32
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 103 març 2013 Es posa en marxa l’EcoFira de l’Ametlla >> Pg. 7 / El PICA, acreditat com a Centre Oficial Orientador >> Pg. 4 / Nou funcionament de la recollida de verds >> Pg. 8 / Entrevista a Lydhia Pérez, responsable del PICA >> Pg. 12 / Especial fotogràfic de Carnaval >> PÀGINES CENTRALS / L’Ametlla recupera la Calçotada Popular >> Pg. 13 / Trenta arstes exposen per la independència >> Pg. 19 / La Biblitoeca organitza els “Contes en Família >> Pg. 21 / Balanç posiu de la I Duatló de Carretera >> Pg. 23 / L’Ametlla, present al Plenari Tècnic de Joventut >> Pg. 25 / ANY X WWW.AMETLLA.CAT El Ple aprova un pressupost de 9.061.200 € per al 2013 Diari de l’Ametlla

Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Diri de l'Ametlla número 103, corresponent a març de 2013.

Citation preview

Page 1: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 103març2013

Es posa en marxa l’EcoFira de l’Ametlla >> Pg. 7 / El PICA, acreditat com a Centre Oficial Orientador >> Pg. 4 /

Nou funcionament de la recollida de verds >> Pg. 8 / Entrevista a Lydhia Pérez, responsable del PICA >> Pg. 12 /

Especial fotogràfic de Carnaval >> PÀGINES CENTRALS / L’Ametlla recupera la Calçotada Popular >> Pg. 13 /

Trenta ar<stes exposen per la independència >> Pg. 19 / La Biblitoeca organitza els “Contes en Família >> Pg. 21 /

Balanç posi<u de la I Duatló de Carretera >> Pg. 23 / L’Ametlla, present al Plenari Tècnic de Joventut >> Pg. 25 /

ANY X WWW.AMETLLA.CAT

El Ple aprova un pressupostde 9.061.200 € per al 2013

Diari de l’Ametlla

Page 2: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

2 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

Agenda - Març’13Consulta la darrera hora a www.ametlla.cat

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seucon@ngut.

Divendres 1A les 18 h. a la sala infan@l de la Biblioteca.Hora del conte. Lletraferit, a càrrec de SandraRossi.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

A les 18,30 h. a la Sala PolivalentLiteratura i cinema: Te doy mis ojos. Acte inclòs enel Dia Internacional de la Dona.Org. àrea de Cultura

A les 20,30 h. al Casal de la Gent GranSopar/ball preprimavera amb música en viu.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dissabte 2De les 9 a les 14 h. a l’espai annex de la Sala Carles SindreuEcofira de l’AmetllaOrg. àrea de Comerç

A les 11 h. a l’escola Els CinglesJornada de portes obertesOrg.Escola Els Cingles

Dilluns 4A les 19 h. a la sala annexa de la BibliotecaConverses en francèsOrg. àrea de Cultura.

Dimarts 5A les 18 h. a l’aula TIC de la BibliotecaCurs d’informà<ca: construcció de pàgines web.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

Dimecres 6A les 17,30 h. a la Sala Polivalent1ª sessió de l'AULA FAMÍLIA. Per a famílies amb in-fants de 6 a 12 anys. Servei de canguratge gratuït,prèvia inscripció a l'Ajuntament. Places limitades.Org. àrea d’Educació

Dijous 7A les 18 h. a l’aula TIC de la BibliotecaCurs d’informà<ca: construcció de pàgines web.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

A les 20 h. a la Sala Polivalent de la BibliotecaPresentació del llibre "¿Quién duerme a milado?", de Begoña Serra, a càrrec de la pròpia au-tora i de Miquel Salcedo, membre d’AHIGE i pro-fessor de secundària. Acte inclòs en el DiaInternacional de la Dona.Org. àrea de Cultura

Divendres 8A les 16 h. al Casal de la Gent GranSor<da cultural al Museu de la Música i Concert al’Auditori de BarcelonaOrg. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18 h. a la sala infan@l de la BibliotecaHora del conte. A càrrec de Bruno von Vent.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

Dissabte 9A les 11 h. a la sala infan@l de la BibliotecaCistell de contes per a infants de 0 a 3 anys.Maleta dels bebès, a càrrec de Gisela Llimona.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Diumenge 10A les 13,30 h. a la plaça de l’Ajuntament.Calçotada Popular. Venda de @quets an@cipada(12 €) a BTM Factory (Centre Cial. Sant Jordi),www.ametlla.cat o a l'Ajuntament.El mateix dia 15 €. Menú: Calçots, bo@farra ambmongetes, fruita i beguda.Org. Club Voleibol l’Ametlla. Col·labora: Ajuntament de l’Ametlla.

Dilluns 11A les 19 h. a la sala annexa de la BibliotecaConverses en anglès.Org.àrea de Cultura

Dimecres 13A les 17 h. al local de l’Agrupació Cultural de Dones de l’AmetllaTertúlia: "La convivència".Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla

A les 17,30 h. a la Sala Polivalent2ª sessió de l'AULA FAMÍLIA. Per a famílies amb in-fants de 6 a 12 anys. Servei de canguratge gratuït,prèvia inscripció a l'Ajuntament. Places limitades.Org. àrea d’Educació

Dijous 14A les 8 h. al Casal de la Gent GranExcursió tot el dia a Lleida i vivista al Museu del’aigua.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18,30 h. a la Sala PolivalentTertúlia literària: Historia de una maestra, de Jose-fina Aldecoa. Acte inclòs en el Dia Internacional dela Dona.Org. àrea de Cultura.

Divendres 15A les 18 h. al Casal de la Gent GranSarsuela. Sessió audiovisual amb grans veus de lalírica.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18 h. a la sala infan@l de la BibliotecaHora del conte. Rei Pipin, a càrrec de JordinaBiosca.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

A les 18,30 h. a la Sala PolivalentTertúlia literària: Historia de una maestra, de Jose-fina Aldecoa. Acte inclòs en el Dia Internacional dela Dona.Org. àrea de Cultura.

A les 20 h. a la Sala d’Art Carles SindreuExposició de pintura de Roberto Stefano.Org. Associació d’Ar@stes de l’Ametlla i àrea de Cultura.

Dissabte 16A les 17,45 h. a Sala MunicipalTrobada d’orquestres. Hi par@ciparan alumnes deviolí i violoncel de l’Escola de Música de l’Ametlla,Barcelona i Manresa.Org. Escola Municipal de Música.

Dilluns 18A les 19 h. a la sala annexa de la BibliotecaConverses en francèsOrg. àrea de Cultura.

Dimarts 19A les 18 h. a l’aula TIC de la BibliotecaCurs d’informà<ca: construcció de pàgines web.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Dimecres 20A les 19 h. a la Sala PolivalentConferència. Una xerrada molt animal: artròpodesi rèp;ls, a càrrec de Diego Parreño (10 anys).Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

Dijous 21A les 18 h. a l’aula TIC de la BibliotecaCurs d’informà<ca: construcció de pàgines web.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

A les 18 h. al Casal de la Gent GranConcert barroc amb Haëndel i Bach.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Divendres 22De les 10,30 h. a les 13 h. a la plaça de l’Ajuntament.Bus del ConsumidorOrg. àrea de Consum i Diputació de Barcelona

A les 18 h. a la sala infan@l de la BibliotecaHora del conte. Contes en família.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

A les 18 h. al Casal de la Gent GranBingo col·lec<u amb premisOrg. Agrupació de la Gent Gran.

Diumenge 31A les 17,30 h. als jardins de Can MuntanyolaBallada de sardanes amb la Cobla Genisenca.Org. Agrupació Cultural Sardanista de l’Ametlla i àrea de Cultura.

Page 3: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Ajuntamental dia...

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 3Ajuntament al dia...

El pressupost de l’Ajuntamentpel 2013 és de 9.061.200 €

Presentem el pressupost del’exercici 2013 anivellat perun import de 9.061.200€ que,respecte el de l’any 2012,s’ha vist reduït en un 12,36%,és a dir, 1.273.920€.

Aquest equip de govern haseguit la mateixa línia res-pecte l’any 2012 i la mateixaestructura de 17 àrees, i con-@nuarà treballant amb sen@tcomú i austeritat, ja que és lanostra manera de fer, doncses@mem l’Ametlla i volemvetllar pel nostre poble.

A con@nuació desglossem elmés destacat del pressupost2013:

DespesesEl Capítol I de despeses de

personal ha disminuït118.910€ respecte l’any2012. La plan@lla de treballa-dors de l'Ajuntament es fixaen noranta-dues places i sen’amor@tza una, la d’engi-nyer tècnic. Les retribucionsdel personal al servei d’a-quest Ajuntament no experi-menten cap increment retri-bu@u respecte a l’any 2012.

El Capítol II de despeses debéns corrents, és a dir, totesaquelles despeses necessàriesper al manteniment dels ser-veis municipals, s’ha incremen-tat 263.111€. Aquest augments’ha produït perquè l’empresaconcessionària deixa de donarel servei. La neteja es licita ambmoltes millores que augmen-ten les seves prestacions i, pertant, el preu de la licitació. Elmateix succeeix amb la reco-

llida de les escombraries, deguta que la pujada del preu del seutractament cada vegada ésmés car, i també el notableaugment dels tractaments deplagues i control del mosquit@gre. Comparant l’estat dedespeses ordinàries amb el seutotal, el seu increment és d’un1,30% respecte a l’any 2012.

El Capítol IV de despeses detransferències corrents expe-rimenta una reducció d'un12% respecte l’any 2012, i esmanté el compromís d'ajudesi subvencions a les en@tats.

IngressosEl Capítol I d’ingressos cor-

rents ha augmentat en unconjunt un 1,46% respecte al’any 2012. Pel que fa a l’Im-post de Béns Immobles (IBI),el seu @pus de gravamen haestat del 0,53%, el mateixtant per cent que l’any 2012.

El pressupost d’ingressos ésrealista iprudent,atèsqueels in-gressos disminueixen cada any.

InversionsPel que fa al capítol d’ inver-

sions, aquestes han disminuïtrespecte l’any 2012. El seu im-port total per aquest any 2013és de 521.100€. En aquestsen@t, les inversions que l’e-quip govern ha projectat són:les voreres del centre delpoble, la reforma de Can Mun-tanyola, la rotonda del carrerSoleia, el carril bici del camí deCan Draper i les noves senya-litzacions ver@cals.

A part de les inversions pro-gramades, n'hi ha d’altresque estan contemplades i ques'abordaran depenent de lasubvenció de què disposem.Així mateix, entre les ques’han demanat al Pla Únicd'Obres i Serveis de la Gene-

ralitat de Catalunya (PUOSC),hi ha el manteniment de laSala i l'arranjament de pistade tennis de Pinar i Portús.

DeuteNo tenim un Ajuntament

endeutat, i també cal a dirque s’ha cancel·lat la pòlissade tresoreria que teníem pera la llar d’infants, ja que s’hacobrat el deute de la Genera-litat. Cal recordar, alhora,que tenim unes despeses fi-xes com són la piscina Illa Ac-@va i la Llar d’Infants Munici-pal l'Ametller. Pel que fa alCentre d'Interpretació delTerritori de l'Ametlla (CITA),de moment resta tancat.

Objec<usEls objec@us del pressupost

són estratègics, amb el com-pliment dels serveis priorita-ris, amb rigor, austeritat i

equitat en la ges@ó. Es tractad'un pressupost viable econò-micament i ajustat a l’actualmarc norma@u; Orientat lespersones, al mantenimentdels serveis bàsics i socials, adonar subvencions a les en@-tats espor@ves i culturals delnostre poble i a es@mular laseva ac@vitat econòmica perajudar a crear llocs de treballi per intentar formar als nousemprenedors. Alhora, preténestar al costat del comerç ipromoure l’ac@vitat al poble.

També vetlla pel manteni-ment del municipi, per conser-var-lo en òp@mes condicions iper mantenir els seus carrers,barris, etc. en les millors condi-cions possibles, a través delmanteniment de clavegue-rams, espais urbans i naturals.

També hi ha la voluntatd'estar al costat i ajudar elnostre jovent.

Alhora, es pretén mantenirels equipaments i el bon fun-cionament dels serveis muni-cipals a través de la despesacorrent, i en la mesura de lespossibilitats reduir-la, per ex-emple, amb accions com l’efi-ciència energè@ca del canvi delàmpades al nostre poble, fetque permetrà un estalvi consi-derable pel 2013.

Hem volgut mantenir l’equi-libri econòmic i la solvènciade l’Ajuntament.

Andreu Gonzálezalcalde de l’Ametlla del Vallès

Teresa Badaregidora d’hisenda

>>> Podeu veure el pressupost desglossat a la pàgina següent >>>

Page 4: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

4 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

REGIDORIES OPERACIONSCORRENTS

OPERACIONSCAPTIAL TOTAL

Administració, RRHH i par@cipació 3.926.520 € 3.926.520 €

Cultura i Biblioteca 87.018 € 87.018 €

Benestar Social 82.100 € 82.100 €

Ensenyament 415.500 € 415.500 €

Sanitat Pública i Consum 43.000 € 43.000 €

Promoció Econòmica 36.000 € 36.000 €

Esports 437.839 € 437.839 €

Medi Ambient 1.251.050 € 1.251.050 €

Joventut 31.000 € 2.000 € 31.000 €

Territori i Obres i Serveis 1.305.061 € 1.305.061 €

Planejament Urbanís@c 10.000 € 462.000 € 10.000 €

Hisenda 185.000 € 379.422 € 564.422 €

Seguretat Ciutadana 108.090 € 34.100 € 142.190 €

Festes 80.000 € 80.000 €

Gent Gran i Barris 26.000 € 18.000 € 44.000 €

Comerç i Turisme 20.500 € 2.000 € 22.500 €Noves Tecnologies,

Innovació i Comunicació 116.000 € 3.000 € 119.000 €

TOTAL 8.160.678 € 900.522 € 9.061.200 €

INGRESSOS 2013

Capítol I Impostos directes 5.415.000 €

Capítol II Impostos indirectes 100.000 €

Capítol III Taxes i altres ingressos 1.220.700 €

Capítol IV Transferències corrents 1.634.700 €

Capítol V Ingressos patrimonials 169.700 €

Capítol VI Aliniació d’inversions reals 0 €

Capítol VII Transferències de capital 0 €

Capítol VIII Ac@us financers 0 €

Capítol IX Passius financers 521.100 €

TOTAL 9.061.200 €

DESPESES 2013

Capítol I Despeses de personal 3.638.450 €

Capítol II Despeses béns corrents i serveis 4.067.361 €

Capítol III Despeses financeres 90.000 €

Capítol IV Tranferències 364.867 €

Capítol V

Capítol VI Inversions reals 521.100 €

Capítol VII Transferències de capital 0 €

Capítol VIII Ac@us financers 0 €

Capítol IX Passius financers 379.422 €

TOTAL 9.061.200 €

El pressupost Municipal 2013Distribució del pressupost per regidories

Ingressos Despeses

Page 5: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 5Ajuntament al dia...

El Ple aprova inicialment el pressupost de 2013El dilluns 25 de febrer el l'A-

juntament de l'Ametlla del Va-llès va celebrar un Ple extraordi-nari en el qual es va aprovarinicialment el Pressupost Muni-cipal per aquest 2013, l'actualit-zació de les tarifes del serveid'auto-taxi i la sol·licitud de sub-venció del PUOSC, en la que vaser la darrera sessió en què par-@cipava en Joan Guarch (PA),que renunciava al càrrec de re-gidor després de deu anys.

La sessió, que va durar pocmenys d'una hora, va ser una deles més tenses i concorregudesdels darrers temps, doncs la SalaPolivalent de la Biblioteca JosepBadia i Moret es va omplir degent amb pancartes i xiulets, quevaren interrompre força vegadesel desenvolupament de l'acte.

Aprovació inicialdel Pressupost Municipal

La regidora d'hisenda, TeresaBada, va ser l'encarregada d'ex-plicar les caracterís@ques delPressupost Municipal pel 2013que se sotme@a a votació, queva definir com a "realista i pru-dent, atès que els ingressos sóninferiors cada any". Ascendeix a9.061.200 €, un 12,36% menysque l'any passat".

Bada va desgranar els dife-rents capítols començant per lesdespeses. Afirmà que el Capítol Ide despeses "ha disminuït en118.910 €", que "la plan@lla esfixa en noranta-dues places i s'a-mor@tza una plaça d'enginyertècnic" i que les "retribucions depersonal al servei d'aquest Ajun-tament no experimenta cap in-crement retribu@u".

Del Capítol II, de despeses debéns corrents, va dir que "s'haincrementat en 263.111 €" per-què "s'han fet i revisat licita-cions", i del Capítol IV, de despe-ses de transferències corrents,afirmà que "l'equip de governcon@nua amb el compromísadoptat anteriorment amb l'em-presa Illa Ac<va per amor@tzarla inversió de la piscina coberta".

Passant als capítols d'ingres-sos, la regidora afirmà que els in-gressos corrents "han augmen-tat en conjunt un 1,46 %respecte el 2012" i destacà que"s'ha man@ngut el mateix grava-men de l'IBI que l'any passat".

Pel que fa a les inversions,Bada digué que l'import ha dis-minuit fins a 521.000 €, i va de-tallar les inversions projectades:"les voreres del centre del poble,la reforma de Can Muntanyola,canviar els llums encegadors delcamp de futbol, la rotonda delcarrer Soleia, el carril bici del

Camí de Can Draper i noves se-nyalitzacions ver@cals". Tambéva indicar que hi ha altres inver-sions pendents de fer, depenentde la subvenció que rebin.

La regidora va tancar la sevaexplicació afirmant que "notenim un Ajuntament endeutat"i que els objec@us del pressu-post són "estratègics", amb lavoluntat de donar cobertura alsserveis prioritaris amb "rigor,austeritat i equitat".

Feta l'exposició, va arribar eltorn de l'oposició. El primer a par-lar fou en Joan Guarch (PA), queva iniciar la seva intervenció des-tacant que la reducció del 12,3%del pressupost "recau en el capí-tol d'inversions", alhora que afir-mava que "malgrat no s'ha reduïtel coeficient de l'IBI, ha augmen-tat la seva recaptació".

Guarch va agrair que l'equip degovern "hagi facilitat la informa-ció amb més temps" i va elogiar la

inicia@va de convidar a par@cipara la població en l'elaboració delspressupostos a través de la pàginaweb de l'Ajuntament, però va de-manar una aposta encara mésforta per la par@cipació ciutadana,que "pren més valor en el contextactual", alhora que lamentava "elpoc debat que s'ha fet en l'elabo-ració del pressupost".

El regidor del PA també es vamostrar crí@c amb el fet que "lesretribucions del personal de l'A-juntament disminueixen mentreque els sous dels alts càrrecs esmantenen igual", i va recriminara l'alcalde la "poca solidaritat"envers els treballadors de l'Ajun-tament "injustament tractats",afirmant que els càrrecs electes"haurien pogut tenir la delica-desa i solidaritat de rebaixar-seel sou aquest 3,83%".

Va acabar la seva exposiciódient que "el pressupost no ésdesmesurat", lamentant la pocapar@cipació de l'oposició en laseva elaboració, i es va mostrar

disconforme amb la disminucióde la par@da de seguretat infor-mà@ca.

Seguidament va prendre la pa-raula en Juan Esteban (PP), queva dir que els pressuposts "re-presenten una con@nuïtat delsde l'any passat excepte en elspassius financers" i que donaransuport a projectes de caràcterpuntual si "són raonables".

Curiosament, Esteban va afir-mar que "trobem a faltar unapar@da des@nada a l'Associacióde Municipis per la Independèn-cia (AMI)" i que això és una irre-gularitat, i va reblar que, mentrel'Ametlla formi part de l'AMI, "noaprovarem un pressupost així".

El regidor del PP també va de-manar que s'aclareixi el cost dela piscina coberta del ComplexEspor@u Municipal d'Illa Ac<va iva lamentar "la manca de dota-ció per a la piscina exterior deCan Camp".

Va acabar dient que "reconei-xem la transparència de l’Ajun-tament, de la qual s’està benefi-ciant el poble, però hi hadeterminades línies degut a lesquals considerem que no hemde donar suport".

L'alcalde Andreu González vareplicar-lo afirmant que els nú-meros que havia exposat sobrela piscina coberta d'Illa Ac<va noeren correctes, i que "al poble noens podem permetre el luxe detenir dues piscines públiques".

El següent a intervenir va ser elregidor Francesc Sulé (SI), pre-guntant sobre la incidència de lainicia@va de par@cipació ciuta-dana feta a través del web de l'A-juntament (se li va respondreque havia registrat poca par@ci-pació) i demanant on s'haviendes@nat els diners restats de laregidoria d'Esports (se li va res-pondre que a la par@da de man-teniment d'infraestructures).

El regidor va ar@cular el seudiscurs en tres punts:

1.- Sobre les inversions reals vadir que enguany "ja hi ha més lò-gica" i va cri@car el pressupost del'any passat en aquest apartat.

2.- Sobre el deute de l'Ajunta-ment, fixat oficialment en un23,59%, va demanar que es di-guin les coses "com són, d'unavegada", en referència a la hipo-teca demanada per l'empresaconcessionària del Complex Es-por@u Municipal d'Illa Ac<va,que haurà "d'assumir l'Ajunta-ment si aquesta no ho pot fer" ique aproparia el deute del Con-sitori al 75%, "una situació crí-@ca". Es va mostrar contrari aaquesta concessió i va demanara l'equip de govern que "siguimolt responsable i curós".

3.- Les retribucions als alts càr-recs de l'Ajuntament va ser eldarrer tema al que va fer refe-rència, recordant que SI consi-dera "un abús les retribucionsals càrrecs electes del Consis-

tori" i instant a l'equip de governa que es rebaixi les assignacionsper tal de "garan@r el 23% de lesinversions reals que proposemen aquest Ple".

Sulé també va afirmar que "dela mateixa manera que cri@queml'abús de sous dels polí@cs,també cri@quem l'abús de sousd'alguns funcionaris i tècnics".

La darrera a parlar fou la regi-dora Maria Àngels Cabello (PSC),que va definir els pressupostoscom a "con@nuistes" amb els quees "garanteixen els serveis bà-sics", alhora que recriminava al'alcalde que no complís amb el"compromís que va adquirir res-pecte les pagues extraordinàriesde Nadal" dels càrrecs electes.

Cabello va demanar fer unasessió per tractar el tema del'endeutament de l'Ajuntamenti va dir que no "compar@a lavisió catastrofista del regidorFrancesc Sulé respecte el Com-plex Espor@u Municipal Illa Ac-<va", malgrat creia que "s'ha de

fer un estudi més acurat i deforma periòdica" dels usuaris dela instal·lació.

Respecte el capítol d'inver-sions, va proposar la seva revisiói va posar en dubte la necessitatdel carril bici projectat al camí deCan Draper. Va coincidir amb elregidor Guarch pel que fa a la ne-cessitat d'obrir processos par@-cipa@us i va demanar saber si "jas'han cobrat les subvencionspendents del PUOSC", a la qualcosa l'alcalde li va respondre que"hauria d'assis@r a les comissionsinforma@ves per assabentar-sed'aquesta informació".

Enmig d'un ambient crispat iamb crits de part del públic, Ca-bello va recriminar a l'equip degovern que hi hagi "incrementsd'hores extres a una part perso-nal reflec@t en el passat pressu-post i en el que s'ha d'aprovar" iva preguntar pels mo@us de l'a-mor@tzació de la plaça d'engi-nyer tècnic i si s'havia "negociatamb la treballadora".

L'alcalde va dir-li que, "molt alnostre pesar" havien d'amor@t-zar la plaça, ja que "donada lafeina que hi ha, no necessitemdos enginyers ", i va recordar-lia la regidora Cabello que el PSChavia estat el primer a demanaruna "reestructuració de l'àreade Territori i Urbanisme" a moltsplens, a la qual cosa el regidorEnric Castellví (CiU) va afegirque s'havia fet arribar a l'oposi-ció un "informe complet i ex-haus@u" on s'explicava el perquè de l'amor@tzació de la plaçaen qües@ó, i es mostrava sor-près que fos l'única regidora queqües@onés la decisió, ja que"tots els demés tenen claríssimel per què es pren, i no és per ca-prici, sinó per necessitat".

A par@r d'aquest moment elple va ser interromput sistemà-@cament per part del públic,amb crits, xiulets, pancartes ibanderes de CCOO.

Malgrat els impediments, elPressupost pel 2013 es va apro-var inicialment amb els vots afavor de CiU (7), i en contra delPSC (3), SI (1), PP (1) i PA (1).

Resta de puntsLa resta de punts de l'ordre del

dia varen ser aprovats sense capdebat :

- Actualització de les tarifes deservei d'auto-taxi per l'any 2013,aprovat per unanimitat.

- Aprovació de la sol·licitud desubvenció del PUOSC, aprovatamb els vots a favor de CiU (7),PSC (3), PP (1) i PA (1) i en con-tra de SI (1), adduint el tema dela carretera de Sant Feliu.

*Regidors integrants del Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès

Page 6: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

6 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Districte ametllatà

Comunicat oficial de l’Ajuntament de l’AmetllaDavant la noAcia apareguda al següents mitjans de comunicació: El 9 Nou,

Nació Granollers (format web), La Vanguardia (format web) i també en unabus@ada al poble de l'Ametlla del Vallès, en què CCOO denuncia l’acomiada-ment de l’enginyera municipal producte d’una persecució sindical, l’actualequip de govern de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès surt al pas per expli-car, no la seva versió, sinó la veritat sobre aquest cas, i informar adequada-ment al ciutadà, que és a qui se li han de donar les explicacions i posar en co-neixement totes les dades sobre aquesta qües@ó.

El cost actual de l’equip de govern, segons la noAcia, és de 368.921,59 €. Éscert. I l’augment del cost d’aquest equip de govern és superior a la legislaturaanterior. També és cert. Però el que no s’explica a la noAcia és que el globalreal del cost polí@c és substancialment inferior a l’anterior legislatura. I, comtot, els números, si no s’expliquen, es poden interpretar de forma errònia i dis-torsionar la percepció de la realitat.

És per això que tot seguit explicarem punt per punt el que no s’exposa a lanoAcia, amb tots els números reals, sense donar lloc a possibles males inter-pretacions.

En els números que s’exposen a con@nuació surten reflec@ts els costos brutsanuals dels exercicis 2010, 2011 i 2012 (aquest úl@m pendent del tancamentdefini@u) dels càrrecs electes. Però també del personal eventual, dels serveisexterns contractats, dels càrrecs de confiança i el total de la plan@lla municipal.

Exercici 2010

Costa Brut Anual Plan@lla Municipal 3.209.783,39 €Cost Brut Anual Càrrecs Electes 299.293,39 €Cost Brut Anual Personal Eventual + Càrrecs de confiança 175.651,37 €Cost Brut Anual Personal Extern 45.168,00 €

Exercici 2011

Costa Brut Anual Plan@lla Municipal 3.241.451,46 €Cost Brut Anual Càrrecs Electes 330.881,43 €Cost Brut Anual Personal Eventual 52.629,75 €Cost Brut Anual Personal Extern 37.772,00 €

Exercici 2012

Costa Brut Anual Plan@lla Municipal 2.846.441,95 €Cost Brut Anual Càrrecs Electes 368.921,59 €Cost Brut Anual Personal Eventual 0,00 €Cost Brut Anual Personal Extern 3.465,84 €

En el següent gràfic que acompanya el text s’aprecia clarament la disminuciódel cost dels polí@cs amb els corresponents càrrecs de confiança, i en majormesura el decreixement d’aquests càrrecs de confiança i contractes de serveisexteriors.

També exposem la dedicació i el número de regidors de l’equip que gover-nava dels darrers exercicis fins l’actual. El % surt del total de dedicació de cadaregidor pel número de regidors de l’equip de govern que formava part:

Exercici 2009 (8 regidors) > 62,63%Exercici 2010 (8 regidors) > 58,50%Exercici 2011 (7 regidors) > 65,71%Exercici 2012 (7 regidors) > 80,00%

Totes aquestes dades han estat extretes dels llibres d’intervenció de l’Ajun-tament de l’Ametlla del Vallès dels exercicis 2010, 2011 i 2012.

No volem entrar en compara@va amb altres poblacions de la comarca perquècada població té les seves estructures i necessitats. Que si bé moltes són com-par@des, la majoria són par@culars de cada poble.

No es tracta de cap persecució sindical, ja que es va no@ficar verbalment a lapersona a la qual se li amor@tzava la plaça el dia 7 de gener del 2013, per tal deno esperar a la comunicació oficial, i va ser a posteriori d’aquesta data quan vaser nomenada representant dins de la secció sindical de CCOO. Per tant, aquestAjuntament no vulnera en cap cas els drets sindicals dels treballadors. Quedapalès en els pressupostos d’aquest 2013 que no hi ha cap altre mo@u que l’e-conòmic en aquest desafortunat acomiadament.

Volem recordar que l’equip de govern estem a disposició per aclarir qualse-vol dubte que pugui haver quedat després d’aquest comunicat.

L’equip de govern de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès

Page 7: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 7Ajuntament al dia...

El Cafè Club de Feina iniciales seves sessions cada dilluns

Aquest passat mes de febrer hancomençat les trobades setmanalsdel Cafè Club de Feina de l’Ametlladel Vallès, una inicia@va endegadaper l’àrea de Promoció Econòmicade l’Ajuntament.

Així les coses, el dilluns 11 de fe-brer es va fer una sessió en què esvan treballar “les nostres creences”,a través d’una ac@vitat anomenada“passar per l’aro”, arribant a les se-güents conclusions:

- S’ha de tenir una ac@tud posi@vaper fer front a situacions noves o di-+cils.

- És molt important treballar enequip.

- Res és impossible si s’intenta icreiem en nosaltres mateixos.

- No s’ha de desis@r, encara quefracassem.

A la següent sessió, el dilluns 19,es va treballar l’autoconeixement iels par@cipants varen prendre cons-ciència de quines són les seves vir-tuts i els seus defectes.

A par@r del treball en grup es vapoder tractar la imatge que es pro-jecta i com treballar i millorar les

pròpies mancances i explotar lesqualitats.

Finament, la darrera sessió del mesde febrer, els dilluns 25, va comptaramb la presència del coach interna-cional i veí de l’Ametlla, Fady Bujana.

Bujana, que ja va par@cipar a l’e-dició de l’any passat, va conduir eltaller @tulat “Treu el fre. Ac@tudsposi@ves per a trobar feina”, unasessió amena i interessant.

Fady Bujana és autor d'un dels lli-bres d'autoajuda més venuts delsdarrers temps, @tulat "Licencia paravivir", i està a punt de publicar-neun altre del qual ben aviat ens enfarem ressò.

Recordem que el “Cafè Club defeina” es reuneix cada dilluns a laSala Polivalent, a par@r de les deudel maA, i que es pot veure unresum de les sessions al web de l’A-juntament www.ametlla.cat.

Alhora, pots seguir-lo a través dela seva pàgina Facebook (www.face-book.com/cafeclubdefeina) o a tra-vés del TwiBer: @CafeClubdeFeina.

El PICA, reconegut oficialment perorientar sobre el procés d’acreditacióde les competències professionals

Des d’aquest mes de febrer el PICAés un centre reconegut oficialmentper a orientar sobre el procés d’acre-ditació de les competències profes-sionals.

L’exercici professional ha de veniravalat per un reconeixement de lescompetències, adquirides mitjançantl’experiència laboral o un procés d’a-

prenentatge formalitzat a par@r d’un pla d’estudis. Per això,serà necessari acreditar la qualificació adquirida per qualsevolvia, però especialment a través de l’acreditació de l’aprenen-tatge més significa@u que representa l’experiència professio-nal.

El procediment de reconeixement de les competències pro-fessionals (PRCP) és el mecanisme que ho permet. A travésd’aquest procés, l’aspirant pot veure reconeguda la seva ex-periència amb la cer@ficació d’unitats de competència con@n-gudes en Atols de formació professional o en cer@ficats de pro-fessionalitat. Aquest reconeixement no implica l’expedició delAtol o cer@ficat en qües@ó, sinó que caldrà revisar si l’aspirantposseeix els requisits acadèmics exigibles i/o superats tots elsmòduls forma@us.

Si esteu interessats en el procés d’acreditació de les compe-tències professionals i voleu informar-vos sobre les convoca-tòries, el procediment de l’acreditació i/o que l’ajudem a om-plir el portafoli, podeu contactar amb el Punt d’informacióJuvenil PICA (93 845 72 01, de dilluns a divendres de 15.30 a20 h., o bé a [email protected])

Un grup d’alumnes de l’IES EugeniXammar creen la revista “El Lloro”

Hola, som sis estudiantsi un professor de segond’ESO que estem fent elcrèdit de revista, i us vol-dríem informar de quetenim un bloc (revistaell-loro.blogspot.com) i queens agradaria que grans ipe@ts de l’Ametlla el mi-ressin de tant en tant.

El bloc el @ndrem actualitzat i hi penjarem ar@cles sobre es-ports, tendències, música, actualitat i ins@tut, i hi haurà algunsenllaços. També muntarem concursos i entreteniments.

Esperem les vostres visites!!!Atentament!!Leia Fernández, Anna Cregut, Carlota Campanillas, Pere Ma-

rieges, Gerard de la Piedra i Jaume Sedó

*Fady Bujana va con-duir el taller “Treu elfre. Ac@tuds posi@vesper a trobar feina.

L’àrea de Comerç endega l’EcoFira de l’Ametlla del Vallès

A par@r del dia 2 de març, l'àrea de Comerç del'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès organitzarà,el primer dissabte de cada mes, l'EcoFira de l'A-metlla, un mercat de productes artesans i eco-lògics que s'ubicarà a l'espai annex de la Salad'Art Carles Sindreu entre les 9 h. i les 14 h.

Dissabtes d'EcoFira:- 2 de març.

- 6 d'abril.- 11 de maig.- 8 de juny.- 6 de juliol.- 7 de setembre.- 5 d'octubre.- 9 de novembre.- 14 de desembre (III Fira de Nadal)

Page 8: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

8 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

Districteametllatà

Nou funcionament de la recollida de verds

El municipi de l’Ametlla delVallès, recull els verds munici-pals generats per par@cularsper mitjà d’un sistema de con-tenidors a la via pública, queté nombrosos punts forts (ac-cessibilitat, comoditat, grancapacitat, etc.) però, també,en té de febles.

A dia d’avui, aquests úl@msgeneren un cost econòmicper al municipi di+cilment su-portable a mig i, fins i tot, acurt termini, ja que, entred'altres, el gran nombre d’im-propis dels contenidors deverds implica un incrementde cost de ges@ó que, en al-guns casos, pot arribar a serdeu vegades superior que sise'n fa un ús correcte.

És per aquest mo@u que l'A-juntament de l’Ametlla volcanviar el sistema de recollidade verds per un sistema queredueixi el nombre d’impro-pis de la fracció verda, incre-men@ el control del residusgenerats per mitjà de saquespersonalitzades, generi unservei més còmode per a l’u-suari i perme@ reduir el costde la ges@ó de la fraccióverda.

Els usuaris que desitgin usarel servei hauran de sol·licitarla saca trucant a l’ajuntamentper tal de fer-ne la reserva.Caldrà que indiquin el seu DNIi la referència cadastral queapareix a la taxa de residus.La primera saca serà gratuïtai es repar@rà porta a porta,

A les línies que seguei-xen s’explica el funciona-ment del nou sistema derecollida de verds ambsaques, un model quepretén fer més just elpagament de la taxa deresidus.

juntament amb informació decom funcionarà el servei.

La recollida de les saquesserà a demanada i caldrà re-alitzar una trucada telefònicaal Consorci abans del diven-dres de la setmana anterior ala recollida. En funció de la ca-pacitat del camió, se li dirà al'usuari quin dia ha de treureles saques al carrer, sensepoder estar a la via públicamés de vint-i-quatre hores.

ProcedimentEls usuaris disposaran d’un

servei d’una saca per set-mana i habitatge. Qualsevolvolum que sobrepassi aques-ta mida no serà recollit, aixícom tampoc saques amb im-propis (runes, rebuig, plàs@cs,etc.) ni restes de palmeraafectades pel morrut.

En cas de trobar-se aquestesrestes, es procedirà a obrir elcorresponent expedient san-cionador al @tular de la saca.

En cas de volums superiors alsindicats, podran anar a la deixa-lleria o emmagatzemar els resi-dus a l’interior de la parcel·la itreure’ls escalonadament.

Per tal de facilitar la seva re-collia, els usuaris no podrandeixar les saques en llocs de lavia pública que siguin impossi-bles de recollir. Caldrà ubicar-les apartades de cables elèc-trics o de fanals amb lafinalitat de permetre a la gruaoperar amb normalitat.

La recollida serà els dilluns,i, si no s’acaba el programa,es con@nuarà el dimarts. Encas que existeixi molta de-manda de recollida per unasetmana, en el moment defer la trucada al Consorci s’in-dicarà a l’usuari que queda enllista d’espera per la setmanasegüent, ja que el servei estàcomplert.

IncidènciesLa pèrdua o el trencament de

la saca implicarà lacompra per part de l’u-suari de noves unitats.Les saques que no es@-guin iden@ficades ambel logo@p de l’Ajunta-ment i la referència d’u-suari no es recolliran.

La recollida de verdses desplegarà progres-sivament durant 15 diesdes de la comunicacióde la seva entrada enfuncionament i afectaràtots els habitatges situ-ats en sòl urbà del mu-nicipi de l’Ametlla. A leszones on actualment nohi ha servei de recollidade residus o són en sòl

no urbanitzable, aquest serveino es prestarà.

En zones, en que els vehicles

de recollida no hi puguin acce-dir, s’estudiarà individual-ment la solució de la recollida.

Un model de recollida justUn dels altres mo@us per als

que l’ajuntament ha deciditoptar pel model de recollida deverds amb saques és per poderfer més just, en un futur, el pa-gament de la taxa de residus. Elfet de poder fer un seguimentde l’ús que realitzarà cada usuaride les saques permetrà establirun sistema de pagament per ge-neració. En aquest sen@t, lespersones que no @nguin jardí od’altres que ges@onin els verdsa par@r de jardiners professio-nals, i, per tant, no facin serviraquest servei, no hauran decontribuir tant directament a fi-nançar el cost d’aquest.

Prolongació del clavegueramgeneral del passatge Ribes

A causa de l'embossament d’un an@ccanal de rec que es trobava en servei, enel qual hi havia connectades aigües grises,s’ha executat per urgència la prolongaciódel clavegueram general que discorre pelpassatge Ribes.

El tub de polie@lè corrugat implantat téun diàmetre de 400 mm. i una longitudd'uns 20 m.

*Recollida de saques

* Tub de polie-@lè instal·lat alpassatge Ribes

Pe<ció de saquesdel 4 al 22 de març

Producció de saquesdel 25 de març al 8 d’abril

Repar<ment de saquesdel 15 al 26 d’abril

Inici del servei29 d’abril

- Trucar a l’Ajuntament (938430320)- DNI del <tular- Referència cadastral de la taxa de residus

- Confecció de les saques i impressió imatge corpora<va

- Repar<ment porta a porta de les saques icampanya d’educació ambiental personalitzada

- Recollida de saques i re<rada progressivadels contenidors

Vull netejar el jardí

Truco al Consorci perprogramar la recollida

de la saca902.13.31.13

(Abans de divendres)

El servei deixa lasaca buida al punt

de recollida

Deixo la saca al carrer,en lloc accessible 20 h.abans de la recollida.

Dilluns o dimarts.

Page 9: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Diari de l’Ametlla, març de 2012 | 9Ajuntament al dia...

Els barris opinen...El Serrat

El sábado 2 de febrero tuvimos una reunión (aso-ciación-equipo de gobierno) para tratar temas pen-dientes, que bien bien no sabíamos cual iba a ser suevolución.

* Arreglos en las calles del Serrat.Después de varias explicaciones la conclusión fue:

a úl;mos de febrero o mediados de marzo empeza-rán las obras de reparaciones. Se des;narán unos230.000 €, con lo que se podrá reparar unos 900metros cuadrados aprox.

Cuando tengamos datos concretos sobre el tra-zado que seguirán, os iremos informando a travésde los CONECTADOS.

* Cambio de lámparas en las farolas del Serrat.Se ha hecho un esfuerzo importante y lo valora-

mos muy posi;vamente. Para que el cambio delámparas fuera efec;vo y así conseguir su obje;vo(ahorrar energía) se han cambiado las carcasas deprác;camente todas las farolas logrando un ;pode luz homogéneo en nuestro barrio y en todo elpueblo.

* Recolectores de piñas.En este tema Veïns del Serrat agradece el esfuer-

zo, pero creemos que es insuficiente.Diversas trabas hacen que no se pueda actuar

como deseamos todos los vecinos; cada año nos to-cará estar atentos e insis;r.

* Seguridad en el barrioSegún sigue la evolución en otras poblaciones no

tan lejanas mostramos nuestra preocupación y sonconscientes. Todos tenemos que estar atentos yante cualquier robo en una propiedad hay que co-municarlo para que tenga la máxima repercusión ypoder actuar.

* Cambio de iluminación por fases.Sinceramente, sen;mos una gran decepción cu-

ando nos dijeron que no iba a ser posible.Recordar que esto era un gran proyecto en varias

fases y a varios años; consis<a en cambiar todas lasfarolas por nuevas y modernas, ensanchar una delas aceras a 1,5 metros, renovar el tendido eléctricoy la canalización de agua. Un proyecto que dejaríaal Serrat con una imagen renovada y actual (comopor ejemplo Las Roquetas) que en el 2012 tenía unaasignación para la primera fase de 195.000 euros.Hay que seguir trabajando y si CIU no lo ve posible,esperar a que vengan otros.

En el próximo Diari, anunciaremos la fecha de laAsamblea general de Veïns del Serrat.

Un saludo,Veïns del Serrat

Veïns del Serrat

Can CampSe ha publicado en la web del Ayuntamiento un

comunicado que explica la ges;ón del presupuestode los dos úl;mos años (2010, 2011 y el del 2012) ylo hace con una tabla de conceptos tratando de se-parar entre el coste bruto anual de la Plan;lla(Grupo A) y tres conceptos separados de CàrrecsElectes, Personal eventual y Personal Extern (GrupoB) tratando de comparar la evolución de estas par-;das.

Desde Can Camp (y a falta de conocer los detallesdel presupuesto 2012) podemos decir que:

- Las reducciones totales por grupo en Grupo A(2012 / 2010) han sido de 12%.

- Las reducciones totales del Grupo B (2012/2010) han sido de 39%!!

- No sabemos (porque no nos lo han explicado) lascan;dades aprobadas para este 2013.

Nosotros pensamos que:- El capítulo que más incide en la buena ges;ón

del barri está dentro del Grupo B ya que la limpiezade torrenteras, arreglos de urbanización, calles, al-corques y pequeñas reparaciones no se puedenefectuar con los recursos mínimos de la brigada te-niendo que atender todas las necesidades urgentesde reparación del municipio.

- Esto significa que constantemente (y recono-ciendo la buena voluntad de los responsables delAyuntamiento) se nos explique que no hay recursosy que la brigada está en cuadro para arreglar losdiferentes temas pendientes...y los trabajos se ra-len;zan o no se ejecutan.

- También queremos seguir expresando nuestrapreocupación por el des;no del dinero a los proyec-tos (que también hay que hacer) comprome;dos dela legislatura anterior que dejan pocas alterna;vaspara otras inversiones o gastos tan necesarios/ascomo esos an;guos proyectos.

- Quedamos a la espera de conocer los capítulosde reparación, arreglos, tratamientos mosquito;gre, limpieza torrenteras y alcorques, etc. paratener una opinión más cierta de cómo vamos a fun-cionar en el 2013.

Tal vez sea el momento de pensar en solucionesmixtas de colaboración con los vecinos. Por ejem-plo, la inicia;va de algunos vecinos de plantar lirios(planta sin coste ni mantenimiento) en los alcor-ques, mejora mucho el aspecto de los árboles ycalle y simplifica el mantenimiento. Daros una vu-elta por la calle Mimosa y lo veréis. Sólo pedimosun empujón de la Regiduría de Barris para que estainicia;va barata sea común en todas las calles deCan Camp.

Turons del Vallès

Escribimos desde Turons del Vallès, siempre en el úl;mominuto y gracias a la amabilidad de los responsables deesta tarea, que no se cansan de avisarme al móvil de quehaga el ar<culo. Muchas gracias y por favor, no dejéis dehacerlo porque es un espacio muy importante para la co-municación de los Barrios con el Consistorio que, aunqueparezca que no sirve para nada, estamos seguros que esefec;vo y sobretodo novedoso como vía de comunica-ción con nuestros vecinos, con los que por desgracia escasi nula.Desde esta ventana hemos insis;do muchas veces enque se impliquen y compartan con esta asociación lasinquietudes, ideas y propuestas que consideren que sonnecesarias y beneficiosas para el barrio en general. Se-guimos esperando que un día se animen a colaborar.Y aunque este espacio no está pensado para hablar de

otra cosa que no sea los problemas directos del barriode cada asociación nos permi;mos, una vez más, dejarconstancia del desencanto y la pena que sen;mos porlas no;cias que salen cada día a la luz, tanto polí;cascomo de la crisis económica.Insto al resto de la asociaciones que si ;enen alguna

idea de cómo podemos unirnos para hacer algún actorepresenta;vo que nos permita mostrar nuestro des-contento, no con nuestro Ayuntamiento sinó con la si-tuación social en general.

ASOCIACIÓN DE VECINOS TURONS DEL VALLÈS

NOTA INFORMATIVA:CONSTITUCIÓ DE L’ASSEMBLEA DE BARRIS

A la propera Assemblea de Barris està pre-vist determinar el membres que formaran partdel Consell de Barris, tal i com es va acordar enla darrera Assemblea del mes de juliol.

A data d’avui, estan confirmats els membresde les associacions de veïns de La Miranda,Pinar i Portús, Turons del Vallès, Can Camp,Sant Genís – Les Roquetes – Santa Creu, SantJoan, La Sagrera i La Terrera.

Estem pendents de confirmació de l’Associa-ció de Veïns de El Serrat.

Alhora, resten pendents de comunicar-nosels membres dels Barris que volent formarpart del Consell de Barris: Can Diví – El Maset,Les Tires, Zona Centre – Eixample, La Sagrera,El Raval i Pinar de Rosanes.

Agrairíem a les persones interessades a for-mar part del futur Consell de Barris, es posinen contacte amb la regidoria de Barris a travésde l’adreça de correu electrònic [email protected] o al telèfon 93.843.25.01 (demanar perMònica López).

Regidoria de Barris

Page 10: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Els partitsopinen...

Grup municipal deConvergència i Unió

- Andreu González i Gil- Enric Castellví i Barrera- Teresa Bada i Franquet- Pep Moret i Tanyà- Roser Ametller i Sánchez- Xavier MarAnez i Bosch-Carles Borràs i Vadillo

Grup municipal delPar<t del Socialistes

de Catalunya

- M. Àngels Cabello i Jodar- Francisca Hernández iMenéndez- Óscar Villalón i Alonso

Grup municipal deSolidaritat Catalana

per la Independència

- Francesc Sulé i Carreras

Grup municipal delPar<t Popularde Catalunya

- Juan Esteban Beriain

Grup municipal delPacte per l’Ametlla

- Joan Guarch i Calvet

Males maneres

El que vàrem poder veure al passat Ple del dillunsdia 25, en el qual s'havien d'aprovar els pressupos-tos del 2013 i en el que s'amor@tzava una plaçad'enginyer, era impensable al nostre poble (malgratfa uns quants anys ja va passar quelcom similar).

Una cinquantena de persones vingudes de forade l'Ametlla, amb la intenció de que no es fes elPle i, per tant, no es poguessin aprovar els pressu-postos, varen ocupar la sala amb pancartes, crits,xiulets i provocacions. Per sort, tot el Govern itambé, cal remarcar-ho, l'oposició, no varen caureen el seu parany i es va poder dur a terme.

L'Ametlla sempre s'ha caracteritzat per ser unpoble tranquil. Ho va ser en temps tan di+cils comels de la Guerra Civil, segons diuen els historiadors,i dol que gent externa i que no tenen res a veureamb el poble vulguin alterar la nostra manera defer. Vivim en democràcia, tothom té dret a expres-sar-se i/o manifestar els seus desacords, però mais'ha de fer amb males maneres.

La crisi econòmica que estem pa@nt no és untòpic, és la crua realitat, i qui més qui menys l'es-tem pa@nt. És per aquest fet que quan sen@m lesnoAcies sobre corrupcions o possibles corrupcionsde polí@cs sense escrúpols ens escandalitzemmolt.

El mal que estan fent totes aquestes persones ala polí@ca és molt gran, està creant una descon-fiança generalitzada envers tots els par@ts, i enaquests moments en què estem immersos en unaTransició Nacional seria necessària una unió i con-fiança entre polí@cs i ciutadans.

És fonamental que els dirigents polí@cs siguin va-lents en aquests moments crí@cs per no perdre laseva credibilitat, i apar@n a tot aquell militant queha abusat del seu poder o càrrec. S’ha de fer ne-teja, però també hem de donar suport i confiar enaquells que estem treballant honestament pelpaís, que som la majoria.

No ens hem de deixar endur per la desil·lusió,estem en uns moments que no hem de defallir, enshi juguem molt, el nostre futur i el del nostres fills.

S’ha dit moltes vegades que aquesta no ésnomés una crisi econòmica, sinó que la nostra so-cietat pateix també una crisi de valors. Conceptescom cooperació, esforç, esperit emprenedor o sa-crifici es van deixant de banda i ara en pa@m lesconseqüències. Per recuperar aquests valors hi had’haver un canvi a la societat i a l’actuació polí@ca,d’altra banda no ens en sor@rem.

En defensa dels ajuntaments

Ens troben un moment de crisi ins@tucional sense precedents,sembla que tothom s’atreveixi amb els ajuntaments. Documentsdiversos postulen reformes en profunditat, i opinadors de totamena detecten en els ajuntaments la llavor de molts dels pro-blemes de caràcter general, que no seria di+cil d’atribuir a d’al-tres nivells d’administració o de compar@r-los entre tots. El dèfi-cit, la corrupció, o la manca d’adequació de la funció pública localals requeriments d’una societat moderna serien els llocs comunsd’un atac en tota la regla. El plantejament és d’un simplisme es-fereïdor i amb la mateixa simplicitat es planteja un programa deliquidació i desapoderament dels governs locals que no té capprecedent en la història de l’administració pública.

Així, es formulen propostes per a l’eliminació de municipis i lamodificació del mapa municipal, es proposa la supressió demancomunitats, es planteja la reducció del nombre de regidorsper ajuntament, s’imposa la limitació de les retribucions d’alcal-des i regidors, s’amenaça amb la derivació de les transferènciesde l’Estat al pagament directe dels proveïdors dels municipisque no cobrin puntualment, s’aborda la reducció de les compe-tències i s’afirma que amb la concentració de les competènciesurbanís@ques en organismes superiors desapareixerà la corrup-ció instal·lada en les esferes de les administracions.

A Catalunya, la tradició municipalista s’ha forjat amb un espe-rit reformista i regeneracionista que agafa força en el marc delcatalanisme polí@c, i que troba un camp d’expansió en temps dela Mancomunitat primer, i de la República després, amb la Ge-neralitat. La voluntat de creació de l’Escola d’Administració Pú-blica de Catalunya es plantejava, justament, la resposta a la ne-cessitat d’una funció pública preparada per atendre i servir elmapa municipal i dotar-lo dels controls i dels assessoraments ola intervenció adequats per garan@r els temes de procediment,de legalitat i de compliment dels objec@us de les funcions enco-manades als municipis.

Aquest va ser l’ànim de la Federació de Municipis Catalans, quees va organitzar el I Congrés Municipalista Català, del 3 al 6 de fe-brer de 1933. Amb el mateix objec@u, setanta anys més tard, laFederació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana deMunicipis van organitzar el II Congrés de Municipis de Catalunya,del 17 de juny al 10 de novembre de 2001.

Els ajuntaments van fer d’amor@dor dels desajustos de la so-cietat espanyola i catalana contemporànies i van abordar elsproblemes de la cohesió social en la seva integritat global, tanten els moments de crisi com en els moments d’expansió. La ima-ginació municipal va saber donar respostes directes als proble-mes de l’atur que ara semblen irresolubles i va organitzar pro-grames, disposi@us i plans que pal·liaven els efectes de l’atur ies@mulaven la inserció laboral i la cohesió social.

En termes globals, els ajuntaments han fet aquesta feina ambexemples més que notables de bona administració i eficiència,són per regla general administracions més sanejades i menysendeutades que les altres administracions i disposen d’una ca-pacitat de recuperació que de moment no semblen en disposi-ció de mostrar els nivells superiors de les altres administracions.

Si ens cenyim a la temà@ca urbanís@ca es fa molt di+cil d’atri-buir a les administracions locals la culpa dels abusos especula-@us o dels casos de corrupció que han esquitxat el mercat méssensible en temps de la bombolla immobiliària, que era el mer-cat del sòl. Justament van ser els marcs legisla@us generals i laconvicció errònia que la liberalització i l’abundància de sòl ac-tuarien automà@cament de reguladors del preu i evitarien eldesgavell originat en aquest principi erroni, els que han donatlloc a models expansius sense planificació. Precisament, contratot pronòs@c, la desregulació des de dalt o la desregulació desde baix, en el cas de la manca de planejament, actuaven en lamateixa direcció. Creaven les condicions idònies per a la impu-nitat especula@va escapant d’un entramat ben construït desd’una legislació autonòmica adequada i una exigència de plani-ficació que havia d’assegurar un marc estable i jurídicament fia-ble i creïble per al present i per al futur.

Hem de començar des de baix i pel món local és avui una ex-cusa de mal pagador. L’aprimament de l’administració, la sevadesburocra@tzació, la reforma en profunditat, el complimentde la llei i el pagament dels deutes han de començar des de dalt,si es té el coratge d’exercir un lideratge moral i exemplaritzantque avui no es veu per enlloc.

Email: [email protected]

Convergència i Unió Par<t del Socialistesde Catalunya

10 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

Page 11: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Les 5 D: els eixos de si en la nova etapa

El passat mes de gener, Solidaritat Catalana per la In-dependència realitzà el seu 2on Congrés Nacional,aprovant la ponència polí@ca presentada. De la ma-teixa en ressaltem el següent:

“Solidaritat és una formació polí&ca independen&stai progressista, que creu fermament que la independèn-cia no es pot separar de la jus<cia social i ecològica i laregeneració democrà;ca, i que és l’únic motor capaç defer sor;r el país de la crisi social, econòmica i ins;tucio-nal. L’actuació polí;ca de Solidaritat va enfocada priori-tàriament a aconseguir la independència de la nació ca-talana i a bas;r el projecte del nou estat català ambè;ca, jus<cia i benestar social, amb ges;ó sostenible delmedi i el territori (amb un model energè;c eficient, basaten les energies netes, renovables i no agressives amb elmedi) i amb aprofundiment i regeneració democrà;ca.

La construcció d’un nou estat independent ofereix l’o-portunitat d’alçar-lo sobre unes bases més justes i de-mocrà;ques que perme;n, no tan solament de millorarel benestar material del poble català, sinó també elevar-ne el nivell cívic bo i millorant la pràc;ca democrà;ca deles organitzacions i de l’ac;vitat polí;ca i econòmica.

I és en aquesta múl;ple direcció que plantegem eltreball que ens pertoca de fer els pròxims temps. Atèsque la tasca i l’objec;u de Solidaritat han estat, i hande con;nuar essent (tant si tenim representació parla-mentària com si no en tenim), contribuir a alliberar lanació catalana i conver;r-la defini;vament en un estatindependent, democrà;c i social, i en la mesura queaquests objec;us no han estat assolits, les noves cir-cumstàncies comporten, també, nous reptes que po-dríem resumir com les “5 D” de Solidaritat:

Declaració d’independènciaDrets socialsDemocràcia realDesenvolupament territorialDefensa de la realitat nacional catalana”També volem felicitar públicament la ponència d’en

Jordi Fornas (batlle de Gallifa de Solidaritat) a l’Asso-ciació de Municipis per la Independència (AMI) per laSobirania Fiscal dels ajuntaments catalans feta a Vila-nova i la Geltrú el 15 de febrer passat. L’Ametlla del Va-llès també en forma part de l’AMI. Tal com diu la po-nència, la “Declaració de Territori Català Lliure iSobirà” que han anat fent els plens de la majoria delsnostres municipis, entre ells l’Ametlla del Vallès, no potser una declaració d’intencions, ha d’anar acompa-nyada de la “Sobirania Fiscal” que consisteix en ingres-sar els nostres impostos a l’Agència Tributària Cata-lana. No cal témer res, la Sobirania Fiscal és una actecompletament legal, tal com han demostrat els que jafa temps que l’exerceixen, sense que hagin rebut caprequeriment de cap ins@tució estatal.

Com diu la ponència, “ha arribat el moment de de-mostrar que els catalans si que podem actuar de ma-nera unitària, deixant de banda qualsevol diferència, isi algú és capaç d’aconseguir-ho som nosaltres, els re-presentants del món municipal.”

Finalment cal reiterar que Solidaritat farà costat alsque els hi toca liderar la transició, perquè és cert quandiuen que, "Hi haurà gent que farà tot el possible per-què el vaixell no segueixi el seu rumb", o que “el paísse’ns desfà a les mans” i perquè hi estem més a propque mai. Ara cal tenir, fermesa, valen<a, dignitat, ge-nerositat i lleialtat al poble.

Solidaritat Catalana per la IndependènciaSecció Local de l’Ametlla del Vallès

ametlla@solidaritatcatalana.catwww.territoris.solidaritatcatalana.cat/ametlladelvalles

¡El PP dice NO!

Decimos NO a los presupuestos del Ayuntamiento dela Ametlla del Vallès. El mo;vo principal es que comomunicipio miembro de la Asociación de Municipios parala Independencia, con los votos a favor de CIU, GRA ySI, abstención del PSC y voto en contra del PP en elpleno del 30 de marzo de 2012, en su Ar<culo 30, Régi-men Económico, indica que los ingresos provienen delas cuotas ordinarias, aportaciones extraordinarias yde rendimientos de ac;vidades, servicios y publicacio-nes entre otros. El Ayuntamiento pagará aunque expre-samente no aparece la par;da en el presupuesto y esuna irregularidad dedicar fondos públicos para promo-cionar ac;vidades ilegales.

Por tanto hasta que no se dé de baja el Ayuntamientode la Ametlla del Vallès de dicha asociación, el PP vo-tará que NO.

Por otro lado existe una par;da de 278.000 € corres-pondiente a la piscina de la ILLA que sinceramente nosgenera muchas dudas, ya que la presentación de factu-ras y conceptos no está claro a pesar de haber tratadoeste asunto en el Ayuntamiento varias veces.

El úl;mo punto de interés es el cierre de la piscina deCAN CAMP, que tan sólo con la desviación de 28.000 €de la de ILLA se podría abrir. No podemos cerrar insta-laciones públicas para mantener instalaciones medioprivadas medio públicas, en referencia a la ILLA.

Reconocemos la ges;ón que se está realizando actu-almente, más transparente que en el pasado, pero exis-ten determinadas líneas que nos impiden dar nuestroapoyo a los presupuestos.

El PP diu NO!!!

Diem NO als pressupostos de l'Ajuntament de l'A-metlla del Vallès. El mo@u principal és que com a muni-cipi membre de l'Associació de Municipis per la Inde-pendència amb els vots a favor de CiU, GRA i SI,abstenció del PSC i vot en contra del PP al ple del 30 demarç de 2012, en l'ar@cle 30, Règim Econòmic, indicaque els ingressos provenen de les quotes ordinàries,aportacions extraordinàries i de rendiments d'ac@vi-tats, serveis i publicacions entre d'altres. L'Ajuntamentpagarà encara que expressament no apareix la par@daen el pressupost i és una irregularitat dedicar fons pú-blics per promocionar ac@vitats il·legals.

Per tant, fins que no es doni de baixa l'Ajuntamentde l'Ametlla del Vallès d'aquesta associació, el PP vo-tarà que NO.

D'altra banda hi ha una par@da de 278.000 € corres-ponent a la piscina de la ILLA que sincerament ens ge-nera molts dubtes, ja que la presentació de factures iconceptes no està clar tot i haver tractat aquest as-sumpte a l'Ajuntament diverses vegades.

L'úl@m punt d'interès és el tancament de la piscinade CAN CAMP, que tan sols amb la desviació de 28.000€ de la de ILLA es podria obrir. No podem tancar ins-tal·lacions públiques per mantenir instal·lacions migprivades mig públiques, en referència a la ILLA.

Reconeixem la ges@ó que s'està realitzant actual-ment, més transparent que en el passat, però hi ha de-terminades línies que ens impedeixen donar el nostresuport als pressupostos.

Saludos/SalutacionsJuan Esteban

Portavoz PP la Ametlla del Vallès

Solidaritat Catalanaper la Independència Par<t Popular de Catalunya

El nou pressupost pel 2013

Tot i que anem una mica tard, el nostre Consistori hapresentat, finalment, el pressupost per l'any 2013. En unprimer cop d'ull sembla que, globalment, el nou pressu-post es redueix en un 12,3% però, òbviament, això no ésben bé així. Bàsicament perquè el capítol d'inversionsl'any passat pujava 1.918.500 €, i ja vàrem dir que aixòera fic@ci perquè s'havia de cobrir totalment amb crèdit,sabent que el nostre Ajuntament no hi podia accedir acausa dels resultats econòmics. Aquest any la par@da d'in-versions baixa a 521.000€. I aquí està la reducció del 12%respecte l'any passat.

En relació a les operacions corrents d'ingressos (impos-tos directes, indirectes, taxes i transferències) el pressu-post augmenta un 1,46% en relació al del 2012. I les de-peses d'operacions corrents (personal i despeses en bénscorrents i serveis) augmenten un 1,30%. La diferencia sónal voltant de 380.000 € a favor dels ingressos. Gairebétotes les regidories augmenten una mica la seva despesa,però percentualment l'increment és ridícul, excepte pla-nejament urbanís@c i territori, (ja que no s'han executatles inversions previstes i s'han pressupostat, com ja hemvist, només que una quarta part de l'any anterior). Hi ha,en canvi, despeses que per nosaltres no tenen gaire sen-@t. En noves tecnologies, si ho mirem al detall, veiem quela reducció més gran, percentualment, és en seguretat in-formà@ca, contràriament al que s'hauria de fer en un mo-ment com l'actual en el que aquestes eines s'estan fentcada dia més imprescindibles per l'eficiència en el treball,i la vulnerabilitat de les xarxes és portada dels diaris dia sídia també. I encara que sembli anecdò@c, 5.000 € sobre 9milions no és una gran quan@tat, però sí és representa@ud'un criteri que no respon a les nostres prioritats.

La retallada més significa@va, en canvi, és la dels sousdel personal, 100.000 € (3,83% menys que l'any anterior).I en canvi els sous dels polí@cs no s'han canviat! És evi-dent que el nostre govern no té la sensibilitat suficientper posar-se de banda dels seus funcionaris i tracta elseus sous de manera diferent. Creiem que, per dignitat isolidaritat, es podien haver retallat el percentatge que elsha tocat pa@r als funcionaris. Ara que, recordem que laseva sensibilitat també va ser nul·la a l'hora de resoldre eltema de la paga de Nadal, tot i que l'alcalde va dir clara-ment en un Ple que tractarien als polí@cs igual que als tre-balladors. I ens el vàrem creure!

Per altre banda, la pressió fiscal, concretament ambl'IBI, ha augmentat un 5,25%, quan l'IPC està al voltant del3%. Un cop més, els ciutadans de l'Ametlla, injustament,hem de suportar tot l’increment dels ingressos. Gairebétots els altres ingressos baixen: IAE, vehicles, construc-cions i obres...

Tot i que som conscients de que aquests no són unspressupostos desmesurats, el sen@ment de desvinculacióés dramà@c. La població, i també els grups polí@cs, tenimuna profunda sensació de desencís al constatar que notenim cap control sobre les nostres finances. Veure comgrans quan@tats de diners es des@nen a coses que no sonprioritàries per un, en un moment com aquest, i que nopodem fer res per canviar-ho provoca, com a poc, des-confiança en la polí@ca i, a la fi, en la democràcia.

En polí@ca, i ara s’està veient molt més que mai, la mà-xima és el servei al ciutadà, i què millor que fer-lo parAcipde les grans decisions a prendre. Fa temps que reclameml’exercici de la par@cipació ciutadana en la vida pública, iaquest equip de govern, malgrat la millora en general, hoignora, com en la redacció d’aquests pressupostos.

Per la dignificació de la polí@ca i de tots els que ens hidediquem honestament, creiem que ha arribat el mo-ment de passar de la democràcia i inaugurar una nova erade la polí@ca, la civicocràcia, el poder de la ciutadania.

Pacte per l’Ametlla

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 11Ajuntament al dia...

Page 12: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Entrevista

L’any que ve el Punt d’Informació Juvenil i Calaix d’Ac@vitats, PICA, fa 10 anys. ElPICA ha estat i és un dels eixos principals de les polí@ques de joventut de l’A-metlla del Vallès, i també una eina de par@cipació i cohesió ciutadana per on hihan passat molts joves i també uns quants dinamitzadors i informadors juvenils.

La Lydhia Pérez, de trenta-dos anys, en fa cinc que està al capdavant del PICA.Va començar a treballar en el món infan@l a través de casals, i quan se li vadonar l’oportunitat de tractar amb joves fa dotze anys, va quedar “engan-xada” i des de llavors que hi està vinculada laboralment.

“DesdelPICAapostemperunaeducacióenvalors”Joan Cucurella

Què és el PICA?En un principi el PICA era un

punt d’informació on venienjoves assessorar-se i a buscarorientació sobre temes relacio-nats amb els estudis, amb el mónlaboral, amb viatges (tramitem elcarnet l’alberguista...), etc.

Amb el temps, ha derivat cap aun punt d’informació poc conven-cional, ja que donem informacióa través de les ac@vitats que or-ganitzem, sovint a proposta delsusuaris. Cada tarda vénen joves,es connecten a internet, fan deu-res, organitzem tallers, fem sor@-des, preparen projectes, dema-nen informació sobre feina osalut... A través d’aquestes ac@vi-tats donem la informació que elsinteressa d’una forma més pro-pera i adaptada al seu perfil.

Des del PICA apostem per unaeducació en valors. És un punt detrobada, un espai de comunicacióentre els joves i una manera detenir contacte directe amb ells.

Com és una tarda al PICA?De dilluns a divendres pots tro-

bar molts perfils de jove diferent.Les tardes de dilluns, en què cadaquinze dies tenim l’assessoria la-boral, són més tranquil·les, ambuns joves de més edat, mentreque altres dies venen joves del’ins@tut.

El PICA depèn de l’àrea de jo-ventut de l’Ajuntament. Coms’ar<cula la vostra relació?

Doncs molt bé! Tenim una co-municació molt fluïda amb eltècnic de joventut, parlem cadadia, resolem dubtes, organitzemcoses junts, fem balanç...

L’àmbit d’actuació va més en-llà del que és el propi local?

El PICA té la seva seu, un pe@tlocal que serveix de punt de tro-bada per molts joves, però n’hiha que no vénen i, llavors, sor@ma buscar-los. Tenim el projectePICES (Punt d’Informació i Dina-mització en Ins@tuts de Secundà-

ria), i cada divendres anem al’ins@tut a hores del pa@ o tuto-ries. Cap a les 19,30 h., si el PICAestà tranquil, el tanco i surto alcarrer a buscar els joves. M’a-propo al seu espai i d’aquesta in-teracció en surten propostes iinicia@ves molt bones.

Es treballa en xarxa amb altrespunts d’informació?

Sí. Estem molt en contacte ambla Garriga, organitzem ac@vitatsconjuntes. També tenim relacióamb Granollers, Caldes... Compar-@m des d’experiències fins a ma-terial, i resolem dubtes comuns.

El PICA ha estat acreditat coma centre oficial orientador. Quèvol dir?

Això vol dir que donem les pre-misses i les eines necessàries peraccedir a una @tulació a aquellespersones que són professionalsd’un ofici, però que no disposende la qualificació professionaloficial.

Quants joves passen pel PICA?Fem un control estadís@c diari

de tot plegat. Des de visites pre-sencials, coneccions a internet,consultes per telèfon, correuselectrònics, consultes a travésdel Facebook...

Hi ha dies que vénen més devint joves, d’altres que menys...però com a mínim sempre ens vi-siten deu joves que van i vénen.

Pel que fa a contactes via Fa-cebook, durant el dia en femmolts i molts. Estem en contacteamb 700 joves a través d’a-questa xarxa social. I els conei-xem a tots un per un i ens és degran u@litat.

Quina és la franja d’edat delsvostres usuaris?

Doncs des dels 12 anys fins elstrenta, però depèn de l’acció oac@vitat.

Com definiries el perfil de l’u-suari del PICA?

Quan vaig arribar a l’Ametllaem vaig trobar amb un perfil dejove molt diferent al que estavaacostumada. El joves de l’Amet-lla busquen més relacionar-seque no pas fer un ús material delque els podem oferir. Demanenatenció, necessiten ser escoltatsi moltes de les nostres accionsestan enfocades a això.

Quines són les demandes mésfreqüents que us fan?

Ara, sobretot, ens fan consul-tes sobre feina. Ens demanencom fer un currículum, ens pre-gunten quan ve l’assessora, qui-nes ofertes de feina hi ha...

També tenim moltes consultesrelacionades amb els estudis.Sobre què estudiar, com compa-@bilitzar-los amb la feina...

Altres consultes habituals es-tan relacionades amb l’oci.

Disposeu de borsa de treball?Sí. Tenim un panell amb tot

d’ofertes de feina i, a més, cadadia publiquem al mur del nostreFacebook ofertes que anem re-bent.

PICA gaudeix de serveis supra-municipals com poden ser elC17, les assessories sociolabo-rals... quina importància tenendins la vostra dinàmica?

El fet de tenir serveis supramu-nicipals ens permet treballar enxarxa amb diferents municipis, ide pas abara@r el cost del servei.L’assessoria laboral, que ve cadaquinze dies de manera presen-cial però que està sempre opera-@va on line, ens resol molts dub-tes, i amb el Pla C17, que ve cadadimecres, treballem conjunta-ment problemà@ques relaciona-des amb la prevenció del con-sum de drogues, amb els hàbitssaludables... També tenim moltde suport d’altres àrees de l’A-juntament.

Com és la relació amb les en<-tats juvenils del poble?

Molt bona. Mirem de donarsuport a les en@tats i grups for-mals... Moltes ges@ons les fanamb nosaltres i hem @ngut moltcontacte. Sovint hi ha grups dejoves que sorgeixen de les troba-des al PICA. També derivem jo-ves interessats a fer coses a lesen@tats.

Quines són les principals difi-cultats amb què et trobes a l’horade desenvolupar la teva feina?

Potser el que més costa és es-@rar dels joves perquè facin co-ses. Els he d’anar molt al darrera,sempre van a úl@ma hora. Peròja hi es@c acostumada.

La seu del PICA és un local nogaire gran... Manca espai?

Sí que es queda [email protected] jovesnecessiten el Punt d’Informaciói un espai una mica més ample.

Tenim vuit ordinadors, unataula gran, la Play Sta;on, estrisde cuina... Disposem d’uns vintmetres quadrats que donen permolt! Hi ha molt caliu!

Al llarg de la conversa has es-mentat molt el Facebook...

És el canal de comunicació ha-bitual i més important quetenim. Ens permet assessorar ajoves sense la necessitat que vin-guin presencialment a fer capconsulta. Difonem la informacióque ens interessa i estem pen-dent dels seus gustos i ac@vitats.

Com valores la importànciad’un equipament com el PICAen el context actual?

Hi ha molta gent que no creu enles polí@ques de joventut. Jo hicrec molt. En el món que vivim eljove està en risc constant (feina,salut, etc.) i sempre va bé estarprop d’ells. I pel que fa a la infor-mació, ens trobem que avui entenim molta, però que no sabemcom ges@onar-la, i això passamolt als joves. Mirem de selec-cionar què pot ser interessant.

Quin futur li preveus?Jo crec que els serveis que ofe-

rim són molt necessaris. Els jovesd’ara tenen una situació moltdura i sovint necessiten ser es-coltats i recolzats.

Per a més informació sobrequè és el PICA consulteu la webde l’Ajuntament on trobareu unar@cle sobre aquest equipamenta la revista Entrejovenes.

*La Lydhia, a l’esquerra, al PICA

12 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

Page 13: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Societat

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 13Ajuntament al dia...

Coses del Casal de laGent Gran: Els mandalasAgrupació de la Gent Gran

Una ac@vitat al Casal de la Gent Granque ha pogut passar desapercebuda ésla realització de mandalas donant colora unes formes arAs@ques i simètriquesdibuixades i pintades sobre unes carto-lines, que heu pogut veure exposadesen forma d’arbre de Nadal adossades auna paret de la sala del Casal.

Us volem explicar, en primer lloc, quèsón aquests mandalas, que des de faunes dècades s’han anat introduint a di-ferents ambients de la nostra societat.

Aquestes formes abstractes vénende la Índia mil·lenària, i en sànscritsignifiquen cercle sagrat. El cercle ésla forma perfecta que representa elcosmos, l’eternitat, la vida. Formenpart de la iconografia mís@ca tan hin-duista com budista. Es fan servir coma diagrama de meditació en que unesformes i figures en cercle giren al vol-tant d’un punt central en dissenys si-mètrics de gran sen@t arAs@c. Simbo-litzen la representació de la nostraconsciència en equilibri amb l’exte-rior, són una porta oberta a l'incons-cient més ín@m del nostre ésser. Elsmandalas els solem pintar sobrepaper o cartolina amb tot @pus de lla-pis, rodolador, aquarel·la...També esfan amb sorres de colors i es dibuixenal terra de les cases, com ho fan en elbudisme @betà, en la cerimònia cone-guda com Kalaxakra, en què un grupde monjos celebra un ritual que re-presenta el triomf de la consciènciasobre el materialisme i promou l’ex-pansió de la Pau al món. Aquest sim-bolisme mís@c es troba també en al-tres cultures i civilitzacions, com elspetroglifs circulars primi@us, els cer-cles màgics i cabalís@cs medievals, elsrosetons de les catedrals gò@ques, enles que d’alguna manera hi veiem re-lació amb els mandalas d’Orient.

Però les cultures occidentals solenbuscar el sen@t pràc@c de les coses, ino es va tardar gaire en u@litzar la re-alització de mandalas com eina peda-

gògica per fomentar i desenvolupar lacrea@vitat, tan en nens com en perso-nes grans, obtenint bons resultats enla millora de la concentració, l’atenció,la memòria, l’equilibri emocional, l’ex-pressió dels propis sen@ments o emo-cions, a part l’autorealització en l’ex-pressió crea@va i arAs@ca.

Actualment, fins i tot es poden descar-regar formes per acolorir des de laxarxa: www.mandalas.es o www.man-dalas.dibujos.net entre altres

La Sra. Elvira Salayet, prou conegudaper tota la Gent Gran de l’Ametlla, vainiciar aquesta ac@vitat a la sala delCasal de la Gent Gran el mes de setem-bre de 2011. És una ac@vitat relaxant icrea@va que està a l’abast de tothom.Volem donar-la a conèixer per tal quemes persones grans s’hi adhereixin i se-gueixin el camí iniciat, del qual va seruna pe@ta mostra l’arbre nadalenc ex-posat ( també simbòlic ) ple de man-dalas penjant, fetes al Casal.Fes-te soci del Casal i par<cipa!93 845 83 29 / [email protected]

Calendari de preinscripcionsals centres escolars pel curs 2013-2014

A principis de març es publicarà la resolució del Departamentd'Ensenyament per la qual s'aproven les normes de preinscrip-ció i matrícula de l'alumnat als centres del Servei d'Educacióde Catalunya en els diversos ensenyaments sos@nguts ambfons públics per al curs 2013-2014.

Es mantenen els mateixos criteris generals i complementarisd'admissió d'alumnes i els barems que es van aplicar el darrer curs.

El període de presentació de sol·licituds per al segon cicle d'e-ducació infan@l, educació primària, centres integrats i educaciósecundària obligatòria es preveu entre l'11 i el 22 de març.

Així mateix, us informem que es preveu que el període depresentació de sol·licituds per a la l’Escola Bres-sol Municipal sigui del 6 al 17 de maig.

Per a més informació adreceu-vos a la web delDepartament d'Ensenyament.

La neu fa acte de presència a l’Ametlla

El passat cap de setmana 23 i 24 de febrer la neu va fer actede presència a l’Ametlla, arribant a gruixos destacables a lazona nord, sobretot als barris del Serrat i la Miranda.

Davant la previsió d’aquest temporal de niu i fred, l’Ajunta-ment de l’Ametlla va organitzar un disposi@u que es va ende-gar tant bon punt va començar a nevar, la ma@nada de diven-dres a dissabte.

Es va escampar sal per les vies principals del poble i per lamajor part dels carrers del nord del municipi, i hi havia a puntuna màquina lleva neu per si fos necessària.

Acabat el temporal, no es va registrar cap incident destaca-ble i l’Ajuntament vol agrair als veïns haver actuat amb pru-dència i precaució.

Per altra banda, la nevada va propiciar paisatges de neu nogaire habituals, que l’àrea de Comunicació de l’Ajuntament esva encarregar de fotografiar i de publicar en un àlbum a la sevapàgina de Facebook. Alhora, també es va demanar a la ciuta-dania a través de les xarxes socials que enviés les seves foto-grafies, pe@ció que va tenir una molt bona resposta.

Podeu veure les imatges de la nevada recollides a la pàginaFacebook de l’Ajuntament.

* Exemple d’arbrede nadal decorat ambmandalas

El 10 de març, Calçotada Popular

El diumenge 10 de març el Club Voleibol l'Ametlla, amb lacol·laboració de l'Ajuntament, organitza Calçotada Popular.

Aquesta es farà a par@r de les 13,30 h. a la plaça de l'Ajun-tament, i comptarà amb el següent menú: calçots, bo@farraamb mongetes, fruita i beguda (cal portar plats i gots).

Qui hi vulgui assis@r, pot fer la reserva de forma an@cipada(12 €) a BTM Factory (Centre Comercial Sant Jordi), a l'Ajun-tament de l'Ametlla del Vallès o al web de l’Ajuntament

El mateix dia el preu és de 15 €.

* Rètol del barri de “El Serrat”

Page 14: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

14 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Ajuntament al dia...

Celebració del dia Internacionalde la Dona a l’Ametlla del Vallès

Amb mo@u de la celebraciódel Dia Internacional de laDona, l’àrea de Cultura de l’A-juntament ha organitzat unseguit d’actes:

- El divendres 1 de març lesTertúlies Literàries han orga-nitzat una sessió de literaturai cinema, amb la projecció de“Te doy mis ojos”, a les 18,30h. a la Sala Polivalent.

- El dijous 7 de març es faràla presentació del llibre“Quién Duerme a mi lado”, ales 20 h. a la Sala Polivalent, acàrrec de la seva autora Be-goña Serra i de Miquel Sal-cedo, membre de l’Associaciód'Homes per la Igualtat de Gè-nere i professor de secundària.

- Els dies 14 i 15 de març, lesTertúlies Literàries parlarandel llibre “Historia de unamaestra”, de Josefina Alde-coa, a les 18,30 h. a la SalaPolivalent.

VIII Concurs de Poesia Pepi Pagès d’Oncovallès

Oncovallès organitza el VIII Concurs de poesia “Pepi Pagès”,que té com a tema “Conviure amb la malal@a” i que té una do-tació de 800 € pel primer premi i de 300 € pel segon...

Trobareu les bases del concurs a www.oncovalles.cat

Proper Concert Extraordinari: “Festa de l’Arxiduc”

El proper divendres 5 d’abril a les 21 h. l’àrea de Cultura, elsAmics de la Música l’Ametlla del Vallès i l’ANC l’Ametlla orga-nitzen un concert extraordinari a l’església de l’Ametlla, ano-menat “Festa de l’Arxiduc”, una comparança, entre d’altescoses, de la música que es tocava a la Cort dels dos bàndolsdurant la Guerra de Successió (entre par@daris de la dinas@aborbònica que representava Felip ,V i la casa d’Àustria, repre-sentada per l’Arxiduc Carles).

Es tracta de la representació teatral d’un sopar a la Valènciacortesana de 1707, que inclou obres de Cabanilles, Guerau,Sanz, Rincón, Caldara, Haendel, Desmazures, Lully, Charpen-@er, San@ago de Murcia i 3 anònims castalans.

Conjunt Musical: VESPRES D'ARNADÍ i MARIVÍ BLASCO (so-prano), amb 11músics i 12 instruments: flauta de bec, oboè,2 violins, viola, violoncèl, violò, @orba, guitarra barroca, per-cussió i clavicembal..

Direcció musical: Dani Espasa

Direcció escènica i dramaturgia: Josep Lluís Guardiola.

Preu: concert 15 €. Pa amb tomàquet a l’acabar a Can Xam-mar (Casal) darrera de l'església, 6€.

POTS TROBAR EL LLIBRE AL PEIPARS

Page 15: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Carnaval 2013El dissabte 9 de febrer al maA "La gran porcada" -novetat d'enguany- donava el tret de sor@da, amb un esmorzar contundent a base d'esto-

fat de porc senglar, a quatre dies de disbauxa, festa, disfresses, música i gitanes: el Carnaval de l'Ametlla del Vallès, amb la Comissió de Carnavali Gitanes al capdavant i el suport de l'Ajuntament, Protecció Civil, l'esplai GEPA i el Casal de Joves el Crit.

Com mana la tradició, la ballada de gitanes va ser un dels eixos centrals del Carnaval ametllatà. El dissabte a la tarda es va fer la primera ba-llada de les colles de l'Ametlla, que enguany comptava amb una colla més, la dels joves, sumant gairebé un centenar de balladors en total. Al sode la música de la Banda de Joves Músics de Mollet, els plançons, els pe@ts, els mitjans, els joves i els grans varen fer les delícies del públic as-sistent, que també va poder gaudir de les habilitats de les colles convidades de Lliçà d'Amunt i de Cerdanyola.

A la nit, el pavelló va acollir el concert del grup de rock de l'Ametlla Cracked Conceit i, seguidament, la desfilada de disfresses i comparsesnocturna, amb concurs inclòs. La disfressa guanyadora fou del grup “Dos dels ABBA”, i pel que fa a les comparses, el premi va ser compar@t exaequo per: "Madamme Pompadour y sus hijas casaderas" i per "Duffman".

Després de la desfilada, la música va tornar a fer acte de presència amb un concert del grup The Murphies, i la nit es va acabar amb una ses-sió de DJ.

L'endemà diumenge els més menuts varen gaudir d'un espectacle d'animació infan<l a càrrec de Lluís Atcher al pavelló mentre, a fora, enuna olla gegant, s'anava coent una escudella que més tard serviria de dinar a l'Escudellada de Carnestoltes.

Havent paït el dinar, a les cinc de la tarda va començar la cercavila, a la qual hi varen par@cipar fins a set comparses que varen recórrer el cen-tre del poble. En acabat, el Duet Esquitx va amenitzar l'ambient.

Arribats a l'equador de la festa, el dilluns al maA el GEPA va organitzar jocs i tallers i, a la tarda, el pavelló va acollir el Carnaval Infan<l, en quènens, nenes, pares, mares i avis varen gaudir d'una bona xocolatada i de l'espectacle d'animació de Noè Rivas.

Amb tot arribem al darrer dia de Carnaval, amb una nova ballada de gitanes i amb les colles de l'Ametlla i de l'Escola Bressol Municipal l'A-metller com a protagonistes.

Amb en Jordi Canudas -president de la Comissió de Carnaval- fent de mestre de cerimònia, totes les colles varen anar ballant, una darrera l'al-tra, durant gairebé tres hores. Un dels punts culminants de la festa va ser quan la colla dels grans varen desplegar una estelada gegant al centrede la pista i la ballada conjunta de totes les colles. Alhora, també es va tenir un sen@t record envers Jaume Manent, un referent del Ball de Gi-tanes de l'Ametlla recentment traspassat.

Abans d'acabar es va fer el sorteig de diferents premis, el resultat del qual va ser el següent:

- Val Bar Campus > 788 (rosa) / Val Illa Ac@va > 549 (rosa) / Val Illa Ac@va > 992 (blau)Val restaurant Can Sous > 923 (verd) / Val bo@gues Krisbel > 517 (blau) / Lot Autoservei Ganduxé 591 (verd)

I per a tancar els quatre dies de Carnaval, els Diablots varen ser els encarregats de cremar el Rei Carnestoltes.

Rei Carmestoltes

Page 16: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Artífex de la Gran Porcada Comensals de la Gran Porcada Concert de Cracked Conceit

“Madamme Pompadour y sus hijas casaderas” “Duffman” “2 dels Abba”

“Ballarina” “Minnie i Micky”

“Alaska i Mario” “Policia” “Noies Pin-up”

“Gateta” “The Murphies”

Escudellada de CarnestoltesAnimació Infantil amb Lluís Atcher Lluís Atcher

“Faraó”

Page 17: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Rei Carnestoltes “La capsa màgica” “Submarinem” (2n Escola Bertí)

“Wally” “Emoticingles” (Escola Els Cingles) “Polítika”

“Bertínautes” (1r escola Bertí) “El que surt dels llibres” (P3, P4, i P5 Escola Bertí)

Activitats Inantils del GEPA Activitats Inantils del GEPA Activitats Inantils del GEPA

Carnaval Infantil Carnaval Infantil

Carnaval Infantil Noè Rivas

Carnaval Infantil

Cremada del rei Carnestoltes amb els Diablots

“El món del còmic” (4t Escola Bertí)

Page 18: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Colla Escola Bressol Municipal l’Ametller Colla dels plançons

Colla dels petits Colla dels mitjans

Colla dels joves Colla dels Grans

Ballada de gitanes La colla dels grans desplegaren una estelada

Trobareu més fotografies del Carnaval de l’Ametlla del Vallèsal Facebook de l’Ajuntament (Facebook/AjuntamentAmetlla)

Page 19: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 15Societat

Cartes al DirectorDos milions i escaig per

voreres a la carretera de Sant Feliu

És d’agrair que ens convidin a debat i par@cipa-ció en el nou projecte de carregar-se vint i tantsarbres centenaris.

Sincerament, crec que més de 2 milions per a vo-reres és una quan@tat indecent, inexplicable, i ésfer el ridícul amb quelcom que ara no és prioritari.Els catalans paguem més de 6 milions en interessoscada dia i aquest any ens passarem 2.000 milionsdel pressupost. I el sector privat està asfixiat i sensecrèdit. Crec que hem de tractar de fer coses que re-alment necessitem, com més velocitat d’Internet,per exemple -a l’Ametlla la majoria funcionem ambnomés 3Mb- o defini@vament posar-se ja a amor-@tzar llocs de treball al sector públic.

Crec que la pujada (o baixada) de la Terrera, quetant l’Ajuntament com la Diputació consideren ur-banitzada, és un excés de voreres i arbrets. No ésrendible i a més no funciona. Quan puja un ciclistaa 5km/h es munta un ciri de deu minuts de cues.Som el municipi de la Vall del Tenes que més mal-tractem les bicis. Aquí caldria un pensament i a lavorera de pujada habilitar-hi facilitats o directa-ment un carril bici. A la resta, des del carrer de CanCamp fins el Parc del Voluntaris, una vorera de-cent al cantó muntanya. I des del Parc dels Volun-taris fins el de Maria Lluïsa hi ha un projecte quecal executar per a completar la vorera nord.

Si hem d’escollir crec que a canvi de vorerestenim un extraordinari conjunt patrimonial en ar-bres que hem de cuidar i que necessitem. Un arbregran i centenari és un món i un munt de vida queno es subs@tueix per un abret ridícul. I la imatgedel paisatge dels arbres, a la nostra emblemà@cacarretera, és la indústria més real que ens queda.És ben trist que no ho sapiguem veure i gaudir.

Molts vivim a l’Ametlla perquè potser ja no ne-cessitem ciutats. Ens passem mitja vida hípercon-nectats i la crisi ens ensenya més que mai a valo-rar l'economia. I ja que les persones i els dinerssón més importants que els arbres, hem de tenirclar que el primer que necessitem són magníficsarbres que ens arrelin. L’Ametlla s’ho val.

Josep Roselló Rubió

Cambio carretera de Sant Feliupor calle de Sant Feliu

Leo con sorpresa, y algo de preocupación lacarta publicada en el mes de febrero del Diari del’Ametlla y remi;da por el el Sr. Julià Pérez. Igual-mente, me sorprende y preocupa la contestacióna esta carta del equipo de gobierno municipal.

Me explicaré con brevedad:Sorpresa porque no en;endo el debate entre

plataneros y ciudadanos, por muy históricos y ca-talogados que estén los primeros. Los residentesen los barrios de la zona sur también queremosser del pueblo y resulta evidente a todos que ac-tualmente es imposible caminar por la carreterade Sant Feliu en muchos de sus tramos.

Preocupación porque con el nuevo ancho de lacarretera previsto (Obligados por Diputación deBarcelona) vamos a conseguir que esta carretera

de Sant Feliu se convierta en un eje aún más divi-sor entre la Ametlla alta y la Ametlla baja. Si, hoypor hoy, el tráfico en esta carretera es muy in-tenso, cuando esté ampliada me temo que seráinsoportable.

Si yo fuese el equipo de gobierno no habría ad-mi;do el ancho propuesto por Diputación de Bar-celona sin incluir, en el proyecto de las aceras, lasmedidas preven;vas necesarias para evitar el ex-ceso de velocidad de los vehículos y el aumentodel número de automóviles que se prevé empleenesta vía una vez ampliada (semáforos, pasos deviandantes, reductores de velocidad y sobretodolimitación de tara para camiones, si además sepudiese dar discon;nuidad a esta carretera mejorque mejor). No me parece lógico pensar, comohace el equipo de gobierno, que estas actuacio-nes se realizarán “si cal”. SE DEBEN REALIZARCONJUNTAMENTE CON EL PROYECTO INICIAL.¡No esperen a que tengamos que solicitarlo los ve-cinos posteriormente!

Como también creo entender, por lo que leoentre líneas, con esta actuación la Diputación deBarcelona se asegura una vía de circulación haciaotras poblaciones con una inversión mínima, aun-que sea a costa de sectorizar el municipio. Diga-mos que la Diputación cierra un expediente que,por lo que me han contado los más an;guos resi-dentes, tenían abierto desde hace años. Hemospasado de solicitar la construcción de un cinturóna una ampliación de carretera con aceras. ¡Parcobagaje para tantos años!

Por resumir mucho mi pensamiento sobre estetema, me gustaría cambiar mi dirección postal ac-tual carretera de Sant Feliu, 37 por el de calle SantFeliu, 37. ¿Me en;enden?

Rafael Soriano Sanz

Quan l’incivisme no té límits

És dimecres 6 de febrer i són quarts de sis de latarda. Lloc: carrer An@c Camí de Caldes, número33. Pel que sembla, algú té la necessitat d'anar deventre, i no se li acut res més que u@litzar la portad'una casa per deixar-se anar. Pel que sembla,portava paper i tot. Quin detall!

És normal això? On és l'educació, el respecte i lesbones maneres? Ens passem la vida denunciantactes incívics com aquest però de res serveix.

Quan no és una cosa tant escandalosa comaquesta, el mateix lloc serveix diàriament com a pi-pican dels gossos. Aquesta és, pel que sembla, lasocietat que tots plegats volem? Quina obligaciótenim de suportar tant incivisme i mala educació?

Ana Padrós

Salvem els plataners de la carretera, 2

JO TAMBÉ VULL LES VORERES !!La veritat és que no ho entenc. O l'Ajuntament

no m'entén o és que jo m'expresso malament. En

fi, no ho sé, però la resposta és benvinguda en-cara que intenta rebatre coses que jo no he dit.

Anem per parts:

Jo no he dit en cap moment que no es facin lesvoreres, sinó ben al contrari, que es facin peròrespectant els arbres.

Per suposat que es@c totalment d'acord amb elsveïns tant de Can Camp com de la Terrera, falta-ria més! Fins hi tot es@c totalment d'acord amb elnostre alcalde quan diu que prefereix les perso-nes als arbres, com no podria ser d'una altra ma-nera, com també hi estarà d'acord qualsevol per-sona.

Per tant, em sembla que queda molt i molt clarque el problema no és voreres sí o no, queda clarque VORERES SÍ! I ho poso en majúscules perquèno hi hagi dubtes, VORERES SÍ.

I seguretat pels vianants també, però els arbressón un perill pels vianants? I pels vehicles si circu-len a la velocitat reglamentària de 50 km/h?

Crec que tot es resol contestant aquestes duessenzilles preguntes. Tot el demés serà una deci-sió polí@ca que, probablement, @ndrà el seu rao-nament norma@u si acceptem i ens resignem aque la carretera ho con@nuï sent i, per tant, unaarteria divisòria del municipi, o apostem per aquè en un futur no llunyà es converteixi en unpasseig.

Dit d'una altra manera: que volem una carre-tera d'alta circulació o un passeig de circulaciótranquil·la amb prioritat pels vianants?

Suposo que aquesta úl@ma és la que ens agra-daria a tots... O no?

I per úl@m, vull reiterar-me en el tema del nos-tre patrimoni. Aquests arbres estan catalogats i,per tant, o els protegim o ja podem llençar el ca-tàleg d'arbres monumentals de l'Ametlla a les es-combraries.

Deia a la meva carta, de forma un tant irònica,que això no era un problema, que es feia un in-forme i ja ens els podem carregar. Doncs bé, unaaltra vegada ens hem hagut d'assabentar per El 9Nou que “L'Ajuntament de l'Ametlla haurà dedescatalogar els arbres per tallar-los”.

Jo no dubto de la honestedat dels nostres tèc-nics, però per fer això farà falta un informe, no?

Ah! I per què no hi surt aquesta informació alDiari de l'Ametlla, i la pàgina web, i al TwiBer o alFacebook de l'Ajuntament?

Que potser no és un detall important?

Julià Pérez

Tothom que ho desitgi pot enviar unaescrit a la secció “Cartes al Director” a:[email protected], o bé a les de-pendències municipals.El text ha d’anar signat, amb un númerode telèfon de contacte i el nº de DNI dequi el signa.

Page 20: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

16 | Diari de l’Ametlla, març de 2013 Societat

La regeneració democrà<ca que ens cal

Úl@mament ha fet angúnia llegir els diaris o veure el telenoAcies davant la gran quan@tat de noAcies en relació amb el mal ús del diner públic i la corrupció que impera aEspanya i també a Catalunya.

I si hem de ser sincers, de corrupció no tan sols n’hi ha a l’Administració, sinó que en moltes esferes privades també en trobem. Defraudar impostos també és corrupció,i des del gran empresari fins al més pobre dels contribuents, si ens podem estalviar l’IVA, generalment també ho fem. Per tant, sembla bastant evident que pagar impostos,per definició, no agrada a ningú. Ara bé, per a un bon funcionament de l’Estat i per complir amb una polí@ca de redistribució social justa cal, evidentment, pagar impostos.

Què cal perquè aquell que paga impostos ho accep@ i compleixi convençut amb la seva obligació? Cal, sobretot, que entengui que l’Estat que administra aquests fons hofa amb una ap@tud i una ac@tud transparent, honesta i eficient.

Cap responsable públic hauria de gastar-se un sol euro sense preguntar-se si realment el contribuent estaria content de pagar els seus impostos per realitzar aquella despesa.La trista realitat és que l’Estat es pensa que els diners són seus, que els que administren aquests diners (polí@cs o funcionaris) no tenen mentalitat de servidor públic i que

quan vénen maldades, com ara amb la crisi, els que més en paguen les conseqüències són els contribuents més febles. I, a sobre, a tots els que vivim a Catalunya, aquestsdiners ens els administra un govern que, per mantenir el seu “statu quo” de govern de tots els espanyols, es queda cada any el 40 % dels impostos que paguen (equivalental 8 o 8,50% del nostre PIB).

Tots estem d’acord amb el fet que cal transparència i honestedat en l’administració dels cabals públics i això, en principi, no hauria de ser tan di+cil d’aconseguir: és qües-@ó de copiar, adaptar i complir lleis de transparència de països que fa més de 100 anys que les tenen. Amb la transparència ja es fa més di+cil que els deshonestos caiguinen la temptació de robar o d’afavorir els amics. No obstant això, els qui no es compor@n degudament, una bona sanció potser ajudaria a frenar-los. A més, si es fa unabona llei electoral amb llistes obertes o circumscripcions pe@tes en què els parlamentaris depenguin més dels electors que no pas de la cúpula dirigent dels par@ts polí@cs,potser començarem a estar en el bon camí.

A dins del regne d’Espanya, el gran problema que tenim i que és realment di+cil de corregir és el tema de gastar de manera eficient. Per què? Per una raó bastant senzi-lla d’explicar:

El poder l’exerceix la part menys produc@va de la nació i, en conseqüència, les parts més dinàmiques i produc@ves no tenen cap poder i són sotmeses i explotades (40%dels seus impostos) en benefici de la part que exerceix aquest poder. I l’exerceixen des de la seva lògica, fent polí@ques que cas@guen les inversions en els territoris mésproduc@us, permetent el boicot als seus productes (matar la gallina dels ous d’or) i malmetent els recursos en obres innecessàries en els territoris menys produc@us. Al ma-teix temps, han u@litzat els recursos que provenien de les zones més produc@ves i també d’Europa per “regalar el peix als menys produc<us en lloc d’ensenyar-los a pes-car”, forma de corrupció polí@ca que permet, a través de les subvencions, mantenir-los el vot cap@u en lloc de fer-los ciutadans autònoms i lliures. Aquesta polí@ca cadavegada té menys possibilitats de fer marxa enrere voluntàriament ja que, quin càs@g no aplicarien els votants a un govern que no els ha ensenyat a pescar i a sobre de copels pren el peix?

Com a catalans no tenim cap futur en aquesta societat. La veritable regeneració democrà<ca tan sols l’assoliríem a través d’un estat propi construït de bell nou isense les càrregues que portem a sobre. I, molt especialment, amb un govern que apliqui les polí<ques que la nostra economia necessita.

Als espanyols els passarà quelcom semblant: deslliurats del jou d’estar pendents de rebre el peix, segur que @ndran la capa-citat d’aprendre a pescar i esdevenir un país modern i pròsper amb una administració transparent, austera i, per tant, sensecorrupció. Ara bé, només ho poden fer sols.

Tots els que vulguin col·laborar, es@guin interessats en rebre informació o simplement posar-se en contacte amb nosaltres,ho poden fer a la nostra adreça de correu electrònic: [email protected] o mitjançant el nostre blog:hBp://ametllaxindependencia.wordpress.com/

ANC Ametlla

Page 21: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Cultura

Nova temporada dels “Concerts a Can Draper”

La nova temporada dels “Concerts a Can Dra-per”, que organitza l’àrea de Cultura de l’Ajun-tament, començarà el proper dimecres 24 d’a-bril, amb un concert de piano i clarinet a càrrecd’Ana Benavides i de Pedro Rubio.

Com és habitual, aquests actes segueixen lafórmula de “Concert, taula i convesa”.

Les localitats es poden adquirir de forma an@ci-pada a [email protected] o bé a Can Canudas.

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 17Cultura

Més de 30 ar<stes per laindependència, a l’Ametlla

La Sala d'Art Carles Sindreu vaacollir fins el diumenge 17 de febrerl'exposició "Ar@stes per la indepen-dència", organitzada per l'Assem-blea Nacional Catalana de l'Ametlla(ANC) i per la regidoria de Cultura,un recull d'obres de trenta-sis ar@s-tes, no tots de l'Ametlla, compro-mesos amb la causa independen-@sta a través de l'art.

Aquesta exposició es va inaugurarel passat divendres 1 de febrer, enun acte que va congregar a moltagent a la sala d'art ametllatana.

En nom de l'ANC va parlar la Sra. Llu-ïsa Navarro, que va donar la benvin-guda a tothom i que es va congratularde "veure la sala plena de gom a gom".Després d'agrair la presència de l'al-calde Andreu González, va convidarals assistents a associar-se a l'ANC.

Seguidament va prendre la paraulal'alcalde Andreu González, el qual va

dedicar unes paraules de reconeixe-ment a totes les en@tats, persones iagrupacions "compromeses amb elnostre país" i que ajuden a projectarCatalunya internacionalment.

Després d'agrair la tasca duta aterme per l'ANC de l'Ametlla, Gon-zález, dirigint-se als ar@stes, va dir-los: "Als ar@stes que heu u@litzat elvostre art com a eina de reivindica-ció per a la independència de Cata-lunya, moltes gràcies. Són aquestsgestos els que fan cohesionar a totun poble en una causa comuna".

Acabats els parlaments, el jovemúsic MarA Carreras va tocar ambclarinet l'adaggio "Concert per a cla-rinet", de Mozart, al que va seguir elrecitat del poema "Inici de càn@c enel temple", de Salvador Espriu, a càr-rec de la Vedruna Francès de Mas.

L'acte es va tancar amb un pisco-labis a l’exterior de la sala.

Més de 30 ar@stes comprome-sos amb la causa independen-@sta varen exposar a la Salad’Art Carles Sindreu, en unaexposició organitzada per l’As-semblea Nacional Catalana.L’acte d’inauguració vacomptar amb l’actuació mu-sical de MarA Carreras i ambla lectura d’un poema d’Es-priu a càrrec de VedrunaFrancès.

* D’esquerra a dreta:Andreu González,Lluïsa Navarro, Ve-druna Francès i MarACarreras

Públic assistent a la inauguració

Salvador Cardús / Font: Internet

Narcís Pon< exposa a l’Ametlla

El passat divendres 22 de febrer es va inaugurar a la Sala d’ArtCarles Sindreu una exposició de les obres de Narcís Pon@, a càr-rec del president de l’Agrupació d’Ar@stes de l’Ametlla, AntonioCasares, de l’alcalde de l’Ametlla, Andreu González, i del propiNarcís Pon@, que va estar acompanyat pels seus fills.

Tant Casares com l’alcalde varen destacar la qualitat de l’obraexposada i varen confirmar l’estret vincle que uneix a l’ar@staamb l’Ametlla del Vallès.

Al seu torn, Pon@ va agrair a tots els assistents la seva pre-sència i els va comminar a celebrar-ho.

Salvador Cardús parla a l’Ametllasobre el futur de l’escola catalana

El dijous 28 de març el sociòleg Salvador Cardús va pronunciarla conferència “Escola: expecta@ves de futur i iden@tat nacio-nal”, inclosa dins del Cicle de Conferències “Idees i Paraules”que coordina en Jordi Sedó i que organitza l’àrea de Cultura.

Un bon nombre de persones, entre les quals hi havia l’alcaldede l’Ametlla, Andreu González, es varen congregar a la Sala Poli-valent per escoltar Cardús, el qual va fer unes reflexions molt in-teressants sobre el futur de l’escola catalana i el paper que lanostra cultura i iden@tat col·lec@va hi ha de jugar.

La propera conferència del cicle es @tula “La viabilitat de l’es-tat català en l’àmbit de l’economia”, la pronunciarà Elisenda Pa-luzie, Doctora en economia i degana de la UB, i es farà el dia 11d’abril a la Sala Polivalent, a les 20 h.

*Narcís Pon@, el segon començant per l’esquerra

Page 22: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

18 | Diari de l’Ametlla, març de 2012 Arxiu

Article nº13:Que gran és el món!

Contràriament al que podem pensar d’en-trada, els temes que tracten les postals són d’a-llò més variats. El ventall temà@c és sorprenent-ment extens. Això fa que la targeta postalesdevingui una finestra oberta que ens presentamúl@ples horitzons, noves realitats que ens des-perten la curiositat per saber més coses. Comdiu l’ar@cle reproduït més avall, quan entres enel món de les postals t’adones de quantes cosesinteressants ens envolten.

Fragment de l’ar;cle publicat el desembre de1992 en el número 11 de la “Revista Cartòfila”del Cercle Cartòfil de Catalunya.

Tinc a les meves mans unes postals an@gues queserviran per fer un treball de @pus històric [...]

Fa ben poc temps que ignorava l’encís quetenen aquestes cartolines velles [...]. Estan es-crites amb plumí i @nter per gent que varenviure un moment relacionat amb el que la pos-

tal representa.N’hi ha que no han estat mai escrites; a mi

m’agrada que ho es@guin, perquè significa quealgú les va escollir per comunicar quelcom i, enésser escrites, la postal passa a ser diferent deles altres i adquireix una personalitat pròpia.

També m’agrada que hagin viatjat, que @n-guin l’experiència de la bús@a i de l’amunt i avalldel tren [...] i també de l’alegria del qui la varebre, ja que fou capaç de guardar-la i és peraixò que ha arribat a les nostres mans.

Quan me les miro amb atenció, penso en elspersonatges que s’hi veuen, gent que segura-ment ha desaparegut i que, d’una forma fortuïta,ha passat a la història en una postal que avui enspermet estudiar les formes de ves@r, l’aspectedels carrers i l’evolució dels edificis [...] És la his-tòria viva de fets que comencen a ser llunyans.

Ara que he entrat en aquest pe@t món de lespostals, m’adono, una vegada més, de quantes

coses interessants ens envolten: tot és digne de serconegut i estudiat, però generalment ens movem,conscientment o no, dins d’un cercle molt pe@t.

Que gran és el món i que pe@t és el meu món!Hem d’aconseguir que el nostre món s’eixamplii ens perme@ conèixer almenys un bocí de tot elque ens envolta.

G. Casas Pérez-Iborra

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que esposin en contacte amb l’Ajuntament de l’Amet-lla del Vallès.

Pròxim ar@cle: Targetes postals de l’AteneuBarcelonès.

Persona de contacte: Crisant Tengo, coordina-dor del projecte.

www.postalsdecatalunya.catwww.cerclecartofilcatalunya.com

- Postal de Tje Beatles- Junta de Sanitat Exèrcit Republicà

- Postal panoràmica des del port de Barcelona

Des de L’Arxiu

Ofici del rei Ferran VII

Aquest ofici és del desembre de l’any 1830. En ell es nomenava, en nom del rei Ferran VII,el Sr. Domingo Cariteu “labrador de la Ametlla” i el Sr. Juan Pomà “labrador de Sta. Eulalia”,Diputats del Comú de la Baronia de Montbui. Dit en altres paraules, el rei atorgava funcionsde regidors de la Baronia de Montbui a aquests dos ciutadans, i ho feia emparant-se en unareial ordre expedida uns anys abans pel mateix monarca.

Recordem que l’Ametlla no es va cons@tuir com a municipi independent fins a l’any 1843i, per tant, juntament amb d’altres pobles de la rodalia, va dependre de la Baronia fins aquellmoment.

* Des del Departament d’Arxiu de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès agraïm al Sr. MiquelPons, propietari del document, i al Sr. Josep Calbó, per facilitar-nos l’accés al mateix.

MUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYAAMETLLA DEL VALLÈS

Page 23: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

“Ens en faríem la pell”

Els membres de la penya ambulant del Passeig de Gràcia teníem un altre lloc comú de reunió: l’Ateneu Barcelonès, del qual tots érem socis. A l’Ateneu, ca-dascú hi feia la seva vida entre el cafè, la biblioteca i la sala de lectura de diaris estrangers. Les reunions es feien, abans o després de sopar, a la sala de mú-sica, on MarA i Sàbat, amb una tècnica d’aficionat molt es@mable, tocava Chopin, Liszt, Schumann i Beethoven.

A vegades, s’introduïa també al grup Rafael Moragas, dit “Moraguetes”, personatge ultrapintoresc, home de molt enginyi i pianista d’afició. La seva granespecialitat eren les paròdies pianís@ques: el preludi de Parsifal tocat amb aire d’americana, el segon temps de la cinquena simfonia de Beethoven conver@ten masurca, i la marxa fúnebre de Chopin conver@da en cercavila de Festa Major. Amb l’ària de les joies del Faust de Gounot, perfectament adaptat a la mú-sica de Muntanyes regalades, Moraguetes va obtenir un veritable triomf. Vetllades molt diver@des, de les quals no perdré el record mentre visqui.

Deixant de banda Sitjà i Pineda, que era la cortesia i la correcció personificades, la conducta personal dels altres sis membres de la penya no era gaireapreciada pels senyors de la junta direc@va de la casa. Trobaven que érem massa afeccionats a la “facècia”, nom que Josep Carner va posar de moda per de-finir les entremaliadures de la gent gran. No se’ns acusa de res gaire greu: de posar-nos al trau flors arrencades del jardí i de treure’ns la pols de les sabatesamb les tovalloles de la sala de bany. Fins el dia que, dintre la facècia, jo em vaig encarregat de donar el “do de pit” amb mo@u d’una exposició de maquetesdel projectes presentats a un concurs que l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va obrir per tal de premiar un projecte de monuments a la glòria i a la me-mòria d’en Manuel Milà i Fontanals. Obres dels escultors més afamats, i més famolencs, de l’època, els pro-jectes eren tots ells variables monuments de pas@sseria pastada amb matèria incomes@ble.

Trobant-me un capvespre sol a la sala d’exposicions de l’Ateneu davant aquella col·lecció de mostresem vaig sen@r de sobte posseït, sense saber com, d’una variable fúria destructora. Segons diuen els histo-riadors de la Revolució Francesa, Robespierre, durant els seus dos anys de govern, va fer guillo@nar una mit-jana de sis persones per dia. Amb menys de cinc minuts jo vaig prac@car una trentena de decapitacions.Com que el guix és una matèria rela@vament trencadissa, em vaig dedicar no a tallar, com Robespierre,sinó senzillament a trencar caps. Tothom hi va passar: Fama, Fortuna, Clio, Melpomène, sant Ramón de Pe-nyadort,... i no diguem, el mateix Milà i Fontanals, amb barret de copa alta, barret de mitja copa o lluint una esplèndida cabellera tan espessa com la d’unhippy, però més ben pen@nada. Vaig anar-me’n de pressa amb les butxaques plenes de caps que molt cofoi vaig fer veure als meus companys tan bon punthavíem sor@t de l’Ateneu.

Ningú va discu@r la jusAcia estè@ca de les meves execucions, però Josep Carner va pronos@cà que d’allò “ens en faríem la pell”. I, en efecte, la junta di-rec@va de l’en@tat va decidir que l’Ateneu no era un lloc adient per a gent com nosaltres i va decretar l’expulsió del botxí que era jo, i cinc es@racordetes:Josep Carner, Josep M. López-Picó, Emili Vallès, Josep MarA i Sàbat i Manuel Reventós. A l’expulsió va ser donada a forma protocol•lària d’”invitació adonar-nos de baixa”. Vam intentar algunes ges@ons per tal d’evitar la catàstrofe. Totes inú@ls.

No diré comprensió, que no en mereixíem gens, sinó indulgència, que bona falta ens feia, només en trobàrem prop de Raimon d’Abadal, aleshores pri-mer vice-president de l’Ateneu.

-Si fos per mi -ens va dir aquell gran senyor, model de bondat i de patrio@sme- l’expulsió de vosaltres no aniria endavant. Però els meus companys de juntasón d’una intransigència intractable. No s’ho prenguin massa a la valenta. Tots vostès, n’es@c segur, tornaran un dia a ser socis de l’Ateneu.

Jo devia tenir, aleshores, prop dels 16 anys.

Eugeni Xammar - “Seixanta anys d’anar pel món”

Obres dels escultors més afamats, i mésfamolencs, de l’època, els projectes erentots ells variables monuments de pas<s-seria pastada amb matèria incomes<ble.

BROOKLYN

Hermosa y serena novela de Colm Tóibín

Agradable de leer, tranquila. Se sigue sin sobresaltos, de forma con;nua, plana, pero ya picado por el interés de saber cuándo va a suceder ALGO; piensas: ya, ahora escuando va a estallar, cuando va a comenzar la acción, cuando se van a desencadenar los desastres, pero, no, sigue la historia calmada, paso a paso.

Vas siguiendo la historia de Eilis, una chica irlandesa de un pueblo pobre, donde es di(cil que alguna vez pase alguna cosa interesante, consus estratos sociales casi inamovibles, con sus miserias y co;lleos, agobiante, asfixiante. La sigues con el interés de saber lo que le sucede,cómo va resolviendo los retos a los que se enfrenta.

En el lapso de vida que describe el libro Eillis ;ene dos momentos de duda, de quiebre, que no parecen ser el resultado de un fallo en susconvicciones o su carácter, sino respuesta a momentos de gran tensión, momentos puntuales de debilidad a los cuales se sobrepone por suespíritu firme y sus convicciones de qué es lo correcto y con un cálculo justo de lo que de verdad le conviene para el futuro que se ha progra-mado.

Parece que ella no pensara, no decidiera nada, que todo se lo dan hecho: su hermana mayor, el cura irlandés, pero en el fondo lo aceptaporque es consciente de que le redundará en su propio beneficio. Creo que se podría llegar a pensar en que es una persona fría y calculadora,quizá no tan fría pero sí calculadora.

Al final del libro SUCEDE ese ALGO, pero se diluye en la con;nuación de la monotonía de lo correcto. Te quedas con la duda de cuál es el ver-dadero yo de la protagonista ¿correcta, calculadora? o simplemente un chica normal y corriente que no le da muchas vueltas a las cosas.

Amp

Paraules del Tertulià

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 19Cultura

Page 24: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Vols posar publicitatal Diari de l’Ametlla?

Truca al 93 843 25 01 o béenvia’ns un correu electrònic a:[email protected]

Page 25: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Contes en família. A laBiblioteca com a casa:explica’ns el teus contes

Des de ja fa gairebé deu anys,cada divendres a les sis de la tarda,la sala infan@l de la Biblioteca s’om-ple de gom a gom, comença l’Horadel conte.

L’Hora del conte és una ac@vitatde foment de la lectura conduïdaper un narrador professional i, almateix temps, també vol crear unespai de trobada d’adults i infants.

Escoltar contes ajuda als nens i lesnenes a ampliar i aprendre vocabu-lari i a estructurar el seu llenguatge,a l’hora que desperta la imaginació,la curiositat i la crea@vitat. Es pot dirque la narració oral és pels més pe-@ts el seu primer contacte amb la li-teratura.

És important que les personesamb les que els infants mantenenun lligam afec@u rellevant l’acom-panyin en qualsevol procés d’apre-nentatge o descobriment, així comla introducció al món dels llibres.

Per aquesta raó, durant aquestcurs, la Biblioteca ha posat en marxauna nova inicia@va dins de l’ac@vi-tat de l’Hora del conte. Un diven-dres al mes, la sala infan@l està re-servada perquè siguin els pares,mares, @ets, @etes, avis o àvies elsque expliquin contes.

Aquell divendres no és un profes-sional el que ens explica històries, si

no les persones que els nens i lesnenes tenen com a referent.

Aquest fet fa que els infants valo-rin més l’ac@vitat i en conseqüència

en treguin més profit.Algunes mares i també alguns

nens ja han estat valents, han dei-xat la vergonya a casa, han pujat al’escenari, i ens han fet passar una

bona estona de contes. L’expe-riència ha estat molt posi@va i la re-buda dels espectadors immillorable.

Des d’aquestes línies volem ani-mar a tothom a provar l’experiènciad’explicar contes davant d’un públicexcepcional, de ben segur que seràgra@ficant i tothom gaudirà el doble.Si estàs interessat posa’t en con-tacte amb el personal bibliotecari.

L’Hora del conte és una ac@vi-tat promoguda per la Biblio-teca Josep Badia i Moret desde fa gairebé deu anys, quepretén fomentar la lectura através de la narració oral, quees realitza cada divendres a lasala infan@l. Com a novetat,aquest curs, un cop al mes,aquesta sala es reserva per aquè siguin els familiars els queexpliquin els contes.

Diego Parreño, un noi de deu anys,parlarà sobre artòpodes i rèp<ls

“Els nostres especialistes” tornen aquest mes de març, i laxerrada d’en Diego Parreño, un nen de deu anys especialista enrèp@ls i artròpodes, promet experiències molt intenses. Desd’aquí volem convidar a tots els usuaris, però que s’abs@nguinaquells que @nguin alguna fòbia als animals no domès@cs. Elproper dimecres 20 de març, a les 19 h., la Sala Polivalent esconver@rà en el Nou Museu de Ciències Naturals de l’Ametlla!No us ho perdeu!

S’apropa el 10è aniversari de laBiblioteca Josep Badia i Moret

Podeu celebrar el 10è aniversari de la Biblioteca Josep Badiai Moret col·laborant amb el nostre Concurs Literari (bases awww.ametlla.cat), o par@cipant al Concurs de Dibuix (heu devenir a la Biblioteca i agafar una còpia de la vostra cartolinaper par@cipar).

Al Concurs de Dibuix s’hi poden presentar tots els nens i lesnenes que cursin qualsevol curs d’educació infan@l i primària.El tema del dibuix: La Biblioteca Josep Badia i Moret de l’A-metlla del Vallès.

Volem que tots els veïns del poble par@cipeu en l’aniversaride la Biblioteca. La Biblioteca també és vostra!

* Fotografia 1: RaquelGonzález i la seva filla,Sofia, acompanyadesd’en Jordi i en Mateo

Fotografia 2: MariaIriso i els seus fills Ber-nat i Olga

Fotografia 3: EmmaPuig i el seu fill Jordi.

* Cartell promocional de la conferència de Diego Parreño

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 21Biblioteca

Biblioteca

Com fer un web?

Aquest mes t'ensenyem a construir la teva pròpiapàgina web amb programari gratuït.

Vine al curs d'informà@ca els dies 5, el 7, el 19 i el21 de març de 6 a 8 de la tarda.

Page 26: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)
Page 27: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Balanç posi<u de laI Duatló de Carreterade l’Ametlla del Vallès

El proppassat dissabte 16 de fe-brer es va celebrar la I Duatló deCarretera de l'Ametlla del Vallès,una prova que constava de tres seg-ments (un primer de 5 km. de cursaa peu, un segon de 24 km. amb bici-cleta de carretera i un tercer de 2,5km. de cursa a peu) esdevenint unèxit a nivell organitza@u i espor@u.

El club BB Triatló l'Ametlla, amb elsuport dels Ajuntaments de l'Amet-lla i de la Garriga, així com de la Po-licia Local, Protecció Civil, volunta-ris, amics, etc. es va bolcar enl'organització d'aquesta prova, fentpossible una duatló amb circuits exi-gents i tècnics.

Aquest circuit va ser dissenyat pelclub, amb la col·laboració de la Fe-deració Catalana de Triatló, i teniauna estructura com els de la Copadel món de ITU/ETU que es fan al'actualitat. Aquests són circuitsdurs, i el públic pot veure els par@ci-pants de ben a prop i constantment.En aquesta primera edició, els atle-tes passaven fins a cinc vegades perla zona de sor@da.

El club BB Triatló l'Ametlla agraeixla tasca de tots els col·laboradors i

en especial al poble de l'Ametlla delVallès per cedir els carrers i fer pos-sible aquesta primera edició.

Guanyadors de la I Duatló de Car-retera de l'Ametlla del Vallès, quevan rebre els premis de mans del re-gidor de l'Ajuntament de l'Ametlla,Xavier MarAnez, i del president delBB Triatló l'Ametlla, Dani Vilanova:

Classificació Masculina Absolut:1r > Aleix Fàbregas (Club Espor@uRipoll) - 1:00:242n > Pol Samsó (CN Mataró) -1:00:503r > Carles Casero (Club Triatló Bla-nes) - 1:01:03Classificació Femenina Absolut1ª > Sara Loehr (Fast Triatló Club) -1:08:462ª > Maite Rosado (Club SBR) -1:15:293ª > Meri Velasco (CN Mataró) -1:17:31Classificació Masculina Equips1r > CN Mataró2n > Cerdanyola CN3r > CN MataróClassifiació Femenina Equips1ª > CN Mataró

El dissabte 16 de febreruna gran quan@tat d’at-letes de diferents condi-cions i edats varenpar@cipar a la I Duatlóde Carretera organit-zada pel BB Triatló l’A-metlla, que va dissenyarun circuit exigent amb lacol·laboració de la Fede-ració Catalana deTriatló.

El 7 d’abril torna el Cicle deCaminades per l’Ametlla del Vallès

El proper diumenge 7 d’abril comença el Cicle de Caminadesper l’Ametlla 2013 que, com cada any, proposa quatra cami-nades pel terme municipal de l’Ametlla, en les quals es con-juga la vessant estrictament espor@va amb la cultural, patri-monial i divulga@va.

Així les coses, organitzada per l’àrea d’Esports i amb el gui-atge del grup 3 i més, la primera de les sor@des es @tula “Lesmasies de l’Ametlla del Vallès” en què, com el seu nom indica,es farà un circuit per les masies més destacades del poble i escomptarà amb l’exposició de l’historiador Enric Costa.

La segona caminada està prevista pel diumenge26 de maig, ies farà pels Cingles de BerA; La tercera, coincidint amb la FestaMajor, el dia 24 d’agost es farà la Ruta Eugeni Xammar, i per atancar la temporada, la darrera caminada serà el dia 22 de se-tembre pels torrents de l’Ametlla.

Com és habitual, paral·lelament al Cicle de Caminades s’or-ganitza un concurs de fotografia promogut per l’AFA obert atotes les persones que par@cipin a dues de les quatre camina-des organ@zades.

Cada par@cipant podrà presentar un màxim de dues fotogra-fies de cada sor@da, i s’estableixen les següents categories:

Infan@l (fins els 14 anys) i adults (a par@r dels 15 anys).Trobareu més informació a la web de l’Ajuntament:

www.ametlla.cat* Sor@da dels atletes,a la plaça de l’Ajunta-ment.

Podeu veure més fo-tografies al Facebookde l’Ajuntament:

Esports

Diari de l’Ametlla, març de 2013 | 23Esports

Page 28: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

OBERT DES DE L’1 DE FEBRER DE 2013

CUINA CASOLANA I DE MERCAT

CAMÍ DE CAN ROSANES S/N 08530 LA GARRIGA

TEL. 938 718 168 www.castellderosanes.com

INAUGURACIÓ EL PROPER 19 DE MARÇ

EN UN ENTORN PRIVILEGIAT, HEM CREAT UN ESPAI ACOLLIDOR. DISPOSEM D’ESPAIS RESERVATS PER A CELEBRACIONS DE PETITSGRUPS. I A L’ESTIU, UNA TERRASSA MOLT ESPECIAL PER A GAUDIR DELS NOSTRES COCKTAILS I SOPARS A LA FRESCA.

Page 29: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Plenari tècnic de joventut

Àrea de Joventut

El dimecres 20 de febrer es va ce-lebrar a l’equipament juvenil El Gra,de Granollers, el plenari tècnic deJoventut del Vallès Oriental de l’any2013, en el qual van par@cipar elsprofessionals de l’àrea de Joventutde l’Ametlla.

El regidor de Joventut de Grano-llers va donar la benvinguda a latrentena de professionals que vanpar@cipar en la trobada, agraint latasca que des dels respec@us ajun-taments i espais per joves estan re-alitzant. Es va fer una introducció ala qual es va parlar del context eco-nòmic i social actual, dins del qualels joves són els que pateixen unaprecarització més greu, que els faespecialment vulnerables en relacióa les expecta@ves d’emancipar-se ide realitzar-se. També a nivell deprofessionals de joventut el contextactual és especialment crí@c pel quefa als recursos existents. Tot plegat,però, fa més important que mai l’es-forç i el treball comú.

Amb aquesta trobada s’iniciava laprimera de les reunions periòdiquesque els professionals de la comarcaduen a terme durant l’any, trobadesque cons@tueixen un espai de refle-xió i intercanvi que ens serveix perparlar de la feina que s’està fent a lacomarca en l’àmbit de joventut,

dels recursos existents, de com mi-llorar els serveis que s’ofereixen,etc. Aquests plenaris són el pilarsobre el que es basa el treball tècnicdels professionals de joventut, i su-posen un moment de treball i inter-canvi comú que ha de servir per:

• Fixar i consensuar els objec@usde treball en matèria de joventut.

• Establir la metodologia.• Avaluar i fer el seguiment dels

grups de treball i de l’organitzaciócomarcal en l’àmbit de joventut.

En concret, l’objec@u d’aquestPlenari ha estat treballar de formaespecial els objec@us de treball, elseixos i les accions sobre les quals hade pivotar el nou Pla Comarcal2013-2016 i les actuacions que enbase a aquest s’acordin.

Principalment, com a comarca esplanteja la necessitat de treballarunes línies bàsiques, com són:

- L’anàlisi de les polí@ques comar-cals de joventut i el suport als muni-cipis i als professionals.

- El treball en xarxa i la col·laboració.- L’emancipació juvenil, centrada

sobretot en les actuacions vincula-des a l’ocupació i la formació

- Fomentar els espais de par@cipa-ció i intercanvi, tant dels professio-nals com dels joves.

Esquiada anual del PICA

Un total de 35 joves de l'Ametlla i de la Garriga van par@cipara l'esquiada anual que s'organitza des del PICA, el Punt d'Infor-mació Juvenil.

Enguany, els joves van anar fins a les pistes d'esquí la Molina,on van gaudir de la neu, el sol i el poc fred, i d'una jornarda d'es-quí envejable.

Cada any l'area de Joventut de l'Ametlla organitza aquesta sor-@da conjuntament amb l'àrea de Joventut de la Garriga, amb lavoluntat que els joves puguin prac@car aquest esport a preuseconòmics.

Darrers tallers del PICA

Aquest darrer mes de febrer el PICA ha organitzat tallers quehan comptat amb l’assistència d’un grup de joves força gran.Aquests han estat un taller de cuina i una sessió de karaoke.

Trobaràs informació de totes les ac@vitats que programa elPICA a la seva pàgina del Facebook.

* Plenari Tècnic de Jo-ventut del dia 20 defebrer de 2013

19març2013

* Esquiada anual del PICA

* Taller de cuina del PICA

Page 30: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

* Membres del Club 1D10

26 | Diari de l’Ametlla, març de 2013

Els joves autònoms pagaran 50 euros de co<tzació el primer mig any

Aquesta 'tarifa plana' es dirigirà als joves de fins a 35 anys que emprenguin un negoci. Gràcies aaquesta mesura, durant sis mesos pagaran només 50 euros mensuals en co@tzacions.

A més, després d’aquests sis primers mesos s’aplicarà una reducció del 30% de les co@tzacionssocials durant dos anys per als homes de fins a 30 anys i per a les dones de fins a 35 anys que ini-ciïn un negoci.

Pots demanar informació sobre aquesta mesura a l’oficina de la Tresoreria de la Seguretat So-cial més propera al teu municipi.

Club 1D10 jocs de taula i rol

Obrim tots els diumenges perquè pogueu venir a veure'ns i compar@r una tarda de riure i di-versió! Així podrem jugar al jocs que tenim o als que volgueu portar.

A par@r de les cinc de la tarda estarem al carrer Poeta Maragall, al costat de l'església, esperant-vos per passar una bona estona!

I properament, un torneig de jocs de rol i de risk!

El GEPA organitza unes colònies de Setmana Santa a Banyo-les (del 23 al 27 de març), per a infants i joves de 4 a 16 anys,on es faran un munt d’ac@vitats envoltats de natura i diversió.

El preu d’aquestes colònies pels nens/es del GEPA és de100€, i pel seu germà/na de 90€.

Pels nens o nenes no inscrits al GEPA, el preu és de 120€.Per apuntar-s’hi es pot enviar un correu electrònic a:[email protected], trucant als telèfons 627 730

537 o 696 483 016, o bé apropant-se al GEPA els dissabtesde les 16 h. a les 18 h.

Reunió informa@va el dissabte 16 de març, a les 16.30 h. alGEPA (darrera la Biblioteca).

Page 31: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,30 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.

9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,41 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,00 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.

12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,51 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.

14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,30 h. 13,07 h. 12, 49h. 13,30 h.

19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 14,53 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.16,00 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.17,51 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.

8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.

9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h. 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.

10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.

11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.

12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.

12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h. 12,40 h.

14,00 h. 14,20 h. 15,06 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.

15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.

15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.

16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.

16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.

18,00 h. 18,20 h. 18,50 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.

19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.

19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 7,05 h. 7,39 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fes@us) 12,38 h. (fes@us) 12,43 h. (fes@us) 13,22 h. (fes@us) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.

15,03 h.(també fes@us) 15, 19 h.(també fes@us) 15,57 h. (també fes@us) 16,31 h.(també fes@us) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.

16,27 h.(també fes@us) 16,42 h.(també fes@us) 16,46 h.(també fes@us) 17,22 h. (també fes@us) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lec@us) 10,15 h.(només lec@us) 10,20 h.(només lec@us) 11,09 h.(només lec@us) 8,27 h. (només lec@us) 9,18 h. (només lec@us) 9,45 h. (només lec@us) 10,05 h.(només lec@us)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.

17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.

19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

19,59 h. 20,49 h. 21,10 h. 21,20 h.

20,17h.(dissabtesifes@us) 21,00h.(dissabtesifes@us) 21,20h.(dissabtesifes@us) 21,30h.(dissabtesifes@us)

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club Espor@u Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerA 93 843 27 78Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 902 50 88 50Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00Ins@tut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants el Carrilet 93 843 02 50Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarAnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

A con@nuació podeu consultar l’horari i les connexions de l’autobúsde l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Borsa detreball

Si vols més informaciód’aquestes ofertes defeina, visita la secció

“Busques feina?” de la webde l’Ajuntament

www.ametlla.cat iel Facebook del PICA

- Per rebre les ofertes cada dia al vostre mur de Fa-cebook, seguiu-nos a:www.facebook.com/cecotpersonaitreballPer accedir a les ofertes de treball, us podeu donard’alta a www.cecot.org/cv (utilitzeu, sisplau, el nave-gador Internet Explorer) i accedir al www.pof.cat .Si ja ho heu fet i us interessa alguna oferta, podeutrucar al 93 736 60 15.

- Treballador socialResidència geriàtrica de Bellaterra necessita un/atreballador/a social per al torn diürn.- Requisits: Dedicació completa, xperiència de mésde 2 anys, estudis superiors.- Mèrits: experiència en la coordinació d'equips degerocultores en geriàtrics.- Interessats/des envieu CV a l'adreça electrònica:[email protected]

- Projectista/delineantAmb CATIA a Granollers.Inscriu-te a www.artcatalunya.es

- Metge GastroenteròlegZona de Barcelona+ info: http://bit.ly/XNzHeC

Segueix les ofertes de feina que recull diàriament elCafè Club de Feina de l’Ametlla, a través del seuFacebook i Twitter:

- www.facebook.com/cafeclubdefeina

- @CafèClubdeFeina

Diari de l’Ametlla, març de 2012 | 27

Page 32: Diari de l'Ametlla 103 (març 2013)

Diari de l’Ametlla, març de 2012 | 28Diari de l’Ametlla

RebotigaAl poble i als seus voltants podem trobar diferents llocs per anar a fer un mos.Un d’aquest indrets és l’anomenat “L’Olivera”. Es troba al costat del parc delsVoluntaris i s'hi pot accedir, o bé per la part de baix del poble, o bé per la car-retera de Bigues abans d’arribar a la cruïlla que va cap a Can Camp.Davant de l'esmentat local hi veurem un parc infan@l que condueix cap a la ter-rassa de l'establiment, que dirigeix en Joan Barba (Jony). Deixem el cotxe alpàrking que hi ha just al costat. Fa un migdia fred, per tant, entrem directa-ment al local.Telèfon: 679 841 922

“L’Olivera”Entrepans, carn a la brasa, plats combinats i tapes

Pat Millet

L'indret és més conegut com“el frankfurt”, perquè és una deles seves especialitats, tot i queen té d’altres realment recoma-nables. Per posar un exemple:les patates braves, de les qualsno ens vol desvetllar el misteride l'ingredient secret que portala salsa, i més coses suggerents,molt ape@toses, que deixemque sigui en Joan Barba Herreraqui ens les expliqui.

Comença parlant sobre la sevainfantesa “Vaig néixer a Barce-lona, però de ben pe;t, encaranadó, ja vaig venir aquí, a l'A-metlla del Vallès. Els estudis elsvaig fer primer a l’escola Ber< idesprés a l'Ins;tut Eugeni Xam-mar”. Al finalitzar-los es posà atreballar a l’empresa del seu pa-re. “Tenia 17 anys quan vaig co-mençar a desenvolupar la mevatasca. En fa tres que va morirmon pare, i entre aquest fet, lacrisi i altres qües;ons, es va tan-car l’empresa”. Per tant, a enJony (així escriu ell el seu nom)se li va ocórrer que el que man-cava al poble de l’Ametlla erajustament un local com el que ella muntat. I així ho va fer.

Exactament el van inaugurarun 22 de setembre de 2010. Hemde dir que és un emplaçamentconfortable en què la simpa@ad'ell i de molts clients (la granmajoria d’aquests són joves), faque l’ambient sigui agradable,idoni per anar a fer petar la xer-rada, que era el que en Jony pre-tenia. Aconseguí un centre de re-unió fresc, vigoritzant ies@mulador, i tenia la voluntatque els preus de les consumi-cions fossin els correctes, mésaviat, molt ajustats. El local tam-bé és molt freqüentat durantl'hora de sor@da de les escolesper les mares, que van a fer uncafè mentre els pe@ts gaudeixen

del parc infan@l, naturalment,quan el temps els ho permet.

Els dies que hi ha futbol s’om-ple de gom a gom perquè tenenun projector Full HD amb panta-lla gegant. Tot un luxe!

Al marge del que hem apun-tat, què podem menjar i degus-tar a "L’Olivera"? Ens respon enJony que “Des d'un entrepà clàs-sic a altres de més sofis;cats.També tenim tapes variades o béuna altra alterna;va més consis-tent, com pot ser un entrecot a labrasa, que té un pes de 200 g.(recomanable!) xai, bistec, avi-ram, careta de porc, llom, bo;-farra... Tot amb un guarnimentde patates". Si tot això no et fa elpes, també t’ofereix una sèrie deplats combinats molt variats idisposen de servei per emportar.

No fan menú, tot és a la carta,però hem d'insis@r que, mirant-

la, veiem que el preu és molt ac-ceptable. El local li va començar afuncionar prou bé, tan és així que,molt animat, es va quedar amb eldel costat i, per tant, actualment“L’Olivera” disposa de 90 m2.

Pensa, com tothom que es de-dica a la restauració, que és unafeina un xic feixuga. “Són hores,moltes hores", sobretot perquèen aquest cas és ell sol el queporta tot el pes del negoci, ambl’ajuda a certes hores de la sevagermana i d'una amiga d’a-questa. La cuina la porta ell i re-comano que es vagi a tastar-la.

Ens reconeix que “sempre m'haagradat la cuina, i li puc assegu-rar que la qualitat que ofereixo ésbona. Les hamburgueses són delcoll de la vedella i picada dues ve-gades, totalment casolanes. Elpes és de 200 g. cadascuna.També són molt ape;toses les

costelles de porc adobades...” i jano direm res més sobre l’entre-cot! Fa cas del que li demana laclientela i cada setmana, al margede la carta, cuina un plat casolàdiferent. És una bona tàc@ca i, depas, el client habitual està con-tent! Això es nota a l'ambient,perquè quan arriba un client ha-bitual al local sempre saluda ambun “Ei Jony com va?". Ell somriu.És un noi de poques paraules a lavegada que afectuós, una micaAmid i d'afable expressió. La gents'hi troba bé en el seu local.

Voleu saber els horaris? Doncsés obert de dilluns a divendresde les 8 del maA fins a les 23 h.Els caps de setmana tenen obertfins les 2 h. "A l'hivern es tancamés d’hora i a l’es;u allarguemmés. Només tanco els diumen-ges que no hi ha futbol", mo-ment en què hi trobaràs gent de

totes les edats.La millor propagada que se li

pot fer és anar a conèixer l'em-plaçament per fer-hi un tast.

Cal tenir un reconeixement atot aquest jovent del poble que,com en Jony, de 27 anys, té em-penta, il·lusió i tenacitat per tre-ballar dia a dia sense perdre elcoratge. Que amb la que està ca-ient, té molt de mèrit!

Els amics li diuen afectuosa-ment “el pe@t”. Doncs si bé enJony no és gaire alt i molt prim,és molt simpà@c, senzill, sensi-ble i voluntariós. Segueix sem-pre el camí tenint molt presentel seu lema, que és: "el que noarrisca no trisca".

El nom de “L’Olivera” respon aque era l’arbre preferit del meupare. Un arbre molt representa-@u en tota la Mediterrània, quesempre dóna un bon fruit.

En Jony davant el seu local / Rafael Sánchez