36
La composició protagonitza La composició protagonitza Dansa València Dansa València Nou disc Pau Alabajos Nou disc Pau Alabajos silenci el teu club de cultura N.30 MAIG 2011 fes-te’n soci w www.silenci.info i 96 117 76 26

SILENCI MAIG 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

CLUB DE CULTURA

Citation preview

Page 1: SILENCI MAIG 2011

La composició protagonitza La composició protagonitza Dansa ValènciaDansa València

Nou disc Pau AlabajosNou disc Pau Alabajos

silen

ciel

teu

club

de

cultu

ra N

.30

MA

IG 2

011

fes-

te’n

soc

i w

w

ww

.sile

nci.i

nfo

i

96 117

76

26

Page 2: SILENCI MAIG 2011

emporadainternacional

DANSA VALÈNCIA 5 JUN

26 ABR

TEATRE PRINCIPAL - TEATRE RIALTO - ARNICHES (ALACANT) - CARME TEATRE - TEATRO GRAN CIELO - ESPACIO INESTABLE

Siguenos en:

http://teatres.gva.es

Page 3: SILENCI MAIG 2011

silenciOFICINESPl. Unió Musical 8-1146900 Torrent ValènciaTel. 96 117 76 26 (de 9.00 a 14.00)[email protected]

PUBLICITAT 96 117 76 26 / 655 67 95 77

Edita Silenci Club de Cultura.Direcció María Lapiedra Benavent.Coordinació Bárbara Cócera Muñoz.Promocions María Benito González.Disseny i maquetació Vicent Font Rivero.Correcció i traducció Maika Ros, Ricard Chulià, Borja Català, Roger Sarrià.Col·laboradors Anna Sanchís, Alicia Brocal, Borja Català, Carlos Madrid, Faus Olmos, Gabi Ochoa, Ginés Vera, Irene Rodrigo, Jaume Nieto, Jorge Medina, José Manuel Almerich, Jordi Torres, Laura López, Llibreria Dadà, Mª Eugenia García, Marina Sanjuán, Marta Bermúdez, Miriam Alonso, Núria Agulló, Pau Berga, Pepa Gómez, Raquel Hernández, Ricard Chulià, Teresa Mata, Virginia Alonso.

Silenci agraïx a tots els col·laboradors la seua aportació i no es fa responsable de les seues opinions.

Publicació impresa 100% en paper ecològic.Depòsit Legal V-4121-2008.Portada Dansa València.

Aquesta obra està subjecta a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 2.5 Espanya de Creative Commons. Per veure’n una còpia, visiteu: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/deed.ca

Amb

el s

upor

t de:

reportatgeLa composició protagonitza Dansa València

REPORTATGE

MIRALL

OXIGEN

ESCENA

MÚSICA

ART

LLIBRES

CINE

I MÉS

La composició coreogràfica protagonitza Dansa València

Nou disc de Pau Alabajos

L’Algarve

Segon Cicle de Teatre Emergents

Concert del Consolament ensemble, música càtara.

Col·lecció Díaz Pròsper: Patrimoni i memòria. Fotografies 1839-1900

Maig literari a Picanya

Bernard Hermann

23a edició Fira Alternativa

6

8

10

12

20

24

28

30

32

mirall Nou disc Pau Alabajos

oxigenL'Algarve

escenaSegon Cicle de Teatre Emergents

08

06

10

12

Page 4: SILENCI MAIG 2011

club

sile

nci

el te

u cl

ub d

e cu

ltura Silenci és una associació cultural, sense ànim de lucre, que té l’objectiu

d’acostar i de promoure la cultura als seus socis. Per fer-ho, ha cre-at un club de cultura. Una plataforma de més de 50 espais: teatres, museus, sales de concerts, discogràfiques, cines, llibreries, editorials, centres culturals... que, a més d’informar de la seua oferta cultural, re-alitzen descomptes, regals i promocions.

fes-te’n sociwww.silenci.info96 117 76 26Telèfon d’informació i atenció al soci de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores

[email protected]

facebook.com/clubsilenci

twitter.com/clubsilenci

ft

w

@

i

clubsilenciel teu club de cultura

w

i 96 117 76 26www.silenci.info 2011

Page 5: SILENCI MAIG 2011

revistarevista Els descomptes del club en ta casa. Tots els mesos rebràs la revista del club a casa amb els descomptes i els events culturals més interessants.

50%

R

S

descomptes descomptes Fins un 50% de descompte. Els descomptes i regals són per al titular del carnet i el seu acompanyant.

regal clubregal club 2 entrades gratuïtes. Cada soci té dret a un regal anual: dues entrades per anar al teatre o a un concert, llibres, sopars... has de consultar la disponibilitat al web.

w w www.silenci.info

sorteigsorteig2 entrades gratuïtes. Deixan’s la teua recomanació cultural a facebook o twitter.

f www.facebook.com/clubsilenci t www.twitter.com/clubsilenci

fes clubfes clubPer cada amic que convides a Silenci tindràs un nou regal. També pots gaudir d’un altre regal si regales Silenci. Crida’ns i t’informarem.

i 96 117 76 26

avan

tatg

es d

e sil

enci

club

de c

ultu

ra

Page 6: SILENCI MAIG 2011

6fe

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

w

Dalt.La Constellation Consternée.Baix. Drácula, de Ballet de Teatres.

MARIA LAPIEDRA. La Temporada Internacional de Dansa Va-lència ja ha començat. Va fer els primers passos en sa-batilles de punta a final d’abril, però és al maig quan es desenvolupa el grosso d’aquesta temporada, que presen-ta com a eix central el recorregut per la composició core-ogràfica. Dansa en totes les variants, estils i formats, en-cara que, això sí, dansa en la més immediata accepció, amb l’estil pur com a protagonista en tots els espectacles presentats. No és res estrany, per tant, els noms triats per a presentar les propostes: coreògrafs amb un estil molt propi i que han sabut marcar tendència, com Asun Noales, Thomas Noone, Supremos Crew, Cobos, Mika, Ohad Naharin, Cecilía Gómez, Les Slovaks o Thomas Lebrun. A més de companyies valencianes com Ananda Dansa o La Coja Danza.

Fa dos anys, València va ser una ciutat privilegiada. El cè-lebre i influent creador Ohad Naharin, director des de fa més de dues dècades de la companyia israeliana Batsheva Dance Company, va presentar a València Tres, una pro-ducció que va alçar el públic de les butaques en una acla-mació ben merescuda. I és que poder presenciar el treball d’aquest creador és sens dubte tot un privilegi, ja que fins

© T

GV

La composició La composició protagonitzaprotagonitzaDansa ValènciaDansa ValènciaDIFERENTS ESPAIS

26.04 - 05.06

teatres.gva.es

Page 7: SILENCI MAIG 2011

7

fes-

te’n

soc

i

ww

w.sile

nci.i

nfo

w

a aquell any, eren puntuals i escasses les seues incursions per aquestes terres. Però pareix que l’israelià i l’espenta de Teatres, han fet que estiga més a prop i enguany torna per a presentar, per primera vegada a l’estat espanyol, la seua nova peça, Hora, que obri el teló del Teatre Principal el 6 i el 7 de maig.

El moviment, concepte central de la temporada, rep en mans d’Ohad Naharin una particular i curada atenció. És una de les característiques que el definixen: el respecte i l’estímul al talent i a l’estil dels intèrprets, que tenen un rol en la creació dels moviments que portaran a escena. I açò arriba al públic, es percep com una sensació d’energia, de vitalitat, que ens fa estar més drets en la butaca i acompa-nyant la dansa amb la nostra atenció capturada. Hora és una peça rica de lectures, com una conversació animada que s’entaula entre la performance en viu i la tradició del seu art. I que nosaltres estem convidats a acompanyar.

Altres de les propostes que destaquen en la temporada és Dràcula, l’últim muntatge coreogràfic de la trilogia del vam-pirisme de Ramon Oller, interpretada pel Ballet de Teatres de la Generalitat. Amb Sangrepura (2002) i Sangrepura 2.0 (2010), el coreògraf va revolucionar la dansa teatra-litzada. Amb Drácula tancarà la trilogia del bé i del mal. La història versa sobre les dues figures més representa-tives del gòtic: Dràcula i la comtessa Bathory. El comte Dràcula serà el seductor seduït, atrapat per la força de la sanguinolenta comtessa. La coreografia s’endinsarà en la psicologia del comte i es podrà vore un Dràcula cruel, àgil i temperamental. Ramon Oller treballa amb l’emoció i oferix un treball fruit del diàleg creatiu entre el director i la com-panyia. Aquest valent muntatge del Ballet de Teatres de la Generalitat Valenciana és el plat fort de pròpia producció de la Temporada Internacional Dansa València.

La programació d’enguany és molt variada; però, posats a destacar, ho fem amb dues companyies valencianes que estrenen peces. D’una banda, La Coja Danza, que presen-ta el 5 de maig en el Teatre Rialto Accidia. Olga Clavel, Tatiana Clavel i Santi de la Fuente defensaran a escena l’última proposta de la seua companyia i Heezen, Miguel

de la Fuente i Uri Canalías s’encarregaran de la música amb la qual la coreografia es desenvolupa. Amb una esce-nografia elaborada per Óscar Martín que promet sorprendre per original, a Accidia es planteja el que passa amb tot el material mental creat per la memòria. La naturalesa pròpia dels records. On viuen els records que mai més no es re-corden? Què passa quan vols resistir-te a viure un episodi passat, siga propi o alié? Vorem què ocorre quan dos perso-natges es relacionen amb el món d’aquests elements i quan aquests s’introduïxen en els seus propis cossos. Accidia ens farà reflexionar sobre la vivència, ens mostrarà què ocorre quan els records tornen, viatgen, habiten, renaixen, s’evo-quen, se senten,...

També Ananda Dansa sol triar aquest escenari per a pre-sentar les seues produccions. Com enguany, que ens con-vida a superar les nostres pors i a reflexionar sobre la indi-vidualitat. La peça, Desalmados, s’estrena el 27 de maig i estarà en cartell fins al 5 de juny en el Teatre Rialto. Una peça que servix per a celebrar el 30 aniversari de la com-panyia valenciana i que està coproduïda per Teatres de la Generalitat Valenciana i el Gran Teatre Antonio Ferrandis de Paterna. Un viatge ballat que ens porta per l’interior de cadascuú cap a la confiança personal. Un missatge d’op-timisme que ens convida a canviar el món només amb el desig i la creença que és possible.

A més d’aquests suggeriments, la programació és àmplia, i junt amb propostes internacionals com Les Slovaks Dance Collective (11 i 12 de maig), Thomas Noone Dance (19 de maig), Cobosmika Company (21 de maig) o Compag-nie Illico-Thomas Lebrun (25 de maig), es presenten altres provinents de l’estat espanyol. És el cas, entre el 20 i el 22 de maig, de la Companyia de Cecilia Gómez i el seu espectacle Cayetana, su pasión, en el qual col·laboren An-tonio Canales, Paco de Lucía, José Jiménez “El Viejín” i Diego Carrasco. O, ja en el mes de juny, El amor de Miss Amores, amb Rosita Amores. A més, tota una programació presentada en les sales independents com Carme Teatre, Espai Inestable o Teatro Gran Cielo, on vorem les peces més transgressores, independents i potser interessants de tot el festival. T’ho perdràs?

Page 8: SILENCI MAIG 2011

8fe

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

w

R

Dalt: Il·lustració d'Elías Taño a partir d'una foto dePau Alabajoswww.eliastaño.esBaix: Portada del nou disc de Pau Alabajos.

MARIA LAPIEDRA. Una amable, una trista, una petita pàtria és el títol de l’últim disc de Pau Alabajos. I és, a més, el primer vers d’un dels llibres més viscerals que va es-criure el poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés, Coral romput. Aquest és el tercer treball del cantautor torrentí; de nou, un compendi de títols molt sensibles amb els problemes que afecten la nostra terra i moltes vegades massa oblidats per l’star system mediàtic. El proper dis-sabte 28 de maig podrem sentir-lo en directe en el con-cert de presentació que farà a sa casa, a l’Auditori de Torrent. Una posada en escena que seguix la que va fer a començament de febrer a l’Auditori de Barcelona i en què estarà acompanyat de tota la gent que ha fet possi-ble la creació d’aquest tercer treball. I, a més a més, el tindrem també al Palau de la Música el proper setembre. En aquesta entrevista, ens detalla molt més la realització d’aquest treball.

Com esteu preparant aquest concert a casa? La veritat que ens fa molta il·lusió, perquè és tocar a casa nostra i estem preparant-lo en un format molt complicat. L’orquestra amb la qual vam gravar l’anterior disc estarà

miral

l

Nou disc deNou disc dePau AlabajosPau AlabajosEl cantautor presenta "Una amable, una trista, una petita pàtria" a l'Auditori de TorrentAUDITORI DE TORRENT

28.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

auditoritorrent.com

Page 9: SILENCI MAIG 2011

9

fes-

te’n

soc

i

ww

w.sile

nci.i

nfo

wm

iral

lm

iral

Elía

s Ta

ño

amb nosaltres a l’escenari i, a banda, hem de compaginar-ho tot amb la formació de bateria, guitarra elèctrica i quartet de corda que ens acompanya habitualment. Supose que sempre és emocionant tocar rodejat dels teus? A mi em posa més nerviós que tocar per a desconeguts, ja que eixes persones són les que realment t’importen i per això valores molt la seua opinió. Arribes a l’escenari aga-fat dels nervis, tot i que, d’altra banda, et fa molta il·lusió compartir eixes cançons que has escrit en la intimitat amb tota eixa gent.Per què has escollit aquest títol? Una amable, una trista, una petita pàtria és el primer vers de Coral romput, que és un dels meus llibres de referència, així com ho és també el seu autor, Vicent Andrés Estellés. D’alguna manera, eixa pàtria petita i íntima de la qual parla Estellés, a banda del sinònim de nació, estat, país, té el significat de conjunt, d’aquelles persones importants que formaven part de la vida d’Estellés. Aquestes referències es combinen al disc amb cançons d’amor i cançons de llui-ta que juguen amb l’ambigüitat dels dos significats d’eixa pàtria.Cada cançó dels disc té una localització. Què vols dir amb això? Quan estaven treballant en el disseny del disc ens adonà-rem que molts dels temes que vam acabar enregistrant ha-vien nascut de documentació o informació que jo havia tret per a redactar articles d’opinió en el diari digital l’Informatiu i, d’alguna manera, sentíem que era un disc molt periodís-tic. Per això el disseny del disc és com si foren retalls de premsa i en cada cançó hi ha una ciutat i el meu nom, com si fóra un corresponsal en cada destinació. A banda, són les ciutats més representatives d’on s’han escrit les cançons o d’on són els protagonistes o perquè la situació que detalle la vaig viure en eixa ciutat.La primera cançó dels disc és un crit contra el cinis-me. Contra qui? ‘Zàpping’ és el tema que hem escollit com a obertura del disc amb l’objectiu de parlar dels mitjans de comunicació al País Valencià; i, molt concretament, de Canal 9 i dels repetidors de TV3. És el cinisme de la Generalitat Valenci-ana que no tolera ningú que tinga una visió crítica de les seues accions, que té com a objectiu que ningú no puga fiscalitzar la feina que estan fent. D’eixa manera controlen els mitjans i manipulen políticament i mediàticament els canals públics i neguen la llibertat dels valencians de vore una televisió que feia 25 anys que hi era.

Un altre crit, ‘Fosses del silenci’. Què ens conta? És un dels temes més complicats que hem fet mai. D’una banda, per la gravació i els aspectes tècnics, musicalment parlant. I, d’una altra, per la temàtica que conta. Parlar de memòria històrica en aquest país és molt difícil, perquè les ferides encara estan prou obertes i fresques. N’hi ha moltíssimes famílies valencianes buscant els seus familiars i aquesta és una realitat silenciada completament; i princi-palment després que l’ajuntament de València haja aprovat un monument que és considerat per moltes d’aquestes per-sones com una “vergonya”, ja que posa a la mateixa alçada els botxins i les víctimes. A banda d’aquests temes més compromesos, trobem una cançó plena d’esperança. Quina és? Normalment, les meues cançons tendixen a ser tristes, su-pose que pel meu caràcter. Però sempre ixen cançons que deixen una finestra oberta a l’esperança. ‘Utòpics, idealis-tes, ingenus’ n’és una. Tracta de reflectir una cosa de què em vaig adonar un bon dia discutint a altes hores de la ma-tinada amb una persona. Arribà un punt en què començà a insultar-me dient-me “utòpic”. Si et pares a pensar, “utò-pic” és una persona que tracta de millorar el seu voltant, fer un món millor. Com pot aleshores tindre un ús pejoratiu? I d’ací naix. És un homenatge a tots aquells utòpics que anònimament intenten canviar el seu món.Una de les cançons més escoltades i lloades és ‘In-ventari’, un tema d’amor. És una cançó molt especial per a mi i que em feia por. Te-nia dubtes que eixa cançó agradara. És una lletra plena de claus íntimes i personals que només coneguem la persona a què s’adreça i jo; però, paradigmàticament, supose que la gent imagina moltes coses i ompli de significat aquests buits i se senten molt més identificats, que és, en definitiva, l’objectiu de fer cançons.Ets un cantautor amb molta presència a les xarxes socials. Com ho fas? Jo crec que, en el moment en què tens els mitjans de co-municació d’esquena, has de buscar una altra via de difu-sió del teu treball i l’única via ara com ara són les noves xarxes socials. Per això tenim Myspace, on estan totes les cançons; els discos a Spotify; el Twitter, per on comuni-quem concerts i altres idees; tenim un blog, en què pen-gem els articles d’opinió que escric, les novetats que tenim; Facebook; un canal de Youtube... i el més important: una plana web -www.paualabajos.cat- que ha fet la mateixa dissenyadora que el disc i és on centralitzem totes aquestes xarxes.

Page 10: SILENCI MAIG 2011

10fe

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

w

JOSE MANUEL ALMERICH. Hem creuat l’Algarve amb bicicleta d’est a oest en no més d’una setmana, com buscant l’oceà igual que ho va fer Vasco da Gama quan es va llançar a explorar nous mons. Seguint el que ells ano-menen l’ecovia verda del litoral, tractem de buscar els passos possibles i les marques quasi inexistents, entre oliveres i garroferes centenàries en un paisatge que ens resultava familiar. Albufeira, Olhão, Lagos i Tavira van quedant en el camí fins que arribem al cap de São Vi-cente, que és, després de Faro, la punta més occidental del continent europeu.

La primera imatge de l’Algarve que em ve a la ment en recordar aquest viatge és el port sense port dels pescadors en la mateixa arena de la platja. Com els millors llenços de Sorolla, el lluminós escenari de les barques varades en sec i els pescadors aclarint les xarxes convertixen la mar en home. Les barques hi entren i n’ixen tallant les onades i empentades pels seus braços o, de vegades, ajudades

© J

.M.A

lmer

ich

oxig

en

L’Algarve de L’Algarve de PortugalPortugalUna travessia amb bicicleta que traspassa el país Una travessia amb bicicleta que traspassa el país de l'altra punta de la península: des de Vila Real de Santo Antóniode l'altra punta de la península: des de Vila Real de Santo Antónioal cap de São Vicenteal cap de São Vicente

Page 11: SILENCI MAIG 2011

11

fes-

te’n

soc

i

ww

w.sile

nci.i

nfo

wox

igen

oxig

en©

J.M

.Alm

eric

h

per la força d’un tractor. A la Malva-rosa les treien amb colles de bous. L’onada decidia el moment exacte de l’en-trada i el moment crucial de l’eixida. I el mateix que en els quadres costumistes, la llum neta, blavosa i tremendament mediterrània, ho inundava tot mentre centenars de gavines pareixien voler arrabassar-los de les mans als pescadors les restes de peixos capturats en les xarxes.

L’eradicació d’una part important de l’AlgarveDes de la finestreta del tren en el qual viatge, a mesura que clareja i els tossals comencen a prendre color, puc fixar-me amb deteniment en els immensos camps de golf que s’han construït a l’Algarve. Veig com s’ha forçat el paisatge del litoral portugués per a fer que els anglosaxons es troben còmodes, com a casa però amb un clima que els permeta eixir al camp tot l’any. Tot, per descomptat, a costa d’oli-veres mil·lenàries, cales de somni i una naturalesa que ha desaparegut arruixada pels aspersors o sepultada pels blocs d’apartaments. També s’ha eradicat d’una part important de l’Algarve la cuina portuguesa que és, sens cap dubte, la millor del món. Torne la vista cap al quadern i recorde sobre el paper una a una les etapes del nostre viatge. De Faro cap al Vale do Lobo vam tornar a trobar el camí que intentem seguir pegats a la costa. Arribem a Quarteira junt amb la mar i gaudim d’un paisatge primigeni de llargues i d’infinites platges cobertes de pins pinyoners que emmar-quen per terra la línia blava de l’aigua i de la franja daurada de l’arena. Des de Quarteira, Vilamoura i Olhos de Água baixem a Falesia, on els impressionants penya-segats tan-tes vegades fotografiats no són més que gegantines dunes fòssils retallades per la mar. Discórrer seguint les seues sendes entre llentiscles assotats pel vent et transmet una estranya sensació d’intrusisme en un entorn tan fràgil que pareix que, d’un moment a un altre, tot s’haja d’afonar.

Des del cap Carvoeiro fins a LagosEl tren fa una xicoteta parada davant de la fortalesa de Faro, la ciutat que va ser saquejada i cremada pels anglesos; peces de valor incalculable que formen hui en dia part de

la biblioteca d’Oxford. Des del cap Carvoeiro fins a Lagos, el camí es complica. Les marques fa temps que van desa-paréixer i la improvisació ens obliga a botar voreres d’emer-gència i creuar carreteres transitades fins a Estombar, amb la finalitat d’arribar com més prompte millor a Portimão.

La costa de PortimãoA Portimão recuperem novament la línia oceànica i a penes ens en separarem, fins al punt de circular elevats sobre l’arena per una passarel·la penjant de fusta instal·lada al llarg de tota la platja. Sempre en direcció a ponent, arriba-rem a Alvor, on només podrem creuar la ria per la carretera nacional. La costa de Portimão és realment impressionant: platges d’una immensitat desconcertant, roques que sobre-ïxen entre les onades i es prolonguen, com naus, cap a la mateixa vora. Penya-segats sobre l’arena que pareixen castells trencats per la força de les marees i la llum, una intensa llum, que augmenta els contrastos i cega els ulls mentre l’oceà es convertix en un espill infinit. Tan sols els vaixells són capaços de trencar amb la seua fantasmal si-lueta aquesta mar de plata. Des d’Alvor per Odiáxere deixa-rem a la nostra esquena els reflexos que ens han mantingut captivats durant hores i seguirem, de nou, per la Meia Praia travessant camps de golf prop ja de la ciutat de Lagos.

São Vicente, punt final de la nostra travessiaLagos és una ciutat elegant, amb un cert nivell i molt bol-cada a la mar com totes les poblacions de l’Algarve. Sopar portugués, peix fresc, vi, amanida i arròs és el que recorde amb major gratitud d’aquesta xicoteta ciutat a la qual arri-bem a poqueta nit. Enjorn i sense alforges, partim de La-gos. Ens quedava l’última etapa del nostre viatge: aconse-guir el cap de São Vicente, punt final de la nostra travessia, i tornar novament a Lagos per, al matí següent, agafar el tren de tornada a Vila Real de Santo António. Com la punta d’una fletxa en volada apuntant cap a Amèrica, remuntem uns penya-segats que han sobreviscut a l’acaçament del ciment.

Page 12: SILENCI MAIG 2011

12

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wes

cena

esce

naSegon cicle de Teatre Segon cicle de Teatre Emergent a la Sala ZircóEmergent a la Sala ZircóSALA ZIRCÓSALA ZIRCÓ

28.04 - 11.0628.04 - 11.06

30% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

salazirco.comsalazirco.com

JAUME NIETO. Cada setmana pujarà a l’escenari una d’aques-tes companyies. Sala Negra estarà amb En espera de Arra-bal, basat en adaptacions de textos del dramaturg Fernan-do Arrabal, els dies 28 i 29 d’abril a les 21h i el 30 a les 20h. Tributeatro amb La soledad de las palabras ho farà el dia 5 a les 21h i els 7 i 8 de maig a les 20h. Un muntatge en el qual els temes com la soledat, el descobriment d’un mateix i la superació estan latents. Gracias, Calderón duu de nou a escena el text de Pedro Calderón de la Barca, El astrólogo fingido insuflat amb aire actual amb la direcció de Cruz Hernández i Alejando Jornet. Les funcions seran el 12 i el 13 a les 21h i el dia 14 a les 20h. La companyia La Ho-guera Teatro estarà a l’escenari els dies 19 i 20 a les 21h i el 21 a les 20h amb Tresmetresquadrats. Una producció del Centre Teatral Escalante dirigida per Paco Zarzoso. El tancament del cicle serà a càrrec d’Escena Zero amb l’es-pectacle El montaplatos els dies 9 i 10 de juny a les 21h i el 11 a les 20h. El muntatge es desenvolupa sobre el text d’Harold Pinter El camarero silencioso en el qual es fa un retrat i reflexió al voltant de la societat dels diners en què vivim i de la natura dels qui l’habitem.

Forever Young, amb el segell de TricicleTEATRE OLYMPIA

27.04 - 08.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatro-olympia.com

PEPA GÓMEZ. Set ancians rockers en una residència per a artistes que es resisti-xen a abandonar el regnat. Quan cau la nit i desapareix la infermera, l’èxit deixa de ser un rècord per a omplir l’espai i tornar-los la vida.

Frank VTEATRE EL MICALET

29.04 - 22.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatremicalet.com

ANNA SANCHÍS La Companyia Teatre Micalet no ha trobat millor moment per estrenar Frank V, una opereta que Dürrenmatt va escriure en 1960 i que utilitza una organització jeràr-quica com és un banc per parlar de la societat.

La reina de belleza LeenaneTEATRE EL MUSICAL.

04.05 - 08.05

50% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatre-elmusical.com

MARINA SANJUÁN. Ambientada en els anys huitanta, aquesta peça és una adaptació de l’obra de Martin McDo-nagh, qui guanyà amb ella el pre-mi de la Crítica de Nova York l’any 1988. L’espectacle és un melodrama que barreja violència i humor negre per donar lloc a un desenllaç sorpre-nent.

30%

25% 25% 50%

R

R R

© T

rib

utea

tro

Page 13: SILENCI MAIG 2011

13

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

w

R esce

naes

cena

Imprebís 5 estrelesImprebís 5 estrelesTEATRO TALIATEATRO TALIA

27.04 - 22.0527.04 - 22.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatres.gva.esteatres.gva.es

MARTA BERMÚDEZ. Imagineu un tema i plasmeu-lo amb unes quantes paraules. O, millor encara, trieu unes paraules ar-reu i potser tingueu la sort de vore les vostres il·lusions sobre les taules. La fórmula del teatre d’improvisació està més viva que mai i els seus creadors tornen a la càrrega en la sala que la va vore nàixer. La companyia valenciana L’Om Imprebís ha decidit que el públic bé que es mereix l’oportunitat de vore acomplits els somnis després d’haver-los permés representar la seua obra per excel·lència més de 1.500 vegades en 18 països. Fins al 22 de maig, el Talia acollirà Imprebís 5 estreles, un espectacle que va nàixer fa 17 anys i que torna amb més força, segons han assegurat tant el seu director, Santiago Sánchez, com els seus prota-gonistes, Carles Castillo i Carles Montoliu. Més d’un milió d’espectadors han refermat l’èxit d’aquesta companyia que un dia va portar a l’extrem la idea que al teatre cada dia és diferent. Una aposta que manté la força en l’experiència de 20 anys de carrera, que donen a aquesta companyia la capacitat d’apujar a l’escenari sense saber què serà d’ells. I si encara us pregunteu quin és l’argument, ja sabeu: tot depén del públic.

25%

Circuit Café Teatre, nova Circuit Café Teatre, nova programacióprogramacióDIFERENTS ESPAISDIFERENTS ESPAIS

01.05 - 31.0501.05 - 31.05

2X1

2ª CONSUMISIÓ GRATUITA2ª CONSUMISIÓ GRATUITA

circuitocafeteatro.comcircuitocafeteatro.com

NÚRIA AGULLÓ. Com cada mes, el Circuit de Café Teatre de València canvia d’actors, d’humoristes, de mags, de tite-lles i, en general, d’aquelles persones capaces de traure un somriure a cada membre del públic dels distints locals. El mes de maig, l’ultim de la dècima temporada ve mar-cat per títols d’espectacle tan crítics com Yes, we Camps!, que protagonitzarà Purna Teatre, o per l’anunci que fa el mag Nacho Diago en dir que els espectadors van a “flipar”. Il·lusionar-se i somniar no és difícil quan acudixes a un espectacle anomenat Gritest Jits, en el qual pots trobar-te el mag que ha guanyat el campionat d’Espanya de màgia. Com aconseguirà sorprendre’ns? Amb pedres, anells, un ull humà i una llanterna, entre molts altres artefactes. Però el premi a l’originalitat se l’emporta Café Expréss, que presen-ta l’obra 21 días de anuncio i no revela pràcticament res sobre la temàtica. Des de Múrcia arriba Miguel Ángel amb un monòleg anomenat Kalderas en què parlarà d’un poble del qual se sospita que no fa bona olor: Alcantarilla. El Pa-dre Ernesto també passarà pel circuit, platejant-se qüesti-ons com Què predicava Jesús? I de virtuts i de defectes va l’espectacle de Purna Teatre, que tractarà de despertar-nos del somni valencià que vivim,+info circuitocafeteatro.com .

2x1

© C

ia A

bb

ozzi

Page 14: SILENCI MAIG 2011

14

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wes

cena

esce

naCarmen, de Bambalina Carmen, de Bambalina Teatre PracticableTeatre PracticableSALA RUSSAFASALA RUSSAFA

05.05 - 08.0505.05 - 08.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

arden.esarden.es

RAQUEL HERNÁNDEZ. La versió del mite de Carme, de mans de la creació de Bambalina Teatro Practicable torna als es-cenaris amb quatre úniques funcions en la Sala Russafa de València del 5 al 8 de maig. Una bona oportunitat per gaudir i comparar el treball d’aquesta companyia valenci-ana que fa poc va estrenar nou espectacle, Cosmos. Pel que fa a Carmen, es tracta d’un nou format basat en el joc i l’humor, una revisió d’un dels mites més universals i coneguts, de la mà de Jaume Policarpo i Bambalina Teatro Practicable. En aquest cas, Bambalina ens acosta, sense cap tipus d’idioma desxifrable però perfectament entés, aquesta fascinant obra amb el suport d’uns titelles i amb el treball dels actors, que amb ironia i humor, ens mostren la coneguda història tràgica de la jove Carme creada per Ma-rimée. L’obra, que compta amb els intèrprets David Duran, Mercé Tienda i Josep Maria Zapater, presenta música en directe i s’estrenarà en quatre úniques funcions: dijous 5 a les 20.30h, dissabte 7 a les 19h i a les 20.30h i diumenge a les 19h. La trajectòria d’aquesta peça ha estat premiada amb dos Dracs d’Or a la Fira de Titelles de Lleida a l’any 2010, i és una de les millors mostres de com el teatre de titelles pot enamorar al públic adult.

Retaule de l'abandóLA NAU. SALA MATILDE SALVADOR

04.05 - 05.05

GRATUÏT

ARREPLEGAR INVITACIÓ A LA NAU

uv.es/cultura

ANNA SANCHÍS Eva Zapico dirigix i inter-preta aquest muntatge de teatre visu-al i dansa que podreu vore durant dos dies a la Nau. Patricia Pardo i Suso Imbernón han escrit aquesta peça que parla de la solitud, la monotonia i la inseguretat de les nostres vides.

La curva de la felicidadTEATRE FLUMEN

04.05 - 08.05

10% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatroflumen.es

RICARD CHULIÀ. La crisi dels 40. Gros, calb, abandonat per la dona, Quino ha de vendre la casa comuna i com-prar-se un apartament on viure. En aquests temps de crisi immobiliària! Sense voluntat per a dir “no”, acaba signant tres documents de prevenda a tres personatges diferents

33 El Musical de Luna TeatreCENTRE CULTURAL CAROLINA TORRES

05.05 - 08.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

carolinatorres.org

RAQUEL HERNÁNDEZ Aquest musical con-ta la història de Mario i Colate, dos amics que viuen en un xicotet poble a principis dels anys 80. Els dos com-partixen un mateix somni: viatjar a Madrid per organitzar-hi un grup de música i assolir l’èxit

R

G 10% 25%R R

Page 15: SILENCI MAIG 2011

15

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wes

cena

esce

na

La Galanía i els Tormenti d'AmoreAUDITORI DE TORRENT

06.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

auditoritorrent.com

GINÉS VERA. En l’àmbit de la música de cambra, la soprano Raquel Andueza, una de les millors veus espanyoles del gènere, ens proposa, amb la for-mació La Galanía, un deliciós reper-tori de cantates de Georg Friedrich Händel

El secret del xocolate, a carrec de Gòrmic TeatreAJUNTAMENT DE SUECA

08.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

sueca.es

Teatre infantil que transporta els més menuts a una fàbrica màgica de xo-colata, on es realitzen sorprenents invents com xocolatines fluorescents que volen o llapis recoberts de piru-letes. Un món màgic a l’abast dels xiquets que pot desaparèixer si entre tots -públic i protagonistes- no poden fugir dels malvats empresaris.

El Congelador, d'Oscura TeatreTEATRE EL MUSICAL

11.05 - 15.05

50% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatre-elmusical.com

MARINA SANJUÁN. Un carnisser i el seu ajudant queden presoners al con-gelador d’una carnisseria. Allí, entre peces de carn, hauran de deixar de banda els retrets i treballar en equip per a suportar el pas lent del temps. Rialles i plors es barrejaran en una obra que combina a la perfecció rea-lisme i absurd.

R R 50%

Eufòria, nova producció Eufòria, nova producció de l’Horta Teatrede l’Horta TeatreEL MOLÍ DE BENETÚSSEREL MOLÍ DE BENETÚSSER

06.0506.05

OBSEQUI

BOSSA PROMOCIONALBOSSA PROMOCIONAL

benetusser.net/moli.phpbenetusser.net/moli.php

LAURA LÓPEZ. Roberto García (text i direcció) s’ha proposat do-nar-nos una recepta anti crisis infal•lible. Els executors del pla, Pau Blanco i Xavo Giménez, vénen disposats a crear la catarsi que ens permetrà eixir a la superfície d’aques-ta bombolla immobiliària i ultraliberal que ens ha atrapat a tots. La clau, ho han endevinat, és l’humor. Sí, potser l’humor fins al punt de l’absurd. Una mirada que busca el deliri com a còmplice per a redimir-nos. Avís per a en-deutats susceptibles: l’espectacle promet passar llista a una galeria de bancarrotes col•lectives, però també particulars. Un espectacle d’autoajuda col•lectiva on, els dos actors, en continua interacció amb el públic, tracten de salvar els espectadors de la depressió i portar-los a l’eufòria. En definitiva, un espectacle terapèutic, balsàmic, recomanat pel Col•legi Oficial de Metges per combatre els símptomes d’aquesta malaltia macroeconòmica que pareix no tindre fi. Com espectacle modern que és, el seu joc narratiu és com la informàtica: dinàmic, modern i botant de finestra en fi-nestra com fem a l’ordinador. Una existència digital basada en la contínua distracció que en realitat ens fa més idiotes i superficials. N’hi haurà esperança? Podrem gaudir del pre-sent? Com a mínim, i durant més d’una hora, al teatre sí.

O

© L

’Hor

ta T

eatr

e

Page 16: SILENCI MAIG 2011

16

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

w

R

R

esce

naes

cena

Hair, el musical hippie a Hair, el musical hippie a l’Olympial’OlympiaTEATRE OLYMPIATEATRE OLYMPIA

15.05 - 12.0615.05 - 12.06

20% DESCOMPTE SOCIS

DIMARTS, DIMECRES, DIJOUS Y DISSABTE VESPRADADIMARTS, DIMECRES, DIJOUS Y DISSABTE VESPRADA

teatro-olympia.comteatro-olympia.com

© X

avi G

ómez

MARIA LAPIEDRA. Besos, flors, felicitat, llibertat i pantalons acampanats. De què parlem? Dels anys 60! I més concre-tament del musical que els torna a la vida i que per fi aterra a València després de la polèmica nascuda fa uns mesos per si es fumava a l’escenari. S’hi fuma, però un combinat d’herbes aromàtiques. Encara sort, no fóra cas que no ha-guera arribat a l’Olympia per romandre-hi entre el 12 de maig i el 12 de juny, un mes per tornar al passat al ritme de temes mítics com “Aquarius” o “Let the Sunshine in”. Després d’assolir la xifra de 100 funcions a Barcelona, ara comença una gira que té una aturada obligatòria a Valèn-cia, com li passarà a qualsevol musical amb unes mínimes pretensions. Hair es va estrenar en 1967 als Estats Units i ha esdevingut un autèntic fenomen de masses que encara ompli cada funció a Broadway. I és un èxit no només per la seua qualitat musical i artística, sinó també per la seua filosofia, un sincer manifest en defensa de la llibertat indivi-dual, el pacifisme, l’ecologia, la igualtat entre les persones o la pau; valors que semblen no passar de moda. De la versió espanyola, que va rebre una molt bona acollida a Barcelona, se n’ha encarregat Daniel Agnès.

2a Mostra del taller Escena ErasmusLA NAU. SALA MATILDE SALVADOR

11.05 - 12.05

GRATUÏT

ARREPLEGAR INVITACIÓ A LA NAU

uv.es/cultura

JAUME NIETO. L’actiu grup de teatre universitari Escena Erasmus torna per segona vegada aquest curs per a mostrar tot el treball que fan en aquest taller d’interpretació tan pe-culiar. El grup és l’encarregat de re-presentar Espanya en el Premi Carle-many de la Joventut 2011 que atorga el Parlament Europeu.

Al muro-l funambuliCARME TEATRE

13.05 - 15.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

carmeteatre.com

ANNA SANCHÍA. La setmana del 12 al 15 de maig tindreu l’oportunitat de vore les dues últimes creacions del ballarí italià Fabio Crestale a la sala Carme Teatre de València. Acompanyat de dos excel·lents ballarins, David Thole i Béa Buffin, ens presentarà en pro-grama doble aquestes dues peces.

Jandro TVAUDITORI DE TORRENT

14.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

auditoritorrent.com

PEPA GÓMEZ. Jandro arriba a València amb Jandro TV, un espectacle màgic, original i absurd amb un piano gegant que fa sonar amb els peus. La rialla està assegurada en un xou interactiu, diferent i malgastador de talent.

20%

G 25% R

Page 17: SILENCI MAIG 2011

17

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wes

cena

esce

na

666 d'YllanaTAC. CATARROJA

14.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

teatreauditoricatarroja.com

ALICIA BROCAL. Yllana torna amb un dels clàssics. Un homenatge al món satà-nic dins del corredor de la mort. Qua-tre condemnats esperen l’últim dia. Un xou de qualitat que ironitza sobre la violència i la mort i que crea un clima d’obscenitat i de rialla.

Mostra dels tallers permanents de la UVLA NAU. SALA MATILDE SALVADOR

16.05 - 27.05

GRATUÏT

ARREPLEGAR INVITACIÓ A LA NAU

uv.es/cultura

JAUME NIETO. Els alumnes dels tallers permanents de teatre de la Universi-tat de València tornen a escena, com cada curs, per tal de mostrar-nos la tasca feta en aquests grups d’immer-sió en el treball d’interpretació actoral i de text que l’organisme promou amb força des de fa 21 anys.

Óleo FlamencoTAC. CATARROJA

21.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

teatreauditoricatarroja.com

ALICIA BROCAL. La companyia flamenca de Félix Amador i la pintora realista Ana Ayén ha creat un nou concepte d’espectacle. Tot comença amb l’ar-tista a l’escenari. Endinsarà els espec-tador en els seus somnis, en què els olis tenen vida pròpia. La filosofia de l’obra és fusionar les arts.

R G R

El alma se serenaEl alma se serena de de La La Hongaresa Teatre Hongaresa Teatre CACASA DE CULTURA DE PICASSENTSA DE CULTURA DE PICASSENT

27.0527.05

culturapicassent.comculturapicassent.com

IRENE RODRIGO. La crítica ha enaltit El alma se serena, obra fruit del treball de la Companyia Hongaresa de Teatre que descriu amb encert la realitat valenciana actual. Lluïsa Cu-nillé i Paco Zarzoso, els autors, ens inviten a reflexionar sobre uns temps -els nostres- en els quals els diners i els interessos privats pareixen importar més als governadors que els ciutadans. Per aconseguir-ho, han situat l’acció en una finca del barri valencià del Cabanyal. Els habitants es rebel·laran, de formes molt particulars, per tal d’evitar-ne la demolició. Els tres únics personatges, que semblen extrets d’una obra d’Eugène Ionesco, són un executiu desocupat, una hostessa amb vertigen i una rellotgera cabaretera. El primer, barreja de Groucho Marx i Mario Conde, és una víctima del neoliberalisme addicte a enviar als periòdics cartes al director. La segona, de nom Malva-rosa, porta tot el dia la roba d’hostessa per si se n’ha d’anar a corre-cuita a agafar un vol. Carmen, la rellotgera interpretada per Lola López -fundadora de la Companyia Hongaresa-, és una dona separada que viu amb els seus gats, Lenin i Trotski. El quart personatge de la trama és un armari de l’habitació on es troben: ningú dels tres no sap què conté.

Page 18: SILENCI MAIG 2011

18

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wes

cena

esce

naDesalmados, Desalmados, d’Ananda Dansad’Ananda Dansa TEATRO RIALTO TEATRO RIALTO

27.05 - 05.0627.05 - 05.06

2X1 SOCIS

DEL 1-5 JUNYDEL 1-5 JUNY

teatres.gva.esteatres.gva.es

MARIA LAPIEDRA. Fa 30 anys va nàixer Ananda Dansa, una pe-tita companyia de dansa valenciana dirigida per Rosánge-les Valls. Des de llavors, s’ha mantingut viva i amb un tre-ball continu que li ha valgut el més gran reconeixement en el seu camp professional, el Premi Nacional de Dansa en 2006. Ara celebren el seu aniversari amb una nova peça, Desalmados, continuació d’Alma, l’espectacle amb què van bufar les 25 espelmes i que celebrava la supervivència i la memòria col·lectiva. En contraposició a això, Desalmados reflexiona sobre el pànic que suposa la solitud en la societat actual i es proposa com un revulsiu per a superar-lo. Tres ballarins amb una gran tècnica -Ana Luján, Toni Aparisi i Yolanda Peña- ens conviden a l’optimisme, a canviar el nostre petit món i arribar-nos al cor, això sí, sense grans demostracions plàstiques: volen que la sinceritat del seu ball i la seua organicitat ens freguen el cor. Amb aquesta intensitat presenta la coreografia Rosángeles Valls, una de les grans dels escenaris valencians, qui ha comptat per a aquesta producció amb el suport de Teatres de la Generali-tat i el Gran Teatre Antoni Ferrandis de Paterna. Del 27 de maig al 5 de juny podrem vore aquesta peça en el marc de la Temporada Internacional de Dansa València.

Ni ogros ni princesasESPACIO INESTABLE

26.05 - 28.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

espacioinestable.com

GINÉS VERA. La coreografia Ni ogros ni princesas, escrita, dirigida i interpre-tada, junt a Alejandro Morata, per Carmen Werner (Premi Nacional de Dansa 2007) mostra l’individu da-vant de les masses, la solitud de l’és-ser contra la veu de tots.

Espinete no existe, d'Eduardo AldánTAC. CATARROJA

28.05

SORTEIG

PARTICIPA AMB LA TEUA RECOMANACIÓ

CULTURAL A FACEBOOK O TWITTER.

teatreauditoricatarroja.com

TERESA MATA. Després de cinc anys d’èxit a Madrid, Eduardo Aldán, co-negut pel Club de la Comèdia, Caiga Quien Caiga i altres programes televi-sius, ix de gira amb aquest monòleg “nostalgicòmic” que recrea, repassa, reflexiona i rebolica els grans mites i icones dels 80.

Arlequin, servidor de dos patronesCENTRE CULTURAL CAROLINA TORRES

29.05

25% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

carolinatorres.org

NÚRIA AGULLÓ. Que complicat és jugar a dues bandes, i si no, que li ho diguen a Trufaldino, el protagonista d’aques-ta obra de Carasses Teatro, en la qual es vorà implicat en més d’un embolic per treballar per a dos amos simultà-niament.

2x1

25% S 25%

R

R R

Page 19: SILENCI MAIG 2011

clubsilenciel teu club de cultura

fes-te'n socigràcies al regal club t'eixirà gratistotes les setmanes descomptes, regals, sortejos i promocions al web, facebook i twitter

www.silenci.info96 117 76 26

Page 20: SILENCI MAIG 2011

20

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wm

úsic

am

úsic

a

Josele SantiagoSALA MATISSE

12.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

salamatisse.es

JORGE MEDINA. Crooner castís, rocker bròfec, macarra madur, Josele San-tiago presenta el seu quart disc en solitari, Lecciones de vértigo. Una nova classe magistral d’elegància de carrer i canallesca amb l’estil de la veu rasposa i esmolada que liderava Los Enemigos.

Luis Eduardo AutePALAU DE LA MÚSICA

28.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

palaudevalencia.com

ALICIA BROCAL. Han passat 42 anys del seu primer LP i la seua carrera aplega 32 àlbums, una trajectòria exemplar plena de cançons incrustades en la nostra memòria vital. No us podeu perdre aquest recorregut musical d’un dels millors autors i intèrprets que ha donat la musica popular espanyola.

Lagartija NickSALA EL LOCO

13.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

lococlub.org

JORGE MEDINA. Lagartija Nick presenten l’onzé llarga durada, Zona de Con-flicto, en què de nou fan gala de la seua particular manera d’entendre el rock. Críptics i crus, els granadins re-gressen en format trio amb intencions d’engrandir la llegenda.

R R

Concert del Consolament ensemble, música càtara.BIBLIOTECA SUECANA

01.05

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

sueca.es

Flautes dolces, guitarres, cordes i per-cussió són els elements que usa Con-solament Ensemble per a recobrar la màgia de la música càtara, antigues cançons de temàtica espiritual que podem gaudir de la biblioteca sueca-na totalment gratis. Proposen peces mestres de la música clàssica i obres de pròpia composició.

Abraham BobaSALA WAH WAH

05.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

wahwahclub.com

MARINA SANJUÁN Abraham Boba presen-ta el seu nou disc, Los días desierto, un treball diferent, difícil de catalogar i difícil de comparar amb altres au-tors, perquè Boba no imita ningú. Po-dem dir que es tracta d’un pop d’au-tor, en format elèctric i enriquit amb cors i matisos. Simplement, un disc amb molta classe.

Concert de Rafa Xambó, presentació del disc Andanes.BIBLIOTECA SUECANA

07.05

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

sueca.es

ALICIA BROCAL. El cantautor Rafa Xam-bó participa aquest mes a Sueca, on podreu gaudir de les cançons d’Anda-nes, el seu nou disc, fruit de la seua estada de prop d’un any a la ciutat de Glasgow. El treball combina un to més intimista amb el seu habitual in-conformisme.

G R G

R

Page 21: SILENCI MAIG 2011

21

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wm

úsic

am

úsic

a

Fernando Alfaro SALA EL LOCO

19.05

REGAL

CONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFOCONSULTAR DISPONIBILITAT SILENCI.INFO

lococlub.org

JORGE MEDINA. Fernando Alfaro, exlíder dels fonamentals Surfin’ Bichos i de Chucho, presenta el segon disc en solitari, aquesta vegada sense l’escut de Fernando Alfaro y los Alienistas. La vida es extraña y rara, produït per Refree, apunta molt alt.

II JazzpercussióTEATRE EL MUSICAL.

19.05 - 21.05

50% DESCOMPTE SOCIS

TAQUILLATAQUILLA

teatre-elmusical.com

TERESA MATA. Imagina’t un músic pro-veït d’una trompeta i d’una taula de mescles… Què pot eixir d’una barreja tan curiosa? Açò és el segon microfes-tival Jazzpercussió: Experimen TAM TAM! Tres dies per a experimentar a ritme de jazz

VII Mostra Sonora de SuecaAJUNTAMENT DE SUECA

25.05 - 29.05

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

sueca.es

PEPA GÓMEZ. Passat i futur confluïxen en un present compromés i etern. La música és el canal que Sueca, compromesa amb la sostenibilitat i el cultiu d’allò artístic, explora i exhibix en la VI Mostra Sonora a l’Ensemble Espai sonor.

R 50% G

Pep Gimeno El Botifarra Pep Gimeno El Botifarra amb la Banda Municipal amb la Banda Municipal d’Almussafesd’AlmussafesCENTRE CULTURAL D'ALMUSSAFESCENTRE CULTURAL D'ALMUSSAFES

21.0521.05

almussafes.esalmussafes.es

PAU BERGA. Pep Gimeno el Botifarra continua amb la seua gira de concerts que cada vegada sembla engrandir-se, ja que el podem vore cada setmana en un poble diferent per a recordar-nos la nostra tradició popular. Amb el temps, el cantador de Xàtiva ha configurat un repertori embriagador i humorístic, en què les cançons només són un element més dels seus recursos. En aquesta ocasió podrem escoltar-lo acompanyat d’un element indispensable de la tradició co-marcal valenciana com és una banda municipal. La Banda Municipal d’Almussafes farà els arranjaments, com ja va fer, entre d’altres, la Banda de la Unió de Llíria. El Botifarra porta més de 25 anys recollint cançons populars de les comarques de la Costera i la Vall d’Albaida i aconseguint que melodies que només cantaven els vells de cada poble ara siguen conegudes per grans i menuts d’arreu dels terri-toris de parla catalana. Sentir les seues qualitats vocals en directe és tot un espectacle, però, a més, el Botifarra esdevé un frontman enginyós i enormement divertit: conta anècdo-tes, refranys populars, històries familiars... tot un cabàs de recursos per tal de fer-nos riure i passar una bona estona mentre gaudim dels sons de les nostres arrels.

Page 22: SILENCI MAIG 2011

22

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wm

úsic

am

úsic

a Recull d’andròmines, nou Recull d’andròmines, nou disc d’El Trineu Tanokadisc d’El Trineu Tanoka

PAU BERGA. En poc menys d’un any de vida, El Trineu Tano-ka, un banda directa i sense complexos, ha aconseguit bas-tir un repertori consistent i d’indubtable qualitat, que queda plasmat en la seua primera incursió discogràfica, que porta com a títol Recull d’andròmines. El Trineu Tanoka és un power-trio en l’accepció clàssica del terme: guitarra, baix i bateria, que s’inclinen cap a un so brut amb melodies pop en l’ona que representen grups com ara Weezer, Redd Kross o els californians Grandaddy. Una portada rocambo-lesca i simpàtica amb reminiscències old school ens augura el que trobarem a l’interior: onze cançons en què temà-tiques personals, sentiments, sentit de l’humor i optimis-me ens arriben a l’oïda amb un so compacte i contundent. Malgrat la curta vida del grup, els seus membres gaudixen d’una llarga experiència als escenaris, ja que han format part de grups com Bakanal o Ligium. Prova d’aquest fet és l’ampli ventall de referències que despleguen, ja que, entre temes pop i altres de més roquers, ens podem trobar amb sons country, balades i fins i tot un sitar d’aires orientals. Així, ens trobem davant un treball diferent, que trenca amb tots els tòpics que ha anat adquirint la música en valencià i que xoca les primeres vegades que se sent, però que esde-vé altament addictiu després.

Ensems 2011Ensems 2011INSTITUT VALENCIÀ DE LA MÚSICA

12.05 - 15.05

gva.es/cms

GINÉS VERA. L’edició de 2011 de l’Ensems, el festival més an-tic de l’estat espanyol dedicat a la música actual, s’engega dimecres 11 de maig a les 21 hores al Centre del Carme amb Russafa Ensemble & Albert Sanz. Centrat bàsicament en la música de cambra, en la programació d’enguany tro-barem, com en edicions anteriors, diverses estrenes abso-lutes. També cal destacar-hi la taula rodona que, sota el títol ‘La fi i l’inici: noves perspectives, noves estratègies per a la música’, es realitzarà el dissabte 14 a la Universitat de València i en la qual participaran Mauricio Sotelo, Teresa Cascudo i José Luis Besada. Pel que fa a les estrenes abso-lutes, hi haurà Revelación, el dijous 12 al Palau de les Arts; Dialogue avec Monique i Escenas de Via crucis el dia 13 a la Universitat de València; les obres Huellas i Mineral Life el dia 14, també a la Capella de la Sapiència de la Universitat, i Dynamit, que s’estrenarà el diumenge 15 al Palau de les Arts. Serà eixe dia, a la Sala Martín i Soler del Palau de les Arts, quan la formació del Regne Unit Arditti String Quartet clausurarà l’edició d’enguany.

Page 23: SILENCI MAIG 2011
Page 24: SILENCI MAIG 2011

24

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

war

tar

t Col·lecció Díaz Pròsper: Col·lecció Díaz Pròsper: Patrimoni i memòria. Patrimoni i memòria. Fotografies 1839-1900Fotografies 1839-1900LA NAU. SALES THESAURUS Y MARTÍNEZ GUERRICABEITIALA NAU. SALES THESAURUS Y MARTÍNEZ GUERRICABEITIA

24.02 - 01.0624.02 - 01.06

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

uv.es/culturauv.es/cultura

MIRIAM ALONSO. La Universitat de València, com a reconeixe-ment al col·leccionisme privat, organitza aquesta exposició fotogràfica, dedicada a la col·lecció Díaz Pròsper. Després de portar a terme un procés selectiu entre els, aproximada-ment, tretze mil exemplars, la mostra comptarà amb uns cinc cents, la cronologia dels quals comprén des de 1845 fins a 1900. El conjunt, bo i mantenint com a nexe comú el concepte patrimonial, ens introduirà visualment a l’àmbit cultural del segle XIX. Entre els exemplars, hi podrem trobar fotografies d’autors cèlebres, com, entre d’altres, treballs de Pascual Pérez y Rodríguez, Disderi, E. Gateau, E. Jouliá, Esplugas i J. David. Hi trobarem també materials docu-mentals de l’època, com els referents de la revista mensu-al El Museo de Familias, i també alguns de científics, en els quals es recorden personatges que varen tindre relació amb el procés òptic i químic d’aprehensió d’imatges amb la càmera obscura (prèvia a la invenció de la fotografia). En els diferents espais, hi ha també documents que pertanyen a la biografia de François Arago, l’encarregat de presentar l’invent de la fotografia a les acadèmies franceses, en què es descriu el viatge que féu a València l’any 1806.

G

Ötzi, l’home de gelÖtzi, l’home de gelMUSEU DE PREHISTÒRIA DE VALENCIAMUSEU DE PREHISTÒRIA DE VALENCIA

31.03 - 24.0731.03 - 24.07

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

museuprehistoriavalencia.esmuseuprehistoriavalencia.es

MIRIAM ALONSO. Possiblement, el seu nom no us resulte fami-liar, però tan aviat com sapigueu que es tracta de la mòmia humana natural que està reconeguda com a la més antiga del món la cosa canviarà. Ötzi fou un habitant de l’edad del coure (3300 a.c.) que residia als Alps. Va ser descobert per dos turistes alemanys el 1991 i tornà a reincorporar-se a a la societat, només que aquesta vegada ho féu una miqueta més quiet de l’habitual. Bromes a banda, la mòmia, cor-responent a un home d’uns quaranta-sis anys i d’un metre setanta d’alçada, es troba exposada pràcticament des que es va trobar fins que va ser restaurada per les autoritats austríaques al Museu d’Arqueologia del Tirol del Sud. La figura és tot un enigma, ja que presenta talls i ferides diver-ses en la mà i un conjunt d’estranys tatuatges al canell i a la zona lumbar així com d’altres misteris encara per resoldre. Si ens haguérem de remuntar a troballes semblants, desco-briríem que només n’hi ha dues més amb les quals Ötzi es podria arribar a comparar i totes dues moltíssim més joves que aquest amic que ara s’ha embarcat en un nou viatge per tal d’honorar-nos amb la seua presència al Museu de Prehistòria de València.

G

Page 25: SILENCI MAIG 2011

25

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

war

tar

tL’eixam de l’artista L’eixam de l’artista Andrés RábagoAndrés RábagoGALERIA ALBA CABRERAGALERIA ALBA CABRERA

07.04 - 31.0507.04 - 31.05

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

albacabrera.comalbacabrera.com

MARTA BERMÚDEZ. Potser el nom no els sone, però porta ana-litzant la societat amb les seues il·lustracions des de 1968. Es diu Andrés Rábago, però segurament els serà més fami-liar pel pseudònim, El Roto, amb què signa tots els dies a El País i ho va fer anteriorment a periòdics com Diario 16 o publicacions tan llegendàries com La Codorniz. En aquesta ocasió, l’artista madrileny oferix a la galeria valenciana Alba Cabrera la faceta pictòrica més íntima, amb una mostra de vint quadres de xicotet format que guarden la seua crítica personalitat. Sota el títol de L’eixam, Rábago s’endinsa en la natura de l’ésser humà per a mostrar-nos mitjançant di-rectes imatges la pèrdua del terreny espiritual en la societat que ens envolta. Representacions oníriques de colors plans i volums senzills que ens deixen vore objectes fascinants, animals que vencen l’avanç humà, desèrtics paisatges, fla-mes que boten foc als murs que ens fan oblidar allò que és vertaderament humà. Un estil senzill que recorda la faceta d’il·lustrador i que perseguix remoure consciències a través de simbòliques i visionàries representacions. Tal com ha reconegut el propi artista, l’objectiu és instar a alçar-se tant als seus lectors com als observadors dels seus quadres.

G

Max: Panòptica 1973-2011Max: Panòptica 1973-2011MUVIMMUVIM

05.05 - 28.0805.05 - 28.08

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

muvim.esmuvim.es

LLIBRERIA DADÁ. Seguint la línia expositiva del MuVIM pel que fa a la il·lustració gràfica, la retrospectiva “Max: Panòptica 1973-2011” ens oferix la possibilitat de contemplar l’am-plitud de l’obra de Francesc Capdevila “Max” en tots els vessants en què ha treballat: il·lustració infantil, còmic, il-lustració en premsa, llibres, cartells, etc. Panòptica -visió total, en efecte- ens oferix el “tot” de l’obra. En aquesta primera exposició antològica es presenta tot el seu repertori gràfic i narratiu en tots els seus registres i gèneres; desco-brim les fonts, els estímuls i intentem comprendre el fons de l’obra, on les formes fluïxen en els dibuixos. Sorgit a mitjans 70, Max forma part de l’equip fundador de la mítica revista underground El Víbora, publicació que reinventaria el còmic a l’Espanya dels anys 80. Tamateix, durant les quatre dècades de trajectòria als muscles, Max no ha deixat mai el camí de l’experimentació que l’ha portat a conformar el seu propi i inconfusible estil. El treball, sobretot com a il·lustrador, li ha conferit reputació i prestigi a nivell interna-cional. Després d’estar-se al MuVIM, l’exposició començarà el seu itinerari que la portarà a Mèxic i al Brasil.

G

Page 26: SILENCI MAIG 2011

26

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

war

tar

t Observatori 2011Observatori 2011DIFERENTS ESPAISDIFERENTS ESPAIS

05.05 - 29.0505.05 - 29.05

observatori.comobservatori.com

CARLOS MADRID. L’error, l’equivocació i l’accident han donat lloc a resultats nous i invencions que desafien l’objectiu inicial, creen noves realitats i donen nous sentits al treball realitzat. Entre els artistes d’Observatori 2011 es mouen tant els creadors preocupats per qüestions com la distància entre allò esperat i allò obtingut o el fracàs com a element consubstancial a la creació, com aquells que utilitzen els errors tècnics i informàtics com a matèria primera per a les seues obres. En aquest últim grup se situen els repre-sentants del glitch art: creadors de música i d’art digital a partir dels contratemps provocats pels errors en el software i hardware, com l’artista holandesa Rosa Menkman al seu vídeo Demolish the eerie void. Altres fan públics els errors comesos com una manera d’aprofundir en el desenvolupa-ment artístic. Com Ignasi Aballí, qui en la sèrie fotogràfica Errores o en els seus treballs amb Tipp-Ex, fa evidents les nombroses equivocacions. Observatori comptarà de nou amb la millor selecció d’artistes sonors que, de la mà de Rubén García (Eozoon), posaran a prova la nostra oïda amb les sessions d’About: Blank 8.0, les quals tindran lloc a la Galeria del Tossal. En aquesta edició sentirem en directe ar-tistes com Valerio Tricoli i Tomas Ankersmit, Helena Gough o Edu Comelles.

Per laberintsPer laberintsCENTRE CULTURAL BANCAIXACENTRE CULTURAL BANCAIXA

04.02 - 29.0504.02 - 29.05

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

obrasocial.bancaja.esobrasocial.bancaja.es

MIRIAM ALONSO. Els laberints, amb els seus misteriosos pas-sadissos, girs i cantons, arriben al Centre Cultural Bancai-xa. Ja ho diu Umberto Eco, autor del pròleg de l’exposició: “existeixen infinites situacions en què és fàcil entrar-hi però de què és difícil eixir-ne”. És per això que els laberints, d’una manera o altra, parlen de la condició humana. Po-dem endinsar-nos en aquestes enigmàtiques construccions creades expressament per a la mostra (audiovisuals, ani-macions, interactius) fent un viatge a través de la història de la mà d’obres de diversos autors. A més a més, l’expo-sició comptarà amb elements vinguts de tot el món: peces arqueològiques, gravats, fotografies, plànols, projeccions i maquetes de diferents autors i èpoques que revelen la fascinació que aquestes creacions ens desperten. També tindrem l’oportunitat d’assistir a un taller en què coneixerem les claus per a construir-ne. Podrem caminar per diferents espais en què se’ns presentaran diversos tipus i dissenys de laberints com els unicursals i els multicursals, construïts a partir d’ombres i, fins i tot, laberints vegetals. Gaudirem de l’exposició, amb guió de Ramon Espelt, comissariada i dissenyada per Oscar Tusquets i assessorada per Jorge Wagensberg des del 3 de febrer fins al 29 de maig.

G

Page 27: SILENCI MAIG 2011

27

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

war

tar

tL’art dels velluters. El L’art dels velluters. El naixement de la sederia naixement de la sederia valenciana XV-XVIvalenciana XV-XVICONSORCI DE MUSEUS. CENTRE DEL CARMECONSORCI DE MUSEUS. CENTRE DEL CARME

01.05 - 17.0701.05 - 17.07

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

consorciomuseos.esconsorciomuseos.es

EUGENIA GARCÍA. En el període àrab, València ja gaudia d’una prestigiosa producció de teixits. És l’ofici dels velluters una de les tradicions més arrelades en la cultura valenciana. En la mostra que s’inaugura el 10 de maig al Centre del Carme podrem vore un conjunt singular de peces que han estat reunides per a aquesta ocasió. S’hi exposaran teixits conservats en el territori valencià, que provenen de parrò-quies, esglésies i col·leccions locals. Però també peces de museus nacionals i estrangers i l’excepcional col·lecció de la Hispanic Society of America de Nova York, que ha estat restaurada per l’Institut Valencià de Conservació i Restau-ració. Molts d’aquests treballs es podran vore per primera vegada a València, i la riquesa del conjunt brinda una pos-sibilitat única per a conéixer una tradició i un art que va tin-dre un llarg període d’esplendor en la València de la tardor medieval i del Renaixement. Art i ofici, disseny i paciència, la riquesa dels infinits detalls i dels llenguatges iconogràfics que es reflectixen subtilment en cadascuna de les peces que ens porten al renovat Centre del Carme la voluptuositat d’altres temps.

G

Un temps, un espai. Uiso Un temps, un espai. Uiso Alemany i Vicent Peris Alemany i Vicent Peris 1982-19841982-1984CONSORCI DE MUSEUS. CENTRE DEL CARMECONSORCI DE MUSEUS. CENTRE DEL CARME

17.05 - 04.0917.05 - 04.09

GRATUÏT

PER A TOTS ELS PÚBLICSPER A TOTS ELS PÚBLICS

consorciomuseos.esconsorciomuseos.es

EUGENIA GARCÍA. A començament dels anys 80, les estances del Carme eren buides, l’escola de Belles Arts s’havia trans-format i traslladat al campus de la Universitat Politècnica com a Facultat. Però en eixes sales continuava viva la pre-sència de tantes obres i artistes que s’hi gestaren. Fou el lloc triat per Uiso Alemany i Vicent Peris per a estendre immensos llenços i compartir amb el públic el moment de la generació de les seues noves peces. Fou la possibilitat de conéixer i discutir a València una experiència d’Action Painting, una expressió que ja ocupava un lloc en els grans centres d’art del món. Aquesta proposta d’Alemany i Pe-ris va ser rebuda amb respostes diverses, però sobretot va marcar un punt de referència per a altres accions de més artistes valencians. En el marc de la nova etapa del Centre del Carme, aquestes teles, restaurades per l’Institut Valen-cià de Conservació i Béns Culturals, tornen a l’espai en què foren creats i porten a la memòria o al coneixement dels més joves el clima d’expansió i creativitat que se sentia en la València dels 80.

G

Page 28: SILENCI MAIG 2011

28

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wlli

bres

llibr

esMaig literari a PicanyaMaig literari a PicanyaCENTRE CULTURAL DE PICANYACENTRE CULTURAL DE PICANYA

19.0519.05

picanya.orgpicanya.org

RICARD CHULIÀ. El Maig literari de Picanya arriba carregat amb un bon cabàs d’activitats i de xarrades al voltant de la lite-ratura que comptarà amb una nòmina de luxe amb majoria d’escriptors valencians ben destacats. Després del Lliura-ment del Premi Llig Picanya atorgat a Elvira Lindo, continu-arà el dimecres 4 de maig amb Raquel Ricart, guanyadora del Premi Andròmina de Novel·la als Premis Octubre per l’obra Les ratlles de la vida, una narració que vàrem res-senyar el mes passat en aquesta revista i que seguix el fil de diverses generacions de dones d’una família. L’endemà Francesc Bayarri, periodista i novel·lista ens explicarà el seu joc amb la realitat i la ficció. El dilluns 9 tindrem la pre-sència del català Eudardo Mendoza, guanyador del Premi Planeta 2010 amb Riña de gatos, acompanyat per la pica-nyera Carmen Amoraga, qui hi va quedar finalista amb El tiempo mientras tanto. María Dueñas presentarà El tiempo entre costuras l’11 en un acte conduït per Ramon Palomar mentre que a l’endemà hi haurà una sessió de contacontes amb Carles Cano, qui representarà l’espectacle Contes de tot arreu. Finalment, el 25 arribarà el dia del lliurament del premis de poesia Camí de la Nòria, que tindran un reconei-xement especial per al poeta de Picanya Lluís Roda, qui, entre altres importants guardons, ha rebut recentment el premi de poesia en els Jocs Florals de Barcelona.

Tretze històries d'Ingo SchulzeEDITORIAL: DESTINO

http://www.planetadelibros.com/

editorial-ediciones-destino-7.html

MIRIAM ALONSO. L’alemany Ingo Schulze ens presenta el seu llibre de relats En linea. Trece historias a la mane-ra antigua. Els personatges viuen la felicitat en un món en el qual el telè-fon mòbil és símbol i al·legoria, dels canvis que es produïxen en l’individu.

Noches de salAJEC EDICIONES

grupoajec.es

GINÉS VERA. Heus ací una novel·la de terror amb format de thriller en la qual David Mateo ens mostra una Va-lència gòtica a través d’Aurora, Abel i un assassí en sèrie la metodologia criminal del qual li ha fet guanyar-se el malnom de Pilatos.

Punto de fisión, de David TorresALGAIDA

literaria.algaida.es

GINÉS VERA. Quatre novel·les, quatre històries aparentment inconnexes que es precipiten amb rapidesa, en-llaçant-se en un audaç contrapunt fins que totes desemboquen en una de sola. Guanyadora del IV premi Logroño de novel·la. “Una podero-sa marea d’apocalipsis, tendresa i amor”, segons Fernando Marías.

Page 29: SILENCI MAIG 2011

29

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wlli

bres

llibr

es

El joven LovecraftEl joven LovecraftDIÁBOLO EDICIONESDIÁBOLO EDICIONES

diaboloediciones.comdiaboloediciones.com

MIRIAM ALONSO. La maquiavèl·lica ment del guionista José Oli-ver i la temuda mà del dibuixant Bartolo Torres es confabu-len per a portar a les llibreries i botigues especialitzades El joven Lovecraft en un tercer i esperadíssim volum. Aquest còmic tracta de manera enginyosa i en clau humorística la infància i el recorregut del reputat autor d’obres com els mites de Cthulhu, H.P. Lovecraft, i ha fet les delícies del públic per a convertir en un dels personatges favorits de tots els qui gosen obrir-ne les pàgines. En els volums anteriors d’El joven Lovecraft els autors ens van presentar un Howard completament desconegut que, acompanyat pels seus in-separables Siouxie i Glen, ens va fer ser testimonis del naixement de les històries de terror de l’americà al mateix temps que ens mostrava també les particulars adaptacions que el menut Howard podia arribar a tergiversar respecte a obres clàssiques de la literatura espanyola, que són, des del moment que cauen a les seues mans, vistes des d’un altre prisma. L’aparició d’autors com Poe, Baudelaire i un llarg etcètera de motius inenarrables han fet que El joven Lovecraft siga un referent en el món del còmic i una aposta cultural de què tothom gaudix.

El ángel perdido de El ángel perdido de Javier SierraJavier SierraPLANETAPLANETA

planeta.esplaneta.es

GINÉS VERA. El ángel perdido és la nova novel·la de Javi-er Sierra, en la qual, després de l’anterior èxit, La cena secreta, trobarem “més misteri, més acció, més intriga i més ritme”, segons explica ell mateix. Quan se li pregunta per l’origen d’aquesta trepidant història ens confessa que foren unes pedres exposades al museu britànic i que van pertànyer a l’astròleg, metge i matemàtic de la reina Isabel I. “Em va cridar l’atenció –relata- com fins al segle XVIII hi hagué molts personatges importants que semblaven tindre un contacte habitual amb el més enllà. Rebien suposada-ment missatges d’àngels mitjançant pedres; en un sentit ampli, ja que n’hi ha hagut moltes al llarg de la història”. Però no és una novel·la històrica: “No, la meua major preo-cupació ha estat trobar una història global en un llenguatge el més contemporani possible. La successió dels capítols deu molt al cinema i a la televisió, cadascun acaba en alt per a mantindre la tensió fins a l’última pàgina”. Sentint-lo, vénen unes ganes terribles de seguir Julia Álvarez, la protagonista, des del pòrtic de la Catedral de Santiago en la seua aventura contra el rellotge després de rebre la notícia del segrest del seu marit. Un thriller original que no podrem deixar de llegir.

Page 30: SILENCI MAIG 2011

30

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wci

neci

neBernard HermannBernard HermannIVAC. LA FILMOTECAIVAC. LA FILMOTECA

10.05 - 15.0710.05 - 15.07

2X1

COMPRA DE L'ABONAMENTCOMPRA DE L'ABONAMENT

ivac.gva.esivac.gva.es

RICARD CHULIÀ. Per a qui conega qui és Bernard Herrmann qualsevol cosa que se’n puga dir serà redundant per força. I per a qui aquest nom no li sone, només es pot dir que no ens ho creiem. Què seria de la famosíssima escena de la dutxa de Psicosi sense eixa banda sonora tan punyent? Efectivament, vulgueu o no, tots coneixeu la música i les ambientacions fílmiques de Herrmann. En aquest cicle de la Filmoteca el compositor és l’estrela. Des del 1941, any en què va debutar component la banda sonora de ni més ni menys que Ciutadà Kane, fins al 1976 en què s’estre-nà pòstumament l’últim score d’un altre clàssic de clàssics com Taxi Driver (film que en aquest cicle es podrà vore en una edició restaurada pel 35é aniversari), Herrmann va col·laborar amb els millors directors de l’època daurada de Hollywood, tot destacant per la gran societat inseparable que va formar amb Alfred Hithcock, els films del qual es re-troalimentaven amb les grans ambientacions de Herrmann qui, al mateix temps, veia en les atmosferes del mestre del suspens el marc ideal per a traure la màxima potencialitat de la seua creativitat. Un cicle que qualsevol amant del vertader cinema no es pot perdre.

2x1

Éric Rohmer a la Éric Rohmer a la FilmotecaFilmotecaIVAC. LA FILMOTECAIVAC. LA FILMOTECA

27.05 - 01.0627.05 - 01.06

2X1

COMPRA DE L'ABONAMENTCOMPRA DE L'ABONAMENT

ivac.gva.esivac.gva.es

FAUS OLMOS. La filmoteca de l’IVAC farà un breu repàs a la car-rera del director Éric Rohmer (Nancy, 1920-París, 2010) amb un cicle titulat Rohmer essencial. S’hi projectarà una pel·lícula de cadascuna de les seues tres famoses sèries de llargmetratges. En concret, els espectadors valencians po-dran contemplar El genoll de Clara, La femme de l’aviateur i Conte d’hivern. El genoll de Clara (1971) forma part de la sèrie Sis contes morals. Aquesta etapa està caracteritzada pels seus films plens d’amors i desamors i per l’èmfasi en la paraula en boca dels seus personatges; no per a aportar in-formació, sinó per a definir-ne les personalitats mitjançant el diàleg quotidià. La femme de l’aviateur (1980) forma part de Comèdies i proverbis, una etapa marcada per una posició més optimista i en què els personatges busquen ar-ribar a un objectiu. I Conte d’hivern (1992) forma part dels Contes de les quatre estacions, etapa en què s’endinsa en històries de relacions humanes de les quals l’amor és, una vegada més, el principal protagonista. I també, per tant, la infidelitat, que hi és present de manera notable. Completa-rà el minicicle el seu últim llargmetratge, Els amors d’Astrea i Celadon (2007), una joia amb la qual Rohmer tancà la seua carrera.

2x1

Page 31: SILENCI MAIG 2011

31

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

w

No tengas miedoCINES BABEL

01.05 - 15.0501.05 - 15.05

DESCOMPTE

TAQUILLATAQUILLA

cinesalbatrosbabel.com

GINÉS VERA. Segona pel·lícula protago-nitzada per Belén Rueda i Lluís Ho-mar. El film narra la lluita de Silvia per a recuperar la dignitat, per a re-trobar-se a ella mateixa i, en defini-tiva, per a superar les seqüeles dels abusos sexuals que va patir quan era menuda.

Midnight in ParisCINES BABEL

15.05 - 30.0515.05 - 30.05

DESCOMPTE

TAQUILLATAQUILLA

cinesalbatrosbabel.com

TERESA MATA. París, la ciutat de l’amor, és la que ha enlluernat Woody Allen. Midnight in Paris és la seua darrera pel·lícula, totalment filmada a la ca-pital francesa. Una carta d’amor a París, a la seua història, al seu art, al seu plaer i a la seua vida.

L'arbre, de Julie BertuccelliCINES BABEL

23.05 - 05.0623.05 - 05.06

DESCOMPTE

TAQUILLATAQUILLA

cinesalbatrosbabel.com

MARTA BERMÚDEZ. La francesa Julie Bertuccelli dirigix i escriu l’adaptació del best-seller de l’australiana Judi Pascoe. Protagonitzada per Charlotte Gainsbourg, L’arbre s’endinsa en el dolor per la pèrdua d’un ésser estimat i la lluita per intentar ser feliç.

D D D

cine

cine

Page 32: SILENCI MAIG 2011

32

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wi m

és...

i més

... Tallers literaris a Tallers literaris a BibliocaféBibliocaféBIBLIOCAFÉBIBLIOCAFÉ

bibliocafe.esbibliocafe.es

RICARD CHULIÀ. Hi ha qui diu que u naix escriptor, no se’n fa. Ara bé, per molt tocat per la musa que haja estat el natalici de l’estrela, sempre necessitarà conéixer els meca-nismes de l’ofici. I és que, al remat, del que sí que estem segurs és de la tècnica, no de la providència. En aquest sentit, al Bibliocafé organitzen un cicle de tallers literaris que ens poden orientar, als amants del negre sobre blanc, per on volem fer els nostres passos. Si som afeccionats a la novel·la negra, per exemple, podrem assistir a un taller que, amb la direcció de l’escriptor Luis Valera, compta amb la presència de diversos experts en criminologia, amb una nòmina que sembla la llista de personatges d’una bona obra del gènere, com ara policies de l’àrea d’homicidis, un jutge, un psicòleg criminalista i una redactora de successos del diari Levante-EMV. D’una altra banda, l’escriptor peruà Juan Manuel Chávez ens donarà solució al desig de voler ser com el seu compatriota Vargas Llosa i escriure un long-seller. Finalment, s’obrirà també aquest mes un taller més adreçat als primers passos del joc amb la ploma amb José Manuel Mora, doctor en Filologia Anglesa, professor de llatí i autor del llibre Leer o no leer.

23a edició Fira 23a edició Fira AlternativaAlternativaAL LLIT VELL DEL RIU TÚRIA, ENTRE EL PONT DE LES FLORS I DE AL LLIT VELL DEL RIU TÚRIA, ENTRE EL PONT DE LES FLORS I DE

L'EXPOSICIÓL'EXPOSICIÓ

04.06 - 06.0604.06 - 06.06

firaalternativa.org/terrafiraalternativa.org/terra

MIRIAM ALONSO. Una nova edició de la Fira Alternativa estarà a València. Aquest espai, a més d’estar dissenyat per a ser un lloc de trobada i d’intercanvi d’informació, pretén donar a conéixer el treball artesanal, potenciar l’alimentació vegeta-riana i el pensament crític que s’extrau de les accions de les persones i col·lectius que hi participen. Mitjançant els sug-geridors tallers i conferències que es proposen, ampliarem els nostres coneixements respecte a temes tan interessants com les tècniques de cultiu del Sàhara, maternitat, com ha afectat el pas de l’AVE per l’Horta… També es podrà assistir a tallers tan interessants com el de plantació d’àloe vera, el taller de ràdio, el de música jazz, l’hort a casa... Aquesta edició de la Fira Alternativa promet ser un esdeveniment en el qual trobarem exemples genuïns i coherents que mostren com es pot viure d’una forma distinta. A més durant tot el cap de setmana, hi haurà un mercat de verdures ecològi-ques on es podrà contactar amb els llauradors, i amb els grups que ens informaran sobre com podem fer un consum responsable dels nostres recursos. La trobarem entre el pont de les Flors i el de l’Exposició, del 4 al 6 de juny.

5%

Page 33: SILENCI MAIG 2011

33

Per

a d

isfr

utar

del

s d

esco

mp

tes

heu

de

com

pra

r le

s en

trad

es a

les

taq

uille

s d

els

dife

rent

s es

pai

s co

l·lab

orad

ors

i pre

sent

ar e

l car

net

de

Sile

nci C

lub

de

Cul

tura

. El

s d

esco

mp

tes

són

vàlid

s p

er a

due

s p

erso

nes.

Els

esp

ais

col·l

abor

ador

s es

res

erve

n el

dre

t a

mod

ifica

r el

s d

esco

mp

tes.

ife

s-te

’n s

oci

w

ww

.sile

nci.i

nfo

9

6 11

7 76

26

wi m

ési m

és

Productes valencians a Productes valencians a domicilidomiciliterravalenciana.comterravalenciana.com

JORDI TORRES. Si alguna vegada heu de fer un regal relacionat amb la gastronomia o simplement us abellix quedar bé i ser originals, no dubteu a consultar el catàleg de terravalenci-ana.com. Terra valenciana és una empresa que es dedica a preparar lots de productes gastronòmics valencians amb una cuidada presentació. Des dels coneguts lots de vins fins a lots que inclouen sobrassada deliciosa de Tàrbena o un impressionant lot de cerveses artesanes valencianes en una caixa antiga de cervesa que constituïx un obsequi exquisit. Pere Palés, el fundador i gerent, també ens oferix gastronomia amb cultura, en eixe lot que inclou l’extraordi-nària obra literària Subsòl del col·lectiu Unai Siset amb el colpet d’Alcoi. També podeu trobar el 3 en 1 que reunix un exquisit vi blanc D.O. València subzona Clarià, un formatge de Catí de color blanc de marbre i corfa florida, de gust lleugerament dolç i poc salat, i olives grossal ideal per a acompanyar qualsevol aperitiu. Per no parlar del tercet de la terra: un vi de la Font de la Figuera, un oli d’Agullent i una mistela de la Vall de Xaló. O decidir-se pel xocolate, mistela i oli, una deliciosa combinació de xocolate blanc, negre i amb llet, junt amb una mistela blanca i un oli de l’Alt Palància.

Page 34: SILENCI MAIG 2011

espaisOn pots trobar les nostres propostes...

clubsilenci

Centre Cultural Bancaixa963 875 864obrasocial.bancaja.es

Cines Babel963 694 530cinesalbatrosbabel.com

Carme Teatre963 924 271carmeteatre.com

Espacio Inestable963 921 630espacioinestable.com

Teatre Olympia963 536 111www.teatro-olympia.com

Museu Valencià d'Etnologia963 883 614museuvalenciaetnologia.es

Picassent. Casa de Cultura961 235 859culturapicassent.com

Teatre el Musical963 242 552teatre-elmusical.com

BiblioCafé963 207 186bibliocafe.es

Teatres de la Generalitat963 539 200teatres.gva.es

Xirivella. Casa de la Cultura963 830 906 xirivella.es

TAC. Catarroja961 276 081teatreauditoricatarroja.com

Consorci de Museus961 922 640consorciomuseos.es

La Filmoteca963 539 300ivac.gva.es

Museu de Prehistòria de València963 883 565museuprehistoriavalencia.es

Zircó Producciones963 771 862salazirco.com

Teatre El Micalet963 921 482teatremicalet.com

Auditori de Torrent961 581 077auditoritorrent.com

Benetússer. Centre El Molí963 752 238benetusser.net/moli

Circuit Café Teatre963 288 282circuitocafeteatro.com

MuVIM963 883 730muvim.es

La Nau963 864 377uv.es/cultura

Sueca. Ajuntament961 700 050sueca.es

Almussafes. Centre Cultural961 784 515almussafes.es

Page 35: SILENCI MAIG 2011

maig clubsilenci

31“L’eixam” de

l’artista Andrés Rábago

GALERIA ALBA CABRERA

G

01Concert del

Consolament ensembleBIBLIOTECA SUECANA

G

03Ötzi, l’home de

gelMUSEU DE

PREHISTORIA

G

04La curva de la

felicidadTEATRE FLUMEN

10%

0533 El Musical de

Luna TeatreSALA CAROLINA

25%

06 Eufòria

EL MOLÍ DE BENETÚSSER

O

07Concert de Rafa

XambóBIBLIOTECA SUECANA

G

08La reina de

belleza LeenaneTEATRE EL MUSICAL

50%

02Four lions

CINES BABEL

D

10El naixement de la sederia

valenciana XV-XVICENTRE DEL

CARME

G

112a Mostra del taller Escena

ErasmusLA NAU

G

12Hair, el musical

hippie TEATRE OLYMPIA

20%

13Al muro-l funambuli

CARME TEATRE

25%

14Jandro TVAUDITORI TORRENT

R

15El Congelador, d’Oscura Teatre

TEATRE EL MUSICAL

50%

09No tengas miedo

CINES BABEL

D

17Un temps,

un espai. Uiso Alemany i Vicent Peris 1982-1984CENTRE CARME

G

18Bernard Hermann

LA FILMOTECA

2x1

19II Jazzpercussió

TEATRE EL MUSICAL

20Frank V

TEATRE EL MICALET

25%

21Óleo FlamencoTAC CATARROJA

R

22Max: Panòptica

1973-2011MUVIM

G

16Midnight in Paris

CINES BABEL

D

24Per laberints

CENTRE CULTURAL BANCAIXA

G

25VII Mostra Sonora

de SuecaAJUNTAMENT

SUECA

25%

26Ni ogros ni princesasESPACIO

INESTABLE

25%

27Desalmados,

d’Ananda DansaTEATRE RIALTO

2x1

23L’arbre, de Julie

BertuccelliCINES BABEL

D

28Espinete no existe, d’Eduardo AldánTAC CATARROJA

S

29Arlequin, servidor de dos patronesSALA CAROLINA

25%

30Tallers literaris a

BibliocaféBIBLIOCAFÉ

5%R S Sorteig D Descompte O Obsequi G GratuïtRegal

50%

Page 36: SILENCI MAIG 2011

ESTRENO EL 16 DE JUNIOBajo el Grand Chapiteau

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA (CAMPUS DE TARONGERS)

CONSIGUE HOY TUS ENTRADAScirquedusoleil.comPATROCINADORES OFICIALES SOCIO DE SITIO