32
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 124 febrer 2015 ANY XII WWW.AMETLLA.CAT Diari de l’Ametlla Ja han començat les obres a la ctra. de Sant Feliu A mitjans del mes de gener varen co- mençar les obres d’urbanització de les voreres de la carretera de Sant Feliu, que està previst que s’allarguin durant sis mesos. Malgrat les lògiques molèses i im- pediments que ocasionen, l’Ajunta- ment està prenent les mesures opor- tunes perquè aquestes siguin les mínimes inevitables. Pg. 3 Bon inici del Cicle de Joves Intèrprets El passat 15 de gener ens deixava, a punt de fer 99 anys, el Dr. Joan Guarch i Corcellas, el qual exercí de metge a l’Ametlla del Vallès des de l’any 1952 fins el moment de la seva jubila- ció, el 31 de juliol de 1983. A mode de record i d’homenatge, l’historia- dor Albert Benzekry i Arimon li dedica un inte- ressant arcle en què repassa la seva trajectò- ria vital i professional. Pg. 14 Memòria del Dr. Joan Guarch i Corcellas III Duatló de Carretera de l’Ametlla El darrer dia del mes de fe- brer l’Ametlla del Vallès acollirà la tercera edició de la Duatló de Carretera que organitza el BB Triatló l’Ametlla amb el suport de l’àrea d’Esports. El recorregut, tant a peu com amb bicicleta, és el mateix que l’any passat. Pg. 25 Ja arriba el Carnaval! La sala noble de Can Draper va acollir el pri- mer concert del Cicle de Joves Intèrprets promogut per l’àrea de Cultura i per l’Escola Municipal de Música, amb mou del seu 20è aniversari. Pg. 21 Pàgines centrals

Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Citation preview

Page 1: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 124febrer2015

ANY XII WWW.AMETLLA.CAT

Diari de l’Ametlla

Ja han començat les obres a la ctra. de Sant FeliuA mitjans del mes de gener varen co-

mençar les obres d’urbanització de lesvoreres de la carretera de Sant Feliu,que està previst que s’allarguin durantsis mesos.

Malgrat les lògiques molèsBes i im-pediments que ocasionen, l’Ajunta-ment està prenent les mesures opor-tunes perquè aquestes siguin lesmínimes inevitables. Pg. 3

Bon inici del Cicle de Joves Intèrprets

El passat 15 de gener ens deixava, a punt defer 99 anys, el Dr. Joan Guarch i Corcellas, elqual exercí de metge a l’Ametlla del Vallès desde l’any 1952 fins el moment de la seva jubila-ció, el 31 de juliol de 1983.

A mode de record i d’homenatge, l’historia-dor Albert Benzekry i Arimon li dedica un inte-ressant arBcle en què repassa la seva trajectò-ria vital i professional. Pg. 14

Memòria del Dr. JoanGuarch i Corcellas

III Duatló de Carretera de l’AmetllaEl darrer dia del mes de fe-

brer l’Ametlla del Vallès acolliràla tercera edició de la Duatló deCarretera que organitza el BBTriatló l’Ametlla amb el suportde l’àrea d’Esports.

El recorregut, tant a peu comamb bicicleta, és el mateix quel’any passat. Pg. 25

Ja arriba el Carnaval!

La sala noble de CanDraper va acollir el pri-mer concert del Ciclede Joves Intèrpretspromogut per l’àrea deCultura i per l’EscolaMunicipal de Música,amb moBu del seu 20èaniversari. Pg. 21

Pàgines centrals

Page 2: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

2 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Ajuntament al dia...

Dimarts 3A les 18h al Casal de la Gent Gran.Inici del 1r taller de memòria i coordinació delmoviment 2015. Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 19.30h a la Sala Polivalent.Presentació del llibre Lucía y Venus, a càrrec del seuautor, Gerardo Vilardell (pseudònim de Guillem VidalQuadras) i de Rosa Sala, escriptora i creadora de SEE-BOOK. Amb lectura dramaBtzada a càrrec de Ma-riona Casanovas.Org. àrea de Cultura.

Dimecres 4A les 19h a l’Aula TIC de la Biblioteca.Curs d’introducció a l’escriptura àrab.Org. Biblioteca.

Divendres 6A les 17.30h a la Sala InfanBl de la Biblioteca.Hora del conte. Barrets per marrecs, a càrrec deMon Mas.Org. Biblioteca.

Diumenge 8A les 9h al pavelló municipal.Puiggraciós XRace’15Org. 480RUN i àrea d’Esports.

Dilluns 9A les 17.30h a la Biblioteca.Taller d’escriptura. Org. àrea de Cultura.

Dimecres 11A les 19h a l’Aula TIC de la Biblioteca.Curs d’introducció a l’escriptura àrab.Org. Biblioteca.

Dijous 12A les 17h al Casal de la Gent Gran.Assemblea General de Socis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 19.30h a la Sala Municipal de Teatre“Converses amb... Anna Ycobalzeta”.Org. àrea de Cultura i Teatre Auditori de Granollers.

Divendres 13A les 17.30h a la Sala InfanBl de la Biblioteca.Hora del conte: Notes intrèpides, a càrrec de l’ÓsMandrós. Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Concert de clàssica: Història del violí.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dissabte 14A les 17h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Ballada de gitanes amb collesconvidades i les de l’Ametlla. A càrrec de la CoblaLluïsos de Taradell.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Seguidament...CARNAVAL 2015: Sopar de disfresses.Podeu portar-lo o comprar-lo al bar.Hi haurà taules i cadires.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca: Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

A les 23h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Ball de disfresses, amb el grup deversions T-suena?. Premis en metàl·lic a les difressesen diferents categories.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca: Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Diumenge 15A les 12h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Animació infan;l amb LluísAtcher.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

A les 14h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Escudellada de carnestoltes.Heu de portar plat, got i coberts i, sobretot, moltagana. Preu: 6 €.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

A les 17h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Sor;da de la Gran Cercavila, ambdisfresses, comparses i carrosses, que acabarà al pa-velló amb ball amb el Duet Esquitx.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Dilluns 16A les 17.30h a la Biblioteca.Taller d’escriptura.Org. àrea de Cultura.

A les 18h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Carnaval infan;l, amb l’animacióde Noè Rivas seguida de xocolatada i desfilada dedisfresses infan;ls.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Dimarts 17A les 18h al pavelló poliesporBu.CARNAVAL 2015: Ballada de gitanes amb l’EscolaBressol Municipal l’Ametller i les colles de l’Ametlla,a càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Seguidament...CARNAVAL 2015: Cremada del Carnestoltes a càrrecdels Diablots.Org. Ajuntament.Dir. arCsBca:Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

A les 18.30h a l’aula TIC de la Biblioteca.Tertúlia literària: Els ponts deMadison, de RobertJames Waller.Org. àrea de Cultura.

Dimecres 18A les 17h al restaurant La Masia.Berenar de Carnestoltes.17,50€ sòcies / 19,50€ no sòcies (amb confirmació).Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla.

A les 19h a l’Aula TIC de la Biblioteca.Curs d’introducció a l’escriptura àrab.Org. Biblioteca.

Dijous 19A les 8.30h al Casal de la Gent Gran.Sor;damensual amb calçotada.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18.30h a l’aula TIC de la Biblioteca.Tertúlia literària: Els ponts deMadison, de RobertJames Waller.Org. àrea de Cultura.

Divendres 20De 10.30 a 13h a la Sala InfanBl de la Biblioteca.Bus del consumidor.Org. àrea de Consum.

A les 17.30h a la Sala InfanBl de la Biblioteca.Hora del conte: Contes d’estar pel món, a càrrec del’Ós Mandrós. Org. Biblioteca.

A les 19h a la Sala Municipal de Teatre.Conferència-col·loqui amb Carme Forcadell, presi-denta de l’ANC (aforament limitat).Org. ANC l’Ametlla del Vallès

A les 18.30h a l’aula TIC de la Biblioteca.Tertúlia literària: Els ponts deMadison, de RobertJames Waller. Org. àrea de Cultura.

A les 20h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Inauguració de l’exposició de Núria Pompeia;tulada “Sola davant la vinyeta”.Org. àrea de Cultura i ArBstes de l’Ametlla.

Dissabte 21De 10 a 14h i de 16 a 20h al Casal de la Gent Gran.Taller de costura modernista (gratuït).Inscripcions a [email protected]. àrees de Cultura, Comerç i Turisme.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Ball berenar de Carnestoltes ambmúsica en viu.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dimecres 25A les 18.30h a la Sala Polivalent.Literatura i cinema. Org. àrea de Cultura.

A les 19h a l’Aula TIC de la Biblioteca.Curs d’introducció a l’escriptura àrab.Org. Biblioteca.

Divendres 27A les 17.30h a la Sala InfanBl de la Biblioteca.Hora del conte: Contes de la jungla, a càrrecd’Assumpta Mercader. Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo col·lec;u amb premis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 17.45h als Jardins de Can Muntanyola.Anem al teatre (TNC): L’art de la comèdia, dirigit perLluís Homar. Org. àrea de Cultura.

Dissabte 28De 10 a 14h i de 16 a 20h al Casal de la Gent Gran.Taller de costura modernista (gratuït).Inscripcions a [email protected]. àrees de Cultura, Comerç i Turisme.

A les 15h a la plaça de l’Ajuntament.III Duatló de carretera de l’Ametlla.Org. BB Triatló l’Ametlla.

Dimecres 4 de marçA les 17h Escola Bressol Municipal l’Ametller.Taller “Els límits: fronteres afectuoses per un desen-volupament harmònic”, a càrrec de Noemí Luelmo,psicòloga. DesBnat a famílies de 0 a 6 anys.Org. àrea d’Ensenyament.

A les 19.30h A la Sala d’Art Carles Sindreu.Conferència a càrrec de Pepe Gálvez, sindicalista,guionista de còmic i amant de la historieta.Org. àrea de Cultura.

Dijous 5 de marçA les 20h a la Sala Polivalent.Cicle de conferències Idees i Paraules “La situació dela dona avui”, a càrrec de Magda Oranich, advocada.Org. àrea de Cultura / Col.: Agrupació de Dones de l’Ametlla.

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seuconBngut.

www.ametlla.cat

Activitats l’Ametlla del VallèsFebrer15 @AjAmetllaValles

Facebook.com/AjuntamentAmetlla

Page 3: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Ajuntamental dia...

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 3Ajuntament al dia...

Les votacions del darrer Ple,al web de l’Ajuntament

El passat dimecres 28 de gener l’A-juntament de l’Ametlla del Vallès va ce-lebrar un ple de caràcter ordinari enquè, entre d’altres, es van aprovar de-finiBvament els pressupostos per al2015, amb els vots a favor de l’equip degovern i en contra de la resta de l’opo-sició. Consulta els les votacions dels al-tres punts a www.ametlla.cat

Ja ha començat la urbanització de lesvoreres a la carretera de Sant Feliu

Tal i com vàrem avançar a l'anterior ediciódel Diari de l'Ametlla, a mitjans del mes degener es van iniciar les obres d'urbanitzaciód'un tram de la carretera de Sant Feliu.

En aquest senBt, el seu tancament al trànsiten els trams entre la rotonda de Can Quico i elcarrer Francesc Macià provoca que alguns car-rers del municipi absorveixin la circulació d’unvolum de vehicles que no és habitual.

L’objecBu de la senyalització instal·lada haestat evitar al màxim la circulació de vehiclespel nucli urbà, desviant els camions de formaque no entrin al municipi. També s’ha reforçatla senyalització horitzontal, verBcal i semafò-rica per facilitar al màxim la fluïdesa de la cir-culació en les zones afectades. Es recomanaals usuaris de les vies afectades fer ús de lesvies alternaBves (veure plànol adjunt).

Radar didàc;cPer tal de garanBr la seguretat dels vianants

de les zones afectades, així com el complimentde les normes de circulació dels carrers afec-tats (límits de velocitat, estacionaments, direc-cions obligatòries...) es col·locarà el radar di-dàcBc que informarà al moment de la velocitata la que circulen els vehicles. Així mateix, enaquelles zones més sensibles s’instal·larà elradar de control de velocitat per tal d’evitarels excessos de velocitat que es produeixin.

Entrada i sor;da de l’escola Ber<Per tal de facilitar al màxim l’anada i reco-

llida dels infants a l’escola BerC, s’ha habilitatun aparcament provisional a la cruïlla de lacarretera de Sant Feliu i del carrer AnBc Camíde Caldes, just davant del restaurant Buganví-lia, espai on es poden estacionar els vehicles.

*Cruïlla del Passeig amb la carretera de Sant Feliu.

*Regidors de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.

Page 4: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

4 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Ajuntament al dia...

Cicle d’ac;vitats forma;ves per a famíliesL’àrea d’Ensenyament presenta la nova programació d’acBvitats dirigides a la formació i acompanyament de les famílies per aquest trimestre.L’objecBu d’aquest cicle d’acBvitats, que es farà el mes de març, és que els assistents puguin idenBficar, treballar i desenvolupar habilitats edu-caBves que enforteixin el seu rol parental dins del dia a dia de la família, a través de diferents metodologies que impliquin la parBcipació delsassistents, de manera que s’exposarà una base teòrica però alhora fomentarà un espai d’intercanvi d’experiències entre els pares i mares.

TALLER “Els límits: fronteres afectuososper un desenvolupament harmònic”Dimecres 4 de març de 2015, a les 17h.Els límits són la frontera que delimita un espai segur de relació amb un ma-

teix i amb l’altre i són la base sobre la qual créixer. Però la tasca més di%cil éssaber quin és el límit en cada moment i com marcar-lo. T’animes a redescobrirels límits?"

Lloc: Escola Bressol l’AmetllerDesBnat a: famílies amb fills de 0 a 6 anysPonent: Noemí Luelmo Checa (psicòloga: hDps://es-es.facebook.com/mon-

mentpsicologia, www.mon-ment.com)

TALLER “Educar amb intel·ligència emocional”

Dimecres 11 de març de 2015, a les 17h.La intel·ligència emocional es relaciona amb la capacitat de ser feliços, de fer

amics i de treure-li el millor a la vida. Per facilitar el desenvolupament de com-petències emocionals dels nostres fills, primer hem de fer-ho pels fonaments:potenciar la nostra intel·ligència emocional i aplicar-la en com eduquem elsnostres fills.

Durada del taller: 1h 30minLloc: Escola Bressol l’AmetllerDesBnat a : famílies amb fills de totes les edats.

Ponent: Noemi Luelmo Checa (psicòloga: hDps://es-es.facebook.com/mon-mentpsicologia, www.mon-ment.com)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:“T’es;mo molt. Però no ets el rei”.Dimecres, 18 de març de 2015 a les 18’30h.Taula rodona amb l’autora i mestra, Pilar Cañada i la psicòloga Noemí Lu-

elmo sobre com apropar els fills i alumnes a la plenitud. Signatura de llibres.Durada: 1hLloc: Escola Bressol Municipal l’Ametller.DesBnat a : famílies amb fills de totes les edats.hDp://pilarcescriptora.blogspot.com.es/

Qui ho desitgi podrà venir amb els infants i deixar-los a l’espai d’ acollida demanera gratuïta, prèvia sol·licitud i signatura d’autorització.

INSCRIPCIÓ GRATUITA a l’Ajuntament o a l’Escola Bressol Municipal l’A-metller. Si necessiteu més informació us podeu posar en contacte amb:[email protected]

Page 5: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 5Ajuntament al dia...

* Infants de l’EscolaBressol Municipall’Ametller experimen-tant amb farina degaleta.

Comencem l’any experimentant i inves;gant!

E. B. M. L’Ametller

A l’Escola Bressol Municipal l’Ametller hemcomençat l’any amb molta energia i amb ganesd’aprendre i de jugar. Ens ha agradat molt unaacBvitat en concret que fem amb la taula d’ex-perimentació. Com que som uns grans experi-mentadors, ens encanta manipular amb farina

de galeta i tot Bpus d’elements quoBdians.I és que, des del seu naixement, els infants

tenen molta curiositat per descobrir l’entorn queels envolta, i és per això que els hem de deixarque ells sols invesBguin. Segons Wallon, el des-envolupament es produeix de l’acte al pensa-ment, és a dir, que el pas previ a la representaciómental és la manipulació i l’experimentació.

L’Escola Ber< informa

Escola Ber<

El 1r trimestre del 2014, l’escola va estar molt acBva.La Setmana de la Música del 17 al 21 de novembre. Amb la col·laboració de

familiars i alumnes que ens van delectar amb diversos concerts amb instru-ments, veu i dansa.

Vam recollir, gairebé 550 kg. d’aliments pel Banc d’Aliments que es va orga-nitzar la setmana del 24 al 30 de desembre. Totes les famílies hi van col·laborari junts vam ajudar als més necessitats.

El dia 23 de desembre, vam celebrar l’úlBm dia del trimestre abans de Nadalamb un concert: La Cantata. Els Pastorets. Aquest curs l’hem fet al paB de l’es-cola per poder veure’ns tots i celebrar-ho tots junts: famílies i escola.

Vam parBcipar a la Marató de TV3. Es van recollir 1.101,98 € entre totes lesfamílies de l’escola.

El dia 30 de gener, dins les acBvitats del 2n trimestre, celebrarem el dia de laPAU, DENIP (Dia Escolar de la No-violència i la Pau). Per aquest dia estem pre-parant una sèrie d’acBvitats per sensibilitzar als nens i nenes de l’escola sobreaquest tema. S’elaborarà un mural i acabarem a la pista de fora el paB constru-int un mosaic humà amb les lletres PAU.

*AcBvitat de la Setmana de la Música

Ins;tut Eugeni Xammar

El dia 18 de desembre tots els alumnes de 1r d’ESO de l’InsBtut van visitarl’exposició que hi ha al Palau Robert de Barcelona Btulada Eugeni Xammar. Elperiodista que ens va explicar el món.

L’acBvitat estava organitzada per la professora d’anglès i havien d’agafar in-formació sobre la seva vida i després fer-ne una redacció en aquesta llengua.Així, els alumnes van poder conèixer una mica més qui va ser i què va fer lapersona que dóna nom a l’InsBtut.

L’altra part del maC van visitar el CosmoCaixa, on els van fer una visita gu-iada en anglès de l’exposició Homo Sàpiens. També van tenir temps de visitaraltres exposicions: El Mur geològic, El bosc inundat, la Sala de la Matèria i Me-diterrània.

La sorBda es va realitzar gràcies a la col·laboració econòmica de l’Ajunta-ment de l’Ametlla amb moBu de l’Any Xammar.

*L’exposició sobre Eugeni Xammar s’ha pogut visitar fins el 31 de gener.

Alumnes de l’ins;tut visitenl’exposició sobre Eugeni Xammar

Page 6: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

6 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Districte ametllatà

Districeametllatà

Intervencions deneteja dels torrents

Furt de joies als vianantsDarrerament, la Policia Local de l’Ametlla del Vallès ha Bngut

coneixement d’algun fet delicBu contra el patrimoni, dels ano-menats de "l’abraçada". En aquesta modalitat de furt, les vícB-mes són abordades al carrer, generalment quan caminensoles, gairebé sempre per dones joves que fent-se passar perfamiliars o conegudes abracen, toquen i besen a les persones,i aprofitant la sorpresa i el desconcert que els generen, els sos-treuen al descuit les joies que porten posades: rellotges d'or,cadenes i penjolls, fermalls, i també les carteres.

Amb això s'evidencia que les autores realitzen un seguimenti observació sobre la vícBma que trien. Acostumen a comptaramb la cobertura d'algun home, que les espera dins d'un cotxeen marxa aparcat en les proximitats, la qual cosa els garanteixla fugida si la vícBma s'adona de l'acció de sostracció i demanaauxili o crida a la Policia, dificultant al màxim la seva idenBfica-ció i detenció.

En altres ocasions, els delinqüents aborden a les seves vícB-mes des de vehicles -generalment de matrícula estrangera-.Des de l'interior dels cotxes criden l'atenció de la vícBma a laqual pregunten per algun hospital o ambulatori amb el pretextque desconeixen la ciutat i tenen ingressat a un familiar. Enaquest moment, la vícBma s'apropa a donar les indicacionscorresponents de la ruta a seguir, i des de la mateixa finestretauna de les delinqüents, amb el pretext de donar-li efusivamentles gràcies per la seva amabilitat, li dóna la mà agafant-li elbraç -moment en el qual aprofiten per sostreure el rellotge- oli col·loquen un collaret o un penjoll com a “regal” per la sevaamabilitat. En els moviments que la vícBma fa per rebutjar elcollaret, els delinqüents també aprofiten per llevar-los la ca-dena o el penjoll que porBn damunt.

La Policia Local recorda a la ciutadania la necessitat d'infor-mar als nostres majors d'aquest Bpus de robatoris que s'estanproduint, aconsellar-los que no porBn objectes de valor a lavista i d'alertar immediatament al 112 en cas d'observar al-guna pràcBca d'aquest Bpus.

Policia Local

L’Ajuntament recorda als propietaris de gossosque cal recollir els excrements de la via pública

Darrerament s’ha constat que part dels proipietaris d’ani-mals de companyia en general, i de gossos en concret, no re-cullen els excrements de les seves mascotes de la via pública.

Des de l’Ajuntament se’ls recorda que tenen l’obligació defer-ho, per una qüesBó d’higiene i salut pública, i per defe-rència a la resta de veïns.

Així mateix, el Consistori dóna les gràcies a totes aquellespersones que sí que actuen amb civisme.

Deixalleria de l’Ametlla del Vallès(Camí de Can Draper s/n)

De dimarts a divendres: de 10h a 13h i de 16h a 19Dissabte: de 9h a 15h

Diumenge: de 9.30h a14h* Arbres caiguts al torrent del Verder.

* Torrent de Sant Nicolau, un cop arranjat.

Àrea de Medi Ambient

Darrerament s'ha iniciat la neteja de dife-rents torrents del municipi. El primer on s'haactuat ha estat el torrent de Can Nicolau, queva des del cemenBri fins l'autovia, i s'ha seguitpel torrent de Can Camp fins i el Maset i el deCan Boter i Can Reixach.

Actualment ja ha començat una intervencióde restauració ambiental al Pont de la Terrera,on es reBraran les espècies invasores i es res-Btuiran per arbres autòctons de ribera. Al-

hora, s'arranjarà la llera del torrent per tal defer-hi un iBnerari.

Properes actuacionsAquest mes de febrer també s'actuarà al tor-

rent del Verder, on es reBraran els arbres cai-guts a causa de la ventada del passat mes dedesembre. Per altra banda, en el tram del tor-rent que va del refugi de Laila fins el parc delVerder, entre febrer i març es tallaran tots elspollancres híbrids i a la tardor es replantaràl'espai amb arbres de ribera autòctons.

Page 7: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 7Els barris opinen...

Els barris opinen...Can Camp Pinar i Portús

El regal de Reis sorpresa va ser l'inici (per fi!) de les obres de la carretera SantFeliu. Els veïns i els conductors de Bigues, etc. que no segueixen el Diari ni elweb no sabien que anar a la Garriga serà (durant més de 6 mesos!) un circuitlaberínBc i que camions de tota mena passaran per davant del seu carrer tradi-cionalment tranquil. Demanem a Territori que realitzi una major campanya in-formaBva a veïns i afectats de forma prèvia per obres que calgui realitzar d'a-quest Bpus. Entenem que és una obra necessària i ens obliga a tots a acceptarles molèsBes. Al que no ens obliga és a acceptar que els cotxes circulin moltràpid per Can Guineu ni que entrin camions de gran tonatge pel circuit alterna-Bu. Hi ha altres rutes possibles per a ells.

Els efectes de la ventada del 9 desembre s'han anat arranjant. Queden algu-nes tanques, murs per reparar i contenidors per reBrar. Des d'aquí volem agrairel control que s'ha realitzat des de Medi Ambient i Territori de les tales a fin-ques i boscos. Esperem que les companyies d'assegurances i l’Ajuntament aca-bin per tancar aquests processos. Per la zona de Can Camp, cap a l'esquerra, laventada ha Bngut molta incidència i en alguna finca s'ha perdut gairebé el 80%de l'arbrat... Una llasBma! O un canvi important del paisatge?

Hem vist, també, la gran neteja del torrent que baixa des de l'avinguda Onzede Setembre fins a Can Plantada i el bosc, i aquella zona ha quedat molt neta iapta per passejar. L’Andreu comenta que inicien la neteja del torrent que va desdel Parc dels Voluntaris (per la carretera) i el de Can Draper. Ja tenim la BobCat?

El que la ventada no s'ha endut són les femtes dels gossos dels escocells tanbonics de pedra caramel. Des d'aquesta associació volem insisBr que no podempagar amb els nostres impostos una neteja amb màquines etc. perquè el gosde torn faci les seves necessitats al mig del carrer i el seu amo/veí NO ho recu-lli. Una mica de “si us plau”!

Un bon regal de Reis ha estat descobrir als operaris fent la instal·lació de lafibra òpBca per les conduccions subterrànies (per això es van fer bé) dels car-rers de Can Camp. Em comenten que ho volen ampliar a tot el poble. El tempsesBmat per gaudir de més velocitat de connexió serà de dos mesos.

Els propers mesos explicarem la nostra posició contrària al canvi del PGOUque reBra la limitació del 50% de les nostres cases per a ús de negoci i què sig-nifica aquest canvi en el model de poble i barris que tenim avui en dia.

Associació de Veïns Can Camp

Us informem que des de fa temps a la nostra urbanització no arriba prou se-nyal d’internet, és a dir, que molts residents del Pinar i el Portús tenen con-tractada (amb les respecBves companyies) una tarifa d’internet amb més velo-citat de la que arriba.

En altres paraules, als residents ens arriba de mitjana 1 megabyte de veloci-tat, quan a altres urbanitzacions i al centre del poble arriba una mitjana de deumegabytes.

Així doncs, aprofitem aquest escrit per demanar una millora de la qualitat dela senyal, ja que en els temps actuals tenir rapidesa d’internet és bastant, perno dir molt, important, i per tant cal solucionar-ho.

Junta de l'Associació de Veïns de Pinar i Portús

El SerratPor fin hemos trasladado todo lo reu8lizable de la vieja caseta a la nueva.

Aún 8enen que hacerle algunos retoques: limpiarla por dentro, colocar algunascosas, luz y arreglar los exteriores. Más o menos estará lista para finales deenero o principios de febrero.Sabemos que se ha hecho un gran esfuerzo, así que agradecerlo y lo impor-

tante es que se hagan las cosas bien.

Veïns del Serrat

Page 8: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

8 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Els partits opinen

Els partitsopinen...

Grup municipal deConvergència i Unió

- Andreu González i Gil- Enric Castellví i Barrera- Teresa Bada i Franquet- Pep Moret i Tanyà- Roser Ametller i Sánchez- Xavier MarCnez i Bosch- M. Clara Prat i Roig

Grup municipal delPar;t del Socialistes de

Catalunya

- Baldomero Reyes i Delgado- Dolors Torante i Pérez- Gabriel Frutos i Lozano

Grup municipal deSolidaritat Catalanaper la Independència

- Francesc Sulé i Carreras

Grup municipal delPar;t Popularde Catalunya

- Juan Esteban Beriain

Grup municipal delPacte per l’Ametlla

- Enric Pont i Navarro

El PSC demana una solució amb garan;esper tots els afectats de l’Hepa;;s C

El Govern de la Generalitat, una vegada més, ha demos-trat la seva manca d’interès amb la ges;ó d’un problemade salut greu, renunciant a les seves competències, i jus;fi-cant la seva inacció amb l’absència de recursos passant laresponsabilitat al Govern central.

Per tant,S’ACORDA:Primer.Solidaritzar-se amb els afectats de l’ Hepa;;s C, i recol-

zar les mobilitzacions que s’estan duent a terme en defensadels seus drets, així com el reconeixement de tot el perso-nal sanitari que amb una situació de manca de recursos fantot el possible per fer front aquesta di(cil situació.

Segon. Instar al Govern de l’Estat a:• Actuar de forma ac;va davant les ins;tucions europees

per fixar una estratègia d'acció comuna que perme; l'accésdels afectats als tractaments emergents, i en especial el del’ Hepa;;s-C.

• Impulsar a la UE un pla de treball per garan;r un equili-bri que compor;, entre altres, un control dels preus, queimpliqui un canvi de la norma;va europea sobre patentsde fàrmacs, així com una revisió dels fons europeus des;-nats a R+D a la farmaindústria que garanteixi un retorn delsrecursos públics en forma de preus ajustats.

• Crear de forma immediata un Pla Estatal de Prevenció iEradicació de l’ Hepa;;s C.

• Preveure un finançament pressupostari extraordinari ifinalista a través del Fons de Cohesió Sanitària, per fer fronta totes les emergències i con;ngències per combatre l’ he-pa;;s C.

• Cercar fórmules conjuntes amb el Ministeri de Sanitat iles CCAA, en el marc del Consell Interterritorial de Salut,per donar resposta al repte de l’accés universal als nous fàr-macs, un accés que cal garan;r en igualtat de condicionsper a tot l’Estat.

• Reclamar la par;cipació de les autoritats regula¬dorescatalanes (i de les altres CCAA) en les negociacions de la fi-xació del preu dels medicaments que el Ministeri de Sani-tat duu a terme amb els laboratoris farmacèu;cs, així comla par;cipació real i efec;va de les organitzacions de pa-cients en el procés d’avalu¬ació dels medicaments.

• Crear un Comitè d’Experts que estableixi els criteriscien<fics i marqui un protocol de tractament amb la par;-cipació d’associacions d’afectats, i que a més faci un dia-gnòs;c de situació a nivell d’Estat en el marc del Consell In-terterritorial de Salut, pel que fa a nombre d’afectats,campanyes de prevenció, de detecció, etc.

Tercer. Instar al Govern de la Generalitat a:- Implementar de forma immediata un Pla Director sobre

les hepa;;s víriques, en el què han de par;cipar-hi tots elsagents implicats en aquesta malal;a (responsables deSalut, ins;tucions cien<fiques, inves;gadors i associacionsd’afectats).

- Acompanyar el Pla d’un fons específic addicional, almarge del pressupost de Salut ja de per si insuficient, pertal de no agreujar-lo, i que garanteixi l’aplicació amb equi-tat social i territorial a tot Catalunya.

- Garan;r la medicació an;viral per l’ hepa;;s C, -inde-pendentment de la fórmula de pagament per part del Cat-Salut de la medicació hospitalària de dispensació ambula-tòria-, per tal que cap pacient amb indicació clínicaacordada en quedi exclòs per raons pressupostàries o bé esprodueixin retards que trenquin l’equitat.

- Elaborar en el marc del Pla una guia clínica pels profes-sionals de tots els nivells assistencials per tal de garan;rl’equitat en l’accés als serveis i en la prescripció i autoritza-ció dels nous tractaments.

Quart. Donar trasllat d’aquest acord al Parlament de Ca-talunya, al Ministeri de Sanitat, a la Conselleria de Salut dela Generalitat i a les associacions de representants dels ma-lalts d’hepa;;s.

Email: [email protected]

Convergència i Unió Par;t del Socialistesde Catalunya

El Rei Carnestoltes en polí;ca?

El Rei Carnestoltes representa l’ambient de dis-bauxa i transgressió que caracteritza la festa delCarnaval: sol anar disfressat d’una manera estram-bòBca i en tot moment manté una ac;tud arrau-xada, burleta i descarada.

Aquesta és la definició més ajustada que podemtrobar a internet sobre el rei dels poca-soltes. Peròsi ho rumieu una mica, no distaria gaire de la situa-ció que vivim actualment en el món políBc, tant anivell general, autonòmic i més en breu, a nivelllocal. La disbauxa que hi ha a nivell de les generalsper por dels 2 parBts principals a perdre el tron endetriment d’un parBt més “popular”. Per part nos-tra, la dels catalans, hem arribat a un punt de trans-gressió i descaradura independenBsta que poc omai s’ha vist en la nostra història. Perquè ja no hiha por de pensar què diran si dic que em sento isóc català, i no passa res senBr-se més català queespanyol, o només català, o només espanyol. Desdel més absolut respecte, tot hi cap a Catalunya.De fet, aquesta és la naturalesa del poble català.Gent pacient, incansable i persistent... Ja ho diu elcançoner català d’en Josep Maria Torrens, i quetothom té gravat al cap en veu de la GuillerminaMoDa, i així és com “la barreja surt més bona”.

La campanya electoral per les properes munici-pals començarà el mes de maig, però la precampa-nya començarà en breu, si no ha començat ja... Esnotarà per les noCcies que sorgiran casualment afinal de legislatura i que sempre seran de caire ca-tastròfic i alBsonant. Podran ser d’una subBlesa en-comiable o d’un descarat increïble. Des del nostreparBt municipal no demanen que no es Bnguin encompte ni es faci cas omís d’aquests Bpus de publi-cacions, si fos així, també entraríem dins del ma-teix joc. Des del nostre parBt, des de les personesque el formen i que coneixeu o podeu conèixer pelsol fet de trucar a l’Ajuntament i demanar de par-lar amb nosaltres, és que contrasteu la informaciói qualsevol dubte o inquietud que Bngueu estem ala vostra completa disposició. Aquesta és la volun-tat de servei que hem Bngut des de l’inici i que adia d’avui encara mantenim intacte.

Només recordar-vos que aquest mes de febrer,entre tots els actes que hi ha a l’Ametlla, tenim elCarnaval. Festa que sense l’ajuda de la Comissióde Carnaval i Gitanes de l’Ametlla seria impossibleportar a bon port. Aquí teniu el cartell que han fetper aquest any:

Tots a fer poble i a gaudir del Carnaval de l’Amet-lla. No serà el millor ni el pitjor, però és el nostre.

Visca l’Ametlla i el nostre Carnaval!

Page 9: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 9Els partits opinen

Par�cipación municipal

Aprovecho estas líneas para animar a todos losvecinos y vecinas de la Ametlla del Vallès para quese animen y par8cipen en las próximas eleccionesmunicipales.En el PP de la Ametlla del Vallès ya hemos desig-

nado una cabeza de lista, en nuestro caso se tratade Yolanda García Ordoñez. En estos momentos yasomos 10 los que formamos parte de la lista, y to-davía falta incorporar a más miembros.Es nuestro ánimo que par8cipen todos los veci-

nos que se sientan involucrados con el programadel PP y con la defensa de una posición equilibradaen la que Cataluña y España sigan avanzando uncamino unidos durante muchos más años.Desde el PP solicitamos para las elecciones mu-

nicipales:- Unir con un paso peatonal y carril bici laAmetlla

y la Garriga.- Ejecutar el proyecto de la pasarela sobre la C-

17 que unirá las urbanizaciones- Peatonalizar el centro de laAmetlla del Vallès y

permi8r que puedan pasear los vecinos.- Solicitar la ejecución del ascensor del Centro

Sant Jordi para subir a la planta 1 (ahora se subeúnicamente con escaleras).- Bajar impuestos a los comercios del centro del

pueblo para fomentar la ac8vidad y aumentar lavida.- Dar un mayor uso social a la sala teatro.-Aumentar la seguridad en la Ametlla del Vallès.Y todavía estamos a 8empo de ampliar vuestras

sugerencias y ampliar los puntos del programa. Espor ello que solicitamos la par8cipación de todos ytodas.

Saludos.

Juan Esteban Portavoz PP la ’Ametlla del VallèsContacto [email protected]

Tel 657 55 08 85

Solidaritat Catalanaper la Independència Par;t Popular de Catalunya Pacte per l’Ametlla

Què està passant amb el nostre comerç?

El nostre és un poble peBt. Ens referim al conjuntd’habitants que realment fan vida a l’Ametlla. Si detota la població empadronada hi restem, d’una banda,el percentatge de gent que ve només de cap de set-mana, i de l’altra, el que només hi ve a dormir, ensqueda un volum força reduït. Això vol dir que el comerçlocal ha de treballar amb un mercat potencial peBt queha de defensar aferrissadament per no ofegar-se.

A cada campanya, els políBcs ens omplim la bocade bones intencions per a fomentar-lo i protegir-lo,però al cap d’un temps tot queda en promeses queno s’acaben mai de complir. És evident que les políB-ques de foment del comerç poden fer molt per a labona marxa del seu desenvolupament, però el verita-ble problema el tenim en la competència. I qualsevolentès en comerç ens dirà que la compeBBvitat ésbona perquè repercuteix en un millor servei al client,però com tot, la competència seria bona si fos raona-ble i, sobretot, si fos lleial.

No insisBrem amb el vell problema de la diferènciad’oportunitats que tenen els negocis de la vila amb elsdel centre comercial, ja que és probable que part deles raons s’escapin dels àmbits del nostre Ajuntament,però sí ens agradaria revisar un parell de qüesBons.

Una és el mercat ambulant dels divendres. De so-bres és conegut que s’han volgut abordar mesuresper donar-li més rellevància, la qual cosa seria bona,si això no anés en detriment dels comerciants locals.Suposant que Bnguin les mateixes oportunitats i res-triccions que la resta de negocis del poble, cosa quedubtem ja que les despeses que tenen són força infe-riors a les dels altres negocis, no s’acaba d’entendreels privilegis que se’ls atorga amb l’aparcament, perexemple. Per què els propietaris de les paradespoden aparcar a l’altra vorera de la que seria habitualquan això no se li permet a cap altre vehicle? Per quèpoden aparcar a la Rambla quan haurien de fer-ho enel pàrquing i deixar la zona lliure als clients? Perquèse’ls permet aparcar en llocs no permesos, com pas-sos de vianants, per exemple? Per què poden aparcarels seus vehicles a la Rambla quan a la resta de la po-blació que hi aparquen habitualment els obliguen amoure’ls? I sobretot, ja hi està d’acord el comerç localen què el mercat ambulant es gesBoni així? No hau-rien de tenir alguna cosa a dir quan són ells els quepaguen molts més impostos al nostre Ajuntamentamb una intenció de conBnuïtat molt més compro-mesa?

L’altre cas. Aquest Nadal el nostre Ajuntament hafomentat tot un seguit d’acBvitats per aquestes fes-tes, pel que se’ls ha de felicitar, ja que qualsevol ini-ciaBva que fomenB la vida al poble és lloable. Però hiha hagut algunes que es feien des de les instal·lacionsde l’Illa AcBva que, tot i no estar relacionades ni ambl’esport ni amb el Nadal, són acBvitats comercials ex-ecutades des de una instal·lació pública i, suposantque es regeixin per les mateixes exigències i complei-xin les mateixes requisits que la resta dels comerços,no estarien gaudint de privilegis especials? No seriaaquesta una competència deslleial? I un cop més, jahi estan d’acord els comerciants del poble o se’ls hadonat a ells la mateixa oportunitat?

[email protected]

Cal abaixar l’IBI

Ho vam proposar en el ple dels mes de novem-bre passat mitjançant una esmena a la proposta del'ordenança fiscal de l'equip de govern. Fou rebut-jada per la majoria absoluta de CiU.

Ja us vam informar del que ha passat en aquestalegislatura en relació a l'evolució de l'IBI. L'equipde govern de CiU l'ha augmentat quasi el doble del'IPC. Cal assenyalar que veníem d'un any amb unaugment de l'impost de quasi un 9% (2011).

No hi ha dubte que quan un municipi comptaamb un impost infravalorat és just que es proposila seva actualització, però a l'Ametlla del Vallès hasucceït el contrari, hi ha hagut una injusBficadapressió cap a la ciutadania. I per què injusBficada?Doncs és palès: ser un dels municipis més cars deCatalunya ha servit, per exemple, per tenir fins el2013 l'equip de govern més ben pagat de Catalu-nya, o anar executant peBtes obres atorgades a ditsense cap necessitat vital per la ciutadania, o con-demnes econòmiques per procediments amb de-fectes de forma, o la concessió sobrevalorada alComplex de Can Camp o d'altres que no tornarema esmentar. Si aquesta pressió hagués servit perfer un municipi més sostenible, tant energèBca-ment (no hi hagut cap inversió als edificis munici-pals per obtenir una bona qualificació energèBca),com econòmicament (l'equip de govern ha estatincapaç de pagar a 30 dies els proveïdors, quan ad-ministraBvament hi està obligat), encara hi podriahaver alguna jusBficació per a un impost tant ele-vat, però no ha estat el cas.

Per això, si rebem el suport necessari en les pro-peres eleccions, ens comprometem a abaixar l'IBIacordant-lo a l'evolució de l'IPC des del 2011.Volem l'equilibri entre l'administració i la ciutada-nia i creiem que aquesta és una bona forma d'a-conseguir-ho.

Les municipals són aquí. El proper dia 7 de marçl'execuBva local celebra una junta oberta a la ciu-tadania, pel que ens plauria molt la vostra assis-tència. Envieu-nos un mail i us confirmarem el lloci l'hora.

Coordinadora SI-L’Ametlla del Vallès

[email protected]://territori.solidaritatcatalana.cat/ametlladel-

valles

Page 10: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Festa de Sant AntoniAbat i Sant Sebas;à

Com és habitual a mitjans del mesde gener, el diumenge dia 18 es vacelebrar la Festa de Sant AntoniAbat i Sant SebasBà, que durantmolts anys han organitzat conjunta-ment la Parròquia de Sant Genís, laja dissolta Germandat de Sant Se-basBà i l’Ajuntament de l’Ametlladel Vallès.

Com mana la tradició, a parBr deles 11 del maC la plaça de l’Ajunta-ment es va anar omplint de gent perveure la concentració de cavalls cor-

tesia de l’Hípica la Quaranya, perbeneir els seus animals de compa-nyia i per passar una bona estonaesmorzant vi dolç i unes pastes.

L’alcalde del poble, l’Andreu Gon-zález, va ser l’encarregat de donarla benvinguda a tothom. Va tenirunes paraules de record per la Ger-mandat de Sant SebasBa i va desta-car l’origen rural del nostre poble.

La festa va acabar amb passa car-rers de cavalls, que varen fer un re-corregut pel poble.

El diumenge 18 de gener la plaça de l’Ajuntament va ser l’escenari de la tradicionalfesta, que va comptar amb una exhibició eqüestre a càrrec d’Hípica la Quaranya ien què tothom que va voler va poder beneir el seu animal de companyia.

Can Camp Residencial impulsa unprojecte innovador amb l’Associaciód’Ar;stes de l’Ametlla

Can Camp Residencial

Els residents del centre Can Camp Residencial han parBcipata diverses classes de pintura dirigides, que hem anomenat“ArDeràpia”. Aquesta acBvitat, adreçada a la gent gran, ofe-reix un tractament conBnuat i profund que ajuda a l’accepta-ció necessària davant les pèrdues i dificultats pròpies de l’edati, també, a potenciar aquelles capacitats (funcionals, cogniB-ves, socials i emocionals) que encara resten intactes a travésde l’art pictòric.

La iniciaBva ha comptat amb la col·laboració de l’Associaciód’ArBstes de l’Ametlla que, gràcies a la implicació de l’Antonioi en Rafael, ha obBngut molt bons resultats. El fruit de totaaquesta tasca s’ha pogut veure reflecBda a l’exposició que du-rant les festes de Nadal va estar oberta al públic a la Sala d'ArtCarles Sindreu.

Visita guiada a la Sala d’Art Carles Sindreu

El passat 30 de desembre el centre va organitzar una visita al’exposició perquè tots i cadascun dels parBcipants del pro-jecte poguessin veure en primera persona el resultat del seutreball. A més a més, aprofitant la bona entesa, els ArBstes del’Ametlla ens van fer una visita guiada explicant-nos els detallsi les anècdotes de totes les obres exposades i de la maquetade la masia de Can Xammar.

L’èxit de l’empresa a estat tal que la col·laboració amb undels representants de l’Associació d'ArBstes Bndrà conBnuïtatdurant el 2015 amb diferents sessions de pintura al centre.Tenim grans expectaBves en la pintura com a teràpia.

* Els cavalls d’Hípicala Quaranya varen serels protagonistes dela jornada de SantAntoni Abat i SantSebasBà

* Visita a la Sala d’Art Carles Sindreu.

10 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Societat

Societat

Afectats per la hipoteca

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes i l’A-metlla del Vallès es reuneix cada dimecres, a les 19h, al local situatal carrer Montparadís número 3 de Bigues i Riells, per tal de trac-tar la problemàBca actual de l’habitatge i assessorar a tothom queBngui dificultats relacionades amb les hipoteques o els lloguers.

Podeu contactar amb ells a l’adreça de correu electrònic:[email protected].

Page 11: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 11Societat

* Com és habitual, lajornada de donació desang es va fer al Casalde la Gent Gran.

Seixanta donacions i vuit nous donants a la darrera jornada de donació de sang a l’Ametlla

El passat diumenge 11 de gener la secció del’Ametlla del Vallès de l’Associació de Donantsde Sang del Vallès Oriental va organitzar una jo-randa de donació de sang, que es va fer al Casalde la Gent Gran de les deu a les dues del mig-dia.

En aquesta ocasió es varen recollir seixantabosses de sang, vuit de les quals eren de perso-nes que donaven sang per primera vegada, fet

que l’enBtat organitzadora valora molt posiB-vament.

A més, set persones més també varen acudira donar sang però, per diversos moBus, no vanpoder-ho fer.

L’Associació de Donants de Sang de l’Ametlladel Vallès vol agrair a totes les persones do-nants la seva generositat, i emplaça a tothom ala propera jornada de donació.

CosesdelCasalde laGentGran: concertsdeclàssicaAgrupació de la Gent Gran

El passat dia 16 de gener es va iniciar al’aula del Casal el nou cicle 2015 de con-certs audiovisuals de música clàssica,amb el que fa el 60 des que va començaraquesta acBvitat l’any 2009. Aquest anyel fil conductor sobre el que giraran lessessions és el de la història dels instru-ments, una història que va lligada a l’e-volució de la humanitat en una facultatexclusiva d’expressió arCsBca. A part deles pintures rupestres, objectes de cerà-mica i altres utensilis domèsBcs i de caça,s’han trobat fa pocsanys, a unes covesalemanyes del neo-líBc, unes flautesfetes per l’Homo Sa-piens fa 40.000 anysamb ossos d’au. Sónels instruments mu-sicals més anBcsque es coneixen.

Recordem que elso és una vibracióque en forma d’onaens arriba per unmitjà -sic: l’aire. Lesc a r a c t e r í s B q u e sque el diferenciensón el to (la fre-qüència o númerod’ones que hi cabenen un segon, la in-tensitat (l’amplitudo alçada de l’ona so-nora) i el Bmbre (lesfreqüències ressonants o harmòniquesque depenen de l’instrument ). Els instru-ments es poden agrupar en instrumentsde vent, de corda, de membrana i de per-cussió, segons quin sigui el procedimentemprat per produir la vibració sonora. Elsprincipis són sempre els mateixos aplicatsa un gran nombre de formes i dimen-sions. El propòsit de les properes sessionsés presentar la història i les caracterísB-ques dels instruments que conformenuna orquestra actual.

A la primera part del concert vam co-mentar la música que s’interpretava a Es-panya al voltant de l’any 1600, de la màde Jordi Savall, musicòleg reconegut in-ternacionalment com especialista enviola de gamba i música anBga, en unconcert que va oferir l’any passat a l’Au-ditori de Madrid evocant l’època de El

Greco en el 400 aniversari de la sevamort. A més de la viola de gamba, el con-cert ens va permetre veure i escoltar ins-truments del Renaixement, amb nomsque en aquells temps s’aplicaven, bajon,sacabuche, corneto, oud, santum... apredecessors dels actuals fagot, trombó,flauta, cítara...

Parlant concretament dels instrumentsde corda, cordòfons, que poden ser decorda pinçada (lira, arpa, llaüt, guitarra,cítara...) de corda fregada (violí, viola,violoncel, contrabaix...)o de corda percu-dida (clave, piano...), ens vam centrar en

l’arpa com a prota-gonista de la pri-mera sessió delcicle, instrumentque té una llargahistòria. És fàcil tro-bar gravats i frescosa les cultures mil·le-nàries de Mesopo-tàmia, Egipte, Grè-cia o Xina, on s’hipoden veure instru-ments precursorsde l’arpa actual.

Aquest és un ins-trument de cordapinçada compostper un marc trian-gular, tancat, resso-nant,i una sèrie va-riable de cordestensades entre lasecció inferior i lasuperior que poden

ser pinçades amb els dits, les ungles oamb un plectre. Cada corda està afinadaper vibrar en un to de l’escala musical dia-tònica de set notes, les octaves dels agutsen les cordes més curtes i dels greus enles més llargues.

L’arpa celta, de dimensions modestes,es va popularitzar pels bards i trobadorsa l’edat mitjana, sorBnt de tradicions dela Irlanda precrisBana i escocesa del segleVIII. L’arpa més anBga que es conserva ésdel segle X, de la reina Mary d’Escòcia iestà al Museu d’anBguitats d’Edimburg.Abans que la gaita li prengués el lloc,l’arpa era un signe d’idenBtat nacionaldels països gaèlics de tradició celta. Peraquest moBu va paBr una persecució po-líBca (es van destruir milers d’arpes) a lacruenta guerra que el regicida OliverCromwell el 1649 va dirigir contra els ca-

tòlics irlandesos rebel·lats contra elRegne Unit.

A principis del segle XVIII els arpistesvolien incorporar les tendències musicalsmés actuals a les que els compositors uB-litzaven l’escala cromàBca (afegint a l’es-cala diatònica els sosBnguts i bemolls,“les tecles negres”). Una solució va serafegir un doble cordat o bé controls per acada corda per escurçar-ne la longitud iobtenir els semitons. Cap el 1720 es vaincorporar un mecanisme de 7 pedals, unpedal per a cada to en totes les octaves,però el model perfeccionat d’aquest sis-tema, encara vigent avui dia, data de1810 i es deu a un fabricant de pianosalemany S. Erard. L’arpa va arribar tambéal Nou Món amb els espanyols, on ha Bn-gut un desenvolupament propi, sense pe-dals, però amb una notable sonoritat,

parBcularment al Paraguai, on és consi-derat instrument nacional incorporat a lacultura popular.

Actualment l’arpa celta (entre 21 i 27cordes ) es conBnua fabricant i el seu re-pertori gira al voltant de la música popu-lar, el mateix que l’arpa paraguaiana (unamica més gran, de 37 cordes). L’arpa depedals és la que s’ensenya als conserva-toris i està incorporada a l’orquestra clàs-sica amb 47 cordes i 6,5 octaves. Fabri-cada amb contraxapats de fustes nobles idiferents acabats, pesa quasi 40 kg. i témés de 1.800 peces.

El programa, enfocat a l’arpa, va in-cloure exemples de melodies celtes, pa-raguaianes, i clàssiques amb concerts deHaëndel i Mozart interpretats per jove-níssimes arpistes russes de 9 i 13 anysque van fer la delícia dels assistents.

Page 12: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

12 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Societat

Dificultats de l’aprenentatge i la teràpia assis;daamb cavalls, a la Fundació Teràpia a CavallLa Fundació Teràpia a Cavall ofereix serveis de logopèdia i psicopedagogia, incorporant el moviment del cavall com a estratègia de tractament

* La Fundació Teràpiaa Cavall té les sevesinstal·lacions al’Ametlla del Vallès.

Fundació Teràpia a Cavall

Els trastorns d’aprenentatgesón trastorns de base neurobio-lògica que afecten a un o mésdels processos psicològics bàsicsinvolucrats en la comprensió il’ús del llenguatge oral i escrit.Aquests trastorns poden mani-festar-se en una manca d’habili-tat per escoltar, parlar, llegir, es-criure, lletrejar o fer càlculsmatemàBcs. Cada alumne mos-trarà diferent grau i Bpus de for-taleses i debilitats que afavorirano dificultaran l’assoliment de lescompetències bàsiques. Per ex-emple, un alumne pot tenir mol-tes dificultats per llegir, peròestar molt capacitat per les ma-tèries cienCfiques. Els alumnesamb trastorns d’aprenentatgeamb la intervenció adequada,poden assolir l’èxit a l’escola.

El cavall i el seu entorn són ele-ments moBvadors. Aquí rau laimportància de la moBvació: en-ergitza i vigoritza els processosmentals, i ens fa proacBus i afa-voreix que prenguem decisionsadequades. Quan l’infant o l’a-dolescent està moBvat, s’asso-leixen més fàcilment els objec-Bus plantejats.

La hipoteràpia es desenvolupaa l’aire lliure i en un entorn na-tural, menys arBficial que la con-sulta logopèdica i psicopedagò-gica tradicional. Es crea un vincleafecBu en entre el pacient i el ca-vall i incrementant la comunica-ció no verbal, l’autoesBma, l’a-tenció i l’autoconcepte.

Tots aquests components mo-Bvacionals, afecBus i relacionalsdonaran senBt a l’aprenentatge,i ens mouran a aprendre desd’un enfocament profund.

Per a una correcta producció dela parla és necessari un suficientcontrol postural de cap i tronc, uncontrol respiratori, un bona força

i to muscular i un ritme adequat,així com un correcte nivell d’aten-ció. El moviment del cavall ofereixuna bona esBmulació vesBbular,cinestèsica, propiocepBva, tàcBl ivisual, totes elles condicions ne-cessàries per a una eficient pro-ducció de la parla.

La temperatura del cavall ésd’uns 38°C, caracterísBca queajuda a treballar la relaxació tantpsíquica com -sica. És una font

ballar el senBt de la responsabili-tat i a augmentar l’autonomia.

El cavall exerceix com a co-te-rapeuta, permetent diverBr-sealhora que s’aprèn.

L’equip terapèuBc de la Funda-ció Teràpia a Cavall, AdrianaFazio, logopeda-psicologa esco-lar juntament amb Ma TeresaLlòria, fisioterapeuta realitzenuna avaluació inicial juntamentamb la família i els professionalsque treballen amb el nen, amb lafinalitat de valorar les seves ca-pacitats i necessitats i elaborarun Pla de Treball personalitzat enel qual es plasmaran els objec-Bus a seguir. La rehabilitació pre-veu dos Bpus d’acBvitats: a terrai sobre el cavall. Es combinarandoncs acBvitats de neteja i curadel cavall, selecció i desa de l’e-quip necessari per a muntar,munta del cavall i acBvitats a lasala de teràpies. Aquestes s’ani-ran combinant en funció de laprogramació que el professionalfaci cada sessió.

Les sessions aniran adreçadesa infants dels 6 als 15 anys, mit-jançant materials acuradamentescollits, i oferint un gran ventalld’acBvitats esBmuladores i re-educadores per a intervenir i tre-ballar patologies del llenguatge,de la parla, de la comunicació, laveu, lectura, deglució, escrip-tura, arBculació, comunicació iles dificultats dels aprenentat-ges, associades o no a trastornscogniBus.

Per a més informació podeuposar-vos en contacte: [email protected].

M. Teresa Lloria i Llacer – Fi-sioterapeuta (col. 10966). Vete-rinaria.Adriana Fazio Riera – Logo-

peda (col. 1550). Psicòloga(col.10065).

d’informació inesgotable: esC-muls tàcBls, olfacBus, visuals, au-diBus, que, no només actuen anivell sensiBu, sinó que tambéajuden a desenvolupar la capaci-tat d’atenció, de concentració i lamemòria, a adquirir la dimensióde l’espai, a millorar la motricitatfina i grossa...

La neteja i cura del cavall aju-den a la interiorització l’esquemacorporal propi i del cavall, a tre-

www.fundacioterapiaacavall.org606 967 085

Page 13: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 13Societat

ANC

Després d’una llarga travessia pel desert de la desconfiança i el dubte, fi-nalment s’ha arribat a un acord sobre la celebració d’unes eleccions anBcipa-des el 27 de setembre d’aquest any, a les que els parBts favorables a la in-dependència hauran de donar un caràcter plebiscitari.

No hi ha dubte de que aquest parell de mesos de defensa de posicions par-Bdistes no han fet cap bé a la causa, perquè no deixava de ser trist percebreque pels parBts que defensen la independència, aquesta no semblava la pre-ocupació principal.

L’ANC és un moviment cívic que ha Bngut sempre especial cura de ser apar-Bdista i transversal. Des d’aquesta posició és normal que a molts de nosal-tres se’ns fes di-cil d’entendre que interessos parBdistes poguessin entorpiro endarrerir la consecució de l’objecBu principal.

Hem de pensar, des de la bona fe, que la majoria de tots els que formenpart d’un parBt políBc ho fan per la defensa d’unes idees o plantejamentssocials o econòmics, que consideren suficientment importants com per fer-los militar durant molts anys en un parBt políBc.

Aquestes dues posicions cal entendre-les com a lògiques des de cada puntde vista i, per tant, cal acceptar que hagin suposat un entrebanc en una ne-gociació com la que ha Bngut lloc a casa nostra.

També hem d’assumir i entendre un factor que influeix bastant negaBva-ment en la conducta dels catalans. Tots el ciutadans d’un estat tenen una in-clinació natural a la defensa d’aquest estat i dels seus governs que han esco-llit democràBcament. Com dèiem en el comentari del mes passat, Espanyamateix té sobre nosaltres un avantatge molt important, i és aquest senBtd’estat. Tot i que el tema de la independència del nostre país fa que es tro-bin en un moment críBc, tots els parBts políBcs estan superant les seves dife-rències per defensar la seva posició.

Ara bé, en el nostre cas no és així. Després de la derrota i les represàlies del1714 i de les conductes dels governs successius generalment contràries alsnostres interessos i senBments, els catalans sempre hem vist la figura de l’es-tat i els seus governs com quelcom negaBu i, poc o molt, sent-ne conscientso no, portem al nostre ADN un senBment de rebuig contra el poder d’aquestafigura. 300 anys tenen el seu pes.

Per tant, és cert que tenim un fort senBment de nació a causa de la cultura,la llengua, la manera d’ésser (ni millor ni pitjor que qualsevol altra) peròestem mancats de sen;t d’estat i això és una assignatura pendent quetenim. Probablement per això hem Bngut tanta dificultat per arribar a acordsràpids. Caldrà tenir-ho present en el futur. No dubteu que la classe políBcaespanyola sí ho té present i en treu profit.

Superada aquesta etapa, seria inúBl seguir discuBnt sobre la data de leseleccions o la composició de les llistes. Ja dèiem en aquest mateix espai elmes passat que el que era important de veritat des del nostre punt de vistaera l’acord sobre el full de ruta que caldria seguir fins arribar a la indepen-dència. I avui podem dir, amb gran saBsfacció, que en les compareixencesdels líders de CIU i ERC del dia 14 de gener s’ha confirmat que els contactesde l’ANC, Òmnium i els parBts políBcs (no solament amb CIU i ERC) durantaquest impàs s’han seguint produint i que es troben en un estat molt avan-çat i consensuat. Per nosaltres és un tema vital que hi hagi acord sobre elquè i el com. A aquestes alçades no cal dir que, pels parBdaris de l’unionisme,és un nou objecBu a criBcar i a intentar destruir.

En el seu llibre blanc el Consell Assessor per la Transició Nacional ja hadonat orientacions sobre les dues possibles vies per aconseguir-ho. Ara calescollir quina és la millor per l’actual conjuntura.

La societat civil tornem a tenir la pilota i ens caldrà jugar-la molt a fons per-què el resultat de les eleccions faci possible la proclamació de la indepen-dència.

Ens caldrà superar el desànim que hagin pogut causar aquestes dificultatsper obtenir l’acord —que com vam veure l’endemà mateix de fer-se públic jaera durament criBcat pels parBts unionistes— i posar-nos a treballar de va-lent per obtenir aquesta majoria necessària, com sempre amb el paraiguaben obert per entomar tot el que ens plourà des de les clavegueres de l’estatespanyol, que aquest sí que existeix. Com és sabut, ja hi ha qui ha dit que “launidad de España está por encima de la verdad”. És a dir, si cal menBr, difa-mar o intrigar, ho faran.

També ens cal esperar que tots els parBts políBcs, favorables o no a la in-dependència, vegin que la cosa va de veritat i, per tant, es posin a treballarper explicar el seu posicionament a favor o en contra de la independència ique considerin els ciutadans persones adultes amb criteri i ens donin raona-ments lògics en defensa de cada posició.Correspondrà després als ciutadans jutjar aquests arguments i saber dis-

;ngir entre arguments o polí;ques de la por i actuar en conseqüència. Aquítambé tenim feina a fer.

Si voleu col·laborar amb nosaltres ens podeu contactar a “[email protected]

El sen�t d’estat

Page 14: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

14 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Societat

Memòria del Dr. Joan Guarch i CorcellasEl passat 15 de gener ens deixava, a punt de fer 99 anys, el Dr. Joan Guarch i Corcellas, el qual exercí de metge a l’Ametlla del Vallès des del’any 1952 fins el moment de la seva jubilació, el 31 de juliol de 1983. Veí del poble des de l’any 1953, ha deixat un empremta profundadonada la seva condició de metge i la seva estreta vinculació amb moltes enBtats de la vila. A mode de record i d’homenatge, l’historiadorAlbert Benzekry i Arimon li dedica un interessant arBcle en què repassa la seva trajectòria vital i professional.

* Joan Guarch iCorcellas, a l’Home-natge a la Vellesa del’any 2008 / Fotogra-fia de Rafael Sánchez

Albert Benzekry i ArimonHistoriador

Vaig parlar amb el Dr. Joan Gu-arch Corcellas una sola vegada.No en sabia res, d’ell, abans d’a-quell 31 d’octubre de 2005. Tenia89 anys. “Si arribo al 24 de generen faré 90, que Déu n’hi do”. I haarribat als 98. Morí el passat 15de gener, a punt de fer els 99. Totun segle, una barbaritat de luci-desa. Vam estar parlant gairebétres hores al menjador de casaseva. L’havia de fer xerrar de tot:de la infantesa a Barcelona, delsestudis, la guerra, de l’Ametlla,de la vida de metge... Em contàmoltes coses, totes enregistradesi transcrites. Era rialler, o m’hosemblà. “Així tu ets Arimon? Jovaig conèixer molt el teu avi agut-zil”. I tenia bon humor, almenysaquella tarda. Molts records elstenia especialment vius, i s’es-plaià en tots.

“Vaig néixer a Barcelona, al barride Santa Caterina, al carrer Banysde Sant Pere”, perquè abans lagent solia néixer i morir a casaseva. La família tenia una boBgad’olis i sabons, però ell no s’hi vadedicar, “m’agradava més l’es-tudi”. Ho va fer en diferents esco-les: a la Montessori, rere la Cate-dral; al col·legi Condal, delsGermans de les Escoles CrisBanes;a l’Ibèric, on va fer part del batxille-rat, i a l’InsBtut Balmes, on l’acabà.

El desvetllament de la seva vo-cació el va ocasionar el metge dela família, el Dr. Cortès, que fre-qüentava tertúlia políBca amb elseu pare. “El meu metge em vaimpactar molt”.

El Dr. Guarch cursà els estudisde medicina a la Universitat deBarcelona durant els anys de la IIRepública. L’esBu del 36, quanesclatà la guerra, havia acabat elquart curs i s’examinà de pracB-cant. La mobilització militar eldugué, el 1937, a Madrid i Gua-dalajara. A Lleida va esperar des-Bnació: Verdú i Terol. Quanaquesta ciutat fou conqueridaper l’ofensiva i avenç dels nacio-nals, inicià un periple cap al nordper València, Naja, Vernet, Olot–on tenia família–, Prats deMolló i, finalment, Arles (el Va-

llespir, Arles-sur-Tech), on hi ha-via un dels molts camps de refu-giats espanyols. En aquest, on escalculen en 25.000 els refugiats,durant un mes hi va passar elsmoments més durs: “va nevar, isense tendes ni res, entre dosens tapàvem amb una mantacom podíem…”. A la fi, decidí es-capar-se’n creuant les tanquesde filferro i en 48 hores es plantàa la població empordanesa deTapis (Maçanet de Cabrenys), onva prendre consciència de lanova realitat del país. Les sevesdesventures, però, no es vanacabar aquí, ja que de nou a Bar-celona l’enviaren a fer el serveimilitar a Melilla –nou mesos–després d’haver fet uns cursosintensius el 1940 per acabar lacarrera.

El primer desC del jove Dr. Gu-arch va ser La Figuerosa (l’Ur-gell). S’hi va estar entre el 1943 iel 1947. Allà es va casar ambRosa Calvet i li va sorgir l’oportu-nitat de traslladar-se a Biguesgràcies a les gesBons del metgede Montornès, amic de la famí-lia: “vaig parlar amb el secretari,i em van donar tota classe de fa-cilitats, i a Bigues hi vaig estarfins l’any 1952.”

El trasllat a l’Ametlla de Vallèses va produir quan el Dr. Aubertva deixar la seva plaça per mar-xar a Torroella de Montgrí. Laplaça fou oferta al Dr. Guarch,que va mantenir la consulta a Bi-gues, ampliant visites per tota laVall del Tenes, “i aquí vaig co-mençar a úlBms del 52; i el 53, eldia de Sant SebasBà, vam veniramb la família.”

En aquest punt de la conversa,el Dr. Guarch evoca d’una Bra-llonga l’Ametlla de mitjan anys 50:l’alcalde Manent, el Casal de la Vi-sitació –té un record especial dela Maria Mitjans i la Pilar Salva-dor–, les processons, els ferrers,fusters, constructors, les gitanes,la festa major, la Germandat, laFesta de la Camioneta, els Amicsde l’Ametlla, el futbol, el teatre,l’Ametlla Films… “De farmàcia non’hi havia”, diu de cop. Recordaque la primera la van posar el1957 i que els va ajudar a establirun sistema de “cupos” de medica-

i donà lloc a les trobades dels di-jous, primer amb les excursionsmotoritzades i després amb elcafè i tertúlia a la casa del Pas-seig. I el Barça, és clar, una altragran passió. Recorda els vellscamps de la Foixarda i de lesCorts. Recita alineacions com sifossin receptes i els noms dels ju-gadors medicaments contra eltedi dominical.

El Dr. Guarch es va jubilar amb67 anys. El 31 de juliol de 1983 elpoble li va dedicar un home-natge: “jo no ho havia vist mai,això, que fessin un homenatgeper la jubilació del seu metge”.Aquell dia, als jardins de canMuntanyola, en Carles Badia vaprendre la paraula com a mante-nidor de l’acte –el discurs és gu-ardat a l’Arxiu Josep Badia– bo irecordant les primeres visites deldoctor: “De primer vàrem restarpotser un xic parats amb les vos-tres amples rialles i el vostre in-cesant taral·lejar quan visitàveual consultori o quan pujàveu lesescales de la casa d’un malalt.Després, però, aviat vàremaprendre que quan la cosa nomarxava bé, el taral·leig eraentre dents, i als familiars se’nsestrenyia el cor. (…) I tots te-míem el vostre ull clínic, perquèl’encertàveu massa sovint!”.

La parBcipació en l’homenatgeva ser nodrida i significaBva: laSocietat Coral lo Lliri, el C.F.Ametlla, el Moto Club Ametlla, laGermandat de Sant SebasBà, elPatronat Local dels Homenatgesa la Vellesa, el Grup de TeatreNyoca i la Delegació local de laCreu Roja. No cal afegir cap co-mentari.

“Ara fa dos anys (2003) em vandonar el nom d’un carrer… quèmés vols? Jo crec que em vaigguanyar l’esBmació de la gent, iper a mi això ha sigut tot. Hanestat 32 anys de ser el metge d’a-quí (…) esBc contenCssim de lafeina que he fet, ha sigut la mevavida.” És clar que sí, Dr. Guarch.Ja ens ho va dir en Carles Badia:“Coneixeu tots els colors dels co-brellits i el vernís de totes les ca-laixeres, des de can Carlons a canDraper, des del Serrat a can PauAdjutori”.

ments per tal que esBgués míni-mament proveïda.

Visitava en una casa del carrerde Torregassa, prop del Parc, finsque el 1959 es va fer construiruna casa al Passeig de l’Ametlla,“me la va fer l’arquitecte Sala,que feia unes cases molt maques.Li vaig dir el que volia: sala d’es-pera, sala de cures, despatx…”. Esllevava cada dia a les 7 i a les 8 co-mençava les visites. Després mar-xava cap a Bigues, Riells i SantaEulàlia, “i allà al migdia feia laconsulta. Aleshores venia la donaamb bicicleta, jo anava amb unamotoreta Guzzi, que van ser lesprimeres que hi va haver. I a latarda tornava i feia les visites adomicili.” La ruBna de les visitesnomés es trencava els mesosd’octubre de cada any, quan eldoctor i la seva senyora marxa-ven qui sap on, saBsfent la sevapassió viatgera: “he donat duesvegades la volta al món en quilo-metratge, 480.000 quilòmetreshe fet... Amèrica, conec tota Eu-ropa, Àsia, l’Afganistan, TerraSanta, Síria, Xina, Japó, l’Indonè-sia, Índia... Sudàfrica, Sudamè-rica, Brasil, ArgenBna, Uruguai,Paraguai, Machu Pichu, Mèxic,Canadà...”.

La relació amb els col·legues vaser una constant –entre d’altresl’odontòleg Oriol Muntanya o elDr. Josep Montal, de la Garriga–

Page 15: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 15Biblioteca

Biblioteca

Segueix-nosal Facebook!

AVÍS ALS USUARISFins a nou avís, els dissabtes la Biblioteca Municipal

Josep Badia i Moret romandrà tancada.

Disculpeu les molèsBes.

La Biblioteca des del teu ordinador: tràmits en línia:hDp://bibliotecavirtual.diba.cat/tramis-en-linia

Si tens un punt d’accés a la xarxa, pots fer les teves gesBons sense venir a la Biblioteca:- Sol·licitar el carnet de la Biblioteca.

- Consultar els préstecs i acBvar l'historial de préstecs.

- Renovar documents accedint a l'espai personal del catàleg Aladíamb el teu número de carnet i el PIN.

- Reservar documents a través del catàleg Aladí. La biblioteca t'avi-sarà quan retornin el document i podràs passar a recollir-lo.

- Ges;onar l'espai personal del catàleg Aladí.A "El meu compte" trobaràs les teves dades d'usuari de la biblio-teca i totes les operacions que hagis realitzat al catàleg. Hi accedi-ràs amb el número del carnet de la biblioteca i el teu PIN.

- Generar un PIN nou del carnet de la Biblioteca si no el recordes oel vols modificar.

- Actualitzar les teves dades personals (telèfon i correu electrònic)per tal d'estar informat d'allò que passa a la teva Biblioteca.

- Internet i +: pots reservar un ordinador per accedir a Internet i aeines d'ofimàBca, i també consultar en línia el resum de la teva acB-vitat.

- Proposar una compra i necessites un llibre o algun altre documentque no és a cap biblioteca perquè formi part del fons.

- Bús;a de suggeriments per enviar els teus comentaris a la Xarxade Biblioteques Municipals a través d’un formulari

- Pregunta a la Biblioteca: Servei de referència virtual que atén lesconsultes d'informació dels ciutadans (preguntes de caràcter gene-ral i de qualsevol temàBca

... tot amb un sol clic, per fer-t’ho d’allò més fàcil!

Page 16: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)
Page 17: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 17Carnaval 2015

Dissabte 14 de febrerA les 17h al pavelló poliesporBuBallada de gitanes.Amb colles convidades i les de l’Ametlla.A càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell.

Seguidament...Sopar de disfresses.Podeu portar-lo o comprar-lo al bar. Hi haurà taules i cadires.

A les 23h al pavelló poliesporBuBall de disfresses amb el grup de versions T-Suena?Premis en metàl·lic a les disfresses en diferents categories.

Diumenge 15 de febrerA les 12h al pavelló poliesporBuAnimació infan;l, amb Lluís Atcher.

A les 14h al pavelló poliesporBuEscudellada de Carnestoltes.Heu de portar plat, got i coberts i, sobretot: molta gana! Preu: 6€

A les 17h al pavelló poliesporBuSor;da de la Gran Cercavila.Amb disfresses, comparses i carrosses, que acabarà al pavelló ambball amb el Duet Esquitx.

Dilluns 16 de febrerA les 18h al pavelló poliesporBuCarnaval infan;l.Amb l'animació de Noè Rivas seguida de xocolatada i desfilada dedisfresses infanBls.

Dimarts 17 de febrerA les 18h al pavelló poliesporBuBallada de gitanes.Amb l'Escola Bressol l'Ametller i les colles de l'Ametlla. A càrrec dela Cobla Lluïsos de Taradell

I després...Cremada del CarnestoltesA càrrec dels Diablots.

Organitza: àrea de Festes / Direcció ArCsBca: Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l'Ametlla del Vallès.

Programació Carnaval 2015

Carnaval 2015

Fa poc celebràvem el Nadal i ara jaha arribat el Carnaval. Esperem quetots i totes esBgueu preparant lesvostres disfresses; a la nostra co-marca hi ha poques festes de Car-nestoltes com la nostra, on Bngueutantes oportunitats per disfressar-vos: el sopar-ball de dissabte, la cer-cavila de diumenge i el ball de dis-fresses infanBl de dilluns, i a més, lesDones i la Gent Gran ho faran durantaquella setmana.

Aquest any repeBm el SOPAR IBALL DE DISFRESSES. Després de laballada de Gitanes ja us podreu que-dar al pavelló a sopar, us el podeuportar o comprar-lo al bar, nosaltresus posem les taules i les cadires. Siteniu ganes de passar-ho bé podeuvenir disfressats sols, en parella o engrup; a l’inici del ball amb el grup T-Suena? es lliuraran els premis enmetàl·lic, a les millors disfresses endiferents categories.

Sabem que moltes comparses, amés de les disfresses i la carrossa,estan enllesBnt les seves coreogra-fies, ja que aquest any proposemuna cercavila amb coreografies enmoviment que donin més animació i

vistositat. A més, hi haurà tres puntson s’aturaran i faran la seva exhibi-ció: c. Francesc Macià ( alçada delparc), c. Torregassa (davant la Salad’Art Carles Sindreu) i c. AnBc Camíde Caldes a la cruïlla amb el Passeig.Esperem, però, que seguireu lescomparses en tot el seu recorregutper acompanyar i animar els disfres-sats.

I com que molts deveu tenir un fa-miliar, veí, amic o conegut que ballaGitanes, ja deveu saber que les cinccolles de l’Ametlla ja fa mesos que as-sagen perquè gaudiu amb el ball Cpicdel Vallès que al nostre poble ballemdes de finals del segle XIX i sense in-terrupció des del 1942. A més, ensacompanyaran les colles convidadesde Lliçà d’Amunt i Canovelles i la del’Escola Bressol l’Ametller.

En aquests temps freds d’hivern, nous perdeu els 4 dies intensos i plensd’actes de disbauxa, repasseu el pro-grama i en trobareu més d’un on par-Bcipar.

Us esperem!!!

Comissió de Carnaval iColles de Gitanes de l’Ametlla

Ja tenim el Carnaval aquí!

* Ball de Gitanes al pavelló polisporBu (2014).

* Comparsa de la cercavila de l’Ametlla del Vallès (2014).

Page 18: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Article nº29:Postals del Cu-Cut! (II)

Fragment de l’ar8cle publicat el febrer de2013 en el número 35 de la “Revista Cartòfila”del Cercle Cartòfil de Catalunya.

El ninot del Cu-cut va tenir tan bona accepta-ció entre el públic que ja de bon començamentva disposar de tota mena de copiadors [...].

El fet que el Patufet surB a les postals acom-panyant el Cu-cut no és només per una coinci-dència en els ideals catalanistes, sinó que la raóprincipal era que les dues publicacions compar-Ben el mateix editor, la mateixa impremta i lamateixa redacció des del 1905 [...].

És sabut que les sàBres políBcohumorísBques

del Cu-cut! anaven dirigides majoritàriament encontra dels políBcs centralistes però també con-tra els militars [...]. En un d’aquells acudits saC-rics (publicat el 23 de novembre de 1905) [...]s’hi ridiculitzava les constants derrotes dels mili-tars espanyols. Aquell acudit es va fer servird’excusa per combatre el catalanisme. Els mili-tars exhibiren la seva força [...] van assaltar idestrossar les redaccions del Cu-cut! i de La Veude Catalunya així com la impremta on s'impri-mien els dos setmanaris.

Jaume Tarrés

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que esposin en contacte amb l’ajuntament de l’Amet-lla del Vallès.

Pròxim arBcle: Targetes postals editades pelCentre Excursionista de Catalunya.

Persona de contacte: Crisant Tengo, coordina-dor del projecte.

www.postalsdecatalunya.catwww.cerclecartofilcatalunya.com

Des de L’Arxiu

Carnaval de l’any 1977

Coincidint amb la celebració del Carnaval durant aquest mes de febrer, l’Ar-xiu Municipal vol dedicar el seu document del mes al cartell elaborat perJaume Capella, el qual va servir per il·lustrar el programa de Carnaval de l’A-metlla del Vallès de l’any 1977.

La festa de Carnaval té molta tradició al nostre poble, ja que es celebra desde temps immemorials.

ArxiuMUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYA

AMETLLA DEL VALLÈS

Portada del Patufet de 7 degener de 1905. En Cu-cut

dóna la benvinguda al Patufetper compartir redacció a lamateixa casa del Cu-cut.

Postal Cu-cut dalt d’una cis-tella sostinguda per quatre glo-bus, carregat de joguines iregals de Reis per als infants.Editada el desembre de 1903.

Postal del Cu-cut autòmat del Turó Park deBarcelona, editada per L. Roisin abans de 1924.

*Cartell del programa de Carnaval de l’any 1977 / Arxiu Municipal de l’Ametlla del Vallès.

18 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015

Page 19: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Cultura

GranconcertdelCordeCambradeGranollersa laParròquiadeSantGenís

En el marc incomparable de l’es-glésia de Sant Genís, el passat diu-menge 18 de gener va tenir lloc elconcert Btulat “Música per l’espe-rit”, que va anar càrrec del Cor deCambra de Granollers i que va orga-nitzar l’àrea de Cultura de l’Ajunta-ment.

Davant d’una església plena a ves-sar el cor, dirigit pel director JosepVila, va cantar un nou i arriscat re-pertori de concert a capella, ambmúsica religiosa d’alguns dels com-positors més destacats del Reinaixe-ment com Victoria, Palestrina o Ta-

llis, alternats amb autors contempo-ranis com Casals o BriDen.

El Cor de Cambra de Granollers vanéixer l’any 1996 junt amb l’escolade Música creada aquell mateix anydins la Societat Coral Amics de laUnió de Granollers, enBtat dedicadades de 1877 a la promoció i difusióde la música coral.

Amb un repertori molt ampli quecomprèn obres de diversos gèneres,èpoques i esBls, és cor resident alTeatre Auditori de Granollers, i haenregistrat diversos discs, com Des-prés del Jazz, etc.

Jordi Sedó presenta el seu darrerllibre acompanyat de Gregorio Luri

El dijous 17 de gener el sociolingüísta, mestre i veí de l’Amet-lla del Vallès, Jordi Sedó, va presentar el seu darrer llibre Btu-lat Fer de Mestre (ed. Malhivern) acompanyat pel pedagog idoctor en filosofia, Gregorio Luri, i per l’alcalde de l’Ametlla,Andreu González, que va donar la benvinguda a la trentenad’assistents que es varen reunir a la Sala Polivalent.

Luri definir el llibre com “una reflexió honesta sobre les am-bicions i els límits de la nostra professió”, essent “un bon ex-emple de pràcBca pedagògica clínica”, que no és cap altra cosaque “la ponderació fet hàbit, la voluntat de fer serenament lescoses, reflexivament, sense creure’ns més llestos que ningú -tampoc més ximples-, aprenent dels nostres fracassos i èxits”.

El pedagog també va destacar el llenguatge del llibre: “és elllenguatge planer amb què sempre hem parlat els mestres”.

Al seu torn, l’autor va explicar que la idea d’aquest llibre “esva gestar ja fa molts anys, allà per l’any 2000”, que és unamena de “testament professional” i que ha volgut posar laseva experiència a l’abast de qui cregui que pot agafar-ne al-guna idea.

Va definir el llibre com a “fonamentalment críBc” i que havolgut defugir el corporaBvisme i la correcció políBca”, de ma-nera que s’hi diuen les coses “sense embuts i hi ha llenya per atothom”.

* El Cor de Cambra deGranollers va actuar al’església de SantGenís el diumenge 18de gener.

* Gregorio Luri, Andreu González i Jordi Sedó.

Núria Pompeia inaugura el cicle “Amb nomde dona”Amb moBu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, amb

la col·laboració de l’Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla, presenta el cicle d’actes Btulat “Ambnom de dona”, que té per objecBu visualitzar l’aportació de les dones al món de la cultura, tant en lavessant arCsBca com intel·lectual.

Aquest cicle constarà de cinc actes, el primer dels quals serà la inauguració de l’exposició “Sola da-vant la vinyeta”, al voltant de l’obra gràfica de Núria Pompeia (Barcelona 1931), que es podrà veuredel 20 febrer fins el 8 de març a la Sala d’Art Carles Sindreu.

El dia 4 de març a les 19.30h a la mateixa Sala d’Art Carles Sindreu Pepe Gálvez, sindicalista, gu-ionista i enamorat de la historieta,ens oferirà una xerrada al voltant de la figura de Núria Pompeia.

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 19Cultura

* Núria Pompeia / Fotografia de Pilar Aymerich

Ja has visitat el bloc deles Tertúlies Lieteràries?A què esperes?

http://tertuliesliterarieslametlladelvalles.blogspot.com

Page 20: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

20 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Cultura

Nou taller de costuramodernista per prepararla Fira de Sant Ponç i la“Bo;ga al carrer” d’enguany

En el marc de la Fira Modernista de Sant Ponç i de la Bo8ga al carrer d'en-guany, acBvitats previstes pel dia 9 maig, les àrees de Comerç, Turisme i Cul-tura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès organitzen un taller gratuït de cos-tura modernista, per tal que tothom que ho desitgi pugui aprendre aconfeccionar els seus propis vesBts seguint patrons de l'època, i pugui parBci-par de la Fira mudat per a l'ocasió i contribuir, així, en l'ambientació de l'esde-veniment.

Aquest taller es farà durant cinc dissabtes consecuBus, del 21 de febrer fins el28 de març, de les 10 a les 14h i de les 16 a les 20h al Casal de la Gent Gran.Les inscripcions es poden fer a: [email protected]

* Parada de l’Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla a la Fira de Sant Ponç de l’any passat.

“L’art de la comèdia”

El proper 27 de febrer “Anem al teatre” us proposa a anar al TNC a veure l’o-bra L’art de comèdia, d’Eduardo de Filippo i dirigida per Lluís Homar:

En una ciutat de províncies italiana, el nou prefecte es disposa a rebre les visitesdel seu primer dia de feina. Per distreure’s una estona, acceptarà escoltar el direc-tor d’una tropa ambulant que ha perdut el seu teatret a causa d’un incendi, i quepretén convidar-lo a assisBr al seu espectacle per tal que el nou dirigent, amb laseva presència, demostri a la ciutadania que aquell art encara té una gran impor-tància social. Després d’una apassionada controvèrsia en què políBc i humoristanomés faran paleses les seves desavinences, l’arBsta s’endurà per error la llista devisites que encara ha de rebre el prefecte, i sorBrà per la porta amenaçant de ferque la seva família teatral converteixi aquella sala d’audiències en una zona d’in-certeses sobre les diferents realitats que des d’aleshores visitaran l’espai públic.

Quan Eduardo De Filippo escriu aquesta extraordinària comèdia, s’està co-mençant a arBcular una nova cultura de masses que s’esforçarà per converBrles arts audiovisuals en un poderós instrument de distracció col·lecBva al ser-vei del Poder, en un passatemps capaç de sobreesBmular la ciutadania amb l’a-fany d’instal·lar-la en acBtuds acomodaCcies que siguin cada cop menys críB-ques amb els nous règims.

L’art de la comèdia és un dels més brillants homenatges que s’han fet mai al’art del teatre i planteja un debat que encara resulta perfectament vigentsobre la funció de les arts escèniques en la nostra societat.

Page 21: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 21Cultura

El sociòleg Salvador Cardúsomple la Sala Polivalent

El 29 de gener, davant d’un nombrós públic, el doctor Salvador Cardús va pro-nunciar la conferència On som? On anem? en el marc del cicle Idees i paraules,que coordina Jordi Sedó per encàrrec de l’Ajuntament.

Cardús va fer una clara exposició en el seu to didàcBc habitual, a través de la qualva explicar les circumstàncies del nostre passat recent que han dut el país a la si-tuació actual i va esbossar unes línies d’on seria desitjable que poguéssim arribar.

Va concloure que si un país com el nostre, que sempre ha estat tou pel que faa la reivindicació dels seus drets com a nació, ha pres aquest camí ha estat coma reacció per l’ofec i les constants provocacions de Madrid i va afirmar que siCatalunya arriba a ser sobirana, les relacions amb Espanya, sens dubte, millora-ran. Finalment, es va declarar obertament opBmista pel desenllaç del procés.

En acabat, com ve essent costum, es va obrir un debat amb el públic assistent.

* Salvador Cardús acompanyat per en Jordi Sedó.

Bonaacollidadel I Cicle deJoves Intèrprets aCanDraper

Amb moBu del vintè aniversari de l’Escola Municipal de Música de l’Ametlladel Vallès i en el marc dels Concerts de Proximitat que els darrers anys han or-ganitzat Can Draper i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, el passat divendres 30de gener va tenir lloc a la històrica masia el primer concerts dels quatre que in-tegren el Cicle de Joves Intèrprets.

Aquest concert va anar a càrrec de 2 i 2 Quartet, un grup de corda provinentde València integrat per joves de no més de 17 anys, que està considerat comuna de les més importants formacions de música de cambra, els quals varenfer les delícies d’un públic entusiasta, amb peces de Beethoven i Mozart i d’al-tres més contemporànies com “Mario Bros”.

El proper concert està previst pel dia 6 de març. En aquesta ocasió, anirà acàrrec del trio de flautes Ad Infinitum.

* Els 2 i 2 Quartet actuant a la sala noble de Can Draper.

Page 22: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

22 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Cultura

Si vols posar unanunci, truca al93 843 25 01

o bé escriu [email protected]

Ajuntament de l’Ametlla del VallèsHorari d’atenció al públic:

Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de les 8h a les 15hDijous, de les 8h a les 18h

Telèfon: 93 843 25 01 / Web: www.ametlla.cat

Page 23: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 23Cultura

Paraules dels tertulians

Primavera, es8u, etcétera (La Magrana, 2011) és la primera novel·la de l’e-nigmàBca escriptora Marta Rojals (La Palma d’Ebre, 1975). Com a Salinger(El guardián entre el centeno, 1978), Rojals evita aparèixer en públic, presen-tar els seus llibres, signar-los. Aquesta manca d’una imatge pública a l’ús haorientat tot l’interès cap la seva obra, sorprenent per la seva maduresa lite-rària. Segons l’autora, aquesta novel·la va sorBr a la llum després de la lec-tura de La força de la gravetat, d’en Francesc Serés. Aquest conjunt de dissetrelats li va obrir la porta a Rojals per poder explicar coses peBtes. Va enten-dre que la recuperació del món rural de la Ribera d’Ebre i d’una època, la in-fància i l’adolescència, era possible.

A Primavera, es8u, etcètera l’Èlia, una arquitecta de trenta-i-quatre anysque està vivint un moment de crisi personal (la seva parella l’ha deixada) iprofessional (el despatx on treballa es veu afectat per la di-cil situació de laconstrucció), torna al seu poble per Tots Sants per fer la visita de rigor a latomba de la seva mare i passar unes dies amb el seu pare i la seva Ba. Enmigd’un present caracteritzat per la desorientació i la decepció, l’Èlia va recupe-rant el seu passat. Aquest retorn té dos moments diferenciats: els primersdies de novembre i les vacances de Nadal. Tot i que el present corresponguia la tardor i a l’hivern, el Ctol de la novel·la sembla al·ludir a la infància i a l’a-dolescència que, amb una extraordinària capacitat d’evocació, van emer-gint, i són l’arrel d’unes relacions i uns afectes amb comptes pendents ques’han de saldar.

L’Èlia que havia emigrat a Barcelona plena d’il·lusions i fugint del món ruralara se sent cansada i amb el desencant propi de qui ha perdut el senBmentde perBnença, perquè ni és de la ciutat ni del poble. La gran ciutat que re-presentava el paradís anhelat, tot i que a la novel·la és absent, impulsa lanarradora cap el món rural, on arriba confosa i desenganyada. La vida de

poble, per la seva banda, no és presentada de manera idealitzada ni moltmenys. Al poble l’esquena i les mans es queixen quan es torna del tros, la vi-gilància i la xafarderia són policies de primer ordre, l’aire nou que arriba ambels forasters és vist com extravagància o com un món del que s’ha de fugir;però el poble, per l’Èlia, és la possibilitat de desintoxicació de la ciutat i, so-bretot, de reconstrucció personal.

La novel·la va combinant passat, present i futur. Com la magdalena de Pro-ust, l’aire i el paisatge de la Ribera de l’Ebre provoquen salts al passat moltsignificaBus perquè l’Èlia necessita explicar-se, capbussar-se en els seus orí-gens per saber qui és i tornar a reconduir la seva vida.

Altra de les singularitats de la novel·la és la llengua. Marta Rojals fa parlarels seus personatges amb el català col·loquial de la Ribera de l’Ebre. El reflexd’aquesta varietat dialectal i d’aquest registre es recull en la reproducció or-togràfica dels traços fonèBcs, en els trets morfosintàcBcs o lèxics, i en els girsi recursos de l’oralitat.

—Ui, doncs jo, ara que m’hi fixo, ja no sé ni qué dic ni com ho dic. Quan arribo al poble sí quetorno a enganxar l’accent, però necessito uns dies d’immersió completa, i quan es8c a punt de re-cuperar-me del tot ja hai de tornar. A Barcelona hai perdut molt. Quan vai arribar, la meitat de lescoses les havia de traduir, que si panís, que si moixó, i ara ja no em surten per falta de pràc8ca. I el“lo”... (i em sap molt greu, eh?), però per avorriment que se me’n foBn, a Barcelona ja el Bnc des-terrat.

El Bernat esbatana els ulls a un espant ficBci: És que Barcelona és un monstre, Pedrona: unmonstre devorador de patrimonis lingüísBcs." (p. 113)

Primavera, es8u, etcètera ens parla de vincles i de relacions humanes detot Bpus, de mort i de vida, del primer amor sempre present, del dolor desenBr-se abandonat, de senBments i emocions de tot Bpus, del pas deltemps, del record... I ho fa amb una combinació perfecta d’humor, un puntd’ironia i certa nostàlgia. Us convidem a tastar aquest pasCs!

Tastar el record

Page 24: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)
Page 25: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 25Esports

BB Triatló l’Ametlla

A resultes de l’èxit de les Duatlons deCarretera de l’Ametlla del Vallès cele-

brades els dos darrers anys, el properdissabte 28 de febrer l'Ajuntament del'Ametlla del Vallès i el BB Triatló l'Amet-lla del Vallès, amb la col·laboració de l'A-juntament de la Garriga, organitzen la IIDuatló de Carretera, una prova inclosaen el calendari de la Federació Catalanade Triatló que converteix l'Ametlla en undels pocs municipis a Catalunya queacull dues proves del seu circuit: la Du-atló de Muntanya, de la qual ja se n'hanfet 13 edicions, i aquesta Duatló de Car-retera. La prova començarà a les 15h,amb inici i arribada a la plaça de l'Ajun-tament, i consta d’un circuit integrat perun segment de córrer de 5 km., un ambbici de carretera de 24 km., i un darrerde córrer de 2,5 km., que és el mateixque el de l’any passat i que destaca per

la seguretat dels parBcipants i pelmàxim respecte a la circulació de vehi-cles per la zona. En aquest senBt, el re-corregut està pensat per a ser viscut elmés a prop possible, amb els segmentsde córrer pel poble i una part del seg-ment de bicicleta urbana que transcorreentre els municipis de l'Ametlla i de laGarriga. L'organització preveu que a par-Br de les 16h comencin a arribar els pri-mers parBcipants, i que a les 17h hagi fi-nalitzat la prova. També volem agrairper avançat a tots els veïns de l'Ametllala seva col·laboració i demanar-los dis-culpes per les molèsBes que pugui oca-sionar. Animem a tot el poble a que vin-gui a veure la cursa i a animar, ja quetambé hi parBciparan "Baligues" en re-presentació de l'Ametlla del Vallès.

Terceraedicióde laDuatlódecarreterade l’AmetlladelVallèsA resultes de l’èxit de les dues pri-meres edicions, el proper dissabte28 de febrer el BB Triatló l’Ametlladel Vallès i l’Ajuntament organit-zen per tercer any consecuBu laDuatló de Carretera de l’Ametlla,que consta de tres segments; unde 5 km. run, un altre de 25 km.amb bicicleta de carretera i un dar-rer de 2,5 km. run. La prova està in-closa en el calendari de la FederacióCatalana de Triatló.

Afectació a lamobilitat de vehicles

La Duatló de carretera afec-tarà una sèrie de carrers pelque fa a la mobilitat ambcotxe dels seus veïns, en l’ho-rari de 15h a 16.30h.

Podeu veure el circuït i va-lorar-ne l’afectació a la webmunicipal www.ametlla.cat:

Carrers tallats pel circuït enbicicleta:

La ctra. de la Garriga en eltram de Can Quico - la Garrigaestarà tallada. Per tant els car-rers Pinetons, Granollers , AnnaMªMogas i els Passatges delClub i Tassana no Bndran accésdes de la Ctra de La Garriga.

També estaran tallats elscarrers Ca l’Arenys, SantGenís i el Passeig de l’Amet-lla, des de Sant Genís fins laPlaça de l’Ajuntament.

El carrer AnBc camí de Cal-des ho estarà des de Torre-gassa fins Francesc Macià.

Carrers afectats al trànsit devehicles per la cursa a peu:

Mestre Capell, Torregassa,Alzina, Montseny, SebasBàBassa, Sant SebasBà, Figaró,Emma, la Coma, Josep Carre-ras, Pompeu Fabra, AnselmClavé, SebasBà Torras, Mes-tre Capell.

Accés al centre pels veïnsdels barris d’El Serrat, La Mi-randa, Roquetes i Santa Creu:

Tots els veïns d’aquests bar-ris que vulguin accedir al cen-tre i arribar a la Ctra de Bi-gues o a la C-17 o al revés, hohauran de fer per FrancescMacià i AnBc Camí de Caldes.

Coincidint aquesta provaamb la restricció de trànsitocasionat per les obres de lacarretera de Sant Feliu, espreveu que l’afectació siguimajor. Agraïm per endavantla vostra comprensió i bonadisposició.

Esports

Page 26: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

26 | Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 Esports

Lliurat el Pla d’Autoproteccióde la Duatló deMuntanyaÀrea d’Esports

Esports de la Diputació deBarcelona ha lliurat a diver-sos ajuntaments els plansd'autoprotecció de diferentsesdeveniments esporBus,en el marc del Catàleg deServeis de 2014.

En el cas del nostre muni-cipi ha estat el Pla d'Auto-protecció de la Duatló deMuntanya.

L'encàrrec ha consisBt enla redacció del pla d'auto-protecció de l’esdeveniment esporBu, que està inclòs dins de l'àmbit d'aplicació del Decret82/2010 de 29 de juny de la Generalitat, pel qual s'aprova el catàleg d'acBvitats i centres obli-gats a adoptar mesures d'autoprotecció.

Els PAU, que tenen com a objecBu preparar els mitjans humans i tècnics necessaris per ferfront a les emergències que puguin esdevenir-se durant el desenvolupament de les acBvitatsque se celebren a l'aire lliure, consten de quatre documents: un per a la idenBficació de l'acBvi-tat, un per a preveure els recursos i mitjans disponibles, un manual d'actuació (amb les mesu-res de resposta necessàries per poder actuar en cas d'emergència) i un d'implatació, manteni-ment i actualització.

Per aquest any 2015, també s’ha realitzat el Pla d’Autoprotecció de la Cursa de Muntanya Pu-iggraciós X-race, i s’ha sol·licitat novament a la Diputació la realització del PAU de la Duatló deCarretera, l’altra gran cursa que es realitza al nostre municipi.

Eduvólei comença l'any amb força

Les séniors somien amb la Divisió d'Honor

L'equip sénior femení d'Eduvólei està format per 11 jugado-res, 8 de les quals juguen a Eduvólei des del naixement de l'en-Btat, ara fa prop de 6 anys, quan tot just tenien entre 12 i 15anys. Aquestes noies actualment són els òrgans vitals del club:entrenadores, membres de comissions de treball, àrbitres. Elclub va néixer amb elles i elles han crescut amb Eduvólei i elfan créixer dia a dia.

A nivell compeBBu, assolir l'accés a les fases d'ascens no haestat fàcil. Les noies que entrena Maria Garí, van atravessardificultats durant tota la primera volta de la fase classificatò-ria, en paBr baixes importants. Va ser al segon parBt de la se-gona volta, coïncident amb la presentació del club davant totala seva afició i amb la graderia plena, que l'equip va batre allíder, Carles Vallbona de Granollers, i va iniciar una successióde 6 victòries seguides. 17 punts de 18 possibles que mante-nen viu el somni de l'ascens.

Eduvólei, amfitrió de la primera Trobada d'Inivòlei i delprimer Clínic del 2015

Per segon any consecuBu, la Federació Catalana de Voleibol(FCVb) ha concedit a Eduvólei l'honor d'organitzar el cicle detrobades d'Inivòlei a nivell català. L'Ametlla va ser la seu,aquest passat diumenge 25 de gener, de la primera trobadade l'any, amb una nova proposta de reglament orientat fer elvòlei molt diverBt per als més peBts. La trobada va comptaramb gairebé 400 parBcipants, comptant els infants (6-12 anys)i els familiars adults dels jugadors.

Aprofitant l'assistència de nombrosos clubs de Catalunya iels seus respecBus entrenadors a la trobada, la FCVb va por-tar a L'Ametlla el Clínic formaBu a càrrec d'Oscar Novillo, undels entrenadors més prolífics del voleibol espanyol de la dar-rera dècada. Novillo, que ara dirigeix el projecte esporBu de laFCVb, va comparBr la seva proposta per a edats de formació.Sobretot, va dedicar la seva ponència a remarcar que cal tre-ballar la formació integral del jugador (sistema de valors) iorientar el treball a la millora (objecBu) i no pas als resultats(conseqüència); fet que honora Eduvólei, ja que és el fona-ment de l'enBtat.

* Moment de la sorBda de la XIII Duatló de Muntanya de l’Ametlla.

* L'equip està format per Paula Paredes, Laura Tuypens, Helena Allende, Laura Molina,Miriam Quesada, Mar Saló, Anna Batalla, Sara Alemany, Andrea Navarro i Maria Argemí.

* Trobada de Minivólei.

Page 27: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

* La cursa de l’anypassat, la Puiggra-ciós XTREME, vacomptar amb unadestacada parBci-pació.

Torna la cursa de muntanya Puiggraciós XRACE de la mà de 480RUN

Per segon any consecuBu l’enBtat ametlla-tana 480RUN organitza, amb el suport de l’àread’Esports de l’Ajuntament, la cursa de munta-nya Puiggraciós XRACE el 8 de febrer.

Aquesta cursa consta de dos circuits:1) Circuit curt: 16km. de distància i un desni-

vell posiBu acumulat de 750 m. L’alçada mà-xima és de 680 m. i consta de 3 avituallaments:un primer líquid al km. 5, i els dos restants desòlid i líquid als km. 10 i 16 (arribada).

2) Circuit llarg: 32 km. i un desnivell posiBu

acumulat de 1.600 m. L’alçada màxima és de846m. i consta de 6 avituallaments: tres denomés líquid als km. 5, 15 i 25 i tres de sòlid i lí-quid als km. 10, 20 i 32 (arribada).

Els partcipants podran gaudir d’aquests doscircuits entorn el santuari de Puiggraciós i elsCingles de BerC.

La prova començarà a les 9 del maC davantdel pavelló poliesporBu.

+ informació: www.480RUN.com

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 27Esports

Page 28: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Els divendres a la nitsegueixen essent joves

Dins de la programació de les Nits Joves s'han dut a termediferents acBvitats, una d'elles un taller de percussió amb elcos, a càrrec d'un professor de l'Escola Municipal del Músicadel municipi.

EsBgueu atents al Facebook del PICA i de les Nits Joves perassebentar-vos de les acBvitats.

Recordeu que les Nits Joves es fan al Casal de Can Munta-nyola, que es programen acBvitats desBnades als més jovesde quarts de nou del vespre fins a quarts de dotze de la nit, ique per assisBr-hi cal l'autorització dels pares i/o tutors.

El proper 6demarç arribala Fira Guia’t

45febrer2015

Àrea de Joventut

Apunta’t a l’agenda els dies 5, 6 i 7 de març i vinea Roca Umbert (Nau Dents de serra) a conèixer elsestudis post obligatòris que s’ofereixen a la nostracomarca.

Durant 3 dies els visitants de la Fira, podran parB-cipar a conferències, tallers i taules rodones, a mésde visitar el recinte i els estants.

Els visitants també podran fer consultes puntualsi parlar amb orientadors professionals que tracta-ran d’ajudar als alumnes, famílies i adults a dibui-xar el circuit formaBu i/o professional més adequatper a cada jove.

Trobaràs tota la programació de la Fira Guia’t enaquest enllaç: hDp://ves.cat/mbgn

* Taller de percussió a les Nist Joves de l’Ametlla.

Page 29: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

* Una de les xerrades del PICA.

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 29

Un mes de gener pled’ac;vitats al PICA

Properament: Emergent Fes;val #2

PICA

El nou any al PICA ha començat amb màgia, a càrrec del jove Mag Ferran, ambreceptes innovadores de pasBssos de galeta i crema de cacau, amb jocs detaula, amb tardes de xerrades interessants...

I al febrer, recorda: SKIADA JOVE'15! (inscripcions al PICA fins l'11 de febrer).

Àrea de Joventut

El mes d’abril tornarem a tenir l’Emergent Fes8val, el fesBval alternaBu de mú-sica i art contemporani. L’any passat el fesBval va ser tot un èxit, amb 200 perso-nes aplegades al casal de Can Muntanyola per assisBr a un concert de grups lo-cals i de la comarca, i per veure obres d’arBstes contemporanis del Vallès.

Amb un format similar, apostant per talent local i talent comarcal, l’Emer-gent tornarà amb una segona edició que pretén ser la de la consolidació d’a-questa acBvitat organitzada per joves ametllatans i l’àrea de Joventut del mu-nicipi.

La MAV comença a escalfar motors

La Mav torna, en la sevaquarta edició, ampliant el ven-tall d'especialitats arCsBques.Ara la MAV serguirà sent vi-

sual i podran presentar-se ví-deos, fotos, pintures, dibui-xos, escultures, etc...EsBgueu atents perquè pro-

perament s'obrirà la convoca-tòria per presentar obres

Page 30: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

Page 31: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fesBus) 12,38 h. (fesBus) 12,43 h. (fesBus) 13,22 h. (fesBus) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fesBus) 15, 19 h.(també fesBus) 15,57 h. (també fesBus) 16,31 h.(també fesBus) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fesBus) 16,42 h.(també fesBus) 16,46 h.(també fesBus) 17,22 h. (també fesBus) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lecBus) 10,15 h.(només lecBus) 10,20 h.(només lecBus) 11,09 h.(només lecBus) 8,27 h. (només lecBus) 9,18 h. (només lecBus) 9,45 h. (només lecBus) 10,05 h.(només lecBus)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tb dissabtes i fesBus) 21 h. (tb dissabtes i fesBus) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club EsporBu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerC 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 900 15 44 44Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00InsBtut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Recollida de gossos (A.R.B.R.A.) 93 843 02 53Repsol Butano 665 90 57 27Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarCnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 31

Page 32: Diari de l'Ametlla 124 (febrer 2015)

Diari de l’Ametlla, febrer de 2015 | 32La Rebotiga

Rebotiga

Interessant tema el que tractarem amb l'Encarna Berrueta, psicòloga i directora d'In-tegral Psic. El que ofereix aquest centre té un abast molt ampli: psicologia infanBl, ju-venil, d’adults i tercera edat, disfuncions sexuals i teràpia de parella, coaching,diagnòsBc i tractament dels trastorn de l'aprenentatge, logopèdia, psicopedagogia ireforç escolar. L'Encarna fa 11 anys que exerceix la professió, una professió que demana dedicaciói estar envoltada, com és el cas, d'un grup totalment professional. Cal tenir presentaquest centre de psicologia avançada pel benestar i la salut. www.integralpsic.es

Pat Millet

Entenem bé què és la psico-logia o el fet d'haver de recór-rer a un psicòleg?

ParBnt de la base que al psi-còleg hi hauríem d’anar tots,he de dir que la psicologia estàcanviant molt. Hi ha moltagent que pensa que la psicolo-gia es centra en la part social ihumanista, i això no és veritat.La psicologia és una ciència. Elque passa és que molta gents'ha quedat en Freud. Actual-ment s’estan descobrint mol-tes peBtes coses que hi ha dinsdel nostre cervell, que són im-portants i que ajuden als psicò-legs a actuar i a aconseguir quela gent pugui tenir més benes-tar. Hi ha uns estudis que s'a-nomenen longitudinals, queestudien tot el procés d'un nendes de peBt fins als 18 anys,veient com evoluciona i què ésel que l'afecta i condiciona.

Així doncs, és una ciènciaque està evolucionant. A par-;r de quina edat és recoma-nable anar al psicòleg?

Jo Bnc nens a parBr de 4anys, ja que estan en fase dedesenvolupament emocional ies poden treballar moltescoses.

Hem de tenir en compte quela part emocional és molt imolt important en la nostravida. Nosaltres, quan naixem,no veiem res, som audiBus,per tant un nen des de queneix sap perfectament pel tode veu si la persona que li parlaestà contenta, trista, disgus-tada... Fins als 8 mesos el nadóno veu bé del tot.Un nen capta molt les emo-

cions, i aquest fet el podem de-tectar. Però el tacte i el gust?

També. S'han fet invesBga-cions en nens tot just acabatsde néixer, i es veu que disBn-geixen dos sabors: el dolç i l'a-marg.

Sempre hem pensat que l'a-dolescència és una etapa di(cil.

Sí, i cal recorda-ho i ajudar-los. En un començament elscosta venir. És tot un procéshormonal.

Sí, tens raó quan afirmes quehi ha gent que es vol conèixera si mateixa, i d'altra que no,però es pot evolucionar moltuBlitzant aquests nous mèto-des. Pensa que treballem ambtotes les edats. Tenim gent de80 anys.Admirable. Cal no perdre

l'esperit i acceptar de l’edat iles malal;es.

Les malalBes degeneraBves iels dols per persones esBma-des són molt durs. Ja he ditque el tema emocional és im-portanCssim. Hi ha emocionsposiBves i negaBves.

Sovint som nosaltres mateixosels que ens posem obstacles.

La gent no és feliç, per aixòdic que tots hauríem d’anar alpsicòleg. La felicitat és unaemoció posiBva. Aquests Bpusd’emocions van de més amenys, però no es pot pensarque tota la vida seràs feliç,pensar-ho ja és un error deconcepte. Has de tenir estratè-gies per Brar endavant quanvan maldades.Hi ha persones més posi;-

ves que d’altres, o potser mésbatalladores, op;mistes demena...

L'ésser humà té tendència aser negaBu, perquè hi ha unainclinació a mirar la part negrade les coses. Però això, si hotreballes o ho poleixes, té so-lució. Insisteixo en que hi haun nou concepte de psicologia.

El tema més di(cil de trac-tar?

És el de la teràpia de parella,perquè quan ve a demanarajuda ja està tot trencat. Éscom un darrer auxili. Hauriende venir en el primer conflicte:escridar-se o barallar-se és unafalta de respecte, i encara quedesprés vagin juntets i agafatsde la mà, el fet queda a dins. Éscom una corBna de fum. És mi-

llor estar sol que falsamentunit a algú.

Bona frase. Quan neix el teucentre?

Ha estat un projecte ambmolt rodatge, però amb l'ac-tual filosofia es posa en marxades de juliol del 2014.

Ha estat ideat per mi perquèpenso, com els meus compa-nys, que hi ha un altre Bpus depsicologia diferent de la ques’està fent ara mateix, com elvital trainning, que es basa enajudar a aconseguir l'objecBupropi. Tinc molts col·labora-dors, professionals especialis-tes. Som uns apassionats de lapsicologia. Fem tallers, xerra-des, cursets... I estem prepa-rant més coses.

* Encarna Berrueta, en el seu centre / Rafael Sánchez.

Galeries comercials del Passeig, núm. 30, 1º planta / 667 426 603

Integral PSICCentre de psicologia avançada