MILLORA I SOSTENIBILITAT DE LES ZONES DE JOC DE LES ... · xiquets i xiquetes, amb o sense...

Preview:

Citation preview

MILLORAISOSTENIBILITATDELESZONESDEJOCDELESESCOLESPÚBLIQUESDECASTELLÓ.Recerquesendesenvolupament infantildescriuenelsavantatgescognitiusdel joc lliureonodirigit,un jocquenaixde lapossibilitatdemodificar l’entorn,decrearmons imaginarisambmaterialsnoestructuratsifentúsd’estructuresmòbilsambdiversitatdefuncions.Desdelpuntdevistade lesnecessitatsmotrius,unespaiescolarhauriadecobrir lesnecessitatsqueunaciutatnoproporcionaalsxiquetsixiquetes:espaisd’escaladaid’equilibriambuncertnivellderisc,espaisqueelsposenencontacteambmaterialsnaturalscomlafusta,l’aigua,lesplantes,lespedres i la terra. Finalment, iper tald’atendre les seuesnecessitatsemocionals,unpatihauriadepoderserutilitzatpertotselsxiquets:desdelsqueprefereixeneljocengransgrupsalsquenecessitenmésrecollimentoobservarelsaltres.

MoltesescolesdelaciutatdeCastelló,periniciativadefamíliesimestresiambconsensdelacomunitateducativa,haniniciatunprocésdetransformaciódelspatisllevantzonescimentadesiplantantarbresimésvegetació.Aquestapeticióvoldonarunpasmésenaquestprocésoferintméspossibilitatsdejocalspatisdelesnostresescolesdesdeunaperspectivasostenible,ambmaterialsnaturals,defusta,inoplàstics.Amés,actualment,elspatisdelesescolesnodisposendeleszonesd’ombranecessàriesperapoderjugardeformaseguraduranttotselsmesosdetemperatureselevadesalaciutat.Tambéhemdetectatqueleszonesdejocspintatsenterraestanmoltdeterioradesenmoltesescolesicaldriamillorar-les.

Leszonesde jocquevolemalspatisde lesescolesdeurienfonamentar-seenelsobjectiusoprincipissegüents:●Desenvoluparcapacitatsmotrius,creatives,simbòliquesiexpressivesdelsnostresxiquetsixiquetesapartirdediferentsoportunitatsdejoclliure.Ensimaginemunpatiambmaterialsnaturalsnoestructuratsqueestimulenlacapacitatcreativaiunjocmésvariatdelsxiquetsilesxiquetes,enquèundiaunapedrapotserunamonedaiunaltrediaunamuntanyaperalesformigues.

● Assumir reptes motrius, confiar en les pròpies possibilitats motrius, descobrir novescapacitats, afiançar i avançar en els moviments. Els xiquets i les xiquetes busqueninstintivamentelriscafidecalibrar-seiveurefinsonsóncapaçosd’arribar.Ensimaginemunpati on els xiquets se senten segurs per fer avanços motrius. Evidentment, les estructuresutilitzades estarien homologades i basades en la normativa corresponent en matèria deseguretatinfantil(NormaUNE-EN1176).

●Elpaticomunespaieducatiumés,contemplant-lononomésentempsd’esbarjoid’educaciófísicasinótambécomasuportd’altresactivitats lectives.Ens imaginemunpation l’alumnatpugacompletarelsaprenentatgesteòricsestudiatsalesaulesambcorresponentspràctiquesal’airelliure.Sabemquenoéselmateixveureunafullad’unaoliveraenunapantallaounllibrequevore-la,tocar-laiolorar-laenelpati.

●Desenvoluparhabilitatssocialsqueelspermetenconviureenharmonia.Unabonapartdeltempsescolaresconcentraenelmomentdelpati.Eltempsdepatiésunmomentd’ociitempslliure. És principalment un espai de relacions, on l’alumnat posa en marxa totes les seues

habilitatssocialsperjugar,conversari/oresoldreconflictes.Moltesvolteselsmateixosjocsenelpatisónfontdenombrososconflictes.Elsjocsambpilotaacostumenaser-ho.Elfutbolestàesdevenint un esport molt polèmic en els darrers anys quant a actituds violentes idiscriminatòriesiresultaqueéselméspracticatperlamajoriadelsxiquetsenelspatisdelesescoles.Amés,lapràcticadelfutbolalesescolesocupaunpercentatgemoltgrandel’espaidelpati,deixantpoquesàreeslliuresperalapràcticad’altresjocs,esdevenintunjocmoltinvasiu.

● Desenvolupar actituds no discriminatòries en favor de la coeducació. Relacionat ambl’aspecteanteriortenimlanecessitatdefomentarunpaticoeducatiu,oferintatotselsxiquetsilesxiquetesexperiènciesdejocqueresponguenalesseuesnecessitats.

Trobemafaltarespaisimaterialsdestinatsalsxiquetsilesxiquetesqueelsagradacantar,ballaroferteatre,dibuixaripintar,llegir,ferexploracionsenlanatura,conversar,imaginar,...

Ensimaginemunpationtotselsxiquetsilesxiquetessesentenacollitsenelsseusinteressosiqueatengaatoteslescapacitats,unpatiinclusiuquetingaencompteladiversitatd’alumnes:xiquets i xiquetes, amb o sense dificultats d’aprenentatge, on tots juguen gaudint de lesmateixescondicionsidesdelrespectealsaltres.

Exempledepatiambdiferentspossibilitatsdejoc,vegetació,ombraipredominid’elementsnaturalsidefusta.

Algunsexemples:

Peraconèixermésexemplesdeltipusdezonesdejocquevoldríempodeuconsultar:https://earthwrights.co.uk/http://milanta.net/https://elnousafareig.org/

Recommended