23
Banyar-se a les zones prohibides pot ser mortal Tres banyistes ofegats en menys d’un mes a la zona del port esportiu de Coma-ruga Núm. 63 AGOST 2011 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com

ESPIGOL AGOST 2011

Embed Size (px)

DESCRIPTION

EDICIÓ NÚMERO 63 DE L'ESPÍGOL DEL BAIX PENEDÈS

Citation preview

Page 1: ESPIGOL AGOST 2011

Banyar-se a les zones prohibides pot ser mortalTres banyistes ofegats en menys d’un mes a la zona del port esportiu de Coma-ruga

Núm. 63AGOST 2011

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com

Page 2: ESPIGOL AGOST 2011
Page 3: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL EDITORIAL 3

Editorial l’Eixerit del Baix Penedès

L’equipEdita: Produccions i Publicacionsl’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoFotografi es: l’Espígol, Aurelio Poyatos, Jordi Targa, Jesús Aventin i departaments de premsa dels ajuntaments de la comarca.Col·laboració especial: L’Eixerit delBaix Penedès.

Propera edició: última quinzena de setembre.

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5,43881 CUNIT (Tarragona)Tel. 977 67 50 76Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: Imprintsa

Correus electrònics:[email protected]@gmail.com

Edició digital:www.revistaespigol.com

Membre de:

PerillsEstem en un

mes de va-cances farcit de festes majors i de molta diversió. A Llorenç del Penedès és costum que la colla no ofi cial faci bons castells abans que el consistori convidi tots els vi-sitants i veïns de la localitat a un tros de refrescant síndria. El millor del cas és que tant l’acalde

La portada d’aquesta revista, que ja arriba a la seva edició número 63, és prou eloqüent. Estem envoltats de perills. Malauradament, i en menys d’un mes, a la platja de Coma-ruga, just al costat del port, tres persones han perdut la vida i, cal dir-ho, ha estat per imprudències ja que es banyaven en zones prohibides on hi ha molt de perill i, per això, està tot ben senyalitzat.

Aquest és un dels riscos que patim cada estiu i cal anar amb compte si ens decidim per la platja enlloc d’anar a descansar a la muntanya. A banda d’això, hi ha altres perills. Veient els informatius de les diverses televisions comprovem que hi ha la possibilitat que Espanya hagi de ser rescatada econòmicament, tot i que la ministra Elena Salgado asseguri que no hi ha cap risc. Ja se sap, però, que molt sovint els polítics solen dir tot el contrari d’allò que està a punt de succeir. També en el camp econòmic pot pasar que algunes empreses o administracions tinguin problemes per poder pagar les nòmines dels seus treballadors. En el primer dels casos, perquè no cobren factures girades i, en el cas dels ajuntaments, perquè cada cop hi ha menys ingressos i les administracions superiors, és a dir, Generalitat i Estat, no transfereixen els diners que pertoquen als ajuntaments a causa, principalment, que el govern central tampoc paga el que li correspon a la Generalitat. És el famòs peix que es mossega la cua i, el que està clar, és que ara com ara hi ha ben pocs euros a la guardiola. Correm el perill tots plegats de quedar-nos en calçotets.

Aquest és un altre dels perills que tenim en ple mes d’agost. Però encara n’hi ha més. Per exemple, que aquest mes de vacances sigui com el de juliol, en què més d’un dia ens hem hagut d’abrigar per no pasar fred, qui ho anava a dir!

Correm altres riscos, també. Un altre és que se’ns cali foc en algun punt de la comarca. Per sort i, toquem ferro, per ara els bombers només han hagut d’intervenir en petits focs localitzats al terme municipal de Santa Oliva.

Un altre perill ben latent és que cap a fi nals d’agost tinguem alguna tempesta que ens inundi els carrers de la primera línia de la costa del Vendrell, Calafell o Cunit. És per això que també cal anar amb compte.

També correm el perill que els cossos policials dels Mossos i els agents de Vendrell i Calafell baixin la guàrdia i retornin els manters que ara han desaparegut del nostre litoral i estan fent la venda il·legal a la costa de Castelló.

Com poden veure, a l’estiu hi ha molts perills, també que et piqui un mosquit, no? I en to esportiu, tenim l’imminent perill que el Madrid començi la temporada guanyant la Supercopa d’Espanya.

Sigui com sigui, l’equip de l’ESPÍGOL es disposa a encetar unes setmanetes de vacances per afrontar amb més força que mai el que ens ve per davant. Segur que no serà gens fàcil. Bon estiu!

Ferran Rodríguez, director

L’única revista del Baix Penedès feta a la comarca

com alguns regidors tenen la mà trencada en això de tallar les síndries. Segons vaig poder constatar el dimarts dia 9, vigília de Sant Llorenç, hi havia prop de dos mil quilos de síndries per repartir a tort i a dret. És d’agrair que en temps de crisi el consistori llorençenc mantingui aquesta bona tradició. També és d’aplaudir que veïns i veïnes del municipi facin cada any millors castells. Tot i que enguany van fer alguns intents, la tasca d’aquesta colla castellera no ofi cial és d’aplaudir.

No s’acaba d’entendre del tot la desapa-rició del mapa polític del que fi ns fa poc era alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Jordi Sánchez. Queda molt bonic allò de donar pas a la joventut i facilitar la renovació de càrrecs. Em fa l’efetce, però, que aquí hi ha quelcom més que algun dia sabrem. No deixa de ser anecdòtic, però, que un lluitador nat com és en Jordi Sánchez, d’avui per demà hagi penjat els hàbits. Per cert, es comentava que si era al Brasil, a Londres... i, fi ns i tot, que l’estava cercant el Paco Lobatón, aquell del Quien sabe dónde! Doncs bé, un ocellet ben informat m’ha dit que el Sánchez ha retornat a l’equip de futbol de veterans de Calafell i que els dilluns es passa pel pavelló Joan Ortoll a fer el ressopó. Aquells que segueixen el dia a dia de la política local estan desconcertats i un xic decebuts ja que abans, quan passava alguna cosa, sempre es deia que era “culpa del Sánches”. Això ja s’ha perdut. Per sempre o temporalment!

Tenim un nou consistori a Calafell, i mai millor dit. Fa ara unes setmanes, i després de la presentació del que havia de ser el futur govern municipal, atès que per raons laborals hi havien algunes baixes, hi van haver voluntaris que, per uns minus, van fer de fi gurants de la foto ofi cial del nou equip de govern. Si miren aquesta fotografi a de Jordi Targa, veuran que el nostre director, Ferran Rodríguez, es va erigir com a regidor per uns minuts. No serà aquesta la seva pro-fessió frustada?

Al Vendrell han hagut d’utilitzar les mànegues per fotre fora els top manta. Home, no sóc partidari de la força però atès que això s’es-tava descontrolant, potser calia fer-ho. Si més no, per netejar el passeig Joan Reventós. M’han explicat que el mes passat quan els manters eren els amos de Coma-ruga, aquests es van discutir amb el notre dire que els estava fent fo-tos. Fins i tot un agent de la policia local va sol·licitar la credencial de periodista per calmar els venedors il·legals! No, si ja deien que de fora vingueren que de casa ens treieren!

Acabem tot just abans d’agafar vacances tot agraint als amics del Patronat Municipal de Turisme de Calafell que pensin en aquesta revista. A la recent i exitosa cantada d’havaneres del grup Els Cremats, es va cantar l’havanera Eixerit de Ramon Ponsatí. No deixa de ser curiós que els cantants es facin dir, precisament, els cremats.

Page 4: ESPIGOL AGOST 2011

DIVENDRES 19 D’AGOST

A les 2 del migdia, gran repic de campanes.

A 2/4 de 10 del vespre, cercavila pels carrers de la vila. Tot seguit, a la plaça Major, pregó de festa major a càrrec del conseller d’Interior, Felip Puig i Godes. A continuació, actuació castellera amb Els Nens del Vendrell.

DISSABTE 20 D’AGOST

A les 8 del matí, pels carrers de la vila, matinades amb gralles.

A 2/4 de 12 del matí, processó i ofici solemne amb la cobla Cossetània. A continuació, a la rectoria, inauguració de la tómbola.

A la 1 del migdia, a la Societat, sardanes amb la cobla Cossetània.

A 2/4 de 7 de la tarda, al pati de l’escola Joan Perucho, parc infantil.

A 2/4 de 8 de la tarda, al pati de l’escola Joan Perucho, cursa popular.

A les 12 de la nit, al pati de l’escola Joan Perucho, ball de nit amb l’orquestra Aquàrium. Tot seguit, fi de festa amb The James Band & Family i Lavanda.

FESTA MAJOR D’ALBINYANA i NUCLIS

DIUMENGE 21 D’AGOST

A les 9 del matí, a l’Ajuntament, 13è Concurs de Pintura Ràpida.

A 2/4 de 12 del migdia, missa, i a la 1 del migdia, a la Societat, vermut amb el mag Gerard Roca.

A 2/4 de 3 de la tarda, a la plaça Major, lliurament de premis del 13è Concurs de Pintura Ràpida.

A 2/4 de 7 de la tarda, al pati de l’escola Joan Perucho, espectacle infantil.

A les 10 de la nit, música amb ABO, finalistes de Buscant la Trinca.

DILLUNS 22 D’AGOST

A 2/4 de 9 del vespre, a la Societat, sopar de festa major.

A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça Major, havaneres amb Barca de mitjana.

DIMECRES 24 D’AGOST

A les 9 del vespre, a la Plaça Major, representació del ball parlat de Sant Bartomeu a càrrec del grup de teatre de la Societat d’Albinyana.

FESTA MAJOR DE LA PAPIOLADIJOUS 11 D’AGOSTA les 7 de la tarda, a la zona escolar d’Albinyana, torneig de futbol sala.

DIVENDRES 12 D’AGOST A 2/4 de 7 de la tarda, jocs de taula i cucanyes.

A les 10 del vespre, concurs de truites.

A les 11 de la nit, festa amb Disco Show Party.

DISSABTE 13 D’AGOST

A 2/4 de 7 de la tarda, a la zona del mercat, parc infantil.A les 7 de la tarda, torneig de petanca.

A 2/4 d’11 de la nit, botifarrada popular. Preu: 6 euros.

A 2/4 de 12 de la nit, ball amb l’orquestra Loren. A la mitja part, bingo popular.

DIUMENGE 14 D’AGOST

A 2/4 d’1 del migdia, festa de l’escuma.

A 2/4 de 8 del vespre, espectacle amb el mag Fèlix.

A les 10 del vespre, cinema a la fresca amb la pel·lícula Piratas del Caribe, en mareas misteriosas.

Tots els actes es realitzaran a la zona del carrer del Cirerer.

FESTA MAJOR DE LES PECESDIVENDRES 26 D’AGOST

A 2/4 de 7 de la tarda, davant de l’Agrupació Recreativa, parc infantil.

A les 10 del vespre, a l’Agrupació Recreativa, sopar de festa major.

A les 12 de la nit, a l’Agrupació Recreativa, ball de nit amb el grup Slogan.

DISSABTE 27 D’AGOST

A la fresca i pels carrers del barri, matinades a càrrec dels Desmanegats de les Peces. Tot seguit, repicada de campanes i tronada de coets.

A les 12 del migdia, ofici solemne de festa major.

A les 7 de la tarda, espectacle infantil amb el grup Guinyol Didó.

A les 8 del vespre, al casal d’avis, exposició del 12è Concurs de Fotografia i lliurament de premis.

A les 12 de la nit, a l’Agrupació Recreativa, ball de festa amb el grup Doble R.

DIUMENGE 28 D’AGOST

De bon matí, pels carrers, matinades amb la Xaranga la Gresca.

A les 10 del matí, davant del bar Conchi, trobada de plaques de cava.A les 12 del migdia, misa solemne.

A la 1 del migdia, a la Societat, vermut amb el mag Gerard Roca.

A les 6 de la tarda, pels carrers del barri, cercavila popular.A les 10 del vespre, cercavila de foc.

A les 11 de la nit, a l’Agrupació Recreativa, havaneres amb el grup Port Vell.

DILLUNS 29 D’AGOST

A les 9 del vespre, a l’Agruapcio Recreativa, concurs de bitlles. Tot seguit, lliurament de trofeus.

A les 10 del vespre, a l’Agrupacio Recreativa, sopar Porta’t el que vulguis.

FESTA MAJOR D’ALBINYANA FESTA MAJOR BONATERA IDIVENDRES 12 D’AGOST

A les 7 de la tarda, inici dels campionats petanca i dominó.

DISSABTE 13 D’AGOST

Matinades pels carrers del barri.

A les 11 del matí, caminada fins a la piscina municipal.

A 2/4 de 7 de la tarda, a la zona del mercat, inflables i tallers infantils.

A 2/4 de 10 del vespre, sopar popular.

A 2/4 de 12 de la nit, ball de festa major amb Discòbolos. A la mitja part, sorteig.

DIUMENGE 14 D’AGOSTA 2/4 de 10 del matí, botifarrada popular.A les 11 del matí, jocs d’aigua i festa de l’escuma.A 2/4 de 7 de la tarda, lliurament de premis de petanca i dominó.A les 11 de la nit, cinema a la fresca amb la pel·lícula El aprendiz de brujo.Tots els actes es realitzaran al davant del local social.

Page 5: ESPIGOL AGOST 2011

FESTA MAJOR DE L’ARBOÇ

del 26 al 31 d’agostDIVENDRES 26 D’AGOST

A les 7 de la tarda, a la Casa de Cultura, inauguració de les exposicions l’Auditori i Casa de Puntaires.

A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de la Vila, pregó de la Festa Major, a càrrec d’Andreu Suriol Ribé, president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona.

A les 10 de la nit, a l’aparcament del camp de futbol, música electrònica trance a càrrec del col·lectiu Dropland.

A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça de la Vila, nit de dansa amb l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i l’Esbart Sant Julià de l’Arboç, que oferiran l’espectacle 40 i 50 amb motiu dels respectius aniversaris que celebren enguany. Seguidament, concert amb l’actuació dels grups La Carrau i Dj uRi.

DISSABTE 27 D’AGOST

A les 12 del migdia, toc festiu de campanes tocades a mà pels campaners de l’Arboç.

A 1/4 de 2 del migdia, a la rambla Gener, traca dissenyada per la Pirotècnia Igual.

A 2/4 de 2 del migdia, al parc de Santa Llúcia, concert vermut a càrrec dels alum-nes i amics de l’Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès, de l’Arboç.

A 2/4 de 6 de la tarda, pels carrers de la vila, cercavila amb grups folklòrics locals i acompanyament musical.

A les 6 de la tarda, a l’església parroquial, missa vespertina.

A les 7 de la tarda, a l’església parroquial, les autoritats, acompanyades del seguici popular i tradicional, assisteixen a completes i actuació conjunta de totes les enti-tats. En acabar, goigs de Santa Julià i escenificació del ball parlat de Sant Julià, a càrrec de l’Elenc Artístic Arbocenc i l’Esbart Sant Julià de l’Arboç. A continuació, a la plaça de la Vila, exhibició folklòrica del seguici popular i tradicional, estrena del ball de gegantons de l’Arboç i actuació castellera.

A les 12 de la nit, entre el institut i el camp de futbol antic, castell de focs.

A 2/4 d’1 de la nit, a la pista del poliesportiu, ball amb l’orquestra Selvatana i, en acabar, la Macro Disco Làser Show.

A 2/4 d’1 de la nit, al camp de futbol, nit de rock amb els grups Skatacrak, La Gos-sa Sorda i Lilith i, en acabar, empalmada amb la xaranga La Gresca.

DIUMENGE 28 D’AGOST

A partir de les 8 del matí, pels carrers de la vila, matinades.

A les 9 del matí, a la capella de la Residència Hospital Sant Antoni Abat, missa primera.

A 1/4 d’11 del matí, el seguici popular i tradicional acompanyarà les autoritats a l’església parroquial per assistir a la missa solemne en honor de Sant Julià. A 2/4 d’11 del matí, missa solemne.

A 2/4 de 12 del migdia, a la plaça de la Vila, exhibició folklòrica del seguici popu-lar i tradicional de la vila i ball de diables, que recitaran els versots satírics.

A la 1 del migdia, a la plaça de la Vila, exhibició castellera.

A 3/4 de 7 de la tarda, a la plaça de la Vila, exhibició commemorativa de la primera actuació de l’Esbart Sant Julià fa 50 anys. A les 7 de la tarda, pels carrers de la vila, cercavila i processó de Sant Julià amb la participació dels grups folklòrics. A l’arribada del patró a l’església parroquial, encesa de la façana i actuació conjun-ta dels seguici popular i tradicional i, tot seguit, cant dels goigs. A continuació, a la plaça de la Vila, actuació del seguici popular i tradicional. Seguidament, representació de l’auto sacramental del ball de diables de l’Arboç. Finalment, la caretillada pel ball de diables de l’Arboç.

A 2/4 d’1 de la nit, a la pista del poliesportiu, ball amb l’orquestra Júniors.

Atès que aquest mes l’Espígol ha avançat la seva edició és possible que en els pròxims hi hagi canvis al programa definitiu d’actes.

DIMARTS 30 D’AGOST

A partir de les 10 del matí, al poliesportiu, bàsquet 3x3, categoria fins a cadet.

De les 12 a l’1 del migdia, XI Concurs Infantil de Pintura.

A les 12 del migdia, a l’església parroquial, missa pels difunts de l’any.

A la 1 del migdia, a la plaça de la Vila, ballada de sardanes amb la cobla Contemporània.

A partir de les 4 de la tarda, al poliesportiu, bàsquet 3x3, categoria júnior i sènior.

A 2/4 de 5 de la tarda, a la plaça de la Badalota, cronoescalada ciclista.

A les 6 de la tarda, a la rambla Gener, 11a edició del concurs L’entrepà amb gràcia (en cas de pluja es farà al local Arbosense).

A 2/4 de 7 de la tarda, al parc de Santa Llúcia, IV Concurs de bitlles catalanes per a infants i adults. Places limitades.

A 2/4 de 8 del vespre, a la pista del poliesportiu, ball amb l’orquestra Maravella.

A les 11 de la nit, a la pista del poliesportiu, concert i ball amb l’orquestra Maravella.

DIMECRES 31 D’AGOST

De les 11 del matí a la 1 del migdia i de les 5 a 2/4 de 7 de la tarda, a la rambla Gener i a la plaça Catalunya, chusa parks i el tren turístic, inflables per a nens.

A 2/4 d’1 del migdia, a la Casa de Cultura, lliurament de premis del XI Concurs Infantil de Pintura.

A les 6 de la tarda, als jardins de l’Associació de la Llar de Jubilats de l’Arboç, campionat de petanca per a jubilats.

A les 7 de la tarda, a la plaça de la Puntaire, festa de l’escuma de colors.

A les 10 de la nit, a la plaça de la Vila, concert de jazz.

Page 6: ESPIGOL AGOST 2011

FESTA MAJOR DE LA BISBAL DEL PENEDÈS

Del 12 al 15 d’agostDIVENDRES 12 D’AGOST

A les 7 de la tarda, al CMC, inauguració de les exposicions de puntes de coixí, pintura i manualitats.

A les 8 del vespre, a l’Ajuntament, pregó medieval.

A les 10 de la nit, a la plaça de l’Església, versots amb el Ball de Diables.

A les 11 de la nit, pels carrers de la vila, correfoc popular.

A les 12 de la nit, concert Punk Jove 1r Agrorock.

DISSABTE 13 D’AGOSTA les 11 del matí, al local de l’antiga guarderia, escalèxtric.A les 7 de la tarda, a l’envelat, disco infantil amb animació i xocolatada.

A les 6 de la tarda, inici de les curses d’escalèxtric. A 2/4 de 12 de la nit, a l’envelat, concert amb els Brams i Skàndol Públic.

DIUMENGE 14 D’AGOST

Durant tot el dia, a les piscines municipals, 7è Campionat de Psicoblok.

D’11 del matí a 2/4 d’1 de la tarda, a l’envelat, atraccions gratuïtes.

A la 1 del migdia, a la plaça Pau Casals, festa de l’escuma.

A les 8 del vespre, a l’envelat, ball de tarda amb l’orquestra Costa Brava.

A les 12 de la nit, a l’envelat, ball de nit amb l’orquestra Costa Brava.

DILLUNS 15 D’AGOST

A les 8 del matí, matinades a càrrec dels Grallers de la Societat.

A les 11 del matí, missa solemne en honor a la mare de Déu, missa cantada pels cors Antistiana i Santa Maria.

A les 12 del migdia, cercavila amb els gegants i el grup de la Societat.

A 3/4 d’1 del migdia, a l’Ajuntament, Castells de Cortesia. Seguidament, diada castellera amb la colla Joves Xiquets de Valls, colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de l’Arboç.

A 2/4 de 7 de la tarda, al camp municipal, partit de futbol entre la Joventut Bisbalenca CF i el Santa Creu de Calafell.

A les 7 de la tarda, a l’envelat, balls regionals i audició de sardanes.

A les 12 de la nit, ball de fi de festa amb l’orquestra Empordà Fusión.

Page 7: ESPIGOL AGOST 2011

FESTA MAJOR DE BELLVEI

Del 12 al 17 d’agostDIVENDRES 12 D’AGOST

A les 6 de la tarda, a la Rambla de Josep Torrents, ball infantil amb la com-panyia Rovell d’Ou.

A les 7 de la tarda, al centre cívic, exposició de varietats.

A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de l’Església, repic de campanes i pregó de festa major a càrrec d’Antònia M. Vilà Fusté. Tot seguit, aperitiu popular.

A les 10 de la nit, des de la Rambla de Josep Torrents, correfoc. En acabar, a la pl. de l’Esglèsia, versos satànics, carretillada i encesa del campanar.

A les 12 de la nit, a la Rambla de Josep Torrents, havaneres amb Port Vell.

A les 12 de la nit, a la plaça de Catalunya, concert amb el grup All i Oli. En fi nalitzar, xocolatada i, acte seguit, xaranga amb el grup La Gresca.

DISSABTE 13 D’AGOST

En horari d’obertura, al Centre Cívic, recollida d’aliments per a Càritas.

A les 11 del matí, a la Rambla de Josep Torrents, xaranga amb La Gresca.

A 2/4 de 6 de la tarda, a la Rambla de Josep Torrents, jocs i malabars.

A les 6 de la tarda, al camp de futbol, partit de l’At. Bellvei i la UD Tancat.

A les 7 de la tarda, a la Rambla de Josep Torrents, I Trobada de Batucades.

A les 11 de la nit, a la Plaça Catalunya, ball amb l’orquestra Aquàrium.

A les 12 de la nit, a l’aparcament del pavelló municipal, festa house.

DIUMENGE 14 D’AGOST

A les 8 del matí, matinades amb els grallers de Bellvei.

A les 9 del matí, a la Llar Municipal de Cultura, concentració d’ORNIS.

A les 9 del matí, al camp de vol, trobada d’avions ultralleugers.

A 2/4 d’11 del matí, 12a Cursa Comarcal d’ORNIS.

A les 2 del migdia, a la Plaça Catalunya, gran mascletada.

A les 7 de la tarda, a la Plaça Catalunya, sardanes amb la Cobla Rosaleda. A 2/4 de 12 de la nit, a la Plaça Catalunya, ball amb l’Orquestra Rosaleda.

DILLUNS 15 D’AGOST

A les 8 del matí, matinades amb els Grallers de Bellvei.

A 2/4 de 9 del matí, pels carrers del poble, matinades.

De 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia, al centre cívic, campionat de botifarra.

De 10 a 11 del matí, a la Rambla de Josep Torrents, pintada de samarretes. De 12 a 2 del migdia, a la Rambla de Josep Torrents, concert-vermut.

A 2/4 de 7 de la tarda, pels carrers del poble, cercavila popular.

A les 10 de la nit, a la plaça Catalunya, espectacle amb el Mag Lari. A les 12 de la nit, a La Cantera, festa per a majors de 18 anys.

DIMARTS 16 D’AGOST

I Campionat Comarcal d’Skate. A 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça Catalunya, espectacle infantil amb el grup Dansim-Dansam. En acabar, gelats per a tots els infants assistents.

A les 7 de la tarda, a la plaça Catalunya, festa de l’escuma. A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça Catalunya, cinema a la fresca amb la pel·lícula Ahora los Padres son ellos.

DIMECRES 17 D’AGOST

Al pavelló municipal, 3x3 de bàsquet.

BARONIA DEL MAR

DISSABTE 20 D’AGOST

A 2/4 de 7 de la tarda, a l’avinguda de Sant Josep, espectacle infantil amb el grup Animàtic.

A 2/4 d’11 de la nit, a l’avinguda de Sant Josep, ball amb el grup Discobolos.

DIUMENGE 21 D’AGOST

De les 11 del matí a les 2 del migdia, a l’avinguda de Sant Josep, infl ables i jocs gegants per a la quitxalla.

A les 10 de la nit, a l’avinguda de Sant Josep, cinema a la fresca amb la pel·lícula En tiempo de brujas.

Page 8: ESPIGOL AGOST 2011

FESTA MAJOR DE SANTA OLIVA

del 22 al 28 d’agost

DILLUNS 22 D’AGOST

A les 8 del vespre, exposició col·lectiva de ceràmica al Monestir.

DIMARTS 23 D’AGOST

A 2/4 de 10 de la nit, pels carrers del nucli històric, cercavila i cobrament de l’impost satànic a càrrec dels Diables de Santa Oliva.

DIMECRES 24 D’AGOST

A la 1 del migdia, al castell Verge del Remei, repicada de campanes i tronada d’inici de la festa.

A 2/4 de 7 de la tarda, al local cultural, espectacle infantil amb Rovell d’Ou.

A les 8 del vespre, cercavila amb el grup Els Murris.

A les 9 del vespre, al balcó de l’Ajuntament, pregó de festa major.

A 2/4 de 10 de la nit, pels carrers del nucli històric, correfoc amb els Diables de Santa Oliva i lectura dels versots satànics.

A les 11 de la nit, darrere del castell, gran espectàcle pirotècnic.

A les 12 de la nit, a la plaça d’Europa, concert del grup Sams Blues Band.

DIJOUS 25 D’AGOST

A les 8 del matí, pels carrers del nucli històric, matinades a càrrec dels gra-llers de Santa Oliva.

A les 8 del matí, al castell, missa de festa major.

A 2/4 de 12 del migdia, al castell, Vot de Poble i sortida de la Verge del Re-mei amb l’orquestra Costa Brava, els grallers i gegants de Santa Oliva.

A les 12 del migdia, a l’església, missa solemne de festa major.

A 2/4 de 2 del migdia, pels carrers, processó i adoració a la Verge.

De 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, a la pista de l’escola, tarda infantil a càrrec de Rovell d’Ou, amb inflables i jocs d’aigua.

A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça d’Europa, concert amb Costa Brava.

A les 11 de la nit, a la plaça d’Europa, ball amb l’orquestra Costa Brava.

DIVENDRES 26 D’AGOST

De les 11 del matí a la 1 del migdia, a la piscina municipal, inflables. Entrada gratuïta.

A les 12 del migdia, a l’església, missa solemne de difunts.

De les 4 a les 7 de la tarda, a la piscina municipal, inflables.

A 2/4 de 7 de la tarda, sortida des del local cutural, cercavila a càrrec dels nens del Pàmpol, els gegants, els capgrossos i els grallers de Santa Oliva.

A les 8 del vespre, a la plaça d’Europa, audició de sardanes a càrrec dela cobla Ressò.

A 2/4 d’11 de la nit, al local cultural, espectacle de màgia amb Fèlix Brunet.

A les 12 de la nit, a la plaça d’Europa, concert de rock.

DISSABTE 27 D’AGOST

A les 10 del matí, a diferents nuclis del municipi, campionat de petanca.

A les 10 del matí, al local cultural, campionat de cartes i de parxís.

A les 10 del matí, al local cultural, esmorzar popular a base de botifarra amb mongetes, vi, aigua i cafè. Preu: 4 euros.

A les 10 del matí, al camp de futbol, presentació de l’equip prebenjamí de Santa Oliva. A les 11 del matí, presentació dels benjamins.

A les 11 del matí, a la llar d’avis, exposició de quadres de Santa Oliva.

De les 11 del matí a les 2 del migdia, a la plaça d’Europa, ludoteca infantil a càrrec de Rovell d’Ou.

A 2/4 de 5 de la tarda, presentació de l’equip amater del CE Santa Oliva.

A les 6 de la tarda, davant del camp de futbol, passejada a cavall a càrrec de l’Associació Amics del Cavall.

A les 7 de la tarda, al camp de futbol, presentació del juvenil del Santa Oliva.

A les 7 de la tarda, al castell, missa de tarda.

A les 8 de la tarda, a la plaça Europa, presentació de les activitats realit-zades durant tot l’any als centres cívics de Santa Oliva.

A les 12 de la nit, empalmada amb l’Orquestra Aquarios Covers. Seguida-ment, a les 6 del matí, xocolatada per a tothom.

DIUMENGE 28 D’AGOST

A 2/4 de 12 del migdia, a la pista de l’escola, festa infantil amb Rovell d’Ou.

A 2/4 de 12 del migdia, a la plaça d’Europa, presentació dels cossos de seguretat i xerrada explicativa de la seva feina.

A les 5 de la tarda, al camp de futbol, presentació del cadet del Santa Oliva.

A 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça d’Europa, tirada de bitlles a càrrec de la Penya Blaugrana de Santa Oliva.

A 2/4 de 8 del vespre, a la plaça d’Europa, concert de gòspel a càrrec del grup Less is more. A les 9 de la nit, traca de final de festa.

Page 9: ESPIGOL AGOST 2011

9L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA

EL VENDRELL - L’Ajuntament del Vendrell va celebrar el dilluns dia 8 d’agost una reunió d’urgència amb la Creu Roja del Baix Penedès, la Di-recció General de Protecció Civil, la Delegació del Govern a Tarragona, el Club Nàutic de Coma-ruga, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local per analit-zar les circumstàncies dels tres ofega-ments mortals que s’han produït en els darrers dies a la platja de Coma-ruga, en concret, a la zona del port. L’objectiu és acordar noves mesures que ajudin a prevenir més accidents.

Cal tenir en compte que en gairebé un mes, tres persones han perdut la vida ofegades a prop del port esportiu. El diumenge 7 d’agost al vespre, el perso-nal sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va rescatar el cos d’un submarinista de 67 anys. Així mateix, el 2 d’agost, una noia de 15 anys i veïna del barri marítim de Coma-ruga va ser rescatada amb vida quan es banyava en el mateix indret, malgrat que, malau-radament, va morir dos dies més tard en un centre hospitalari de Barcelona. I, finalment, el 10 de juliol va morir un noi de 28 anys quan es banyava en un lloc prohibit.

Remollins perillososEn les proximitats del port esportiu

de Coma-ruga està prohibit banyar-se a causa dels perillosos remolins que es formen. Tot i això, molts banyistes no respecten aquesta prohibició ni, molt sovint, les banderes vermelles a la resta de les platges que penja el personal de la Creu Roja quan el mar està en mal

Després del tercer banyista ofegat a Coma-ruga en menys d’un mes, l’Ajuntament del Vendrell convoca una reunió d’urgència

estat.Ara, com la primera mesura,

l’Ajuntament ha decidit instal·lar un punt amb bandera vermella permanent a la zona del Port perquè la gent trobi un element més que indiqui que no s’hi pot banyar. A més, els dies que faci mala mar, un policia acompanyarà als soco-rristes a l’hora d’advertir als banyistes imprudents en aquesta zona.

Imprudència dels banyistesSegons l’alcalde del Vendrell, Benet

Jané, la reunió va servir per constatar que els tres accidents havien estat cau-sats per imprudències dels banyistes, ja que en els tres casos les víctimes s’estaven banyant en una zona prohibi-da i degudament senyalitzada, a banda d’onejar la bandera vermella.

Així ho va corroborar també el coor-dinador del serveis de Creu Roja a les platges del Vendrell, Dani Montserrat, que va explicar que la zona del port on s’han produït els ofegaments està degudament senyalitzada amb sis car-tells de prohibició de bany, en forma de

EL VENDRELL, CALAFELL - L’ac-tuació conjunta de la Generalitat i dels ajuntaments contra la venda il·legal en les zones turístiques i l’accentuació de la pressió dels cossos policials han aconseguit aquests dies d’agost elimi-nar la presència massiva dels venedors del passeig marítim de Coma-ruga i reduir-la a Calafell.

Més pressióDes de finals del juliol s’han accentuat

els actes de pressió contra els venedors il·legals, especialment a Coma-ruga. A les zones més turístiques, com el pas-seig marítim, hi ha presència diària de la Policia Local del Vendrell i dels Mos-sos d’Esquadra.

Les actuacions de vigilància que s’han dut a terme de forma gairebé permanent han aconseguit un efecte dissuassori en els venedors, ja que si bé al mes de juliol s’havien comptabi-litzat fins a uns 200 diaris al passeig de Coma-ruga, els primers dies d’agost la seva presència ha anat minvat fins a la seva recent desapareció. Segons fonts policials, ara s’han desplaçat a les plat-ges de Castelló.

A banda dels controls in situ a peu de platja, el dispositiu policial també conti-nua amb el seguiment de les entrades

La campanya conjunta per eradicar el ‘top manta’ obté resultats positius

pictograma, col·locats a la tanca del port i amb una línia de boies. Montserrat va puntualitzar que caldrà esperar que es confirmi la causa de la mort de la tercera victima, ja que aquest podria haver patit un atac de cor. Tot i això, va recordar que el dia d’aquest últim accident també onejava bandera vermella a les platges del Vendrell.

Tot i lamentar els suc-cessos dels darrers dies, l’alcalde va reiterar que les platges del Vendrell “són de màxima segure-tat, estan degudament senyalitzades i compten amb els serveis adequats de Creu Roja”. En aquest sentit, va recordar que Creu Roja disposa de 22 persones per atendre el litoral vendrellenc, a més de dues embarcacions, un quad, una ambulància

dels barris marítims del Vendrell i a l’es-tació de tren de Sant Vicenç de Calders per dur a terme identificacions i també per decomissar material.

Bosses enterrades a la sorraSense anar més lluny, durant un dels

últims cap de setmana de juliol els Mossos i la Policia Local del Vendrell van decomissar 1.230 articles falsificats destinats a la venda ambulant que esta-ven enterrats a la sorra de la platja de Coma-ruga en disset bosses i maletes.

Aquesta actuació es va fer després que els policies notessin canvis en les rutines dels venedors, que ja no es des-plaçaven amb les seves motxilles amb tren fins a la localitat del Vendrell, sinó que, a causa de les darreres actuacions policials en diferents pisos-magatzems del Baix Camp, van haver d’idear la manera de no desplaçar-se amb el material.

Els agents van descobrir que durant la nit, un cop finalitzaven la seva jorna-da de treball, els venedors feien forats d’un metre de fondària a la sorra de la platja en llocs de difícil visibilitat i, al dia següent, recollien les seves bosses i tornaven a vendre de forma ambulant.

En total, durant el mes de juliol, entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han aconseguit decomissar ja més de 5.000 articles.

També per part de l’Ajuntament s’han fet algunes actuacions. El dia 28 de juliol, per exemple, i amb l’excusa que s’havia de netejar el passeig marítim de Coma-ruga, tècnics de l’Ajuntament del Vendrell van utilitzar mànegues d’un ve-hicle de neteja per fer fora els venedors que l’endemà protestaven amb pancar-tes que incorporaven el lema: Fem això perquè hem de menjar, no volem fer altres coses.

Una campanya per conscienciarA banda d’aquesta pressió, s’estan

duent a terme dues campanyes de conscienciació. Una, a càrrec de la Generalitat i, l’altra, posada en marxa a principis d’agost per la Confederació de Comerciants i els ajuntaments del Vendrell i Calafell.

Aquesta, batejada com Estirem la manta, es fa a les platges amb més im-pacte turístic i vol conscienciar els turis-tes i residents dels problemes que com-porta la venda il·legal Els tríptics que es reparteixen per les platges estan escrits en set idiomes amb la finalitat d’arribar al màxim de persones possibles.

A la perillosa zona del Port ara oneja una bandera vermella permanent

i els serveis d’helicòpter del RACC i del SEM quan són necessaris.

Jané va afirmar que lluitar contra les imprudències de les persones “és molt difícil, però nosaltres, com a administra-ció, no baixarem la guàrdia”. Per això, s’estudiarà la possibilitat d’aplicar san-cions a les persones que es banyin tot i la senyalització de bandera vermella. Sobre aquesta mesura, però, l’alcalde va afegir que cal analitzar-la amb més

deteniment per decidir si finalment es tira endavant.

De la seva banda, el delegat del Go-vern, Quim Nin, va fer un clam a la res-ponsabilitat dels usuaris de les platges i va manifestat que cal que aquests “facin cas a les persones que vetllen per la se-guretat a les platges, ja que els consells que donen són pel seu bé”. “La gent ha de ser autoresponsable de la seva se-guretat”, va sentenciar el delegat.

La recent actuació conjunta de la Generalitat i dels ajuntaments fa marxar els venedors il·legals de les zones més turístiques de Coma-ruga

Passeig marítim de Coma-ruga sense venedors il·legals en ple mes d’agost

_____________________________________________________________________________________________________________________

Page 10: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA10

EL VENDRELL - El Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) va celebrar a fi nals de juliol el primer ple del nou mandat. La sessió va servir perquè el president Joan Olivella fes públic la dis-tribució de responsabilitats del nou go-vern de l’ens comarcal, que en aquesta legislatura està format per CiU i PP.

Els sotspresidents del CCBP seran els populars José Barquier i Ricard Jovani i els convergents Josep Fonts, Marifé Merchant, David Godall, Rafel Güell, Joan Plana i Salvador Sonet; els quals, juntament amb el president, for-maran part de la junta de govern.

El cartipàs comarcalL’alcaldessa banyerenca Núria Figue-

ras (CiU) serà la consellera de Cultura i Normalització Lingüística. El cunitenc José Barquier, l’unic conseller que està a dedicació exclusiva, és el responsable de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil. El seu company del PP, Ricardo Jovani, del Vendrell, és el responsable de l’Àrea d’Infraestructures i Jerònimo Merino, re-gidor del PP a Banyeres, és el conseller de Atenció Personalitzada a les Perso-nes. A més, el vendrellenc Joan Maria Diu (CiU) és el conseller d’Empresa i Ocupació; el llorencennc Salvador Sonet (CiU), responsable d’Hisenda i Ensenyament; l’arbocenc Joan Plana (CiU), portarà Règim Intern, Qualitat de Serveis i Esports; l’albinyanenca Marifé Merchàn (CiU), Atenció Bàsica a les Persones i Turisme; Isabel Cubero (CiU), de Santa Oliva, és la nova con-sellera d’Igualtat; l’exalcalde de Bellvei, Josep Fonts (CiU), és el conseller de Medi Ambient; el masllorencenc Rafel Güell (CiU), el de Consum, Habitatge i Control Ambiental, i l’alcalde convergent de Bonastre, David Godall, el conseller de Salut i Joventut.

El Consell Comarcal aprova els nous càrrecs i les seves remuneracions

Al ple també es va aprovar que la nova gerent sigui la vendrellenca Marta Mercader (CiU), que cobrarà 45.000 euros/l’any. En quant a les retribucio-ns dels consellers, el representant de Plataforma per Cataluña (PxC), August Armengol, va recriminar que el sots-president José Barquier (PPC) estigui amb una dedicació del 100% amb un sou brut anual de 33.400,61 euros per dedicar 1.720 hores l’any. Armengol va proposar, sense èxit, rebaixar a la mei-tat el sou del polític cunitenc, ja que “ara cobrarà el triple que el president i els temps en què vivim són de restriccions”. Des de CiU, Joan Plana va defensar la proposta dient que si el president cobra menys “és perquè també és alcalde”. L’arbocenc va recordar que, en quant als sous dels consellers, hi ha una re-ducció del 20%, doncs es passa dels 460.000 euros als 372.000, el que su-posa un estalvi de 89.000 euros a l’any.

Els consellers que cobraran per as-sistències – la gran majoria -, rebran 450 euros per assistir a un ple, 300 per anar a una comissió de govern i 450 per ser a una comissió informativa. En tots els casos, hi ha un topall anual de fi ns a 14.100 € (president), 10.150 (sotspre-sidents), 4.060 (consellers portaveus) i 2.630 (resta de consellers).

BAIX PENEDÈS - A fi nals del 2010, el Baix Penedès era, amb un 25,2%, la comarca amb més atur a Catalunya. Juntament amb el Baix Penedès, tam-bé ocupen un lloc destacat en aquesta classifi cació les comarques del Garraf, amb un 19,6%, i l’Anoia, amb un 19,4%. Per tant, tres de les quatre comarques que formen la vegueria Penedès, jun-tament amb la comarca del Baix Em-pordà, eren els territoris catalans que a fi nals de l’any 2010 tenien una taxa

El Baix Penedès, la comarca amb la taxa d’atur més alta de Catalunya

d’atur més alta. Així es desprèn d’un estudi sobre el mercat d’ocupació a Catalunya, que han presentat la secre-taria d’Ocupació i Relacions Laborals de la conselleria d’Empresa i Ocupació, juntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

De les quatres comarques de la Vegueria Penedès, la que surt millor parada en aquest estudi és la de l’Alt Penedès, que a fi nals de l’any passat presentava una taxa d’atur molt inferior.

BAIX PENEDÈS - El govern central està reclamant als diferents ajunta-ments les quantitats que, a causa d’un mal càlcul, van rebre de més durant l’any 2009 en concepte d’impostos es-tatals, ja que, segons els tècnics del mi-nisteri d’Economia i Hisenda, no es van complir les expectatives d’ingressos.

En concret, a tot l’Estat, els consis-toris han de retornar al govern central un total de 19.000 milions d’euros, dels quals, 2.492 milions es reclamen als ajuntaments catalans.

Pel que fa a la demarcació de Tarra-gona, la reclamació global que es fa als 183 ajuntaments és de 39,7 milions

Els ajuntaments del Baix Penedès han de retornar a l’Estat 4,7 milions d’euros

d’euros, dels quals, 4,7 milions han de provenir dels catorze municipis del Baix Penedès. Els consistoris tenen de ter-mini un període de cinc anys per anar retornant els diners.

Aquesta reclamació arriba en el pitjor moment, atès que molts consistoris co-mencen a tenir problemes de liquidesa. El cas més conegut al Baix Penedès és el de Cunit. Per això, alguns alcal-des de la demarcació de Tarragona ja comencen a sospesar la possibilitat de reduir algun serveis municipal i ja han començat a sol·licitar al govern central una moratòria per anar retornant les quantitats corresponents.

MUNICIPI IMPORT A RETORNARAlbinyana 57.502,21 eurosl’Arboç 274.148,16 eurosBanyeres del Penedès 120.657,96 eurosBellvei 55.490,20 eurosLa Bisbal del Penedès 93.219,50 eurosBonastre 26.814, 33 eurosCalafell 1.429.255,47 eurosCunit 649.903,12 eurosLlorenç del Penedes 43.948,56 eurosMasllorenç 8.216,73 eurosEl Montmell 63.474,40 eurosSant Jaume del Domenys 84.873,49 eurosSanta Oliva 94.314,99 eurosEl Vendrell 1.777.166,43 eurosTOTAL 4.778.985,55 euros

BANYERES - El president de la Diputa-ció, Josep Poblet, es va reunir a principis d’agost amb els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès en un acte conjunt celebrat a Banyeres del Penedès. La visita va tenir com a objectiu explicar de primera mà les accions i compromisos de la institu-ció supramunicipal per a aquest mandat 2011-2015, així com atendre les inquie-tuds i necessitats dels representants del món local. L’acte forma part de la sèrie de trobades que Josep Poblet ha encetat amb els representants locals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, tal com va anunciar en el seu discurs de presa de possessió.

Poblet va exposar als assistents els punts bàsics del Pla Estratègic de la Di-putació per al present mandat, que són: municipi i territori sostenibles; persones,

El president de la Diputació de Tarragona visita la comarca per reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses

formació i cultura; coneixement i model socioeconòmic, i gestió interna excel·lent.

També va parlar sobre la reorganitza-ció d’organismes i àrees de la institució supramunicipal i la disminució de la des-pesa interna que s’ha de fer per tal de satisfer millor les necessitats del territori en l’actual context de crisi “i no deixar de complir amb el nostres objectius”, segons va remarcar.

El president de la Diputació també va anunciar als presents l’increment de la do-tació del Pla d’Acció Municipal (PAM) per al present període corporatiu. En aquest sentit, va indicar que el PAM serà de 50 milions d’euros com a mínim per al con-junt de tota la demarcació, una xifra que ha anat augmentant progressivament en els darrers quadriennis i que en el darrer va ser de 45 milions euros.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Barquier, en primer pla, dedicarà tota la jor-nada al Consell Comarcal

Page 11: ESPIGOL AGOST 2011

11L’ESPÍGOL ACTUALITAT EL VENDRELL

BAIX PENEDÈS - El possible tanca-ment del servei nocturn del CAP de l’Ar-boç, que atén una mitjana d’unes cinc persones a la nit, ja ha desencadenat la primera proposta per tal de poder pre-veure possibles problemes en el servei sanitari a la part interior de la comarca del Baix Penedès. El regidor de Banye-res, Jerónimo Merino (PP), ha proposat a d’altres ajuntaments de la zona afec-tats per aquesta retallada mancomunar el cost d’una ambulància medicalitzada durant les 24 hores del dia per atendre les urgències i els serveis dels usuaris del CAP arbocenc.

Atès que amb el possible tancament nocturn del CAP de l’Arboç a partir de l’1 de setembre els veïns de Banyeres i

El regidor banyerenc, Jerónimo Merino, demana una ambulància medicalitzada per atendre les urgències del CAP arbocenc

d’altres localitats haurien de desplaçar-se a l’Hospital del Vendrell, aquesta ambulància compartida hauria d’atorgar tranquil·litat a la població afectada. L’al-caldessa de Banyeres, Núria Figueras, creu que és una proposta a estudiar, tot i que ha recordat que quan Salut ha plantejat aquest possible tancament sempre ha garantit el trasllat dels pos-sibles malalts a l’hospital comarcal mit-jançant el servei del 112.Josep Maria Puigibet, al-calde de la Bisbal, ja ha avançat que no ho veu bé:“És l’administració ca-talana qui ha de garantir les assistències sanitàries, els ajuntaments no podem oferir uns serveis que no ens pertoquen”.

El socialista Joan Sans, alcalde de l’Arboç, no ha amagat que és una pro-

posta a tenir en compte, malgrat que, prèviament, cal saber el cost fi nal que pot comportar. “Com tothom ja sap, no anem sobrats de diners”, diu Sans.

Mentrestant, en diversos punts de la comarca s’estan recollint signatures en contra de la retallada en la prestació sa-nitària i ara fa poc es va fer al Vendrell una no gaire concorreguda manifesta-ció en contra del tancament del servei nocturn del CAP arbocenc. Jerónimo Merino recorda que els veïns “reclamen solucions, no gestos estèrils que només serveixin per sortir als mitjans de comu-nicació”. El regidor banyerenc també ha culpat els responsables de l’anterior govern tripartit de la Generalitat per les retallades que s’estan aplicant ara a la

sanitat pública.La conselleria de Salut vol

implantar en breu un nou mo-del d’atenció a les urgències sanitàries a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. Segons la Generalitat, això comportarà una millora del servei i un major aprofi tament dels actuals recursos. Salut vol reduir en un 6% el parc d’am-bulàncies, potenciar el centre coordinador d’atenció telefònica (112 i 061) i desplegar tres ser-

veis d’urgències i emergències (SUE) en llocs estratègics. Amb tot això, al Baix Penedès es preveu que hi hagi vuit ambulàncies: tres de 12 hores diürnes a la Bisbal, Segur i Coma-ruga; una de 24 hores a Calafell amb una altra de reforç d’estiu, i unes altres tres, una de 24 ho-res, una de 12 hores i una altra de reforç d’estiu al Vendrell.

EL VENDRELL – L’Ajuntament del Vendrell va informar a principis d’agost que els controls microbiològics de la qualitat de l’aigua del Riuet de Coma-ruga efectuats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i per l’empresa Aigües de Tomoví han confi rmat la seva bona qualitat. En concret, les analítiques van deixar clar que no s’han detectat nivells de contaminació fecal. Aquestes anàli-sis es van fer després que una persona alertés la policia que sortia aigua tèrbola del Riuet, de manera que la Guàrdia Ur-bana, per precaució, va tancar la zona del bany durant unes hores, tot i que al-guns banyistes asseguren haver vist en dos dies diferents l’aigua del Riuet bruta i amb alguns residus, com compreses.

El govern vendrellenc també va apro-fi tar els resultats de les anàlisis per desmentir unes declaracions del grup municipal de Plataforma per Catalunya sobre la brutícia de l’aigua del Riuet. Jané va insistir que l’Ajuntament té una cura constant del Riuet “atesa la impor-tància natural i turística d’aquest punt de Coma-ruga”. També va informar que diversos cops per setmana l’empresa Aigües de Tomoví hi realitza controls de qualitat, que s’afegeixen als que de

Les anàlisis de l’ACA i d’Aigües de Tomoví confirmen la bona qualitat de l’aigua del Riuet de Coma-ruga

forma quinzenal efectua l’ACA.D’altra banda, Benet Jané va explicar

que l’Ajuntament fa mesos que està negociant amb els propietaris de l’edifi ci d’apartaments i de l’hotel Brisamar per-què, passat l’estiu, escometin les obres necessàries per solucionar les defi cièn-cies que presenta la xarxa de clavegue-ram d’aquest edifi ci, molt antiga i dete-riorada i que va provocar anteriorment una fuita al Riuet. L’alcalde també va recordar que mentre aquesta solució defi nitiva no s’executa, l’Ajuntament fa un seguiment diari de l’evacuació de les aigües residuals de l’edifi ci, comprova el nivell de l’arqueta que hi ha instal·lada i la buida quan és necessari mitjançant un camió d’extracció.

EL VENDRELL – El dilluns 8 d’agost, a l’edat de 67 anys i després d’una llarga malaltia, ha mort Pere Pijoan, qui durant molts anys ha estat president de la Coope-rativa Agrícola del Vendrell. Durant 10 anys també va ser president del Centre Olèicola del Penedès (Ceolpe), la cooperativa de se-gon gran amb seu a Llorenç del Penedès.

Pijoan també va ser el fundador del celler Mil.liari amb seu a La Bisbal del Penedès. L’acte d’enterrament va tenir lloc dimarts 9 d’agost a la Parròquia del Vendrell.

Mor Pere Pijoan, qui fou president de la Cooperativa Agrícola del Vendrell i fundador del celler Mil·liari

Els banyistes asseguren haver vist en dos dies diferents l’aigua del Riuet bruta

EL PAPAGAI - La urbanització el Papagai també celebra la seva festa major aquests dies. El divendres 12 d’agost hi haurà un partit de futbol infantil, una sangria popular i, al vespre, un correfoc. De la seva banda, dissabte se celebrarà un concurs de disfresses i un altre de dòmino, un partit de futbol d’adults i, a més, hi haurà jocs infantils i xocolatada per a la mainada. Al vespre, barbacoa popular i ball.

L’endemà diumenge hi haurà una competició de petanca, un concurs de paella, la fi nal de concurs de dòmino, jocs d’infl ables per als infants i ball de nit. La festa clourà el dilluns amb un concurs de dibuix, un bany d’escuma amb pallasos i xocolatada i l’entrega de trofeus.

Festa major del Papagai

_________________________________________________________

Page 12: ESPIGOL AGOST 2011

12 L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR

L’ARBOÇ – El dia 3 d’agost sobre 2/4 d’11 del matí es va produïr a l’Arboç un intent de robatori -suposadament de coure- al transformador ubicat al carrer Jacint Verdaguer, a prop de l’antiga cooperativa i que subministra l’energia elèctrica d’una bona part del casc antic. Durant l’intent del robatori es va produïr un accident greu, ja que un dels dos homes implicats va quedat electrocutat, en estat molt greu, amb un 90% del cos cremat i ferides del nivell 1, 2 i 3.

Després que un veí alertés la policia sobre els fets, la víctima va ser traslla-dada amb un helicòpter a la unitat de cremats de l’Hospital Vall d’Hebron, a Barcelona. L’altre implicat va ser detin-gut pels Mossos i ha estat imputat amb

Un intent de robatori al transformador de l’Arboç deixa electrocutat un dels implicats

càrrecs de robatori amb força i danys. Segons fonts de l’ESPÍGOL, els dos homes implicats en aquest intent de ro-batori serien coneguts veïns de l’Arboç.

Arran d’aquest incident, una bona part del nucli antic del municipi es va quedar durant unes hores sense llum ni línies de telefonia fi xa.

L’ARBOÇ - Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comis-saria de Vilanova i la Geltrú van detenir a principis d’agost el veí de l’Arboç, An-drés H.M. de 36 anys i de nacionalitat espanyola, com a presumpte autor de set delictes d’agressió sexual.

Segons fonts policials, les investiga-cions van començar a fi nals de l’any passat quan la Unitat d’Investigació va tenir coneixement d’una agressió sexual succeïda en un municipi de la comarca del Garraf. Així mateix, la policia va des-cobrir que l’arbocenc, presumptament, també havia actuat en municipis del Maresme i el Baix Penedès entre fi nals de l’any passat i principis de l’actual.

Els agents van determinar que

l’home, que era alt i de complexió forta, sempre actuava amb passamuntanyes prop de les estacions de tren i atacava les víctimes per l’esquena, les feia cau-re a terra i es masturbava, sense arribar a la penetració. En alguna agressió es van poder recollir mostres biològiques i determinar un perfi l de l’ADN, que es va comparar amb una mostra obtinguda del detingut. Els agents del cos de la policia autonòmica van esbrinar que el detingut treballava de transportista, fet que facilitava la seva mobilitat pel terri-tori català i li oferia llibertat horària. Per la mobilitat desenvolupada laboralment no es descarta que al detingut se li pu-guin imputar més fets similars en altres comarques de Catalunya.

Detingut un veí de l’Arboç com a pressumpte autor d’abusos sexuals en diversos municipis

EL VENDRELL – Els Nens del Ven-drell han culminat el procés de conver-sió en colla de vuit de ple dret durant les recents festes majors del seu muni-cipi i de Llorenç del Penedès. Aquesta consideració s’atorga a les colles que han descarregat vuit castells de vuit pisos durant tres anys consecutius. Els vendrellencs van completar sis castells d’aquesta gamma durant l’any passat i ara, a fi nals de juliol i principis d’agost, n’han afegit els dos primers quatre de vuit descarregats de la temporada. La fi ta va tenir lloc en menys de 48 hores, a la diada de Sant Vicenç de Calders i a Llorenç del Penedès, municipi amb una vinculació molt estreta amb la colla ja que molts dels seus castellers són d’aquesta població. Les dues construc-cions de vuit pisos s’afegeixen a les assolides l’any passat: cinc quatres de vuit i una torre de vuit amb folre.

Culminació a LlorençA més, durant la tradicional diada

de Sant Vicenç de Calders, els de la camisa vermella van descarregar la ter-cera torre de set de l’any, un cinc de set molt segur i sense incidències, un pilar de cinc i, a més, van aprofi tar l’ocasió per assajar la torre de vuit amb folre, col·locant els quints amb relativa facilitat i sense manifestar excessives mostres de patiment en cap moment.

Dos dies després de les bones sen-sacions que va deixar la diada de Sant Vicenç, el primer diumenge d’agost

EL VENDRELL - El dia 5 d’agost, els militants i simpatitzants del PSC del Baix Penedès i la resta de comar-ques veïnes van assistir al 30è Sopar d’Estiu que cada agost organitzen els socialistes del Vendrell a la masia de Can Corbella de Sant Salvador. Com és habitual, els comensals, després d’assaborir l’amanida, van poder triar entre dos plats característics de la cuina catalana, com són els peus de porc i la sípia estofada amb patates. Es tracta, doncs, d’un menú molt diferent d’aquell arròs amb conill que fa més de 30 anys va cuinar Pep Jai per a Jan Reventós, Marta Mata i Carles Barral, entre d’al-tres, i que va donar peu a aquestes trobades estiuenques.

El sopar d’enguany, que va aplegar unes 180 persones, va ser molt dife-rent del de fa un any a causa dels mals resultats obtinguts pels socialistes, tant als comicis autonòmics com munici-pals. Al sopar no hi va faltar el primer secretari del PSC, José Montilla, que ja va avançar que l’any vinent hi tornarà però com a militant de base, doncs al proper congrés del partit abandonarà el càrrec.

Al llarg de la vetllada van parlar Ernest Benito, en nom de l’agrupació vendrellenca; la cunitenca Dolors Car-reras, com a coordinadora del partit a la comarca; Martí Carnicer, ara al govern del Vendrell, i, tancant l’acte, l’expresi-dent de la Generalitat, que es va referir als resultats “amargs” de les darreres eleccions i va traçar una primera anà-

El PSC del Vendrell celebra el seu sopar d’estiu pensant en la renovació del partit

lisis encaminada a poder connectar de nou amb l’electorat. Montilla va admetre que, a més de la crisi “que fa perdre les eleccions a la majoria dels governs d’Europa”, també s’havien donat ele-ments endògens, com les mancances del mateix partit i la incapacitat de fer arribar als ciutadans les propostes del seu programa electoral.

Centrant-se en les pròximes eleccions generals previstes per al 20 de novem-bre, Montilla va dir que es presentaven més difícils que mai, fi ns i tot per sobre d’aquelles del 1996 de la darrera etapa de Felipe González.

Montilla va dir que Alfredo Pérez Ru-balcaba és el millor candidat possible i que també era el candidat dels socia-listes catalans. Va criticar Convergència i Unió dient que no té candidat, ja que va assegurar que Josep Antoni Duran i Lleida, l’únic que vol és ser ministre del futur govern estatal.

Els grans absents de la trobada van ser els exalcaldes de Calafell i Cunit, Jordi Sánchez i Judith Alberich.

Els Nens del Vendrell es consoliden a Llorenç com a colla de vuit

la colla va viure una de les seves ci-tes més importants de la temporada: l’actuació a Llorenç del Penedès. La diada es va iniciar amb la descoberta d’una plaça a la façana de l’Ajuntament com a reconeixement als Nens del Ven-drell i la seva estreta vinculació amb la població.

Després d’obrir la diada amb un plà-cid i segur cinc de set, van descarregar sense incidències el seu segon quatre de vuit en menys de 48 hores.

La colla es va armar així de confi ança i va donar la sorpresa tot anunciant la torre de vuit amb folre en tercera ronda. El primer intent va ser desmuntat amb els dosos col·locats, amb un bon encaix de pinya i folre que va mostrar un bon treball del peu. En el segon intent, el peu va tornar a quedar molt ben lligat, amb un folre que es va mostrar sòlid des del començament. La torre va anar pu-jant però va fallar pels pisos superiors. Tot i així, la cassola va arribar a ocupar la seva posició i, just quan l’enxaneta iniciava la traspassada, el castell es va trencar, deixant els Nens a mil·límetres de carregar el castell. La colla considera que amb aquests dos intents més que satisfactoris es va demostrar que tenen la torre de vuit al seu abast i que la des-carregaran ben aviat.

La propera actuació de la colla vendrellenca serà a la Festa Major d’Albinyana, el dia 19 d’agost. _________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 13: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 13

CALAFELL - A finals del mes pas-sat, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament va posar en marxa un nou sistema de recollida de la brossa a la zona del passeig marítim de Calafell.

Es tracta d’un nou programa que no inclou el sistema de recollida porta a porta, tal com sí es feia fins ara. Amb el nou sistema, tant els veïns com els comerciants hauran de portar les seves bosses i cubells de la brossa als conte-nidors més pròxims de l’avinguda Mos-sèn Jaume Soler o bé als que hi haurà al mateix passeig marítim. En conjunt, es preveu inicialment ubicar-hi vint-i-una unitats de contenidors a la zona compresa entre la Carrerada d’en Ralet, al límit municipal amb el barri vendre-llenc de Sant Salvador, i el carrer Àngel Guimerà. Aquests contenidors no seran fixos, sinó que es posaran i es retiraran cada dia de l’any. Així doncs, l’empresa concessionària es col·locarà abans de les 5 de la tarda i els retirarà a les 3 de la matinada, per tal de buidar-los, nete-jar-los i reubicar-los al seu lloc a les 5 de la tarda. Entre les 3 de la matinada i les 5 de la tarda es prohibeix deixar bosses de brossa davant de casa o, com molta gent feia fins ara, al damunt del mur que separa el passeig de la platja.

Segons ha informat el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez, l’objectiu és eliminar la mala imatge habitual de veure bosses de brossa damunt del mur que separa el passeig de la sorra.

La nova iniciativa, que està tenint una bona resposta, té com a finalitat posar remei a l’acumulació continuada d’escombraries al passeig.

Amb la implantació d’aquest nou siste-ma, i després d’un període d’informació

El nou sistema de recollida de la brossa millora la imatge del passeig marítim de Calafell

CALAFELL - Des del passat cap de setmana, finalment Calafell torna a tenir vigilants a les torres de vigilància. L’àrea de Riscos Laborals de la Creu Roja ha donat recentment el vistiplau perquè es reprengués aquesta tasca, interrompu-da des del mes de setembre de l’any passat i que és tan necessària durant l’època d’estiu.

Quan el mes de setembre un vigilant de la Creu Roja va caure de la torre des d’on observava la platja de Calafell, l’àrea de Riscos Laborals va determinar que no hi havia prou garanties de se-guretat per a les persones que exercien aquesta tasca i va decidir suspendre l’activitat temporalment.

El departament de Riscos Laborals de la Creu Roja va advertir al govern que en aquell moment dirigia l’Ajuntament de Calafell que els vigilants no podrien reprendre la seva activitat fins que no se superés favorablement una inspec-ció de seguretat que garantís que es complia amb la normativa establerta.

Des del moment en què l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Calafell (CiU-PP) va accedir a l’alcaldia, ha fet mans i mànigues per tal de prendre les mesures pertinents perquè les platges del municipi poguessin tornar a tenir aquest servei, que és especialment ne-cessari durant els mesos d’estiu, sobre-tot tenint en compte que es tracta d’una destinació de turisme familiar.

És per això que durant aquests pri-mers mesos de mandat, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calafell ha estat treballant intensament en la reparació de tots els elements que no complien amb la normativa. Tal com explica el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez, “les bases de les

La temporada d’estiu s’ha encetat sense socorristes a les torres de vigilància de les platges

i adaptació, ara ja es començarà a apli-car el règim d’infraccions que preveu multes de 750 euros per a les persones i empreses que no dipositin la brossa al lloc corresponent o ho facin fora d’hores. Les infraccions poden arribar als 1.500 euros per aquells que deixin al carrer matalassos i mobles.

El regidor de Medi Ambient, José An-tonio Jiménez, que personalment ha fet la campanya informativa per la zona de la platja, ha assegurat que l’Ajuntament “ha fet un gran esforç per posar tots els mitjans perquè d’una vegada per totes es pugui solucionar el problema endèmic de la recollida de la brossa a la zona de la platja. Ara toca als ciutadans col·laborar per aconseguir que aquesta zona, que és la imatge que oferim als vi-sitants, sigui realment una zona turística amb la brossa al seu lloc”.

A més a més, el regidor de Medi Am-bient ha recordat a l’ESPÍGOL que la seva regidoria té un servei de recollida de vidre i cartró que es pot sol·licitar al telèfon gratuït 900 460 367. També es pot sol·licitar a la mateixa regidoria la recollida de mobles. A més, hi ha una deixalleria mòbil que es desplaça per diverses zones del municipi.

torres, que abans eren de formigó, les hem recobert amb cautxú i també hem posat graons suplementaris de fusta perquè els vigilants puguin pujar i baixar de la torre amb més comoditat i amb total seguretat”.

Després d’haver fet les reparacions pertinents, la inspectora de Riscos La-borals va determinar divendres passat que, per fi, les mesures preses eren su-ficients, i va donar el vistiplau perquè es reprengués el servei de vigilància a les torres de les platges de Calafell.

CALAFELL - La regidoria d’Esports ha elaborat un reglament d’ús de la pista d’skate que hi ha al davant del pavelló Joan Ortoll. El motiu són les queixes dels veïns del carrer Priorat, molestos pels sorolls de la pista incloses les matinades d’estiu ja que, tot i que només es permet el seu ús fins a 2/4 de 10 de la nit, alguns usuaris trenquen les tanques per utilitzar-la i, fins i tot, en tres ocasions ha desapa-regut el reglament d’ús.

El regidor d’Esports, Juan José Iglesias, ha assegurat que se sancionarà les persones que fora d’hores utilitzin les pistes i que, en breu, s’intentarà millorar la tanca perimetral de la pista.

Queixes pels sorolls que provoca la pista d’’skate’ davant del pavelló Joan Ortoll

_________________________________________________________

Page 14: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA14

CALAFELL - El nucli històric de Ca-lafell es prepara per viure la què serà la catorzena edició del seu tradicional Mercat Medieval. Aquest any, la festa que organitza la regidoria de Cultura, tindrà lloc els dies 3 i 4 de setembre.

La seva ubicació serà a la plaça Ca-talunya, als entorns del castell, el carrer Església, el carrer Principal, el carrer Marquès de Samà, les places de Ma-riano Soler, la Constitució i la plaça del Clos de Cal Cubano.

La inauguració, que anirà a càrrec de l’alcalde, Joan Olivella, serà dissabte 3 de setembre a les 11 del matí. Com cada any, hi hauran actuacions i la parti-cipació del senyor de Palou, la princesa Galzerà i en Bernat de Vilafranca amb el seu cavall. També es representarà el

Calafell es prepara per viure una nova edició del tradicional Mercat Medieval

conte El Drac de Calafell. Al llarg dels dos dies hi haurà un do-

mador de serps, una exposició d’aus rapinyaires, exhibicions de falconeria, una caravana de rucs, atraccions, jocs, taller infantils i mostres d’oficis antics com filadora, talla en fusta, bas-ter, enquadernació, corrúpies, forner, destil·lació d’essències i orfebreria, en-tre d’altres. També hi haurà diverses pa-rades d’espelmes, perfums, joguines de fusta, miralls, malabars, repussats de plata, ceràmica, cistelleria àrab, llauner, sabons artesans, sabater, vidre, arcs i fletxes, artesania en teler, esmalts, mitologia, plantes i herbes medicinals, jocs d’enginy, tavernes, mel, embotits, formatges naturals, pa i coques, rebos-teria i restaurant àrab, entre d’altres. CALAFELL - El 30 de juliol va fer 75

anys que van ser assassinats els mon-jos que llavors hi havia al sanatori Sant Joan de Déu que, tot i que estava ubicat al terme municipal del Vendrell, en con-cret al barri marítim de Sant Salvador, sentimentalment i, per proximitat, esta-va més unit al municipi de Calafell.

El centre havia estat inaugurat el 23 de maig del 1929 pel rei Alfonso XIII. Va ser, en concret, entre les sis i les set de la tarda del 30 de juliol del 1936 quan quinze religiosos de l’Orde Hospitalària Sant Joan de Déu, que treballaven al sanatori de Calafell, van ser massacrats just als afores de Calafell, on ara hi ha la discoteca Louie Vega. Aquesta acció formava part de la persecució religiosa que hi havia a Espanya, als inicis de la Guerra Civil. Aquesta situació va afec-tar amb virulència els centres benèfics i hospitalaris de l’Orde de Sant Joan de Déu, amb el resultat d’un important nombre de víctimes innocents, entre els religiosos i els malalts.

De fet, el 24 de juliol del mateix any, cap a dos quarts de tres de la tarda, el sanatori va ser envaït per un grup de milicians armats. Uns es dedicaven a detenir els monjos i d’altres a escor-collar el centre sanitari a la recerca d’armament que mai trobaren. Els dies

Es compleixen 75 anys de l’assassinat dels monjos del Sanatori

següents van ser molt difícils al sanato-ri. Hi havia por, intranquil·litat i descon-fiança. Els milicians es mofaven de la religió i prometien un munt de joguines als nens malalts si s’oblidaven de resar. Els deien: “No hi ha Déu, heu de dir vis-ca el comunisme!”. Només quatre dies després, els milicians van començar a eliminar qualsevol símbol que hi hagués al sanatori. Seguidament, van propor-cionar documentació als monjos, per si volien traslladar-se cap a França. El 30 de juliol els van donar l’opció de marxar o bé de romandre al sanatori. Descon-fiats, la majoria va optar per marxar ja que entenien que, si es quedaven al sanatori, les seves vides corrien perill.

Els responsables de l’atac van deixar vuit monjos per oferir servei al sanatori. La resta es van dividir en dos grups, un aniria cap a l’estació de tren de Sant Vicenç i l’altre cap a Calafell. Aquest grup va anar primer cap al centre del Vendrell, on hi havia molta gent profa-nant la parròquia. Després, amb una camioneta, es van dirigir cap a Calafell on van ser interceptats per un altre grup de milicians que van obligar els monjos a baixar del camió. Quatre d’ells es van salvar perquè eren molt joves, però els altres quinze van ser cosits a trets pels dinou milicians.

_________________________________________________________

_________________________________________________________CALAFELL - L’Ajuntament de Calafell ha posat en marxa un projecte d’obres

a la urbanització de Valldemar. Les obres, que estan encaminades bàsicament a millorar les condicions de la calçada, van començar el 25 de juliol i es preveu que finalitzin d’aquí a 4 ó 5 mesos.

El projecte preveu millorar les condicions d’accessibilitat dels diferents passat-ges per a vianants existents a la urbanització, la majoria dels quals no són acces-sibles per manca de paviment, il·luminació o neteja.

També es milloraran les condicions de drenatge pluvial dels punts més conflic-tius on actualment s’entolla l’aigua de la pluja. A més, se senyalitzaran amb pintura els passos de vianants i, finalment, es faran reparacions puntuals en voreres i calçada, en el punts més malmesos de la urbanització.

Obres de millora a Valldemar

CALAFELL - La segona fase de la recollida orgànica està a punt d’acabar. La majoria de veïns i veïnes de les zones afectades ja han anat a recollir el kit amb informació i un cubell petit de mostra, que permet que es familiaritzin amb aquest tipus de recollida. I els que encara no ho han fet, poden passar a recollir els kits a les tres oficines del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) del municipi.

Els últims kits de la recollida orgànica es poden anar a buscar a les oficines del SAC

Page 15: ESPIGOL AGOST 2011

Què se sent al tornar a l’alcaldia de Calafell?Quan un es presenta a unes eleccions és per governar. Fa quatre

anys va ser impossible arribar a cap acord malgrat el que s’hagi dit posteriorment, però ara hem tingut la sort d’obtenir uns bons resultats i d’haver tancat un pacte que ja havíem treballat i que donarà un nou aire al govern. Evidentment, he sentit una gran alegria perquè ser alcalde del teu poble és una de les aspiracions més grans a què pot arribar una persona.

Com s’ha trobat l’Ajuntament?L’hem trobat amb un munt d’activitats que cal tirar endavant, malgrat

que hem prioritzat tot allò que vam comprometre durant les eleccions, com el carril bici, el mercat, els mostradors al carrer, la recollida de la brossa, la neteja, el top-manta com a punt molt important… Hem hagut de dedicar molt de temps ja que tot plegat ho hem hagut de fer en un mes i mig. Tanmateix, cal tenir en compte que ens hem trobat amb un important dèficit pressupostari que ens ha obligat a introduir diverses modificacions als comptes municipals per poder tirar endavant. També hem hagut de sol·licitar un crèdit a l’ICO que ens permeti pagar diverses factures. L’herència que ens hem trobat no té res a veure amb el su-peràvit que ens havien dit. Farem una auditòria i convocarem tres actes públics per explicar-ho als veïns.

De fet, l’Ajuntament de Calafell també va ser present a la reunió de fa unes setmanes amb la vicepresidenta de la Generalitat, Joa-na Ortega, i alguns dels consistoris més endeutats de Catalunya.

Correcte, sabem que la situació no és per llençar coets malgrat que l’anterior govern va dir que amb els diners de l’avançament del cànon de l’aigua s’equilibrarien els comptes de l’últim exercici. També hem vist que el pressupost del 2010 encara no està tancat i no sabem què ens trobarem, sobretot quan l’auditoria acabi la seva feina. Respecte a la reunió de Barcelona, més que res va ser un toc d’atenció per part de la Generalitat als ajuntaments més endeutats com el nostre, que sempre s’ha dit que no estàvem pas malament però que realmente estem al límit. Haurem de fer un pla de sanejament per veure com podem so-breviure.

L’antic govern, tanmateix, ha deixat uns temes embastats, com el

mercat, el passeig marítim i el centre de dia, oi?El mercat municipal s’ha hagut de modificar perquè els paradistes no

estaven gaire d’acord amb el projecte faraònic que hi havia sobre de la taula. Un exemple, els honoraris dels arquitectes s’elevaven fins als 500.000 euros. L’hem fet més senzill però força funcional, que és el que toca. En quant al passeig marítim, l’únic que s’havia fet era parlar amb els responsables del departament de Costes i seguirà el procés esta-blert. A més, els set milions d’euros que costa el projecte, agradi o no, ara no hi són i ja veurem si els aconseguim per al 2012, que tampoc és segur. La Generalitat i el ministeri han mostrat la seva bona predisposi-ción, però ja veurem què passa perquè, a més, a finals d’any hi ha elec-cions a Madrid i no sabem com respondrà el nou govern. La situació de la construcció del centre de dia és exactament la mateixa.

Ja hi ha alguna empresa interessada?Mira, ens deien que tot estava lligat però, a l’hora de la veritat, no s’ha

presentat ningú. Ho haurem de tornar a moure, perquè així ens vam comprometre en campanya, però s’haurà de reprendre tot a partir del setembre. Ja hem parlat amb tres institucions a veure si podem trobar una solución, però res lligat.

El CAP de Segur ja està en marxa.Sí, i el nou institut també, de manera que creiem que el 2012 serà

un bon any. Hi ha un compromís fort d’incloure-ho al pressupost de la Generalitat de l’any vinent.

I la Llei de Barris? També podria aportar una bona quantitat de diners si tirés endavant, no?

La filosofia de la Llei de Barris és molt bona, però tal com està el tema,

sembla que aquesta serà la seva última convocatòria. És una opció molt bona perquè ajudarà a arranjar la zona del poble, però no sé si ho po-drem assumir perquè comporta que l’Ajuntament avanci una important quantitat de diners que la Generalitat et compensa més tard. Si no som capaços de trobar aquests set milions, la feinada serà per tirar-ho enda-vant. Hem de fer un gran esforç entre tots per no perdre aquesta oportu-nitat de desenvolupar el casc antic, tot i que, si no pot ser, no pot ser.

Què es farà per solucionar la problemàtica dels setze locals del port?

Hem agafat els expedients per analitzar-los i mirar de trobar una solu-ción, que serà difícil perquè ara ja no es poden vendre. Personalment, crec que ha estat una manera de compensar el port i, sobretot, una clara mostra que no se sabia què es volia fer. S’ha improvisat, s’ha hipotecat tot un espai que val un dineral (IBI, manteniment d’empreses, comunitat…) i, a més, s’han de fer obres per adequar-ho. Creiem que és innecessari. Respecte al local de la confraria de pescadors, abans de les eleccions, tot i que no hi havia temps per fer res, sí que es va escriturar i pagar al port. Tenim una llista molt important de gent que està esperant cobrar i, en canvi, el port ja ho ha cobrat tot, em sembla injust. Els pescadors ja han rebut els primers pagaments d’IBI i comunitat, imagina’t com es troben els pescadors!

I la nova seu de la policia?Està molt més avançat, els policies ja ho estan analitzant i pot anar molt

ràpid. La seu de la Creu Roja a nosaltres no ens ha semblat mai mala-ment, el que passa és que sempre hem criticat les presses. Ja hem parlat amb pràcticament tots els actors implicats i seguramente a comença-ments de l’any vinent ho tindrem enllestit. Ja tenim els diners.

Tenen previst endegar algun projecte nou?No, de moment cap perquè la prioritat és enllestir el passeig marítim,

el CAP, l’institut i el centre de dia. Ara mateix no podem abastar res més. Això sí, no podem oblidar les urbanitzacions i estar molt a sobre del seu dia a dia. També volem millorar tots els carrers del muncipi, encara que sabem que serà una tasca difícil ja que el municipi és molt gran. Volem que la gent se senti a gust vivint a Calafell.

Com va el nou sistema de recollida de la brossa de la platja?Més que bé, molt bé. El que passa és que tot necessita el seu temps i

cal contactar amb tots els afectats. Ja hem parlat amb botiguers i emp-reses i s’ha repartit un full informatiu casa per casa. A partir de la setmana vinent, ja es començarà a sancionar a tot aquell que no compleixi. Ara ja no es veuen aquelles brosses ni els cartrons amuntegats. La feina del regidor és fantàstica.

ENTREVISTA A JOAN OLIVELLA, ALCALDE DE CALAFELL:

“L’herència que ens hem trobat no té res a veure amb el superàvit que l’anterior govern ens havia assegurat”

L’ESPÍGOL PUBLICITAT 15

Page 16: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA16

CALAFELL - Ja és a punt una nova edició del Festival Rockabilly, dedicat a la música i a la moda nord-americana dels anys 40 i 50. Com els anys anteriors, aquest festival organitzat per empresaris de l’oci nocturn del Baix Penedès se centralitzarà al pavelló municipal Joan Ortoll, tot i que també hi haurà actuacions a d’altres punts del municipi. Aquesta proposta lúdica i musical compta amb el suport del Patronat Municipal de Turisme.

CALAFELL - La Cantada d’Havaneres de la Costa Daurada, que des de fa vuit anys se celebra a la platja de Calafell, ha tornat a ser un èxit de públic. Unes 6.000 persones van assistir a les dues jornades que van tenir lloc divendres i dissabte i en què set dels millors grups catalans dedicats a aquest gènere van oferir un concert inoblidable.

“La cantada de Calafell està total-ment consolidada i és reconeguda, en aquests moments, com la cantada de les comarques de Tarragona i una de les més importants de Catalunya”, ha afirmat Francesc Sànchez Carcassés, coordinador i presentador de la Canta-da d’Havaneres de la Costa Daurada. I ho demostra el fet que, entre el públic, a més de l’alcalde de Calafell, Joan Olive-lla; la regidora de Turisme, Olga Elvira, i altres regidors del consistori, també hi eren presents altres personalitats de la política catalana com el conseller d’Agricultura i Medi Natural, Josep M. Pelegrí; el delegat de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i el portaveu del PP al Parlament, Josep Enric Millo.

Un dels principals èxits d’aquesta can-

Unes 6.000 persones omplen la platja de Calafell a la VIII Cantada d’Havaneres de la Costa Daurada

CALAFELL - En el decurs de la ses-sió del ple extraordinària del 10 d’agost es va aprovar una modificació de crèdit d’un milió d’euros per tal de poder cos-tejar les hores extres dels agents de la policia d’aquest estiu, els sous dels pro-fessors dels cursos de Cal Bolavà i els conserges dels centres educatius.

Segons es va dir, els diners s’han tret de la partida destinada inicialment a implantar els contenidors soterrats de la Platja i de la carretera C-31 al seu pas per Segur, fet que no ha agradat al grup del PSC. Segons ha explicat el portaveu Ramon Ferré, la instal·lació

L’Ajuntament de Calafell sol·licita un ICO per pagar proveïdors CALAFELL - Des del 10 d’agost i

fins a finals de setembre ja es poden tastar les tapes de Calafell gràcies a la proposta de la I Ruta de Tapes, que organitza l’Associació de Comerciants i Empresaris Segur Centre que ha reunit un total de 35 establiments de tot el municipi Aquests són: Bar Restaurant Sport, Pastisseria Principal, La Taberna del J.T., Hostal Lleida-Restaurant Lo Mam, Bar Coral, Cafeteria New Segur, Bar Sebas, Hotel Fonda Antiga, Restau-rant Emperador, Bar restaurant Àngels, Restaurant Mediterrani, Restaurant Mescha, Cafeteria pasteleria Can Vi-cenç, La Taberna del Puerto, Bar Kiko, La Bodeguilla, Da Giovanni Ristorante, Rostisseria Calafell, Racó d’en Pep, Bar Cafetería Los Faroles, Cafè Central, Mesón Castellano, Bar restaurant Mò-naco (Cal Monis), Restaurant Claudi, Restaurant Las Tablas, Cafè l’Esther, La Taverna del Robert, Churreria Na-ranjo, Restaurant Eusebio, Restaurant l’Àncora 1, Bar Piscolabis, Restaurant Foix, Antiguo Bar Rueda, Restaurante La Sirena i Restaurat Vell Papiol. Des

tada, que està organitzada pel Patronat Municipal de Turisme i l’Ajuntament de Calafell, és la qualitat dels grups que hi actuen i que ofereixen un repertori molt divers, que inclou havaneres i cançons de taverna de tots els estils. En l’edició d’enguany, a més de la doble actuació del grup calafellenc Veles i Vents, hi ha pres part grups tan consolidats com Els Pescadors de L’Escala i Bergantí; d’altres de tradicionals com Morralla, el grup Cubacant, que l’any passat ja va ser tot un descobriment i aquest ha tornat a entusiasmar, i, finalment, L’Empordanet i Els Cremats.

Aquesta vuitena edició de la Canta-da d’Havaneres ha tingut un caire més emotiu, ja que ha recordat la figura de Castor Pérez, qui va ser un referent en el món de les havaneres i que, malaura-dament, va morir de manera sobtada el mes de novembre a l’edat de 54 anys. En record a ell, els grups l’Empordanet i Cubacant, dels quals va ser director, van tancar la seva actuació interpretant dues de les composicions més emble-màtiques de Castor Pérez: Vestida de nit i “La Habana se llama Elena.

Precisament fou Castor Pérez qui va estrenar l’any passat l’havanera Calafell, que enguany ha tornat a sonar i ha estat una de les més ben rebudes. Composta per Josep Bastons, i amb lletra del poeta calafellenc Joan Nin, aquesta havanera-rumbeta va obrir la cantada de divendres i va cloure la de dissabte, convertint-se en veritable him-

ne de la Cantada. Com ja és tradicional, tots els grups

participants van interpretar de manera conjunta, a la fi de cadascuna de les dues jornades, les cançons La Bella Lola i El meu avi. Així mateix, tampoc va faltar el deliciós rom cremat, servit i elaborat pels pescadors de Calafell.

El Festival Rockabilly de Calafell tindrà lloc del 7 a l’11 de setembre

dels contenidors estava prevista per al passat estiu i provenia del contracte amb l’empresa comarcal ECOBP, S.L. que es va adjudicar l’abril passat. Fe-rré ha recordat que el mes d’abril es va acordar que la recollida de residus passava a l’empresa esmentada i es mancomunava amb altres municipis del Baix Penedès.

Al segon punt del ple es va aprovar sol·licitar un crèdit a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per poder pagar els pro-veïdors. Aquest préstec d’un milió d’euros s’ha de retornar en tres anys a l’Estat a un interès del 6,5%.

d’ara i fins a finals de setembre, coin-cidint amb la Festa Major de Segur, a cada establiment es pot tastar la tapa corresponent al preu de 3 euros, que in-clourà una copa de vi Castell de Calafell de la Cooperativa Agrícola.

Al completar la cartilla amb el segell de quinze establiments, els participants a la ruta tindran dret a un premi que po-dran recollir a la Cooperativa Agrícola. Quan un participant tingui cinc segells, rebrà un tiquet per fer un tomb de franc amb el tren. També en completar la car-tilla s’accedirà al sorteig de diversos lots durant la pròxima Fira de Sant Miquel. Així es podrà gaudir d’una pernoctació amb esmorzar inclòs a l’allotjament l’Antiga, amb visita a les caves Mas Can Colomé inclosa. També cinc pa-relles podran conèixer tot el municipi viatjant en una limousine, tot degustant de franc tapes durant una hora. Final-ment, també se sortejaran lots de Segur Centre, Cooperativa de Calafell i Mas Can Colomé. Aquesta primera Ruta de Tapes compta amb la col·laboració de la regidoria de Comerç.

Ja es pot ‘tapejar’ per Calafell____________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 17: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 17

CALAFELL - L’alcalde de Calafell, Joan Olivella, i el director de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, Joan M. Adserà, van signar a finals del mes de juliol la cessió d’ús, per part de l’Ajuntament de Calafell, dels terrenys on l’ens sanitari construirà el nou Centre d’Atenció Pri-mària (CAP) a Segur de Calafell.

Els terrenys estan situats a l’avinguda Espanya, 314, i tenen una superfície de gairebé 2.800m2. Es preveu que la construcció del nou CAP comenci l’any que ve i que en un termini màxim de dos anys ja estigui acabat.

El nou CAP, que inclourà serveis de medicina general, pediatria i odontolo-gia, substituirà el que hi ha ara i que està situat a les dependències munici-pals de Segur de Calafell (carrer Joan Maragall, 30-32). A més, preveu també una zona d’aparcament gratuïta per als pacients que vagin a visitar-se. “Amb aquest nou edifici, els veïns de Segur de Calafell tindran un espai totalment

L’Ajuntament de Calafell cedeix els terrenys per a la construcció del nou CAP de Segur

CALAFELL - Aquest estiu, els socia-listes han obert un bloc a internet per tal de recollir aportacions, no només dels militants i simpatitzants del partit, sinó de qualsevol persona que tingui alguna cosa a dir en bé del municipi. L’adreça http//:socialistesdecalafell.blogspot.com ja va rebre en una setmana més de mil visites. Ramon Ferré, portaveu del PSC, ha dit a l’ESPÍGOL que l’espai obert vol donar veu no només als representants, militants i simpatitzants socialistes de Calafell, “sinó a tothom que vulgui

L’Agrupació Socialista de Calafell obre un bloc de participació ciutadana

dedicat a l’atenció sanitària i que prio-ritza els usuaris, oferint més serveis, d’una manera més ordenada i perso-nal”, va afirmar l’alcalde de Calafell, Joan Olivella.

Amb la cessió d’aquests terrenys, la Xarxa Sanitària Santa Tecla es farà càrrec de la construcció del nou CAP i, a més, tindrà el dret d’ús durant 50 anys. Després d’aquest termini, la titularitat revertirà, de nou, a favor de l’Ajuntament.

deixar les seves aportacions per fer que el nostre municipi progres-si al mateix ritme que ho ha fet du-rant els darrers quatre anys”. Ferré també ha assegurat que fins ara s’han admès la totalitat dels comentaris, i n d e p e n d e n t -ment del color polític o l’opinió expressada, i

que l’única restricció real aplicable serà en els casos de manca de respecte cap a qualsevol altre ciutadà o les seves idees.

Per tant, tot i ser sota el paraigua socialista, amb aquest bloc es vol ha-bilitar un nou entorn de debat d’idees amb respecte cap a tothom. Des de la seva obertura s’han tractat temes com el Mercat Municipal i la clau OD5s del POUM, així com assumptes d’interés per a la militància, com el futur XII Con-grés del PSC.

CALAFELL - Calafell ha celebrat aquests primers dies del mes d’agost el festival Terra Ibèrica, revivint durant uns dies el món dels ibers, que enguany s’ha centrat especialment en els segles V i III ac.

Terra Ibèrica vol ser un festival de divulgació del món ibèric, de manera que tothom pugui conèixer les arrels d’aquesta antiga cultura. És per això que inclou diferents activitats per a tot tipus de públic i, enguany, totes elles tenen com a leit motiv el pas de poblat a fortalesa, que la ciutadella ibèrica de Calafell va fer entre els segles V i III ac.

Entre les activitats programades, ha destacat Cossetans a taula, que ha comptat amb la col·laboració de vint

Calafell retorna al segle V amb el seu Festival Terra Ibèrica

CALAFELL - Un cop passi l’estiu, l’equip de govern (CiU-PP) començarà els treballs de millora al pont de Segur per tal d’evitar els sorolls que comporta el pas dels vianants i que tantes molès-ties ha comportat als clients i propietaris de la Pensió Lleida durant els darrers anys. Tot l’enrenou va començar fa poc més de quatre anys quan l’equip de go-vern que llavors presidia Josep Parera va decidir fer unes millores al pont per tal que, a més dels vehicles, també po-guessin creuar la via del tren pel pont els vianants. La modificació es va fer col·locant unes planxes metàl·liques, que són les que provoquen els molestos

L’Ajuntament destinarà 35.000 euros per evitar els sorolls dels vianants al pont de Segur

sorolls, especialment a la nit. Jordi Gui-llem, propietari de l’establiment hoteler, ha explicat a l’ESPIGOL que primer va posar-se en contacte amb l’Ajuntament per cercar una solució, malgrat que no se’n va sortir. Seguidament, va portar el tema al Síndic de Greuges, que li ha acabat donant la raó. Ara, el nou equip de govern que presideix Joan Olivella, l’ha atès i li ha assegurat que es desti-naran 35.000 euros per fer uns treballs que esmorteeixin els sorolls. Les obres poden començar a la tardor si llavors hi ha diners per fer-ho; sinó, caldrà espe-rar fins que s’aprovi el pressupost del 2012, ja que en l’actual no està inclòs.

restaurants i hotels de Calafell, els quals, durant aquests dies, han ofert als seus clients l’oportunitat de tastar els plats típics que menjaven els ibers. “Amb aquesta activitat hem volgut invo-lucrar els establiments del municipi en la divulgació de receptes d’aquella èpo-ca”, ha explicat la regidora de Cultura, Sandra Suàrez.

Una altra activitat destacada ha estat el Poble en viu, que permetia visitar la ciutadella ibèrica de Calafell veient en directe com era la vida quotidiana dels habitants d’aquella època.

A més, una de les novetats d’aquesta segona edició ha estat el cicle de xerra-des amb especialistes del món ibèric, celebrades al celler de Cal Bolavà.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 18: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA18

AVINGUDA DE LA FONT, 78Tel. 977 67 40 57

CUNIT

SEGUR DE CALAFELLTel. 977 16 38 72

VILANOVA I LA GELTRÚTel. 93 815 05 95

93 895 61 97

______________________

______________________

FORN - PASTISSERIA

CUNIT - La Policia Local va començar a donar servei el 10 d’agost a la nova caserna ubicada a l’antiga escola Pompeu Fabra, al carrer Conca de Barberà, 10. De fet, el dia abans, el regidor delegat de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Ivan Faccia, va rebre ofi cialmen les obres acabades. Paral·lelament, els agents van acabar de fer el trasllat de tot els equips i material acumulat a la caserna dels mòduls prefabricats on els agents han estat onze anys, tot i que la previsió inicial era que només hi fossin dotze mesos. Ara, amb tota probabilitat, aquell espai es destinarà a l’estacionament de vehicles.

Les obres del nou equipament policial, que va camí de convertir-se en un centre de referència a tota la comarca i la demarcació de Tarragona, han tingut una durada d’uns vuit mesos i han permès que l’edifi ci, que es va destinar com a centre d’ensenyament primari i, després, secundari, s’hagi rehabilitat com a caserna per a la Policia Local i els serveis de Protecció Civil.

En total, les noves instal·lacions municipals ocupen un espai de 1.200 metres quadrats dividits en tres plantes, a més de la part soterrada. Cada planta està distribuïda per espais en funcions concretes. Així, la planta soterrada, que acull en 146 metres quadrats les garjoles i d’altres espais, té un accés exclusiu i directe des de l’aparcament tancat de les dependències. L’àrea destinada a gestionar les detencions i les persones retingudes està restringida al pas i només hi poden accedir els agents i els comandaments.

L’entrada principal és al carrer Conca de Barberà, 10, i permet l’accés a la planta baixa, on es troba la recepció i l’Ofi cina d’Atenció a la Ciutadania, l’àrea de principal activitat ciutadana, i les sales per a la formació, en uns

Els agents de la policia local de Cunit ja són a la nova caserna

370 metres quadrats. La planta-pis comptarà amb els espais adequats per a la coordinació dels equips de protecció civil i d’emergències, entre d’altres despatxos, en 300 metres quadrats. En aquesta mateixa planta també hi ha els despatxos dels comandaments, i a la planta segona s’ubicaran els vestidors, la sala d’armes i el gimnàs, en uns 370 metres quadrats. L’antic pati es destinarà com a aparcament dels quatre vehicles i les dues motocicletes de la Policia Local, el vehicle i les dues motocicletes de Protecció Civil i els dos vehicles de l’Associació de Defensa Forestal de Cunit. En aquest espai també s’hi dipositaran els vehicles retirats per la grua municipal.

Per tal de gestionar amb la màxima seguretat els accessos a la caserna de la Policia Local, l’Ajuntament de Cunit ha instal·lat càmeres de seguretat amb videovigilància tant en l’entrada principal com en l’entrada de vehicles.

En aquest sentit, el ple del 28 de juliol va aprovar la creació del corresponent fi txer automatitzat de dades i la seva corresponent inscripció en el Registre General de Protecció de Dades depenent de l’Agència Catalana de Protecció de Dades.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Ivan Faccia, ha avançat que la posada en marxa de la nova instal·lació “suposarà una millora notable tant pel que fa a la qualitat del servei com en el propi funcionament del cos. Cal destacar també la ubicació de l’edifi ci, molt a prop d’una de les entrades al municipi”. Actualment, el cos de la Policia Local el composen 37 agents, mentre que un total de setze persones col·laboren com a voluntaris del cos de Protecció Civil. Es preveu que el conseller d’Interior, Felip Puig inauguri a la proxima tardor el nou equipament policial.

CUNIT - L’Audiència de Tarragona ha absolt aquets dies l’imam de Cunit, Mohamed Benbrahim, qui, el novembre de l’any passat, va ser condemnat pel jutjat penal número 2 de Tarragona a un any de presó per un delicte de co-accions greus contra Fàtima Ghailan, mediadora cultural de l’Ajuntament de Cunit. En aquella sentència també es condemnava inicialment al president de l’Associació Islàmica de Cunit, Abderra-man elo Osri, a nou mesos de presó, i a

L’Audiència de Tarragona absolt l’imam i la resta d’acusats en l’’afer Fàtima Ghailan’

CUNIT - La regidoria de Serveis So-cials i la de Seguretat Ciutadana han establert un acord intern en el marc del conveni que l’Ajuntament de Cunit té amb el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en relació al compliment de treballs comunitaris per part de ciutadans i ciutadanes del municipi.

L’acord entre totes dues regidories suposarà un reforç temporal del servei de Protecció Civil, sempre que les per-sones compleixin els perfi ls adients. La voluntat és derivar els casos que es do-nin, sempre que sigui possible, a aquest cos de voluntaris.

Lola Domènech, regidora de Serveis

la fi lla de l’Imam, Hafssa Benbrahim, a pagar una primera sanció de 730 euros i una segona de 1.500 euros en concepte de danys morals.

Segons ha explicat l’advocada de Benbrahim, l’Audiència considera que no hi ha hagut cap delicte de coaccions i entén que els acusats van exercir, de manera legítima, el dret de petició que permet queixar-se del funcionament d’un servei públic. La mateixa advoca-da ha avançat que els seus clients no descarten demanar una indemnització o una retractació pública de la mediadora cultural, Fàtima Ghailan.

Cal recordar que el judici, en el qual també va testifi car l’alcaldessa d’ales-hores, Judith Alberich, va tenir lloc a Tarragona l’1 de juliol del 2010. En aquella sentència, el jutge va concloure que estava provat que els acusats van actuar sota un pla premeditat per privar de tranquil·litat a la perjudicada i amb la intenció que abandonés el seu lloc de treball.

ReaccionsL’actual alcaldessa, Montserrat Car-

reras, ha assegurat que el consistori que presideix dóna total suport a Fàtima Ghailan i entén que la mediadora cul-tural no ha de fer cap mena de recti-fi cació pública com demana l’Imam. D’altra banda, la mediadora, a través d’un comunicat de la seva advodcada, ha afi rmat que se sent desprotegida, espantada i molt decebuda per la reso-lució judicial.

El cos de Protecció Civil es reforça amb persones que hagin de fer treballs comunitaris

Socials, ha destacat la importància d’aquesta decisió: “A partir d’ara, i sempre que es pugui, derivarem aquest tipus de casos a l’àmbit de Protecció Civil. Facilitarem que les persones que es trobin en aquestes situacions provi-sionals puguin complir les tasques en el seu propi municipi”.

Per la seva part, el regidor de Segure-tat Ciutadana i Protecció Civil, Ivan Fac-cia, ha posat l’accent en el reforç que suposarà per al cos de Protecció Civil, que es coordina des de l’Ajuntament. “Tot i que sigui temporal, les persones podran fer un bé a la seva comunitat”, ha afegit Faccia.

________________________________________________________

Page 19: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 19

CUNIT - L’equip de govern format per CiU, ICV i ERC vol ser transparent al 100% amb els cunitencs i les cuniten-ques. Per això, al ple del 28 de juliol va admetre que les dificultats econòmiques comporten que no es pugui retornar un préstec de dos milions d’euros quan toca.

L’anterior equip de govern (PSC-PPC), basant-se en el Pla de Saneja-ment 2011-2013, va concertar el mes de maig del 2010 una operació creditícia de dos milions d’euros a un interès del 3,725% que ara no pot retornar. Per això, en el ple extraordinari que va celebrar l’Ajuntament de Cunit, es va aprovar per unanimitat modificar aquesta operació de crèdit perquè el pròxim 15 d’agost, i a causa de la delicada situació financera, no podrà retornar.

Al ple, el regidor d’Hisenda Pública, Eduard Arruga, va explicar que el nou govern municipal (CiU, ICV i ERC) ja ha parlat amb Caixa Penedès per proposar una moratòria per tal que aquests dos milions d’euros es retor-nin íntegrament a final de l’any 2013, que és quan finalizarà l’actual pla de finançament. “Si bé -va afegir- cada mes estem pagant 8.500 euros en con-cepte d’interessos”.

Tant el Partit Popular com el Partit Socialista, que formaven l’anterior govern, van coincidir que calia donar suport a aquesta proposta, ja que, se-gons van expressar, l’objectiu és cer-car solucions satisfactòries que ajudin a millorar la situació econòmica. Tant el portaveu popular, José Barquier, com el socialista, Xavier Lorenzo, van ad-

vertir als actuals governants que no és bo fer alarmisme de tot plegat, ja que es corre el risc que els bancs tanquin les seves portes i que els proveïdors no vulguin treballar amb l’Ajuntament.

El regidor d’Hisenda, Eduard Arruga, va respondre que l’endeutament als ajuntaments és habitual, “el que passa és que a Cunit tenim un nivell preocu-pant ja que hi ha 15,7 milions de factu-res pendents de pagament i als bancs es deuen 23 milions més”. Arruga, que és catedràtic en economia, va afegir que aquell mateix matí, a la reunió de la Comissió Especial de Comptes, s’havia tancat l’exercici del 2010 amb un sal-do negatiu de 4,5 milions, per la qual cosa “el dèficit acumulat entre el 2007 i el 2010 ja és de 13.054.000 euros, un 60% dels ingressos corrents”, va assegurar.

Arruga,va explicar que si l’Ajuntament vol recuperar la credibilitat perduda, “hem de ser transparents, ja que és així com entenem que rebrem el suport dels ciutadans”.

L’equip de govern confesa que no pot retornar un crèdit de dos milions d’euros concedit per Caixa Penedès

CUNIT - La vicepresidenta de la Gene-ralitat, Joana Ortega; tècnics dels departa-ment d’Economia i Finances, i membres de la Sindicatura de Comptes es van reunir el 28 de juliol amb 38 alcaldes i regidors-de-legats de municipis catalans d’entre 5.000 i 75.000 habitants que pateixen problemes econòmics greus i mig greus, segons el seu nivell d’endeutament. En aquesta reunió, qualificada com a “preventiva” per la representant del govern català, van ser convidats els alcaldes i representants dels ajuntaments que tenen una ràtio d’endeu-tament mitjà del 106%. Cal recordar que ara el màxim permès és de 110%, però que les directrius marquen rebaixar-lo al 75%. La mitjana actual d’endeutament dels consistoris catalans és del 40%.

Cunit i CalafellEn aquesta reunió hi havia dos ajunta-

ments del Baix Penedès, el de Cunit i el de Calafell. Per part del consistori cunitenc va assistir la pròpia alcaldessa, Mont-serrat Carreras, mentre que Montserrat López, regidora d’Hisenda, ho va fer per delegació de l’alcalde de Calafell, Joan

La Generalitat assessorarà l’Ajuntament de Cunit, que està entre els 38 municipis més endeutats de Catalunya

Olivella. També hi havia ba-tlles i regidors de municipis com el de Sitges, Igualada, Gironella, Sant Feliu de Codines, Cambrils i Moià, municipi ja en fallida tècnica que aquest mes no pot fer front al pagament de les nò-mines dels seus treballadors. La reunió va durar prop de tres hores i, tot i que va quedar prou clar per part d’Ortega que no hi hauria

ajuts econòmics, sí que des de la Ge-neralitat es va comprometre assesso-rament tècnic per tal de poder reduir la despesa i l’endeutament. També es va dir que el govern de la Generalitat havia iniciat converses amb entitats finance-res per tal que puguin oferir línies de crèdit als consistoris que ho necessitin. En acabar la trobada, que es va fer a les dependències que la Generalitat té a la Via Laietana de Barcelona, els alcaldes i regidors van valorar molt positivament la reunió tot i que van admetre que els havien dit coses òbvies com que cal estalviar i no gastar més del que s’ingressa i incremen-tar els impostos si no hi ha altre remei. Tot plegat, solucions que alguns ajuntaments ja han pres o aviat posaran en marxa. En acabar la reunió, l’alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, va reconèixer que no obtindrien cap ajut econòmic, malgrat rebre ajut tècnic”. Carreras, que presideix un consistori amb un deute de 40 milions d’euros, va admetre que la situació “és difícil i l’haurem de resoldre en l’àmbit local. Nosaltres ja hem pres les primeres mesures per reduir el deute”.

Page 20: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA20

CUNIT - El terreny i l’edifici de l’antic restaurant l’Avi Pau ha estat cedit per 30 anys a la Fundació Santa Teresa del Ven-drell. L’acord es va adoptar per unanimitat al ple ordinari del 28 de juliol i incloïa com a nou condicionant que l’edifici s’afegeixi de forma automàtica al catàleg de béns patrimonials municipal, en el cas que la Fundació no li doni l’ús pactat en un ter-mini màxim de 5 anys a comptar des de la formalització de tota la documentació re-gistral. La tramitació de la cessió d’aquest immoble no ha tingut cap al·legació. L’Ajuntament ha estat propietari de l’edifici de l’antic restaurant Avi Pau des de 2006, inclòs en un dels convenis urbanístics que es van derivar del POUM vigent.

La cessió definitiva a la Fundació Santa Teresa per 30 anys suposa que aquesta entitat ha de portar a terme les obres d’adequació i rehabilitació de l’edifici i la posada en marxa de l’activitat com a centre de recursos socials i de suport a persones i col·lectius amb necessitats especials a través de la reinserció laboral i de l’atenció per a millorar la seva autono-mia personal i la de les seves famílies.

La Fundació Santa Teresa del Vendrell té una trajectòria de 19 anys dedicats a afavorir les condicions de vida de per-sones amb dificultats d’inserció social i laboral, posant especial atenció en les persones amb discapacitat. La Fundació Privada Santa Teresa del Vendrell és tot un referent en el desenvolupament i la gestió de programes d’inserció sociolabo-ral. Aquesta fundació, en tant que entitat sense ànim de lucre, té com a finalitat fundacional prioritària oferir respostes a les necessitats de les persones amb

L’Ajuntament cedeix el terreny de l’antic restaurant l’Avi Pau a la Fundació Santa Teresa del Vendrell

CUNIT - L’Agència Catalana de l’Ai-gua (ACA) ha qualificat d’excel·lent la qualitat sanitària de les aigües de bany de les platges de Cunit, en els controls que ha realitzat des de l’inici de la tem-porada estiuenca fins a finals de juliol.

L’ACA recull mostres d’aigua en dos punts de control periòdic al llarg de di-ferents setmanes de la temporada de bany. En els cinc controls realitzats fins ara el resultat ha estat excel·lent en tots ells, la qual cosa indica que les aigües de bany compleixen els màxims requi-sits de qualitat que exigeix la Directiva 2006/7/CE.

En el darrer control del mes de juliol, la temperatura de l’aigua de mar era de 23º, un valor més baix de l’habitual, atesa la variabilitat del mes de juliol i que les temperatures han estat inferiors a les mitjanes dels darrers 20 anys al

L’ACA destaca l’excel·lent qualitat de l’aigua de les platges de Cunit

CUNIT - Aquests darrers dies, els regidors de Turisme i de Promoció Econòmica i Comerç, Jaume Ca-sañas i Antonio Casanova respec-tivament, han mantingut un primer contacte amb els dos hotelers del municipi, els propietaris de l’únic càmping a Cunit i dos restauradors. A la reunió es van tractar propostes inicials per tal de fomentar i desen-volupar el turisme com una de les principals fonts d’ingressos, així com la captació de turisme cap a Cunit. Aquesta iniciativa ha estat el començament d’un diàleg continu que es mantindrà amb empresaris d’aquest sector i del qual es pretén que es derivi el futur Pla director de Turisme de Cunit.

Jaume Casañas, regidor de Tu-risme, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta primera aproximació: “Com a equip de govern buscarem contínuament fórmules de diàleg per sumar idees i propostes entre tots i totes per tal d’impulsar el nostre po-tencial turístic”.

L’equip de govern vol potenciar el turisme local a través d’un Pla Director sectorial

discapacitat intel·lectual, promovent, rea-litzant i portant a terme tot tipus d’accions, activitats i iniciatives a favor de la inserció laboral i social d’aquestes persones. Igual-ment, forma part de la finalitat fundacional, l’impuls de serveis de suport a col·lectius amb dificultats d’inserció laboral i/o social, com joves, immigrants, dones i els aturats de llarga durada.

Consens L’equip de govern obrirà al diàleg de

totes les forces polítiques representades a l’Ajuntament l’elaboració del projecte d’activitat que ha de donar resposta a les necessitats reals del municipi. Ho farà amb la creació d’una comissió específica per fer el seguiment de la realització de l’esmentat projecte. Així ho ha explicat l’alcaldessa Montserrat Carreras: “Crea-rem un grup de treball per aconseguir el màxim consens en un projecte de gran importància social per a Cunit i perquè ofereixi els serveis adients a les neces-sitats reals”. L’Ajuntament ja ha demanat a l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) el nombre de persones amb discapacitat a Cunit, per tal de treba-llar amb la base social real del municipi a l’hora d’elaborar el projecte.

conjunt del municipi. La platja de Cunit, guardonada amb

la Bandera Blava, compta amb tots els serveis instal·lats i que estan operatius fins el 15 de setembre: dutxes, renta-peus, fonts, guinguetes, abalisament de la zona de bany, salvament i socorris-me, juntament amb un seguit d’activitats lúdiques i esportives. En conjunt hi ha 57 dutxes, 35 rentapeus, tretze fonts, cinc torres de vigilància, dos mòduls de socorrisme, sis guinguetes, quatre zones de jocs i onze lavabos, cinc dels quals estan adaptats per a banyistes amb discapacitats.

El servei de salvament compta amb cinc torres de vigilància i dos mòduls de socorrisme, manté el seu calendari ha-bitual i reforça la vigilància i la prevenció a les platges amb efectius de Protecció Civil de Cunit.

2.300 visitants a l’Oficina de Turisme de Cunit

Des de l’inici de la temporada estival, el 15 de juny, 2.300 persones han visitat l’Oficina de Turisme de Cunit buscant informació tant del municipi com d’altres localitats. Majoritàriament, en un 53%, provenen de Barcelona, tot i que el 23% de visitants són de Cunit mateix.

El turisme internacional que s’apropa a l’Oficina de Turisme suposa un 18% del total, dels quals un 80% són francesos, seguits pels alemanys i pels anglesos.

Pel que fa al turisme estatal (un 4%), el gruix de persones són, fins al moment, de Saragossa, Madrid i el Pais Basc.

Les consultes a través d’internet i per telèfon suposen un 4%. Respecte a les comparatives amb el 2010, el número de visitants s’han incrementat lleugerament, tot i que les perspectives per al mes d’agost és que l’increment sigui més fort que no pas durant el mes de juliol.

La Creu Roja diu que el PSC no explica tota la veritat en el tema de la vigilància de les platgesCUNIT - La informació apareguda a l’anterior edició de l’ESPÍGOL que feia referència al recurs presentat pel PSC al la contractació de Creu Roja per a realitzar el servei de salvament i soco-rrisme de les platges de Cunit no és correcte, segons Josep Pais, president de l’assemblea de la Creu Roja Cala-fell-Cunit. Pais ha admès que l’anterior equip de govern (PSC-PPC) els va informar de l’intenció de convocar un concurs obert, “el que també és cert és que ens van dir que ens avissarien i es va convocar el concurs i no ens varem assabentar”. El president de Creu Roja ha explicat que van acceptar realitzar aquest servei per 130.000 € “40.000 euros menys que els anys anteriors, amb més personal, hem pasat de 9 a 13 socorristes, amb una ambulància fixa amb dos persones amb un mòdul amb desfribilitzador i per tal de compensar en part la diferència, en lloc de començar a les 10 del matí ho fem a les 11”.

CUNIT - L’equip de govern ha aconseguit millorar les condicions de pas del passeig marítim en el sector conegut com el Càmping. Després de mantenir converses amb la propietat, s’ha retirat part del mur actual que impedia passejar còmodament pel tram de passeig que hi ha just davant del Càmping Mar de Cunit i s’ha millorat el pavimentat. Aquesta actuació permet que es camini pels actuals trams urbanitzats del passeig -la zona Diagonal i el carrer Francesc Macià- en condicionsmolt millors.

L’equip de govern ha portat a terme aquesta mesura amb l’objectiu de facilitar el pas, tal com explica el regidor d’Obres i Urbanisme, Pedro Ruiz: “Aquesta actuació millora notablement les condicions d’ús d’aquest tram del front litoral cunitenc”.

Fins ara, no es podia caminar en línia recta per tot el passeig marítim. La millora

ha estat possible retirant part del mur actual que barrava el pas.

La mesura s’ha portat a terme mentre s’espera l’execució de les obres d’urbanització del tram del passeig marítim que falta i que durà a terme el ministeri de Medi Ambient.

Obert l’accés del passeig marítim pel Càmping

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 21: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 21

CUNIT - Il Circo Italiano, que aquests primers dies del mes d’agost ha estat a Cunit, s’ha trobat amb alguns proble-mes ja que l’equip de govern, a través d’un decret d’alcaldia, va concedir-li llicència com a establiment no perma-nent desmuntable de l’activitat de circ, de conformitat amb la normativa vigent, malgrat que el decret també especifi ca-va que la llicència no comprenia, en cap cas, la tinença i exhibició de cap tips d’animals.

Tot i el manament municipal, dos dies més tard els governants cunitencs es van adonar que al circ hi havia cavalls i gossos. Després de converses amb

L’Ajuntament de Cunit no autoritza l’exhibició d’animals al circ

els representants municipals, Il Circo Italiano va regularitzar la seva situació i va deixar d’utilitzar animals en els seus espectacles, ja que els seus responsa-bles, segons van assegurar, no tenien cap intenció d’incomplir la normativa municipal. L’Associació Animalista Libera ha fet aquests dies un acte de protesta davant del circ mostrant el seu rebuig a aquest tipus d’espectacles, tal com detallen en un comunicat: “L’ús de la violència és l’única forma d’obligar els animals a realitzar actes antinaturals com els que protagonitzen als espec-tacles circenses i que els ocasionen un gran patiment tant físic com psicològic”.

CUNIT - Els centres cívics de Cunit, la Masia Cal Cego i Els Jardins, han donat recentment per fi nalitzades les seves respectives temporades de tallers i activitats. Tots dos equipaments van celebrar una jornada de portes obertes a les persones usuàries i també a tota la ciutadania en general.

El regidor de Relacions Ciutadanes, Julio Ramon, va destacar que la par-ticipació de la ciutadania dóna valor al propi funcionament dels equipaments municipals: “En els moments difícils en què ens trobem és essencial la co-operació dels veïns i veïnes en la vida del municipi. En els centres cívics hi participen activament moltes persones i també diferents entitats i, a més, ho fan de forma altruista, aportant la seva experiència i compartint els seus conei-

xements a diferents activitats” Les jornades de portes obertes van

permetre fer un repàs a totes les acti-vitats que s’han realitzat durant els dar-rers mesos en tots dos equipaments. Per exemple, demostracions de tallers, exhibicions d’activitats, tant les que realitzen les persones voluntàries com les pròpies de les associacions de veïns d’aquests nuclis: l’associació de veïns de Cunit Oest i l’associació de veïns el Gladiol.

Així mateix, es van poder visitar exposicions de treballs manuals, d’ac-tuacions de sevillanes, de rumba, d’ex-hibicions de pilates, de balls de saló, de tallers de refl exologia, de costura i gan-xet, entre d’altres activitats. A les festes s’hi va sumar l’Agrupació Sardanista de Cunit oferint una ballada popular.

Final de temporada dels dos centres cívics

CUNIT - Tot i que no s’ha pogut superar la xifra rècord dels 613 infants de l’any passat, enguany, malgrat l’accentuació de la crisi econòmica, aquest sisè espai esportiu que organitza el Club Sports Tennis Cunit amb el suport de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Cunit, ha resultat tot un èxit. Així durant set setmanes, nens i nenes dels 3 fi ns als 12 anys han participat en aquests espais esportius, que van començar el 27 de juny i que fi nalitzen el 12 d’agost. Els participants han pogut rebre nocions de minitennis, natació, pàdel, jocs alternatius, esports aquàtics i classes d’anglès, tot combinat amb sortides a la platja i a l’Aqualeón d’Albinyana.

Més de mig miler d’infants participen al sisè espai esportiu del CST Cunit

CUNIT - El programa de senderisme Tot Natura que organitza l’Ajuntament de Cunit va realitzar a fi nals de juliol la travessa de sis dies per la Vall de Tena, un dels llocs més emblemàtic del Pirineu aragonès. Més d’una trentena de participants van fer, entre d’altres muntanyes, dos tresmils: la Gran Facha i el Garmón Negro.

_________________________________________________________

J. Aventin

_________________________________________________________

Page 22: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL CULTURA I CULTURA POPULAR22

ALBINYANA - L’Ajuntament d’Albinyana ha convocat el 13è Concurs de Pintura Ràpida que se celebra el dia 21 d’agost. Com de costum, el tema i la tècnica són lliures però les obres han de mostrar in-drets del municipi. La inscripció és lliure i gratuïta i s’haurà de fer el mateix dia del concurs entre les 9 i les 10 del matí a la plaça Major on, al migdia, s’hauran de lliurar les obres fetes.

El primer premi és de 600 euros i està finançat per la Diputació de Tarragona; el segon premi, gentilesa d’Aqualeon, són 250 euros, i, a més, hi haurà un accèssit infantil, gentilesa d’Aqualeon, amb mate-rial artístic per valor de 150 euros. Les obres premiades quedaran en propietat de l’Ajuntament i es podran utilitzar per il·-lustrar qualsevol publicació municipals.

Més informació sobre el concurs al cor-reu electrònic [email protected], el telèfon 977 68 78 18 o directament a les

Albinyana convoca els seus concursos de pintura ràpida i fotografia

oficines d’atenció al ciutadà de les Peces (dilluns i dijous de 4 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre) i de Bonaterra II (dilluns i dimecres a les mateixes hores).

12è Concurs de FotografiaD’altra banda, també s’ha convocat el

12è Concurs de Fotografia, de tema lliu-re però relacionat amb el municipi. Cada participant pot presentar un màxim de tres obres i té de marge fins al dia 19 d’agost, al mateix Ajuntament d’Albinyana. El ve-redicte del jurat es farà públic el dia 27 d’agost, dins dels actes de la Festa Major de Les Peces, i la mostra romandrà expo-sada a la Societat d’Avis.

Les obres premiades es podran publicar en un calendari o en d’altres publicacions municipals. El primer premi és de 150 eu-ros, el segon de 75 i hi haurà tres accès-sits de 50 euros cada un.

EL VENDRELL – La Fundació Fenosa ha presentat una reconstrucció del retrat de Coco Chanel feta per l’escultor Philippe Lavaill, a partir de les fotografies que es conserven del moment en què Chanel po-sava per a Fenosa per elaborar aquesta peça artística.

Apel·les Fenosa va iniciar el retrat de Coco Chanel a París el mes de setembre de 1939. Aquest retrat va ser realitzat al taller de la casa Chanel de la rue Cambon i, posteriorment, va desaparèixer. Els mo-tius de la pèrdua s’han atribuït sempre a l’ocupació nazi de París. Tot just iniciada la guerra, Chanel va tancar la seva botiga i els tallers i tot aquest material va restar clos fins molts anys més tard.

La notícia del retrat sorgeix a través de les fotografies del moment en què Chanel posa per a Fenosa, incloses a la mostra que la Fundació Apel·les Fenosa presenta a la seva seu del Vendrell fins a finals de setembre i a on es documenta la relació

La Fundació Fenosa presenta una reconstrucció del retrat de Coco Chanel

entre l’escultor i la famosa modista. Tres fotografies del retrat ara permeten al visitant de l’exposició fer-se una idea de com era el retrat i les seves dimensions. L’escultor Philippe Lavaill, que havia estat assistent de Fenosa quan aquest treballava al Vendrell a finals dels anys 70 i començaments dels 80, ha analitzat aquesta documentació i ha proposat una reconstrucció de l’esmentat retrat.

EL VENDRELL – El Museu Deu del Vendrell segueix oferint aquest mes d’agost diverses activitats per a la maina-da i els adults. Els infants poden participar cada dia en dos jocs diferents, vinculats a l’exposició temporal titulada El bestiari de Josep Granyer: el zoo al Museu Deu, una mostra pensada per als més petits de la casa. Així mateix, es pot participar al joc de pistes Segueix les petjades o formar part de l’activitat Fes d’artista, on es convi-da els més petits a dibuixar les seves prò-pies obres i, posteriorment, exposar-les al museu. Durant el mes de juliol, gairebé 750 infants van visitar el Museu Deu per participar de les diferents activitats orga-nitzades especialment per a ells.

Museu Deu ofereix activitats estiuenques A més a més, el museu ofereix el diven-

dres 26 d’agost un taller de papiroflèxia per a adults, a càrrec de la ceramista Yukiko Murata. En aquest cas, cal fer inscripció prèvia per poder assistir-hi.

EL VENDRELL – Fins a l’11 de setem-bre es pot visitar a la Vil·la Museu Pau Casals l’exposició La sardana al Vendrell: dels orígens a la difusió internacional d’un símbol. 65è aniversari dels Dansaires del Penedès, organitzada per l’Arxiu Comar-cal del Baix Penedès i els Dansaires del Penedès, amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell.

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer la important tradició sardanística de la vila del Vendrell, que es remunta al 1907, i il·lustrar la trajectòria dels Dansai-res del Penedès des de la seva fundació, l’any 1946, fins a l’actualitat. Així mateix, es ressalta la seva tasca a favor de la pro-jecció internacional de la sardana arreu del món com a símbol de Catalunya.

L’acte inaugural va comptar amb una actuació dels Dansaires del Penedès, que van ballar la sardana titulada Dansaires del Penedès per a Pau Casals a l’ONU,

Dansaires del Penedès, la segona colla sardanista en actiu més antiga de Catalunya, commemora el seu 65è aniversari

estrenada a Nova York el 25 de febrer de 2004 amb motiu de l’homenatge que l’en-titat va retre a Pau Casals a les Nacions Unides, amb motiu del 30è aniversari de la mort del mestre.

L’exposició es podrà visitar gratuïtament de dimarts a dissabte de 10 del matí a 2 de la tarda i de 5 de la tarda a 9 del ves-pre. Els diumenges i festius, de 10 del matí a 2 de la tarda.

EL VENDRELL – Fins a finals d’aquest mes s’està celebrant al Vendrell el 23è Música a la Vila, festival de concerts gra-tuïts al carrer que vol apropar la música tradicional a tots els públics. Els concerts tenen lloc els dimecres d’agost, a les 10 de la nit, però enguany hi ha hagut un canvi d’ubicació i s’han traslladat a la plaça del Tívoli. El dimecres 17 d’agost hi actuarà Corylus Avellana Sac Project; el dimecres 24 d’agost el sextet francès de neofolk, Le Sextet a Claques, i el dimecres 31 d’agost hi actuarà el grup Tazzuff.

El regidor de Cultura, Albert Solé, ha ex-plicat que el canvi d’ubicació suposa una millora en l’acústica i en els serveis que s’ofereixen als músics, atès que podran utilitzar l’Escola Municipal de Música Pau

Música a la Vila ofereix nous concerts gratuïts de música tradicional al Vendrell

Casals com a espai d’acollida. D’altra ban-da, Adrià Grandia, com a representant de la comissió organitzadora del 23è Música a la Vila, ha subratllat que la programa-ció de concerts abasta diferents gèneres dins de la música tradicional d’arrel i que la novetat d’enguany és la presència de músics internacionals que aportaran una visió diferent sobre aquest gènere.

COMA-RUGA - La calafellenca Montse Solé, escriptora i component del projecte ar-tístic Salmaldon, presentarà al restaurant Calders de Coma-ruga una singular exposició de tovallons modulats, batejada com a www.etselquemenges.cat, on es reflecteix l’evo-lució de la matèria i de les persones segons el que mengen. L’acte d’inauguració es farà el dia 25 d’agost a les 9 del vespre i, tot seguit, hi haurà un sopar maridatge. Després, sobre les 11 de la nit, tindrà lloc la performance Salmaldon. El sopar té un cost de 35 euros i les reserves es poden fer al 977 68 32 50.

Montse Solé exposarà a Coma-ruga

CALAFELL - Aquest dissabte 13 d’agost començaran les actuacions de cada estiu al Castell de Calafell. El cicle anomenat Nits al Castell de Calafell, que organitza la regidoria de Cultura, comen-çarà amb l’actuació de Blas Picón & The Junk Express. La següent actuació del 20 d’agost anirà a cura del Dúo Celeste i Santi Careta. El tercer concert serà el 27 d’agost i anirà a càrrec de Josep M. Do-ménech Trio + Lluís Castan, que oferiran

una actuació recordant Federico García Lorca amb motiu del 75è aniversari de la seva mort. Aquest cicle clourà el 3 de se-tembre, coincidint amb el Mercat Medieval de Calafell, amb l’actuació de l’Incanteri, que oferirà un concert medieval.

El preu de les entrades serà de 6 euros per la primera i darrera actuació i de 4 eu-ros per a les dues sessions restants. Tots els concerts començaran a partir de 2/4 d’11 de la nit.

Actuacions estiuenques al Castell de Calafell

CALAFELL - El dijous 4 d’agost va arrencar el cicle d’actuacions que cada mes d’agost té lloc als jardins del Museu Casa Barral, a pocs metres de la platja de Calafell. El primer concert, que va omplir l’aforament de la que fou casa d’estiu de Carles Barral, va anar a càrrec del grup 4t 1a, mentre que al segon hi va actuar El petit de Ca l’Eril.

La propera actuació es durà a terme el dijous 18 d’agost i anirà a càrrec d’Inspira, que presentarà el seu segon treball titulat Escapistes. El cicle clourà el 25 d’agost amb l’actuació de l’artista calafellenc Pau Saura, més conegut com l’Home-orques-

triens, i que presenta un projecte on toca en solitari uns 40 instruments. El preu de l’entrada per a cada concert és de 4 euros.

Continua el cicle de concerts al Museu Casa Barral

CALAFELL - El Festival de Música del Baix Penedès, que és el segon certamen més antic de Catalunya, va començar el 7 d’agost passat amb una lluïda actuació de gòspel a càrrec del grup Esclat Gospel Singers, que va oferir tretze cançons sota la direcció de Ramon Escalé.

Aquest festival, que enguany arriba a la seva 36a edició i que organitza el Centre d’Iniciatives Turístiques de Segur i els Amics del Festival sota la direcció de Joan Cert, continuarà diumenge dia 14 d’agost, a 2/4 d’11 de la nit, amb la Jazztard Em-sembla, formació que comptarà amb la participació de la soprano Maria Teresa Vert i que oferirà temes de Webber, Weil i Bernstein, entre d’altres.

Aquest festival, que patrocina la regido-ria de Cultura de l’Ajuntament de Calafell,

Encara resten tres concerts del XXXVI Festival de Música del Baix Penedès

comptarà el diumenge 21 d’agost amb l’Orquestra de Cambra Filharmonia Artur Rubinstein, dirigida per Horst Sohm, un habitual del certamen que cada estiu s’or-ganitza a la Parròquia de l’Assumpció de Segur de Calafell. Aquesta formació ofe-rirà, en dues parts, un concert amb grans èxits de la música clàssica al cinema.

El certamen clourà el 28 d’agost amb el Cor Barcelona Classic Academy Polifònica de l’Urgell, dirigit per Joan Martínez i Àn-gel Sans. Amb l’ajut de diversos solistes, aquesta formación oferirà un programa sobre l’òpera al món dels musicals, amb obres de Bizet, Verdi, Puccini i Wagner, entre d’altres.

Les entrades per a cada concert tenen enguany un preu de 10 euros, una quanti-tat inferior a la d’altres anys.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 23: ESPIGOL AGOST 2011

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS 23

La lliga de futbol regional engega el segon cap de setmana de setembre

El vendrellenc Carlos Gil es proclama sotscampió d’Europa a la categoria KF2

FUTBOL - El dissabte 5 d’agost la platja de Coma-ruga es va convertir en un petit estadi de futbol platja, amb grades incorporades. Un any més els equips de la Penya Barcelonista Coma-ruga ‘95 -equip organitzador-, el de TV3 i l’Stars Team van disputar el XIV Torneig de Futbol Platja, el primer en memòria d’Eduard Manchón. La fi nal la van jugar els anfi trions i l’equip de les estrelles, amb victòria dels segons (2-0), gràcies als gols de Cañizares i Enric Masip. Com cada any no hi van mancar els famosos i es va retre homenatge al mític Josep Seguer, a més de recordar la fi gura de Manchón amb un emotiu llençament de globus al cel i l’actuació dels Nens del Vendrell.

L’equip de les ‘estrelles’ del senador Josep Maldonado guanya el XIV torneig Manchón

FUTBOL - La Federació Catalana de Futbol ja ha fet públics els calendaris de les diferents competicions de futbol mas-culí sènior, que en aquesta nova tempora-da 2011/2012 estan agrupades en quatre categories enlloc de les tradicionals cinc divisions.

A la Segona Catalana, l’únic represen-tant del al Baix Penedès serà el Club de Futbol Calafell que, tot i que ha perdut diversos jugadors que han marxat cap a Cunit amb l’exentrenador calafellenc Josep Piguillem, ha pogut confegir un equip força competitiu amb la repesca d’Ayoub. En el seu primer amitós, jugat el dia 6 al camp del Llorenç, els verds es van imposar per la mínima (0-1). El Calafell començarà la lliga el dia 10 de setembre al camp de l’Olímpic Mora d’Ebre a les 6 de la tarda.

A la Tercera Catalana hi ha vuit equips del Baix Penedès: Tancat, Vendrell, Bellvei, Santa Creu, Segur, Banyeres, Llorenç del Penedès i Cunit. La primera

KARTING - El jove pilot vendrellenc Carlos Gil es va proclamar el mes pas-sat sotscampió d’Europa de kàrting a la categoria KF2 al circuit internacional de Zuera (Saragossa), que acollia per segon any consecutiu el mundial de kàrting de KF3 i KF2.

El pilot del Kàrting Vendrell ja es perfi lava com a gran favorit per pujar al pòdium i no va decebre ningú. Gil va aconseguir col·locar-se als primers llocs i aguantar els constants atacs dels seus adversaris, circumstància que va permetre que es veiés una gran cursa. El tailandès Tanart Sathienthirakul, que corria sota llicència irlandesa, després de la combinada sumava quatre victò-ries a la pole, i a la prefi nal ja va ser el millor. De la seva banda, Gil, que des-prés de la prefi nal anava tercer, se situ-

jornada ens deportarà aquests partits: Tan-cat-Montblanc, La Riera-AT Bellvei, Santa Creu-Banyeres, Segur-Torredembarra, Pla Santa Maria-Vendrell, Santa Coloma de Queralt-Llorenç i Cunit-EF Valls.

A la Quarta Catalana hi ha cinc equips de la comarca: Sant Jaume dels Domenys, Masllorenç, Joventut Bisbalenca, Santa Oliva i l’Arboç. Els primers enfrontaments són: Sant Jaume-Perafort, Masllorenç-Pobla Mafumet, Sarralenc-Joventut Bisbalenca, Santa Oliva-Creixell i L’Arboç-Pallaressos. Els partits també es juguen el segon cap de setmana de setembre.

ava entre els millors. Una sanció de 10 segons al campió va afavorir Gil que, de ser tercer, va acabar segon. En aquests moments, la classifi cació fi nal encara no és defi nitiva ja que s’està pendent de l’apel·lació presentada per l’equip del tailandès Tanart. Ara mateix, el campió d’Europa provisional és el belga Sami Luka i Gil és el sotscampió europeu.

FUTBOL - Aprofi tant les vacances es-colars, des de fi nals de juny i durant tot el mes de juliol, la UE Tancat ha orga-nitzar el seu Campus d’Estiu de Futbol Base, adreçat a tots els nens i nenes d’entre 4 i 13 anys.

El Campus d’Estiu 2011 es va dur a terme a les instal·lacions del mateix club entre el 27 de juny i el 22 de juliol i va comptar amb una participació total de 26 joves, que van gaudir de quatre setmanes abocades a la pràctica del futbol en un ambient de convivència en l’àmbit de l’esport.

Exitós campus d’estiu de futbol base de la UE Tancat

HOQUEI - El 25 de juliol es va donar a conèixer el calendari de la l’OK Lliga d’hoquei sobre patins, que començarà el 21 d’octubre amb els partits Calafell-Vic i Vendrell-Blanes. Els primers des-plaçaments dels dos equips baixpene-desencs seran a Alcoi per al Calafell i Sant Hipòlit de Voltregà per al Vendrell. En quants als esperats derbis baixpene-desencs, el primer es jugarà al pavelló Joan Ortoll. Serà a la cinquena jornada

El CP Calafell retorna a l’OK Lliga visitant la pista del CP Vic i el CE Vendrell es desplaça a Blanes

Entre les activitats que es van realit-zar, centrades en el futbol, destaquen les sessions d’entrenaments tècnics i tàctics, xerrades tècniques i tàctiques, sessions de vídeo, a més de gaudir d’un dia de la setmana de piscina.

Un any més, el Campus de Futbol Base ha estat un referent al municipi i a la comarca i el club valora positivament l’edició d’enguany, per la bona partici-pació i, sobretot, perquè s’ha complert l’objectiu de fomentar l’interès i la pràctica del futbol dins d’un àmbit lúdic, recreatiu i educatiu.

CICLISME - El XXXIV Gran Premi Trofeu Baix Penedès, puntuable per al Campionat de Catalunya de ciclisme, es va córrer el 23 de juliol dins dels actes de la Festa Major de Sant Jaume dels Domenys. Jordi Simon (Caja Rural) i Joan Font (CKT) van proclamar-se nous campi-ons catalans de carretera a les categories sots 23 i elits, respectivament.

Un total de 140 ciclistes es van citar a la localitat baixpenedesenca de Sant Jaume dels Domenys sobre un recorregut ja tradi-cional en aquesta cita estiuenca. Després que el president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Olivella, donés el tret de sortida, ràpidament es va formar un pri-mer tall, d’on destacarien corredors impor-tants com Ibon Zugasti (Vitaldent), Josep Betalú (Vitaldent), Jordi Cervantes (CKT) i els esmentats Simon i Font. Un nou tall va permetre que un grupet de ciclistes, amb Betalú i Simon al capdavant, s’escapés, malgrat que sense sort ja que, seguida-

ment, va ser capturat per un grup de con-traatac de quinze unitats. A una volta del fi nal, Font i Simon es van destacar sent aquest darrer el guanyador fi nal, quan es va escapar a dos quilòmetres de meta.

L’entrega dels trofeus van anar a càrrec de Joaquim Nin, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona; Magí Pallarès, alcalde de Sant Jaume dels Domenys; Benet Jané, alcalde del Vendrell, i Carme Mas, presidenta de la Federació Catalana de Ciclisme.

La Festa Major de Sant Jaume dels Domenys viu una nova jornada ciclista

de lliga, l’11 de novembre. La tornada es jugarà el 30 de març del 2012 al Vendrell. Abans de l’inici de lliga, els dos equips jugaran els mesos de se-tembre i octubre la primera edició del torneig Vegeria Penedès, que organitza el portal EsportsPenedès.cat.Pel que fa al Calafell, que farà la seva presentació davant el FC Barcelona el 14 d’octubre, fi nalment no ha pogut in-corporar Albert Riba.

CICLISME - L’Escola de Ciclisme de Cunit ha assolit un altre gran èxit a la seva dilatada trajectòria. Concretament, a la cursa celebrada a Vilaseca, tres dels seus corredors es van enfundar el mallot groc que els acredita com a campions de Tarragona.

A la categoria de benjamins, Roger Martínez, a més de quedar subcampió a la cursa, es va proclamar campió de Tarragona, en un vibrant esprint poc abans de creuar la línea de meta. De la seva banda, les fèmines Marina Garcia i Nerea Beltran van quedar campiones a principiants i alevins de segon any, res-

Tres joves corredors de Cunit es proclamen campions de Tarragona de Ciclisme

pectivament, mentre que Renato Garcia, tot i patir una caiguda a les primeres voltes, va acabar tercer a la classifi cació provincial d’alevins de segon any.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________