’entitats i associacions dels barris, que s’impliquen en la difusió d’aquest gènere musical que ha esdevingut un dels grans signes d’identitat de Terrassa.

Jazz a prop continua, doncs, fidel al seu objectiu: consolidar-se com una activitat fonamental per apropar el jazz a tothom, donar a conèixer un ampli ventall d’intèrprets i formacions musicals de primera línia i amb un marcat accent terrassenc i democratitzar l’accés a la cultura. Les seves vint-i-una edicions són una prova més de què a Terrassa la cultura creix i s’obre a tothom com el que realment és: un instrument essencial de progrés, de benestar i de qualitat de vida.

Afredo VegaAlcalde de Terrassa

PRESENTACIÓ

Page 3: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Malgrat que les dones han tingut un paper molt important dins la història del jazz, l'estereotip popular va anar restringint la participació femenina al paper de vocalista prestant al jazz una veu més sensual i dúctil que la que es podia escoltar entre els homes, un punt de torbació i sentiment que apropava la sofisticació jazzística a la seva arrel del blues.

Encara que hi ha hagut instrumentistes femenines de qualitat excepcional, la història del jazz les ha deixat fora del reconeixement per les seves contribucions. Dones que van lluitar al llarg de cent anys davant d'enormes prejudicis en l'àmbit del jazz per aconseguir ser considerades per la societat en un pla d'igualtat respecte a l'home. Durant molts anys l'opció de la dona a dedicar-se al jazz va estar menyspreada des del punt de vista de la masclista i racista societat imperant del segle passat.

No tan sols van patir el rebuig del seu entorn social aquelles dones afro descendents que es van dedicar a fer alguna cosa més en la música popular que no fos cantar, sinó també la dona blanca, malgrat de gaudir dels avantatges en EUA de pertànyer a la classe històricament dominant sense patir els salvatges efectes de la discriminació racial, va haver d'enfrontar-se a un doble estigma: el de ser dona en l'ambient masclista del jazz i el rebuig de la societat dominant en practicar una música indiscutiblement impregnada de tradició afroamericana.

Als anys 70 es va començar a generar algun interès impulsat pels moviments feministes de l'època però no va ser fins a la dècada dels 80 que les dones van començar a estar presents en tots els àmbits del jazz, des de l'àmbit de la producció fins a l'artístic. L'accés a l'educació musical en prestigioses escoles superiors va permetre que les dones abordessin instruments anteriorment exclusius per als homes, com la bateria o la guitarra elèctrica. Són molts els noms de dones jazzistes que han sonat des de llavors, la majoria unides al moviment feminista o a una posició política identificada com d'esquerres que des dels 60 s'ha mantingut en l'univers del jazz fins a l'actualitat.

Gemma PlansPresidenta de MujazzT, Associació de músics de Jazz de Terrassa

LA DONA I EL JAZZ

Page 4: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Gumbo Jass Band

INAUGURACIÓ DEL CICLE

Oscar Font TROMBÓ I VEUCesc Miralta CLARINET

Pep Traver BANJODavid Parras TUBA

David Forns WASHBOARD

Mercat de Sant PerePlaça del Triomf s/n

JAZZ TRADICIONALDes de la seva creació, l’any 1998, la banda de jazz tradicional Gumbo Jass Band, formada per sis músics de reconegut prestigi en l’àmbit estatal, ha apostat per preservar i difondre l’estil més primigeni del jazz, nascut a principis del segle XX a la ciutat de New Orleans. Al llarg dels anys, la Gumbo Jass Band ha actuat amb gran èxit per nombroses ciutats catalanes i per la resta de l’estat espanyol, consolidant-se com una banda estable i respectada dins la comunitat del jazz clàssic i tradicional.

A L

ES 1

2 H

DIS

SABT

E 27

de

gen

er

Hi col·labora: Associació de concessionaris i venedors del Mercat del Triomf

Page 5: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

WOMClara Luna PIANO I VEU

Gemma Abrié CONTRABAIX I VEULaia Fortià BATERIA I VEU

Centre Cívic Montserrat RoigAvinguda de Barcelona, 180

JAZZ-SOULClara Luna, Laia Fortià i Gemma Abrié són tres representants de la nova i abundant generació de músics del panorama català, però a més elles són dones amb empenta, talent i una llarga i sòlida trajectòria.L'amistat i els diversos projectes en els quals han coincidit les han apropat. Elles han unit esforços per aventurar-se en un nou repte musical: poder cantar i tocar un instrument alhora.Així, a més de cantar, la Clara es posa ara darrera el piano, l'instrument que la va formar en l'àmbit clàssic, i la Gemma darrera el contrabaix, l'instrument que ja fa temps la va enamorar; i la Laia, a més de tocar la bateria, s'atreveix amb algunes veus que se sumen a les de la Clara i la Gemma.De la unió d'aquestes inquietuds en resulta una proposta compacta, atrevida, sensible i atractiva a tots els sentits, on conflueixen diferents estils com el jazz, la bossanova, el soul o el pop a través d'arranjaments propis.

A L

ES 2

0 H

DIS

SABT

E 27

de

gen

er

Hi col·labora: AV de Ca n’Anglada

Page 6: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Guillermo Calliero

S.A.P.(South American Project)

LATIN-JAZZSis músics amb una trajectòria amplíssima dins l’espectre jazzístic català, espanyol i internacional uneixen el seu bagatge musical per plasmar-lo en un projecte que porta el segell de la música sud-americana i el seu mestissatge amb el jazz.El tango, el candombe, la samba, la chacarera i la salsa són alguns dels ritmes que ens convidaran a gaudir d’un viatge jazzístic diferent.Posseïdor d’un so net, rodó i càlid, amb una tècnica depurada i un fraseig bop que domina amb mestria, Guillermo Calliero és un dels trompetistes més respectats de l’escena jazzística sud-americana i europea.

A L

ES 2

0 H

DIS

SABT

E 3

de f

ebre

r

Hi col·labora: AV Grups Gibraltar – Plaça de Lluís Companys i Jazz Terrassa

Casal de Can BoadaCarrer Joan d’Àustria, 11

Guillermo Calliero TROMPETA I FISCORNGabriel Amargant SAXO TENOR

Federico Mazzanti PIANO I ARRANJAMENTSMartin Laportilla BAIX ELÈCTRIC

Humberto"Caballo" Perdomo PERCUSSIÓNico Correa BATERIA

Page 7: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

12CuerdasVíctor Martínez GUITARRA ELÈCTRICA I ACÚSTICA

Rubén Lorente GUITARRA FLAMENCA

Amb la col·laboració especial de:Xavi Castillo CONTRABAIX I BAIX ELÈCTRIC

Sergio Martín PERCUSSIÓ

FUSIÓ12Cuerdas és el duet musical de Víctor Martínez i Rubén Lorente, dos amics de tota la vida que s’uneixen per a compartir, improvisar i fusionar música.Tenen estils de tocar la guitarra molt diferents. En Rubén, amb la seva guitarra flamenca, potent i càlida a la vegada. En Víctor, amb la seva guitarra elèctrica, ritmica i subtil. L’estil personal dels dos s’ajunta per projectar un so únic, cuidat i elegant.Aquest format quartet compta amb l’especial col.laboració a les freqüències greus d’en Xavi Castillo i el ritme flamenc d’en Sergio Martín. 12Cuerdas es vesteix de gala amb aquest format, omplint de màgia i misteri cada tema.El repertori es nodreix d’algunes composicions originals i de clàssics de grans autors del flamenc, del jazz i de la música popular: des dels Beatles a Chucho Valdés, tots ells sonen a 12Cuerdas.

A L

ES 2

0 H

DIS

SABT

E 17

de

febr

er

Hi col·labora: AV de La Maurina

Centre Cívic Maria Aurèlia CapmanyAvinguda d’Àngel Sallent, 55 (antiga Bòbila Almirall)

Page 8: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Gerard Nieto

Reunion Three

SWINGReunion Three és el nom del projecte liderat pel pianista Gerard Nieto i integrat per Kike Angulo a la guitarra i Pere Loewe al contrabaix, que presenta el seu primer treball discogràfic enregistrat a l’Auditori Pau Casals del Vendrell. És la fórmula de trio amb piano, guitarra i contrabaix, encetada cap el 1940 pel Nat King Cole Trio, a la qual aquestes tres primeres figures del nostre panorama musical tenen l’encert de donar continuïtat.Amb un repertori agradabilíssim, integrat majoritàriament d’estàndards i clàssics del gènere, aquest trio ens ofereix un jazz que posa en relleu allò que en aquesta música és fonamental, allò que li dóna la seva identitat i que n’ha fet un llenguatge estimat a tot el món. Ens estem referint a les qualitats rítmiques, és a dir al swing, i també als recursos expressius que donen al fraseig dels instruments la mateixa calidesa i sensualitat que caracteritza la musica vocal afro-americana.

A L

ES 1

9 H

DIU

MEN

GE 1

8 de

feb

rer

Hi col·labora: AV del Segle XX

Casal del Segle XXPlaça del Segle, 11

Gerard Nieto PIANOKike Angulo GUITARRA

Pere Loewe CONTRABAIX

Page 9: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Elisabeth Raspall Quintet

JAZZ D’AUTORVint anys després del seu primer disc, “Triangles”, la pianista i compositora Elisabeth Raspall torna a reunir a la mateixa formació per editar el seu nou treball amb un títol que respon al seu estat d’ànim: “Vital”.Amb una sonoritat banyada per la mediterrània, càlida, subtil i sensorial, Raspall ha sabut teixir un jazz d’una cadència molt personal i en companyia d’aquests músics, la complicitat és màxima.Aquest és l’onzè cd de la seva discografia pròpia, amb música original.

A L

ES 1

9 H

DIS

SABT

E 24

de

febr

er

Elisabeth Raspall, PIANO I COMPOSICIÓDani Pérez, GUITARRA

Benet Palet, TROMPETAJosep Pérez Cucurella, BAIX

Marc Miralta, BATERIA

Centre Cívic Alcalde MoreraPlaça de Can Palet, 1

Hi col·labora: Club de la Gent Gran de Can Palet, AV de Can Palet i Grup de Dones amb Iniciativa

Page 10: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Miratzazz de Nova Orleans

Jay Wallys TROMPETAJuli Aymí CLARINET

Roger Canals BANJOFèlix DeBlas TUBA

Mercat de La IndependènciaRaval de Montserrat, 41

DIXIELANDUn quartet de músics ens faran volar fins a les ribes del Mississipí, on va néixer el jazz. Cinc músics de primeríssima qualitat que, amb una instrumentació típica del dixieland, ens transportaran als carrers de Nova Orleans de principis de segle XX, talment com si es tractés d’un miratge.

A L

ES 1

2 H

DIS

SABT

E 3

de m

arç

Hi col·labora: Associació de Concessionaris del Mercat de La Independència

Page 11: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

Afro BlueGabriel Amargant SAXO ALT

Xavier Figuerola SAXO TENORXavier Algans PIANOPepo Domènech BAIXRicard Grau BATERIA

Centre Cívic President MaciàRambla de Francesc Macià, 189

LATIN-GROOVEAfro Blue és probablement una de les bandes de jazz catalanes amb més llargatrajectòria. Han realitzat concerts arreu de Catalunya i d'Espanya des de 1999, any en que es varen estrenar en format de quartet.S'han donat a conèixer en nombrosos festivals i concerts assolint sempre molt bonescrítiques tant del públic com de la premsa especialitzada.La traça infinita (2016) és el cinquè àlbum del quintet. En ell es perceben clarament lesarrels llatines de la banda, tot i que també s'hi intueix un gir cap a una sonoritat méssòbria, d'un altíssim nivell musical.Escoltarem temes entre el latin i el funk, la balada o fins i tot el pop. A

LES

20

H D

ISSA

BTE

3 de

mar

ç

Hi col·labora: AV de Sant Pere Nord

Page 12: Cicle de concerts Jazz a prop 2018

creatius

AMB EL SUPORT DE

Per a més informació:Casa Soler i Palet, Font Vella 2808221 TerrassaTel. 93 783 27 11 o bé [email protected]/culturaaprop

HO ORGANITZA

Direcció del cicle: Imma Vilches

Més a Prop Terrassa

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

àrea de cultura

TOTS ELS CONCERTS SÓN GRATUÏTSAFORAMENT LIMITATS

010 / 900 922 010(si truca des de fora de Terrassa)

Direcció artística i tècnica