24
Núm. 53 OCTUBRE 2010 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com Sortim? Activitats, senderisme, gastronomia... Nova secció: Foto: J. Lesnjak

ESPIGOL OCTUBRE 2010

Embed Size (px)

DESCRIPTION

EDICIÓ NÚMERO 53

Citation preview

Núm. 53OCTUBRE 2010

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS www.revistaespigol.com

Sortim?Activitats, se

nderisme, gastronomia...

Nova secció:

Foto

: J. L

esnj

ak

L’ESPÍGOLEditorial

Edita: Produccions i Publicacions l’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoFotografi es: l’Espígol, Joan Grífols, Josep Vallés, AEM, i departaments de premsa dels ajuntaments de la comarca.

Col.laboració especial: L’Eixerit del Baix Penedès

La revista l’Espígol no comparteix necessàriament les opinions expres-sades en les cartes i els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista informativa, en general només s’expressa a través de l’editorial.

l’equip

Correus electrònics: [email protected]@gmail.com

3

Membres de:

l’Eixerit del Baix Penedès

Espígol digital:www.revistaespigol.com

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona)Tel. 977 67 50 76 Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: CRE-A Impresiones de Catalunya, S.L.Amb suport de la Diputació de Tarragona.

Propera edició: 24 de novembre amb un especial ‘Eleccions al Parlament de Catalunya’.

Sortim!

Ja s’ha fet la campanya de la vere-ma i ja tenim la tardor a sobre, amb tot el que això comporta: canvis de temperatures, refredats i les butxa-ques més escurades que mai.

Aquest mes ja notem els primers moviments preelectorals. Abans de tancar l’octubre, el delegat actual de la Generalitat a Tarragona s’apro-parà a Cunit per fer costat als seus companys sociates, veure què fan i, alhora, suggerir-los que a les elecci-ons del 28 de novembre votin altre cop el seriós José Montilla, tot i que ja ha avançat que no pensa reeditar un altre tripartit. No és que pensi que el senyor Montilla al fi nal podria ser, presumptament, un altre polític acos-tumat a mentir, però, a mi, personal-ment, em costa creure que si PSC, ERC i ICV poden sumar, no sumin.

D’altra banda, el primer dimarts de novembre s’anuncia la visita a Cunit del pepero Mariano Rajoy i uns dies després, la proclamació altre cop de Montserrat Carreras com a candida-ta de CiU a l’Ajuntament. Com es pot veure, a Cunit ja hi ha moviments electorals. Mentre que al Vendrell hi ha hagut altres moviments dignes de ser analitzats. August Armengol i els seus tres companys del grup municipal PxC s’han rebel·lat contra el senyor alcalde i no li han donat suport per aprovar les ordenances municipals per al 2011; com es nota que d’aquí a set mesos tenim comi-cis electorals locals! Ara toca des-marcar-se i el ‘doctor’ Armengol ja ho fa davant l’empipada general dels governants de CiU. Ja no parlo del cas Hinojo, perquè tot això del fi ns ara interventor ja fa pudor.

A Calafell fa dies que ja hi ha qui va

per feina. El popular Romero −que no és Zapatero (frase meva que després ha estat apropiada per un xicot que diu que ho sap tot)− ja fa dies que ven bons al pur estil de la Generalitat, però molt més baratets. La moguda que fa en Romero és dig-na de ser estudiada amb deteniment; qui més qui menys es pregunta com s’ho fa.

Bé, a la resta de la comarca, més o menys, tot continua igual. A la Bisbal continua sent l’amo i senyor el Puigi i la seva mamma, tot i que sembla que ni ell ni ella podran aprovar el polígon industrial del Corte Inglés. Això de la Bisbal és un cas ben curiós: gairebé ningú pot veure el superdemocràtic Puigibet, però, fi ns ara, ningú fa res perquè no continuï al lloc, que ara ocupa, quatre anys més.

“I vosaltres què?” es deuen pregun-tar vostès, no? Doncs aquí seguim, per molt que els pesi a més d’un i a més d’una; aquest mes fi ns i tot intro-duïm una millora del contingut amb la nova secció Sortim?, que esperem que els sigui útil. A més de ser una revista comarcal informativa −cada dia amb més lectors−, també volem ser una eina útil en qüestions d’agen-da, de propostes lúdiques, culturals, gastronòmiques, etc. I res més, que passin una bona castanyada, si pot ser sense que els fotin cap castanya, i esperem tornar d’aquí a un mes en una edició en què, estic segur, haurem de parlar de política perquè caldrà triar el nou govern de la Ge-neralitat, que, segons el president Montilla, mai serà tripartit. A mi, em costa de creure, i al Mas, més!

Ferran Rodríguez, Director

M’asseguren que bufen mals vents a l’Ajuntament del Vendrell. Per una banda, l’equip de govern no pot aprovar les ordenances municipals per a l’any vinent per-què els socis de Plataforma per Catalunya (PxC) no estan d’acord amb l’increment del 2,3% de l’IPC. Armengol and company volen que les ordenances i les taxes es congelin; potser amb tant de congelador quedarem glaçats! Per altra banda, l’alcal-de, Benet Jané, va agafar una empipada de categoria quan August Armengol va preguntar en públic què passava al Casal Familiar… Bé, el què deu passar és que fa més de cinquanta anys les coses es feien com es feien i ara la llicència d’activitats no apareix enlloc; m’asseguren que a l’Ajuntament no la troben i hi ha qui diu que fa anys que la va veure al Casal Familiar, però ara tampoc apareix. Per acabar-ho d’arrodonir, ha sortit la sentència defi nitiva contra l’interventor per assetjament se-xual; a més, a les poques hores de conèixer-se la sentència en ferm, al funcionari

li han posat una altra denúncia idèntica. Embolica que fa fort!

Mentrestant, a pocs quilòmetres, a Calafell hi ha molta més tranquil·litat, o això sembla. El crack Romero va fent: organitza festes, com la de tardor de fa pocs dies, obre seus, posa en marxa un Banc d’Aliments i ven bons. De fet, ja els venia abans que la Generalitat encetés la campanya per recollir diners; la dife-rència és que els bons de la Generalitat

són a mil euros la unitat i els del líder de l’ADMC, a cinquanta. El que és clar és que Romero és qui més es mou, i ho fa a vuit mesos vista de les eleccions municipals. També s’ha començat a moure el nou partit del Josep Parera, l’UAM, que ha editat una revista de presentació. Els que encara no han mogut fi txa son la resta de partits (PSC, PPC, ERC, ICV i CiU), i és que tots estan a l’expectativa de què passarà el pròxim 28 de novembre amb les eleccions autonòmiques!

A Calafell sempre s’ha dit que els ‘po-pets’ i els ‘terrossos’ estaven a matar i que, de fet, fa molts anys es barallaven enmig del passeig de la Unió. Doncs, dissabte passat, dia 23, els pescadors van convidar a un ranxo mariner els pa-gesos, els representants de la Platafor-ma Salvem la Confraria i altres persones que van participar a l’encadenament de l’estiu passat. En un moment donat, una dotació policial va estacionar el vehicle al costat de l’edifi ci que és motiu de la polèmica; la pregunta que tothom es va fer era si aquella parella d’agents eren allà per informar el primer dels calafellencs so-bre què feien o deixaven de fer, ja que el senyor alcalde no hi va ser convidat.

No cal dir que ara és temps de bolets. Qui més qui menys, quan es pot, s’escapa a cercar aquestes meravelles de la natura. Un dels nostres fotògrafs, Joan Grífols, a banda de fer unes fotografi es excel·lents –com les del Concurs de Castells de Tarragona–, també ha trobat alguns bolets en llocs tant inesperats, com davant una

botiga de Segur.M’han xiulat que els components de la

Colla dels Estrellats de Calafell, a més d’animar els jugadors del Pati Calafell, també, de tant en tant, engresquen el cotarro al camp de futbol quan juga el Calafell. Però, a més a més, a la seva seu social, és a dir, al Bar La Estrella, organitzen alguna que altra festa entre els socis. L’altre dia van organitzar una festa de la cervesa; a la porta hi havia

un rètol ben explicatiu: serà per què aquesta marca de cerveses patrocina l’equip d’hoquei del Vendrell?

Apa, fi ns el mes vinent, que ja estarem a punt de refl exionar abans de votar!

Sortim? Sortim?4

28 D’OCTUBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 18h, Centre Cívic L’EstacióEls nostres ocells i els seus cants, a càrrec de Dalmy Gascón, professor de la Universitat Rovira i Virgili. Organitza: Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

EL VENDRELL / Cinema, a les 20.30h, Escola de Música Pau CasalsDocumental sobre els Nens del Vendrell. Vídeos de les millors actuacions de la història dels Nens, a fi nals dels seixanta. Organitza: Cineclub La Claqueta.

BANYERES / Club de LectorsA les 20h, Centre Cívic Ernest LluchClub de Lectors organitza una trobada per comentar el llibre El clan de l’os de les Cavernes, l’assistència és lliure.

LLORENÇ / Cicle d’Audiovisuals Dona i Esport d’Aventura, a les 20.30h, El Centre. Audiovisual amb xerrada sobre Titan Desert, amb la Laura Sararols que ha aconseguit, junts amb les seves companyes, travessar amb la bicicleta els 281 km del desert en quatre etapes cronometrades. Organitza: Associació Excursionista Montmell.

29 D’OCTUBRE

CALAFELL / Castanyada (tot el dia)Castanyeres davant Patronat Municipal de Turisme de la Platja de Calafell i a la pl. del Port (Segur).

LLORENÇ DEL PENEDÈS / XerradaA les 18.30h, Casa de CulturaXerrada Consells i mesures de seguretat, a càrrec de Sandra Romero, de l’Ofi cina de Relació amb la comunitat dels Mossos d’Esquadra del Baix Penedès.

BANYERES / Conferència i exposicióA les 19h, Centre Cívic Ernest LluchInauguració de l’exposició Toraja. Viure per a la mort i conferència-audiovisual A la recerca dels Toraja a càrrec de Joan Condal, autor de l’exposició.

CUNIT / Teatre. A les 19h, Casal Municipal. Espectacle Show 2010 amb 3 esquetxos a càrrec del grup de teatre Alborada. Presentació del llibre Exquisitos relatos de Maria Roman. Quadres de ball i entrega premis Cunit’os 2010.

EL VENDRELL / Teatre, a les 20.30 h, Teatre Àngel Guimerà. Taller de Teatre dels Joves del Pla de Barris representa l’obra Nassos, nassos, nassis de Quim Canals. Gratuït.

30 D’OCTUBRE

EL VENDRELL / Cinema Infantil en català, a les 16.15h, Ocine Vendrell.Projecció de la pel·licula: Planet 51.

LLORENÇ / CORRELLENGUA:Gimcana nocturna, a les 21.30h, des de la Casa de Cultura. Un seguit de proves pels carrers de Llorenç per arrancar de forma festiva el Correllengua. Incripcions a: [email protected]. Edat mínima: 16 anys. Grups de 4 persones. Preu: 3 €. A partir de les 24h, al Bar Musical

Symposium, Festa per la Llengua.

CUNIT / Concert Castanyada Rock, a les 22h, Espai Jove. Actuació dels grups: Alleathoria, 90Jump, Garraf-On, Perdón por la Invasión i Sex Solution. Entrada lliure.

31 D’OCTUBRE

CALAFELL / Castanyada Tot el dia: castanyeres davant Patronat Municipal de Turisme de la Platja de Calafell i a la pl. del Port (Segur).

De 10h a 14h, exposició de dibuixos de la Castanyada al Patronat de Turisme de Calafell. D’11h a 14h, Tallers infantils a les dependències Municipals de la Platja de Calafell. Inscripcions al Patronat de Turisme de Calafell (places limitades). A les 17h, Xocolatada popular davant del Patronat Municipal de Turisme de la Platja de Calafell. A les 17.30h, Espectacle infantil davant del Patronat Municipal de Turisme de la Platja de Calafell. Tot seguit entrega de premis del concurs de dibuixos de la Castanyada.Organitza Patronat de Turisme.

LLORENÇ / CORRELLENGUA: Torneig de Bitlles, a les 12h, davant de La Cumprativa. Partides per a totes les edats. A les 14h, Sala del Centre, Arrossada Popular per commemorar els 5 anys de Correllengua a Llorenç. Obert a tothom. Preu 10 €. Incripcions a: [email protected] o al Centre.Tot seguit, actuació de ‘Lo Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada’, grup de canço improvitzada. Micròfon obert pels valents i valentes.Organitza: Comissió Correllengua.

EL VENDRELL / ConcertA les 12h, Auditori Pau CasalsConcert dins del Cicle de Tardor: Trio Kandinsky, La música popular a través de la música culta. Entrada: 6 euros. Organitza: Auditori Pau Casals.

CUNIT / Festa de Halloween, a les 18h, al Casal Municipal. Espectacle El castell embruixat i la Castanyera. Concurs de disfresses terrorífi ques. Preu: 1€. Organitza: Ateneu Cultural Alba de Cunit.

LLORENÇ DEL PENEDÈS / BallA les 19h, La CumprativaBall de saló amb l’orquestra Stylette.

COMA-RUGA / CastanyadaA les 19.30h, davant del Centre CívicL’Associació de Veïns Sant Ramon de Coma-ruga organitza una castanyada amb castanyes i moscatell. Gratuït per als socis i 1€ per a no-socis.

MASLLORENÇ / Castanyada, a les 21hCelebració de la Castanyada a Masllorenç amb la primera Botifarrada Popular amb castanyes, panellets, ball i un sorteig especial. Organitza el Grup Cultural Som-hi. Preu: 10€ (socis) i 12 € (no socis).

ALBINYANA / Passatge del terror, a partir de les 23h, plaça al costat del bar Agrupació Recreativa de les Peces.

Associació Juvenil d’Albinyana organitza el passatge del terror. Entrada: 1€.

1 DE NOVEMBRE

LLORENÇ / CORRELLENGUA: Recital de poemes, a les 19h, Sala del CentreRecital de poemes ‘El prec dels Vents’, vetllada poètica, música i projeccions per cloure el Correllengua i celebrar la diada de Tots Sants. Fruits secs i moscatell pels assistents. Tot seguit, 3a edició Premis Raïm i Rapa, reconeixement públic a persones, empreses o institucions que han fet quelcom en benefi ci de la llengua i la cultura catalana. Organitza: Comissió del Correllengua de Llorenç.

2 DE NOVEMBRE

BANYERES / Xerrada, a les 17,30h, Centre Cívic Ernest Lluch. Xerrada La memòria, claus per recordar. A càrrec d’Araceli Otón, psicòloga de Creu Roja.

EL VENDRELL / Conferència A les 18h, Escola de Música Pau Ca-sals. Treball cooperatiu, una experiència de llengua a l’aula, a càrrec d’Antònia Mª Maura, mestra de l’Escola Costa i Llovera de Barcelona.

3 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / Cicle de conferències de tardor, a les 20 h, Escola Municipal de Música Pau CasalsConferència sobre Frederic Chopin (1810-1849), a càrrec de Xavier Chavarria i Talarn, amb motiu del 200è aniversari del seu naixement.

4 DE NOVEMBRE

CALAFELL / Cinema d’IgualtatA les 18h, MCB Cinemes (Mas Mel)Pel·licula Hàblame de la lluvia. El cicle de Cinema d’Igualtat té com a objectius sensibilitzar la població en temes d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Apte per majors de 7 anys. Entrada gratuïta.

EL VENDRELL / ConferènciaA les 18 h, centre cívic L’EstacióEl trienni liberal, a càrrec de Ramon Ar-nabat, professor de la Universitat Rovira i Virgili.

LLORENÇ / Cicle d’Audiovisuals Dona i Esport d’Aventura, a les 20.30h, El Centre. Audiovisual i xerrada sobre l’escaladora Sílvia Vidal i la nova ruta que ha fet a la cara est del Huascaràn Nord (6.150m). La ruta es diu Entre boires i és la primera a la paret est del triangle rocallós del Huascaràn Nord, el cim més alt del Perú: 970m de recorregut d’alta difi cultat i 18 dies de permanència a la paret. Organitza: Associació Excursionista Montmell.

5 DE NOVEMBRE

BANYERES / Curs de CinemaA les 19h, Centre Cívic Ernest Lluch III Curs de Cinema ‘La societat nord-ame-ricana a través del cinema’. La Segona Postguerra Nord-americana: Anys 50, per Tomás Valero del Centre d’Investigacions Film Història (UB). Projecció del fi lm Re-belde sin causa (1955), de Nicholas Ray.

EL VENDRELL / Teatre, a les 22h, Tea-tre Municipal Àngel Guimerà. Natale in casa Cupiello, a càrrec de la companyia

La Perla 29. Entrada: 28€ o 21€ (estu-diants, jubilats i socis de La Lira).

6 DE NOVEMBRE

EL MONTMELL / Trobada ADFA les 13h, zona esportiva del MontmellTrobada de la Federació d’ADF de l’Alt i Baix Penedes, dinar popular per a tots els voluntaris de les ADF.

CALAFELL / ContacontesA les 12 h, Biblioteca de CalafellMaravelloses ocupacions amb Cortázar, a càrrec de Carles Alcoy. Per a infants de més de 7 anys.

EL VENDRELL / MercatDe 10 a 14h i de 17 a 20h, pl. GarrofesMercat ‘El racó de l’art’.

EL VENDRELL / Cinema Infantil en català. A les 16.15, Ocine VendrellProjecció de la pel·licula: Shrek: Feliços per sempre.

EL VENDRELL / ConcertA les 22 h, auditori Pau CasalsCicle de Tardor: Mauricio Villavecchia Trio. Entrada: 6 euros.

7 DE NOVEMBRE

LA BISBAL / XXI TARDOR D’ORGUE AL PENEDÈS / Concert de Tots SantsA les 18.30h, Esglèsia Santa MariaConcert de Tots Sants a càrrec de La Nova Saba, coral de veus blanques. Pol Recasens (orgue), Pol Pastor (director). Organitza: Antistiana.

EL VENDRELL / CastellsA les 13h, plaça VellaDiada castellera de Sant Zacaries.Organitza: Nens del Vendrell.

EL VENDRELL / Ball i pica-pica, a les 19.30h, Sala Pau Casals de La LiraBall de vetlla i pica-pica amb Duo Shakata. Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

8 DE NOVEMBRE

CALAFELL / XerradaA les 11h, teatre AuditoriXerrada sobre la relació entre els avis, pares i nets.

10 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 20h, Centre cívic l’EstacióEl Cercle Català de Negocis i el partit polític Solidaritat Catalana per la Independència organitza la conferència Viabilitat econòmica de la Catalunya estat.

EL VENDRELL / ConferènciaA les 20h, escola Municipal de Música Pau Casals. Cicle de conferències de tardor: Conferència sobre Gustav Mahler (1860-1911)”, a càrrec d’Albert Ferrer i Flamarich, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement.

11 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 18h, centre cívic L’EstacióLes dones compositores, a càrrec d’Alicia Barbod, professora de la Universitat Rovi-ra i Virgili.

EL VENDRELL / Presentació del llibreA les 20h, Biblioteca Pública Terra

Sortim?Propostes i activitats del Baix Penedès

Consulteu també la nostra agenda digital, actualitzada diariament a: www.revistaespigol.com

4

Sortim? Sortim? 5

Baixa. Presentació del llibre Coaching y salud, a càrrec de l’autora, dra. Jaci Mo-lins Roca.

EL VENDRELL / Cinema, a les 22h, Escola de Música Pau CasalsCicle Cinema i Música: The Making of West Side Story de Christopher Swann.Organitza: Cineclub La Claqueta.

12 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 20h, Escola de Música Pau Casals Conferència Salvador Espriu-Joan Oliver. Ens prenen per bojos, Joan! Sí, Salvador!, a càrrec de l’escriptor Ignasi Riera.

EL VENDRELL / Concert, a les 21h, Es-cola de Música Pau Casals. Les cordes de l’OCM. Orquestra Camera Musicae.

SANT JAUME / ConferènciaA les 20 h, Sala d’actes de la Cooperati-va Agrícola. Conferència Recuperació de documentació municipal de Sant Jaume dels Domenys del període de la Guerra Civil. Crònica d’una recerca. Organitza: Ajuntament de Sant Jaume i el CCBP.

13 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / Mercat, de 9 a 15h, la Rambla. Mercat d’antiquaris i brocanters.

EL VENDRELL / Nascuts per llegirA les 11h, Biblioteca Pública Terra Baixa. De petit cada any és un dit, a cà-rrec d‘Elena Ballester. Per a infants de 8 mesos a 3 anys.

EL VENDRELL / Campionat d’escacsSala polivalent 2 de La Lira. Campionat d’exhibició a la cega.

EL VENDRELL / Cinema Infantil en català, a les 16.15h, Ocine VendrellProjecció de la pel·licula Toy Story 3.

CALAFELL / Café fi losòfi cA les 19h, Museu Casa BarralTertulia de 90 minuts aproximadament, on es preten que un grup variat de persones dialoguin racionalment de forma sistemàtica sobre el tema La veritat, per a que serveix i per a que no.

14 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / Teatre Familiar, a les 12 h, Teatre Municipal Àngel Guimerà ‘Cirque déjà vu’. Entrada: 4 euros. Entrada amb descompte: 3 euros estudiants, jubi-lats i socis de La Lira.

EL VENDRELL / Ball i pica-pica, a les 19.30 h, Sala Pau Casals de La LiraBall de vetlla i pica-pica amb Dolce Vita. Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

17 DE NOVEMBRE

BANYERES DEL PENEDÈS / Xerrada, ales 18h, Centre Cívic Ernest LluchXerrada Internet Segura, a càrrec de Ra-mon Sicart i Sandra Romero de l’Ofi cina de Relació amb la Comunitat, Àrea Bàsica Policial Mossos d’Esquadra del Baix Pe-nedès.

EL VENDRELL / ConferènciaA les 20 h, Escola Municipal de Música Pau Casals. Una concepció musical de les Cançons de la roda del temps, de Sal-vador Espriu, a càrrec d’Albert Solé.

18 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 18 h, centre cívic L’EstacióEl calendari i les festes a la Roma antiga, a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, pro-fessor de la Universitat Rovira i Virgili.

EL VENDRELL / Cafè Filosòfi cA les 19.30 h, Sala Polivalent del Portal del Pardo. A càrrec de Joan Bosquet.Organitza: Amics del Cafè Filosòfi c.

SANT JAUME / Excursió gent granSortida a la Colònia Güell amb dinar a Vallirana i visita a l’espectacle Pel davant i pel darrere al Teatre Borràs. Preu: 47 € (socis) i 52 € (no socis). Inscripcions a la Caixa Agrària, fi ns el 3 de novembre. Or-ganitza l’Associació de Gent Gran de Sant Jaume del Domenys.

CALAFELL / ContacontesA les 18h, Biblioteca de SegurLlegendes urbanes de por, a càrrec d’Albert Estrengue, per a infants de més de 6 anys.

20 DE NOVEMBRE

CUNIT / Taller educatiuA les 9.30h, Espai Jove de CunitTaller sobre educació per la pau i educació en el lleure: complicitats i possibilitats. Taller impartit per l’escola Cultura de la Pau de la UAB. Inscripcions fi ns al 9 de novembre.

CALAFELL / Música, a les 22 h, Carpa del Pavelló Joan Ortoll. Gran fi nal del concurs musical Rockcalafell.

21 DE NOVEMBRE

BANYERES / SETMANA DEL MEDI AM-BIENT. A partir de les 9h. Fira de bestiar i eines del camp, darrere de la cooperati-va agrícola. Esmorzar: 4€.

EL VENDRELL / Rostada PopularA les 9.30 h, Cooperativa AgrícolaPa de pagès torrat amb oli novell, salsi-txa, arengada o cansalada i vi. Degusta-ció: 3 euros. Organitza: Patronat Munici-pal de Promoció Econòmica.

EL VENDRELL / Concert de Santa Ce-cília, a les 12 h, Auditori Pau CasalsA càrrec de la coral El Petit Estel, el Cor Joves Veus i el Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell. Entrada: gratuïta.

CALAFELL / SardanesA les 12.30 h, Parc de la SíniaBallades de sardanes amb música enre-gistrada.

LA BISBAL / XXI TARDOR D’ORGUE AL PENEDÈS / Concert. A les 18.30h, Església Santa Maria. Concert de Santa Cecília a càrrec del cor de noies ‘Euridice’. Miquel González (orgue) i Dolors Ricard (direcció).

EL VENDRELL / Ball i pica-picaA les 19.30h, Sala Pau Casals de La Lira. Ball de vetlla i pica-pica amb Duo Alma. Entrada: 3 euros socis i 5 euros no socis. 22 DE NOVEMBRE

CALAFELL / Club de LecturaA les 18 h, biblioteca de CalafellClub de lectura Topikz, a càrrec de Carles Alcoy. Activitat per adults.

24 DE NOVEMBRE

BANYERES / XerradaA les 17,30h, Centre Cívic Ernest LluchXerrada sobre la relació avis, pares i néts, a càrrec de Natàlia Martínez, psicòloga de Creu Roja.

EL VENDRELL / L’Hora del conteA les 18 h, Biblioteca Pública Terra Baixa.En un temps molt llunyà..., a càrrec de Magda López. Recomanat per a infants de 4 a 10 anys.

EL VENDRELL / Club de LecturaA les 19.30h, biblioteca Pública Terra Baixa. El caçador d’estels, de Khaled Hosseini.

25 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ConferènciaA les 18 h, Centre Cívic L’EstacióLes orquestres de ball de festa major, a càrrec de Núria Medrano, professora de la Universitat Rovira i Virgili.

EL VENDRELL / ConferènciaA les 20 h, Escola Municipal de Música Pau Casals. Cicle de conferències de tardor: Pau Casals i Joan Alavedra. El Pessebre, la història d’un oratori, a càrrec de Gemma Durand Alavedra.

EL VENDRELL / Cinema, a les 22 h, Escola de Música Pau CasalsCicle de Cinema La Claqueta: The Man from Earth, de Richard Schenkman (2007).

BANYERES / SETMANA DEL MEDI AMBIENT: xerradaA les 19h, Centre Cívic Ernest LluchXerrada La prevenció de residus a la llar en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

26 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / ContesA les 22 h, Biblioteca Pública Terra BaixaQueda’t amb mi, a càrrec de Julio Manau. Contes per foragitar la soledat.

27 DE NOVEMBRE

BANYERES / SETMANA DEL MEDI AM-BIENT: caminada, a les 10h, plaça de l’Ajuntament. Sortida Fem Banyeres + net, caminada pels voltants de Banyeres per netejar el camí.

EL VENDRELL / Teatre, a les 22 h, Tea-tre Municipal Àngel GuimeràEstrena de l’obra Besos, a càrrec del Grup de Teatre La Lira.

28 DE NOVEMBRE

ALBINYANA / Fira d’ArtesaniaDurant tot el dia, al nucli antic: a les 8h, matinades amb els grallers locals “La cresta de la canya”. A les 9h, inauguració de la Fira d’Artesania. A les 12h, música tradicional. A la Societat Recreativa Unió Albinyanenca: a les 9h, trobada intercanvi de plaques de cava. A les 9.30 h, esmorzar popular (5€/ració), cal reserva prèvia. A les 13 h, tastets gastronòmics. A les 17h, espectacle del Mil·lenari.

EL VENDRELL / ConcertA les 12 h, Auditori Pau CasalsCicle de Tardor: Trio Kandinsky, músics contemporanis catalans: Estrenes d’ahir, estrenes d’avui. Entrada: 6 €.

EL VENDRELL / Teatre, a les 17 h, Tea-tre Municipal Àngel Guimerà. Besos, a càrrec del Grup de Teatre La Lira.

EL VENDRELL / Ball i pica-pica, s les 19.30 h, Sala Pau Casals de La LiraBall de vetlla i pica-pica amb Bona NotaEntrada: 3 euros socis i 5 euros no socis.

Envieu-nos informació al correu: [email protected]

Sortim? Sortim?Fem un tomb!Fem un tomb!Fem un tomb!Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Fem un tomb!Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...Fem un tomb!Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...

30 D’OCTUBRE

CALAFELL / Marxa nòrdicaA les 10 i a les 17 h, plaça dels Països Catalans. Sortida guiada i gratuïta. Organitza: Ajuntament de Calafell.

31 D’OCTUBRE

CALAFELL / Marxa nòrdicaA les 10 i a les 17 h, plaça dels Països Catalans. Sortida guiada i gratuïta. Organitza: Ajuntament de Calafell.

3 DE NOVEMBRE

CUNIT / Tot Natura Gent Gran: sorti-da a la Garrotxa, a les 7 h, casal de la Gent Gran. Caminada conjunta Tot Na-tura Gent Gran i la Societat d’Avis Sant Sebastià. Travessa per la Garrotxa, de Santa Pau a la Fageda d’en Jordà, de 9 km de longitud i 250 m de desnivell per gaudir de la zona volcànica de la Garrotxa, creuant una de les fagedes més conegudes de Catalunya en plena tardor. Preu: 15€. Cal inscripció prèvia. Organitza: Ajuntament de Cunit.

6 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / Sortida a NavarraEl grup muntanyenc de la Lira Vendre-llenca organitza una sortida de dos dies a la Selva d’Irati (Navarra). Cal inscrip-ció prèvia.

CUNIT / Tot Natura: MontsantSortida: 7h, plaça de la VilaTravessa entre Margalef i Ulldemolins, se-guint el curs del riu Montsant. Sortida molt fácil de 18 km. Aproximació en autocar i retorn a Cunit a mitja tarda. Preu: 10 €. Cal inscripció prèvia. Organitza: Ajunta-ment de Cunit.

7 DE NOVEMBRE

LLORENÇ/ Caminada mediambientalSortida: 9.30h, Casa de CulturaInscripcions: a partir de 9.15. Distància: 10 km, 3 hores aproximadament. Difi cultat: fàcil. Recorregut: Llorenç del Penedès, camí de Batllori, Sabartés, Casa Murada, Ortigós, Papiolet, Llorenç. En acabar es farà un pica-pica i s’assistirà a la inauguració de l’exposició La Muntanya Màgica. Organitza: Associació Excursionista Montmell.

13 DE NOVEMBRE

CUNIT / Tot Natura: SelmaSortida: 7.30h, plaça Jaume Vidal.Recorregut circular des del Pla de Manlleu que porta a Selma, una població abando-nada de l’Alt Camp. Distància: 11,4 km. Desnivell: 450 m. Difi cultat: fàcil. Aproxi-mació en cotxes.

LA BISBAL / Caminada a MontserratSortida: 6h, plaça de l’Esglèsia.40a edició La Bisbal-Montserrat a Peu en dues etapes, els dies 13 i 14. 4a simul-tania en BTT. Inscripcions fi ns al dia 1 de novembre. Inf.: Senderistes Bisbalencs.

14 DE NOVEMBRE

EL VENDRELL / Marxa nòrdicaSortida: 9 h, riuet de Coma-ruga. Organit-za: Patronat de Turisme del Vendrell.

EL VENDRELL / Duatló5ª Duatló de Muntanya del Baix PenedèsOrganitza: Grup Muntanyenc de La Lira Vendrellenca.

19 DE NOVEMBRE

LLORENÇ DEL PENEDÈS / Anada a Montserrat. Sortida: 20h, Casa de Cultura. Distància: uns 60 km. Autocar per la tornada. Difi cultat alta (caminada de llarga distància). Inscripcions: Inés (977677394) i Rosa (977677107) fi ns 7 dies abans. Preu: 13 € els federats i 15 € els no federats (inclou assegurança temporal). Hi ha l’opció d’incorporar-se al grup de caminadors a Sant Quintí de Mediona i també a Collbató. Els que van en autocar fi ns a Collbató es trobaran el dissabte dia 20 a les 7:15 del matí davant la Casa de Cultura. Organitza: Associació Excursionista Montmell.

20 DE NOVEMBRE

CUNIT / Tot Natura: PradesSortida: 6.30h, plaça de la Vila.Recorregut circular des de Capafonts, per les muntanyes de Prades, passant pel Pont de Goi i la Foradada, dos arcs natural de pedra, un fenomen geològic in-teressant. Font de la Llúdriga i la Cova de les Gralles a la serra dels Motllats. Sortida fàcil, matinal i en autocar. Preu en funció dels assistents. Cal inscripció prèvia. Or-ganitza: Ajuntament de Cunit.

21 DE NOVEMBRE

BANYERES / SETMANA DEL MEDI AMBIENT. A les 8h, pàrquing del CEIP. Presentació de la Ruta Un tomb per Banyeres: Paisatge. Recorregut de 2,5 hores.

27 DE NOVEMBRE

CUNIT / Tot Natura: masies de CunitA les 9h, plaça de la Vila. Caminada per les masies de Cunit amb sortida a l’Ajuntament i fi nalització al Centre Cívic Els Jardins. Difi cultat fàcil. Distància:11 km. Al fi nalitzar la sortida tindrà lloc un dinar de germanor per commemorar els 10 anys del Tot Natura. Preu tiquet dinar: 8 €. Organitza: Ajuntament de Cunit.

28 DE NOVEMBRE

LA BISBAL DEL PENEDÈSSortida: 6h, av. Francesc Macià. GR 1, 6a etapa Oix-Sant Pau de Seguries. Distància:19,4 km. Inscripcions fi ns al 22 de novembre. Organitza: Senderistes Bisbalencs.

EL VENDRELL / PradesSortida a les muntanyes de Prades de 15 km aproximadament. Organitza: Grup Muntanyenc de La Lira Vendrellen-ca. Cal inscripció prèvia.

TOTS ELS DIMECRES

CUNIT / Tot Natura Gent Gran. Sortides tot els dimecres a les 8h del Casal de la Gent Gran. Distàncies de 7 a 9 km, difi cultat fàcil. Organitza: Ajuntament de Cunit.

Exposicionsal Baix Penedès

LLORENÇ DEL PENEDÈS / Exposi-ció ‘Mercat de Paraules’. Dissabte 30 d’octubre durant els actes del Corre-llengua. A la Sala d’actes de la Casa de Cultura. A les 19 h.

EL VENDRELL / Exposició: “Maus, relat d’un supervivent”, d’Art Spie-gelman. De l’1 al 21 de novembre. A la Biblioteca Pública Terra Baixa. Obert en horari de la Biblioteca.

EL VENDRELL / Exposició escultures de Joan Miquel Grassés. Del 5 de novembre a l’1 de desembre. A la Sala d’Exposicions de La Lira Vendrellenca.Horari: De dll. a ds. de 18 h a 20 h.

EL VENDRELL / Exposició antològica d’Hernández Silió ( 1999-2010). Del 5 de novembre al 12 de desembre. Sala Portal del Pardo. Horari: De dt. a dv. de 17h a 20h, ds. d’11h a 14h i de 17h a 20 h, dg. i festius d’11h a 14h.

EL VENDRELL / Exposició: “Imatges 2009” del Col·legi de Periodistes.Del 6 al 27 de novembre. Centre cívic L’Estació.

EL VENDRELL / Exposició: “Moments i seqüències”, d’Eva Diez. Del 12 al 28 de novembre. Sala d’exposicions muni-cipal Benvingut Socias. Horari: de dll. a ds. de 17h a 20h i dg. d’11h a 13h.

EL VENDRELL / Exposició “Madola. Terres. 1960-2010”. De l’1 d’octubre al 27 de febrer de 2011. Al Museu Deu. Ho-rari: de dt. a dv. de 10h a 13h i de 17h a 20h, ds. d’11h a 14h i de 17h a 20h, dg. i festius d’11h a 14h.

EL VENDRELL / Exposició “Madola. Urnes 1960-2010”. De l’1 d’octubre al 30 de novembre. Galeria Camil·la Pérez Salvà Ceràmica. Horari: De dll. a ds. de 17.30h a 20.30 h, dg. tancat.

EL VENDRELL / Exposició: “De Ni-colas de Staël a Apel·les Fenosa”. Homenatge a Jacques Dubourg. Del 9 d’octubre al 28 de febrer de 2011. Fun-dació Apel·les Fenosa. Horari: de dt. a ds. d’11h a 14h i de 18h a 20h, dg. i fes-tius tancat, només visites concertades al telèfon 977 15 41 92.

EL VENDRELL / Exposició de pintura de Macari Calaf. Del 23 de setembre al 4 de desembre. Restaurant L’Arguilaguet.

EL VENDRELL / Exposició ‘Tertúlies del record amb imatges’. A l’Ofi cina del Pla de Barris. Fins al mes de desembre. Horari: de dll. a dj. de 9 a 14 h i de 17 a 19 h i els div. de 9 h a 14 h.

EL VENDRELL / “La Primavera Re-publicana al Penedès, 1931-1936”. Del 5 al 31 d’octubre. Sala municipal Benvingut Socias. Horari: dll. a diu. de 17 a 20h.

LLORENÇ / ‘Obres de la pintora Sò-nia Ferré’. Fins les dates Nadalenques. Cafè de l’Ateneu de El Centre de Llorenç del Penedès.

BANYERES / ‘Mostra fotogràfi ca de Natura de Lucia Buenavida’. Del 22 al 30 de novembre. Al Centre Cívic Ernest Lluch. Horari: de dill. a div de 10 a 14h i de 17 a 20h.

Caminades, bicicleta, marxa nòrdica...6

Sortim? Sortim? 7

Tastem?Tastem?Tastem?Una volta gastronòmica pel Baix Penedès

emperador

La tardor ja se’ns ofereix en tot el seu esplendor, amb bolets, castanyes i els primers dies de fred inclosos, que ens fan menjar més dolços que de cos-tum. I aquests dies n’hi ha per escollir, començant amb els panellets que per Tots Sants, tot i la crisi, són una compra gairebé obligatòria. És clar que els tro-bem amb totes les formes i colors en els prestatges de qualsevol supermercat, però els que valoren la qualitat artesa-nal encara s’estimen més comprar-los de producció pròpia en les pastisseries.

Aquesta vegada destaquem dos establiments costaners. La pastisseria Casas, que té botigues a Cunit, Segur de Calafell i Vilanova, ofereix panellets artesanals, tant els clàssics i com els més moderns (de massapà i banyats amb xocolata), amb formes imaginati-ves: de castanya, de rovelló, de ratolí, de pingüí, d’os de sant, etc. Els preus van de 29 a 32 euros per quilo.

Una altra casa que ofereix la millor qualitat és La Principal de Calafell, que té una botiga al poble i una altra al mercat municipal. Ens comenten que ho elaboren tot ells mateixos, de manera artesanal, i, sobretot, que en els seu panellets no hi ha gens de patata. Els tenen de pinyons, d’ametlla, de cafè, de taronja, de rovell d’ou, de xocolata, de codony i de coco, i van a 35 euros el quilo.

També cal mencionar una altra dolça temptació de la temporada, creada a la nostra comarca ara fa poc. El col·lectiu Les Cuines del Vendrell ha elaborat unes postres úniques per celebrar l’ar-ribada del renovat orgue parroquial a la

capital baixpenedesenca. La novetat té com a base tres cilindres de mousse de xocolata amb el 70% de cacau, que repre-senten els tubs de l’orgue, una reducció de vi de missa que simbolitza l’Església, fruits del bosc que simbolitzen els vitralls de l’església, pètals de xocolata que sim-bolitzen la música celestial i una forma de galeta que serà la trajectòria del so. El col-lectiu l’ha elaborat a petició de la Comissió de l’orgue del Vendrell i es podrà tastar a partir de novembre als restaurants de Les Cuines del Vendrell.

Cal destacar que la recepta de la mous-

se de xocolata ha estat cedida per Montse Salvó, del Restaurant Xaloquell. Aquest restaurant, ubicat al barri vendrellenc de Sant Salvador, està especialitzat en cuina marinera, i ofereix excel·lents peixos, pa-elles, fi deudes, suquets, etc., però també combina la tradició amb plats moderns, com carpaccio de bacallà o magret d’ànec amb salsa agredolça. A més, fan xató tot l’any, tot i que la temporada alta és de no-vembre a abril, i la dels calçots de gener a abril. L’establiment també fa banquets, ja que disposa d’una sala per a 250 perso-nes, salons amplis, un saló privat, terrassa i aparcament.

Ara per Tots Sants, quan la part an-glosaxona del món celebra la festa de Halloween, aquí a casa nostra seguim la tradició de les castanyades, com podeu comprovar en les pàgines de l’agenda. A més, alguns restaurants fan un sopar especial per celebrar aquesta nit, com ara l’Emperador de Calafell, que ofereix un menú de Halloween per 25 euros, amb gran bufet lliure, plats variats freds

i calents, postres de la casa, castanyes i moniatos, cava, vi dolç, cafè i gran cremat de la casa, tot això amb bona música i, per als que s’hi animin, amb disfressa.

I encara no hem acabat amb els dolços: ens comenta el xef del restaurant Lo Mam de Segur de Calafell, Jordi Guillem, que ara aviat organitzarà un taller de xocolata, una experiència que segurament valdrà la pena, ja que en Jordi ara fa poc va apro-fundir en els seus coneixements durant una visita a la Fundació Alícia, presidida per Ferran Adrià, on l’equip del Bulli fa investigació i recerca. Va poder degustar les últimes creacions, com per exemple liofi litzats de tomàquets (la liofi lització és una tècnica ancestral ja utilitzada pels inques, però que ara fa servir la NASA per preparar els aliments d’astronautes) i la mel de moscatell, que s’aconsegueix amb un sistema encara en fase d’experimenta-ció, que treu l’alcohol de vi i el converteix en un líquid dens com la mel.

Ara bé, és clar que abans d’arribar a les postres s’ha de menjar un bon àpat, con-sistent, de qualitat i equilibrat, i, sobretot, que no sigui gaire car. Al Baix Penedès estem de sort ja que hi ha molts llocs que ens ofereixen tot això, tant per quan volem només un menú de dia com per quan sor-tim de festa i celebració.

Avui destaquem quatre restaurants de l’interior de la comarca i dels voltants. La Casona de Clariana, ubicada al bell entorn dels voltants del Parc Natural del Foix, a mitjans de novembre torna a oferir dos menús diferents de calçotada, que s’afegeixen als bons menús de dia i a les especialitats, com ara asado burgalés, cochinillo, cargols a la llauna i peus de porc a la brasa.

No gaire lluny, a la Gornal, també hi ha un lloc on val la pena fer una parada si passeu per la N-340 entre l’Arboç i Bellvei. La Cafeteria Sabet ofereix menjà casolà –en el menú de dia s’afegeix l’opció de menjar per emportar–, i entre les seves especialitats cal destacar la paella, la fi de-uada i el conill amb cargols.

El Restaurant Jaruma, ubicat a la ca-pital del Baix Penedès, està especialitzat

en bon xató del Vendrell, a més a més ofereix un gran assortiment de tapes i també menú diari.

I acabem aquesta volta amb el Res-taurant Ca la Mari, al polígon l’Empalme, entre Llorenç i Sant Jaume, especialitzat en menjar casolà a preus econòmics, tant en el menú diari com per emportar. També fan sopars per grups en exclu-siva (per encàrrec) i ofereixen partits de futbol en pantalla gegant; obren a les 6 del matí, de dilluns a dissabte, fet que interessarà als més matiners i als que allarguen una nit de festa fi ns a la matinada.

Sortim?8

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA 9

BAIX PENEDÈS - Els alcaldes de l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys, Carles Ribé (ERC), Núria Fi-gueras (CiU) i Miquel Martil (PSC), han convidat ara fa poc l’empresa pública Cimalsa, que impulsa la ubicació del polè-mic polígon Logis Penedès a la comarca, a realitzar una sessió informativa pública, adreçada a la ciutadania, en un dels tres municipis més afectats.

Els alcaldes demanen que l’equip re-dactor del Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàri-es, ferroviàries i logístiques de les comar-ques de l’Alt i el Baix Penedès –aquest document aprovat de manera provisional al juliol preveu la instal·lació del polèmic polígon Logis a la nostra comarca– ex-pliqui el contingut d’aquest Pla, especial-ment les implicacions directes i indirectes del polígon Logis Penedès en el territori i en la societat.

Els tres alcaldes recorden que el dia 8 d’octubre ja havien convidat formalment la direcció de Cimalsa a celebrar aquest acte informatiu en algun dels tres muni-cipis afectats pel polígon previst, però encara no n’han rebut cap resposta. A més, destaquen que fa uns mesos els membres de l’equip redactor del Pla urba-nístic van oferir una sessió informativa al

Els alcaldes de l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume demanen a Cimalsa que faci una sessió informativa sobre el Logis en un dels municipis afectats

Consell Comarcal del Baix Penedès amb representants polítics d’aquests tres ajun-taments i també que, el mes de setembre passat, el director de Cimalsa va dur a terme un acte informatiu sobre Logis a la Cambra de Comerç de Tarragona. Els alcaldes reiteren que és “molt necessari que es faci aquesta sessió informativa adreçada a tota la ciutadania” a la nostra comarca.

Al·legacionsEl Pla director estava en exposició

pública fins al 4 d’octubre, i a principi de novembre s’acabarà el termini per presen-tar-hi al·legacions. Passat aquest període, està previst que s’aprovi a finals d’any o principis del 2011 i fer les obres entre 2013 i 2015.

Als municipis que han presentat al-legacions a aquest Pla, ara fa poc s’hi ha afegit l’Ajuntament de Vilafranca. La Pla-taforma No Fem el CIM, contrària a aquest projecte, va sol·licitar als ajuntaments pe-nedesencs quan el pla estava en la fase d’exposició pública, que presentessin al·legacions al pla de Logis “que hipoteca el futur del Penedès”.

A les entitats que intenten impedir la ubicació d’aquesta estructura logística al territori penedesenc amb al·legacions

en contra del Pla director, fa poc també s’hi ha sumat el sindicat Unió de Page-sos. Segons els seus representants, el projecte comportarà “la destrucció d’una extensa plana agrícola” i generarà un “fort impacte” en el territori i un increment de la contaminació.

La Unió Empresarial del Penedès (UEP) i la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), contrà-riament, van valorar a finals de setembre “amb satisfacció” el projecte logístic pre-vist. Van comentar que la Generalitat ha

incorporat al projecte inicial mesures de protecció ambiental, com ara la protecció acústica i una variant per evitar el trànsit pesant a Banyeres. També van remarcar que és de vital importància en una de les comarques amb més atur.

Per la seva banda, el diputat català Daniel Pi (ICV), va declarar a l’Espígol durant la seva visita recent a la comarca que la Generalitat està estudiant altres alternatives més viables que el projecte Logis Penedès, tot i que no en va poder donar més detalls.

BAIX PENEDÈS - Després d’una breu millora durant els mesos d’estiu, el nombre d’aturats torna a pujar per segon mes consecutiu a les comarques del Baix Penedès i del Garraf, segons les dades del mes de setembre que ha publicat la Generalitat a principi d’octubre.

Al Baix Penedès, al juliol hi havia 9.208 aturats registrats, a l’agost s’hi van afegir 239 aturats més, i 429 més al setembre, amb un total de 9.876 persones. D’aques-ta manera, a la nostra comarca l’atur re-gistrat ha pujat un 7% en els dos darrers mesos, però encara és manté en un nivell més baix que el del mes de març passat quan va arribar als històrics 10.381 aturats registrats.

Al Garraf, l’atur en els últims dos me-sos ha pujat un 3,7%, amb un total de 11.675 persones aturades al setembre. Tot i aquesta lleugera pujada, aquesta

L’atur torna a pujar a les comarques costaneres del Baix Penedès i del Garraf, però baixa per sisè mes consecutiu a l’Alt Penedès

comarca encara no ha tornat a les se-ves pitjors xifres d’abans de l’estiu, amb 12.702 aturats registrats a l’abril. A l’Alt Penedès, en canvi, fa sis mesos consecu-tius que el nombre d’aturats baixa, a més té unes xifres bastant inferiors a les de les dues comarques costaneres, amb 7.312 aturats al setembre, un 15% menys que fa sis mesos.

Les tres comarques ara sumen 28.863 persones en situació d’atur, una xifra im-pressionant tot i que encara és un 11% més baixa que en el seu pitjor moment, el mes de març d’enguany, que va registrar 31.502 persones, és a dir, 3.239 més que al setembre.

Es modera el creixement interanualSi comparem les dades d’atur d’aquest

setembre amb les de fa un any, podem veure que les xifres absolutes encara

pugen, però que s’ha moderat el fort creixe-ment interanual registrat entre 2008 i 2009. Entre setembre de 2008 i del 2009, l’atur ha pujat un 48,5% al Baix Penedès, un 58% a l’Alt Penedès i un 50,8% al Garraf. Enguany, però, el crei-xement dels últims 12 mesos és bastant més moderat, tot i que en-cara és fort a la nostra comarca: entre setem-bre de 2009 i setembre de 2010 el nombre d’aturats ha crescut un 10,5% al Baix Penedès, un 4,6% a l’Alt Penedès, i un 6,3% al Garraf.

EL VENDRELL - Del 19 a 21 d’octubre es van celebrar al Vendrell les Jornades Oncològiques del Baix Penedès, en re-cord del prestigiós doctor especialista en oncologia Amadeu Pelegrí, traspassat el mes de maig passat, i coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama. Les jornades eren fruit de l’acció coordinada entre el Govern Territorial de Salut del Baix Penedès, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Sanitària Santa Tecla, conjuntament amb la Lliga contra el Càncer.

LLORET DE MAR - Unes 226 parelles del Tarragonès, el Baix Camp, el Priorat i el Baix Penedès van participar al sopar de cloenda del programa Noces d’Or que va tenir lloc a mitjans d’octubre a Lloret de Mar i que està impulsat per la Secretaria d’Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques. Hi va haver 18 parelles del Vendrell, 8 de Cunit, 7 de Calafell, 5 de la Bisbal del Penedès, 3 de l’Arboç i de Santa Oliva i una de Banyeres del Penedès, de Bellvei i de Masllorenç.

EL VENDRELL – El dimarts 26 d’oc-tubre es va presentar als alcaldes de la comarca en el Consell Comarcal del Baix Penedès l’Oficina Antifrau de Catalunya, un organisme nou que vol fer front a la corrupció en el sector públic a través de tasques d’investigació i formació. La presentació va anar a càrrec de la cap de Relacions Institucionals, Visibilitat i Par-ticipació, Lourdes Parramon, i el cap de

formació, Jordi Tres, que van informar els politics sobre els serveis que l’Oficina Anti-frau ofereix als organismes públics. El seu àmbit d’actuació se centra en el sector pú-blic, incloent-hi tant organismes o entitats dependents o vinculats, com empreses i entitats privades que gestionin serveis públics, executin obres públiques, rebin subvencions o mantinguin qualsevol altre vincle contractual amb l’Administració.

Es presenta al Baix Penedès l’Oficina Antifrau de Catalunya

Les associacions empresarials del Baix Penedès parlen sobre el comerç i turisme en temps de canvi

CALAFELL – A principis d’octubre es va celebrar a Calafell una jornada orga-nitzada conjuntament per diverses as-sociacions de comerç del Baix Penedès: Fòrum Calafell, ACEC de Cunit, AEMA de Masllorenç, CIT del Vendrell, UCLA de l’Arboç, i UEP, intersectorial del Baix i Alt Penedès.

Des de fa un any i mig, aquestes orga-nitzacions es reuneixen per establir un mecanisme que permeti una col·laboració estable amb l’objectiu de donar suport al teixit empresarial del Baix Penedès i po-der afrontar projectes conjunts de futur. La

celebració de la jornada va constituir un primer pas en aquesta direcció i va repre-sentar un gran èxit de convocatòria amb més de 100 representants del sector del comerç i del turisme del Baix Penedès.

Tenint en compte que el Baix Penedès és una comarca on els sectors del comerç i del turisme són molt importants, en què el comerç representa el 22% dels llocs de treball i el turisme i l’hoteleria, el 18%, les organitzacions empresarials van conside-rar oportú organitzar un acte per aportar una visió actualitzada de les oportunitats i les amenaces del sector._________________________________________________________ _________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA10

EL VENDRELL - Una seixantena d’en-titats van participar entre el 22 i 23 d’octu-bre en la sisena edició de l’Entimostra a la Rambla del Vendrell. Entitats culturals, esportives i d’altres tipus van dur a terme diverses actuacions, concerts, tallers i al-tres activitats. Uns dies abans, el Vendrell va celebrar la 181a edició de la Fira de Santa Teresa amb més de cent estands i amplia oferta folklòrica i gastronòmica.

SANTA OLIVA - La Penya Blaugrana de Santa Oliva va celebrar el diumenge 24 d’octubre el seu 10è aniversari amb una bicicletada de 67 km, del peu de Montserrat fins al poble, amb la partici-pació de 34 ciclistes. Tot seguit, un cen-tenar de persones van menjar una paella gegant.

L’ARBOÇ - La colla castellera dels Minyons de l’Arboç va assistir fa poc a Barcelona a la presentació del cartell ‘Castells Patrimoni de la Humanitat’, obra de Joan Pere Viladecans.

Joan Manuel Tresserres, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, va elogiar el gran esforç fet fins ara per la Comissió Castells Patrimoni de la Huma-nitat, alhora que va desitjar que aquesta obra de Viladecans pugui ser la primera peça de la col·lecció del futur Museu Casteller de Catalunya. La resolució final de la UNESCO es coneixerà en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat que se celebrarà el mes de novembre a Nairobi, Kenia.

Ja està en marxa el Centre Obert Itinerant per ajudar menors amb deficiències socials

BAIX PENEDÈS - El dia 19 d’octubre va començar a funcionar aquest centre que ha impulsat el Consell Comarcal del Baix Penedès, com a prova pilot a Albinyana, el Montmell, l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys, amb expectatives de poder-lo aplicar a la resta de municipis de la comar-ca on el Consell Comarcal té competènci-es en matèria de serveis socials. Operarà fins al juny de 2011, és a dir, durant tot el curs escolar.

El Centre Obert queda establert per la llei com a un servei social bàsic i definit a la Cartera de Serveis com a un servei diürn preventiu, fora de l’horari escolar, que dóna suport, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, a més de compensar les deficiències socioeducatives dels menors atesos. El Centre Obert està destinat a menors preferentment entre sis i dotze

anys. Prioritàriament, s’atenen els nois i noies en situació de risc social i de qui en fa el seguiment els serveis socials bàsics. Com que és gratuït per a les famílies, la tria dels menors es fa amb una valoració prèvia dels serveis bàsics d’atenció social de cadascun dels municipis.

El Centre Obert depèn orgànicament de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Baix Penedès, als Serveis Socials Bàsics de la qual està integrat. Les activitats que impliquen la prestació del servei són dutes a terme a través de l’empresa CEPS, amb la qual s’ha signat un contracte administratiu amb aquesta finalitat. El servei de Centre Obert està finançat pel Departament d’Ac-ció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, a través del Contracte Progra-ma signat amb el Consell Comarcal del Baix Penedès i amb la col·laboració dels ajuntaments que participen en el projecte.

EL VENDRELL - Durant la diada de Santa Teresa del dia 17 d’octubre, els Nens del Vendrell per fi van poder descar-regar la Torre de Vuit amb folre que se’ls resistia des de l’any 1975, quan la van descarregar per última vegada. Recor-dem que la colla vendrellenca va guanyar amb aquesta torre el concurs de castells de Tarragona de l’any 1970 i que era la primera que la va descarregar al segle XX. Durant la temporada d’enguany, els Nens van fer diversos intents sense èxit, entre ells, dos en el Concurs a Tarragona, en què el cap de la colla, Jordi Moreno, va assegurar a l’Espígol que aquesta vegada sí que ho aconseguirien, cosa que no va poder ser tot i els dos intents (vídeo: www.revistaespigol.com). A pesar de la decepció d’aquell dia, Moreno es va comprometre d’aconseguir aquesta fita important per la diada de Santa Teresa, a la plaça pròpia.

Quan la seva previsió es va fer realitat, la plaça Vella vendrellenca va viure uns moment únics d’eufòria col·lectiva, ja que els Nens van aconseguir no només car-regar la torre, sinó també descarregar-la, després de 40 anys d’haver descarregat la primera i 35 anys després d’haver des-

Els Nens del Vendrell per fi descarreguen la torre de vuit que se’ls resistia des de fa 35 anys

carregat l’última. La colla vendrellenca va començar la seva actuació descarregant el cinquè cinc de vuit de la temporada, després es van atrevir amb la torre de vuit i, ja a la recta de final, van intentar el 3 de 8 però van fer llenya. Al final, i per arrodo-nir l’exitosa jornada, van descarregar el 5 de 7, signant una de les actuacions més bones de la història de la colla.

Els Minyons de l’Arboç assisteixen a la presentació del cartell ‘Castells Patrimoni de la Humanitat’

EL VENDRELL - L’Eina del Vendrell ha impulsat ara fa poc un projecte de suport als autònoms en col·laboració amb els gremis de construcció, de fusteria, d’electricistes i lampistes, d’hoteleria, de jardineria i de perruqueria del Vendrell i la comarca, a més de les associacions empresarials de la vila (l’ACCID, el CIT i la Xarxa Emprenedora).

S’han organitzat sis tallers que donen resposta als principals problemes que, actualment, s’enfronten els autònoms.

EL VENDRELL - El món graller del Vendrell enguany ha escollit per al seu homenatge anual el timbaler Josep So-net del Peces. Enguany se celebra el centenari del seu naixement. Se’l coneix, sobretot, com a timbaler, en la seva do-ble vessant de percussionista, en colles de grallers, i també com a acompanyant d’altres manifestacions de cultura popular que tenen el timbal com a únic instrument de suport musical, com els armats o el ball de diables. A més, va aportar al món de la música popular una altra faceta menys coneguda, la de constructor i reparador de timbals, ja que de jove va aprendre l’ofici de llauner.

Aquests tallers de formació seran espe-cífics i de curta durada i es realitzaran els mesos de novembre i desembre. Els te-mes que tractaran són la gestió del temps, la fiscalitat a les empreses, la gestió d’impagats, les formes eficaces de reduir la despesa, la planificació i el control eco-nomicofinancer i tècniques de negociació i vendes. Així mateix, s’organitzaran dues conferències sobre temes d’actualitat, com ara l’estatut del treball autònom i la gestió i cobrament d’impagats..

L’Eina impulsa un projecte de suport als autònoms

EL VENDRELL - El III Concurs Fotogrà-fic del Baix Penedès que organitza el Grup Fotogràfic del Vendrell ja té guanyadors: Carlos Benítez González del Vendrell ha guanyat el primer premi, la vendrellen-ca Victòria Navarro Urgell, el segon i la bisbalenca Anna Baiges Vidal, el tercer. El guanyador del trofeu especial per als socis del Grup Fotogràfic del Vendrell és Francesc Mercadé Morgades. Enguany hi han participat 61 obres de 19 autors.

EL VENDRELL - Les rajoles que han participat en el certamen “Enrajolem!”, promogut per l’Ajuntament del Vendrell, ja formen part d’una obra d’art conjunta ubicada al passeig de les Bòbiles. L’obra consisteix en un total de cinc columnes distribuïdes en el primer tram del passeig, fetes amb les més de tres-centes rajoles rebudes des que es va obrir la convo-catòria. Si bé la majoria són d’artistes catalans, n’hi ha d’arreu del món, sobretot de l’Argentina. El país sud-americà és, de fet, la pàtria d’aquesta iniciativa que el Vendrell ha importat enguany amb molt d’èxit. La inauguració de l’obra va comptar el passat 15 d’octubre amb la participació de l’alma mater del certamen, l’artista ar-gentina Cristina del Castillo.

EL VENDRELL - Des de mitjans d’oc-tubre, l’Ajuntament del Vendrell ofereix connexió Wi-Fi gratuïta a la plaça Vella, al passatge de Sabaudia, a la plaça Nova, a la plaça de Pep Jai, a la Rambla i a la ram-bla de Josep Cañas. Després d’aquesta primera fase, s’instal·larà una xarxa més sense fils que donarà cobertura a tot el terme municipal i que permetrà l’accés gratuït, a través de la connexió Wi-Fi, als llocs públics i connexió a Internet i telefo-nia fixa als habitatges, a un cost baix.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

___________________________

____________________________

_________________________________________________________

___________________________

___________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT EL VENDRELL 11

EL VENDRELL - El divendres 22 d’oc-tubre, l’alcalde del Vendrell, Benet Jané, finalment va decidir cessar de les seves funcions l’interventor municipal, Ferran Hinojo, després que el mateix dia una segona dona va interposar una altra denúncia als Mossos d’Esquadra que l’acusava d’assetjament sexual. Aquesta segona denuncia es va produir pocs dies després que l’Audiència Provincial hagués condemnat de manera definitiva Hinojo per assetjament a una menor d’edat que treballava com a becària a l’Ajuntament del Vendrell.

L’alcalde Jané, que fins fa poc defensa-va l’interventor municipal amb arguments de presumpció d’innocència i que no el va substituir quan a principi d’octubre ja havia sortit la sentència judicial definitiva, finalment va signar el mateix divendres, abans de marxar de vacances, un decret d’Alcaldia sobre el cessament que dilluns va fer públic en roda de premsa l’alcaldes-sa accidental, Marta Tutusaus. En la roda, el regidor convergent Jaume Domingo va negar que abans del cessament hi hagués

L’alcalde del Vendrell cessa l’interventor municipal, Ferran Hinojo, després de la segona denúncia per presumpte assetjament sexual

hagut un acord entre l’Ajuntament i el fun-cionari en qüestió.

Cal aclarir que Hinojo nega categòrica-ment els fets denunciats divendres per una veïna. A més, va avançar que interposarà una querella contra la dona per denúncia falsa i una altra contra el company de la dona que, segons Hinojo, l’hauria inten-tat agredir en una oficina d’una empresa privada. El fins ara interventor municipal de l’Ajuntament del Vendrell creu que aquesta segona denúncia ha estat moti-vada perquè ja és un personatge mediàtic a causa de la primera denúncia. També va declarar a la premsa que estudiava quere-llar-se contra les persones, partits polítics i entitats que l’han acusat d’assetjador sense que hi hagués una sentència en ferm, ja que haurien vulnerat la presump-ció d’innocència.

L’actitud de l’alcalde Jané en aquest cas, des de fa més d’un any, ha provocat protestes de l’oposició vendrellenca i de part de la societat civil; recordem que més de 1.200 persones van signar per dema-nar que intervingués en el cas. Sobretot

EL VENDRELL - La pregunta que va fer durant el Ple Municipal del dia 21 d’oc-tubre el regidor August Armengol (PxC) sobre els problemes al Casal Familiar va agafar per sorpresa l’equip de govern vendrellenc. Aquesta pregunta destapava els problemes que té l’entitat amb més de 55 anys d’existència, ja que una veïna ha presentat diverses denúncies pel soroll que té al menjador de casa que toca a l’escenari de l’entitat. Les queixes reitera-des han obligat l’Ajuntament del Vendrell a demanar a l’entitat que temporalment no hi faci activitats sorolloses. El consistori està buscant altres indrets on temporal-ment puguin fer llurs activitats algunes de les entitats que acollia el Casal Familiar. Ara, fins a nova ordre, al Casal Familiar no es podran programar ni sessions de teatre, ni cinema, ni veure partits de futbol per televisió com es feia fins ara.

Des de PxC, Armengol ha demanat a l’alcalde que concedeixi una llicència provisional. Segons s’ha dit al Ple, la llicència concedida fa 55 anys no és a l’Ajuntament, però els responsables actu-als tampoc la faciliten.

L’alcalde Benet Jané va lamentar que

Plataforma per Catalunya hagi tret el tema en un plenari: “si es pensa que així està fent un favor al Casal Familiar, està del tot errat”, va dir a Armengol.

Ordenances fiscals Durant el mateix Ple, l’alcalde va retirar

–sorprenentment– de l’ordre del dia el punt per aprovar la modificació de les or-denances fiscals per al 2011, per les quals l’equip de govern proposa un augment idèntic al de l’Índex de Preus al Consum (IPC), que serà del 2,3%. El portaveu de Plataforma per Catalunya va comentar durant el Ple que aquesta retirada es va produir “perquè el nostre grup no està d’acord a incrementar els impostos, de-manem que els congeli”.

PxC destapa els problemes que té el Casal Familiar del Vendrell per poder fer activitats sorolloses

el grup municipal de PSC havia demanat, en reiterades ocasions, que l’interventor, com que és un càrrec polític, se substituís després de ser denunciat fa un any per presumpte delicte de agressió sexual en el lloc de treball.

Ara, el grup municipal convergent, en absència de l’alcalde, ha declarat que aquest “en tot moment ha actuat de forma coherent, com ha de fer un càrrec públic, i d’acord amb les normes i les lleis que ens hem donat entre tots, garantint un dret constitucional que tots tenim: la presump-ció d’innocència”. Els convergents desta-quen que “un cop coneguda la sentència

ferma, l’alcalde ha complert la seva parau-la i ha actuat de forma coherent”. Però els socialistes vendrellencs critiquen el batlle convergent per anar-se’n de vacances “en un moment tan delicat com aquest” i també remarquen que “l’argument que fa servir l’equip de govern per cessar Hinojo és del tot incoherent, ja que la sentència es ferma des del 6 d’octubre. A més, Be-net Jané va ratificar fa uns dies a Hinojo per exercir aquesta tasca”.

Des del CUP vendrellenc han destacat que el cessament del Hinojo arriba tard i demanen la dimissió de l’alcalde Jané per la seva actitud en aquest cas. A més, han valorat de “covarda l’actitud dels set regi-dors de Convergència i Unió, dels quatre de Plataforma per Catalunya i dels dos del Partit Popular, que durant tots aquests mesos no han dit ni mu, han callat i mirat cap una altra banda i, amb el seu silenci, han emparat la conducta del senyor Hino-jo”, tot i que, segons CUP, “s’omplen la boca parlant de la dignitat de les dones, com per exemple a l’hora de prohibir l’ús del burca”.

EL VENDRELL - L’orgue barroc de l’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell torna a lluir després d’una acura-da restauració integral que n’ha recuperat el color, el to, els ornaments i la disposició originals. Aquest mes d’octubre, la societat vendrellenca que s’havia involucrat molt en la recaptació de fons per a la restaura-ció, va celebrar amb diverses activitats la tornada de l’instrument al Vendrell des del taller dels germans Desmottes, a Landete (a la província de Conca), on els experts van tornar a l’orgue tot el seu esplendor.

El acte culminant va ser la inauguració oficial que es va dur el divendres 22 d’oc-tubre i va incloure la benedicció de l’orgue i un concert a càrrec de Jonatan Carbó. A l’acte, hi va assistir el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ja que l’entitat intercomarcal ha col·laborat econòmicament amb la millora d’aquesta peça històrica, construïda el 1777 pel suís Ludwig Scherrer i considerada una de les més completes de l’època. També hi van assistir l’alcalde del Vendrell, Benet Jané; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el rector de la parròquia vendrellenca, Josep Maria Barenys; el delegat territo-rial del Govern de la Generalitat, Xavier

Sabaté; el president de la Comissió per la Restauració de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, i la presidenta de l’Asso-ciació Musical Pau Casals, Eva Serramià, entre d’altres.

La restauració de l’orgue de l’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell ha tingut un cost de 550.000 euros, aportats per l’Ajuntament, la Diputació, la Generalitat i particulars i entitats que han participat en l’apadrinament de tubs d’aquesta emblemàtica peça històrica.

El Vendrell celebra la inauguració de l’orgue restaurat____________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________

EL VENDRELL - La policia local del Vendrell va detenir la matinada del dijous 21 d’octubre, en un control que es feia a la carretera de Valls, dues persones que anaven amb una furgoneta plena de material presumptament robat en alguna finca agrícola.

Es calcula que el valor del material és força elevat, ja que inclou una instal·lació completa de reg per aspersió, ferros, aixa-des per a tractor i diverses eines agrícoles. En aquests moments s’està investigant la procedència de tot aquest material, ja que

se sospita que el robatori va tenir lloc fora del terme municipal del Vendrell. Els detin-guts han passat a disposició judicial.

La policia local enxampa dos presumptes lladres

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR12

ALBINYANA - Els veïns d’Albinyana es van aplegar a la pista esportiva de l’esco-la el dia 10 d’octubre per formar aquest enorme número mil i fer la foto aèria, com a part de la celebració del mil·lenari del primer document escrit on apareix el nom del poble. També van participar en un taller de recuperació del vell rellotge del campanar d’Albinyana, a càrrec del rellotger vendrellenc Xavier Mercadé i de la seva filla Mireia.

Ara, la Coordinadora d’Entitats Locals i l’Ajuntament d’Albinyana ja preparen els propers actes que es preveuen per al mes de novembre. La Societat d’Albinyana ha organitzat per al dia 28 de novembre la

Albinyana celebra el mil·lenari

JUNCOSA DEL MONTMELL - Els veïns del municipi del Montmell van celebrar la sisena edició de la Fira dels Oficis a prin-cipi d’octubre, amb més visitants que mai d’arreu del Penedès. Com sempre, eren els mateixos veïns els que van ensenyar als seus visitants com es feia, anys enre-re, la matança del porc, el pa, el sabó, el carbó, els marges de pedra seca, les es-combres, l’aiguardent, els estris de vímet, les puntes de coixí o com funcionava la màquina de tricotar, entre d’altres. Podeu veure el vídeo a www.revistaespigol.com.

BANYERES DEL PENEDÈS - El dia 9 d’octubre es va celebrar a Banyeres la primera trobada de motos antigues, amb la participació, aproximadament, d’unes 70 persones i 40 motos.

EL MONTMELL - Unes cinquanta per-sones d’arreu de la comarca van partici-par en la caminada popular dedicada a la recuperació dels antics camins entre les masies de la serra del Montmell, que va organitzar el dia 17 d’octubre l’Associació Excursionista Montmell (AEM) de Llorenç del Penedès.

Una part del trajecte entre les antigues masies va recórrer l’actual ruta de les er-mites senyalitzada, l’altra part del trajecte va recórrer uns camins antics que dies abans de la caminada havien obert els membres de l’AEM.

L’Associació Excursionista Montmell recupera part dels antics camins pel Montmell

Fira d’Artesania i la trobada de plaques de cava. A més, es preveu una exposició sobre l’ahir i l’avui del poble, una confe-rencia sobre com era la vida ordinària d’una família mil anys enrere, un concert a càrrec del Cor Orfeó del Vendrell i l’expo-sició del rellotge albinyanenc del segle XIX totalment restaurat.

LA BISBAL DEL PENEDÈS – De manera sorprenent per als veïns, l’Ajun-tament de la Bisbal va tancar portes el passat 29 de setembre a causa de la vaga general.

LA BISBAL DEL PENEDÈS - Unes 442 persones, que representen el 13,6% del cens electoral, van participen a la Con-sulta per la Independència que es va dur a terme a la Bisbal el dia 17 d’octubre. El 86,8% dels participants va votar a favor del sí.

LLORENÇ DEL PENEDÈS - L’Ajunta-ment de Llorenç organitza, amb la col-laboració de l’Associació Excursionista Montmell, durant els mesos d’octubre i novembre les Jornades Mediambientals amb l’objectiu de donar a conèixer l’entorn del municipi i vetllar-ne per la cura. Entre les activitats hi havia una bicicletada i en-cara resta pendent la caminada popular del dia 7 de novembre.

SANT JAUME DELS DOMENYS - El dia 20 d’octubre, en el Ple Extraordinari, es van aprovar les Ordenances Fiscals de l’Ajuntament de Sant Jaume per a 2011, amb cinc vots d’ERC i PSC i quatre abs-tencions dels regidors convergents. Se-gons informa l’Ajuntament, hi haurà canvis en 7 dels 25 impostos i taxes. S’incremen-ten un 1,2% els impostos sobre béns immobles i sobre vehicles, els impostos del cementiri municipal, els d’exhibició d’anuncis i la taxa de llicència d’autotaxi. La taxa de recollida d’escombraries s’in-crementa un 4,5%, amb un preu de 115 € per habitatge, que, segons l’equip de govern, “és els segon preu més baix de la comarca”. Quant al subministrament d’ai-gua, segueix congelat el preu del primer bloc de consum, s’incrementa en 0,03 € el segon bloc (de 19 a 49m3) i s’incrementa en 0,6 € el tercer bloc (més de 40m3), amb l’objectiu de potenciar l’estalvi d’aigua.

També es va aprovar inicialment una modificació de les Normes Subsidiàries de Planejament, amb l’objectiu de suprimir un tram de vial pendent d’urbanització, en concret, la prolongació del carrer de Sant Marc als Arquets, amb els vots en contra dels regidors convergents. L’equip de go-vern ha comentat que “és insòlit que CiU posi traves a aquesta regularització, amb l’excusa que és un cost per l’Ajuntament, quan l’exalcalde Pallarès va omplir la zona

de pins i va posar-hi un parc infantil sense donar de baixa l’esmentat carrer”.

A més, en el Ple Ordinari que es va celebrar a principi d’octubre, es van aprovar, per unanimitat, els comptes anuals de la corporació corresponents a l’exercici 2009, amb un balanç de situa-ció de 9.500.817,73 €, un romanent de tresoreria per a despeses generals de 147.490.37 € i un resultat pressupostari ajustat de 461.281,45 €, segons informa l’equip de govern format per ERC i PSC. També es va aprovar per unanimitat la modificació del crèdit núm. 3/10 per finan-çar el romanent de tresoreria negatiu de 147.490,37 €. L’equip de govern informa que “van reduir despeses del pressupost de dos llocs de treball vacants, costos de manteniment, quotes socials, reparacions d’infraestructures i altres de menys import, amb la finalitat d’ajustar els pressupostos a la realitat i recuperar el dèficit que arros-segava l’Ajuntament des del tancament del pressupost de 2007”.

En el mateix ple es van desestimar les al·legacions de CiU contra l’aprovació provisional d’una modificació de crèdit per finançar la pista poliesportiva coberta i els vestidors en la nova zona esportiva per un import de 721.952.03 €. L’equip de govern va deixar clar que aquesta pista “serà una realitat” i que s’estan realitzant els tràmits administratius corresponents.

A Sant Jaume s’incrementen impostos i taxes

SANTA OLIVA - Al Casal de la Gent Gran de Santa Oliva va tenir lloc, fa pocs dies, l’acte de presentació de Reagrupa-ment Independentista. Els candidats a les llistes per a la demarcació de Tarragona, Xavier Todó i Ricard Cabré, van exposar el projecte de l’organització independen-tista i el programa de govern.

LA BISBAL DEL PENEDÈS - José Maria Cuadros Sánchez, que fa gairebé tres legislatures que és regidor del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, ha decidit renunciar a la seva acta de regidor per donar pas al seu company Daniel Caballero, que serà “una injecció de joventut al consistori, on segur que podrà aportar noves inquietuds i més forces per continuar treballant per als ciutadans”.

Cuadros, que fa més de 30 anys que milita al Partit dels Socialistes de Catalunya, (PSC), diu en una carta (que podeu llegir a la secció d’opinió del web www.revistaespigol.com) que creu “que ja ha arribat l’hora del meu relleu”. Cuadros se’n va del consistori bisbalenc molt tran-quil: “crec que el meu compromís ha estat total amb els veïns de la Bisbal, he crescut

El regidor socialista de la Bisbal, José Maria Cuadros, dimiteix

com a persona i el que més em congra-tula és que m’emporto un munt d’amics i també algun enemic, d’això, n’estic ben segur”.

També aclareix que els motius de la dimissió són personals, ja que vol dedicar temps a la família: “el temps que els he pres, tot i que això no vol dir que deixi de treballar per al meu partit tal com he fet aquests darrers trenta anys”.

LA BISBAL DEL PENEDÈS - A la Bis-bal del Penedès es va dur a terme el dia 13 d’octubre la presentació del nou siste-ma municipal WIFI que permetrà l’accés a Internet a tot el municipi i sense fils. Wi-fipenedes és l’empresa que l’Ajuntament ha contractat per posar en marxa aquest servei. L’alcalde Josep Maria Puigibet va destacar que ara el municipi –amb les urbanitzacions incloses– disposarà d’alta velocitat per accedir a Internet a un preu reduït i gràcies a empreses catalanes.

L’ARBOÇ - Alumnes de segon de batxi-llerat de l’IES l’Arboç van visitar el dia 19 d’octubre l’exposició ‘La primavera repu-blicana al Penedès, 1931-1936’, organit-zada per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb la col·laboració del Memorial Demo-cràtic. La visita guiada va anar a càrrec de Nativitat Castejón Domènech, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

BELLVEI - La nova estació d’Inspecció Tècnica del Vehicle que la Generalitat ha decidit posar al Baix Penedès es farà a Bellvei, concretament al polígon els Ma-sets. L’empresa adjudicatària és Itevelesa i es preveu un termini d’execució de la nova estació de 8 a 12 mesos.

La nova estació d’ITV a la comarca serà a Bellvei

L’Esbart Sant Julià de l’Arboç convoca els exdansaires a les portes del 50è aniversari

L’ARBOÇ – L’Esbart Sant Julià de l’Arboç celebrarà el seu 50è aniversari l’any que ve, per això convoca totes les persones que han format part en algun moment del cos de dansa del grup per participar en la trobada informativa que es farà dissabte 6 de novembre a les 6 de la tarda a l’Auditori Municipal Can Rossel.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

___________________________

___________________________

___________________________

___________________________

___________________________

____________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 13

L’ARBOÇ - L’Ajuntament de l’Arboç i la Fundació Privada Museu de Puntes al Coixí han posat en marxa un programa per potenciar la secció infantil de l’escola de pun-taires. La novetat principal per a aquest nou curs és la gratuïtat total del primer any d’escola. Tanmateix, l’escola de puntaires disposa de coixins en règim de préstec i es proporcionen als nous alumnes tots els materials necessaris per iniciar-se, sense cap despesa, en el món de la punta de coixí. Les inscripcions són obertes a tots els nens i nenes de l’Arboç i del Penedès i l’horari de l’escola infantil és dissabte de 10 a 13 h.

L’Arboç potencia l’escola infantil de puntaires

L’ARBOÇ - La colla castellera els Mi-nyons de l’Arboç ha començat a potenciar la seva presència a Internet a través del seu lloc web i les xarxes socials. Alison Alcalde i Eva Font seran les encarregades de gestionar una pàgina a la xarxa social Facebook. També s’ha activat un espai a Picasa i aviat serà operativa la nova web.

L’ARBOÇ - A principi d’octubre s’ha ini-ciat a l’Arboç el nou curs de l’Escola Muni-cipal de Música Tradicional del Penedès, amb més de 60 alumnes matriculats. La principal novetat és la nova assignatura Instrument grupal, que consisteix en clas-ses per a dos o més instrumentistes que aprenen a tocar en conjunt.

LLORENÇ DEL PENEDÈS - La Bi-blioteca de Llorenç va acollir a principi d’octubre una de les sessions del Club de Lectura que organitza esporàdicament sota la coordinació de Nati Soler, escrip-tora del poble. Aquesta vegada hi van assistir els escriptors Jordi Llavina i David Monteagudo.

LLORENÇ DEL PENEDÈS- A principi d’octubre van visitar Llorenç els partici-pants de la 17a Concentració Nacional de SEAT 600, un dels cotxes més emblemà-tics de la nostra història més recent. Els participants van visitar les instal·lacions del Sindicat Agrícola i van conèixer els productes locals.

ST. JAUME DELS DOMENYS - Aquest octubre han començat a Sant Jaume les obres d’ampliació de l’escola, que actual-ment disposa d’una línia d’infantil i primà-ria, tot i que alguns grups estan doblats per donar cabuda a l’augment de població en edat escolar d’aquest municipi.

D’acord amb el projecte, el centre tindrà capacitat per acollir dues línies completes d’infantil i de primària després de l’ampli-ació.

Actualment la majoria dels alumnes

ocupen instal·lacions noves, tot i que hi ha quatre grups en uns espais d’un edifici antic que serà enderrocat per construir-ne un de nou, que ampliarà la superfície total del centre en 1.637 m2. Mentre durin les obres, aquests alumnes s’allotjaran provi-sionalment en tres aularis prefabricats.

L’autoria del projecte correspon a Pere Puig Rodríguez Arquitectes, S.L. i les obres es van adjudicar per un import de 2.279.503 €. La finalització del projecte està prevista per a final de 2011.

S’inicien les obres de l’Escola Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys

LA BISBAL DEL PENEDÈS - El dissabte 16 d’octubre es va dur a terme a la Bisbal del Penedès la vin-tena edició de la caminada popular nocturna organitzada per la Societat Cultural i Recreativa d’aquest muni-cipi. Sota la lluna creixent i la claror dels estels, els 62 caminadors van seguir l’itinerari que passava per Mas Vilella, la Masieta, Freier i el Mas del Sol, a l’Ortigós. En aquesta masia, que disposa de dos esplèn-dids rellotges de sol, els assistents van escoltar les explicacions tècni-ques de Joan Rovira i Benjamí Ca-talà sobre aquests antics enginys que assenyalen l’hora de dia i que es construïen de nit, concretament es col·locava la posició exacta de l’agulla segons l’estel polar.

Correllengua torna a LlorençLLORENÇ DEL PENEDÈS – El cap de setmana de Tots Sants se celebraran a

Llorenç diverses activitats del Correllengua, unes jornades per donar un impuls a la llengua i la cultura catalanes. És una proposta transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits i donar a conèixer la nostra cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen; i tot d’una manera festiva, integradora i desacomplexada de celebrar la nostra catalanitat. Vegeu-ne els actes a la secció Sortim?

_________________________________________________________

____________________________________________________________________________________ ___________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 15

CALAFELL - Just quan sortia d’im-premta aquesta revista, l’Ajuntament de Calafell celebrava la sessió de Ple Ordi-nari en què s’havia de debatre la moció que, a instàncies del col·lectiu Salvem la Confraria, han presentat els partits polítics de l’oposició, és a dir, Convergència i Unió (CiU), el Partit Popular (PPC) i, a títol indi-vidual, el regidor no adscrit Josep Parera. La moció, que amb tota probabilitat haurà estat molt debatuda, té el suport també d’altres partits sense representació al con-sistori –com ara Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds– a més d’entitats com Amics del Patrimoni i la ma-teixa Confraria de Pescadors. La moció va ser presentada aquest dimecres 27 per la tarda, quan l’Espígol ja s’estava editant.

Cal recordar que el col·lectiu Salvem la

Els pescadors i diversos grups polítics i entitats reclamen que la Confraria sigui Bé Cultural d`Interès Local (BCIL)

CALAFELL - El nou planejament mu-nicipal ja ha estat aprovat de manera provisional pel consistori calafellenc i ara només resta que sigui aprovat de manera definitiva per la Comissió d’Urbanisme de Tarragona (CUT). De fet, a la reunió d’aquest 28 d’octubre, en l’ordre del dia no se’n contemplava la tramitació.

L’aprovació provisional es va aconse-guir amb els vots favorables dels regidors del PSC i dels regidors no adscrits Carles Rion, Ángel Verge, Ana María González, José Manuel Núñe i Maria Victòria Ortigo-sa. Hi van votar en contra els regidors de

El POUM de Calafell és a l’espera de ser aprovat per la Comissió d’Urbanisme de Tarragona

CALAFELL - Aquest mateix mes l’Ajuntament de Calafell ha tret a licitació les obres de re-modelació i ampliació de l’antic cinema Iris, que, com és sabut, l’equip de govern vol reconvertir en el Centre Cívic de la Platja. Segons ha explicat el tinent d’al-calde de Territori, Ramón Ferré, els treballs han sortit a concurs per un import de 1.477,199,44 euros i el termini d’execució serà de catorze mesos: “això vol dir que el centre cívic serà una realitat a les portes de 2012”.

La reforma de l’antic cinema del carrer Mallorca cantonada amb el carrer Vilamar habilitarà un espai polivalent de 375 m2a la sala de projeccions. A més, sobre l’espai que ocupava l’accés a la sala i les taquilles, s’hi aixecarà una planta de 41,25 m2 que donarà a una terrassa sobre l’altra sala.

Cal recordar que el cinema Iris va tancar com a sala d’exhibició ara fa uns dos anys i des de llavors ha estat usat ocasional-ment per a alguns actes públics. L’edifici, propietat de la Confraria de Pescadors de Calafell, ara ha estat cedit per 50 anys a l’Ajuntament de Calafell, mitjançant un conveni en el que queda clar que una part de l’edifici serà usada com a Llar del Pes-

L’Ajuntament de Calafell treu a concurs les obres del futur Centre Cívic de la Platja

Confraria porta recollides 5.900 signatures que pensa lliurar a l’alcalde. El posiciona-ment de l’equip de govern és el de preser-var aquest edifici centenari, tal com consta en el nou planejament (POUM) aprovat de manera provisional recentment, ja que manca l’aprovació definitiva de la Comis-sió d’Urbanisme de Tarragona.

Segons ha aclarit el regidor de Territori, Ramón Ferré, “tot i que estem d’acord a preservar l’edifici, per això és al Catàleg de Protecció d’Edificis, inclòs al POUM. No podem aprovar aquesta moció que se’ns presenta, ja que faríem una duplici-tat en la tramitació; quan el POUM estigui aprovat definitivament, l’edifici de la Con-fraria estarà preservat perquè, reitero, és al catàleg de béns patrimonials”. L’edifici consta al catàleg com a edifici singular.

cador Jubilat, la qual es troba actualment a l’edifici de la Confraria a l’avinguda de Sant Joan de Déu.

Nou espai cultural al PobleEl mes vinent Calafell gaudirà d’un nou

espai cultural. Es tracta de la rehabilitació de l’antic celler de la Masia de Cal Bola-và. Amb una inversió de 195.000 euros, finançada al cent per cent pel Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (el segon pla Zapatero), l’Ajuntament l’està reconvertint en un espai equivalent que podrà acollir exposicions, conferències i altres activitats. La primera exposició que acollirà el nou espai serà sobre el projecte de millora del nucli antic, que té el finança-ment de la Llei de barris.

CiU i Josep Parera Cal recordar que el nou POUM es va

aprovar inicialment el 8 d’octubre del 2009 i que, després del termini d’exposició pú-blica, ciutadans i entitats van presentar un total de 1.413 al·legacions en termini i 29 fora de termini. Se n’han acceptat 1.032, és a dir, un 71,57%; 243 al·legacions s’han acceptat parcialment i només 167 reclamacions no han estat admeses.

Per veure els canvis introduïts al POUM inicial, podeu consultar el web www.revistaespigol.com.

_________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 17

CALAFELL - El passat dissabte 23, el partit Agrupació Democràtica Muni-cipal de Catalunya (ADMC) que lidera Manuel Romero Catalán, candidat del partit a l’alcaldia de Calafell a les elec-cions del 22 de maig de l’any vinent, va celebrar la Festa de la Tardor al Parc de la Pau de Segur, amb una assistència de més de 300 persones.

Al llarg del matí no hi van mancar les actuacions per la quitxalla i després es van servir racions d’una monumental paella per a tots els assistents.

Abans de dinar, Romero va agrair als assistents la seva presència i els va avançar que divendres 29 el partit posarà en marxa a les tres seus (Po-ble, Platja i Segur) un Banc d’Aliments “perquè a Calafell ens consta que hi unes sis mil persones que tenen molts problemes econòmics i passen gana”, va dir Romero.

Quant al Banc d’Aliments, el seu

ADMC celebra la Festa de la Tardor i ja té a punt un Banc d’Aliments que obre el dia 29

CALAFELL, CUNIT - Els represen-tants d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds a Calafell i Cunit, Jordi Álvarez i Toni Martínez, han explicat que el partit que representen a presentat a Madrid una esmena parcial als pressupostos de l’Estat del 2011, perquè aquests incloguin una partida econòmica amb la qual es pugui pagar la instal·lació de panells d’aïllament acústic en els trams urbans de Calafell i Cunit per on passa la xarxa ferroviària de Renfe. Aquesta esmena serà defensada pel diputat i candidat a la presidència de la Genera-litat Joan Herrera.

Amb aquesta esmena, ICV sol·licita al Ministeri de Foment que es minimitzi

ICV presenta al Congrés de Madrid una esmena als pressupostos generals de l’Estat que beneficia Calafell i Cunit

CALAFELL - L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, i el conseller de Governació i Administracions Públiques de la Genera-litat, Jordi Ausàs, van inaugurar el passat dia 8 d’aquest mes la primera fase de re-modelació del nucli històric del municipi.

En la renovació integral d’aquest espai, que inclou la plaça de Catalunya, la plaça de la Constitució i els carrers de l’Esglé-sia, Principal, de les Penyes, de l’Aire i Major, s’hi ha invertit un milió d’euros, 340.000 dels quals han estat aportats per la Generalitat a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya.

Un dels trets principals del projecte és que els vials i les places han passat a ser zona d’ús preferent per als vianants.

El conseller Ausàs va inaugurar la primera fase de la remodelació del nucli històric de Calafell

company Ricard Cos va dir que aquest projecte solidari funcionarà de dilluns a dijous d’11 del matí fins a la 1 de migdia i de 2/4 de 6 a 7 de la tarda i divendres al matí d’11 del a 1 a les tres seus del partit ubicades als carrers Vilamar, 6; Pablo Neruda, 2, i Baix Penedès, 3. Cos va demanar la col·laboració de tothom per aconseguir productes de primera necessitat, alimentaris i d’higiene per-sonal i de la llar.

També s’han renovat totes les xarxes de servei, s’han creat les que no existien i s’han retirat els cablejats aeris. L’objectiu d’aquestes obres era millorar la qualitat de vida del barri i, a la vegada, posar en valor el patrimoni històric que s’hi concentra perquè esdevingui un actiu turístic.

La remodelació del nucli històric conti-nuarà aquest mateix any amb les actuaci-ons previstes en el projecte que l’Ajunta-ment de Calafell va presentar a la darrera convocatòria de la Llei de barris i que va ser aprovat per la Generalitat, amb una in-versió al 50% de 7,65 milions d’euros. Les obres i les iniciatives socials previstes en el projecte s’executaran en quatre anys.

la contaminació acústica provocada pel tren al seu pas pels nuclis urbans de Calafell, Segur i Cunit, ja que Álvarez i Martínez tenen clar que “tot i que en els darrers anys s’ha reduït el nivell de so-roll de les unitats i de les instal·lacions, el soroll ferroviari segueix sent un pro-blema per a molts veïns”.

CALAFELL - El president del Parla-ment de Catalunya, Ernest Benach, va encapçalar l’acte d’homenatge al presi-dent màrtir de la Generalitat, Lluís Com-panys, a l’acte que des de l’any 2000 es convoca en motiu de l’aniversari del seu assassinat, enguany el 70è.

L’acte, organitzat per la secció local d’ERC amb el suport de l’Ajuntament de Calafell, es va celebrar dalt del Castell de la Santa Creu, després d’una processó amb torxes que va recórrer el nucli històric. Aquest era el segon cop que Benach participava en aquest acte que també va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Jordi Sánchez, del regidor Josep Parera i d’una representació de CiU, liderada per Joan Olivella.

Benach puja de nou amb torxes al Castell de CalafellUn moment especialment emotiu de

l’acte va ser quan el candidat d’ERC a les eleccions municipals, Lluís Sant, va recordar els noms dels regidors de l’Ajuntament de Calafell elegits l’any 1934.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA18

CALAFELL - L’Ajuntament de Calafell ha felicitat l’escriptor Mario Vargas Llosa després que el passat dia 7 d’aquest mes el comitè de l’Acadèmia Sueca li concedís el Premi Nobel de Literatura. Calafell ha volgut sumar-se a l’alegria per a aquest guardó per la vinculació que l’autor peruà nacionalitzat espanyol ha tingut amb el municipi a través de l’editor Carlos Barral (1928-1989), la casa d’estiueig del qual és avui un museu.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha manifestat que “el primer comentari que Vargas Llosa va fer quan va saber la no-tícia va ser un agraïment a Barral, el seu primer editor”. L’alcalde ha afegit que “el nou Premi Nobel va recordar que Carlos Barral va lluitar per obrir Espanya a la lite-ratura, les idees i formes modernes”.

L’alcalde també ha recordat que va conèixer personalment Vargas Llosa l’any 2001, quan Jorge Edwards va rebre a

L’Ajuntament de Calafell felicita l’escriptor Mario Vargas Llosa en haver aconseguit el Premi Nobel CALAFELL - Dues entitats locals amb

arrels andaluses han estat i seran notícia aquests dies. Per una banda l’Asociación Catalana y Andaluza de Los Pedroches de Còrdova, que presideix Emilio Campos, ha celebrat recentment dos actes ben diferents. Primer va lliurar els Premis Empresarials a les empreses Ripollet Bus i McDonalds. L’acte va comptar amb l’as-sistència de la regidora de Cultura, Teresa Cumplido, i del diputat local Joan Olivella. Van recollir els premis Salvador Negro, gerent de McDonalds, i José Juan Montes, cordovès i comercial de l’empresa Ripollet Bus, propietat de Manuel Martínez. L’endemà l’enti-tat que agermana les cul-tures catalana i andalusa va fer un dinar de germa-nor basat en les populars migas amb xoriço, pebrots fregits, sardina i raïm, com marca la tradició. Al llarg de la vetllada, que es va fer a la carpa annexa al pavelló, també hi va haver actuacions musicals.

Andalús de l’anyD’altra banda el Centro

Cultural Los Califas, que té

Actes de les associacions de Los Pedroches i Los Califas

Madrid el premi Cervantes. “En aquella ocasió vam parlar una estona sobre Car-los Barral i Vargas Llosa em va manifestar la seva disposició a venir a Calafell a fer alguna activitat relacionada amb el que havia estat el seu primer editor. ‘Por Car-los, lo que haga falta’, em va dir.”.

la seu al Bar La Cava de Segur, organitza per al pròxim dia 14 de novembre una nova edició de la festa Calafellenc de l’any. Aquesta festa tindrà lloc al pavelló poliesportiu Jaume Vilamajó de Segur, des de les 11 del matí fins al vespre, i, a més del servei de bar, també es podrà de-gustar un menú a 8 euros. Juana Ochoa, presidenta de l’entitat, ha avançat que el guardó d’enguany ha recaigut en Salvador Silla Cascales “per la seva col·laboració amb el nostre centre i amb altres entitats”. L’entrada al acte serà gratuïta.

_________________________________________________________

CALAFELL - Calafell s’ha adherit per segon any consecutiu al Dia Internacional per a l’Alimentació Saludable. Va ser el passat dissabte 23 quan les regidories de Joventut i de Salut de l’Ajuntament de Calafell van organitzar diverses activitats per promoure una bona alimentació. A al passeig Marítim i a l’alçada del port van ubicar un punt d’informació i van distribuir material per tal de sensibilitzar la població sobre els beneficis d’una alimentació a favor de la pròpia salut. A més, als interessats, se’ls obsequiava amb fruites i verdures per recordar a tothom que gaudir d’una bona salut depèn en bona mesura d’allò què mengem.

CALAFELL - A principis de mes es va poder recuperar la Fira Sant Miquel de Segur, perduda ara fa 12 anys. L’alcalde Jordi Sánchez, acompanyat del regidor de comerç, Carles Rión, del president de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Segur Centre, Josep Pallarés i de Josep Calbetó, primer tinent d’alcalde de Vielha e Mijaran, va inaugurar el certamen que reunia una vintena d’estands. També hi va haver una mostra gastronòmica.

Exitosa recuperació de la Fira Sant Miquel de Segur

_________________________________________________________

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 19

CUNIT - El passat dia 18 van co-mençar els treballs de rehabilitació del nucli històric de Cunit, unes obres que es preveu finalitzar abans de setmana santa. La inversió, que ara es fa en la primera fase, és de dos milions d’euros per renovar completament les places Catalunya i Sant Sebastià i dur a terme actuacions al carrer Sant Antoni. En aquests indrets es millo-rarà el subministrament elèctric, el telefònic, l’enllumenat, l’aigua potable i la conducció d’aigües pluvials. Fonts municipals asseguren que els treballs de la primera fase duraran uns dos mesos, per la qual cosa és probable que els treballs s’enllesteixin abans de Nadal. També han començat les obres de construcció de la futura caserna de la Policía Local al edifici de l’antiga escola Pompeu Fabra.

Ja han arrencat les obres de rehabilitació del nucli antic de Cunit que duraran dos mesos

CUNIT - El Departament de Medi Am-bient i Habitatge i l’Ajuntament de Cunit, el passat dia 25, van obrir el termini de presentació de sol·licituds per accedir a vuit habitatges de protecció oficial a Cunit, sis de lloguer i dos de compra. Les sol·licituds es poden presentar fins al 25 de novembre a l’Espai Jove del consistori (c. de Francesc Macià) i a les oficines d’Adigsa a Tarragona (c. de Ramon i Cajal, 59, baixos).

Els pisos de lloguer tenen dos dormi-toris, una superfície útil de 42 m2 a 52 m2 i un preu d’entre 159 i 197 euros. Els de compra disposen de tres dormitoris, 61,2 m2 i una plaça d’aparcament vincu-lada, amb un preu de 118.992 euros.

Els habitatges, construïts per l’Institut Català del Sòl al carrer de Montserrat Roig, formen part de la promoció Valpa-raiso-48 amb un total de 36 habitatges, vuit dels quals resten per adjudicar. Els

Llum verda per accedir a un habitatge de protecció oficial a Cunit

CUNIT - L’equip de govern de l’Ajun-tament de Cunit (PSC-PPC) no pot complir la promesa realitzada a l’inici de la legislatura de reduir el percentatge per calcular l’Impost de Béns Immobles (IBI) del 1,10%, que s’aplicava el 2007, al 0,70% per a l’exercici de 2011.

En una sessió del Ple Extraordinari el dia 14 d’aquest mes, el regidor d’Hisen-da José Habas va explicar que “vista de la situació econòmica actual no podem rebaixar el tipus impositiu d’aplicació de l’Impost de Béns Immobles al 0,70, com desitjàvem; seríem un govern irrespon-sable si ho féssim així en l’actual situa-ció de crisi econòmica”. Habas va afegir que l’equip de govern s’havia plantejat aplicar la rebaixa, però que era inviable i per això en el plenari es proposava con-gelar el tipus impositiu al 0,80% actual.

El responsable econòmic de l’Ajunta-ment de Cunit també va anunciar que el seu departament ja treballava en la elaboració dels pressupostos de 2011 “en els quals ja avanço que hi haurà una rebaixa important, especialment en el capítol de personal i de la despesa corrent”.

En el mateix sentit, i referint-se a les modificacions de les ordenances fiscals per a l’exercici de l’any vinent, Habas va subratllar que l’equip de govern proposava al plenari rebaixar un punt l’impost de les plusvàlues i que les taxes i els preus públics l’any vinent només s’ampliessin el que s’incrementi

L’equip de govern de Cunit no pot reduir el tipus impositiu de l’IBI com va prometre

l’Índex de Preus al Consum, l’IPC, que es preveu d’un 1,2%. Quant a la taxa de residus, que fins ara bonificava totes les persones que portessin els residus a la deixalleria, el regidor d’Hisenda va dir al Ple que a partir d’ara aquest servei es continuarà bonificant al 50% però que “a partir de l’any vinent només benefi-ciarà els propietaris d’habitatges que estiguin empadronats”.

Crítiques de l’oposicióDes dels tres grups de l’oposició (CiU,

ICV i ERC), es va criticar fortament l’incompliment de l’equip de govern de tancar el mandat reduint fins al 0,70% el tipus impositiu aplicable a l’impost de l’IBI, que, segons els tres grups opositors, l’any vinent s’incrementarà una mitjana d’un 17%, és a dir, uns 100 euros més. No es descarta que la Fede-ració d’Associacions de Veïns de Cunit torni a convocar mobilitzacions.

habitatges seran gestionats per l’em-presa Adigsa, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Per optar a aquests pisos, tindran prioritat, en primer lloc, les persones empadronades actualment a Cunit amb una antiguitat mínima d’un any, i, en segona instància, les empadronades a qualsevol població del Baix Penedès.

Per obtenir-ne més informació: http://www.adigsa.cat/HabitatgesConvocato-riaOberta i www.cunit.org.

_________________________________________________________

_________________________________________________________La Sindicatura espera els comptes del 2008

CUNIT - La Sindicatura de Comptes de la Generalitat de Catalunya encara no ha rebut els comptes de l’exercici del 2008 que va reclamar. El termini per enviar-los s’acabava el dia 15 passat i vuit municipis de la demarcació de Tarragona, tres dels quals del Baix Penedès, encara no ho han fet. Es tracta de Cunit, Masllorenç i Bonastre.

En el cas de Cunit, fonts del govern municipal atribueixen el retard als dos canvis d’interventor en dos anys i al fet que una de les interventores ha estat de baixa, per la qual cosa tot s’endarrereix. L’Ajuntament de Cunit és conscient que no s’ha pogut complir el termini establert però explica que s’està treballant per poder pre-sentar els comptes al més aviat possible.

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA20

CUNIT - La Fundació per a l’Adopció, Apadrinament i Defensa dels Animals (FAADA) ha denunciat darrerament que dos dels sis tigres que el Circ Universal va abandonar en un remolc de camió a Cunit fa més de cinc anys encara es troben en la mateixa situació.

Com es recordarà, ara fa uns mesos quatre dels sis animals van ser traslla-dats a un safari de Madrid, però a Cunit encara hi ha dos tigres que, segons la FAADA, es troben en un estat de salut precari. Són els més vells, ja que tenen entre tretze i catorze anys. Segons ha

Al bosc de Cunit encara hi ha dos dels tigres que el Circ Universal va abandonar fa més de cinc anys

CUNIT - La federació Convergència i Unió presentarà Montserrat Carreras i Garcia, la seva candidata a l’alcaldia de Cunit, el pròxim 13 de novembre. La presentació es farà a les 12 de mig-dia a la Sala d’Actes del Casal Munici-pal i comptarà amb la presència, entre d’altres, de Josep Poblet, cap de llista de CiU per Tarragona a les eleccions autonòmiques del 28 de novembre, i amb Xavier Trias, candidat de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, a les eleccions municipals del 22 de maig de l’any vinent. D’aquesta manera CiU farà alhora un acte electoral dels comicis autonòmics i de les eleccions municipals.

CiU de Cunit presentarà la seva candidata a l’alcaldia el pròxim 13 de novembre

CUNIT - Mariano Rajoy, president del Partit Popular, visitarà Cunit el pròxim 2 de novembre. Serà el primer cop que el màxim responsable del PP visiti un municipi del Baix Penedès. Segons ha explicat el cap local del partit i president comarcal, el regidor José Barquier, Ra-joy vindrà a compartir un sopar de feina amb representants d’entitats i empreses de Cunit, per conèixer-ne les inquietuds i tenir-les en compte en les eleccions autonòmiques del pròxim 28 de novem-bre, en les municipals del 22 de maig i en els comicis generals de 2012. D’altra

Mariano Rajoy serà a Cunit el pròxim 2 de novembre

CUNIT - El candidat del PSC per Tarragona a les eleccions autonòmi-ques, Xavier Sabaté Ibarz, visitarà Cunit el proper dia 29 d’octubre. Acom-panyat per l’alcaldessa de Cunit Judith Alberich, el cap de llista per Tarragona farà balanç dels quatre anys de legisla-tura del Govern de la Generalitat. A un quart d’1 del migdia atendrà els mitjans de comunicació a l’IES Ernest Lluch, a l’avinguda del Castell 8-12. Després de la roda de premsa, visitarà les obres de rehabilitació del nucli antic de la pobla-ció. La visita finalitzarà amb una reunió

El socialista Xavier Sabaté, candidat a les eleccions autonòmiques, visitarà Cunit el dia 29

explicat una portaveu de la FAADA, un d’ells presenta problemes per moure’s i l’altre té dificultats per respirar.

del candidat i de l’alcaldessa amb un grup d’empresaris i empresàries del municipi a l’Hotel Manhattan.

banda, cal destacar que Barquier figura en el lloc número 6 de la candidatura del PP per Tarragona, que altre cop lidera Rafa Luna.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

CUNIT - L’equip de govern de l’Ajun-tament de Cunit (PSC-PPC) amb els vots en contra dels regidors de

CiU i ICV –el d’ERC no hi va poder assistir– va aprovar el passat dilluns 25 una modificació del preu de la taxa de l’aigua. La proposta aprovada per majoria és l’augment de la taxa, segons va dir el portaveu Xavier Lorenzo, una mitjana de 1,99 euros cada trimestre.

Aquests diners de més que s’ingres-saran, segons Lorenzo, seran per poder fer més inversions amb la finalitat de millorar la xarxa i garantir el consum d’aigua a tots els veïns. Lorenzo va recordar al plenari que les tarifes del consum d’aigua han estat ajustades els darrers quatre anys.

Des dels dos grups de l’oposició as-sistents al ple, es va criticar aquest in-crement. Toni Martínez (ICV) va dir que “ara resulta que el premi per als veïns que han fet un esforç estalviant aigua és apujar el rebut un 4%; nosaltres creiem que ha de pagar més el que consumeixi més aigua”.

Des de CiU, la portaveu, Montserrat Carreras, va dir que “malgrat les in-versions que s’estan fent, resulta que,

La taxa de l’aigua augmentarà 8 euros/anysegons la mateixa companyia Sorea, el rendiment de la xarxa d’aigua només és del 61%”.

Des del Partit Popular, José Barquier, va defensar l’increment dient que “ara els que consumeixen més aigua segur que pagaran més” i va subratllar que entre els anys 2008 i 2009 a Cunit hi hagut un estalvi d’aigua del 17%.

Un estudi elaborat per Eduard Arruga de l’Associació de Veïns Les Sorres-Haug, al qual ha tingut accés L’ESPÍ-GOL, demostra que realment l’augment aprovat, incloent els impostos i la taxa de l’ACA, serà del 6,76%.

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 21

CUNIT - El Carnaval de Cunit 2011 escalfa motors i des del dissabte passat ja té reina i dames. Com ja és habitual, l’elecció de les tres joves que represen-ten la festa més sonada de Cunit es realitza fora de la temporada pròpia del Carnaval.

Aquest any, l’esdeveniment s’ha cele-brat aquest mes d’octubre a la Sala del Casal per qüestions climatològiques, en comptes de la plaça de la Vila, com estava previst. Res va aturar la festa i durant la mitja part de l’actuació musical d’un DJ les candidates van desfilar per mostrar la seva elegància, simpatia i bon ritme. El jurat va designar Melania Gómez reina del Carnaval de Cunit de 2011, Laura Cañadas primera dama d’honor i Ariana Nicolas segona dama.

CUNIT - Anna Garcia, enginyera tècnica aeronàutica, és ara a Bremen (Alemanya) realitzant un projecte amb l’Agència Espacial Europea (ESA) anomenat BunJet (Bubbly Jets in Mi-crogravity).

Aquest concurs, que organitza l’ESA i el Centre de Tecnologia Espacial Apli-cada i Microgravetat (ZARM), ofereix als estudiants de màster o doctorat l’oportunitat de realitzar un experiment en condicions de microgravetat a través de la torre de caiguda lliure del ZARM a Bremen, de 150 metres d’alçada.

Per aconseguir les condicions de mi-crogravetat es deixa caure l’experiment des de la part superior de la torre, a la qual prèviament es fa el buit. D’aquesta manera s’aconsegueixen 4,74 segons de caiguda lliure amb una qualitat de 1e-6g.

En aquest experiment, s’introdueixen dos dolls de bombolles en un dipòsit inicialment ple d’un líquid en repòs. En

La jove cunitenca Anna Garcia participa en un programa de l’Agència Espacial Europea

CUNIT - El dia 10 d’octubre, la família Navarro Jiménez es va reunir a l’Hotel Adia de Cunit per celebrar els 90 anys de l’àvia Rafaela. Es van trobar cinc generacions provinents de Tarragona, Barcelona, Girona i Saragossa: un total de 85 persones, entre fills, néts, besnéts i rebesnéts, que van fer costat l’àvia homenatjada.

Toni Navarro, un dels seus fills, ha explicat que la trobada es va organitzar mesos enrere amb una reserva total per donar una gran sorpresa a l’àvia, que es va poder envoltar de tota la seva família.

Super-reunió de la família Navarro Jiménez

El Carnaval de Cunit ja té reina i dames

gravetat normal, les bombolles pujarien per la força de flotabilitat; en micro-gravetat, però, els raigs de bombolles xoquen a la zona central del tanc, fet que provoca un elevat nombre de col-lisions entre bombolles, que produeixen esdeveniments de coalescència. L’es-tructura del corrent resultant pot donar informació valuosa sobre les interacci-ons bombolla-bombolla i els processos de col·lisió de vòrtexs. _________________________________________________________

_________________________________________________________

L’alcaldessa visita les famílies amb nous fillsCUNIT - Judith Alberich està visitant a les famílies de Cunit que recentment han

estat pares i mares per a felicitar-les en persona i per a interessar-se per les seves situacions familiars. L’alcaldessa porta a terme aquesta iniciativa des de fa 3 anys amb l’objectiu de conèixer les realitats socials de les famílies amb nous fills i filles al nostre municipi.

Fins al moment, Alberich ha visitat 109 domicilis on l’han atès mares o pares que li han explicat com és el seu dia a dia amb el nou nen o nena. En alguna ocasió, l’alcaldessa també té l’ocasió de compartir una bona estona amb altres fill o filles. En aquest sentit l’alcaldessa ha dit que “m’agrada compartir amb ells les seves situacions personals”.

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS22

FUTBOL - L’esportista Lluís del Fres-no, fins fa poc president del Club de Futbol Calafell, aquest mes ha estat recollint diversos premis. D’una banda, la Federació Catalana de Futbol el va premiar a la Nit dels Campions del fut-bol tarragoní, per impulsar al Baix Pene-dès la campanya ‘Deporte sin insultos’. En aquesta festa també es va premiar els equips campions de la temporada 2009-2010, com el CF Calafell, el CF Banyeres i l’Acadèmia Catalunya del Vendrell de futbol femení.

A la setmana següent va ser el pre-sident de la Generalitat, José Montilla, qui, juntament amb Toni Castillo, presi-dent en funcions del Calafell, li va lliurar

El CF Calafell, premiat per la Federació Catalana de Futbol i pel Mundo Deportivo

MARXA NÒRDICA - El dia 10 d’aquest mes, tot i la pluja, es va orga-nitzar la tercera edició de l’Endurance Nòrdic Walking Meeting, que, a més de la tradicional vessant solidària per com-batre el càncer infantil, tenia la novetat que incloïa una cursa de 30 quilòme-tres puntuable en el primer Campionat d’Espanya que s’ha organitzat amb cur-ses a Lloret de Mar, Jaca, Formentera i Calafell.

Toni Vázquez, de Barcelona, va guanyar la cursa reina, que va trigar 3 hores 33 minuts i 45 segons a fer les cinc voltes al circuït, és a dir, a fer els 30 quilòmetres. En segon va quedar Ignacio Pérez Álvarez, del País Basc, amb un temps de 3 hores 34 minuts i 8 segons. Pérez, pare de Ane Pérez Alberdi, morta l’any passat a causa d’un càncer, en creuar la línia d’arribada va mirar cap al cel i va dedicar l’esforç a la seva filla. El tercer classificat va ser Ber-nabé Rodríguez, amb 3 hores 39 minuts i 6 segons, que ja havia guanyat altres curses del campionat estatal. Per això, Rodríguez es va proclamar a Calafell

La III Endurance de marxa nòrdica de Calafell reuneix 4.500 euros per la lluita contra el càncer infantilTRIATLÓ - Un total de 696 partici-

pants van participar el primer diumenge del mes d’octubre a la segona edició del Triatló Sprint de Calafell, superant de llarg els 400 inscrits de l’edició an-terior. El fet que les tres especialitats de la prova −natació marítima, ciclisme i cursa atlètica− es poguessin fer en el mateix lloc, el passeig Marítim, va estar molt ben valorat tant pels participants com per la Federació Catalana de Tria-tló, que ha proposat que Calafell aculli properament una prova del Campionat d’Europa.

Pel que fa a la prova, seguida per més de 4.000 persones, cal dir que la va guanyar el polonès Marek Jaskolka, amb un temps de 54 minuts i 28 segons per fer els 750 metres de natació mar endins, els 20 quilòmetres de ciclisme i els 5 quilòmetres de running (atletisme). En dones, la més ràpida va ser Núria Padrisa, del Club Natació Reus Ploms, que va trigar 1 hora 4 minuts i 17 se-

el trofeu Campions del diari El Mundo Deportivo.

Cal recordar que Del Fresno ha deixat recentment la presidència del CF Cala-fell per treballar pel partit de l’ADMC de Calafell.

campió d’Espanya absolut. El corredor local Sergi Verge, va acabar cinquè, fent un temps de 3 hores 39 minuts i 24 segons. Verge, que havia estat quart a la cursa de Lloret i tercer a la de Jaca, ha acabat finalment quart del campionat estatal en la categoria veterà 1, a molts pocs punts del tercer.

Quant a la vessant solidària, cal dir que entre les inscripcions i les aporta-cions d’empreses i col·lectius com la Penya Motera de Calafell, les associa-cions Afanoc de Tarragona i Aspanogi de Guipúscoa, que treballen per com-batre el càncer infantil, es van recollir 4.500 euros.

Calafell pot acollir una prova d’Europa de triatlógons. L’atleta olímpic Xavier Llobet va ser tercer, i va destacar la bona organit-zació del Club Costa Daurada Runners, amb Toni Duart i Alessia Bertolino al capdavant, i la total implicació de la Re-gidoria d’Esports i el Patronat Municipal de Turisme. La tercera edició del Triatló Sprint està fixada per al 25 de setembre del 2011, dia en què també hi haurà a Calafell un triatló de modalitat olímpica, és a dir, amb les distàncies del Triatló Sprint doblades. Abans, el 6 de febrer, Calafell organitzarà la duatló, és a dir, una prova de ciclisme i atletisme.

TENNIS - El primer equip del Club Sports Tennis Cunit va aconseguir, el passat dia 23, mantenir la Segona Divisió Estatal –Campionat B– ja que va guanyar a domicili al Club Tennis Girona (1-5), gràcies a les victòries de Jordi Muñoz Abreu, Álvaro Bello, David Cors, Alexis Arraya, Fabio Maggi i la col·laboració de Lucas Regàs, tot i que va perdre en tres sets. Amb aquestes victòries, els cunitencs es van estalviar els partits de dobles. L’endemà es juga-ven la possibilitat de lluitar per l’ascens a la Primera Divisió, però, tocant de peus a terra, els cunitencs no van opo-sar gaire resistència davant el Cercle Sabadellès i van perdre (5-1) amb una

El CST Cunit estarà un any més estan entre els 12 millors equips absoluts d’Espanya

única victòria de Jordi Muñoz Abreu, que ja és el 56 del rànquing estatal.

A més, en el mateix cap de setmana, els cadets cunitencs es van proclamar campions de Catalunya i van assolir l’ascens de la categoria argent a la d’or.

Sort diversa per als dos equips d’hoquei sèniorsHOQUEI - Els dos equips d’hoquei del

Baix Penedès que juguen a les catego-ries estatals han encetat les lligues amb una sort ben diversa. El CE Vendrell que juga a l’OK Lliga, si bé va començar guanyant a la pista del Lloret, després no ha pogut escalar el Tourmalet, ja que va perdre amb el Vic, a la pista del Reus Deportiu i davant el potent Liceo de La Corunya. Aquest darrer dissabte d’octubre els jugadors de Guillem Ca-bestany tenen l’oportunitat de sumar

la segona victòria de la temporada atès que es desplacen a la pista del cuer, el Tenerife. D’altra banda, el Club Patí Calafell fins ara només sap guanyar a la seva pista. Va començar golejant l’equip del Sant Feliu de Codines i després no va fallar davant el Burgos. Això si, no ha tingut massa encert en els desplaça-ments ja que no ha guanyat ni a Areces ni a Alcobendas. Aquest dissabte 30, els jugadors de Salvador Rubio rebran el Pati Vilafranca.

MOTOR - Els motoristes Eric Robles de Cunit i Àlex Toledo de Calafell estan obtenint bons èxits, mentre que un altre cunitenc, Joan Lascorz, es recupera molt satisfactòriament de la caiguda que va patir el mes d’agost passat. L’altre cunitenc, Èric Robles acaba de guanyar la Copa Pirelli i encara té opció d’acabar tercer en la Copa Kawasaki Ninja. D’altra banda el jove calafellenc Àlex Toledo ha acabat la seva primera temporada com a corredor becat pel RACC en cinquena posició en el Campionat de Catalunya de Promovelocitat 2010, i com a primer dels becats.

Èxit dels motoristes Eric Robles i Àlex Toledo

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________