Ali Heterot

Preview:

Citation preview

La Nutrició Heteròtofa dels Éssers vius

La Nutrició Heteròtrofa dels

Protozous

Què són els Protozous?

Microorganísmes unicel·lulars eucariotes.

Pertanyen al grup dels Protoctists.En les cèl·lules del Protozous troben les estructures comunes en la cèl·lula eucariota: membrana plasmàtica, citoplasma, nucli, reticle endoplasmàtic, ribosomes, aparell de Golgi, mitocondris i vacúols.Es classifiquen segons el tipus de desplaçament:

Per Flagels: llargs i escassos.

Per Cilis: curts i nombrosos.

Per Rizòpodes: presenten pseudòpodes. Són prolongacions del citoplasma que serveix per desplaçar-se i alimentar-se. Moviment de reptació.Per Esporozous: es mouen per simples contraccions del cos.

Moltes espècies de Protozous viuen com a paràsits en animals o plantes i fins i tot en l’ésser humà.

Alguns exemples:

Ciliat Flagelats

Són els causants de moltes malaties infeccioses com per exemple: Malària, Disenteria, Toxoplasmosi, Malaltia de la son.

Ciliat Pseudòpodes

Ciliat

Nutrició dels Protozous

La nutrició dels Protozous és heteròtrofa ja que els manca la clorofil·la i necessiten transformar l’O2, l’H2O i altres partícules en matèria orgànica pròpia per alimentar-se.Durant la nutrició es distingeixen les seguents etapes:

• Captura de l’aliment: bàsicament hi ha dues maneres de produir-se, la primera per infiltració de les partícuels a través de la membrana sense que es produeixi deformació de la mateixa, la segona, la membrana pateix deformació.

1) Difusió simple: intercanvi de mol·lècules petites de l’exterior cap a l’interior a través de la membrana endoplasmàtica ajudant-se dels cilis i flagells. No es requereix energia.

2) Transport actiu: Semblant a la difusió però les mol·lècules que absorveix són de mida gran. És necessàri energia.

3) Pinocitosi: la membrana cel·lular pateix una invaginació que s’acaba estrangulant i formant una vesícula alimentària en el seu interior. Capta partícules petites.

4) Fagocitosi: pràcticament és el mateix procés que la pinocitosi però la membrana surt cap a l’exterior abraçant les partícules. Capta partícules grans.

• Ingestió de l’aliment: és el pas de l’aliment a l’interior d’un vacúol alimentari.

• Digestió: els lisosomes aboquen els seus enzims digestius a l’interior del vacúol alimentari el qual es transforma en un vacúol digestiu. Els enzims redueixen les grans mol·lècules a petites mol·lècules capaces de poder travessar la membrana del vacúol i passar al citoplasma. Una vegada al citoplasma, aquestes partícules es transformen en erergia.

• Defecació: el vacúol digestiu s’obre a l’exterior i expulsa la matèria que no ha estat digerida.

• Catabolisme: és el conjunt de reaccions químiques que es donen en el citoplasma i en els mitocondris amb la finalitat d’obtenir energia. En el mitocondris es realitza la respiració, necessita oxígen i dóna molta energia. En el citoplasma la fermentació que no necessita oxígen i dóna poca energia.

• Anabolisme: és el conjunt de reaccions químiques que es donen en el citoplasma amb la finalitat de construir grans mol·lècules a partir de petites mol·lècules i de l’energia generada en el catabolisme.

El conjunt de Catabolisme i Anabolisme s’anomena Metabolisme.

Membrana cel·lular

Defecació

Alimentació

Citoplasma

Vacúola digestiva

Lisosoma

Ameba

Fotografies reals