24
M. Fabra COMENÇA LA DISBAUXA! Núm. 57 FEBRER 2011 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com

ESPIGOL FEBRER 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

EDICIO NUMERO 57

Citation preview

Page 1: ESPIGOL FEBRER 2011

M. Fabra

COMENÇALA DISBAUXA!

Núm. 57FEBRER 2011

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com

Page 2: ESPIGOL FEBRER 2011
Page 3: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL EDITORIAL 3

Editorial l’Eixerit del Baix Penedès

L’equipEdita: Produccions i Publicacionsl’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoFotografi es: l’Espígol, Marcel Fabra, Oriol Clavera, i departaments de premsa dels ajuntaments de la comarca.

Col.laboració especial: L’Eixerit delBaix Penedès.

Propera edició: Quarta setmana demarç de 2011.

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5,43881 CUNIT (Tarragona)Tel. 977 67 50 76Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: Imprintsa

Correus electrònics:[email protected]@gmail.com

Edició digital:www.revistaespigol.com

Membre de:

Estem a les portes de la Festa del Carnestoltes i qui més qui menys ja té la seva disfressa a punt. Bé, n’hi ha que la careta la porten tot l’any, però… avui això no toca, com diria el meu admirat Jordi Pujol.

Ben parat va quedar l’alcalde de Calafell Jordi Sánchez quan a la Festa de la Candelera, els representants de la Colla dels Castellers de Vilafranca van convidar-lo a disfressar-se de casteller i aguantar un pilar de quatre. El Jordi, que em consta que darrerament, amb tantes reunions i negociacions amb els pescadors, no té temps de fer esport, va començar a posar-se vermell com un tomàquet però va fer allò de “força, valor, equilibri i seny”, és a dir, les qualitats innates que ha de tenir un bon polític.

M’asseguren que al Vendrell hi ha cert neguit entre els militants de CiU per allò que el seu màxim adversari polític ha repescat l’exalcalde Martí Carnicer. Home, sens dubte i amb el meu màxim respecte pel senyor Albert Solé, que és un troç de pa, el Martí té més caché i més experiència per intentar recuperar l’Alcaldia. Ara caldrà saber si al fi nal els d’ERC, amb el Jimmy Piñol, podran pactar i amb qui pactaran. Un altra dubte que encara hi ha és saber si al fi nal el Juanjo Espina, que ja s’ha cansat del CIT, fa llista per fer la guitza a més d’un.

A Sant Jaume continua l’enrenou amb el camp de futbol. Què si es continua, que si s’aturen les obres… home, no sé jo si és bona idea fer un nou camp de futbol. Jo obligaria l’equip de la Joventut Esportiva Sant Jaume a espavilar-se i a intentar millorar de categoria, que ara és un dels cuers de la Segona Territori-al. Suggereixo a l’alcalde Martil que els faci el nou camp a condició que acabin la lliga entre els vuit primers classifi cats.

Fa pocs dies va ser a Cunit la ministra Leire Pajin que, com a dirigent del PSOE, va fer costat a l’alcaldessa Judith Alberich en el dia de la seva presenta-ció ofi cial com a candidata a les eleccions del 22 de maig. Home, si fa uns me-sos va ser aquí Mariano Rajoy potenciant al Pepe Barquier, ara els socialistes havien de contraatacar, no? Aquell dia em van sorprendre algunes coses. Per exemple que no em deixessin entrevistar la ministra sobre temes de sanitat. Potser algú tenia por que traguéssim el tema de la Sindicatura de Comptes... També vaig quedar parat quan va començar a sonar el mòbil de la ministra i ella va respondre: “Estoy en Catalunya...” Saben amb qui parlava? Ni més ni menys que amb el mismísimo president José Luis Rodríguez Zapatero. L’altre fet que em va sorprendre és que no vaig veure per enlloc el cap de la Policia Local. Si que vaig veure al cap accidental, Juan Sevilla, vestit de gala amb diverses condecoracions. En aquesta vida ja se sap que els segundons te-nen allò de servei permanent o, el què és el mateix, estar sempre disponible. I això no és!

Au, vinga, que tots plegats tinguem un bon Carnaval... que dins de poc començarà l’altre Carnaval, el dels polítics. Carnaval, Carnaval..., Carna-val te quieeero!

Bé, avui ja podem dir que els Jocs de la Mediterrània de l’estiu del 2013 no s’organitzaran a les comarques de Tarragona com havia pogut haver estat. Al fi nal, els membres del Comitè Internacional dels Jocs es van decan-tar el divendres, 23 de febrer, per la ciutat turca de Merlin en perjudici de la de Tarragona, que havia estat obedient a la crida dels organitzadors, que van haver de convocar un altre concurs degut la renúncia dels grecs de Volos.

Doncs millor. Tot i que he d’admetre que com a home d’esports que sóc, em feia il·lusió de poder cobrir dins de dos anys i escaig uns Jocs que tindri-en de subseus el Vendrell i Calafell. Ara, la candidatura Tarragona 2017, després de l’esforç que s’ha hagut de fer per presentar un nou projecte adaptat a les circumstàncies, torna a la normalitat.

Fa pocs dies, el president executiu de la candidatura -el polític és l’alcal-de de Tarragona Josep Félix Balleste-ros-, em deia a Calafell Ràdio que “la ciutat de Tarragona no pot donar l’es-quena quan se’ns crida per intentar solucionar el tema de la renúncia de Volos i, és clar, no és el mateix fer un projecte a desenvolupar en gairebé cinc anys que fer-lo a corre-cuita per uns jocs d’aqui dos anys”.

Ara, uns dies després del petit des-encís, tothom coincideix a dir que “ha estat el millor que ens podia passar, que els jocs marxin cap a Turquia i, en concret, a Mersin, una gran adversària en el camí cap als Jocs del 2017; això vol dir que si no sorgeix cap sorpresa, aquells jocs seran per a Tarragona”.

Això se sabrà el pròxim mes d’octu-bre ja que serà llavors quan el comitè

internacional dels jocs ha de decidir la ciutat seu dels jocs del 2017.

S’espera -toquem fusta- que estarem molt millor de la recessió econòmica i ja no patirem tant com ara per cercar els 250 milions d’euros que és la inver-sió en equipaments que s’ha de fer.

A la comarca, recordem que la candidatura de Tarragona té com a subseus les localitats de el Vendrell i Calafell. A la capital hi haurà les disciplines de futbol i halterofília. Per al futbol serà necessari remodelar el camp municipal del Tancat i fer algun retoc en un dels molts pavellons que té la ciutat on va nèixer en Pau Casals. A Calafell, on va viure Carlos Barral, també es jugaran partits de futbol i es podran seguir les disciplines de tennis taula i esgrima. Per això s’haurà de fer una molt bona inversió per posar al dia el camp municipal i a més construir un pavelló que ara costejarà la candida-tura si obté els Jocs el mes d’octubre. Pensem que si, dimecres, en lloc de Mersin hagués guanyat Tarragona, segur que hi hauria hagut retallada i el pavelló de Calafell igual se l’haurien de pagar els veïns.

És curiós que un 23 de febrer d’ara fa 30 anys vàrem estar unes hores pendents del que succeïa al Congrés dels Diputats amb l’intent de cop d’Es-tat, i aquest darrer dimecres 23-F hem estat pendents de París -u la là-, per saber si uns jocs esportius ens eren o no concedits. Sens dubte dos fets ben diferents que tenen lligams per la data. I com que diuen que no hi ha dos sen-se tres, també un 23-F va començar la davallada de RUMASA. Ves quines coses.

Ferran Rodríguez, Director.

Ja ‘jugarem’ al 2017!

Page 4: ESPIGOL FEBRER 2011

25 DE FEBRER

BANYERES DEL PENEDÈS / Conta Contes. 18h, Biblioteca del Centre cívic Ernest Lluch.

EL VENDRELL / Concert19.30h, Escola Músics. Audició dels alumnes de combos i big-band.Entrada gratuïta. Organitza: Músics.

EL VENDRELL / Exposició20h, Portal del Pardo. Inauguració de l’exposició de gravats i pintura de Rosa Feliu. Fins al 20 de març. Horari: de dt. a dv. de 17 a 20h; ds. d’11 a 14h i de 17 a 20h, i dg. i festius d’11 a 14h.Organitza: Patronat Municipal de Ser-veis Culturals.

EL VENDRELL / Exposició20.30h, Sala d’exposicions municipal Benvingut Socias. Inauguració de l’exposició col·lectiva amb motiu del Dia d’Andalusia. Fins al 27 de març. Horari: de dl. a ds. de 17 a 20h i dg. d’11 a 13h. Organitza: Centro Cultural Andaluz García Lorca.

26 DE FEBRER

CALAFELL / Nòrdic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans.

EL VENDRELL / MercatDe 9 a 21h, a la Rambla. Mercat Fora Estocs. Organitza: Patronat Municipal de Promoció Econòmica.

CUNIT / Dia d’Andalusia. 11h, plaça de la Vila.

CALAFELL / Club de lectura fi losòfi c 12h, Biblioteca Ventura Gassol.Un grup de persones llegeixen el mateix llibre, facilitat per la biblioteca, i després es reuneixen per comentar-lo. Aquest dia toca L’art d’estimar, d’Erich Fromm.

LA BISBAL / Cinema19h, Societat Cultural i Recreativa. Projecció de fi lmacions castelleres d’Oriol Rosell. Presentació a càrrec d’Eloi Miralles.

27 DE FEBRER

LA BISBAL / Senderisme8h, plaça de l’Església.Senderistes Bisbalencs organitza la primera etapa de la circular de les ermi-tes. (Ermita de Fàtima, Ermita de Santa Cristina, Església de Sant Bartomeu de Masabornès). Cal inscripció prèvia.

CALAFELL / Nòrdic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans.

EL VENDRELL / Concert12h, Auditori Pau Casals.Cicle Joves Intèrprets: Orquestra Simfò-

nica del Conservatori de Sabadell.Entrada: 5 euros.

EL VENDRELL / Gastronomia14h, Asociación Cultural de Extrema-dura. Caldereta extremenya. Preu per determinar.

EL VENDRELL / Ball19h, La Lira Vendrellenca Ball de vetlla i pica-pica amb Duo Alma.Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

EL VENDRELL / SenderismeAnada a Montserrat per etapes (2a eta-pa). Itinerari: les Cabanyes, Puigdàlber, el Pla del Penedès i Torrelavit. Distàn-cia: uns 15 quilòmetres. Organitza: Grup Muntanyenc La Lira Vendrellenca.

28 DE FEBRER

CALAFELL / Club de lectura Topikz 18.30h, Biblioteca Ventura Gassol. Un grup de persones llegeixen el mateix llibre, facilitat per la biblioteca, i després es reuneixen per comentar-lo. Aquest dia toca Guia para viajeros inocentes, de Mark Twain.

BANYERES / Club de Lectors19h, Biblioteca del Centre cívic Ernest Lluch. Es comentarà el llibre El Celler, de Noah Gordon.

EL VENDRELL / Concert20.30h, Centro Cultural Andaluz García Lorca. Actuació del Coro Roci-ero Divina Pastora i Vino de Honor amb motiu del Dia d’Andalusia.

1 DE MARÇ

LA BISBAL DEL PENEDÈS / Música19h, Església Parroquial. Audició pú-blica del nou programa mariner. Orga-nitza: Antistiana Màskili.

2 DE MARÇ

LLORENÇ / Xerrada19h, Casa de Cultura. I després de l’ESO, què, adreçat a pares i alumnes de 3r i 4t d’ESO.

3 DE MARÇ

CALAFELL / Xerrada / Taller.16h, Llar de jubilats del poble.El Calafell més gran: Prevenció de riscos en la gent gran, a càrrec de la FATEC i dels Mossos d’Esquadra.

EL VENDRELL / Xocolatada infantil17.30h, plaça Vella.Organitza: Regidoria de Festes.

CALAFELL / Cinema d’igualtat18h, MCB Cinemes (col·loqui a les 22h). Madres & Hijas (Mother & Child).

Entrada gratuïta.

EL VENDRELL / Espectacle infantil.18h, plaça Vella. Embolica que fa fort, a càrrec de la companyia Trenca Mandres. Organitza: Regidoria de Festes.

EL VENDRELL / Conferència18h, Centre cívic L’Estació.Romances de hoy y de siempre, a càrrec de Pilar Caldú, professora d’institut jubilada. Organitza: Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

EL VENDRELL / Presentació de llibre19.30h, Biblioteca Terra Baixa. Els dies a les mans, de Santi Borrell Giró. Presentació de l’estrena de l’editorial Edicions de Pedra. Organitza: Biblioteca Pública Terra Baixa.

5 DE MARÇ

CUNIT / Senderisme7h, davant l’AjuntamentTot Natura organitza una ruta d’11 qui-lòmetres per la Serra Carbonària, entre l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Cal inscripció prèvia.

CALAFELL / Nordic Walking9h, sortida de la plaça Països Catalans.

EL VENDRELL / MercatDe 10 a 14h i de 17 a 20h, plaça de les Garrofes. El racó de l’art. Organitza: Patronat Municipal de Promoció Econòmica.

LA BISBAL DEL PENEDÈS / Música17.30h, Església Parroquial. Pòdium de Joves Músics de l’Escola Contrapunt de Llorenç del Penedès. Organitza: An-tistiana Màskili.

EL VENDRELL / Carnestoltes 18h, Centro Cultural Andaluz García Lorca. Carnaval infantil amb animació de Rosaly.

EL VENDRELL / Sopar-ball 20h, La Lira Vendrellenca.Sopar i ball de Carnaval amb el Duo Cocktail. Preu: 18 euros socis i 25 no socis.

6 DE MARÇ

CALAFELL / Nòrdic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans

LLORENÇ / Actes dia de la DonaA les 12 del migdia, Casa de Cultura.Presentació del llibre “Coaching i Salut”, de la doctora Jaci Molins, Cap de Servei de Rehabilitació en Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i també s’inaugurarà l’exposició de treballs realitzats per un grup de dones de Santa Oliva.

EL VENDRELL / Ball infantil De 18 a 20h, La Lira Vendrellenca. Ball infantil de Carnaval amb el Duo Fama.

EL VENDRELL / Ball de Carnestoltes i xocolatada. A les 18h, Asociación Cultural de Extremadura.

7 DE MARÇ

EL VENDRELL / Activitat per a la Gent Gran. D’11 a 12.30h, plaça Tívoli. Cuida’t, t’ho mereixes!, exercici físic a l’aire lliure i nocions d’alimentació saludable. Activitat gratuïta. Organitza: Àrea de Gent Gran.

8 DE MARÇ

CUNIT / Dia internacional de la Dona.

BANYERES / Exposició18,45h, Centre cívic Ernest Lluch. Inauguració de l’exposició Dones grans, grans dones, de l’Institut Català de la Dona de Tarragona. Fins al 18 de març de dl. a dv. de 10 a 14h i de 17 a 20h.

EL VENDRELL / Dia internacional de la Dona Treballadora. 19h, Ofi cina del Pla de Barris. Presentació de l’Associació Dones del Món. Lectura del manifest a càrrec del Grup de Dones del Vendrell. Inauguració de l’exposició fotogràfi ca La millor manera d’acceptar és coneixent. Organitza: Regidoria de Serveis Socials.

BANYERES / Poesia19h, Centre cívic Ernest Lluch. L’arbre de l’alliberament, recital de po-esia femenina a càrrec d’Anna Peret (acordió) i Sílvia Amigó (selecció de poemes i veu).

9 DE MARÇ

CALAFELL / Enterrament de la Sardina. 10h, Calafell Parc. Processó d’enterrament, sermó i concurs de sardines disfressades. Obert a tots els jubilats i jubilades del municipi. Organitza: Col·lectiu Posa-hi oli.

EL VENDRELL / Conferència19.30h, Ofi cina Pla de Barris. Ser dona avui, a càrrec de Josep Maria Casas Huguet. Organitza: Regidoria de Serveis Socials.

10 DE MARÇ

EL VENDRELL / Conferència18h, Centre cívic L’EstacióBreu història del turisme: de les viles romanes a les estacions espacials, a càrrec de Joaquim Queralt, professor de la URV. Organitza: Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

4

Page 5: ESPIGOL FEBRER 2011

CALAFELL / Actes Dia Internacional de la Dona. 19 hores, Celler de Cal Bolavà. Lectura institucional del Manifest, reconeixement de la trajectòria vital i professional d’una dona del municipi i concert de jazz a càrrec de Susi Castellet i Domènech Trio.

BANYERES / Conferència19h, Centre Cívic Ernest Lluch. Conferència a càrrec de la periodista Carmen García Ribas.

BANYERES / Tastamón20h, Centre cívic Ernest Lluch.

EL VENDRELL / Cinema22h, Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals. Cineclub La Claqueta. Cicle Cinema i Música: I’m not there, de Todd Haynes (2007). Fantàstica biografia de Bob Dylan.

11 DE MARÇ

EL VENDRELL / Sopar de DonesLocal dels Nens del Vendrell.Dins dels actes del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Preu: 16 euros. Organitza: Regidoria de Serveis Socials.

12 DE MARÇ

CUNIT / Senderisme6.30h, davant l’Ajuntament.Tot Natura organitza una sortida amb raquetes de neu a la zona del Tuixen (Prat Llong o Tossa Pelada). Inscripció prèvia.

CALAFELL / Nòrdic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans

EL VENDRELL / Mercat d’antiquaris i brocanters. De 9 a 15h, la Rambla. Organitza: Patronat Municipal de Promoció Econòmica.

CALAFELL / Cafè Filosòfic19h, Museu Casa BarralTema: Entorn la bioètica, a càrrec de Sandra Pouza, llicenciada en filosofia i professora. Màster en Pràctica filosòfica i gestió social. Cada sessió té una durada de 90 minuts. Entrada lliure.

EL VENDRELL / Teatre20.30h, Centre Cultural García Lorca. Actuació de teatre a càrrec de l’Associ-ació de Veïns d’Oasis Park, amb l’obra Un yerno patriota.

EL VENDRELL / Sopar-ball amb música en directe. 20.30h, Asociación Cultural de Extremadura.

BANYERES / Sopar de Dones22h, Bar Cafeteria Sarau.Sopar organitzat pel Col·lectiu de Do-nes El Farcell. A continuació, ball. Cal apuntar-se a la Caixa Agrària fins al 4 de març.

EL VENDRELL / Concert22.30h, Auditori Pau Casals.Jazz a l’Auditori: Big Acoustic Band.Música en estat pur. Entrada: 12 euros.

13 DE MARÇ

LA BISBAL / Senderisme8h, plaça de l’Església.

Senderistes Bisbalencs organitza la segona etapa de la circular de les ermi-tes. (Església Sagrat Cor de les Peces, Església de Sant Bartomeu i Ermita de Sant Antoni d’Albinyana).Inscripció prèvia.

CALAFELL / Nordic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans.

EL VENDRELL / Teatre familiar.12h, Teatre Municipal Àngel Guimerà. Fugits, a càrrec de Forani Teatre. Entrada: 4 euros (amb descompte, 3). Organitza: Patronat Municipal de Serveis Culturals.

EL VENDRELL / Ball19h, La Lira Vendrellenca. Ball de vetlla i pica-pica amb el Duo Dolce Vita. Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

EL VENDRELL / SenderismeAnada a Montserrat per etapes (3a etapa). Itinerari: Torrelavit, Sant Jaume Sesoliveres, Piera i els Hostelets de Pierola. Distància: uns 15 quilòmetres.Organitza: Grup Muntanyenc La Lira Vendrellenca.

15 DE MARÇ

EL VENDRELL / Tertúlies obertes15.15h, L’EINA. Controlem els fills o ensenyem-los a autocontrolar-se?, a càrrec de Joan Bosquet, professor de Filosofia de l’Institut Baix Penedès, format en teràpia breu estratègica. Organitza: Comissió de Famílies del Pla Educatiu d’Entorn del Vendrell.

CALAFELL / Sopar de Dones21h, Hotel l’Antiga de Calafell 1er Sopar de les Dones del municipi, activitat amb motiu del Dia internacional de la Dona. Preu: 15 euros. Els bitllets es podran comprar a la Regidoria de Benestar Social o al mateix hotel. Places limitades.

17 DE MARÇ

EL VENDRELL / Cafè tertúlia15.15h, Escola Pau Casals.Com fer que els nens estudiïn i facin els deures, a càrrec de Fina Ferrer, psicòloga del Centre Proa, Psicologia i Formació del Vendrell.Organitza: Comissió de Famílies del Pla Educatiu d’Entorn del Vendrell.

EL VENDRELL / Conferència18h, Centre cívic L’Estació.Enginyeria aeroespacial: el trans- bordador Buran, a càrrec de Josep Xavier Ruiz, professor de la URV. Organitza: Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

SANT JAUME / Xerrada19.30h, Casa de Cultura. Xerrada d’orientació acadèmica i pro-fessional, I després de l’ESO, què? Organitza: Regidoria de Joventut i Jove Baix Penedès.

EL VENDRELL / Cafè Filosòfic19.30h, Portal del Pardo. Organitza: Amics del Cafè Filosòfic.

18 DE MARÇ

EL VENDRELL / Marató radiofònica9h, Teatre Municipal Àngel Guimerà.

30 anys, 30 hores. Festa del 30è aniversari de Ràdio El Vendrell. Entrada gratuïta.

EL VENDRELL / Inauguració d’exposició19h, Fundació Apel·les Fenosa. Apel·les Fenosa i Coco Chanel. Només visites concertades al tel. 977 15 41 92.

EL VENDRELL / Sopar de la Pau21h, La Lira Vendrellenca. Preu: 10 euros. Organitza: Mans Unides.

EL VENDRELL / Miliuna22h, Portal del Pardo. Neixen Déus o un 10 a la deessa, a càrrec d’Arnau Viladerbó. Organitza: Biblioteca Pública Terra Baixa.

19 DE MARÇ

CALAFELL / Nordic Walking9h, sortida de la plaça Països Catalans.

EL VENDRELL / SenderismeFins al diumenge 20, sortida del Camí de Sant Jaume de l’Ebre. Itinerari: Alfaro, Calahorra i Alcanadre.Distància: 46,4 quilòmetres.Organitza: Grup Muntanyenc La Lira Vendrellenca.

EL VENDRELL / Nascuts per llegir11h, Biblioteca Pública Terra Baixa. Rodona: O de Oh!, a càrrec de Cesc Serrat. Recomanat per a canalla de 8 mesos a 3 anys.

EL VENDRELL / Marató radiofònicaFins a les 15h, Teatre Municipal Àngel Guimerà. Festa del 30è aniversari de Ràdio El Vendrell, 30 anys, 30 hores. Entrada gratuïta.

CUNIT / Jam SessionEspai Jove de Cunit. Jam Session i campionat de Break Dance.A les 17.30h, Torneig de futbolí.

LA BISBAL / Conferència. 19h, Societat Cultural i Recreativa. Xicots de Vilafranca, història de la co-lla, a càrrec de Raimon Rovira i Jaume Plans.

EL VENDRELL / Concert22.30h, Auditori Pau Casals.Jazz a l’Auditori: Pixi Dixi Band. Tot el dixie amb ballarines i cantants.Entrada: 10 euros.

20 DE MARÇ

CALAFELL / Nòrdic Walking9h; sortida: plaça Països Catalans

EL VENDRELL / Sortida familiar 10h. Coneguem el Vendrell, activitat a la granja escola al camí vell de Sant Salvador. Organitza: Comissió de Famílies del Pla Educatiu d’Entorn del Vendrell.

EL VENDRELL / Actes del Dia d’An-

dalusia. 10.30h, Església parroquial i Centro Cultural Andaluz García Lorca. Missa rociera i actuació del Coro Rociero Divina Pastora i delsquadres de ball.

EL VENDRELL / Concert 17.30h, Església Parroquial. Concert de Sant Josep a càrrec del Cor-Orfeó Parroquial.

LA BISBAL DEL PENEDÈS / Música18.30h, Església Parroquial. Concert de Sant Josep a càrrec de la Coral Har-monia. Organitza: Antistiana Màskili.

EL VENDRELL / Ball 19h, La Lira Vendrellenca. Ball de vetlla i pica-pica amb Duo Styl. Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

LLORENÇ DEL PENEDÈS / Els Tres Tombs.

21 DE MARÇ

LLORENÇ / Club de Lectura22h, Bibloteca municipal.En aquesta sessió es comentarà el lli-bre Laia, de Salvador Espriu.

23 DE MARÇ

CALAFELL / Contes i titelles18h, Biblioteca Ventura Gassol.Dragones amb Tio Sapo. Per a majors de 4 anys.

CALAFELL / Xerrada18.30h, Dependències municipals de la platja de Calafell. Xerrada: Mediació familiar, a càrrec del centre de Mediació del Dret Privat de Catalunya. Ponent: Anna Alcaraz.

EL VENDRELL / L’Hora del Conte18h, Biblioteca Pública Terra Baixa. Conte de primavera, a càrrec dels membres del Casal Xic Jimmy Piñol, Pemi Rovirosa i Montse Roig. Per a canalla de 4 a 10 anys.

EL VENDRELL / Vespres Musicals20h, Escola Municipal de Música Pau Casals. Entrada gratuïta.

24 DE MARÇ

EL VENDRELL / Cafè tertúlia15.15h, Escola Teresina Martorell“Els límits: són necessaris per educar?”, a càrrec de Fina Ferrer, psicòloga del Centre Proa, psicologia i Formació del Vendrell.

EL VENDRELL / Conferència18h, Centre cívic L’Estació. “D’on prové l’energia nuclear?”, a càrrec de Ramon Casanovas, professor de la Universitat Rovira i Virgili.

EL VENDRELL / Cinema22h, Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals. Cicle Cinema la Claqueta: La suerte está echada, de Sebastián Borensztein (2005), comèdia argentina d’humor negre.

ACTES DEL CARNAVAL 2011A LES PÀGINES 6 i 7

5

Page 6: ESPIGOL FEBRER 2011

CARNAVAL 2011CARNAVAL 2011 Les obres que s’estan fent al centre

històric de Cunit i a l’estació de tren, han obligat a la Comissió de Carnaval de Cunit a retallar uns cinc-cents metres el recor-regut de la rua de dissabte de Carnaval i la rua infantil. “Aquest any ens veiem obli-gats a adaptar-nos a les circumstàncies, i l’any vinent, quan celebrarem 25 anys, tindrem uns carrers molt millors i més amples i no tindrem problemes de recor-regut”, ha destacat Dani Martínez, presi-dent de la Comissió de Carnaval durant la presentació del Carnaval 2011.

A causa de les obres que ADIF està fent a l’estació de tren, la sortida de la rua de dissabte, dia 5 de març, es farà a l’alçada del monument al Barça, a l’avinguda de la Font. Des d’allà les carrosses i compar-ses ja enfilaran la plaça de la Unió cap al carrer Major i continuaran pel recor-regut habitual, evitant entrar a la plaça Santiago Rusiñol, carrer Empar Nadal i plaça Catalunya, degut a les esmentades obres al centre del poble. Després, en lloc d’entrar pel carrer Puig i Cadafalch, anirà pel carrer del Mar i continuarà pel carrer Joaquim Mir per acabar a l’avinguda de la Font.

També es modifica el recorregut de la rua infantil, que acabarà al pavelló Els Joncs diumenge, dia 6, per la tarda.

La Comissió de Carnaval també ha comunicat als representants dels grups

participants que enguany es limitarà a un el nombre de vehicles que podrà acom-panyar a cada grup, fet que ha comportat algunes queixes, ja que alguns grups entenen que amb un únic vehicle les com-parses no podran escoltar bé la música de la coreografia.

Actes previsL’edició d’enguany ja va començar el

passat mes d’octubre amb l’elecció de la Reina i les Dames que tindran l’honor d’encapçalar la Gran Rua del Carnaval, així com de ser protagonistes de tots els actes carnavalescos. Es tracta de la Reina Arianne Nicolás i les Dames d’honor Mela-ni Gómez i Nerea Climent. A més, al gener va cloure el concurs dels cartells de Car-naval i Carnaval infantil. Els guanyadors han estat, respectivament, el calafellenc Daniel Vizoso i el cunitenc Antonio Arcas.

El proper dissabte, 26 de febrer, se cele-brarà el tradicional Ball de Mantons, el ball de l’elegància, on les dones del municipi i de totes les poblacions veïnes que així ho vulguin llueixen grans mantons, i els seus homes o acompanyants, també ele-gantment vestits, ballen a ritme de reco-negudes orquestres; enguany, l’Orquestra Girasol. A la mitja part es procedeix al gran moment solemne de la nit, amb la coronació de la Reina del Carnaval i les seves Dames d’honor. Al igual que l’any

passat, tots els balls del Carnaval tenen un preu d’entrada de cinc euros, amb una consumició inclosa.

La gran festaLa setmana gran de les festes comença

amb el Dijous Gras, que aquest any cau el 3 de març. Sa Majestat Carnestoltes, que encara no és al poble per manar, ja dicta decrets perquè els seus habitants els facin complir. En aquest dia és obligatori atipar-se, menjar molt i bé i que els es-tabliments i balcons del municipi estiguin ben guarnits, ja que un jurat recorrerà tot el municipi per triar quins es mereixen un premi pel seu esforç.

Divendres, 4 de març, arriba el Ball de la Dona, on elles són les protagonistes. Des de la Comissió del Carnaval enguany han volgut portar la calor del Carnaval de Rio, amb la Festa calenta brasileira, tres nois i dues noies del Brasil, discoteca mòbil, capoeira, lambada... I a la mitja part, una actuació de dos boys. Finalitzant la festa, tots els que vulguin continuar podran mu-llar el melindro amb xocolata desfeta.

I finalment, dissabte 5 de març, arriba el dia gran del Carnaval de Cunit, la Gran Rua de Carnaval de Cunit, amb més de 5.000 persones disfressades, en quasi 70 grups de diferents municipis del Penedès, més de 25.000 visitants com a especta-dors (també disfressats) al llarg dels quasi 2,5 quilòmetres de recorregut. A les 7 de la tarda s’inicia la desfilada encapçalada per Ses Majestats Carnestoltes i la Reina del Carnaval, seguits de la xaranga reial de Son da Rua.

Però no tot es la Gran Rua aquest dia; a mitjanit comença el gran Ball del Carna-val, enguany amb el conjunt de versions La Banda del Puig marcant el ritme. I a la mitja part, l’Iniesta del Crackòvia tindrà l’honor de desvetllar els últims secrets del Carnaval: un n’és el sermó, un document

on Sa Majestat Carnestoltes posa tota la societat civil del municipi en ordre; l’altre en són els guanyadors del concursos (Aparadors, Balcons, Disfresses individu-als, Comparses, Carrosses).

El diumenge, 6 de març, el Carnestoltes se’n recorda dels més menuts i per això els hi munta el seu propi Carnaval, amb cartell propi inclòs, mira com els mimem. Tot començarà a la plaça de la Vila, a 2/4 de 5, quan la Rua portarà tots els menuts cap al pavelló municipal dels Joncs, on hi haurà ball i animació del amb Gil i Ratata-plan, de la Festa dels Supers, i com en-cara són nens i nenes i han de créixer, el Carnestoltes els hi oferirà un berenar.

Tanta festa i disbauxa al final deixen el poble satisfet però cansat, així que el Carnestoltes dóna uns dies de treva fins que el Dimecres de Cendra, el 9 de març, mor, i amb ell s’acaba la festa i comença la Quaresma. El poble de Cunit li ofereix un enterrament d’Estat amb la xaranga Mai Toquem Bé, dones que ploren i la canalla portant sardines en senyal de dol. Tot acabarà amb l’enterrament de la sar-dina i una sardinada popular en honor del Carnestoltes.

Les obres de la part antiga obliguen a retallar el recorregut del Carnaval de CunitCunit espera la participació d’unes 5.000 persones disfressades, en quasi 70 grups d’arreu del Penedès, i més de 25.000 espectadors

5

Page 7: ESPIGOL FEBRER 2011

CARNAVAL 2011CARNAVAL 2011CALAFELL - El Patronat Municipal de

Turisme de Calafell enguany espera que a les dues rues del Carnaval Xurigué hi participin més de 5.000 disfresses. En concret hi participaran 17 comparses i 48 carrosses, la gran majoria provinents d’altres localitats de la comarca i de les comarques veïnes de l’Alt Penedès, el Garraf i el Tarragonès.

La festa de Carnestoltes de Calafell co-mençarà el Dijous Gras, dia 3 de març, a la plaça Catalunya amb una xocolatada i un espectacle infantil mentre s’espera l’arribada del Rei Carnestoltes, que sor-tirà del Mercat municipal. En arribar a l’ajuntament, Sa Majestat Carnestoltes s’apoderarà del govern local i pronunciarà el seu pregó del que ja ha transcendit que carregarà a tort i a dret contra tothom, com és costum en un any electoral.

La festa del Carnaval es traslladarà di-vendres a Segur. Per la tarda hi haurà 1a desfilada de disfres-ses infantils i a les 22.15 hores tindrà lloc el 2n Concurs de Comparses de Segur, que organit-zarà l’Associació de Comerciants i Em-presaris de Segur Centre. L’entrega de premis es farà davant de la disco-teca Lou.

Dissabte per la tarda continuarà el Carnaval infantil

El Carnaval Xurigué de Calafell organitza dues rues d’adults Els comerciants de Segur organitzen el 2n Concurs de Comparses

al pavelló Jaume Vilamajó i a 2/4 de 10 començarà la concentració de les carros-ses i comparses que una hora més tard participaran en la Gran Rua de Carnaval, que com en anys anteriors començarà al passeig marítim de Segur, a l’alçada del port, i acabarà a la platja de Calafell.

El mateix dissabte 5 de març, l’Associa-ció de Comerciants de la platja de Calafell organitza un concurs de drag-queens (a 2/4 de 9 del vespre a la plaçoleta del car-rer Mallorca).

La darrera de les tres jornades del Car-naval Xurigué serà la de diumenge. A les 12 del migdia començarà el Carnaval infantil al pavelló Joan Ortoll. A partir de les 5 de la tarda, al carrer Baix Penedès del poble començaran a concentrar-se les carrosses i comparses inscrites a la Rua de la Disbauxa, que acabarà al car-rer Manuel Benet Ortiz, just al costat de l’estany.

Santa Oliva

Els actes del Carnaval al municipi de Santa Oliva començaran el dissabte 5 de març amb la Festa del Carnaval infantil, que es farà al Centre cívic de les Pedreres a partir de les cinc de la tarda. Hi haurà música animada i berenar per tota la ca-nalla.

El mateix dissabte, a les 2/4 d’11 hi haurà el Ball del Carnaval amb DJ Tito i un concurs de disfresses; l’acte es farà al Local Cultural de Santa Oliva i hi haurà servei de bar. El guanyadors del concurs podran gaudir d’un sopar al Molí de Cal Tof (primer premi); un dinar al Frankfurt La Cova (segon premi) i un lot de productes d’Araceli Esteticien; a més, hi haurà dos pastissos per als accèssits. Els actes els organitza l’Ajuntament amb col·laboració de la Penya Blaugrana i dels patrocinadors que donen els premis. El diumenge 6 de març, a la tarda, hi haurà la Rua infantil, que sortirà del Local Cultural a les 5 de la tarda. En acabar la rua, es donarà de berenar a tota la cana-lla. Aquests actes els organitza l’AMPA La Parellada amb la col·laboració de l’Ajun-tament.

Sant Jaume

El diumenge, 27 de febrer, a la 1 del migdia, s’enceten els actes de Carnaval

al Baix Penedès amb la Rua de Sant Jaume dels Domenys. Enguany s’esperen 20 carrosses i 3 comparses, amb més de 1.500 participants inscrits. La Rua es farà pels carrers del poble, començant i acabant al capdavall del carrer del Mar, a tocar del polígon, on els participants i el públic podran aparcar els seus vehicles, ja que els carrers per on es fa la Rua romandran tallats. El treball guanyador del 4t concurs de cartells de la Rua de Carnaval, amb el que es farà la difusió, ha estat el d’Eugènia Torres.

A més, el dia 6 de març es farà el Car-naval al Papiolet; el 12 de març hi haurà a Sant Jaume el Carnaval infantil i el 13 de març es celebrarà la festa del Carnaval a Lletger.

L’Arboç

A l’Arboç, el Carnaval començarà el diu-menge 6 de març, amb la concentració de carrosses i comparses al camp de futbol municipal, de les 9 a les 11 del matí. A les 12 està prevista la sortida de la Rua, que passarà per diferents carrers de la vila acompanyada del Carnestoltes.

El cap de setmana següent, el dissabte, 12 de març, hi haurà el Ball infantil amb animació, a càrrec del grup De fiesta con Chusa i Tete. L’acte es farà al Local Arbo-sense a les sis de la tarda.

A la Rua del Vendrell s’esperen uns 5.000 participants El Carnaval del Vendrell no para de

créixer. Enguany els organitzadors espe-ren uns 5.000 participants en la Rua, gai-rebé un miler més que l’any passat. Tot i que el nombre oficial dels participants ins-crits és d’uns 4.500, l’experiència mostra que al final sempre s’hi afegeix més gent.

El regidor de Festes, Raül Buira, va destacar en la recent presentació del Carnaval 2011 que “s’espera una de les rues més participatives; els grups venen al Vendrell cada vegada de més lluny però també de les poblacions properes de les que abans no venien”.

De fet, l’Ajuntament enguany ha limitat el nombre dels grups i no ha acceptat cap més inscripció un cop es va arribar a les 40 carrosses i 15 comparses ins-crites (d’aquestes, hi ha 7 carrosses i 6 comparses locals, una d’elles amb més

de 400 participants). A causa d’aquesta decisió s’han quedat fora 15 carrosses, tot i que entre elles no n’hi ha cap de local. Els organitzadors van explicar que volien mantenir la fluïdesa de la rua i evitar que s’allargui massa, cosa que pot resultar molesta sobretot si fa molt de fred.

Els actes començaran com cada any el Dijous Gras, dia 3 de març, a la plaça Vella, on per començar hi haurà una xo-colatada infantil (17.30h) i un espectacle infantil a càrrec de la Companyia Trenca-mandres (18h). L’activitat central, però, serà l’arribada, en un vehicle sorprenent, de Sa Majestat Carnestoltes, que en-guany comptarà amb la col·laboració del músic local Pitxi.

El gran dia de la festa serà divendres, 4 de març: a les 19h comença la concentra-ció de carrosses i comparses a l’avinguda del Camp d’Esports, i a les 20h es preveu l’inici de la Rua.

Entre les novetats del Carnaval vendre-llenc d’enguany cal destacar que el reco-rregut serà una mica diferent (av. Camp d’Esports, av. Baix Penedès, av. Tancat de la Plana, c. Roquetes, c. Sant Jordi, av. Riera de la Bisbal, c. Quatre Fonts, c. Mu-ralla, pl. Nova, c. Cafès, c. Prat de la Riba i la Rambla). Una altra novetat és que tots els grups participants tenen l’obligació de contractar una assegurança de respon-sabilitat civil i portar un extintor al carro. També cal destacar que, a l’acabar la Rua, l’entitat Vitruvis organitza una festa oberta a tothom al pavelló de l’escola Pau Casals.

A més d’aquest programa, organitzat per la nova Comissió de Festes, algunes en-titats vendrellenques, com el Casal Fami-liar, Club d’Esports, La Lira Vendrellenca i associacions de gent gran, organitzen les seves propies activitats.

___________ _______________________________________

6

Page 8: ESPIGOL FEBRER 2011

Avui parlarem sobre els calçots. Al-guns restauradors de la comarca ens han donat els seus consells sobre com fer una bona calçotada clàssica. També coneixerem les formes més modernes per cuinar-los, i a més hem parlat amb alguns dels cultivadors locals, ja que -per si no ho sabíeu-, els calçots del Baix Penedès estan considerats com uns dels millors de Catalunya.

Els millors ingredientsUna veritable institució en el tema de

les calçotades, Renato Garcia, propietari del Restaurant La Diligencia de Cunit -els anys bons solen preparar uns 200.000 calçots per temporada, i en temps de crisi només 150.000- diu que una bona calço-tada, com tot, “s’ha de fer amb carinyo; això vol dir que has de comprar calçots de molt bona qualitat, fer-los amb una bona fl ama, i banyar-los en bona salsa, feta dels ingredients autèntics, sense substi-tutius baratos”.

Fa anys, La Diligència compra els calçots directament a un pagès de Santa Oliva, ja que assegura que els de l’interior de la nostra comarca són d’una qualitat ex-cepcional, superior als que venen d’altres indrets. “Degut al clima que tenim aquí surten molt dolços i tendres. A més, com venen directament del pagès, són frescos i a l’hora de fer-los mantenen tot el sabor”. En quant a la salsa, no ha volgut revelar el secret de la casa, només s’ha limitat a dir: “Nosaltres hi afegim un ingredient vegetal que no el posa ningú i que li dona un gust especial”.

Un altre cuiner reconegut, Baltasar Julià, del Molí de Cal Tof del Vendrell, diu que el secret d’una bona calçotada “és la salsa”, però també que els calçots siguin “de qua-litat, frescos i cuits al seu punt”. Julià as-segura que també cal gaudir d’una bona carn al gust, i per acabar és essencial la crema catalana, “tot acompanyat de bons vins i caves de la comarca, sigui Jané Ventura, Mil·liari o Avgvstvs”.

La cuina modernaSobre els usos del calçot en la cuina

moderna hem parlat amb el xef Miquel Soria, un vilafranquí que en els darrers anys treballava a la Taberna del Passeig a Coma-ruga i que el mes de gener ha obert el seu restaurant al centre del Ven-drell, on, segons ha pogut saber l’Espígol, properament s’espera la visita anònima dels tastadors de la prestigiosa Guia Mi-chelin. Soria, que ofereix “cuina de mercat i de l’autor”, ha treballat en alguns dels restaurant més prestigiosos de Barcelo-na i del País Basc, però després de tota l’experiència acumulada s’ha acabat de fer com a cuiner “durant els llargs hiverns a Coma-ruga, on em vaig dedicar molt a experimentar”.

A Soria li agrada treballar amb els calçots; ja l’any passat, quan va repre-sentar Les Cuines del Vendrell al Forum Gastronòmic de Santiago de Compostela, els va incorporar al seu plat en forma de salsa. Però el seu repertori és bas-tant més ampli: els fa en bunyols (amb gambes i vieira), confi tats, amanits i en tempura (l’arrebosat japonès). També diu que li agrada molt utilitzar-los com si fos una ceba normal, “ja que afegeix un sabor més suau i subtil als saltejats, arrossos, fumets, jo els uso molt”.

Un dels plats més elaborats que ofe-reix és llobaro amb calçots en textures, que inclou calçots confi tats, en crema, i en forma de cruixent. Aquest últim és fa tallant-los a juliana molt fi na i després es fregeixen aquests fi deus en oli fi ns que

O. Clavera

calçots, i no el seu sabor -seguint els cri-teris establerts per la Indicació Geogràfi ca Protegida (IGP)- Jaume comenta que qui els tasta nota el sabor més bó i dolç.

Aquesta exquisidesa es deu a la bona selecció de cebes que fa la pròpia IGP Calçot de Valls, basada en els estudis d’universitats de Barcelona i del Depar-tament d’Agricultura de la Generalitat. Segons Solé, també té molta importància la qualitat de l’aigua, el tipus de terra i el microclima òptim del Montmell, on creixen a més de 400 m d’alçada. “Al ser un cultiu d’hivern, els agrada el fred de la nit en combinació amb la calor i el sol del dia. El creixement lent, causat per la terra franca argilosa, també infl ueix en el sabor,” ex-plica. A més, Solé destaca que “en faig menys de 50.000 i busco la qualitat per sobre de la rendibilitat” diu. I el millor dels calçots: “Compartir-los amb els amics.”

quedin cruixents. Però la forma de menjar calçots que més

li agrada a aquest cuiner és molt senzilla: amanits amb un raig d’oli verge i sal mal-don. “D’aquesta manera s’aprecia tot el seu sabor,” comenta.

Soria també ha destacat que a la cuina “la materia prima és el més important, el cuiner només ha de saber treballar-la”. Els productes, diu, “han de ser de tampo-rada i de màxima qualitat i frescor, ja que aixó es notarà al plat. Hi ha per exemple molta diferencia entre els calçots d’un supermercat que han passat setmanes al magatzem, i entre els de pagès, que són acabats de collir”.

Excel·lent producte localAl Baix Penedès ho tenim fàcil per acon-

seguir el millor del món dels calçots. Hi ha molts agricultors petits que es dediquen a la venda directa. Un d’ells és la botiga Can Farré de l’Arboç, que ven verdura i fruita de collita pròpia. Els seus calçots, que els venen tant crus com ja fets, tenen molta fama, igual que la salsa romescu casolana. “Surten molt dolços perque te-nim la ceba molt bona, amb denominació d’origen de Valls. També la terra i el clima li agrada, a més som pagesos de tota la vida i tenim molta experiencia,” explica el secret dels seus calçots Josep Mont-serrat.

Un altre cultivador destacat que es de-dica a la venda directa és el Jaume Solé de la Joncosa del Montmell, de 35 anys. Des de fa sis anys complementa la pro-

ducció familiar de raïm amb els calçots; en aquests sis anys es va presentar cinc vegades al concurs de cultivadors de calçots de Va-lls, i va guan-yar quatre cops. Tot i que aquest con-curs valora la presència dels

Page 9: ESPIGOL FEBRER 2011

9

BAIX PENEDÈS - A tres mesos de les eleccions municipals de 22 de maig, molts partits ja han fet ofi cials els noms dels seus caps de llista a alguns munici-pis del Baix Penedès.

El PSC aposta per l’experiènciaEn la majoria dels casos, els socialis-

tes estan apostant pels candidats amb més veterania. Al Vendrell, l’assemblea del PSC va escollir de manera unànime com a candidat a l’Alcaldia Martí Car-nicer, que va ser alcalde del Vendrell (1979-1994); diputat al Parlament de Catalunya (1979-1994), i secretari ge-neral d’Economia i Finances de la Ge-neralitat de Catalunya (2003-2010).

A Banyeres, torna a presentar-se com a cap de llista l’actual portaveu del PSC Avelino Menéndez, que ha estat alcalde vint anys (1987-2007) i que, tot i haver guanyat els comicis del 2007, es va quedar en l’oposició degut al pacte entre CiU i ICV.

A l’Arboç, el candidat del PSC escollit amb el vot unànime de l’assemblea de l’agrupació és Joan Sans, actual porta-veu del grup i cap d’oposició. Sans va guanyar els comicis del 2007 però es va quedar a l’oposició degut al pacte entre CiU i ERC. A Bellvei, la candidata socia-lista serà la portaveu del grup municipal i regidora en l’oposició, Núria Güell. Cal recordar que a Calafell, on pot haver-hi rècord de candidatures, el candidat torna a ser l’alcalde Jordi Sánchez i a Cunit, per primer cop, es presenta com a candidata a l’Alcaldia l’actual alcal-dessa Judith Alberich.

En quant als municipis de l’interior de la comarca, els candidats del PSC han estat escollits per l’assemblea de l’agrupació socialista del Baix Penedès interior; així, l’actual alcaldessa Imma Costa encapçalarà la candidatura del Montmell i l’actual alcalde Miquel Martil la de Sant Jaume dels Domenys. A la Bisbal, el candidat del PSC serà Ramon Rovira, que als anys 80 va ser alcalde per CiU, i ara és portaveu del PSC i regidor en l’oposició al consistori bisba-lenc. A Bonastre, la nova candidata del

Alguns partits presenten ja els seus candidats a les eleccions municipals del 22 de maig

PSC serà Maria José Castellanos.

Altres partitsPocs partits més han confi rmat els

seus candidats fi ns ara. En quant a Con-vergencia i Unió, a Banyeres va ser es-collida per unanimitat l’actual alcaldes-sa Núria Figueras Tuset com a cap de llista de CiU pel municipi. A Bellvei torna a presentar-se el veterà Josep Fonts -tot i que encara no s’ha fet ofi cial la seva candidatura- que ja porta 24 anys com a alcalde. A Albinyana es torna presentar Quim Nin, alcalde des de 1999 i actu-alment també delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, que ha estat escollit per l’assemblea local de CiU per unanimitat. A Calafell, torna a presentar-se l’exalcalde Joan Olivella i a Cunit ho torna a fer Montserrat Carreras.

En quant a Esquerra Republicana de Catalunya és sabut que a Calafell el candidat serà Lluis Sant i que a Cunit repeteix Ivan Faccia. Encara no s’ha confi rmat que a la Bisbal es torni a pre-sentar Josep Maria Puigibet.

Plataforma per Catalunya (PxC) torna a presentar-se al Vendrell amb el regidor August Armengol; a més, es presenta a Santa Oliva amb la jove Judit Gallardo; a l’Arboç amb Manuel Gutiérrez Mesa, i a Bellvei l’assemblea d’afi liats ha es-collit per unanimitat a Manuel Muñoz Garrido com a cap de llista i a Mercedes Muñoz Romano com a número dos. Al-guns exmembres de PxC formaran part de la candidatura Via Democràtica, que a Calafell tindrà a Myriam Muñoz com a cap de llista.

En quant al Vendrell, la CUP (Can-didatura d’Unitat Popular) ha fet ofi cial que Ruben Suan torna ser el seu candi-dat per segona vegada.

Entre les candidatures probables però encara no confi rmades, cal destacar la de Juanjo Espina, ex president del Cen-tre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell, que probablement serà candidat inde-pendent, i al músic Jimmy Pinyol dels Lax’n Busto com a candidat d’ERC al Vendrell. Tot apunta que Felipe Ramírez serà el candidat del Partit Popular.

EL VENDRELL – A mitjans de febrer es va presentar el projecte Treball i formació del Pla Comarcal de Joventut del Baix Penedès, que inclou formació per a l’ocupació i l’orientació laboral i acadèmica dels joves de la comarca. La presentació va anar a càrrec de M. Jesús Sequera, consellera comarcal de Joventut; Marta Alfonsea, directora de l’Escola Forca, i tècnics de Joventut del Consell Comarcal.

Pel que fa a la formació per l’ocupa-ció, es realitza en el sector del lleure, ja que hi ha una gran demanda tant per a formació bàsica com continuada. La formació programada per al 2011 serà impartida per l’Escola Forca i organitza-da de forma conjunta entre Jove Baix Penedès, l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal del Baix Penedès i l’ajuntament que en cada cas acull la formació.

Durant el 2011 s’ha programat un curs de socorrisme i primers auxilis en el món del lleure a Sant Jaume dels Domenys (març); cursos de monitors de menjador escolar a l’Arboç (març) i a Banyeres del Penedès (maig); cursos de monitors d’educació en el lleure a Sant Jaume dels Domenys (primavera) i a Calafell (tardor); un curs de directors d’educació en el lleure a Calafell (primavera). Els

Es presenta el projecte Formació i Treball del Pla Comarcal de Joventut del Baix Penedès

monogràfi cs es faran a Cunit (tardor); els de monitors de transport escolar a l’Arboç (abril); el de pre-monitors d’educació en el lleure a Cunit (maig); la jornada sobre normativa d’activitats de lleure es farà Cunit (juny), i els tallers d’educació en el lleure (tardor).

Pel que fa a orientació laboral i aca-dèmica, se seguiran organitzant les xer-rades informatives I després de l’ESO què?, adreçades a pares i alumnes de tercer i quart d’ESO, per tal de donar a conèixer les opcions formatives i labo-rals amb el graduat en ESO o sense. Aquest és el cinquè any que s’oferei-xen aquestes xerrades impartides per Educaweb i organitzades per Jove Baix Penedès, l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal i els ajuntaments. Aquest trimestre es faran a Llorenç del Penedès (2 de març), Cunit (15 de març, Sant Jaume dels Domenys (17 de març) i l’Arboç (18 de març).

BAIX PENEDÈS - L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha estrenat la seva nova pàgina que es troba dins el portal de la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: http://cultura.gencat.cat/arxius/acbp. Presenta diversos enllaços relacionats amb el món dels arxius catalans, i mostra les dades generals de l’Arxiu, com per exemple la seva cronologia -que abraça des del segle XIV fi ns a l’actualitat- i el quadre de fons de la documentació custodia-da. També hi ha una agenda d’activitats i informació sobre el Servei Didàctic ques’ofereix als estudiants d’ensenyament secundari de la comarca per potenciar els treballs de recerca a partir de l’estudi de les fonts primàries.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès estrena web

EL VENDRELL - El dia 15 de febrer es va celebrar al municipi de Banyeres del Penedès el Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Baix Penedès. El Consell, presidit per Jordi Sánchez, va acordar demanar a la Diputació de Tarragona una modifi cació de les bases que regeixen la renovació de préstecs, a fi que els ajuntaments obtinguin faci-litats fi nanceres. També es van acordar de demanar a la Delegació del Govern espanyol que s’ampliï el nombre de municipis de la comarca on es pugui expedir el DNI.

El representant de l’empresa Saint Gobain Cristalería SL de l’Arboç, Ig-nacio Macho, va informar els alcaldes sobre el nou fi ltre que s’ha instal·lat a la xemeneia de l’empresa amb l’objectiu d’aconseguir una signifi cativa reducció de les emissions d’òxid de nitrògen. Aquest fi ltre, molt avançat tecnològica-ment dins l’àmbit internacional, és l’únic existent en aquests moments a l’Estat espanyol, segons va explicar el cap de Control de Qualitat de l’empresa.

El conseller comarcal Lluís Inglada va

El Consell d’Alcaldes demana a la Diputació que faciliti la renovació de préstecs als ajuntaments

presentar als alcaldes el nou delegat de Residus Sòlids Urbans al Baix Penedès, Isidor Galiano. El representant de l’em-presa ECOBP, Ramon Alins,va informar els alcaldes de la necessitat de fer un estudi sobre com es podrien reduir els costos del sistema de recollida de re-sidus.

Un altre convidat al Consell va ser el pintor vendrellenc Joan Descals, que va presentar als alcaldes el nou treball del grup d’artistes baixpenedesencs, Poliédric, basat en la interpretació multi-disciplinar de les Cançons de la roda del temps, de Salvador Espriu. Ara, el pro-jecte s’està exposant de forma itinerant als municipis de la comarca.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA

Page 10: ESPIGOL FEBRER 2011

10 L’ESPÍGOL ACTUALITAT EL VENDRELL

EL VENDRELL – Els representants dels Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell, Marta Mercader i Josep Miquel Beltran, han presentat ara fa poc la memòria del 2010. Durant aquest any s’han portat a terme 8.356 intervenci-ons, fet que representa un creixement d’un 20% respecte a l’any anterior. Des del 2007 s’ha acumulat un creixement del 112%.

Segons han destacat Beltran i Merca-der, durant el 2010 tres factors han estat crucials per a l’atenció del servei: la crisi econòmica i l’aplicació tant de la Llei de dependènciacom de la nova Llei de ser-veis socials, que determina el nombre de professionals que són necessaris per oferir uns serveis de qualitat a la ciutadania.

En quant a la crisi, van comentar que “ha desbordat totes les previsions de creixement”. Els Serveis Socials van atendre l’any passat 880 famílies, la majoria perquè tenien deutes que no podien pagar en haver-se quedat sense feina.

Els problemes relacionats amb as-pectes econòmics -consultes de famíli-es que tenen ingressos insufi cients per fer front a les despeses de la llar- han sofert, amb 670 casos atesos, un crei-xement del 31% respecte l’any passat

Al Vendrell es produeix un augment “mai vist” de persones que necessiten ajut per sobreviure

i un increment del 230% respecte el 2007.

En quant a les difi cultats laborals, hi ha un increment del 66% respecte l’any anterior (620 casos atesos, enfront dels 378 del 2009, amb un creixement del 198% respecte l’any 2007). Des dels Serveis Socials han destacat com el factor més preocupant “ la gran quanti-tat d’usuaris que no treballen i no reben cap tipus de prestació”.

Un fet especialment preocupant és el creixement “mai vist anteriorment” de la demanda de la Renda Mínima d’Inser-ció (RMI), un ajut a les persones que no disposen dels mitjans econòmics sufi cients per viure. Al Vendrell van rebre aquest ajut existencial 155 per-sones durant el 2010, i només 62 l’any 2009. Es tracta d’un augment del 150% respecte l’any anterior -i de moment aquesta tendència es manté- i d’un 715% respecte al 2008.

L’any passat, el nombre de pro-fessionals dels Serveis Socials del Vendrell es va augmentar en 10 tècnics (un creixement del 66,66%) i, a tra-vés de subvencions, s´hi van afegir 2tècnics d’atenció a les famílies bene-fi ciàries de la RIM, 3 tècnics d’atenció domiciliària i 2 integradors socials per atendre l’adolescència.

EL VENDRELL - La regidora de Pro-moció Econòmica del Vendrell, Àngels Turdiu, i el regidor de Medi Ambient, Jaume Domingo, van presentar a princi-pis de mes als representants de les as-sociacions de comerciants del Vendrell els nous projectes que es posaran en marxa al municipi per donar una em-penta a comerç.

La Regidoria de Promoció Econò-mica, amb el suport del Pla de Barris, editarà un tríptic de bones pràctiques per tal que tots els comerciants tinguin a l’abast la informació indispensable sobre les diverses normatives existents en matèria de comerç dictades per la Generalitat.

Una altra iniciativa serà la campanya dels carrets de compra al nucli antic. Es tracta de fer una campanya conjunta amb els 9 municipis de Catalunya que

L’Ajuntament del Vendrell presenta nous projectes per donar una empenta al comerç

tenen Pla de Barris al nucli antic i que s’hi han volgut adherir. Consistirà en la distribució al Vendrell de 150 carrets de compra entre els clients de les botigues del nucli antic.

Donar millor imatgeIgualment, al nucli antic s’hi posarà

senyalització direccional per a vianants amb l’objectiu de millorar la imatge ur-bana, identifi car l’eix comercial i donar a conèixer els equipaments culturals i institucionals. En la mateixa línia, s’ac-tualitzaran els 12 plafons lluminosos d’informació de la guia de carrers que hi ha al municipi i s’instal·laran 7 plafons d’informació per penjar-hi cartells d’ac-tes puntuals. Així s’evita que es pengin en les senyals, els fanals, les façanes, ja que dóna una imatge molt deteriora-da de la zona.

EL VENDRELL - L’Ajuntament del Vendrell enguany encara no ha cele-brat cap sessió plenària i des del Grup Municipal Socialista han criticat aquest fet. Els socialistes consideren que “la no convocatòria de plens és una mos-tra més de la deriva de l’alcalde, Benet Jané”. El PSC també ha recordat que “en els últims set mesos només s’han celebrat dos plens ordinaris” i ha acu-sat el govern convergent de “manca d’un projecte pel futur de la vila” i de la “incapacitat per donar respostes a

El PSC del Vendrell critica l’alcalde Jané pels pocs plens les preocupacions dels ciutadans”.Els regidors socialistes també han recordat que a l’inici de mandat el Ple va fi xar la periodicitat mensual de les sessions ordinàries excepte a l’agost.

Per part del govern convergent, en un principi volia respondre a aquesta crítica amb una declaració a la premsa, però el dijous dia 24 va decidir convocar un ple extraordinari per a l’últim dia de febrer, dilluns 28, que se celebrarà a les 2/4 de 10 del matí i servirà per aprovar defi nitivament les ordenances fi scals.

EL VENDRELL - El Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) del Vendrell, que engloba uns 600 comerços i indústries, va celebrar el 17 de febrer una assemblea extraordi-nària amb l’objectiu de rellevar la junta directiva del president Juanjo Espina. Com no es va presentar cap candidat a ocupar la presidència -per primera vegada en més de 60 anys d’història- es va acordar que un grup de socis intentarà buscar una nova junta directiva. Espina, president en funcions des del 20 de gener, continuarà essent present d’aquesta forma fi ns que l’entitat en tingui un nou.

El CIT, sense candidat a la presidència

EL VENDRELL - El regidor de Festes del Vendrell, Raül Buira, va presentar el dia 22 de febrer la renovada Comissió de Festes del 2011, que ja està treba-llant des de principi d’any, reunint-se cada setmana. La nova Comissió de Festes està formada per Salva Ferrer, Marc Rodero, Dani Montalbán, Adelio Sánchez, Vicki Rebollo, Míriam García, Rafel Claramunt, Albert Fabré i Eva Couso.

Buira va destacar que tot i la forta re-tallada del pressupost d’enguany -no la va especifi car en xifres- no s’ha volgut

Es presenta la nova Comissió de Festes del Vendrellsuspendre cap festa. “Per això la Co-missió ha de posar-hi molta imaginació i buscar solucions innovadores, ja que es troben en un dels pitjors anys en quant als pressupostos”.

EL VENDRELL - La 25à Xatonada Popular del Vendrell, que es va cele-brar a principis de mes, va repartir unes 3.000 racions de xató entre els visitants. El Concurs de Mestres Xatonaires va obtenir més participació que mai, amb 50 candidats del Vendrell, Albinyana, Tarragona, Segur de Calafell, Sant Jaume, Santa Oliva i Avinyó Nou.

Els premis se’ls van endur els vendre-llencs Josep Miró (1r), Jesús Trayner (2n), Eva Rebolló (3a), Jordi Urgell (4t), Margarita Camarero (5a) i Joan Anton Álvaro (6è).

EL VENDRELL - En la Festa dels Tres Tombs que es va celebrar al Vendrell el dia 13 de febrer, van participar una cin-quantena de carruatges i una trentena de cavalls de muntura d’arreu de la co-marca i també de Vilanova i poblacions més allunyades, com Valls i Reus.

EL VENDRELL - L’any passat es va tenir constància al Vendrell de 25 casos de violència masclista. Tres d’aquestes dones, que van ser ateses l’àrea municipal dels Serveis Socials, van passar una temporada al pis d’acollida del municipi.

Violència masclista al Vendrell

EL VENDRELL - Ara fa poc s’ha en-derrocat part d’una casa del Vendrell, ubicada entre el número 15 del carrer Àngel Guimerà i 16 del carrer Progrés, per poder alinear la plaça Pep Jai com estableix el Pla General vigent. Les obres han estat executades en el marc del projecte del Pla de Barris, amb l’ob-jectiu de millorar l’accés a la plaça Pep Jai i la seva zona comercial.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 11: ESPIGOL FEBRER 2011

11

ALBINYANA - El grup municipal so-cialista d’Albinyana ha criticat a mitjan febrer, a traves d’un comunicat, “la política erràtica de l’equip de govern de l’Ajuntament en matèria de subvencions municipals.” Els socialistes demanen que l’equip de govern convergent ex-pliqui quins criteris aplica per atorgar o retallar les subvencions municipals, tot i que destaca que entén que en aquest moment de crisi cal aplicar mesures d’estalvi.

La portaveu del PSC, Maria Jesús Sequera, ha destacat que s’ha eliminat la subvenció de 1.200 euros per a la

El PSC d’Albinyana denuncia la política de subvencions de l’actual govern municipal

ALBINYANA / SANTA OLIVA - Els pressupostos municipals escurçats d’enguany han obligat alguns organitzadors de festes populars a suspendre actes, degut a la manca de finançament dels ajuntaments. Així, el Grup Albinyanenc Gastronòmic (GAG) no ha pogut celebrar la 4a Xatonada rural d’Albinyana, tot i que “el pressu-post d’enguany rondava els 1.200 euros, una xifra força modesta comparada amb la resta de xatonades que s’organitzen a casa nostra”, segons ha dit el president de l’entitat, Ferran Barri. La festa albinyanenca no és l’única que s’ha suspés degut a la crisi, ja que també el municipi de Santa Oliva s’ha quedat aquest febrer sense la tradicional Festa dels Tres Tombs per falta del finançament, tot i que l’acte ja constava en el calendari de la Federació dels Tres Tombs.

Se suspenen la Xatonada rural d’Albinyana i la Festa dels Tres Tombs de Santa Oliva

BELLVEI - El ple de l’Ajuntament de Bellvei va aprovar a principis de febrer el pressupost municipal per a aquest any 2011, que és de 2.230.466 euros, i que destina una part important a des-peses socials. L’alcalde Josep Fonts va explicar que “és un pressupost de contenció, que respon al moment eco-nòmic actual, tenint en compte que cap dels ingressos provinents d’impostos, taxes o preus públics locals, han sofert cap increment respecte a l’exercici del 2010”. El pressupost es va aprovar amb els vots favorables de CiU i PP i les abs-tencions del PSC i l’Entesa.

Pel que fa a les inversions, les més importants seran l’arranjament de l’avinguda Nostra Senyora de l’As-sumpció i la pavimentació del carrer Lluís Companys. A més, des de l’equip de govern convergent destaquen que “es dediquen importants partides a ajuts socials, beques i menjador escolar, i es

Bellvei aprova un pressupost municipal de contenció mantenen les destinades a subvencions a diferents entitats culturals i esportives del municipi i la celebració de festes locals”. El camp de golf del castell

En el mateix ple també es va aprovar inicialment l’expedient de Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries del Planejament per al desenvolupament del Sector 17 i remodelació de l’entorn del Castell de la Muga. L’alcalde Josep Fonts es va mostrar molt satisfet de po-der donar aquest pas endavant, ja que “aquest és un tema que treballem des de fa deu anys”. Fonts també va desta-car que aquest projecte, que comprèn la recuperació de l’entorn del Castell de la Muga i la construcció d’un camp de golf, “és molt important per a Bellvei i els seus veïns, ja que aportarà ocupa-ció, serà un atractiu turístic i acostarà la urbanització Baronia del Mar al municipi de Bellvei”.

xatonada popular i una subvenció de 1.500 euros a l’escola Joan Perucho “tot i que des de l’Ajuntament encara deuen la subvenció del curs passat, explicant que ja paguen prou d’electri-citat, calefacció, neteja o conserge”. Per altra banda, destaquen els socialistes, “s’atorga una subvenció de 4.500 euros a l’Associació dels Tres Tombs” tot i que, segons asseguren, “l’organització dels Tres Tombs comporta una despesa addicional a l’Ajuntament d’uns 10.000 euros per als treballs preliminars, la compra d’obsequis als participants, ne-teja i lloguer de megafonia.”

SANT JAUME - El dia 14 de febrer, i a petició del grup municipal de CiU en l’oposició, es va celebrar a Sant Jaume dels Domenys un ple extraordi-nari de l’Ajuntament, per proposar que es suspenguin les obres del nou camp de futbol a la zona verda de l’Arquet 2 perquè els convergents consideren que aquest projecte, que formava part de les subvencions del govern central del 2008, no s’ajusta a la normativa urba-nística vigent. L’equip de govern format per ERC i PSC va rebutjar aquesta pro-posta i va assegurar que tant els tècnics

LA BISBAL - Un militant de la PSC de la Bisbal, Jose María Cuadros Sánchez, ha denunciat als mitjans de comunica-ció la manera poc democràtica del PSC del Baix Penedès Interior d’escollir els seus caps de llistes per a les properes eleccions de maig en quatre municipis de l’interior de la comarca: la Bisbal, la Joncosa, Masllorenç i Bonastre.

Cuadros, que va presentar la seva candidatura a la Bisbal del Penedès, acusa l’executiva del PSC de l’interior de la comarca, “encapçalada per Miquel Martil i Imma Costa”, de ignorar les peticions dels militants bisbalencs per realitzar una votació per municipis, i en el cas de la Bisbal, d’haver “imposat la

EL VENDRELL / ALBINYANA - A finals de febrer han començat els semi-naris de la quarta edició del cicle Fem empresa al Vendrell, que inclou catorze cursos i tallers de formació. D’aquests, la majoria es faran a L’Eina Espai Em-presarial del Vendrell, però dos es du-ran a terme al municipi d’Albinyana, ja que els ajuntaments dels dos municipis han sumat esforços per disminuir la situació d’atur actual amb aquesta ac-tivitat conjunta.

L’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, va explicar, després de la signatura del contracte al Vendrell, que ha trobat un bon aliat per fer front a les neces-sitats que té un municipi petit, com és Albinyana, i ha manifestat la voluntat de continuar sumant esforços i aprofi-tar la gran experiència de l’Ajuntament del Vendrell amb l’objectiu de superar el més aviat possible la difícil situació

El Vendrell i Albinyana sumen esforços en la formació d’aturats

econòmica actual. Benet Jané, per la seva part, ha remarcat que aquesta col·-laboració podria ser un exemple per a altres institucions a l’hora d’unir forces i fer més rendibles els escassos recur-sos, per generar més activitat empresa-rial i disminuir l’atur.

Els cursos que es faran a Albinyana s’adrecen a persones que es troben en procés de recerca activa i a per-sones que vulguin conèixer les habi-litats i les actituds que resulten clau per tenir èxit en el món laboral. En quant als cursos que es faran a L’Eina Espai Empresarial del Vendrell, es pre-sentaran noves propostes adreçades tant a empreses que vulguin engegar processos de millora, com a emprene-dors que vulguin avaluar i desenvolupar les seves idees de negoci. Totes les sessions són gratuïtes, però es demana una inscripció prèvia.

L’equip de govern de Sant Jaume rebutja suspendre les obres del camp de futbol

municipals com els Serveis Territorials d’Urbanisme a Tarragona, a més d’un jutjat, han dit que la zona triada “té la condició” per acollir equipaments espor-tius, i que per això el projecte s’ajusta a la normativa vigent.

El projecte, que des del principi ha aixecat molta polèmica al municipi, con-tinua sent el principal punt de la disputa entre el govern municipal i l’oposició. També durant el ple i les posteriors no-tes de premsa, les dues parts han tornat defensar cadascú la seva postura amb els arguments ja coneguts.

candidatura del regidor Ramon Rovira, tot i que aquest només va obtenir el 20% de suport de la militància bisba-lenca”. Segons el propi Cuadros, va ser ell qui va rebre el 80% de suport de la militància socialista d’aquest municipi.

A més, assegura que “l’executiva va imposar el seu criteri de votar úni-cament una llista de quatre caps de llista, fent impossible el consens o el diàleg.” Cuadros també assegura que en el cas de la Bisbal “l’executiva no va voler en cap moment consensuar el cap de llista tot i les peticions dels militants bisbalencs”. Aquests, segons recorda, formen gairebé la meitat de la militància del PSC del Baix Penedès Interior.

Polèmica a la Bisbal sobre el cap de llista del PSC

LLORENÇ DEL PENEDÈS - El ple de l’Ajuntament de Llorenç va aprovar el dia 21 de febrer, de manera provi-sional, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), amb els vots a favor de l’equip de govern de CiU i els vots en contra del PSC.

Ara aquest queda pendent de l’apro-vació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona.

Recordem que el planejament urba-nístic de Llorenç s’arrossega des de l’anterior legislatura (2003-2007); la proposta de l’anterior equip de govern socialista, que no va arribar a ser apro-var de manera definitiva, va crear molta oposició dels veïns, organitzats en la Plataforma Aturem el POUM, degut a un creixement previst que una part dels veïns va considerar exagerat.

Per a l’actual equip de govern conver-gent, la revisió del POUM va ser una de les peces claus de la seva legislatura; tot i això no va ser fins el maig del 2009 que van poder aprovar de forma inicial la nova versió del document, amb un creixement més reduït i més zones ver-des previstes, tot i que també aquesta nova versió va incloure diversos punts polèmics.

Ara, amb l’aprovació provisional duta a terme a tres mesos d’acabar-se la le-gislatura, des de l’equip de govern con-vergent recorden que l’elaboració del nou POUM “ha estat un llarg procés que ha hagut de superar moltes dificultats per tal de modificar convenis signats per l’anterior govern” format pel PSC amb el suport de 2 regidors escindits de CiU i 1 regidor d’ERC”. A més, l’equip de govern destaca que “finalment s’ha pogut modificar de dalt a baix l’anterior proposta tot adaptant-la a la voluntat expressada a les urnes en les eleccions municipals del 2007”.

L’Ajuntament de Llorenç aprova provisionalment el POUM que preveu “el creixement natural” del municipi

Mil habitatges menysSegons informa l’Ajuntament, l’actu-

al proposta preveu uns mil habitatges menys que l’anterior, elimina del tot algunes de les noves zones de creixe-ment (Parc del Canet, 146 habitatges; Parc fluvial, 186 habitatges; Garbí, 28 habitatges, i Granja Montserrat, 133 habitatges) i en redueix la quantitat (L’Estrella, de 432 a 245 habitatges). El nou POUM també regula a la baixa el creixement permès al nucli antic (es manté la planta baixa més 2 plantes pis) i es controla el nombre d’habitatges per parcel·la (2 habitatges per parcel·la estàndard).

A més, l’equip de govern convergent informa en una nota de premsa que el nou POUM “renuncia a obtenir equipa-ments de dubtosa utilitat per al municipi i amb un elevadíssim cost de restaura-ció i manteniment”, referint-se al Castell i la masia de l’Estrella (en la foto).

L’actual equip de govern defensa que “s’ha de preveure únicament el creixe-ment necessari pel creixement natural del municipi i dels nouvinguts que s’hi vulguin integrar paulatinament però sense creixements desmesurats que a la llarga comporten molts problemes de tipus social”.

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

L’ARBOÇ - La Policia Local de l’Ar-boç van impedir a principis de febrer un intent de robatori en una empresa ubicada al polígon del Foix. Els agents van acudir al lloc dels fets alertats per una trucada dels Mossos d’Esquadra del Vendrell. La seva rapidesa va evitar el robatori, ja que segons fonts policials els lladres es trobaven en la nau del costat. Els agents van localitzar un forat

La Policia Local de l’Arboç impedeix dos robatoris tipus butró. Els lladres, en adonar-se de la presència dels agents van desistir del robatori i van marxar del lloc sense em-portar-se res.

Un dia després, en el mateix polígon, es va produir una altra temptativa de ro-batori i de nou la diligència dels agents en rebre la trucada del vigilant va im-pedir que es pogués portar a terme el robatori.

Page 12: ESPIGOL FEBRER 2011

12

SANT JAUME DELS DOMENYS - L’Ajun-tament de Sant Jaume ha fet aquest febrer un acte d’homenatge a la veïna de la Torre-gassa, Mercè Bartra Carbó, que enguany fa 100 anys.

L’ARBOÇ - Gràcies a una subvenció de 200.000 euros provinent del Ministeri de Cultura del govern espanyol, l’Ajun-tament de l’Arboç podrà tirar endavant una nova fase del Centre polivalent si-tuat a la cruïlla dels carrers de la Boleda i Nord. Concretament, es faran els tan-caments exteriors i s’habilitaran quatre aules de l’Escola de Música Tradicional del Penedès. Segons l’Ajuntament, les obres podrien estar acabades a finals d’any.

Actualment està en servei la planta semisubterrània d’aquest equipament, que es fa servir com a magatzem de la brigada municipal i de les entitats de la vila. També està acabada la pista multi-

L’Ajuntament de l’Arboç tirarà endavant una nova fase del Centre polivalent

L’ARBOÇ - La colla castellera Mi-nyons de l’Arboç va celebrar a principis de febrer l’assemblea general ordinària on es van aprovar les actes de les as-semblees anteriors, el balanç econòmic de l’any 2010, i la reestructuració de les juntes tècnica i administrativa, entre d’altres.

El president, Jaume Ventura, va destacar entre els objectius de l’entitat durant aquesta temporada promoure la figura del soci protector amb l’objectiu d’assolir alguns ingressos més, dotar de contingut la recent estrenada pàgina web dels Minyons i promoure una modi-ficació dels estatuts.

El tresorer, Laureà Inglada va explicar

Els Minyons tenen l’economia sanejada

funcional exterior. Un cop acabat, serà el Centre cultural i social de l’Arboç, ja que, a més del magatzem municipal i l’Escola de Música, acollirà un auditori per a 350 espectadors, teatre i sala de ball, una sala polivalent per a activitats lúdiques i culturals amb capacitat per a 1.000 persones

que l’entitat manté una economia sane-jada però força afectada per la crisi, ja que cal negociar molt més les actuaci-ons amb les institucions públiques que els contracten.

El cap de colla, Josep M. Vera, va agrair tothom l’esforç de la passada temporada, que, tot i ser de transició pel que fa a la gestió de la tècnica de l’en-titat, en l’última actuació, el novembre a Vilanova i la Geltrú, es va estar a punt d’assolir el primer castell de vuit. També es va mostrar feliç per la incorporació de força castelleres i castellers molt jo-ves a la junta tècnica, la qual cosa dona garanties de futur i èxit a la colla.

LA BISBAL DEL PENEDÈS - La secció local de CiU de la Bisbal ha informat que ja funciona el seu nou blog http://infociubisbalpenedes.blogspot,com/, on els convergents han publicat recent-ment unes fotos-denúncia de la deixadesa en els urbanitzacions de l’Esplai, Santa Cristina i la Miralba.

Nou blog de CiU de la Bisbal

EL MONTMELL - L’Ajuntament del Montmell, conjuntament amb la parròquia de la Joncosa ha posat en marxa el Banc d’Aliments, un programa d’ajuda social que permet accedir a un lot d’aliments bàsics a aquelles persones empadronades al municipi que no tinguin cobertes les necessitats bàsiques. Les persones que necessitin aquest ajut s’han de posar en contacte amb els serveis socials de l’Ajun-tament.

Al Montmell es crea un banc d’aliments

L’ARBOÇ - L’Ajuntament de l’Arboç ha recuperat tres fonts històriques del municipi, la Font de Beu i tapa, la Font Sana i la Font del Marquès, que, com a conseqüència del pas dels anys i l’abandonament, havien quedat sepul-tades enmig dels camps i la muntanya. A més, s’ha localitzat una quarta font, la del Pont de Ferro.

Els treballs d’arranjament dels camins d’accés i el desbrossament i neteja dels voltants de les fonts van anar a càrrec del Ventall, gràcies a un Pla d’Ocupació de la Diputació i La Caixa. Ara l’Ajunta-

Recuperades tres fonts històriques a l’Arboçment vol crear unes rutes entre les fonts per poder donar a conèixer aquest patri-moni històric.

L’ARBOÇ - El conegut arbocenc Manuel Motos Romero va morir diven-dres, dia 27 de gener, als 66 anys. Vin-culat al Club de Futbol L’Arboç des de la seva creació ara fa més de 40 anys, “en Manuel era una persona leal, constant, creativa, compromesa amb una tasca totalment altruista i sempre amb l’ob-jectiu de millorar el mòn de l’esport a la vila”, segons han destacat els represen-tants del club. Romero, que actualment hi ocupaba el càrrec de vicepresident, també va ser regidor de l’Ajuntament de l’Arboç entre el 1981 i el 1983.

Mor als 66 anys Manuel Motos Romero, vicepresident del Club de Futbol L’Arboç

BELLVEI - Reutilitzem, una iniciativa ciutadana que s’ha posat en marxa ara fa poc a Bellvei, té com a objectiu l’apro-fitament dels recursos. Es vol donar una segona vida als objectes els propietaris dels quals ja no els necessiten i volen llençar-los tot i que estan en bon estat. El programa, que compta amb la col·-laboració de l’Ajuntament i de Bellvei Ràdio està plantejat en dos sentits: d’una banda, els ciutadans poden oferir

Es posa en marxa a Bellvei una iniciativa per aprofitar objectes útils però en desús

alguna cosa que no necessiten, o bé poden sol·licitar si algú té allò de sego-na mà que està buscant. Al Centre cívic hi ha una cartellera on es pengen totes les ofertes i demandes. A més, Bellvei Ràdio emet diàriament unes falques anunciant el material que els ciutadans han ofert en els darrers dies. Per apor-tar o demanar coses, només cal omplir una butlleta que s’ha enviat a tots els domicilis i portar-la al Centre cívic.

BELLVEI - El dia 21 de febrer es van iniciar a Bellvei les obres de l’avinguda de Nostra Senyora de l’Assumpció, en-tre el carrer d’Antoni Suau i el carrer de Jaume Palau. Els treballs consistiran en l’ampliació de les voreres, la pavimen-tació del carrer i la implantació i substi-tució d’infrastructures necessàries, com la xarxa d’abastament d’aigua, clave-gueram, xarxa de baixa tensió, xarxa de telecomunicacions i enllumenat públic.

Les obres tenen un pressupost de 379.000 euros, dels quals l’Ajuntament n’ha rebut 141.000 del Ministeri de Fo-ment al cedir-li la titularitat del tram de la carretera N-340 comprès entre els carrers Jaume Armajach i Antoni Suau.

Fins que no estigui feta la circumval·-lació de Bellvei, l’avinguda Nostra Senyora de l’Assumpció serà de dos

A Bellvei comencen les obres a l’avinguda de Nostra Senyora de l’Assumpció

sentits de circulació i, en ampliar les voreres, no s’hi podrà aparcar. Per això, l’alcalde ha explicat que “tothom dispo-sa d’un aparcament a la zona esportiva amb capacitat per a 60 vehicles”. Més endavant, l’avinguda passarà a ser d’un sol sentit de circulació i, per tant, es po-drà aparcar a una banda.

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

BARCELONA – El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul·la la llicència per a una planta de runa al municipi de Sant Jaume, ator-gada per la Junta de Govern Local i validada per l’anterior govern municipal convergent uns dies abans de les elec-cions municipals del 2007. L’empresa Reciclatges Penedès, SL, que va obrir

Es declara nul·la la llicència per a una planta de runa a Sant Jaume dels Domenys

la planta l’any 2008, es queda així sen-se permís per a la seva activitat. Els denunciants, sis veïns del barri de Lli-gamosques que viuen a uns 200 metres de les instal·lacions, primer van perdre el cas a l’Audiencia de Tarragona, però després de presentar el recurs al Tribu-nal Superior, ara es mostren molt satis-fets amb aquesta sentència ferma.

L’ARBOÇ - L’Ajuntament de l’Arboç va aprovar per unanimitat, en el ple de fe-brer, una moció d’ERC a favor del canvi de la legislació vigent en els casos en els quals els propietaris d’immobles hipotecats no poden fer front als pagaments. El que es demana és que els bancs no puguin demanar el deute hipotecari pendent després d’embargar l’habitatge.

L’Ajuntament de l’Arboç aprova una moció sobre el deute hipotecari

_________________________________________________________

ALBINYANA - El diumenge, dia 20, el nucli de les Peces d’Albinyana va viure una excel·lent festa dels Tres Tombs, que enguany arribava a la seva desena edició. La festa tradicional, organitzada per la comissió dels Tres Tombs que li-dera Jaume Casellas i amb el suport de l’Ajuntament d’Albinyana, va començar a primera hora del matí amb l’esmorzar popular. Després, el Club d’Hipíca de Bonastre va fer una lluïda exhibició de doma, i a continuació els 47 carruat-ges i 69 cavalls participants van fer els tradicionals tres tombs després de ser beneïts davant l’església.

Albinyana viu una gran festa en el desè aniversari dels Tres Tombs a les Peces

Page 13: ESPIGOL FEBRER 2011
Page 14: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA14

TARRAGONA / CALAFELL / EL VENDRELL - El dimecres, 23 de febrer, es va saber de manera ofi cial que els Jocs de la Mediterrània del 2017 tindran lloc a la ciutat turca de Mersin. Per tant, la candidatura de Tarragona -amb sub-seus al Vendrell i Calafell-, haurà d’es-perar al pròxim mes d’octubre per saber si podrà organitzar els Jocs del 2017.

La votació dels comitès olímpics estatals i del Comitè Olímpic Internaci-onal (COI) es va fer a través d’internet i, després del recompte de vots, que es va fer a París, la ciutat elegida va ser la de Mersin, una ciutat turca de 620.000 habitants i que disposa ja de bones instal·lacions esportives i una gran infrastructura hotelera. Foren 15 els membres del COI i 21 dels comitès olímpics estatals els que tingueren dret a vot. Entre tots sumaven 78 vots, ja que a cada país li correspon més d’un vot. Els Jocs reuneixen 24 països.

Difícil situació de TrípoliEl Comitè Internacional dels Jocs de

la Mediterrània va triar Mersin per da-vant de Tarragona, mentre que la capital de Líbia, Trípoli, ja quedava descartada arran dels aldarulls polítics i socials que viu el país governat des de fa dècades per Muamar el Gadafi . Recordem que l’organització dels Jocs de la Mediter-rània del 2013 havia d’organitzar-los en principi la ciutat grega de Volos-Larissa, però el 29 de gener passat va haver de renunciar per problemes econòmics.

Cal recordar que la ciutat de Tarragona

Tarragona haurà d’esperar al 2017 per organitzar els Jocs de la Mediterràniaja treballava amb vistes a obtenir els Jocs dels 2017, però va ser convidada a avançar el seu projecte quatre anys. Ara, un cop descartada per a l’edició del 2013, diversos sectors coneixedors del procés d’elecció de les seus dels Jocs de la Mediterrània creuen que Tarragona passa a ser la gran favorita per acollir els del 2017. En el cas que així fos, la comarca del Baix Penedès tindria dues subseus: el Vendrell, on hi hauria competicions de futbol i halte-rofília, i Calafell, amb futbol, esgrima i tennis taula. Això comporta que al Vendrell s’hauran de fer millores als camps de futbol municipals del Tancat i al de Calafell, construir un nou pavelló i remodelar el camp de futbol del passeig de la Unió.

Diferents fonts consultades per l’Espí-gol assenyalen que potser és millor que, sense presses, es vagi treballant amb l’horitzó del 2017, ja que “les presses mai són bones conselleres”. Cal recor-dar que serà el pròxim mes d’octubre quan el Comitè Internacional dels Jocs de la Mediterrània (CIJM) n’elegirà la ciutat organitzadora.

De fet, Mersin era la candidata des de feia anys a organitzar els Jocs de 2013, però va ser vençuda per la candidatura grega. Tarragona, en canvi, sempre va apostar pel 2017 i va optar a última hora pel 2013 perquè li va demanar el CIJM. En cas d’haver-s’hi negat, corria el seri-ós perill de perdre els Jocs de 2017.

Tot i que dimecres no es va assolir el primer objectiu, Tarragona confi rma el

que sempre ha desitjat i pel que estava més preparada: ser la seu dels Jocs del 2017. “Tarragona ha estat a l’alça-da de les circumstàncies, així com els governs espanyol, català, la Diputació i els ajuntaments de les diferents sub-seus”, va dir amb rotunditat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, tot just conèixer la notícia.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va manifestar dimecres, després de co-nèixer que Tarragona no organitzarà els Jocs de la Mediterrània de 2013, que “els de 2017 no se’ns escaparan i po-dem donar pràcticament per segur que seran nostres”. Jordi Sánchez va afegir que “ens ho hem d’agafar pel vessant positiu i pensar que, tenint els Jocs de 2017 pràcticament segurs, disposarem de més temps per fer les instal·lacions. Ara, hauríem fet uns bons Jocs, però hauríem hagut de tirar amb el que tenim

i poca cosa més”.La candidatura de Tarragona als dis-

setens Jocs Mediterranis de 2013 havia fet novament tots els deures (com va passar amb l’opció del 2017) i, en un temps rècord, va lliurar la documentació tècnica reclamada pel CIJM i les cartes de garanties fi nanceres que avalen el projecte olímpic de 2013. Cal recordar que davant la fallida de la candidatura grega de Volos-Larissa, el Comitè In-ternacional dels Jocs del Mediterrani va demanar primer a Tarragona ser-ne la seu, i posteriorment també a la resta de candidats que optaven a 2017.

El passat 28 de gener, les ciutats d’Alexandria (Egipte) i Rijeka (Croà-cia) quedaven descartades per ser la seu del 2013 en una reunió del comitè executiu del CIJM. Aleshores, les tres ciutats restants (Tarragona, Mersin i Trípoli) van passar a la fi nal.

Page 15: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 15

CALAFELL - El nou partit Alternativa Nova Empenta Municipal Independent (Anemi), fundat per exmembres de l’Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC), ha celebrat recent-ment la seva sessió constituent en la que ha estat elegit president d’honor Josep Pitarch que, ara fa uns mesos, va deixar el mateix càrrec a l’ADMC.

Pilar Carbó s’estrena en política El centenar de militants assistents a la

reunió també van acordar els òrgans de direcció del partit i la persona que en-capçalarà la candidatura d’ANEMI a les eleccions municipals del 22 de maig. Es tracta de Pilar Carbó i Taulé, que té 37 anys, viu a Segur, és mestra de profes-sió i l’actual directora de l’escola bressol El petit trenet a Segur. En quant als càr-recs directius, a més de Pitarch, estan Alfons Peña (secretari general), Josep Reig (secretari d’organització), Bertha Baulies (tresorera) i els vocals Carmen Albarado, Salvador Cañas, José Giral-des, Miquel Molina, Enric Vaqué i Carles Capdevila, que és el portaveu i serà el

ANEMI neix a Calafell amb cares i idees noves

CALAFELL - A menys de tres mesos perquè se celebrin les eleccions munici-pals ja es pot dir que a Calafell és molt probable que se superi el rècord en quant a candidatures. Segons li consta a l’Espígol hi haurà unes dotze candida-tures, ja que en els pocs dies que res-ten perquè els partits les presentin als jutjats, encara en pot aparèixer alguna més, especialment al nucli de Segur, que és on hi ha més vots.

El que és segur és que un cop més els partits majoritaris seran el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), liderat per l’actual alcalde Jordi Sánchez, i Convergència i Unió (CiU), amb l’exal-calde Joan Olivella.

També es presentaran el Partit Popu-lar (PPC), amb Olga Elvira, que repeteix com a candidata; Esquerra Republica-na de Catalunya (ERC), ara amb Lluís Sant; Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), amb Jordi Álvarez; Plataforma per Catalunya (PxC), ara amb Pedro Arias

responsable de campanya.Alfons Peña i Carles Capdevila van

explicar que Anemi neix de la voluntat de ser un projecte majoritari per poder donar una “nova empenta” a l’Ajunta-ment i al municipi de Calafell.

En quant la candidata a l’Alcaldia, Pi-lar Carbó, segons els responsables del nou partit, “és una persona jove, que no ha estat abans en càrrecs polítics ni institucionals”.

Finalment cal dir que la imatge de la campanya és un nadó, ja que la frase promocional proclama que “neix uAn nou Calafell”. En aquest sentit la cap de llista ha afegit avui que “és un nadó que es vol menjar el món”.

(ja no és candidat Antonio Muñoz); Unió i Alternativa Municipal (UAM), amb els exalcaldes Josep Parera i Joan Maria Triadó; Alternativa Nova Empenta Mu-nicipal Independent (ANEMI), amb Pilar Carbó; Solidaritat Nacional per la Inde-pendència (SI); Nova Iniciativa Calafell (NIC), probablement amb l’exrepublicà Carles Rión al capdavant, i la nova can-didatura Via Democràtica (VD), partit fundat el passat mes de desembre a Barcelona per Pablo Barranco (presi-dent) i Manuel Acosta i Conad Iriarte. Els tres són excol·laboradors de Josep Anglada (PxC), que comptarà amb Myriam Muñoz de candidata. Encara es desconeix si Reagrupament presentarà candidatura a Calafell.

En resum, de moment són onze les candidatures, a banda del que pugui fer Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC), que aquest dissab-te, dia 26 de febrer, celebrarà la seva assemblea.

A Calafell es presentaran almenys 11 candidatures a les eleccions municipals del mes de maig

CALAFELL - Aquests dies ha trans-cendit que és molt probable que l’anunci de l’inici d’obres del que ha de ser el nou institut de Segur no sigui una realitat el pròxim mes d’abril tal com va anunciar l’antic conseller d’Educació Ernest Ma-ragall. Tot i que encara no es descarta del tot, sembla ser que la retallada pres-supostària del Govern de la Generalitat, pot afectar aquest equipament del tot necessari per al nucli de Segur.

Lluís Sant, candidat d’Esquerra Repu-blicana a les pròximes eleccions munici-pals, ha dit que “és del tot inadmissible que l’equipament més necessari per al nucli de Segur, com és l’institut, es que-di sense fer”. El republicà ha recordat que l’actual institut és en uns barracons separats entre si per un carrer i sense pati propi i que, com diu el director, ja no té capacitat per créixer més. Sant és coneixedor de la retallada pressupostària de la Generalitat “que prioritza el tenir contentes les Espanyes governades des de Madrid que els ciutadans de Catalunya, que fan el gran esforç pagant el seus impostos i suportant la crisi, en la

ERC lamenta que l’institut de Segur es pugui deixar per a més endavant

majoria dels casos”. Sant afegeix que “una de les prioritats per sortir de la cri-si, és la preparació dels nostres joves, que obtinguin un alt grau de capacitat i preparació òptim”.

Des d’ERC, Sant insta el govern local que “en els mesos que encara li resten de mandat, posi les màximes forçes i energies perquè l’institut tiri endavant tal com estava previst” i al Govern de la Generalitat li diu que “sigui més creatiu; la solució no està en tantes retallades, sinó en què es recuperi el dèfi cit fi scal de 11.000 milions d’euros; un cop més els fets ens donen la raó a aquells que creiem que l’única solució als proble-mes de Catalunya és la seva indepen-dència”.

CALAFELL - Tot apunta que les negociacions entre l’Ajuntament i la Confraria de Pescadors ja són a punt d’arribar a bon port. La darrera pro-posta presentada pel Departament de Costes del govern central i ben vista per l’Ajuntament, és que s’enderroqui tota la part nova de la Confraria, que és la que està damunt la sorra i inclou la Llar del Pescador Jubilat. La idea és que només es mantingui l’estructura de la façana de l’edifi ci, que quedaria inte-grada en el projecte defi nitiu del renovat passeig marítim, del que només resta per fer l’enrajolat i realitzar el projecte de recuperació mediambiental de la platja: un projecte valorat en set milio-ns d’euros que costejarà el Ministeri de Medi Ambient. També se salvarà la popular maquinilla, que passarà al futur museu a l’aire lliure.

Després de la reunió del dia 7 amb Jordi Galofré, del Departament de Cos-tes, que els va fer la proposta de salvar

la façana, la comissió de seguiment de la Confraria es va tornar a reunir una setmana més tard per valorar la propos-ta. En un principi, CiU, PP i els regidors no adscrits van veure bé la proposta, que tampoc no desagrada a les entitats que van impulsar la moció de salvar la Confraria, com són els Amics del Patri-moni, Salvem la Confraria i Iniciativa per Catalunya-Verds, a més dels polí-tics de l’oposició. La junta directiva de la Confraria de Pescadors de Calafell veu amb bons ulls la proposta que els ha fet la Demarcació de Costes. Joan Soler, El Nani, Patró Major de la Con-fraria de Pescadors ha dit que “accep-tarem aquesta proposta sempre i quan l’Ajuntament es comprometi a complir els convenis pactats amb anterioritat que fan referència al tema de la dàrsena pesquera al Port de Segur i al tema de la Llar del Pescador Jubilat, que restaria integrada en el nou centre cívic a cons-truir a l’antic Cinema Iris”.

Recta final en la negociació per la Confraria de Calafell__________________________________________________________________________________________________________________

Page 16: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA16

CALAFELL - L’Ajuntament de Calafell ha adquirit recentment la propietat d’un terreny de 2.800 metres quadrats per construir la primera fase d’un aparca-ment subterrani al nucli de la platja. El solar està situat entre el carrer del Pescador i la via del tren i es coneix popularment com el Blanquet, perquè antigament hi havia una planta de deri-vats de la calç.

El projecte de l’Ajuntament és cons-truir-hi 550 places d’aparcament entre l’estació de tren i el mercat municipal, en paral·lel a la línia ferroviària. En la primera fase, en els terrenys ara adqui-rits, es faran 200 places. Els terrenys han estat expropiats i s’han pagat en forma de bescanvi, mitjançant una parcel·la de propietat municipal situada al Parc Empresarial del municipi.

Una de les singularitats de l’aparca-ment és que els usuaris podran accedir-hi a peu per uns passos construïts sota la via del tren i accedir directament a l’avinguda Mossèn Jaume Soler, a l’al-

L’Ajuntament de Calafell projecta un aparcament subterrani a la zona coneguda com el Blanquet

El darrer diumenge del mes passat Calafell va viure una nova edició de la Festa dels Tres Tombs, organitzada pel Cor Orfeó Calafellenc amb el patrocini de la Re-gidoria de Cultura. Hi van participar 39 cavalls, 27 xarrets i 29 carruatges, que van fer els tres tombs del recorregut pels principals carrers del centre històric, passant, enguany sí, per la nova plaça Catalunya.

Calafell viu una lluïda Festa dels Tres Tombs

CALAFELL - El Patronat Municipal de Turisme de Calafell ha presentat aquest mes l’oferta del municipi a la fi ra de turisme de Pamplona, Navartur. Calafell hi ha participat en la modalitat córner, és a dir compartint el treball de promoció amb altres localitats de la Costa Daurada, amb la qual cosa el cost és inferior.

El tinent d’alcalde de Turisme de l’Ajuntament de Calafell, Àngel Verge, que s’ha desplaçat a Pamplona, ha recordat que “el navarrès és un dels nostres mercats emissors més tradici-onals”.

Navartur s’ha celebrat del 18 al 20 de febrer al Palau de Congressos i Exposicions Baluarte de Pamplona. És una fi ra oberta tant als pro-fessionals com al públic en general. L’afl uència a aquest esdeveniment promocional ha estat important: 30.000 perso-nes, segons els organitzadors, que han atribuït aquesta bona acollida de la fi ra a les noves i atractives propostes de l’edició d’enguany, amb més

El Patronat de Turisme de Calafell vol atreure més visitants de Navarra

CALAFELL - Les famílies de Calafell ja poden inscriure’s per a les activitats alternatives a la setmana blanca escolar que ha organitzat l’Ajuntament per a la canalla d’educació infantil i primària. La inscripció ha de sol·licitar-se a les esco-les, on facilitaran un número de compte per ingressar el cost del servei (el com-provant caldrà retornar-lo al mateix cen-tre). El termini per apuntar-s’hi acaba el proper 1 de març.

A Calafell, com a tot el Camp de Ta-rragona, la setmana blanca tindrà lloc del dilluns, dia 7, al divendres, 11 de març. Per pal·liar els problemes que puguin tenir les famílies, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament ha organit-zat un servei que es desenvoluparà als mateixos centres, a càrrec de monitors professionals, i amb diferents horaris i preus.

Durant la setmana blanca escolar l’Ajuntament de Calafell organitzarà activitats alternatives

tra banda de la via. Les boques de les escales i els ascensors estaran dins de l’illa de vianants del nucli de la platja.

La intenció de l’equip de govern municipal és explotar l’aparcament mit-jançant una empresa mixta, que tindria participació de l’Ajuntament i d’inver-sors privats. L’alta demanda d’estacio-nament que genera l’activitat comercial i turística del barri de la platja, i l’escas-setat de places disponibles, garanteix la rendibilitat de la inversió.

El servei funcionarà de 9 a 17 hores, amb diferents combinacions matinals i de tot el dia, i amb menjador o sense. També pot demanar-se portar la canalla de 8 a 9 del matí. Els preus són de 58 euros tota la setmana pel servei de 9 a 13 hores; 78 euros de 9 a 15 hores, amb menjador inclòs, i 90 euros de 9 a 17 hores amb menjador. Per a l’horari de 8 a 9 del matí el preu és de 7,50 euros tota la setmana.

destinacions presents, més superfície d’exposició i dos nous espais (un de turisme rural i agroturisme i un de ca-ravàning).

El Patronat Municipal de Turisme de Calafell participarà enguany, sota la modalitat córner, en les següents fi res: Internationale Tourismus Börse (Ber-lín), Mahana (Tolosa de Llenguadoc), Vakantiebeurs (Utrecht), World Travel Market (Londres), Expovacaciones (Bilbao) i STIC (Barcelona).

Aquest passat mes de gener, Calafell va participar a Fitur, la fi ra de turisme de Madrid.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

CALAFELL - Del 10 al 12 del mes vinent Calafell acollirà per sisè cop la Reunio internacional d’Arqueologia, que és bianual. Aquest any el debat anirà sobre La reconstrucció in situ. Aquest és el cas de la Ciutadella ibèrica de les Toixoneres de Calafell, que va ser reconstruida en base a la ciutadella original.

La Reunió internacional d’Arqueologia d’enguany coincidirà amb l’Assemblea Anual de la xarxa EXARC a la qual pertany Calafell. Els organitzadors valoren molt positivament el fet que dins de la xarxa hi hagi jaciments arqueològics de la tradició reconstructiva i la no reconstructiva; això fa particularment convenient la participa-ció de l’EXARC a la Reunió Internacional.

Reunió internacional d’Arqueologia al març

Page 17: ESPIGOL FEBRER 2011

CUNIT - La Sindicatura de Comptes de Catalunya, que depèn del Parlament de Catalunya, ha publicat recentment un ampli informe de 101 pàgines que fa referència exclusiva a l’Ajuntament de Cunit. És la resposta a la denúncia formulada l’any 2008 pels tres grups de l’oposició (CiU, ICV i ERC) en un treball liderat pel regidor republicà Iván Faccia. Aquella denúncia era perquè els tres grups entenien que pressumptament s’havia fet malament la contractació dels treballs de la revisió cadastral, ja que no es va fer concurs públic. Així mateix, els tres grups opositors van adreçar-se a la Sindicatura de Comptes per un tema referent a l’ampliació de la contracta amb l’empresa Cespa, ja que CiU, ICV i ERC entenien llavors que “estaria fora de la legalitat” i que hi podia haver “irre-gularitats” en l’adjudicació i gestió de les obres de la piscina. Ara, i a la vista de l’informe publicat aquest mes, els tres grups opositors sol·licitaran també una fi scalització dels comptes dels exercicis dels anys 2008-10.

A tot això, la Sindicatura de Comptes, a les seves conclusions d’aquest infor-me diu el següent: “Un cop examinada l’àrea de Romanent de Tresoreria en els exercicis del 2006 i 2007, l’Ajuntament va presentar una situació fi nancera més favorable que la que realment existia en aquella data en un import que s’ha quantifi cat en 2.531.916,91 euros.”

Els tres grups de l’oposició de Cunit també demanaran a la Sindicatura de Comptes que fiscalitzi els números municipals dels exercicis 2008-10

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 17

Resumint la fi scalització realitzada, és després, segons la Sindicatura, que no es va fer bé la contractació dels treballs de la revisió cadastral i “podria haver-hi indicis d’un delicte previst en el codi penal”.

També es refereix al contracte del ser-vei de la recollida i eliminació de residus sòlids urbans i neteja de les platges sig-nat amb l’empresa Cespa. El contracte signat el 2007 es va modifi car amb un increment del 259 per cent respecte a l’original, amb un pla fi nancer plurian-nual per més de 4 milions d’euros i una concessió a 20 anys, amb la inclusió de la construcció d’una nau. En aquest sentit la Sindicatura considera que la construcció de la nau s’hauria d’haver licitat a part.

També parla de la indemnització pagada en el contracte del complex esportiu a l’empresa UTE Tiferca-GE-AFE SL., que, segons la Sindicatura, “només tindria dret a cobrar els imports que fossin per la feina realitzada. Així, “no es justifi ca que hagués fet tasques valorades en 500.000 euros”.

La Sindicatura també ha trobat irregu-laritats en la indemnització pagada en el contracte del complex cultural, en les obres incloses en la concessió d’abas-tament d’aigua realitzades per SOREA. El responsable de la Sindicatura, Joan Colom, en el seu informe al qual ha tingut accés l’Espígol, recorda que

l’Ajuntament de Cunit ja va presentar al·-legacions el 12 de novembre del 2010, ja que va rebre la proposta de fi scalitza-ció el 27 d’octubre del mateix any.

Totes aquestes presumptes irregu-laritats poden derivar en responsabili-tats. Per això, la Sindicatura ha tramés aquest informe de 101 pàgines a la Fis-calia i al Tribunal de Comptes de l’Estat perquè sigui la Justícia qui dictamini si els responsables municipals han de pal·-liar econòmicament les seves actuaci-ons o si es recorre a la via penal.

CUNIT - El portaveu d’Esquerra Re-publicana de Catalunya a l’Ajuntament de Cunit, Iván Faccia, ha denunciat a través dels mitjans de comunicació que l’equip de govern local (PSC-PPC), està incomplint la Llei de Protecció de Dades. Faccia ha mostrat el seu males-tar en adonar-se’n que el Departament de Premsa del consistori cunitenc ha enviat als mitjans de comunicació una documentació referent al mal funcio-nament del CAP, adjuntant dades per-sonals i íntimes d’alguns veïns. Faccia ha dit que “fi ns i tot hi ha algun mitjà digital que els ha adjuntat. Aquests do-cuments, que són còpies d’instàncies de cunitencs i cunitenques, contenen dades personals, de salut i fi ns i tot, d’ingressos econòmics de veïns i veï-nes; això incompleix absolutament la Llei de Protecció de Dates”.

Faccia considera aquest fet com a “gravíssim, ja que es vulneren els drets dels ciutadans”. El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Cunit assegurat: “De-manarem responsabilitats ja que s’ha vulnerat el dret a la intimitat de les

ERC de Cunit diu que el govern incompleix la Llei de Protecció de Dadespersones”.

Va ser a principis d’aquest mes quan el Departament de Premsa de l’Ajuntament de Cunit va enviar als mitjans de comunicació -entre ells l’Espígol-, una informació referent a la preocupació de l’equip de govern de les moltes queixes que el Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), estava rebent pel mal funcionament del nou Centre d’Assistència Primària (CAP), informa-ció que l’Espígol digital va publicar en la seva edició del passat dia 11 d’aquest mateix mes.

En aquest correu electrònic enviat per l’Ajuntament, s’adjuntava una cò-pia de la carta que amb data del 28 de gener l’alcaldessa Judith Alberich havia tramès al conseller de Salut, Boi Ruiz, fent-li arribar la seva preocupació al respecte. Aquest document incloïa vuit instàncies de veïns i veïnes, que havien fet arribar les seves queixes al SAC.

Pàgina webEn aquestes instàncies, que obren en

poder d’aquesta revista, es poden llegir

els noms i els cognoms dels veïns; les explicacions dels seus problemes de salut, i també els seus ingressos econò-mics. Segons Faccia, “és també greu que algun mitjà de comunicació hagi penjat les instàncies en la seva pàgina digital”.

Pocs dies després, el mateix Ajun-tament es va disculpar: “Volem aclarir que el passat dia 2 de febrer, l’equip de govern va fer públic que se sumava a les queixes de la ciutadania de Cunit sobre les defi ciències del servei del nou CAP, i va explicar que s’encarregaria de transmetre-les al nou conseller de Sa-lut, Boi Ruiz, com a mostra del malestar que s’havia creat a Cunit.

En aquella nota de premsa es prete-nia adjuntar la còpia de la carta enviada al conseller. Per un error humà, en comptes d’adjuntar aquest document, es va enviar la nota de premsa amb un arxiu adjunt que incloïa la carta i algu-nes d’aquestes instàncies de la ciutada-nia. Molt seriosament, es vol manifestar que, en cap moment, s’ha pretès vulne-rar la Llei de Protecció de dades de ca-ràcter personal i molt menys, els drets dels veïns i veïnes. Es tracta d’un error

humà que hem solucionat en el mateix moment que hem estat conscients del que havia passat.”

Finalment, l’Ajuntament de Cunit ha volgut “demanar disculpes públicament a les persones que s’han pogut veure afectades per aquesta situació, i a les quals també se’ls ha fet arribar perso-nalment per escrit”.

Resposta del govern municipal En relació a l’informe de la Sindicatura de Comptes a l’Ajuntament de Cunit, es

puntualitzen alguns aspectes: en primer lloc, l’objecte de l’informe és la revisió del Romanent de tresoreria de l’Ajuntament de Cunit corresponent als exercicis 2006 i 2007. I en aquest sentit, la Sindicatura de Comptes realitza un seguit de recomanacions i observacions. En segon lloc, l’informe de Sindicatura informa d’irregularitats de procediment, davant les quals l’Ajuntament disposa de dictà-mens jurídics que entenem que emparen les formes de contractació i de comp-tabilitat. L’informe parla amb reserves i posant de manifest que únicament es conclou respecte la possible existència d’indicis pel que fa a la possible respon-sabilitat penal. L’informe no afi rma enlloc que existeixin els indicis. La Sindicatura recomana mesures de sanejament per a una millor activitat comptable.

Es vol recordar que l’Ajuntament de Cunit, pel que fa a l’hisenda pública, està sotmès a la tutela de la Generalitat de Catalunya portant a terme actualment el segon Pla de Sanejament. Des del consistori cunitenc es recorda que portem 4 anys anant de la mà amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les comptes municipals, estem posant les mesures de sanejament que calen i estem fent tot el possible perquè a Cunit, la població segueixi tenint els serveis que té i que es mereix. I no és fàcil, la situació econòmica és complicada, i ho és per tothom. La Sindicatura ens diu que les coses les podríem haver fet millor i així ho farem”.

CUNIT - ICV de Cunit ha denunciat que la zona esportiva de Valparaiso muntanya, realitzada a través dels fons estatals per un import de 91.517 euros, “fa la vida impossible als veïns, pel so-roll que provoquen les pilotes contra els tancaments metàl·lics que envolten tota la instal·lació i pels danys que ocasio-nen les pilotes en els habitatges “

Segons el portaveu d’ICV, Toni Mar-tínez, la pista poliesportiva inaugurada fa quatre mesos esta mal situada i, sobretot mal orientada, amb unes porte-ries amb cistelles que estan orientades davant de les terrasses i balconades de les fi nques, a tan sols quatre metres de distància, posant en risc la integritat física dels veïns. Així, l’ús diari de la

instal·lació provoca un soroll ensordidor per l’impacte de les pilotes contra les porteries i tancaments metàl·lics amb el perill afegit de provocar danys mate-rials en terrasses, fi nestres, persianes i d’altres. Ja abans de l’execució de l’obra, els veïns van advertir d’aquest possible perill al consistori sense que aquest arribés a tenir-los en conside-ració. Toni Martínez, ha demanat al Govern municipal que, “de manera pro-visional es procedeixi a realitzar un es-tudi econòmic per al canvi d’orientació de la instal·lació perquè el cost de l’obra sigui inclosa als pressupostos del 2011, encara que, un cop més, haguem de pagar doblement el cost de la inefi cièn-cia d’aquest equip de govern.

ICV denuncia que la zona esportiva de Valparaiso ‘fa la vida impossible als veïns”

_________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________

Page 18: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA18

CUNIT - Aquest mes s’ha fet a la sala del Casal de Cunit l’acte de proclamació de la candidata del Partit dels Socia-listes de Cunit, Judith Alberich, actual alcaldessa, que es presenta per primer cop a uns comicis electorals com a cap de llista. Cal recordar que Alberich, que ara té 33 anys, va arribar a l’Alcaldia degut la inhabilitació de set anys que va patir la seva antecessora, Dolors Carreras.

Precisament ha estat Carreras -a qui tothom li reconeix haver encetat la primera transformació del municipi-, la que va presentar a la candidata a l’Al-caldia i a l’exsecretaria d’organització del PSOE i actual ministra de Sanitat i Igualtat, Leire Pajín.

Carreras va dir de Judith Alberich que “és la nostra aposta de futur, ha liderat aquests anys el projecte socialista amb mà ferma i sense dubtes i està compro-mesa amb els veïns i veïnes de Cunit i està preocupada per les millores socials

tot i que ha estat criticada durament pels seus adversaris polítics”.

L’exalcaldessa va afegir que “la Judith té les idees molt clares i està preparada per fer la nova transformació de Cunit”.

Leire Pajín, basca de naixement però valenciana d’adopció, va començar les seves paraules en català: “M’han dit que soc la primera ministra que ve a Cunit. Doncs segur que en vindran més perquè us ho mereixeu”, va dir Pajín, per afegir que era tot un goig estar a Cunit per presentar Judith Alberich, “una companya al Senat. Mireu, miro a la Judith i em veig a mi; ella també és una dona jove capaç de donar un pas al front”. Cara als comicis del 22 de maig, Leire Pajín va dir: “Estic segura que el 22 de maig trucaré a la Judith i li donaré l’enhorabona perquè continuarà sent l’alcaldessa d’aquest meravellós municipi”.

Alberich va reconèixer que “aquest és un dels moments més importants a la

meva vida personal i política”. Després d’agrair els seus pares tot el que han fet per ella i reconèixer que “no entenc la meva vida sense la política”, l’actual alcaldessa de Cunit ha explicat com va arribar a Cunit. “Tenia un any i sempre he estat aquí, vaig apostar per Cunit i continuo apostant”. Vers la tasca des-envolupada des de primers d’agost del 2007, quan va accedir a l’Alcaldia, Albe-rich va dir que “estic molt orgullosa de la gestió dels darrers anys; entre tots, els socialistes hem transformat Cunit, que abans que arribéssim al govern era un Cunit en blanc i negre”.

A la part fi nal de la seva dissertació i després d’assegurar que “estem a punt d’encetar la segona transformació i serem un referent a Catalunya”, Judith Alberich va carregar contra l’oposició (CiU, ICV i ERC), en referència al darrer informe de la Sindicatura de Comptes. “És cert, hem comès errors de proce-diment, però no penso tolerar que ens

La ministra Leire Pajín fa costat a l’alcaldessa en el dia de la seva presentació com a candidata

titllin de lladres, això no ho toleraré”.Després va dir: “Que jo sàpiga l’únic

veí de Cunit vinculat a la política per a qui el fi scal demana cinc anys de presó per prevaricació i falsedat documental és un exalcalde de Convergència i Unió. [...] Jo vull treballar per sumar i denun-cio l’actitud dels partits de l’oposició que juguen brut amb molta hipocresia”.

CUNIT - L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cunit, en col·-laboració amb l’Ajuntament, ha encetat una campanya informativa per tal de atreure nous membres.

Protecció Civil és un servei públic orientat a determinar tot el sistema de preparació i respostes a les situacions de greu risc col·lectiu, calamitat públi-ca o catàstrofe extraordinària, en què la seguretat i la vida de les persones puguin estar en situació de perill. En aquest servei públic la màxima autoritat municipal és l’alcalde.

Els aspectes més signifi catius de Protecció Civil són la previsió, l’anàlisi de riscos i les seves causes i efectes;

la prevenció, estudi i implantació de les mesures per reduir les situacions de risc potencial; la planifi cació de les líni-es d’actuació: la coordinació de les es-tructures, els medis i les actuacions per fer front a l’emergència i per propiciar el retorn a la normalitat o rehabilitació.

Un altra de les tasques del Servei de Protecció Civil és el d’assessorar i par-ticipar en la Comissió de Protecció Civil Municipal.

Les persones interessades a formar-ne part poden demanar més informació al Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) o accedir a la pàgina web de l’Ajuntament de Cunit:www.cunit.org

_____________________________________________________________________________________________________________________

Page 19: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 19

CUNIT - L’edifi ci de l’antic restau-rant Avi Pau tindrà fi nalitats socials i de suport a persones i col·lectius amb necessitats especials, després que el ple municipal aprovés, el passat 27 de gener, la proposta del govern cunitenc de destinar-lo a fer-hi un centre de recursos socials de la Fundació Santa Teresa del Vendrell.

En paraules de l’alcaldessa Judith Alberich, “sense dubte, l’acord amb la Fundació Santa Teresa del Vendrell és una gran notícia, sobretot perquè do-narem respostes a totes aquelles per-sones i famílies que tenen necessitats concretes. A Cunit hem trobat una fór-mula que ens permet arribar on fi ns ara no arribàvem. L’experiència social de la Fundació és una garantia per millorar les condicions de vida de famílies que realment necessiten ajudes especials. A Cunit, continuem treballant per estar al costat de la gent”.

El conveni entre l’Ajuntament i la Fundació, entitat sense ànim de lucre, permetrà afavorir la inserció laboral i so-cial de persones amb discapacitat o de col·lectius com el jovent, els immigrants, les dones o els aturats de llarga durada.

L’Ajuntament de Cunit cedeix el local de l’Avi Pau per a tasques d’ajuda social

CUNIT - L’assemblea local d’ICV Cunit va decidir per unanimitat que Toni Martínez torni a encapçalar la llista com a candidat a l’Alcaldia. Martínez va afi r-mar sentir-se “amb ganes i il·lusió” per tornar a representar la formació en els propers comicis i va agrair el suport rebut.

D’altra banda, l’assemblea va acordar iniciar els treballs per a la confecció del programa electoral de les eleccions mu-nicipals, un procés que culminarà en la convenció nacional que se celebrarà a Barcelona el proper 26 de febrer. L’as-semblea considera molt positiva la feina feta aquests darrers anys a l’ajuntament per part del regidor i que aquesta tasca hagi estat també molt ben valorada per una part important de la ciutadania.

Martinez va defi nir com a principal objectiu d’ICV “impulsar polítiques d’esquerres de debò que millorin les

Toni Martínez serà el candidat d’ICV a l’Alcaldia de Cunit

CUNIT - La junta provincial del Par-tit Popular de Tarragona ha nomenat aquests darrers dies José Barquier com a candidat a l’Alcaldia de Cunit en les pròximes eleccions del 22 de maig.

Barquier, que és el cap comarcal del partit, té tot el suport del president del partit, Mariano Rajoy, que va estar a Cunit pocs dies abans de les eleccions auto-nòmiques. Barquier centra les seves prioritats en “la lluita contra l’atur i el man-teniment, i millora, de les polítiques de seguretat ciutadana que s’han estat duent a terme”.

Cal recordar que el granadí Barquier es va estrenar en la política l’any 1999

José Barquier encapçalarà per quart cop la llista del PP de Cunit

CUNIT - L’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich, ha signat un conveni, en repre-sentació de l’Ajuntament, amb el Consell Comarcal del Baix Penedès i l’empresa mixta ECOBP pel qual el Parc Mediambiental de Cunit gestionarà la poda i les deixalles voluminoses de tots els municipis de la comarca que tenen aquest servei contractat amb el Consell Comarcal.

A més, impulsarà el funcionament de serveis de suport i d’atenció a persones per millorar la seva autonomia personal i la de les seves famílies.

Cessió gratuïta del consistoriL’equip de govern aposta per la ces-

sió gratuïta de l’ús de la fi nca on es tro-ba l’edifi ci Avi Pau a la Fundació Santa Teresa, una entitat avalada per 19 anys dedicats a afavorir les condicions de vida de persones i col·lectius amb difi -cultats d’inserció socio-laboral, posant especial atenció en les persones amb discapacitat. Per la seva part, la Fun-dació es compromet a rehabilitar l’edi-fi ci. L’Ajuntament és propietari d’aquest edifi ci des de 2006, gràcies a un dels convenis urbanístics que es van sorgir del POUM vigent.

obtenint l’acta de regidor i formant part del govern liderat per la socialista Do-lors Carreras. Des de llavors, Barquier sempre ha format part del govern muni-cipal fent costat als socialistes. Porta 12 anys a l’Ajuntament de Cunit.

Cunit realitzarà la poda a altres municipis

condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes, impulsant actuacions per tal que Cunit sigui un municipi inclusiu, solidari, que lluiti contra les desigualtats i on tothom pugui desenvolupar el seu projecte vital”. Martínez va insistir que a Cunit el canvi que necessita el municipi l’expressarà ICV, formació que “té ga-nes de canvi”.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

CUNIT - La Xatonada al medieval de Cunit que organitzarà la Regidoria de Tu-risme, serà el 2 d’abril a la renovada plaça Catalunya i carrers colindants. Com en els darres anys, al mateix temps que se serviran les racions de xató s’organitzaran diversos actes relacionats amb l’Edat Mitja. D’aquesta manera el nucli històric de Cunit es reconvertirà per unes hores en un petit mercat medieval.

No es descarta que puigui ser-hi present l’actual ambaixadora de la Ruta del Xató, la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda, que aquests dies ha estat notícia perquè en un vídeo explica com s’elabora la Sopa de Xató amb entrebancs de truita. Una nova manera de degustar el nostre xató.

La Xatonada popular de Cunit serà el 2 de març

Page 20: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA20

CUNIT - A primers d’aquest mes de febrer han començat les obres d’ade-quació de l’avinguda de Sitges, en el tram més proper al carrer de les Sorres, per solucionar el problema d’entolla-ment d’aigua de pluja.

L’equip de govern ha posat remei a una situació que es venia produint en una de les vies més transitades del municipi, perquè connecta la part antiga i l’estació de tren amb el barri de Prats de Cunit i amb la zona on es troba el pa-velló, l’Aquacunit, l’IES Ernest Lluch, la llar d’infants El Trenet i el CEIP Pompeu Fabra.

Les obres tenen una durada prevista

Obres a l’avinguda Sitges de Cunit perquè no s’hi acumuli aigua els dies de pluja

CUNIT - ICV de Cunit vol que tots els funcionaris i empleats municipals facin un bon ús energètic per reduir despeses i evitar costos ambientals.

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal d’ICV de Cunit, Toni Martínez, ha instat a la Regidoria de Medi Am-bient a dotar d’informació i mètodes d’actuació els empleats municipals perquè equilibrin les seves necessitats de consum durant la jornada laboral amb les necessitats reals del servei, i aconseguir així un entorn de treball òp-tim des del punt de vista de l’eficiència energètica.

Amb aquesta campanya, “els funcio-naris que segueixin els consells d’estalvi podran estalviar entre un 5 i un 7 per cent del consum d’energia dels edificis municipals, associat al canvi d’hàbits de consum en la seva activitat laboral”, detalla Martínez. En aquests moments, segons informen els verds, la facturació

L’Ajuntament de Cunit gasta més de 190.000 euros anuals en la factura de la llum

CUNIT - El programa de senderisme Tot Natura que organitza l’Ajuntament, enguany ha començat la temporada més aviat que de costum, el dissabte 13 de febrer, amb un agradable passeig d’uns 13 quilòmetres entre Altafulla, l’antiga pedrera romana de Medol, i perseguint les cales de la costa tarra-gonina.

La tarda anterior els organitzadors van presentar a Cunit la temporada 2011, que fins a finals de novembre oferirà als participants 43 sortides, amb un recorregut total de 568 quilòmetres. Segons va explicar el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament que s’encar-rega d’aquest programa, Josep Miró, el recorregut més curt serà de 7 quilò-metres i el més llarg de 21, i, com de costum, hi haurà nivells de dificultat per a tots els gustos: 11 sortides molt fàcils, 18 de dificultat baixa, 10 de moderada i 3 de mitja-alta.

Com que l’objectiu del programa és promoure la vida activa i el respecte pel medi ambient per a un públic molt variat, les excursions estan obertes a tothom, i per participar-hi no cal ser membre de cap entitat senderista ni contractar cap assegurança especial de muntanya que normalment demanen altres organitzadors. El consistori de Cunit ja té contractada una assegu-rança en cas d’accident. Tot i això, els

Comença l’onzè Tot Natura de Cunit

organitzadors destaquen que abans de sortir els participants s’han d’informar sobre la dificultat de la ruta i només es-collir les que són adients a la preparació física de cadascú.

Una de les novetats d’enguany és que en les excursions de mig dia als indrets relativament propers s’utilitzarà més l’autocar o el tren com a vehicle d’enllaç al punt de sortida, en lloc dels cotxes particulars. Enguany també hi haurà més sortides d’alta muntanya, tot i que no està previst pujar més alt que a dos tresmils (Gran Facha, 3.005m, i Garmo Negro, 3.066m), tots dos als Pirineus Aragonesos. Serà durant la sortida es-pecial de sis dies que enguany es torna a fer a finals de juliol, degut a l’èxit de la primera edició, l’any passat. També hi haurà vàries sortides d’alta muntanya d’un dia, de les quals una al Pedraforca, i dues de cap de setmana (al Ripollès i la Vall d’Aran).

Aquesta temporada hi haurà menys recorreguts circulars, ja que es faran més travesses, aprofitant l’autocar que recollirà els participants al punt d’arri-bada. El programa d’enguany també inclou algunes altres activitats, com per exemple dues sortides de marxa nòrdi-ca i una amb raquetes de neu. Com de costum, es pot descarregar el programa d’activitats en la web del Tot Natura o informar-se’n a l’Ajuntament de Cunit.

anual del consistori cunitenc per la llum supera els 190.000 euros, el que supo-sa un cost de 15,28 euros per habitant.

de dues setmanes i per evitar al màxim les molèsties a la gent del poble, s’ha mantingut oberta la circulació de via-nants per la vorera de l’avinguda Sitges, tot i que, per als vehicles, es recomana un itinerari alternatiu per la C-31.

Durant els dies que durin aquestes obres, la parada d’inici i final dels ac-tuals recorreguts del transport urbà es trasllada a la parada actual del Pavelló Els Joncs.

L’equip de govern demana paciència i comprensió a la gent durant aquests dies en què s’espera resoldre definitiva-ment l’acumulació d’aigua a l’avinguda Sitges.

CUNIT - Les obres que s’estan fent als principals carrers del nucli històric, han obligat a retallar en 500 metres el recorregut de la Gran Rua de Carnaval del prò-xim dia 5 i també a variar l’itinerari de la Rua Infantil de l’endemà.

Dani Martínez, que enguany és el president de la Comissió de Carnaval, va dir a l’acte de presentació que “aquest any ens veiem obligats a adaptar-nos a les cir-cumstàncies, l’any vinent tindrem uns carrers millors i més amples”. Per tant, la rua de dissabte no entrarà a la plaça Santiago Rusiñol i no passarà pel carrer Empar Nadal ni per la plaça Catalunya. A més, les obres que l’ADIF està fent a l’estació del tren, també obliguen a avançar uns metres la sorttida, que serà just davant del monument al FC Barcelona. Més informació a les pàgines 6 i 7.

Les obres retallaran la Rua del Carnaval

CUNIT - Les obres de la primera fase del projecte de rehabilitació integral de la part vella ja avançen a bon ritme. Un cop superats els problemes que l’empresa constructora s’ha trobat a les places Catalunya i Sant Sebastià, els operaris ja treballen a bon ritme al carrer Empar Nadal, -obert ja fa alguns mesos- i estan pavimentant amb llam-bordes la part més pròxima a la plaça Catalunya. Mentre, els operaris també treballen a la plaça Santiago Rusiñol. L’alcaldessa Judith Alberich va avançar que en un parell de mesos quedarà en-llestida aquesta primera fase. La sego-na, que afecta al carrer Francesc Macià, s’iniciarà un cop passi l’estiu. Segons ha dit el regidor d’Obres, Enrique Pérez, també en els pròxims mesos es millora-rà l’enllumenat del carrer Sant Joan, tot i que de moment no s’obrirà el carrer.

Les obres de rehabilitació de la part antiga de Cunit avancen, ara sí, a un ritme més ràpid

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 21: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL CULTURA I CULTURA POPULAR 21

EL VENDRELL - La Sala Portal del Pardo acollirà del dia 25 de febrer -amb la inauguració a les 8 del vespre- fins al 20 de març l’exposició dels gravats i pintura de Rosa Feliu. Es tracta d’una retrospectiva de l’experimentada artista tarragonina que conjuga la pintura amb la tècnica del gravat, de la qual Feliu és gran coneixedora, ja que té una formació sòlida en aquest àmbit. La mostra inclou treballs amb paper, cola, pintura, collages i gravat. La retrospectiva fa un recorregut per la

Al Vendrell es presenta una retrospectiva dels gravats i puntura de Rosa Feliu

EL VENDRELL - El 16 de febrer finalitzà el període d’inscripcions al Track-Con-curs de Música del Vendrell, amb 185 grups d’arreu de Catalunya, 56 més que en l’edició anterior. De tots els conjunts inscrits, 23 són de la comarca (dels quals 18 del Vendrell) i tots ells, excepte tres, opten també al Premi Millor Grup del Baix Penedès. El jurat del Track i el jurat del Premi Millor Grup del Baix Penedès es reuniran a principis del mes de març per escollir els 6 grups finalistes i els 2 de reserva de cada categoria. Els resultats es publicaran el dia 4 de març en la web del concurs www.trackvendrell.cat.

185 grups de música s’inscriuen al Track 2011 del Vendrell

EL VENDRELL - L’Agrupació de Cultu-ra Popular del Vendrell, L’Embarcada, va celebrar a mitjan febrer la seva cinque-na assemblea general ordinària. A més d’aprovar el pla de treball i els pressu-postos per al 2011, l’assemblea va tractar especialment els balls infantils de l’entitat.

En aquest sentit, els socis van decidir que el Ball del 4 de març es dissolgués i que, en el seu lloc, es creés el Ball de Faixes. El nou ball, que s’estrenarà per la Festa Major té una coreografia alegre en el que les faixes són les protagonistes i els balladors les utilitzen per formar diferents figures.

Aquesta decisió s’ha pres perquè els balladors no podien carregar el pes dels cavalls, elements imprescindibles per poder realitzar les seves coreografies i els era molt feixuc poder ballar. Això oca-sionava que els nens no poguessin gaudir de la cercavila ni de la festa. De moment, els cavallets del 4 de març descansaran al local de L’Embarcada i segurament, en un futur, esdevindrà un ball d’adults.

Durant l’assemblea també es van aprovar les franges d’edat dels balls infantils. Així, s’ha decidit que els més

L’Embarcada del Vendrell substitueix el Ball del 4 de març infantil per un nou Ball de Faixes

EL VENDRELL - El Centre Cultural An-dalús García Lorca del Vendrell celebrarà properament el Dia d’Andalusia amb un ventall d’activitats. Els actes començaran el divendres, dia 25, a les 8 de la tarda, amb la inauguració d’una exposició d’art. L’endemà es farà la visita a la Casa d’Ex-tremadura. El dilluns, dia 28, a partir de 2/4 de 9 del vespre, se celebrarà l’acte central, el Vino de Honor, amb parlaments i una actuació dels coros del centre.

Les activitats del centre continuaran du-rant tot el mes de març, començant amb el Carnaval infantil i un show d’animació el dia 5 ( a partir de les 6 de la tarda). El dissabte, dia 12 de marc, a les 2/4 de 9 del vespre hi haurà una actuació de teatre

El Centre Cultural García Lorca del Vendrell celebra el Dia d’Andalusia

petits començaran a ballar amb el Ball de la Patatuf mentre tinguin de 6 a 9 anys; després passaran al Ball de Cer-colets i podran estar-s’hi tres anys més (dels 10 als 12), i al Ball de Faixes dels 13 als 15. Quan compleixin els 16, ja podran escollir de quin ball d’adult volen formar part. També es va explicar el mè-tode per accedir a les vacants dels balls infantils. De totes maneres, per aquest any, totes les places estan cobertes. A l’assemblea també es va parlar dels dos grans objectius de L’Embarcada: la redac-ció d’un projecte definitiu per a un nou local de l’Agrupació i reforçar el sentiment de pertinença a l’entitat, procurant fent més actes conjunts entre els socis.

CUNIT - L’Ateneu Cultural Alba de Cunit ha presentat les bases del 17è Concurs Literari de Sant Jordi. El certamen està obert a persones de totes les edats. Cada parti-cipant podrà presentar dos escrits en castellà o català del gènere del conte o la llegenda i de tema lliure. El termini d’admissió es el 4 d’abril. Hi haurà tres categories de premis: adult català; adult castellà, i infantil. El primer premi consta d’un trofeu i 150 euros per modalitat, excepte l’infantil (100 euros). El segon i tercer premi és un trofeu. Més infor-mació: Ateneu Cultural Alba, Espai Associatiu, carrer Sant Joan, 4, Cunit.

L’Ateneu Cultural Alba de Cunit presenta les bases del 17è Concurs literari de Sant Jordi 2011

EL VENDRELL - L’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell celebra en-guany 25 anys des que va obrir les seves portes i es preveu commemorar l’efemèride amb diferents actes. Els primers seran un concert d’alumnes i exalumnes del centre i un concert del Cor de la Universitat de Princeton (Nova Jersey), juntament amb el cor de l’escola, el Cor Zóngora.

L’Escola de Música Pau Casals del Vendrell celebra 25 anys

a càrrec de l’Associació de Veïns d’Oasis Park, amb l’obra Un yerno patriota. Dis-sabte, 19 de març, es jugarà el torneig d’escacs. Diumenge, dia 20, el públic po-drà gaudir d’una actuació dels grups del centre i també es farà una missa rociera (a 2/4 d’11). Els actes clouran el dia 26, amb un concert, a 2/4 de 10 del vespre).

BAIX PENEDÈS - Grups de la comarca han creat, ara fa poc, l’Associació de Músics del Baix Penedès, un projecte destinat a la promoció dels conjunts i a la defensa dels interessos comuns de tots els músics de la comarca. Des de la nova associació convi-den els membres dels grups de música, sigui quin sigui el seu estil, a formar-ne part. La inscripció es gratuïta, només es demana una participació activa dins del que sigui possible. Més informació: [email protected].

S’ha creat l’Associació de Músics del Baix Penedès

TARRAGONA - Els membres del pro-jecte artístic Salmaldon, nascut al Baix Penedès fa dos anys, han celebrat aquest mes el seu segon aniversari amb la pre-sentació de la seva nova creació, la joia Salmaldon, a Tarragona. Aquesta creació artística de la joieria Blázquez està inspi-rada en el Balcó del Mediterrani.

Salmadon presenta una joiaLLORENÇ DEL PENEDÈS - El Do-

cumental del mes que es farà al Centre de Llorenç el diumenge, 13 de març, a les 7 de la tarda, és la pel·licula Un jove Freud a Gaza, dels directors Pea Holmquist i Suzanne Khardalian. Ayed és un psicòleg palestí de 28 anys que treballa al camp de refugiats de Jabaliya, a Gaza, on la població viu marcada per la guerra i el bloqueig d’Israel. La càmera el segueix mentre va de casa en casa amb la seva maleta, fent visites a domicili. En el marc d’una població traumatitzada i man-cada de professionals especialitzats en salut mental, Ayed és un psicòleg entregat que vol oferir als seus pacients una mica de llum i escalfor. Un documental tràgic i còmic alhora, filmat a Gaza entre el 2006 i el 2008, quan la regió estava completa-ment apartada del món.

Pea Holmquist és un cineasta indepen-

El Centre de Llorenç presenta el documental ‘Un jove Freud a Gaza’

dent -ha produït més de 50 documentals- i professor de cinema documental a l’Escola Nacional de Cinema de Suècia. Suzanne Khardalian és cineasta independent i peri-odista i té un màster en Llei internacional i Diplomàcia. Junts han dirigit obres com Back to Ararat, sobre el genocidi perpretat pels turcs contra un milió d’armenis durant la Primera Guerra Mundial, o Bullshit, sobre la figura de Vandana Shiva, física nuclear índia coneguda per la seva labor com a activista mediambiental.

TARRAGONA / EL VENDRELL - El dia 30 de gener es van celebrar al Conserva-tori Professional de Música de Tarragona les proves de selecció de la 4a Mostra de joves guitarristes de les comarques de Tarragona i de la 1a Mostra de Catalunya. L’aula de guitarra de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell va presentar cinc alumnes i tots cinc van ser seleccionats per formar part de les dues mostres.

Els alumnes seleccionats són: Olga

Pons, en la categoria A (fins a 9 anys); Laia Lázaro, Albert Ferrando i Jordi Fer-rando, en la categoria B (10-12 anys), i Adrián Galindo, en la categoria C (13-17 anys). Aquests cinc alumnes seleccionats de l’EMMPAC participaran en una sèrie de concerts i en la gravació d’un DVD. El concert inaugural es va fer el 12 de febrer a l’Auditori Caixa Tarragona i el de cloenda es farà el 17 de juny a l’Auditori Pau Casals.

Cinc alumnes de l’Escola de Música Pau Casals, seleccionats per dues mostres de guitarra

EL VENDRELL - El Teatre Àngel Guimerà inicia la temporada del primer semestre de l’any amb noves propostes per a tot-hom, essencialment basades en l’humor, perquè en temps de crisi el que es busca és “que l’espectador surti del teatre amb un somriure als llavis”, com ha afirmat la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Marta Tutusaus. Així mateix, enguany es dóna el tret de sortida a una aposta molt important per als responsables del teatre, el projecte ‘+ escena’. Amb aquest projecte, com ha ex-plicat Tutusaus, es vol donar l’oportunitat d’actuar en un teatre professional a grups mixtes, formats per professionals i d’altres artistes que no s’hi dediquen en exclusiva, però que tenen la suficient qualitat per portar el seu espectacle a un escenari del nivell del TÀG. És el cas de La Respos-

ta, obra creada pel Cor Joves Veus del Vendrell en col·laboració amb professi-onals vendrellencs com Xavier Sanjuán, Albert Recassens, Jordi Solé i Emma Ga-lindo. Aquest espectacle es podrà veure al TÀG en dues sessions: dissabte, 2 d’abril, a les 10 la nit, i diumenge, 3 d’abril, a les 6 de la tarda. D’aquesta manera, a més, es continua apostant per la creació artística local tal com ja es fa amb grups totalment profes-sionals com els Forani Teatre, que la tem-porada passada van estrenar al TÀG una obra centrada en la figura de Pau Casals. Enguany tornen a oferir un espectacle fa-miliar, Fugits, que obrirà la temporada el diumenge, dia 13 de març. La companyia Pa Sucat completa l’oferta familiar amb Meravelles de l’Orient.

El TÀG inicia la temporada amb una aposta per l’humor

continuïtat de les tècniques emprades per l’artista com el gravat, l’aiguafort o la pun-ta seca, alhora que en mostra l’evolució.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 22: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS22

FUTBOL INDOOR - Aquest darrer divendres de febrer, torna la 4a Lliga de futbol indoor a Calafell. Serà amb el partit de veterans entre el F.C.Barcelona i el Mallorca. Cal recordar que el mes passat els jugadors del Barça ja van jugar a Calafell contra l’Espanyol, al que van guanyar amb moltes difi cultats (9-8). Aquest divendres els blaugranes hauran de guanyar els mallorquins si realment volen pas-sar a la següent fase. L’equip culé es trobarà davant un equip que ve de guanyar al Saragossa (11-5) amb Maqueda i Raúl Pareja com a golejadors. Amb els de les illes també juguen Engonga i Iván Campo, entre d’altres.

Cal recordar que en aquesta primera fase els veterans del FC Barcelona hauran de jugar després als camps del Saragossa (4 de març) i el València (1 d’abril).

Continua el futbol indoor a Calafell

POLIESPORTIU - El primer diumenge de febrer Calafell va estrenar-se en la tasca d’organitzar duatlons, si bé és cert que ja porta dues triatlons i ja en prepara la tercera per al pròxim 25 de setembre. En un dia primaveral, 305 esportis-tes arribats de diversos punts de Catalunya, van participar en aquest esport que combi-na atletisme i ciclisme.

La primera Duatló de Calafell, organitzada pel Club Esportiu Calafell Runners amb la total implicació de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Calafell va estar centralitzada al Port de Segur, on a més de donar-se la sortida, hi havia la zona de box i l’arribada. Entre els 305 participants, n’hi havia un d’olímpic i un excampió del món.

A les 10 en punt del matí, l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va tenir l’honor de donar la sortida ofi cial després de les explicacions del jutge-àrbitre. D’aquesta manera els participants van començar recorrent cinc quilòmetres a peu, diri-gint-se cap a la platja de Calafell per la calçada i retornant pel passeig marítim de Segur. En arribar al port, van agafar la bicicleta i van fer tres voltes a un cir-cuit tancat traçat a la platja de Segur, pedalant en total els 20 quilòmetres reglamentaris. En entrar de nou al box, van deixar la màquina i van tornar a cór-rer, en direcció nord, cap a Cunit, per un circuit de 625 metres al qual havien de donar quatre voltes i retornar al port.

El primer en arribar va ser l’igualadí Sergi Rodríguez, que va fer els cinc quilòmetres corrent en un temps de 15 minuts i 9 segons; els 20 quilòmetres de ciclisme amb un crono de 28m58s i el tram fi nal d’atletisme amb un temps de 8m58s, fent un temps total de 53m4s, 5 segons menys que el seu company d’equip Jordi Garcia (53m9s). Tercer va ser el manresà Iñaki Baldellou (53m12s).

Èxit de participants i públic en la 1a Duatló de Calafell

Un euro per quilòmetreA la prova també hi va participar el

triatleta olímpic Xavier Llobet, que va fer el novè lloc amb un temps global de 53m31s. El paralímpic Emilio Molina, campió del món l’any 2007 va fer un bon duatló tot i que no va entrar entre els 20 primers. Aquest atleta gironí, que està preparant la Marató de Barcelona, té una associació benèfi ca anomena-da Triforcauses, amb la qual ajuda a d’altres persones amb discapacitat i dóna un euro per cada quilòmetre que recorre.

En categoria femenina, la més ràpida va ser Pilar Rus del CN Reus Ploms. La reusenca va córrer el primer tram amb un temps de 18m8s; els 20 quilòmetres de ciclisme en 31m55s i la part fi nal atlètica amb un temps d’11m22s, per tant, amb un crono global d’1h1m24. Sotscampiona va ser la seva companya d’equip Montserrat Cinca (categoria veterana 1), que va fer un temps total d’1h3m26. Tercera fou Neus Cayla del CN Mataró (1h3m38).

Per equips van guanyar CERR Igua-lada (masculí) CN Mataró (femení).Els primers atletes locals van ser Óscar Martínez Larios, que defensa els colors del Club Triatló Manresa i Anna Barrero Franquet, que corre pel Club Natació Reus Ploms. Alguns esportistes de Calafell i de la comarca també han cor-regut aquesta 1a Duatló de Calafell.

FUTBOL - L’equip femení del CF Calafell, que juga a la primera catalana, porta quatre partits sense guanyar tot i que diumenge, dia 20, va empatars amb la Unifi cación Bellvitge, un dels equips forts de la categoria (3-3). Les jugado-res que entrena Alfredo Lara, després de guanyar al Vilanova (3-2), van perdre al camp d’Aiguadolç de Sitges contra el Suburense (4-0), contra el Xaixa (1-3) i, més recentment, al camp del Base Olèrdola de Moja (2-0). Les calafellen-ques jugaran aquest darrer diumen-ge de febrer al camp del Carmel de Barcelona; després aniran al camp del

L’equip femení del Club de Futbol Calafell ha entrat en una mala ratxa de resultats

Reus Deportiu, rebran les noies del FC Martinenc i aniran a Viladecans. L’entre-nador Alfredo Lara està convençut que amb una mica més d’esforç mantindran bé la nova categoria.

Fins ara les calafellenques han mar-cat 30 gols i n’han rebut 43. Les mà-ximes golejadores són Fany Catà (9), Murillo (5), i Azahara i Carol (4). Amb 1 gol estan Conchi, Eli, Irene i Chuli. Els tres gols restants els han fet els equips contraris en pròpia porta.

BÀSQUET - L’equip masculí sènior de bàsquet de l’Associació Bàsquet Vendrell és a prop d’assegurar-se la categoria, tot i que en el darrer partit, el dia 20, abans de tancar aquesta edició, va perdre a casa davant el Viladecans Sant Gabriel (81-96). L’equip que en-trena David Rivelles, amb molt d’esforç, s’està consolidant a la categoria.

Ara els vendrellencs ocupen el 8è lloc de la classifi cació degut a les 9 victòries i les 11 derrotes. Només resten per jugar deu partits i tot apunta que no hauran de patir per jugar una temporada més en la Copa Catalunya.

Ara, el Vendrell té un calendari bas-tant assequible: aquest darrer cap de setmana de febrer ha d’anar a la pista del cuer, el CN Terrassa; després visi-ta el Sitges, que és líder; rep el Prat, un dels cuers; va a Tàrrega, i rep el Martorell.

També és fantàstica la temporada que està fent el sènior masculí B del AB Vendrell a la Primera Territorial. Els vendrellencs, que van segons, són a només un punt del líder i aquest darrer dissabte de febrer esperen el Calafell B, que va cinquè.

El Calafell també vol la permanènciaMentre, el sènior A del CB Calafell,

que juga a la Segona Catalana, també

L’AB Vendrell és a punt d’assegurar-se la permanència en la Copa Catalunya

és a prop d’assegurar-se la permanèn-cia. L’equip que entrena Toni Cuevas ocupa ara el novè lloc de la classifi cació després de superar diumenge, dia 20, al Molins de Rei (81-77). Els calafellencs jugaran dos partits en un cap de setma-na: divendres, dia 25 d’aquest mes, re-bran l’Almeda de Cornellà -partit avan-çat degut a què el pavelló estarà ocupat pels actes de Carnaval- i diumenge 27 visitaran el líder, el Pallejà.

El sènior B del CB Calafell, que entre-na Francesc Armengou, està fent una temporada molt irregular tot i que ara és setè de la classifi cació de Primera Territorial amb els mateixos punts que L’Arboç i el Ploms Salle Reus.

Pel que fa al planter, cal destacar el júnior masculí del CB Calafell, que va primer a la segona fase.

HOQUEI - Els dos primers equips d’hoquei del Baix Penedès estan millo-rant. El Moritz Vendrell, que aquest dar-rer cap de setmana està jugant a Blanes la Copa del Rei, ja té gairebé assegura-da la permanència a l’OK Lliga després d’haver golejat el Tenerife (6-3).

Els jugadors de Guillem Cabestany comencen aquest divendres, dia 25, la seva participació en la Copa del Rei jugant contra el Patí Vic. Del resultat d’aquest partit dependrà si els vendre-llencs accedeixen o no a les semifi nals i a la fi nal.

De la seva banda, el Vallès Calafell ha encetat bé la segona volta empatant (4-4) a la pista del Sant Feliu de Codines i superant amb difi cultats l’Areces (4-3). Cal remarcar que l’empat a Sant Feliu de Codines té doble mèrit atès que a la primera part i, sense el suport dels membres de la Penya dels Estrellats, els jugadors de Martínez Mateo perdien (3-0). Els Estrellats, que van tenir un vi-atge accidentat, van arribar al descans i a partir de llavors va començar la re-muntada dels calafellencs amb dos gols de Ferran Ortoll, Marc Vergés i Dani López -ja porta 27 gols-, però al fi nal els

El Moritz Vendrell juga la Copa del Rei i el Vallès Calafell aspira a l’ascens a l’OK Lliga

locals van saber empatar.Aquest darrer cap de setmana de

febrer els calafellencs juguen a la pista del cuer, el CP Burgos; després reben l’Alcobendas i van a Vilafranca, equip al que van golejar (9-2) a la primera volta.

Segons equipsMentre, els dos segons equips del

Vendrell i Calafell lideren llurs classifi ca-cions. Així el CE Vendrell, que entrena Xavier Nicolás, és el líder de la Primera Catalana i el Netman Calafell lidera la Segona Catalana.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 23: ESPIGOL FEBRER 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS 23

ARTS MARCIALS - El dia 19 d’aquest mes tingueren lloc al pavelló municipal de Cunit, els exàmens de grau de l’As-sociació de Nihon Bu-jutsu tradicional i disciplines afi ns (AESNIT), que són avalats per la Federació Mundial de Nihon Tai-Jitsu/Ju-Jitsu. Als exàmens, que van ser d’un molt bon nivell tècnic, s’hi van presentar onze esportistes, cinc dels quals eren del C.E Budokán Kasa de Cunit. Es tracta de Maria Jesús Ortega Alvaro, Francisco Valle Fernán-dez i Xavier Perramon Abril, que van aconseguir el cinturó negre primer Dan i Susana Cruz Peña i Juan A.Rubio Luna, que van obtenir la categoria de cinturó negre segon Dan.

Tots ells són practicants multidisci-plinars, és a dir, de Nihon Tai-Jitsu i

Cinc membres del Club Esportiu Budokán Kasa de Cunit aconsegueixen millors titulacions

ESQUÍ - La jove vendrellenca Andrea Jardí, que està entre les 300 esquiado-res més ràpides del món, va acabar dis-sabte, dia 19, la seva participació al 41è Campionat del Món d’esquí alpí, que del 7 al 20 d’aquest mes ha tingut lloc a la ciutat alemanya de Garmisch-Par-tenkirchen. Jardí, que només té 21 anys i era una dels sis components de la se-lecció estatal, va fer un brillant 17è lloc a la supercombinada i, posteriorment, va ocupar el 32è lloc a l’eslàlom gegant fent un temps de 2 minuts, 26 segons i 37 centèsimes. El darrer dia del mundi-al, en la primera mànega de l’eslàlom femení, Andrea va patir la mala sort que

La vendrellenca Andrea Jardí fa un excel·lent mundial d’esquí alpí a Alemanya

HANDBOL - L’actual capità del FC Barcelona d’handbol, l’hongarès László Nagy dirigirà aquest mes de juliol a Coma-ruga, el què serà el seu tercer campus de tecnifi cació d’handbol, que es farà al nou pavelló de Coma-ruga i a la platja. Aquest campus, que va ser presentat dimarts pel president del Patronat d’Esports del Vendrell, Jaume Domingo, està adreçat als nois i noies de 8 a 17 anys i tindrà lloc del 4 al 10 de juliol. També es farà un campus per a tots els jugadors d’handbol del Vendrell que ho desitgin.

ATLETISME - Toni Duart, portaveu del Club Esportiu Calafell Runners ha explicat a l’Espígol digital que ja està preparant la que serà la primera Mitja Marató de Calafell. Aquesta tindrà lloc el matí del 1 de novembre, que enguany s’escau en dimarts i, per tant, en haver-hi el pont de Tot Sants, es preveu que a Calafell hi hagi molts residents no habituals.

Cal recordar que, tradicionalment, a l’octubre Els Corredors de Fons del Vendrell organitzaven la Mitja Marató del Baix Penedès, que va arribar a la seva vint-i-cinquena edició, però que l’any passat ja no es va córrer.

Duart ha assenyalat que encara no està defi nit el recorregut de 21,097 qui-lòmetres, però de ben segur que part de

La Regidoria d’Esports i el Club Esportiu Calafell Runners preparen la 1a Mitja Marató de Tot Sants

TENNIS - El Club Sports Tennis Cunit ha aconseguit aquest cap de setmana proclamar-se campió de Catalunya júnior en la categoria d’Argent, just una setmana després que l’equip femení júnior també fos campió de Catalunya Argent i assolís, com ara els nois, l’ascens a la categoria Or.

Els cadets donen la tallaEl mèrit dels cunitencs és doble atès que va presentar a la competició l’equip cadet. Abans d’arribar a la fi nal, l’equip cunitenc va superar el CT Barcelona Teià, el Reus Monterols i el Sant Celoni. En la fi nal, jugada a les pistes del CT Cercle Sabadelles, els joves del planter, Pau Collado, Giovanni Grieco, Tommaso Rivellini, Lucas Lucas, Adriàn Verano, Marc Monreal i Toni Juliachs, van veure que tot i que l’equip local semblava superior, ells podien intentar-ho. I així ho van fer. Adrian Verano va superar amb

El CST Cunit ja és campió de Catalunya júnior masculí després de l’ascens de les noies a Or

la cursa atlètica no s’allunyarà massa dels cinc quilòmetres de façana maríti-ma que té el municipi.

Actualment, al Baix Penedès només es manté la Mitja Marató de Cunit, que anys enrere entrava al terme municipal de Calafell, i que actualment està pro-gramada per al mes de març. Enguany, aquesta cursa arribarà a la seva dino-vena edició.

difi cultats Jordi Casanovas (2-6, 7-5 i 6-3); Giovanni Grieco no es va quedar enrere i va vèncer Gerard Puig (6-0, 6-4); Pau Collado, jugant molt bé, va superar amb difi cultats Raul Caballero (7-6 (2), 7-5), i Tommaso Rivellini va fer el mateix amb Marcel Heras (6-4, 5-7, 6-3). D’aquesta manera, Verano, Grieco, Collado i Rivellini van sumar els quatre punts necessaris per guanyar, tot i la derrota del seu company Lucas Lucas, que no va poder amb Alejandro Serrano (6-2, 6-3).

es va sortir de la pista, i ja no va poder sfer la segona mànega.

Malgrat això, cal dir que Andrea Jardí ha obtingut el millor resultat de l’expedi-ció espanyola.

Ju-Jitsu i Nihon Kobudo Tambo-Jitsu, així com de Karate-Do Shito Ryu, de les quals, alguns ja són cinturó negre amb dans.

El jurat va estar presidit per Pere Calpe, mestre de l’AESNIT i setè Dan Kioshi de Nihon Tai-Jitsu/Ju-Jitsu i els mestres José Luis Infante (6è Dan) i Daniel Moreno (5è Dan).

PATINATGE - El cap de setmana del 19 i 20 de febrer es va celebrar a la pista del Club Natació Reus Ploms la primera convocatòria de lliure i escola dels ni-vells C i A.

Del Club Patí Calafell van participar-hi, en el nivell A i modalitat de lliure, Laura Rivillas, Júlia Herrera i Elvira Cherto. Totes tres van aprovar i es van endur el diploma corresponent. A la modalitat d’escola del mateix nivell va participar Naila Estepa, que no va tenir tanta sort.

En el nivell C i modalitat de lliure van participar Àgatha Espinosa, Lena Baker, Gloria Murillo, Lídia Guàrdia,

Bon patinar de les noies del CP Calafell a ReusPaula Gàzquez, Irene Gàzquez, Lucia Chamorro, Alba Espinosa; totes van aprovar i es van endur a casa els seus diplomes. La seva companya Laura Planas no va tenir la mateixa sort. En la modalitat d’escola nivell C, Lena Baker també es va fer amb el diploma.

MOTOCICLISME - Dos motoristes de la comarca, el present i el futur, com són el cunitenc Joan Lascorz (25 anys) i el calafellenc Àlex Toledo (9 anys) ja estan pre-parats per a la nova temporada. El primer, ja totalment recuperat de la greu caiguda a Silverstone (Anglaterra) el passat 2 d’agost, ja és a Austràlia, on aquest diumen-ge, dia 27, començarà la seva participació al Campionat del Món de Superbikes (1.000 cc), després d’haver corregut quatre anys en Supersport (600 cc).

Per la seva banda, el jove Àlex Toledo, després d’haver acabat cinquè al Cam-pionat de Catalunya de Promovelocitat de 50 centímetres cúbics, enguany correrà amb amb una nova moto les curses del Campionat de Catalunya de 70 cc.

Els pilots Joan Lascorz i Àlex Toledo, preparats per a la nova temporada de motociclisme

FUTBOL - L’equip sènior masculí del CF Calafell ja porta quatre partits con-secutius sense guanyar.

Sí que és cert que el tècnic Josep Piñol, successor de Josep Piguillem, va començar amb bon peu sumant tres victòries consecutives. La primera va arribar al camp del Nàstic de Tarragona (0-2) i després dues seguides al camp municipal, la primera contra La Cava (2-0) i la segona contra l’Ulldecona (6-1), però ara porta una sequera de resultats que comença a preocupar la junta direc-tiva que lidera Toni Castillo. Després de la golejada a l’Ulldecona l’equip calafe-llenc va perdre al camp de l’Aldeana

El CF Calafell de Josep Piñol perd pistonada

László Nagy dirigirà un campus a Coma-ruga al juliol

(1-0); després va empatar a casa amb el Cambrils (0-0), va perdre al camp de La Canonja (1-0), i, recentment i sense jugar gaire bé, va perdre a casa davant el Salou (1-2).

També és cert que les lesions no han acompanyat gens ni mica: Toni Sánchez, Iván, Jordi Campanera, Ma-nolo Restoy i Julio Navarreta han estat lesionats i això ha infl uït en els resultats dels calafellencs.

El Calafell jugarà aquest darrer diu-menge de febrer al camp de L’Ampolla i després anirà a la comarca de l’Alt Camp per jugar contra un dels candi-dats a l’ascens, la Unió Esportiva Valls.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 24: ESPIGOL FEBRER 2011