48
El Clot El Clot Revista de Monistrol de Calders N. 123 Maig 2011

CLOT MAIG 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

n. 123 REVISTA EL CLOT

Citation preview

Page 1: CLOT MAIG 2011

El ClotEl Clot Revista de Monistrol de Calders N. 123 Maig 2011

Page 2: CLOT MAIG 2011

2

Benvolguts lectors

Ja hem deixat enrere el fred de l'hivern i anem altra vegada de cara a l'estiu, la calor, la piscina... Sí, encara queden uns quants dies, però no tants, que el temps passa molt ràpid! Abans que tot això passi, però, repassarem l'actualitat:

Tenim molt a prop unes eleccions municipals, que al nostre poble sembla que podrem triar

entre tres partits diferents. Esperem que els guanyadors (amb pactes o sense) puguin oferir al poble alguna cosa més que el govern autonòmic: Retallades, retallades i més retallades. Així és com ha començat el nou govern del senyor Artur Mas: a la Sanitat, a l'Ensenyament... i ja es veurà fins on arribaran. I cada vegada hi ha més i més empreses que tanquen portes, que redueixen personal... quant fa que parlem d'aquests temes? I quant temps més n'haurem de parlar? Perquè, pel que sembla, no es veu la llum al final del túnel en el qual estem immersos.

Així és com ho vivim aquí, però segurament al Japó tenen encara més motius per queixar-

se després del terratrèmol que van viure el mes de març i que els ha deixat en una situació desesperada, com és el cas de la central nuclear de Fukushima, que ens ha recordat, una vegada més, el que va passar a Txernòbil.

Va, no parlem més d'aspectes negatius i us deixem que gaudiu del nou número d'El Clot

que teniu a les mans!

La Redacció

EditorialEditorialEditorial

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina.

Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet Preu: Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 21 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

e-mail: [email protected] edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

Page 3: CLOT MAIG 2011

3

Què ha passat?Què ha passat?Què ha passat?

ACTES DEL DIA DE LA DONA

El cap de setmana del 5 i 6 de març l'Associació Dit i Fet va celebrar els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona.

Dissabte dia 5 vam iniciar els actes amb la projecció de la pel·lícula "Precious" , un film dur que no va deixar indiferent a cap de les 18 persones que van assistir-hi. Un cop finalitzada la pel·lícula, tot prenent un cafè i unes pastes per acabar d'empassar-nos les emocions viscudes, va sorgir una bona estona de debat entre les valentes que es van quedar. Al vespre més d'una cinquantena de dones, varem

participar del ja tradicional Sopar de la Dona. Aquest cop es va dur a terme a la Masia del Solà on vam poder gaudir de la qualitat i innovació de la seva cuina . Un cop finalitzat el sopar , un bon nombre de les dones que hi van assistir, van prendre possessió del Barral per convertir-lo en una sala de ball on la diversió i les ganes de passar-ho bé van fer que Dones de totes les generacions passessin una bona. Diumenge dia 6 al Centre Parroquial va tenir lloc l'acte més reivindicatiu d'aquesta diada amb la representació per part del duet Delícies de cinc relats acompanyats de saxo sobre dones que són Heroïnes Quotidianes.

ACTE D’HOMENATGE A Mn PERE FRADERA

El diumenge dia 6 de març es va fer al Casal La Salle de Pereres (Veciana) un acte d’homenatge i record de Mn Pere Fradera que ens havia deixat uns dies abans. Una colla de Monistrolencs, amics d’en Pere, van assistir a l’acte que va consistir en el següent: en primer lloc, en un jardí proper al casal i tal i com havia deixat escrit Mn Pere, es va plantar un cedre. Seguidament es va passar un audiovisual bíblic que havia preparat una colla de Calaf. A continuació, al pati del Casal, el Llúpol i la Rabassola (gegants de Monistrol de Calders) van oferir alguns balls amb la música dels grallers de Monistrol. Llavors tothom es va traslladar a l’interior de l’església on des de totes les parròquies on havia estat Mn Pere es van llegir unes paraules de record i agraïment. Seguidament es va celebrar l’Eucaristia i es va poder pregar per ell. I per acabar es van projectar unes imatges preparades per la família on res recollia tota la seva vida des de petit fins que ens va deixar. Va ser un acte senzill i emotiu, tal i com ell desitjava.

Page 4: CLOT MAIG 2011

4

CARNESTOLTES

El dissabte 12 de març va ser el dia triat per l’AMPA per organitzar la festa de Carnestoltes. La pluja, però, va impedir celebrar la cercavila pels carrers del poble i la totalitat de la festa es va traslladar al Centre Recreatiu. Una bona colla de gent de totes les edats es va disfressar per participar en la celebració. El grup de grallers va animar l’estona convidant a tothom a moure l’esquelet. Malgrat el mal temps va haver-hi un bon Carnestoltes.

DIADA DE SANT JORDI

Per celebrar el dia de la rosa i del llibre l’AMPA de l’escola, un any més, es va encarregar d’organitzar aquesta diada tan entranyable que enguany s’esqueia en dissabte de setmana santa. Tot i que les previsions metereològiques no eren gaire optimistes, el dia es va aguantar sense pluja i molta gent es va apropar a les parades per comprar la rosa i el llibre. Els llibres es venien a la placeta de davant l’edifici de l’ajuntament i les roses es podien comprar a l’entrada de l’ajuntament on hi havia des de la rosa senzilla amb l’espiga fins a rams, centres, gerros i composicions molt més elaborades.

LES CARAMELLES

El diumenge de Pasqua, tal i com marca la t rad ic ió, e ls caramellaires de Monistrol van sortir al carrer ben d’hora per oferir els seus cants a la població. Enguany el grup de cantaires, sota la direcció de la Laia Musarra, van oferir un repertori bastant ampli ja que dues cançons de l’any passat es van tornar a repetir més dues de noves, entre elles la versió catalana del Heal the World de Michael Jackson. També la mainada va ballar el tradicional ball de cintes i enguany també es va fer el ball de bastons, compartit entre mainada i

adults, i dirigit per l’Àngel Perales. Tots plegats van recórrer els carrers de Monistrol, van fer una cantada al camp de futbol i al migdia van anar a la Plaça de l’Església, lloc on s’hi aplegà més gent. Les cantades es van acabar davant de l’Ajuntament.

Page 5: CLOT MAIG 2011

5

Cal dir que la gent també va col·laborar de ple i els porrons de cava i mistela i algun piscolabis van ser presents en diversos indrets.

Les caramelles van ser organitzades per l’AMPA de l’escola L’Esqueix i volen donar les gràcies a tothom per la seva col·laboració. La recaptació que es va fer, segons han informat, va ser de 1.092,50 euros.

XXI CAMINADA POPULAR El dilluns de Pasqua, 25 d'abril, es va celebrar la XXI Caminada Popular de Monistrol,

organitzada pel GEMC i TX-INQ. Enguany hi havia una novetat, ja que qui volia es podia inscriure per Internet de forma anticipada o bé fent-ho a Cal Ponsa, també anticipadament.

Un total de 240 caminadors van començar a moure les cames a les vuit en punt del matí, però abans es va fer un breu homenatge a dues persones molt relacionades amb aquesta caminada i que ja no són entre nosaltres: en Pere Fradera i el Jordi Jo.

El recorregut dissenyat per a l'ocasió va dur els caminadors cap al Bosc de Mussarra, el Coll de Lligabosses, el camí antic que anava a Navarcles, el Serrat de Sant Feliu i cap al Molí del Menut, restaurat recentment. Aquí és on els excursionistes van agafar forces amb el tradicional entrepà de botifarra.Un cop tips, van emprendre una pista forestal que anava pujant fins al Coll de Lligabosses. Allà van travessar la carretera B-124 on van trobar un sender que els va portar de nou al poble, tot vorejant la carretera. Cal dir que la pluja va acompanyar els participants durant una part del recorregut, però sense arribar a ser molesta. Per acabar afegirem que algun brètol es va dedicar a arrencar algun dels senyals del camí per despistar els que anaven darrere i que més de la meitat dels participants no van completar la totalitat del recorregut marcat, ja que van fer drecera, aspecte que va molestar als que el van fer tot sencer.

Page 6: CLOT MAIG 2011

6

CAMINADES

El diumenge 13 de març, després de quasi 24 hores de pluja, es va poder realitzar la caminada mensual Dit i Fet. I és que amb tant ploure ja pensàvem que aquest mes ens quedàvem sense poder fer la caminada. Tot i això una vintena de valentes i valents ens vam aplegar a la plaça nova a l'hora convinguda per iniciar el recorregut, que finalment va ser de poc més de 10 km. La sortida es va fer direcció al dipòsit de l'aigua per anar-nos enfilant al tallafoc. Després de passar per davant la bassa de l'ADF, i comprovar complaentment que estava ben plena, vam prosseguir pel tallafoc fins arribar al corriol que ens va dur a la Clusella. Allà vam fer la parada per agafar forces i tot seguit vam tornar per un dels camins que ja hem fet en una caminada anterior i que té molt d'èxit entre tots els nostres assídues caminadores i caminadors, i és que passem pel Codro Bressol i a tots ens fa molta gràcia. Finalment i després de dues hores i mitja vam arribar a Monistrol.

El diumenge 10 d'abril un total de 29 caminadores i caminadors, aprofitant el bon temps que feia, vàrem fer la caminada mensual Dit i Fet que aquest cop va ser de tant sols 7 km i vist la rapidesa amb la què es va dur a terme ens hem de plantejar de començar a fer-les una mica més exigents. El recorregut va començar a la Plaça Nova per enfilar el camí de la Coma. Un cop a les dutxes vam agafar el caminet que porta a la vinya de l'Unclet i que ens va deixar davant del camí de la pedrera de Pumanyà. Ens vàrem enfilar i vam rodejar la pedrera per la part de sobre per anar a parar just davant dels Gorgs Blaus, que estaven

fantàstics amb les últimes pluges!. Després d'admirar-los una estoneta, vam enfilar el camí de tornada. Una caminada senzilleta però molt bonica i que va servir per començar a agafar una mica de color amb el solet i el bon temps que ens va acompanyar tot el cap de setmana. I que ens va servir per agafar una mica de forma abans de l'esperada caminada popular del dilluns de Pasqua.

BALLS DE SALÓ

Divendres 22 d'abril, al Centre Recreatiu Municipal i davant d'un bon nombre d'aficionats i no tant aficionats al ball, es va poder gaudir d'una exhibició de balls de saló d'aquelles de fan goig de veure.

Els alumnes de l'escola de ball "Llac Dance" de Navarcles van ser els encarregats d'iniciar-la amb una roda de salsa. Posteriorment van animar als assistents a realitzar-ne una de Merengue, que val a dir va ser força divertida i que les alumnes de les classes d’aeròbic de la Carolina ja l'hem practicat en algun que altre moment per fer l'escalfament.

Tot seguit la Carolina, la nostra professora d'aeròbic i la seva parella de ball el Xevi van ser els encarregats d'engalanar l'exhibició amb un tast de balls tipus Standard ( vals anglès , tango i vals vienès ), llatins amb Samba, pasodoble, rumba i Cha-cha. També hi van participar la parella d'alumnes de l'escola "Llac Dance" que actualment competeixen, l'Antonia i el Rafa amb balls llatins. A mitja exhibició el públic va poder participar de nou en una roda de Bachata on van aprendre a moure els malucs casi casi com la Shakira!!

Associació Dit i Fet

Page 7: CLOT MAIG 2011

7

ACTUACIÓ TEATRAL DELS NOIS I NOIES DEL TALLER DE TEATRE

El dia 30 d’abril els nois i noies que han participat durant el curs al taller de teatre organitzat pel Centre Parroquial van mostrar el seu treball als pares, avis i altres persones de la població. La sala del Centre Parroquial es va gairebé omplir per veure l’actuació de joves actors i actrius. En primer lloc els més petits van representar el conte “En Joan sense por”. En la història s’explica com en Joan aconsegueix casar-se amb la princesa després de vèncer els obstacles amb què es va trobar al castell de la Vall Tenebrosa. Una bona actuació dels més menuts del grup de teatre

Pel que fa als més grans, van representar l’obra “Pirates... Pirates”. En aquesta obra es barregen dues cultures amb tres-cents anys de diferència cercant un mateix objectiu: un tresor. L’actuació va sortir molt bé i el públic assistent va passar una bona vetllada amb les dues representacions.

TU TAMBÉ POTS AJUDAR A NENS COM LA MARTA I LA MERCÈ!

Amb aquest missatge s’anunciava el conjunt d’actes que es van organitzar el cap de setmana del 23 i 24 d’abril amb l’objectiu de recaptar fons per destinar-los a la unitat d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, per donar suport als projectes de recerca sobre el càncer infantil que es porten a terme en aquesta institució.

Page 8: CLOT MAIG 2011

8

La iniciativa, impulsada des de l’A.E. Monistrolenca juntament amb el Martí Ponsa (Martinet), va consistir en l’organització d’un cap de setmana de partits de futbol 7 al camp del Met. Un total de 170 jugadors, pertanyents a 17 equips, van participar en els partits que es van anar jugant de forma contínua durant els dos dies de futbol. Al voltant d’aquestes jornades futbolístiques es van organitzar, també, tot un seguit d’iniciatives per ajudar a la recollida de fons: sorteig d’una samarreta del F.C. Barcelona signada per tots els jugadors (que fou cedida per la Fundació Sant Joan de Déu), sorteig d’una vànova de patchwork (feta i cedida per les cosidores de patchwork de Monistrol), un cinquè premi del concurs de pintura ràpida 2010 (cedit per l’Ajuntament), sorteig de diversos lots de productes cedits per varis establiments, empreses i particulars, recollida de diners amb guardioles repartides en diversos establiments del poble i en establiments i entitats de fora del poble, entre d’altres.

En el moment d’escriure aquestes línies, a l’espera d’acabar de recollir i comptar els diners d’algunes guardioles i tancar el compte de despeses d’organització, es preveu que el total recollit superarà els 7.500 euros.

FESTA DELS AVIS

La Festa dels Avis es va celebrar el diumenge 1 de maig, organitzada per l’Ajuntament de Monistrol. A la festa es convida a totes les persones del poble que tenen els 70 anys complerts el dia de l’homenatge. El primer acte de la Festa era l’actuació dels Falconers de Castellcir a la Plaça de l’Església, just abans de la celebració de la missa. Els falconers fan construccions acrobàtiques, que recorden els castells, però amb més varietat de formes i amb menys participants. Els Falconers de Castellcir van realitzar la construcció de 8 figures, algunes de força dificultat, acompanyats per la música de les gralles. Van acabar amb un ball final que segons van explicar era la primera vegada que duien a terme. El nombrós públic que mica a mica es va anar congregant a la plaça va premiar amb molts aplaudiments l’actuació. Després de la missa es va oferir el vermut als avis i acompanyants a la mateixa plaça.

A la tarda al Centre Parroquial va continuar la festa amb l’actuació del Casal d’Avis de Sant Joan de Vilatorrada que va oferir un espectacle de varietats, amb música i cançons que va complaure i divertir a tots els espectadors.

La Redacció

Page 9: CLOT MAIG 2011

9

EL CLOT A INTERNET: s’iniciava l’edició digital de la nostra revista.

Què ha passat?

La secció feia referència a la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora que a Monistrol va consistir en una trobada al Casal L’Espiga amb la projecció d’un vídeo documental sobre les dificultats de compaginar treball i vida familiar, un col·loqui amb les assistents i piscolabis final. Un altre article explicava les tres representacions teatrals fetes al nostre poble per part del Foment Cultural de Súria amb la comèdia “Xarrupa que vessa”, pel Grup de Teatre Tatxa que va representar “Dotze homes sense pietat” i pel Quadre Escènic Sant Isidre de L’Hospitalet amb l’obra “Sopar per a dos”. Es comentaven també tots els actes de la Setmana Cultural: les caramelles i les sardanes del dia de Pasqua, el concert de cant coral de la Coral L’Arpa de Taradell, els jocs populars i xocolatada a la Plaça Nova, una nova edició del concurs de truites i postres, la XI caminada popular amb 338 participants i l’exposició de pintura i escultura de l’artista moianès Josep M. Molist. Per últim era notícia l’homenatge a la gent gran que cada any es celebra el dia 1 de maig. Es va fer la missa i a la sortida hi hagué l’actuació dels bastoners de Moià. A la tarda va actuar el rapsode Ricardo Ardèvol acompanyat al piano per Jesús Moreno.

S’informa

Des de l’Ajuntament s’informava dels actes previstos dins les jornades de Medi Ambient que s’havien de celebrar els dies 26 i 27 de maig, de la preparació del Concurs de Pintura Ràpida dins els actes de la Festa Major convidant a la gent a adquirir alguns dels premis, del pas per Monistrol del Ralli de Motos Antigues i de la Festa del Moianès que es faria a L’Estany.

Des del Centre Parroquial es feia balanç dels actes de la Setmana Cultural, s’informava del Concurs de portades pel programa de la Festa Major, de les obres d’arranjament de la teulada de Ca la Miquela, de l’activitat teatral duta a terme i del treball de preparació que es feia pels actes i activitats de la Festa Major.

Des del Casal L’Espiga s’informava dels canvis en la composició de la Junta, de la calçotada celebrada el 17 de març i de l’excursió sorpresa que es feu a Montblanc el 21 d’Abril on es feien celebracions per les festes de Sant Jordi.

Des de l’escola L’Esqueix s’informava de la sortida de Cicle Superior a la Fira d’Esports d’Aventura d’Òdena, de l’assistència dels grans a la representació de l’obra “Oliver Twist” al Conservatori de Manresa i de la celebració de la XIIIena. Festa de la ZER El Moianès a L’Estany amb tallers sobre interculturalitat al matí i l’actuació del grup De Parranda a la tarda.

Des de la secció d’Esports es comentaven els resultats de la Monistrolenca que feien que per quedar com a mínim segons de grup i optar a l’ascens de categoria s’havien de guanyar tots els partits i esperar la derrota de rivals directes

L’interrogant

• No es podia trobar un millor lloc de debat per tractar el tema de l’organització territorial que el terra de la via pública? (a la imatge una pintada a l’asfalt de la carretera amb el missatge “Jo no al Moianès!”)

• Si la nostra concienciació ecològica augmenta, per què no ho fa també la freqüència amb què es buiden els contenidors? (foto amb cartró escampat pel voltant dels contenidors)

• Es coneix i s’utilitza el servei de correu electrònic que ofereix l’Ajuntament de Monistrol des de la seva pàgina web?

• Que ja s’ha dut a la pràctica la proposta de suprimir municipis petits i per això Monistrol no surt al mapa? (còpia del mapa d’un fullet de la Generalitat on no hi surt el nostre poble, però si tots els pobles veïns)

La redacció

Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...Fa 10 anys dèiem...

Page 10: CLOT MAIG 2011

10

SERVEIS Bar Piscina Municipal

Obert la convocatòria per a l’ocupació del servei de Bar de la Piscina municipal per a la temporada 2011. Tothom que hi estigui interessat pot dirigir-se a les oficines municipals i emplenar l’instancia de sol·licitud.

El termini de presentació de sol·licitud s’acaba el 13 de maig. Socorrista

Queda obert també el període de presentació de sol·licituds per optar a la plaça de socorrista de la piscina municipal. (imprescindible tenir el títol de socorrista o equivalent, expedit pels organismes competents ).

Termini de presentació de sol·licituds fins el 13 de maig CULTURA I SERVEIS SOCIALS Jornades de Medi Ambient / Monistrol viu el parc: “La nova depuradora de Monistrol de Calders”

Aquest any les jornades de Medi Ambient coincideixen amb la festa de la Zer de Moianès i compartiran algunes de les activitats programades. 13 de Maig

Festa de la ZER del Moianès Durant el matí, exposicions, jocs i altres activitats a l’escola L’Esqueix. A les 15:30 al Parc del Serrat, dins del programa Viu el Parc, contes del mar de les

germanes Baldufa per Tanaka Teatre. 14 de Maig

A les 12:00 del migdia, visita comentada a la nova EDAR ( Estació Depuradors d’aigües Residuals) de Monistrol de Calders.

A les 18:00 al Centre Recreatiu Municipal, xerrada: Rius i rieres, cintes transportadores de vida a càrrec d’Alfred Bellés. Període d’inscripció a la Llar d’Infants Municipal

El període d'inscripcions a la Llar d’Infants Municipal “ L’Estel” per al pròxim curs 2011- 2012 s'obrirà el proper dia 2 de maig i finalitzarà el 13 de maig.

Per a les inscripcions us heu de dirigir a les oficines municipals

Monistrol pel consum responsable Del dia 2 al 5 de juny hi ha programades una sèrie d’activitats destinades a l’educació en

matèria de consum responsable. L’objectiu d’aquestes activitats, organitzades conjuntament amb l’Àrea de Salut Pública i

Consum de la Diputació de Barcelona, és l’educació per a la població en els seus drets i deures com a consumidors, fer reflexió sobre aspectes de la nostra vida com a persones consumidores i donar informació i les eines necessàries per a consumir responsablement.

Es donarà èmfasi en els drets dels consumidors, informació sobre etiquetatge de productes, facturació de bens i serveis, pressuposts, les eines de defensa del consumidors.

Dia 3 de juny al matí, Xerrada adreçada a nens i joves i a la tarda per a tot el públic.

Des de l’AjuntamentDes de l’AjuntamentDes de l’Ajuntament

S’informaS’informaS’informa

Page 11: CLOT MAIG 2011

11

Del dia 2 al 5 de juny, al Centre Recreatiu Municipal Exposició: Consum, com som?

Espai lúdic de salut per a la gent gran

El passat mes d’abril va ser instal·lat un Espai Lúdic de Salut per a la gent gran a la Plaça Nova.

Els espais lúdics per a la gent gran, consten de 15 elements diferents per facilitar la pràctica d’exercicis suaus, especialment dissenyats per afavorir les condicions físiques de la gent gran, contribuint a la seva autonomia personal i la millora del seu benestar.

La Diputació de Barcelona cedeix aquest elements als ajuntaments que així ho sol·liciten , en total a la comarca del Bages seran instal·lats 22, i un d’aquest ha estat en el nostre municipi.

MEDI AMBIENT Catàleg municipal de Camins

L’Ajuntament de Monistrol de Calders , mitjançant el programa de suport al viari municipal de la Diputació de Barcelona , ha iniciat l’elaboració del catàleg de camins d’ús públic del nostre municipi.

Aquest catàleg de camins és una eina imprescindible per tal de definir quins són els camins d'ús públic i, d'aquesta manera, començar a declarar i afirmar des de l'administració la seva condició de bens de domini públic.

URBANISME Pont sobre EL TORRENT DE L’OM i Accés A la carretera B-124 En els darrers mesos s’han aprovat dos projectes importants per a Monistrol de Calders:

1. “El pont sobre el torrent de l’Om” amb un cost de 296.424,13 euros. Aquest projecte millora l’amplada del pont, passant de 6mts a 10mts,s’incorporen voreres, per tal de donar continuïtat per als vianants, s’urbanitza la vorera nord entre el pont del torrent de l’Om i el pont de Cal Serni i es col·locaran també punts de llum entre aquest dos.

2. “La millora de l’accés a la carretera B-124” amb un cost de 160.958,57 euros. Un cop

presentat el projecte del pont de l’Om al Servei Territorial de Carreteres de la Generalitat de Catalunya es demana a l’Ajuntament que s’adeqüés l’accés al mateix des de la carretera B-124. Es va sol·licitar assessorament a la Diputació de Barcelona i se n’ha fet càrrec del projecte. El projecte de “Urbanització de l’accés a Monistrol de Calders des de la carretera B-124 reordena l’accés existent per tal de millorar-ne la seguretat de la carretera i augmentar-ne la visibilitat dels vehicles que volen entrar i sortir del poble.

Han estat dos projectes complicats de tramitar i de trobar el finançament, però finalment ja estan a punt per poder-los executar

Gemma Colet

Page 12: CLOT MAIG 2011

12

El diumenge dia 27 de març es va fer a Ca la Miquela l’Assemblea Anual de Socis de l’entitat. Com ja és habitual l’assistència de socis va ser força minsa. En primer lloc es va presentar l’exercici econòmic de l’any 2010 i es va fer la corresponent valoració de les activitats dutes a terme. Us adjuntem el balanç econòmic presentat:

Es va fer un repàs de les activitats dutes a terme durant l’any 2010 (teatre infantil, teatre adults, organització de la XX Trobada de Teatre, participació en les activitats i reunions de la Coordinadora i de la Federació de teatre,... També en va comentar que durant aquest 2011 no hi ha cap projecte nou per desenvolupar sinó que es faran activitats de manteniment i millora al local. També es va acordar de fer revisió de les quotes de la revista El Clot pel que fa als subscriptors que el reben per correu i també del lloguer de la sala de ca la Miquela.

Pel que fa a les activitats que duu a terme l’entitat actualment, properament s’estrenaran les obres del taller de teatre amb infants (30 d’abril) i amb el grup dels més grans s’anirà a la Mostra Infantil que es fa al barri d’Horta de Barcelona (8 de maig).

També hi ha prevista l’actuació del grup de Súria a Monistrol (15 de maig). A part de tot això s’han iniciat els assajos de l’obra que es vol estrenar per la festa major i

s’ha començat a posar fil a l’agulla als Pastorets, que aquest any es volen tornar a escenificar per les festes de Nadal.

Per altra banda, a través del Consorci del Moianès i de l’ajuntament se’ns va proposar de participar en un pla pilot de creació d’una pàgina web. En aquests moments s’està assistint al curset de formació i la pàgina formarà part del Portal d’Entitats de la Diputació de Barcelona.

Alba Jornet/Jaume Musarra

Des del Grup de TeatreDes del Grup de TeatreDes del Grup de Teatre

BALANÇ ECONÒMIC 2010

INGRESSOSActivitats organitzades pel Centre…….…………...………………………………...….. 1.112,55 €Subvencions Ajuntament………………………………………...……….………………. 700,00 €Ingressos Interessos………………………………………………………………………. 1,03 €El Clot…………………………………………………………..…………………………… 4.803,00 €Aportacions lloguer Ca la Miquela………………………………….……………...…….. 410,00 €Aportacions socis……………………………………………………………………..…… 869,23 €Teatre………………………………………………………………………………...……… 5.088,00 €

12.983,81 €DESPESESActivitats organitzades pel Centre……………………………………………………….. 471,99 €El Clot……………………………………………………………………………………….. 4.753,03 €Neteja Centre………………………………………………………………………………. 141,50 €Material oficina................................................................................................ 115,52 €Subministraments………………………………………………………………………….. 1.980,88 €Despeses Caixa Manresa…………………………………………………………………. 23,72 €Teatre………………………………………………………………………………………… 5.896,10 €

13.382,74 €RESUMSaldo en caixa a 31-12-09………………………………………………………………… 8.650,90 €Ingressos……………………………………………………………………………………. 12.983,81 €

21.634,71 €Despeses……………………………………………………………………………………. 13.382,74 €Total en caixa a 31-12-10…………………………………………………………………. 8.251,97 €

DÈFICIT -398,93 €

Page 13: CLOT MAIG 2011

13

SORTIDA D’INFANTIL AL CANADELL

El dilluns 14 de març els alumnes d’Educació Infantil de la ZER vam anar al Canadell a fer melmelada de poma. Quan vam arribar al Mas ja ens hi esperava en Luiggi, el cuiner, que ho tenia tot a punt perquè l’ajudéssim a fer la melmelada. Però abans, teníem de trobar i resoldre les proves que hi havia a la gimcana del bosc. Vam descobrir molts secrets de les pomes!! Tot i que va fer un dia ben gris, la pluja es va esperar fins al migdia i ens va deixar fer totes les activitats previstes. Fins i tot vam poder anar a veure els animals: els cavalls, els emús, les cabres, el galls i les gallines, les aus, el porc senglar, els porcs vietnamites,...

Va ser una jornada divertida i ens ho vam passar genial!!

SORTIDA DE CICLE INICIAL A MANRESA

El dia 22 de març els nens i nenes de cicle inicial de la Zer Ponent vam anar a Manresa. Primer vam anar al museu de la tècnica, on ens van explicar la història de la misteriosa llum i el canal de la Sèquia i vam fer una visita pel museu. Després vam anar al parc de l’Agulla i vam fer una activitat de l’aigua. Vam comparar l’aigua del llac i de la Sèquia, vam parlar dels animals que vivien al llac, del cicle de l’aigua i finalment vam fer un mòbil molt bonic amb els animals del llac: una carpa, una polla d’aigua, un ànec coll verd i una nàiada, que és com una petxina. Vam dinar i vam jugar una estona al parc. Vam aprendre moltes coses i ens ho vam passar molt bé.

Des de l ‘Escola L’EsqueixDes de l ‘Escola L’EsqueixDes de l ‘Escola L’Esqueix

Page 14: CLOT MAIG 2011

14

COLÒNIES DE CICLE MITJÀ

Entre els dies 30 de març i 1 d’abril, els nens i nenes de Cicle Mitjà de la ZER Ponent vam anar de colònies al Camp d’Aprenentatge de la Noguera (Sant Llorenç de Montgai). Durant aquests 3 dies vam compartir moltes experiències, moments divertits i vam aprendre moltes coses sobre la prehistòria i l’entorn natural de l’indret.Vam realitzar pintures rupestres com autèntics prehistòrics, vam visitar un poblat paleolític i un de neolític, vam portar a terme una excavació per trobar restes arqueològiques, vam visitar un jaciment i fins i tot vam observar amb prismàtics els ocells presents a la zona. Tot això acompanyat d’estones de joc i diversió que van fer que retornéssim a casa nostra molt esgotats, però contents de l’experiència viscuda.

VISITA A CATALUNYA RÀDIO I MUSEU DEL BARÇA

El dimarts 12 d’abril els alumnes de Cicle Superior vam fer una sortida a Barcelona per

visitar Catalunya Ràdio i conèixer de primera mà com es fa un programa en directe. Vàrem dividir-nos ens dos grups, per fer una visita guiada per l’emisora i assistir en a l’emisió d’un programa en directe. Els de 6è van assistir de públic a l’úlitma hora de El matí de Catalunya Ràdio del Manel Fuentes. De convidades hi havia la Judit Mascó i la Marta Ferrusola. Els de 5è van estar a la primera hora del programa del Pere Mas Tot és molt confús, que tenia de convidat el periodista Pitu Abril. Tota la visita ens va agradar molt.

A la sortida vam anar fins al Camp Nou on vam dinar a l’esplanada i després vam fer la visita Cam Nou Experience que és un recorregut pel museu, la graderia, la sala de premsa, el vestidor de l’equip visitant, el camp (la zona dels tècnics al costat de les banquetes,) les cabines dels comentaristes de ràdio i televisió i l’espai multimèdia del museu. Va ser una visita molt interessant i divertida.

Escola L’Esqueix

Page 15: CLOT MAIG 2011

15

El passat dissabte 28 de març vàrem fer una excursió al Monestir de Montserrat i a Sant

Benet de Bages en la qual hi vam participar 36 persones. Al matí vàrem esmorzar al restaurant Els Brucs i després vam visitar la Moreneta i vam assistir a la missa. Al migdia vam dinar al restaurant Els Brucs i a continuació vàrem visitar el monestir de Sant Benet. La tornada a Monistrol va ser a les 6 de la tarda. La gent va estar contenta pel resultat de l’excursió.

Com ja sabeu a la plaça nova s'ha instal·lat un nou equipament destinat als avis. Es tracta

d’un espai pensat per afavorir les condicions físiques de les persones. Els dies 19 i 26 d' abril i el 3 de Maig a dos quart de cinc de la tarda una fisioterapeuta va ensenyar i aconsellar a tota la gent gran la manera més adequada de fer-lo servir. A partir d’ara l'Anna Maria Berenguer també en podrà fer ús amb les persones que fan gimmàstica amb ella.

Esperem que sigui un èxit per a tots i es conservi en bon estat.

Alícia Castellà

RESTAURANT

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

CANSALADERIA POLLERIA CARNISSERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domiciliServei a domiciliServei a domiciliServei a domicili

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

BELLESA

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

Des del Casal L’EspigaDes del Casal L’EspigaDes del Casal L’Espiga

Page 16: CLOT MAIG 2011

16

Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet Des de l’Associació Dit i Fet

TROBADA D’ASSOCIACIONS DE DONES A SÚRIA

El dissabte 9 d’abril hi va haver la 4a trobada d’associacions de dones del Bages,

organitzada pel Punt d’Informació i Atenció a la Dona (PIAD) del Consell Comarcal, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Súria, la Comissió d'Igualtat, el Casal de la Dona de Súria i la Diputació de Barcelona. L’acte es va realitzar a Súria. L’associació Dit i Fet hi va assistir.

La trobada es va iniciar al saló de sessions de la Casa de la Vila, amb les paraules de benvinguda de l'alcalde Antoni Julián i de la consellera d'acció social i ciutadania del Consell Comarcal, Glòria Torner. Després dels parlaments de benvinguda, va tenir lloc al l'activitat participativa "Les dones també fem història", per tal de donar a conèixer el paper destacat que moltes dones han tingut en el món de l'art, la ciència i la política al llarg dels segles. Posteriorment es van desenvolupat tallers sobre coaching, gestió de l'estrès, cromoteràpia, manualitats amb cuir i manualitats amb càpsules de cafè. El final de la Trobada va consistir en l'espectacle "La petita puça" sobre la superació de les desigualtats.

TORNEIG DE FUTBOL FEMENÍ—TU TAMBÉ POTS AJUDAR A NENS COM LA

MARTA I LA MERCÈ L’Equip de les “ Posa’t en Forma” de l’Associació Dit i Fet, va participar al torneig per

ajudar als nens amb càncer. Diumenge 24 d’abril unes quantes de les sòcies que participen del programa Posa’t en Forma del Dit i Fet, varem formar un equip o més ben dit un “equipet” per participar de les jornades de futbol organitzades per la Monistrolenca i el Martí Ponsa amb la finalitat de recaptar fons per a la recerca del càncer infantil.

Val a dir que vam haver de necessitar l’ajuda de la Júlia, la Lluna i el Toni per poder completar el nostre equip, a part de l’inestimable suport que ens van oferir els altres equips femenins del torneig deixant-nos a les seves millors jugadores.

El fet és que l’equip Dit i Fet va proclamar-se com el millor equip femení del torneig gràcies a les 4 victòries que vam aconseguir. Tot i això la victòria més important d’aquest cap de setmana va ser la gran participació, tant de la gent de Monistrol com dels que van venir expressament de fora, per a col·labora amb aquesta causa.

I no volem oblidar a la Marta i la Mercè, ara son elles les que han de marcar-li un gol al càncer.

ACTIVITATS PREVISTES AL MAIG

Aquest mes de maig l'Associació Dit i Fet farà un any ! Sí, sembla mentida però ja ha passat un any. Un any ple d'activitats, esdeveniments, caminades, tallers i d'altres que han fet que la nostra associació sigui molt activa. Des d'aquell 9 de maig del 2010, quan va ser registrada l'associació, fins avui en dia hem aconseguit ser més de 150 sòcies i socis. Hem dut a terme una caminada per mes, que sempre ha estat molt participada. S'ha promogut l'esport, tant per a les dones com per als membres de la seva família. S'han realitzat tallers en diversos àmbits i activitats lúdiques per a les dones i els més menuts de la casa. Amb tot això al darrera, el futur que se'ns planteja a l'Associació és encara més engrescador !

Moltes felicitats a totes i tots per fer que l'Associació Dit i Fet després del seu primer any formi part ja de vosaltres i de les vostres vides.

Page 17: CLOT MAIG 2011

17

És per aquest motiu, que aquest mes de maig hem volgut organitzar un seguit d'actes per celebrar el nostre primer aniversari. Uns oberts a tothom i d'altres només per a sòcies i socis, una mica tal i com hem anat realitzant aquest primer any de l'Associació. Esperem que us agradin i que hi prengueu part.

Per molts anys! Així, els actes previstos per aquest mes de maig són:

8 de MAIG CAMINADA

La caminada preparada pel diumenge 8 de maig tindrà un recorregut aproximat d’11 quilòmetres. La sortida es farà des de la plaça Nova, a les 8:30 h. Com que serà una caminada especial ja que complirem el nostre primer aniversari, hi haurà xocolata i coca per als participants.

MÀGIA FAMILIAR AMB EL MAG ISAAC

Diumenge 8 de maig a le 19:00 al Parc del Serrat, el Mag Isaac presentarà el seu espectacle de màgia IMPERFECTE. Per acabar de celebrar el nostre primer aniversari què millor que oferir,tant a les sòcies-socis com els que encara no ho son, un espectacle de màgia familiar.

14 DE MAIG CURS AUTODEFENSA PER A DONES

El dissabte 14 de maig, de 10 a 13 h, al Centre Recreatiu Municipal es realitzarà un taller d’autodefensa per a dones. El taller serà a càrrec d’agents de la Policia Local de Sant Fruitós especialistes en defensa personal.

El cost del curs és de 10€ per persona (sòcies de l’associació Dit i Fet) i per motius de seguretat s'ha de ser major de 14 anys per poder-hi assistir.

Per a les inscripcions cal contactar amb la Susi Pascual (938399116) o per correu electrònic a l’adreça [email protected]

SORTIDA AL TEATRE KURSAAL Seguint un dels desitjos de les nostres sòcies i veient que al teatre kursaal de Manresa hi

ha programada una obra de les T de Teatre, una companyia íntegrament femenina, hem volgut organitzar una sortida al teatre amb autocar inclòs per aquelles sòcies o socis del Dit i Fet que hi estiguin interessades. L'Associació Dit i Fet té disponibles 30 entrades per a la representació del dissabte dia 21 de maig a la nit i que seran reservades en estricte ordre de demanda i un cop efectuat el seu abonament. El preu de la sortida (entrada i autocar) és de 30€. Per inscripcions i pagament cal contactar amb la Montse Ponsa (938399081) o a l’adreça de correu [email protected]. La data màxima per a inscriure’s és el 10 de maig.

Si voleu més informació, podeu consultar tots els programes al blog de l’associació http://associacioditifet.blogspot.com/

Associació Dit i Fet

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32

Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS

www.paviplanas.com [email protected]

Page 18: CLOT MAIG 2011

18

,

Un canvi gegant per Monistrol

Ja s’acosten les eleccions municipals. Per alguns eren molt esperades, per altres han arribat massa aviat. Els dies previs al tancament de les candidatures han sigut mogudets i hi ha hagut grans moviments estratègics per aconseguir formar un govern “dels millors”.

Sense voler desmerèixer les 3 llistes finals, creiem que la nostra llista és la millor i per aquest motiu us demanem el vot per “Un canvi gegant per Monistrol”. Us presentem els nostres futurs regidors:

Alcaldia i ensenyament: Na Tomassa d’Alaró “Prometo que ens ho passarem d’allò més bé!” Cultura i bars: Llúpol “Prometo més bars a Monistrol, la creació d’un bar-llibreria i uns plens molt animats” Esports: Bacus d’Ullastrell “Prometo que es podrà veure el canal Esports3 a Monistrol. També prometo més bars” Urbanisme: Geganta boja de Solsona “Prometo que fer obres serà una festa. Aposto per un poble amb carrers sense asfaltar per

superar la crisi” Joventut i medi ambient: Rabassola, de Monistrol de Calders “Prometo molts concerts, molta festa i moltes herbes medicinals” A banda de l’activitat purament electoral, les diferents seccions de Teixit d’inquietuds

continuen fent la viu-viu. Des del gemc hem organitzat la XXI Caminada Popular. Tot i que vam tenir una Setmana

Santa passada per aigua, molts caminadors no van faltar a la seva cita del dilluns de Pasqua. Quasi 250 xirucaires van gaudir dels paratges Monistrolencs i de les botifarres de Cal Ton.

El Llúpol i la Rabassola també van anar d’excursió. Les festes de Serralavella d’Ullastrell van ser el seu destí. Allà van conèixer una parella ben curiosa, per una banda la Vella Quaresma, una geganta amb 7 cames que representen les 7 setmanes de Quaresma (40 dies abans de Pasqua) i que a la mà porta un bacallà. El seu acompanyant és en Bacus, el gegant borratxí que de seguida s’ha fet amic del Llúpol (que es va comportar perquè havia de conduir).

La colla gegantera també va anar a la cerimònia del mossèn Pere Fradera. No hi podíem faltar!

La colla de percussió i un parell de grallers van participar al carnestoltes passat per aigua de Monistrol, que tot i el mal temps va estar d’allò més animat !

Teixit d’Inquietuds

Des de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’InquietudsDes de Teixit d’Inquietuds

Alguns membres de la colla en plena acció pels carrers d’Ullastrell.

Page 19: CLOT MAIG 2011

19

JAUME CATOT

11 ANYS, ALEVÍ DEL CALDERS

“De la Monistrolenca destaco les “voltaretes” del Mamadou”

EsportsEsportsEsports

El Jaume Catot i Franquesa està a punt de complir 12 anys i juga amb l’equip aleví del Calders.

El Jaume fa 3 anys que juga a futbol.

Va fitxar pel benjamí del Calders per jugar a la lliga del consell esportiu del Bages. La temporada passada, ja a la Federació, va jugar amb l’equip aleví de primer any i aquest any ha jugat amb l’aleví de segon any al grup cinquè de la quarta divisió. Sempre a futbol 7.

Com és que vas fitxar pel Calders? Ja estava a punt per anar a Navarcles a

fer una prova per fitxar i va trucar el Calders, que volien fer un equip, i hi vaig anar.

I mig equip era de Monistrol. Sí, vam anar-hi l’Adrià, el Marc, el

Carles, el Gerard, l’Edgar i jo.

Com aneu a la lliga?

Doncs estem lluitant amb la Balconada per aconseguir la quarta posició. Falta només un partit i estem empatats a punts.

I els entrenaments, què tal?

Entrenem els dijous de dos quarts de sis a dos quarts de vuit amb el Naci. Són molt físics però també fem xuts a porteria i partidets. També ens entrena el Pere Ponsa.

Com et defineixes com a jugador?

Tinc toc de pilota i una bona visió del joc. He fet 15 gols però no em considero “xupon”.

Tens dos seguidors fidels...

Sí, el meu pare i el meu tiet venen cada partit que poden a veure’m.

I l’estil de joc que feu servir...

Juguem la pilota des de la defensa i la toquem del mig camp a les bandes tot i que alguna vegada també xutem amunt la pilota.

La temporada que ve passes a ser infantil.

Sí, el Calders està mirant si pot crear un equip d’infantils per poder seguir jugant a futbol però serà complicat perquè es passa de futbol 7 a futbol 11 i no tots som de segon any.

Les tardes que no entrenes a futbol també les tens molt ocupades?

Sí, les tinc totes plenes. Estudio francès i anglès i faig malabars.

Com et va l’escola? Quines assignatures prefereixes?

Molt bé, m’agrada el cole. Trec notables i excel·lents. M’agraden molt les mates i l’anglès.

Com et defineixes com a persona?

Soc tranquil però quan m’enfado, m’enfado de veritat. Rumio bé les coses abans de fer-les.

Amb l’equipament del Calders en la seva tercera temporada

Page 20: CLOT MAIG 2011

20

Seguim parlant de futbol. Què farà el Barça aquest any?

La lliga ja està guanyada i també guanyarem la Champions. Al Bernabéu perdrem 2 a 1 però al Camp Nou guanyarem 2 a 0.

Quin jugador t’agrada més?

El Xavi. És el millor jugador del Barça i del món. Jugo a la mateixa posició al camp i intento jugar com ho fa ell.

Del Cristiano què me’n dius?

Em cau molt malament. És molt xulo. I del Madrid.

Segueixes la Monistrolenca?

Sí, ara més que de petit. S’ha notat la falta del Piñol en defensa perquè ho fa molt bé. Destaco també les “voltaretes” del Mamadou. Ja les esperem quan fa un gol.

I la rivalitat Monistrolenca-Calders com la vius? Tot i que jugo a Calders jo soc de la Monistrolenca però em porto bé amb els amics d’allà.

I fins aquí aquesta xerrada-entrevista amb el Jaume tot parlant de la seva passió, el futbol. Passem ara a les preguntes curtes, alguna de les quals ja les tenia preparades per saber què respondre:

Una frase del món del futbol:

La pilota sempre ha d’anar per terra.

L’últim llibre que has llegit?

Els vents de la fortuna de Jaume Cela.

I que no sigui del cole?

La penya dels tigres de Thomas Brezina.

El joves d’avui en dia sou...:

Divertits

Què t’agrada fer amb els amics a part de jugar a futbol?

Xerrar de futbol, anar en bici i, a l’estiu, a la piscina.

Pro evolution o Fifa?

Fifa. Té uns gràfics molt bons i les jugades són molt realistes.

I de música...:

M’agraden els Manel, Antònia Font, Els amics de les arts i David Guetta.

Amb el braçalet de capità en un partit a camp contrari

Al vestuari amb el Marc, un dels seus companys monistrolencs

Page 21: CLOT MAIG 2011

21

AE MONISTROLENCA

A manca de només tres partits per acabar la temporada, la Monistrolenca es troba situada a la vuitena posició de la classificació del grup primer de tercera territorial amb 37 punts. Ha aconseguit 11 victòries, 4 empats i 12 derrotes amb 61 gols a favor i 67 gols en contra. El líder segueix essent el Gimnàstic de Manresa però ara només té 5 punts de diferència amb el segon i el tercer, el Gironella B i el Llorençà, respectivament, que estan empatats a punts. Tanca la taula l’Artés B amb només 6 punts fruit d’una victòria i tres empats.

Els màxims golejadors de l’equip verd-i-blanc són:

Mamadou Diarra 14 gols Carlos Martínez 12 gols (1 de penal) Carles Moya 8 gols (1 de penal) Quim Puig 7 gols (3 de penal)

Els jugadors amb més minuts disputats són:

Mamadou Diarra 2121 minuts Lluís Ruiz 1912 minuts Óscar Martínez 1890 minuts Germà Cabrera 1884 minuts

FEMENÍ CADET-INFANTIL A manca de només dos partits per acabar la temporada, el desplaçament a Sant Pere de

Vilamajor i el partit a casa contra el Martorelles, la Monistrolenca espera estrenar-se en el caseller de punts en aquest tram final de lliga. Però l’objectiu d’aquest primer any del femení, aprendre a jugar a futbol i gaudir de l’esport, s’ha acomplert.

El divendres sant varen jugar un torneig a Sant Quirze Besora i les noies varen quedar quartes després de superar al Balenyà per dos gols a un en un gran partit de les verd-i-blanques.

Les golejadores de la lliga són les següents:

Lorena Cortés 4 gols Mireia Cardona 2 gols Lídia Solé 1 gol Xènia Catot 1 gol Abril Jo 1 gol

També cal destacar la Txell Bosch amb dues assistències de gol.

Markin’s

Page 22: CLOT MAIG 2011

22

Serà més polivalent la sala petita del Centre Recreatiu després de les reformes?

De quina manera afectaran Monistrol les retallades del nou govern de Catalunya?

Amb tres candidatures que fan previsible que cap llista obtingui majoria, quins seran el pactes postelectorals que es produiran?

Es rejoveniran els avis de Monistrol amb l’exercici que faran en aquest circuit?

Page 23: CLOT MAIG 2011

23

MARÇ: Sol: 17 dies ABRIL: Sol: 17 dies Núvol: 7 dies Núvol: 11 dies

Pluja: 7 dies Pluja: 2 dies Precipitacions: 133 l/m2 42 l/m2

Comentari: Com ja sabeu l’hivern que ens va deixar va ser normal. Hi va haver una mica de tot: fred, pluja i bon temps. La primavera que vam iniciar va seguint la mateixa línia que l’hivern, tenim una mica de tot. Hem tingut alguna borrasca, amb pluja i el cel força emboirat. Les primaveres són així. Sembla que aquest any no gelarà, com havia fet els dos anys anteriors. Però de tota manera cal estar ben atents ja que com diu la dita “d’abrils i de senyors la majoria són traïdors”.

Eduard Comasòlivas

SALMÓ A LA MARINERA

Ingredients: (per a 4 persones) 4 rodanxes de salmó, 2 o 3 grans d’all trinxats, el suc d’una llimona, mig got d’oli d’oliva, sal

i julivert. Preparació: Es posen les rodanxes de salmó, sense amuntegar, en una cassola de fang amb la sal, el

julivert, els alls picats, l’oli i el suc de llimona. Es deixa marinar durant un mínim d’una hora. Després es posa la cassola a foc viu i tot remullant les rodanxes de salmó amb la salsa en

la que es couen. Si voleu servir aquest plat d’una manera original el podeu acompanyar de mandonguilles

de carn picada de les de mida petita.

Bon profit! Isa Orellana

El tempsEl tempsEl temps

La cuinaLa cuinaLa cuina

Page 24: CLOT MAIG 2011

24

LA MARTA, LA MERCÈ, I TOTS ELS

NENS MALALTS DE CÀNCER QUE

ES PODRAN BENEFICIAR DE LA

RECERCA CONTRA AQUESTA

MALALTIA, US AGRAEIXEN DE TOT

COR LA VOSTA COL·LABORACIÓ!

Page 25: CLOT MAIG 2011

25

A.E. Monistrolenca / Martí Ponsa

Ajuntament de Monistrol de Calders

AMPA de l’Escola l’Esqueix de Monistrol de Calders

Banc de Santander / Família Arrieta

Bar Sport – Monistrol de Calders

Carnisseria Comellas – Monistrol de Calders

Consorci del Moianès

Confraria del Cava Sant Llogari – Monistrol de Calders

Colla de “Balls en Línia” – Artés

Fes Goig – Castellcir

Forn de Pa Catot – Monistrol de Calders

Fundació Sant Joan de Déu – Barcelona

Gimnàs Via Sport – Manresa

Grup de Cosidores de Patchwork de Monistrol de Calders

Kraft Foods / Josep Portabella

Les Perruqueres del 17 – Monistrol de Calders

Les Refardes – Mura

MAN Truck & Bus Ibérica SA

Pastisseria Núria – Sabadell

Ponsa Bellesa – Monistrol de Calders

Queviures Ponsa – Monistrol de Calders

Restaurant la Manduca – Monistrol de Calders

Restaurant la Masia del Solà – Monistrol de Calders

Restaurant Rubell – Monistrol de Calders

Serra Roca – Sant Fruitós de Bages

Sosa Ingredients, SL – Castellterçol

A tots aquells que han participat en els partits de futbol i han fet la seva aportació mitjançant la inscripció a l’acte.

A tots aquells que han col·laborat participant en els sortejos i fent aportacions a les guardioles o directament al compte

corrent.

A tots aquells que han col·laborat en les tasques d’organització i muntatge dels actes d’aquest cap de setmana.

A tots aquells que han col·laborat venent participacions dels diversos sortejos, recollint diners amb les guardioles i fent difusió

de l’acte.

A tots aquells que ens han donat suport amb la seva presència al camp del Met o a través del facebook.

MOLTES GRÀCIES!

Page 26: CLOT MAIG 2011

26

El proper 22 de maig se celebren les eleccions municipals. En aquesta ocasió els

monistrolencs i monistrolenques podrem triar entre tres partits. Per tant, des del Clot hem decidit parlar amb els tres caps de llista: Carles Moya (Esquerra-AM), Maties Ponsa (CiU) i Mercè Cardona (CIM-PM).

Carles Moya Maties Ponsa Mercè Cardona

A continuació transcrivim el que ens han contestat cadascun d’ells a les quatre preguntes

Què t’ha motivat a presentar-te?

- (Mercè) M’agrada treballar pel poble. Sóc una persona compromesa des de fa molt de temps amb el poble, des d’entitats, després com a regidora i després com a alcaldessa. En aquesta última legislatura he tingut l’oportunitat de desenvolupar diferents càrrecs a la comarca i la veritat és que se n’aprèn molt. M’agrada treballar en grup i crec que en cada legislatura el CIM sempre hem estat una colla de gent en l’equip de govern que ens hem esforçat de valent. Ara hem renovat quasi tota la gent, però és una barreja interessant, l’ experiència amb la frescor de la nova gent, noves idees; però la mateixa voluntat de treballar per Monistrol. La feina mai no s’acaba si vols que el poble es mogui i a nosaltres al CIM no ens espanta la feina. Som gent amb il·lusió, amb criteri, seriosos, compromesos, amb aquesta colla de gent continues tenint ganes de fer moltes coses. Saps que sempre, passi el que passi al poble, hi som col·laborant, donant un cop de mà.

- (Carles) El que m'ha motivat a presentar-me és la situació actual de Monistrol. Crec positiu pel poble que hi hagi diversitat d'opinions a l'ajuntament, d'aquesta manera s'evitarà caure en prendre decisions sense que els altres grups parlamentaris amb representació a l'ajuntament puguin ser escoltats, com ha passat fins ara amb una majoria absoluta. L'ajuntament ha de ser una eina per escoltar i dialogar amb tothom.

Parlem amb...Parlem amb...Parlem amb...

Page 27: CLOT MAIG 2011

27

(Maties) Des de fa molts anys que havia pensat que en algun moment jo col·laboraria amb l’ajuntament de Monistrol. El meu padrí ja ho havia fet ja que va ser un dels tres que va gestionar la independència del municipi i també va portar la germandat de pagesos fins que es va morir, el meu pare havia portat el sindicat. En la meva família sempre hi ha hagut gent que en un moment o altre havia col·laborat amb l’ajuntament. Inclús la Mercè Cardona d’alguna manera també és cosina meva. Jo sempre pensava que algun dia havia de complir amb el poble, per dir-ho d’alguna manera, com sempre he vist que feia la família. El que ha passat ha estat que des de fa un any i mig hi ha hagut moltes persones que m’han dit perquè no em presentava. Vaig començar a parlar amb gent de la meva edat i coneguts i tots em van encoratjar a fer-ho. Això no se m’havia demanat mai amb els més de trenta-cinc anys que porto a Barcelona. I vaig pensar que alguna cosa devia passar a Monistrol que se’m demanés ara que em presentés. La cosa va anar madurant, vaig buscar suport en algunes persones i en Convergència i a partir d’aquí vam tirar el projecte endavant i la veritat és que em fa molta il·lusió.

Quins projectes teniu presents tirar endavant el vostre grup? (Maties) Nosaltres estem acabant de polir el programa. De fet el tenim ja pràcticament fet,

només calen els últims retocs. De fet jo vaig gravar un vídeo que apareix a la pàgina web de Convergència i en què expressava el lema que presentem els de Monistrol “Un poble de tots i per a tots”. Com ja he dit abans he pogut parlar amb molta gent i se m’han explicat moltes coses i crec que a Monistrol cal un consistori que sigui amable, que escolti, que sigui atent amb la gent del poble i que se sigui enèrgic i reivindicatiu quan representes el poble davant d’altres administracions. Un exemple clar el tenim en la revista del mes de març del Consell Comarcal. Sabem que la Mercè és la Presidenta del Consell d’Alcaldes i en l’editorial es diu que aquest és un càrrec de molt de poder. Més endavant es diuen tota una sèrie d’accions que s’han dut a terme des del Consell Comarcal (arreglar rieres, arreglar camins rurals, d’altres ajudes en pobles) i Monistrol no surt en cap de les ajudes que s’han donat. Crec que tenir un càrrec com aquest ha de permetre treure ajudes o saber on les pots anar a trobar. Veiem que l’atur és un problema molt greu a Monistrol i que el turisme funciona i per tant es poden organitzar i fer coses al voltant del turisme i es podrien fer un parell de centres d’interpretació que podrien servir perquè la gent que ens visita pogués conèixer coses relacionades amb el poble. Això seria interessant ja que la gent podrien anar a veure el centre d’interpretació del Kubala o de la pedra o del riu, després dinar i a la tarda passar per les les botigues a comprar productes artesanals. Les agències de viatges necessiten destins, i Monistrol en podria ser un de molt important. I la cultura, a través del centre d’interpretació, també podria ser molt beneficiosa pel poble.

(Mercè) Som en temps difícils per parlar de molts projectes. No podem enganyar la gent

dient que farem, farem, farem,... quan la situació econòmica és tan complicada. Tant el finançament autonòmic com el municipal no estan solucionats, i em sembla que aquest problema encara el tindrem força temps. Si parlem d’obres, aquesta legislatura se n’han preparat que s’hauran d’executar en aquesta propera. El seu finançament està garantit i cobert. També hi ha estudis preparats per començar a engegar, però les futures obres estaran molt lligades a obtenir el seu total finançament i això depèn directament de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Però en els moments que estem vivint creiem que per davant de les obres són més importants les persones i la nostra prioritat serà garantir-ne el seu servei: finançament de llar d’infants, escola, atenció a la gent gran, transport i menjador escolar, transport públic... La situació és molt complicada i no és hora de fer volar coloms.

- (Carles) Vivim un moment difícil on els grans projectes seran complicats de tirar endavant,

això sí, una legislatura dura 4 anys, esperem poder dur a terme alguns dels nostres projectes durant aquest temps. Crec que s'ha de ser ambiciós i més quan es tracta de Monistrol.

Page 28: CLOT MAIG 2011

28

- Com veus el poble actualment?

- (Carles) Veig un poble dividit per algunes decisions desencertades de l’actual equip de govern. Crec que Monistrol necessita que la seva gent s’hi trobi a gust i que no ens marxi la poca gent jove que hi queda.

- (Mercè) El poble reflecteix la situació de crisi econòmica que estem vivint. Tenim un índex d’atur que no és el més elevat del Moianès però en les últimes dades hi ha 43 persones aturades al poble, és un nombre important, sobretot pel que fa a l’atur femení. S’hi està treballant des de el Consorci, que és l’eina que tenim els Ajuntaments del Moianès per poder fer front a l’atur, des de cursos de formació, assessorament a les empreses, nous emprenedors, Plans d’Ocupació, formació i reciclatge de coneixements; tot això és molt important a l’hora de tornar a trobar feina. A les petites empreses els costa molt de fer inversions en el seu negoci, el moment és complicat, però tot i així a Monistrol de Calders s’ha posat en funcionament una casa de turisme rural, apartaments turístics i un hotel, aquest últim amb línea de subvenció del Departament de Turisme. Ha estat molt important pel nostre territori poder entrar en el programa europeu LEADER, és un cop de mà als emprenedors que vulguin invertir en el seu negoci o crear-ne un de nou. El Leader financia el 30% de la inversió. Quant a teixit social s’ha incrementat la implicació de la gent del poble amb les entitats, fet que aporta riquesa social. S’ha ampliat el servei d’Atenció a Domicili, el programa de millora de l’èxit escolar,... També tenim transport públic cada dues hores, era un problema important de comunicació que patia el nostre municipi, i a més amb integració tarifaria.

Pel que fa a les infraestructures, s’han renovat o se n’han creat de noves. Hem de pensar que per exemple les conduccions d’aigua i la distribució era obsoleta i perillosa i s’ha renovat la xarxa d’aigua de diferents carrers, s’ha fet totalment nova la portada en alta cap al dipòsit de capçalera i ja tenim la Depuradora, equipament important a l’hora de mantenir i no contaminar les nostres rieres. La torre de TV s’ha construït de nou i en previsió de futur. També s’ha renovat el Centre Recreatiu i la Plaça de la Pedrera. Mica en mica Monistrol es va endreçant.

(Maties) El poble el veig, per dir-ho d’alguna manera, desanimat. En el vídeo que us he dit abans parlo de recuperar l’orgull de ser de Monistrol de Calders, perquè em penso que fa molta falta. Crec que és un poble molt important. L’eslògan “un poble de tots i per a tots” el van inventar els grecs 2600 anys abans de crist i se’n diu democràcia. L’any 976 hi ha el primer document escrit que parla de Monistrol de Calders, per tant Monistrol ja feia anys que hi era, quan es va crear Catalunya com a tal els de Monistrol ja hi érem. Un altre esdeveniment important és que en el llibre de memòria del Fèlix Estrada diu que l’any 1912 va venir un capellà al poble i van començar a jugar a futbol, quan es va crear el futbol els de Monistrol ja hi érem. Molts equips professionals encara no ho poden celebrar. A Monistrol també tenim el teatre que porta més de 100 anys i es manté viu. Això i moltes altres coses ens han de fer sentir orgullosos de ser de Monistrol.

- El vostre grup estaria disposat a entrar en un govern de coalició en el cas que ningú no tingui la majoria absoluta?

- (Mercè) Monistrol de Calders és un poble petit i això fa que coneguem el tarannà de totes les persones que integren una llista, independentment dels colors polítics. A les eleccions municipals es voten les persones. A les altres dues candidatures hi ha suficients persones intercanviables i creiem que els serà molt més fàcil pactar entre elles. Si no tenim el màxim suport per tenir l’alcaldia, no la volem pagar a qualsevol preu. Estem acostumats a governar amb persones que estan acostumades a treballar, compromeses, implicades i que en cap cas posen els interessos personals o individuals per sobre dels comuns. Perdoneu que sigui tan clara, però el dia 22 ens hi juguem 4 anys del futur del nostre poble, el CIM ha portat un ritme de treball molt fort i hi ha el perill que aquest ritme es pari o es redueixi considerablement i sigui Monistrol de Calders i la gent que hi vivim, els que en rebem les conseqüències.

Page 29: CLOT MAIG 2011

29

- (Maties) La resposta directament és sí. Crec que set persones a Monistrol han de treballar totes. De fet també és un treball estar a l’oposició i és una feina important dir que les coses es fan bé o no. Hi hagi el resultat que hi hagi el dia 22 de maig jo convidaré els altres dos grups a fer un govern d’unitat. Segurament que segons qui guanyi es marcarà una tendència i unes condici-ons i llavors ja veurem si s’hi està d’acord o no. A mi em fa molta il·lusió ser alcalde de Monistrol, però el que més il·lusió em fa és treballar pel poble. I com que espero poder estar a l’ajuntament treballaré per Monistrol.

- (Carles) Si es dona el cas, sí. Crec que els governs de coalició són els més sans pel fet d’estar formats per més d’un partit, gràcies a això, hi ha més diversitat d’opinions. Al poble li con-vé que hi hagi consens i no una altre majoria absoluta.

Això és el que ens han comentat els tres candidats. Suposem que durant la campanya electoral podran ampliar o matisar el que ens han dit. A tots tres els desitgem molta sort el proper dia 22 de maig.

Alba Jornet/ Jaume Musarra

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

[email protected]

Manresa

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

Page 30: CLOT MAIG 2011

30

• La cigonya ha portat en el seu farcell a dues criatures precioses. A

Monistrol ens ha deixat la Bruna, filla del Genís i l’Àfrica i també la Mar, filla de l’Anna i el Frank. Ara comencen els temps dels bolquers, els biberons, dormir poc... però de ben segur que aquesta feina és la més gratificant del món. Us desitgem el millor per les vostres filles i que tota la família en pugueu gaudir. Salut!

• S’acosten les eleccions municipals del 22 de maig i aquesta vegada tindrem tres

candidatures d’on sortiran les persones qu e hauran de gestionar tot el que passi al poble durant els pròxims quatre anys. A part de la candidatura continuista CIM també han fet llista CIU i ERC. Esperem que durant les properes setmanes es puguin fer debats entre aquestes tres candidatures per saber què ofereix cada una d’elles en tots els àmbits que fan referència al poble; governació, urbanisme, obres i serveis, cultura, educació, medi ambient, joventut, esport, salut, serveis socials, manteniment, foment d’ocupació... i saber de quins recursos disposaran, tan econòmics com humans, per tirar endavant el poble, afrontar aquesta situació econòmica tan delicada en aquests temps de crisis que tenim i poder donar un nou impuls, del tot necessari, a un poble petit com el nostre per evitar el seu estancament. En la pròxima edició del Clot ja sabrem quina d’aquestes candidatures serà la que representarà al poble durant el pròxims quatre anys o quina coalició s’haurà de formar per governar a Monistrol després d’unes últimes legislatures amb majoria absoluta. Esperem que el màxim nombre de persones facin us del seu dret a vot i que la participació sigui la més alta possible. L’escrutini de les paperetes del dia 22 promet. Hi haurà alguna sorpresa final?

• Un vegada més Monistrol va donar exemple del que vol dir un poble unit i solidari. Tots ho vàrem poder veure en el torneig de futbol 7 que es va disputar al camp del Met els dies 23 i 24 d’abril per recaptar diners per ajudar a la investigació del càncer infantil de la Fundació Sant Joan de Deu de Barcelona sota el lema “tu també pots ajudar a nens com la Marta i la Mercè”. Unes grades entregades i plenes de gom a gom en tot moment van fer d’aquest esdeveniment un acte per recordar i, a més a més, solidari per ajudar a radicar la malaltia que pateixen la Mercè i la Marta. No hi van haver ni guanyadors, ni perdedors, tots vàrem guanyar!

• De vegades les coses no són blanques o negres, sinó que tenen una part de cada. Una anècdota, per molt anècdota que ens pugui semblar, pot no ser real segons la versió de qui l’hagi explicat o experimentat. I pot crear una controvèrsia innecessària. I aquesta controvèrsia és la que s’ha creat en l’anècdota explicada en el passat número del Clot sobre els llardons de Sant Antoni. I quan parles amb la gent te n’adones que t’equivoques si penses que no pot ferir a ningú. No era la intenció crear controvèrsia sinó explicar una anècdota, a priori, inofensiva. No ha estat així i m’agradaria demanar disculpes. La festa de Sant Antoni cal que es recordi per la gran afluència de públic assistent i per tots els comentaris favorables que van haver-hi i no per res més. Per la meva part, així m’agradaria que fos a partir d’aquest moment.

Safareig Safareig Safareig

Page 31: CLOT MAIG 2011

31

• Al juny, TV3 estrenarà un nou programa presentat per Xavier Solà titulat “Viatge de noces”. El programa busca parelles que s’hagin casat als anys 50 o 60 i que hagin viscut una història d’amor única. Doncs bé, una parella de monistrolencs seran protagonistes d’un capítol d’aquest programa ja que han estat elegits. Es tracta del Josep Ponsa i l’Antònia Puigmartí. Les càmeres de TV3 van venir a rodar a Monistrol el 18 d’abril i també es van desplaçar a Tossa de Mar i al Montseny per acabar de completar aquesta història d’amor entre els dos monistrolencs. Una bona oportunitat de tornar veure la cara bonica de Monistrol per la televisió.

• El passat 12 d’abril els alumnes del cicle superior de l’escola varen visitar Catalunya Ràdio i el Camp Nou. A l’emissora de ràdio varen coincidir amb la model Judit Mascó i la senyora Marta Ferrusola, esposa de l'ex President de la Generalitat, Jordi Pujol. Varen compartir plató amb els professionals que hi treballen i varen poder veure com es fa un programa en directe. I també van fer una visita pel Camp Nou i varen entrar a les cabines de retransmissions dels partits del Barça.

• Pel que fa a les qüestions estrictament esportives, la Monistrolenca finalitzarà la temporada

amb alts i baixos. Tot i que en moments puntuals ha desplegat un joc força acceptable no acabaran la lliga en les posicions a les que es pretenia quedar a principis de temporada. Malgrat tot és important que no es perdi la il·lusió i que any rere any es vagi millorant la posició final a la lliga. Pel que fa a l’equip femení, cada dia està més conjuntat i el joc és més d’equip, millorant molt el de l’inici de temporada. Si es continua amb aquesta tasca tot millorarà i les victòries de ben segur aniran arribant.

Germà i Òscar

Page 32: CLOT MAIG 2011

32

NOTÍCIES DE MANRESA

L'Ajuntament de Manresa no ha pagat 300.000 euros a l'empresa que va fer les obres de reurbanització del barri de les Escodines perquè hi va deixar nyaps que no va arreglar. Tres anys després que s'acabessin les obres, l'Ajuntament destinarà aquests diners a arranjar els desperfectes.

Se suprimeix definitivament la fira ExpoNeu. La desaparició del saló és conseqüència del

poc suport que ha rebut darrerament per part de les empreses relacionades amb el sector de l'esquí, la neu i l'esport d'aventura de la Catalunya central.

El boom demogràfic que hi va haver a Manresa el 2008 s'ha notat a l'hora de les

preinscripcions de P3 d'enguany, que s'han disparat. Les sol·licituds han augmentat el 10,3% respecte a l'any passat. També s'ha incrementat l'oferta per fer front a aquesta demanda. De les 871 places que s'ofereixen el 2010-2011 s'ha passat a les 921 per el 2011-2012 sumant la pública i la concertada.

Les piscines municipals de Manresa s'enfonsen: canonades de ferro rovellades, degoters,

equips de climatització que no han acabat de funcionar mai i moviments de terra, són algunes de les deficiències que una auditoria d'enginyeria externa ha detectat a les instal·lacions de les piscines municipals de Manresa, que es van estrenar el 2007 després d'una profunda remodelació.

Cinc esglésies parroquials de la capital del Bages no van celebrar cap casament al llarg del

2010. Pràcticament en nou de cada deu casos els matrimonis que van decantar-se per passar per l'altar a Manresa van triar com a escenari la basílica de Santa Maria de la Seu, la Cova de Sant Ignasi de Loiola i el Santuari de la Mare de Déu de la Salut, al barri de Viladordis.

NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA

Moià ret homenatge al primer alcalde de la democràcia

Moià ha retut homenatge recentment a Sebastià Ubasart, que fou el primer alcalde de la democràcia al poble. Ubasart, de 90 anys d'edat, va rebre la Medalla d'Or del municipi en un acte a l'auditori de Sant Josep davant una seixantena de persones.

Navarcles aprova la requalificació de Dresca

El municipi navarclí té en procés de transformació un antic sector industrial en un nou espai urbà: els terrenys que durant anys va ocupar la factoria Dresca, que va tancar portes el 2008. L'Ajuntament ha aprovat la requalificació del solar, una gran illa de 53.000 metres quadrats. L'operació preveu que de tot aquest sector quedin com a sòl públic 34.000 metres quadrats, mentre que els 19.000 restants seran per a habitatge i per a activitat econòmica (establiments comercials i petits tallers).

La comarcaLa comarcaLa comarca

Page 33: CLOT MAIG 2011

33

L'Ajuntament de Santpedor ha posat en marxa un curs pilot de català Aprendre català escoltant Xesco Boix i cantant En Joan petit quan balla; aquesta és la

fórmula que estan seguint un grup de dones marroquines a Santpedor amb l'objectiu d'integrar-se a la realitat del municipi. La idea, impulsada per la regidoria d'Acció Social de l'Ajuntament de Santpedor, va sorgir d'un parell d'àvies del poble que estaven fent de parella lingüística de dues joves marroquines acabades d'arribar a Santpedor.

El pla urbanístic de Balsareny li permetrà créixer en habitants Balsareny podria guanyar un màxim d'uns 1.500 habitants i situar la seva població a la

ratlla de les 5.000 persones al llarg de les properes dues dècades. Així ho preveu el pla urbanístic que està elaborant l'Ajuntament, i que compta tenir-lo aprovat d'aquí a un any. El pla concentra el creixement en tres àrees urbanitzables situades al nord i a l'est de l'actual nucli urbà.

L'edifici caserna de Sant Vicenç de Castellet on s'allotjaven la Guàrdia Civil es manté tancada des del 2004 L'edifici de Sant Vicenç de Castellet on s'allotjaven la Guàrdia Civil i les seves famílies es

manté tancat des que el cos va marxar, el 2004. Com a propietari, el ministeri d'Interior no hi defineix cap futur, mentre que l'Ajuntament ha desistit de comprar-lo perquè no té diners, i ara busca algun inversor a qui pugui interessar.

Extracció d'un gran rusc d'abelles a Talamanca Una casa del carrer de Padró de Talamanca va centrar recentment l'atenció d'un grapat de

veïns encuriosits en l'extracció d'un gran rusc d'abelles a mans d'un apicultor del poble que ja n'ha retirat desenes en una primavera que es qualifica d'excepcional. El rucs feia uns 50 centímetres de llargada per 30 d'amplada, i a l'interior hi podria haver entre 30.000 i 60.000 abelles.

M. Teresa Puig

c/ Monsterrat, 6

Tel. 93 839 91 16

08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 34: CLOT MAIG 2011

34

El cellerEl cellerEl celler

VITICULTORS DE MURA SCP

Parlem amb en Joan Pla, que és un dels tres socis propietaris d’aquest petit celler situat als baixos de la casa de Cal Soldat de Mura, el qual, tot i estar dins de la zona de la denominació d’origen Pla de Bages, de moment no hi està inscrit perquè és econòmicament inviable a causa de la seva producció molt limitada. En el pròxim futur quan les vinyes plantades el 2007 i el 2008 permetin augmentar la producció serà el moment d’inscriure-s’hi. Actualment doncs, ofereixen la seva producció com a vi embotellat de taula.

Mura, com la majoria del Bages, era en el segle XIX un territori majoritàriament vinícola fins que va venir la fil·loxera, les vinyes es van anar abandonant progressivament i als anys 90 només en quedava una, la vinya Catot que menava el Ton Puig amb ceps de més de 100 anys. El Ton era un pagès ja gran, que va transmetre els seus coneixements al nostre interlocutor, el qual ha anat conreant la vinya existent i plantant-ne de noves. El primer vi va sortir el 2006 com a prova i el 2007 ja van treure la primera collita comercial que és la que hi ha actualment al mercat.

La superfície de vinya inicial era de mitja Ha. i actualment ja l’han ampliat a 2 Ha. Les varietats de què disposen són en negre: Sumoll, Merlot, Ull de llebre i Cabernet Sauvignon; i en blanc: Picapoll, Pansa blanca Chardonnay i petites quantitats d’altres varietats. No tenen el certificat de producció ecològica però no fan servir cap tipus d’insecticida ni d’herbicida, només sofre i coure i un tractament sistèmic. El terreny de Mura és molt peculiar, amb terres vermelles i conglomerats, amb estius secs i un diferencial tèrmic molt elevat entre el dia i la nit, factors molt favorables per tal d’obtenir una qualitat de raïm molt bona. Un altre detall favorable és que en el Pla de Bages el Sumoll sol produir uns 7 kg. per planta, mentre que a Mura en produeix només 2.

La producció actual és només d’unes 1.500 ampolles, però l’any que ve, sempre que la meteorologia sigui favorable, pensen produir-ne unes 5.000. De moment, tenen les instal·lacions de vinificació envelliment i embotellat a Cal Soldat, però estan a punt de traslladar les activitats de vinificació a un local més gran també de Mura, en vista a l’augment de producció previst.

Els vins que comercialitzen són els següents: El Catot negre: és bàsicament un cupatge de Sumoll, Merlot i

Ull de Llebre. El Catot blanc: és un cupatge de Picapoll, Pansa blanca i set

o vuit varietats més amb molt poca quantitat.

El nom de Catot prové del nom de la vinya que hem vist abans.

El Néspola negre és un cupatge de Merlot i Sumoll, és el de gama més alta i només el produiran els anys en els quals la qualitat del raïm sigui molt bona.

El nom de Néspola prové de la vall de Mura.

Com a promoció tenen la plana web i, a més, organitzen visites a la vinya i al celler amb un tast de vins. La comercialització es fa a través de restaurants i botigues del voltant de Mura. Per exemple el restaurant de Terrassa El Capritx que té una estrella Michelin ofereix els seus vins. El seu mercat actual és el Parc Natural ja que és l’única vinya que es troba en el seu interior i en el futur esperen augmentar-lo de mica en mica en forma de taca d’oli.

Que tingueu bon celler !!

Viticultors de Mura SCP Carrer del Sol, 14 08278 Mura Tel. 938 317 223 [email protected] www.muradine.com

Pedru / Jan

Page 35: CLOT MAIG 2011

35

CiènciesCiènciesCiències

Molta terra a l’havana (I). El bar Floridita i Lloret de Mar

El bar Floridita, un dels més reconeguts del planeta, es troba al carrer Obispo 557 cantonada amb Monserrate a l’Havana vieja i, tal com diu la seva publicitat i els seus rètols, és el bressol del daiquiri, beguda nacional cubana. Un dels seus clients més habituals fou l’escriptor i gran bevedor nord-americà Ernest Hemingway que fou qui va popularitzar internacionalment aquesta beguda, que sempre solia seure en el seu racó preferit de la barra en el qual hi han posat actualment una estàtua seva de bronze de mida natural a fi que els clients s’hi facin fotos.

Però, curiosament, la història no comença a l’Havana sinó a Lloret de Mar, quan un tal Serafí Parera, després de patir un desengany amorós amb una noia del poble, de cop desaparegué del mapa. La seva família no en va saber res durant trenta o quaranta anys. De sobte, un dia, la família rep notícies seves. En Serafí havia emigrat a Mèxic, estava molt malalt i volia que algun familiar l’anés a recollir per dur-lo a Lloret, on volia morir. L’encarregat de recollir-lo fou un nebot seu, Narcís Sala i Parera (1879-1953), que va quedar parat en comprovar que el seu oncle, que continuava solter, havia esdevingut un gran terratinent. Serafí es va vendre tot el que tenia i, tot seguit, varen començar el, en aquell temps llarg viatge cap a Lloret amb escala a l’Havana on, dissortadament, va morir. El seu nebot, quan va conèixer l’Havana i en veure que allà tindria més oportunitats de fer negoci que a Lloret, s’hi va quedar, va comprar un bar anomenat “La Piña de Plata” que havia estat fundat el 1819 al costat d’una de les portes de la muralla que entre 1797 i 1863 protegia la ciutat, i el va transformar en el cafè restaurant que primer es va anomenar Florida, però que aviat va canviar el seu nom original pel de Floridita que és el que ha arribat fins als nostres dies.

Narcís Sala no va oblidar mai els seus orígens, va ser membre de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya i va promoure la construcció de l’ermita de Montserrat de l’Havana, entitats que encara existeixen avui dia i de les quals parlarem en uns altres capítols d’aquesta sèrie.

El creador del còctel daiquiri fou un altre lloretenc, Constantí Ribalaigua i Vert (1888-1952). Aquest, quan tenia prop d’onze anys, va ser cridat pel seu pare que estava establert a l’Havana, i va agafar experiència com a cambrer treballant en alguns dels millors bars d’aquesta ciutat. El 1914 va entrar a treballar com a barman al Floridita i, amb dos empleats més com a socis, va comprar el bar el 1918. Constantí era un home de caràcter emprenedor, amb molta iniciativa i molt treballador. Entrava a treballar a les 7 del matí i plegava de matinada quan se n’anava el darrer client. Era una persona seriosa, molt amable però poc xerraire, només entrava en conversa quan el client ho demanava. A base d’endeutar-se va comprar les parts dels seus dos socis i va quedar com a propietari únic del local, on va instal·lar en una de les seves parets una gran làmina on es reproduïa una imatge del Lloret recordat. El Floridita esdevingué un local

de gran popularitat i de visita obligada d’escriptors, periodistes i famosos de procedència diversa com els Ducs de Windsor, Jean Paul Sartre, Gary Cooper, Ingrid Bergman, Tennessee Williams, o Ava Gadner. Tal com hem dit abans, Hemingway era, apart d’un gran client del bar, un admirador de Constantí al qual anomenava “Constante” -nom popular amb el qual fou conegut aleshores per tothom- fins al punt que el va citar en la seva novel·la pòstuma Islands in the Stream (illes a la deriva): “Havia begut daiquiris dobles molt gelats, d’aquells grandiosos daiquiris que preparava Constante.....”.

Page 36: CLOT MAIG 2011

36

Avui dia, prova de la notorietat que encara té aquest bar, són munió els grups de turistes de tot el món que arriben en autocars des dels luxosos i llunyans complexos hotelers de Varadero, per prendre-hi un o més daiquiris envoltats per música cubana en viu, com sol ser habitual en la majoria de bars de la ciutat.

El dia de la mort de Ribalaigua, el 2 de desembre de 1952, tots els diaris de l’Havana recordaren la seva tasca i la funerària experimentà una desfilada constant de gent. Està enterrat en un panteó al passeig principal del cementiri de Colón de l’Havana.

Però no s’acaba aquí la història, ja que hem de parlar també de Miquel Boadas i Parera (1895-1967). Boadas va néixer a l’Havana, fill d’emigrats catalans de Lloret de Mar que tenien una taverna al carrer Empedrado del casc antic de L’Havana molt a prop d’un altre bar emblemàtic i també molt freqüentat per Hemingway: “La Bodeguita del Medio”, i ja des de petit va viure l’ambient del negoci familiar. Cap a l’any 1910 va entrar a treballar com a barman al Floridita que, com hem vist abans, era propietat del seu cosí germà Narcís Sala i Parera. Més endavant esdevingué barman d’altres locals elitistes de la ciutat, com el frontó Jai Alai o el Yacht Club. El 1926, amb 31 anys d’edat, va sentir el desig de conèixer Lloret de Mar, bressol dels seus pares, i cap allà va fer cap. En la seva estada a Lloret conegué una noia, Maria Ribas Utset, que seria el gran amor de la seva vida i amb qui es va casar el 1927. Aquest esdeveniment sentimental va repercutir també en la seva

trajectòria professional, ja que va decidir no tornar a Cuba i establir la seva residència a Barcelona on va treballar primer a la Maison Doré de la Plaça Catalunya, després al Núria de la Rambla i encara al Canaletes, abans d’obrir el 1933 el seu propi local: El Boadas Cocktail Bar, al carrer Tallers, 1 cantonada a la Rambla. El va decorar a l’estil del Floridita i va ser el primer bar d’estil americà que hi va haver a Barcelona. Aquest local va ser freqüentat per una gran quantitat de personatges de la vida cultural, política i social de l’època republicana d’aleshores.

Avui dia, aquesta cocteleria encara és oberta i la regenta la seva filla Maria Dolors.

Jan

C O N S T R U C C I O N S PONSA PUIG, S.L.

CIF B62133459

Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

Page 37: CLOT MAIG 2011

37

SENTÈNCIES LLATINES (X)

Ingenium mala saepe movent. “Sovint les desgràcies espavilen l’enginy”. Amb aquesta frase, Ovidi a la seva obra Art amatoria introdueix la història de Dèdal i el seu fill Ícar que inventaren unes ales per tal d’escapar del laberint de Creta. Tanmateix, el final va ésser tràgic per a Ícar, ja que les ales estaven enganxades amb cera al cos i, en volar aquest massa alt, en acostar-se al sol la cera es va desfer, va perdre les ales i va caure al mar on s’ofegà.

Inimicum quamvis humilem docti est metuere. “És de savi témer un enemic encara que sigui petit”. Sentència de Publili Siros, que recomana no menysprear ningú que ens pugui crear dificultats. Aquesta frase podria ben bé estar signada, vint segles més tard, pel mateix Josep Guardiola.

Iniquum petendum ut aequum fera. “Cal demanar el que és injust per tal d’aconseguir el que és just”. Quintilià recull aquesta dita popular quan, adduint l’exemple de Ciceró en el discurs En defensa de Miló, recomana exagerar d’entrada, en les demandes d’àmbit judicial, a fi d’aconseguir l’objectiu que hom considera just.

Inscitia est advorsum stimulum calces (iactare). “És una rucada tirar guitzes contra el fibló”. Terenci posa en boca de Davos aquesta dita que ha transcendit fins als nostres temps, amb el mateix sentit de la improductivitat d’un esforç absurd que només comporta un patiment inútil.

Intelligenti pauca. “Per a l’intel·ligent calen poques paraules”. Aquesta dita, molt freqüent arreu, sembla una adaptació de la que trobem documentada pel teatre antic romà.

Inter caecos regnat strabus. “Entre els cecs regna el borni”. Dita traduïda del grec segons els Adagis d’Erasme. És força utilitzada amb la idea de fer evident com una persona mediocre pot imposar-se a les altres, si aquestes són encara pitjors en el coneixement o domini d’un camp determinat.

Inter vespres rosae nascuntur. “Entre els esbarzers neixen roses”. Ammià Marcel·lí aplica aquesta imatge tan expressiva quan, parlant d’un tal Euteri, vol destriar alguns trets fiables d’aquest enmig d’un cúmul de falsedats. La simbologia de la convivència de roses i espines, projectada sobre la vida humana, ha estat continuada arreu.

Inveterata consuetudo pro lege custoditur. “Un costum arrelat és respectat com a llei”. Principi jurídic que al·ludeix a una de les fonts naturals del dret, la que emana de les tradicions.

Iucundi acti labores. “Els esforços, un cop passats, resulten agradables”. Dita popular citada per Ciceró, quan comenta la satisfacció que hom pot sentir després de superar tot un seguit de dificultats per tal d’aconseguir dur a terme un propòsit.

Iudex damnatur cum nocens absolvitur. “El jutge és condemnat quan un culpable és absolt”. Sentència de Publili Siros que fa palesa la correspondència entre l’encert del jutge i la culpabilitat de l’acusat.

Jan

Que diu que...Que diu que...Que diu que...

Page 38: CLOT MAIG 2011

38

LA MILLOR FELICITACIÓ DE NADAL

Qui diria que aquest any 2010 pel mes de Desembre, el nostre ajuntament ens havia de

sorprendre a tot el poble amb un pessebre molt ben elaborat (per sentir millor el Nadal). Un

pessebre amb les seves figures i un poble (el nostre poble), que no tenien moviment perquè no

eren de debò, però ens van omplir de vida perquè eren dignes d’admirar. També vam rebre a

les nostres llars un original calendari per felicitar les festes, però al darrere de tot aixó tan

original de les festes, ens va sorprendre a algunes famílies una felicitació extraordinària i una

entrada d’any inigualable i molt cordial.

Tot va començar amb un petit foc que uns adolescents de Monistrol van fer al formigó del

camp de futbol amb bosses de plàstic de les escombraries. Un grup d’adolescents dels qui no

direm noms perquè tothom en sap els noms, però si que recordarem que en aquell grup de

joves també ni havien d’altres que no s’han vist implicats (una mica injust oi), però alhora dóna

de que pensar, perquè la nit que els van cridar l’atenció en aquell instant faltaven dos

adolescents i en canvi si s’hi han vist implicats. Però el més sorprenent és que algun membre

de la Monistrolenca decideix anar a l’Ajuntament per queixar-se del fet i dóna uns noms que a

l’Ajuntament tenien ganes de rebre per donar-los-hi una bona borsada i calçar-los ben calçats. I

com no podia ser menys la moda del poble de fotre’ls-hi una bona denúncia. Una denúncia treta

de la màniga, robament forçat, un robament del qual els Mossos no hi varen trobar proves. Els

nostres adolescents en cap moment s’han negat del foc però això del robatori si que no s’ho

empassen. Sabeu que passa que fer un foc petit al carrer no és delicte.

Amb la fi de raonar tot això els pares vàrem decidir anar a l’Ajuntament i mantenir una

reunió perquè ens demostressin que hi havien testimonis dels fets del robatori i intentar raonar

sobre tot aquest conflicte per no arribar a més. No hi havia cap testimoni que hagués vist ningú

obrir la porta del bar!!!, almenys de carn i os i allà present que poguéssim conèixer. La reunió va

estar una mica pujada de to per algun regidor, l´única prova que ens van donar a entendre va

ser que els nostres fills eren els més delinqüents i reincidents de Monistrol (el nostre poble),

nosaltres l’única cosa que podem afirmar és que els nostres fills són si fa no fa com ho hem

estat tots a la seva edat (uns més que d’altres), ja que de donar noms de la història del poble

brillarien molts noms d’adults que ara els discriminen pel carrer i els tracten d’escòria social.

El més important de tot és que nosaltres estem tranquils perquè sabem que tot això

acabarà com va començar, en una anècdota i en la gran solidaritat que volta pels carrers del

poble, solidaritat que ells mai oblidaran. El que sembla mentida és la manera d’actuar de

l’administració local amb aquesta, diguéssim, demostració de poder, disciplina i ordre impune.

CartesCartesCartes

Page 39: CLOT MAIG 2011

39

Ah! se’ns oblidava aconsellar a la resta de població que als seus fills no els hi comprin

jerseis amb caputxa, això els fa més perillosos.

P.D: Només ens queda aclarir que el que nosaltres pretenem amb aquest escrit és que

als nostres fills en adolescència se’ls tracti per això, per adolescents i no per delinqüents!!!, i

que la gent que no té res més a fer, que es mirin la biga de l’ull en vés de veure la palla a l’ull

de l’altre, que ens sembla que hi ha moltes coses per resoldre.

Ben cordialment, els pares

Isabel Orellana

AGRAÏMENT

Juntament amb tot l’equip de l’AMPA de l’escola L’Esqueix ens vàrem reunir per parlar

de com havia anat el dia de carnestoltes.

Com cada any, teníem el suport del grup de grallers de Monistrol de Calders per fer una

cercavila per dintre al poble.

Degut al mal temps es va suspendre la cercavila i vam celebrar la festa dins al pavelló.

Volem donar les gràcies al grup de grallers per la seva participació i animació que van

tenir per realitzar la festa, tothom en va gaudir i disfrutar molt.

AMPA de l’escola L’Esqueix

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

08275 MONISTROL DE CALDERS

Tel.: 93 820 80 96 Carretera de Vic, 74 Fax.: 93 839 91 58 08180 Moià Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

FARMÀCIA LLDA. - C. FERRÓN

VILCHES

C/ Molí, 4 - Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

Page 40: CLOT MAIG 2011

40

MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

• Què és la riquesa? Res, si no es gasta; res, si es malgasta.

• L’home irat no és capaç d’una bona defensa.

• L’amor és com la salsa maionesa: quan es talla, s’ha de llençar i començar de nou.

• L’art d’envellir és l’art de conservar alguna esperança.

• Si estem sols a l’univers, segur que seria una terrible pèrdua d’espai.

• A aquell a qui els déus volen destruir, primerament l’embogeixen.

• Els polítics són com els cinemes de barri, primer et fan entrar i després et canvien el programa.

• La maternitat és més forta que les lleis naturals.

• L’home més savi és el que no creu que ho és.

Calaix de sastreCalaix de sastreCalaix de sastre

EMBLEMA Roses vermelles mirallades amb rou són d’amor blasons i gestes hores intenses de goig i de festes òrfenes d’espina i trist enrenou. Amples horitzons sens límit d’oferta mimen vides i pensaments clau d’estima deixant la porta oberta per viure hores intensament. Íntima cleda que empresona el cor pètals ardents de bellesa ànima que ignora nafra i vilesa fosca amatent a marcir llor.

EL CAMÍ DE GRAU D’OLOT Els matxos van cap a Vic, transportant carbó d’alzina i productes de teler, com faixes i barretines, i retornen vers Olot amb les alforges farcides de productes de pagès i mallals d’oli d’oliva i herbes per curar malalts de diverses malalties. El camí del Grau d’Olot s’ha tornat llegenda viva. Mals auguris per anar; per tornar-ne, mala espina.

Recull Eduard Comasòlivas

Eduard Comasòlivas

Page 41: CLOT MAIG 2011

41

CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XLII)

Us gastaríeu 187 milions de dòlars en alguna cosa per no fer-la servir? La resposta

seria probablement no si aquests diners me'ls he gastat de la meva butxaca. Però si m'ho han regalat potser em donaria igual.

Això està passant, més o menys, amb el port marítim de Cutuco situat a la zona oriental de El Salvador, al Golf de Fonseca. Un megaprojecte creat amb la finalitat de ser una alternativa al canal de Panamà i que, fins a dia d'avui, ha tingut el trist privilegi de rebre un trànsit de menys del 10% de la seva capacitat.

El port va ser finalitzat al juny de 2008 i encara no hi ha hagut manera de que els

diputats es posin d'acord en la manera com s'ha de concessionar. Però el problema és molt més gran que això.

El finançament i construcció del port va ser promogut per la cooperació japonesa

(JICA). Ells li van fer "gratis" l'estudi de factibilitat al govern. Per a que després diguin que la cooperació internacional no busca interessos. La cooperació espanyola (AECID) fa tres quarts del mateix en benefici dels operadors turístics. Però tornant al tema, ens podríem preguntar quin interessos pot tenir Japó en construir un port a l'extrem oriental del país. A tres hores de la capital, a la zona més pobre i desèrtica. No és per donar feina a centenars de persones com segurament diuen, ni portar el progrés a El Salvador. La qüestió té uns visos més estratègics i geopolítics.

Després de Panamà, la distància més curta

entre el Pacífic i l’Atlàntic, podria ser entre el port de Cutuco i Puerto Cortés a Hondures. És una competència de transport de mercaderies. És obvi que un port tant gran no es per abastir de gènere a El Salvador, ni tant sols la regió. El que es busca es la mobilització de mercaderies entre els dos ports citats.

Però una de les coses que no van preveure els meticulosos japonesos és la

idiosincràsia centreamericana. El port va finalitzar al 2008 i encara no està concessionat. Una carretera anomenada "el canal seco" també s'havia d'haver construït a hores d'ara entre els dos ports. Però el desenvolupament aquí va a pas de tortuga. El mateix pas que porta l’honestedat dels polítics.

Carles Fernàndez

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

Page 42: CLOT MAIG 2011

42

BENVINGUDA PRIMAVERA Encetem la primavera obrim portes i balcons, vénen aires de mudança que ens airegen els racons. La natura fa esclatada ja germinen els matolls, rebroten les farigoles, sajolides i fonolls. En el bac, surten violes, ja floreix el romaní, les abelles que feinegen, van sortint cada matí. I les plantes remeieres omplen planes i turons, recollint de la natura surten bones infusions. I en el pla de la serreta hi ha un gros ametller florit, el tronc rústec, velles branques i el contorn arrodonit. A la tarda el vent bufava sacsejant el seu brancat, i les flors volen per l’aire tot deixant el sòl nevat. Benvinguda primavera estació d’amor creixent, amb colors, flors i fragàncies encises tota la gent. Rosa Rovira Sancho

Gemma Morell Puigmartí

veterinària

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

OIDÀ POBLE CATALÀ En els pobles catalans Arribant el maig florit, Es canten les CARAMELLES Que n’és el cant més bonic. Es canten les CARAMELLES Que n’és el cant més bonic. Els ocells no paren de cantar, I les flors es perfumen millor, I a la plaça s’hi sent la tenora Que refila a tothora I ens convida a ballar. OIDÀ, poble català, OIDÀ, poble català, Que amb alegria plena Així la pasqua celebra Sens parar de cantar. OIDÀ, poble català, Que amb alegria plena Així la pasqua celebra Sens parar de cantar. OIDÀ, poble català, OIDÀÀÀÀ... P. Sala

Page 43: CLOT MAIG 2011

43

Aquest és l’escrit que es va llegir en l’acte de record i homenatge per a Mn Pere Fradera: “En l’homilia de la celebració dels 40 anys de capellà de Mn Pere, ell ens recordava el seu

pas per Monistrol de Calders. Ell deia que: “vaig passar del cim al clot. Del món de pagès al món de la indústria i l’estiueig. Em costà d’aclimatar-m’hi. Sort de l’amistat que anà sorgint entorn de la catequesi, l’escola, les classes de català i de mecanografia, les visites als malalts, el programa de ràdio, les tasques que amb el jovent del Centre Parroquial promoguérem (el teatre i altres activitats, la revista, la ruta Monistrol-Montserrat a peu, la caminada popular, el quinto, les havaneres...). Valoro les persones que formaren el consell parroquial i m’ajudaren a prendre determinacions. M’hi vaig sentir estimat i valorat. Però una mena de sensació de soledat em feia mal i m’anava corsecant.”

Precisament en una entrevista feta l’estiu del 92, poc abans que marxés, i que va

aparèixer a la revista El Clot ell mateix comentava quan se li preguntava si havia vist acomplerta la seva tasca de capellà en el seu pas per Monistrol: “no massa. Veig que s’ha esperat molt de mi a nivell d’animació d’activitats, a nivell de Centre, de jovent, de mainada. I, en canvi, allò que és més propi del capellà que és a nivell de reflexió humana, de trobar el sentit de la vida, a nivell cristià, doncs això no se m’ha demanat prou. I quan he intentat que això sortís semblava que tampoc no interessava massa. Això segurament és degut al moment social que s’està passant, en què les coses de sentit de la vida, de profunditat, rellisquen una mica i la gent viu a nivell més superficial”.

Molta gent del poble va relacionar el fet de la marxa de Mn Pere de Monistrol amb la

polèmica apareguda degut a la tala d’un cedre que hi havia al costat de la rectoria, Però ell mateix en l’esmentada entrevista deia quan se li demanava sobre els motius del seu trasllat: “la gent es deu pensar que jo marxo per motius de poble i això no és veritat. És evident que el que passa en el poble o en les coses en què et veus implicat t’afecten; unes t’ajuden i són motiu de satisfacció i d’altres et molesten. Llavors poden influir en el teu estat d’ànim i en la il·lusió de treballar dins el poble. Per tant, vull que quedi clar que la meva marxa és deguda a una situació personal que jo exemplificaria així: he estat passant per una mena de túnel on no hi veia claror per enlloc i desitjava sortir de la foscor en què em trobava. La intenció de marxar, al veure que jo aquí no m’hi sentia realitzat, ja la tenia fa molt de temps, abans de l’assumpte de l’arbre. No veia, però, que un canvi de parròquia em pogués aportar més llum. Jo vaig prendre la determinació de marxar quan em va sortir l’oportunitat d’anar a treballar amb un company a la mateixa parròquia. Això és el que em va permetre veure una escletxa de claror”.

Evidentment que l’arribada de Mn Pere a Monistrol va ser el motor que el poble necessitava

després d’uns anys d’estancament. Va posar fil a l’agulla en molts àmbits que fins llavors no s’havien tingut presents i tots els sectors de la població van saber valorar el seu esforç. Amb la quitxalla s’hi va integrar com un més de la colla, els ajudava en els problemes escolars, els acompanyava i jugava amb ells durant les colònies, dialogava amb ells durant la catequesi. Aquesta quitxalla (avui joves ja ben crescudets) no van tenir cap dubte quan es van plantejar de fer uns gegants pel poble. El gegant el van tenir clar de seguida, havia de ser Mn Pere (va ser el seu referent de la infantesa), però la geganta no la tenien tan clara i van organitzar unes votacions per tal que el poble triés.

Amb el jovent va aconseguir que es trobessin de nou per organitzar activitats en què s’ho passessin bé ells i també la població. Va participar en totes les activitats organitzades.

Amb els més grans va organitzar la catequesi d’adults i l’atenció de la problemàtica social del poble, vetllant pels malalts i necessitats.

I amb el Centre Parroquial va promoure moltes activitats tal i com ell ha comentat fa uns moments.

En fi, el poble de Monistrol de Calders agraeix la llavor que en Pere va deixar i que, avui en dia, encara perdura. Gràcies, Pere, per la teva empremta.”

Page 44: CLOT MAIG 2011

44

“ALCANZAR LAS ESTRELLAS ES POSIBLE”

Durant els actes organitzats el cap de setmana del 23 i 24 d’abril al camp del Met, per recollir fons per la recerca sobre el càncer infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, es va poder adquirir el llibre “Alcanzar las estrellas es posible”.

La casualitat va fer que la setmana abans de la celebració d’aquest acte, el dimarts 12 d’abril, es fes l’acte de presentació d’aquest llibre que explica els tres anys de lluita de la Carla Mendoza Segura –una noia de Sant Joan de Vilatorrada– contra el càncer que va patir i que li va causar la mort als 17 anys, el 8 de maig del 2010. L’edició d’aquest llibre l’han promogut els pares de la Carla –l’Elsa Segura i el Santi Mendoza– i s’ha finançat gràcies a les aportacions de diversos patrocinadors. D’aquesta manera, els ingressos íntegres que s’obtinguin de la venda del llibre, que té un preu de 18 euros, seran destinats, a parts iguals, a la unitat d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona per fomentar la recerca sobre el càncer infantil i a la Fundación Ilusiones, que es dedica a complir les il·lusions de nens que pateixen malalties greus per ajudar-los a afrontar amb un millor estat d’ànim els tractaments clínics que han de seguir, que sovint són molt durs.

Davant la coincidència d’objectius d’ambdues iniciatives, i d’acord amb l’Elsa i el Santi, vam decidir muntar un punt de venda del llibre al camp del Met per tal que tothom qui el volgués adquirir a Monistrol de Calders pogués fer-ho durant aquest cap de setmana ajudant així, un xic més, a recollir fons per a iniciatives que tenen a veure amb la millora de la qualitat de vida dels nens que pateixen càncer o altres malalties greus.

Sobre el llibre, només dir-vos que és una autèntica lliçó de valentia i de lluita d’una noia, la Carla, que davant d’una situació tant adversa com és la de patir un càncer de pronòstic greu (un rabdomiosarcoma alveolar), lluny de rendir-se, és capaç d’encarar la vida transmetent un missatge d’esperança i d’il·lusió a tots els qui l’envolten. Llegint-lo, queda clar que la Carla, amb la seva actitud, manera de fer i de ser, es va fer un lloc en el cor de tothom qui la va conèixer: a través d’aquest llibre, segur que se’l farà, també, en el cor de moltes persones que no l’han conegut. I, com diria la Carla: “AQUÍ PER TOT” (frase que repetia sovint, que per a ella significava que sempre estava disposada a ajudar en tot allò que calgués).

No deixa indiferent a ningú qui el llegeix. Ho podeu comprovar en els comentaris i valoracions que moltes persones han fet a l’entrada del facebook “Tocar les estrelles és possible”, que des d’aquí recomano adherir-s’hi a tots aquells que siguin usuaris d’aquesta xarxa social i, evidentment, a fer-hi aportacions a tothom qui llegeixi el llibre.

Finalment només dir-vos que el llibre es pot continuar trobant en establiments de la cooperativa Abacus i que, si algú el vol comprar i té dificultats per desplaçar-se a algun dels punts de venda d’aquesta xarxa de llibreries, podeu posar-vos en contacte amb el Jordi Gual ([email protected]) i el podreu adquirir a Monistrol de Calders.

Jordi Gual Santi Mendoza

Elsa Segura

Page 45: CLOT MAIG 2011

45

Els encantsEls encantsEls encants

Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica [email protected]

VENC Moto Kawasaki KLE 500 cc. ITV passada fins el 2012. Bon estat

Preu: 1.000 € Tef. 93.839.91.68

TERRENY de 1.260 m2 per VENDRE o LLOGAR a la zona industrial de Monistrol de Calders.

Tel.: 606 345 457

VENC YAMAHA TT250R, matrícula B-XB, pocs

quilòmetres, bon estat. 550 €.

Raó:David Mòbil 690 09 15 47

ES LLOGA garatge i local

Tel. 93 839 90 05

ES VENEN dos pneumàtics de contacte amb molt pocs quilòmetres. Referència:

175/70 R-13

Preu: 25 € cada un

Telèfon 646 85 77 17

ES VENEN nous del país. Tel. 93 839 90 70

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o

similars, on puguin dormir els gossos. Si

teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho

passaré a recollir.

ALBA: 93 839 80 38 665 63 88 00

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres

habitacions exteriors, terrassa, llar de foc,

calefacció de plaques, llenyer

Telèfon: 609 51 14 04

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb

llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a

Suzuki Samurai

- 5 pneumàtics amb llanta: 325 € - 1 pneumàtic amb llanta: 80 € Tel. 93 839 92 01 629 16 09 93 Salvador Navarrete

ES LLOGA nau industrial de 250m2 amb pont grua

Tel. 93 839 91 39 679 35 37 09

VENC Moble per TV i equip de música. De

disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt

modern. Telèfon.93 839 91 39

Diplomada en Empresarials amb llarga

experiència s'ofereix per a portar

comptabilitats i impostos d'autònoms o petites

empreses.

Telèfon: 665.98.23.93

Page 46: CLOT MAIG 2011

46

SUDOKU

Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

PassatempsPassatempsPassatemps

Page 47: CLOT MAIG 2011

47

Solució: El temps passa del número anterior

De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Tomàs Carrasco, Josep M. Bosch, Marcel Planas, Arola, Ramon Estrada, Ramon

Camprubí Josep Sallas, Ezequiel Jo, Juan Fernández, ? , Joan Bosch nens: Joan Ponsa, Pius Ponsa

DONEM: Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la

prova de la leishmaniosi. PREU: 100 €.

Nucli zoològic: B-2500710 Tel. 93 820 92 01 665 63 88 00

Page 48: CLOT MAIG 2011

48

El temps passaEl temps passa

En aquesta ocasió la fotografia que us presentem correspon a una activitat d’educació física a l’escola i data del curs 95-96. Com es pot veure l’exercici d’equilibri i acrobàcia té bastants punts en comú amb les figures que ens van oferir els Falcons de Castellcir per la Festa dels Avis.