31
Dossier general d’inici de curs curs 2013-2014 A banda consulteu: quadre activitats extraescolars, llistat de llibres text, Instruccions portàtils de primer d’ESO.

Escrit inici de curs 2013 2014

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Escrit d'inici de curs 2013-14 adreçat a famílies i alumnat de l'INS de Sentmenat.

Citation preview

Page 1: Escrit inici de curs 2013 2014

Dossier general d’inici de curscurs 2013-2014

A banda consulteu: quadre activitats extraescolars, llistat de llibres text, Instruccions portàtils de primer d’ESO.

Page 2: Escrit inici de curs 2013 2014

Í ndex

1. Presentació i informacions diverses.

2. Calendari.

3. Marc Horari.

4. Equip directiu i càrrecs de coordinació/representació.

5. Informacions, normes i consells per l’alumnat i les famílies (recull NOF, Normes d’organització i funcionament del centre).

6. L'AMPA.

Annexos: Proposta PAC 2013 2014

1. Presentació i informacions diverses.

Benvolgudes famílies i benvolgut alumnat,

Com sempre cada mes de juliol us fem arribar diverses informacions generals i la informació necessària per començar de nou al setembre.

Com a informacions noves i/o importants:

Proves de recuperació al mes de setembre: recordeu que enguany hi haurà també aquest tipus de proves durant el mes de setembre per tota l'ESO i primer de Batxillerat (consulteu calendari general)

Del curs que ara acaba:

Els bons resultats acadèmics. Cal que felicitem novament el nostre alumnat que s'ha graduat en ESO i en Batxillerat i

les bones notes de tots i totes i en particular de Cristina Díaz Monfort de 4rt d’ESO amb una mitjana de 9,1 i Oriol Rodríguez Bosch de 2n de Batxillerat amb una mitjana de 8,20.

Els Projectes de millora i d’innovació. Participem des del curs 2009/2010 participem, en un nou Projecte global de centre, anomenat Projecte d’autonomia de centre (PAC), que te per grans objectius millorar els resultats acadèmics i la cohesió social mitjançant l’establiment d'estratègies i actuacions diverses. Entre d'altres Projectes, plans i actuacions hem desenvolupat:

2

Page 3: Escrit inici de curs 2013 2014

ACTIVITATS PLA D'AUTONOMIA DE CENTRE 2012 2013

OBJECTIU ES-TRATÈGIC 1 MILLORA DELS RESULTATS ACADÈMICS

CURS: 2012/2013Codi: 08053248PONDERACIÓ 60 %

Descripció: Elaboració d'estratègies que permetin millorar el rendiment acadèmic i l'assoliment de les competències bàsiques de l'alumnat del centre.RESPONSABLE DE L’OBJECTIU: Directora

ESTRATÈGIES

30 1.1 Implementació de les competències bàsiques.

25 1.2 Ampliació de l'ús de les TIC-TAC.

25 1.3 Impuls de la innovació didàctica en projectes departamentals, globals i transversals del centre.

10 1.4 Increment de l'ús del català.

10 1.5 Actualització de la documentació interna del centre: aspectes organitzatius i didàctics.

ACTIVITATS

25 1.1.1 Lectura i comprensió de textos científics. Competència lingüística. Departament de ciències experimentals.

25 1.1.2 Tècnica de subratllat per construir coneixement. Competència lingüística. Ciències socials.

10 1.1.3 Fem de profes. Aprendre a aprendre. Educació física.

25 1.1.4 Assaig d'avaluació de l'assignatura de mates amb els criteris de les competències bàsiques.

15 1.1.5 Pla Impuls per la lectura..

25 1.2.1 Concessió del distintiu d’Escola verda.

3

Page 4: Escrit inici de curs 2013 2014

25 1.2.2 Elaboració de portafolis. Anglès.

25 1.2.3 Naveguem pels discursos ( 1r i 2n ESO)

25 1.2.4 Del text teatral al guió audiovisual ( 2n ESO )

100 1.3.1.Projecte treball sobre Tèxtil Besòs a tota l'ESO. Ciències socials.

100 1.4.1 Pla de col·legues lingüístic

25 1.5.1 Anàlisi resultats acadèmics.

25 1.5.2 Sintetitzar criteris d'avaluació mínims per àrees i equips docents.

25 1.5.3 Revisió Projecte Lingüístic..

25 1.5.5 Esquematització Projecte Educatiu de Centre.

4

Page 5: Escrit inici de curs 2013 2014

OBJECTIU ES-TRATÈGIC 2 MILLORAR LA COHESIÓ SOCIAL

CURS: 2012-2013Codi: 08053248PONDERACIÓ 40 %

Descripció: Elaboració d'estratègies que permetin millorar la cohesió social de la comunitat educativa i la convivència i possibilitin la participació de tothom en la dinamització de l'institut.RESPONSABLE DE L’OBJECTIU: Coordinador pedagògic.

ESTRATÈGIES

30 2.1 Potenciació de la bona imatge del centre.

25 2.2 Impuls i manteniment de les activitats extraescolars i complementàries del centre.

25 2.3 Reducció del nombre d'abandonaments a l'ESO i a l'ensenyament postobligatori.

10 2.4 Manteniment i promoció de la bona convivència i de la resolució mediada de conflictes y de la cooperació i participació dels diversos sectors de la comunitat educativa.

10 2.5 Millora dels hàbits de l'alumnat relacionats amb la cultura de l'esforç, l'autonomia i el desenvolupament personal.

ACTIVITATS

25 2.1.1 Manteniment i perfeccionament de la Jornada de portes obertes.

25 2.2.1 Ampliació de l'oferta del Pla d'esports i d'atletisme.

25 2.3.1 Consolidació de les tutories individualitzades.

15 2.3.2 Pla d'equips d'estudi.

25 2.4.1 Impuls de la comissió de delegats.

25 2.4.2. Creació d'una comissió de festes de l'alumnat.

25 2.4.4 Actualització i renovació de tots els plànols d'emergència de l'institut .

5

Page 6: Escrit inici de curs 2013 2014

25 2.5.1. Consolidació i ampliació de la brigada de manteniment

100 2.5.2 Actualització del Pla de mediació.

100 2.5.3 Consolidació organització Túnel del terror. 4rt d'ESO.

Per al proper curs i continuant amb el Pla, ens proposem realitzar un nou seguit d'actuacions i activitats relacionades amb els grans objectius del PAC: la millora del resultats acadèmics i la millora de la cohesió social i de l’organització del centre.

L’horari del centre.Així mateix us recordem que fora del marc horari oficial (apartat corresponent d’aquest escrit) i a excepció de les sortides i viatges, on resulta evident que sí, el centre no es pot fer responsable de l’alumnat, ja que no disposem ni de personal de consergeria ni de professorat per fer la guàrdia: l’alumnat no pot per tant restar pel centre fora d’aquest marc. És per això que acabat l’horari marc, i per tant la presència de consergeria i del professorat de guàrdia, l’alumnat no hi pot romandre ni que sigui a l’espera de l’ inici d’una activitat extraescolar. En resum: L’ALUMNAT NO POT RESTAR AL CENTRE FORA DEL MARC HORARI.

El calendari general.Al calendari general hi trobareu les dades i les dates més importants, entre elles, les de les reunions generals de tutors amb les famílies: preneu-ne bona nota.

L'escrit per les famílies i la guia per a l'alumnat del mes de setembre.Com sempre, durant el mes de setembre us remetrem les darreres informacions i lliurarem a l’alumnat, el dia de la presentació del curs, La guia de l’estudiant del curs 2013/2014, amb la darrera informació específica sobre el curs que comença. Penjarem al web el llistat definitiu del professorat.

La coordinació i la col·laboració amb el centre.Recordeu que la coordinació amb el centre és fonamental. Com sempre, us recordem que tant l’equip directiu, com els tutors i tutores i la resta de professorat som al vostre servei per rebre directament totes les vostres consultes, propostes i valoracions que ens vulgueu adreçar.

L'Equip psicopedagògic i d'orientació.Recordeu que el centre disposa d’un equip psicopedagògic intern i extern que és a la vostra disposició i amb el qual podeu contactar mitjançant els tutors i tutores, l’equip directiu o bé directament.

La coordinació i col·laboració amb l’Ajuntament.L’Institut ha continuat col·laborant amb l’Ajuntament en diverses actuacions i activitats com poden ser la cessió del gimnàs per a ús social, activitats esportives i la cessió del pati per la realització de l’Escola d’estiu del H.C. de Sentmenat.

L’Ajuntament també ha col·laborant amb nosaltres: cessió del Pavelló Tèxtil Besòs, neteja regular de patis i, a través de l’AMPA, adquisició de material i altres i ajuts.

El MOODLE del centre.

6

Page 7: Escrit inici de curs 2013 2014

Bona part del nostre professorat i alumnat treballa també mitjançant la plataforma telemàtica anomenada MODDLE, podeu consultar-la durant tot el curs i veure les seves programacions i activitats (ESO i Batxillerat)

http://agora.xtec.cat/iessentmenat/moodle/

Les taquilles per l'alumnat.L'AMPA ens demana que us recordem que tot l'alumnat associat pot disposar de franc de les taquilles.

Cal recordar-vos també que per tal assegurar el seu bon rendiment, els cadenats -que ha de dur cada alumne- han de ser prou sòlids. Així mateix us recordem que caldrà signar novament el document pertinent i que aquest haurà de ser lliurat al tutor o tutora del grup a l'inici de curs. Més endavant a l'apartat de Reglament de Règim Interior, hi trobareu més instruccions i consells.

Servei de bar.Us recordem que disposem d’un servei de bar per esmorzar.

Autoritzacions diverses.A la primera tutoria de curs els tutors/es lliuraran a l'alumnat els diferents models d'autoritzacions (taquilles, ús imatges..., etc.) que hauran de retornar signades al dia següent a l’oficina de la secretaria del centre.

Els terrenys per l'ampliació i altres qüestions pendents.Continua pendent la qüestió tant necessària de l'ampliació del centre per poder acollir les futures promocions de les escoles primàries en els cursos venidors.

Per finalitzar, cal agrair la col·laboració de l’Ajuntament i de l’ AMPA en un munt de Projectes i actuacions.

En nom de l’AMPA, del claustre de professors i del personal no docent, us desitgem un molt bon estiu i un molt bon curs 2013/2014 !

Susanna Sigiran i Perarnau, Directora del centre,Sentmenat, 15 de juliol de 2013

7

Page 8: Escrit inici de curs 2013 2014

Aquestes són les adreces del nostre correu i del nostre web:Adreça electrònica, [email protected], www.xtec.cat/iessentmenat

No dubteu a utilitzar el nostre correu per a totes les consultes i observacions que ens vulgueu fer arribar i així mateix no dubteu a consultar regularment el web del centre, on anem penjant tota la informació del centre i del curs.

HORARI PRESENTACIONS DEL CURS 2013-134

divendres 13 de SETEMBRE

Al gimnàs

08:00 Presentació de 1r d’ESO

08:15 Presentació de 2n d’ESO

08:30 Presentació de 3r d’ESO

08.45 Presentació de 4t d’ESO

09:00 Presentació de 1r de batxillerat

09:15 Presentació de 2n de batxillerat

8

Page 9: Escrit inici de curs 2013 2014

2. CALENDARI DEL CURS 2013-2014

setembre octubre novembre

dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg1 1 2 3 4 5 6 1 2 3

2 3 4 5 6 7 8 7 8 9 10 11 12 13 4 5 6 7 8 9 109 10 11 12 13 14 15 14 15 16 17 18 19 20 11 12 13 14 15 16 1716 17 18 19 20 21 22 21 22 23 24 25 26 27 18 19 20 21 22 23 2423 24 25 26 27 28 29 28 29 30 31 25 26 27 28 29 3030

desembre gener febrer

dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg1 1 2 3 4 5 1 2

2 3 4 5 6 7 8 6 7 8 9 10 11 12 3 4 5 6 7 8 99 10 11 12 13 14 15 13 14 15 16 17 18 19 10 11 12 13 14 15 1616 17 18 19 20 21 22 20 21 22 23 24 25 26 17 18 19 20 21 22 2323 24 25 26 27 28 29 27 28 29 30 31 24 25 26 27 2830 31

març abril maig

dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg dl dt dc dj dv ds dg1 2 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4

3 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 13 5 6 7 8 9 10 1110 11 12 13 14 15 16 14 15 16 17 18 19 20 12 13 14 15 16 17 1817 18 19 20 21 22 23 21 22 23 24 25 26 27 19 20 21 22 23 24 2524 25 26 27 28 29 30 28 29 30 26 27 28 29 30 3131

juny

dl dt dc dj dv ds dg1

2 3 4 5 6 7 89 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 2223 24 25 26 27 28 2930

Dates d’inici/final curs i/o trimestre.

Dates de festes i vacances.

9

Page 10: Escrit inici de curs 2013 2014

Calendari per a l’alumnat del curs 2013-2014:

N. D. H. ACTIVITAT03/09 dt 08:00 Proves extraordinàries d’ESO i 1r de batxillerat04/09 dc 08:00 Proves extraordinàries d’ESO i 1r de batxillerat06/09 dv 10:00 Lliurament qualificacions avaluació extra. ESO+ 1r batx.13/09 dv 08:00 Presentacions de curs16/09 dl 08:00 Inici d’activitats lectives/ Inici de la 1a avaluació 02/10 dc 09:00 Excursions de tutoria 15/10 dt 17:30 Reunió famílies ESO17/10 dj 17:30 Reunió famílies batxillerat30/10 dc 13:35 Lliurament qualificacions avaluació inicial28/11 dj 08:00 Inici Proves de 1a avaluació de batxillerat09/12 dl 08:00 Inici de la 2a avaluació18/12 dc 13:35 Lliurament qualificacions 1a avaluació20/12 dv 10:00 Activitat de Nadal21/12 ds Inici vacances de Nadal08/01 dc 08:00 Inici d’activitats lectives15/01 dc 08:00 Exposicions Treball de recerca de 2n de batxillerat28/02 dv Activitat de Carnestoltes03/03 dl Festa de lliure elecció06/03 dj 08:00 Inici Proves de 2a avaluació de batxillerat 10/03 dl 08:00 Inici de la 3a avaluació09/04 dc 13:35 Lliurament qualificacions 2a avaluació 12/04 ds Inici vacances Setmana Santa22/04 dt 08:00 Inici d’activitats lectives23/04 dt 10:20 Activitat de Sant Jordi02/05 dv Festa de lliure elecció08/05 dj 08:00 Inici Proves de 3a avaluació de 2n de batxillerat 12/05 dl 17:30 Reunió famílies de 4t sobre batxillerat16/05 dv Lliurament qualificacions 3a avaluació 2n batxillerat19/05 dt 08:00 Inici Proves recuperació 2n batxillerat27/05 dt Lliurament qualificacions avaluació final 2n batxillerat30/05 dv 08:00 Inici Proves de 3a avaluació de 1r de batxillerat02/06 dl Inici viatge 4t09/06 dl Festa de lliure elecció10/06 dt 08:00 Inici Treball de síntesi+ Projecte de recerca d’ESO/ 2n batx.: Inici PAU11/06 dc 13:00 Lliurament qualificacions 3a avaluació ESO i 1r batxillerat 16/06 dl 08:00 Exposicions Treball de síntesi + Projecte de recerca d’ESO 17/06 dt 08:00 Inici Proves recuperació ESO + 1r batxillerat/ Inici Proves extra. 2n batx.20/06 dv Activitat fi de curs/ Fi activitats lectives25/06 dc 10:00 Lliurament qualificacions avaluació final extraordinària 2n batxillerat30/06 dl 10:00 Lliurament qualificacions avaluació final ESO i 1r batxillerat

10

Page 11: Escrit inici de curs 2013 2014

3. MARC HORARI CURS 2013/2014

DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES

08:00-09:00 ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

09:00-10:00 ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

10:00-10:20 PRIMERESBARJO

PRIMERESBARJO

PRIMERESBARJO

PRIMERESBARJO

PRIMERESBARJO

10:20-11:20 ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

11:20-12:20 ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

12:20-12:35 SEGONESBARJO

SEGONESBARJO

SEGONESBARJO

SEGONESBARJO

SEGONESBARJO

12:35-13:35 ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

ESObatxillerat

13:35-14:35 ESObatxillerat

ESObatxillerat

TUTORIA ESObatxillerat

ESObatxillerat

14:35-15:35 extraescolars extraescolars extraescolars extraescolars

15:35-16:35 extraescolars extraescolars extraescolars extraescolars

TOTAL HORES: ESO i batxillerat, 30 H.

Els Treballs de síntesi de primer, segon i tercer d’ESO i el Projecte de recerca de quart es faran el mes de juny.

La matèria de Treball de Recerca de segon de batxillerat s’imparteix durant el primer i el segon trimestre.

La matèria d’Estada a l’Empresa de batxillerat es realitza durant el mes de juliol o durant la primera quinzena de setembre (en funció de les empreses) i té una durada de 70 H.

Només està autoritzat a entrar o sortir del centre més enllà del marc horari obligatori l'alumnat de batxillerat. En funció de la nova estructura del batxillerat, l'alumnat de primer i segon de batxillerat serà autoritzat, en funció de l'horari específic de cada alumne, a entrar o sortir del centre a l'hora del pati o altres, per decisió del Consell escolar del centre i consultat el Departament d'Ensenyament (per als menors d’edat caldrà que el pare/mare o tutor legal signi l’autorització pertinent, que caldrà lliurar als tutors de batxillerat).

De dilluns a dijous tarda hi haurà activitats del Pla d’esports. Dilluns i dimecres a la tarda hi haurà activitats de la Coral, També hi haurà equips d'estudi voluntaris (alumnat de Batxillerat i alumnat d'ESO que ho necessiti) en col·laboració amb l’Ajuntament (dia a determinar) Totes aquestes activitats són de caire voluntari.

Del Pla d’esports, vegeu informació adjunta.

11

Page 12: Escrit inici de curs 2013 2014

4. Equip directiu i càrrecs de coordinació/ representació.

Càrrecs del curs 2013-2014:Equip directiu

Directora Susanna SigiranCap d'estudis Benjamí Benedicto

Coordinador pedagògic Jordi GrauSecretària Glòria Comerma

CoordinacionsActivitats i serveis Nina Sànchez

Batxillerat Meritxell VaquéCoral Sergi EdoEAP Bàrbara Puiggalí

Escola verda Carme MacauInformàtica Jaume Carbonell

Llengua, integració i cohesió Xènia GasparMediació Carme MartínezMoodle Neus Porta

PAC Yolanda de Torres Pla d’esports Manel Mallén

Prevenció de riscos Manel MallénPrograma Salut i escola Laura Cubinsà

Psicopedagogia Mònica SandovalWeb Núria Brichs

1r d’ESO Núria Bastardas 2n d’ESO Mònica Sandoval3r d’ESO Alfred Martínez4t d’ESO Eva Jiménez

Tutors grupals 1r d’ESO A Núria Bastardas1r d’ESO B Minerva Asenjo1r d’ESO C Carme Macau2n d’ESO A Mònica Sandoval 2n d’ESO B Sergi Edo 2n d’ESO C Joan Segovia 3r d’ESO A Yolanda de Torres3r d’ESO B Alfred Martínez 3r d’ESO C M. José Martínez4t d’ESO A Eva Jiménez4t d’ESO B Begoña Tortajada 1r de batx. M. Jesús Rodríguez

2n de batx. A Neus Porta 2n de batx. B Meritxell Vaqué

12

Page 13: Escrit inici de curs 2013 2014

Departaments didàctics del curs 20 13- 20 14:

CIÈNCIES EXPERIMENTALSNeus Porta

M. José Martínez Carme Macau

Yolanda de Torres NAT5

NAT2B

CIÈNCIES SOCIALS, ECONOMIA i FILOSOFIA ECO1Susanna Sigiran Carme Martínez

Benjamí Benedicto SOC2

Núria Bastardas

LLENGUA ANGLESA i FRANCESAMeritxell Vaqué Glòria Comerma

Núria BrichsANG4

ANG3BNina Sànchez

EXPRESSIÓManel Peris

Minerva AsenjoBegoña Tortajada

Sergi Edo

LLENGUA CASTELLANA i CLÀSSIQUESCAS1

Eva JiménezM. Jesús Rodríguez

LLENGUA CATALANAJaume Carbonell

Xènia GasparJordi Grau

CAT2B

MATEMÀTIQUES Alfred Martínez

MAT2Glòria Xancó

ORIENTACIÓ Mònica Sandoval

TECNOLOGIESJoan SegoviaManel Mallén

13

Page 14: Escrit inici de curs 2013 2014

5. Normes i funcionament del centre (recull de la NOF)

Recordatoris i/o novetats de les Normes d’Organització i Funcionament per a l'alumnat

Normes d’Organització i Funcionament: El centre disposa d’unes Normes d’organització i Funcionament aprovades pel Consell escolar, que concreta el Decret de drets i deures de l’alumnat de secundària del Govern de la Generalitat de Catalunya, on s’especifiquen els diferents tipus de conductes contràries a la convivència i de faltes, així com les mesures correctores i sancions corresponents.

Entrades i sortides del centre : La porta d'entrada de l'alumnat és la del vestíbul del pati. Per sortir abans d’hora, cal una justificació oral o escrita dels pares o tutors legals. L’imprès per emplenar és a consergeria o es pot descarregar a la web del centre (a documentació).

Entrades i sortides de l'alumnat de Batxillerat: En funció de l’estructura del Batxillerat, l'alumnat de primer i segon de Batxillerat serà autoritzat, en funció de l'horari específic de cada alumne, a entrar o sortir del centre a l'hora del pati o altres, per decisió del Consell escolar del centre i consultat el Departament d'Ensenyament (per als menors d’edat caldrà que el pare/mare o tutor legal signi l’autorització pertinent, que caldrà lliurar als tutors de Batxillerat).

Horari del centre: l’alumnat no pot restar dins del centre fora del marc horari.

Horari d'esbarjo: per a tots els grups és de 10:00 a 10:20, el primer, i de 12:20 a 12:35, el segon. Durant aquest temps, no hi pot haver alumnat a les aules o als passadissos. Dins l’edifici només es tindrà accés als lavabos de baix o al bar (i, per motius justificats, a secretaria, consergeria, direcció o sala del professorat). L’alumnat de batxillerat és l’únic que pot sortir del centre.

Ús de l'agenda: L’agenda és un recurs per tenir present la feina, els controls, etc. i també com a sistema de comunicació amb els tutors/es i resta del professorat. Enguany l’AMPA l’ofereix de franc als socis.

Material de l'alumnat: L'alumnat ha de portar a les classes el material establert per cada professor/a i en concret, a les classes d'Educació física, xandall i calçat adient. El no acompliment d'aquests requisits i de forma repetida i injustificada pot ser sancionat segons el que marquen les Normes d’organització i Funcionament.

Butlletins de qualificacions : després de cada avaluació parcial i final lliurem l’informe de qualificacions a l'alumnat. Cal que els informes es retornin als tutors de grup degudament signats pel pare, mare i/o tutor/a legal.

Retorn signat de documents lliurats pel professorat a l'alumnat: qualsevol document que el professorat lliuri a l'alumnat per tal que el signi el pare, mare o tutor/a legal ha de ser signat i retornat al professorat i en el termini adient. L'incompliment per part de l'alumnat d'aquesta norma de forma injustificada pot implicar una sanció.

14

Page 15: Escrit inici de curs 2013 2014

Documentació per als viatges i/o sortides del centre: Cal lliurar la documentació dins del termini establert. De no ser així, l’alumnat pot quedar-ne privat del dret a l’assistència.

Assistència a classe: L’assistència a classe és un dret i un deure. Cal justificar les faltes d’assistència mitjançant l’imprès que trobareu a consergeria (que podeu descarregar també a la web del centre) i cal que l’alumnat el lliuri al tutor/a no més enllà de tres dies. Cap falta pot quedar sense justificar.

Absències injustificades: constitueixen conductes contràries i/o faltes: en relació a les NOF (Normes d’organització i Funcionament) del centre i al Decret de Drets i deures de l’alumnat de secundària, poden ser sancionades degudament i/o tramitades als Serveis Socials de l' Ajuntament.

Retards injustificats: Cal ser sempre puntual. Els retards injustificats constitueixen conductes contràries o faltes que són sancionats per les Normes d’organització i Funcionament.

Obligatorietat de l'assistència a les activitats extraescolars (sortides i viatges pedagògics, festes...): L'assistència a aquest tipus d'activitats és obligatòria. Si hi ha algun problema econòmic us preguem que us poseu en contacte amb la direcció del centre mitjançant els/les tutors/es.

Dret a vaga: a partir de tercer curs d'ESO i quan hi ha una convocatòria oficial, l'alumnat pot exercir el seu dret a vaga. L'alumnat de tercer i quart d'ESO o de Batxillerat menor de 16 anys, presentarà però als seus tutors un justificant signat pel pare, mare o tutor/a legal preferentment abans de la realització de la vaga. Els grups-classe, mitjançant els seus delegats/des i prèviament a la realització de la vaga, presentaran un llistat a la direcció del centre informant dels motius i de l'alumnat que previsiblement exercirà el seu dret. El Consell escolar decidirà no compatibilitzar com a falta d'assistència aquest exercici si s'han seguit les normes abans descrites. L'alumnat que no fa vaga té dret a assistir a classe, per la qual cosa el centre garantirà el seu dret en la mida del possible.

Informe sobre faltes d'assistència : Els tutors/es informen les famílies sobre les faltes d’assistència, conjuntament amb les qualificacions i a través dels tutors individuals. Si el problema és greu o urgent es comuniquen immediatament a la família, tutor/es legals o als Serveis socials de l'Ajuntament.

Bon ús del material i les instal·lacions: Cal respectar el material i les instal·lacions.

Ordre i netedat al centre : Cal que mantinguem nets i ordenats el centre i les aules. Cal que s’endreci l’aula en acabar cada sessió i cal que pugem la cadires a les taules a les darreres hores.

Lavabos: estaran oberts els de baix a les hores d’esbarjo. Feu-ne un bon ús.

Desperfectes : tal i com indica la normativa general i en concret el Decret de Drets i Deures de l’alumnat de centres de secundària, si l’alumnat en produeix (voluntàriament o involuntàriament) se n’ha d’abonar l’import al centre. Si s’escau, i hi ha hagut voluntarietat, tanmateix s’aplicaran les sancions oportunes.

15

Page 16: Escrit inici de curs 2013 2014

No es pot entrar al centre amb cap mena de vehicle (motocicleta, cotxe....): Per tal de garantir la seguretat de la comunitat educativa, les bicicletes i els monopatins, patinets o similars s'han d'aparcar a l'aparcament corresponent de l’entrada.

Hàbits saludables : No es pot fumar ni consumir ni incitar al consum de substàncies tòxiques. No es poden menjar ni consumir llaminadures a les aules ni als passadissos.

Vestuari : L’alumnat assistirà al centre net i correctament vestit.

Ús d'imatges (àudio o vídeo) i d'altres recursos telemàtics : Seguint les indicacions del Departament d'Ensenyament i dels Mossos d'Esquadra i per tal de garantir la seguretat de la comunitat educativa no es pot gravar sense autorització expressa i legal i jurídica a companys, professorat o qualsevol altre membre de la comunitat educativa. Està prohibit publicar, sense autorització expressa i legal i jurídica, imatges o sons per internet o altres mitjans telemàtics.

Ús dels mòbils: no es poden utilitzar mòbils a les aules de l’institut. L’incompliment d’aquesta norma pot comportar com a mínim i entre d’altres l’expulsió temporal del centre. Es farà signar un document de compromís al respecte.

Taquilles: Tot l'alumnat associat pot disposar de franc de les taquilles. Cal recordar-vos també que per tal d'assegurar el seu bon rendiment, els cadenats -que ha de dur cada alumne- han de ser prou sòlids. Caldrà que se signi novament el document pertinent i aquest haurà de ser lliurat al tutor o tutora del grup a l'inici de curs. L’assignació es farà a consergeria a principi de curs. Cal fer-ne un bon ús: es mantindran netes i en bon estat i només s’hi desaran llibres i altres objectes personals relacionats amb els estudis.

Horari de la cantina: l’horari d’obertura per a l'alumnat és durant els esbarjos (de 10:00 a 10:20, el primer, i de 12:20 a 12:35, el segon): no s’hi pot anar entre o durant classes. Excepcionalment, l’alumnat de batxillerat que no tingui classe hi podrà anar.

No es pot menjar i tampoc consumir llaminadures a les aules ni als passadissos.

Implicació i participació de les famílies i de l'alumnat: Les famílies, l’alumnat i el centre signarem la Carta de compromís educatiu a primer d’ESO. En la Carta s'expressen, entre d'altres, els objectius necessaris per a assolir uns bons resultats educatius i un entorn de convivència i respecte pel desenvolupament de les activitats educatives.

Representants de l'alumnat al Consell escolar del centre : teniu tres representants dels alumnes al Consell Escolar (Esteve Canyameres, Raquel Marín i Pau Rico), que tenen dret de veu i vot en totes les qüestions que es tractin. Aquests representants ho són per períodes de quatre anys i s'elegeixen per sufragi universal de tots els alumnes de l'Institut i entre aquells que lliurement es vulguin presentar com a candidats.

Delegats : Cada grup-classe ha d'elegir un delegat i un subdelegat d'entre els companys. Entre d’altres, tenen el dret d’assistir a l’inici de les sessions d’avaluació per tal de transmetre l’opinió del grup sobre qüestions col·lectives. També escollirem representants per la comissió de festes.

Junta de delegats: Tots els delegats de curs de l'Institut de Sentmenat, més els representants dels alumnes en el Consell Escolar, formen la Junta de Delegats, que es

16

Page 17: Escrit inici de curs 2013 2014

reuneix amb periodicitat (el primer divendres de cada mes a l’hora del primer esbarjo) per tractar de les qüestions que els afecten. S'entén que els delegats han de ser portaveus de l'opinió de tot el grup classe respectiu i tenen el deure d'informar la resta de companys sobre tot el referent al funcionament del centre, decisions preses, etc.

Informació i comunicació amb la comunitat educativa: A la web del centre es publica la informació oficial així com les activitats que es van realitzant durant el curs. Al MOODLE es publica la informació acadèmica. Feu servir la nostra adreça electrònica [email protected] i el nostre web www.xtec.cat/iessentmenat !

Protecció de dades i de la intimitat: Cal que recordem que tothom té dret a la protecció de dades i a la intimitat i que en concret les informacions, els informes i altres documents sobre l'alumnat són de total privacitat.

El centre no es pot responsabilitzar dels objectes desats en les seves dependències ni dels objectes personals (per exemple, dels mòbils)

Resolució de conflictes: (especificat a l'apartat corresponent al Règim disciplinari) El centre disposa d’un Règim disciplinari de l'alumnat aprovat pel Consell escolar del centre que concreta els drets i deures de l’alumnat de secundària del Govern de la Generalitat de Catalunya, on s’especifiquen els diferents tipus de conductes contràries a la convivència i de faltes, així com les mesures correctores i sancions corresponents, que juntament amb la qüestió de la resolució mediada de conflictes es treballa a les tutories.

Comunicats d'incidències: Quan es produeix alguna conducta contrària o alguna falta en relació a les normes de convivència del centre, el professorat emet un comunicat d’incidència especificant els fets que els pares o tutors legals han de signar i que l’alumnat ha de retornar al professorat. El no retorn del comunicat signat pels pares o tutors legal, comporta una sanció segons el Règim disciplinari.

Acumulació o la gravetat de les conductes contràries o de les faltes : pot implicar l’aplicació de diversos tipus de sancions segons el Règim disciplinari.

Cal respectar tothom i cal solucionar els conflictes de forma positiva: A la vostra disposició hi ha l’equip de tutors/es, l’equip directiu, el Servei de resolució mediada de conflictes format per alumnat i professorat, els serveis intern i extern de psicopedagogia i de psicologia, la treballadora social de l' Ajuntament, el Consell escolar i la col·laboració dels pares i mares de l' AMPA.

Respecte als protocols : Cal que es respectin tots els protocols del centre.

Tipificació d'irregularitats (conductes contràries) i faltes: (Article 37. LEC)

Faltes relacionades amb la convivència:

A) Faltes: Es consideren faltes greument perjudicials per a la convivència en el centre educatiu els actes o les conductes següents:

a) Les injúries, ofenses, agressions físiques, amenaces, vexacions o humiliacions a altres membres de la comunitat educativa, el deteriorament intencionat de llurs

17

Page 18: Escrit inici de curs 2013 2014

pertinences i els actes que atemptin greument contra llur intimitat o llur integritat personal.

b) L'alteració injustificada i greu del desenvolupament normal de les activitats del centre, el deteriorament greu de les dependències o els equipaments del centre, la falsificació o la sostracció de documents i materials acadèmics i la suplantació de personalitat en actes de la vida escolar.

c) Els actes o la possessió de mitjans o substàncies que puguin ésser perjudicials per a la salut, i la incitació a aquests actes.

d) La comissió reiterada d'actes contraris a les normes de convivència del centre.

e) faltes d'assistència i puntualitat quan arriben a ser greus.

B) Irregularitats (o conductes contràries): Es regeixen per la mateixa tipificació anterior, sempre que siguin lleus.

Els actes o les conductes a què fa referència l'apartat que impliquin discriminació per raó de gènere, sexe, raça, naixença o qualsevol altra condició personal o social dels afectats s'han de considerar especialment greus.

Reclamacions : si discrepeu de la qualificació (final) o hi ha alguna altra queixa, els pares o els alumnes majors d’edat poden presentar una reclamació per demanar-ne la revisió. Cal demanar l’imprès corresponent a l’administrativa (Neus Faura) dins del termini establert en el calendari del centre.

Canvis de matèria de Batxillerat: qualsevol sol·licitud de canvi de matèria s’ha de comunicar al coordinador pedagògic (Jordi Grau). El termini per sol·licitar-ne a batxillerat finalitza l'11 d’octubre.

18

Page 19: Escrit inici de curs 2013 2014

L’AMPA de l’INS de SENTMENAT

QUI SOM?

L’associació de mares i pares (AMPA) de l’INS de Sentmenat som totes les mares i pares dels alumnes de l’institut que, voluntàriament, paguem una quota anual de soci per cada fill/a que estigui a l’institut. Aquesta quota serveix per poder organitzar els diferents serveis que ofereix l’AMPA.

La Junta és l’òrgan de govern de l’AMPA. Aquesta està formada per una presidenta , un tresorer, una secretària i diferents vocals que es reparteixen les diferents tasques i responsabilitats. L’AMPA té representació al Consell Escolar de l’institut.

La Junta es reuneix de manera ordinària un cop al mes en la qual es tracten aquells temes de formació, d’educació i de convivència que ens preocupen en relació als nostres fills.També es fa una reunió trimestral amb l’equip directiu per parlar d’aquests temes, així com per intercanviar informació.

Formar part de l’AMPA està obert a tots els pares i mares i és un càrrec voluntari i no remunerat.

QUÈ FEM?

Durant el curs l’AMPA ofereix diferents serveis, que poden variar segons els interessos dels pares i mares. Els serveis que ofereix l’AMPA en aquests moments són:

-Col·laborar amb l’institut en l’adquisició de material pedagògic i en el manteniment i la renovació dels diferents espais escolars.

-Contractar el servei d'una psicòloga pels socis.

-Gestionar les excursions i sortides dels alumnes.

-Col·laborar en l'organització de festes pels alumnes.

-Gestionar les taquilles.

-Gestionar la socialització i venda de llibres a l’institut (document a sota)

-Oferir extraescolars pels alumnes.

-Subvencionar i organitzar xerrades pels pares i mares conjuntament amb el Consell Escolar Municipal, per tal de millorar entre tots l’educació dels nostres fills i filles.

-Recaptar els diners de la quota de material escolar, els quals, també serveixen per les despeses que el Departament d’Ensenyament no cobreix, com poden ser les generades pel material de laboratori de Tecnologia, d’Ed. física, fotocòpies, manteniment de les fotocopiadores, etc..

QUINS AVANTATGES TÉ SER SOCI DE L’AMPA?

19

Page 20: Escrit inici de curs 2013 2014

-Els socis de l’AMPA són els que gaudeixen de la socialització de llibres.

-La quota de l’AMPA és de 25€ per un fill, 40€ per dos fills i 45€ per tres fills, anuals.

-Els socis poden gaudir dels serveis de la contractació de la psicòloga.

-Els socis de l’AMPA tenen un descompte en l’import dels llibres, en les excursions i les sortides, les taquilles (de franc pels socis), i poden gaudir de totes les inversions que fa l’AMPA en el centre.

AL CAP DE L’ANY SURT A COMPTE SER SOCI !!!

-Ser soci representa formar part d’una associació que treballa per tal de millorar conjuntament amb el centre la qualitat de l’educació, que vetlla per l’educació integral del nostres fills i filles i mitjançant la qual davant de qualsevol problema ens podem sentir amb suport i tots junts mirar de solucionar-lo.

COM PODEU CONTACTAR AMB NOSALTRES?

Si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres ens trobaràs l’últim dimarts de cada mes a les 17h30min. a la Sala de l’AMPA del centre.

Ens podeu enviar les vostres suggeriments i comentaris al nostre correu electrònic: [email protected]

Us esperem a l’assemblea general de l'AMPA que tindrà lloc com cada any a principis de curs i a la qual sereu degudament convocats en començar el curs.

La Junta de l’AMPA

20

Page 21: Escrit inici de curs 2013 2014

NORMATIVA LLIBRES SOCIALITZATS. AMPA INS. SENTMENAT

Per tal de participar a la socialització dels llibres cal ser soci de l'AMPA. D'acord amb el Centre es socialitzaran tots els llibres del cicle de l'ESO. Els llibres socialitzats portaran el segell de l'AMPA de l'IES Sentmenat. La Comissió establirà una quota fixa per alumne, la mateixa per a tots els cursos de

Secundària. Aquesta quota s'utilitzarà per l'adquisició de nous llibres i per substituir els llibres deteriorats.

*Com que es tracta d’una comissió de nova creació no disposem d'un romanent, per tant, és possible que els primers anys s'hagi d'abonar la totalitat del cost dels llibres nous.

L'import de la quota s'establirà en funció dels llibres que s'hagin de comprar, de les subvencions per part de la Generalitat i dels llibres que es puguin recuperar d’antics alumnes.

Retorn dels llibres socialitzats

Els llibres socialitzats s'han de retornar en les dates i condicions que s’estableixin. Els llibres de lectura de Llengua Castellana s'han de retornar al professor/a de la

matèria durant la primera quinzena del mes de maig. Els llibres de text s'han de retornar al professor tutor/a corresponent durant el mes

de juny, en el moment de recollir les notes de final de curs. Els alumnes que hagin de recuperar assignatures al setembre retornaran els llibres

a la recollida de les notes.

Revisió dels llibres socialitzats

La Comissió portarà a terme aquesta tasca. En cas de llibre malmesos per un ús indegut es cobrarà el 100% del valor del llibre. Els professor/es s'encarregaran de revisar els llibres que retornin els seus alumnes,

informant a la Comissió de les dades dels alumnes que hagin entregat llibres en mal estat. La Comissió s'encarregarà de fer el càrrec bancari del valor del llibre a les famílies.

En cas que el centre no faciliti les dades de l'alumne és el mateix centre el que es farà càrrec de l'abonament del llibre a la Comissió.

21

Page 22: Escrit inici de curs 2013 2014

DOCUMENT D’ADHESIÓ PROJECTE DE SOCIALITZACIÓ DE LLIBRES

En/na …......................................................................................... com a pare, mare o tutor/a de ….................................................................................................... s'adhereix al PROJECTE DE SOCIALITZACIÓ I REUTILITZACIÓ DE LLIBRES DE TEXT i es compromet al compliment de la normativa d'ús establerta a tal efecte per la Comissió de Socialització i Reutilització de llibres de text de l'INS Sentmenat.

QUOTES:

1r ESO Quota inicial de socialització: 10 €Quota de socialització de llibres de lectura :10 €

2n ESO Quota de socialització: 10€ Quota de socialització de llibres de lectura: 7,50€

3r ESO Quota de socialització: 10€Quota de socialització de llibres de lectura: 5 €

4rt ESO Quota de socialització: 30,33 €Quota de socialització de llibres de lectura: 2,50€

** En cas que el llibre es perdi o es torni en mal estat s'haurà d'abonar el 100% del valor del llibre.

CONDICIONS per acollir-se a la utilització de llibres inclosos en el Projecte:

1. Em dono per assabentat/da que els llibres de socialització són propietat de l'AMPA de l'INS Sentmenat.

2. Em comprometo a tornar els llibres de socialització al finalitzar el curs escolar en les dates que estableix la Comissió.

3. En cas que el llibre es perdi o es torni en mal estat per un ús indegut, em comprometo pagar l'import que indiqui el barem establert per la Comissió.

4. Em comprometo a que el meu fill/a faci un bon ús dels llibres de text, fent revisions trimestrals.

5. Si el meu fill/a marxa de l’Institut abans de finalitzar el curs escolar, haurà de retornar els llibres socialitzats.

Signatura del pare, mare o tutor/a:

DNI.: ….........................................

Sentmenat, …...... de setembre de 2013

Correu electrònic de contacte....................................................................................................

22