25
1 Amb l’arribada de la tardor, arriben els dies curts i freds, i també arriba una de les cites més esperades per a molts colomencs: la Festa de la Ratafia. Enguany un altre motiu ens fa estar especialment feliços i és que celebrem els 30 anys de Festa! Un aniversari que arriba en un moment difícil, especialment pel context econòmic, davant del qual ens hem adaptat i hem plantat cara amb noves propostes més sostenibles, participatives i innovadores. Allunyats de grans celebracions majestuoses, la Festa és un esdeveniment que dinamitza el comerç local, promociona la ciutat i fomenta la participació i la cohesió dels colomencs. En l’edició d’enguany no hi ha cultura convidada, sinó la reafirmació de la nostra cultura. Un grup de 30 activitats diferents seran l’excusa per festejar aquest moment tan especial i es sumaran a la resta de l’oferta d’una Festa que cada any eixampla els límits de l’univers de la ratafia. Aprofito per agrair a tothom que des de l’any 1982 fa possible aquest moment tan màgic; són els veritables protagonistes més enllà de les institucions que esdevenim, sobretot, un catalitzador. Us desitjo una bona Festa de la Ratafia i us convido a festejar aquest aniversari en un cap de setmana únic. Antoni Solà i Bohigas Alcalde de Santa Coloma de Farners Presentació

Llibret Ratafia 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

LLibret de la Festa Ratafia 2011

Citation preview

Page 1: Llibret Ratafia 2011

1

Amb l’arribada de la tardor, arriben els dies curts i freds, i també arriba una de les cites més esperades per a molts colomencs: la Festa de la Ratafia. Enguany un altre motiu ens fa estar especialment feliços i és que celebrem els 30 anys de Festa! Un aniversari que arriba en un moment difícil, especialment pel context econòmic, davant del qual ens hem adaptat i hem plantat cara amb noves propostes més sostenibles, participatives i innovadores. Allunyats de grans celebracions majestuoses, la Festa és un esdeveniment que dinamitza el comerç local, promociona la ciutat i fomenta la participació i la cohesió dels colomencs. En l’edició d’enguany no hi ha cultura convidada, sinó la reafirmació de la nostra cultura. Un grup de 30 activitats diferents seran l’excusa per festejar aquest moment tan especial i es sumaran a la resta de l’oferta d’una Festa que cada any eixampla els límits de l’univers de la ratafia.Aprofito per agrair a tothom que des de l’any 1982 fa possible aquest moment tan màgic; són els veritables protagonistes més enllà de les institucions que esdevenim, sobretot, un catalitzador.Us desitjo una bona Festa de la Ratafia i us convido a festejar aquest aniversari en un cap de setmana únic.

Antoni Solà i BohigasAlcalde de Santa Coloma de Farners

Presentació

Page 2: Llibret Ratafia 2011

3

XAVI TABERNER DANÉSC. Iquique, 7 - T. 605 961 93917430 Santa Coloma de Farners

serveis de paleta

L’any 1981 a Santa Coloma de Farners érem només 7000 habitants. Només hi havia mercat el dilluns, no teníem ambulatori, els carrers no tenien semàfors i la gent només tenia dos canals de televisió per veure.Però gent amb ganes de treballar pel poble sí que n’hi havia. Una colla de joves, agrupats sota el nom de Jovent del Poble, van començar a recuperar antigues receptes de ratafia i van idear un original concurs que va veure la llum durant la Festa Major de l’any següent: a veure qui feia la ratafia més bona.Fins llavors, la ratafia era una beguda que només feia la gent gran, molts dels joves de l’època no la coneixien i semblava que el seu futur quedaria reduït a una més de les tradicions de casa nostra que han passat a la història.Dos anys més tard, aquell concurs va passar a fer-se a principis de novembre, i de mica a mica s’hi van anar incorporant activitats paral·leles relacionades amb el món de la ratafia: una petita fira, una ruta teatralitzada el dijous abans de la festa, concerts de rock, correfocs, etc.Cada any la fira anava creixent. De quatre parades mal comptades que el dissabte a la tarda amb prou feines omplien les mesures, es va passar a principis dels noranta a una petita vela al mig de la plaça Farners. Cada cop aquesta

30 anys de Festa!

Page 3: Llibret Ratafia 2011

4 5

vela s’anava fent més grossa, i la fira ja donava per fer-la durant tot el dissabte.

Va ser a meitats dels noranta quan la Festa va agafar l’impuls més important. Va passar a fer-se durant tot el cap de setmana, la plaça ja feia goig de veure, i activitats de tota mena van començar a omplir

el cap de setmana d’una festa que ja era un orgull per a tots els colomencs.

Any 2011. Tres dècades després dels seus inicis, la Festa de la Ratafia és tot un referent en el panorama cultural del nostre país, aquesta beguda ancestral que anava camí de quedar en l’oblit s’ha posat en valor fins al punt de ser avui en dia el licor català per excel·lència, i Santa Coloma s’ha convertit en la capital mundial de la Ratafia.La llavor sembrada pel Jovent del Poble ha donat els seus fruits. Molta gent hi ha col·laborat. Des d’entitats com el Kul-Actiu Jove, els Amics de la Ratafia, la Nou Verda i, més recentment, la Confraria de la Ratafia, fins a moltes persones que de forma totalment desinteressada hi han posat el seu granet de sorra.

Per una vegada, a Santa Coloma podem estar orgullosos del que hem aconseguit. I per tant, ara que la nostra festa arriba ja a la 30a edició, hem de celebrar-ho!

La cultura catalana: 30 activitats per celebrar els 30 anysSi durant les darreres edicions de la festa s’havien convidat diferents territoris com el País Basc, Galícia o les illes Balears a mostrar-nos

diferents elements del seu patrimoni cultural, enguany la cultura catalana serà l’autèntica protagonista durant tota la setmana de la Festa. I és que trenta edicions d’un esdeveniment així no es fan cada dia!

Si la ratafia s’ha convertit en tot un referent de la cultura catalana, la trentena edició de la Festa vol ser també un homenatge a moltes altres tradicions del nostre país que, d’una forma o altra, han ajudat a forjar un patrimoni cultural del qual tots els catalans ens sentim orgullosos.Castellers, grallers, bastoners, puntaires, ball de diables, poesia, concurs de botifarra, geganters, trabucaires, i tot un seguit d’activitats fins a arribar a la trentena. Totes elles les podreu trobar al programa d’actes que trobrareu en aquesta revista.Però, a banda d’una agenda d’actes que omplirà Santa Coloma de festa i cultura durant tot el cap de setmana, l’edició d’enguany de la Ratafia inclourà també una novetat important, que demostra que el creixement de la festa no s’atura.

Si fins ara el nucli de la fira s’havia concentrat a la plaça Farners, en aquesta edició el recorregut s’amplia i arribarà fins a la plaça del Firal, on s’hi ubicaran gairebé cinquanta noves parades, de manera que tots els carrers del nucli antic de la població s’ompliran d’articles i productes relacionats amb la ratafia, la gastronomia i altres elements típics de la cultura catalana.Algunes de les moltes activitats programades per a aquests dies es faran també al Firal, de forma que aquesta plaça es convertirà en un dels punts centrals de la festa, juntament amb la plaça Farners.Així, doncs, és hora de celebrar la 30a Festa de la Ratafia. Que la festa no s’aturi!

Page 4: Llibret Ratafia 2011

7

Carretera de Sils, 3217430 SANTA COLOMA DE FARNERS

Tel. 972 84 02 60

www.cangurt.com

La Festa de la Ratafia creix cap a nous espaisEn els darrers anys la Festa ha experimentat un creixement molt important de visitants; s’ha arribat als 30.000. Aquest any, amb el pretext perfecte de la 30a edició i les 30 activitats de promoció de la cultura catalana, la Festa s’ha obert a nous espais. D’aquesta manera, s’afavorirà la circulació, es promouran altres parts i comerços de la ciutat i es disposarà de més espai per a les activitats. Així doncs, la botiga al carrer dels comerços colomencs, la fira de productes alimentaris i artesans, el mercat del dissabte i els diversos escenaris (Vela de la Ratafia, Ratafiarium, escales del carrer Lluís Món, plaça del Firal) esdevindran un espai per passejar i comprar. L’objectiu és aconseguir un circuit per a vianants que enllaci la plaça del Firal i la plaça Farners amb els carrers Anselm Clavé, Lluís Món, Pare Lluís Rodés, Batlle i la plaça de les Peixateries Velles.

Page 5: Llibret Ratafia 2011

8 9

Page 6: Llibret Ratafia 2011

10 11

C/Pare Lluís Rodés, 6Tel. 972 84 00 56

17430 SANTA COLOMA DE FARNERSwww.tuyarro.com

Programació de la 30a Festa de la RatafiaNota: Al llarg del programa trobareu assenyalades amb un número cadascuna de les 30 activitats de cultura catalana que es duran a terme durant el cap de setmana percomemorar la 30a edició de la Festa.

Diumenge 6 de novembreA les 18 h, al Teatre Catalunya, espectacle de Sol Solet: El llibre de la Selva, de la cia. Veus Veus.

Dilluns dia 7, i durant tota la setmanaActivitats pedagògiques a les escoles de la ciutat per donar a conèixer als alumnes el món de la ratafia i les trementinaires 1 .

Page 7: Llibret Ratafia 2011

12 13

Dijous 10 de novembreXerrada de presentació de l’exposició Camins de salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals 2 de les comarques gironines, el dijous 10 de novembre, a les 19 h, a la sala d’actes de la Biblioteca Joan Vinyoli.

A les 21 h, a la plaça del Cercle, trabucada 3 d’inici de festa amb els Trabucaires d’en Serrallonga. Tot seguit, al Cercle Jove, inici de la ruta de la ratafia teatralitzada fins a la plaça Farners, amb la participació de les associacions La Clau i Essència. Animaran la ruta els Grallers 4 de Santa Coloma de Farners.

En finalitzar la ruta, a dins de la Vela de la Ratafia, a la plaça Farners, lectura del pregó a càrrec de Xavi Massó, representant de l’associació Jovent del Poble, que va iniciar la Festa de la Ratafia l’any 1982.

A les 22 h, a la Vela de la Ratafia, actuació d’El Petit de Cal Eril. Entrada gratuïta.

Per respondre grans preguntes n’hi ha prou, a vegades, amb una cançó. Amb un sentit gairebé religiós, El Petit de Cal Eril furga el moll de l’os de les emocions més íntimament humanes i se’n surt amb l’equilibri just de nostàlgia i optimisme, de serenitat i d’esperança. El seu nou disc, “Vol i dol”, combina esperit folk, gotes de psicodèlia i sobretot un segell propi, potser per l’optimisme rural, l’olor de xiclet i el siroll de tractors d’aquesta Segarra on va néixer Joan Pons, veu i ànima del grup. Completen la formació David Paco (baix), Lluís Rueda (sirolls) i Càndid Coll (bateria).

Divendres 11 de novembreA les 19 h, al Bar Sport, concert de piano de música catalana 5 a càrrec d’alumnes de l’EMM Josep Carbó.

A les 20 h, A la Biblioteca Joan Vinyoli, “La volta al Makalú”.

Carles Figueres i companys, representants de l’alpinisme català 6 , ens explicaran la recerca del camí que els portarà a coronar el Makalú.

Acte organitzat pel Centre Excursionista Farners dins el cicle de conferències relacionades amb temes de muntanya i culturals.

A les 21 h, a la Vela de la Ratafia, sopar popular. En el transcurs del sopar, un jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 30è Concurs de la Ratafia 7 .

La vetllada serà amenitzada pel “Xarlatan”, de Teatre de Guerrilla, un dels màxims exponents del teatre català 8 .

També s’entregaran els premis La Falç, de la revista Ressò, i els premis del concurs d’aparadors de l’Associació de Botiguers i Comerciants.

Menú del sopar de la 30a Festa de la Ratafia: Fideuà Graellada de carn Sampares amb ratafia Pa, cava, aigua i vi

Els tiquets són numerats i es venen a l’Ajuntament. Preu: 15 euros.

Tot seguit, concert de Cris Juanico amb l’espectacle “Dues pedres”.Ara, amb el contrabaixista Joan Solà-Morales (exbaixista del grup gironí Umpah-pah), ens mostrarà el nou envoltori amb què han vestit les seves composicions, les d’ara i les d’abans, sense perdre de vista les referències i l’aire mediterrani que sempre han respirat les seves propostes.

Page 8: Llibret Ratafia 2011

14 15

Dissabte 12 de novembreDurant tot el dia, fira de productes artesanals a la plaça Farners i Firal. A la Vela de la Ratafia s’hi podran trobar totes les ratafies de Catalunya i diferents productes de pastisseria catalana amb ratafia 9 , elaborats pels pastissers de Santa Coloma.

Podrem veure mostres de destil·lació d’aiguardent 10 per part de la gent de la comarca del Priorat.

El Centre Excursionista Farners oferirà la degustació d’aigües de les diverses fonts de Santa Coloma i vendrà el got del 30è aniversari. A més, degustació de ratafia catalana a la “catalana”. No cal portar barretina! També hi haurà exposició de fotografies sobre les activitats de les diferents seccions del CEF.

A la placeta de la Biblioteca Joan Vinyoli, exposició commemorativa del número 200 del setmanari “La Directa”. Ho organitza l’Associació Cultural Farners.

Ho organitza l’Associació Cultural Farners.

A les 10 h, al Ratafiàrium (sota les Mesures), degustació d’infusions de ratafia Alma.

A les 10.30 h, al Ratafiàrium, animació infantil amb el grup Quina Xerinola.

De les 10.30 h a les 13 h, degustació de iogurt d’infusió al gust de ratafia.

A les 12 h, a la Casa de la Paraula, recital “30 ratafies escrites” 11 , amb la lectura de trenta poemes o relats breus que parlen de la ratafia. Amb la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística.

A les 12.30, a la plaça Farners, actuació castellera 12 , amb la colla Arreplegats de la Zona Universitària.

A les 13.30 h, al Ratafiàrium, taller d’elaboració de ratafia casolana a càrrec de Lluís Carreras.

A partir de les 16 h, a la plaça del Firal, circuit de ponis. Ho organitza el Club Hípic Natura a Cavall. També passejades amb carro català oferts per l’Associació “Can Raurell”.

A la mateia hora, jocs de cucanya d’ara i sempre 13 oberts a tothom i partides de bitlles catalanes 14 . Ho organitza l’AEiG Roca Guillera.

A les 16.30 h, al Ratafiàrium, taller d’elaboració de ratafia casolana a càrrec de Lluís Carreras.

A les 16.30 h, a la Ferreteria Feliu (c. Frederic Clascar, 7), demostració d’eines de tall i forja 15 .

De les 16.30 h a les 18.30 h, degustació de iogurt d’infusió al gust de ratafia.

A les 17 h, al Cercle Jove, I Campionat de Botifarra 16 de la Festa de la Ratafia.

A les 17 h, al bar Si no Fos, plantada de gegants 17 amb 8 colles convidades.

A les 17.30 h, inici de la cercavila. Ho organitza la Colla Gegantera de Santa Coloma de Farners.

A les 18 h, a la plaça del Firal, actuació dels bastoners 18 de Sils.

A les 18 h, a les escales del carrer Lluís Mon, concert de Gin&Tònics i Alex Cavin.

A les 18 h, i fins a les 20 h, jornada de portes obertes de la Casa del Bosc al C/ Jacint Verdaguer, 3. Més informació al 972 84 27 08 o a www.forestal.cat.

A les 19 h, al Ratafiàrium, concert d’acordió 19 , a càrrec del duet Guirigall, amb un repertori de cançons tradicionals i modernes catalanes.

A les 20 h, a la plaça del Firal, ball de diables 20 i espectacle de foc amb Els Diables d’en Pere Botero.

A les 23.30 h, al poliesportiu La Nòria, ball de la Ratafia 21 amb els grups catalans (entrada gratuïta)

La Banda del Yuyu · Mazoni · Hand Solo

Page 9: Llibret Ratafia 2011

16 17

Diumenge 13 de novembreDurant tot el dia, fira de productes artesans a la plaça Farners i Firal. A la Vela de la Ratafia, es podran trobar totes les ratafies de Catalunya, productes de pastisseria catalana amb ratafia i productes artesanals representatius del nostre país.

Al matí, davant de la Pastisseria Trias (carrer Centre, 45), demostració d’elaboració de neules artesanes 22 .

15a Trobada de Puntaires 23 a la plaça del Firal.

Ho organitza: Puntaires de Farners i Ajuntament. Hi col·laboren: Caixa Penedès, La Caixa, Trias, Néts de Joaquim SA i Banc Sabadell.

A la plaça del Firal, circuit de ponis. Ho organitza el Club Hípic Natura a Cavall. També passejades amb carro català oferts per l’Associació “Can Raurell”.

4t Torneig de partides ràpides d’escacs a vuit rondes, a la plaça del Firal. Ho organitza el Club d’Escacs Farners. Inscripcions a les 10.30 h i partides a les 11 h.

A les 10 h, al Ratafiàrium, demostracions de cuina.

A les 10.30 h, trobada de tractoristes 24 , amb cercavila pels carrers de la població. Tot seguit, concentració de tractors antics al carrer del Prat.

De les 10 h a les 12 h, degustació del refresc d’infusió al gust de ratafia.

A les 11.00 h, al Ratafiàrium, concert de tenora 25 i jazz amb Katroi Ensemble. Cançons tradicionals catalanes passades pel sedàs del jazz.

El timbre arrelat de la tenora es confronta amb el més global d’un clàssic quartet de jazz.

Xavi Molina (tenora), Albert Comaleras (saxos), Francesc Ubanell (guitarra elèctrica), Subi (contrabaix), Marc Clos (bateria i percussions)

A les 12.30 h, al Ratafiàrium, lliurament de premis del 30è Concurs de la Ratafia.

A les 13 h, al Ratafiàrium, audició de sardanes 26 a càrrec de la Cobla de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló de la Bisbal d’Empordà i l’EMM Josep Carbó.

A les 16 h, al Ratafiàrium, taller d’elaboració de ratafia a càrrec de Lluís Carreras.

A les 17 h, al Ratafiàrium, ball d’en Serrallonga 27 .

A les 17.30 h, al Ratafiàrium, ball del Ciri 28 .

A les 18 h, al Ratafiàrium, degustació de refresc de ratafia.

A les 18.30 h, al Ratafiàrium, concert de cançó catalana 29 amb el grup Quarts de Quatre.

A les 19 h, a la plaça del Firal, gran Castanyada Popular 30 , organitzada pel Jovent del Poble i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners amb castanyes i vi novell del país. Amb la col·laboració de Blackbruc i Frigorifics Maynou.

A les 20 h, al Teatre Catalunya, concert amb Manel.

Page 10: Llibret Ratafia 2011

18 19

Bolets A la Vela de la Ratafia, a càrrec dels alumnes de l’Institut de Santa Coloma.

Instal·lacions florals A la Vela de la Ratafia i al Ratafiàrium, a càrrec dels alumnes de segon curs de l’ECA Casa Xifra.

Cartells de la Festa de la RatafiaA la Vela de la Ratafia i durant tot el cap de setmana

Recorregut pel representatiu cartellisme de la Festa de la Ratafia. Es podran veure cartells d’artistes reconeguts com Quim Cantalozella, Marta Negre, Dani González, Ricard Dilmé, Xavi Amat , Josep Maria Font, Sandra Ollé, Gemma Negre, Joaquim Batllori...

Univers de la ratafia A la granja de la Pastisseria Trias

Exposició d’ampolles d’aquest licor d’arreu del món.

Sol i Serena, dolç repòs...Al primer pis de la Pastisseria Trias

Exposició d’aquarel·la relacionada amb l’elaboració de la ratafia i el seu dolç repòs, per una bona qualitat. Per la barcelonina Iolanda Claveras i Espinach, nascuda el 1971. Filla adoptiva de Santa Coloma de Farners des del 2007.INAGURACIÓ: dissabte dia 12 a les 11.00 h.DURADA: 12 i 13 de novembre. De 12 a 14 i de 16 a 20 h. LLOC: primer pis de la Pastisseria Trias. Porta lateral (accés directe).

Camins de salut. Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironinesA la sala d’actes de la Biblioteca Joan Vinyoli del 4 al 13 de novembre.

Xerrada de presentació: el dijous, 10 de novembre, a les 19 h. Dipsalut i la Fundació Carl Faust presenten aquesta exposició pensada per donar a conèixer cinc itineraris on trobar algunes de les plantes medicinals de les comarques gironines.

La Casa del Bosc us obre les portesLa remodelada Casa del Bosc, que actualment acull les oficines de la Fundació Boscos, el Consorci Forestal de Catalunya, la cooperativa Serveis Forestals, l’ADF Farners-Argimon-Sils, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCmed, us obre les portes en el marc de la Festa de la Ratafia i coincidint amb l’Any Internacional dels Boscos. Les entitats que tenen la seu en aquest espai de trobada forestal us conviden a conèixer una mica més la seva activitat a través de projeccions i exposicions.

Jornada de portes obertes: Dissabte 12 de novembre. De 18 h a 20 h

Biomassa, l’energia verda. Com és una caldera de biomassa i com funciona? Veure una caldera de biomassa in situ. Explicacions per a grups de 4 a 5 persones com a màxim. Sala de la caldera. Planta baixa.

Projecció del vídeo Biomassa i ocupació. Durada: 7 minuts (aprox.) Una projecció cada 15 minuts. Sala de Formació. 1r pis.

Exposició fotogràfica “63 anys d’activitat forestal” La formació i la transferència de coneixement, pilars de l’activitat del Consorci Forestal de Catalunya. Biblioteca. 1r pis.

Exposició fotogràfica “Gestió integral de finques, què és i com ho fem!” El que caracteritza els socis i una gran part de la propietat forestal privada és l’estima al bosc i la vocació de silvicultors. La cooperativa és una eina fonamental per avançar plegats. 2n pis.

Exposició “Destrals del món”. Col·lecció de Martí Boada i Juncà Punt final a aquesta exposició que ja ha recorregut diferents indrets de Catalunya i que combina tres visions diferents i complementàries: la de Martí Boada, geògraf, naturalista i doctor en Ciències Ambientals; la de Perejaume, artista, i la de David Jou, físic, científic i poeta. 3r pis.

Ens trobareu a la Casa del Bosc, al C/ Jacint Verdaguer, 3. Santa Coloma de Farners. Més informació al 972 84 27 08 o a www.forestal.cat.

Expo

sicio

ns•

Page 11: Llibret Ratafia 2011

21

Els dies de la Fira de la Ratafia,elaboració de neules artesanes

al davant de la botiga

TRIAS GALETES-BISCUITS, SA

Activitats pedagògiques a les escoles al voltant de les herbes i la ratafiaS’han programat un total de 3 activitats de caràcter pedagògic amb les escoles de la nostra ciutat. L’objectiu és, amb l’excusa del 30è aniversari, treballar durant la setmana anterior a la Festa, diversos aspectes de l’univers de la ratafia com les herbes, les tradicions i la cultura popular, més enllà del licor. Les activitats es complementaran amb l’exposició “Camins de Salut: itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines”, que es podrà visitar del 4 al 13 de novembre a la Biblioteca Joan Vinyoli. La primera de les activitats s’oferirà als alumnes de primer curs de cicle inicial. La Trementinaire de Santa Coloma, molt cansada després d’un llarg camí, necessitarà que les escoles l’ajudin a fer ungüents i a buscar herbes per guarir les persones a la plaça de la Pau.La segona activitat està pensada per als alumnes de tercer i quart de cicle mitjà. L’ECA Casa Xifra oferirà un recorregut en format de gimcana pel jardí de l’escola, tot seguit s’elaborarà un quadre de plantes seques per a cada escola i també uns coixins d’olor amb herbes per a tots els participants. Els alumnes s’emportaran esqueixos del Jardí de l’ECA Casa Xifra i les plantaran al jardí de la seva escola per fer-les créixer i estudiar-les.La tercera activitat, per als alumnes de cinquè i sisè de cicle mitjà, constarà d’un concurs d’etiquetes de garrafes de ratafia. Totes les participants i les guanyadores s’exposaran a la Vela de la Ratafia durant tot el cap de setmana de la Fira.

Page 12: Llibret Ratafia 2011

23

Tota mena de productes, articles i suplements per a les teves plantesPlantes medicinals i aromàtiques

Verdures i fruites de l’horta biològicaSamarretes i parafarnalia

Moduls de disseny per a jardins verticalsTrencaclosques

Nou Grow Shop a Santa Coloma de Farners

C/ Francesc Camprodon, 24 · email: [email protected]

Nou espai sota les Mesures: RatafiàriumUna de les novetats més espectaculars de l’edició d’enguany de la Festa de la Ratafia és el nou escenari de sota les Mesures de la plaça Farners batejat amb el nom de Ratafiàrium.Aquest escenari oferirà un complement al que fins ara s’oferia a la Festa. El Ratafiàrium serà l’aparador escollit per donar a conèixer tot el que envolta la ratafia i que va més enllà del licor en si. Per una part es podran degustar creacions innovadores com la infusió de ratafia, el refresc de ratafia o el iogurt amb concentrat d’infusió de ratafia i també s’oferiran dues vegades al dia tallers de cuina i tallers d’elaboració de ratafia.Per altra banda, l’espai acollirà tot un seguit d’esdeveniments culturals, especialment catalans, com el concert de Guirigall (duet d’acordionistes), Katroni Ensemble (tenora, jazz i temes tradicionals), Quarts de Quatre (cançó catalana), animació infantil, ball del Ciri (Osor) i el ball d’en Serrallonga (Sant Hilari Sacalm).L’espai serà el marc on el diumenge al migdia es lliuraran els premis del 30è Concurs de la Ratafia.Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Alma i de diverses empreses gironines que han unit esforços amb l’Ajuntament per fer-la possible.

Page 13: Llibret Ratafia 2011

25

LA POLSERA DE SANTACOLOMA DE FARNERS

N A T U R O P A T I A • F L O R S D E B A C HA C U P U N T U R A L À S E R • D I E T È T I C A i N U T R I C I Ó

P E S i S A L U Tperdi pes i guanyi salut, un programa personalitzat Una de pirates...

Page 14: Llibret Ratafia 2011

27

Acadèmia d’Anglès

[email protected]

Pilar i Eva PanellaCursos d’anglès per a nenes i adults

Preparació per a exàmens de la Universitat de Cambridge

Reforç d’anglès per a ESO i Batxillerat

Preparació examen d’anglès a selectivitat

Grups reduïts - HORARIS: matins, tardes i vespres

Verge Maria, 3017430 Santa Coloma de Farners

Tel. 972 840 350 - Fax 972 84 18 12a/e: [email protected]

Av. Vidreres, 317310 LLORET DE MAR

Tel. 972 36 58 26 - Fax 972 36 57 [email protected]

Ctra. de Sils, s/n. Pol. Ind. Can Simon17430 SANTA COLOMA DE FARNERSTel. 972 84 04 69 - Fax 972 84 01 [email protected]

24 hores

609 47 95 23

Una de pirates. En Quatredents i els pirates de la ratafiaLi deien pirata Quatredents de tan desdentegat com estava.S’explica que anys enllà la seva boca enlluernava de tantes dents d’or com tenia, però les va deixar totes en una baralla de taverna.En Quatredents sabia que la sort el tornava a somriure.Portava a la butxaca el mapa del tresor del sanguinari bucaner francès anomenat l’Olonès.A en Quatredents no li havia de costar gaire aconseguir una tripulació per a la seva aventura. Havia corregut la veu que tenia en el seu poder el mapa de l’Olonès i que enrolava mariners per anar a cercar-lo.Un ampli catàleg de filibusters, bucaners, corsaris i pirates van acudir a la crida i la taverna es va omplir d’homes rudes i pudents, cremats pel sol de coberta dels vaixells, nafrats en mil abordatges i assedegats tots d’aventura i de riquesa.

Page 15: Llibret Ratafia 2011

28 29

D’entre tots ells el nostre pirata va seleccionar aquells que li semblaven més lúcids per a l’empresa. No cal dir, però, que per celebrar el tracte i l’aventura, els va faltar temps a tots per buidar la bóta de rom de la cantina i caure plegats a terra en els dolços i feliços somnis de l’embriaguesa.En Quatredents i els seus homes van salpar una albada de l’any 1665 des del port de l’illa de la Tortuga, van deixar enrere la fortor de peix d’aquells molls i van posar la proa de manera decidida cap a l’horitzó del mar.La travessia per l’oceà va ser força moguda.El primer que van trobar va ser una gran tempesta de mil dimonis tot just deixaven enrere l’illa d’Antigua i Barbuda i mitja tripulació va buidar el pap per la borda. Més enllà va ser l’exagerada calma del mar dels Sargassos. Amb la nau desviada de la ruta van anar a petar de ple en aquell recés de mar morta al mig de l’Atlàntic.Els dies es van eternitzar, la calor sufocant va emmalaltir alguns homes, que començaren a veure sirenes imaginàries en les seves al·lucinades ments. No van avançar en setmanes, sense cap mínima brisa que empenyés les veles.Els vents i els corrents van tornar a ser benignes i això va permetre que la nau arribés a l’estret de Gibraltar amb lleugeresa, a partir d’aquí la mar

calma i segura de la Mediterrània va semblar un regal per a aquells mariners provinents d’oceans més indomables.En Quatredents i els seus homes van descendir de la nau davant la desembocadura del riu Tordera i van seguir a peu la seva aventura. Milles més enllà van enfilar per la riba d’un afluent assenyalat en el mapa com a riera de Santa Coloma.La llera se’ls va emboscar a mesura que avançaven cap a la part més feréstega de les muntanyes de les quals baixava l’afluent. No van trobar nadius perillosos, sols els va semblar veure en la llunyania el perfil d’algun home de pell fosca que semblava treballar en cultius de palmeres perfectament arrenglerades (cosa que va estranyar força a aquells homes acostumats a caòtiques selves tropicals).El camí marcat en el mapa arribava a la fi. L’excitació anava en augment, a alguns ja els semblava fins i tot sentir l’olor de l’or que trobarien sota terra, en el punt exacte que va marcar l’Olonès.El paisatge se’ls va tornar conegut. El bosc es va tornar selvàtic, tan tupit com les selves antillanes, humitejat com les fondalades tropicals del Carib més profund.En Quatredents va repartir pics i pales entre els seus pirates.

Page 16: Llibret Ratafia 2011

30 31

Va caminar sobre una línia imaginària, d’un punt a un altre, comptant amb els dits cada passa que feia. Els mariners miraven i comptaven mentalment, com si pretenguessin que el patró no equivoqués els comptes. En Quatredents es va aturar de sobte en fer la darrera passa, va aixecar el braç i el va desplomar, indicant el lloc exacte amb el seu índex.Sobre seu va caure un ramat d’homes impacients, armats amb pics i pales.La impaciència es va convertir en ansietat, l’olor del tresor devia ser ja més penetrant encara. Els pirates van fer anar els seus estris contra la terra promesa amb deliri.I finalment la terra va deixar de ser dòcil a la pala i el pic. Van tocar ferm. Van tocar el cofre del tresor.En Quatredents tenia l’honor, com a capità, d’obrir el fantàstic cofre del tresor que els mariners havien tret del forat que l’havia guardat durant tots aquells anys.Tots van fer un manyoc al voltant de la caixa. En Quatredents notava la fortor del baf dels seus homes darrere el seu clatell. No va saber si el regalim liquós que li queia sobre l’espatlla era una gota de suor o el bavejar d’algun dels seus homes davant la meravellosa riquesa que s’obriria en segons als seus ulls (o l’ull, en el cas que el pirata fos borni).En Quatredents va obrir la tapa del cofre del tresor.

Cap llampec de reflex daurat d’or va encegar els presents ni cap moneda d’or va dringar. Les boques multiformes dels pirates van dibuixar múltiples ganyotes de sorpresa.En el cofre no hi havia rastre d’or, de joies, d’objectes daurats... sols contenia botelles plenes d’un líquid estrany i marronós.

Page 17: Llibret Ratafia 2011

32 33

L’aventura d’en Quatredents i dels seus homes s’explica encara per totes les tavernes i racons de les Antilles.La recerca del tresor en terres estranyes, més enllà del gran oceà, no va acabar pas tan malament.Van retornar al Carib amb les botelles que havia amagat l’Olonès. Durant la travessia les van tastar i en van saber esbrinar la fórmula. Si a ells el tast els havia satisfet també ho faria a tots els bergants d’aquelles illes. Retornats a la Tortuga, van destil·lar aiguardent, hi van macerar sucre, espècies i fruits i van començar a despatxar el producte.En poc temps la fama d’aquell licor s’havia estès per totes les Antilles, ofert per totes les tavernes i reclamat per pirates, bucaners, corsaris i filibusters, els millors i més entesos bevedors de la faç de la terra.En Quatredents i els seus socis d’aventura van tenir el control absolut de la producció i distribució del nou licor i es van fer rics. Ara sí, va tornar a presumir d’una nova dentadura d’or.Des d’aleshores el licor que l’Olonès havia trobat en la seva aventura en aquell remot poblet anomenat Santa Coloma de Farners, producte elaborat per coneixedors de remotes receptes, i que havia amagat com si fos un veritable tresor, va ser un dels licors preferits pels mariners de les Antilles.Al nou licor li van posar de nom un mot crioll de les Antilles franceses: ratafia.

Page 18: Llibret Ratafia 2011

35

estètica teràpies manuals

Tractaments facialsTractaments corporals

DepilacionsQuiromassatge

Reflexologia podalDrenatge limfàtic

Reiki

Tractaments facialsTractaments corporals

DepilacionsQuiromassatge

Reflexologia podalDrenatge limfàtic

Reiki

RESERVA HORA AL972 84 29 52 636 409 441

Anselm Clavé, 2017430 Sta. Coloma de Farners

[email protected]

Generació ratafiaireTot i que l’origen de la Festa és força conegut per tothom, cal tenir ben present que la iniciativa de crear un concurs va venir d’un grup de joves que buscaven una alternativa a una festa major poc atractiva. Aquests joves, agrupats en l’entitat Jovent del Poble, van començar a recuperar antigues receptes de ratafia l’any 1981 i van idear el I Concurs de la Ratafia, que va tenir lloc durant la Festa Major de l’any següent.La generació de joves que van néixer aquell llunyà 1981 van néixer, doncs, en paral·lel al moviment que ha acabat consolidat Santa Coloma com la capital mundial de la ratafia. Són la generació Ratafia! Ells han nascut i crescut de bracet amb la Festa. D’entrada, confessen que, tot i que no són elaboradors de ratafia, els atrau aquest món, i reconeixen que tenen present la ratafia en ocasions especials i també en grans moments del seu temps lliure.Quan els preguntem sobre els primers records que tenen de la festa, alguns recorden anar acompanyats dels pares caminant i sentir l’olor de regalèssia, formatge, d’herbes o la castanyada. I, a mesura que anaven creixent, els venen al cap records del soroll i l’olor de sofre del correfoc, els concerts de nit, els primers glops de ratafia, etc.Això sí, es neguen a comparar la Festa de la Ratafia i Festa Major. No hi ha millor i pitjor, ambdues són diferents i tenen el seu espai i funció, però tots reconeixen tenir una sensació especial per la Ratafia, que veuen com una beguda amb un futur ple d’èxits.

Foto: David Güell

Page 19: Llibret Ratafia 2011

37

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV P

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV CITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTS aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aT aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSI aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP

aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV aCITP aTSIV CITPC/ Sant Sebastià, 9517430 Santa Coloma de Farners ∙ Tel. 972 84 25 82

[email protected]

aTSIV aCITP

C. Bernat Metge, 49 · 17430 Santa Coloma de FarnersTèlefon 972 84 17 51 (hores convingudes)

Tractaments de Talasoteràpia a base de fangs i algues. Tractaments de Keratina.

Teràpia Reiki.

La Ratafia dels Raiers, medalla d’or La Ratafia dels Raiers 125 aniversari, elaborada per l’empresa Licors Portet de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), amb motiu de la celebració d’aquests 125 anys de vida de la fàbrica de Cal Col·lector d’aquesta vila pallaresa, ha obtingut la Medalla d’Or al Concours Mondial de Bruxelles 2011 (Vins & Spiritueux).Aquestes medalles acostumen a ser bastant nombroses pel que fa a vins i caves, però són molt més restringides pel que fa als licors. La que ha obtingut la Ratafia dels Raiers ha estat l’única Medalla d’Or concedida a un licor català en l’edició d’enguany. Tan sols un altre licor català n’ha obtingut una de plata. A escala mundial, s’han concedit un total de 51 medalles d’or a licors i destil·lats, i de l’Estat espanyol, només un licor de Navarra ha esta premiat amb una Medalla de Plata.Aquesta ratafia, concebuda com un homenatge als pares dels actuals propietaris de l’empresa, Àngel i Carlos Portet, esdevé ara, encara amb més força, un reconeixement a la figura d’en Joan Portet, el seu pare i mestre ratafiaire que els va transmetre els secrets de l’elaboració dels licors tradicionals del Pirineu.Per fer aquesta ratafia especial, es van utilitzar aiguardents de vi envellits durant més de 50 anys en bótes de roure i tot un seguit de destil·lats i macerats de fruites, espècies, plantes i arrels obtinguts en les instal·lacions de l’empresa, entre els quals el macerat de nous verdes dels noguers de les poblacions pallareses de Sossís i d’Aransís de la collita del 2006. Un cop acabat el licor, es va deixar reposar durant 24 llunes en una bóta de fusta.Trobareu més informació a:www.concoursmondial.com www.licorsportet.cat

C. Sant Sebastià, 97 · Tel. 972 84 06 15 - Fax 972 84 06 15 · 17430 SANTA COLOMA DE FARNERS (Girona) · [email protected]

KilowattgrupInstal·lacions eficients i sostenibles

Page 20: Llibret Ratafia 2011

39

Ratafia Pau Claris, president de Catalunya A la 30a Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners es presentarà la ratafia Pau Claris, elaborada segons una recepta antiga amb les nous tendres collides al mes juny i sàviament combinades amb herbes, arrels i espècies, i macerades amb aiguardent durant sis mesos.La gent de Xecna, xarxa d’establiments amb consciència nacional, ha creat la ratafia Pau Claris per retre homenatge al president de Catalunya Pau Claris. L’ampolla d’aquest licor està etiquetada en català i en anglès. Xecna elabora productes de màxima qualitat, etiquetats en la nostra llengua i que introdueixen elements de la història de Catalunya de manera natural. Una manera de promoure la identitat des del lloc central on es reuneixen família i amics: la taula.

BAR-CAFETERIA-TAPES

EL VOSTRE PUNT DE TROBADA

CTRA. DELS BANYS, 37 BAIXOSSTA. COLOMA DE FARNERSTEL. 972 87 73 51

Plats combinatsEntrepans ben parits

Caps de setmana obert fins les 2

AR-CAFETERIA-TAPES

UNT DE TROBADA

Plats combinats

BA

EL VOSTRE PU

Santa Coloma de Farners(Girona)

[email protected]

C/ Camprodon, 6, baixosTel. 972 84 10 67Fax 972 84 16 95

La senyera al balcó també per la Ratafia Des de fa molts anys que cada any es convida un país i la seva cultura a promocionar els seus productes, especialment els relacionats d’alguna manera amb la ratafia. Aquest any, atès que és un any de celebració, no hi haurà cultura convidada, sinó una reafirmació de la nostra cultura, la catalana. Per aquest motiu s’han programat 30 activitats variades en diferents espais i de diferent temàtica. Des d’un concert d’acordions amb cançons tradicionals i contemporànies, castellers, concert de tenora i jazz, lectura de textos relacionats amb la ratafia, grallers, geganters, balls populars...És per aquest motiu que per festejar-ho com es mereix fem una crida a tots els colomencs que per la Festa es pengi la senyera al balcó, igual com es fa per la Festa Major o per la Diada de l’11 de setembre.

Page 21: Llibret Ratafia 2011

40 41

Festa Ratafia 2.0 Potser una de les novetats més importants de l’edició de la Festa d’enguany ha estat la incorporació de diverses aplicacions digitals per donar a conèixer les activitats i també per obrir-les a la participació de la ciutadania. Mitjançant la web www.ratafia.cat, la pàgina de Facebook i el hashtag #30Ratafia s’aconseguirà reproduir també a la xarxa la realitat que hi ha al carrer: la festa és el resultat de la participació de molts sectors de la nostra població.Us animem doncs a participar-hi fent aportacions, documentant el minut a minut de la festa i aportant fotografies del que us sembli més interessant.

Plaça Farners, 9

#30Ratafia

Keks, una cervesa amb ratafia RussetDes de la Garrotxa ens arriba Keks, una cervesa singular, amb la personalitat de les diferents maltes, el record del fajol i tota la potència aromàtica del xarop elaborat amb la ratafia Russet. Ple d’herbes fresques, pell de nou verda i diferents espècies. Una cervesa singular, diferent a totes les negres conegudes. La Keks l’ha dissenyat el cuiner, assessor i dinamitzador gastronòmic Pep Nogué en col·laboració amb el fabricant de confitures Gerard Bech, que elabora i distribueix aquesta cervesa d’alta fermentació. Keks és la primera cervesa gironina i la primera cervesa de fajol de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. La principal característica d’aquest producte és l’ús del fajol en la seva elaboració.A la Fira de la Ratafia podreu trobar la cervesa Keks a l’estand del Centre Excursionista Farners.

Page 22: Llibret Ratafia 2011

43

C/ Major, 10 - Tels. 972 84 03 26 - 680 18 14 3517430 SANTA COLOMA DE FARNERS (Girona)

C T R A . D E S I L S , 1 91 7 4 3 0 S A N T A C O L O M A D E F A R N E R S

T E L . 9 7 2 8 4 0 6 8 9 - F A X 9 7 2 8 7 7 2 1 0

S E R V E I O F I C I A L

La futura marca protegida Ratafia Catalana es dissenyarà a Santa ColomaSeguint les directrius europees que regulen la indicació geogràfica de les begudes espirituoses, el sector professional de la ratafia està fent un pas endavant per adaptar-se a aquesta normativa comunitària i convertir aquest licor en una indicació geogràfica protegida (IGP).Les primeres accions cap a aquest reconeixement i reglamentació de la ratafia catalana es van fer durant la segona jornada tècnica per a empresaris ratafiaires que es va fer a Santa Coloma el mes de juny passat, en un acte organitzat conjuntament per l’Ajuntament, el Consell Comarcal de la Selva i la Confraria de la Ratafia. Durant la jornada, empresaris d’arreu de Catalunya que elaboren aquest licor van decidir tirar endavant aquesta nova IGP, que regularà, protegirà i donarà reconeixement en l’àmbit europeu a la ratafia com a licor autòcton de la nostra terra. En els propers mesos Santa Coloma acollirà una nova reunió entre aquests empresaris i representants del Departament d’Agricultura i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per tal de definir les característiques tècniques que haurà de complir qualsevol ratafia que es vulgui acollir a la nova IGP i per iniciar els tràmits per inscriure-la al Registre d’Indicacions Geogràfiques de la Unió Europea.Amb accions com aquestes, Santa Coloma es continua consolidant com la capital cultural i professional de la ratafia, amb una agenda d’activitats al llarg de l’any que van més enllà de la Festa del mes de novembre i del Talleret del mes de juny.

Page 23: Llibret Ratafia 2011

44 45

Un jurat de jurats L’autèntic pilar de la Festa, el concurs, ha canviat molt des de la seva primera edició: es va passar de poques ratafies participants a més de 160 de l’actualitat, de les cates a la sala de plens de l’Ajuntament a la doble cata a l’Hostal Pinxo. També s’han incorporat elements per facilitar i millorar la tria de les ratafies com el full de cata, un full de càlcul per valorar les puntuacions, adhesius per identificar cada una de les ratafies...Atesa la notorietat de l’edició d’enguany, el jurat estarà format per una selecció de 20 persones de luxe. Per una banda, hi haurà una àmplia representació dels jurats dels concursos de ratafia casolana de tot Catalunya: Besalú, Osor, Campllong, Cassà, la Cellera de Ter, la Bisbal i Centelles. Per altra banda, el jurat també estarà format per diversos professionals del sector i experts ratafiaires, com en Xavier Codina (Ratafia Russet), Josep Nogué (gastrònom), Josep Mascarós (inventor de la infusió de la ratafia), Joan Pujadas (enòleg i elaborador d’aiguadent i vi), Josep Trallero (enòleg), Salvador Garcia-Arbós (escriptor gastronòmic), Anna Selga (farmacèutica) i Montse Parada (coautores, aquestes dues últimes, del llibre Etnobotànica de les terres gironines). El nucli del jurat, com ha estat des del seus inicis, està format per un grup d’experts locals de diverses generacions.

29è Concurs de la RatafiaElena Ausellé, de Riudellots de la Selva, va ser la guanyadora de la vint-i-novena edició del concurs de Ratafia. La segona ratafia classificada fou la presentada per Paquita Massoliver, d'Amer, i la tercera la de Dolors Serrat, també d'Amer. La ratafia presentada per Paulina Boada va obtenir el premi a la millor ratafia local. Es van presentar a concurs cent cinquanta-tres ratafies.

Una menció i agraïment molt especial per a en Xavier Codina, de Ratafia Russet d’Olot, que des del seu inici, ara fa 30 anys, no ha deixat de col·laborar amb el concurs. També per a l’Hostal Pinxo, per facilitar aquesta tasca des de fa molts anys.Una altra novetat en el concurs d’enguany serà que la fase final de la selecció de ratafies es farà en el transcurs del sopar popular a la Vela de de la Ratafia amb una representació del jurat. El mateix dia es donaran a conèixer els guanyadors i el diumenge dia 13 de novembre a les 12.30 h es farà l’acte de lliurament de premis a l’espai Ratafiàrium.

Page 24: Llibret Ratafia 2011

47

Menú Festa de la Ratafia: 24 €Primers plats:

• Coca de recapte d’escalivada amb anxoves i formatge Brie.

• Amanida de favetes, figues i foie amb vinagreta de ratafia.

• Pasta fresca farcida de formatge i nous amb crema de bolets.

Segons plats:

• Turbot amb puré de llimona i saltat de calamarsonsi espàrrecs.

• Cabrit rostit amb crosta de fruits secs.

• Confit d’ànec amb peres confitades i salsa de ratafia.

Postres, pa, vi, aigües i xupito de ratafia

La revolució de la infusió i del concentrat sabor ratafiaL’empresa Coffee Center d’Aiguaviva, és la responsable (juntament amb el seu descobridor) del terratrèmol comercial que ha provocat la creació de la infusió sabor Ratafia. Josep Mas-carós, d’Ullastret és el creador d’aquesta idea (i d’alguna més), però per aquesta va rebre el premi com a millor iniciativa empresarial del 2010 del Consell Comarcal del Baix Empordà.Ara la infusió es pot comprar per internet i també es pot trobar a més de 1.500 punts de venda.L’empresa Coffee Center distribueix només productes propis. A banda de la marca d’infusions Alma, també té les marques pròpies Ital Caffè, Ciocolat, Silver Ice, Cremalia, Horxatina i Top Fruit, i distribueixen granissats, xocolates, cremes de iogurts, entre d’altres.Recentment, i dins la gama de Inno productes Alma, l’empresa ha començat a comercialitzar un nou concentrat d’infusió sabor ratafia, fet amb 26 herbes aromàtiques, ideal per diluir-lo amb aigua com a refresc o bé com a complement a receptes de postres (flam, iogurts, pastís de formatge i poma amb concentrat sabor ratafia...)Tots aquests dos productes es podran degustar i comprar a l’espai Ratafiàrium on també s’oferiran moltes activitats culturals entorn al món de la ratafia.

Page 25: Llibret Ratafia 2011

48

Disseny portada: Quim Batllori

Edita: Confraria de la Ratafia

Imprimeix: AG Cantalozella

Organitza:Ajuntament de Santa Coloma de Farners Regidoria de Festes

Agraïm a tothom que ha fet possible l’edició d’aquesta publicació, així com també als anunciants, sense la col·laboració dels quals no podríem haver-la editat.

Col·laboren:Organitza:

El cartell del 2011L’artista colomenc Quim Batllori és l’autor del cartell de la 30a Festa de la Ratafia. Batllori ha estat vinculat en la festa amb col·laboracions amb l’entitat juvenil Kul-Actiu Jove. És conegut sobretot per la seva faceta de dibuixant de còmics i també per la de músic en projectes tan singulars com RAT ONE.El cartell d’enguany vol recordar aquelles primeres edicions de la Festa de la Ratafia en les quals l’altre bon dibuixant colomenc Ricard Dilmé mostrava la part més diabòlica de la Festa.

Festa de la RatafiaSanta Coloma de Farners

de novembre de 2011

10, 11 ,12 i 13

www.scf.cat