32
Divendres, 15 de gener de 2016 núm. 2.959 www.diarimes.com REUS La FRAC aprova un reglament de conducta per les colles de Carnaval Es limita el nombre de participants i de grups i la potència de so. P7 Joaquim Nin, nou secretari general de Presidència del govern de Puigdemont POLÍTICA El fins ahir delegat del Govern a Tarragona, ocuparà un dels càrrecs de màxima responsabilitat en el departament de Neus Munté. P3 REUS Dimiteix la junta de la Unió de Botiguers i es posa en venda la seu L’entitat ha perdut socis i travessa dificultats econòmiques. P8 Troben un cadàver calcinat a l’interior d’un cotxe a un camí de Vimbodí CAMP DE TARRAGONA L’autòpsia, que es realitzarà avui, podria determinar la identitat del cos i no es descarta que sigui la d’un expresidiari. P10 El vehicle és un Hyndai Coupé, també carbonitzat, que va trobar un empleat de la Casa Forestal de Castellfollit. ACN CAMP DE TARRAGONA Troben una plantació de marihuana a un xalet de Vilafortuny Detenen una persona per un delicte contra la salut pública. P11 OLíVIA MOLET Els agents, ahir, a la casa. TARRAGONA L’Ajuntament limitarà la instal·lació de tanques publicitàries El regidor Josep Maria Milà afirma que n’hi ha massa. P4 TARRAGONA La senyalització dels espais de la Setmana Santa podria començar al febrer. P6 REUS Govern i entitats valoren molt positivament la campanya de Nadal. P9 ESPORTS Presentació triple al Nàstic amb Giorgi Aburjania, Juan Muñiz i Fabrice Ondoa . P23 AVUI

15 de gener de 2016

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari gratuït del Camp de Tarragona

Citation preview

Page 1: 15 de gener de 2016

Divendres, 15 de gener de 2016núm. 2.959

www.diarimes.com

REUS

La FRAC aprova un reglament de conducta per les colles de CarnavalEs limita el nombre de participants i de grups i la potència de so. P7

Joaquim Nin, nou secretari general de Presidència del govern de PuigdemontPOLÍTICA El fins ahir delegat del Govern a Tarragona, ocuparà un dels càrrecs de màxima responsabilitat en el departament de Neus Munté. P3

REUS

Dimiteix la junta de la Unió de Botiguers i es posa en venda la seuL’entitat ha perdut socis i travessa dificultats econòmiques. P8

Troben un cadàver calcinat a l’interior d’un cotxe a un camí de VimbodíCAMP DE TARRAGONA L’autòpsia, que es realitzarà avui, podria determinar la identitat del cos i no es descarta que sigui la d’un expresidiari. P10

El vehicle és un Hyndai Coupé, també carbonitzat, que va trobar un empleat de la Casa Forestal de Castellfollit.

ACN

CAMP DE TARRAGONA

Troben una plantació de marihuana a un xalet de VilafortunyDetenen una persona per un delicte contra la salut pública. P11

olíviA molet

Els agents, ahir, a la casa.

TARRAGONA

L’Ajuntament limitarà la instal·lació de tanques publicitàriesEl regidor Josep Maria Milà afirma que n’hi ha massa. P4

TARRAGONALa senyalització dels espais de la Setmana Santa podria començar al febrer. P6

REUSGovern i entitats valoren molt positivament la campanya de Nadal. P9

ESPORTS

Presentació triple al Nàstic amb Giorgi Aburjania, Juan Muñiz i Fabrice Ondoa . P23

AVUI

Page 2: 15 de gener de 2016

2 diarimés 15/01/2016 TARRAGONA

ACNEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dema-nar ahir als nous consellers que guardin «fidelitat» a les institu-cions catalanes, i va mostrar-se convençut que seran «consci-ents de l’encàrrec» que els ha fet el país. «Us demano lleialtat, que no renuncieu a res i que siguem fidels a aquella idea que ja vaig expressar de fer les coses el mà-xim de bé, el màxim d’explicades i el màxim d’implicades», va dir durant la presa de possessió dels nous membres del Govern. El president va agrair als consellers sortints que hagin «aguantat molt bé el tipus» en moments «molt difícils».

Després que els consellers prometessin el seu càrrec, Puig-demont els va demanar que complissin la promesa que van fer «de servei al país i a les seves institucions». «Estic segur que la guardareu fins al darrer segon de la vostra responsabilitat i que sou conscients de l’encàrrec que us fa el país. Tots sabreu guardar aquest respecte institucional, aquesta exigència amb l’encàr-rec que fa el poble de Catalunya d’una manera tan exemplar com els que us han precedit», va opi-nar.

Puigdemont va reclamar al nou govern lleialtat, però també que expliquessin als ciutadans tot allò que fan. «Assumiu un gran honor, ho fareu molt bé, i jo en serè testimoni i us ho podré agrair», va dir.

Però el president també va tenir paraules per als consellers sortints, a qui els va voler agrair la seva feina i el fet que hagin es-tat «servidors lleials i soferts del país, del govern i amb lleialtat al president Mas». En nom seu, del

Parlament i del poble de Catalu-nya, els va donar unes «gràcies monumentals». «Heu aguantat molt bé el tipus en unes condici-ons que probablement a alguns

els haurien tombat d’esquena, i ho heu fet amb una gran digni-tat», va reconèixer.

Va admetre també que els con-sellers «han patit molt», perquè

han estat «temps molt difícils, d’ajustaments molt durs», però va remarcar que malgrat tot, «sempre han donat la cara» i va donar-ne fe com a alcalde de Gi-

rona.Entre els nous consellers hi ha

la reusenca Mertixell Ruiz, fins ara directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educa-

tiva, organisme dependent del departament liderat per Irene Rigau i que ara regirà. A la vega-da, l’arbocenc Jordi Jané repetirà al capdavant de la conselleria d’Interior.

La nova consellera d’Ense-nyament, Meritxell Ruiz, va as-senyalar ahir que continuaran desplegant en el nou «govern de transició nacional» la Llei d’Edu-cació de Catalunya. «La referèn-cia seguirà sent la nostra llei, que preserva el model d’immersió lingüística, l’escola en català i totes les altres innovacions», va afirmar en el traspàs de carteres amb la seva antecessora, Irene Rigau. Això sí, la nova consellera va demostrar que és conscient que «el Congrés dels Diputats s’ha constituït i el que cal veure és què passarà a partir d’ara a Madrid», sobre l’aplicació de la LOMCE.

Per la seva banda, Jordi Jané mantindrà la cartera d’Interior, després d’assumir-la el juny de l’any passat arran de la sortida de l’executiu dels consellers d’Unió pel trencament de la federació. Amb una llarga trajectòria al Congrés dels Diputats i de ta-rannà conciliador, la bona rela-ció amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va aplanar la participació per primera vega-da dels Mossos d’Esquadra a la taula de valoració de l’amenaça terrorista. Des d’aleshores, Jané no s’ha cansat d’afirmar que s’ha de treballar amb la «màxima col-laboració, màxim esforç i màxi-ma voluntat» amb tots els cossos de seguretat. Per això, també va esforçar-se a advertir que els ciu-tadans no entendrien que en una qüestió com aquesta els respon-sables de seguretat no anessin «tots a l’una».

ACN

Foto de família del nou Govern, tot just després de la presa de possessió dels nous consellers, ahir.

POLÍTICA

Carles Puigdemont demana als nous consellers que guardin «fidelitat»El president va mostrar-se convençut que «seran conscients del càrrec» i va agrair als sortints que hagin «aguantat molt bé el tipus en moments difícils»

A l’esquerra, la nova consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, amb la predecesssora. A la dreta, el nou conseller d’Interior, Jord Jané.

Page 3: 15 de gener de 2016

315/01/2016 diarimés TARRAGONA

Avui és el sant del Pol, moltes felici-tats, et desitgen “Els Dotze Apòstols” que passis un bon dia i  salut amic.

FELICITACIONS

Sílvia JiménezJoaquim Nin, fins ahir delegat del Govern de la Generalitat a Tarra-gona, serà el secretari general de Presidència en l’organigrama que nou executiu català de Puig-demont.

El govern aprovava ahir els seus tretze secretaris generals, entre els quals, es confirmava la continuació de Cèsar Puig al cap-davant d’Interior i sota les ordres de Jordi Jané, qui també continua al capdavant de la conselleria que va assumir només fa uns mesos. No seran els únics tar-ragonins que ocuparan un lloc destacat. El mateix Àngel Corta-delles (ERC) confirmava ahir la seva incorporació com a director de Serveis del Departament de Justícia.

Ahir mateix se signava el cessament de Joaquim Nin al capdavant de la delegació del Govern a Tarragona, mentre en-cara està en dubte qui ocuparà el càrrec. Tot i que, en un principi, s’apuntava que les delegacions de Tarragona, Girona i Comar-ques centrals podrien passar a mans d’ERC, aquesta possibilitat perdia força ahir mateix. Sembla que la decisió no està presa, tot i que podria estar previst fer pú-blic els titulars de les delegacions dimarts que ve.

Mentrestant, Joaquim Nin, es mostrava agraït ahir perquè «jo pugui estar en un lloc tan apas-sionant». «Entro amb la voluntat de ser útil al govern i als projec-tes que s’han de tirar endavant. Modestament, crec que tinc una visió a llarg termini de les coses i crec que la política ha de ser una eina per millorar la vida de les persones», deia ahir en declara-cions a Diari Més.

Joaquim Nin, que ocuparà un dels càrrecs més importants en

el departament de la consellera Neus Munté, continuarà sent alcalde d’Albinyana. «Sempre he fet que, qualsevol càrrec que ocupi, sigui compatible amb l’al-caldia d’Albinyana, que penso mantenir en els pròxims temps», assegurava ahir.

D’altra banda, Joaquim Nin, feia un extens i satisfactori ba-lanç dels projectes que s’han tirat endavant en la seva etapa com a delegat del Govern de la Genera-litat de Tarragona.

«Hem hagut de gestionar amb escassedat de recursos en un temps complex, però hem fet po-lítiques útils per a la ciutadania», afirmava. «Marxo amb el servei d’hemodinàmica funcionant les 24 hores, amb el desplegament de les proves de detecció del

càncer de còlon, la renovació de l’acord entre Salou i Vila-seca del Consorci Recreatiu i Turístic PortAventura, la nova presó de Mas Enric en marxa, les obres al complex Sant Jordi... En definiti-va, en aquest temps tan difícils han pogut veure la llum molts projectes», afegia.

A banda del nomenament de

Joaquim Nin, el Govern anun-ciava ahir la resta de secretaris generals de l’executiu. El de la

Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, serà Josep Maria Jové. El d’Afers Exteriors, Relacions

Institucionals i Transparència, Aleix Villatoro. Francesc Esteve el de Governació, Administraci-ons Públiques i Habitatge. Maria Jesús Mier la d’Ensenyament. Albert Serra el de Salut. La de Territori i Sostenibilitat l’ocupa-rà Ferran Falcó. La de Cultura, Pau Villòria. Adrià Comella la de Justícia. Josep Ginesta la de Treball, Afers Socials i Famíli-es. Xavier Gibert, la d’Empresa i Coneixement. I David Mascort la d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Repeteix en el càrrec també un tarragoní, el vallenc Cèsar Puig, com a secretari general del De-partament d’Interior. Puig és lli-cenciat en dret per la Universitat de Barcelona. És funcionari del Cos Superior d’Administració de la Generalitat (1987) i funcionari del Cos d’Advocats de la Gene-ralitat (1999). Abans d’ocupar la secretaria del Departament d’In-terior va ser director dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat (2011-2015).

Àngel Cortadelles, a JustíciaL’organigrama de l’executiu de Puigdemont tindrà representa-ció tarragonina en altres nivells. El reusenc Àngel Cortadelles, militant d’ERC, serà el respon-sable de la direcció de serveis del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. «Un càrrec a través del qual m’hauré de responsabilitzar de la tasca interna del departament, de la gestió del personal, de la pressu-postària, etc.», deia.

Cortadelles, que va ser cap de llista a Reus a la campanya electoral del 2011, afirmava ahir que «és un repte absolutament il·lusionador i molt engrescador el de participar en la construcció d’estructures d’Estat», afirmava.

El reusenc era el cap de servei d’organització del Departament de Territori i Sostenibilitat, com a funcionari amb plaça. «La meva tasca ha estat en l’àmbit de la gestió, però després de la meva etapa política, vaig tornar a la universitat a preparar-me per fer gestió pública, a banda de l’expe-riència anterior que tinc acumu-lada», finalitzava.

CATALUNYA

Joaquim Nin serà el nou secretari general de Presidència del GovernCèsar Puig continuarà com a secretari general d’Interior i el reusenc Àngel Cortadelles serà director de Serveis de Justícia

Nin: «Hem fet polítiques útils per la ciutadania en un temps complex amb escassedat de recursos»

CRISTINA AGUILAR

Mas Enric en marxa, les 24 hores d’Hemodinàmica, el complex Sant Jordi, són alguns dels projectes de l’etapa de Nin com a delegat.

Assegura que continuarà sent alcalde d’Albinyana, càrrec que compatibilitzarà

DM

Cortadelles, al centre, en un acte de campanya al 2011.

Page 4: 15 de gener de 2016

4 diarimés 15/01/2016 TARRAGONA

Anna FortunyL’Ajuntament de Tarragona ja ha començat a estudiar i a analitzar la distribució de les pancartes publicitàries que hi ha disposa-des la ciutat per tal de regular-ne la seva futura implantació. El re-gidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà, assegura que «era un dels punts del programa socialista. Crec que cal posar-hi remei per-què hem arribat en un punt en què són excessives i són un clar atemptat contra la imatge de la ciutat».

La polèmica ha nascut, en les darreres setmanes, arran de la instal·lació d’un cartell de grans dimensions a la zona de Parc Riu Clar. Cal recordar que els veïns van oposar-se i grups com la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET) van exigir que l’Ajuntament dugués a ter-me una auditoria de les tanques publicitàries. En aquest sentit, el regidor subratlla que «ja hi havia feina feta i seguirem estudiant. Una vegada tinguem fet l’anàlisi decidirem quina és la normati-va que podem implantar». En

aquests moments, el consistori tarragoní només compta amb una normativa «que regeix les condicions de publicitat. Per

exemple, com han de ser els rè-tols, però no tenim una normati-va amb unes limitacions clares», explica. Així, el regidor està de-

cidit a regir les tanques situades en sòl municipal, ja sigui urbà o urbanitzable. «En tenim moltes, ja sigui a la rotonda de l’avinguda Andorra o al pont de Francolí».

Encara falta un permísDavant la polèmica de la tanca situada a Parc Riu Clar, l’Ajunta-ment de Tarragona ha d’esperar a rebre les al·legacions presen-tades per l’empresa promotora d’aquesta, que han d’arribar entre avui i dilluns. «Hem obert un expedient i hem donat au-diència als promotors. A partir d’aquí, decidirem si pot conti-nuar endavant», diu Josep Maria Milà. A més, destaca que «es va considerar que la tanca supera-va l’alçada màxima admesa a la zona, a la vegada que faltava un permís d’AESA, relacionat amb la seguretat aèria, per l’alçada de l’element publicitari».

URBANISME

L’Ajuntament limitarà la instal·lació de tanques publicitàries a la ciutatEn funció de les al·legacions del promotor del cartell de Parc Riu Clar, el consistori decidirà si el mantenen

CEDIDA

La tanca situada a Parc Riu Clar té 12 metres d’alçada.

ERC vol el pas soterrat per a vehicles de la plaça dels Carros

POLÍTICA

El grup municipal d’ERC-MES-MDC reclama la construcció del pas soterrat per a vehicles a l’entorn de la plaça dels Carros. En aquest sentit, presentaran una moció al proper plenari del dia 25 de gener.

Des del grup municipal re-corden que, l’any 2012, entrava en funcionament el pas soter-rat per a vianants a la plaça dels Carros en una primera fase de les obres que havien de ser-vir per suprimir el pas a nivell

existent fins aleshores. A més, destaquen que, tres anys des-prés, «la segona fase del pro-jecte que contempla la creació d’un pas per a vehicles encara no s’ha licitat». El portaveu del grup municipal, Pau Ricomà, assegura que la construcció d’aquest pas «és una necessitat imperiosa per tal de solucionar la connectivitat del barri del port amb la platja i eliminar una barrera que allunya la ciutat del front marítim».

Renoven el certificat ISO de gestió energètica de l’enllumenat

MEDIAMBIENT

L’Ajuntament de Tarragona a través de SECE, l’empresa de manteniment de l’enllumenat públic municipal, ha aconse-guit la renovació de la certi-ficació ISO-50.001. Aquest, acredita l’excel·lència energè-tica realitzada en el marc de l’enllumenat públic municipal obtinguda l’any 2013, i que ha estat renovada per un període de tres anys. D’aquesta manera, tant l’Ajuntament de Tarragona com SECE refermen la voluntat

de treballar conjuntament en l’eficiència i la sostenibilitat de les instal·lacions municipals, repte de futur ineludible pel conjunt de la societat. SECE continua apostant per obtenir aquesta acreditació externa que objectiva la tasca realitzada, ha-vent estat la primera empresa del sector en obtenir aquesta certificació tant a nivell intern com extern. L’abast de la certi-ficació és per tots els centres de treball.

Milà: «Són excessives. Hem arribat a un punt en què són un atemptat a la imatge de la ciutat»

Page 5: 15 de gener de 2016

515/01/2016 diarimésPUBLICITAT

Page 6: 15 de gener de 2016

6 diarimés 15/01/2016 TARRAGONA

L’Arlet fa 1 any. Moltes felici-tats!!

FELICITACIONS

Avui l’ Arnau fa 3 anys. Moltes felicitats!!

Mañana 16 de enero hace 1 año que llegaste para llenar-nos de alegría y felicidad. Te queremos. La mama, el papa, el tete, los yayos, los tíos, los primos. ¡Toda la familia! ¡Feli-cidades Claudia!

Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Anna FortunyL’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona fa passos endavant en la voluntat de situar aquesta celebració en el mapa turístic internacional. Quan encara es desconeix si la Setmana Santa tarragonina re-brà el reconeixement de Fiesta de Interés Turístico Nacional, es preveu que, a final del mes de febrer, ja es pugui inaugurar la senyalització dels Espais de la Setmana Santa de Tarragona. Així ho explica el president de l’agrupació, Joaquim Julià, qui destaca que «senyalitzarem cinc esglésies, dins i fora». L’objectiu de l’entitat és «mantenir el culte i també el vessant més pedagò-dic», defensa Julià. Les esglésies que se senyalitzaran seran la de Sant Agustí, Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla, Sant Nicolau de bari i de Natzaret.

La senyalització consistirà en la instal·lació d’uns cartells, de petites dimensions, a l’exterior de les cinc esglésies, en el qual s’indicarà el seu nom i hi haurà un codi QR que remetrà al lec-

tor al portal web de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa o a la pàgina de la confra-ria en qüestió. A l’interior de les esglésies, també instal·laran dos panells. Un d’ells servirà per ex-plicar la història de l’església i la relació dels passos amb les con-fraries de l’església. En l’altre es podrà veure un plànol dibuixat,

en el qual s’identificaran les cinc esglésies senyalitzades i, així, es podrà fer una ruta pels Espais de la Setmana Santa.

Exposició de Ciris PasqualsL’església de Sant Agustí, que des de fa gairebé un any acull de manera permanent deu passos de la Setmana Santa, ampliarà

també enguany el nombre d’ex-posicions. Joaquim Julià detalla que «instal·larem una exposició de tots els Ciris Pasquals que s’han pogut recuperar des de fa més de 60 anys». Sota el nom de Spiritus Lux, l’esperit de la llum, la mostra reunirà fins a una qua-rantena de Cirirs Pasquals de les confraries tarragonines. «L’es-perit de la llum té el simbolisme de la vida, la ressurecció. Cada any, una confraria regala un Ciri Pasqual a la Catedral el Diumen-ge de Rams, així que hi podreu trobar ciris molt antics». A més, Julià destaca que «serà una expo-sició única a tot l’Estat. No hem d’oblidar el vessant pedagògic a l’hora de donar a conèixer l’ús de la cera i els diferents tipus». L’ex-posició se situarà al primer pis, «prop del rosetó». D’altra banda, també tenen previst penjar una fotografia, en grans dimensions, datada del 1931. «És una de les úl-times fotografies que s’han con-servat d’abans de la Guerra Civil en la qual es veu la plaça del Rei i els passos, que després es van cremar».

RELIGIÓ

Senyalitzaran els ‘Espais de la Setmana Santa’ a partir del febrer Algunes de les esglésies que presentaran cartells explicatius seran la de Sant Agustí i la de Sant Llorenç

CRISTINA AGUILAR

L’església de Sant Agustí, en la presentació d’un opuscle.

INVESTIGACIÓCedIdA

Investigadors de l’ICIQ i la URV han impulsat el projecte.

Creen un sensor per detectar el mal funcionament dels ronyonsLa col·laboració entre els grups del professor Pau Ballester, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), i del professor Francisco J. Andrade, de la Uni-versitat Rovira i Virgili (URV), ha permès el desenvolupament el primer sensor capaç de de-terminar de forma directa els nivells de creatinina en fluids biològics –orina o plasma– d’una manera exacta, ràpida, simple i econòmica. Un aug-ment de la quantitat de creati-

nina a la sang significa que els ronyons no estan fent bé el seu treball i, per tant, és indicatiu que s’està produint una insufi-ciència renal.

Quantificar-la és útil en el di-agnòstic de diverses nefropati-es i el seu control permanent és de gran utilitat en aquells paci-ents que requereixen diàlisis. Es tracta d’un mètode no invasiu, ràpid i precís per detectar els nivells de creatinina en fluids biològics. Redacció

EFEEls Mossos d’Esquadra han de-tingut a la ciutat de Tarragona, després d’estar implicat en un accident de trànsit, el suposat autor dels trets que es van regis-trar el passat 31 de desembre al barri de la Albericia, de Santan-der, i després dels quals va que-dar ferit un altre home.

Segons va informar ahir, en nota de premsa la Prefectura Su-perior de Policia de Cantàbria, la detenció es va produir el passat diumenge 10 de gener, després d’un accident a l’autopista de Tarragona en què va estar impli-cat P.M.D, de 39 anys. Poc des-prés, en comprovar-ne la docu-mentació, els agents van poder

determinar que es tractava del suposat autor de la disputa amb arma de foc de Santander.

Aquest home es trobava sota la recerca de la Policia Nacio-nal a Cantàbria, per un suposat delicte d’homicidi en grau de temptativa, ja que després dels trets un home va quedar ferit de bala en una cama i un braç.

Després de l’altercat, que es va produir a la matinada del 31 de desembre, la Policia Nacional va informar que les primeres hipòtesis apuntaven que s’havia produït una discussió entre els dos homes, suposadament per una nòvia.

Els fets es van produir al car-rer Francisco Iturrino, del barri de La Albericia, quan l’agres-sor presumptament va treure una arma de foc i va disparar tres trets a l’altre home, que va quedar ferit en una cama i en un braç. El detingut, després de ser identificat per la Policia Na-cional, va passar a disposició del Jutjat d’Instrucció de Valls.

Detenen l’home que en va disparar un altre al barri de la Albericia

POLICIAL

Els fets van registrar-se el passat 31 de desembre, a Santander

Un nen de 6 anys resulta intoxicat lleu en un incendi

SUCCESSOS

Un nen de sis anys va resultar intoxicat lleu per inhalació de fum la matinada d’aquest di-jous a la ciutat de Tarragona. Segons van informar els Bom-bers de la Generalitat, el foc va produir-se cap a les tres de la matinada. El lloc dels fets va ser un pis del carrer de l’Assemblea de Catalunya.

Segons es va poder saber, ahir al matí, l’incendi s’hauria originat perquè els residents del pis s’haurien oblidat una

olla al foc. D’aquesta manera, el foc s’hauria propagat per part de l’estança. El menor d’edat va ser evacuat en una ambulància del Sistema d’Emergències Mè-diques per una intoxicació lleu a l’Hospital Santa Tecla de la ciutat. L’objectiu era compro-var que no havia patit danys majors. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar quatre dotacions dels Bombers. Un cop allà, van remullar l’espai i van ventilar la cuina.

Page 7: 15 de gener de 2016

715/01/2016 diarimésREUS

Moltes felicitats avi. Per molts anys!!! De part de tota la família.

FELICITACIONS

Susanna CasesAmb els torrons ja païts i la ruti-na en marxa de nou, la festa més boja de l’any ja està escalfant i a la capital del Baix Camp arriba-rà amb novetats. El Carnaval de Reus estrenarà enguany un re-glament de bona conducta per les colles. «Es va aprovar a l’oc-tubre i serà el primer any que es posarà en marxa», explica el pre-sident de la Federació Reusen-ca d’Associacions de Carnaval (FRAC), Pere Turellols, resumint els grans trets d’aquesta nova normativa.

Així, es limita el nombre de participants als actes més multi-tudinaris. Cada colla podrà aple-gar, com a màxim, 250 persones. A més, també es limita el nombre total de colles participants, fi-xant-lo en 65. «El Passeig Prim és el que és, però hi ha una clàusula que estableix que, en cas d’am-pliar-se el recorregut, es podrien encabir més colles», puntualit-za el president de la FRAC. En aquesta línia, cada colla també

haurà de lliurar, prèviament, una llista amb els participants identi-ficats.

El nou reglament també regu-la el màxim de decibels que es poden emetre. Així, cada carros-sa podrà portar equips de so que no superin els 6000 watts de po-tència, en el marc de la normati-va legal actual.

En aquest sentit, pel que fa a les carrosses, les de nova in-corporació ja han de portar els equips de so al darrere i la FRAC confia que al 2020, com a màxim en 4 anys, totes ja s’hagin adaptat a les mides i condicions recoma-nades.

Aquest nou reglament ha estat consensuat i treballat durant els dos darrers anys per les entitats que conformen la FRAC, segons explica el seu president. En un extrem que pot sonar a «sur-realista», tal com ells mateixos reconeixen, el reglament també contempla faltes i sancions a qui l’incompleixin que, en el cas, s’estudiarien posteriorment.

Tot i així, des de la FRAC sí que consideren que el text era ne-cessari. «En 38 anys, no havíem tingut mai reglament. Teníem com un codi intern i enguany està posat sobre paper, aprovat i legalment», comenta Turellos. A tall d’exemple, des de fa un

parell d’anys ja estan prohibides les llaunes de beguda durant la rua, que es recomana substituir per gots de plàstic. «El Carnaval sempre s’ha entès com una festa lliure», afegeix, puntualitzant, però, que per l’envergadura dels actes, «és un fet que comporta

un risc».Sobre les limitacions, des de la

FRAC asseguren que la majoria de colles es mouen entorn als 70 o 80 participants. «Possible-ment, enguany, de colles de 250 membres n’hi haurà 2 o 3», cal-cula Turellols, que apunta tam-bé que cada any en surten una seixantena. «Ara hi ha donades d’alta a la FRAC unes 63 o 64. Si se superen les 65, hi hauria llista d’espera», explica. «Farà falta un període d’adaptació, potser de 2 o 3 anys, fins que les colles es va-gin acostumant», conclou el pre-sident de la FRAC sobre la nova normativa.

Tot i que s’hi havia d’acabar arribant, els incidents viscuts en els darrers carnavals també han influit en l’aprovació d’aquest text regulador. La participació de la colla més multitudinària de la rua, La Dieta del Cucurutxo, va quedar en entredit en la pas-sada edició fins dies abans del Carnaval, després que més d’una vintena de colles de la FRAC vo-

tessin mesos abans en assem-blea a favor d’expulsar-los de la federació, per les queixes que la colla havia acumulat en els dar-rers anys. La FRAC havia recollit queixes formals d’altres colles, des del carnaval del 2012, pel comportament dels membres d’aquesta colla en actes com la Batalla de Confeti o les rues i la imatge que donaven del Carna-val de Reus.

La Dieta del Cucurutxo, però, no es va quedar de braços cre-uats i va denunciar la FRAC. La defensa de la colla expulsada va demanar la sol·licitud de mesu-res cautelars, en una vista oral, per anul·lar l’acord de baixa for-çada pres per l’assemblea de la FRAC, i així poder participar a les rues. Dies abans del Carnaval, la jutgessa del Jutjat d’Instància número 1 de Reus va suspendre cautelarment l’acord de la FRAC i, per tant, no va posar pals a les rodes perquè la colla pogués participar als actes, a l’espera del judici.

Conegut ja el cartell, s’estan ultimant els serrells del progra-ma d’actes, que seguirà la línia d’altres edicions. El Carnaval s’iniciarà amb el Càsting, el di-vendres 29, i seguirà dissabte amb la festa Fes-te Pols, que l’any passat va tenir una gran acollida. Els plats forts seran el cap de set-mana del 6 i 7 de febrer, amb la Rua de Lluïment, la matinal i la Guerra de confeti.

SOCIETAT

El Carnaval estrenarà un reglament de bona conducta per les collesLa FRAC aprova limitar els participants, el nombre total de carrosses de la rua i el màxim de decibels que es poden emetre

OLÍVIA MOLET

Imatge d’arxiu de la ruta matinal de diumenge de l’any passat.

Vallès s’acomiada del Congrés i torna a la universitat

POLÍTICA

El primer secretari del PSC a Reus i portaveu del Grup Muni-cipal socialista a l’Ajuntament, Francesc Vallès, s’ha acomiadat aquesta setmana del Congrés dels Diputats i s’ha reincorpo-rat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on exercirà de professor de Dret Constitu-cional, tasca que ha de compa-ginar amb el càrrec al consistori reusenc.

Vallès va ser diputat al Con-grés per la circumscripció de

Tarragona des de l’any 2004, sent coordinador dels diputats i senadors del PSC a les Corts Generals des de l’any 2008 fins al 2013. També va ser secretari general adjunt del Grup Socia-lista al Congrés.

Vallès és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994) i es va doc-torar a la UAB el 2002 amb una tesi titulada Control externo del gasto público y Estado constitu-cional.

RedaccióEl Grup Municipal socialista ha organitzat una ronda de troba-des amb els diferents col·lectius de l’àmbit de la salut i associa-cions de veïns de la ciutat amb l’objectiu d’exposar i debatre el contingut del document del Pacte de Salut amb tots els sec-tors implicats. Així, la primera

reunió tindrà lloc el dimarts 19 de gener amb representants de la Federació d’Associacions de veïns de Reus (FAVR), per continuar amb els diferents col-lectius de treballadors de l’hos-pital (caps de servei, infermeria, comitè d’empresa...) i associaci-ons de malalts i usuaris. També es preveu una reunió amb els

responsables de l’eix 2015 de la Cambra de Comerç en l’àmbit de la salut.

«La salut és un tema que ens afecta a tots i, per tant, hem de treballar conjuntament en la presa de decisions relacionades amb les polítiques sanitàries», assegura el portaveu Francesc Vallès. «L’hospital és de tots els

reusencs i tots se l’han de sentir seu. I per això, hem de ser capa-ços d’implicar tota la ciutadania en el seu rellançament», diu el portaveu, per a qui «la interac-ció amb els diferents col·lectius a l’hora d’aportar realitats diver-ses, experiències i idees és una bona fórmula per posar en valor el nostre model sanitari i tornar a ser referents». «Els ciutadans i professionals volen participar en la presa de decisions en les polítiques que es duen a terme a la ciutat i han de poder fer-ho. La salut reclama la implicació i corresponsabilització per part de tots», conclou el socialista reusenc.

El PSC obre ronda de contactes per debatre el Pacte de Salut

POLÍTICA

Els socialistes es reuniran dimarts amb representants de la FAVR

Page 8: 15 de gener de 2016

8 diarimés 15/01/2016 REUS

Felicidades runero, de parte de toda tu colla amigos.

Sergi, ja tens 12 anys. Moltes felicitats, de part de l’avi Va-lentí i de tota la teva família.

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Mónica PérezLa Junta Directiva de la Unió de Botiguers de Reus, presidida per Ernest Juncosa, va anunciar la dimissió en bloc ahir després que dimecres se celebrés al si de l’en-titat una Assemblea Extraordinà-ria de Socis. La manca de suport hauria portat Juncosa a prendre la decisió, a punt de complir dos anys al càrrec, a què havia acce-dit amb els vots dels associats el passat 18 de febrer de 2014 i al capdavant de la candidatura Bo-tiguers per Reus, com a relleu de Leonor Bartolí. La resta de mem-bres de la Junta Directiva –els que encara en formaven part–, a excepció del fins ara president, formaran part de la Junta Gestora creada per conduir l’associació fins a unes pròximes eleccions.

En la mateixa assemblea va aprovar-se un canvi de seu soci-al que desembocarà en la venda de l’espai del Raval de Sant Pere

i el trasllat a un local a peu de carrer. El degoteig de baixes per part dels socis hauria deixat sen-se marge de maniobra la Unió de Botiguers, que opta per desfer-se del pis que ara ocupa, i que és de la seva propietat, per guanyar marge i «realitzar accions que ara són impossibles, ja que les quo-tes cobreixen poc més que les

despeses habituals» de l’entitat, apunten fonts properes a la Junta Directiva que ahir feia pública la seva dimissió en un comunicat emès als mitjans de comunica-ció. El canvi d’escenari serviria, a més de per desfer-se d’un pis de prop de 200 metres quadrats

«i que no està permanentment ocupat per activitat» en el que vol ser, alhora, un «acostament» al propi sector. Qüestió, aquesta, alhora complicada pel «vincle sentimental» d’alguns amb la seu al Raval de Sant Pere. La retallada en l’aportació que anualment re-bia la Unió de Botiguers per part de la Generalitat de Catalunya hauria acabat d’agreujar els pro-blemes econòmics que arrossega l’associació i que han estat el ca-vall de batalla d’Ernest Juncosa en el seu pas per la presidència.

Respondre a qüestions laboralsTot plegat coincideix amb un moment en què la Unió de Bo-tiguers hauria de respondre al-menys a dues denúncies, una de les quals derivada de qüestions laborals. També amb la no con-sumació d’alguns dels projectes pels què aquesta havia apostat fortament i que no han tirat en-

davant, com ara la creació d’una Targeta Ciutat de fidelització per als compradors a comerços ad-herits a l’entitat. Aquest darrer punt havia tensat la relació entre l’entitat i la regidoria de Promo-ció Econòmica de l’Ajuntament de Reus, especialment amb l’en-trada de Montserrat Caelles, do-nant lloc a successives promeses d’estudiar la proposta que fins ara no han deixat fruits. El ma-teix Juncosa no acudia, ahir, a la compareixença programada pel consistori per fer balanç de la campanya de Nadal que s’havia

realitzat enguany sota el nom de Conte de Nadal de Reus.

En l’Assemblea Extraordi-nària de Socis que va tenir lloc dimarts, la Unió de Botiguers va aprovar també un canvi d’esta-tuts «per adequar-los a la nor-mativa vigent» que no es produïa en els darrers 40 anys. Fonts de l’entorn de l’entitat apunten que el ja expresident hauria demanat suport als socis per integrar una Junta Gestora de què finalment no formarà part. Aquesta pren les regnes de l’associació fins a l’assemblea que voti nova Junta.

COMERÇ

Dimiteix en bloc la Junta de la Unió de Botiguers que presidia Ernest JuncosaL’entitat posa a la venda la seu de la seva propietat al Raval de Sant Pere i es traslladarà a un local llogat a peu de carrer per redreçar la situació econòmica

El degoteig de baixes entre els socis deixava escàs marge de maniobra a l’associació

CEDIDA

La candidatura encapçalada per Juncosa a les eleccions de 2014.

El Consell Comarcal del Baix Camp retira 78 vehicles abandonats a la comarca al 2015

El Servei de Recollida i Desba-llestament de Vehicles aban-donats i fora d’ús del Consell Comarcal del Baix Camp ha tramitat durant 2015 un total de 78 expedients, dels quals 64 han estat per retirada de vehi-cles abandonats. Dels 78 expe-dients tramitats, 66 correspo-nien a Cambrils; 5 a Montbrió del Camp; 1 a Riudecanyes; 1 a Riudecols; 4 la Selva del Camp; 1 a Maspujols. Pel que fa a les cessions, 4 propietaris de ve-hicles han fet voluntàriament la cessió del seu vehicle al seu ajuntament corresponent per tal que el Consell Comarcal del Baix Camp pogués retirar i desballestar el vehicle; en con-cret 3 a Cambrils i 1 a Mont-brió del Camp. Aquest servei és gratuït per al propietari del vehicle i només ha d’estar al dia de l’impost de vehicles i s’ha d’assegurar que el vehicle cedit no tingui cap afectació, com ara que estigui embar-gat. El Consell ofereix aquest servei als municipis i realitza els tràmits administratius as-sociats a aquesta actuació. El servei es porta a terme a tots aquells municipis que hagin efectuat delegació del servei.

RedaccióLa sala infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós va acollir el passat dimecres 13 de gener la celebració de la primera sessió de l’any 2016 dels Contes Soli-daris, una activitat organitzada per la Regidoria de Serveis a la Ciutadania i Gent Gran i les ONG membres del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació In-

ternacional. En aquesta ocasió, i sota la

presència dels més petits que assistien ben atents a les dife-rents explicacions, la Inés Solé i la Núria Bota, representants de l’Associació Hammada i de l’As-sociació Una Finestra al Món van desgranar per als infants tot un seguit de contes i diferents històries que formen part del lli-

bre Un teixit de contes!. L’obra que es va oferir dime-

cres als més petits en el marc d’aquesta activitat, que es repe-teix any rere any amb el suport de l’Ajuntament de Reus i la participació de desenes de nens en cada trobada, aplega relats tradicionals catalans i sahrauís elaborats i il·lustrats per nens i nenes d’aquí i del Sàhara.

L’Hora del Conte Solidari estrena l’any amb relats de nens catalans i sahrauís

CULTURA

La Biblioteca Central Xavier Amorós va acollir l’activitat dirigida als infants

OLÍVIA MOLET

Una imatge de la lectura, que va tenir lloc el passat dimecres.

El violinista Apel·les Carod ofereix un concert a Cal Massó

El violinista cambrilenc Apel-les Carod, que actualment està ampliant els seus estudis de jazz als Estats Units, oferirà avui un concert a Cal Massó a partir de les deu de la nit amb una entrada de 7 euros –con-sumició mínima inclosa– que ja es pot comprar anticipada a Cal Massó. També hi haurà la possibilitat de sopar al preu de 15 euros gràcies a un menú especial que inclou entrada i sopar.

Page 9: 15 de gener de 2016

915/01/2016 diarimésREUS

RedaccióCaixaBank llança imaginBank, el primer banc mobile only que es posa en marxa a Espanya i el primer del món en el qual l’ope-rativa es realitza exclusivament a través d’apps per mòbils i per xarxes socials. L’entitat, presidi-da per Isidre Fainé i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar, ha creat un nou model de servei completament digital, basat en les possibilitats que sorgeixen a partir del desenvo-lupament tecnològic i l’alta taxa de penetració dels smartphones i les xarxes socials, especialment en el segment jove.

Es tracta d’una proposta molt diferent a l’habitual estratègia multicanal que tradicionalment ha aplicat el sector financer. imaginBank proposa centralit-zar el servei exclusivament en aplicacions per a mòbils i xar-xes socials. D’aquesta manera, la proposta de valor de l’entitat financera es transforma per complet: és l’usuari qui gestiona

les seves finances de manera au-tònoma, ajudat per eines tecno-lògiques «intel·ligents» que faci-liten un seguiment continu de la seva economia personal (elabo-ració de pressupostos, control i classificació de les despeses, ar-xiu dels rebuts domiciliats, etc.).

«imaginBank uneix dues for-taleses de la nostra entitat: per una banda, el lideratge en in-novació i mobilitat, reconegut a nivell mundial, i, per una altra, l’experiència com a banc líder en el segment jove a Espanya. Això ens ha permès reflectir en el projecte elements fonamentals per a aquest perfil de client, com la digitalització, la simplicitat o l’excel·lència en el servei ofert», destaca Isidre Fainé, president del Grup La Caixa.

OperativaActualment, CaixaBank té 2,9 milions de clients amb edats en-tre els 18 i els 35 anys i la quota de mercat en aquest segment se situa en un 30%, el que su-

posa que 1 de cada 3 persones d’aquesta franja d‘edat a Espa-nya són clients de l’entitat.

«El model està clarament ins-pirat en els valors i l’estètica dels anomenats millennial o natius digitals. En realitat, és una pro-posta per joves de totes les edats, que poden sentir-se igualment atrets per un nou model de ser-vei senzill, clar i innovador», assegura el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

Així, tot comença i acaba al mòbil. L’app mòbil d’imagin-Bank es pot descarregar de ma-nera gratuïta des de Google Play (per a usuaris d’Android) i des de l’App Store (per a usuaris d’iOs). A partir d’un disseny molt senzill i intuïtiu, creat específicament per l’entorn mòbil, l’app permet consultar l’oferta comercial, rea-litzar contractacions i consultar el saldo, els moviments i la posi-ció global personal. S’utilitza un llenguatge molt senzill i clar, que facilita al màxim la comunicació amb els clients. A més, l’app

d’imaginbank permet la identi-ficació mitjançant l’empremta dactilar.

Per altra banda, des dels cai-xers de CaixaBank, els clients d’imaginBank podran gestionar els seus diners i realitzar ope-racions a través d’una interfície personalitzada per a ells. Igual-ment, imaginBank ofereix un servei per a smartwatch, amb una aplicació especial que in-corpora, entre altres funcionali-tats, un localitzador de caixers i oficines.

Un dels serveis més innova-dors d’imaginBank, únic al món,

es la utilització d’eines vincula-des a Facebook per la gestió de les finances personals. Es tracta d’una aplicació desenvolupada per a facilitar a l’usuari l’opera-tiva financera sense obligar-lo a deixar Facebook i obrir noves aplicacions.

En aquesta línia, imaginBank surt al mercat amb una oferta completa de serveis financers especialment dissenyats per a l’entorn mòbil. El produc-te bàsic és el compte corrent imaginBank, sense comissions ni condicions de vinculació i amb serveis avançats tant per

a la gestió de finances perso-nals com per a la realització de transferències i pagaments P2P. També ofereix una línia de prés-tecs al consum fàcilment con-tractables (one-click), dirigits a finançar projectes personals fins a 15.000 euros i sense comissió d’obertura. I per donar-se d’alta com a clients, els usuaris obtin-dran, de forma totalment gratu-ïta, una targeta Visa imaginBank de dèbit, sense quota d’emissió ni manteniment anual. El client pot disposar de la seva targeta en format tradicional o duplica-da en altres suports.

CEDIDA

Imatge d’Isidre Fainé i Gonzalo Gortazár.

CaixaBank estrena imaginBank, el primer banc només mòbil per a millenials

ECONOMIA

Surt al mercat amb una completa oferta i múltiples serveis i facilitats

OLÍVIA MOLET

Redacció«Conte de Nadal» amb bon final. El govern reusenc i les entitats comercials valoren positiva-ment la campanya de Nadal que ha convertitat Reus en un parc temàtic en les darreres setma-nes, per promocionar el centre i animar les vendes. Sense voler aventurar-se sobre el balanç als calaixos, la Taula de Comerç de Reus es va reunir ahir i va posar sobre la taula un seguit d’indica-dors que confirmen l’èxit de la campanya, la primera iniciativa de promoció integral de la ciutat.

Així, la xifra d’usuaris als apar-caments municipals ha crescut un 63,41% entre el 27 de novem-bre i el 10 de gener d’enguany, en comparació amb les mateixes da-tes de l’any passat. En números absoluts, ha crescut en 86.443 vehicles. Dels 136.322 usuaris dels aparcaments municipals de l’anterior campanya de Nadal

el 2014 s’ha crescut a 222.765 aquesta. En aquest sentit, gran part del creixement l’absorbeix l’aparcament de La Fira Centre Comercial, amb 76.848 usuaris.

Si es comparen la resta d’apar-caments sense tenir en compte el del centre comercial, també es confirma un increment respecte l’any passat. En aquest cas, del 7,04% (9.595 vehicles).

VianantsLes dades del trànsit de vianants, a partir dels comptadors d’una empresa externa a l’Ajuntament, confirmen que durant aquestes festes més gent ha passejat pel centre de la ciutat. Concreta-ment, durant el mes de desem-bre de 2015 van passar pel car-rer de Llovera un 6,41% més de vianants que durant el mes de desembre de l’any anterior. Més de 193.000 persones haurien passat pel carrer Llovera el mes

de desembre, 11.600 més que el desembre de 2014.

Una de les principals atracci-ons, la pista de gel de la plaça del Mercadal, va atreure un total de 17.212 persones. D’aquests, 4.566 hi va patinar amb un dels des-comptes oferts pels comerciants del Tomb de Reus. I 2.504 són alumnes de les escoles de Reus que hi van patinar gratis, gràcies a l’acord a que es va arribar amb l’empresa promotora.

Per la seva banda, uns 30.000 nens i nenes van pujar en algu-na de les set atraccions munta-des entre el 3 de desembre i el 5 de gener a la plaça Llibertat, el que representa un increment del 25% respecte l’any passat. D’aquests, 3.500 dels usuaris van muntar a les atraccions amb un dels vals 2x1 que oferien els comerciants de la Unió de Bo-tiguers. A la plaça Llibertat van conviure altres iniciatives, com

el Mercat de Nadal –traslladat des del Mercadal– i el trenet.

Xarxes socialsL’activitat a internet, a les xarxes socials i a l’app de promoció de ciutat també s’ha incrementat. El web de l’Agència Reus Pro-moció ha incrementat un 75% el trànsit en relació a l’any anterior. L’app Reus City ha tingut prop de 1.600 usuaris i 15.000 pàgines

vistes, equiparable a les dades registrades al voltant de la Festa Major de Sant Pere. Els perfils de Reus Promoció a les xarxes socials Facebook, Twitter i Insta-gram ha guanyat 1.463 seguidors i ja superen els 9.000 seguidors. També ha crescut l’activitat a les xarxes (opinions, m’agrada, inte-raccions, consultes, retuits…): a Facebook hi ha hagut 8.300 in-teraccions, les piulades a Twitter

han aconseguit vora 17.000 im-pressions (les vegades que s’han vist les piulades) i les imatges penjades a Instagram han gene-rat 1.764 interaccions (comenta-ris i m’agrada).

L’alcalde, Carles Pellicer, es va mostrar ahir satisfet de la cam-panya, tot i que va reconèixer aspectes a millorar, com l’espec-tacle de la plaça Prim o ampliar el radi d’activitat.

PROMOCIÓ

La campanya de Nadal dispara l’ús dels aparcaments municipalsEl govern reusenc i les entitats comercials valoren positivament «El Conte de Nadal de Reus», la primera iniciativa de promoció integral de la ciutat

L’espectacle de màgia itinerant, una de les activitats de carrer més seguides.

Page 10: 15 de gener de 2016

10 diarimés 15/01/2016 CAMP DE TARRAGONA

EFEEls Mossos d’Esquadra investi-guen la mort d’un home, que els Bombers de la Generalitat van trobar dimecres a l’interior d’un cotxe cremat en un bosc de Vim-bodí. Un empleat de la Casa Fo-restal de Castellfollit –que s’ocu-pa de la vigilància i manteniment del Paratge Natural del Bosc de Poblet– va alertar dimecres a dos quarts de dues de la tarda als bombers que hi havia un cotxe cremat amb una persona al seu interior, segons informa aquest cos.

Els Bombers de la Generalitat van recuperar el cos i els Mossos d’Esquadra no descarten cap hi-pòtesi hores d’ara, encara que hauran d’esperar els resultats de l’autòpsia per conèixer més de-talls del cas. L’autòpsia, donat el mal estat del cos, es preveu com-plicada, encara que els primers indicis assenyalaven que la víc-tima és un home. Tot i que fins avui divendres no es farà l’autòp-sia, segons ha pogut saber l’ACN,

una de les línies d’investigació que segueixen apuntaria que el cos fos el d’un expresidiari.

El vehicle és un turisme es-portiu model Hyundai Coupe i tot apunta a que no és propietat

de la víctima, segons fonts prò-ximes al cas. La policia científica treballa des d’ahir a la zona per

recollir proves que ajudin a acla-rir les circumstàncies d’aquesta mort. L’alcalde de Vimbodí i Po-blet, Joan Güell (CiU), explicava ahir que el cos calcinat es va tro-bar al camí del Barranc de l’Ar-gentada, «una pista en una zona uan mica remota, però que no és inaccessible». El terme munici-pal de Vimbodí i Poblet té més de 70 quilòmetres quadrats i li-mita amb molts altres municipis i amb el Paratge d’Interès Natural del Bosc de Poblet, zona molt freqüentada per excursionistes i escaladors, assenyalava l’alcalde de la població.

SUCCESSOS

Troben un cadàver calcinat a l’interior d’un vehicle a Vimbodí L’autòpsia es farà avui i una de les línies d’investigació que se segueix és que el cos podria ser d’un expresidiari

acn

Es trobava al camí del Barranc de l’Argentada, segons l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell.

Un empleat de la Casa Forestal de Castellfollit va trobar el cotxe i va donar l’alerta

Tot apunta a què el Hyundai Coupe carbonitzat no és propietat de la víctima

RedaccióLa policia de Cambrils ha resca-tat un exemplar d’àguila comú que un veí de Cambrils, que es trobava a la partida de la Cast-lania entre el cementiri i la pis-ta d’atletisme, va trobar fa uns dies. L’animal, tot i no presentar ferides de superfície, mostrava símptomes d’estar molt dèbil i amb risc greu per a la seva su-

pervivència. No es descarta que possiblement xoqués contra un vehicle donada la proximitat de la zona on va aparèixer amb l’autovia A-7 i l’autopista AP-7. La unitat de la Patrulla Verda de la Policia Local de Cambrils va recollir i traslladar l’au a un cen-tre veterinari de Vila-seca, en el qual hi ha un veterinari especi-alista en aquest tipus d’aus. Des-

prés d’haver passat uns dies en estat crític, en haver-se recupe-rat gràcies a les atencions veteri-nàries, ha estat lliurat ara al cos d’Agents Rurals de la Generalitat el qual ha traslladat l’exemplar al Centre de Recuperació d’Aus de Torreferrussa (Lleida). En aques-tes instal·lacions l’àguila s’està recuperant satisfactòriament i la seva evolució és favorable.

L’àliga ferida trobada a la partida de la Castlania de Cambrils es recupera

MEDI NATURAL

L’au podria haver xocat contra un vehicle i estava força dèbil

cedida

La seva evolució es favorable al Centre de Recuperació d’Aus.

Les escoles de Salou dibuixaran la mascota del Preparalympic Tournament futbol 7

Més de 350 nens i nenes de tercer i quart de primària dels centres educatius de la ciutat participaran amb les seves propostes en el concurs «Di-buixa la teva mascota» amb motiu de la celebració del tor-neig internacional de futbol 7 de la International Federation CP Futbol (IFCPF) Preparalym-pic Tournament de futbol 7 per a persones amb lesió cerebral que es celebrarà al municipi del 30 d’Abril al 7 de Maig. Els alumnes utilitaran com a base el logotip original del campio-nat. El dibuix guanyador serà la imatge final de la mascota del campionat que acompa-nyarà als jugadors durant tot l’esdeveniment. A banda, el guanyador o guanyadora po-drà assistir, acompanyat de la seva classe.

La delegació de Vandellòs de la Lliga Contra el càncer celebra l’aniversari

La delegació de Vandellòs de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre celebrarà, demà, els actes amb motiu del vintè aniversari de la delega-ció. Els actes es faran al pavelló esportiu de Vandellòs. A les set hi haurà la conferència, del president de la Lliga Contra el Càncer, Joan Borràs, Situació actual del càncer i el paper de la Lliga. A les vuit, hi haurà sopar amb pa amb tomàquet, embotits, fruita, aigua pa i vi. A tres quarts de deu es re-presentarà l’obra Una nit al mas perdut, a càrrec de: Josep Barceló, Toni Galindo, Tere Boquera, Francesc Gil, Pere Remigio Callau, Sisqueta Mar-galef, Assumpció Castellvi, Xavi Pascual, Berta Escoda, Andreu Sabaté, Carme Escoda.

PATRIMONI

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat un dels vitralls gòtics del transsepte sud de l’església del Reial Monestir de Santes Creus per aturar els processos de deterio-rament i perllongar el seu temps de vida útil. Aquest és dels pocs conjunts de vidre cistercenc que es con-serven actualment a Euro-pa. Està previst restaurar tot el conjunt de vitralls gòtics de Santes Creus.

Restaurat un vitrall de Santes Creus

cedida

ACNLa resposta dels Mossos a la denúncia que van presentar les entitats veïnals de l’N-340 sobre l’afectació de les noves roton-des de la carretera en els plans d’evacuació del pla PENTA en cas d’emergència nuclear ha es-

tat que les competències sobre aquesta qüestió són del govern espanyol i ha remès la queixa a la delegació del govern de l’Es-tat a Catalunya. Llorenç Navar-ro, copresident de la federació de veïns d’Amposta que lidera l’ofensiva, reclama una reunió

urgent amb Maria de los Lla-nos de Luna per conèixer tam-bé quines son les inversions en manteniment i els motius de les obres que Foment du a terme a l’N-340. Desenes de persones van tornar ahir a la carretera per reclamar l’allliebrament de peatges a l’AP-7.

Segons el portaveu de les en-titats veïnals, els Mossos han re-mès la queixa que es va presen-tar per denunciar l’entorpiment dels plans d’evacuació del pla PENTA en cas d’emergència nu-clear que suposa la construcció d’11 rotondes al tram ebrenc de la carretera N-340 com preveu el Govern de l’Estat.

Els Mossos remeten la queixa veïnal sobre l’N-340 al Govern

DENÚNCIA

Es concentren per reclamar alliberar l’AP-7

Page 11: 15 de gener de 2016

1115/01/2016 diarimés CAMPDETARRAGONA

Sílvia JiménezEls Mossos d’Esquadra van es-corcollar un xalet de Vilafortuny (Cambrils) ahir al matí i van tro-bar una plantació de marihuana. Els agents van detenir una perso-na per un delicte contra la salut pública.

Tres patrulles de Mossos d’Es-quadra van intervenir ahir a mig matí per executar una entrada judicial al número 4B del carrer Cap de Tortosa, a la urbanització de Vilafortuny, de Cambrils. Se-gons alguns testimonis, els mos-sos haurien trobat una plantació de cànnabis al seu interior.

L’entrada policial va començar al matí. Els agents van decomis-sar gran quantitat de plantes de marihuana de l’interior de l’ha-bitatge. Passades les dues del migdia, la policia va començar a treure del garatge un bon nom-

bre de reflectors, planxes que s’utilitzen com a sistema d’il·-luminació en els conreus d’inte-rior de la marihuana.

Segons alguns veïns de la ur-banització, en el carrer on es va produir el registre policial hi vi-uen divereses famílies de nacio-nalitat xinesa.

Per ordre judicialEl cos de Mossos d’Esquadra ha informat que l’entrada es va produir per ordre judicial per un delicte contra la salut pública. A l’interior de la casa haurien trobat també altres substàncies estupefaents. En l’operació van participar tres patrulles de Mos-sos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya.

De moment, només s’ha prac-ticat una detenció relacionada amb aquest cas.

SEGURETAT CIUTADANA

Localitzen un cultiu de marihuana a l’interior d’un xalet de VilafortunyEls Mossos d’Esquadra van detenir una persona i van trobar els aparells de conreu al garatge

OLÍVIA MOLET

Els agents buidant el garatge de reflectors del garatge, on hi havia una plantació.

Detenen dos homes al Vendrell que transportaven 3 quilos d’haixix en un vehicle

Els Mossos d’Esquadra van detenir diumenge passat dos homes que transportaven tres quilos d’haixix a l’interior d’un vehicle. Els fets es van produ-ir a la nit, en el transcurs d’un control policial a l’N-340, al Vendrell. Els agents van obser-var un vehicle que, en detectar la presència policial, va realit-zar una maniobra esquiva i va sortir de la via per un camí de terra. Una patrulla va aturar el vehicle i va identificar els seus dos ocupants, un dels quals tenia un requeriment de prohibició d’entrada a l’Estat. Una altra dotació va recórrer el camí per on s’havia aturat el vehicle i van localitzar una bossa amb diverses plaques d’haixix que els individus hau-rien llençat durant la fugida. Per aquest motiu, van quedar detinguts per un presumpte delicte contra la salut pública.Els dos homes, un veí de Rubí de 25 anys i un del Vendrell de 42, tots dos de nacionalitat marroquina, van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de la capital del Baix Penedès. ACN

El jutjat de Vinaròs declara la investigació pel Castor com a «causa complexa»

El jutjat número 4 de Vinaròs ha declarat «causa complexa» la investigació del projecte Castor, per suposats delictes de prevaricació ambiental i contra el medi ambient, allar-gant-ne la seva instrucció de 6 a 18 mesos. Les diligències, per les quals ja han declarat setze dels divuit investigats, superen els 13.000 folis. El nou jutge substitut de Vinaròs, el tercer que assumeix la instrucció des del seu inici, ha acceptat la pe-tició de Fiscalia per allargar el procediment, més enllà dels sis mesos inicialment previs-tos, davant l’elevat nombre d’investigats i la «complexi-tat» d’analitzar l’actuació de l’exconcessionària Escal UGS a partir de noves proves peri-cials i l’examen de l’abundant documentació. El jutge avala els arguments de Fiscalia, als quals s’ha sumat l’acusació de l’Associació Arca Ibérica, da-vant la necessitat «previsible» de demanar més proves i revi-sar la documentació no només referida a l’empresa filial del grup ACS, sinó també l’Insti-tut Geològic i Miner (IGME) o la Direcció Genera de Política Energètica i Mines. ACN

RedaccióEls familiars i amics de Lucinda Expòsito, la dona morta a mans de la seva exparella a Vila-seca, l’acompanyaran en les seves darreres hores abans del fune-ral, avui al Tanatori de Tarrago-na. Mentrestant, ahir, veïns de diferents ciutats de la demarca-ció van participar en concentra-cions silencioses de rebuig per l’homicidi i de solidaritat envers les víctimes de violència mas-clista.

Dimecres, el municipi de Vila-seca ja va viure dues concentra-cions en les quals es va guardar un minut de silenci, una d’elles davant de l’Ajuntament i una altra a la plaça de l’Església, cap al vespre, on es van reunir cen-tenars de persones. Ahir es van dur a terme diverses concentra-cions convocades pels ajunta-ments de Cambrils, Salou, Reus, Tarragona i Valls davant de les portes de les respectives cases consistorials. L’Ajuntament de Tarragona va guardar un minut de silenci, en record a la víctima de dimecres.

CEDIDA

Diverses localitats condemnen el crim masclista de Vila-seca

DENÚNCIA

FELICITACIONS

¡Unai, nuestro campeón y príncipe! Hoy cumples 6 aña-zos. Muchas felicidades de to-dos los que te queremos. Yayo.

Page 12: 15 de gener de 2016

12 diarimés 15/01/2016 FESTES

SALUTACIÓ

Ja hi tornem a ser. A la Canonja, després de Nadal, seguim de festa, amb la nostra Festa Major d’hi-vern, que una vegada més omplirà gairebé una set-mana d’actes per a tots els gustos i totes les edats.

Els actes començaran dissabte 16 de gener amb el campionat d’Skate i scooter i acabaran el diu-menge 24 amb la tradicional escudella popular que ja s’ha convertit en una de les trobades més multi-tudinàries de la Festa Major. Durant tota aquesta setmana tindrem de tot, com sempre combinarem la tradició amb els actes més innovadors, la cultura

amb l’esport i els espectacles infantils amb els de la gent gran. Tot amb la voluntat que els canongins gaudim plenament la nostra Festa Major d’Hivern.

Com cada any també vull agrair la participació i col·laboració de moltes entitats del poble que fan que la nostra festa llueixi més, com són els Diables de la Canonja, tant els infantils com els grans; el col·lectiu de la Gent Gran Activa amb la seva obra de teatre; el Motor Club de la Canonja; l’Associació Esportiva de l’Institut Collblanc; la Reial Societat Canina de Catalunya, diferents entitats juvenils i musicals canongines i totes aquelles persones que d’una manera o d’un altre participen de la festa.

Us convido a mirar aquest programa que teniu a les mans.

Estic convençut que trobareu allò que us agradi i us faci participar de la Festa. Us animo que ho feu i gaudiu d’unes bones estones de lleure. Salut i bona Festa Major!

ROC MUÑOZAlcalde de la Canonja

RedaccióEls veïns i veïnes de la Canonja ja estan llestos per viure un altre any la seva Festa Major d’hivern, en honor al seu patró Sant Sebas-tià. Després de les celebracions nadalenques, el municipi encara uns dies més de festes amb una programació que engloba, tal com exposa el seu alcalde Roc Muñoz, actes tradicionals i que no falten mai per aquestes dates i altres activitats innovadores.

Una de les característiques d’aquestes festes és la implicació de diverses entitats i col·lectius canongins per oferir unes pro-postes lúdiques i festives molt àmplies i que agradin a un públic

divers. És per aquest motiu que tant petits com grans trobaran entre aquest dissabte 16 i diu-menge vinent, 24 de gener, un conjunt d’activitats per gaudir-ne en família o entre amics.

La programació d’actes s’en-cetarà demà amb el campionat d’skate i scooter que es portarà a terme a l’skate park munici-pal. En aquest mateix indret, els participants i el públic assistent podran gaudir de servei de bar i de dinar-barbacoa per un preu de tres euros, el qual inclou pa, vi i llonganissa. Una vegada finalit-zi el dinar, hi haurà les finals del certamen i l’entrega de premis per als guanyadors.

La jornada de dissabte també inclou una sessió de teatre per als més menuts de la casa. El Saló d’actes de l’escola la Canonja acollirà l’espectacle on s’explica-rà la història dels músics de Bre-men, hi haurà titelles i molt més.

A la tarda, al punt de les sis, s’iniciarà el correfoc infantil amb els diables més petits de la Ca-nonja i com a convidats també participaran els Diables Infantils d’Altafulla. Ambdues colles ini-ciaran la cercavila de foc des de davant de l’Ajuntament, per en-filar el carrer Bisbe Borràs, Sant Sebastià, plaça de la O, Ravaleta, Carrer Nou fins al Raval.

Aquest primer cap de setma-na de festes també hi haurpa la

masterclass de Zumba a la plaça Catalunya, el diumenge a partir de les onze del matí; i la repre-sentació teatral de l’obra titulada «Quién quiere casarse con mi yayo?», representat per Las Chi-cas de Oro.

El dia central de les celebraci-ons serà el dimecres vinent, dia-da de Sant Sebastià, jornada que acollirà la missasolemne amb la participació de la coral de la Nova Unió de Vila-seca, la pro-

cessó amb l’acompanyament del seguici festiu, la ballada dels ge-gants davant de l’Ajuntament i la tarda musical amb els finalistes del concurs de TV3 «Oh Happy Day». El cor Giovinetto portarà al poliesportiu Josep Canadell i Veciana el seu repertori musical.

La baixada de carretons, la Nit Jove, o les proves esportives i l’exposició canina tampoc no faltaran enguany a les festes de Sant Sebastià.

La Baixada de Carretons infantil arriba a la seva vintena edició el dimarts 19 de gener

CEDIDALA CANONJA

Actes tradicionals i innovadors es combinen a la Festa Major de Sant SebastiàEl Cor Giovinetto, finalistes en el programa ‘Oh Happy Day’ de TV3 actuaran dimecres vinent

L’escudella popular és l’acte que tanca les festes d’hivern a la Canonja.

ACTES PER DISSABTE 16

A les 12 h. A l’Skatepark.Campionat d’Skate i scotter.

Després de dinar. Finals i entrega de premis del Campionat d’Skate i scotter.

A les 12 h. Al Saló d’actes de l’escola La Canonja.

Teatre infantil «Els músics de Bremen», Xip-Xap i Titelles.

A les 18 h. Des de davant de l’Ajuntament.

Correfoc infantil dels Diables de la Canonja i dels Diables infantils d’Altafulla.

Page 13: 15 de gener de 2016

1315/01/2016 diarimésFESTA MAJOR DE VILA-SECA

RedaccióSense massa temps per pair els torrons, Vila-seca engega avui divendres les seves festes pa-tronals en honor a Sant Antoni. L’ajuntament del municipi amb la col·laboració de diverses enti-tats locals ha preparat un farcit programa d’activitats pensat per a tots els públics, on els actes tra-dicionals com els Tres Tombs, el Cós de Sant Antoni amb les cur-ses de cavalls, la Festa del Foc o la Trobada gegantera tenen un paper destacat.

Enguany, l’encarregat de pro-nunciar el pregó d’inici de les fes-tes, que tindrà lloc aquest vespre, a partir de les nou a l’Auditori Josep Carreras, serà el doctor Jo-sep Anton Ferré Vidal, rector de la Universitat Rovira i Virgili. Els actes festius, però, començaran a dos quarts de vuit del vespre amb la cercavila del seguici tra-dicional amb el Ball de Diables, Trabucaires del Comú, els Balls de Gitanes, Bastons, Valencia-nes, Xiquets de Vila-seca, Ge-ganters i Grallers de Vila-seca i la Cobla dels Ministrers del Comú. Tots aquests elements festius i balls transcorreran pels carrers.

La música tindrà un paper molt destacat durant cada dia de les festes de Sant Antoni, en es-pecial, avui divendres. En aquest sentit, després del pronuncia-ment del pregó, l’Orquestra Hän-

del oferirà el seu repertori en un concert dirigit per Rafael Fabre-gat. Aquesta no serà l’única pro-posta musical, ja que l’Envelat acollirà un parell de concert en diferents espais. A partir de dos quarts d’onze de la nit, Narco i el grup Fumetal actuaran a l’Espai Kies, mentre que a partir de les onze de la nit, a l’Espai Olzina hi

haurà el concert dels Catarres, amb el conjunt Rereguarda i el DJ Na-Fentt com a teloners.

Un dels actes destacats que s’emmarca dins del programa festiu de Sant Antoni arriba el dimarts 19 de gener, amb la pre-sentació del Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Mase-ras a partir de les vuit del ves-

pre al Centre Cívic i Cultural del Colomí. L’acte comptarà amb la conferència a càrrec del Dr. Josep Fàbregas Roig de la URV titulada ‘Joan Kies i Maria Àngela Sala: la

presència a Vila-seca’ i la inau-guració de l’exposició ‘Pioneres de la Ciència’, a la Biblioteca Mu-nicipal de Vila-seca. Una altra presentació que tindrà lloc en el marc de les festes, es portarà a terme a l’Església Parroquial de Sant Esteve el dijous 21 a partir de les set de la tarda. Es presen-tarà el llibre de Josep Llop Tous titulat ‘Vila-seca al segle XVI: La Vila i l’Església’. Proves esporti-ves, activitats per als més menuts amb els elements festius, la gran gala de dansa o la cursa de pa-llassos i pallasses ‘Joan Busquets’ són altres propostes previstes.

CRISTINA AGUILAR

Les curses de cavalls de Vila-seca són un dels elements més destacats de les festes de Sant Antoni.

FESTES

Curses de cavalls, concerts de música i actes de cultura popular per Sant Antoni El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré Vidal, donarà el tret de sortida de la Festa Major d’Hivern de Vila-seca aquesta nit

Dimarts 19 es presentarà el Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras

Els Catarres actuaran aquesta nit a l’Espai Olzina en el marc de les celebracions patronals

Imatge de la celebració dels Tres Tombs de l’any passat.

CEDIDA

Page 14: 15 de gener de 2016

14 diarimés 15/01/2016 FESTA MAJOR DE VILA-SECA

Redacció—Encetem el 2016, però abans fem un repàs de com ha estat l’any passat per a Vila-seca. —L’any 2015 ha estat la culmi-nació d’una etapa de govern ex-traordinàriament fèrtil. També ha estat any d’eleccions, al maig, al setembre i al desembre. Una nova Corporació, i la renovació de la confiança en el govern mu-nicipal, són el vèrtex de dotze mesos trepidants per la molta feina feta. Any també de retre comptes d’una etapa i de dibui-xar junts la següent, per això al ser final de període de govern i d’inici d’un de nou, la relació de noves realitats traspassa d’un programa que s’acaba, per cert, amb un alt grau de compliment, a un altre que ha començat amb molta força.—Com alcalde, quin és el ba-lanç que en fa del 2015?—En els àmbits formatius: te-nim la nova escola la Canaleta, l’ampliació de l’institut Ramon Barbat, l’ampliació del Campus Universitari, l’inici d’obres de la sala polivalent de l’escola Sant Bernat i el curós manteniment general de tots els centres de primària. En millora urbana: la nova plaça Sant Joan a la Plana, una autèntica reconversió del centre del barri i la implantació de la fibra òptica; actuacions en carrers i voreres a la Pineda i també la transformació de l’illa urbana adjacent al carrer Vic-tòria dels Àngels; jardins, parcs infantils i de salut, a la majoria de barris... Pel que fa al patrimoni monumental: la finalització de la restauració del Castell, l’adqui-sició del Celler Noucentista i el trasllat a la nova entrada del Parc de la Torre d’en Dolça del Piló del Rescat de Sant Esteve, totalment restaurat. Culturalment: implan-tació de dos satèl·lits de lectura a la Pineda i a la Plana, la indicació del patrimoni històric (codis QR), la senyalització per a vianants dels llocs d’interès local, la re-novació del programa per a joves «Carretera i Manta», el Pla Local de Joventut, la ludoteca Tot Joc, el nou Centre Cívic el Colomí...—I en altres àmbits de l’activi-tat municipal? —Respecte de la Formació Ocu-pacional: s’han aprovat dos plans d’ocupació, amb un total de 64 famílies beneficiàries. Esportiva-ment: l’inici de les obres del nou Pavelló Poliesportiu necessari pels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, s’han incorporat més dota-cions al pavelló de la Pineda pel

Club de Bàsquet i hem adaptat nous espais pel Club d’Hoquei i altres esports. Pel que fa a les decisions econòmiques: la con-gelació per setè any consecutiu dels impostos municipals i la bonificació en un 90% de l’IBI de les famílies nombroses, a part d’una vintena llarga de bonifica-cions i exempcions establertes en les nostres ordenances fiscals. Ja ho veu, un any espectacular que va cloure un mandat que, per a molts municipis va ser molt complex i, per Vila-seca, d’acord amb la nostra bona planificació del temps i dels recursos, ha estat un dels millors que es recorden.—I aquest any 2016, com l’enca-ra personalment com alcalde?—Amb franquesa, molt il-lusionat, il·lusionat i optimista. Tanmateix, sóc molt exigent amb mi mateix i amb l’organit-zació que tinc al meu càrrec. Hi ha un pla de govern a complir, un

mandat explícit de la ciutadania, oportunitats econòmiques i la-borals que no se’ns poden esca-par i una millora ostensible del creixement de l’ocupació: som un dels municipis grans de la nostra demarcació i en el que es crea més treball (amb dades del setembre passat 14,1% d’atur, un dels més baixos). Tenint present aquest indicador, seguiré priorit-zant la formació, l’ocupació i la protecció de persones i famílies amb tots els mitjans a l’abast, humans, econòmics i estratègics. No afluixaré. Ara més que mai hem de fer el màxim esforç per a superar definitivament les ad-versitats i sortir-ne reforçats.— El passat 30 de novembre el consistori aprovava un pres-supost de 26,5 milions d’euros lliure de deute. Quines han es-tat les claus per assolir aquesta situació?—De clau només n’hi ha una:

la rigorosa gestió econòmica que fa, d’una hisenda modesta, la fortalesa principal de la nos-tra administració municipal. El primer tinent d’alcalde, Xavier Farriol és, amb l’equip econò-mic, l’artífex d’aquesta solvent situació. Sense la perseverança de tants anys vigilant de ben a prop ingressos i despeses, sense la rectitud pressupostària, sense una planificació estricta..., sense tot això, no hauríem pogut fer les polítiques socials que fem, ni les inversions que duem a terme, ni congelar els impostos, ni evitar les contribucions especials des de fa més de dues dècades, ni, per suposat, cancel·lar totes les deutes bancàries i financeres: única ciutat de Catalunya que ho ha pogut fer!. Aquesta és la clau, no n’hi ha cap altre.—Una de les prioritats del seu govern i, per tant, dels pressu-postos del 2016 és la despesa

social, que es destinarà princi-palment al suport a l’ocupació i a la formació. Com es materia-litzarà aquesta aposta?—Vivim temps en què tothom s’omple la boca parlant de polí-tiques socials, però acreditar des de la realitat pressupostària que realment s’aposta per ajudar a la gent, protegir als que pateixen, promocionar la formació, dispo-sar d’un Pla de Formació i Ocu-pació amb una dotzena llarga de programes, tenir un instrument per la reutilització de llibres de text, assumir els costos del trans-port escolar, treballar amb prop de deu objectius simultanis per evitar l’exclusió social, ajudar al pagament dels lloguers, re-habilitar i facilitar habitatges, congelar impostos, facilitar-ne el seu pagament, atorgar llicèn-cies d’obres menors de forma immediata i gratuïta, facilitar ajuts municipals a l’accessibilitat (subvencions per a la instal·lació d’ascensors i eliminació de bar-reres arquitectòniques als ha-bitatges privats)..., això no ho fa tothom. Nosaltres, sí.—Els Plans d’Ocupació Muni-cipal inclouen com a novetat el foment de l’ocupació dels aturats majors de 50 anys. De quina manera es farà?—A través del Programa Impuls a l’Ocupació incrementarem les accions laborals a favor del col-lectiu de persones de 50 anys en amunt, que és un dels que ho tenen més difícil. L’estratègia per a retornar a la vida laboral aques-tes persones es basa en que les empreses vegin que en aquestes contractacions hi ha una doble oportunitat: d’una banda, apro-fitar la seva llarga experiència laboral acumulada, i d’una altra, la possibilitat real de rebre im-portants subvencions de l’Ajun-tament que van des dels 4.000€ (per contractes de més de dotze mesos), fins als 6.000€ (en el cas de contracte fix).I pel que fa a la seva pregunta dels Plans d’Ocupació Munici-pals, es farà una reserva de sis places per torn per a les persones de més de 50 anys que estan en situació d’atur de llarga durada.El resultat és que garantim ocu-pació laboral i mantenim la seva base de cotització a fi i efecte que no es perjudiquin els seus futurs drets passius (pensió de jubila-ció). —Parlant, ara si, de la festa, quines novetats trobem en el programa d’actes?—N’hi ha tres en l’àmbit de la

cultura i el coneixement que vull destacar: la presentació del Cen-tre d’Estudis Maria Helena Ma-seras, l’exposició Pioneres de la Ciència, a la biblioteca municipal i la presentació a l’Església Par-roquial de Sant Esteve del llibre de Josep Llop, Vila-seca al segle XVI: la Vila i l’església. Destaquen les activitats infantils Viu el seguici amb els 5 sentits, la Nit de Monòlegs amb Edu Mu-tante i José Corbacho, un notable increment de concerts de música en viu i d’alt nivell: Els Catarres, Mèlt, Narco, Canteca de Macao. I cal tenir present que tots els me-nors de 13 anys tenen gratuïtat total a tot arreu.—El pregoner d’enguany serà el rector de la URV. Com és això?—Doncs perquè el rector de la URV i fill de Vila-seca, Josep Anton Ferré Vidal, és un brillant acadèmic.És un distingit ciutadà de Vila-seca que ha estat elegit rector de la Universitat Rovira i Virgili. Ell és exponent d’una generació i ens honora a tota la ciutadania de Vila-seca.—El Cós de Sant Antoni és l’ac-te més important?—El Cós de Sant Antoni és l’ac-te més tradicional, el que aplega més públic i constitueix el nervi principal de la Festa Major. La prova més d’això és la qualitat dels participants i el nombrós públic que cada any assisteix a aquest clàssic del calendari hípic en el marc incomparable del Parc de la Torre d’en Dolça. —Què els desitja als ciutadans i als visitants que s’apropin per viure aquestes festes?—Que hi trobin motius de par-ticipació i gaudi, però sobretot, ganes de tornar-hi. La Festa Ma-jor ens ha de deixar sempre amb ganes de més, amb desig de més festa. Aquesta és la prova inequ-ívoca de l’encert de la proposta festiva. Per altra banda la festa és un espai més de convivència i diàleg entre persones, un espai diferent de l’habitual, fins i tot un espai que cadascú defineix de forma diferent. Desitjo que tot-hom hi trobi el que busca i que amb la seva participació hi aporti el pòsit necessari per a mante-nir-la viva i arrelada a la nostra manera de ser. La festa també va canviant, perquè els gustos i les tendències també van variant, i s’ha de saber comprendre que la fem entre tots. La tolerància, sempre necessària, en la festa també s’hi ha de fer present.

«Som un dels municipis més grans de la demarcació en el que es crea més treball»

CEDIDA

Josep Poblet.Alcalde de Vila-seca

Enguany s’ha escollit el rector de la URV, Josep Anton Ferré Vidal, com a pregoner de les festes perquè és fill de Vila-seca

Josep Poblet ha renovat per quatre anys més la confiança de la ciutadania de Vila-seca.

L’any 2015 ha estat la culminació d’una etapa de govern municipal extraordinàriament fèrtil

Pel que fa a la formació ocupacional, s’han aprovat dos plans d’ocupació amb 64 famílies beneficiàries

El Cós de Sant Antoni és l’acte tradicional, prova d’això és la qualitat dels participants i el públic que assisteix

Page 15: 15 de gener de 2016

1515/01/2016 diarimésFESTA MAJOR DE VILA-SECA

Page 16: 15 de gener de 2016

16 diarimés 15/01/2016 FESTA MAJOR DE VILA-SECA

DIVEnDRES

15A les 19:30 h. Des de la plaça de

l’Església Vella.Cercavila del Seguici Tradicional amb elements festius i balls.Amb el Ball de Diables de Vila-seca, Trabucaires del Comú, Ball de Gitanes, Ball de Bastons, Ball de Valencianes, Xi-quets de Vila-seca, Geganters i Grallers de Vila-seca, Cobla dels Ministrers del Comú. Itinerari: carrer del Comte de Sicart, plaça de Voltes, carrer de Sant Bernat Calvó, carrer de les Creus, carrer de Monterols i plaça de l’Església.

A les 21 h. A l’Auditori Josep Carreras.

Pregó de Festa Major.A carrec del Dr. Josep Anton Ferré Vi-dal, Rector de la Universitat Rovira i Virgili.

Tot seguit. A l’Auditori Josep Carreras.

Concert de l’Orquestra Händel.Director: Rafael Fabregat.

A les 22:30 h. A l’Envelat (Via Màxima - Plaça d’Alexandre Fleming). Espai Kies.

Concert amb Narco i el grup Fumetal.

A les 23 h. A l’Envelat (Via Màxima - Plaça d’Alexandre Fleming). Espai Olzina.

Concert amb Els CatarresActuaran de teloners el grup Rere-guarda i Dj Na-Fentt. Preu d’entrada, a partir dels 13 anys, 10 euros. (5 euros, venda anticipada al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca).

DISSABTE

16 A les 9 h. A la plaça de l’Església.Esmorzar popular.Vine a menjar-te la Clotxa. Preu 5 euros (4 euros anticipada). Venda al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca. Organitza Lo Col·lectiu Flixanco de Vila-seca.

A les 9:30 h. A la plaça de l’Església.

Repic de Campanes.Toc de vigília de Festa Major.

A les 11 h. A l’avinguda de la Generalitat.

Concentració dels Tres Tombs.

A les 11:30 h. Des de l’avinguda de la Generalitat.

Els Tres TombsSortida de la comitiva dels Tres Tombs fins al carrer de la Riera. Itinerari: car-rer de la Riera, avinguda de Ramon d’Olzina, avinguda de Francesc Macià i carrer de la Font. Tornada final i be-nedicció dels animals pel carrer de la Font, plaça de l’església, carrer Major, carrer del Comte Sicart, i carrer del Castell. Les mascotes i altres animals domèstic també podran ser beneïts. la seva concentració serà entre les 12:30 i les 13 hores al carrer de Sant Antoni

cantonada amb el carrer de la Font i passaran a la benedicció davant dels Tres Tombs.

A les 18 h. A la Sala Polivalent de la Casa Consistorial.

Lliurament dels premis IV Concurs de Fotografia «Albert Iturria» i inauguració de l’exposició.

A les 19:30 h. A la plaça de Voltes.La Festa del Foc. Ball de Sant Miquel.Amb el Ball de Diables de Vila-seca.

A les 20 h. A la plaça de Voltes.Tabalada.

A les 20:15 h. A la plaça de Voltes.Correfoc.Amb el Ball de Diables de Vila-seca,

Ball de Diables de Valls, Ball de Llorenç del Penedès, Ball de Diables de la Riera de Gaià. Itinerari: plaça de Voltes, car-rer de Sant Bernat Calvó, carrer de les Creus, carrer de Sant Antoni, carrer dels Bons Aires, carrer de la Verge de la Pineda, carrer dels Ferres, carrer de Sant Pere, carrer de Santa Bàrbara, car-rer de Sant Antoni, carrer de la Mola, plaça d’Estudi.

A les 21 h. A la plaça d’Estudi.Carretillada i encesa final.Amb totes les colles de Diables.

A les 23:30 h. A l’Envelat. Espai Olzina.

Gran Ball de Festa Major.Amb l’orquestra Nueva Alaska.

A la mateixa hora. A l’Envelat. espai Kies.

Concert amb Cantenca de Macao.I les actuacions com a teloners de Pa-pagayo i el grup de versions Rock in Manhattan. Preu entrada a partir dels 13 anys 10 euros (5 euros venda antici-pada al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca).

DIUMEnGE

17 A les 5:30 h. Des de l’Envelat.Cercavila cap a la canonada Matinera.

Amb la Xaranga Los Mataos, de Burri-ana.

A les 6 h. A la plaça de l’Església.Canonada Matinera.Acompanyada per la Xaranga Los Ma-taos, de Burriana.

A les 8 h. A l’Era de la Cooperativa Agrícola (carrer dels Castillejos).

Esmorzar popular.

A les 9:30 h. A la plaça de l’Església.

Repic de Campanes.Toc de Festa Major.

A les 10 h. A l’Església Parroquial de Sant Esteve.

Missa Major.Amb la participació de la Coral Nova Unió.

A partir de les 11 h. Al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça.

Tradicional Cós de Sant Antoni.Element Festiu Tradicional d’iNterès Nacional.

A les 11 h. Al Parc de la Torre d’en Dolça.

Parades d’artesania.

A les 12 h. Al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça.

1a Cursa. Premi Torre d’en Dolça.Galop, cavalls pura sang anglesos - Dis-tància 1.700 metres.

A les 12:30 h. Al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça.

2a Cursa. Gran premi Ajuntament de Vila-seca.Galop, cavalls pura sang anglesos - Dis-tància 2.500 metres.

A les 13 h. Al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça.

3a Cursa. Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.Galop, cavalls pura sang anglesos - Dis-tància 1.700 metres.

A les 18 h. A l’Envelat.Gran Gala de Dansa Sant Antoni 2016.Amb les escoles de dansa: Grup Folklò-ric Virgen del Rocío, escola de Dansa Bailarte, Escola de Dansa M. Begoña Ramos, Escola de Dansa Camí de Mar de l’Associació de Veïns La Formiga, Escola de Dansa de l’Associació de Ve-ïns La Plana, Amb l’actuació extraordi-nària de CGR Costa Daurada (principi i final de la Gala). Entrada amb invitació que facilitaran les respectives entitats i escoles de dansa.

DILLUnS

18 A les 11 h. A la plaça de Voltes.Cursa de Pallassos i Pallasses «Joan Busquets».Tradicional cursa de pallassos i pallas-ses pels carrers de Vila-seca on tots els vilatans i vilatanes tenen l’oportu-nitat de sortir al carrer disfressats de pallasso o pallassa i gaudir d’una festa diferent. Posa’t el teu nas, prepara el teu dordal i a córrer! Et convidem a fer un recorregut carregat de sorpeses, un repte per cadascun i cadascuna de vosaltres. Com cada any ens acompa-nyarà el personatge de la llebre, tot un clàssic que portarà le pas de la cursa. La festa continuarà amb l’espectacle d’animació Sac Espectacles.

De 12 a 15 h. A la Torre del Delme i a la plaça de Voltes.

Va de tapes.Per Sant Antoni tasta un bocí de Vila-seca i t’emportes la recepta. Xatonada de Vila-seca i Sepionada amb man-donguilles i cargols. Organitza: Grupo El Patio.

A les 18 h. A l’Envelat.Gran espectacle familiar: Balla, canta i riu.Presentat a la Festa dels Súpers 2014 i a l’Acustiqueta 2013. Entrada amb in-vitació que es podrà recollir al Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.

DIMARTS

19A les 16:45 h. A l’Envelat.Activitat infantil: «Viu el seguici amb els 5 sentits».Amb els Gegants i Grallers de Vila-seca i l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina de Vila-seca. Berenar popular per a totea la mainada. Tallers al voltant de les en-titats convidades i un espectacle amb gegants i escultures molt còmiques «Manneken’s Piss» de Campi Qui Pugui Cia. Entrada gratuïda.

A les 20 h. Al Centre Cívic i Cultural del Colomí.

Presentació del Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras.Amb la conferència inaugural a càrrec del Dr. Josep Fàbregas Roig (URV) «Joan Kies i Maria Àngela Sala: La seva pre-sència a Vila-seca» i la inauguració de l’exposició «Pioneres de la Ciència» a la Biblioteca Municipal de Vila-seca.

A les 22 h. A l’Hotel Raval de la

PROGRAMA D’ACTES

Programa d’activitats del 15 al 24 de generCEDIDA

CEDIDA

El Ball de Cercolets participarà en la sortida del seguici tradicional.

Els Diables de Vila-seca, durant la seva representació del Ball de Sant Miquel.

Page 17: 15 de gener de 2016

1715/01/2016 diarimésFESTA MAJOR DE VILA-SECA

Mar (carrer de la Verge de la Pineda, 21).

Tast de Gintònics.Noves formes de degustar el gintònic. Preu 5 euros. Organitza: Group Palas.

DIMECRES

20A les 16:45 h. A l’Envelat.Activitat infantil: «Viu el seguici amb els 5 sentits».Amb el Ball de Diables de Vila-seca i els Trabucaires del Comú de Vila-seca. Berenar popular per a tota la mainada. Tallers al voltant de les entitats convi-dades i amb l’actuació d’un espectacle molt explosiu, «Les Enfants» de Traüt Cia. Entrada gratuïta.

DIJOUS

21A les 16:45 h. A l’Envelat.Activitat infantil: «Viu el seguici amb els 5 sentits».Amb la Colla Castellera Xiquets de Vila-seca. Berenar popular per a tota la mainada. Tallers al voltant de les entitats convidades i l’espectacle d’acrobacia amb figures humanes i altres figures col·lectives «Incert», de Circ Pistolet Cia. Entrada gratuïta.

A les 20 h. A l’Església Parroquial de Sant Esteve.

Presentació del llibre Vila-seca al segle XVI: La Vila i l’Església.De Josep Llop Tous. Organitza: Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural de Vila-seca.

A les 22 h. A l’Hotel Raval de la Mar.

Tast de Vermuts.Preu: 5 euros. Organitza: Group Palas

DIVENDRES

22A les 17 h. Al circuït urbà del Barri

del Colomí,Atletisme.XXXV Cursa Atlètica de Sant Antoni i XIX Milla local. Organitza: Club Atle-tisme Vila-seca.

A les 22 h. A l’Envelat.Nit de Monpolegs amb Edu Mutante i José Corbacho.Preu entrada a partir dels 13 anys: 15 eu-ros (10 euros venda anticipada al Patro-nat Municipal de Turisme de Vila-seca).

DISSABTE

23A les 9 h. A la pista del Parc de

l’Estació.Petanca. campionat social Sant Antoni 2016.

A les 9 h. Al Parc de la Riera.Vila-seca Vila Grallera i cercavila.

A les 10 h. A la plaça de l’Església.VII Trobada dels Amics dels gegants i Grallers de Vila-seca.Plantada de capgrosses, gegantons i elements festius de Vila-seca.

A les 10:15 h. Des de la plaça de l’Església. Cercavila.

Itinerari: carrer Verge de la Pineda, plaça d’estudi, carrer de Tarragona, carrer de Sant Josep i plaça de Voltes.

A les 11:30 h. A la plaça de l’Església.

Actuació castellera.Amb la Colla Xiquets de Vila-seca.

A les 12:30 h. A la plaça de l’Església.

Cercabirra.

A les 21:30 h. A l’Auditori Josep Carreras.

Concert amb Quartet Mèlt.Guanyadors del concurs de TV3 Oh Happy Day. Preu entrada a partir dels 13 anys: 15 euros (10 venda anticipada al Patronat Muncipal de Turisme).

DIUMENGE

24A les 9 h. Pels carrers de la vila.Matinades de Grallers.

A les 10 h. A la plaça de l’Església.Joc de descoberta en família.«El porquet de Sant Antoni es vesteix de festa». Grups d’un màxim de 8 per-sones amb almenys un major d’edat. Preu: 1 euro per persona a benefici de La Marató de TV3. Durada aproxi-mada: Una hora i mitja. Inscripcions: [email protected], fins al 21 de gener. Organitza, Espai l’Esclop de Vila-seca.

A les 11: 30 h. Al carrer de Sant Antoni. (antiga plaça de Flix).

XXXiV Trobada Gegantera.

A les 12 h. Des del carrer de Sant Antoni.

Cercavila de gegants i grallers.Itinerari: plaça de l’església, carrer Major, plaça de Voltes, carrer del Comte de sicart, carrer de l’Hospital, carrer dels Castillejos, plaça de les Creus, carrer dels Castillejos, carrer

del Castell, carrer del Comte de Sicart, plaça de Voltes, carrer Major i plaça de l’Església.

A les 13:30 h. A la pl. de l’Església.Ballada final i lliurament de records.Tota la recaptació anirà a benefici del Banc d’Aliments.

A les 19h. A la Societat El Centru.Teatre.El grup de teatre «la Tramoia» presenta Baby Jane. Preu entrada a partir dels 13 anys: 10 euros. Socis 50% de descomp-te. E-mail: [email protected]. Més informació al telèfon dels Amics del Teatre: 977 39 19 67.

CEDIDA

Ball de Valencianes, durant la cercavila.

Page 18: 15 de gener de 2016

18 diarimés 15/01/2016 FESTA MAJOR DE VILA-SECA

Page 19: 15 de gener de 2016

1915/01/2016 diarimésFESTES

Laura GómezEl municipi de Constantí engega aquesta tarda la seva Festa Major d’Hivern en honor a Sant Sebas·tià, i ho farà amb un programa d’actes amb actes per a tots els tipus de públic que comença·ran avui mateix i s’allargaran fins a finals de mes. Serà, però, dimecres vinent, diada de Sant Sebastià, quan es concentraran els actes més tradicionals, com les matinades amb els grallers, el seguici popular, l’ofici solemne, les sardanes i el concert de tarda.

Seran els grallers de Constantí i el grup La Corranda que amb el seu toc musical anunciaran l’inici de les festes aquesta tarda amb una cercavila pels carrers del poble. Mitja hora més tard, se celebrarà la lectura del pregó de la festa al pavelló municipal, que enguany anirà a càrrec del director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Fran·cesc Tarrats. Nascut a Badalona, Tarrats ha estat director de dife·rents museus i responsable de projectes museístics de conjunts

arqueològics com la vil·la roma·na de Centcelles de Constantí, entre altres.

Després del pregó, es farà en·trega de les distincions honorí·fiques i premis que any rere any, l’ajuntament dóna a diferents ciutadans que han destacat per la seva aportació al poble en al·gun àmbit. Així doncs, enguany el Premi a l’Acció Cultural 2015 serà per Josep A. Remolà, pel seu impuls com a arqueòleg en favor del patrimoni històric de Cons·tantí. El guardó Centcelles 2015 al mèrit ciutadà és per la Societat C.R. El Casino, en reconeixement en el seu centenari per la tasca desenvolupada en favor de la vila i, en concret, en el món associa·tiu. I, per últim, el Premi a l’Acció Esportiva 2015 recau en Rodrigo Quesada Roa, com a expresident del club esportiu Centre d’Es·ports Constantí de futbol i per la seva llarga trajectòria en el fo·ment de l’esport de base.

Podeu consultar tota la pro·gramació d’actes al web munici·pals.

CEDIDACELEBRACIONS D’HIVERN

Constantí premia els seus ciutadans més destacats en el marc de la Festa Major d’hivernFrancesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, és el pregoner

Francesc Tarrats donarà el tret d’inici a les festes de Sant Sebastià.

SALUTACIÓ

Els pròxims dies, la nostra vila viurà la Festa Major d’Hivern, de Sant Sebastià. Aquest any, la Comissió de Festes, ha treballat amb un interès i atenció especi·al, per tal que fos una experiència inoblidable per a tots i totes. Així

doncs, en aquest programa hi trobareu concentrada tota la nostra il·lusió. Des de la Comissió de Festes i la Regidoria hem intentat fer un programa atractiu i amb algunes novetats per tornar a passar·nos·ho d’allò més bé. Per tant, preparem·nos, la festa està a punt de començar. Us encoratgem doncs a desafiar el fred i a sortir als carrers del nostre poble. Gaudim de tots els actes de la Festa Major. Gaudim·ne i fem·ne gaudir a tots els nostres convidats i convidades. Mostrem que el nostre poble és un lloc únic, fem que la nostra Festa Major de Sant Sebastià 2016 sigui la millor, participant en tots els actes que es duran a terme i que des de la il·lusió, s’han programat conjuntament amb les associaci·ons i entitats culturals i festives del nostre municipi. Que tinguem una molt bona Festa Major! Visca Sant Sebastià i Visca Constantí!

Actes del cap de setmana

Dissabte, 16 De gener

Durant tot el dia. Partits de Futbol Base del Centre d’Esports Constantí.

a les 17 h. Al Sindicat Agrícola.XXIIIè Campionat de Botifarra «Jaume Martorell».

a les 23 h. Al Pavelló Municipal.Ball amb el Grup Stres Band

a les 1:30 h. Al Pavelló Municipal.

Actuació dels DJ: dj Enzo Ferrara & dj Ferry Lyp, i el dj local Jordi Alcañiz.

DiuMenge, 17 De gener

Durant tot el dia. Partits de Futbol Base.

a les 8 h. Davant de l’Ajuntament. VIII Sortida d’Amics de les Motos Clàssiques.

a les 14 h. Al c. Barcelona. Arribada dels participants de la VIII Sortida d’Amics de les Motos Clàssiques. Exposició de Motos i refrigeri.

a les 18:30 h. Al Pavelló. El monologuista José Corbacho presenta «Corbacho 5G».

MERITXELL CANORegidora de Festes, Juventut, Dona, Gent Gran . Associacions i Entitats i Sanitat i Salut Pública.

Page 20: 15 de gener de 2016

20 diarimés 15/01/2016 FESTES

RedaccióSón moltes les poblacions del Camp de Tarragona que cele-bren la festivitat de Sant Antoni Abat com a festa major d’hivern. Aquest és el cas de Montbrió del Camp que aquest cap de setmana vinent acollirà un programa d’ac-tivitats pensades per gaudir de la celebració. Les activitats són per a tots els públics i s’iniciaran el dissabte amb el parc infantil amb ls inflables perquè els més petits puguin gaudir d’una jor-nada divertida i diferent. El parc romandrà obert de dotze a dues del migdia i de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de vuit a l’envelat de Sant Antoni.

Dissabte també serà el dia en què hi haurà la inauguració de l’exposició ‘El món de la ceràmi-ca’, organitzada per l’Associació de Dones i que es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Casa de la Cultura. Aquesta inaugura-ció serà a la una del migdia.

A la tarda, es portarà a terme la presentació del Calendari 2016 que comptarà amb l’actuació del grup d’havaneres de Salou, Sons de Mar. L’acte tindrà lloc a partir de dos quarts de set de la tarda a la Sala del Cinema Nou.

Per acabar la jornada de dis-sabte, se celebrarà al mateix Ci-nema Nou el Ball de Festa Major que enguany anirà a càrrec de l’orquestra Bolero, un conjunt que oferirà música d’ahir i d’avui. El Ball començarà a les onze de la nit i té un preu de sis euros.

L’acte central de la jornada dominical serà la Festa de l’Oli i Moscatell Nou que aquest 2016 arriba a la seva quinzena edició. L’acte consistirà en l’esmorzar popular, per un preu de tres eu-ros, a l’antiga bàscula a partir de les nou del matí. L’àpat matinal,

organitzat per la Cooperativa Agrícola de Montbrió, estarà presidit per les colles geganteres i hi haurà l’actuació del grup de batucada ‘Pim, pam del Camp’.

Les activitats de la Festa Major no s’acaben amb la Festa de l’Oli, sinó que també s’organitzarà el circuit d’escalèxtric amb qua-tre pistes de 8 metres de llarg i 2,5 metres d’ampla per a jugar aquest tradicional joc de carreres de cotxes. L’activitat romandrà oberta de dos quarts de dotze

del matí a dos quarts de tres de la tarda i de dos quarts de cinc a dos quarts de vuit del vespre al Cinema Nou.

La Missa en honor a Sant An-toni se celebrarà al punt de mig-dia de diumenge i serà l’acte més solemne de les festes, juntament amb la ballada de gegants amb els grallers del municipi que se celebrarà posteriorment a l’acte litúrgic, a partir de dos quarts d’una del migdia a la plaça de la Vila.

El grup Sons de Mar de Salou actuarà en el marc de la presentació del calendari 2016

CELEBRACIONS D’HIVERN

Montbrió del Camp s’omple d’actes per la festa major de Sant AntoniLa XV Festa de l’Oli i Moscatell Nou se celebrarà diumenge amb un esmorzar popular

AJUNTAMENT DE MONTBRIÓ DEL CAMP

Imatge d’arxiu de la festa de Sant Antoni de 2014.

El Grup Independent d’Art presenta l’obra ‘Viatja amb nosaltres’

El Grup Independent d’Art, col·lectiu riudomenc de per-sones aficionades al món del teatre i a la música portaran a escena l’obra teatral que porta per títol ‘Viatja amb nosaltres’, un muntatge que acostarà al públic artistes cèlebres de música d’arreu, en un format entre el recital i espectacle. La representació, amb una entra-da de sis euros, serà diumen-ge, a les set de la tarda al casal parroquial. Redacció

Page 21: 15 de gener de 2016

2115/01/2016 diarimésFESTES

RedaccióÉs la setmana dels barbuts com tradicionalment s’ha anomenat aquests dies vinents amb les ce-lebracions de Sant Antoni i Sant Sebastià. Precisament, els Palla-resos celebra aquest cap de set-mana vinent la seva Festa Major d’Hivern, tot i que el dia central de les festes serà el dimecres 20 de gener, diada de Sant Sebastià.

Com ja va sent habitual dels darrers anys, les activitats pro-gramades per part del consistori i amb la col·laboració de les en-titats del municipi s’englobaran entre aquest dissabte i diumen-ge, tot i que avui divendres a la nit ja hi haurà el primer sopar de motxilla. Seguidament, a partir de les onze de la nit, hi haurà el ball amb el grup Sal150 i la músi-ca de discoteca amb el discjòquei DJ Mon.

L’endemà dissabte, els actes es concentraran a la tarda i ves-pre. A partir de les quatre, la Co-lla Gegantera organitza l’activitat «Porta el teu gegant i balla». L’en-velat de la festa major serà l’in-dret que acollirà tots els gegants que es concentrin en aquesta proposta tradicional i folklòrica.

Paral·lelament, de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de nou del vespre, es durà a ter-me, a la sala de plens de l’Ajun-tament, la campanya de donació de sang, per tal d’ampliar les reserves del Banc de Sang. Una vegada més, el municipi dels Pa-llaresos aposta per la solidaritat dels seus veïns en el marc de les festes d’hivern.

Un altre dels actes que es farà dissabte 16 està dirigit a un pú-blic familiar i és que des de les sis de la tarda fins a les vuit del ves-pre hi haurà tallers i jocs tradici-onals organitzats per la Colla Ge-

gantera a la carpa municipal. La nit de dissabte continuarà amb el foc dels Diables dels Pallaresos que faran el tradicional correfoc pels carrers del municipi.

A les nou de la nit, hi haurà el segon sopar de motxilla, on els participants podran reservar prèviament les taules a l’ajunta-ment per tal de poder gaudir del

sopar i del ball posterior. Aquest estarà amenitzat per l’Orquestra Samanà, que oferirà les cançons més actuals i també les més mo-gudes de tota la vida, per passar una nit de gresca amb amics, fa-miliars i veïns.

Més actes el diumenge 17Les propostes per Sant Sebastià als Pallaresos no acaben el dis-sabte, sinó que diumenge també hi ha activitats programades. El Centre Jujol acollirà la inaugura-ció, a partir de les onze del matí, de l’exposició «Sentir per apren-

dre, aprendre per estimar», una mostra interactiva i manipulati-va per veure com es treballa amb els nens i nenes a la llar d’infants municipals. Després de la inau-guració, els gegants de Pallare-sos, padrins del centre educatiu, oferiran una ballada i després se servirà una xocolatada per a tots els infants. La mostra restarà oberta fins al 29 de gener.

El vermut electrònic de la mà de DJ Samuel se celebrarà a les dotze del migdia a la carpa. I, la tarda, s’omplirà de l’humor de Reugenio que relatarà les seves

vivències utilitzant la seva sàtira. L’entrada, gratuïta per als empe-dronats a Pallaresos i menors de 14 anys és gratuïta. Per a la res-ta, el preu és de cinc euros i tot el que es recapti anirà destinat a col·laborar amb l’associació de Càritas Interparroquial Els Palla-resos, Perafort i Puigdelfí.

Diada del patróLes festes de Sant Sebastià fina-litzaran el mateix dia del patró, és a dir, dimecres vinent 20 de gener. A les cinc de la tarda es portarà a terme l’espectacle de

màgia «Il·lusiona’t», amb el mag Nebur. El muntatge està pensat perquè tota la família pugui par-ticipar, en clau còmica i molt di-nàmica, que farà viure moments màgics a grans i petits.

Una hora més tard, des de l’Ajuntament sortirà el seguici festiu a càrrec del Ball de Diables, de la Colla Gegantera i de l’Asso-ciació de Pubillatge dels Pallare-sos, que transcorrerà pels carrers fins a arribar a l’Església. Un cop allí es portarà a terme la Missa de Sant Sebastià que servirà per po-sar punt final a les festes.

colla gegantera dels pallaresos

A l’esquerra l’artista Reugenio, en una de les seves actuacions. A la dreta, les imatges dels Gegants i la Mulassa, elements del seguici tradicional dels Pallaresos.

ELS PALLARESOS

Diables, gegants i l’humor de Reugenio, protagonistes de les festes d’hivern Els Pallaresos viurà el gruix de les activitats de la celebració de Sant Sebastià aquest cap de setmana, amb propostes per a tots els públics

«Sentir per aprendre, aprendre per estimar», la mostra sobre la feina a la llar d’infants municipal

cedida

DIVENDRES

15A les 21 h. Lloc on es fa l’acte o

l’esdeveniment.Sopar de motxilla.Hi haurà taules disponibles fent la reservia prèvia. Aforament màxim de 400 persones.

A les 23 h. Ball amb el grup Sal150 i discomòbil a càrrec de DJ Mon per acabar la nit.

Page 22: 15 de gener de 2016

22 diarimés 15/01/2016 CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

EFEEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, va manifestar ahir que el seu partit «està obligat a entendre’s» amb Podem malgrat la «rebeque-ria» de Pablo Iglesias per no per-metre al seu partit formar quatre grups al Congrés , i que també ha d’arribar a acords amb Ciutadans per formar un nou Govern.

Un dia després de la cons-titució de les Corts de la nova legislatura i a l’espera que el Rei decideixi quan inicia la seva ronda de contactes per encar-regar la formació d’un nou Exe-cutiu, Sánchez va insistir en la seva intenció d’encapçalar una alternativa a Mariano Rajoy. Va considerar que aquesta opció ha de passar per un acord del PSOE amb Podem i Ciutadans per evi-tar unes noves eleccions que creu que només servirien per posposar el problema i no resol-drien res perquè està convençut que l’aritmètica resultant seria «molt semblant» a l’actual. «Es-tem obligats a entendre’ns i ens

hem d’entendre les forces del canvi. És el que estem oferint els socialistes tant a l’esquerra, com a la nova dreta que pugui repre-sentar Ciutadans. Tenim punts en comú i ens uneix el canvi», va

subratllar. El secretari general del PSOE va insistir que «els votants de Podem no entendrien que per no tenir quatre grups es faci mal-bé l’opció que hi hagi un govern progressista i d’esquerra».

Segons Sánchez, Iglesias va tenir una «rebequeria de nen petit» en considerar que el PSOE havia posat terra pel mig amb Podem després d’acordar amb PP i Ciutadans el repartiment de la Taula del Congrés i va defen-sar que aquesta pretensió era un intent de «xantatge». Per això, li va recordar que «negociar en democràcia no és fer xantatge», que influir «no és imposar» i que acordar «no és bloquejar». Da-vant les apel·lacions al pacte per part dels socialistes, el diputat de Podem Íñigo Errejón va advertir que «els insults no són bons» si es busquen acords. No obstant, va argumentar que «en política, fets són amors i no bones raons», de manera que Podem podrà en-tendre amb qualsevol atenent als fets, programes i el tipus de polí-tiques que vulgui desenvolupar.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va acusar Sánchez de «defugir la seva responsabilitat» esquitxant Podem i va dir que espera que no estigui justificant

un pacte amb el PP. Davant les pròximes negociacions per a la formació de Govern, el porta-veu del PP, Rafael Hernando, va advertir a Sánchez que Espanya no s’ha de mirar en el mirall de Grècia ni en el de Portugal, sinó en models de gran coalició que funcionen en altres països i que han donat anys de prosperitat als seus ciutadans, com l’alemany. Per això va insistir que el PP està disposat al diàleg per obtenir la investidura i està obert a acords al voltant d’una base àmplia amb un gran grup de parlamentaris que permeti fer reformes que estabilitzin el país «per molt temps». Hernando va assenyalar que els partits hauran de definir clarament quan el Rei comenci a cridar a consultes a les forces po-lítiques, la setmana que, segons ell. També el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va advertir dels pos-sibles «experiments contraris al que indiquen les regles bàsiques de l’economia».

POLÍTICA

Sánchez es veu obligat a entendre’s amb Podem malgrat la «rebequeria»El líder del PSOE considera que la posició de Pablo Iglesias, en no poder formar quatre grups al Congrés, és «xantatge»

PSOE i C’s donen propostes i el PP no vol debatrePSOE i Ciutadans van regis-trar ahir les seves primeres iniciatives al Congrés, que se sumen a les presentades aqeust dimecres per Podem, perquè es debatin ja en el ple, encara que el Partit Po-pular no va veure oportú discutir-mentre que el Go-vern estigui en funcions. El PP va considerar necessari que els serveis jurídics del Congrés emetin un informe previ per conèixer si es po-den debatre les propostes, petició recolzada per Ciu-tadans, que la plantejarà en la primera reunió que la Mesa de la Cambra baixa celebrarà avui. El secreta-ri general del PSOE, Pedro Sánchez, va considerar jus-tificat que el ple del Congrés discuteixi aquestes mesures socials, econòmiques i de regeneració democràtica sense necessitat d’esperar que hi hagi un nou Govern. «El canvi no pot esperar un minut més», va assegurar Sánchez als periodistes des-prés de recordar els «quatre anys de destrosses i fractu-res» de la majoria absoluta del Govern de Mariano Ra-joy.

efe

Pedro Sánchez va presentar propostes, ahir.

EFEBankia demana quatre anys de presó per a l’expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i tres anys per al seu successor al capda-vant de l’entitat, Rodrigo Rato, com a màxims responsables de les polèmiques targetes black, al temps que reclama a tots els beneficiaris de les mateixes que

tornin els diners gastats. A més, sol·licita per a l’exdirector ge-neral de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj i també per l’ex conseller executiu José Manu-el Fernández Norniella penes d’un any i mig de presó, segons l’escrit d’acusació registrat avui a l’Audiència Nacional.

Bankia, que va descobrir

l’existència de les targetes opa-ques, acusa tots els exconsellers de Caja Madrid dels delictes d’administració deslleial i apro-piació indeguda i demana penes de presó en funció dels diners gastats i el que hagin pogut re-tornar.

D’aquesta manera, recla-ma dos anys entre reixes a una

vintena d’antics membres del consell que van gastar més de 50.000 euros, entre ells l’exse-cretari d’Estat Estanislao Rodrí-guez-Ponga i l’expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán. Per a alguns antics consellers, tot i que van carregar imports superiors a 50.000 euros, se’ls demana entre quatre mesos i un any tenint en compte els diners que ja han retornat. A aquells consellers amb una despesa per sota, Bankia sol·licita penes d’entre tres i sis mesos, com és el cas de l’expresident de CEIM Arturo Fernández i l’exministre socialista Virgilio Zapatero, res-pectivament.

Bankia demana 4 anys de presó per a Blesa i 3 per a Rodrigo Rato

JUDICIAL

Reclama dos anys de presó a una vintena d’antics membres del consell

Identifiquen el kamikaze del pis de Saint-Denis

INTERNACIONAL

El kamikaze que va fer explotar el pis en el qual es van atrinxe-rar a Saint-Denis diversos jiha-distes després dels atemptats del passat 13 de novembre a Pa-rís és un home nascut a Bèlgica i identificat com Chakib Akrouh, segons va informar ahir la Fis-calia francesa. El terrorista, nascut el 27 d’agost de 1990, té també nacionalitat marroquina i va poder ser identificat per la comparació del seu ADN amb el de la seva mare, va indicar la

Fiscalia en un comunicat. En el setge policial a aquest aparta-ment de la perifèria de la capital francesa, efectuat el passat 18 de novembre, van morir també el presumpte cervell dels atacs, Abdelhamid Abaaoud, i la seva cosina Hasna Aitboulahcen, mentre que vuit persones van ser detingudes.

Aquest tercer mort, segons van manifestar al desembre fonts judicials, no estava fitxat per la policia. EFE

EFEEl grup automobilístic Renault va protagonitzar ahir un histò-ric caiguda a la Borsa de París en deixar-se fins al 20% del seu valor en una caiguda que va aconseguir limitar al 10,28% al tancament, després d’assegu-rar que no hi havia indicis que apuntessin cap a un frau en els

seus vehicles similar al de l’ale-manya Volkswagen.

Des del Govern, la ministra d’Ecologia, Ségolène Royal, va indicar que les proves de pol-lució efectuades a França des-prés de l’escàndol Volkswagen han constatat que Renault i di-verses marques estrangeres han sobrepassat les normes d’emis-

sions de CO2 i d’òxid de nitro-gen, però va afirmar que no s’ha constatat frau.

Va precisar també que ni Renault ni les altres marques examinades, excepte Volkswa-gen, van utilitzar un programa d’trucatge, va explicar que fins al moment s’han analitzat 22 vehicles, dels 100 que preveuen

examinar, i va afegir que els re-gistres efectuats avui en diver-sos locals de la firma francesa no es relacionen amb aquests exàmens.

La marca del rombe, que el 2014 va comercialitzar 2,7 mili-ons de vehicles, es va ensorrar a la borsa parisenca després que el sindicat CGT informés que agents de la Direcció General de la Competència, del Consum i de la Repressió del Frau inves-tiguen els departaments «d’ho-mologació i posada a punt dels controls del motor». Les sospi-tes sobre un escàndol semblant al de VW van tornar a fer tremo-lar als inversors.

Renault es desploma a la borsa i assegura que no hi ha indicis de frau

CONFLICTE

Ségolène Royal assegura que han sobrepassat les normes d’emissió de CO2

Rússia produirà massivament la seva vacuna contra l’ebola

SALUT

Rússia va assegurar ahir que està preparada per produir fins a 10.000 dosis mensuals de la seva pròpia vacuna contra el virus de l’Ebola, coincidint amb l’anunci sobre la fi de l’epidè-mia a l’Àfrica Occidental. La ministra de Sanitat, Veronika Skvortsova, va explicar que la vacuna russa ha estat desenvo-lupada per l’Institut d’Epidemi-ologia i Microbiologia Gamalei de Moscou i els assaigs clínics es van dur a terme en instal-

lacions del Ministeri de Defen-sa. No obstant això, cap publi-cació científica s’ha fet ressò de la recerca ni dels resultats dels assajos. La titular de Sanitat va oferir algunes explicacions des-prés que ahir el president rus, Vladímir Putin, anunciés que Rússia havia registrat la patent d’un medicament contra l’Ebo-la i va assenyalar que era «més efectiu que els compostos que s’empren en l’actualitat en el món». EFE

Page 23: 15 de gener de 2016

2315/01/2016 diarimésESPORTS

L’ALINEACIÓ

L’àrbitre: Daniel Ocón Arraiz (La Rioja). Va ser l’àrbitre del 2-2 del Nàstic en Copa contra el Girona, eliminatòria superada pels tarragonins en els penals.

Gerard Valentín

Carpio

Mossa

Raúl García

Pablo Marí

Pelegrín

Xavi Molina

Sergio Mora

José Naranjo

Pacheco

Xisco Campos

Laguardia

David Rocha

Manu García

Sergio Tejera

Juli

Emaná

Manu Barreiro

Jean Luc

Kiko Femenía

Reina

Fernando Pacheco

Gimnàstic

Alabès

5,82

0,14

Vicente M. IzquierdoEl Nàstic mesurarà forces aquest diumenge, a partir de les cinc de la tarda, contra l’Alabès a Mendizorroza. Els tarragonins saben que serà més que compli-cat tornar amb els tres punts de Vitòria, ja que el seu rival és el líder en solitari de la Segona Divisió A, un Alabès que s’ha guanyat a pols autoproclamar-se candidat a l’ascens a Primera.

El rival que es trobaran els tarragonins és un equip molt agressiu en el seu joc, molt in-tens. Els vitorians són el con-junt que menys passades ha realitzat en el que va de lliga, fet que significa que aposten pel joc directe, una modalitat molt ben entrenada que els està donant uns resultats immillo-rables. Com a locals, únicament han perdut un partit, contra el

Mirandés (2-3), i han cedit tres empats: 0-0 davant del Leganés i 1-1 contra Albacete i Alcorcón.

L’Alabès tindrà únicament la baixa de Toquero, davanter cen-tre titular, i el suplirà Manu Bar-reiro, un antic conegut del Nàs-tic, ja que va jugar la promoció d’ascens de fa dues temporades al Nou Estadi amb el Ràcing de Ferrol. Kiko Femenía, en banda dreta, és el màxim perill dels lo-cals, que tornaran a comptar al centre del camp amb la parella Manu García-Sergio Mora.

Per la seva banda, Vicente Moreno recuperarà Jean Luc, després de la sanció, però no podrà jugar Iago Bouzón, pel mateix motiu. Amb Álex López i De la Espada lesionats, Emaná apunta a la titularitat en punta, acompanyat de José Naranjo i de Jean Luc.

L’Alabès, un líder que no concedeix ni un segon de respir als seus rivalsEl Nàstic vol donar la sorpresa a Mendizorroza

Aníbal, signat i busquen equip a Tomeu Nadal

El president del Nàstic va detallar que «Aníbal Zurdo està signat». El davanter va exercitar-se ahir al Nou Es-tadi, a banda dels seus nous companys, tot i que no és probable que jugui aquest diumenge a Mendizorroza, per dos motius. El primer, perquè encara manca do-cumentació per arribar del seu club d’origen. El segon, perquè no està en forma. «Ahir va arribar, va signar el contracte i estem pen-dents d’un document que ha d’arribar de Mèxic. Hem de complir amb la legalitat i, fins llavors, no podrem fer oficial el seu contracte amb el Nàstic», va manifestar el president. A més, el club està buscant una sortida a Tomeu Nadal. L’arribada d’Ondoa motiva que, comp-tant a Varo, el primer equip compti amb quatre porters. «Fa molt de temps que no juga», va recordar Viqueira. Vicente Izquierdo

Esperen que signi Calavera i no volen que marxi Rocha

El club comença a preo-cupar-se per la situació de la renovació de Jordi Ca-lavera. Segons va detallar el president grana, Josep Maria Andreu «fa 15 dies es va arribar a un acord total de renovació entre les dues parts. L’Emilio –Viqueira– i el Jordi es van donar la mà, però a hores d’ara no s’ha produït aquesta renovació.» El club sospita que el futbo-lista, que acaba contracte el 30 de juny, podria tenir una oferta. «Esperem que es pugui fer efectiva, però del contrari no ho entendria. L’únic que fem és esperar que signi», va dir el presi-dent, qui també va deixar ben clar que «Rocha és un jugador molt important, ho ha jugat gairebé tot i no vo-lem que marxi». El jugador té una oferta de Houston, i Emilio Viqueira, en la línia d’Andreu, va dir que «no hi ha debat, vull que es quedi». Vicente M. Izquierdo

Vicente M. IzquierdoMés que mogut està sent aquest mercat d’hivern per a un Gim-nàstic de Tarra-gona que ahir va

presentar tres jugadors de cop. Giorgi Aburjania, Juan Muñiz i Fabrice Ondoa –no per aquest ordre– van gaudir ahir de la seva posada de llarg en una sala de premsa on sempre van estar acompanyats pel president del Consell d’Administració, Josep Maria Andreu, i del director es-portiu, Emilio Viqueira.

Aburjania, Abu pels com-panys, es va expressar en més que un correcte anglès després de l’entrenament. El migcampis-ta, de tan sols 21 anys –els va fer aquest 2 de gener–, va mostrar-se molt ambiciós, ja que «la idea de venir a Espanya va arrencar a l’estiu, i crec que és un molt bon lloc. Aquí podré incrementar el meu nivell com a jugador. Crec que el Nàstic és un equip am-biciós i fitxar aquí és una bona manera de poder jugar a Primera Divisió». «Vaig parlar amb Xisco Muñoz i em va explicar que hi havia un cos tècnic de qualitat i uns jugadors molt bons. A més, Emilio –Viqueira– és una bona persona», va sentenciar.

També es va mostrar molt ambiciós Juan Muñiz, qui va de-

tallar que «vinc amb la il·lusió d’un projecte. L’any passat el Nàstic va aconseguir l’ascens, fa dos anys va jugar el play-off i, pel meu gust, és un dels equips que millor juga de la categoria». El centrecampista sempre havia ju-gat fins ara a l’Sporting de Gijón, excepte la temporada 2013-14, quan va fer-ho al Mirandés, a Se-gona A, en qualitat de cedit. «És difícil. Porto des dels vuit anys a Gijón. Només vaig sortir una temporada al Mirandés, però són coses del futbol. Sempre seré de l’Sporting, però ja és passat. És futbol», va manifestar. El futbo-lista s’ha decidit pel Nàstic per-què «tenia alguna altra proposta, però m’ha semblat un club molt seriós, amb una trajectòria as-cendent. A més, la seva forma de jugar em beneficia per les meves característiques. Són tres anys en una bona línia, fent les coses molt bé».

Finalment, Ondoa, que ja va jugar aquest cap de setmana amb la Pobla, té clar que no s’ha equivocat canviant el Barça per Tarragona: «Crec que he fet el que havia de fer. Ho tenia pensat feia molt de temps. El Nàstic em va oferir un bon projecte, i el vaig acceptar». «La idea és competir, jugar el màxim de minuts que si-gui possible per recuperar tot el temps que he estat sense jugar», va sentenciar.

CRISTINA AGUILAR

FUTBOL

Trio de presentacions, triple il·lusióAburjania ve al Nàstic per «jugar a Primera», Muñiz perquè li «atrau el projecte» i Ondoa perquè «volia marxar del Barça»

Els tres futbolistes presentats ahir

Giorgi Aburjania Juan Muñiz Fabrice Ondoa

Edat: 21 anysProcedència: AnorthosisPosició: Migcampista

Edat: 23 anysProcedència: Sporting de GijónPosició: Migcampista

Edat: 20 anysProcedència: Barcelona BPosició: Porter

«Fitxar pel Nàstic és una bona manera de poder jugar a

Primera»

«Aquest és un dels equips que millor futbol practica a

Segona A»

«He fet el que havia de fer. Ho tenia

pensat des de feia temps»

Diumenge, 17 h

Page 24: 15 de gener de 2016

24 diarimés 15/01/2016 ESPORTS

Mónica PérezL’arribada del mig-centre Aritz López Garai, que l’entitat roig-i-negra oficia-litzava tot just ahir com el primer mo-viment de peces en

el mercat hivernal, hauria d’ha-ver servit per tancar la plantilla del CF Reus. La direcció esporti-va encapçalada per Sergi Parés s’havia plantejat, en aquest perí-ode, retocs mínims a un vestidor que mantindria 20 peces a dispo-sició de l’entrenador Natxo Gon-zález, les mateixes amb què ha-via comptat el vitorià abans que una cardiopatia desemboqués en la retirada forçada de Jaume Del-gado i amb el lateral Miguel Ma-rín –ara en procés de recuperació de la intervenció pel trencament del peroné– encara en joc. La de-cisió del Jutge de Competició, en les darreres hores, d’imposar sis partits de sanció a Ricardo Vaz per les paraules que el portuguès va adreçar diumenge al col·legiat Hernández Carbonell, més la cita addicional de què haurà d’absentar-se per complir cicle en haver vist la cinquena targeta groga, porten el CF Reus a «re-plantejar-nos-ho tot i dedicar uns dies a decidir si busquem o no al mercat, perquè set partits no són pocs», apunta Parés.

En qualsevol cas, si es consu-més una segona incorporació al CF Reus, el jugador hauria d’ocu-par una de les fitxes sub-23 que queden lliures, ja que les desti-nades a futbolistes que superen aquest llindar estan en mans de la resta de membres de la planti-lla. Tot plegat descarta la possibi-litat que Parés pugui lligar un nou nom per a reforçar la rereguarda roig-i-negra, qüestió que s’havia

sospesat d’entrada i que no es troba ara entre les opcions que manega el club, en part, a con-seqüència de l’arribada de López Garai. I és que el de Barakaldo, que ja havia estat temptat per Natxo González en l’etapa com a tècnic de l’Alavés i que s’incor-pora a les files reusenques sota el desig de viure el que resta de temporada més a prop de la fa-mília, pot actuar tant de migcen-tre com de central. La polivalèn-cia de gairebé totes les peces del

CF Reus permet afrontar sense patir situacions com la que viurà l’equip contra l’Espanyol B, amb el central Jesús Olmo sancionat, la seva parella Ismael Moyano i el lateral Alberto Benito aperce-buts, i Marín acabant de refer-se de la lesió. Aritz s’integrarà als entrenaments amb la resta de la plantilla la setmana vinent.

Demà, contra l’Espanyol B«És una cosa comprensible que, amb l’equip ben classificat i amb

El Morell, a pels tres punts del Vilafranca d’Ivan Moreno

FUTBOL

Els tarraconins acumulen dues jornades sense perdre

RedaccióEl CD Morell buscarà demà, a partir de les cinc de la tarda, els tres punts contra el Vilafranca. Els de Joan Antoni Pallarès acu-mulen ja dues jornades sense conèixer la derrota, en les quals han sumat sengles empats. El primer, el 3 de gener al camp de l’Ascó (2-2), gràcies a un gol

in extremis, en el temps de des-compte.

La passada setmana el Morell va aconseguir empatar al camp del Prat, líder intractable de la categoria, i la moral dels tarra-gonins està, actualment, pels núvols.

El rival de demà no serà gaire senzill, sinó tot el contrari. El Vi-

lafranca arriba al duel quart a la taula classificatòria. L’equip que entrena Ivan Moreno, exentre-nador del juvenil del Nàstic i del CF Pobla de Mafumet, està qua-llant una gran temporada, en part gràcies a un antic jugador del Morell, com és Sergi More-no, qui es retrobarà amb l’afició que el va veure ascendir a Terce-

ra Divisió la passada temporada.El Morell, dissetè a la taula

classificatòria, viu actualment fora de la zona de descens. Amb 20 punts sumats, està empatat amb el Rubí, que sí és a la zona crítica, però només dista a tres punts del Palamós, tretzè clas-sificat i que frega la zona tèbia de la taula. Una victòria podria catapultar els de Pallarès i sig-nificaria la culminació d’una bona ratxa de tres partits i cinc punts de nou possibles. Pallarès no podrà comptar amb Pato, expulsat la passada setmana, ni amb Giralte, que complirà cicle de targetes. Angoy i Óscar Torre segueixen lesionats.

Vilaseca i Catllar seran els grans protagonistes del Camp de Tar-ragona, aquest cap de setmana, en el grup segon de Primera Ca-talana. Ambdós s’enfrontaran diumenge, a les dotze del mig-dia i a terres vila-secanes, en un duel que servirà, als locals, per buscar tres punts que els acos-tin a la zona alta, la que implica l’ascens. El Catllar, «fanalet ver-mell», ja ha abaixat els braços i s’ha resignat a baixar a Segona Catalana.

Per la seva banda, el Torre-dembarra, que diumenge va signar la primera victòria de la temporada, jugarà diumenge, a dos quarts de cinc, al camp del líder Balaguer. Actualment, els torrencs són penúltims, amb set punts

Finalment, el Reddis rebrà demà, a les quatre, la visita d’un Suburense que, cinquè, s’ha confirmat com a un dels princi-pals candidats a l’ascens. Vicen-te M. Izquierdo

El Vilaseca-Catllar protagonitza la jornada a Primera Catalana

FUTBOL

L’atacant roig-i-negre Edgar Hernández disputa una pilota aèria.

CRISTINA AGUILAR

FUTBOL

El CF Reus estudia recórrer al mercat per compensar la sanció de RicardoLa voluntat inicial era tancar la plantilla en 20 fitxes amb Aritz López Garai; Parés diu que «no hi haurà sortides»

El desmembrament de l’Huracán no deixarà peces a Reus

L’exclusió de l’Huracán de la competició, que va fer-se efectiva fa pocs dies després que l’entitat valenciana no complís amb el pagament de l’arbitratge en quatre encontres al llarg de la tem-porada, no portarà jugadors fins a la capital del Baix Camp. Tot i que en les darre-res hores els futbolistes que en formaven part s’han anat repartint en altres plantilles del grup i de la categoria, Sergi Parés, director espor-tiu del CF Reus, apunta que «buscàvem un 6 i vam veure que, ara mateix, a l’Huracán no teníem exactament el que volíem». «La veritat és que l’equip tenia molt bons jugadors, però eren futbo-listes que ja no podien ocu-par una fitxa sub-23 i, per tant, no podíem fitxar-los».

El club vol apostar per jugadors del filial CD Morell

«Tenim un equip a Tercera que té jugadors molt joves que estan competint a un ritme molt alt i amb molt bon nivell i, en qualsevol moment, podem fer pujar algun d’ells per aportar al primer equip». Són parau-les del director esportiu del CF Reus Sergi Parés sobre els recursos amb què comp-tarà Natxo González de cara a l’aparició d’escenaris im-previstos en el tram que res-ta fins arribar al desenllaç de temporada. Parés confia que «a més d’això, tenim polivalència i, en un temps prudencial, recuperarem Miguel Marín, que va ser molt important i el necessi-tem. Estem contents amb el número 20, és un bon nom-bre de jugadors per mante-nir en bones condicions el vestidor fins al final».

L’ALINEACIÓ

Galas

Alberto Benito

Antonio Cristian

Ángel Martínez

Aaarón

Ismael Moyano

Marc Roca

Rafa Garcia

Navarro

Ósacr Rico

Iago

Dinis Almeida

Borja Martínez

Ramon Folch

Rufo

Fran Carbia

Dalmau

Edgar Hernández

Robert

David Haro

Rubén

Edgar Badia

Espanyol

Reus

Demà, 18 h

L’àrbitre: Víctor Pérez Peraza (andalús). Arrriba d0haver arbitat el partit Hospitalet-Atlètic Llevant que es va resoldre en 1-1 i amb cinc targetes grogues.

5,43

0,36

l’alt nivell del darrer any i mig, hi hagi qui s’interessi pels nostres jugadors», apunta Sergi Parés, que diu que «és cert que existei-xen les clàusules, però nosaltres prioritzem el tema esportiu i la lluita per l’ascens a Segona A i no hi haurà sortides». El director es-portiu blinda el grup després que hagi transcendit, en els últims dies, l’interès d’altres clubs en fer-se amb els serveis d’alguna de les peces roig-i-negres.

El CF Reus es veurà demà les

cares amb l’Espanyol B en el primer desplaçament després de dues jornades consecutives competint a l’Estadi. Els de la capital del Baix Camp tornaran a optar a fer-se amb el lideratge que ostenta el Vila-real B arran de l’ensopegada dels roig-i-negres davant el Cornellà. No tindran ocasió de participar ni Ricardo Vaz ni Jesús Olmo, san-cionats, i Natxo González i Ber-nardo Tapia tampoc no podran seure a la banqueta.

Page 25: 15 de gener de 2016

2515/01/2016 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoGran partit el que es preveu aquest diumenge a l’Es-tadi Municipal de la Pobla de Mafumet. El filial

del Nàstic mesurarà forces amb el Barcelona B, un equip amb moltes necessitats, l’aigua al coll i una muntanya de dubtes des de l’inici de la temporada.

A les dotze del migdia s’en-frontaran ambdós conjunts, dos equips als quals els encanta el bon tracte de la pilota, però que aquesta temporada no acaben de trobar el seu lloc. Els locals no són capaços de desenganxar-se de forma definitiva de la zona de descens, encara que la tempora-da que estan realitzant és força bona.

El filial del Nàstic viu actual-ment en la posició de promoció de descens a Tercera Divisió, amb 21 punts, els mateixos que l’Olot, fora de perill. L’Atlètic Llevant, dotzè, té 23 punts, amb què una victòria podria motivar un bon salt a la classificació per part dels pobletans. No es preve-uen gaire canvis a l’onze, i Ondoa podria repetir sota pals amb un Alberto Varo que ja està recupe-rat de la seva lesió.

Per la seva banda, el Barça és avantpenúltim, amb 19 punts i,

tot i la nefasta temporada que està protagonitzant, un triomf a terres pobletanes el podria fer

marxar de la zona crítica, a causa de la gran igualtat que hi ha a la zona baixa de la classificació.

FUTBOL

La Pobla posa a prova la fragilitat d’un Barça B que arriba amb FaliL’exgrana juga a al rival dels pobletans en qualitat de cedit

Marcelo

Víctor García

JoaquiGabi LópezNacho

Denís CochKike Tortosa

Alfons Serra Miravent

Emaná

Ondoa

Pobla Diumenge, 12 h

L’àrbitre: Iván Muñoz Pérez (Valencià). En quatre dels últims sis partits en els quals ha estat present, algun jugador ha acabat expulsat. És un àrbitre força estricte.

4,69

0,31

Godswill

Moisés

Rodrigo Tarín

Fali

Ortolà

Barcelona B

Kaptoum

Gumbau

Samper

Dani Romera

Dongou

Cámara

El Reus Deportiu va deixar en-carrilat el seu pas als quarts de final de la Copa de la CERS en el partit d’anada. Els roig-i-negres van ser capaços de derrotar l’HC Turquel, 2-3, amb què, en principi, els catalans són els màxims favorits per poder fer-se amb un lloc als quarts

Els de la capital del Baix Camp van caure derrotats, aquest mateix dimarts, contra el Barça, a pista pròpia. Demà, quatre dies després, tornaran a

veure’s les cares amb el seu pú-blic, al qual intentaran demos-trar que aquest equip està viu, molt viu, i que no hi ha motius per abaixar els braços aquesta temporada. De fet, els reusencs són un dels màxims favorits per alçar el títol continental.

Qualsevol empat o victòria local provocaria que el Reus Deportiu passés de ronda, men-tre que, amb una derrota per la mínima, dependria dels gols encaixats. Vicente M. Izquierdo

Un empat li serveix al Reus per passar a quarts de la CERS

HOQUEI PATINS

El Moritz CE Vendrell necessita oblidar amb celeritat la derrota patida, aquest passat dimarts, contra l’HC Liceo en OK Lliga. Per poder fer-ho, té una gran oportunitat aquest cap de set-mana. I és que demà els ven-drellencs tornaran a la Lliga Europea, la màxima competició a nivell continental.

El pavelló del Club d’Esports Vendrell rebrà la visita del Forte del Marmi Italià, líder del grup C de la competició. Aquesta serà

la penúltima jornada de la fase de grups, i el Vendrell la voldrà utilitzar per intentar assaltar el lideratge. I és que si derrota els italians podrà situar-se en pri-mera posició, amb dotze punts, dos més dels que suma actual-ment el Forte del Marmi. En cas de sumar el triomf, a més, el quadre penedesenc podrà clas-sificar-se, de forma matemàti-ca, per a la següent fase, ja que deixaria fora un Valdagno amb 4 punts. Vicente M. Izquierdo

El Vendrell li vol prendre el lideratge al Forte del Marmi

HOQUEI PATINS

Un Calafell amb l’aigua al coll visitarà el Caldes amb la victòria com a obligació

No hi ha punt que no sigui vital per al Vallès Calafell. Aquest equip s’ha instal·lat en el «fanalet vermell» de l’OK Lliga i dia a dia, jornada a jor-nada, setmana a setmana, la seva situació va esdevenint més complicada. Els calafe-llencs necessiten amb molta urgència començar a sumar triomfs, si no volen acomia-dar-se massa aviat del somni de continuar una temporada més a la màxima categoria de l’hoquei patins a nivell naci-onal. Demà, els penedesencs visitaran una pista molt com-plicada, contra un equip que està realitzant una temporada espectacular. Es tracta del Re-cam Làser CH Caldes, equip revelació de la 2015-16 i que, actualment, està situat en po-sicions de Copa del Rei. El Cal-des, que jugarà al pavelló Joan Ortoll a partir de les vuit del vespre, s’ha situat, amb tretze partits jugats, en vuitena posi-ció, tot i que encara pot escalar més tenint en compte que el gruix de la jornada es va jugar dimarts. En el cas de guanyar, el Caldes s’elevaria a la sisena plaça, i empataria a 21 punts amb el Reus Deportiu i amb el CE Noia Freixenet. Per la seva banda, el Calafell únicament ha estat capaç de sumar set punts en els tretze partits que ha disputat. La permanència és molt llunyana, però els de Sergi Macià aposten per no rendir-se i per sumar un tri-omf que els tornaria a entrar a la lluita per fugir de l’infern. Vicente M. Izquierdo

RedaccióEl Club Bàsquet Tarragona tor-na al Serrallo, després de quatre jornades seguides jugant com a visitants. Els cebetistes tor-naran a jugar davant el seu pú-blic demà, a les set de la tarda, contra el Sammic ISB. L’equip de Berni Álvarez arriba al par-tit amb la màxima confiança després de la victòria la setma-na passada en terres andaluses contra el CB Morón.

Una setmana més, Berni Ál-varez ha tingut problemes per poder entrenar amb normali-tat. El jugador Jamal Wilson va patir una contusió en el seu ge-noll esquerre en el partit contra el CB Morón que li va impedir exercitar-se el dilluns, encara que el dimarts ja es va reincor-porar als entrenaments, per la seva banda, l’escorta Diego Gallardo no ha pogut entrenar amb normalitat a causa d’una sobrecàrrega el abductor de la cuixa esquerra. No obstant això, els dos jugadors estaran a les ordres de Berni Álvarez

per al partit. Per la seva banda, Dani Martínez i David Mesa segueixen recuperant-se de les seves lesions de llarga durada. Precisament, David Mesa ha estat sotmès aquesta setmana a cirurgia per solucionar la seva lesió de menisc, i ara comen-çarà la rehabilitació. El CBT és conscient de la importància del partit, ara mateix ocupen la se-tena posició en la classificació, amb set victòries i set derrotes, dues per sobre del descens a lliga EBA. Una victòria portaria al CBT a la part alta de la clas-sificació i ho mantindria una setmana més en posicions de play-off a LEB Or.

El tècnic del CBT té molt clar que és un partit clau. «És un partit que per a nosaltres signi-fica molt, primer per tornar al Serrallo després de tant temps, i segon perquè és el primer partit a casa de la segona volta», diu. Del rival del CBT per al dissabte, Berni Álvarez opina que és «un equip que està sent molt con-sistent».

El CBT torna a jugar al Serrallo, on buscarà el primer triomf de la represa

BÀSQUET

Comença la segona volta de la LEB Plata

Page 26: 15 de gener de 2016

26 diarimés 15/01/2016 OPINIÓ Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Mariona Forcat, Anna Fortuny, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria Clos.Publicitat: Maria Molleda, Mercè Ripoll, Silvia Sanjuan i Jordi Font.[[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 23 68 83

C/Monterols, 36, 2n.43201 REUS977 32 78 43 Fax 977 59 07 47

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

TRIBUNA

L’assassinat d’una dona a mans de la seva exparella aquest dimecres al centre de Vila-seca, horrible crim que ha commogut la so-cietat vilasecana, mereix la total i absoluta reprovació i condemna del grup municipal socialista que també vol expressar un mis-satge de solidaritat al poble de Vila-seca en aquests moments de dolor. Per desgràcia no estem davant d’un fet aïllat sinó de la cons-tatació de què la violència masclista és una de les xacres socials més devastadores que tenim com a societat. Des de 2003, any en què van començar a recopilar-se dades es-tadístiques oficials, estem parlant de més de 800 dones assassinades al nostre país per les seves parelles o exparelles.

Una violència intolerable davant de la qual no podem romandre impassibles perquè per a nosaltres la igualtat entre homes i dones és un principi fonamental. El nostre compromís per eradicar la violència de gènere és total. El Govern socialista va posar els fonaments per millorar en eficàcia en aquesta lluita quan va aprovar la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere que va suposar un revulsiu útil i necessari. Potser el més important, a banda de l’augment de les condemnes, va ser el desenvolupament de la xarxa d’atenció, assistència i protecció que, a partir d’aleshores, garanteix a les dones víc-

times de violència la seva seguretat i les con-dicions que les permeten refer la seva vida. Malgrat això, aquests darrers anys les reta-llades de pressupostos públics també han afectat negativament els recursos destinats a combatre la violència de gènere. En els pres-supostos actuals aquests recursos baixen un 11% i tan sols representen el 0.01% del total. Així mateix, tal sols es destinen dos milions d’euros a l’atenció de les víctimes, quantitat escandalosament insuficient. Dit això no és moment de mirar al passat sinó que és temps de solucions. Els socialistes creiem que cal assolir un gran acord contra la violència de

gènere subscrit per totes les forces polítiques de manera que els canvis de Govern no supo-sin passos enrere que com a societat no ens podem permetre. Cal garantir una resposta efectiva a les dones que pateixen violència, així com als seus fills i filles, oferint-los alhora els mecanismes necessaris per a aconseguir-ho.

Com? En primer lloc tornant a invertir les partides pressupostàries que s’han retallat. En segon terme, cal posar en marxa serveis d’acompanyament judicial personalitzats en els jutjats de violència de gènere. Per què? Per guanyar en eficàcia. Actualment el nombre de denúncies és insuficient, Tots els estudis assenyalen que tan sols es denuncia aproxi-madament el 30% de la violència masclista de manera que el 70% queda impune. Hem

de lluitar contra aquesta impunitat i hem d’aconseguir que les víctimes confiïn en la justícia, que estiguin protegides i que no tin-guin por de perdre els seus fills i filles, que no tinguin por d’iniciar una nova vida fora de l’espiral dramàtica de la violència.

Fa falta molt de coratge, molta valentia, per denunciar al maltractador, per fer-li front. Cal estimular les dones a què denunciïn la violència de la qual són víctimes i protegir-les des del moment en què posen la denúncia fins al final del procés judicial. Cada denún-cia retirada és un èxit del maltractador en la seva estratègia de por, de coacció, d’amena-ça i de control sobre la víctima. Si no tallem aquesta dinàmica perversa, no eliminarem totalment la violència de gènere.

Cal incidir també sobre l’educació. Podem millorar incorporant a totes les etapes educa-tives la formació necessària en igualtat, edu-cació sexual i prevenció de la violència de gè-nere. Vull acabar expressant el meu dolor per la mort d’aquesta dona vilment assassinada a Vila-seca. I faig extensiu aquest dolor a totes les víctimes mortals de la violència masclista. Dones que tenien un projecte de vida, anhels i il·lusions, que van ser arrabassades per la covardia cruel dels assassins que en alguns casos han arribat a exercir la violència tam-bé contra els fills i filles com a darrer acte de venjança contra les seves mares. No serem plenament una societat lliure mentre ha-guem de conviure amb aquestes expressions de violència i d’odi fanàtic que comporten la violència de gènere.

Ander BAsterrecheA Portaveu del Psc a l’Ajuntament de Vila-seca

TRIBUNA

Institucions i organismes oficials han donat sovint mostres de suport i solidaritat per als afectats de la Síndrome de Sensibilització Central (SSC), però gairebé mai havien passat de les paraules i les declaracions benintenci-onades als fets. Ara, l’Ajuntament de Tarra-gona ha fet un pas de gegant i s’ha convertit en el primer consistori a tot l’Estat que aprova un pla de «rescat» per a les persones que pa-teixen aquestes malalties poc reconegudes, incloent-hi la Fibromiàlgia, l’Encefalomielitis Miàlgica, la Sensibilitat Química Múltiple i l’Electrohipersensibilitat. Un pla que preveu ajuts específics i més protecció per un col-lectiu vulnerable i amb el qual des del Col-lectiu Ronda treballem de fa temps en el camp jurídic, sanitari i laboral per protegir els seus drets més essencials.

Que una administració pública no només es posicioni sobre un col·lectiu vulnerable sinó que adopti mesures específiques amb un catàleg d’ajuts econòmics i protocols d’actu-acions és motiu de celebració. Al Col·lectiu Ronda creiem que un pas així pot ser exemple per a altres organismes, no només munici-pals, sinó autonòmics o estatals. De fet, en la

resolució aprovada pel consistori tarragoní es convida al govern de la Generalitat i al govern espanyol a adoptar mesures similars per a aquest col·lectiu de malaltes que, en el cas de Catalunya, representen un 3% de la població.

Un col·lectiu doblement fràgil: per les con-seqüències orgàniques que les malalties els provoquen (amb afectacions físiques i cog-nitives) i per trobar-se sovint en situacions d’exclusió social i sanitària. Un dels casos més controvertits i que millor exemplifica

aquest aspecte de fragilitat sanitària de part de l’administració és el cas de les altes mèdi-ques injustificades –o justificades per raons pressupostàries– de part de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), donant ple-nes capacitats de reincorporació laboral a per-sones que realment tenen greus problemes per treballar amb normalitat. La denegació d’algunes baixes i de sol·licituds d’incapacitat laboral permanent ha estat una tònica en els darrers mesos, provocant protestes entre els afectats, alguns dels quals estan representats per Col·lectiu Ronda. I és que com a experts en la defensa del dret a la mateixa salut, con-siderem que l’actuació de l’ICAM maltracta i vulnera els drets més elementals, sobretot quan l’únic argument que ve de l’administra-

ció és el de reduir la despesa. Dit d’altra ma-nera, són les retallades que es fan en aquesta matèria les que provoquen aquestes situaci-ons de desatenció.

La Declaració de l’Ajuntament de Tarrago-na, que es va elaborar a partir de les converses mantingudes amb la Lliga SFC/SSC d’afectats, a banda dels ajuts que preveu i de la formació que s’impartirà al personal que treballa a Ser-veis Socials, insta a la Generalitat i al Govern central a reconèixer als afectats per SSC l’ac-cés efectiu als serveis sanitaris i socials pú-blics existents, a elaborar més campanyes que ajudin a eradicar l’estigma social que encara pateixen i que reconeguin les incapacitats laborals amb la concessió de les prestacions corresponents en cada cas. Reivindicacions

que compartim plenament a Col·lectiu Ronda i per les quals seguirem lluitant. Com la lluita que mantenen viva tot el col·lectiu de perso-nes afectades i que acaba donant forma a tot tipus d’iniciatives per trencar la invisibilitat que l’Administració els imposa. Aquest mes de gener, per exemple, es crea la Plataforma d’Afectades de l’ICAM. Una constitució que a més tindrà lloc a la seu del Col·lectiu Ronda a Barcelona.

Ara que Tarragona ha inaugurat el camí, esperem que l’efecte contagi vagi provocant iniciatives similars en altres consistoris. De moment, la Lliga SFC/SSC ja s’ha reunit, entre altres, amb la nova Comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona per anar encetant diàlegs que donin els seus fruits.

Aquest mes de gener es crea la Plataforma d’Afectades de l’ICAM

La declaració insta a Govern i Generalitat a reconèixer els afectats per SSC

El nostre compromís per eradicar la violència de gènere és total

Fa falta molt de coratge, molta valentia, per denunciar al maltractador

Passos de gegant a Tarragona per als afectats de SSC

Àngels homedesAdvocada col·lectiu ronda

Prou!

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanava ahir als nous consellers que guardin fidelitat a les institucions catalanes, i es mostrava convençut que seran conscients de l’encàrrec que els ha fet el país. El president agraïa, d’altra banda, als consellers sortints que hagin «aguantat molt bé el tipus» en moments molt difícils. Els nous consellers prometien el càrrec i es posava en marxa la maquinària institucional per formar els equips. Ball de cadires i algunes sorpreses. El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, serà el nou secretari general de Pre-sidència, serà un dels homes forts del nou govern del gironí i la mà dreta de la consellera Neus Munté. Mantindrà, d’altra banda, la secretaria d’Interior Cèsar Puig, a les ordres del conseller Jordi Jané, que continuarà el càrrec estrenat de fa ben pocs mesos. La formació del nou govern a Catalunya es viu amb un estrany ambient d’il·lusió, segurament provocat perquè el camí fins a arribar al mateix no ha estat fàcil. Els representants tarragonins acollien el nou càrrec com un gran repte, tot i que, de ben segur, serà un dels mandats més difícils per al nou executiu català. A la gestió interna del país s’afegirà la pressió externa i la de saber que és una cursa de fons, però només de 18 mesos.

Un mandat difícil, una cursa de fons, però només de 18 mesos

EDITORIAL

+ CONFIDENCIAL

Miri cap a Tarragona, Sr. President

La regidora tarragonina Begoña Floria publica Vidietaris des del passat mes de desembre on repassa alguns temes d’actualitat de l’Ajuntament de Tarragona. Al darrer Vidietari que publica a Fa-cebook envia un missatge al nou president de la Generalitat.

Page 27: 15 de gener de 2016

2715/01/2016 diarimésBELLESA I SALUT

RedaccióAsisted és una empresa que té més de 40 anys d’experiència en l’assistència a les persones a la llar. Actualment està present a la província de Barcelona, però està en un procés d’expan-sió i han obert una delegació a Girona i també estan presents ara a la província de Tarragona. Així mateix, tenen al cap en un futur immediat, obrir una de-legació a terres lleidetanes, per poder tenir cobertura arreu de Catalunya.

Són diversos els serveis que posen a disposició dels clients. Tal com expliquen els respon-sables, ofereixen assistència a

domicili a persones amb algun tipus de discapacitat o perso-nes grans. Els professionals d’Asisted realitzen tot allò que es necessita, des de fer com-panyia a les persones depen-dents, assistència en les tas-ques domèstiques i personals.

Aquesta atenció personal es pot contractar per hores, dies o fins i tot disposar d’un treballa-dor interí durant tot el dia, o bé a les nits. Asisted s’adapta a les demandes dels seus clients per tal de personalitzar el màxim el servei. També ofereixen vetlles hospitalàries, teleassistència 24 hores per serveis d’atenció de llarg termini, treball social i

atenció per a nens i nadons. Davant d’una petició d’as-

sistència, Asisted escull als seus professionals que millor s’adapten a les necessitats re-querides pels clients. Si no hi ha bona adaptació entre les persones i els cuidadors, Asis-ted proposa un canvi de profes-sionals, per tal que la persona se senti a gust.

L’equip de professional està format per cuidadors amb co-neixements d’infermeria, in-fermers i fisioterapeutes.

Asisted és una entitat regis-trada al Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Gene-ralitat de Catalunya.

SERVEI RECOMANAT

Asisted, servei d’assistència a les persones i a la llarAquesta empresa, amb 40 anys d’experiència en el sector, ara també a Tarragona

RedaccióL’establiment reusenc Boqué Nins Petits, especialista en articles per a la infància des de fa 75 anys, organitza unes xerrades sobre diferents temes del món dels nadons i infants i puericultura en general. En la xerrada del dimecres vinent, 20 de gener, de sis a set de la tar-

da, la infermera de l’Hospital de Sant Joan de Reus, Tere Godall, resoldrà dubtes dels pares i ma-res sobre les cures dels nadons. En la trobada, que es realitza per ajudar als progenitors en la tasca de cuidar i educar els seus fills, es parlarà de la higi-ene i el bany diari, alimentació, passeig, seguretat a la llar, com-portament i salut del nadó. Els assistents rebran un obsequi en acabar la xerrada, que és gratuïta. Per participar-hi, cal inscriure’s enviant el nom i te-lèfon a ninsboqué@telefonica.net, trucant al 977 75 11 11 o bé visitant la botiga on se celebrarà la conferència al carrer Batan, 6.

INFANTIL

Boqué Nins Petits ofereix un xerrada sobre les cures del nadóBoqué des del primer dia de la teva vida

Catalunya registra un nou rècord amb 954 trasplantaments el 2015Salut apunta que l’augment de la donació de cadàver ha permès assolir aquesta xifra

SALUT

ACNEls hospitals catalans van ba-tre l’any 2015 el seu rècord en nombre de trasplantaments amb 954, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Aquesta activitat segueix si-tuant Catalunya dins els ín-dexs capdavanters d’arreu del món. L’augment de la donació de cadàver ha permès assolir aquesta xifra ja que els 256 donants cadàver vàlids del 2015 representen una taxa de donació de 34,1 donants per milió de població, la millor xi-fra dels últims sis anys, segons el Departament de Salut. Els trasplantaments que més van augmentar són els cardíacs amb un 17,9%. Concretament, se’n van fer 66, és a dir, deu més que el 2014.

Els trasplantaments pancre-àtics també van experimentar un augment, concretament del 15,8%, passant dels 19 del 2014 als 22 del 2015. El Clínic és l’hospital de tot l’Estat que

més trasplantaments d’aquest tipus ha fet durant el 2015, ar-ribant a la xifra de 21.

En tercer lloc, els trasplan-taments que més han aug-mentat han sigut els de ronyó amb un creixement del 7,1%. S’ha passat dels 604 el 2014 als 647 el 2015.

Pel que fa als trasplanta-ments hepàtics, l’activitat s’ha mantingut estable i l’any pas-sat es va fer un trasplantament menys que el 2014. Del total de trasplantaments -161-, deu són de donant viu.

En canvi, l’activitat de pul-mó ha disminuït lleugera-ment. L’any 2015 es van fer nou trasplantaments menys que l’any anterior. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron se-gueix sent el centre de l’Estat que més trasplantaments de pulmó fa.

Les xifres rècord de tras-plantaments a Catalunya s’han assolit gràcies a l’aug-ment de la donació de cadàver, segons ha apuntat el Departa-

ment de Salut. Els 256 donants cadàver vàlids del 2015 repre-senten una taxa de donació de 34,1 donants per milió de població i és la millor xifra dels últims sis anys. Aquesta dada és fins a cinc punts superior a l’obtinguda al 2014, amb una taxa de 29.

El departament puntualit-za que l’augment de la dona-ció ha estat possible gràcies a tres factors. D’una banda, pel creixement de les autoritza-cions de donació per part de familiars -les negatives han baixat un 6% respecte l’any 2014, sent d’un 14% a l’any 2015 (dades provisionals). En segon lloc, per l’obtenció de més donants en mort encefà-lica -187, un 2,7% més que al 2014-. Per últim, per l’incre-ment –un 91,7%, equivalent a 69 casos- de la donació en asistòlia controlada (malalts terminals d’algunes patologies ingressats a l’hospital que mo-ren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca).

Raspall de dents Sonicare per a infants de Philips

PROPOSTES

Rentar-se les dents és molt important en l’etapa infantil i juvenil, per aquesta raó Philips presenta el seu Sonicare for Kids. Aquest raspall elèctric està pensat per a infants a partir de 4 anys. Ofereix una eli-minació màxima de la placa, tecnologia sònica, adhesius personalit-zables i eines educatives perquè el raspallat sigui divertit.

RedaccióConèixer més de prop el món de l’aromateràpia serà possi-ble a Arrels Teràpies Naturals. El centre tarragoní ha organit-zat pel pròxim dissabte 6 de febrer a les 13 hores una xerra-da gratuïta, a càrrec de Roser Tarafa, i el 5 i 6 març realitzarà un curs sobre la matèria.

Des d’Arrels expliquen que l’aromateràpia inclou totes les dimensions de la persona: físi-

ca, mental, emocional, espiri-tual i energètica. Els professi-onals del centre afegeixen que quan inhalem els olis essenci-als que s’apliquen en aquesta tècnica, el cervell segrega neu-rotransmissors que relaxen o estimulen el sistema nerviós i restauren el flux energètic del cos. Per aquest motiu, l’aro-materàpia es presenta com una molt bona eina per sanar hol·lísticament l’ésser humà.

ESTABLIMENT RECOMANAT

La sanació a través dels aromes naturals, al centre Arrels

Page 28: 15 de gener de 2016

28 diarimés 15/01/2016 DEFUNCIONSTarragonaDolors Pérez Gondolbeu. Ha mort als 82 anys. El seu funeral serà avui a les 11 h. a la parròquia de Sant Francesc.Manuel Luque Mejías. Ha mort als 83 anys. El seu funeral serà avui a les 15:30 h. a la parròquia de Sant Fructuós.José Tomás Arrieta Leoz. Ha mort als 65 anys. El seu funeral serà avui a les 15 h. al cementiri de Tarrago-na.Nerea Martínez Pérez. Ha mort als 22 anys. El seu funeral serà avui, a les 11 h. a Vilallonga del Camp.Antonio Martínez Martínez. Ha mort als 78 anys. El seu funeral serà avui a les 16:30 h. a la parròquia de Sant Feliu de Constantí.

ReusRamon Bergadà Farré. Ha mort a l’edat de 65 anys. El seu funeral serà avui a les 9h a l’església de la Puríssima Sang.Providència Borrell Cros. Ha mort a l’edat de 60 anys. La seva cerimònia de comiat serà avui a les 15:30h al Tanatori.

VilaplanaGlòria Ferré Artal. El seu funeral serà avui a les 13h a Vilaplana.

DEFUNCIONS

Page 29: 15 de gener de 2016

2915/01/2016 diarimésSERVEISAVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Pau, Maür, Plàcid, Miquees, Efisi i Secundina.

URGÈNCIESBombers .........................................................................112Emergències ...................................................................112Urgències (Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977 79 45 79Policia local .................................................... 977 79 45 66Centre d’Assistència Primària (CAP) .............977 36 30 74SALOUAjuntament.................................................... 977 30 92 00Policia local .................................................... 977 30 92 12VILA-SECAAjuntament.................................................... 977 30 93 00Policia local .....................................................977 30 93 16Ambulatori ..................................................... 977 39 40 27TORREDEMBARRAAjuntament.................................................... 977 64 00 25CAP ................................................................. 977 64 38 09Policia local .................................................... 977 64 60 05

TELÈFONS D’INTERÈS

CINEMA. CartelleraTELEVISIÓ. Programació

06:00 Notícies3/2408:00 Elsmatins13:29 EspaiTerra14:00 Telenotíciescomarques14:30 Telenotícies15:39 Cuines15:47 LaRiera16:38 Divendres19:18 ElFaro,cruïlladecamins20:13 Elgrandictat21:00 Telenotícies21:58 Zonazàping22:36 Lagranpel·lícula:

L’òrfena00:33 Pel·lícula:MalsonaElm

Street.L’orígen02:03 Ritmesal’estudi03:03 Jazzal’estudi04:03 Bluesal’estudi05:04 Jazzal’estudi

TV312:08 Thalassa12:29 ElsEstatsUnitsdesdel’aire13:21 Ataula13:48 Lacuinapopularde

Tailàndia14:13 SarahWienerinAustria14:56 L’aventuradeljaguar15:42 RayMears16:30 Tempsdeneu17:02 Parcsperatotesles

estacions...17:26 Ataula17:55 Bàsquet20:00 EsportClub21:00 Dakar201621:45 Bàsquet22:31 Zonazàping23:00 Efectivament00:05 324Esports00:28 Dakar2016

ESPORT 312:16 Léonard12:53 LazyTown13:44 ShinChan14:58 Doraemon,elgatcòsmic16:09 L’abellaMaia17:00 Olivia17:59 Mic18:32 ElsgermansKratt19:14 Dinàmiks19:40 Super320:02 TomiJerry20:57 BoladeDracZKaiCANAL 3321:22 LaRiera22:04 Tria3322:08 Riuavall23:01 Tria3323:19 Cronos01:15 Catmúsica

CANAL SUPER3

06:00 Noticias24H06:30 Telediariomatinal08:30 LosdesayunosdeTVE10:05 Lamañana13:20 Torresenlacocina14:00 Informativoterritorial14:30 Corazón15:00 Telediario116:25 Acacias3817:25 Seishermanas18:20 Centromédico18:50 Estoesvida19:35 Españadirecto20:30 AquílaTierra21:00 Telediario222:05 Cine:‘Matrimonio

compulsivo’23:50 Cine:‘Reacciónencadena’01:25 Cine:‘Pánicoenel

Concorde’

TVE106:15 Lasnoticiasdelamañana09:00 Espejopúblico12:20 KarlosArguiñanoentu

cocina12:45 Laruletadelasuerte14:00 LosSimpson15:00 Noticias15:45 Deportes16:00 Eltiempo16:30 Amaresparasiempre17:30 ElsecretodePuenteViejo18:45 Ahoracaigo20:00 ¡Boom!21:00 Noticias21:30 Deportes21:40 Eltiempo22:00 Tucaramesuena02:30 Comprandoencasa

ANTENA309:30 Aquíhaytrabajo10:00 Documental11:00 Españaentreelcieloyla

tierra12:00 Mañanasdecine:‘K2’13:50 ApuntoconLa214:50 Españaarasdecielo15:45 Saberyganar16:20 Grandesdocumentales18:00 Jaraysedal18:30 Elescarabajoverde19:00 Tardesdecine:‘Tunkael

guerrero’20:20 TVemos21:00 Imprescindibles22:00 Lasuerteentusmanos22:20 Historiadenuestrocine:

‘Nadiehablarádenosotrascuandohayamosmuerto’

00:45 Documaster

TV2

07:00 ElzappingdeSurferos08:35 Ciudadesbajotierra09:30 Elúltimopoliduro10:30 AlertaCobra14:00 NoticiasCuatro14:55 Eltiempo15:10 DeportesCuatro16:00 Hawai5.018:30 Lasreglasdeljuego20:05 NoticiasCuatro21:00 DeportesCuatro21:20 Eltiempo21:30 GymTony22:00 ElBlockbuster:‘ThePrince’23:35 CineCuatro:‘Setup’01:05 Grimm02:45 PuroCuatro04:00 Latiendaencasa05:15 Mitelemúsica05:40 PuroCuatro

CUATRO06:00 Minutosmusicales07:15 ¿Quiénviveahí?09:05 Crímenesperfectos10:30 Lasprimeras48horas11:30 Historiascriminales12:20 Alrojovivo14:00 LaSextaNoticias14:55 Jugones15:30 LaSextaMeteo15:45 Zapeando17:15 Másvaletarde20:00 LaSextaNoticias20:45 LaSextameteo21:00 LaSextaDeportes21:30 LaSextacolumna22:30 Equipodeinvestigación02:15 Juegaconel804:00 Minutosmusicales

LA SEXTA06:30 InformativosTelecinco08:55 Elprogramade

AnaRosa12:45 Mujeresyhombresy

viceversa14:20 Cámbiame15:00 InformativosTelecinco15:35 Deportes15:50 Eltiempo16:00 Sálvamelimón17:00 Sálvamenaranja20:15 Pasapalabra21:05 InformativosTelecinco21:35 Deportes21:45 Eltiempo22:00 SálvameDeluxe02:30 WorldSeriesofPoker03:20 PremierCasino,laruleta

VIP05:00 Fusiónsonora

TELECINCO

14:30 Lasetmanamira’t15:00 Notíciesmigdia15:30 AxD(cultura)16:00 Notíciesmigdia16:30 Picalletres17:00 Notíciesmigdia17:30 AxD(cultura)18:00 Notíciesmigdia18:30 AvuiCambrils19:00 Notíciesenxarxa19:30 Esportsenxarxa20:00 Notíciesvespre20:30 Lasetmanamira’t21:00 Notíciesvespre21:30 AxD(cultura)22:00 Notíciesvespre22:30 AvuiCambrils23:00 Notíciesvespre23:30 AxD(cultura)00:00Notíciesvespre

CANAL REUS TV07:00 ElmónaRAC109:30 Televenda12:45 Justforlaughs13:30 Arucitys17:00 Trencadís19:30 8aldia22:35 Elhamster23:10 Grancinema:Corazonesde

hierro

PARAmOUNT ChANNEL10:45 Cinexpress11:41 ElLute,caminaorevienta13:59 ElpríncipedeBelAir15:31 Másquecine16:00 ZeusyRoxana17:57 Elhombrequematóa

LibertyValance20:25 Másalládelvalor22:30 Libertadparamorir

8TV13:00 Auditori1.214:00 Notícies1214:30 Auditori1.215:30 A4passes16:00 Notícies1216:30 Reemissió18:00 Notícies1218:30 Auditori1.219:30 EsportsenXarxa20:00 Notícies1220:30 La7manaCampde

Tarragona21:00 GaudeixlaFesta21:30 LaBarcadel’Andreu22:00 Notícies1222:30 La7manaCampde

Tarragona23:00 GaudeixlaFesta23:30 LaBarcadel’Andreu00:00Notícies12

TAC 12

L’HORÒSCOP

Podries veure’t obligat a defensar els teus interes-sos amb relació a un negoci. Estàs bastant distanciat aquests dies de la parella.

21/03 al 20/04

Les noves iniciati-ves podrien acos-tar-se a la prospe-ritat que desitges. Una circumstàn-cia et permetrà conèixer algú que t’interessa.

21/04 al 21/05

Has de realitzar molts esforços per aconseguir la consolidació de la teva posició labo-ral. Escolta aten-tament la teve pa-rella.

22/05 al 21/06

La teva economia és darrerament una mica més es-table, per la qual cosa pots plan-tejar-te fer una compra molt im-portant.

22/06 al 23/07

Has realitzat els esforços neces-saris per acostar-te a les teves me-tes. Algú podria estar sentint una creixent obsessió per tu.

23/11 al 21/12

Les millors virtuts internes sortiran a la llum per fer front als proble-mes. Podries ini-ciar una relació que arribarà a ser molt duradora.

22/12 al 20/01

D u r a n t t o t a aquesta jorna-da podries acon-seguir un avanç significatiu cap a algun dels teus darrers objectius professionals.

21/01 al 19/02

Afrontaràs obli-gacions ineludi-bles, la qual cosa serà especial-ment àrdua avui. Algú que t’agrada no resultarà ser com esperaves.

20/02 al 20/03

Possiblement ne-cessites transi-tar nous rumbs en l’àmbit labo-ral. Comparteixes nous objectius al costat de la per-sona que estimes.

24/07 al 23/08

Demostraràs una gran habilitat en certa activitat o tasca que t’han encomanat. Es-força’t per com-prendre la perso-na que estimes.

24/08 al 23/09

El suport de cer-tes persones del teu voltant serà fonamental per-què concretis al-guna idea o pro-jecte que tens al pensament.

24/09 al 23/10

Trobaràs accep-tació cap a una de les teves idees en l’àmbit professi-onal. Reuniràs el valor suficient per parlar amb qui t’ha enlluernat.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

AGENDA

TARRAGONA. Literatura: «Presentació del llibre ‘Blitz’, de David Trueba». A les 19h a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona.

REUS. Teatre: «Diàleg de finestres acabades d’orbir, de la Companyia El Trole». A les 20.15h a la Sala Santa Llúcia.

CAMBRILS. Taller: «Tastets TIC: Formació eBiblio». A les 18h a la Biblioteca Municipal.

EL VENDRELL. Exposició: «Terra Nullius, Terra de Ningú». Inauguració, a les 20h a la Sala Portal del Pardo.

CONSTANTÍ. Festiu: «Pregó de Festa Major». A les 19h al Pavelló Poliesportiu.

FARMÀCIES

TARRAGONA:- Ciutat, Rosa M. i Molero, Helena - Urb.La Granja, Gran Canaria, 11 (Torreforta) - 977.54.31.89 (Diürn)

- Espadaler Gamissans, Montserrat - Major, 14 - 977.22.83.80 (24 hores)

REUS:- Peidro Jordà, Mª Victoria - Escultor Rocamora, 1 - 977757301 (Diürn)

- Guillén-Navàs-Sentís-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 hores)

TARRAGONA / OCINE TARRAGONA 1StarWarsVII:eldespertardelaforça matinaldg:12:101Padrespordesigual 16:00-18:00-20:001Losjuegosdelhambre:Sinsajo2 22:002Joy 16:00-18:15-20:30-22:45/matinaldg:12:153Navidades,bienoenfamilia? 16:003StarWarsVII-3D- 22:004CarlitosySnoopy:lapelículadePeanuts matinaldg:12:154Incidencias 16:004SteveJobs 18:00-20:20-22:405Maggie 16:00-18:00/matinaldg:12:005Legend 20:00-22:30/golfadvids:00:306StarWarsVII:eldespertardelafuerza 16:00-18:30-21:30/golfadvids:00:157Ochoapellidoscatalanes 16:00-18:15-20:30-22:40/matinaldg:12:00

/golfadvids:00:458Eldesafío 16:00-22:35/golfadvids:00:458Pointbreak(sinlímites) 18:15-20:309ElmellamóMalala matinaldg:12:159StarWarsVII:eldespertardelafuerza 17:30-20:00-22:4010-AtmosStarWarsVII:eldespertardelafuerza 17:00-19:45-22:30/matinaldg:12:0011HotelTransilvania2 16:00/matinaldg:12:0011Palmerasenlanieve 17:45-20:45/golfadvids:23:4512Avionesdepapel matinaldg:12:0012CarlitosySnoopy:lapelículadePeanuts 16:00-18:00/matinaldg:12:0012Elpuentedelosespías 19:45-22:3013Lachicadanesa 16:00-18:15-20:30-22:45/matinaldg:12:00/golfadvids:00:4014ElviajedeArlo 16:15-18:15/matinaldg:12:1514Losodiososocho 18:15-20:30/golfadvids:23:4515Palmerasenlanieve 16:15-19:15-22:1516Losodiososocho 16:15-19:20-22:3016Losodiososocho 16:00-19:05-22:152Joy-dimartsversióoriginal- 22:454SteveJobs-dimartsversióoriginal- 20:2013Lachicadanesa-dimartsversióoriginal- 18:1516Losodiososocho-dimartsversióoriginal- 19:05

YELmO PARC CENTRALCarlitosySnoopy:LapelículadePeanuts diariamentexceptedsidg:17:40/ds:16:30

/dg:15:30-17:40Eldesafío(Thewalk) dg:16:10Elpuentedelosespías dg:15:40ElviajedeArlo dsidg:15:30Joy 17:30-20:00-22:30Lachicadanesa diariamentexceptedgidt:17:00-19:30-22:00

/dg:00:30-17:00-19:30-22:00/dt:17:00-22:00LachicadanesaV.O.S.E. dt:19:30Losodiosos8diariamentexceptedsidt:18:30-21:45/ds:15:45-19:00-22:15/dt:18:30Losodiosos8V.O.S.E dt:21:45Lospescadoresdeperlas ds:18:55Ochoapellidoscatalanes diariamentexcepteds:21:40/ds:22:25Padrespordesigual diariamentexcepteds:19:40/ds:15:45Palmerasenlanieve 18:30-21:40Pointbreak(Sinlímites) dg:00:35StarWars:Eldespertardelafuerza:EpisodioD diariamentexceptedsidg:18:45-21:30

/ds:16:00-18:45-21:30/dg:00:15-16:00-18:45-21:30

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1Padrespordesigual dsidg:16:00-18:15/laresta:18:151Pointbreak(sinlimites) 20:20-22:30/dvids:00:402Joy dv:18:10-20:30-22:45/dsidg:15:55-18:10-20:30-22:45

/dladj:17:30-20:00-22:203CarlitosySnoopy:lapeliculadePeanuts dv:18:00/dsidg:16:00-18:00/dladj:17:303Palmerasenlanieve dv,dsidg:20:003Eldesafio(thewalk) dvids:23:003StarWars:eldespertardelafuerza dladj:19:15-22:004Losodiosos8 dv:19:00-22:00/dsidg:16:00-19:00-22:005Palmerasenlanieve dv:19:00-22:00/dsidg:16:00-19:00-22:00

/dladj:18:30-21:306StarWars:eldespertardelafuerza dv:19:15-22:15/dsidg:16:15-19:15-22:15

/dvids:00:406Losodiosos8 dladj:18:00-21:307ElviajedeArlo dsidg:16:00/dladj:18:007Ochoapellidoscatalanes dv,dsidg:18:00-20:00/dladj:20:007Elpuentedelosespias 22:00/dvids:00:308SteveJobs dsidg:15:50-18:10/laresta:18:108Losodiosos8 20:30/dvids:23:309Incidencias dsidg:16:00/dladj:18:009Lachicadanesa dv,dsidg:18:00-20:15-22:30/dladj:20:15-22:30/dvids:00:4010Lachicadanesa dsidg:16:0010StarWars:eldespertardelafuerza 18:1510StarWars:eldespertardelafuerza-3D- 21:00/dvids:00:00

REUS / REUS PALACE (Mésinformacióaltelèfon977776638)CarlitosySnoopy 16:00Joy 20:30-22:35StarWars 16:00-18:00Palmerasenlanieve 18:30-22:00Los8odiosos 16:00-19:00-22:00Maggie 16:00-18:15-20:30-22:30Noesmitipo 16:00-18:15-20:30-22:30

EL VENDRELL / OCINE (OCINE.902170831/977660778)Lachicadanesa matinaldg:11:50/15:45-18:00-20:15-22:30/golfadvids:00:45StarWars:eldespertardelafuerza matinaldg:11:45/16:00-19:00-22:00

/golfadvids:00:30CarlitosySnoopy matinaldg:12:15/16:15-18:158Apellidoscatalanes 20:15-22:15/golfadvids:00:15HotelTransilvania2 matinaldg:12:15Padrespordesigual 16:15-18:15Poitbreak 20:15Elpuentedelosespias 22:30Atrapalabandera matinaldg:12:15SteveJobs 15:45Joy 18:00-20:15-22:30/golfadvids:00:45Losodiososocho matinaldg:11:45/16:15-19:15-22:15Palmerasenlanieve matinaldg:11:40/16:30-19:30-22:30ElviajedeArlo matinaldg:12:00/16:00StarWars:eldespertardelafuerza-3D- 18:00Losodiososocho 20:30/golfadvids:23:45

VILALLONGA DEL CAmP / de Cinema del Centre Recreatiu StarWars:elrenacerdelafuerza ds:19:30-22:00StarWars-lasessiódeles19:15ésen3D- dg:16:45-19:15

Page 30: 15 de gener de 2016

30 diarimés 15/01/2016 CLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• Venda

Tarragona

Particular vende Piso en San Salvador para entrar a vivir. Reformado, amueblado, electrodomésticos, calefacción, Gas, A/A, 3 dormitorios, amplia terraza cerrada, 1 baño. Piso in-termedio, buen entorno, frente al CAP. Precio: 50.000 euros. Tel. 629.449.076

Pis c/ Pere Martell, 3 habi-tacions, ascensor, solejat. Preu a convenir. Tel. 649.844.502

Piso la Pineda. 3 habitaciones, 2ª línea playa. 135.000€ nego-ciables. Tel. 636.357.932 (Sólo mañanas).

• Lloguer

Tarragona

Pobla de MafuMet-c/ Serra d’Or, pis semi-nou de 2 dormi-toris, sala-menjador amb terrassa, cuina amb vitro, 2 bany, armaris encastats, exterior, assolellat, as-censor, moblat i comunitat inclo-sa. 400 €/mes. nouhabitatcon-fort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

c/ Mendez núñez, pis reformat de 2 dormitoris + 1 vestidor, sala-menjador amb balcó, 2 banys, cuina officce amb vitro, exterior, sol. Comunitat inclosa 450 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Pons d’icart, pis reformat de 1 dormitori, menjador amb balcó, cuina amb placa eléctrica, 1 bany, armaris encastats, amb mobles i ascensor . Comunitat inclosa 350 €/mes (a partir 30-01-16) nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

aPodaca, Pis seMi-nou de 2 dormitoris, sala-menjador amb balcó, cuina americana, 1 bany, ascensor, calefacció, a/condicio-nat, exterior, assolellat , amb mo-bles. Comunitat inclosa. 450 €/mes (a partir 30-01-16) nouha-bitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

unio, Pis de 2 dorMitoris, sala-menjador amb balcó, cuina, 1 bany, 1 servei, exterior, ascen-sor, calefacció a gas, assolellat. Comunitat inclosa 400 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

sant Pere-el serrallo, Pis re-format de 2 dormitoris, sala-menja-dor, cuina americana, 1 bany, bom-ba de fred/calor, exterior, assolellat i amb traster al terrat. Comunitat inclosa 300 € - nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Altrespoblacions

reus-Mas iglesias, pis adaptat de 1 dormitori, parking i traster, per majors de 65 anys o grau de minus-valia. 295€/mes nouhabitatconfort.com Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

alforja, Pis seMi-nou de 2 dormitoris, sala-menjador amb terrassa de 30 m2, cuina amb vitro, 1 bany, calefacció, ascensor, pk i comunitat inclosa. 350 €/ mes. nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

vila-seca-alfons i, (zona castell) duplex semi-nou de 4 dormitoris, sala-menjador amb terrassa, cuina officce amb vitro i galeria, 2 banys, armaris encas-tats, calefacció, a/condicionat, ascensor, exterior, assolellat i amb traster. Zona comunitària amb piscina, (pàrquing opcional) Comunitat inclosa 600 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Perafort c/ solans, Pis semi-nou de 2 dormitoris, sala- menjador amb balcó, cuina americana amb vitro, 1 bany, calefacció, moblat, pàrquing i comunitat inclosa. 360 €/ mes. nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Venda Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

s.P.-s.P. Pàrking gran da-vant Universitat. 18.000€. Tel. 635.519.405

Lloguer Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

TREBALL

es necessita Personal amb experiència en el sector de la hoteleria, per al departament d’atenció al públic. Interessats enviar curriculum a [email protected]

es necessita oficial. Xapista cotxes. Tel. 977 34.11.62

busco trabajo cuidar perso-nas mayores. Tel. 666.025.750

se Precisan teleoPerado-ras para el Dpto. de Call Center, sueldo fijo, alta en la seguridad social, turno media jornada. Lo-calidad Reus (Tgn). Interesados llamar Tel. 977 010.410

REFORMES

albañileria. Realizamos toda clase de trabajos. Presupuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tels. 609.240.935/ 636.05.37.55 /977 54.12.34

carPintero, ebanista. Eco-nómico. Tel: 693.775.316

ENSENYAMENT

clases de francÉs. Nativa con experiencia. TARRAGONA. Tel. 977 22.63.63 / 977 23.46.31

AMISTAT

agencia uribet. Encontrar amistad o pareja. Psicología so-cial. Tel. 671.327.565

PROFESSIONALS

taPicero ráPido, econóMi-co. clásico profesional. Mue-bles hostelería. Tel. 691.586.879

Pintor, albañil. TEL. 600.776.788

MOTOR

urge vender coche 4x4 Mit-subishi Montero, 7 plazas, 4.500€. Tel. 625.431.641

TAROT

Maestro tourena solucio-na todos problemas: amorosos, enfermedades, trabajo, impoten-cia sexual. ¡¡Resultados 2 días!! Tel. 610.324.179

tarot carla. Sólo necesito fecha de nacimiento. Te atiendo personalmente. Precio máx: red fija 1.21€/min. – red móbil 1,51€/min. 806.517.132

vidente MarÍa. tarot y Pén-dulo. ¡¡Te aclaro tus dudas!!. Tel. 680.868.990

ALTRES

arQuitecte, cèdules d’habitabilitat, certificats eficiència energètica, des de 85€+IVA. Tel: 657.989.467

coMParto desPacho para consulta de Psicología, Pedagogía o similares. Tel. 655.443.394

venc llenYa d’olivera. es ven feMs. tel. 630.347.036

MASSATGES

natalia. Masaje Profesio-nal erótico. Económico. Dis-creto. Salidas. Final feliz… a tu gusto. Tel. 628.892.397 –SALOU–

Masajes anales, testicula-res. Mejicana. Particular. Tel. 645.390.735

Masaje teraPeutico, sensi-tivo. 22€ (Zona Joan XXIII) Tel. 647.757.630 ¡¡REPETIRÁS!! LIDIA.

catalana Madurita. Masajes profesionales. Final feliz. Tarrago-na. Tel. 688.212.405

RELAX

catalana universitaria No profesional. Y amigas. Pla-cer en privado… SEGUR. Tel. 653.103.491

alQuilo habitaciones por horas en Reus. Suites conforta-bles para relax, especial pare-jas. Climatizado y discreto. Tel. 615.383.697

¡¡¡nenas guaPas!!! ESPAÑO-LAS, LATINAS. Tarragona. Tel: 977 21.26.12

Preciosa jovencita. servi-cios coMPletos. Sin prisas. Francés, besitos, ducha erótica y más… Discretísimo. Placer 100%. Reus. Salidas. Tel. 699.242.637

“rubia fiestera” 20€. Tel. 625.837.798 –REUS-

sarral. chica esPañola Dis-creto. 10-20.30h. Tel. 669.436.810

casa nicol 30€. Reus. Tel. 698.788.062

reus. MaritXell catalana, ma-dura. Tel. 688 313 590

casa susana. Jovencitas, ma-duritas. Todo. Griego. 20€. Tel. 977 32.15.68

señora 52. vendrell. Tel. 683.100.761

MaritXell brasileña. Reus. ¡¡¡Nueva!!!. Tel. 658.237.230

Privado. discreto. reus. Ma-dre e hija. Tel. 672.872.216

novedad!!! tetona cachon-da alejandra. Vicio, placer 24h. Tel. 638.303.969

Madurita Y jovencita. Francés completo. 20€. Tel: 646.240.223

casa Pili. Las mejores chicas!!! Reus. Tel. 633.805.896

MuñeQuita chocolate. Dulce masaje 25€ completo. Reus. Particular. Tel. 631.876.964

5 aMiguitas... Jugosas y com-placientes. Todos servicios. Tarra-gona. Tel: 688.371.824

¡¡¡novedad!!! soraYa árabe. Viciosa juguetona. 24hrs. Tel. 636.737.720

¡¡novedad!! jovencita, fieste-ra, sexy. karen 22 añitos, el pla-cer que buscas… Tel. 688.421.075 -24h-

Madurita. recibo sóla. Máxima discreción. Tel. 698.390.293

inÉs 45a. Citas ocasionales. Discreción. Tel. 678.956.345

tina abuelita ardiente. Tel. 604.271.029

¡segur eli! Madurita brasi-leña. Fiestera, besucona. Tel. 672.503.016

suPerPechos. Preciosa jo-vencita. Tel. 634.838.843 REUS

busco alQuiler piso para ma-sajes. Tel. 609.963.979

tarragona ¡¡novedad cris-tal!! Jovencita, cariñosa, besuco-na, pechugona. Tel. 604.220.896

lisa canaria 23 años. danie-la española. Penetración sin goma. Tel. 688.200.059

verónica rusa madurita. Reus. Tel. 688.416. 679

anastasia esPañola. 40€ 1H. Tel. 642.172.192

jove catalana universita-ria. No profesional. Chalet pri-vado. CREIXELL. Tel: 691.087.230

Madura atractiva: Discre-to, privado. Horas concertadas de 11-19h. Tel. 635.365.209 -LA PINEDA-

140 Pecho 20€. Pequeña meji-cana. Tel. 622.357.275

¡¡novedad!! Mulatita cuerpo precioso. 20€. Tel. 653.561.100 –REUS-

francesa. Masajista di-PloMada. Servicios hasta final ...con chocolate!!!. REUS. Tel: 632.794.912

fina cordobesa. Madurita. Reus. Tel: 622.856.384

jovencita a partir de 20€. Tel. 642.044.059 – Salidas –

casa ana. Todo de todo. Reus. Tel: 659.377.652

MarÍa Madurita, masajis-ta. Todos servicios. Reus. Tel: 640.093.268

elisa. Particular. Máxima dis-creción. Reus. Tel. 688.361.082

MarÍa cariñosa. reus. Tel. 634.150.513

Masaje en caMilla, estimu-lación anal. Final feliz. 30€. Tel. 628.068.257

transeXual aMa dulce. Dis-creto. Tel: 631.535.337. El Vendrell.

abuela seXY. “30€”. Tarragona centro. Tel. 615.480.455

MatriMonio real. Masaje 4 manos en camilla. Final feliz. 50€. Tel. 672.918.056

VENTA ObrA NuEVA EN plENO cENTrO dE TArrAgONA. comte de rius, al lado de la rambla. 125m2 útiles, 4 habitaciones y 2 baños. con solárium. Más información en 977.2147.13

SE AlQuIlAN pISOS NuEVOS EN TArrAgONA.

pisos exteriores de 1 a 4 habitaciones en el

complejo royal Tarraco, cercano a la universidad.

gimnasio y piscina. comunidad incluida.

parkings desde 25€/mes. descuento para residentes

en el gimnasio. desde 450€/mes. 977.21.47.13.

royal.promysa.com

ATENcIóN INVErSOrES, VENTA dE pISOS NuE-VOS exteriores de 1 y 2 dormitorios en Tarrago-na ciudad. desde 75000 euros. rentabilidades anuales entre el 5% y hasta el 6,5% solo por renta. Tasa de ocupa-ción superior al 90%. Excelente inversión. po-sibilidad de comprar el piso vacío o con in-quilino y contrato de obligado cumplimiento. 977.21.47.13

Se hacen todo tipo de mantenimien-to, colocación de osmosis, descalci-ficadoras, electri-cidad, fontanería, carpintería, contra-incendios, pintura.Tel. 615891932

SE AlQuIlA dESpA-cHO-OFIcINA en el vivero empresarial del complejo royal-Tarraco. El vivero dis-pone de 13 oficinas de distintos tama-ños, salita de espera, sala de reuniones, baños y parking. Es-pacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. par-king incluido. dere-chos especiales para el complejo deporti-vo. desde 150€/mes. 977.21.47.13

VENdA plAçA dE pArQuINg c/Violant d’Hongria, 9 de Sant pere i Sant pau. Tel. 619.802.730

tarot y videnciaconsultas las 24h.

806 499 500visa 960038896

sólo mayores 18 añosleandro hernández, urb. el bosque, 363

46370 chivaPrecio máx. red fija 1.21

y red movil 1,57 euros/min.

SArA ESpAÑOlA-guapa, completa.Excelente trato.Apartamento

privado.cAMbrIlS. 634.624.182

precisamos perso-nal con autonomia por horas, del sec-tor y no menos de 10 años, montando mueble hogar. con o sin camión de re-parto. Área de mo-vilidad Tarragona y comarca. -- Mandar teléfono contacto -- correo:

[email protected]

MONTAdOr

Mobiliario para re-parto sofás a do-micilio, con camión propio. se precisa para la provin-cia de Tarragona

--Mandar teléfono contacto-- correo:

[email protected]

TrANSpOrTE

VENTA dE lEÑA NIZA-------------------------------

lEÑA dE grAN cAlIdAd

ENcINA, OlIVO, AlMENdrO.

MuY buEN prEcIO

--------------------------------TElS: 645 454 675

691 663 847

ES VEN cENTrE dE

FISIOTErÀpIA EN

FuNcIONAMENTTEl. 620 091 046

rEuS. AlQuIlO pEQuEÑO AlMAcÉN. Fácil aparcamiento.

40€. Tel: 666.140.989

Page 31: 15 de gener de 2016

3115/01/2016 diarimésCLASSIFICATS

Page 32: 15 de gener de 2016

32 diarimés 15/01/2016 A L’ÚLTIMA

SUDOKU

Nivell mitjà

Nivell fàcil

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

13º

Estat del celCel serè o poc ennuvolat en conjunt pel pas de bandes de núvols mitjans. A més, fins a primera hora del matí estarà mig o pun-tualment molt ennuvolat al litoral i prelitoral central i sud de la Costa Brava, i a partir de migdia creixeran nuvolades al quadrant nord-est i en altres punts del Pirineu i Prepirineu.

PrecipitacionsS’esperen nevades al vessant nord del Pirineu, que seran inter-mitents al centre de la jornada. Fins les primeres hores del matí s’esperen ruixats dispersos al litoral i prelitoral central i sud de la Costa Brava, que a partir del migdia i fins al vespre afectaran de nou aquesta zona i aïlladament altres indrets de l’interior del quadrant nord-est, del Pirineu i del Prepirineu. Les precipitaci-ons seran febles en general i puntualment moderades.

EL TEMPS

5ºMàxima Mínima

L’ACUDIT Napi

Anna FortunyLes ganes de continuar co-neixent món i la possibilitat de cursar un màster d’un any a l’estranger han permès que la reusenca Sandra Álvarez visqui a Suècia. Fa cinc mesos que cursa un màster en Bioin-formàtica a les universitats de Högskolan i Skövde. L’estudi-ant, graduada a la URV, diu que l’experiència és molt positiva.—Quina va ser la seva primera impressió? —En general, adonar-me que tot estava molt ben cuidat i que la gent era molt respectuosa. Encara que, al principi, veus car-tells i anuncis en suec i creus que tindràs problemes per comuni-car-te, te n’adones que tothom domina l’anglès i et sents com a casa.—Quines són les principals di-ferències?—El temps. Durant els mesos d’agost i setembre no es notava tant, però ara amb l’hivern tens la sensació que ja és de nit i no són ni les cinc de la tarda. Pel que fa als costums, aquí és molt important treure’s les sabates abans d’entrar a casa d’algú, sinó es considera molt irrespectuós. Fins i tot, abans d’entrar a un gimnàs o centre d’oci t’has de descalçar! A més, tot tanca i aca-ba molt més aviat que a Catalu-nya. En general, la vida és menys estressant i més relaxada. Les festes no acostumen a allargar-se més de les dues de la matinada,

tot i que també comencen molt abans.—Quins són els indrets més ca-racterístics?—Personalment, el millor de Skövde és que té paisatges pre-ciosos. Fer una excursió a Billin-gens o als diferents llacs del seu voltant (com Simsjön) és molt recomanable si un és amant de la natura. Si voleu fer una visita cultural podeu anar al kultur-huset, el centre cultural. En el mateix espai hi trobes un teatre, un museu, una galeria d’art, la biblioteca i el cinema. Si visiteu Skövde a finals d’agost, no us podeu perdre el festival gastro-nòmic. Durant dos dies, el centre s’omple de diferents parades de menjar on pots tastar tota mena de plats locals i tradicionals.—Com s’està vivint la crisi?—Aquí sembla que no existei-xi. Tothom fa vida normal i els preus, en comparació amb els sous, no són molt elevats. Trobar feina és molt difícil si no domi-nes el suec, és a dir, si no tens un nivell mínim acreditat. Per tant, si de veritat algú estigués interes-sat a trobar feina a Suècia, hauria de plantejar-se estudiar primer suec abans de demanar-ne.—Li ha passat algun fet curiós?—Els suecs sempre intenten ajudar-te en tot allò que poden i tenen molt present el valor de compartir. De fet, m’he trobat amb gent que, desinteressada-ment, m’han acompanyat al lloc que buscava quan m’han vist

força perduda (fins i tot anant en cotxe), i això s’agraeix molt quan ets nou a una ciutat que no coneixes. No obstant això, el que més em va cridar l’atenció és que acostumen a deixar una capseta damunt de la tanca del seu jardí amb fruites dels arbres que te-nen plantats i que saben que no es menjaran. D’aquesta manera, qualsevol persona que passa per davant, pot agafar-ne si en vol. Quan tornes de la universitat a casa i veus una capseta d’aques-tes, el teu estómac comença a saltar d’alegria!—Quin costum s’emportaria?—Sense dubtar, com a bona amant del cafè, m’enduria el fika. És l’acte de reunir-se per tal de prendre un cafè amb pastes i dolços, ja sigui per a fer un des-cans de la feina o una excusa per quedar amb la teva gent. Des del primer dia, la universitat ha or-ganitzat activitats per als estudi-ants internacionals i val a dir que el fika mai ha faltat!—Què és el que més troba a faltar?—Principalment, la família, els amics i l’escalada en roca. També enyoro el bon temps i veure el sol cada dia!

«Abans d’entrar a casa d’algú altre t’has de descalçar, sinó es considera irrespectuós»

Sandra ÁlvarezDe Reus a Suècia

La reusenca fa gairebé cinc mesos que viu a la localitat de Skövde i està cursant un màster en Bioinformàtica

CEDIDA

La jove reusenca recomana aprendre el suec si es vol trobar feina al país.

Acostumen a deixar una capsa damunt de la tanca del jardí, plena de les fruites que saben que no es menjaran