32
Divendres, 1 de març de 2013 núm. 2.242 www.diarimes.com Josep Prat i Carles Manté continuen imputats i en llibertat provisional CAS INNOVA Se’ls imputen els delictes de malversació de cabdals públics, estafa, tràfic d’influències, blanqueix i contra la hisenda pública. TARRAGONA Els Mossos protesten en silenci contra les retallades. P3 Baptista Capell i Dolors Murillo, nous directors territorials de Justícia i Governació. P4 Mor el pintor Tomàs Olivar als 83anys i el seu funeral serà avui. P5 El Gremi dels Pagesos presenta el seu opuscle de Setmana Santa. P8 REUS Reus Esport i Lleure presenta l’esborrany del catàleg de treballadors per analitzar-lo. P12 CAMP DE TARRAGONA Atraquen a mà armada una treballadora de l’oficina d’aigües de Constantí. P16 El regidor de Torredembarra, Lluis Suñé, ha de declarar per «ultratge al poble extremeny». P18 AVUI Els estudiants reclamen una educació pública de qualitat en la jornada de vaga TARRAGONA El seguiment de la protesta a les aules de la URV va ser del 90%, segons els sindicats, mentre els alumnes sortien al carrer. P2 ELs estudiants van manifestar-se ahir al matí i es van concentrar durant la tarda a la ciutat de Tarragona. CRISTINA AGUILAR MÓN Joseph Ratzinger ja no és papa i abandona el Vaticà S’obre ara el procés per triar al nou a través del conclave. P19 ACN Ratzinger, ahir. ESPORTS El Reus Deportiu guanya al Vic i disputarà la semifinal (5-3) S’enfrontarà al líder de la lliga, el Liceu, demà dissabte. P21 CEDIDA La celebració d’un gol.

1 de març de 2013

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Citation preview

Page 1: 1 de març de 2013

Divendres, 1 de març de 2013núm. 2.242

www.diarimes.com

Josep Prat i Carles Manté continuen imputats i en llibertat provisionalCAS INNOVA Se’ls imputen els delictes de malversació de cabdals públics, estafa, tràfic d’influències, blanqueix i contra la hisenda pública.

TARRAGONAEls Mossos protesten en silenci contra les retallades. P3

Baptista Capell i Dolors Murillo, nous directors territorials de Justícia i Governació. P4

Mor el pintor Tomàs Olivar als 83anys i el seu funeral serà avui. P5

El Gremi dels Pagesos presenta el seu opuscle de Setmana Santa. P8

REUSReus Esport i Lleure presenta l’esborrany del catàleg de treballadors per analitzar-lo. P12

CAMP DE TARRAGONAAtraquen a mà armada una treballadora de l’oficina d’aigües de Constantí. P16

El regidor de Torredembarra, Lluis Suñé, ha de declarar per «ultratge al poble extremeny». P18

AVUI

Els estudiants reclamen una educació pública de qualitat en la jornada de vagaTARRAGONA El seguiment de la protesta a les aules de la URV va ser del 90%, segons els sindicats, mentre els alumnes sortien al carrer. P2

ELs estudiants van manifestar-se ahir al matí i es van concentrar durant la tarda a la ciutat de Tarragona.

CRISTINA AGUILAR

MÓN

Joseph Ratzinger ja no és papa i abandona el VaticàS’obre ara el procés per triar al nou a través del conclave. P19

ACN

Ratzinger, ahir.

ESPORTS

El Reus Deportiu guanya al Vic i disputarà la semifinal (5-3)S’enfrontarà al líder de la lliga, el Liceu, demà dissabte. P21

CedIdA

La celebració d’un gol.

Page 2: 1 de març de 2013

2 diarimés 01/03/2013 TARRAGONA

Esther Valcárcel Tant els diferents sindicats d’es·tudiants com els d’altres col·lectius vinculats a l’educació van fer un ahir un balanç «posi·tiu» de la jornada de vaga con·vocada a la Universitat Rovira i Virgili (URV) a la que també s’hi van sumar alumnes de diferents instituts del territori i que es se·cundava simultàniament amb la resta de capitals catalanes.

Gairebé totes les aules dels campus universitaris van restar tancades durant tot el dia. Al Campus Catalunya el seguiment de la vaga va ser de més del 90%. «Només es va fer classe en una sola aula», explicava el respon·sable de CCOO a la URV, Joel Fernández, que assenyalava que al Campus Sescelades van ser gairebé el 80% dels estudiants els que no van acudir a classe i que el centre universitari del Vendrell es va tancar. Pel que fa a Reus, Fernández apuntava que el seguiment de la vaga al Campus Bellisens havia estat del voltant del 60%.

Les aules de diversos instituts del territori també van restar buides durant el dia d’ahir. El portaveu del sindicat d’Estudi·ants dels Països Catalans, Vicent Collado, assenyalava que a l’Ins·titut Martí Franquès el segui·ment va ser de més d’un 60% i que la meitat dels alumnes del Pons d’Icart tampoc van assistir a classe.

Tant Fernández com Collado recordaven ahir els motius pels quals la comunitat universitària està en peu de lluita. La princi·pal denuncia d’aquest col·lectiu apunta a les «grans retallades» que està «patint» el sistema edu·catiu «en tots els seus nivells». Pel que fa a la universitat, els participants en la protesta reco·

daven «l’enorme pujada de les taxes universitàries» i la «reduc·ció progressiva» dels professio·nals docents i administratius.

«Actualment hi ha uns 250 alumnes de la URV que potser no poden acabar aquest curs per·què no poden fer front a les altes taxes», explicava el portaveu del sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, que assenyalava que, si la pujada d’aquests preus no s’atura, «la universitat pública quedarà deserta pel que fa a les classes populars».

Crits, ous i foc Amb motiu de la jornada de vaga i encapçalats per una pancar·ta amb el lema La seva crisi ens arruïna. Conquerim l’educació pública, uns 200 estudiants, tant universitaris com alumnes de di·versos instituts, van recórrer ahir al matí els principals carrers del

centre de Tarragona reclamant una educació «pública i de qua·litat».

Crits ja coneguts com ara «Què passa, què passa?, que pri·vatitzen massa», «S’acabarà la

pau social» i «Wert dimissió», es van convertir en la banda sonora de la manifestació que també va anar acompanyada d’altres acci·ons. I és que en arribar al carrer Sant Francesc, on s’ubiquen els Serveis Territorials d’Educació, diversos manifestants van tirar ous contra la façana d’aquesta seu. A banda, diversos mani·festants van cremar un ninot de cartró amb la fotografia de la cara del ministre d’Educació, José Ignacio Wert. Aquesta ac·tuació va anar acompanyada de crits que demanaven la dimissió d’aquest ministre i recordaven la seva política «anticatalanista».

La manifestació va acabar a les portes del Campus Catalunya on, des de bon matí, es va penjar una pancarta dirigida a aquells estu·diants que van pretendre assistir a les classes: «Gràcies per contri·buir a la destrucció de la univer·sitat pública»

La gran manifestació, ajornadaLa pluja va provocar que la ma·nifestació que s’havia convocat a partir de les set de la tarda per part de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública –i en la que s’esperaven cente·nars de participants– es conver·tís en una petita concentració sota paraigües a la Plaça Impe·rial Tarraco. Per aquest motiu, l’organització ha decidit ajornar aquesta mobilització, que tindrà lloc en les pròximes setmanes.

En la manifestació finalment anul·lada s’esperava la partici·pació de professors i personal administratiu de l’àmbit educa·tiu. De fet, nombrosos docents i treballadors de la URV, els quals no secundaven la vaga, es van concentrar ahir al matí, durant uns minuts, a la porta dels seus centres de treball.

PROTESTES

Les aules es buiden per reclamar una educació «pública i de qualitat»El seguiment de la vaga convocada a la URV va arribar ahir a més d’un 90% a diversos campus i també a instituts de la ciutat

CRISTINA AGUILAR

Els manifestants van cremar un ninot que representava el ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

CRISTINA AGUILAR

La manifestació unitària es va anul·lar a causa de la pluja.

Page 3: 1 de març de 2013

301/03/2013 diarimés TARRAGONASOCIETAT

CEDIDA

Imatge del núvol ataronjat que es visualitzava ahir al migdia.

Esther Valcárcel Protecció Civil va donar l’avís ahir de l’existència d’un núvol de color ataronjat procedent de l’empresa química ubicada al terme municipal de La Canonja, a la carretera N-340, l’antiga Er-cros. L’avís va arribar pocs mi-nuts després de les tres del mig-dia i fonts policials van explicar al Diari Més que es tractava d’un núvol d’àcid nítric innocu i que, per tant, no va caldre acti-var Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat).

L’empresa química va aturar la planta d’àcid nítric i, en tor-nar-la a posar en marxa, es va

produir aquesta fuita. «No hi ha hagut cap mena d’intoxicació ni s’ha hagut de procedir a cap evacuació», manifestaven les mateixes fonts policials, que as-senyalaven que les condicions meteorològiques van ajudar a fer baixar el núvol. «Amb el contacte amb la pluja, l’òxid ha baixat de seguida i no s’ha dis-persat», apuntaven.

Aquest no és l’únic incident produït en aquest complex in-dustrial. L’any 2009, va tenir lloc una fuita tòxica que va ge-nerar molta controvèrsia. De fet, després de l’incident, els protocols d’activació del pla d’emergències es va replantejar.

Alarma per una fuita d’àcid nítric procedent de l’antiga ErcrosEs va produir ahir a la tarda i no era tòxic

Esther Valcarcel«Els Mossos amb el poble con-tra els lladres polítics», «Mos-sos retallats Mas inseguretat», «Més retallades, menys segure-tat», «Mas retalla’t tu el 30%». Aquests són els lemes de moltes de les pancartes que en les dues últimes setmanes s’han pogut veure en diverses carreteres de la ciutat de Tarragona i en indrets propers als centres de treball dels Mossos d’Esquadra, com ara al carrer Doctor Mallafré, a l’antiga comissaria ubicada al complex comercial Les Gavarres

i a l’actual comissaria situada a Campclar.

Aquestes pancartes, però, so-bretot les ubicades en carreteres de titularitat estatal, duren poc. «Obliguen a retirar-les des del Ministeri de Foment», apunten al Diari Més, fonts dels Mossos d’Esquadra, que assenyalen que la penjada d’aquest cartells de-mostra que molts dels membres d’aquest cos policial que treballa a Tarragona s’han sumat a la llui-ta que nombrosos agents porten a terme arreu de Catalunya con-tra les retallades que s’estan du-

ent a terme des del Govern.Tot i que es procedeixi a la

retirada de les pancartes, el cert és que cada vegada n’estan apa-reixent més. «Volem mostrar el nostre rebuig a les retallades que s’estan portant a terme, sobretot les que afecten a la seguretat, l’educació i la sanitat», manifes-ten les mateixes fonts policials, que també es mostren molt críti-ques davant els casos de corrup-ció que han sortit a la llum en els últims mesos.

En moltes de les pancartes que continuen penjades en diversos

indrets de la ciutat es pot llegir el nom del col·lectiu Mossos en Lluita, la plataforma intersindi-cal d’aquest cos policial. De fet, aquest sindicat fa una crida a tots els agents a participar en la cam-panya Penja el teu llençol reivin-dicatiu per tal que els mossos de totes les ciutats catalanes pengin les seves queixes. Des d’aquest sindicat s’alerta als Mossos d’Es-quadra que la lluita serà «llarga» i s’anima ha ser «el més imagina-tius possible per anar desgastant a aquells que volen desballestar la seguretat pública».

REIVINDICACIONS

Els Mossos de Tarragona protesten amb pancartes contra les retalladesEn les últimes setmanes, diversos agents les han penjat en diverses carreteres i indrets de la ciutat

CEDIDES

Algunes de les pancartes que diversos Mossos d’Esquadra han penjat per mostrar el seu rebuig a les retallades del Govern català

Page 4: 1 de març de 2013

4 diarimés 01/03/2013 TARRAGONA

Sílvia JiménezDolors Murillo, qui ha estat la di-rectora general dels serveis terri-torials de Justícia de la Generali-tat a Tarragona fins a les darreres eleccions autonòmiques, és, des d’avui, la nova directora dels ser-veis territorials de Governació. És un dels darrers canvis en l’or-ganigrama territorial introduït pel govern d’Artur Mas.

Tanmateix, Baptista Capell, director dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació de la Ge-neralitat, ho serà ara de Justícia.

Ambdós nous delegats co-mençaran a treballar amb les seves noves funcions a partir d’avui mateix.

Després de les darreres elecci-ons autonòmiques s’han produït pocs canvis, com a molt de cadi-ra, en l’organigrama territorial del govern a Tarragona. Resta conèixer encara qui ocuparà la direcció de la delegació de Be-nestar Social –que fins ara osten-tava Anna Solà– a l’espera que la consellera Neus Munté faci el nomenament.

Baptista Capell, llicenciat en Dret, va treballar com a secretari dels Serveis Territorials d’En-senyament a Tarragona i també a les Terres de l’Ebre. Va exer-cir coma delegat territorial de Comerç, Consum i Turisme de Tarragona, l’any 1992, després d’haver estat cap d’Inspecció i procediment al mateix departa-ment entre el 1988 i el 1991. És membre del Jurat d’Expropia-ció de Catalunya a la Secció de les Terres de l’Ebre des de l’any 2005.

D’altra banda, Dolors Murillo és funcionària del cos superior de l’administració de la Gene-

ralitat des de l’octubre de 1985 i ha treballat als departaments de Justícia, d’Economia i Finances i

a l’Agència Catalana de Consum. Ha estat diputada al Parlament en la V Legislatura.

GOVERN

Baptista Capell i Dolors Murillo, directors territorials de Justícia i GovernacióQueda vacant a la direcció dels serveis territorials del departament de Benestar Social, pendent de la decisió de la nova consellera Neus Munté

Continuïtat a la majoria de delegacions del governEl nou govern d’Artur Mas ha comportat pocs canvis a la ma-joria de delegacions a Tarragona. Maria Angels González con-tinua sent la delegada d’Ensenyament a Tarragona. Mantenen el càrrec també Jordi Agras, al front dels Serveis Territorials de Cultura; Anton Ballvé, com a delegat d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona; Josep Mercadé segueix al front dels Serveis Territorials de Salut; Cèsar Puig, al capdavant dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat i Gemmà Solé, continua també com a representant territorial de l’Esport a Tarragona. Tanmateix, Lidia Vargas, es manté com a coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona. Tal i com es va confirmar passades les eleccions, Joaquim Nin, és el delegat del Govern a Tarragona.

Nous delegats

Baptista Capell Dolors Murillo Cabré

Director dels Serveis Territorials de Justícia

Directora dels Serveis Territorials de GovernacióOcupava la direcció dels Serveis Territorials de Jus-tícia. El càrrec l’ostentava Rosanna Camps, ara dele-gada d’Interior.

Ha estat el delegat d’Em-presa i Ocupació, direcció que ara ocupa Carme Man-silla, i és, a partir d’avui, el delegat de Justícia.

La Casa d’Andalucía celebra l’ofrena floral a Blas Infante el proper diumenge

La Casa de Andalucía cele-bra aquest cap de setmana els actes per commemorar el seu dia. Els actes començaran demà dissabte, amb el parla-ment de Gumersindo López, president de la Casa de An-dalucía. L’acte se celebrarà al Centre Cívic de Torreforta. Els actes continuaran el diumen-ge. A les deu del matí s’oferirà la Misa Rociera i el Cambio de Vara 2013. Maria Dolores Cara-vaca lliurarà la coneguda Vara de Hermano/a Mayor de la Romería 2013 a la Junta direc-tiva de la Casa de Andalucía. Seguidament, a les dotze del migdia, hi haurà l’ofrena flo-ral al monolit de Blas Infante, pare de la patria andalusa, que s’ubica al Camp de Mart de Tarragona. A les dues, hi haurà dinar de germanor.

La Cepta organitza el taller pràctic «La teva empresa és un negoci?», el dia 7

El proper 7 de març, a partir de les nou i fins a les onze, la Cepta celebrarà el taller «La teva empresa és un negoci?». L’objectiu és donar a conèixeer els conceptes bàsics del negoci i posar-los a la pràctica. És un taller especialment adreçat a empreses i negocis que, pel seu volum, no disposen d’un departament de direcció Eco-nòmica i Financera, però volen millorar el seu marge de bene-ficis. Segons informa la Con-federació Empresarial de la Província de Tarragona (Cep-ta), el taller és gratuït per als socis de la patronal i es durà a terme el proper 7 de març. Començarà amb el café, a les nou, i s’allargarà fins a les onze del matí. Les persones que no siguin sòcies hauran de pagar 20 euros.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, pronunciarà el pro-per dijous 7 de març a les nou del matí una conferència a Madrid convidat per Nueva Economía Fórum. Amb el títol Tarragona, Smartcity y el Mediterráneo, oportunidad de futuro, l’alcalde expli-carà la importància de dos projectes que contribuiran a transfor-mar la ciutat.

Ballesteros oferirà una conferència a MadridAJUNTAMENT

Page 5: 1 de març de 2013

501/03/2013 diarimés TARRAGONA

Places limitades

RedaccióEl pintor Tomàs Olivar va morir la nit de dimecres a dijous als 83 anys. Tot i néixer a Madrid, es va traslladar a viure a Tarragona de ben jove, i la ciutat va ser font d’inspiració de molts dels seus quadres.

Olivar va ser deixeble dels pintors Gonzalo Lindín i Garci-anguera i de l’escultor Salvador Martorell, a qui va tenir com a professors durant els seus anys d’aprenentatge. De fet, Olivar va ser alumne de la primera promo-ció de l’Escola d’Art de la Diputa-ció de Tarragona, de la que aca-baria sent professor quinze anys més tard, després d’haver estat estudiant a París una temporada gràcies a una beca de la mateixa Diputació.

Va ser el 1952 quan va exposar per primera vegada la seva obra al Sindicat d’Iniciativa i Turisme, juntament amb Ignasi Mallol i Josep Icart. Aquesta mostra va ser el punt de sortida d’una llarga trajectòria artística que el por-taria a exposar arreu de l’Estat i

a guanyar nombrosos premis. A banda, Olivar va ser un dels crea-dors, amb un grup d’altres artis-tes, del Cercle Pere Johan.

Tot i que la primera etapa de la seva obra es va caracteritzar per tons grisos i obscurs, es va anar allunyant d’aquesta tendència per apropar-se a la tradició pos-timpressionista catalana. Olivar tenia una predilecció pel pai-satge i oferia a cada quadre una

visió directa i diferent de la natu-ralesa. Li agradava pintar durant les albades o cap als vespres, per poder il·lustrar les variants de llum que proporciona el sol. Ell mateix definia la seva pintura dins del neorrealisme, dient que era «conservadora, colorista, mediterrània i catalana».

El també pintor tarragoní Tito Figueras recordava ahir al vespre la figura d’Olivar que havia estat professor seu a l’Escola d’Art de Tarragona quan encara estava ubicada al carrer Santa Anna. «Va introduir a molta gent de la ciutat en el món de l’art i sobre-tot en el de la pintura, perquè hi havia altres artistes que feien escultura o treballaven diversos àmbits, però ell era dels que no-més feia pintura», deia Figueras.

L’Ajuntament de Tarragona li havia concedit el Diploma dels Serveis Distingits i també li havia reconegut el Mèrit a la Trajectò-ria Professional.

El seu funeral se celebrarà avui a les dotze del migdia a la Cate-dral de Santa Maria.

NECROLÒGICA

Mor als 83 anys el pintor tarragoní Tomàs OlivarEl funeral serà avui a les dotze del migdia, a la Catedral de Santa Maria

CEDIDA

Tomàs Olivar.

Page 6: 1 de març de 2013

6 diarimés 01/03/2013 TARRAGONA

Laia DíazEls serveis tècnics de l’Ajunta·ment de Tarragona faran una auditoria interna per intentar aclarir quins van ser els motius que van provocar el col·lapse de la plataforma digital Tarracotic·ket aquest passat dimecres, tot just quan es posaven a la venda les entrades pels espectacles de la primera temporada conjunta dels teatres de la ciutat, el Metro·pol i el Tarragona.

Així ho va anunciar ahir la tinent d’alcalde de Cultura, Car·me Crespo, que va assegurar que l’anàlisi es farà per determinar quines mesures es poden apli·cat per evitar que una situació així es repeteixi o veure que és el que va fallar i va provocar el greu alentiment en el ritme de venda de localitats. A banda, Crespo també va demanar disculpes a les persones afectades i va agrair la paciència de tota la gent que durant hores va fer cua a les ta·quilles del Metropol o que des de casa va estar intentant aconse·guir alguna localitat. De fet, com a mesura excepecional i davant del caos de la plataforma digital, el consistori va decidir mantenir obertes les taquilles del Metropol de manera ininterrompuda fins a les vuit del vespre.

La de dimecres no va ser la pri·mera vegada que el portal es col·lapsava. El dia que es van posar a la venda les entrades del Concurs de Castells, fins i tot, es va haver de paralitzar la venda perquè el

portal va deixar de funcionar. Crespo atribuïa ahir aquell inci·dent al gran pic de demanda que hi va haver en el moment d’ini·ciar la venda «com passa també amb grans esdeveniments, com un concert de Bruce Springste·en». Per resoldre la incidència es

va ampliar la capacitat dels ser·vidors i al cap d’uns dies es van poder comprar les entrades amb normalitat.

La qüestió és que aquests nous servidors, amb més capacitats, són els que han estat operant des de llavors i, tot i que va haver una alta demanda d’entrades, no va ser en cap moment tan elevada com el dia del Concurs de Cas·tells, amb la qual cosa costa d’en·tendre per quin motiu es va col·lapsar i es va alentir tan la venda.

Crespo assegurava que això és el que intentarà aclarir l’auditoria interna.

Ara bé, tot i els problemes tèc·nics ahir es van arribar a vendre 3.800 entrades pels espectacles de la nova temporada de prima·vera. La Traviata, No et vesteixis per sopar i Cyrano de Bergerac, l’obra protagonitzada per Pere Arquillué que inagurarà el Teatre Tarragona, van ser els especta·cles que van registrar una major demanda.

La pàgina també es va penjar per la venda d’entrades del Concurs de Castells

MUNICIPAL

Faran una auditoria interna per saber perquè es va col·lapsar TarracoticketTot i els problemes, es van arribar a vendre 3.800 localitats pels espectacles de la nova temporada

CEDIDA

Ahir el portal de venda d’entrades, TarracoTicket, ja va funcionar amb total normalitat.

CULTURACrIstInA AguIlAr

Imatge d’arxiu del Concurs Internacional de Focs.

Laia DíazTarragona tornarà a tenir Con·curs Internacional de Focs Artificials, però el certamen s’escurçarà una jornada i serà únicament de quatre dies.

Després que l’any passat l’Ajuntament decidís suspen·dre el concurs i reconvertir·lo en una exhibició de tres dies per motius econòmics, l’edició d’enguany, que se celebrarà en·tre el 3 i el 6 de juliol, comptarà amb la participació de tres piro·tècnies espanyoles i una d’àm·bit internacional.

La tinent d’alcalde de Cultu·ra, Carme Crespo, argumenta·va que la reducció d’un dia és per poder mantenir el nivell de qualitat dels espectacles. De fet, les tres pirotècnies estatals re·bran 18.000 euros, mentre que

la que vingui de fora de l’estat rebrà una dotació de 20.000 euros, xifres una mica per sota del que era habitual. El pressu·post total del certamen és de 100.000 euros i, de moment, no és disposa de cap patrocinador. Crespo explicava ahir que «tot i que el retorn econòmic és molt alt és molt complicat trobar pa·trocinadors pel concurs».

Una altra de les novetats de les bases és que la durada mínima dels castells de focs passarà de 17 minuts a 15, una decisió que el tècnic de festes, Xavier González, assegurava que respon a una petició de les pirotècnies que «volen explicar el mateix, però en un període de temps més curt». El termini de presentació de pirotècnies es va obrir ahir.

Tarragona recupera el Concurs de Focs, però només serà de quatre diesSe celebrarà entre el 3 i el 6 de juliol

Page 7: 1 de març de 2013

701/03/2013 diarimés TARRAGONA

RedaccióRepsol ha posat en marxa l’ano-menat Panell Públic Assessor, un òrgan consultiu constituït el passat dimecres que té l’objectiu d’intensificar les relacions entre l’empresa i la societat dels en-torns on la companyia desenvo-lupa les seves activitats industri-als. I és que el Panell està format per una vintena de persones de la societat civil de l’àrea d’influ-ència del complex industrial de Repsol –Tarragona, La Pobla de Mafumet, El Morell, Vila-Seca, Constantí, Perafort i Puigdelfí, La Canonja i Reus–. Els perfils dels panelistes és divers, i abasta des de representants dels sectors sanitari, educatiu, turístic, em-presarial, ecologista, ambiental o comercial, fins a representants d’associacions de veïns.

Amb la posada en marxa d’aquest òrgan consultiu, la petroliera fa un pas més en la seva política de transparència informativa. Des de l’empresa s’informava ahir que el Panell «pretén convertir-se en un canal de diàleg entre la societat i la in-

dústria química per aconseguir una comunicació efectiva entre tots dos». «L’objectiu d’aquesta iniciativa és obrir una via de co-municació permanent entre la societat de Tarragona i el Com-plex Industrial», es subratllava

des de Repsol.A partir d’ara, doncs, es du-

ran a terme diverses reunions presencials al llarg de l’any, unes trobades on els membres del Pa-nell podran contrastar amb al-tres membres i representants de

la societat civil les seves inquie-tuds, així com obtenir resposta als dubtes que s’hagin generat durant el període de temps entre reunions.

Així mateix, i per facilitar la recollida d’incerteses, Ceres, la empresa que s’encarregarà de la gestió tècnica del Panell, dispo-sarà d’un aplicatiu online on els panelistes podran vehicular de forma anònima totes les seves inquietuds, i decidir si aquestes demandes d’informació volen ser respostes en aquell moment per part de Repsol o són temes per treballar a la pròxima reunió presencial.

Des de l’esmpresa, també es recordava ahir que aquest Panell Públic Assessor té els seus ante-cedents en les taules veïnals que Repsol manté regularment amb els veïns de l’entorn –i que es mantindran– i les reunions sec-torials –amb els sectors turístic, pescadors i ecologistes– que en els últims mesos s’han inten-sificat a causa de la posada en marxa del nou pla de protecció del litoral.

ECONOMIA

Repsol posa en marxa un òrgan consultiu format per la societat civilEs tracta del panell públic assessor, que intensificarà les relacions entre l’empresa i el seu entorn

CEDIDA

Un moment de la reunió on es va constituir el nou òrgan.

Bayer augmenta la facturació en un 8,8% durant l’any 2012

ECONOMIA

La multinacional alemanya Bayer, que compta amb una de les seves principals fàbriques al polígon Entrevies de Tarra-gona, va fer públics ahir els re-sultats de l’any 2012, un balanç que l’empresa qualifica d’«èxit» ja que assegura que el grup ha complert els objectius fixats pel que fa a la facturació i el resul-tat de cada una dels subgrups de la multinacional. I és que la facturació de Bayer durant el 2012 ha arribat a 39.760 milions

d’euros, una xifra que indica un creixement del 8,8% respecte l’exercici anterior.

Pel que fa a les perspectives per aquest any, quan l’empresa celebra el seu 150 aniversari, es preveu que les xifres es mantin-guin. La multinacional també es mostra satisfeta per l’evolu-ció que estan experimentant en els darrers mesos els mercats de creixement i el reforç dels àm-bits dedicats a les ciències de la vida. Redacció

Metges de família es formen en cardiologia al Joan XXIII

FORMACIÓ

Diversos professionals dels equips d’atenció primària de Torreforta-la Granja, Jaume I, Salou i Constantí han iniciat, aquest febrer, un cicle d’estades formatives i de col·laboració al Servei de Cardiologia de l’Hos-pital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Segons s’informava ahir des de l’Institut Català de la Salut (ICS), aquesta iniciativa, anomenada Projecte d’atenció integrada en patologia cardio-vascular, ajudar a «consolidar

el projecte d’expertesa clínica i l’increment de la resolució de processos en l’àmbit de l’aten-ció primària».

Quatre metges d’atenció pri-mària treballen un dia sencer al Servei de Cardiologia del Joan XXIII, on coneixen els diferents dispositius assistencials d’aten-ció cardiologia i els circuits d’atenció al pacient, i milloren les relacions personals entre els facultatius dels diferents àm-bits. Redacció

Page 8: 1 de març de 2013

8 diarimés 01/03/2013 TARRAGONA

Laia DíazEl Gremi de Pagesos va ser la segona germandat tarragonina en presentar el seu opuscle. Va ser ahir a la nit, en una església de Sant Llorenç plena de gom a gom (hi on hi feia un fred con-siderable tot i la gentada) on el pare Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i amic personal del president del Gremi, Raül Font, va desgranar un a un els detalls d’aquest llibre-programa. De fet, Font va presentar-lo enmig d’un gran reguitzell de lloances per acabar explicant que, fins i tot, havia estat un dels padrins de la seva boda.

Ara bé, la presentació va estar marcada per la renúncia del Papa Benet XVI. Mossèn Gallart, con-ciliari del Gremi, va ser el primer en recordar al qui des d’aquest matí ja és bisbe emèrit de Roma, mentre que el pare Puig també va dedicar-li unes paraules. «Ha estat una decisió molt personal que ens va sorprendre moltíssim a tots, però ha acabat esdevenint una decisió referent per a tots, destacava Puig que afegia que Benet XVI havia demostrat «una llibertat d’esperit i humilitat» ar-ran del seu gest de deixar el pon-tificat. De fet, el Pare Puig va co-incidir personalment amb Benet XVI durant la consagració de la Sagrada Família ja que ell mateix va ser coordinador diocesà de la

visita del Papa a Barcelona.L’acte de presentació de

l’opuscle també va servir per

lliurar per cinquè any consecutiu les distincions «Amics del Sant Sepulcre». En aquesta ocasió

van ser per Jordi Mallol, presi-dent del Gremi de Marejants, per Fernando Vizcarro, president del Col·legi Oficial de Metges i per Romà Cunillera, president de l’Associació de Veterans del Club Gimnàstic. A banda, també es van donar les medalles del gremi a Carme Blanco (que no estava

present a l’acte) i Laura Castel, les dues bandereres d’enguany del Sant Sepulcre i La Pietat, res-pectivament.

L’esdeveniment es va acabar amb una actuació coral de músi-ca religiosa a càrrec de tres can-tants de l’Estudi de Música de Tarragona.

TRADICIÓ

Els Pagesos presenten l’opuscle amb el rerefons de la renúncia del PapaEl pare Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana, va ser l’encarregat de desgranar el nou programa

L’acte també va servir per lliurar les distincions «Amics del Sant Sepulcre»

Puig: «La decisió del Papa ha acabat esdevenint un referent per a tots»

cristina aguilar

Mossèn Gallart, Victòria Pelegrín, Jordi Jané, Raül Font, el pare Enric Puig, Joaquim Julià i Albert Vallvé ahir a la presentació.

Els actes programats pel cap de setmana

Aquest cap de setmana con-tinuen els actes de Setmana Santa. Avui al vespre, a les set, està previst que es faci una conferència al centre cultural de Cambrils sobre «L’esperit de la llum», men-tre que a les vuit a l’església de Sant Agustí, la Banda Unió Musical de Tarrago-na oferirà un concert en el marc del III Festival de Mú-sica de Setmana Santa. Re-lacionat també amb l’àmbit de la música, demà dissabte es farà la IV Trobada Estatal de Bandes, un acte organit-zat pel Gremi de Marejants i que ja s’ha convertit en un clàssic de la Setmana San-ta tarragonina. Les bandes sortiran a les cinc de la tarda del Palau Firal i de Congres-sos i aniran fins a la plaça de les Cols. D’altra banda, un dels actes més destacats del cap de setmana serà també dissabte a les set quan, per tal de celebrar els 110 anys de la fundació de la Reial Germandat de Jesús Nat-zarè, se celebrarà una pro-cessó amb el Sant Crist de la sagristia de la Catedral. El recorregut s’iniciarà a la mateixa Catedral i s’anirà fins a Sant Miquel del Pla, on es resaran les vespres i s’adorarà la imatge del Sant Crist. Un cop acabada la li-túrgia es retornarà. El mo-tiu de fer aquest acte amb el Sant Crist de la sagristia és per recordar que aquesta imatge es trobava a l’esglé-sia de Sant Miquel del Pla durant el segle XVIII. L. Díaz

Page 9: 1 de març de 2013

901/03/2013 diarimésPUBLICITAT

Page 10: 1 de març de 2013

10 diarimés 01/03/2013 REUS

Susanna Cases«He treballat tota la meva vida d’una forma crec que honesta, a favor d’un sistema públic sani-tari, de qualitat i extraordinari». Així es va manifestar ahir l’exdi-rector del Catsalut i expresident de Shirota, Carles Manté, a les portes dels Jutjats de Reus, d’on va sortir sobre dos quarts de nou del vespre acompanyat del seu advocat i després de declarar da-vant del jutge al llarg d’unes dues hores. L’exdirector general d’In-nova i expresident de l’ICS, Josep Prat, havia sortit dels Jutjats dues hores abans, a dos quarts de set, també acompanyat de l’advocat.

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha decretat llibertat pro-visional per Prat i Manté, que se-gueixen imputats, en el marc de l’Operació ‘Cirurgia’, per fins a sis possibles delictes: malversació de cabdals públics, estafa, tràfic d’influències, negociacions pro-hibides a funcionaris, blanqueig i contra la hisenda pública.

Retirada del passaportCom a mesura cautelar, el jutge ha acordat la retirada de passa-port a Prat i Manté, a qui també prohibeix la sortida del país. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), les diligències, declarades secretes, seguiran el seu tràmit habitual en el jutjat d’instrucció número 3 de Reus.

Els dos exalts càrrecs de la sa-nitat pública catalana i imputats per suposats pagaments irregu-lars per valor de més de 800.000 euros van ser detinguts ahir per la Guàrdia Civil, després de dos escorcolls, ordenats pel Jutjat i que van durar tot el dia, a la casa de Prat a Tarragona i a la seu de l’empresa de Manté, CCM Estra-

tègies i Salut, a Mataró. La Unitat Orgànica de Poli-

cia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona investiga, segons fonts policials, els diferents fets denunciats tant a la Fiscalia de Reus com als Jutjats de Reus i al Tribunal de Comptes, en el dar-rer any, entorn a possibles irre-gularitats al si d’Innova.

L’advocat de Prat, sorprèsL’advocat de Josep Prat, Xavier Melero, va mostrar ahir la seva sorpresa pels fets de les darre-res hores que han tingut com a protagonista el seu client. «Sor-prenentment, el motiu de les declaracions era exactament el mateix que el procediment que està obert des de fa mesos en

aquest jutjat i pels mateixos fets», va afirmar ahir Melero, al costat d’un Josep Prat que va sortir ca-minant per la porta dels Jutjats de Reus, aparentment tranquil i portant la mateixa bossa de pa-per amb la que havia sortit de-tingut de casa seva un dia abans.

En aquesta línia, l’advocat de Prat va mostrar la seva estu-pefacció per les «mesures tan dràstiques, com un escorcoll do-miciliari i la posada a disposició per fets pels quals aquest jutjat ja ha suspès dues vegades declara-cions que estaven assenyalades».

Així, segons Melero, el seu cli-ent va ser interrogat pel cas de les factures d’Innova, en el què Prat, com a director general d’Innova, hauria autoritzat el pagament –per serveis de consultoria pre-sumptament sense justificar– de 13.000 euros mensuals des del 2007 al 2011 a Manté, a través de l’empresa CCM Estratègies i Salut, creada una setmana abans del primer pagament.

Treball acreditatPer la seva banda, l’advocat de Carles Manté, David Rocamora, va assegurar que en els propers dies el seu client acreditarà la feina duta a terme com assessor per Innova. «El senyor Manté ha atès un interrogatori exhaustiu, ha donat totes les explicacions que li han demanat, ha contestat a totes les preguntes i en els pro-pers dies, mentre duri aquesta investigació, després de l’anàlisi, acreditarem documentalment el que ja hem manifestat verbal-ment», va assegurar Rocamora a la porta dels Jutjats, també al cos-tat d’un Manté amb posat seriós. «Tenim absoluta confiança en el procediment. El senyor Manté ha treballat honestament i esperem

que aquest procediment així ho reconegui», va assegurar l’advo-cat de l’exdirector del CatSalut.

Des de migdia als JutjatsDesprés de passar la nit detin-guts a la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, Prat i Manté van arribar als Jutjats de Reus sobre tres quarts de dues, un quart d’hora abans que els seus advocats. Mentre Prat va ser traslladat fins a Tarragona amb el mateix vehicle policial, d’alta gamma, del què havia sortit la nit abans de casa seva, Manté va entrar al darrere, també en un vehicle d’altra gamma i posant-se la mà a la cara. Les declaraci-ons, primer de Prat i després de Manté, van començar passades les quatre de la tarda i cadascuna va durar més d’una hora.

El conseller defensa PratPer la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va demanar ahir que es desvinculi el Depar-tament de Salut dels presumptes casos d’irregularitats entorn a Innova. En un acte a Sant Cugat del Vallès, Ruiz va afirmar que Prat i Manté «eren ‘ex’ de mol-tes altres coses» i «aquest és un factor anecdòtic». El conseller va apel·lar a la presumpció d’in-nocència d’ambdós imputats i va destacar la feina «extraordinà-ria» de Prat al capdavant de l’ICS durant els dos anys que tots dos van coincidir al Departament.

Fonts properes al cas asse-nyalen que el Jutjat d’Instruc-ció número 3 de Reus estaria investigant fets més enllà dels cobraments presumptament irregulars a Manté per valor de 800.000 euros. L’equip de go-vern ha convocat, avui al matí, una Junta de Portaveus.

OLÍVIAMOLET

Josep Prat, acompanyat del seu advocat, després de declarar davant del jutge més d’una hora.

JUDICIAL

El jutge decreta llibertat provisional per Josep Prat i Carles MantéEls dos exalts càrrecs públics continuen imputats per almenys sis possibles delictes, tenen prohibida la sortida del país i hauran d’entregar el passaport

OLÍVIAMOLET

Manté es va adreçar als mitjans a la sortida dels Jutjats.

Page 11: 1 de març de 2013

1101/03/2013 diarimésPUBLICITAT

Page 12: 1 de març de 2013

12 diarimés 01/03/2013 REUS

Carmen, por ti no pasan los años. Muchas felicidades de parte de tus amigas.

FELICITACIONS

Felicitats Èric!!! Ja tens 6 anys, t’estimem papa, mama, Javi i tota la teva gran família i amics. Guapo!!!

Se acabó lo de “joven” ahora ya “señor”. Felicidades cua-rentón, felicidades Juli, felici-dades Jose Luís.

Moltes Felicitats Pirata Martí! T’estimem molt!! La mama, papa, queque i família.

Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

M.P.Gairebé sis mesos després que fos formulada la petició, Reus Esport i Lleure va presentar ahir al Consell d’Administració del Grup Salut l’esborrany del catà-leg de treballadors de la societat municipal. El llistat que van po-der revisar ahir els seus mem-bres, tot i que encara provisional, suposa un avanç en la demanda del propi Consell, que responia a la voluntat de conèixer deta-lladament el nombre d’emple-ats que integren Reus Esport i Lleure, les tasques concretes que s’atribueixen al lloc de feina que ocupen i les seves retribucions econòmiques.

El motiu, identificar si estan tenint lloc greuges salarials entre els fiferents càrrecs i posar sobre la taula les funcions de treballa-dors després que Reus Esport i Lleure anés perdent activitats en benefici d’altres societat, tot això en el marc del futur incert de Rellsa. El Consell d’Admi-nistració ha demanat en aquest sentit també un resum esquemà-tic dels serveis que Reus Esport i Lleure oferia l’any passat i que a data d’avui s’han externalitzat, així com informació sobre qui se n’està fent càrrec ara. A partir d’aquí, valorarà retribucions en funció d ela responsabilitat dels treballadors per esbrinar, al cap i a la fi, fins quin punt Reus Esport i Lleure no és rendible.

Conveni amb GesfursaEl Consell d’Administració d’ahir va servir també per tancar el conveni amb els treballadors de Gesfursa, que portaven arrosse-gant l’acord més d’un any i mig. Aquest acord, però, no hauria suposat cap pas endavant per als empleats de la funerària, donat que suposaria tan sols una pròr-roga del conveni anterior que no contemplaria l’increment salari-

al que demana el col·lectiu, com a mínim corresponent a la puja-da de l’IPC.

José Segura, delegat dels treba-lladors de Gesfursa, explica que «tenim la sensació que han espe-rat tot aquest temps per a no su-brogar-nos amb unes condicions ja tancades en el cas que s’acabés venent la funerària. Com el con-curs va quedar desert, i a l’espera de saber què passarà, han acabat prorrogant-nos el que ja teniem i que tornarà a caducar a finals del 2013». Queda pendent tancar ara el conveni amb els treballadors de l’Hospital, que resta encara en l’aire, després que el comitè

d’empresa es reunís ahir un cop va acabar el Consell d’Adminis-tració.

També en l’àmbit sanitari, en el transcurs de la renió es van comentar les novetats el projec-te per a l’ampliació del Centre Mèdic Quirúrgic de Reus, dins el projecte de trasllat d’una part dels serveis que ofereix actual-ment cap a les instal·lacions de l’antic Hospital.

Des que es plantegés la pos-sibilitat d’emprar espais buits a l’equipament, s’ha anat estu-diant el projecte i la fase actual passa per delimitar la zona que ocuparan els serveis que siguin

finalment reubicats i començar a estudiar el pressupost que es destinarà a aquesta qüestió.

En principi i tal i com estava previst, la idea és ubicar a l’antic hospital el servei de consultes extrernes, per solucionar els pro-blemes d’espai que està suposant en l’edifici actual el creixement del centre sanitari privat del grup Sagessa. El trasllat d’alguns dels serveis a aquest nou immoble compor-taria també la funció de dinamit-zació de la zona, que ha quedat en part deserta després que es construís i es posés en funciona-ment el nou Hospital Sant Joan.

MUNICIPAL

El llistat d’empleats de Rellsa servirà per revisar les retribucions salarialsReus Esport i Lleure va presentar-ne ahir l’esborrany al Consell d’Administració del Grup Salut

Al voltant d’unes 200 persones –la imatge només mostra una petita part d’aquelles que es van mobi-litzar ahir– van concentrar-se a l’Hospital Sant Joan, prèviament a la celebració del Consell d’Admi-nistració del Grup Salut, per protestar contra les retallades en sanitat i la situació que travessa actu-alment l’àmbit. En el transcurs de les protestes, van ocupar l’entrada de l centre mèdic i van realitzar una cadena humana que omplia gairebé tot el vestívul. Treballadors de les diverses empreses que composen el Grup Salut i d’altres del conjunt d’Innova van acompanyar els empleats de l’Hospital en la protesta més multitudinària de les que venen tenint lloc periòdicament de la mà dels Consells d’Administració. Durant la concentració van estar presents també les referències a l’afer de Prat i Manté als jutjats. M.P.

L’Hospital Sant Joan clama contra les retallades

CEDIDA

L’oficina d’atenció ciutadana que realitza els tràmits relacionats amb el padró d’habitants, situada fins ara a la plaça de la Patacada, s’ha traslladat des del passat 22 de febrer a l’Oficina d’Atenció Ciu-tadana (OAC), del Palau Municipal. El trasllat obeeix a la reorganit-zació del departament de Serveis Estatals, d’acord amb la política d’optimització de recursos i aprofitament d’espais municipals.

Trasllat de l’oficina d’atenció del padró d’habitantsSERVEIS

RedaccióQuatre persones de nacionalitat rumana i espanyola van ser de-tingudes a les localitats de Reus i Valls acusades de suplantar la identitat d’una anciana, ingre-sada a una residència de Valls i incapacitada, i que era propie-tària d’un total de 17 immobles a diferents ciutats catalanes. Els autors havien aconseguit un poder notarial fraudulent que atorgava poders universals als membres d’aquesta organitza-ció delictiva, amb què havien aconseguit vendre tres pisos al barri de l’Eixample de Barcelo-na epr un valor de 3000 euros cadascun, quan el seu valor real

superava els 200.000 euros per habitatge. Els detinguts es van posar en contacte amb gestors immobiliaris i empresarials per buscar inversors als que oferien els habitatges a un preu atractiu molt per sota del seu valor real. Per a això, realitzaven un près-tec amb garantia hipotecària que cobraven immediatament a l’oficina bancària més pro-pera mitjançant l’obertura de comptes. cada detingut exercia una funció de falsificació do-cumental, captació d’inversors, intermediari en les tasuqes de comercialització i gestió o la dona suplantadora. S’han sal-vat de la venda 14 immobles.

Quatre detinguts a Reus i Valls per estafar una anciana incapacitada

POLICIAL

Van vendre tres immobles de la seva propietat

L’obra ‘Oleanna’, dirigida per David Selvas i protagonitzada per Ra-mon Madaula i Carlota Olcina, inaugura aquest diumenge, a les sis de la tarda, la programació d’hivern i primavera del Teatre Bartrina. Es tracta d’una adaptació d’un text del dramaturg David Mamet que ha gaudit de bona acollida d’ençà de la seva estrena a Barcelona, i que ara recala a Reus.

‘Oleanna’ inaugura l’hivern al Teatre BartrinaCULTURA

Page 13: 1 de març de 2013

1301/03/2013 diarimésREUS

Per a les teves filles no has canviat gens “Paul Newman”. Felicitats de part de tots!

¡¡¡Nuestro Yago cumple hoy día 1 de marzo 3 añitos, muchas felicidades de toda tu familia!!!

FELICITACIONSEnvia el text i la foto de qui vulguis

felicitar a [email protected]

Redacció«En una situació com l’actual no té cabuda seleccionar el personal de les petites i mitjanes empreses en base a que els treballadors tinguin una determinada dis·capacitat, siguin menors de 25 anys, siguin dones o superin la quarantena. Ara tothom, d’una manera o altra, ha passat a for·mar part d’un col·lectiu sensible a l’atur». Ho explica el president de Pimec Baix Camp, José María Caballero, per il·lustrar un pano·rama laboral local que ha variat els seus trets característics consi·derablement en els darrers anys.

Si en temps de bonança eco·nòmica va néixer una tendència que afavoria la inclusió a l’em·presa de grups poblacionals con·crets, com l’integrat per persones discapacitades, ara els negocis deixen d’atendre les caracterís·tiques del personal més enllà de les seves possibilitats per desen·

volupar de manera satisfactòria el càrrec que se li presenta.

«És veritat que en un moment donat es va oferir més atenció als treballadors en relació a si for·maven part d’un col·lectiu o d’un altre, però crec que el sector se n’ha adonat que això no portava enlloc i que aquest canvi és posi·tiu en tots els sentits», continua Caballero, que diu que «el que vol una empresa és que el seu treballador faci la feina bé. Qui és més dicapacitat, una persona que té una minusvalidesa o una que no s’esforça en tirar enda·vant la feina?».

El president de Pimec Baix Camp matisa que, malgrat tot, «la legislació es continua com·plint en la major part dels casos, i les empreses continuen incloent, per exemple, persones discapa·citades o pertanyent a altres col·lectius similars, però no ho fan tenint en compte aquest aspecte

i penso que això fa avançar totes les parts: aquells negocis que han inclòs a la seva plantilla persones d’un col·lectiu determinat ho fan perquè realment valen la pena i no per altres motius pels quals potser l’empleat tampoc no se sentiria a gust d’haver estat tri·at».

El cas de la participació de les dones és especialment significa·tiu per a Caballero, que diu que «sovint es reclama la inclusió de col·lectius d’una manera esbi·aixada. S’alcen moltes veus, per exemple, demanant que hi hagi més dones a les empreses i no es té del tot en compte que també n’han d’haver de directives». En el meu cas personal i en l’àmbit que conec, quan miro al meu voltant, la major part d’empresa·ris són homes, i no és perquè la dona no tingui iniciativa o no si·gui capaç», conclou el president de Pimec Baix Camp.

LABORAL

Les pimes deixen de cercar empleats específicament a col·lectius desfavoritsL’allau de sol·licituds de feina dirigeix les contractacions cap als perfils més aptes per a ocupar el lloc, més enllà de qüestions de gènere o discapacitats

COMERÇDM

La pluja va deslluir ahir el segon dia de Botigues al Carrer

Els comerciants esperen que les vendes remuntin dissabteL’aparició de la pluja ahir, en la segona jornada de la iniciativa Botigues al Carrer, va obligar els comerciants a tornar els taulells a l’interior dels negocis. Els venedors auguren una edi·ció no tan bona com la de l’any passat i confien ara que l’apos·ta per allargar el projecte fins dissabte compensi la davallada en les vendes que esperen que tingui lloc com a conseqüència del mal temps. «El primer dia no ens podiem queixar, va ser

millor que l’arrencada de l’hi·venr passat, però avui la pluja ens ha fet molt de mal. Carrers mullats, calaixos eixuts», ex·plicava ahir Maria del Carme Cavallé, propietària de la saba·teria Vives. A la botiga Accala, Anna Maria Magí coincidia en explicar que «Només hem pogut treure els productes al carrer durant un quart d’hora. Però, dissabte farà bon temps, i esperem que la cosa remunti una mica».

El programa Joves per l’Ocupació del Consell Comarcal forma fins a 40 alumnes

El Consell Comarcal del Baix Camp va presentar ahir el pro·grama Jover per l’Ocupació, que s’adreça a 40 persones joves desocupades, d’entre 16 i 25 anys, amb baixa qua·lificació professional i/o amb dèficits formatius, és a dir persones que no hagin obtin·gut l’ESO i persones que tot i que l’hagin obtingut no hagin continuat amb els estudis pos·tobligatoris. Els joves partici·pants provenen de Reus, Riu·doms, Hospitalet de l’Infant, Pratdip, la Selva del Camp, Montbrió del Camp, l’Albiol, Vinyols i els Arcs, les Borges del Camp i Botarell, i prenen part d’una iniciativa que ha es·tat dotada amb un pressupost de 207.869,90 euros finançats pel Servei d’Ocupació de Ca·talunya (SOC) i el Fons Social Europeu (FSE). El programa consta de diverses accions: tutorització, formació profes·sionalitzadora, experiència labroal i formació comple·mentària. Joves per l’Ocupació és un programa d’experiència professional que es defineix com a innovador de suport a l’experiència pràctica de les persones joves desocupades.

Page 14: 1 de març de 2013

14 diarimés 01/03/2013 SALÓ DE LA MASCOTA , BESTIAL

Laura GómezLa perruqueria canina Pels-degos, que porta en funcio-nament des del novembre de 2010, posa a l’abast dels seus clients tot un amplíssim ven-tall de serveis per a la cura de la imatge de la seva mascota. Aquesta perruqueria canina disposa de maquinària per a mascotes amb dificultats de moviment.

Per conèixer les ofertes de

temporada no dubti a con-sultar. Pelsdegos ofereix pro-fessionalitat en les tasques de perruqueria pels animals de companyia. Per tots aquells clients que estiguin interessats en els serveis d’aquesta perru-queria, l’establiment, al carrer Reial, 3 de Tarragona, té un horari d’atenció al públic de 9 a 13 hores i de 17.15 a 20 hores. El seu telèfon de contacte és el 977 21 24 40.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Pelsdegos posa a l’abast tots els serveis en la cura de la mascota

Laura GómezRasta és una perruqueria ca-nina que porta en funciona-ment des del 2010. Aquest establiment dedicat a la cura dels animals posa a disposició dels seus clients i de les seves mascotes tot allò necessari per a la seva cura. Aquesta perruqueria proporciona el tall de pel estàndard racial que consisteix en tallar el pèl a una raça específica segons indiqui aquesta, i també es realitzen stripping, tall del pèl més dur.

Així mateix, sempre se segueix els gustos dels propietaris dels animals i Rasta assessora en aquest àmbit. Així mateix, Rasta també ofereix un ven-tall molt ampli de primeres marques pel que fa a l’alimen-tació de gossos i gats, així com també un assortiment de tot tipus d’accessoris per aquestes mascotes.

A més, Rasta posa a l’abast un servei de veterinària a do-micili. Properament, recollida dels gossos a domicili.

Podeu visitar el web www.rastaperruqueriacanina.com i seguiu-la a Facebook.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Rasta

Laura GómezCan Racó scp disposa de dues clíniques veterinàries a les lo-calitats de La Pineda i Vila-seca on s’ofereixen un ventall molt ampli de serveis sempre enca-minats a cuidar i vetllar per la salut i el benestar de les mas-cotes. Aquests centres tenen

un equip humà format per sis persones, entre veterinaris i au-xiliars, amb més de disset anys d’experiència en el camp dels petits animals.

Un aspecte destacable és que disposen de servei d’urgència les 24 hores del dia, els 365 dies a l’any. A més, els horaris dels

dos centres s’adapten a les ne-cessitats dels seus pacients. El de La Pineda està obert de deu del matí a vuit del vespre, i el de Vila-seca, de dos quarts d’onze a una del matí i de dos quarts de cinc a vuit del vespre, de dilluns a divendres, i els dissabtes, de deu a una. Treballen amb cita

prèvia per no fer esperar.Pel que fa als serveis, dispo-

sen d’àrea de traumatologia, i és que Can Racó són especialistes en problemes ortopèdics i repa-ració de fractures, cirurgia ge-neral, neteja dental, anàlisi de sang, vacunació a domicili, per-ruqueria canina i diagnosi per imatge. La clínica disposa de les darreres tecnologies en aquest camp amb aparells de raigs X amb sistema digital directe, ecografia cardíaca, abdominal i electrocardiograma. A més, disposa d’una boutique canina amb vestuari i complements per a les seves mascotes.

ESTABLIMENT RECOMANAT

Les clíniques Can Racó cuiden la salut i el benestar de les mascotesEls centres veterinaris de La Pineda i Vila-seca ofereixen un ventall de serveis per als animals

RedaccióAquest cap de setmana la Fira de Reus celebra la quarta edició d’una de les fires que, tot i la seva curta trajectòria, s’ha consolidat en el calendari anual a Reus. Es tracta de Bestial, el Saló de la Mascota.

Una vegada més, els amants dels animals de companyia tro-baran en aquest Saló un ampli ventall d’expositors -més d’una vintena- amb un centenar de marques representades de pro-ductes per a les mascotes.

A banda de gossos, gats, ocells, conills, en aquest Saló es poden trobar tot tipus d’animals i és que enguany els visitants veuran cangurs, taràntules i una boa.

Els 6.500 metres quadrats de superfície de la Fira estaran dedi-cats durant tot al cap de setmana a la venda d’alimentació, com-plements, joguines i altres objec-tes relacionats amb el benestar dels animals de companyia. A

més, dels expositors també hi ha programades una gran quantitat d’activitats destinades a tota la família. En l’espai d’exhibicions,

es portaran a terme desfilades de moda canina, de gossos en adopció, exhibició de perruque-ria canina, xerrades diverses,

màgia amb animals i el concurs de mascotes.

Així mateix, i com a novetat en aquesta quarta edició, a la pista agility, el Saló acollirà el I Open Costa Daurada d’Agility organit-zat pel Club Agility Neo. Aquesta competició, on es preveu que hi prengui part un centenar de gos-sos de totes les races i provinents de diferents ciutats espanyoles i d’arreu de Catalunya, consta de tres guardons: Guardó Club Agi-lity Neos Reus, Guardó Ciutat de Reus -en ambdós els cans han de superar una vintena d’obstacle i es valora la seva agilitat en fer-ho-, i el Guardó Saló de la Masco-ta, Bestial, que consisteix en una prova de jumping agility espe-cial, que consta de 38 obstacle i on es valora a més de l’agilitat de l’animal també la seva velocitat.

A banda d’aquesta competició hi ha altres activitats programa-des que es poden consultar a la pàgina web de la FiraReus.

FIRA

Els gossos mostraran la seva agilitat a la quarta edició de la Fira BestialUn centenar de cans de diverses ciutats espanyoles competiran al I Open Costa Daurada d’Agility

A la Fira hi ha, entre d’altres atractius, exhibicions i exposicions de rosegadors i felins, entre altres.

DIARI MÉS

Aquest cap de setmana, hi haurà molts productes per a mascotes.

DIARI MÉS

Page 15: 1 de març de 2013

1501/03/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

RedaccióAquest dissabte se celebra una nova edició del ja esperat fora-estocs del Vendrell. El lloc, com sempre a la Rambla, i el horari des de les 9 del matí fins les 9 del vespre ininterrompuda-ment, tota una oferta comercial en un mateix espai.

Es podrà trobar roba de la llar, roba interior, esportiva, per a la dona i per als infants, calçat i més novetats. A més, els més petits podran portar a terme di-ferents manualitats en el taller infantil que s’ha preparat per a l’ocasió.

Dins del context de la crisi econòmica i el desorbitat tanca-ment de petits comerços, és un moment per donar un impuls a tot el comerç de proximitat, per unir-se i fer front comú a les dificultats i plantejar-se el present i el futur del comerç de la comarca.

El foraestocs del Vendrell, a banda de ser pioner en aquest tipus de mercat, ja és un referent i, per tant, des de l’organització lluiten per mantenir-lo al nivell que el públic espera.

Els moments no són els mi-llors pel comerç de la vila i des de l’associació es veu com dia dia va baixant el patrimoni co-mercial del Vendrell. Per aquest motiu el Centre d’Iniciatives i Turisme s’ha vist obligat a pren-dre mides per tal de mantenir aquesta fira en el referent que sempre ha estat. Dues de les mesures que s’han portat a ter-me han estat, en primer lloc, la participació gratuïta del soci del CIT i, en segon terme, és que el

Foraestocs estigui obert a tot el comerç de proximitat del Ven-drell i els voltants.

El Foraestocs és el punt final a la campanya de les rebaixes, i així poder iniciar i començar una campanya nova pels comer-ciants. Per tant, des del Centre d’Iniciatives i Turisme es con-vida a tothom a visitar aquesta nova edició aquest dissabte a la Rambla i que els assistents gau-deixin amb tota la família d’un dia de compres al Vendrell.

CEDIDA

Imatge de la darrera edició del Foraestocs.

El Vendrell celebrarà demà una nova edició del Foraestocs

COMERÇ

L’oferta comercial s’ubicarà a la Rambla de nou del matí a nou del vespre

S.J/L.D.Amb només dues setmanes de diferència, Constantí ha patit dos assalts a empreses amb un patró similar.

El darrer es va produir ahir, quan faltaven pocs minuts per dos quarts d’onze del matí. Un home, de nacionalitat espanyola –tal i com va descriure la víctima – va entrar a les oficines d’una empresa d’aigües, al carrer Es-glésia Vella i va atracar a una de les treballadores. L’home, segons la dona, la va apuntar amb una arma de foc, tot i que els Mossos d’Esquadra sospiten que podria tractar-se d’una arma simula-da, i li van prendre la bossa. Al seu interior la treballadora duia la documentació i 100 euros en efectiu. L’home va sortir de l’ofi-cina i va pujar a un cotxe, que l’esperava a la porta, conduït per un altre home.

Els Mossos d’Esquadra in-vestiguen els fets. Mentrestant, però, altres fonts asseguren que, fa dues setmanes, es va perpetrar un atracament amb el mateix modus operandi.

En aquest cas, l’assalt s’hau-ria produít a la botiga Keddis, al carrer Creus de Constantí. Tal i com va passar ahir, l’atracador va amenaçar un dels treballadors amb una arma per després fugir

amb un cotxe, de gamma alta, que l’esperava a les portes de l’establiment.

D’altra banda, també ahir, els Mossos d’Esquadra van haver d’intervenir a un habitatge del

carrer Major del municipi de Constantí on es va trobar una dona morta.

Segons apunten, la dona po-dria haver mort per malaltia du-rant la nit.

SUCCESSOS

Un home atraca a mà armada una treballadora a una oficina a ConstantíFa dues setmanes van assaltar una botiga al carrer Creus amb el mateix ‘modus operandi’

CRISTINA AGUILAR

Imatge de l’Oficina d’Aigües on va tenir lloc l’assalt ahir al matí.

Un tren atropella un home a l’estació de Cambrils a la nit

INCIDENT

Un home va ser trobat mort ahir al matí a la via del tren, a l’alçada de l’estació de Cam-brils. Un home, que conduïa una locomotora, es va adonar de la presència del cos i va atu-rar-se a cinquanta metres de l’estació. Segons fonts policials, l’home és un indigent de cin-quanta anys al qui s’havia vist a la zona de l’estació de tren en els darrers dies. Les prime-res investigacions apunten que l’home hauria estat atropellat

durant la nit. L’aixecament del cadàver es va produir ahir al matí, al voltant de les deu, però la circulació de trens va ro-mandre aturada i es va establir un servei alternatiu de la línia R-6 per carretera. Aquest és el segons atropellament que es produeix aquest mes al terme municipal de Cambrils. El pas-sat 4 de febrer hi va haver un altra víctima mortal per atrope-llament a la mateixa estació de trens de Cambrils.

Calafell divideix el municipi en tres zones acústiques

MUNICIPAL

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat de forma inicial, en la sessió plenària celebrada ahir, el Mapa de Capacitat Acústica i la nova Ordenança Regula-dora del Soroll i les Vibracions al municipi. Els grups de CiU, PP i UAM van votar a favor d’aquesta aprovació i el PSC es va abstenir. Pel que fa al Mapa Acústic, la principal novetat és que el municipi queda ara divi-dit en tres zones acústiques, en comptes de sis: zones residen-

cials, que són les de més sensi-bilitat acústica, i on es permet, per tant, menys soroll; zones comercials i d’habitatge, que són les de nivell mig de sensibi-litat acústica; i polígons indus-trials, que són les zones amb menys sensibilitat acústica, i on es permet més soroll. D’al-tra banda, una de les principals novetats de la nova ordenança de Calafell és que permet que els bars tinguin música de fons ambiental.

Un control a Valls localitza cinc persones que transportaven marihuana a Lleida

Els Mossos d’Esquadra van de-tenir el passat 22 de febrer cinc persones que transportaven plantes de marihuana als seus vehicles. Tres dels detinguts, entre els quals hi ha un menor d’edat, es van fer durant un control a Valls, i transportaven sis caixes de cartró amb 657 plantes de marihuana, 24 sacs de terra i 650 euros en efectiu. El menor va quedar en llibertat el mateix dia de la seva deten-ció amb l’obligació de presen-tar-se quan sigui requerit, i la resta en llibertat amb càrrecs. També es van detenir dues persones més a Corçà. Trans-portaven sis bosses d’escom-breries plenes de cànnabis per vendre immediatament. Amb-dós van ingressar a presó acu-sats de tràfic de drogues. De la investigació es desprèn que els detinguts desconeixien la procedència de les plantes i únicament s’encarregaven de transportar-les fins a Lleida, per a vendre-les. Aquests tres detinguts són Antonio JV, de 22 anys, i el menor d’edat, de 17, ambdós de nacionalitat es-panyola, i Diego S., de 31 anys, nacionalitat francesa i veí de Vilamalla (Alt Empordà).

Page 16: 1 de març de 2013

16 diarimés 01/03/2013 CAMP DE TARRAGONA

ACNLa Casa del Vicariat, una planta baixa annexa al Palau Episcopal de Tortosa, ocultava sota el terra una de les troballes arqueològi-ques més rellevants de les últi-mes dècades a Tortosa. Es tracta d’un podi que formaria part d’un edifici públic de grans dimensi-ons datat a l’època de l’Alt Im-peri romà –abans del segle II. La troballa va tenir lloc arran d’unes obres de manteniment i ha dei-xat a la llum una tram de mur de tres metres de longitud per més de dos d’altura, sense que s’ha-gi pogut arribar als fonaments. L’aparició de l’estructura confir-ma definitivament la rellevància administrativa i econòmica de la ciutat durant l’època de domina-ció romana.

La intervenció efectuada pel Gresepia (Grup de Recerca del Seminari de Protohistòria i Ar-queologia) de la URV durant les

últimes setmanes ha confirmat l’abast històric d’una troballa inèdita i «excepcional» en el con-text de la Dertosa romana atès que, fins aquests moments, tot i les referències documentals, no existia pràcticament cap vestigi arquitectònic rellevant que ava-lés la condició de «ciutat més important entre Tarragona i Sa-

gunt», en termes econòmics i ad-ministratius, segons el responsa-ble de l’excavació, Ramon Ferré.

El podi descobert està format per un basament de formigó i carreus de pedra sorrenca, so-bre el qual se sustenta un mur de 80 centímetres d’amplada

i més de dos d’alçada –no s’ha aconseguit arribar a la base, que podria trobar-se fins a sis metres de profunditat, per sota del nivell actual del riu. Segons l’arqueòleg responsable del Gresepia, Jordi Diloli, podria tractar-se d’una de les parets d’un «edifici públic» de l’època, el fòrum o un temple, anterior al segle II. L’excavació ha permès constatar que hauria es-tat en ús fins que va ser omplert de sediment i utilitzat com a es-pai funerari, fet que corroboraria la troballa d’un enterrament in-fantil posterior al segle V.

Els arqueòlegs aspiren ara a poder continuar estudiant l’es-tructura, que podria tenir con-tinuïtat en el subsòl de l’edifici annex, de propietat municipal «Hem de continuar el treball i aclarir el que era l’edifici», ha in-dicat Diloli, convençut que, per la seva rellevància, l’espai merei-xeria ser adequat i obert al públic

per fomentar el coneixement de la ciutat antiga. Una fita inèdita des dels treballs de l’arquitecte Joan Abril a principis del segle XX -a la zona posterior de la Ca-tedral-, que supera l’excavació

d’un tram de muralla romana l’any 2000 i que resulta especi-alment significativa, ateses les dificultats amb les quals han topat habitualment aquestes ex-cavacions.

TORTOSA

Descobreixen les restes d’un edifici romà en un edifici al Palau EpiscopalDestaquen l’excepcionalitat de la troballa davant la manca de restes d’envergadura que avalin la importància de la ciutat durant l’època romana

ACN

L’arqueòleg mostrant l’actuació i el podi romà.

Podria tractar-se d’un edifici públic que va ser omplert de sediment i usat com espai funerari

Rodalies Catalunya amplia la Devolució Xpress a totes les línies de tren

Des d’ahir, Renfe ha ampliat el sistema de Devolució Xpress a tots els serveis de Rodalies de Catalunya, tant serveis de rodalies com pels trens regio-nals. Amb aquesta millora, els clients de les línies R12, R13, R14, R15, R16 i viatgers del tram Vic-Puigcerdà de la línia R3, podran sol·licitar, per pri-mera vegada, aquest sistema de Devolució Xpress. La Devo-lució Xpress es va implantar l’1 de juny de 2007 al servei de ro-dalia de Barcelona i es va am-pliar al juliol de 2010 a la línia R11 per a retards superiors a 20 minuts. Durant l’any passat es van entregar 287.000 Devolu-ció Xpress. Amb l’objectiu de millorar les condicions d’in-demnització en cas de retard, a partir de 15 minuts de demora del tren, el viatger podrà can-viar el seu bitllet cancel·lat per un títol de transport de Renfe, vàlid per al mateix recorregut i mateix tipus de tren que el bitllet original en un termi-ni de 30 dies naturals. Es pot sol·licitar la Devolució Xpress sempre i quan el retard sigui superior a 15 minuts i aquest sigui imputable a l’explotació ferroviària.

Page 17: 1 de març de 2013

1701/03/2013 diarimés CAMPDETARRAGONA

RedaccióIrene Aragonès Gràcia ha es-tat reelegida per la militància d’ERC com a presidenta de la Federació Comarcal del Baix Camp, per al proper quadrienni (2013-2016) en el congrés ce-lebrat a Riudoms ahor. També van sortir nomenats consellers nacionals en representació de la comarca Rosa M. Abelló Borràs, de les Borges del Camp, i David Llambrich Robert, de Reus, als quals també s’hi suma la presi-denta de la Federació Comarcal pel càrrec orgànic que ocupa. La candidatura d’Aragonès era l’única que s’havia presentat. D’altra banda, la militància va aprovar la Permanent Comar-

cal següent: presidència: Irene Aragonès Gràcia (Mont-roig del Camp); secretaria d’Organitza-

ció: Ángel Xifré Arroyo (alcalde d’Almoster); secretaria d’Ad-ministració i Finances: Jordi Vi-nyals Nogués (tinent d’alcalde de la Selva del Camp); secretaria d’Imatge i Comunicació: Rosa Mercadé Bernal (Castellvell del Camp); secretaria de la Dona: Beatriz Mayordomo Pujol (Riu-decols); secretaria de Política Municipal: Sendo Martorell Ro-vira (Alforja); secretaria de Polí-tica Parlamentària: Jordi Savall Domènech (Cambrils); secre-taria d’Acció Política: F. Xavier Làzaro Alhambra (Riudoms); se-cretaria de Política Social: Rosa M Abelló Borràs (les Borges del Camp); secretaria de Formació: David Llambrich Robert (Reus) i

com a vocals: Esteve Folch Me-dico (Montbrió del Camp); Joan Barberà Chamarro (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) i Andreu Vernet Martí (l’Aleixar).

L’equip gairebé l’integren tots els membres de l’anterior permanent que també presidia Irene Aragonès. La reelegida presidenta comptarà també amb Ferran Abelló Borràs com a col·laborador.

Els grans eixos de treball de la permanent són quatre: conso-lidar, incrementar i crear llistes electorals municipals el 2015; donar suport als grups munici-pals existents; donar atenció a la militància; i fer més visible el partit a tota la comarca.

Irene Aragonès reelegida presidenta de la Federació d’ERC al Baix Camp

POLÍTICA

Per un 70% de la plantilla suposa la reducció de dies de descans i treballar 30 dies més a l’any

CEDIDA

Irene Aragonès.

M.P. Els estudiants d’Ensenyaments Professionals al Camp de Tarra-gona esquiven amb més facilitat l’atur que la mitjana de joves. És la conclusió principal de l’infor-me d’inserció laboral en forma-ció professional que ha elaborat el Departament d’Ensenyament de manera conjunta amb el Con-sell General de les Cambres de Comerç de Catalunya, i que posa sobre la taula altres qüestions com ara l’escassa eficàcia dels serveis d’ocupació en la incorpo-ració al món laboral.

De les 1.826 persones enques-tades –corresponen a alumnes del curs 2010-20111 que van ser consultats al 2012– a banda del 15% que busca feina, un 43% continua estudiant, un 10% es-tudien i treballen i un 31% tre-balla. En els darrers tres anys, el nombre de graduats que conti-nuen estudiant ha crescut da-vant la davallada dels que només treballen. El primer cas ha passat del 39% al 2009 al gairebé 46% actual i el segon del 38% al ma-teix any al 31% ara mateix.

Segons les famílies professi-onals, la que presenta un per-centatge de titulats inserits dins el món laboral és la de les arts gràfiques –el fet que sigui una branca minoritària eleva les xi-fres per damunt de la resta–. La segueixen en inserció laboral la química (vora el 60%), l’ense-nyament d’arts plàstiques (gai-rebé un 40%) i els d’instal·lació i manteniment (també al voltant d’un 40%).

Segons el gènere, les dones superen als homes entre el col-lectiu que estudia i treballa i el que presenta un nivell més ele-vat d’atur. Els homes continuen estudiant en un major nombre i treballen per sobre de les dones.

En la distribució per edats, es pot apreciar una clara evolució en què a mesura que aquesta avança creix també el nombre de titulats que troben feina. En-tre els menors de 19 anys, un 9% treballa i un altre 9% estudia i treballa, emntre que gairebé un 70% continua estudiant i un 13% busca feina. La situació s’in-verteix completament a la franja

dels majors de 30 anys: un 65% de graduats treballa i tan sols un 7% continua estudiant.

La percepció que la feina rea-litzada en l’actualitat es corres-pon plenament amb els estudis cursats ha empitjorat en els dar-

rers anys en els graus superiors i ha empitjorat en els mitjans.

Estratègies per trobar feinaEl mètode més efectiu a l’hora de trobar feina, tant en el cas dels graduats en grau superior com en els graduats en grau mitjà és l’enviament del currículum vi-tae. Els serveis de col·locació, les empreses de treball temporal i les oposicions són els sistemes que menys estudiants d’Ense-nyaments Professionals absor-beixen al Camp de Tarragona.

«Les administracions s’han de plantejar les utilitats dels ser-

veis d’ocupació després de veure aquests resultats», va explicar ahir el delegat del Govern Quim Nin, que va afegir que «malgrat tot les empreses aposten pel territori perquè saben que hi trobaran un factor humà que els donarà valor». «La formació deixarà d’ocupar una època de la vida per esdevenir contínua», va concloure Nin.

L’estudi fa palès també que la promoció estudiada experi-menta una lleugera erosió en el nivell d’ingressos i d’estabilitat laboral respecte a l’anterior. Els resultats mostren que el nivell de salari s’ha reduït en conjunt, si bé ha crescut en els titulats de grau superior. Segons l’estudi, que afecta el Camp de Tarrago-na, s’evidencia que la majoria de graduats, fins a un 71%, se situa en la franja salarial entre els 900 i els 1.200 euros. En el nivell dels 600 als 900 euros els que han acabat els graus mitjans ocupen el primer lloc amb un 51% de ti-tulats. En la de 900 a 1.200 euros, els de grau superior suposen un 41% del total.

EDUCACIÓ

Els titulats en formació professional pateixen menys atur que la mitjanaNomés un 15% dels graduats busca feina davant el 50% de mitjana entre els menors de 24 anys

Els salaris se situen per norma general entre els 900 i els 1.200 euros a aquest col·lectiu

Page 18: 1 de març de 2013

18 diarimés 01/03/2013 CAMP DE TARRAGONA

RedaccióL’Ajuntament d’Alcover con-juntament amb el Centre de Dia ha posat en marxa el pro-grama Compartint taula amb l’objectiu de posar en servei un menjador social, d’alimentació gratuïta. El projecte compta amb el suport de l’Associació Catalana de Recursos Assisten-cials (ACRA) qui financia entre 5 i 10 àpats diaris, adaptats a les necessitats de salut de les per-sones usuàries. Així, s’aprofita-rà la infraestructura del servei de menjador del Centre de Dia, perquè d’acord amb els tècnics dels serveis socials, es fixi una franja horària per donar servei

a persones amb dificultats eco-nòmiques. S’estableixen dins els beneficiaris del programa els majors de 65 anys, persones amb problemàtica social i eco-nòmica o individus amb una xarxa familiar feble a la que no li puguin donar suport.

El programa Compartint Taula és una iniciativa del De-partament de Benestar Social i Família, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials i les entitats municipalistes de Ca-talunya. En el cas d’Alcover es comptarà amb la participació dels voluntaris socials del poble i les entitats que treballen en l’àmbit del suport social.

L’Ajuntament d’Alcover posa en marxa un menjador social

SOCIETAT

El projecte compta amb el suport de l’ACRA

COSTA DAURADA

Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils, ha rebut de la mà del di-rector de l’ Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa, el diploma que acredita al municipi com a Destinació de Turisme Esportiu (DTE), certificada en la modalitat de multi esports; es-pecialitat en atletisme, futbol, vela i ciclisme.

Cambrils, destinació de Turisme Esportiu

CEDIDA

El municipi de Calafell, epicentre de l’arqueologia entre el 7 i el 9 de març

Del 7 al 9 de març se celebrarà la VII edició de la Reunió In-ternacional d’Arqueologia de Calafell, que reunirà investi-gadors i estudiosos de l’arque-ologia d’arreu de Catalunya, de la resta de l’Estat espanyol i de França. Enguany aquesta reunió tractarà sobre «Les es-tructures socials protohistòri-ques a la Gàl·lia i Ibèria», i les inscripcions estaran obertes fins el dia abans de la jornada.L’Ajuntament de Calafell, juntament amb la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), l’Institut Univer-sitaire de France, i el Centre Camille Jullian, organitzen la Reunió Internacional d’Ar-queologia.

Urbanisme busca fórmules per emparar legalment el 50 habitatges d’Alcanar

La Direcció General d’Urba-nisme estudia fórmules que permetin emparar legalment els més de 50 habitatges cons-truïts a Alcanar Platja (Mont-sià) amb llicències il·legals entre 2997 i 2003. El director general d’Urbanisme, Agustí Serra, ha proposat abordar de forma «racional» la situa-ció, mitjançant una possible revisió del planejament, per evitar que el consistori hagi de fer front a una cascada de sentències com la que l’obliga a enderrocar els 32 habitatges de la promotora Turov. Preci-sament, sobre el cas d’aquesta promoció, Serra ha explicat que el Govern no té cap «mar-ge de maniobra» per evitar la demolició i ha instat el consis-tori a donar compliment a la resolució judicial.

L’eurodiputat Salvador Sedó es reuneix amb directius d’ANAV

L’eurodiputat Salvador Sedó, membre de la Comissió d’In-dustria Recerca i Energia del Parlament Europeu (ITRE), visitarà avui divendres Ascó per reunir-se amb els directius d’ANAV (Associació Nuclear Ascó Vandellós II) i visitar les instal·lacions de la central. Posteriorment, es reunirà amb els representants de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Ca-talunya per conèixer les seves propostes i reivindicacions.

L’alcalde de Falset diu que plega per «motius personals»

L’alcalde de Falset, Jesús Tor-ralba (PSC), ha anunciat que plega. Torralba atribueix la seva dimissió a «motius estric-tament personals i familiars» i nega que la decisió tingui res a veure amb el fet que, a princi-pis de mes, el ple aprovés un sou de 26.900 euros bruts a l’any per a l’alcalde, una pro-posta criticada per l’oposició. La renúncia de Torralba es farà efectiva dilluns. L’alcalde en funcions serà Jordi Puxeu.

Luna lamenta que l’ocupació no sigui prioritària pel Govern

PARTIT POPULAR

El diputat del Partit Popular Català, Rafa Luna, ha lamentat que el Parlament de Catalunya no hagi aprovat la moció del PPC sobre ocupació, «el que demostra que la creació de llocs de treball no és una prioritat per al Govern, tot i que a Catalunya hi ha un 24 per cent d’atur, i un 52 per cent d’atur juvenil». Durant la seva intervenció, el diputat popular va recordar que la moció instava el Govern a «adherir-se al Plan Nacional de

Estrategia de Emprendimiento y Empleo Joven, com a via de participació de totes les institu-cions, públiques i privades, per a definir mesures integrades en l’esmentat pla d’ocupació que siguin específiques segons les necessitats del mercat de tre-ball català, i coordinar-se amb la resta d’administracions pú-bliques i entitats implicades en l’impuls de importants mesures dirigides a reduir aquest atur juvenil».

La moció contra la privatització d’Ecoparc no prospera

PSC

El diputat socialista per Tarra-gona, Xavier Sabaté, va denun-ciar ahir que els vots contraris de CiU, i l’abstenció d’ERC i del PP, no hagin fet prosperar l’opo-sició a la privatització de l’em-presa Ecoparc de Residus In-dustrials S.A. (ERISA), situada a Constantí propietat de l’Agèn-cia de Residus de Catalunya. Sa-baté recorda que els socialistes consideren aquesta instal·lació «sensible per l’activitat que de-senvolupa que arriba fins a les

80.000 tones de residus espe-cials, és a dir, una activitat que genera risc i que no pot estar subjecta a la lògica del benefici privat.» En concret, el punt dos de la moció socialista instava a «paralitzar el procés de venda de l’empresa Ecoparc de Resi-dus Industrials S.A. (ERISA), propietat de l’Agència de Resi-dus de Catalunya a Constantí, i garantir la representació de l’Ajuntament i els treballadors del Consell d’Administració.»

Vicente M. Izquierdo/EFELluís Suñé, regidor d’Alternativa Baix Gaià a Torredembarra, im-putat per un presumpte delicte d’ultratge a la nació, va denun-ciar ahir la «persecució política» del seu cas la vigília de la seva de-claració davant el jutjat número 7 del Vendrell.

Suñé declararà com a imputat per un presumpte delicte d’ul-tratge a la nació davant la titular del jutjat número 7 del Vendrell, i també compareixeran el fiscal de l’Estat i l’advocat de la Junta d’Extremadura, que es persona com a acusació particular. Els fets es remunten al 2008, quan Suñé, en el seu bloc personal, va publicar una nota sobre les

balances fiscals acompanyada d’una imatge de dues nenes amb parracs i el titular «Apadrina un nen extremeny».

La difusió d’aquesta entrada del bloc en mitjans nacionals va provocar que a l’octubre del 2008 la Junta d’Extremadura li presentés una querella per «ul-tratjar el poble d’Extremadura». Es basava en l’article 543 del Codi Penal, que castiga «a qui ultratgi o ofengui Espanya o les comu-nitats autònomes». El regidor va demanar disculpes poc després.

Suñé va argumentar que «en el bloc, sempre a títol personal i amb un màxim de 65 visites, escrivia les meves reflexions so-bre l’activitat diària i sempre les

acompanyava d’il·lustracions; l’acusació se centra en la imatge, però el fons de veritat són les ba-lances fiscals».

Acompanyat per un nombrós grup de veïns de Torredembarra, que li van mostrar el seu suport, el regidor va assegurar que «jo ni tan sols vaig fer aquella imat-ge, la vaig treure de Google i ja l’havien publicat molts portals». També ha afegir que «vaig haver de viure amb escorta i durant mesos, els meus pares i els meus avis rebien telefonades les 24 ho-res del dia amb amenaces que em matarien».

Per la seva banda, l’alcalde torrenc, Daniel Masagué, va de-mostrar, en declaracions al Dia﹣

ri Més, tot el seu suport a Suñé, ja que «la meva postura és que aquest fet tiri endavant, tenint en compte que ell va demanar dis-culpes». «S’ha de tenir en comp-te la pressumpció d’innocència. És dur que, després d’admetre que t’has equivocat, s’hagi arri-bat fins a aquest punt», continua l’alcalde.

Com a batlle i representant de l’Ajuntament, «no puc fer res més que donar-li el meu suport moral, ja que ho va publicar al seu propi bloc. No puc interve-nir en absolut. Tots ens podem equivocar quan defensem unes idees, però si algú admet que s’ha equivocat, crec que no s’hauria d’anar més lluny».

TORREDEMBARRA

El regidor Lluís Suñé declara avui per ultratge al poble d’ExtremaduraL’alcalde, Daniel Masagué, li ofereix tot el seu suport, ja que «va demanar disculpes»

Page 19: 1 de març de 2013

1901/03/2013 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓN

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Ui!! mira, si son el papa i la padrina, sabeu perquè surten avui al diari? Doncs perque els dos fan els anys el mateix dia, es a dir avui! Moltes felicitats a tots dos!!! De part de la Maria i de la mama.

ACNBenet XVI ha deixat de ser ofici-alment Papa. Després que el pas-sat 11 de febrer fes pública la seva decisió de deixar el Pontificat, ahir a les vuit del vespre es feia efectiva la renúncia. D’aquesta manera, el papat ha quedat va-cant i s’inicia el procés que ha de culminar amb l’elecció d’un nou pontífex. Cardenals de tot el món començaran a planejar el conclave que elegirà el successor de Benet XVI. Per començar, avui els cardenals celebraran una pri-mera reunió preparatòria, però no decidiran la data de la vota-ció fins la setmana que ve per tal d’haver escollit un nou Papa per Setmana Santa.

El conclave per escollir el successor de Benet XVI podria començar abans del 15 de març. El portaveu del Vaticà, Federi-co Lombardi, considera que es podria «interpretar» la norma que estableix que el conclave ha de començar entre 15 i 20 dies després de la mort del Papa, ja que en aquest cas el pontífex ha renunciat en vida per primer cop en sis segles. Entre els 117 carde-nals convocats al conclave, po-dran ser escollits com a nou pon-tífex els que tinguin menys de 80 anys. De moment, ja han comen-çat els contactes informals entre ells per telèfon i correu electrò-nic per començar a perfilar com ha de ser el nou Papa per afron-tar la crisi que viu la institució i aquest divendres faran una reu-

nió preparatòria. L’objectiu del Vaticà és que el nou pontífex ja hagi pres possessió abans del 24 de març, Diumenge de Rams.

Amb l’elecció del pròxim papa enmig d’escàndols d’abusos sexuals per part de sacerdots, filtracions de papers privats, la disminució dels feligresos i les demandes d’un paper més im-portant de les dones a l’església, molts creuen que el Vaticà sor-tiria beneficiat de l’elecció d’un nou papa procedent d’un país no europeu. Els noms dels carde-nals Peter Turkson, de Ghana, i

Antonio Tagle, de Filipines, són dos dels noms que més sonen per convertir-se en els propers pontífexs.

El Papa Benet XVI va prome-tre «obediència incondicional» al seu successor, que sortirà es-collit en el conclave els propers dies. En una reunió en què es va acomiadar dels cardenals, l’en-cara pontífex va fer una crida a la unitat de l’Església. «Continu-aré a prop vostre en les pregà-ries, especialment els pròxims dies mentre escolliu el nou Papa a qui declaro el meu respecte i

obediència», va afirmar Josep Ratzinger. En la seva intervenció, Benet XVI va reiterar que ha vis-cut bons moments però també de dolents.

«Ens els darrers vuit anys hem viscut moments amb fe mo-ments molt bonics i lluminosos en el camí de l’Església, així com moments en què alguns núvols han enfosquit el cel», va dir Be-net XVI adreçant-se als carde-nals que van acudir a la cerimò-nia per acomiadar el pontífex, la majoria dels quals participaran en el conclave.

INTERNACIONAL

Benet XVI abandona el Vaticà i deixa de ser Papa oficialmentRatzinger s’acomiadava ahir dels cardenals, la majoria dels quals participaran al conclave

ACN

Benet XVI saludant els fildels des del balco de Castel Gandolfo.

Napolitano nega que Itàlia posi en risc els països de l’Eurozona

POLÍTICA

El president italià, Giorgio Na-politano, va criticar ahir els te-mors sobre l’estabilitat política a Itàlia. «Itàlia no està en desor-dre, i no és un risc de contagi per a ningú», va assegurar en una roda de premsa conjunta amb el president d’Alemanya, Joschim Gauck. Giorgio Napoli-tano va respondre així a les pa-raules del ministre de finances alemany, Wolfgang Schäuble, que va parlar del risc de «con-tagi» de la situació italiana a

altres països de l’Eurozona. A més, Napolitano va carregar contra el socialdemòcrata, Peer Steinbrueck, que va dir sentir-se «horroritzat per la victòria a Itàlia de dos pallassos». Na-politano va rebutjar trobar-se amb Steinbrueck durant el seu viatge a Berlín. El president de la República italiana, Giorgio Napolitano, va demanar que es respecti la voluntat dels italians expressada a les urnes aquesta setmana.

La UE acorda limitar les primes als directius financers

PATRIMONI

La Unió Europea va acordar ahir limitar les primes extraor-dinàries que reben els directius financers. El pacte estipula que aquestes pagues no podran superar el salari anual del ban-quer, excepte si hi ha una apro-vació explícita dels accionistes de l’entitat. Llavors el sostre se situaria en el doble del salari. La limitació dels «bonus» dels alts càrrecs del món financer ha re-but l’oposició del Regne Unit, que intenta protegir els interes-

sos de la City de Londres, capi-tal financera d’Europa. Els alts directius financers sovint reben primes extraordinàries d’acord amb el seu rendiment, però les elevades xifres que se’ls paguen han causat indignació entre la població. «Per primera vegada a la història de la regulació finan-cera de la UE, posarem límits als bonus dels banquers», va celebrar l’encarregat de portar les negociacions pel Parlament Europeu, Othmar Karas.

Declaren que Interior va verificar l’informe de El Mundo

PATRIMONI

Els periodistes de El Mun﹣do imputats per la publicació de l’esborrany de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que vinculava dirigents de CiU amb comptes a l’estran-ger van declarar ahir davant del jutge que l’existència de l’es-borrany i el seu contingut esta-ven confirmats per la policia i que, de fet, ho van verificar amb diferents fonts de la UDEF. Un d’ells afegeix que també va ser verificat per «alts càrrecs» del

Ministeri de l’Interior. A més, atribueixen el fet que la policia negui l’existència de l’esbor-rany al temor a què els agents que el van filtrar fossin acusats de revelació de secrets. Els dos periodistes imputats, Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, van declarar ahir davant del jutge per la querella presentada per l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, arran de les infor-macions publicades per aquest diari en campanya electoral.

Page 20: 1 de març de 2013

20 diarimés 01/03/2013 CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

ACNEl govern espanyol va celebrar ahir el dictamen del Consell d’Estat que considera que hi ha prou elements per portar al Tribunal Constitucional la de-claració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. El ministre d’Exteriors, José Manu-el García-Margallo va asseguratr que «coincideix» amb el criteri d’aquest organisme perquè «la Constitució és extraordinària-ment clara en aquest aspecte« i deixa clar «que la sobirania per-tany a tot el poble espanyol en el seu conjunt, i no a una part» i «es fonamenta en la indissolu-ble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible dels

espanyols». El govern espanyol podria aprovar la presentació del recurs aquest mateix divendres al Consell de Ministres.

Margallo va fer aquestes ma-nifestacions des del Congrés després que transcendís el con-tingut de l’informe que la Co-missió Permanent del Consell d’Estat remet al govern espanyol sobre la declaració de sobirania del Parlament. L’executiu de Ra-joy va reclamar l’informe perquè dictaminés es podia impugnar el text davant el Tribunal Constitu-cional, i aquest organisme li ha respost afirmant que hi ha «ele-ments jurídics suficients» com per presentar el recurs.

El dictamen del Consell d’Es-

tat és el pas previ preceptiu –però no vinculant– perquè el govern espanyol presenti el recurs. Se-gons fonts de l’executiu espa-nyol, el document podria arribar a La Moncloa aquest mateix di-jous i passar divendres a la taula del Consell de Ministres.

L’informe del Consell d’Es-tat se suma al que el govern espanyol havia encarregat prè-viament a l’advocat de l’Estat. Aquell document conclou que l’acord vulnera la Constitució i aconsella a l’equip de Rajoy que presenti un recurs davant el Tri-bunal Constitucional.

Malgrat que el propi Rajoy havia apuntat inicialment que el seu executiu no podia recórrer la

declaració de sobirania perquè no es tracta de cap llei ni té re-percussions legals, la pressió me-diàtica i l’estratègia del PP han fet virar l’argumentari i ha decantat la balança a favor de la interposi-ció del recurs.

La Moncloa considera ara que la declaració obre un procés que podria anar «més enllà» i aposta per actuar en la línia de l’informe de l’advocat de l’Estat, que apun-tava que el recurs es podria fona-mentar sobre la vulneració dels articles 1.2 de la Constitució, on es diu que la sobirania resideix al poble espanyol, l’article 2 que parla de la «indissoluble unitat d’Espanya», el 9 sobre els poders públics i el 168.

POLÍTICA

El govern espanyol recorrerà la declaració de sobirania al TCEl Consell d’Estat considera que hi ha prous fonaments jurídics per portar-la davant del tribunal

Protecció Civil manté l’alerta per risc d’inundacions i mala mar el dia d’avui

Protecció Civil manté la fase d’alerta del pla especial per In-undacions a Catalunya Inun-cat davant la de pluges fins di-vendres a mitjanit, que poden provocar acumulacions de més de 100 litres en 24 hores, i del fort onatge, que s’intensi-ficarà amb onades que poden superar els 4 metres d’alçada i que afectarà tot el litoral ca-talà també fins demà a la nit. D’altra banda, també es man-tenen activades les prealertes dels plans Procicat per forts vents i Neucat per possibles nevades al nord i sud del país. Segons el Servei Meteorològic, les pluges s’aniran estenen i intensificant a tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser inten-ses amb tempestes locals fins a mitjanit d’avui. Avui s’espe-ra que les pluges afectin tota aquesta zona però siguin més intenses a les comarques del nord-est. Es podran acumular més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores. El fort onatge s’allargarà fins aquest divendres a mitjanit. L’episo-di baixarà d’intensitat a partir del vespre de demà a la meitat sud del país. Hi haurà mar de fons de l’est que s’intensifica en part perquè s’allarguen les fortes ventades fins avui a mit-janit. El vent bufarà de compo-nent est i les ratxes màximes, de més de 90 km/h, s’assoliran a cotes altes. Avui el vent bu-farà de component est a nord a les comarques centrals del país. D’altra banda, la Gene-ralitat Valenciana va decretar ahir la situació d’Emergència nivell zero per nevades a les comarques dels Ports, Alt Ma-estrat, Alcalatén, Alt Millars i Alt Palància (a l’interior de la demarcació de Castelló) així com a les comarques del Racó d’Ademús, Serrans, entre d’al-tres poblacions del País Valen-cià.

El jutge imputa a l’apoderat de Bárcenas en els seus comptes de Suïsa

El jutge del cas Gürtel a l’Au-diència Nacional, Pablo Ruz, va citar ahir com imputat el proper 8 de març a Iván Yáñez Velasco, qui va servir com apo-derat a l’extesorer del PP Luis Bárcenas en els seus comptes de Suïssa, a més de requerir a aquest últim justificacions d’ingressos i sortides de fons.En un acte dictat ahir, el ma-gistrat també va demanar més informació a Suïssa sobre els diners de Bárcenas i va citar el dia 8 a altres dues perso-nes com a testimonis, Pedro Hernández de Zárate i Susana Mantecón Gayo, els qui, se-gons va afirmar dilluns passat el mateix Bárcenas al jutge, van intervenir en operacions de compravenda de quadres amb l’extesorer del partit po-pular. EFE

El Suprem anul·la l’ordenança de Llei que prohibia l’ús del vel integral

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat gairebé totalment l’or-denança de l’Ajuntament de Lleida que prohibia l’ús del vel integral als espais municipals. Després de perdre un recurs davant del Tribunal Superi-or de Justícia de Catalunya (TSJC), l’Associació Watani va recórrer al Suprem, que li ha donat la raó en considerar que la prohibició vulnera la lliber-tat religiosa, recollida com a dret fonamental a la Consti-tució, cosa que no pot regular un consistori. El Suprem con-sidera que la a prohibició pot provocar «l’enclaustrament» de les dones per no sortir de casa sense vel. L’únic punt que el TS salva és l’obligació de les dones amb vel a identificar-se al transport públic si volen gaudir de descomptes. ACN

RedaccióLa gran banca espanyola, a ex-cepció de CaixaBank, ha decidit presentar ofertes no vinculants per Catalunya Caixa. De la nò-mina inicial d’aspirants única-ment va caure Kutxabank que comptava amb el suport finan-cer per a aquesta operació del fons JC Flowers, segons confir-men fonts del sector.

Ahir es tancava el termini de recepció d’aquestes ofertes no vinculants al qual van acudir BBVA, Santander, Sabadell i Po-pular. Ara les entitats tindran al voltant d’un mes per preparar les seves ofertes vinculants.

Encara no hi ha data decidida pel FROB per a la recepció de

les ofertes definitives, tot i que el procés no s’hauria demorar més enllà de la primera setmana d’abril. A partir d’ara, les entitats prosseguiran amb l’estudi dels nombres de l’entitat catalana.

A diferència de les subhas-tes anteriors, els candidats a propietaris de Catalunya Caixa han comptat, des del primer moment, amb tota la informa-ció sobre la situació financera de l’entitat catalana, a causa de l’interès del Fons de Reestructu-ració Ordenada Bancària (FROB) per tancar amb èxit el procés. Cal recordar que la subhasta va quedar paralitzada el passat es-tiu amb motiu del rescat finan-cer europeu a part de la banca

espanyola.Aquestes ofertes no vincu-

lants no mostraran totes les cartes que tenen amagades les entitats, asseguraven des del sector. Fins i tot algunes fonts deien que el FROB ja coneix que l’adjudicació definitiva serà cosa de BBVA i Santander a la llum d’aquesta primera declaració d’intencions mostrada per Sa-badell i Popular.

Un cop presentades aquestes ofertes no vinculants, s’iniciarà la veritable negociació entre les entitats i el FROB per vendre Catalunya Caixa. «Tots hauran de cedir, tant les entitats com el FROB si vol adjudicar l’entitat catalana», explicaven fonts d’un

banc d’inversió.De moment, el comprador de

Catalunya Caixa obtindrà 1.600 milions en crèdits fiscals. A més, les entitats estan esperant la res-posta del ministeri d’Hisenda per obtenir una altra sèrie de contingències fiscals que com-pensin l’absència d’un esquema de protecció d’actius per al com-prador.

Durant la primera fase de due dilligence, els interessats en la compra han descobert que Ca-talunya Caixa té 3.000 milions en crèdit promotor que no és particular i que no ha pogut traspassar a la Sareb i, per tant, haurà de ser absorbit pel com-prador.

Santander, BBVA, Popular i Sabadell presenten ofertes per CatalunyaCaixa

ECONOMIA

Kutxabank, que comptava amb el suport de JC Flowers, ha caigut del procès de compra

Page 21: 1 de març de 2013

2101/03/2013 diarimésESPORTS

Derrotar el Vilanova és el primer pas per arribar a la somiada final

HOQUEI PATINS

Els de Cabestany juguen els quarts de final a les set de la tarda

Vicente M. IzquierdoSomiar és gratuït, i el Moritz CE Vendrell no vol despertar-se. Els homes que entrena Guillem Cabestany estan duent a terme una temporada brillant, per em-marcar i, fins i tot, estan jugant a un nivell similar als dos grans de l’OK Lliga, com són el Liceo i el Barça.

Tots aquests condicionants provoquen que els vendrellencs ja no siguin la Ventafocs de la Copa del Rei, sinó que s’han convertit en un equip disposat a alçar el títol amb arguments, i dels bons.

El primer pas per arribar a aquesta somiada final serà dei-xar a la cuneta una de les reve-

lacions d’aquesta temporada, com està sent el Mopesa Club Patí Vilanova, conjunt que tam-poc es vol quedar als quarts de final i que, de ben segur, posarà les coses molt difícils als del Baix Penedès. Però el Vendrell no vol quedar-se en la primera ronda i, partint com a favorit, buscarà un triomf que el faci passar a les se-

mifinals. El partit entre barcelo-nins i tarragonins arrencarà a les set de la tarda, dues hores abans que l’Igualada HC-FC Barcelona. El vencedor d’aquest enfronta-ment serà el rival del guanyador del Vilanova-Vendrell. Si la lògi-ca s’imposés, un Vendrell-Barça entraria en escena, tot i que en una competició com la Copa mai se sap.

Aquesta semifinal es disputa-ria dissabte, a tres quarts de nou de la nit, després de què finalit-zés la primera. La gran final està prevista per diumenge, a tres quarts d’una del migdia, a Ovi-edo, on el Vendrell no hi voldrà faltar.

RedaccióEl Reus Deportiu lluitarà per fer-se un lloc a la final de la Copa del Rei contra el líder en l’OK Lliga Li-ceo, en imposar-se amb contun-dència al Vic ahir en els quarts de final i que els gallcs sortissin victoriosos de l’encontre davant el Lleida. Tres gols de Raúl Marín i dos més de Marc Ollé i Albert Casanovas van materialitzar la superiortat reusenca en una cita en què els vigatans van arribar a assolir l’empat al 33’.

Tenien clar des del primer mi-nut els homes que entrena Ale-jandro Domínguez que les taules de l’assaig en OK Lliga no havien fet estadística. El Reus Deportiu es va llançar d’inici a per la in-vitació per compartir la vetllada de semifinals amb el Liceo, i se la va emportar. Raúl Marín va en-capçalar l’ofensiva roig-i-negra rubricant un gol al segon minut

d’encontre. Era una mostra del potencial reusenc davant un Vic que acabaria reviscolant a esto-nes per obligar als de la capital del Baix Camp a quallar una vic-tòria bonica.

No volia endarrerir el triomf un Reus Deportiu conscient que adormir-se en els primer com-passos podia suposar la con-demna contra els vigatans. No ho va fer. Cinc minuts més tard, Casanovas recolliria el testimoni de Marín per fabricar la segona

diana i portar la tranquil·litat als seus. I encara no havia acabat la feina d’un conjunt que se sentia invencible a La Tortuga. Tampoc la de Raúl Marín. El roig-i-negre s’havia après el camí a la porteria vigatana i el va repetir fregant el quart d’hora. Va portar, en la tor-nada, un 3-0 que deixava apun-talada una prematura victòria. No la van deixar escapar.

L’equip de Fernando Pujalte es resistia a deixar escapar tan aviat la Copa. El Vic va prendre

la paraula en el darrer tram de la primera meitat. Josep Maria Roca va ser el primer en retallar distàncies, al minut 18, abans que Jacint Molera no col·loqués un 3-2 que esdevenia la base vi-sitant per a una remuntada que no va arribar.

Rocasalbas posa l’empatVa estar a punt, però. Rocasalbas va posar l’empat amb un xut a la represa que donava ales al Vic. El conjunt visitant aguantaria amb

les taules deu minuts, el temps que va necessitar el Reus Depor-tiu en recuperar l’empenta de què havia fet gala en la primera meitat. Era en aquell moment o mai. Si el Vic aconseguia fer brillar a l’electrònic una victòria momentània, caldria recuperar des de sota un terreny que tenien guanyadíssim en el tram inicial.

Però encara estava Raúl Marín per continuar impulsant l’equip d’Alejandro Domínguez, tran-formant en diana una falta di-

recta. El roig-i-negre va firmar el gol del 4-3 a deu minuts del final. Calia llavors aguantar l’avantatge i el passi a semifinals estaria ja en mans reusenques, però enca-ra van poder fer una mica més. Tenia espai per crèixer un Reus Deportiu capaç de tot en la cita d’ahir.

La cirereta va anar a càrrec de Marc Ollé. Era un moment que segur que el roig-i-negre, in-corporat enguany a les files del primer equip després de la rees-tructuració que va viure el Reus Deportiu en l’inici d’aquesta campanya a l’OK Lliga donés pas a una nova fornada de jugadors. No va fallar per acabar d’asse-gurar el treball que havien fet de cara a porteria Marín i Casano-vas. I el 5-3.

El Vic va poder donar la volta al resultat en els darrers minuts. Esgarrapar, com a mínim, un 5-5 sobre el final que obligués a la pròrroga. Els de Pujalte van tenir a les seves mans, a partir del 45’, dues faltes directes. No en van encertar cap, i el Liceo ja espera els reusencs a ‘semis’.

El conjunt roi-i-negre va haver d’esforçar-se per recuperar l’avantatge a la segona meitat

Un dels protagonistes de la cita, Raúl Marín, avança amb la bola, durant el partit de quarts de final a La Tortuga d’Oviedo.

CEDIDA

Els vigatans van tenir en els darrers minuts dues faltes directes que no van transformar

HOQUEI PATINS

El Liceo ja els està esperantUn ‘hat-trick’ de Marín i dues dianes d’Ollé i Casanovas citen el Reus Deportiu a semifinals de la Copa del Rei amb el líder en lliga

REUS DEPORTIU 5VIC 3Reus Deportiu. Guillem Trabal, Albert Casanovas, Raúl Marín, Jor-di Adroher i Marc Ollé . També van participar Xavier Rubio, Joan Mar-sal i Joan Salvat.Vic. Carles Grau, Josep Maria Roca, Romà Bancells, Cristian Rodríguez i Roger Rocasalvas. També van par-ticipar Jacint Molera i Xavier Terns.Gols. 1-0, 1-0, Marín (2’); 2-0, Casa-novas (7’); 3-0, Marín (14’); 3-1, Roca (18’); 3-2, Molera (21’); 3-3, Rocasal-bas (33’); 4-3, Raúl Marín (41’); 5-3, Ollé (43’).Àrbitres. Óscar Valverde i Toni Ribó. Van mostrar la tarjeta blava al s locals Raúl Marín i Xavier Rubio; i al visitant Rocasalbas.

Page 22: 1 de març de 2013

22 diarimés 01/03/2013 ESPORTS

Mallorca B

Abdón

Fer

Pablo

Sergio

Pedro Capó

Javi Hernández

Campins

Mateo

Charlie

Víctor

Yeray

Gimnàstic (Diumenge, 12.00 h.)

De la Espada

Javi Martínez

Marc Martínez

Aarón Bueno

Bezares

Jesús Perera

Alberto Benito

Lucas Viale

Fran Vélez

Arnau Tobella

RubénPérez Vicente M. Izquierdo

S’estava mostrant molt irregu-lar el CF Pobla de Mafumet en les darreres setmanes, motiu pel qual la victòria era neces-sària de forma imminent. Així va ser, i el passat diumenge, el filial del Nàstic va aconseguir sumar els tres punts al camp de la Montañesa (2-3), en un partit en el que els visitants van treure tot l’orgull que tenien dins per remuntar un marcador advers.

Confirmar el bon moment que travessa després del dar-rer triomf és el que necessita l’equip pobletà, que aquest diu-menge rebrà la visita del Gavà, sense els lesionats Madero i Duran, en un enfrontament que ha de servir per que els homes d’Ivan Moreno s’acostin una

mica més a la quarta posició, que dóna dret al play-off.

La sisena és la posició que actualment ocupa la pobla en el grup cinquè de Tercera Divisió, la qual li dóna molta tranquil·litat de cara a certifi-car la permanència aviat, però la meta, tan bon punt se supe-ri la barrera dels 42 punts, serà la quarta posició. De moment, els pobletans en sumen 37, un menys que el cinquè classifi-cat, el Rubí, i cinc menys que el Manlleu, que marca el play-off.

Per la seva banda, el Gavà és onzè, amb 32 punts, nou per sobre del descens. Per tant, els barcelonins estan, de moment, tranquils, i s’hi juguen ben poc en l’enfrontament d’aquest diu-menge.

La Pobla ha de derrotar el Gavà per confirmar el bon moment que travessa

FUTBOL

La passada setmana va guanyar a domicili

CRISTINA AGUILAR

Kako apunta a la titularitat aquest diumenge.

Els cinc tarragonins de Primera Catalana juguen a terreny propi

FUTBOL

La gran majoria està immersa en la lluita per la permanència

Vicente M. IzquierdoEls cinc integrants del Camp de Tarragona que militen en el grup segon de Primera Catalana juguen aquest cap de setmana davant la seva pròpia afició.

Encetarà la 22a jornada lli-guera el Torredembarra-Iguala-da, que es disputarà diumenge, a dos quarts de cinc de la tarda.

Els de Gabriel Amores són quin-zens, amb vint punts, i disten a quatre punts de la zona de per-manència, amb la qual cosa el triomf es presenta obligat.

Un equip que semblava estar fora de perill, però que s’està complicant la vida és el Reddis. El filial del Reus s’està acostant a la zona crítica, d’on actualment

dista a cinc punts, i dissabte re-brà la visita del Cervera, conjunt immers en la lluita per no des-cendir. El duel arrencarà a les cinc de la tarda.

A dos quarts de vuit del ma-teix dissabte està previst el Mo-rell-Andorra, partit en el que el drama de la zona baixa també planejarà. Els tarragonins són

catorzens, a tres punts de la zona de permanència, mentre que el seu rival, amb dos partits menys, és penúltim, amb divuit punts. Si algun d’aquets dos conjunts perd pot sortir molt malparat.

De cara a diumenge, el Tor-reforta rebrà el Viladecans, un dels «cocos» del grup, i un clar candidat a l’ascens. Els de José Miguel López, desens, tenen 27 punts, sis més que el descens. Finalment, el Valls jugarà a casa contra el Vista Alegre. Serà diu-menge, a un quart i cinc minuts d’una del migdia, amb l’únic ob-jectiu d’abandonar el «fanalet vermell».

Vicente M. IzquierdoEl Consell d’Administració re-alitzarà tots els esforços que siguin necessaris per intentar, fins el darrer sospir, l’ascens a la Segona Divisió A. De fet, aquesta temporada ha posat totes les ei-nes damunt de la taula per inten-tar assolir l’objectiu, una meta que sembla llunyana, però per la que tots lluitaran fins el darrer moment. I per aconseguir-ho, és bàsic que l’aficionat grana continuï donant el seu suport incondicional a un equip que, de moment, no els ha donat gaire motius per fer-ho.

En el còmput global, la tem-porada del Nàstic està sent molt dolenta, però també és cert que el conjunt grana ha disputat dos partits menys que els equips cap-davanters del grup tercer de la Segona Divisió B i que la millora en els darrers dos mesos ha estat més que notable.

Tots aquests condicionants haurien de ser suficients perquè la parròquia acudeixi en massa aquest diumenge quan, a partir de les dotze del migdia, els tar-ragonins rebran la visita del Ma-llorca B, un equip amb perill de descendir i que també té la vital necessitat de marxar del Nou Es-tadi sumant.

Torna als quatre defensesL’entrenador grana, Javi Salame-ro, tornarà a apostar pel 4-4-2 que tan bons resultats li ha do-nat, i únicament tindrà la baixa de Xisco Campos, que haurà de quedar-se a casa després de l’expulsió que va patir el passat diumenge per agredir un rival a terres tarragonines.

D’aquesta manera, Rubén Pé-rez seguirà sent fix a la porteria, mentre que la defensa la podrien formar, de dreta a esquerra, Al-berto Benito, Lucas Viale, Fran

Vélez i Arnau Tobella. L’argentí recuperarà la titularitat després de complir sanció, i Vélez juga-ria a la seva demarcació natural, com és la de central, deixant com a laterals els dos defensors més ofensius que té actualment el Nàstic. A la medul·lar, Juanjo Bezares també tornarà, al costat de Marc Martínez, que s’està re-cuperant d’unes molèsties, però que arribarà a temps. La banda dreta continua tenint amo, Javi Martínez, mentre que a l’esquer-ra podria recuperar la titularitat Aarón Bueno. Perera i De la Es-pada seran els atacants.

Perico ocuparà una de les dues fitxes lliures que tenia el Nàstic després dels moviments d’hivern

Salamero podria apostar diumenge per Vélez a l’eix defensiu i Bueno a l’esquerra de l’atac

FUTBOL

El Nàstic espera que la seva afició estigui amb l’equip diumengeSerà bàsic el públic del Nou Estadi per doblegar el Mallorca B i continuar somiant

Javi Salamero assenyala el camí del Nàstic, que ha de ser sempre ascendent.

CRISTINA AGUILAR

Page 23: 1 de març de 2013

2301/03/2013 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoDesprés d’un «coco», un altre. El CF Reus no s’atura en el seu par-ticular Tourmalet i diumenge, a partir de les dotze del migdia, visita, novament, un dels clars candidats a l’ascens a la catego-ria de plata.

El rival serà l’Alcoià, el que serà l’encarregat de tancar el cicle d’enfrontaments tan durs dels de Castillejo. Després de la derrota al camp de l’Olímpic, a Xàtiva, i de l’empat d’aquest di-mecres a terres reusenques con-tra l’Huracán, els de Santi Casti-llejo volen començar el mes de març sumant tres punts que els acostin a la zona alta de la taula classificatòria.

Setens, amb 40 punts, derro-tar l’Alcoià significaria retallar-li tres a l’actual quart classificat,

que actualment en suma 51, i donar un gran cop d’efecte a la part alta ja que, després de molt de temps, la zona noble podria comptar amb un nou convidat, com és un L’Hospitalet que dista a un punt del quart i que també vol optar a l’ascens.

A més, Sergio León té ganes de tornar a ser decisiu, i vol seguir incrementant les seves xifres go-lejadores. De moment, són dotze les dianes que ha anotat i, tot i que a principis de temporada en va prometre una quinzena, és més que probable que acabi su-perant aquesta xifra.

El major problema amb què comptarà Santi Castillejo de cara a la cita residirà a l’eix de la defensa, on les baixes de Fer-ran Asensio, per lesió de llarga duració, i d’Enric Socías, per

sanció, provocarà que el tècnic reusenc hagi d’inventar-se un nou futbolista per a la reraguar-da. Amb Ángel fix a la porteria, i, possiblement, Edu Vives, –dre-ta– i Robert Ahufinger –esquer-ra– als dos carrils, la parella que acompanyarà David Sangrà serà Nando. Aquest jugador és cen-

trecampista nat, però és un dels homes polivalents que, en cas d’emergència, Castillejo pot uti-litzar en aquesta demarcació.

En el centre del camp, Beñat Alemán i Duran semblen segurs, mentre que Marquès podria ac-tuar una mica més avançat, dei-xant la banda esquerra a Sergi

Masqué i la dreta a Traver, tot i que les bones actuacions de Pe-drito i Jordi Prades provoquen alguns dubtes en el cos tècnic sobre l’alineació definitiva. Ser-gio León és indubtable en el da-vanter centre.

A les baixes de Ferran i Socías s’hi han de sumar les del capità

Álvaro i Taranilla. Sobre aquest darrer, el club reusenc va infor-mar ahir que haurà de passar pel quiròfan, concretament el 15 de març. El futbolista pateix una fi-sura al menisc extern del genoll dret, que es va fer en un entre-nament, i es perdrà les properes setmanes de competició.

FUTBOL

El Reus vol mesurar les seves possibilitats davant del potent l’AlcoiàDefensa de circumstàncies per les baixes del lesionat Ferran i del sancionat Socías

Duran es preveu com un jugador important a la medul·lar.

OLÍVIA MOLETL’ALINEACIÓ

Alcoià (Diumenge, 12.00 h.)

Reus

David Torres

John

Javi Lara

Jaime Jornet

Pereira

Kike Tortosa

Lillo

Toni Soldevilla

Óscar López

Alcántara

Unai Alba

Marquès

Traver

Beñat Alemán

Masqué

Duran

Sergio León

Edu Vives

Nando

Sangrà

Robert Ahufinger

Ángel

PATINATGE DE VELOCITAT

La secció de patinatge de velocitat del Nàstic ha fet un any i, per aquest mo-tiu, diumenge van orga-nitzar una ruta per la ciu-tat amb els integrants de la secció i acompanyants. Van ser un total de 40 persones, entre espor-tistes i monitors, els que van gaudir d’aquest es-port, posant en pràctica el que han anat aprenent. Redacció

El Nàstic celebra el seu primer aniversari

CEDIDA

El Refugi 2 del Moll de Costa va ser ahir l’escenari de la confe-rència de cloenda del VI Cicle de Conferències de Muntanya, la qual va anar a càrrec de l’es-calador i alpinista tarragoní Òs-car Cadiach. La sessió es va de-senvolupar al vespre i va tractar sobre l’anomenat hat-trick ca-talà, o sigui, la coronació de tres pics de l’Himalàhia: l’Annapur-na, el Dhaulagiri i el K-2. Amb 59 anys, Cadiach es planteja l’últim repte de la seva carrera,

aconseguir ascendir a tots els vuit mils. Seria la 29a persona en completar el desafiament.

Alpinisme, el ric del liderat-ge és un cicle de conferències organitzat per la Diputació de Tarragona, conjuntament amb el Club Alpí K2, i amb la col-laboració de l’Ajuntament i el Port de Tarragona. Aquest cicle ha constat de quatre sessions que s’han desenvolupat tots els dijous d’aquest mes de febrer. Redacció

Òscar Cadiach clou el Cicle de Conferències de Muntanya

ALPINISME

Page 24: 1 de març de 2013

24 diarimés 01/03/2013 ESPORTS

Vicente M. IzquierdoHa començat la marxa enrere a la Lliga EBA, ja que només res-ten deu jornades per posar punt i final al campionat. El Club Bàs-quet Tarragona és el líder ferm del grup C, on sembla no tenir rival gràcies a les seves setze victòries i quatre derrotes, dos triomfs per damunt del segon i el tercer classificat, el Sabadell Sant Nicolau i l’Opentach Bàsquet Pla, respectivament.

Els de Berni Álvarez juguen demà, al pavelló del Serrallo –dos quarts de set de la tarda– davant d’El Olivar, un equip que, de forma inesperada, s’ha col·locat a la part alta de la taula classificatòria. La seva sisena po-sició seria actualment insufici-ent per accedir a les eliminatòri-es d’ascens, ja que únicament els tres primers tenen dret a dispu-tar-les, però aquest equip s’està

convertint en tot un perill per als conjunts de la part alta.

Per aquest motiu, el CBT ne-cessita guanyar ja que, d’aquesta manera, aconseguiria treure’s de sobre un rival que podria con-

vertir-se en un dur contrincant per col·locar-se en una de les tres primeres places de la taula. Derrotar El Olivar significaria deixar-lo sis victòries per sota i, amb nou partits per disputar, suposaria una distància pràcti-cament inassolible.

La clau per aconseguir el tri-omf, segons detalla Berni Álva-rez, és «fer el nostre joc, el que

estem desenvolupant, i més contra gent tan gran». I és que el rival compta amb homes de gran envergadura, com Davos, un pi-vot de 220 centímetres, que és terrible dins de la pintura.

No importen les rotacions«A nosaltres, sense l’Edu Villa-campa, ens pot costar rebotejar i, per aquest motiu, hem de plante-jar el partit tal com venim fent en els darrers enfrontaments, amb la màxima intensitat defensiva, intentar que el ritme de joc sigui molt alt. Si aquest fet ens porta a fer moltes rotacions no ens im-porta», diu el tècnic. El que és important «és jugar a un ritme molt alt i no fer-ho en estàtic per no patir amb el rebot defen-siu. Buscarem mantenir la bona ratxa que portem al pavelló del Serrallo», sentencia l’entrenador del CBT.

BÀSQUET

El Club Bàsquet Tarragona vol apartar de la lluita per l’ascens a El OlivarEls tarragonins rebran aquest conjunt demà, a dos quarts de set de la tarda, amb l’objectiu de sumar un triomf que encara els desmarqui més

«Importa jugar a un ritme molt alt no fer-ho en estàtic», segons detalla el tècnic, Berni Álvarez

Mig miler de jugadors participaran en la Trobada d’Escoles de Rugbi a Tarragona

La novena Trobada d’Escoles de Rugbi Ciutat de Tarragona, que acollirà a uns 500 jugadors entre babys, prebenjamins, benjamins i alevins proce-dents de Catalunya, Aragó i València, tindrà aquest dis-sabte al Complex Educatiu de la ciutat tarragonina. Pel que fa al sistema de competició, no es tracta d’un torneig de vencedors i perdedors, i tots els equips s’enfronten entre ells. Es tracta de la trobada d’aquest tipus més important arreu de Catalunya i, any rere any, està veient incrementada la seva notorietat, així com la seva participació. Tècnica-ment no és un torneig de ven-cedors i vençuts, ja que tots els clubs juguen entre ells en par-tits simultanis. La competició es disputa en tres camps dife-rents i en partits de set minuts de durada i es valora la capaci-tat d’esforç, qualitat en el joc i l’esportivitat. «Aquest esdeve-niment és important de cara als Jocs Mediterranis, perquè el Club de Rugby de Tarragona té una gran experiència en es-deveniments internacionals», va manifestar Xavier Tarrés durant la presentació. Redacció

Torredembarra acollirà el 28è BikeTrial del municipi diumenge al matí

El BikeTrial Park de Torredem-barra celebrarà un campionat aquest diumenge, a partir de les deu del matí. Es tracta de la 28a edició de BikeTrial del municipi, una activitat que està organitzada per l’Escola de BikeTrial de Torredem-barra, juntament amb la col-laboració el Club BikeTrial Costa Daurada. Durant tot el matí també està prevista la ce-lebració d’un cross d’atletisme de les escoles del municipi i tallers de Pentatló i BikeTrial perquè, d’aquesta manera, els joves del territori tinguin co-neixement d’aquests esports i, a més, puguin iniciar-se en noves modalitats esportives que ajudin a la seva formació. Amb tot, s’espera que la jorna-da compti amb un gran ambi-ent i, també, hi haurà servei de bar i barbacoa per esmorzar i dinar a preus econòmics. La competició constarà d’un total de cinc zones a dues voltes i el nivell serà fàcil per tots aquells que s’inicien. La categoria convocada és open, i el temps de cursa serà de dues hores i quaranta minuts, més la mitja hora prevista de penalització. Redacció

RedaccióDes d’avui i fins el 10 de març es disputarà al Club Tennis Reus Monterols la 14a edició del Tor-neig de Tennis Internacional Futures Autolica Mercedes-Benz 2013. Aquest certamen compta amb la participació de jugadors de tot el món, molts d’ells de l’elit mundial, situats a partir de la posició 170 en el

rànquing mundial. El torneig repartirà més de 10.000 dòlars en premis entre els vencedors.

Jugadors amb segell ATP com l’espanyol Sergio Gutiérrez Fer-rol (179 ATP), l’alemany Peter Torebko (272 ATP) o el francès Florian Reynet (278 ATP) es dis-putaran aquest trofeu, on tam-bé hi participaran jugadors del club reusenc.

El Monterols acull un torneig internacional

TENNIS

Comença avui i acabarà el 10 de març

CEDIDA

El torneig es preveu molt emocionant.

Aquest diumenge tindrà lloc la primera de les activitats de marxa nòrdica de Cunit. Es re-alitzarà un seguit de sortides de marxa nòrdica amb monitors especialitzats, que s’inclouen dins del programa del Tot Na-tura 2013. La sortida serà a les nou del matí, des de la plaça de la Vila.

La marxa nòrdica és la moda-litat més completa i saludable d’efectuar exercici físic ja que comporta el treball moderat i

gradual de la major part dels grups musculars del cos i per-met fer un exercici saludable en un entorn natural.

Aquest esport consisteix en una tècnica específica de ca-minar amb pals que equilibren i reparteixen l’esforç entre bra-ços i cames, repartint-lo de manera més adequada, aconse-guint moure les articulacions, braços, espatlles i canells junta-ment amb la de les extremitats inferiors. Redacció

La primera marxa nòrdica a Cunit, aquest diumenge

POLIESPORTIU

Page 25: 1 de març de 2013

2501/03/2013 diarimésBELLESA I SALUT

Anne Möller presenta un nou anti-cel·lulític d’última generació

PROPOSTES

Neuroréducteur Cellulite és un innovador tractament reductori i anticel·lulític que actua a nivell intern sobre les terminacions nervioses associades al teixit adipós. Elimina el greix localitzat i evita que es torni a acumular i millora l’elasticitat de la pell.

RedaccióEl mercat de la perfumeria i la cosmètica va obtenir durant l’exercici de l’any passat a Es-panya un consum prop dels 7.000 milions d’euros, segons l’informe presentat per l’Asso-ciació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa). Aquest document també exposa que el sector ha vist un desenvo-lupament creixent pel que fa a les exportacions, ja que durant l’any passat es van superar els 2.400 milions d’euros.

El president de Stanpa, Este-ban Rodés ha explicat les dades que s’han recollit i és són possi-bles gràcies «a la gran diversi-tat de l’oferta, el que permet al consumidor, fins i tot en èpo-ques de crisi, posicionar-se, es-collir, buscar alternatives, però no deixar d’utilitzar productes que formen part de la vida quo-tidiana».

L’informe presentat també mostra com aquest sector man-té 35.900 llocs de feina directes, a més de tot el negoci i la ocupa-

ció indirecta que aquest mercat produeix, que està calculada en més de 150.000 persones, amb més de 15.000 punts de venda de perfumeries especialitzades, 22.000 farmàcies i parafarmà-

cies on es troben productes de dermocosmètica i higiene bucodental, 48.000 salons de perruqueria i bellesa i 22.000 centres d’estètica, spa, espais de benestar i wellness.

Pel que fa als productes ad-quirits durant el 2012, pràcti-cament el 50% de la facturació procedeix de productes d’alt valor afegit com la cura de la pell, que representen un 26% i els perfums, amb un 22%.

Tot i la facturació, durant aquest any passat, s’ha reduït el nombre de vendes de produc-tes de perfumeria i cosmètica. En aquest sentit, el sector cos-mètic s’ha reduït en un 7,1%; igualment pel que fa als per-fums i fragàncies, s’ha tancat l’exercici amb un 8,3% menys respecte les xifres recollides du-rant el 2011.

Ara bé, els productes d’higie-ne bucal, els de la cura de la pell i del rostre, la col·loració i trac-taments capil·lars s’han reduït només en un 1%.

XIFRES

Les vendes de perfums i cosmètics s’han reduït durant l’any passat

El sector cosmètic factura uns 7.000 MEUR a l’estat espanyol durant l’any passat L’Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica apunta que durant el 2012 s’han mantingut els 35.900 llocs de feina directes

La meitat del volum de negoci procedeix de productes d’alt valor afegit com els de la cura de la pell o els perfums.

CEDIDA

Page 26: 1 de març de 2013

26 diarimés 01/03/2013 OPINIÓ Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Esther Valcárcel, Laia Díaz, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria ClosPublicitat: Maria Molleda, M. Jesús del Hierro, Mercè Ripoll, Antònia Turull. [[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 21 47 21

C/Alcalde Joan Bertran, 30.43202 REUS977 32 78 43 Fax 977 31 09 41

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

A l’espera del nou PapaALS QUATRE VENTS

Quan l’Arquebisbe de Munic, Josep Ratzin-ger, es va traslladar a Roma, l’any 1982, cridat per Joan Pau II per ser prefecte de la Congre-gació per a la doctrina de la fe, va portar al seu pis de la capital italiana una taula de noguera que era herència familiar, un piano i 2.000 llibres de la seva biblioteca. És possible que tot o part d’aquest material li continuï pres-tant servei ara a les seves noves i reservades estances. La pregària, però, serà la seva activi-tat primordial, com sempre, però sense estar sotmesa a tantes urgències. I amb seguretat, com ell mateix ha dit, pregarà preferentment pel nou Papa.

Això mateix m’he proposat fer jo en aquests dies de seu vacant, i és el que convido a fer a tots: pregar perquè els electors del nou Pontífex, il·luminats per l’Esperit Sant, escu-llin el millor conductor per als nous temps de l’Església.

La premsa ha divulgat el procediment

d’elecció, que va ser actualitzat en alguns as-pectes per Joan Pau II en la seva Constitució apostòlica Universi Domini Gregis. El papa Wojtyla, per més que era conscient de la va-loració de teòlegs i canonistes que el col·legi cardenalici no és una institució necessària per naturalesa per a la designació del Papa, va reafirmar aquest procediment que respon a una tradició mil·lenària i que ha donat tan bons fruits.

Segons això, els cardenals, en nombre no superior a 120, procedents dels cinc conti-nents, es reuniran a la Capella Sixtina per procedir a les votacions. Joan Pau II va dispo-sar que durant les jornades electives s’allot-

gin al Vaticà per a poder-se aplicar millor a meditar i pregar pel sentit del seu vot, sense distraccions ni pressions exteriors.

Hi ha tradicions que, naturalment, podri-en canviar-se en nom de la modernitat, com la de la fumata que segueix a les votacions, i que s’ha mantingut com un homenatge al costum; el que no canvia és que l’elecció es

fa en consciència, amb vot secret i tenint en compte, per damunt de qualsevol naciona-litat o aspecte cultural, el servei que pugui prestar l’elegit a l’Església de Déu.

Parlar, com es fa en els mitjans informatius i en les converses informals de candidats, de pugnes pel poder i de travetes és una trans-posició a l’Església del que passa en la vida política, quan en l’Església no hi ha, per de-finició, campanyes electorals ni partits ecle-sials, ni promeses de legislatura, ni un govern i una oposició. Al marge, doncs, de participar en el joc inevitable de les endevinalles sobre qui serà elegit pel col·legi de cardenals, el que ens correspon és pregar pel nou Papa, a qui ja

estimem sense encara conèixer-lo.I en aquesta ocasió, sense precedents en

els últims set segles, també hem de pregar per qui ha estat Benet XVI i donar gràcies a Déu pel riquíssim llegat espiritual i cultural que ens ha deixat. El seu exemple de llibertat i humilitat, i els seus llibres i encícliques són i seran una font d’inspiració inesgotable.

JAUME PUJOLArquebisbe de Tarragona

Hi ha tradicions que, naturalment, podrien canviar en nom de la modernitat

Que no ens prenguin la SavinosaTRIBUNA

El preventori de la Savinosa ha estat tancat des de l’any 1966, en una situació d’abando-nament que la Diputació, responsable de les instal·lacions, no ha sabut arranjar ni corre-gir malgrat que hagi disposat de pressupos-tos fabulosos al llarg d’aquestes cinc dèca-des. L’Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, ha mostrat una manca de diligència similar. Insensible al fet que la finca ocupa un lloc privilegiat a primera línia de mar, ha permès que romangués tancada i en ruïnes, enlletgint un tros de costa particularment agradable i fent d’obstacle entre les platges del nostre litoral urbà.

La inquietud sobre què calia fer amb la Savinosa ha estat, malauradament, un altre d’aquells embolics que la nostra ciutat no es mereix. Un tema pendent que s’arrosse-ga anys i més anys sense que s’arribi enlloc. O almenys això semblava fins ara, moment que sengles declaracions del president de la Diputació, Josep Poblet, i de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ens fan témer que la cosa

pugui empitjorar. Què vol dir el senyor Poblet quan afirma

que estudien un projecte «liderat per la inici-ativa privada»? I el senyor Ballesteros, quan admet que s’han rebut propostes “relaciona-des amb la restauració i l’hostaleria”? Com poden mantenir, tots dos, que aquests cants de sirena que no acaben d’explicar tenen, tanmateix, «una clara voluntat de servei pú-blic»?

És realment molt trist que, mig segle des-prés, l’única idea que se’ls hagi acudit, a l’al-calde i al president de la Diputació, sigui obrir

un hotel i un restaurant. Però pretendre, a sobre, que pel fet que siguin establiments comercials se’ls pot considerar un servei pú-blic, això és fer anar les coses una mica massa lluny.

Un servei públic, tothom ho sap, és un equipament o un bé que es presta a la ciuta-dania. Una biblioteca ho és. Una universitat o un museu, també. Una cafeteria, més aviat no. I si ara mateix no hi ha diners, ni idees, per trobar una utilitat digna a aquells edifi-cis, queda encara sobre la taula l’ús de tota

la finca, que hauria de connectar, i no segre-gar, dues de les nostres platges més populars: l’Arrabassada i la Savinosa.

És per aquesta raó que el nostre grup mu-nicipal va proposar, fa uns mesos, que l’Ajun-tament encapçalés una acció ciutadana per recuperar els terrenys i convertir-los en un gran parc públic, ampliant així els entorns de natura i d’esbarjo que Tarragona pot oferir. Demanàvem, doncs, que el consistori s’adre-cés a la Diputació per acordar les modalitats del retorn de la finca a la ciutat, i que es con-cretessin algunes actuacions, com ara l’en-

derroc de la tanca perimetral per permetre el lliure pas de les persones i l’agençament i enjardinament del nou parc.

Ens va sobtar molt que la nostra moció fos rebutjada amb arguments que no explicaven res. Ara, amb les declaracions de Poblet i Ba-llesteros ens sorprèn menys. Si el que volen fer és vendre la Savinosa a algun grup hote-ler, és lògic que no vulguin que els terrenys es converteixin en un parc públic. No hi podrem entrar com a ciutadans, però segur que, com a clients i pagant, ens obriran les portes.

ARGA SENTÍSPortaveu del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Tarragona

Ens va sobtar que la moció fos rebutjada amb arguments que no explicaven res

Els cardenals es reuniran a la Capella Sixtina per procedir a les votacions

És molt tris que l’única idea que se’ls hagi acudit sigui obrir un hotel i un restaurant

CARTES

La iglesia no queda huérfanaComienza la sede vacante. Un profundo agradecimiento surge hacia un sabio, senci-llo y ya pontífice emérito que agotadas sus fuerzas se retira para orar. No olvidaré, la ya famosa tormenta de cuatro vientos en la que personalmente dudé si deberíamos se-guir allí o marcharnos. Sin embargo la ima-gen que veíamos a lo lejos de un ya anciano

Papa impertérrito aguantando el chaparrón con más fortaleza que la de un joven, tuve claro que yo tampoco me movía. Como una premonición de lo que ha sido su vida él estuvo allí como ahora se ha ido, acom-pañado de mucho cariño, muchas dificul-tades externas y una gran fe. Para muchos se va alguien que se ha hecho querer con sus silencios, su trabajo, su afán de dialogo

con todos, su sonrisa confiada y su mirada profunda. Para los creyentes permanece la serenidad que acompaña a quién sabe que la Iglesia no queda huérfana. Pronto podre-mos decir de nuevo ¡Viva el Papa! Y con sus virtudes y defectos seguro que también lo querremos porque lo que nos une es más que lo que nos separa.

Pilar Crespo Álvarez. Tarragona.

El Govern central no té altra feina a fer que dedicar-se el que el Parlament legítim de Catalunya ha aprovat. El consell de ministres analitzarà avui les recomanacions de l’informe que la comissió permanent del Consell d’Estat ha elaborat sobre la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya. El document es va aprovar ahir per la majoria d’aquest organisme, però amb els vots particulars de dos consellers: Fernando Ledesma i Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. El dictamen, de la mateixa manera que ho fa l’informe previ de l’advocat de l’Estat, considera que hi ha fonaments jurídics suficients per impugnar la consulta. L’executiu de Mariano Rajoy ja ha anunciat que té intenció de presentar el recurs, malgrat que inicialment, fa un mes, afirma-va que no hi havia base per fer-ho. Mentrestant, ahir, el govern català replicava les intencions del Govern de l’Estat tot assegurant que cap recurs faria callar la voluntat del poble català. Ho deia el portaveu del Govern, Francesc Homs, en conèixer les intencions de l’Executiu. Sembla, doncs, que el Govern de l’Estat té intenció d’utilitzar el poder judicial per tombar el que no ha pogut per la via política. Mentre a d’altres països viuen amb respecte els procesos sobiranistes, el Govern de l’Estat sembla disposat a con-vertir el de Catalunya, en un pols de poder entre administracions públiques.

El Govern disposat a tombar la declaració de sobirania

EDITORIAL

+ CONFIDENCIAL

Un advocat conegutGairebé ja no és confidencial, ni tan sols un secret a veus. L’ad-vocat que ha acompanyat durant aquests dos dies a l’exdirector general d’Innova, Josep Prat, durant l’escorcoll del seu domicili dimecres i la declaració davant del jutge ahir, és prou conegut per la cúpula de Convergència i Unió. Es diu Javier Melero i és l’advocat que signa les querelles que han presentat l’expresident del govern català, Jordi Pujol, i l’actual, Artur Mas, contra les in-formacions aparegudes a El Mundo. Asseguren que és també un dels quatre advocats que va utilitzar Javier de la Rosa durant el llarg procés de dotze anys del cas Gran Tibidabo. Així les coses, no és d’extranyar, que Javier Melero es mogui entre els mitjans de comunicació com un peix dins de l’aigua. Ahir, ni aquest, ni l’advocat de Carles Manté van posar inconvenients en declarar davant dels mitjans de comunicació per explicar la situació en què quedaven els seus clients.

Page 27: 1 de març de 2013

2701/03/2013 diarimésDEFUNCIONSTarragonaTomás Olivar Duro. Ha mort als 83 anys. El seu funeral serà avui a les 12 h. a la parròquia de Santa Maria de la Catedral.José Ramírez Carreño. Ha mort als 91 anys. El seu funeral serà avui a les 11 h. al Tanatori.Joan Gallart Domingo. Ha mort als 90 anys. El seu funeral serà avui a les 9:30 h. a la parrò-quia de Sant Francesc.Maria Cruz Jiménez Llena Ha mort als 92 anys. El seu funeral serà avui a les 15:30 h. a la parrò-quia de Sant Pau.Elvira Pedreira Serrano. Ha mort als 71 anys. El seu funeral serà avui a les 11 h. a la parròquia de Sant Josep Obrer de Torrefor-ta.

ReusEusebia Fraile Crespo. Ha mort a l’edat de 76 anys. El seu funeral serà avui a les 10:30h a l’església de la Immaculada.Antònia Arànega Rodríguez. Ha mort a l’edat de 71 anys. La cerimònia de comiat serà avui a les 16h al Tanatori.

DEFUNCIONS

Page 28: 1 de març de 2013

28 diarimés 01/03/2013 SERVEIS AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Rossend, Lleó, Albí, Eudòcia i Antonina.

TELEVISIÓ. Programació

03:30 TVEesmúsica05:30 Noticias24H06:30 TelediarioMatinal09:00 LosdesayunosdeTVE10:15 LamañanadeLa114:00 Informativoterritorial14:30 Corazón15:00 Telediario116:05 Informativoterritorial16:15 Eltiempo16:30 Herederos18:15 Amoresverdaderos18:30 +Gente21:00 Telediario222:15 Eltiempo22:30 Cine:Lanocheesnuestra00:25 Cine:Habitaciónsinsalida01:45 Lanocheen24H03:20 TVEesmúsica05:30 Noticias24H

TVE106:15 Lasnoticiasdelamañana08:55 EspejoPúblico12:00 KarlosArguiñanoentu

cocina12:30 Laruletadelasuerte14:00 LosSimpson14:30 LosSimpson15:00 Antena3Noticias115:45 Deportes16:00 Tutiempo16:15 Amaresparasiempre17:30 ElsecretodePuenteViejo18:45 ¡Ahoracaigo!19:45 Atrapaunmillón21:00 Antena3Noticias221:40 Deportes21:55 Eltiempo22:10 Increíbles.Elgrandesafío00:15 TerritorioTv02:00 GaningCasino

ANTENA 312:00 ParatodosLa213:45 Zoomnet14:00 Crónicas14:40 Docufilia15:35 Saberyganar16:05 Grandesdocumentales18:00 Jaraysedal18:30 Elescarabajoverde19:00 LaCasaEncendida19:30 Cenasdespuésde

medianocheconDaniel20:00 HoraVintage20:25 HoraVintage20:55 Lanochetemática21:50 Lasuerteentusmanos22:10 Elamanecerdelhombre23:55 EldocumentaldeLa200:55 Venidalascloacas02:25 Docufilia03:20 Díasdecine

TV2

07:00 ElzappingdeSurferos08:45 Losabe,nolosabe09:45 Casoabierto10:30 Casoabierto11:30 Casoabierto12:30 LasmañanasdeCuatro14:00 NoticiasCuatro14:50 DeportesCuatro15:45 Castle16:30 Castle17:45 Tevasaenterar20:00 NoticiasCuatro20:30 DeportesCuatro21:00 Hermanomayor21:30 Hermanomayor22:30 Hermanomayor23:30 Callejeros00:15 Callejeros01:00 Callejeros02:00 NBA

CUATRO02:00 AstroTV06:00 laSextaenconcierto07:45 Alrojovivo09:30 Crímenesimperfectos10:30 Crímenesimperfectos11:30 Informecriminal12:30 Alrojovivo14:00 laSextaNoticias15:00 laSextaDeportes15:25 laSextaMeteo15:30 Asínosva16:30 Bones17:15 Bones18:20 Másvaletarde20:00 laSextaNoticias20:55 laSextaMeteo21:00 laSextaDeportes21:30 laSextaColumna22:30 Equipodeinvestigación02:00 AstroTV

LA SEXTA01:45 Premiercasino05:00 Fusiónsonora06:30 InformativosTelecinco

matinal08:55 ElprogramadeAnaRosa12:45 Mujeresyhombresy

viceversa14:30 Debuenaley15:00 InformativosTelecinco16:00 Sálvamediario20:15 Pasapalabra21:05 InformativosTelecinco22:00 Deluxe02:30 Premiercasino05:00 Enconcierto05:15 Fusiónsonora06:45 Sensacióndevivir07:30 Sensacióndevivir08:00 ILoveTV

TELECINCO

CANAL REUS TV NITRO12:30 FórmulaPi13:00 CentraldeNeu13:30 Auditori14:00 Notícies1214:30 Auditori15:00 GaudeixlaFesta15:30 CentraldeNeu16:00 Notícies1216:30 Reemissió18:00 Notícies1218:30 Auditori19:00 GaudeixlaFesta19:30 EsportsenXarxa20:00 Notícies1220:30 IdEntitats21:00 Últimasessió22:00 Notícies1222:30 IdEntitats23:00 Últimasessió00:00Notícies12

TAC 1214:00 Notícies.Ediciómigdia14:30 10Comarques15:00 Notícies.Ediciómigdia15:30 Lasetmana16:00 Notícies.Ediciómigdia16:30 Extraradi17:00 Notícies.Ediciómigdia17:30 10Comarques18:00 Notícies.Ediciómigdia18:30 Catsons19:00 Notícies19:30 Extrarradi20:00 Notícies20:30 Esportsenxarxa21:00 Notícies21:30 Extrarradi22:00 Notícies22:30 Escenaris23:00 Notícies23:30 Extrarradi

06:05 Labatidora07:30 Zoorprendente07:55 Teletienda11:10 ImpactoTotal11:25 Walker12:20 Walker13:20 ElequipoA14:15 ElequipoA15:00 Cine:Losquenoperdonan17:20 LeyyOrden18:00 LeyyOrden18:55 Walker19:15 Walker20:35 LeyyOrden21:30 LeyyOrden22:20 ElMentalista23:00 ElMentalista23:45 ElMentalista00:30 ElMentalista01:20 GaningCasino

06:00 Notícies3/2408:00 ElsMatins14:00 Telenotíciescomarques14:23 Elmediambient14:30 Telenotíciesmigdia15:39 Cuines15:46 LaRiera16:33 Divendres18:07 Joséphine19:58 EspaiTerra20:18 ElGranDictat21:00 Telenotíciesvespre21:51 Zonazàping22:22 Lagranpel·lícula: Thecontract00:08 Pel·lícula:Sexykiller01:33 TR3SC01:37 Divendres03:03 Ritmes&Bluesal’estudi05:03 Jazzal’estudi

TV311:49 Inventsquevansacsejarel

món12:36 ProjecteTerra13:33 Quèensabemdelmenjar?14:04 Lesaventuresculinàriesde

SarahWiener14:31 Sobrelesillesd’Àfrica15:23 EuskalHerria16:15 Els60animalsmés

perillososdelmón17:10 Pròximaparada18:03 Tempsdeneu18:36 Crackòvia19:10 Flaix:Madrid-Barça20:00 EsportClub21:00 Futbolindoor22:05 ChampionsMagazin22:32 Flaix:Madrid-Barça23:00 Efectivament00:05 Totl’esport

ESPORT 314:16 FanboyiChumChum15:04 Undramatotal15:50 Onepiece16:36 ElxaiShaun17:01 mic317:48 Unamàdecontes18:03 L’abellaMaia18:53 MofetaKungFu19:30 Infok19:41 Rekkit,elconillmàgic20:30 TomiJerry20:55 Boladedrac

CANAL 3321:24 LaRiera22:03 GRPirineus23:15 SegleXX00:24 Catmúsica01:19 Elcosenxifres02:02 TR3SC

CANAL SUPER3

AGENDA

TARRAGONA. Teatre: ‘Olor de gas’, dirigida per Marc Hervàs amb Joan Valentí. A la Sala Trono, a les 21.00 hores.

TARRAGONA. Concert: Los Mambo Jambo. A la Sala Zero, a les 22.00 hores.

REUS. Exposicions: Inauguració de l’exposició ‘Passeig per l’efímer’, de Sergi Marcos. Galeria Antoni Pinyol (Carrer del Vidre,11), a les 20.00 hores.

REUS. Tallers: Classes gratuïtes de japonès a través de jocs i activitats pràtiques. A l’Associació Amakuni (Avinguda Països catalans, 106), a les 18.30 hores.

FARMÀCIES

TARRAGONA:

- Vidal Gotanegra, Mª Teresa - Enginyer Cabestany, 2 (junt Rambla Nova, alçada monument castellers) - 977.21.69.59 (24 hores).

-Alcoceba Gutierrez, Mª. Merce- Muntaner, 13 - 15 (Sant Salvador) - 977.52.05.37 (Diürn).

REUS:

- Morales Moreno, David i Raul - Carrer del Vent, 44 - 977.31.09.49 (Diürn).

- Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 Hores).

L’HORÒSCOP

No permeteu in-terferències. Heu de tenir autono-mia a l’hora de de-cidir els assump-tes importants de la vida senti-mental.

21/03 al 20/04

El trànsit del Sol, Mercuri, Venus i Mart indica que estareu comuni-catius, oberts a canviar impressi-ons i a viure tro-bades diverses.

21/04 al 21/05

Per saber on es trepitja és impor-tant saber llegir els propis senti-ments. Si abando-neu el vostre físic tot es farà més costa amunt.

22/05 al 21/06

Cal treure partit de l’encant per-sonal. Si ho feu ho tindreu tot a favor. Salut: de vega-des les coses us afecten més del compte.

22/06 al 23/07

Les relacions amb la família seran font d’energia. Per mantenir la salut és important que prengueu cons-ciència sobre què heu de fer.

23/11 al 21/12

Sentimentalment voldreu anar més lluny. Dins del cor hi haurà un com-ponent de recer-ca. No és moment de fer esforços ex-cessius.

22/12 al 20/01

Es poden donar canvis. És impor-tant que canalit-zeu l’energia sen-timental en un sol objectiu. Mengeu més fruita i ver-dures.

21/01 al 19/02

El trànsit del Sol, Mercuri, Venus i Mart pel signe indica una eta-pa fantàstica per a allò relacionat amb la vida amo-rosa.

20/02 al 20/03

Tindreu oportu-nitats per a tot ti-pus de trobades íntimes. Les rela-cions seran molt càlides. Aneu amb compte amb la salut.

24/07 al 23/08

Heu d’enfrontar-vos a situacions amoroses com-plexes. Heu de ser més realistes per enfrontar-vos a allò que perjudica la vostra salut.

24/08 al 23/09

Haureu de posar els cincs sentits en la vostra vida sentimental. Avui posareu de ma-nifest els desitjos més amagats i personals.

24/09 al 23/10

Entreu en una ratxa creativa molt interes-sant. Us sentireu menys reticents a expressar els sentiments més íntims.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

URGÈNCIESBombers .........................................................................112Emergències ...................................................................112Urgències (Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977 79 45 79Policia local .................................................... 977 79 45 66Centre d’Assistència Primària (CAP) .............977 36 30 74SALOUAjuntament.................................................... 977 30 92 00Policia local .................................................... 977 30 92 12VILA-SECAAjuntament.................................................... 977 30 93 00Policia local ......................................................902 734 196Ambulatori ..................................................... 977 39 40 27TORREDEMBARRAAjuntament.................................................... 977 64 00 25CAP ................................................................. 977 64 38 09Policia local .................................................... 977 64 60 05

TELÈFONS D’INTERÈS

CINEMA. CartelleraTARRAGONA / OCINE TARRAGONA

1DosdiasenNuevaYork diu:12.001BlueValentine 16.00-18.151Sietepsicópatas 20.30-22.402ElHobbit 16.302Sifuerafácil 19.45-22.153LavidadePi 16.00/diu:12.003HanselyGretel 18.30-20.30-22.404Losmiserables 16.004DjangoUnchained 19.00-22.105Elorigendelosguardianes 16.00/diu:12.305Blackie&Kanuto 18.005Amour 19.455Elvuelo 22.156Elladobuenodelascosas 16.00-18.15-20.30-22.45/diu.:12.157Cirquedusoleil diu.:12.157Lajungla5 16.15-18.20-20.30-22.408Lincoln 17.008Argo 19.45-22.159Unasuntoreal 16.30-19.15-22.0010Abuelosalpoder 16.00-18.10-20.20-22.30/diu.:12.0011Loimposible 16.1511Latrama 18.20-20.30-22.4012RompeRalph 16.00-18.15-20.30/diu.:12.0012Unplanperfecto 22.3013Elatlasdelasnubes 16.00-19.05-22.1014HanselyGretel 16.00-18.00-20.00-22.15/diu.:12.1515Mamá 16.00-18.15-20.30-22.4015CicleCinc:HotelTransilvania diss.:16.1516Hermosascriaturas 16.00-18.15-20.30-22.4516CicleCinc:HotelTransilvania dis.:16.15

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1Elvuelo 16.30-19.15-22.00/div.idiss.:00.302Hitchcock 16.20-18.30-20.30-22.30/div.idiss.:00.403ElalucinantemundodeNorman 17.303Losmiserables 19.15-22.154Djangodesencadenado 19.00-22.00/diss.idiu.:16.005Elladobuenodelascosas 18.15-20.30-22.45/div.idiss.:00.50/

diss.idiu.:16.006Elúltimodesafío 18.10-20.20-22.30/diss.idiu.:16.05/div.idiss.:00.457RompeRalph 18.00-20.00/diss.idiu.:16.007JackReacher 22.007Djangodesencadenado div.idiss.:00.158Elhobbit:unviajeinesperado diss.idiu.:16.008Lincoln 19.00-22.00/div.idiss.:00.359Volveranacer 18.15/diss.idiu.:16.009Argo 20.30-22.40/div.idiss.:00.5010Movie43 diss.idiu.:16.15-18.15-20.15

REUS / REUS PALACE1HanselyGretel 16.00-18.15-20.30-22.302Unplanperfecto 16.00-18.15-20.30-22.303Lajungla5 16.00-18.15-20.30-22.304Argo 16.00-18.15-20.30-22.305Hermosascriaturas 16.00-18.15-20.30-22.457Elladobuenodelascosas 16.00-18.20-20.408Django 16.00-19.00-22.00

Mésinformacióaltelèfon977754978

LAUREN REUS MULTICINES1Hermosascriaturas 16.20-19.20-22.202DosdiasenNuevaYork 16.10-18.10-20.102Lincoln 22.003Elvuelo 16.20-19.203Lasventajasdeserunmarginado 22.304Djangodesencadenado 18.30-22.004Elcuarteto 16.105Lajungla 16.10-18.20-20.30-22.406Mamá 16.10-18.20-20.30-22.407Latrama 16.00-18.107Sietepsicópatas 20.25-22.408GangsterSquad 22.308Sifuerafácil 16.20-19.209HanselyGretel 16.10-18.20-20.30-22.40

Mésinformacióivendaanticipadad’entrades:www.laurencinemas.net

EL VENDRELL / OCINERompheRalph 12.00-16.00-18.10Elladobuenodelascosas 19.15-22.00Sietepsicopatas 20.20-22.30Elorigendelosguardianes 12.10Unplanperfecto 12.00Lajungla 18.45-20.45-22.450GangsterSquad 12.00-16.30Djangodesencadenado 16.15Mama 16.10-18.15-20.15-22.15Argo 11.50-19.30-22.15

OCINE:902170831/977660778

ALTAFULLA / MCB1HanselyGretel 18.30-20.30-22.302Hermosascriaturas 18.10-20.20-22.303LaJungla 18.20-20-.20-22.304Elladobuenodelascosas 22.30-00.404Djangodesencadenado 19.305RompeRalph 18.15/diss.idiu.:16.155Latrama 20.20-22.30/div.idiss.:00.306Mamá 18.10-20.20-22.307HanselyGretel 18.20-20.20-22.20

VILALLONGA DEL CAMP / Sala de Cinema del Centre RecreatiuJackReacher 16.45-19.15(Diumenge3demarç)

Page 29: 1 de març de 2013

2901/03/2013 diarimésCLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

C/ IbIza. PIso esquInero total-mente reformado. 3 habitaciones, 1 baño, cocina, galería, terraza, ex-terior, soleado, precioso. 135.000€ Negociables. 977.25.09.93

CaLLe MaLLorCa. ToTaLMen-Te reforMado. 3 dormitorios, 1 baño, Salón-Comedor, cocina equipada, galería cerrada. Ideal para entrar a vivir. Piso amplio. Buena compra. 139.000€ TEL: 977.25.09.93

Torrenova, PIso en venTa extraordinaria reforma. 4 dormito-rios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 135.000 euros.Tel. 977 25 09 93

av. andorra PIso de 70m2, muy amplio, 2 dormitorios dobles, 1 baño, salón comedor, cocina y terraza, armarios. 99.000 euros. Tel. 977 25 09 93

venda Casa a 300 m Tarragona Camí Viladegats, construcció 365 m2 i 2.800 de jardí. Inverssió asse-gurada per creixement urbanístic. Martí 656.390.701-Particular- No agències ni intermediàris.

rovIra I vIrGILI, PIso rehabili-tado nuevo 125 m2, Alto Standing, 3 hab, 1 Suite, 2 baños, cerca Rambla Nova, 450.000e. Info. 696.104.521

Altres poblacions

PaLLaresos, junTo aL Pue-bLo casa con jardín de 4 habita-ciones, 2 baños, 1 aseo, amplia cocina, lavadero, gran salón come-dor, garaje para varios coches con puerta automática, zona comuni-taria con piscina, casa de buena calidad y diseño 275.000 euros. 977 25 09 93

CasTeLLveLL. venda Casa adossada 199 m2. Procedent d’entitat bancària. Preu: 215.000 €. Tel: 619.662.585

PIsos a saLou a preus sense competència. 3 habitacions, 2 banys, gran terrassa, pàrquing… 109.500 €. Quota mensual de 345 €. Descobreix les propostes de fi-nançament que oferim. Tel. 650. 455.719

Gran Casa en PaLLaresos pueblo. 2.200m2 terreno, piscina, jardines, pista deportiva, barbacoa. Muy bien situada, buenas calida-des. 950m2 construidos, 450m2 de aparcamiento para 6/7 coches y varias dependencias. Casa con 10 habitaciones, 120m2 salón, cocina

35m2, 6 baños, porches y terrazas. 1.300.000 euros negociables. TEL: 609.442.239

saLou zona esTIvaL Y Pue-bLo. Terrenos urbanizados de 500,600 o 700m2 para construir 1 o 2 casas. Desde 150.000€. TEL:977.25.09.93

Locals, Oficines,Naus, Pàrquings,

Terrenys

ParKInG venTa Rambla Nova 106BIS. Tel. 609.303.285

urb. eL CasTeLLoT. vendo parcela (vallado) vistas impresio-nantes. Tel. 608.179.436

• Lloguer

Tarragona

unIò, PIs reforMaT de 2 dorm, s- menjador, cuina amb vi-tro, bany complert, estudi i traster, ascensor. com. inclo. 500€ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

av. PP.CC. PIs s/ nou de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office amb galeria, 2 banys, ascen-sor, calefacció, com. incl. 500 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

serraLLo-PorT. CaLLe Gra-vIna. aLquILer con muebles. 2 habitaciones + trastero. Aire acon-dicionado. 400e. TEL: 977.25.09.93

jauMe I, PIs d’ un dorm., s- menjador, cuina americana, bany ., ascensor, com.. Incl. 380 €/

mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Pons d’ ICarT, esTudI refor-mat, s- menjador amb terrassa, cuina independent, 1 bany, a/a, com. incl. 300 €/ mes. NOU HÀ-BITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

aPodaCa, PIs reforMaT de 1 dom., s- menjador, cuina america-na, bany complert, moblat, ascen-sor i com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

rovIra I vIrGILI, PIs reformat de 3 dorm., s- menjador , cuina amb vitro i galeria, 2 banys, calefacció , a/a , parquet, i com. incl. 650 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

sP I sP , Bloc Rosselló, pis re-format de 4 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany, ascensor, exterior. com.incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Pons d’ICarT, PIs reforMaT de 3 dorm, sala menjador amb terrassa de 20 m2, cuina , bany, calefacció a gas, moblat. Com. Incl. 480 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Marqués de MonToLIu, PIs nou de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office, 2 banys, as-censor, armaris encastats, pk i tr i com. incl. Zona com. amb pisci-na- 800 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

LLeó, PIs ÀTIC reforMaT de 1 dorm. s- menjador amb terras-sa 25 m2, cuina americana, bany. Subministres d’alta. 380 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Hdez. sanaHuja, esTudI ÀTIC reformat, s- menjador amb terras-sa de 15 m2, cuina americana , bany complert, moblat, ascensor i com. incl. 350 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

raMbLa nova , PIs de 4 dorm.,s- menjador, cuina office amb vitro, 2 banys, armaris encastats, assoleiat, ascensor , 2 pk i com. inclosa. 800 euros/ mes. NOU HÀBITAT CON-FORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

dIsPoneMos de PIsos de alquiler con y sin muebles desde 375€ con dos dormitorios. TEL: 977.25.09.93

C/sMITH, Con MuebLes, 3 ha-bitaciones, perfecto estado, cocina independiente, galería, aire acon-dicionado, calefacción, 500e/mes. Tel. 977 25 09 93

av. f. MaCIÀ, PIs reformat de 3 dorm., s- menjador, cuina officce amb galeria, 1 bany i 1 lavabo, ar-maris encastats, ascensor, 2 terras-ses, calefacció, moblat, pk i zona com. amb pista de tenis . Com. incl. 600 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Torrenova, PIso, exTraordI-narIa reforMa. 4 dormitorios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 500e/mes. + co-munidad. Tel. 977 25 09 93

HIGInIo anGLes, PIsos aLTo Standing de 135 m2, SIN MUE-BLES, esquineros, mucha luz, 4 Hab. 2 Baños, cocina amplia, rehabilitados, últimas unidades. Información 635.125.576

Torres jordI, PIs s/ nou de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina semi americana, 1 bany, a/a, ascensor, moblat, pk i com. in-closa. 550 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

bLoC sT. MaTIes, sP i SP, pis de 3 dorm., s- menjador, cuina, 1 bany, moblat, com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 Y96 - 609 309 507

Altres poblacions

La PIneda. PIsos nuevos Con muebles. Preciosos. Modernos. De calidad. 2 habitaciones, 2 baños. Cocina independiente. Grandísi-ma terraza. Ideal para todo el año. Desde 550 euros con posibilidad de parking. Tel: 609.44.22.39

aLforja, PIs s/nou de 2 dorm., s- menjador , cuina americana, 1 bany, a/a, ascensor, pk i com. incl. 315 €/ mes. NOU HÀBITAT CON-FORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

reus sT. MaGí aLeGre, pis s/ nou d’ un dorm., s- menjador amb balcó, cuina americana amb vitro, 1 bany, calefacció, mobalt, pk in-clós. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

PonT d’ arMenTera, PIs dú-plex de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office, 1 bany, gol-fes amb terrassa, ascensor i com. incl. 425 euros/ mes. NOU HÀBI-TAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

vILaveLLa, se aLquILa Casa de pueblo amueblada, totalmente reformada, 3 dormitorios, baño

y aseo, calefacción, 400€. TEL: 977.25.09.93

reus. PasseIG PrIM. PIs de 4 habitacions, 2 banys, amb mo-bles i electrodomèstics. Totalment reformat. Amb ascensor. Lloguer: 450€/ mes comunitat inclosa. Tel.: 652.960.787

reus. a. de bofaruLL, pis s- nou de 1 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb vitro, 1 bany, ascensor, calefacció, moblat, pk i com. incl. 440 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

vILa-seCa, CasTeLL, PIs s/ nou de 1 dorm. s- menjador amb balcó, cuina americana amb vitro, 1 bany, ascensor, moblat, pk i tr opcional. com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

MonTbrIó, PIs de 3 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb vitro, 2 banys, moblat, pk i tr i com. incl. Zona com. amb piscina. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Lloguer Despatxos, Oficines, Terrenys, Naus, Pàrquings,

Locals

reus. LoCaLs - TrasTers - Guardamobles. A partir 60 €. Tel: 666.140.989

aLquILo ParKInG Fray Cardo-na i Grau-Acueducto- 80e. Tel. 628.092.246

aLquILer en vILa-seCa LoCaL comercial a 2 calles, 600 m2 total o parcial, muy económico. Tel. 615.458.889

LoCaL CoMerCIaL en Tarra-Gona C/CASTELLARNAU. Obra nueva, 100m2 de superfície inte-rior, 135.000 euros. 977.24.08.12

PoL. franCoLí. nau de 700 m2,- 850 euros mes. NOU HÀBI-TAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Traspàs

bar-resTauranTe en sP-sP, pleno funcionamiento, 100 m2, te-rraza exterior, equipado, 80.000e negociables, 1.300e/alquiler. Tel. 977 20.24.29 (Mañanas)

TREBALL

TrebaLLa CoM a TèCnIC Pro-fessIonaL en Tanatopràxia-Ta-natoestètica i operari funerari. Pràctiques en tanatoris i gestió de feina. Tel: 977 27.32.57

Trabajar desde Casa.www.TrabajarYa.com. TeL. 93-100-01-10

seÑora esPaÑoLa TITuLada con experiencia Auxiliar Geriatría, se oferce para cuidado ancianos. Tel: 649.040.267

eMPresa euroPea neCessITa faMíLIas en Tarragona y Reus para alojar estudiantes extranjeros. Períodos y pagos semanales. Tel: 626.567.060 - De 20 a 22 h.

ÁTICO muy céntrico, 3 dormitorios, salón-co-medor, cocina indepen-diente, 1 baño, terraza 25m2, totalmente ex-terior, completamente reformado, instalación luz y agua nuevas. A/A frío-calor, calefac-ción, 154.000€. TEL: 977.25.09.93

SE ALQUILAN PISOS NUEVOS EN TArrAgO-NA. Pisos exteriores de 1 y 2 habitaciones en el complejo royal Tarraco, cercano a la universidad. gimnasio y piscina. Comunidad incluida. Parkings dese 25€/mes. Descuento para residentes en el gimnasio. Desde 450€/mes.977214713. royal.promysa.com

reus. A 50 metres del Carrefour, pis ampli de 110m2 amb quatre habitacions dobles, menjador de 30m2, dos banys i terrassa. refor-mat, calefacció i aire condicionat. Molt as-solellat. Preu: 98.500€ Telf: 615.620.161

reus. Passeig Prim. Pis parcialment reformat de 3 habitacions, men-jador amb sortida a terrassa amb excelents vistes. Cuina office i galeria, 1 bany, ascen-sor. Preu; 84.000€ Telf: 652.960.787

rEUS. PrAT DE LA rIBA. Pis de 4 habitacions, 1 bany, sense mobles i electrodomèstics. re-cent pintat tot el pis de blanc amb ascen-sor. Preu: 89.000€ Telf: 652.960.787

SE ALQUILA CASA-ChALET EN Tarragona II, de OBrA NUEVA. 155m2 con patio y jardín privado. Co-chera doble y piscina comunitaria. Tambien dispone de terraza solarium y buhardilla. Opción a compra si se desea. Mas informa-ción en el 977.214.713

VENTA DE TrASTErOS y PArkINgS en tarragona centro (2 últimas pla-zas). Trasteros desde 4.500e + IVA y financia-bles!!. Varios tamaños. 977.214.713

SE ALQUILA DESPA-ChO-OfICINA en el vivero empresarial del complejo royal Tarra-co. El vivero dispone de 13 oficinas de distintos tamaños, salita de es-pera, sala de reunio-nes, baños y parking. Espacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. Parking incluido. Derechos es-peciales para el com-plejo deportivo. Desde 150e/mes. 977.214.713

LOCAL COMErCIAL, CArrEr COLON 22 in-millorable situació 120 m2, disposa de Aire Acondicionat, a 25 mts Mercat central. Info al Telf. 635.125.576.

REUS LLOGUERPISOS MOLT

CÈNTRICS2 HABITACIONS

375 € /MESC/ Monterols 8, entresòl Reus

TEL: 977.342.784

Page 30: 1 de març de 2013

30 diarimés 01/03/2013 CLASSIFICATSCOCINERO/A ó AYUDANTE/A muy adelantado/a precisa Bar tapas Tarragona. Todo año-14 pagas-vacaciones. PERFIL: Pre-ferentemente entre 25/35 años. Persona activa, rápida y trabajado-ra. Responsable. Puntual. Medio transporte, conocedor/a cocina española. Enviar currículum con foto y vida laboral a l u c a s [email protected] (todo mi-núscula) ¡¡URGE!!

SE PRECISA TAPICERO, INTE-RESADOS enviar CV a : [email protected] o llamar al 615.458.889

SE PRECISA COMERCIAL DEL SECTOR DEL MUEBLE CON EX-PERIENCIA, ENVIAR CORRICU-LUM A [email protected]

REFORMES LLAR

ALBAÑILERIA REALIzAMOS TODA CLASE de trabajos. Pre-supuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tel. 977 54.12.34 /609.240.935

PINTOR ECONóMICO. Tel: 669.161.419. www.pinturascobo.com

REPARACIONES ELECTRODO-MÉSTICOS. TEL: 698.294.77

TAROT

LECTURA DE CARTAS DEL tarot. COBRO LA VOLUNTAD. Tel. 977 31.67.10 / 680.868.990

TAROT MARILUz TE SOLUCIO-NA tus dudas de amor, de pareja, salud, trabajo y dinero. Mayores de 18 años. 806.544.007

AYUDA PSICOLóGICA Y ESPIRI-TUAL. Terapias alternativas varias.Económico. Llamar de 13:30 a 16h.Tel. 622.625.055

TAROT RITA. vIDENCIA, hO-NESTEDAT i tarot. puc ajudar-te en problemes sentimentals, econòmics i de salut. truca’m. tel. 657.403.923

AMISTAT

AGENCIA MAISOL. vOLS TROBAR LA TEvA PARELLA ESTABLE?. Club d´amics. Tel: 695.410.052www.maisol.com

ALTRES

vENDO ORDENADOR 120E. Tel. 609.269.308

vENDO CARRITO BEBÉ SEMI-NUEvO, marca Quinny, sillita color azul, con todos los acce-sorios, 150e y con maxi-cosi. Tel. 627.421.736

MOTOR

COMPRO vEhICLES D´OCASIó TEL. 977 54.12.94

COMPRES

MASSATGES

EJECUTIvA. MASSATGES relax. Particular. Tel: 636.172.823

MASAJES EN REUS. Latina 24 años. Relajantes, sensitivos. Tel. 632.058.947

CAP SALOU. NATALIA madura y JOvENCITA, guapas. Masaje. Todos los servicios. Discreto. Eco-nómico. Salidas. Tel: 628.892.397

MAYCA DIPLOMADA. Disfruta un buen masaje con delicioso final… Tel: 977–20.26.20

MASAJISTA MASCULINO. Tera-péutico-Erótico. Tel. 685.254.812

RELAX

ESPAÑOLA 25 añitos, belleza, simpatía, sensualidad y elegancia. Todos los servicios. 699.242.637

15 EUROS. CUBANA 39a. Tarra-gona. Tel: 680.907.818

MASAJE, CUERPO, MENTE. Terapéutico, sensitivo, 16e. Con-firmar. Tel. 647.757.630 – LIDIA (Titulada)

JOvEN ESPAÑOLA, masajista profesional. Máxima discreción. Dulzura y elegancia. También sali-das. Tel: 608.996.179

PRECISO ChICA ChALET RE-LAx. TEL: 653.103.491

NOvEDAD REUS. Piso Relax. Tel: 977/ 32.72.04

SALOU. “MINUTO 1e”. Jovenci-ta, rellenita. Mucha discreción. Tel. 679.775.016

1ª vEz TARRAGONA SOFIA, lati-na, espectacular, multiorgásmica, fiestera. Tel. 603.290.442

BRUNA. BESOS lengua excitan-tes. Tel. 633.805.896

TRAvESTI CAROLINA. Espa-ñola, viciosa, activa-pasiva. Tel: 651.543.842

CARLA CATALANA. 20 a. Todo de todo. Tel: 602.661.671

TORREFORTA. BELLAS SEÑORI-TAS. Todos los servicios, francés completo, masaje erótico. Tel. 683.127.568

BRASILEÑA 1ª vEz REUS, 24a, todo de todo. Tel. 698.433.130

ALEx GUAPO, cariñoso, aparta-mento privado. Tel. 660.851.172

SALOU. 2 AMIGAS. Guapas, ca-chondas, complacientes, morbo-sas, juguetonas. Privado, discreto. Tel: 649.191.271

NOvEDAD REUS. SAMANThA dominicana, 24a. Tel. 698.510.272

DANA BúLGARA. Partir 20 €. 24 h. Tel: 688.395.962

LA PINEDA. ESPAÑOLA. Discre-to. Tel: 689.948.342

CURvAS ABUNDANTES. MARI rellenita, completa. 24 hrs. Tel: 638.467.736

SE PRECISA ChICA MASA-JES RELAx Tarragona. Tel: 635.794.087

SUSANA. Me la como al natural. Tel: 648.469.002

CATALANA MASAJISTA profesio-nal, griego, francés natural y de-más servicios, de 10:00 a 19:00h. Tel. 674.744.720

20E. SExO. 5chic@s 24 h. 670.652.089

vANESA. ÁRABE, besucona. 24 hrs. Tel: 681.058.450

JOvEN LORENA. Cuerpo de in-farto. Tel: 648.827.815

NUEvA MARISA. Tel.638.076.098

SEGUR. LUNA muñequita. Todos servicios. Tel: 672.948.139

BRENDA ChECA. Lésbico real. Tel: 655.240.370

CASA PILI. Nueva dirección. Tel: 698.294.198

CRISTAL CUBANA embarazada. “Nueva Reus”. Tel: 654.361.338

¡¡URGENTE!! SE BUSCAN CHI-CAS ESPAÑOLAS y LATINAS para pisos Relax Tarragona. Tel: 692.863.983

IvONNE DESDE 20 €.Tel: 688.468.522

SEGUR. ANA Dominicana. Todos servicios. Tel: 671.334.346

TARRAGONA. vALERIA co-lombiana, 20 a, embarazada gemelos “super caliente”… Tel: 651.045.359

“PALACETE LA SIRENA”. 24 hrs. 6 señoritas y Travesti. Tel: 977 11.20.90

vENDRELL. KARINA, pechos exuberantes, sensual, atractiva, cariñosa. Piso particular. Tel. 674.244.966

vICIO TOTAL con la rumana CLAUDIA Tel: 676.680.160

MADURITA. ECONóMICO. Tel: 722.286.725 Reus

KAREN CUBANA, conejito pe-ludito. Nueva dirección. Tel. 698.207.674 – Reus.

3 AMIGAS españolas y cubana. Reus. Tel. 619.658.520

LAIA O CARMEN catalana, 28a, Reus. Nova direcció. Tel. 698.476.961

GUAPÍSIMA NóRDICA. Jo-vencita, francés natural, masaje dulce, completo. Tarragona. Tel: 669.262.608

ANA Y SUS NUEvAS ChICAS: española, rusa, colombiana, ve-nezolana, 25-45 a. Todo de todo. Económico. Reus. Tel: 977.27.72. 05

SEGUR CAROL, brasileña, sexy, morbosa, completa. Todos los servicios. Tel. 636.545.344

1ª vEz TARRAGONA. vENUS su-pernovedad activa-pasiva, 20 cm. Tel. 672.548.417

SONIA MADURITA.120 pecho. Todo de todo. 25 completo. Reus. Tel: 688.232.474

RELLENITA, MADURITA. Sí a todo… Tel: 693.731.224

NOvEDAD TARRAGONA. Ru-bia morbosa. Joven juguetona. Masaje, servicio completo.Tel: 654.459.317

TARRAGONA. LAURA brasileña, jovencita, cañera, fiestera. Todos los servicios.Tel: 651.045.349

IRIS ESPAÑOLA. Atractiva, sen-sual, simpática. Piso privado. VENDRELL. Tel: 647.254.331

LA RUSA SIN LÍMITES OLGA. A todo sí. Tel: 648.726.243

BÁRBARA 30 a. besucona. Sí a todo. Reus. Tel: 683.116.136

REUS. TARDES. Señora 50, impecable, sexy. Discreto. Tel: 632.356.059

ANGELA CATALANA, cariñosa, complaciente, 25 completo. Reus. Tel: 659.377.652

NOvEDAD ANA 38 a. 30€. Reus. Tel: 602.676.431

TORREFORTA. vANESA PORTU-GUESA, dulce como la miel. Tel. 683.127.568

ChICA ÁRABE. Sexy, bonita. Atiendo en casa. Salou. Tel. 608.387.770

NURIA MADURETA catalana, do-lça, afectuosa. Pis particular VEN-DRELL. Tel: 610.589.727

NICOLE 24 a. Griego. Económico. 24 hrs. Tel: 653.613.385

vERóNICA. MASAJISTA profe-sional, guapa y completísima. Justo lo que necesitas... Tel: 652.440.615

REUS. NOvEDAD ESPAÑO-LA joven, rubia, ojazos. Bonito cuerpo, masajes y contactos. Tel: 692.348.634

RUMANA vICIOSA, 24 añi-tos. CLAUDIA. Sí a todo. Tel: 676.680.160

CASA CLEOPATRA Tarragona. “Super novedad”. Espectaculares chicas complacientes, 24 hrs. Céntrico. Fácil aparcamiento. Tel: 977 - 07 99 72

CRISTINA 20 AÑITOS. Muñequi-ta guarrilla. Tel: 636 737 720 – 24 h.

DANIELA. GUAPÍSIMA masajista, “bonitos pechos grandes”, delga-dita, masaje californiano (relajan-te muscular), podal (estimulante), anal testicular (excitante), francés completo, camilla, vibrador de cintura, lencería erótica. 30 euros. Tel: 672.753.937

SE ALQUILA habitación por ho-ras, para relax, especial parejas y chicas independientes. Tel. 615 383 697. En Reus.

RELLENITA 160 PEChO, cachon-da, complaciente, solita, deseosa de sexo. Reus. Tel. 655.230.292

NOvEDAD. MADURITA, com-placiente...sin prisas, sin límites (privado) Salou. Tel. 688.244.380

PATRICIA MODELO en paro, 24 años, caliente, viciosa. Tel: 648.514.855.

BUSCO ChICAS. Tel. 698.609.916

REUS. DOS AMIGAS encantado-ras, juntas hacemos toda clase servicios. Tel. 648.266.866

ChICA JOvEN simpàtica, recibo sóla, ½ 30e 1h 50e -Salou. Tel. 644.675.508

SEÑORITA MADURITA y elegan-te recibo sóla. Máxima discreción. Tel. 698.390.293

ChICAS CALIENTES jóvenes y maduritas buscan hombres para relaciones esporádicas. Mayores de 18 años. 803.544.009.

NOvEDAD 24 h de placer y vi-cio. ¡¡Travesti parejas chic@s!! 667.031.918

REUS. NOEMÍ catalana, joven, rellenita, besos lengua. Tel. 698570558.

SALOU TRAvESTI 22a, acti-va-pasiva, superdotada. Tel. 644.461.169

EvA JOvENCITA, UNIvERSITA-RIA, te espera caliente. Reus. lla-ma 676.740.880

GUAPA MASAJISTA 40 años, buen cuerpo, cariñosa, comple-ta, muy sensible. Discreta. Reci-bo sola. Salou. Tel: 609.102.621

LUCY JOvENCITA, de nuevo en Reus. 25€ completo. Tel: 602.632.538

ARANTxA. vICIOSÍSIMA, fieste-ra, francés bebido, negro, lluvia, besucona, 40e. Noche entera 300e. Tel. 655.932.738

TRAvESTI PERLA. SALOU. 20x6 CUERPAzO, MASAJES ERóTI-COS. BESUCONA, vICIOSISIMA. TEL.688.359.043

AMELIA 20 a. 1ªvez Reus.24 h. Tel: 648.132.051

REUS. MORENA 25a. Masajista completa. Te recibe en lencería. Tel: 603.649.911

MASAJISTA RUSA, guapa, cuer-po seductor. Servicios variados sin límite. Discreción. Sola. Salou. Tel: 618.164.599

CONCIERTA TU cita con bella mujer madura. Tel: 632.356.059

COMPRA Y VENTA DE ORO BERMUDEZ.

¿Cansado de que digan 1 precio y luego sea

otro?Bermúdez garantiza 25 euros gr. También

compramos plata.C/Gandesa, 30

TorrefortaC/20,56 BonavistaTel. 692.228.340

COMPRA DE ORO MÁXI-MA COTIZACIÓN, RESCA-TE DE PÓLIZA DE EMPE-ÑO MONTE DE PIEDAD. MC ORO PLAÇA PASTO-RETA Nº 2 REUS PAR-KING GRATUITO . TEL 977.33.33.10

PRUDIXCOMPRO ORO, JOYAS EN GENERAL, MEJOR PRECIO (SIN ENGA-ÑOS). PAGAMOS AL INSTANTE.C/ O´Donell nº 25-27 REUS. Tel: 977 32.82.24Benvingut Socias nº 32 VENDRELLTel: 977 18.15.15

PROFESORA EN PARO. PRIVADO. CREIXELL 653.021.726

CASADA ESPAÑOLA, eje-cutiva. No profesional. CREIXELL 608.411.781

ESPAÑOLA, MORBOSA.Francés natural hasta el final. SEGUR-PLAYA 615.252.553

TRAVESTI “30 € COM-PLETO”. Sin prisas.697.630.642. REUS

TAROT AMANDA806 499 500. Sólo ma-yores 18 años. Lean-dro Hernández – Urb/el Bosque, 363 (46370) Chiva -. Precio max: red fija 1,21- red móbil 1,57 €/min. VISA 960 038 896

DANIELA 20 € SALOU602.426.161

VENDO LEÑA de olivo cortada para chime-nea con transporte in-cluido. Mínimo 1.000 kg. Tel. 626.314.775

ELECTRICISTA CON CARNET SE PRECISA POR 1 MES [email protected] Tel: 977 55.44.64

ELECTRICIDAD, FON-TANERÍA, ANTENAS

Y PORTEROS AUTO-MÁTICOS. TEL. 977

77.12.23 / 651.029.795

ES NECESSITA FAMÍLIA DE CONFIANÇA

amb bones referències, preferiblement del país per a treballs en turisme. S’ofereix bona paga i casa per a viure. Treball per una persona fins a

quatre a la zona de Torredembarra. Dirigir-se per carta

al c/ Monterols 8 - 43201 Reus o al mail [email protected]

COMPRO COCHES - FURGONETAS. No im-porta estado. Con/Sin embargo, deudas. 698.828.641

MADURITA Torredem-bara francés 15 com-pleto 25 654.175.378

ESPAÑOLA REUS, re-cibo sóla, no profe-sional. (Tardes) Tel. 688.359.145

Page 31: 1 de març de 2013

3101/03/2013 diarimésCLASSIFICATS

Page 32: 1 de març de 2013

32 diarimés 01/03/2013 A L’ÚLTIMA

SUDOKU

Nivell mitjà

Nivell fàcil

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

11º

Estat del celCel cobert. A partir de mitja tarda començarà a minvar la nuvolositat pel quadrant nord-oest.

PrecipitacionsS’esperen precipitacions ge-nerals fins a migdia al litoral i prelitoral i a la meitat est, i disperses a la resta. A partir d’aleshores quedaran concen-trades al quadrant nord-est, al litoral, al prelitoral i al vessant nord del Pirineu alhora que es faran més disperses.

EL TEMPS Patrocinat per:

9ºMàxima Mínima

L’ACUDIT Napi

Laia Díaz—Per quins motius va marxar a viure a l’estranger? —Tenia ganes de veure món i d’aprendre a mirar les coses amb perspectives diferents. Professi-onalment, volia treballar en una gran companyia que m’oferís benestar econòmic, projectes de geologia (tinc un màster en Geo-logia i treballar del que t’agrada és un luxe!), amb companys de diferents nacionalitats i que em fes voltar pel món.—Quina va ser la primera im-pressió en arribar? —El 2002 ja havia estat vivint al sud de França. Entremig, però, me’n vaig anar a Nigèria i també vaig estar vivint a París. El setem-bre de 2011 vaig venir cap a Olo-ron Sainte Marie on visc amb la meva parella i la seva filla. Quan arribes a Oloron veus com el seu riu ha erosionat profundament la roca i l’església de la Santa Creu a dalt d’un cim. Una ciutat tranquil·la als peus dels Pirineus, amb gent agradable i molt activa.—Va ser molt sorprenent el canvi de vida?—En arribar per primera vega-da a França em va sorprendre la gran quantitat de nacionalitats que hi havia. En aquella època (2002), a Tarragona el nombre d’immigrants era molt més baix que ara i en comparació amb França encara n’hi havia molts menys. A banda, també em va impactar la burocràcia adminis-trativa francesa. Encara és molt

més pesada i lenta que l’espa-nyola!—Quines són les principals di-ferències amb Tarragona? —A França la vida és molt sem-blant a la de Tarragona. Desprès de la feina tornes a casa, fas una mica d’esport, prens unes cerve-ses amb amics o fas unes com-pres d’última hora... Els horaris tampoc canvien gaire: a París és habitual treballar entre deu i dotze hores al dia, però a Oloron es treballa entre vuit i nou hores al dia i les botigues tanquen cap a les set. A Tarragona tanquen una mica més tard, però tampoc és una gran diferència, no?—Com s’està vivint la crisi eco-nòmica a França? —A França la crisis se sent però molt menys que a Espanya. Sem-bla que els bancs són més robus-tos que els espanyols. L’atur aug-menta menys dramàticament que a Espanya, però també es fan retallades de pressupostos i de despeses. No recordo haver sen-tit a parlar de retallada de sou als funcionaris ni de treure les pa-gues extres, però si que intenten reduir el nombre de treballadors públics, sobretot en educació, deixant de renovar les places dels que es jubilen.—Al sud del país, noten la in-fluència de la crisi espanyola?—El que més es nota és l’aflu-ència de treballadors i empreses espanyoles que proven sort a l’altre costat de la frontera. Fixen preus més baixos que els locals.

El francesos estan preocupats perquè no els agrada aquest ti-pus de competència que els hi fa baixar els preus i els treu una part del mercat. Tot i això, ente-nen les raons i són, més o menys, comprensius. —És França una bona alterna-tiva per trobar feina? —Sí, absolutament. França és un indret meravellós per als jo-ves treballadors catalans o es-panyols. Estan ben preparats, els sous són millors que a Espanya, la llengua no és difícil d’aprendre i tenen un caràcter molt apreciat. A més, necessiten gent qualifica-da en determinats àmbits com la sanitat, la metal·lúrgia, l’aero-nàutica... —Què és el que més troba a fal-tar de casa? —La família i els amics, però també la Part Alta, el Port, fer una bona calçotada o menjar-me una fideuada i les festes de Santa Tecla. —Tornarà aviat? —De moment no. Només he vis-cut a França i a Nigèria i, tot i que, he visitat Anglaterra, Indonèsia i Angola, encara em queda molt per fer. Això sí, Tarragona sem-pre serà al meu cor.

«Hi ha empreses espanyoles que s’instal·len aquí i prenen

mercat als francesos»

Francisco Javier SanchoDe Tarragona a Oloron Santa Marie (França)

Aquest tarragoní de 36 anys viu al sud de França des del mes de setembre de 2011 on treballa com a geòleg per a la multinacional TOTAL

CEDIDA

El tarragoní amb la seva cosina Mònica en una imatge feta a dalt de la Tour Eiffel, a París.

França és un lloc meravellós per trobar feina. La llengua no és difícil i els francesos tenen bon caràcter