11
PLA COMUNITARI DE ROQUETES TREBALL FET A L’ANY 2011

Treball que hem fet al 2011

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: Treball que hem fet al 2011

PLA COMUNITARI DE ROQUETES

TREBALL FET A L’ANY 2011

Page 2: Treball que hem fet al 2011

PLA COMUNITARI DE ROQUETES

INDEX

EspaisdeParticipacióiProjectes................................................1 ParticipacióiOrganitzacióComunitària......................................2 Formacions,IntercanvisiAvaluacions........................................3

InsercióSociolaboral..................................................................4

TaulaSocieducativa....................................................................5

Franja........................................................................................6

PrevencióiMedicacióComunitària............................................7

Salut..........................................................................................8

EconomiaSocial.........................................................................9

TREBALL DESTACAT DE L’ANY 2011

Page 3: Treball que hem fet al 2011

ESPAIS DE PARTICIPACIÓ I PROJECTES

TROBADA DE BARRI ... tancant l’any

ASSEMBLEA DE BARRI

darrer dilluns de mes

COMITÉ TÈCNIC Trimestral...

PLATAFORMA D’ENTITATS

Projecte Remeis

de l’Àvia

Comissió de Salut

Promoció Activitat física

Projecte Cuina Saludable

Espai Gent Gran i Salut

Projecte La Karpa

Espai Familiar

Taula SocioEducativa Juliols al Sol

Projecte Franja (12 a 16 anys)

Plataforma Cohesió Social

a Nou Barris

Petita Infància

Plataforma Cohesió Social

a Nou Barris

CALENDARI FESTIU

Festa Major

Dia de la PinyaAltres

Carnaval

PARTICIPACIÓ

Grup de dones Formació

Setmana Dona

DONES

Taula Prevenció i Mediació

Comunitària

Projecte Comunitats Escala

CONVIVÈNCIA

INSERCIÓ SOCIOLABORAL

Comissió Inserció

Sociolaboral

Xarxa Inserció Sociolaboral

9barris

Aula de recerca de feina

Tastet d’oficis

ECONOMIA SOCIAL

Espaisdeparticipacióiseguimentdelprojecte

Gestiona el Pla Comu-nitari

Page 4: Treball que hem fet al 2011

2

OBJECTIUS

Aquest és un eix estratègic del procés comunitari que pretén enfortir la xarxa de participació del barri a través de l’organització dels espais de participació, les activitats comunitàries i el desenvolupament de projectes

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS 2011

- CalendariFestiu: Al barri hi ha moltes festes i totes ens permeten apropar-nos a nous veïns, treballar la convivència i donar a conèixer això que fem al barri, és por això que a partir de la comissió de festes hem decidit que hi ha festes al barri que hem d’organitzar i liderar tots plegats. Aquestes festes seran: El dia de la pinya, la festa major i els carnestoltes.

- DiadelaPinya: Aquest any a la pinya hem fet èmfasis a la realització de una fira d’entitats, i per tant s’ha potenciat molt la seva participació. Més de 16 entitats i serveis han participat a les activitats del dia de la pinya.

- AcompanyamentiFormaciód’unGrupdeDonesdeRoquetes.La participació veïnal en la majoria d’espais del pla comunitari està caracteritzada per una forta presència de dones. És per aquest motiu, que ens hem plantejat facilitar un espai formatiu i de trobada per a dones, on potenciar l’autoconeixement i la provenció d’eines per la participació, l’apoderament i el lideratge positiu.

- Interculturalitat• A partir del conveni de recerca amb l’IGOP s’ha treballat en el creació i enfortiment dels vincles

amb grups de població nouvinguda. Com conseqüència d’aquest treball, s’han organitzat amb aquests grups activitats a les festes del barri com el taller de criquet a Roquetes, el cinema a la fresca, o el taller de henna al carrer Garigliano.

• S’ha col·laborat amb l’organització de la primera Festa de la convivència que ha organitzat les Xarxes de coneixements de Noubarris.

• S’han potenciat els espais de trobada i relació entre entitats i veïns nouvinguts per informar sobre tot el que és fa al barri.

Fotos*Formació Dones*Criquet a les festes majors*Cooperativa de Consum de Roquetes el Dia de la Pinya.

PARTICIPACIÓIORGANITZACIÓCOMUNITÀRIA

Page 5: Treball que hem fet al 2011

3

OBJECTIUS:

Garantir i facilitar que els i les protagonistes del Pla Comunitari facin una avaluació tant del procés com dels esdeveniments i activitats es duen a terme al barri.

Donar eines i enfortir l’autonomia dels agents del territori.

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS AL 2011

-Intercanvisd’experiènciesicapacitació• Visita del tècnics, entitats i veïns de la ciutat de Rennes, Francia per conèixer l’experiència del treball en

xarxa a Roquetes.

• Exposició del treball de a Roquetes fem salut a les XX Jornades Sanitàries del Vallès Organitzats per la Fun-dació Acadèmia de Ciències mèdiques de la salut de Catalunya.

• Presentació “el paper del tècnic comunitari i la participació veïnal”al Fòrum: Diversitat cultural i plans de desenvolupament comunitari, dins del Marc del Projecte EUMED.

• Presentació de l’experiència del treball de salut comunitari del barri de Roquetes al Tànger dins del marc de projecte EUMED

• Formacions a serveis i entitats del territori en xarxes socials i creació de blogs.

• Participació en els cursos d’Agents Antirumors organitzats pel Pla Barcelona Interculturalitat.

• Formació en lideratge i participació a dones de Roquetes (veure Participació)

-Avaluació• Avaluació del treball fet als diferents espais de participació del Pla Comunitari i posada en comú al Comité

Tècnic (veure pàg.- d’espais de participació)

• 1er espai de reflexió sobre el moment actual en que es troba el Pla Comunitari amb la col·laboració de l’institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB)

FORMACIONS,INTERCANVISIAVALUACIÓ

Fotos*Comité Tècnic 24 Nov*Visita Rennes

Page 6: Treball que hem fet al 2011

4

OBJECTIUS:

Promoció d’activitats dirigides a la inserció i formació per l’ocupació de la població.

Organització d’una xarxa de recursos dirigits a la inserció i la formació per l’ocupació.

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS AL 2011

- Dispositiu-Auladerecercadefeina al local de l’AVV Roquetes: Es destaca el bon encaix entre el Dispositiu d’acompanyament a la inserció de Barcelona Activa i l’Aula de recerca de feina (com un espai més infor-mal amb taulell d’anuncis de feina). El increment desmesurat de persones que fan ús de l’espai fa més que necessari la seva existència; Durant aquest 2011 han arribat al servei 394 persones, 328 han assistit a la sessió informativa, 267 han passat per l’entrevista personal i 144 persones han estat participant del procés (assistència a seminaris i demés).

- Seguimentdelsprojectesdelprogramatreballalsbarris (plans d’ocupació “neteja i manteniment”, 2 figures dins un pla ocupació “acompanyament a l’escolarització”, 3 agents comunitaris “projecte franja”, “dinamització sociocultural” i “comunitats escala”).

- Sol·licitudipendentd’aprovaciódeplansd’ocupacióiprojectesd’insercióatravésdelprogramaTreballalsBarrispel2012(ampliació):2 Dispositiu d’inserció sociolaboral (1 any): 1 per dones i l’altre per homes. Complementari als dispositius s’han sol•licitat 2 formacions: cambrera de pisos i mosso de magatzem / 5 agents comunitaris (37,5h/set) / 2 acompanyament a l’escolarització a famílies en risc social (una per ètnia gitana i l’altre autòctons i immi-grant) / 1 projecte Petita Infància / 1 projecte franja /1 projecte Tastet d’Oficis / Pla d’ocupació de neteja i manteniment (amb 90h de formació): 6 oficials (respecte als 4 de l’any anterior), 2 tècnic/a de suport i 30 peons (en relació als 20 de l’edició anterior).

- S’ha començat a treballar la formacióenllenguacastellana per part de Barcelona Activa (al local de l’AVV) perpoblacióestrangera com un complement indispensable en la recerca de feina (i donada la saturació dels recursos existents).

- Tastetd’Oficis: durant aquest any ens hem dedicat a definir els criteris del projecte i a realitzar contactes amb empreses i serveis del districte.

- ParticipacióalaXarxad’insercióde9barris: S’ha realitzat una guia de recursos en inserció sociolaboral a nivell de 9barris pensat per entitats i/o serveis. També s’ha començat a elaborar una pàgina web de la xarxa com un recurs obert a tothom.

Fotos*Seminaris Dispositiu del Aula de Recerca de Feina

COMISSIÓ D’INSERCIÓ LABORALPlataforma d’Entitats de Roquetes,Centre Ton i Guida, Serveis Socials, PDC Verdum, Programa Treball als Barris-Barcelona Activa, Districte NouBarris.Referent comunitari: Núria Danés

Page 7: Treball que hem fet al 2011

5

OBJECTIUS:

Analitzar i reflexionar sobre la realitat socioeducativa de Roquetes per donar respostes conjuntes a les prin-cipals necessitats i oportunitats.

Fotos*Espai Familiar al local de l’AVV de Roquetes*Juliols al Sol

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS EN EL 2011

-FiguradePromotorEscolar:Al llarg del primer semestre s’ha fet un treball de reivindicació d’ampliació de la dedicació de la figura del Promotor Escolar. Aquest curs escolar es comptarà amb una jornada complerta de dedicació.- Seguiment ReforçEscolar al barri.-Per aquest nou curs, sembla ser que les necessitats en aquesta matèria estan cobertes. - ProjecteShere-Rom: Amb aquest curs comença un nou projecte (ubicat al Centre Ton i Guida) de moti-vació pels estudis amb població majoritàriament gitana a traves de noves tecnologies (amb Serveis Socials com a referent territorial)- S’han presentat dos projectes –Plans Ocupacionals- d’acompanyamental’escolaritzacióafamíliesriscsocial, desenvolupats de gener - juny 2011 i demanats per l’any vinent. La valoració d’aquest projectes ha estat positiva.- S’ha posat sobre la taula la necessitat de treballar propostes comunitàries per donar resposta des de ser-veis socials i des de les escoles a la gestió de les bequesdemenjador (que a més són insuficients amb una demanda creixent)- Coordinació amb el programa TempsdeBarri,TempsEducatiuCompartit (Aj.Barcelona)

- Estiu: Concreció de la proposta de Casald’Estiu a nivell de barri a l’escola Antaviana i amb el Casal Infantil, i centralització de les diferents propostes. - JuliolsalSol:3er any. Tallers de lleure al carrer organitzats amb la xarxa del territori al llarg del mes de Juliol- ProjectePetitaInfància. Primera concreció d’actuacions amb famílies amb infants 0 a 3 anys amb la idea començar a donar-li forma a alguna proposta al mes de gener, amb el suport d’una figura de Pla Ocupacio-nal –Treball als Barris- (que fins ara havia estat donant suport només en l’espai familiar de l’AVV. Gener-Juny 2012)- PlataformaperlaCohesióSocialaNouBarris.- Creada arran de les retallades en PEE: 1er semestre: Reu-nions amb les diferents administracions (Consorci d’Educació Barcelona, IMEB, Ajuntament i Districte) per pactar voluntats. Concreció del projecte “Acció Educativa Comunitària” com a expressió d’aquestes volun-tats i que requereix d’un suport econòmic. / 2on semestre: Reunió amb el nou equip de Govern del districte i a l’espera d’una resposta. - Incorporació al nou centre IETuróRoquetes en els espais de treball i dinàmiques del territori.

TAULASOCIOEDUCATIVAPlataforma d’Entitats de Roquetes, Fundació Pare Manel –Grup Muntanyès-, AMPA Antaviana, AMPA IE Turó, Ateneu Popular 9Barris, Centre Ton i Guida, IE Turó, EB El Torrent, EB Pla de Fornells, Ins. La Guineueta, Serveis Socials Zona Centre-Alta, Salut Comunitària (A.S.P), EAP NouBarris, Tècnic de Barri (Districte NouBarris), Assessor LIC Pla Entorn, Casal Infantil Roquetes, Kasal de Joves de Roquetes, Biblio-teca Les Roquetes, Temps de Barri-Temps Educatiu Compartit (Aj.Barcelona).Referent Comunitari: Blanca Fariña

Page 8: Treball que hem fet al 2011

6

OBJECTIUS:

Treballar una millor resposta a nivell de territori a les necessitats detectades en matèria de joves (edats 12-16). En aquesta taula, Roquetes participa amb altres barris del districte.

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS EN EL 2011

- Reflexió i propostes sobre les necessitats al territori de la població entre 12 i 16 anys

- Debat intern i revisió de la taula sobre les principals línies de treball que conformen el projecte.

- Coordinació de l’oferta de tallers educatius de lleure per a franja espais trimestrals de difusió, bloc de franja.

- Formació i capacitació als agents del territori

- Estiu- Juliol. Alternativa educativa de lleure al juliol, i voluntat de coordinació amb altres propostes (suport en recursos humans al casal d’estiu organitzat pel Kasal de Joves de Roquetes i grup Muntanyès)

- Cerca de recursos externs que facilitin la continuïtat del projecte: • Plans Ocupacionals Treball als Barris.- Gener-Juny 2011 i Gener-Juny 2012• Figura de pràctiques de formació ocupacional (mediació intercultural) Juliol – Desembre 2011• Suport de la Fundació Obra Social La Caixa- Projecte Interculturalitat• Presentació a premis i concursos• PEE – Ins La Guineueta.- Pendent d’aprovació

Fotos*Circ amb adolescents a l’Ateneu Popular 9Barris*Tallers d’Estiu -Juliol

FRANJAKasal Joves Roquetes, Casal Infantil Roquetes,Proj. tallers Alternatius de Cohesió(Ins La Guineueta.PEE.),

Educadors de Carrer (APC-Serveis Socials),GrupMuntanyès), Educadora Serveis Socials, Proj.Pistes Anto-ni Gelabert, Casal joves Prosperitat, Ateneu Popular 9Barris, Salut Mental Nou Barris CSMIJ, Pla Comuni-tari Verdum, Masia La Guineueta. Referent Comunitari: Blanca Fariña

Page 9: Treball que hem fet al 2011

7

OBJECTIUGENERAL

Treballar per millorar la convivència entre els veïns/es del ba-rri de roquetes.

ObjectiusEspecífics:

Intercanviar informació pel que fa a la prevenció en el barri i detectar quins són els conflictes o potencials conflictes per tal de cercar solucions conjuntes.

Articular propostes de millora de la convivència al barri, as-sumibles des de la taula.

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS AL 2011

-Organitzacióinterna: s’ha consensuat un document de funcionament de la Taula de Prevenció. Es valora molt positivament el vincle de confiança i la credibilitat mútua entre les diferents parts de la Taula.

-Convivènciaal’espaipúblic:• Descansnocturn:Hem donat continuïtat a la iniciativa de l’adhesiu de la granota en bars del barri, amb

molt bona acceptació. • Discursosxenòfobs:amb el suport del Pla Barcelona Intercultural hem realitzat 2 debats ciutadans per

treballar el tema dels rumors. La participació ha estat positiva i es valora important donar continuïtat a aquests tipus d’iniciatives.

-ProjecteComunitatsd’Escala: A través del suport d’un pla d’ocupació de gener a juny (del Programa Tre-ball als Barris de Barcelona Activa) s’ha generat un treball amb veïns/es del barri que ha finalitzat (en una primera fase) amb la creació d’un Manual de Convivència de Roquetes i en la seva presentació dins el marc de la Festa Major. Actualment el procés ha derivat en la creació d’un espai fix de trobada veïnal on treballar les dificultats de convivència dins les comunitats d’escala (2n dilluns de cada mes). A nivell veïnal hi hagut un procés d’apropiació del projecte i de legitimació cap a la feina feta.

Fotos*Debuix fet pel Grup de Pintura de la Xarxa amb motiu del Manual de Convivència de Roquetes*Portada del Manual de la Convivència*Debats Ciutadans.- Pla Barcelona Intercultural

MANUAL DE CONVIVÈNCIA DE ROQUETES

Algunes idees i reflexions per a la millora de la convivència

en les nostres comunitat d’escala

CONOCERSE

COMPARTIR

COMUNICARSE

PARTICIPAR

DESCANSOOCIO

DIVERSIDAD

ACOGIDA

Juny de 2011

PREVENCIÓIMEDIACIÓCOMUNITÀRIAAVV Roquetes, Ateneu 9barris- Bidó, Associació de comerciants de roquetes, Fundació Pare Manel, Serveis Socials, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Districte Nou Barris- Àrea Prevenció i Tècnic de Barri(Districte Nou Barris).Referent Comnuitari:Núria Danès

Page 10: Treball que hem fet al 2011

8

OBJECTIUS:

Fomentar l’autocura , (Millorar els hàbits d’alimentació saludable, Incrementar i fomentar l’activitat física, Promoure la salut mental, Prevenir el consum de drogues

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS EN EL 2011

-Projectesdeprevencióipromociódelasalut.• Projecte remeis de l’avia (Continuïtat titelles a les escoles i trivial amb grups de treball)• Titelles “dents netes si a les escoles” (Turò i Antaviana) amb el programa Temps de Barri, temps

compartit i l’Associació titellaire. • Tallers de Memòria• Espai Gent Gran Salut• Tallers de salut amb els plans d’ocupació. • Projecte de alimentació saludable (Tallers per adults, nens i nenes i families)

-Projectecomúqueenglobilapromociódel’activitatfísicaaRoquetes• Activa’t (Activitats físiques per adults al parc de la Guineueta, tai txi i txi kung) Continuïtat amb dos

grups.• Projecte la karpa per la prevenció de consum de substàncies tòxiques, formació professional i

promoció de l’activitat física per joves del barri. Resultats: 21 joves a la formació, mes de 100 joves a futbol i 6 joves al grup de sensibilització.

• Circ als barris. Iniciació del circ amb joves dels instituts de noubarris. Resultats 460 nois i noies als tastets, 120 als talleres al carrer i entre 20 i 15 nois i noies.

• Iniciació i derivació personalitzada a equipaments del barri de grups d’activitat física per gent adulta que fa poca activitat física. Hem aconseguit un grup de 9 a 12 persones que assisteixen amb regularitat a pistes.

-Projectedesuportaentitatsrelacionadesambelàmbitdelasalut• Suport a Fibromiàlgia (Activitat física, Dia de la fibromiàlgia, Dia de la pinya)• Suport i treball conjunt amb les Xarxes d’intercanvi de Roquetes (Jornada de Salut Integral)

Fotos*Dents Netes Si a les Escoles”*Tardes en Forma*Projecte La Karpa

TAULA DE SALUTA.V.V. Roquetes (Vocalia Sanitat), Xarxa d’intercanvi, Grup Fibromiàlgia, CAP Roquetes, Agència de Sa-lut Pública, Serveis Socials Zona Centre Alta, Casal d’Avis, Biblioteca “Les Roquetes”, Tècnic de barri,Escola Bressol Torrent, CSMIJ-Fundació Noubarris. Referent Comunitari: Felipe Herrera

Page 11: Treball que hem fet al 2011

9

OBJECTIUS:

Analitzar quines són les principals problemàtiques socials que es donen al barri i trobar respostes concretes de manera compartida.

PRINCIPALS TEMES TREBALLATS EN EL 2011

-Recollidad’informació- Gener- Maig 2011.-Jornadadepropostes.- Juny 2011. Disponible document dels

resultats (aquestes dues primeres fases van estar treballades amb el suport de la Cooperativa Etcs).

-Construcciódeviabilitatdelespropostes.- Constitució d’un grup motor de treball.

- A la Trobada de Barri -15 desembre- treballa per donarprioritataalgunespropostes. Fins el moment han anat prenent força:• Propostes de coordinació i comunitàries en el marc de l’habitatge• Generació d’un espai de barri d’ajuda mútua, trobada i on es puguin coordinar accions de suport a la

comunitat (en clau e contraprestacions o voluntat de veïns i veïnes)

Fotos*Jornada Economia Social*Documents resultants del treball realitzat

ECONOMIA SOCIALServeis Socials, Parròqui Sta.Mª Magdalena i Entitat Receptora d’Aliments (Roquetes), Fundac.Pare Ma-nel (Grup Muntanyes), AVV Roquetes, Centre Cultural Ton i Guida.Referent Comunitari: Blanca Fariña